≡ Menu

Spovedania unui suprapus: Q.E.D.

10.03

În 2010, premierul Emil Boc a “comasat” două institute, scăpând de doi oameni foarte incomozi pentru administrația Băsescu – dnii Dinu Zamfirescu (Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc) și Marius Oprea (Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului) – înlocuindu-i cu dl Vladimir Tismăneanu  (Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc).

Celor cărora s-au declarat dezolați de o asemenea epurare politică, li s-a răspuns că prerogativele premierului îi dădeau dreptul să ia asemenea decizii și, pe cale de consecință, legalitatea hotărârii sale este beton; că asta-i regula peste tot – câștigi alegerile, iei totul. Pierzi alegerile, îți faci boc-celuța și pleci!

Iată ce scriam atunci:

Evident, cum institutul condus de dl Marius Oprea se află în subordinea Guvernului și în coordonarea primului ministru, dl Emil Boc este îndrituit să ia hotărârile pe care le găsește de cuviință. Dar la fel de evident este că primul ministru ar trebui să fie sfătuit de bine și nu împins să satisfacă apetitul pentru un monopol al anticomunismului  de care poate fi măcinat un om sau un grup. Comunismul a fost o nenorocire prea mare pentru ca monopolul anticomunismului să nu fie o amenințare ce pune pe gânduri.” (aici)

În 2012, când dl Victor Ponta a fost desemnat premier, dl Vladimir Tismăneanu a anunțat că, în cazul confirmării dlui Ponta ca premier, își va prezenta demisia din fruntea IICCMER, unde fusese numit de fostul premier, Emil Boc.

Consecvent cum îl știm, când dl Ponta a devenit premier, dl Tismăneanu a uitat să-și prezinte demisia. A așteptat să fie înlocuit din funcție, după care a fost lansată o campanie (semnături, proteste, sloganuri etc.) de zile mari: “Săriți! Atac la statul de drept!”

Dreptul pe care îl avusese, în 2009, premierul Emil Boc – de a destitui și numi funcționari în entități care se subordonează cabinetului premierului – dispăruse în 2012, când premier devenise Victor Ponta.

Cum își permite un plagiator să-l destituie pe dl Tismăneanu și să-i numească pe dnii Dinu Zamfirescu și Andrei Muraru în locul său și al echipei sale?

Un răspuns simplu a fost și rămâne: așa cum și dl Joe Biden nu a pierdut niciuna dintre prerogativele care decurg din funcția de vicepreședinte al Statele Unite, deși este un plagiator cu state mult mai vechi de serviciu decât Victor Ponta. Este și motivul pentru care am scris, nu de mult: “Să te duci la vicepreședintele american Joe Biden ca să-l pârăști pe Victor Ponta că a plagiat este ca și cum te-ai duce la Karl Marx să-l pârăști pe Ion Iliescu că citește Capitalul.

11

Ieri, într-un portret dedicat președintelui Traian Băsescu (aici), dl Tismăneanu cochetează cu adevărul despre cele petrecute în 2012 – președintele Băsescu i-a cerut să nu-și prezinte demisia. Urma o “luptă crâncenă”, la baionetă.

Ce ocolește dl Tismăneanu să spună este exact ce menționam eu în 2012: “uitând” să-și prezinte demisia pe care o anunțase cu surle și trâmbițe, dl Tismăneanu a așteptat să fie eliberat din funcție, pentru a exista “motive întemeiate” de a se lansa  o văicăreală națională și internațională, bine pusă la punct chiar de la vârful-vârfurilor. Altfel spus – o provocare.

“Nu am nicio agendă ascunsă…”/…/ “Traian Băsescu mi-a cerut să rămân alături de el, adică să nu demisionez. Am făcut-o și nu regret. Cel care ne-a urmat, numit de Victor Ponta, este azi consilierul lui Klaus Iohannis. C’est la vie…”

Ce viață nedreaptă! Ar fi putut deveni “prieten pe viață” și cu noul președinte.

Dl Iohannis are posibilitatea de a-și îmbunătăți imaginea în ochii dlui Tismăneanu. O simplă rocadă între dnii Muraru și Tismăneanu ar face, în sfârșit, dreptate celui de al doilea și, implicit, statului de drept.  Apoi, mai vedem, că vor mai fi alegeri, iar statul de drept nu este niciodată perfect. Trebuie și poate fi îmbunătățit.

