≡ Menu

Sur place – Monica şi Panake

Monica  Macovei  revine  în prim-planul  atenţiei comentatorilor politici cu noi declaraţii tranşante referitoare la situaţia portocalie din PDL. Terapia şoc pe care o recomandă fostul ministru al Justiţiei are gustul unui hap foarte amar pentru antreprenorii de partid dedulciţi la minciună, profituri aiuritoare, fraudă, nepotism şi toate ingredientele ce au făcut foarte repede din PDL un partid ca toate celelalte.

Este greu de ştiut ce va avea câştig de cauză – forţa inerţială reprezentată de cei pentru care orice schimbare spre un obraz mai curat reprezintă un duşman personal sau un curent de opinii ce afirmă limpede că, în lipsa schimbărilor de substanţă, PDL îşi va desăvârşi strania vocaţie de cioară vopsită. Eu, unul, cred că fără terapia propusă de Monica Macovei sunt puţine şanse ca situaţia în PDL să devină din portocalie, roz.

Pe de altă parte, în neclintirea partinică a PDL-ului, voci precum cea a Monicăi Macovei riscă să aibă destinul comunicatelor Chinei comuniste din anii 50-60, atunci când Beijingul dădea, în fiecare săptămână, cel puţin un ”ultim avertisment serios” Statelor Unite. Se ajunsese cam pe la cel de al nouă sutelea asemenea avertisment şi pământul se învârtea la fel ca întotdeauna.

Unul dintre prietenii adolescenţei mele a fost Dragoş Panaitescu, alintat de mine cu ”Panake”. Vara făcea ciclism de performanţă, iarna – hochei. De o forţă fizică impresionantă, Panake era de o blândeţe extraordinară. Într-o seară, făcând noi piroane la vreo minus 23 grade Celsius pe la Odorheiul Secuiesc, după un meci cu cântec, mă apuc să-i mărturisesc lui Panake fascinaţia mea pentru cursele de velodrom, pentru bicicletele fără frână şi pentru sur place.

Pentru cei care nu ştiu la ce mă refer, sur place-ul este starea aceea de pândă extrem de tensionată de după ce se dă startul. Nimeni nu pleacă – competitorii stau pe loc şi aşteaptă ca adversarul să facă prima  mişcare. Bicicleta nu are frâne şi este în ”viteză directă” – nu are schimbător de viteză. Sur place-ul nu cere doar virtuţi fizice, presupune şi un excepţional control al nervilor. De cele mai multe ori cursa este decisă de avantajul psihologic pe care ţi-l creezi în acest start când timpul de pândă pare o eternitate.

Panake a râs şi mi-a promis că la sfârşitul primăverii, începutul verii, când se deschide sezonul de velodrom, mă ia cu el. S-a ţinut de cuvânt. La velodrom mi-a explicat, ”pe viu”, câteva lucruri – cine şi de ce are şanse să câştige cursa şi, mai important, care cursă e ”pe bune” şi care nu este. Ce este competiţie sportivă, şi ce este aranjament. Cum şi de ce pare o înfruntare pe viaţă şi pe moarte, când, de fapt, este doar “vrăjeală” etc.

S-ar putea ca PDL să fie astăzi, cu adevărat, o bicicletă de velodrom – în viteză directă şi fără frâne. S-ar putea ca echipele ce cred în schimbare şi cele ce cred doar în bunăstarea personală să fie deja angajate într-un sur place istovitor. Mi-e greu să ghicesc pe cine îl va lăsa nervii mai repede şi va face o mişcare de care va beneficia adversarul. Şi tot dificil este să bănuiesc cine, o dată trecută linia de start, va avea calităţile necesare spre a trece cel dintâi linia de sosire.

Tot ce ştiu este că, după vreo câţiva ani de absenţă, a revenit în viaţa mea Panke. Am dat nas în nas cu el pe stradă. El, ca întotdeauna, a sărit să mă pupe. Eu am ezitat. A râs şi mi-a spus, ”Dorine, sunt eu, Panake. Ştiu, nu mă recunoşti”. Aşa era. L-am întrebat ”Ce s-a întâmplat?” Uitasem că între timp se apucase de bob şi devenise unul din membrii echipei naţionale.

“Am fost în America. Bobul a ieşit de pe pârtie… M-am trezit pe un pat de spital. Rămăsesem înfipt într-un ciot de copac şi nimeni nu a crezut că scap cu viaţă. Am scăpat. M-au operat. Mi-au construit altă moacă. Cel mai mult îmi place nasul ăsta nou etc.” Panake al meu a avut mare noroc.

Rezultatul competiţiei din PDL ar putea să nu depindă prea mult de calităţile atleţilor politici. S-ar putea să ţină, aproape în totalitate, de cheful arbitrului. Bănuind cine este arbitrul, cred ne-am putea confrunta cu o impredictibilitate de zile mari. Din cauză de ”arbitru jucător”, mulţi atleţi de perspectivă s-au trezit cu nasul rupt.

Mă bucur să văd că, deocamdată, Monica Macovei nu ia în seamă invitaţiile de a nu-şi băga nasul, unde nu-i fierbe oală şi că simte că oala ce fierbe este şi a ei.

