≡ Menu

Speedy Gonzales

După ce în anul 2000 dl Ion Iliescu a redevenit președinte al României, Speedy s-a repezit să se gudure pe lângă șeful statului. Așa s-a născut colaborarea cunoscută ca Marele Șoc.

După 2004, când dl Ion Iliescu a încetat să mai fie președintele României, Speedy s-a repezit să scrie, de unul singur, volumul al doilea al Marelui Șoc, subintitulat Iliescu e un porc.

După ce în anul 2004 dl Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale, Speedy s-a repezit să ne anunțe că România riscă să devină Venezuela Europei răsăritene.

După ce, începând cu 2005, președintele Traian Băsescu i-a dăruit în fiecare an un sombrero de lux, Speedy s-a repezit să ne anunțe că întruchiparea luată drept Hugo Chávez s-a dovedit a fi de fapt Maica Tereza.

Desen & Copyright 2012 - DION

După ce moțiunea de cenzură a USL a fost introdusă în Parlament,  Speedy, bazându-se pe informațiile primite de la dl Sever Voinescu, s-a repezit să-i transmită dlui Victor Ponta să-și pună pofta’n cui. În limbaj politologic: “Cotu’ și pișcotu’ ”.

După ce președintele Traian Băsescu n-a mai glumit și chiar l-a desemnat pe dl Victor Ponta să formeze noul guvern, Speedy, fără să aștepte măcar să vadă cabinetul confirmat și apucând-se de treabă, ne-a anunțat că România riscă să se mexicanizeze.

După toate acestea, și după multe altele, nu se știe ce îi va da dl Ponta lui Speedy, când dl Băsescu nu va mai fi președinte: poate un nou sombrero, o nouă decorație ori o nouă doctrină. S-ar putea chiar să-i dea papucii. Cum ar veni, volumul al treilea al Marelui Șoc.

Rar o  pereche de buci mai îndrăgostită de scaun decât marii fesieri ai legendarului Speedy.

P.S.  In versiunea originala cu Pat Boone

 • Şerban Foarţă

  Pesemne că marii analişti politici (y compris Mr. Speedy) nu acceptă, în clubul lor ultraselect, intruşi ca mine, -- care nu-s politolog.
  Si totuşi, eu am scris si publicat (cf. http://www.agentiadecarte.ro, 29 august 2010; text reluat, a doua zi, de http://www.cotidianul. ro) această SCRISOARE NEDESCHISĂ ÎNCĂ, -- şi anume:

  Stimate domnule Crin Antonescu,
  Stimate domnule Victor Ponta,
  Ordinea în care vă numesc e una alfabetică, desigur; dezordinea la care (cu voie, fără voie) contribuiţi şi Dvs, e una analfabetică la culme.
  Nu fac parte dintre indivizii care umplu, seară de seară, micile ecrane (sau… ecranii!) şi nu vorbesc decât în nume propriu.
  Iată, pe scurt, cam despre ce e vorba, domnilor Crin şi Victor: aveţi nu doar o şansă unică, se pare, dată fiind degringolada actualei noastre guvernări, dar şi datoria istorică, aş zice, s-o măturaţi, cât mai e timp, de la Putere.
  Or, Dvs vă tot hârjoniţi, făcând caz de marile principii doctrinare pe care vreţi să le întruchipaţi.
  Dacă unul e pe cale să se-nece şi vă stă-n putere să-l salvaţi, nu cred că, înainte să o faceţi, îl întrebaţi dacă-i de dreapta sau de stânga!
  Actualii noştri guvernanţi (sau guvernante) vă râd în nas, domnilor „cu principii”, deoarece aceştia n-au niciunul: nu sunt de dreapta, nici de stânga, ci de dedesubt, ca orice mafie.
  Nu ştiu ce vă împiedică, de fapt – egolatria, vanitatea sau capriţul?! –, să vă daţi mâna temporar, alcătuind, cu ajutorul a vreo zece (şi ceva) transfugi ai coaliţiei guvernamentale, o majoritate aptă să-i imprime acestei ţări în comă un alt curs.
  Altminteri, fără să vreau să cad în vorbe mari, va trebui, odată, să răspundeţi nu numai în faţa Istoriei (cu „I” majuscul), dar şi în faţa unui derizoriu viitor electoral al Dvs şi al partidelor pe care le conduceţi.
  În aşteptare, – Şerban Foarţă, scriitor (membru al niciunui partid politic, nici în trecut, nici azi)

  Nu spun că “mi-am realizat toate profetziile politice”; si că “sunt” -- ca Bacovia -- “fericit”.
  Numai că, oricâtuşi de puţin, deschiderea unei ferestre e mai bună decât aerul stătut din încăpere, iar mişcarea -- decât anchiloza.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  pentru ca depinde de ce parte a sombrero-ului vezi musca (a se vedea cum o pune acest speedy mai mult sau mai putzin gonzales la punct pe o crucishatoreasa cetepeasca), abia astept ca noul prim secund sa’si intre in atributzii si sa’l repuna pe d’l mariuss oprea la loc, facindu’i un pussi-pussi, din mers, doctrinarului gonzal, daca e d’acord si mr hrebentciuk, ca la orice miscare sanatoasa intre mafii, vorba d-lui foartza, ca oricum, desantul de citziva ani la iiccmer nu s’a soldat decit cu putzin scandal si multe cazari la hoteluri cu multe stele, dupa cum citii tot pe la d-voastra.

  atitudinile “razbunatoare” cu cutzite’n dintzi, nu ma mai deranjaza decit in masura in care cutzitu’ respectiv e folosit la transarea purcicii moarte’n cotinetz.

  hrp si d-l mihaies mai pot s’astepte, privind cu groaza orice miscare in afara traseului prestabilit a diktatoreului “lor”, desi, vazui pe multzi revansharzi mirceabadisti afirmind excitatzi ca, nicidecum, nu mai trebuie vinate “greseli” viitoare ale celui autococotzat in colivia din deal, ca’s destul de sufitziente cele de pin’ acu’, lucru pe care nu’l contrazic, da’ care ma tare pune pe ginduri

 • ehe.., mulţi fac spume şi ordine prin cătunul cultural şi ideologic din jilţul în care şed cu dezlegare şi binecuvântare de la agie. ce mă frământă pe mine, ca marginal într-ale culturii adânc finanţate, e o mare întrebare: ce gaşcă mesianică va prelua frâiele culturii? care scribi şi culturnici cu “esperienţă” se vor găsi şi în noile grile? care vor fi direcţiile de atac?

 • Demnitate

  Are și față de Speedy, hahaha!
  Să vedeți acum câte cârți vă dă de citit!!!

 • Sub specie aeternitatis -- there are too many Speedies.

  “In privinta jurnalistilor care se lasa cumparati… ce sa spun? O nesfirsita mizerie. ” (Mircea Mihaies -- Hotnews, 27 aprilie 2009).

  “Ilustrata superlativ de cazul Basescu, in care orgoliile mitocanesti, interesele de gasca, proasta crestere, incompetenta si nerusinarea isi dau gratios mana, viata politica de la noi pare, tot mai mult, o afacere intre mafioti. Clientelismul generalizat, teama pierderii privilegiilor (de la cele marunte la cele inimaginabil de mari), reflexele totalitare fac din Romania o tara in care normalitatea e tot mai mult exceptia, si nu regula.
  As fi extrem de curios sa vad ce se intampla cu partidele care, in acest moment, au cazut la mijloc, intre aceste extreme, precum Partidul Democrat. E un partid nascut din scandal si care s-a ilustrat, in ultimii ani, exclusiv in aceasta directie.”

  (Tot Mircea Mihaies / Masca de fiere 2000 si “Incet spre Europa” interviu, in acelasi an)

 • Pingback: Opoziția formează noul Guvern al României [4] | Teologie pentru azi()

 • Florin Iaru

  Al dracu’ don Mitică…

 • Crisanta

  Supralicitați prea mult abilitățile cameleonice ale acestui Speedy Gonzales. Există deja formată o părere despre el și câțiva de această teapă. Poate datorită tinereții și a naivității cred în proverbul cu ulciorul care nu merge de prea multe ori la izvor. Se va sparge.

 • Gheorghe Campeanu

  La fuite en Vendée , escape to the Ivory Tower, ambele, nicuna ?

