≡ Menu

Străinul

desen & © ion barbu

desen & © ion barbu

Cunosc o țară în care, mai întotdeauna, străinul e de vină pentru necazurile ei. O țară care crede că neamțul n-are umor, franțuzul e cam nespălat, americanul – un tolomac, englezul – spion, italianul – un tranca-fleanca, canadianul se dă cu târtița de gheață toată ziua ș.a.m.d. Totuși, țării de care vorbesc îi merge mai prost decât le merge proștilor de dinainte.

Cunosc o țară în care, deseori, după ce un guvern arestează guvernul anterior și, preventiv, chiar și cele două guverne viitoare sub acuzația de trădare națională, ei, țării, tot rău îi merge. Așa se naște și este întreținut, de la arestat la gardian, singurul, creștinescul consens național la care ajunge mereu țara de care vorbesc: Străinul e de vină!

Cunosc o țară în care, de la vlădică la opincă, de la academician la analfabet, se întinde un soi de stepă contagioasă – teama de colonizare. Văzând ce bine-i merge țării de care vorbesc, australienii o toacă mărunt pentru cangurii lor, eschimoșii o parcelează în igluuri pentru moștenitorii lor, iar marțienii îi fură luna de pe cerul gurii.

Cunosc o țară care își reînoiește, de trei ori pe săptămână, brevetul de “Inventator Zonal al Democrației” și de fiecare dată când se află între două dictaturi nu își numără populația în locuitori, ci în martiri, de te întrebi ce a fost în capaul martirilor care i-au martirizat pe ceilalți martiri; chiar nu cresc în țara respectivă și niscaiva cozi de topor?

Desen & © ION BARBU

desen & © ion barbu

Cunosc o țară care — spre deosebire de altele, care n-au niciuna — are două stele polare și din acest motiv străinul și agenții săi sorosiști — “uzurpatori ai axiologiei identitare” – nu vor să se lase până când măcar una din strălucitoarele stele polare nu va fi transformată într-“o instituție dezamorsată axiologic și identitar.”

Cunosc o țară care e mai tot timpul de nerecunoscut – ba axiologic, ba identitar — și nu mai crede în nimic, iar pentru asta, vezi bine, străinul și agenții săi sunt vinovați, drept pentru care una din stelele ei polare, trezită din adâncul somn protoaxiologic și protoidentitar, se gândește, prin vocile ei purificatoare, să ceară ca la poarta tuturor instituțiilor să fie arborați numai prapuri bisericești.

Cunosc o țară în care se aude din nou strigătul patriotic: ”Noi nu ne vindem țara! Noi o distrugem!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Mihai Rogobete

  Excelent-amar.

 • Mattei

  Preocupările exclusive nutresc nu doar obsesii, ci și orbiri. B chiar hemiplegii.În fond, de ce să nu te tratezi, în grup- spontan operativ- ca indezirabil, cum ar zice un sceptic nervos provenit de prin Sibiu, sub orice pretexte inconștiente, dar și mult prea fost civilizate pentru a fi luate în serios?
  Reversul este că și luarea la cunoștință cade exact în același registru.Doar când devine a altora este și a noastră. De acum este cazul, care pune la îndoială însuși penalul, sublimându-l.

 • M-atti piedut cu totul. Speram ca daca m-am straduit sa inteleg Kant, imi va fi mai usor sa descifrez si asemenea mesaje. M-am inselat.

 • Multam pentru comentariu si multa sanatate!

 • gabriel

  Cunosc o tara… Ma intreb daca o mai recunsoc.

 • gabriel

  Cunosc o tara… Ma intreb daca o mai recunosc de ceva timp.

 • Mattei

  Sibilinic nu sunt,totuși, iar dvs sunteți departe de a nu înțelege.Mai încerc.
  Țara este un argument exclusiv pentru toți aparținătorii ei.Unii îl (o) tratează cu energia modei, și sunt amețiți de propriile lor implicări-mai degrabe inconștiente, curent afective-, alții o (îl) împlinesc superior, practic, și ajung tot la rădăcina argumentului celorlalți, dar venind de sus. Conștient.
  Ei. Ei, pe care îi știm că sunt în devălmășie cruntă,și deci greu de blamat, dar măcar și-au păstrat aura civilizațională imposibil de eludat.
  Și noi? Tot ei?!!

 • Mattei

  Iar trădarea sublimă penalul.Într-un singur articol, inutilizabil altfel decât împotriva celorlalți ai noștri.Mai răi ca ei, evident…
  Și cercul se închide mereu în acest nonsens. Instituționalizat ca o boală auto-imună. Perfectă. Că doar nu te poți pune cu demenții oficiali.

 • Despre Demnitate

  Ba uneori, în țara aia, chiar și cei care au plecat nu mai sunt chiar așa de români și deci sunt mai mult străini. Și ăștia sunt de vină, la fel ca străinii.