 • Radu Humor

  Cum, cand, prin ce, “revine Monica Macovei in prim planul…” :roll: ?
  Ca eu n-am priceput decat ca la unii le trebuie alta “moaca” (si sunt de acord cu asta ), dar pe de alta parte cred ca ei n-o sa vrea, ca daca sunt iubiti si cu cea pe care o au , de ce sa se mai chinuie , suferind nu stiu cate operatii electorale, spre a-si confectiona alta :roll: ?!

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 1

  A dat un interviu (Revista “22”) in care vorbeste de urgentele din PDL

 • victor L

  Cu dedicatie pentru liberali.
  http://www.revista22.ro/-crin-antonescu-seful-incontestabil-al-parlamentarilor-chiulangii-a-vo-8569.html

  Exista citiva oameni bine intentionati in PDL, dar si citeva lepre foarte bine situate. Care detin puterea in partid.
  Si pe care nici “arbitrul” nu le poate inlatura. Fara mari riscuri. Desi e necesar sa incerce cu orice risc.

  Ce se intimpla in PDL e urmarit ca un meci de fotbal, dar un meci in care vrei ca una din parti sa piarda de sa-i i-a dracu.

 • Loda

  Domnule Tudoran, parafrazand as putea spune ,,nimeni nu e profet in partidul lui” 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 3

  Mai in gluma, mai in serios -- un partid este format din ceva mai multi decat “cativa” si “cativa”. Deci, numarul de lepre este mult mai mare decat ziceti dvs. si speranta ar fi ca numarul de oameni bine intentionati sa fie chiar mai mare decat al leprelor.

  Stiu ca riscurile pe care si le-ar lua “arbitrul” sunt foarte mari, numai ca riscul de a nu-si lua acest riscuri este, pe lunga durata, substantial mai mare.

 • Dorin Tudoran

  @ Loda # 4

  Uite ca unii sunt, sau se considera. Ma refer la cei care cred ca sunt proprietarii partidului. Cu toate acestea, mi-e teama ca aveti dreptate -- cei cu minte si bun-simt nu prea reusesc sa fie profeti in partidul lor.

 • Daca_nu_nu

  Gata fotbalul? Fiuuuu…

  Măi Victor, cum sărăcie să-i „i” linioară „a” dracu?
  Să-i ia, măi, să-i ia, da fără linioară…

 • Vasile Gogea

  Din cîte ştiu eu despre ciclism (mai ales despre probele de velodrom, foarte speciale în comparaţie cu cele de şosea), situaţia “sur place” se întîlneşte la proba de “urmarire” (poursouit). Pînă aici PDL-ul ar părea în “avantaj”! “Secretul”, însă, constă într-adevăr în abilitatea de a-ţi păstra echilibrul stînd pe loc fără să pui piciorul pe pistă, mai mult decît adversarul.
  Asta depinde de capacitatea de a păstra perpendiculara coborîtă din centrul tău de greutate în interiorul suprafeţei pe care te sprijini (ca turnul din Pisa, de exemplu). Şi aici, PDL-ul are o problemă: “perpendiculara” coborîtă din “centrul lui de greutate” nu mai cade în interiorul acestei suprafeţe! De aceea PDL-ul nu poate să-şi păstreze echilibrul stînd “sur place”. Este condamnat să dea la “pedale” tot mai rapid, fiind astfel supus dezintegrării prin acţiunea “forţei centrifuge”! Care rezultă tot din “forţa gravitaţională”, dar “descompusă” după anumite “formule”.
  Dar, că veni vorba de ciclism, urmăreşte cineva din administraţia locală (şi centrală) din România Turul Franţei? Ar avea multe de învăţat. Şi pe gratis, ca în vremuri de “austeritate”.

 • victor L

  @Daca_nu_nu,
  multumestemi ca a-i unde sat-i ara-ti cunostintele.
  S-i io i-ti muţămesc pentru atentie, pentru ca m-a citesti cu a-tentie.
  Am m-ai invatat ceva.

 • Dorin Tudoran

  @ Dl Goe # Infinitul

  Cele peste 50 sau 60 de mesaje ale dumitale care dorm neaprobate pe acest blog ar putea face gloria plutei personale. Scrie-le, trimite-le si aproba-le acolo.

  Am tot incercat sa gasesc o cale de a posta ce merita postat, chestii benigne etc., dar revii imediat la metehne care te fac nepublicabil.

  Am cedat insistentelor de a arunca o privire pe Arca si am descoperit — fara surpriza dar cu oarece intristare — ca te tii de flecuri, insinuari, “demascari”, de carat vorbe de la un blog la altul, intrigarii etc. Cum ar veni, dle Goe, iti respecti renumele… poreclei alese de unul singur.

  Succes in branse, dar pe aici te-ai dus definitiv la tomberonul electronic.

 • Daca_nu_nu

  Da, măi Victor, nu ştiu ce m-aş fi făcut fără tine. Mulţam că m-ai consacrat…
  P.S. Vezi că ai mâncat cratima la „am”. De, coniacul, bată-l vina…

 • victor L

  McEnroe joaca la Dubrovnic, parca, un meci cu Ivanisevic, un meci caritabil.
  McEnroe foloseste cu placere sticla de bere pe post de prosop.
  Terenul de tenis este amenajat intre niste cladiri istorice.
  Si e un şou reusit. Meci incheiat: 2-1 pentru croat.