 • lucid

  Se dedica lui @daca_nu_nu:
  Fiind noi doi probabil cei mai “legatzi” de sistemul universitar si de cercetare al rrrrominichii, deci “insideri”, spune-mi te rog ce crezi de noua ministreasa a EDUCATZIEI si de noul ministeroi de EXTERNE.
  Madam Corina-Cristian Dumitrescu -- sefa bandei -- pardon, asociatziei -- fabricilor de diplome si rect-oare la universitatea cretina ce poarta clandestin numele primului -- printre altele -- mason moldo-valah, deci pretzaluit in Europa nascanda a “luminilor”, este co-autoarea, impreuna cu abramburica, a halucinantei propuneri de lege cu admiterea in universitatzi FARA BACALAUREAT. Asa ca anul acesta adio camere video la bac, liber la furt chiar de la ministreasa.
  Intamplator cunosc direct una din putzinele esperentze esterne marg-iste. In mai 2008, un lect univ de la UBB, Lucian Butaru, sociolog serios, autor al unei cartzi bune despre propovaduitorii interbelici ai eugeniei in Romania, avand o bursa la Hebrew University, a facut rost de invitatzii acolo pentru o mini-delegatzie UBB-ista. Am zburat cu ei atat la dus cat si -- dupa o saptamana -- la intors. In frunte, evident, Marga. La Ierusalim am dat de ei intr-o dupa-masa in Biserica Sf. Mormant cand se insirau in urma unei maicutze de la asezamantul ortodox de acolo ascultandu-i plicitisitzi explicatziile. Intors in tzara am incercat sa aflu din massmedia vreo stire despre iepocala vizita. Nada.
  Peste un an, Marga i-a creat la Cluj un centru turkestanolog -- studii turcice, tatarasti, etc -- lui Tahsin Gemil, bun specialist dar pensionat. Gemil, ca recunostintza, i-a organizat un turneu central-asiatic gen Baku, Ashabad, Taskent, unde a fost cred chiar uns doctor horroris causa.
  Vorba maestrului Foartza mai sus, e preferabila “miscarea” care mai schimba aerul dintr-o incapere inchisa. Numai cacu pupaza de la Cantemir si cu marele filosof de la poalele Manasturului aerul incepe sa puta.

 • napocitaniu

  @dom’ tudoran,

  ma grabesc sa reviu ca s’avertizez personagiu mai sus evocat sa “bage mare”, eventual sa’i sara pe actualii prim secunzi, pentru ca altzii s’au orientat sa’si citeasca viitoru in ceshcutza d.d.oteveului, ma refer la “oameni cu carte” (si caracter), cum ar fi d-l buduca, abonat permanent al postului, sau d-l breban, pe care’l privesc cu incintare la ora asta.

  daca gonzales l’a “survolat” pe el insusi jiji, ar fi exclus, oare, sa’si arunce ochiu si prin vizoru’ fostei garsoniere?

 • buheestra buheestra

  Pregatiti elicopterul! Pregatiti elicopterul! Vine sefu’ Speedy de la IICCMER in cinci minute…

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Inteleg ca mesajul este pentru @Daca_nu_nu, dar cum blogul ie pe numele meu…

  1. S-ar putea ca cele spuse despre nu stiu ce aranjamente sa fie adevarat, dar data viitoare v-as cere si niste dovezi, probe, altfel…
  2. Intorc din nou sapca pe dos: unii se pot intreba cum de toate calatoriile dvs. sunt meritate, iar ale altora sunt doar simple aranjamente?
  3. Va pricepeti mai bine ca Florin Iaru la literatura, mai bine ca Anatol Vieru la muzica, vad ca si la filozofie nu aveti nici o ezitare. Il cunosc pe dl Andrei Marga si, zau, e toba de carte! Despre frictiuni universitare romanesti nu-mi pot da cu parerea, fiindca nu traiesc in mediul universitar romanesc.

 • Florin Iaru

  Are dreptate @lucid… Na, c-am zis-o. Dar -- ce ciudat -- nu despre asta era vorba în postarea lui Dorin. Deh, preaplinul inimii, Dorine…

 • __Vali

  Domnule Tudoran,

  Prea aruncati cu piatra!
  Vedeti si comentariile de la http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12141438-dan-voiculescu-daca-usl-nu-are-vointa-poltica-catastrofa-romania-cum-stiu-traian-basescu-cred-demisiona.htm
  In ceea ce ma priveste imi ramaneti amandoi la fel de dragi!

 • InimaRea

  Va mai spun o data, @lucid e fictionist -- si nu e unul rau. Atita doar ca, fictionind el pina la juisare, nu stii ce s-alegi din ce fictioneaza. Ca-n orice fictiune, nu se pune problema adevarului pur si simplu ci a celui literar. Din aceasta perspectiva, e futil sa ne punem problema daca omul chiar a fost pe unde zice c-a fost fiindca, literar, el a fost peste tot, si-a mai fi.
  Oricum, ubicuitatea lui imi aminteste de-o vorba a maiei mele: Muma, sa fiu eu o musca, sa stau in grinda si sa vad tot ce faci, pe un’te duci -- asa as vrea.

 • unicornu

  iar si-a dat in petec lucid.
  Ca de obicei a vrut sa ne zica pe unde a mai zburat.
  In rest barfe schimonosite din ura-i de partid. A insirat o poveste despre A.Marga in care nu a spus absolut nimic. La fel despre C.Dumitrescu. Unii ies la o tigara pe hol, altii ca sa absoarba zvonurile. Ca altceva mai bun, ioc.

  Ete ca nu fu Pricopie. Dar specialistu in barfe si zvonistica a scos alte dosare, clampanind de pofta.

  Specialistu peshtolog lucid era incantat cu echipa academica basescu, udrea, boc, funeriu, igas or cu inlocuitorii abia alfabetizati din teamu ungurean. N-a ciripit nimic. Basescu al lui -- caruia i se inchina in fiecare seara -- nu putea sa greseasca. Doar face “reforma”. Lol.

  Se zice ca unde-i multa minte e si multa prostie. Dar ce te faci cand e (a ramas) doar prostie, hmmm …

 • Ivi

  Si pentru ca Speedy Gonzalez goneste eratic printre totalitarisme si “maharii vremelnici”, sa il intrebam, aducandu-i aminte domnului profesor de totalitarisme cu “patafizica dragoste”, urmatoarele:
  “Ce mi-e Baba Rada sau ce mi-e Rada Baba?” …daca privim in oglinda cele ultime doua “obsesii -- Traian Basescu si Dan Voiculescu”, si modul in care se raporteaza Tismaneanu la ele adica pentru unu “muma -- TB”, pentru altul “ciuma -- DV”, intelegem aproape perfect partinirea (sau reaua partinire) a profesorului de totalitarism (doar mercenar oare?!?) VT…
  Cand profesorului de totalitarisme (“telectualului ideolog”) i se polarizeaza “simtul critic epistemologic” si “bunul simt moral” ajungem la “monstruozitatea dublei masuri, fatarniciei si extremismului taliban in propaganda”….
  Pentru mine (si pentru orice om de bun simt si cu simt critic normal) diferentele dintre “comunistul-securist Voiculescu” si “securistul-comunist Basescu” sunt precum aversul si reversul aceleiasi monede -- totalitarismul comunistoid-securistoid …se remarcam ca amandoi si-au schimbat ideologia de la comunism la “conservatorism-neoconism” …unul a fost (mai este inca?!?) in “politichie de gang”, altul in “bijnitareala de cumetrie” …insa in privinta efectelor actiunilor lor (politico-economice) diferenta este majora -- unul a dus 20 milioane de oameni in saracie, altul rezista inca pe o piata prea mult controlata de politichia de gang a celuilalt…
  Si atunci sa adaugam la tematica „Dan Voiculescu si binele Romaniei” si pe cele nombrilic legate „Traian Basescu si binele Romaniei” si/sau „metatema” (sau daca preferati „patatema”)

 • Ivi

  (…o continuare la precedenta postare)
  „profesorul de totalitarism Vladimir Tismaneanu si binele Romaniei” …”ce simfonie de cacofonie de patacacofonie reincalzita rezulta oare” !?!

