≡ Menu

Stau nasol la identitate

După ce a citit textul meu Străinul, dl Oprea Irimia s-a hotărât să mă cerceteze la românitate. M-a picat. Iată și diagnosticul trecut în carnetul meu de note identitare, publicat pe Facebook de dl Oprea Irimia:

“Da, dar aici este expus punctual de vedere al unui străin (fie el chiar Dorin Tudoran) de ce crede despre un băștinaș, dar ce zice un indigen get-beget.

 El are dreptul la cuvînt sau doar la ‘Am înțeles, să trăiți!’ “

Alarmat să mă văd trântit la o materie de bază, Arianism Dialectic, predată de acest Arie contemporan, am dat fuga să văd la ce nu făcui față. Iată rezultatul:

1:0 Dl Irimia s-a născut la Craiova, eu – la Timișora. La Timișoara, pe lângă limba română, mai bine zis împotriva ei, s-au vorbit mereu și alte limbi (germana, maghiara, sârba, croata), conspirație care a adus mari prejudicii României get-beget. Clar: 1:0 în favoarea dlui Irimia.

3:0 Dl Irimia a studiat la Liceul “Frații Buzești”, din Craiova, eu – la Liceul “Mihai Viteazul” din București. 3:0 pentru dl Irimia, fiindcă frații Buzești au fost trei – Preda, Radu și Stroe – în vreme ce Mihai Viteazul a fost doar unul. Totuși, aici aș putea face contestație, căci viitorul voievod s-a născut, pare-se, în 4 locuri: după unii – la Floci; după alții – la Cetatea de Floci; după cei de stânga – la Târgul de Floci; după cei de dreapta – la Orașul de Floci. Și-apoi, deși trei, frații Buzești l-au slujit cu credință pe Mihai Viteazul, nu? Da, dar ce vor zice cei care susțin că voievodul a fost țigan, nu român? Nici cu tatăl, nici cu mama lucrurile nu sunt tocmai clare, amândoi fiind bănuiți că ar fi fost greci. Mai bine o las moartă. Rămâne 3:0 pentru dl Irimia.

4:0 Dl Irimia a terminat Facultatea de Mecanică din Craiova , eu – Facultatea de limbă și literatură română din București. Dacă aș fi naiv, aș zice că am redus din scor, dar nu sunt. Mecanica e mecanică, în vreme ce lingvistica română și hălci ale folkloristicii românești ne-au fost șterpelite, deseori, de străini get-beget, căci există și specia asta foarte insidioasă: Moses Gaster, Eliezer Schein (nume conspirativ – “Lazăr Șăineanu”), Alexandru Graur, alde Tiktin. Deci: 4:0 pentru dl Irimia.

desen & © - ion barbu

desen & © – ion barbu

5:0 Și la cultură generală ies în dezavantaj. Deși acum mai bine treizeci de ani mi-am căutat-o cu lumânarea, denunțând un plagiat de proporții, dl Irimia este în altă ligă:

“Plagiate cuvioase da, dar plagiatele la nivel mondial pentru premiu Nobel după românii noștri se pun?

 Cine mai dorește, cine mai poftește.

 De citit aici: http://www.art-emis.ro/editoraile/3811.html”

Doritor și pofticios cum sunt, am dat click pe link. Ceea ce vă invit și pe dumneavoastră să faceți, nu de alta, dar să vedeți că e deja 5:0 în favoarea dlui Irimia.

Dacă n-aveți timp, iată un rezumat al capodoperei semnate de dna Maria Diana Popescu la care ne trimite dl Irimia:

– Bob Dylan este “un autor de texte pentru chitara sa”;

– Nobelul pentru literatură ”a ajuns la scriitori ieftini, de conjunctură”, precum Herta Müller și Svetlana Alexievich. Cea dintâi, “ar trebui cercetată pentru plagiat după prietenul său Oscar”. Cu cea de-a doua, lucrurile stau chiar și mai grav: este o “ autoare a unei cărți pe placul marilor puteri ale lumii”/…/” ‘Scriitoarea belorusă este, de altfel, o disidentă susținută de clubul P.E.N. și de Fundația Sörös, precizează site-ul editurii Corint.’“;

– Nobelurile le-au fost furate și următorilor români Nicoale Paulescu, Ștefania Mărăcineanu, Ana Aslan – ”descoperitoarea vitaminei ’H’ și creatoarea geriatriei.”;

– Nu lipsește nici pălmuirea exhibiționistului Mircea Cărtărescu: “Cel mai adesea cu șlițul desfăcut și cu pantalonii în vine în scrierile sale… “

Dacă despre dl Irimia nu știu de se trage, get-beget, din “boier” Irimia, cel care nimerea mereu cu oiștea-n gard, despre mine știu de mult că sunt orice, nu și get-beget; de indigen, nici nu poate fi vorba.

Fraier cum sunt, am recunoscut public, încă din 1978, într-un poem dedicat unui mare prieten, Emil Botta – “Străinul”.

6:0 Decupez ultima strofă și o pună la îndemâna dlui Irimia, fiindcă se cuvine să câștige la un scor rotund (6:0!); scor de maidan:

„”Fiu al Norocului, domnul meu, cetăţene!
intră odată în casă, curmă-ţi chinul;
nu ai nimic de aflat, linişteşte-te:
Eu sunt Străinul.””

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Mihai Rogobete

  Urmează Camus.

 • Cine plm e Irimia ăsta? De unde-l scoseși?

 • De pe Facebook.

 • Urmam cu totiiiii…

 • Pingback: Dorin Tudoran – Stau nasol la identitate | @ntonesei's blog()

 • Edisqus

  Cine a marcat la 2-0 si de ce?