  (Am inteles ca biletul costa 140 de euro; si au fost citeva sute de spectatori, iar McEnroe a multumit baiatului care i-a adus berea.)

 • lucian burjuiul

  Victor L
  M-a uns pe suflet ultima parte:
  “….El a mai spus că IPP s-a hotărât să impulsioneze parlamentarii care îşi fac treaba şi sunt prezenţi la lucrările Parlamentului acordându-le diplome, prin care să li se recunoască performanţele legate de prezenţă”

  De aici mai e un singur pas pana la premii in bani si obiecte (chiar si excursii peste hotare), medalii si plachete aniversare. Eu vreau totusi sa li se dea pe langa diplome si coronite fruntasilor tarii! Si ar mai trebui instalate fotolii pat in Parlament. Si la inceperea mandatului sa li se predea alesilor un set de asternuturi cu monograma fiecaruia, frumos brodata intr-un atelier creat special pentru asta. Sa nu zica lumea ca Parlamentul nu creaza locuri de munca pe criza asta!

  @
  Dorin Tudoran
  Le dam prea multa atentie alesilor neamului. La randul lor si ei ne ofera noua direct proportional la fel de multa atentie.

  Sincer sa fiu cu PDL sau fara PDL, cu PSD sau fara PSD, cu PNL sau fara PNL, UMDR, samd tot dracul ala e. Posibil ca fara partidele de mai sus sa ne fie ceva mai bine dar locul lasat liber se va ocupa imediat de altii (mai buni sau mai rai nimeni nu stie, dar siguri mai oportunisti decat cei ce urmeaza a fi condusi) la fel cum lichidele iau forma recipientului.

  Cum va cobori nivelul de atentie al populatiei cum vor cobori si ei de pe piedestaluri si vor invata din nou cum e sa fie oameni.

 • boc e raul cel mai scund

  @Daca nu_nu
  Nu-ti fa atatea griji, victor L e deosebit de erudit. Doar ca e si el un pic mai lent zilele astea, ca e constipat si i s-a infundat sinapsa. O sa-i treca in 15-20 de ani, ca e inca in formare.

 • Dorin Tudoran

  @ boc e raul cel mai scund # 14

  Nu sunteti cam din cale afara de rautacios cu Victor? Daca o tinem tot asa, incepem sa aratam ca un anume blog…

  Cat despre Boc, barbieriti-l cat vreti, ca merita!, dar nu din cauza inaltimii sale sunt performantele lui asa scundutze…

 • Deoarece am lipsit la topicu cu fotbal, voi posta aici ceva despe fotbal da cu aluzii directe la politica.
  Daca studiem anumite echipe de fotbal de traditie observam ca unele dintre ele au reusit sa se mentina la un mare nivel zeci de ani. Si mai ciudat e faptu ca, desi s-au schimbat generatii de jucatori, antrenori, manageri, totusi stilu, culoarea, cultura jocului a ramas neschimbata. Pe linga aceste echipe de traditie mai apar uneori ici colo citeva comete, merg un sezon, doua si se afunda mai apoi in mediocritate. Asa a fost Grecia la Europene, cite o echipa ruseasca care apare si dispare, Steaua din Ro, cite o echipa sateasca.

  Cam asa e si cu partidele romanesti, cit e in frunte cumpara ceva jucatori, mai apoi cind e pe retrogradate ii pleaca si merg la altii.

  P.S Germania a pierdut pe merit!

 • Florin Iaru

  @lucian burjuiul
  Concluzia (falsă) e că oricine ar veni la putere, tot aşa ar face. Atunci, pe bune, n-ar fi mai cu cap să-i nemurim pe ăştia care este? Dacă orice altă alegere ar fi echivalentă cu asta, de se să ne mai strofocăm? De ce să mai alegem? La ce bun exerciţiul electoral?
  Ei bine, oricît de retrograd aş fi, mă încăpăţînez să spun că nu, nu e aşa. Sub o guvernare mi-e frică, sub alta, mi-e foame, cu a treia îmi merge ceva mai bine. Tot ce pot spune e: sub actuala mi-e mai foame, îmi e o ţîră teamă, mă şi enervez, iar criza-i cît capra. Faceţi loc, domnilor, mai lăsaţi-i şi pe alţii, că încă un an de conducere înţeleaptă şi n-o să mai aveţi peste cine guverna!

 • fumurescu

  @ Dorin Tudoran -- buna scriere! Si, bag seama, blogul devine din ce in ce mai popular -- cu toate bunele si relele ce decurg de aici 🙂

 • Dorin Tudoran

  @fumurescu # 18

  Mai nimeresc cate una.
  Daca nu l-as tine strict sub control, ar deveni mai popular decat mi-as putea permite. Numai bine!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 8

  Au problema cu pricina, dar — teama imi este — ca le e… perpendicular!

 • radu

  Domnule Tudoran ,
  De data asta chiar ati pus punctul pe i !
  Intrebarea este daca oamenii astia chiar inteleg ceva.