 • mihai rogobete

  Un Hitchcock actual: Barca de salvare
  http://filmehd.net/lifeboat-1944-filme-online.html

 • Mara

  Domnule Tudoran, cind am accesat clipul cu Speedy Gonzales s-au itit ca la un semnal in cadrul usii venind din camera alaturata trei capete bucalate -- baietii mei de 3,5, si 10 ani. Se pare ca ati ales un personaj tare simpatic mai ales pentru cei mici. Numai ce au auzit semnalul muzical si au aparut desi era ora convenita pentru mine. Mai nou de cind s-a deprins si cel mic la tastatura sint nevoita sa scot calculatorul din priza, motivind ca “doarme”.
  Revenind la Speedy nu stiu ce sa cred, ceva ma face sa cred ca este sincer in demersurile si activitatea dinsului, dar nu stiu de ce nu se adecveaza realitatii romanesti. Parca ar vrea cu tot dinadinsul sa enerveze pe cineva, sa contrarieze. Poate un profesionist ca de exemplu domnul Ion Vianu ar putea descifra cum lucreaza uneori subconstientul. Pe de alta parte nu toti au acea personalitate de lider, isi construiesc mental o realitate (buna in fond desi cam utopista) cred in ea si ajung sa o impuna si maselor. Avem destul material didactic daca ne uitam in jur, nu numai in Romania.
  O zi buna si plina de energie a la Speedy (originalul simpatic).

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Cam esopic…

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 9
  Ha, ha, ha!!! Păi, d-ta mă-ntrebi pe mine? Să te-ntreb eu, că d-tale ţi-a căzut rău la stomac domnul acela Procopie (sau cum îl cheamă); m-am şi mirat când am auzit la TV că e nominalizat pentru MECTS… Uite, măi, zic, Lucidul avea dreptate că dl cutare se află în cărţi. De unde naiba ştie Lucidul atâtea amănunte? Că mie, de exemplu, nu mi-a spus nimeni cine este/va fi vizat… No, nu ţi-a plăcut de domnul cela, acuma să nu te-aud!!! 🙂 🙂 🙂 Despre doamna aceasta -- Dumitrescu -- n-am chiar nicio părere, că n-am auzit de dânsa până acum. Dar am nişte păreri despre altele, cum ar fi:
  1. Despre Dl Marga:
  Prietene @Lucid, să ne păstrăm, totuşi, capul pe umeri… Ce numeşti domnia-ta „aranjamente” (prin „a face rost de invitaţii”) se cheamă SCHIMBURI ACADEMICE (sau mobilităţi, no, ca să păstrez terminologia). Domnia ta cunoşti mai multă lume în străinătate decât mine şi ai umblat şi mai mult pe-afară, deci ştii foarte bine că relaţiile academice le poţi înfiripa acolo unde şi cunoşti pe cineva… Că, de nu cunoşti pe nimeni, nu ţi se deschide nicio uşă, poţi fi somitatea somităţilor. Oriunde în lume!!! Dl Marga este o persoană cunoscută pe-afară, ceea ce ne avantajează extraordinar. Aceste relaţii se stabilesc în timp şi la o relaţie solidă se ajunge greu. (De aceea îi reproşez dlui Marga chestia cu pensionarea la 65 de ani, pentru că, se ştie, vârsta nu iartă pe nimeni, dar, în mediul academic, 65 de ani se cheamă, după capul meu, maturitate ştiinţifică.)
  2. Despre Dimitrie Cantemir (nu despre fiul său, Antioh):
  Hm… Nici aici nu ne potrivim… Uşurinţa cu care faci nişte afirmaţii îmi întăreşte convingerea că lecturile d-tale sunt mai mult… pe de-asupriţa, decât de profunzime. Cum mă pricep cât de cât la D. Cantemir, dar deloc la masonerie, îţi spun numai câteva lucruri, legate, fireşte, de principele D. Cantemir, şi te las pe d-ta să judeci mai departe:
  -- Dimitrie Cantemir moare în 1723, în Rusia, unde trăise ultimii 12 ani din viaţa sa (Bătălia de la Stănileşti -- 1711). Din 1723 până în 1748 sunt 25 de ani!!!
  -- Dimitrie Cantemir a devenit membru al Academiei din Berlin (Societas Scientiarum Brandenburgica) în anul 1714, la 14 ani după înfiinţare (1700). Suntem la începutul secolului al XVIII-lea şi discutăm despre o academie tânără, care e lucru de înţeles că voia să-şi întărească rândurile.
  -- În 1717 (!) Petru cel Mare al Rusiei face o călătorie: Ţările de Jos -- Anglia -- Franţa. Cantemir îi cere permisiunea să-l însoţească. Răspunsul este NU.
  Acuma, eu nu spun nici aşa, nici aşa, că nu mă bag în ce nu cunosc. Ştiu însă că, pe Dimitrie Cantemir, avea să-l revendice, secole mai târziu, multă lume. Că aşa-i cu oamenii importanţi. Ştiu că e… „de-al nostru” pentru noi, pentru fraţii noştri moldoveni, pentru ucraineni, pentru ruşi, pentru turci; că nemţii l-au primit în Academia lor, că numele lui apare pe frontonul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris. A, că-l revendică şi alţii -- treaba lor! Mă surprinde însă că, din atâtea câte ai fi putut spune despre Dimitrie Cantemir, ai ales taman asta cu „primul mason moldo-valah”, o chestiune tot atât de sigură pe cât este şi descendenţa lui din spiţa lui Timur Lenk. Deşi, la cât îţi place bârfa, n-ar fi trebuit să mă surprindă…

 • Dorin Tudoran

  @___Vali

  Faptic, exista ceva inexact in ce am afirmat? Au fost consemnate ori nu episoadele pe care le rememorez?
  Pentru mine, ce spune dl Dan Voiculescu este, de mult, irelevant.

 • Gheorghe Campeanu

  Una din primele variante ale listei cabinetului noului PM, am vazut ca pentru externe era propus dl Corlatean (habar nu am cine este dansul) in timp ce la portofoliul justitiei aparea numele istoricului iconoclast Dan Sova. Sa fie dl. Ponta un maverick, sau un in-your-face tip de sef al executivului? Constat ca in formula prezentata ca finala, l-a subtilizat pe dl. Sova, jucind musical chairs. Asa a popsit dl. Corlatean la justitie si prof. Marga la externe. Nu am motive/date sa ma pronunt in legatura cu prestigiul dl-ui Marga, dar tot nu reusesc sa inteleg de ce nu se pot recruta profesionisti de marca din interiorul ME pentru postul cel mai vizibil al diplomatiei romanesti.

 • UN citat din Speedy Gonzales

  “Deci dl Voiculescu, marele artizan din umbra (alaturi de Ion Iliescu) al inlaturarii guvernului Ungureanu (de fapt o lovitura parlamentara), tot nu este satisfacut” Din partea unui politolog cu pretentii academice o expresie de genul “de fapt o lovitura parlamentara” descalifica deoarece parlamentul este institutie suprema . L-am intrebat pe forumul de discuti unde a aparut acest articol daca nu cumva face confuzie intre Parlament si Marea Adunare Nationala dar comentariul meu nu a aparut din motive de Lez-Majestate probabil

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  ME a fost burdusit cu agenti electorali ai PD-L. Daca nu sunt trimisi de unde au fost “selectionati” si inlocuiti cu oameni de meserie (am vazut CV-urile unor tineri someri cu studii stralucite in strainatate), atunci alegerile prezidentiale de la anul vor oferi alte “miracole” de proportiile celor dedin 2009.
  Degustatorii de vinuri, clovnii ratati, baietii cu acces (extrainstitutional) la “pe surse”, smecherasii insurubati “in diplomatie” trebuie “lasati la vatra” unde sa-si faca datoria de activisti de partid pe fata, platiti de partide, nu de stat.

 • Dorin Tudoran

  @ virgil

  Interesant, nu?
  1. In vreme ce presedintele Basescu si fostul premier Ungureanu considera ca nu s-a intamplat nimic straniu (cautati declaratiile lor), considerand caderea guvernului Ungureanu no secventa naturala intr-un stat democratic, un comentaar precum cel mentionat de dvs. considera cele intamplate o “lovitura parlamentara”. Chiar si asa, loviturile parlamentare sunt parte a jocului democratic fiindca se produc in… Parlament.

  2. Practic, propavaduitorul valorilor democratice refuza o parghie proprie democratiei: schimbarea de putere prin cai proprii mecanismelorn democratiei.
  Orice schimbare care nu-i place, nu-i convine sau ar putea sa-i puna in pericol interese personale este declarata nedemocratica -- “o lovitura…”

  3. A fost comentata aici desemnarea dlui Andrei Marga la Externe. In urma cu un an sau doi, pentru ca dl Marga continua sa critice politica PD-L ista, propavaduitorul valorilor democratice ii sugera, deloc subtil, sa se sinucida, daca nu-i convine ce se intampla in Romania!?! Invoca un exemplu din trecut.