Victor Ponta are mai multe defecte decât tentaculele unei caracatițe gigant. 16 noiembrie 2014 i-a dat ce merita. Dar premierul Ponta nu a adus nicio atingere statului de drept, eliberându-l din funcție pe dl Vladimir Tismăneanu. Răspunderea pentru acel tărăboi asurzitor aparține celor care au înscenat și au jucat rolurile principale într-un spectacol de două parale.

Statul de drept pentru care sunt gata și acum să-și dea viața suprapuși de toate felurile este statul de drept preferențial.

Nu e nicio mirare că politicieni de toate culorile țin să împingă până și locuri dedicate cercetării științifice în murdare lupte de gherilă politică. Dar este o rușine când oameni aparținând lumii științifice pun în pericol prestigiul unor institute de cercetare, doar spre a-și urmări și atinge meschine interese personale.

În ce i-a rămas dl Tismăneanu alături președintelui Băsescu, nelăsându-se dus din fruntea IICCMER? Cu ce se ocupa și se ocupă acest institut? Cu cercetare științifică/investigare a crimelor comunismului sau cu murdare lupte politice? Buget de stat pentru reglări de conturi personale? Dacă tot a tăcut până acum în legătură cu această mânăreală, ce i-a trebuit dlui Tismăneanu această spovedanie autoincriminatorie?

M-aș fi bucurat ca între dnii Băsescu și Tismăneanu să se fi legat o “prietenie pe viață” (cum se destăinuie dl Tismăneanu) doar din motive demne de tot respectul nostru, căci ele există.

N-a fost să fie. Și pentru asta, puțintică rușine ar fi preferabilă unei cisterne de tupeu autobiografic.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Virgil

  “Consecvent cum îl știm, când dl Ponta a devenit președinte” Doamne fereste

 • Bogdan Brebenel

  Explicațiile d-lui Tismăneanu privitoare la comasarea instituțiilor amintite mai sus au fost și rămân foarte subțiri. Îmi aduc aminte că ar fi aminitit ceva de reorganizarea și eficientizarea colaborării între cele două stabilimente? Oricum, de fiecare dată evită elegant un răspuns direct și pertinent.
  Iar articolul la care faceți referire este o trecere în revistă selectivă privitoare la activitatea președintelui TB. Nicio critică, ici și colo câte o observație, doar cât prietenul pe viață să nu fie supărat. Domnului Tismăneanu îi plac străzile cu sens unic. 🙂

 • Cât privește integritatea (morală, firește) a doamnei Elena Udrea, chiar nu mai știu ce să spun. Dar iată ce ne spune un membru fondator al bomboanei fondante PMP:

  http://www.obiectiv.info/adrian-papahagi-se-rascoala-impotriva-lui-udrea-dezvaluiri-incendiare-dupa-arestarea-sefei-diicot_60845.html

 • InimaRea

  Orice-ar vrea sa spună cine-ar vrea sa spună, e mult mai mișto (cool fi You please) sa fii Boier in Romania, decit middle class in America. Iată, simplu spus, motivația: sint de 5 ani in America, am mașina mea -- iar nevasta-mea, pe-a ei; avem casa intr-un cartier bun din New York. Si ce daca? Toti vecinii mei au ca mine, daca nu si mai mult. Mi-e dor sa ies pe Calea Victoriei, cu-o pereche de pantofi galbeni, cu șireturile de piele; si sa se uite toată lumea dupa mine -- Iete-al dracu’!
  Dupa cum, adevărat ii si ca, asa cum te-ai format, asa te rupi. Bunaoara, un delincvent roman o taie-n Vest, ajunge-n America, se angajează la o florărie, unde dovedește talent in aranjamente florale. Isi face propria afacere, se-nsoara, are copii, prospera. Intre doua avioane, vrea sa dea telefon acasa dar n-are fise. Isi amintește tehnica de Ferentari -- dai un pumn, cad fise. Ii iese dar il vede un polițai. Arestat, deportat.
  De unde, ideea ca obișnuința e a doua natura. Cea de fripturist, de-un paregzamplu.

 • neamtu tiganu

  de cite ori aud de Duamna imi amintesc de poietu de la care, copil fiind, incercam sa furam mere si caioase.

  “Din bube, mucegaiuri şi noroi/ Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.”

  Asa o vad eu, nu e numa frumoasa ci si un mare caracter. Va dati seama ca traind intre niste unii putrezi de corupti, chiar si cel cu care a impartit patul, cea mai buna pretena, camarazi de partid, fiecare ar fi tentat sa bage si el, macar un pic, mina-n borcan. Da ea, nu si nu, ea ramine imaculata, e drept ca-n spatele (sau ma rog, depinde de preferinte) fiecarei femei puternice sta un barbat puternic, un adevarat lup de mare, neinfricat, care-i conduce pasii. Se multumeste cu putinul strins prin munca ei, prin minutele ei, saru-minusitele, prin capul ei, prin soldurile si celelalte organe ale ei.