 • lucian burjuiul

  @Florin Iaru
  Am dat-o cam in coada de peste dar printre randuri s-ar citi asa:
  -- probabil cu altii decat cei de acum ne-ar fi ceva mai bine; dar nimeni nu ne garanteaza asta
  -- sigur fara partidele de acum ne-ar fi mai bine; ziua in care as deschide televizorul/ziarele si n-as mai citi nimic despre PSD, PSD, UDMR, PNL etc (desi sa fim putin realisti ne punem niste sperante in PNL) si indivizii care le duc stindardele ar fi o zi excelenta; din pacate nu poti sa-i ignori si sa schimbi de fiecare data programul
  -- e nevoie de o doza de oportunism in plus pentru a te apuca de politica; Cuvantul “oportunitate” filtrat prin prisma ultimilor 20 de ani si-a pierdut mare parte din latura pozitiva, ca deh, poti sa prinzi o ocazie de orice natura ar fi ea si sa reusesti, dar trebuie sa fii oportunist pentru a ajunge cineva in politica romaneasca. Tranzitia schimba pana si sensul cuvintelor…
  -- oportunistii, pentru a fi alesi trebuie sa obtina si votul poporului. Pana acum se pare ca asta nu constituie deloc o problema.

  “Concluzia (falsă) e că oricine ar veni la putere, tot aşa ar face.”
  Concluzia (reala) e ca pana acum numai asa au facut cat au fost la putere.

  Vorbeam mai sus de atentia cuvenita… ziarele abunda de faradelegi, jurnalele se intrec sa ne arate mai multa violenta, zilnic citesti de un om politic ca a dres, de un primar ca a furat. Daca presa isi face datoria pe de-o parte sa ne relateze ce degradare e in tara, oamenii politici (si nu numai ei) isi fac si ei datoria cu sarg sa furnizeze subiecte presei. Asa ca e un fel de break-even. Daca am reusi sa ridicam punctul asta de break-even la un alt nivel moral am avea si alta societate si s-ar schimba si relatarile din presa. Il tinem jos in mocirla, atunci avem din belsug chiar ceea ce “vedem” acum.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul # 22 & Florin Iaru # 17

  1. Tocmai am scris un text despre “oportunitate”…
  2. Ca sa nu ne pierdem vremea: orice discutie trebuie sa porneasca de la premiza ca — ne place ori nu! — politica se face cu… partide poolitice. Oricat am fi de scarbiti de contraperformantele lor, partidele politice nu pot fi inlocuite cu biserici, asociatii de cultiuvarea bunului simt (cel istoric si ce de zi cu zi) etc.
  Gandul ca “sa scapam de partide politice” nu ajuta la nimic.

 • Dorin Tudoran

  @ radu # 21

  Indiferent ce si cum le-ai spune, sunt oameni care inteleg numai ce le convine sa inteleaga. Celelalte lucruri sunt declarate de “neinteles”. Cand este vorba de chestiuni personale, nici un bai — fiecare este liber sa inteleaga ori sa se faca a intelege doar ce vrea. Dar, atunci cand te afli intr-un angrenaj ce misca si vietile celorlalti, joaca asta de-a neintelesul este iresponsabila.

  Evident, mi se poate raspunde ca un partid este o afacere particulara si ca membrii lui fac cum vor, cand vor si numai ce vor. La un asemenea raspuns nu-ti ramane decat sa te consolezi cu ideea ca “asta-i marfa”…

 • lucian burjuiul

  Yin-Yang -- in bine exista putin rau si in rau putin bine.
  Cantitatea de bine (yang) din raul (yin) actual devine din ce in ce mai mica. Cu cat devine mai mica cu atat coeziunea dintre yin si yang se strica. In fapt vom separa binele de rau. Teoretic printr-un regim rau purificam binele.

  Asadar tot raul spre bine cum spune romanul. Ar trebui sa ne asteptam in curand la o schimbare daca lucrurile merg in aceeasi directie.

 • Exact: asta-i marfa. Tribală. Din care, oricum i s-ar întovărăşi membri, tot familii, neamuri şi clanuri ies, (mental exprimat prin căsoaiele, pe care pentru a le încape tot natul şi le fac, de îndată ce se ajung), nu partide.
  N-avem cu ce. După cum, martor al unei dispoziţii dată de bucătarul şef bucătăresei, m-am prins cum stă treaba: Fă-i, fă, nişte cartofi prăjiţi, la domnu./ Păi, n-am ulei, şefu. / Fă-i fără ulei. / Nici cartofi./ Fă-i, atunci, fără cartofi.
  Adică, n-avem cu cine; bancul cu bicicletele din bucăţi, care deveneau după montaj mitraliere, nu la piese face trimitere, ci la meşteri.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 26

  Toate bancurile fac trimitere la mesteri, nu la… piese.
  Cam deprimante constatari pentru un sfarsit de saptamana si un inceput de veac… Dar, daca asta-i marfa, asta e si pace…

 • victor L

  Pardon, bancul cu piesele de bicicleta scoase pe ascuns si, montate acasa, rezultind o mitraliera, nu se referea la prostii de meseriasi (muncitori, ingineri? care? toti?), ci la realitatea ca acolo se faceau si mitraliere.