 • Pai, de la 1:0 s-a trecut direct la 3:0 din motivele explicate la 3:0. Adica, era 1:0 da ra la 3 Buzesti vs 1 Mihai Viteazul, dl Irimie a castigat cu 2:0, care 2:0 plus 1:0 de … dinainte fac exact 3:0

 • neamtu tiganu

  urmeaza Statia Eroilor, cu peronul pe partea stinga, pardon dreapta!

 • Edisqus

  Multumesc, scuze. Minoiule, ai legatura cu studioul!

 • Se vede ca ati plecat de mult din “Romania profunda”. Statia Eroilor nu are peronul nici pe standa, nici pe dreapta. Are peronul me mijloc, adica sub roti, caci erorii sunt impartiali, domn’ Neamtule!

 • neamtu tiganu

  “Ce spui, tu, străine? ..
  De eşti tu acela, nu-ţi sunt mumă eu!”
  …………..
  Eroii nostrii sunt mai tari decit eroii lor. Fusei zilele trecute prin Germania profunda, intr-un sat, un fel de citadela a berii, vazui o statuie, in fata bisericii, dedicata eroilor, erau trecuti ordonat, nemteste, cu liniuta:
  -eroii de la 77
  -eroii 916-918
  -eroii 939-945 (asta m-a cam mirat)
  --
  --
  --
  --

  si mai raminea f. mult loc gol, cred ca mai incapeau cel putin 6 rinduri de eroi, iata ce-nseamna sa vezi in viitor.

 • Ia mai dă-i în pulile noastre. Lasă-i să moară proști.

 • Dezideriu Dudas

  @ TITLU FILOZOFIC : De la „se”, impersonal, personalist, la „de”, nedefinit temporal, ca la serpiliana insula, da’ precis „geografic” ( in sens Sorin Antohi …), Zeiss, in sens material „Praxiologia rezistentei”….
  Sau,
  @ TITLU TINICHIGIU : De la „nula” lu’Horica la „plina”….care va’ sa vie ( solicitam seriozitate…) !

  INTRODUCERE, INTRIGA, CUPRINS, INCHEIERE :

  IARU, DA’ IARA…?

  P.S. Ce faceti „de” prima sambata de dupa 24 ianuarie 2017 ( la cea de dupa 1 decembrie 2016 era unirea prea mare si ameteau actorii de-atata uneala….) ? S-ar putea sa avem nevoie de oameni hotarati. Va fi prezentat materialul „Praxiologia rezistentei”, amintit mai sus ( actualizat in partea poetica…., partea inginereasca ramane ). Nu poti face praxiologie doar cu teorie….La „rezistenta” ne ocupam noi, inginerii. Cu speraclu’ „furat” de la InimaRea…

 • Eduard

  Antinomicul Strainului nu pare a fi indigenul. Nici autochtonul. Nici nativul.Dar cine, oare? Poate get-beget-ul.Dacicul postmodern, subrealist.Bine.
  Problema este totusi aceasta. Strainul, fiind deja strain, se mai poate instraina fara sa se alieneze, cum il banuim noi? Sau, mai bine zis, cat se poate instraina un strain, ca sa fie toata lumea multumita?
  Ptiu, drace!

 • Vasile Gogea

  …6-0 pentru Dorin Tudoran -- ca în echitație (proba de obstacole) socotim punctele de penalizare!…

 • Valentin Feyns

  Poate ar trebui sa distribuim si niste cartonase de diverse culori

 • Mattei

  Toate bune și frumoase, mecanice și, rar, literatoare. Sau filozofice. Dar dacă Străinul este atât de radical, de absolut Altul decât noi, cum și este cazul (poezia singură a avut presentimentul lui), mai putem fi atât de siguri în disentimentul nostru?

 • DG Ontelus

  mă doare piciorul// tot mai tare m-am mai îngrășat îmbătrânesc/ iar doctorul Pesamosca mi-a zis că pe la cincizeci de ani vor apărea probleme/ este crucea mea o port cum pot deși retrospectiv îmi dau seama că/ în parte cel puțin stranietatea mea vine și de la acest șold stâng cu malformație congenitală/ îmi voi pune o proteză dar coxartroza mea atipică solicită una specială/ mi s-a recomandat să mă operez când nu mai pot de durere/ așa voi face eu sunt un copil cuminte cel puțin în aparență/ dar de ce vorbești așa în fiecare vară din 1983 încoace te-ai dus la Techirghiol/ și în felul acesta te-ai menținut pe linia de plutire/ doar în 2009 ai făcut o excepție pentru că în iulie ai vizitat Parisul/ dar chiar și-n acel an tot ai fost la Sărata Monteoru/ în fine sunt atâția oameni care suferă în tăcere și tu ce faci îți exhibi acum drama personală/ ești cam indecent ai dreptate sunt cam indecent nu prea mă mai pot stăpâni/ ei lasă că te stăpânește ea viața de nu te vezi oricum ai dreptate mereu ai dreptate/ uite gata nu mai spun nimic poți să zici că tot degeaba

 • DG Ontelus

  antologie// de texte reprezentative/ pentru mentalitățile/ limbajele comportamentele/ oamenilor care alcătuiesc/ societatea actuală/ printre criteriile de selecție/ menționăm naționalitatea confesiunea religioasă/ identitatea sexuală și de gen/ activitatea profesională/ nivelul de educație particularități de/ contribuabil consumator cetățean/ acest corpus de texte furnizează/ o imagine edificatoare/ asupra mentalului contemporan/ confirmând inestimabilul progres/ înregistrat de întreaga umanitate/ ironia se citește printre rânduri/ evident cei avizați au remarcat-o

WP Admin