 • neamtu tiganu

  Naufragiaza un vas si scapa numai Ion si Claudia Schiffer.
  Se indragostesc Ion si Claudia, au partide fierbinti in fiecare zi, dar de la o vreme Ion e abatut si fara chef.
  Claudia il intreaba:
  -- Pai bine ma Ioane, nu te iubesc eu pe tine, nu ti-am indeplinit cele mai ascunse fantezii? Ce ai de esti trist? Uite, ca sa iti treaca, iti promit ca accept sa fac ORICE, orice fantezie mai ai tu si nu am facut noi inca.
  -- Esti sigura, Claudia? o intreaba Ion.
  -- Hai Ioane, spune ce vrei, eu te iubesc si o sa fac.
  Ii pune atunci Ion o palarie in cap, ii minjeste niste mustati cu carbune pe fatza si ii spune: Ba Vasile, stii cu cine mi-o trag eu de 3 luni?

 • Dana (Mara)

  Domnul Papahagi se rascoala sesizind tactica “lupilor tineri”. O sa vina domnul Hurezeanu sau Paleologu sau Liiceanu sa ne tempereze spunind sa nu ne scandalizam ca la scara istoriei sintem in faza capitalismului salbatic in care nu esti intrebat cum ai facut primul milion.
  Pai daca o luam cronologic, dupa ce s-a praduit toata infrastructura ecomonica (cind o sa raspunda cineva si pentru subminarea economiei nationale?) dupa ce osinza mostenirii comuniste s-a cam subtiat, a venit si rindul oportunitatii tunurilor imobiliare, cumparari de drepturi litigioase si manopere ale samsarilor pe legea retrocedarilor. Baieti si fete destepte care nu au mers din vocatie sa studieze dreptul. La noi birocratia nu este din indolenta, dimpotriva este o birocratie smechera care este cultivata. Prin diverse tertipuri tocmai juristii tergiversau exasperant de mult restituirile legitime pentru a determina proprietarii de drept sa vinda drepturile acestor hamesiti care actionau “legal”. Daca le urmariti declaratiile o sa vedeti va in permanenta sint cu legea in gura. Si au avut grija sa se acopere legal. Poate ar fi trecut neobservati in marja de “prosperare” generala mitic securistico de inspiratie bucuresteana, dar baietii si fetele s-au cam lacomit, ceea ce a deranjat se pare pe altii nu mai putin hamesiti. Si tot asa.

 • Peter Manu

  Soarta IICCMER va fi decisa, in viitorul apropiat, de istoricul Andrei Muraru, consilier al presedintelui Johannis. Cum ruptura dintre Dnii Muraru si Tismaneanu este de mult publica si ireversibila, ultimul nu va putea avea nici un rol in activitatea acestui institut.

 • No Name / DP

  Pai, cum? Nu-i ‘mneaei cea ma buna pentru Romania, cea mai inteligenta si cea mai absorbanta — de fonduri europene, ce alta? (honi soit qui mal y pense) — pentru presedintele care a protejat-o asumat si pentru care Romania nu a fost niciodata suficient de buna? Ehehei, cand tara va atinge alte coordonate istorice… cei doi vor fi, in sfarsit, cel mai Bonnie and Clyde cuplu din istorie.

 • Pingback: Spovedania unui suprapus: Q.E.D. « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • InimaRea

  Da, Nemtule, la ce bun sa te bucuri de de-i mai bun pe lume, daca n-ai cui te fali? Cam p’aci e diferența dintre boierimea si aristocrația minții. Prima nu trece pragul belferimii.

 • adig

  Logica articolului e gresita, gestul domnului Tismaneanu de a nu-si da demisia fiind de fapt dovada marelui caracter al distinsului profesor. Domnul Tismaneanu avea obligatia morala sa nu isi dea demisia pentru ca si domnul Basescu isi calcase anterior pe suflet renuntind la propria-i demisie (cele mai grele 5 minute) la cererea domnului Tismaneanu. Cum altfel ar fi putut reactiona domnul Tismaneanu fara sa-si tradeze principiile cu care a fost crescut si educat de mic copil?