 • Goldmund

  Unde e Havel de Romania?
  Cine a declarat la inceputul anilor 90 la tvR ca toate somitatile lumii au fost “oarecum” germani,daca nu chiar germani..?-mi s-a relatat,nu am fost martor direct.Mi-am adus aminte de scandalurile politicienilor francezi(de la Mitterrand pana la Sarko!)si cele din Italia si canalele “private”tv ale Presedintelui,care a introdus en masse programe care mi-au adus aminte de “pane et circenses”(atentie!-nu “circ”,cu toate ca circul poate fi si “nobil”,la Monte Carlo),adica paine si jocuri…,care merita o traducere mai exacta:mai mult femei dezbracate,cu sanii in camerele de luat vederi si cu un zambet tamp,barbati dezaxati,Telenovela samd…
  Inainte vreme,in perioada inceputului de secol 20(si chiar mult mai inainte,de la Eminescu si Titu Maiorescu!-caruia ii multumim ortografia…)romanii alergau cand in tabara (si tagma)filo-germana cand in cea
  filo-franceza.Fiecare intelectual cauta sa ia o pozitie ferma,dintr-o anumita cultura-civilizatie,sa-si aduca aportul de innoire a Romaniei.Care sunt modelele azi?Ce modele are intelectualitatea /elita din Romania?
  Intreb mai ales pe cei care doresc stacheta hoch,hoch,doct si elitist…peste capetele vulgului obosit de 8ore/munca/zi.

  Aici trebuie transat “german” ce este de facut,nu daca doamna Monica Macovei poate schimba lumea PDL,poate a Romaniei si in general poate chiar pe cea a lumii intregi,stiind ca de mentalitati invechite nu ducem lipsa pe plaiurile mioritice si nu-i uit nici pe “inteligentii”si “doctii”care s-au bucurat ca Ministrul Justitiei nu mai e M.M.-din moment ce nu face parte din “partidul meu”.Atunci despre ce nivel e vorba?!Cel politic reflecta nivelul “general”,al alegatorului.Si de aceea ma intorc la exemplul unui Titu Maiorescu,care a frecventat universitati celebre din Viena si din cateva centre universitare din Germania,dar si Parisul,dupa care s-a intors acasa.Va inchipuiti azi,un astfel de geniu,un mare intelectual si carturar european,sa revina in patria lui si sa puna bazele criticii literaturii romane,sa incurajeze literatura romana,sa puna la punct ortografia limbii romane,sa intre in politica si sa devina ministru la Bucuresti??
  Noi de ce nu avem dupa 1945 pana azi Havel-ul nostru?

  un sfarsit de saptamana cat mai placut

 • Dorin Tudoran

  @ Goldmund # 29

  1. Nu stiu cine, in ce context etc. a facut afirma’ia respectiva la TVR.
  2. Invocarea scandalurilor ce sunt legate de numele unor sefi de stat din nalte parti nu reduce cu nimic din responsbilitatea/vinovatia unui sef de stat din Romania, politician de care este legat un scandal sau alrul.
  3. Textul meu nu pretinde ca Monica Macovei poate schimba lumea; nici macar PDLul. Spune doar ca eforturile Monicai Macovei de a trezi pedelisti toropiti de inertia bunastarii lor materiale reprezinta o sansa de primenire a aerului in partidul cu pricina. Mica, mare — vom vedea despre ce sansa a fost sau va fi vorba.
  4. Nu vad legatura intre T. Maiorescu si V. Havel. Rolurile lor au fost de cu totul alta natura. Havel nu s-a intors in Cehoslovacia din strainatate, fiindca nu a plecat nicaieri pe lunga durata.
  5. Eu, unul, am raspuns — de mai multe ori — intrebarii ce va framanta in legatura cu lipsa unui Havel. Havel a fost facut posibil de cei ce au “suportat” ideea de Havel. Intr-un context in care ideea de Havel a parut atatora “insuportabila” greu de crezut ca ar fi putut cineva sa joace rolul jucat de Havel in tara lui.

  Cat despre sfarsitul de saptamana, haveli ori nehaveli, avem cu toti nevoie de unul linistit si nu tocmai sufocant de cald!

 • lucian burjuiul

  Concurs mondial de inventica
  Concurentii sunt inchisi intr-o camera fara usi, fara ferestre si fara legatura cu exteriorul si fiecaruia i se inmaneaza cate 2 bile de otel. Pe rand intra in concurs un american, un neamt si-un roman.
  Primul iese americanul. Numai muschi! Plesnea de sanatate. Facuse o gantera si se antrenase zilnic cate 12 ore pe zi. Si acum voia sa faca un film dupa aventura lui.
  Dupa fix o luna iese si neamtul. Solicita o conferinta de presa in care prezinta primul motor diesel pe baza de bile de otel. Motorul spulbera concurenta datorita randamentului nemaipoment.
  Trece o luna, trec doua si romanul nu mai iese… Bat organizatorii la usa convinsi ca ultimul ii lasa cu gura cascata. Intr-un tarziu iese romanul obosit, nebarbierit, plictisit, scoate mainile din buzunare, se intinde.. se scarpina in cap si cere o tigare celor din jur.
  -- Bai, ce-ai facut? Unde-s bilele?
  -- Pai… una s-a stricat si una s-a pierdut!? Ce dracu era sa fac …

 • mihai rogobete

  Omul trăieşte mai mult sub biciclete, decât sub vremi, domnuL victor.