 • Gheorghe Campeanu

  Fermecatoarea desfasurare publica a academicianului pare scoasa direct din “documentele antume” ale Fundatiei Anastasia, un loc mult agreat si de vremelnicul candidat la postul de primar general al capitalei, Marian “ioan” [sic] Munteanu

 • Pingback: Dorin Tudoran despre sentimentul românesc al străinului… | @ntonesei's blog()

 • Eduard

  O tara care are probleme cu autoritatea, dintotdeauna, poate foarte usor sa o confunde cu Strainul.Ba mai mult, o face astazi.
  Straniu cu adevarat este ca subversiunea principiului autoritatii nu s-a putut desavarsi decat in zilele noastre. Normal, pentru ca violenta sistematica este totusi neputincioasa in domeniu. De aceea este nevoie de alipiri, asemanari, imposturi serioase pentru afacerea, singura vitala, a autoritatii.
  De acum asteptam consecintele, dar cert este macar un lucru. Nu doar ca Pamantul nu ne mai rabda, ceea ce este mult prea suficient, dar atmosfera generala este aceea de dinaintea Primului Razboi. Nu sunt multi (si putini este prea mult) cei care pot intelege aceste dinamici (de fapt puteri), daramite sa trateze cu ele.

 • Valentin Feyns

  Unde citesti din fostul coleg?

 • Dezideriu Dudas

  Cred ca e vorba de opera omnia….Nu ca “ ceilalti operatorii”, ar fi mai putin harnici…..Scria recent bretenu’ ( de la aburii ‘ceia….) lu’ nea’Sorin, dom’Andrei ( « ii mai dau o ultima sansa », si-l las la dom’…, ca nu-i pe bani….) ca nu stie care-i diferenta dintre « Ilie Bolojan, Mihai Barbu, Florian Roman, Florin Alexandru Alexe, Buşoi, Buda, Ben Oni Ardelean »…Nu stie, da’ le zice…, ca, la ei, probabil e pe bani…..Dar nu direct ca la capitalistii ‘ceia verosi, ci indirect, de bine, anticorupteste, ca la noi, la oamenii frumosi….De la atata Dreptate si Adevar au prins culoare in obraji si oamenii de bine si oamenii frumosi….Frumos eseul d-lui Tudoran, « Strainul ». Din pacate, tot el, poate scrie unul la fel de frumos, « Al nostru »….Ar incepe asa : romanul e rau, lenes, corupt, etc. (de fapt d-nul Tudoran, l-a si absolvit la urma : « e fraier »…)….Nu incearca «multi» sa ne convinga de asta ? E drept, ultimii mai mult pe la televiziuni. Primii insa, sunt mai « capabili », incep cu « raul, ramul… »…Au o intreaga istorie in spate care-si cere « tributul » ( poate neo-otomanismul le va mai ostoi din exclusivitate….). Am vazut azi pe TVR 2, ca evreii nu aveau voie odata sa intre in piete decat dupa ora 10.00 dimineata iar seara dupa 18.00 sa nu circule de loc….Si Soros ‘ista prea s-a razbunat pe piete….La circulatie insa e brici. La circulatia capitalului e premiant, la circulatia oamenilor insa….Da’ ce mai conteaza ? Stiu ca el ( dom’George, care a venit…., da’ ‘geaba, dupa « Ion », « Rascoala », intr-o aglutinare tip Cosbuc-Rebreanu …) , la nivel de scopuri, e cel mai mare promotor al circulatiei oamenilor dar, la nivel de mijjloace, oricum ar pune piesele, tot circulatie de capital ii iese….Ca la piesele de la motoreta Mobra….Doar Monica Macovei, proaspata tanara motociclista ce mai poate salva situatia ! Stie cineva unde si-a pus costumul de piele ? Sa nu-i bage cineva in cap ca n-ar avea nevoie de el ( Malaparte a scris si « Pielea », nu doar « Tehnica loviturii de stat »….) c-o sa murim cu totii si-o sa fie o circulatie mai mare ca la capital si la oameni la un loc…..

  P.S. « Să nu se supere domnii de mai sus. Poate sunt oameni cumsecade şi pricepuţi. Dar prea n-a auzit nimeni de ei şi de marea majoritate a colegilor lor. Pe unii dintre aceşti colegi se întîmplă, e drept, să-i cunosc, dar şi ei par scufundaţi în inexpresive penumbre »
  Daca nea’Andrei, care cu o forta herculeeana l-a scos pe “marele Boc” din raza de actiune a micii curele de ceas a tatalui sau si l-a ajutat sa fie prim-ministru ( a facut un curs la Colegiul Noua Europa, « trimis de Cluj », in timp ce « trimisul meu » de la Constanta cre’ ca avea «bratara de nealiniat», nu curea, la ceas…..), nu a auzit nimic de Ilie Bolojan, dar il pune alaturi de herculeeanu’ dandiaconist Mihai Barbu ( la « Busoi », « Buda » isi revine…., le da un fel de nume de stransura…, scurt, ca acestia sa poata raspunde intocmai si la timp….), cre’ ca are si el o problema cu (h)opera ( la «h-Ouoprea»… a functionat totusi…)….Sigur nu-l cunoaste pe Ilie Bolojan ca (h)opera lui nea’Andrei nu se-ncurca cu « cele pamantesti »….Tre’ sa tina cineva pasul si cu « cele galactice », puntea spre « cele vesnice »….Bre’, da sa nu-ntelegeti gresit si sa-l ridicati pe « Ilie Bolojan » mai mult decat tre’ in cota de popularitate publica….Noi’ istia care inca tinem piesele de la motoreta in clandestinitate, il asteptam pe « Ilie Bolojan » mai ceva ca pe Godot….De vreo cativa ani tot imi zic : parca-i el….Ma refer la ramura lui, sa nu ne-ncurcam intre crengi ca Pasari-Lati-Lungila….