  Chiar nu e limpede despre ce este vorba si cu ce “material” avem de-a face?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Practica impartirii de plum jobs in afacerile externe (posturi ambasadoriale si consulare) sub forma dispensarii de sinecuri pt loialisti o intalnim si la case mai mari decit Romania. Cu pozitia suprema a diplomatiei am eu ce am. Este clar ca MAE este populat si cu aficionados, ca sa nu-i numaram pe cei cu trecut de colaboratori (unii dintre cei dn urma fiind totusi competenti in materie de diplomatie -- dar asta este o alta discutie).
  Mai grava pentru RO decit varietatea demografica din MAE este componenta judiciarului. Si, evident, vernacularul biografic al multora dintre parlamentarii EU

 • neamtu tiganu

  Si pa mine ma impresioneaza jurnalu de calatorie al savantului/turist de renume mondial. Am umblat si umblu si io destul prin lume, da nu am apucat niciodata sa vad nimic, numa munca, munca, munca. Fusei chiar si-n China, de doua ori cite o saptamina, de la aeroport am aterizat la munca, apoi la hotel, apoi la munca si tot asa, mi-au trebuit vro trei zile sa ma refac. Daca nu mi-a placut cartea!

 • lucid

  D T: apropos de Marga la externe, chiar sa nu fie in ME decat propagandisti pedelisti? De un oarecare Bogdan Aurescu atzi auzit? Hai sa fim seriosi -- Marga a ajuns la externe in cadrul unui targ, dar nu asta conteaza, ci faptul ca nu numai ca nu cunoaste nici unde sunt veceurile in minister, dar nici nu va rezista fizic la multiplele deplasari cu avionul -- vezi ce marturisea doar cincantenarul Plesu dupa ce terminase cu ministeriatul. Ca unul ce traversatzi destul de des balta nu se poate sa nu intzelegetzi.
  @Daca_nu_nu: itzi intzeleg prudentza privind ministreasa de care itzi va depinde poate avansarea -- eu fiind de ceva ani la “maximum”-ul scalei imi permit sa ma distrez de perlele CV-ului pupezei -- gen Universitatea StanDford -- probabil vrea sa spuna stand-ul Ford de unde si-a luat vreo masina, si de “Jean MONET chair” -- desi pun pariu ca nici de Claude nu a auzitara.
  Mi-a placut diploamtzia expresiei “schimburi academice”, glumind as spune ca Marga te poate avea in vedere la curatzirea ministerului de ticalosii lui Baconschi, Papahagi, Tataru-Cazaban et co.
  Cat despre principele Demetrius uite aici un link:
  http://www.grandlodge.ro/ro/2009/11/dimitrie-cantemir-rosicrucian-si-personalitate-multilaterala/
  De Horia Ursu din Albac credeai pana nu a gasit istoricul acela clujan cuvantarea sa in arhiva Lojii la Viena? Stii ca unul din motivele pentru care nici Horia nici Tudor V nu pot fi sanctificatzi de Biserica Ortodoxa este tocmai juramantul depus catre MAAU.
  Dar nu asta conteaza ci euroiul la 4.42 de la 4.37 in doar patru zile care ne-a mancat 1% din leafa si din valoarea proiectelor. Daca o tzine tot asa…..

 • Farmazonul din Harlau

  @Daca-nu-nu
  Francmasoneria Principelui Cantemir: o gluma destul de reusita. Descendenta sa din Timur (si baietii lui schiopi) merita insa nitica zabava. Povestea ca era de origine tatara fostul domn moldav o lanseaza Voltaire in ISTORIA LUI CAROL AL XII-LEA, poate si in ESSAI SUR LES MOEURS ET L’ETAT DES NATIONS, luindu-se dupa numele familial, simplu cognomen al tatalui dimitriesc, o referinta la un HAN TEMIR din zona Krimului, foarte bun razboinic de altfel. Cit despre muzicologicul PRINCE KANTEMIROGLU, gratie Mesterului Youtuboglu, auzim destule, si inca foarte placute urechilor noastre delicate, intelegind astfel de ce si Junii Turci de azi il iubesc. Ii datoreaza cite ceva si-i uita, pina la urma, hiclenia cu Piotr Mihailovici, fiindca, invingindu-i la Stanilesti, Sublima Poarta mai mentinea un secol Basarabia nedespartita de Moldavia Cisprutica. PROUT! PROUT! PROUT!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  va multumesc ca ati scris actualul text oarecum “vizavi” si la marea mea “greata”. Nu nu consider ca e scris “datorita” marei mele grete, sunt convins ca si dvs v-ati minunat vizavi de “invatamintele” si democratia lui Speedy.

  Eu nu i-as “sugera” dlui Speedy sa se sinucida ci doar sa traiasca intr-o Romanie fara pdl si fara traian basescu. Stiu ca ii va fi greu dar nu e “imposibil”. Ne-a demonstrat atat de des ca “promiscuitatea” die ea si “intelectuala” face cariera incat sunt sigur ca dansul va putea trai sub orice “regim”.

 • Ion Barbulian

  @Serban Foarta
  Necuvenita cinste pentru cei doi politicari pontantonescieni cind insusi Marele SerBan al Severinului si Timisoarei ii ia, prin scrisoare deschisa, la probozit! Prosteasca lor gindirostivietuire se, astfel, caftaneste. Au a se fuduli cu asta cam cit cutare universitar napocan de moda noua cu faptul de “a-l fi injurat Paul Goma”. In locul lui, le-as fi lansat niste PET-uri A LA FIGURE, dar de la foarte mare distanta… Eventual, metalepticeste, chiar prin sticla tembelizoare a Daciilor (pardon: Antenelor) Felixiene.

 • InimaRea

  Ivi: Ma uimeste ce spuneti. Si cind metaforizati, chiar (aversul si reversul). Daca e in circulatie un ban calp de i se spune “democratie”, atunci pe avers sint fosti securisti si activisti iar pe revers -- fostii ori viitorii detinuti de drept comun, impinsi in fata pentru a masca sforarii, “inginerii” (cu ingineriile financiare) si pe adevaratii autori ai marilor tunuri. Toti astia s-au intilnit pe alte coordonate istorice -- vorba lui TRU -- in timp ce restul populatiei Ro dormea linistita, scapase de dictaura si de sinistra sa sotie.
  Astfel ca diferenta dintre Voiculescu si Basescu este strict de clasament -- primul n-a luat vreodata titlul, in timp ca alalalt l-a de doua ori. Cum se-ntimpla si-n fotbalul romanesc, adversarii politici sint -- uneori -- si aliati strategici. Voiculescu si Basescu au fost. As merge pina acolo incit sa afirm ca, inainte de “scena lacrimilor”, Basescu a avut nevoie si de acordul lui Voiculescu pentru a-i lua fata lui DragaStolo. Ca, apoi, l-a numit “solutia imorala” -- cind si el tot aia era -- nu arata decit cum se cearta “fetele”-ntre ele, strigindu-si in fata: Curvo! Te stiu de cind eram amindoua in Crucea de Piatra.
  Cel 20 de mil de romani -- de unde le-ati scos, ca recensamintul habar n-are citi cetateni mai are Ro? -- n-au fost saraciti de Basescu. Nici macar nu-i ultimul din sirul de saracii nationale, dar sigur nci primul nu-i. Povestea saracirii nationale a-nceput cu don Pedro (Roman dixit “industria romaneasca -- un maldar de fiare vechi; muncitorul roman -- mina de lucru ieftina”; cuvinte-cheie ale privatizarii si trecerii spre capitalism). Sub Vacaroiu, s-au subtilizat afacerile din intreprinderile mici si mijlocii. Sub CDR, a-nceput “marea privatizare” -- pasamite, tribut pentru intrarea in NATO si UE. Si tot asa. Dupa cum se vede, ar mai fi ceva de privatizat -- si-ar trebui sa ne jenam ca n-am reusit, in peste 20 de ani, sa scapam de orice sursa de crestere economica. Cind ne-om trezi la mina Europei (ori a Chinei, mai stii?) si ca sa pingelim, ne-om da degeaba pumni in cap. Rastimp, aversul si reversul -- care scapa si dintr-astia, ca nu-i asa simplu cum pare -- isi rontaie tezaurul in paradisuri (fiscale, vegetale, naturale).
  Singura consolare a fraierului roman e ca doar paradisu-i vesnic pe Pamint -- dac-o fi si ala -- paradisiacii, trecatori si ei.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  1. Oriunde pe lumea asta formarea unui cabinet include “targuri”.
  2. Cum de nu ati vazut targurile de dinainte?
  3. Evident, stiu cine este Bogdan Aurescu.
  4. Teodor Baconschi stia bine unde sunt WC-urile ministerului, dar performantele sale ( cele de sef al diplomatiei, nu cele de vizitator al “tualetelor” raman mediocre, nu?