 • radu

  Domnule Tudoran,
  La noi ideea de Havel produce nervozitate maxima la majoritatea liderilor politici si ce este si mai grav si la mai toti intelectualii angajati politic intr-un fel sau altul.
  Ca sa apara un Havel , inainte de 90 trebuiau sa fie mult mai multi langa un Goma , Tudoran , Doina Cornea , Vasile Paraschiv , Radu Filipescu , si destul de putin altii pe care imi cer scuze ca nu i-am pomenit..
  Culmea obrazniciei este ca exista politicieni care inainte de 89 erau cadre de nadejde ale securitatii sau PCR si acum au incalecat calul alb al condamnarii comunismului.
  Goldmund a pus bine problema .
  Sper ca isi aduce aminte insa si pe cine considera altletul condamnarii comunismului acum.

 • Radu Humor

  @LB :
  “Daca presa isi face datoria pe de-o parte sa ne relateze ce degradare e in tara, oamenii politici (si nu numai ei) isi fac si ei datoria cu sarg sa furnizeze subiecte presei. Asa ca e un fel de break-even. ”

  Daca presa, odata ce prinde un subiect de asta , s-ar tine de el zilnic pana la exasperarea tuturor, probabil ca si rezolvarea lui ar fi mult mai probabila.
  Dar asa, in goana dupa subiecte tari si prioritati, se face exact jocul celor prinsi in colimator, care pentru a acoperi un subiect fierbinte sunt in stare sa fabrice ei altul , care sa-l faca uitat pe primul !

 • lucian burjuiul

  @RH
  Un subiect reluat la nesfarsit de presa ajunge sa plictiseasca (exceptie cazul Elodiei, dar acolo nu e vorba de presa si nici asta n-a fost rezolvat). Presa nu e de natura sa ne rezolve toate problemele. Statul de drept (sustin in continuare ca Romania nu e stat de drept) are mecanisme care regleaza ceea ce presa semnaleaza. Aceasta continuare normala lipseste din peisajul nostru.
  Cei care ar trebui sa vegheze in serviciul si pentru protectia cetateanului (vertical/orizontal) primesc in prima zi de munca un saculet cu praf. Apoi colegii ii invata cum sa astearna praful pe dosare… Cand raman fara praf inseamna ca nu mai au ce cauta in sistem.
  Am prea mult yin azi…

 • boc e raul cel mai scund

  “Nu sunteti cam din cale afara de rautacios cu Victor? Daca o tinem tot asa, incepem sa aratam ca un anume blog…”

  Sunt din cale afara de rautacios cu victor L, dar o sa ajungem sa aratam “ca un anume blog” si daca victor L “o tine tot asa”. Dar daca victor L n-ar tine-o “tot asa”, nu. Dar cum sa n-o tina vistor L tot asa, ca doar asa o stie, nu v-ati convins inca? ramine insa ca aveti si dreptate si dreptul de-a imprima nota pe care o doriti pe blogul acesta. Mai direct, sa inteleaga si victor L la sigur, imi cer scuze.

  Cat despre Boc, barbieriti-l cat vreti, ca merita!, dar nu din cauza inaltimii sale sunt performantele lui asa scundutze…

  Si aici aveti dreptate integral, inaltimea domnului Boc este de fapt partea impresionanta dintre caracteristicile domnului Boc.

 • Radu Humor

  @LB
  Pe asta se bazeaza si ei: ca lumea se plictiseste…
  Fals! Daca vrei si stii sa intretii un subiect il poti doza in asa fel incat nu numai ca nu plictiseste dar creeaza si un suspans necesar ( unde mai pui ca pe parcurs apar date noi) asa ca nu le-ar mai ajunge praful .
  Se pare ca si presarii folosesc un fel de praf verzui fosnitor, primit in schimbul tacerii lor, a abandonarii subiectului 😉
  Dar atunci ar trebui sa intre in scena societatea civila ( ca si asa nu prea are ce face !) si sa continue sa ceara rezolvarea cazului :
  Ori este vinovat cel care aduce acuzatiile, ori cel(i) care au comis faptele.
  Nu-i greu de loc, mai ales cu aparentza asta de libertate si democratie si atunci ori s-ar rezolva niste probleme, ori s-ar inchide naibii mai repede, taraba cu libertatile cetatenesti , inclusiv presa (massmedia ) libera !