 • Vasile Gogea

  …și mai e o țară, suprapusă sau ascunsă în aceeași țară, în care locuitorii cred că găinile vecinilor fac ouă mai mari…

 • Liviu Antonesei

  Am preluat, master. E un fel de sentiment românesc al străinului. Deși, cînd mă uit în jur, spre Polonia de pildă, unde străinii au început să ia și bătaie, parcă nu l-aș mai localiza…

 • Harzig

  Tara vrea sa fie o lume de oameni, si chiar ii reuseste,umil, prin interstitiile ei neluminate de lupa stiintei statului. Dar tara este, public, o lume de lucruri, de obiecte cultural-stiintifice si de obiective statale.
  Pare totusi ca Strainul suntem noi, partea cea mai interiorizata a noastra. Sincrona, intr-o intelegere reflexa si deci vinovata cu Strainul obiectiv, formalizat si indexat ca atare.Astfel putem lauda si execra Strainul intr-o ambivalenta utila si mereu excesiva.
  Asta este ca teoria si practica. Toate astea par mai degraba idealizari savante, cand stii ca sunt niste Straini,cu toate formele si identitatea romaneasca de la Evidenta Populatiei, Straini deloc liber intreprinzatori ai ingroparii societatii sub lucruri grave de ei inventate, dar si derealizarii tuturor celorlalti sub identitati umane, pamantene si mai ales subpamantene.
  Cum nu te poti lupta cu tine insuti fara sa risti sa te invingi, ar rezulta ca nici Strainul nu o poate face, dar pierde sigur si mereu pe aici, daca nu oriunde.

 • Gary NED

  “It must be remembered that the first job of any conspiracy, whether it be in politics, crime or within a business office, is to convince everyone else that no conspiracy exists. The conspirators’ success will be determined largely by their ability to do this.”

 • AICI -http://www.activenews.ro/cultura/Un-academician-se-ridica-si-cere-Academiei-Romane-sa-opreasca-COLONIZAREA-Romaniei-executata-pe-ascuns-prin-%E2%80%9Egrupurile-de-presiune-Soros-din-institutii-si-ministere-cheie.-Mesajul-INTEGRAL-136057#.WA-c-TuuHOk.facebook

 • Valentin Feyns

  Deprimant.

 • Cinicul de serviciu

  Intr-una din tarile mentionate mai sus, din cele,carora le merge bine, soferiii de autobuz sunt udati cu benzina si apoi li se da foc. Asta pentru ca poarta turban. Nu, soferul nu era arab era Sikh. Soferul moare sub privirile socate ale pasagerilor.

 • Cinicul de serviciu

  Teama de straini e ceva ancestral. Successul campaniei electorale a lui Trump are la baza si exploatarea acestui fenomen. Brexitul a reusit si el exploatand acesta teama.
  Sa nu fim naivi si sa nu observam ca uneori aceasta devine politica de stat si in tari liberale precum UK sau US. Unele masuri de blocare a investitiilor chinezesti sau arabe in US fac parte din categoria “nu ne vindem tara”.

 • Pingback: Stau nasol la identitate()

 • DG Ontelus

  monologul confesiv-reflexiv// este o scriitură care exprimă atât ființa simbolică a omului cât și crizele sale de identitate/ scrisul devine o insolită celebrare a eșecului o spectaculoasă cădere din viață în moarte/ iar singura modalitate prin care viața capătă sens/ în pofida orgolioaselor și ingenioaselor butaforii ale intelectualilor artiștilor scriitorilor etc. este iubirea/ dacă ai fost binecuvântat iubirea agapică îți va fi far călăuzitor/ dacă nu terestra iubire erotică te va acomoda fie și temporar cu misterul de a fi

 • DG Ontelus

  dicționarul// mișcărilor sufletești/ cuprinzând un inventar/ al tuturor stărilor emoțiilor/ trăirilor pe care le au oamenii/ atunci când nu sunt cuminți/ dar și în rest în rest ce/ chestia asta e fără rest domnule/ așa că fă bine matale/ și revizuiește-ți atitudinea/ ai înțeles da să trăiți am înțeles/ pe naiba n-a înțeles nimic/ îi tot dă întruna cu/ tipurile de cărți și ce să vezi/ bibliotecile mucegăiesc/ dar cititorii nu se căiesc/ la smartfoane sporovăiesc

WP Admin