≡ Menu

Steagul și ștreangul – mancurții libertății.

Photo blog 7Cea mai recentă afirmație a președintelui-ales Donald Trump în legătură cu arderea steagului (“Nobody should be allowed to burn the American flag – if they do, there must be consequences – perhaps loss of citizenship or year in jail!”) i-a readus la rampă pe “constituționaliști” care îi reamintesc lui Trump că, deocamdată, așa cum e întocmită, Constituția nu-i dă dreptate.

Ca de atâtea alte ori, și de data aceasta stilul Trump aduce deservicii considerabile unei frământări întemeiate: subiectul este pus pe masă în mod nepotrivit. Mai ales că de-acum înainte nu mai vorbim de un candidat Donald Trump, ci de un președinte-ales Donald Trump, iar după 20 ianuarie 2017, de președintele Statelor Unite, Donald Trump. Trei ipostaze cu obligații diferite.

Că un conservator ca Antonin Scalia – fost judecător la Curtea Supremă, admirat de Trump – s-a opus incriminării prin lege a arderii steagului ar fi trebuit să-l facă pe Trump să-și calibreze atent reacțiile în legătură cu cei care își exercită astfel un drept garantat de Primul Amendament.

Ultimul sondaj de amploare în legătură cu acest subiect a fost efectuat, parcă, în 2006. Rezultatul a indicat că 56% dintre cei chestionați au fost de părere că arderea steagului trebuie pedepsită prin lege. Ar fi important să aflăm rezultatul unui sondaj făcut astăzi; acel 56% de acum un deceniu nu constituia o masă critică pe care să-ți bazezi încercarea de modificare a Constituției.

Dincolo de perimetrul strict marcat de Constituție, există însă și dreptul neliniștii. Din tripticul degradant — arderea steagului, stingerea focului prin urinarea pe steag și apoi fluturarea steagului altei țări  — n-ar putea deveni ilegală măcar ultima verigă? N-ar putea fi trimiși în Mexic, Venezuela etc. cei care își exprimă astfel “dorul de-acasă”? Nu i-a obligat nimeni să vină aici, dar ar trebui să existe și dreptul de a-i face să nu mai sufere de acest dor.

La Hamphsire College (Massachusetts) un grup de studenți a reușit să obțină retragerea steagului american chiar în ajun de Veterans Day. Într-o declarație publică, Jonathan Lash, președintele colegiului afirma că interzicerea arborării steagului va ajuta studenții să: “addressing racist, misogynistic, Islamophobic, anti-immigrant, anti-Semitic and anti-LGBTQ rhetoric and behaviors.”

De ce trebuie așezate într-o relație antagonică semnificațiea zilei în care o țară își cinstește veteranii și eforturile unor studenți menționate de președintele colegiului? N-a fost suficientă lecția Jane Fonda?

Costul unui an de studii la Hamphsire College este de 62.000 de dolari, plus banii de buzunar pentru acești studenți norocoși. Ce primesc înapoi, după patru, cinci ani, părinții cu atâta dare de mână? Niște zombies, spălați pe creier nu de o dictatură, ci de o libertate din care sunt extirpate bunul simț și capacitatea de a gândi și acționa rațional. Niște mancurți.

Vreți să vedeți un caraghios militant? Vreți să vedeți cum  îi este rușine de banii părinților săi, obținuți prin “exploatarea sclavilor”, dar se bucură de toate avantajele aduse de acești bani, în loc să culeagă mere, să dea la sapă, să muncească la asfaltarea drumurilor? Apăsați AICI. Rețineți numele acestui mancurt — Daniel Vogel — fiindcă există toate șansele ca peste zece, cinsprezece ani să-l regăsiți printre numele membrilor Congresului.

Cum ar putea fi altfel?

În limba română o asemenea stare este definită de acel “Peștele de la cap se împute, se rupe de la mijloc și se mănâncă de la coadă”. În anul 2008, după alegerea lui Barack Obama ca președinte al Statelor Unite, Michelle Obama mărturisea că era pentru prima oară când era mândră de țara ei.