 • Goldmund

  Domnule Tudoran,
  nu am pretins ca dvs ati fi scris asa ceva si-mi pare rau ca
  v-am adus intr-o pozitie de unde declarati:
  “Textul meu nu pretinde ca Monica Macovei poate schimba lumea; nici macar PDLul.”
  Normal.Am exagerat ceea ce unii au vazut in dansa-dintr-o disperare a deceptiilor colective-altadata am inaintat ideea ca MM este un om deosebit si trebuia incurajata sa ramana nu sa dispara,”daca noua nu ne convine”-de fapt pt. cei din PNL(de la cei din PSD nu am pretentii),cand am sesizat ca MM este atacata mai ales de fortele “de stanga”si “liberale”!…..
  La punctiul 2 din raspunsul dvs.,trebuie sa ma apar:
  nici in Romania nu-i de Vil atat de rau pe cat pare si nici in restul lumii civilizate nu-i totul perfect.Prin exemplele mele nu am dorit In nici un caz sa iau apararea unui politician din Romania,insa am vrut sa ajut intr-un fel spre o alta pozitie cardinala a Europei,spre lumea Angelsachsen(anglosaxona-asa se spune?),ca punct de referinta,ca model de urmat ptr. Romania….
  La punctul 4 din raspunsul dvs.,nu insist-stiu ca ati inteles ce am vrut sa spun

  Nu stiu cum e vremea in New York,insa in Stuttgart e “cuptor”!Eu locuiesc aici de cca. 30 ani si nu am mai intalnit asa ceva(chiar daca sunt sceptic in privinta “incalzirea climei globale de catre om”,care a ajuns o ideologie mai dogmatica decat comunismul!,cred ca incalzirea globala e o realitate

  Concluzie.
  dupa fiecare mare deceptie exista pericolul sa ne inselam si mai mult in urmatorul om care vine si promite.Imi aduc aminte ce sperante si-au pus multi romani in domnul Constantinescu,dupa “epoca Iliescu”,apoi a venit domnul Basescu(tot dupa Iliescu!)ca o eliberare orange-atunci alternativa fiind chiar A.Nastase!Dar Geoana-socialistul?-ar fi fost el si partidul lui Hrebe&co alternativa mai buna?Ce opozitie fac acesti oameni!
  Nici Havel nu salveaza Romania,insa un Havel de Romania,inconjurat de “germani” si multi romani care “vor sa schimbe lumea in bine”…

 • radu

  @goldmund
  Aveti o propunere pentru un ”Havel de Romania”

 • Dorin Tudoran

  @ Sir Goe the Second # 40

  Ai trei minute de glorie, dupa care…. 1,2,

 • Dorin Tudoran

  @ Sir Goe the Second # 40

  Sir, Cele trei minute de glorie au trecut!

 • boc e raul cel mai scund

  Se infiripa o noua campanie de presa cu efecte grave asupra sigurantei nationale. Titlul acestei campanii marsave:

  In urma revarsarii raului Siret, Moldova a fost inundata de maximele lui Traian Basescu.

 • mihai rogobete

  Poanta cu Siretul este infernaţională -- curat corectitudine ludică.

 • divanuriletomitane

  Si local [ administratie…] si national [ strategie de re-echilibrare] si global [ reajustare raport scopuri –mijloace], am ramas dator in urma unor deschideri facute. Nu suna bine o astfel de ‘’ declaratie ’’, chiar la acest material al d-lui Tudoran [ nici nu ‘’am atins pamantul’’…., iar, in mintea mea, aspiratoarele binelui pot rezolva simplu problema prafului raului…, daca am sti cum sa le reproiectam ], mijloacele de acum insa, ca si scopurile [ aceleasi cu cele exprimate deja ], ma obliga sa ma exprim astfel.

 • Hantzy

  Goldmund,
  Ieri, la 16:10, ati incercat o lamurire a textelor dv anterioare, care e insa si mai “ermetica”. Cred eu, e preferabil sa renuntati, macar in cazul unor raspunsuri, ce se doresc a fi lamuritoare, la insinuari sau afirmatii pe jumatate, iar exercitiul etern al mimarii eruditiei si al lovitului in sea, fie si pentru ca majoritatea interlocutorilor nu sunt iepe, sa-l inlocuiti cu oferta explicita a profundelor dumneavastra meditatii pe teme politico-sociale.
  Un singur lucru l-ati spus clar in interventia dv, anume ca MM a fost atacata mai ales cu forte “de stanga” si “liberale”. Pai, daca nu ma insel, Tariceanu, seful ministrului MM a pastrat-o pe dumneaei in guvern, dupa ce motiunea simpla a trecut. Nu e asta un gest palpabil, mult mai important decat criticile, fondate sau nu, lansate de vreun politician sau altul?!
  Mai spuneti ca, prin exemplele mentionate, ati vrut a ajuta romanii spre o varianta anglosaxona a democratiei, ca model de urmat. Nu uitati cumva un lucru?! A stabilit cumva cineva, electoratul roman sau vreo instanta superioara acestuia, ca modelul anglo-saxon reprezinta solutia?! Medicul meu de familie ii spunea, ceva mai glumet, unui pacient sacaitor, care-l intrebase de ging-seng, cam asa: ging-seng-ul e o planta curativa, un panaceu pentru chinezi. Chinezii sunt omuletii aia, inalti pana la brau, cu ochi oblici si par tepos. La ei, se pare ca ajuta. La europeni nu! Modelul politic bicolor, caracteristica principala a lumii anglo-saxone, n-a fost insa nici el instituit peste noapte si nici “ajutat”, prin artificii electorale, a se impune, ci este rezultatul unor experiente seculare. La noi luptele astea seculare au durat exact douaj’de ani … iar nicaieri si nicicand in lumea democratica n-a existat un Havel, care sa faca ceea ce pare ca asteptati dv de la politichia ro. Au existat lideri care au adaugat note personale unor tendinte generale, insa nu ei determinau aspiratiile multimilor, ci doar le sintetizau, dandu-le contur si parând apti a le face posibile.
  Desi corecta statistic, mie mi-e neclar cum ati reusit sa trageti conculzia din comment-ul dv, intrucat nu prea are legatura, dar chiar deloc, cu ceea ce afirmaserati mai devreme. Iar daca tot o denumiti astfel, definitiv si irevocabil, renuntati macar a o impodobi cu intrebari retorice! Cineva v-ar putea raspunde “De ce nu?!”, iar dv n-ati avea alt argument decat ca nu asteptati nimic de la PSD. Pentru dv ar putea fi suficient, insa pentru majoritate nu.