 • Daca_nu_nu

  @) Farmazonul din Harlau # 31

  Eu ştiu că Voltaire, în ediţia princeps la „Istoria lui Carol al XII-lea” (1731), atribuie Cantemireştilor origini greceşti, lucru care îl nemulţumeşte pe Antioh, fiul lui Dimitrie, aşa încât îi scrie savantului francez vezi, mă nene, că nu-i aşa, că-i altfel, aşa şi pe dincolo (n-am scrisoarea lui Antioh). La rândul lui, Voltaire îi scrie lui Antioh, prezentându-i scuzele sale: „Nenumăratele merite ale Alteţii sale, tatăl dumneavoastră, şi ale familiei dumneavoastră m-au făcut să cred că descindeţi probabil din vechii greci, şi aş fi bănuit că ţineţi mai degrabă de seminţia lui Pericle decât de cea a lui Tamerlan.” (13 martie 1739, ap. Ştefan Lemny, „Cantemireştii. Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea”, Polirom, 2010, p. 29).
  Şi-n paragraful următor, spune Ştefan Lemny:
  „Filosoful promite că va corecta afirmaţiile în ediţia din 1739 a „Istoriei lui Carol al XII-lea”, însă era prea târziu: tipografii îşi încheiaseră deja treaba. Doar ediţiile următoare vor ţine cont de respectiva rectificare, care va fi făcută pe un ton extrem de rezervat: «Se spune că ar descinde», admite el până la urmă, referindu-se la Dimitrie, «din vestitul Timur, cunoscut şi sub numele de Tamerlan. Originea aceasta mi se pare mai ispititoare decât cea grecească.» Şi continuă, ironic: «Iată pe ce se întemeiază cea mai mare parte a genealogiilor!»” (Id. ib.)
  No. Acuma… eu vă spun ce ştiu. N-am fost de faţă, ce-i drept. Dar poate ne lămureşte Lucid, că el se află mereu în mijlocul evenimentelor… 🙂 🙂 🙂

  Altfel, da, sunt şi eu de acord că turcii îi datorează mult. Nu doar prin „Peşrev”, ci şi prin faptul că, în „Istoria Imperiului Otoman”, Cantemir a reprodus nişte gravuri cu nu ştiu ce sultani ai lor şi, dacă bine ţin minte, este singura lucrare în care aceste imagini s-au păstrat. (Nu mai ştiu exact unde am citit şi nici nu mai stau să caut, fiindcă discuţia aceasta oricum nu e la topic. Poate-şi aminteşte Lucid unde-am citit…) Însuşi faptul că a scris o istorie a imperiului otoman nu e de ici de colo…

  Şi da, aşa e cu oamenii mari, noi îi iertăm întotdeauna. Istoria însă, NU.

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 30

  Ooooooo! Oooooo, Maxime! Că eşti la „maximum”… 🙂 🙂 🙂
  Eu am câţiva prieteni foarte dragi, la care ţin foarte mult şi pe care-i alint „Optime” (adică „Preabunule”). Dar „Maxime” încă n-am şi nici n-am avut (Cum ar suna tălmăcit? „Preamare”? „Prealungule”? Căz doară n-o fi „Preamărite”!!!)… Gata (vorba lui TRU): de-amu-nainte Maxime ţi-oiu zice. 🙂
  Da, măi Lucide, Maxime, ai dreptate, să ştii. Nu m-am temut de dl Mircea Miclea (şi l-am sfădit de numa numa), nu m-am temut de madam Andronescu (şi-am urlat cât m-au ţinut bojocii), nu m-am temut de musiu Funeriu (te faci că uiţi, ai?) şi mă tem taman amu de o persoană de care n-am auzit în viaţa mea. Daaa. Voi să avansez! Voi să ajung la minister! Aici, vai viaţa me, nu putem mere cafine, numa la minister! Şi daaaa, o să mă numească dl Marga secretara dumisale, ui amu. Bazeaza-te pe discretia mea, îmi poti spune orice secret! Promit să-l spui numa cestora de pe blog, ălorlatora ba!

  Mă, Lucide, tu eşti om serios? Stai, domle o ţîră, să vedem cine-i doamna, ce-i cu ea. Am lucrat toată ziua, n-am apucat să citesc presa (că eu n-am alte surse, ca tine) şi-om vedea. De unde stii tu ce cred eu? Aşa şi eu pot presupune că tu crezi te miri ce mare minune minunată!
  Gata (iar vorba lui TRU) că m-ai obosit!

  P.S. Dacă eşti mason, atunci, da, D. Cantemir a fost mason.
  DACA_NU_NU!

 • z e r l e n d i

  Daca putem avea incredere in gonzaleza, se pare ca, peste putin timp, lumea presedintilor stiintifici nu-l va mai avea in rindurile ei pe protagonistul acestui articol.

  “Cand premierul desemnat va fi investit si va putea primi in aceasta calitate mesaje oficiale, va afla decizia mea privitoare la pozitia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER. Orice om normal care citeste ce-am scris in aceste zile (si nu doar in aceste zile, ma grabesc sa o spun) o poate anticipa. Numit de un premier al Romaniei, mi se pare firesc sa-l anunt despre aceasta decizie pe un premier al Romaniei. Este o chestiune de minima politete. A bon entendeur, salut…”

  Dar, putem avea incredere in gonzaleza ?

  Altfel, sa consemnam o proba stralucitoare de inteligenta. Politologica, desigur.

  “Cei care prevesteau o inevitabila guvernare Ponta-Antonescu au subestimat un factor care joaca un rol esential in istorie: lipsa inteligentei politice. Ori a inteligentei pur si simplu. Prostia, oricat de abil ar fi mascata, prin masti atent plasmuite si prin vorbe mestesugite, tot prostie ramane. Il putem acuza pe Vadim Tudor de multe lucruri, de la xenofobie deliranta la orgoliu supradimensionat, dar nu de stupiditate. A jucat politic inca de pe vremea lui Ceausescu, a continuat sa o faca in ultimele doua decenii, vulgar, odios, detestabil, dar, repet, nu stupid.” (noiembrie 2011)

 • Sogorul lui Van Helmont

  @Lucid
  Articolul semnalat de D-Voastra face ioc vorbire despre medicina si chimia spiritualista, prestiintifice cit teoriile paracelsiene, ale flamandului Ian Baptist Van Helmont (mort cam pe la 1640), adaptate, prelucrate, parafrazate, acelea, de catre Principele Dimitrie Cantemir mai cu seama in “Sacrosanctae scientiae indepingibilis imago”. Or, flamandul cu pricina are o teorie a arheului, de care va lua cunostinta, prin Cantemir, Omul din Ipotesti, fictionalizind-o in povestioara ARCHAEUS, de la el, Noica, doctrinarul ”universalei putirinti de a fi”, iar de la Noica, Omul din Paltinis, o va prelua insusi Gabriel Liiceanu, arheizatorul neastimparatului Georgel Pruteanu, regretatul traseist partidual emblematic.

 • Ivi

  @InimaRea
  …ma refeream la genericul 20 milioane cetateni din Romania care sufera de politicile si deciziile imbecile si ticaloase ale lui TB si ale lui guverne de boci, ungureni, udre, igasi, etc. …cand te imprumuti 20 de miliarde de euro in 2009 (cel mai mare imprumut facut vreodata de Romania) doar pentru a te re-alege, in loc sa absorbi cele peste 32 miliarde euru bani UE (…si asta pentru ca ridicand comisioanele de la “MichiSpaga a lui Nasty 2-3 procente” la “ParandaratulNuti de cateva zeci de procente a lui Base”, nu se puteau efectiv absorbi fondurile europene…) atunci se vede dimensiunea de ordin de marime a imposturii ticaloase…
  …cei care se pricep la politicile economice arata clar, ca, avand o conducere normala in ultimii 4 ani (nu neaparat una performanta) Romania ar fi fost in situatia Poloniei (n-ar fi intrat in recesiune, nu s-ar fi imprumutat de la FMI si ar fi absorbit in proportie de 100% fondurile europene…), adica ar fi avut in cei 4 ani o crestere economica si implicit o imbunatatire a nivelului de trai, ca sa nu mai vorbim de faptul ca serviciul datoriei externe nu ar fi fost atat de apasator cum e acum…
  …de fapt eu vroiam sa spun ca se vede de la o posta la VT o “orbire patologico-ideologica” (a la Goebels cand regimul hitlerist era pe sfarsite….) sau un “mercenariat nesimtit”, sau ambele…
  …cand “faptele, evenimentele nu mai conteaza”, cand doar ideologia dublata de o ideolatrie fata de un “lider asa-zis providential” sunt cele care mai conteaza, e clar ca suntem intr-un delir totalitar si VT-ul chiar a devenit “Vocea Totalitarului” unui “Zeut din ce in ce mai mic”!
  …cand “minima moralia” nu mai e prezenta, e clar ca “interesul pecuniar” poarta “fesul mercenar”, iar VT coreleaza cu “Venitul Tutelar” cat inca se mai poate…