Dar înainte de a fi ales președinte, Barack Obama fusese ales membru în Congres și se mândrea cu patriotismul dovedit în munca depusă ca membru al Veterans Affairs Committee. Întrebat de ce, spre deosebire de ceilalți membrii ai Congresului, nu poartă la reverul hainei insigna cu steagul țării, senatorul Obama a dat răspunsuri “alternative”, dar toate având de-a face cu faptul că nu “prizează” steagul cu pricina.

Într-un anumit moment chiar a negat că ar fi făcut anumite declarații – “I have never said that I don’t wear flag pins or refuse to wear flag pins.” A fost prins cu minciuna. (AICI) Și ce dacă? Care-i problema? A minți, chiar în legătură cu asemenea lucruri, este probabil parte a drepturilor garantate de Primul Amendament, nu?

Cu tot respectul pentru Constituție, eu, unul, cred că țara în care ești amendat pentru că arunci o sticlă de plastic într-un parc sau pe șosea; că țara în care, depășind viteza legală pe autostradă, riști să petreci o noapte, două în arest, dar ai dreptul de a arde steagul, de a urina pe el și de a agita apoi steagul altei țări este o țară care își pune singură ștreangul de gât.

Mancurtizarea produsă de libertate a devenit mult mai eficientă decât mancurtizarea produsă de teroare.

Cui trebuie să-i prezentăm mulțumirile noastre?

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Dezideriu Dudas

  Norocul SUA este ca nu poate deveni colonie a SUA….Daca in Romania Absurdistanul avea iesire la mare, in SUA, oceanul este intrare nu iesire….

  Trump este in perioada de pregatire a decolarii sau nu spre istoria adevarata….Nu cred ca reactiile lui retorice prea rapide vor avea efecte in plan institutional. Cand Lenin a preluat puterea si a desfiintat Comitetele de intreprinderi ale salariatilor in numele puterii populare ( din cartea « Constitutia de la 1923 », editata la editura Humanitas ), chiar le-a desfiintat. Cand Trump spune ceva, spune. Vom vedea ce se va intampla cand va putea si institutionaliza. Cei care i-au permis sa realizeze « Ucenicul » ( ma refer la extensia globala ) sunt convins ca pot sa extinda strategia prin care Trump a devenit cunoscut lumii intregi. Atunci, ca manager si intreprinzator, reactiile lui erau putin exagerate dar drepte si utile d.p.d.v. al abordarilor de marketing si de conducere asociate proiectelor pe care le propunea si le instrumenta prin relationare mediatica . Probabil cineva va reusi sa-l convinga ca exista totusi limite, mai ales in politica si in diplomatie. Care sunt aceste limite este o intreprindere mult mai complicata. Nici « galacticii » n-ar avea doua vorbe la un loc….Una ar fi nationalismul in Romania, alta in SUA, unde « ar avea voie » sa fie numit patriotism…Trump, mai putin atent la nuante, probabil il citeste cu veneratie pe « intelectualul adevarat », care, vorba lui neamtu tiganu’, nu se poate desprinde de « obiceiurile primaverii »….Cand e vorba de SUA si de patriotism insa, nu prea e loc de gluma. Sper insa ca societatea americana se va mobiliza pentru a depasi impasul lipsei de repere, valori si principii care a devenit nota generala a lumii ( Ana Blandiana : « Situația Europei în ultimul timp este chiar mai gravă decât a României. Seamănă cu sfârșitul Imperiului Roman! “ – aici, de-acord cu dom’Vasile : « Noi, ne-am cam strans frunzele »…Au ramas totusi copacii cu radacinile care duc care-ncotro, inclusiv, adanc, in istoria noastra…Ne pregatim pentru viitoarele frunze… ). Sper ca oameni precum Ben Carson care a devoalat faptul ca aparitiile lui publice i-au adus fiscul pe cap…sa treaca de faza de reactivitate si sa treaca la constructii cu adevarat active….

  P.S. Apare o nuanta pe care am intuit-o si eu reiterand conceptul de « negresism »….Cum mai scriam pe-aici, citind « Indrazneala de a spera » ( cartea a aparut inaintea primului mandat a lui Barack Obama ), am inteles si ca Barack Obama era de mult printre « cei alesi », desi in acest context « ucenicia » dedicata drepturilor omului pare a avea o alta relationare cauzala….