 • Radu Humor

  @ Goldmund :
  “Nici Havel nu salveaza Romania,insa un Havel de Romania,inconjurat de “germani” si multi romani care “vor sa schimbe lumea in bine”…

  Romanilor li s-a propus ceva asemanator :
  Un premier (Johannis) sustinut de intreg spectrul politic ( mai putin zona portocalie ) , care cu siguranta ar fi asigurat un mers al trebilor tarii mult mai normal.
  Dar atunci ati fost de partea celor care nu-si vand/dau tara pe mana unor straini :mrgreen:

 • Goldmund

  @Radu
  a fost o intrebare?(“Aveti o propunere pentru un ”Havel de Romania”)
  Nu eu trebuie sa-i stiu pe cei care pot fi -daca nu sunt deja-o speranta pentru Romania.Fiecare om stie ce poate,isi cunoaste vointa, responsabilitatile si constiinta,trecutul si prezentul,
  cu toate ca o pozitie cu raspundere deosebita “creaza omul care schimba lumea”si multi “cresc”peste posibilitatile lor.
  Si mai stiu ca nu exista om care sa nu ma surprinda,care sa nu ma dezamageasca-depinde de astepari-insa eu cred ca exista multi oameni capabili care sunt in stare sa faca mai mult decat fac, care deocamdata nu isi asuma responsabilitati prea ..mari,din varii motive,lasand locul celor despre care vor scrie ca sunt sub cele mai sumbre asteptari.Interesanta filozofie.
  Eu sunt doar un Beobachter,un observator….

 • radu

  @HANTZY
  Mai la obiect nici ca se putea!
  Argumentatia dvs. imi intareste convingerea ca pe un blog decent pot fi discutii normale , fara propaganda de orice culoare si mai ales cu argumente.
  Cred ca ati remarcat ca atmosfera blogului intareste si decenta discutiilor.

 • F. des scriitorii si intelectualii spun ca unu sau altu ar avea coloana verticala si ca, vezi Doamne, asta ar insemna ca nu se-ndoaie si-si sustine idealurile. Pa mine ma amuza aceste scremute gaselnite ziaristice, mai ales de cind caracatita Paul(a), vecina mea, a dovedit ca e mai tare decit toate vertrebratele. Se dovedeste ca nu coloana, sau meniscu, sau unu sau altu din cele 300 de oase ale corpului sunt importante ci mai ales creieru, care, fie vorba intre noi, are o structura de molusca.

 • Goldmund

  M-ati coplesit!
  De la argumentul cu Johannis(in care mi-am pus o oarecare speranta,stiind f. bine inca de la inceputul vehicularii numelui primarului de Hermannstadt,stiam ca nu va trece de “nationalistii” democrati,liberali si socialisti-sau ati uitat?-plus alaturarea de demagogia psd-ului!)si pana la un roman-fluviu a la M.Proust(Hantzy,ist alles ok?) impotriva mea,cu un “bravo!”din tribuna,in loc de Hai Olanda!sau Hai Spania!si pana la un final fulminant cu speranta in “drumul socialist'” lui don Geoana si don Vanghelie si cumiimaicheama…Meciul acesta nu are un final!
  Radu Humor:”Dar atunci ati fost de partea celor care nu-si vand/dau tara pe mana unor straini”-asta e prea de tot!-citeste si dumneata ce am scris in ultimii ani pe bloguri sau aiurea!as fi ultimul indian mohican de limba romana care s-ar opune unui cetatean roman(nationalitatea nu importa!)meritos si care ar candida intr-o functie importanta….Mi se pare doar mie?-spune orice,ca tot ramane ceva….(asta apropo de calitatea oricarui blog sau forum-despre fair play,elocventa si Elitism…)

 • Radu Humor

  @Goldmund
  Vreti sa spuneti, sau chiar credeti, ca Boc este un” cetatean roman mai merituos”, care corespunde si merita aceasta “functie importanta” ( spre deosebire de Johannis) ?!.
  Pai tocmai ca am citit despre indemnurile si atasamentul portocaliu pe care-l
  recomandati cu fiecare ocazie si dispretul sclifosit pentru tot ce nu-i canta-n vuvuzea lui Basescu :roll:
  Spre deosebire de @NT sau @Hantzy nu pareti deloc ca v-ati acomodat gandirii libere a locurilor prin care se presupune ca traiti in prezent( sau e si asta o smecherie, ca da bine la C.V. ? ) , si acest lucru denota alte carente, intre care puterea de intelegere pare a fi prima .

WP Admin