 • Daca_nu_nu

  Mda… M-am docomentat un pic, aşa, scurt, cât am putut citi la foc automat. Lucidul are el dreaptate unde are: coconetul face orori de tastare în docomente oficiale (!), or, e nepermis să lucrezi în învăţământ (oridece feliu ar fi el) şi să scrii ca porcul în CV. Pot accepta si ca l-a scris altcineva, iar doamna l-a semnat numai, dar, atâta vreme cât e semnat de d-ei, trebuia s-l citească şi să-l recitească până nu mai era dram de eroare. În plus, doamna vine de la privată, ceea ce nu-mi prea place.
  DAR:
  1. De la privata venea si d-na Udrea, si de-aia n-am murit atâţia ani. Acuma, da de n-om muri păn-la toamnă…
  2. Dacă Lucidul ar fi strigat la fel de convins şi pe vremea când în CV-ul unui ministru scria „magna cum laudAE”, iar în CV-ul altuia scria „naționalitate română ŞI franceză” şi „statut marital” în loc de „stare civilă”, atunci, da, aş fi apreciat că Lucid este preocupat de soarta limbii române… Cum, pe atunci, Lucid a tăcut mâlc, nu-mi rămâne decât să trag următoarea concluzie: Lucid n-a trăit niciodată o aventură de o vară… Bre, Lucide, unde-o mers mia, mere si suta, bre…
  3. În problema camerelor de luat vederi de la bac, mă izghi un gând… Tot sunt ele plasate în şcoli… Păi, să le folosim, în continuare, şi la BAC, şi la alegeri… Mai ales la alegeri!

 • lucid

  @Daca_nu_nu: m-ai dezamagit cu reactzia la ezoterismul din opera presupusului urmas al iubitului sotz al lui Bibi Hanim. Esti prea scholastic filolog ca sa te starneasca postari precum cea a @Sogorului lui Van Helmont ca sa te dedici hermeneuticii sa zicem numai a Hieroglificei istorii. Asa e cu femeile -- prea terre-a-terre, pentru asta ar trebui un nou doctor Honigberger.
  Vrei sa vezi intai ce va face rect-oarea rect-orilor haznalelor diploma-tice? Ia d-acilea, prospatura: Intre 19 mai si 1 iunie se va organiza O SESIUNE SPECIALA DE BACALAUREAT. Ceva dragutz, discret, lejer pentru loazele cumplit toturate intelectual de bestia funeriota in 2011. Ei, ce zici? Sau poate are nevoie si gyulafeher-ista matale sorbonica de doritori de patalamale pe bani taxabili?

 • lucid

  DT: de acord ca Baconschi nu a stralucit, poate nu a avut nici timpul necesar, dar vizita Papei Wojtyla ramane. Noi acilea langa apa Dambovitzei am inceput sa sezum si sa plansum uitandu-ne la cursul leului, iar marele combinator al valutelor M I tocmai a anuntzat ca “jocul” pe leu se face la New York si la Londra, nu la Bucuresti, si sa ne asteptam si la mai rau. Tocmai am revenit din targ unde la banci la ora 18 se vindea euroiul cu 4.47, deci 2.5% devalorizare in 5 zile. Am intrat in era “recordurilor”.

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid
  Ştii ce? Nu-ţi permit să aduci în discuţie universitatea mea!!! Asta deja trece graniţele discuţiei civilizate! Dacă m-ai cunoaşte şi mi-ai cunoaşte câţiva colegi pe care chiar îi apreciez foarte mult, ai şti deja că susţin/-em cu toată puterea reintroducerea examenului de admitere la facultate. Asta una.
  Şi-a doua: Aş putea fi şi eu rea şi să te-ntreb când mama supărării îţi mai ţii cursurile, dacă eşti tot timpul pe drumuri? Sau confunzi Catedra de la Universitate cu biroul din Institutul de Cercetare???!!!

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Am fost la Bucuresti in timpul vizitei Papei Wojtyla. Evident, un succes al ambasadorului roman la Vatican. Ce a urmat, fara ca dl Baconschi sa aiba prea multe lucruri bune de spus din functiile prin care a trecut, a fost comportamentul inacceptabil al BOR fata de Greco-catolici. Gestul de deschidere facut atunci de Suveranul Pontif s-a dovedit prea generos in raport cu inchistarea unui BOR care duduie de Securitate la multe din “nivlele superioare”…

  Hai sa fim seriosi: euro a crescut in raport cu leul doar din cauza ca au plecat Boc si Ungureanu si au venit Ponta si Florin Georgescu (cel de al doilea nu tocmai pe gustul unuia ca mine…)?

  Duduia litoralul de turisti straini pe vremea dnei Udrea si va deveni pustiu acum…

  Etc.

  Nu tine -- e prea devreme pentru a trage asemenea concluzii in legatura cu un guvern care nici nu a fost inca investit…

 • Fatty Gonzales

  @Speedy Gonzales
  Cind Pontantonescanii urlau mascari la “banda lui Basescu”, eu, desi nu-s politolog de serviciu, mi-as fi amintit interventia lui Sartre, solicitind-o Heinrich Boll, pentru ca DIE BAADERS BANDE sa fie rebotezata, din motive de neutralitate conotationala a justitiei dintr-un stat de drept, DIE BAADERS GRUPPE. Mi-as fi amintit-o si as fi cerut respectarea prezumtiei (nu neaparat de nevinovatie, ci:) de… partid.

 • lucid

  D T: nici vorba de concluzii despre ceva ce nici macar nu exista. Doar fapte. Tocmai l-am auzit de Florin Georgescu -- ferentarez -- pe bune! -- de gashca, dar totusi de “meserie” -- ca daca se voteaza guvernul si programul sau situatzia leului se va MAI calma. Eu unul “traiesc” dintr-un proiect trienal cu valoare fixa in lei, dar multe cheltuieli sunt in euroi -- aparatura, materiale, software, deplasari etc. Din octombrie cand a inceput proiectul pana acum am pierdut deja cca 3% din valoare, daca leul numai isi “calmeaza” caderea si tot ajung la 5% pierdere pana in toamna, asa ca de la orice guvern eu cer in primul rand stabilitate monetara, caci ma afecteaza direct.
  @Daca_nu_nu: eu nu tzin cursuri, nu mi-a placut niciodata, tocmai pentru ca tatal meu a fost profesor de limba latina si elina la diverse licee. Doar supervizez lucrari de doctorat. Cat priveste mica matale alma mater m-am intrebat intotdeauna daca nu va deranjeaza schimbarea aia de garda de la miezul zilei, acum si calare. No offence, dupa 90 prea s-au “democratizat” sorbonicile in toate capitalele judetzene. Ca or fi si oameni de valoare in ele, nu contset, dar sa fim seriosi, rrrominika nu are azi “resursa umana” universitara pentru mai mult de trei universitatzi ADEVARATE, adica macar de talia Universitatzii din Debrecen, par egzamplu.

 • J&B

  D.T., 45:
  Da. Mult prea generos. Si eu sint greco-catolic si deprimat de ce vad.

  Altfel…

  Din surse demne de incredere (Politia capitalei, via ziarul de seara Informatia Bucurestiului), dar care doresc sa-si pastreze anonimitatea, aflam ca Dl Professor Speedy Gonzales de la Disneyland University, sef stiintific cvasi-demisionar al unui institut romanesc de renume confidential, intentioneaza sa se inscrie fie in Noua Republica, fie in Miscarea Populara. Cu o conditie: ca cele doua sa fuzioneze sub numele Miscarea Noua Republica Populara. In caz contrar, va adera la fundatia crestin-democrata a E.S. Teodor Bacoschi. In fond, ce e religia? Ete-scirtz, o fraza de dinsii inventata…

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 42
  „Vrei sa vezi intai ce va face rect-oarea rect-orilor haznalelor diploma-tice? Ia d-acilea, prospatura: Intre 19 mai si 1 iunie se va organiza O SESIUNE SPECIALA DE BACALAUREAT. Ceva dragutz, discret, lejer pentru loazele cumplit toturate intelectual de bestia funeriota in 2011. Ei, ce zici? Sau poate are nevoie si gyulafeher-ista matale sorbonica de doritori de patalamale pe bani taxabili?”