 • Cand premierul Tariceanu a aprobat proiectl lui Marius Oprea de infiintare a institutului, am scris ca era o eroare ca dl Tismaneanu sa nu fie invitata sa faca parte din ccolegiul stiintific al institutului.
  Cand dl Tismaneanu si echipa sa (Mihai Neamtu si altii) au lucrat mana in man cu presedintia si biroul premierului Boc la indepartarea lui Marius Oprea am spus ca era o porcarie.
  Pe scurt — ar fi fost loc pentru toti — dnii Oprea, Tismaneanu, Muraru si altii — sa fie parte a institutului, la nivel de competenta si diponibilitate. Porcaria facuta de Boc-Tismaneanu a fost eliminarea unei verige care nu poate lipsi dintr-o institutie serioasa -- Consiliul de Administratie/Board of Directors. Aceasta veriga a fost inlocuita cu un Consil Stiintific, condus de VT -- practic VT devenind “proprietarul” institutului.
  In instituiile serioase — ca si in distribuirea puterilor in stat — fiecare veriga are un rol bine definit (strategic, executiv, administrativ, financiar, cercetare, marketing etc.). IICCMER a fost structurat, croit in jurul ambitiilor unui singur om. Un consiliu stiintific ofera asistenta stiintifica, recomanda linii de cercetare etc. Un Consiliu de Administratie poarta raspundera fiduciara, ia hotararile strategice, aproba planurile strategice ale institutiei. Executivul le aplica. Dar la ICCMER-ul croit pentru VT toate acestea au fost puse in aceeasi oala. Poti sa ai cei mai buni si dedicati cercetatori intr-un asemenea institut, daca el este gandit in asa fel, pana la urma problemele apar…

 • Ultor

  Genul acesta de individ uman isi umple gura numai atunci cand e vorba de demisia celuilalt/celorlalti…Cand se refera la serenisima lor persoana, vorbesc solemn, grav, De Misia lor civilizatorie, de jertfa lor generoasa pentru binele unei multimi inepte si ingrate. Ascultandu-i, iti dai seama ca acesti oameni n-au intrat in modernitate; gandirea lor este funciar legata de mitologie.Ca in basmele romanesti Binele ifrunta Raul si-l invinge ( v. Aligica, TRU, Baconscki, Liiceanu, etc.). Sa fie aceasta atitudine una necesarmente sincera sau si putin interesata?

 • Teodosie cel Mic

  Imi povestea Goma cindva, in scris, nu telefonic, impresii despre vizita la Paris a regretatului Virgil Mazilescu, fostul sau coleg de redactia ”Romaniei literare”. Locuia la el, ii faceau toate mofturile, il primea intr-o scurta vizita si Eugene Ionesco, dar Virgil parea sa nu se simpta in apele lui si, intr-o zi, ii spune ”le pourquoi du comment de la chose”: Asa: ”Mai Paulica, stii ceva? Aici, cind ma duc prin oras, nu da nimeni doi flaimuci pe mine, de parca as fi omul invizibil. Cu totul altfel sta treaba la Bucale. Ies eu sa fac o talpa pe Calea Victoriei, aud din zece in zece metri comentarii de genul CUUUM? NU-L RECUNOSTI? E MAZILESCU, DRAGA, POETUL!”

 • Dezideriu Dudas

  Traian Basescu – V.Tismaneanu – Elena Udrea….Miorita redivivus ?

  Un “suprapus” mult mai capabil, Adrian Paunescu, a lasat o mostenire impresionanta prin fiul sau, Andrei Paunescu. Sper sa nu fiu la fel de impresionat, in sens invers pe relatia tata-fiu, cand voi descoperi mai multe despre cine a fost Marian Papahagi, spre final la “Accademia di Romania” ( ca la Cluj, “nu se pune”…). Pe Adam ( Tismaneanu ) il astept…
  Situat fix la mijlocul distantei dintre Constanta Buzea si Adrian Paunescu, Andrei a avut un discurs impresionant astazi la Conferintele TEDx in Romania. “Miorita, ofiter acoperit, o balada mai putin dar un popor (de) castigat”, poate fi o interpretare care va schimba istoria Romaniei, un fel de “Miorita di Romania redivivus”. Retin ca asa ceva scria si Mircea Platon iar eu i-am trimis lui Paul Goma cand eram in Franta in 2004 un eseu asemanator. Eseul il scrisesem chiar dupa dupa victoria infrangatoare de la Neptun Olimp de prin 2003, unde, mai mult, “Miorita” aproape ca preluase conducerea, “noroc” insa cu rezistenta ‘ceea care inca functiona a establishmentului …Acum acesta conduce fara a avea nevoie de nici-o rezistenta. Doar decenta.