 • Valentin Feyns

  Face parte din “The Closing of the American Mind”

 • Pingback: Dorin Tduoran – de două ori în chestiunea „arderii steagului” | @ntonesei's blog()

 • Lucian

  Conștiinței. Cu cât știm mai mult împreună, verificabil, cu atât ne credem mai la fel, separat. Restul, oligopoalele cunoașterii, privilegiații ei post-revoluționari seculari, bucuria perimată a fluturării oprimării noastre în scriptele alților sunt manierisme îngerești.
  Dar conștiința este, pe ascuns, universală, deși neștiințifică. Asta sună neconvertibil, și periculos.

 • Mattei

  Bizare coincidente.
  La americani, lipsei de sens. Umpluta cu tot felul de cutume, biserici, idealuri, victime colaterale, conturi si prostie docta.
  La noi, Securitatii. Care acum a scos capul pe fata, dupa 26 de ani, datorita demagogului crescut in deplina conspirativitate.Si, de-un leat cu el, copiii tuturor turnatorilor de vaza, execrati de comunisti si securisti, care sunt singurii aliati ai celor care nu pot avea aliati.

 • Mattei

  File alternative de Baneasa.Ce frumos!

  Art Unic
  Spunem un NU hotarat imposturii. Toate functiile vor fi scoase la concurs, si noi vom numi membrele Comisiilor de Examinare. Decizia lor de incadrare va fi executorie si definitiva.

  SAU

  Art. 1
  Sufletul viu si bogat este esenta acestei tari.
  Art 2.
  Apa, hrana si energia sunt resurse subsecvente, capitalul nostru inalienabil, national.
  Art 3
  Sa terminam cu isteria cine-ce-cum a facut. De-acum suntem toti egali.
  Art4.
  Sufletul se exprima cel mai bine in libertate, de aceea este necesar consimtamantul liber obtinut pentru ca eu sa fiu Calauza pe drumul propasirii noastre.
  Art 5.
  De azi se infiinteaza Vice-Presedintia Calauzitoare, organ de Stat care inmanunchiaza energiile creatoare si le respinge pe cele negative, de Prim-Ministru al unui Guvern de Coalitie din alte unitati.
  Art 6.
  Cupola nu exista, nici Circul de Stat. Puterea revine Poporului, dupa ce a fost preparata in varful patrat al piramidei enorme fara cap. Legea urmeaza sa fie reformata ca atare.

 • OvidiuB

  Da, cam penibil copilul. Tipul de “sofisticare” la care ajung unele dezbateri prin tarile mai civilizate mi se pare mai degraba un simptom al indepartarii acestor societati de bunul simt. Desi, daca acceptam ca bunul simt nu e decat o linie mediana in miscare a societatii, poate ca the whole point e tocmai sa muti aceasta mediana. Deci, sa redefinesti bunul simt.

  Atunci cand se teoretizeaza doct pe marginea dreptului fundamental de a arde steagul propriei tari (in SUA) sau de a blasfemia in mod obscen simboluri ale unor religii mondiale (in Franta), parca ma gandesc ca nu e chiar atat de rau sa traiesti intr-o tara inapoiata ca Romania. Sau nu intotdeauna, in tot cazul.

 • DG Ontelus

  ,,Mancurtizarea produsă de libertate a devenit mult mai eficientă decât mancurtizarea produsă de teroare.” Această propoziție teribilă își sporește exponențial grozăvia, fiind venită din partea Domnului Dorin Tudoran și ea dă frisoane oricărei persoane care nu s-a lăsat definitiv pradă apostaziei amnezico anomice a modernității și, cu precădere, spre a cita din clasici, a ,,stadiului celui mai înalt” al acesteia, respectiv postmodernitatea ori modernitatea târzie. Dacă libertatea produce monștri în chip mai eficient decât teroarea și, vai nouă, zilnic vedem la noi și-n lume că așa stau lucrurile, înseamnă că trăim în infern, fără a realiza încă acest lucru și, vorba dantescă, ,,Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate.”

 • DG Ontelus

  rețele sociale// exhibare a eului/ cosmetizare/ idealizare/ ‘noi înde noi’/ supapă excepțională/ pentru multe și mărunte/ respect mark zuckerberg

WP Admin