  Serios? Hai nu, zău…
  Alooooo!!! Luciduuuul!!! Te-ai culcat?
  No, dacă nu te-ai culcat, citeşte asta, dup-aia pune mâna şi te culcă!!!

  http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-2-12146700-0-ordin-3798-mects.pdf

  Vezi ce scrie acolo?
  „O R D I N
  privind desfășurarea sesiunii speciale de bacalaureat 2012, pentru absolvenții de liceu participanți la LOTURILE NAŢIONALE lărgite ce se pregătesc pentru Olimpiadele și Concursurile INTERNAŢIONALE”

  Loaze, ai? Olimpicii din loturile naţionale-s loaze… Fain îţi şade.
  Aş vrea io să vină copiii ăştia la noi, cum ar vrea tot profesorul, care-i profesor, să aibă numa de-ăştia-n amfiteatre. Da tare mă tem că nici universităţile mari nu-i pupă!!!
  Acum mă pot culca liniştită, că m-am răcorit… Dl Speedy, săracu, a rămas netaxat pân-acum… Aoleo!!!! Mă, Lucide… Te-oi fi dezamăgit io, dar tu mai amăgit! M-ai purtat pe după gard, pe după şură, să abaţi discuţia de la dl topic… No, să-ţi răsplătească dl Speed că-i bun şi mare!!!!!
  Eu am aceeaşi părere despre atitudinea dlui: proastă. Pe mine m-a dezamăgit. Pe d-ta te-a amăgit?

 • InimaRea

  Ivi: Povestea imprumutului -- ca si a acordului cu FMI/BM/CE -- e mai incilcita decit pare. A-nceput printr-o minciuna si a tinut-o asa -- din minciuna in minciuna -- ca te-ntrebi daca Ro chiar a primit banii aia ori doar e scrisa-n caiet ca e datoare. Nici aliatii PDL -- din vremea “centurii de siguranta”, cum ii spunea Basescu -- respectiv PSD (c-au guvenat impreuna atunci) n-au suflat nimic, s-au dat naivi si ignoranti: cica s-a-ntimplat chiar sub nasul lor dar ei nica n-or stiut.
  Romanul n-are rabdare de durabil dar, pe termen scurt, e periculos de competitiv, asa ca boomul economic al guvernarii Tariceanu i-o fi pus pe ginduri pe mai marii lumii, care alte planuri aveau in zona. Asa ca l-au legat putin in scaun, sa mai fie competitiv daca-l tin balamalele! (E o ipoteza, desigur, dar ce sa brodezi pe marginea minciunii?)
  Am inteles “genericul” celor 20 de mil. Numai ca nici aici nu-i clar ce si cum. E posibil ca privatizarile ce bat din pinteni sa faca parale tocmai pentru plata datoriei aleia. Caz in care chiar am facut o afacere, parerea mea… Iar caz in care “genericul” nu va plati datoria ci preturile “europene” la toate utilitatile, marfurile, serviciile. Ca si asta “enerveaza” -- cred: cum dracu’ fac astia c-o duc nepremis de bine cind nu mai au de niciunele?
  Fiindca sper ca stii ca PIB oficial al Ro e cel mult (si-asa exagerat spus) jumatate din cel real. Si-atunci se pune problema “Daca nu putem stirpi evaziunea, stirpim romanii, altfel nu-i chip”.
  Am cintat si eu in cor “Basescu -- criminal”, ca -- deh -- om si eu… Numa’ ca tare ma tem ca asta ne fu scris drept politica nationala si ca oricine-a’ veni la guvernare, to’ p’acolo tre’ s-o ia.
  Ce nu se stie in Vest e ca romanii stiu demult lectia -- de pe vremea RSR: cind nu-ti da nima, iti iei singur.
  Si mai e o chestie -- natia asta e politica de felu-i: o face guvernarea din vorbe goale, vine si ea cu manifestatii in doru’ lelii. Dar adevarata infruntare e in cu totul alta parte.

 • lucid

  @Daca_nu_nu: “ideea” geniala este de a baga in pre-sesiunea de bac si pe cei cazutzi in 2011 ca sa nu “aglomereze” comisiile in iunie. Subiectele se pot da la nivel de “mase”, ca olimpicii si-asa luau bac-ul indiferent de ele.
  Cat despre V T nu ma putea dezamagi avand in vedere faptul ca nu i-am citit absolut nici o carte, pur si simplu despre “era ticalosilor” prefer lectura documentelor. M-a impresionat insa anul acesta ciclul sau de amintiri din copilarie unde a facut un inventar tare instructiv asupra odraslelor nomenklaturii -- atunci si astazi. Ii dau “bila alba” pentru sinceritatea demonstratziei privind “intorsul armelor” de la comunism la capitalism al acelor specimene de care nu scapam ca de capusi -- vezi bogdan olteanu
  sau petrica r-n.

 • Nelu Oximoronescu

  @ J & B
  Ceva mai grozav -- pentru Speedy si chiar pentru noi, ageamiii -- decit Partidul Revolutionar Institutional din Statele Unite ale Mexicului …nu cred ca poate sa existe. Auziti bine: si revolutionar, si institutional! (Trimit, cu aceasta fericita ocazie, si la conceptul de “revolutionari nevinovati” -- victime ale nu stiu carui primsecretar peceriu brailean -, ouat, el, conceptul, de prietenul nostru LIS.)

 • napocitaniu

  haidi, bre, ca topiku’i caduc si “rautacios”, daca’i adevarat ca spidi a ales sa nu se lege cu lantzuri humane de gardu institutului mariusopresc.

  eu, totusi, vazind cum “evolueaza” lucrurile, reiterez propunerea unei survolari razante si a garsonierii expandate pe teritoriu’ fostului laromet

 • InimaRea

  Nu stiu daca ati vazut asta -- http://hydepark.ro/articol/articol/guvernul-ponta-modelul-belarus-si-ispita-sandinista-834.html. VT explica, apoi (la comentarii) ce intelege prin “lovitura parlamentara”. Bref, e procedura aparent democratica prin care se impune, nedemocratic, alta majoritate in parlament, ceea ce duce la caderea guvernului dar nu si la alegeri. Ideea sugerata -- trebuia dizolvat parlamentul. In subtext, lovitura parlamentara=lovitura de stat -- de unde, pericolul dicataturii (mexicane, sandiniste, belaruse -- scuzati, nu eu le-am amestecat asa!)
  Totul porneste -- la VT -- de la nefericita ironie a lui Antonescu, catre EvZ :”Inca mai apareti (la chioscuri)? El vede, aici, un atac la libertatea presei si o promisiune de dictatura bela-sud-americana.
  Iti vine a zice “E incredibil ca un om cu prestigiu international de politolog (VT) se poate cobori atit de jos!”
  Mie, nu-mi vine. Fara a-l cunoaste personal, cred -- dintotdeauna -- ca VT e tipul care triseaza la carti. Ca sansa vietii lui e c-a venit din Est. Ca produs american, n-ar fi fost decit un trisor si el, acolo!
  PS: Enormitatile debitate in articol (enormitati fie si doar prin comparatie cu punctul sau de referinta -- “Guvernul Boc”) l-ar salva doar daca VT pune pe masa ceea ce-ar putea fi planul lui Basescu de a-i da peste cap pe “victoriosi”, dupa Patentul Geoana -- eventual.