  Ref. la subiect…, era mai bine de relationat cu “Miorita” lui Videanu, dar se poate intelege si-asa…., mai ales ca nu-i usor sa unesti SRI cu SIE…Puteti intra insa pe blogul d-nei Zoe Petre si veti afla dintr-un comentariu al meu pe articolul d-nei profesoare, “Misterele Parisului”, cum de la “ a cere explicatii Frantei”, la “ toata lumea e egala in fata legii, inclusiv eu” ( intrebarea ziaristilor se referea la Elena Udrea…), nu e decat un pas…Sa nu fie si pe aceasta directie tot “Pas cu pas”…

  P.S. Stimate Domnule Tudoran, ati avut ocazia sa discutati mai profund cu Andrei Paunescu ? Are o personalitate cu totul aparte…Sper cat de curand sa-l intreb si pe el acelasi lucru, mutatis-mutandis…Spunea azi Andrei ca a avut o mare sansa ca parintii sai s-au despartit, altfel i-ar fi pierdut pe amandoi pe la 40 de ani ( n-o fi bine sa se “desparta” si Stanga si Dreapta din Romania ? )…..Voi reveni cu prima ocazie cu detalii ref. la TEDx Constanta si evenimentul lor.

 • Dezideriu Dudas

  Asta-i adevarata dragoste !

 • Primarele Pentiuc

  Ori unde ma duc, ori incotro o apuc, lumea intoarce dupa mine capul si sopteste: Aista-i poetul Beniuc. Ipochimenul stie sase limbi + ruseste!

 • Clism^neanu…

  …si at^t.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  E o mica “eroare” aici “Cum își permită un plagiator” cred ca lipseste un “sa” 🙂 sau e de lucrat la “permisie” 🙂

 • Wolfcelmic

  Va inselati domnule doctor! “Asocierea (de verificat) cu SRS, dar si aceea, indubitabila, cu extrem de controversatul Andrei Muraru, ridica unele semne de intrebare legitime privind angajamentul d-lui Iohannis in favoarea statului de drept. Nu poti avea drept consilier personal pe favoritul organizatorilor loviturii de stat ratata din vara lui 2012 si pretinde ca nu ai nimic comun cu acel moment de rusine nationala. Nu a fost un episod oarecare din istoria post-decembrista a tarii, ci o calamitate comparabila ca efecte politice cu mineriada din iunie 1990. Daca, pe buna dreptate, nu vom conteni sa le amintim lui Ion Iliescu si lui Petre Roman acele momente, de ce am fi subit timizi cand discutam despre actualul presedinte al PNL? Nu cred ca exista o coalitie anti-Iohannis. Dar exista multi oameni care vor sa traiasca, vorba lui Vaclav Havel, in adevar. Sa vorbim, poate, despre o mare coalitie anti-minciuna. Dl Iohannis i se poate asocia. Dar, mai intai, ar trebui sa rupa cu tot ce e indoielnic in trecutul sau recent” zice VT
  Deci presedintele ales trebuie sa mai intai sa asculte de VT , de adevarul lui adevarat si sa indeplineasca instructiunile sale inainte de a face vreo miscare. Alfel risca foarte mult.

 • diferit

  D-le Peter Manu: De ce nu vreti sa fiti de acord ca “….. presedintele ales trebuie sa mai intai sa asculte de VT , de adevarul lui adevarat si sa indeplineasca instructiunile sale inainte de a face vreo miscare. Alfel risca foarte mult. ”

  Dl. VT detine adevarul absolut !!!!!

 • Ultor

  Cat de naivi ne puteti crede daca insistati sa dovediti ca in iulie 2012 a fost vorba de o lovitura de stat; se pot discuta mnulte lucruri legate de acel eveniment dar nu si esenta procesului in sine. De altfel, mai deunaz,i chiar Basescu a recunoscut ca a fortat constitutia..Of, biata de ea, la cate abuzuri n-a mai fost supusa…Parca tot in constitutia noastra (zicese democratica ) se prevede ca Parlamentul este organul reprezentativ si suveran al poporului roman. Acest organ a dorit sa impuna un guvern Johannis in 2009, dar, Ghinion, presedintele n-a vrut si pace. Mai mult, acelasi presedinte (odata reales) , sfideaza orice norma si cutuma elementara a liberalismului si numeste acelasi premier demis din fuctia respectiva de acelasi Parlament. Adevarat constitutional, adevarat democratic. Adevarat va spun voua ca asa ceva se poate intampla numai in democratiile bananiere. Dar noi vrem sa locuim in adevar, sau poate la vreun var…

 • AT

  Perfect. Zis, sau mai degraba scris.

WP Admin