 • Mara

  @Inima Rea, nu stiu daca ati observat, tot la comentariile la acest articol domnul Tismaneanu face o trimitere discreta la “anumiti anticomunisti” care publica in Vox publica si care “din pacate” cinta mai mult o muzica placuta Voiculescului. Aluzia este ca acestia deruteaza opinia publica care nu mai stie sa discearna care este realitatea, in loc (presupun eu, sa fi facut front comun in sustinerea proiectului de reformare a lui Traian Basescu). De fapt care-s impostorii, domnule?
  De fapt si Andreea Pora ne explica in Rev.22 ca presedintele Basescu este exemplar, va intra in constiinta neamului ca un reformator, dar implemetarea reformelor a fost deficitara din cauza PDL -- aripa Boc, Udrea, Olteanu etc. --

  Daca si un observator simplu ca si mine a vazut ca domnul Tismaneanu a fost atentionat de catre prieteni pe blogurile personale ( pentru ca numai un prieten te trage la inceput discret de mineca -- este inoportuna inlaturarea d-nului Marius Oprea, totul incepe sa semene mai mult a rafuiala pesonala: focalizarea pe Dej si Ceausescu, in timp ce victimele opresiunii comunite se simteau frustrate inclusiv de activitatea si conducerea Inst. de Investigare …(IICCMER). Adevarul este ca oricit este de penibil de recunoscut, acest slogan al condamnarii comunismului care a atras la inceput incredere pentru PDL s-a dovedit in timp un soi de “paravan”. Pentru ca daca analizam rezultatele concrete, vedem ca nu a existat vointa politica pentru a se finaliza acest proiect -- o minima mingiierea si consolare, morala si materiala pentru victimele si familiile opresiunii comuniste. Dar dinsii s-au stins si se sting pe rind neimpacati si neconsolati.
  Au fost destul de numeroase atentionarile la derapaje si sfidare, de la simple intepaturi prietenesti, evocari ale prieteniei si principiilor care i-a legat pina la punerea degetului direct pe rana. Dar degeaba, domnul profesor nu a reactionat, nici macar sa le raspunda intr-un schimb de idei care ar fi fost binevenit. O singura data cind prietenii i-au luat promt si obiectiv apararea (cind se insinua in presa ca este agent strain), am observat ca a multumit. Deci iarasi tot numai ce convine la construirea parca a unei statui. Dar nu este suficient sa proclami niste principii, eu cred ca cel mai important este sa interactionezi, sa empatizezi cu oamenii, sa vezi ca lumea este atit cit este posibil impacata si multumita. Scuze pentru modul mai stingaci de exprimare, dar poate intereseaza pe cineva si cum vede un om simplu aceste lucruri.

 • InimaBuna

  @EVERYBODY + Lucid + Virgil + X
  Andrei Marga a fost un bun ministru al invatamintului, cit a fost, sub Constantinescani, din partea Penetistilor. S-or produs, tot atunci, niste scandaluri cu manualele alternative afectate unor edituri cumetriale, cu proteste paunesciene la cheie + tot tacimul. Dar nu despre asta as gavari, ci despre unduirile, volutiile, devenirile si reveriile filosoficesti ale profesorului clujan respectiv, membru al unei catedre de marxism-leninism-ceausim totusi. Ca o fi predat si istoria filosofiei, tot din obligatoria perspectiva a ideologiei respective, nu neg. Ce am apreciat, precum un spectator la meci de oina, a fost mai degarba faptul ca nu s-a dezis (brusc + deodata + instantaneu) de limba de lemn si marxemele aferente. A glisat elegant, lebados, pe urmele postmarxistului Habermas, scotind si o carte in limba engleza pe tema asta (publicata la o editura amicala, nu va spui la care: ne-a adus-o insusi Omul Marinou pe Bahlui întru admirat), carte unde socotea ca marxismul, filosofie de nedepasit a secolului 20, putea fi supraclasat, ameliorat sau rebranduit in mileniul ce avea sa vina, nimic pierzindu-se, totul reciclindu-se. De unde simpatia pentru Marga printre stingosii vestgermani, turiferarii Scolii de la Frankfurt, seguacii lui Gianni Vattimo sau ai Papei Benedict. E drept ca, in calitate de rector la UMB, apoi de prezident al senatului, tot acolo, si-a tras o revista de autopromovare (dindu-i, cu acest prilej, un job neasemuitului poet optzecist Ion Muresanu), revista VERSO, unde-si publica interviurile cu diversi europeni de rang inalt. Ceea ce, mai fraieri, marxieni de virsta lui, din Iasi sau Bucale, nu or conceput in 1990, continuind linia nationalista din national-comunismul ceausin, laudindu+se cu rude legionare, venind la scoala cu bundita si itari, facind elogiul extremelor drepte, heideggerizând, naeionescizînd, nichiforcranicind, tutizind prin cafenele, teoretizînd puritatea rasiala, dacismul si alte faimoase conerii.

 • Florin Iaru

  Dragii moşului,
  Poate se vor fi mirat unii de postarea-mi sibilinică. Foarte bine. Nici nu am intenţionat altceva decît să înmoi turnesolul îndoielii în zeama discuţiei. Da, am fost de acord cu (părerea lui) @lucid, nu cu tristul personaj înghesuit sub acelaşi nume. E o diferenţă de la cer la pămînt între gură şi vorbire. De parcă, atunci cînd Vadim Tudor spune că în ţara asta se fură, afirmaţia lui ar deveni automat neadevărată. E adevărată şi imorală în acelaşi timp. Ea, afirmaţia, nu-l salvează pe tribunul dezlănţuit, aşa cum faptul că @lucid se îndoieşte, pe bună dreptate, de Corina Dumitrescu nu-l salvează de la ridicolul tăcerilor partinice. Înaintea doamnei sus pomenite a existat un alt specimen, dna Boghicevici, de o mie de ori mai proastă, mai incompetentă şi mai “hoaţă” (vezi articolul din “Caţavencii”) decît “doamna” Corina. (Sper că vă place exprimarea). Posesor de informaţii inutile, de ştiinţă de carte oţioasă şi nemestecată, @lucid e portretul tipic şi grandios al propagandistului de serviciu, întotdeauna cu botul întins în vînt, gata să amuşine şi să afîrtece tot ce vrea stăpînul să amuşine şi să sfîrtece. Nu mai vorbesc de ruşinea numită în general Oprea, şi de sluga lui credincioasă, acest Sancho Panza al bacşişului, Miki (Şerban Mihăilescu). Marelui moralist nu i-a puţit nimic. Nici încălcarea legii, nici înhăitarea cu hoţii, nici aroganţa. Faptul că are dreptate în cazul rectoriţei de la creştina Dimitrie Cantemir îl afundă mai tare în propria producţie de iluzii şi de subproduse. Dar a tăcut cu demnitate partinică. Nici măcar nu-i naiv. E doar un fanatic cu studiile la zi. Las’ că vine ea, pensia, şi se va dezlănţui @lucidul în deplinătatea forţelor creatoare.
  E o zicere din bătrîni: vorba pe unde-a ieşit, mai bine să fi tuşit.

 • m anton

  In Critica ratiunii cinice, capitolul Cinismul sexual, Peter Sloterdijk reproduce o scrisoare a unui preot crestin Epifanie (probabil, al Ciprului; secolul al IV-lea) catre episcopul Alexandriei in care descrie, ca martor ocular (incognito), o liturghie gnostica in timpul careia euharistia cristica este administrata cu „fructul” („murdaria”) legaturii dintre barbat si femeie. Cu alte cuvinte, viitorul sfant Epifanie prezinta in cuvinte (un fel de raport catre cei de sus) o orgie crestina organizata de „o adevarata haita de caini si de porci”. Sloterdijk incheie comentariul acestui document cu un zambet in coltul gurii: „Macar de aceasta data, crestinismul se prezinta pe sine ca un amalgam entuziast de corpuri crestine nude, celebrandu-si placerea. Acesta este lucrul care aduna roseata in obrajii lui Epifanie -- nu se stie exact daca din rusinare sau din nerusinare. Oricum, efectul este suficient de puternic pentru a-l face pe el, preotul, sa transcrie ceea ce a vazut, tinand insa sub tacere felul in care s-a comportat el insusi in cadrul acestui sacru sex in masa”. (Am transcris din varianta romaneasca a cartii, Polirom, 2003.)

  Acest episod imi vine in minte de fiecare data cand vad un nou titlu „Cine a fost Potarniche Enkavedevovici, amintirile unui martor ocular”. Imi cer scuze pentru radicalism, dar pe mine ritualul din timpul Razboiului Rece -- „Ma lepad de Satana si de bunica lui, ideea comunista” (includ aici aproape toate categoriile de „purificati”; ma refer, bineinteles, la fosti „true believers”, „revizionisti”, membri ai aparatului represiv s.a.m.d.) -- chiar ma lasa rece.

  Avand in vedere formarea (Bildung-ul), educatia sa profund ideologizata in sens leninist (leninism contaminat de stalinism), adica „true believer”-st (a se vedea Vladimir Tismaneanu, Lenin s Troubled Legacies: Bolshevism, Marxism, and the Russian Traditions, http://www.units.muohio.edu/havighurstcenter/…/), VT nu este capabil sa depaseasca „marele soc” al pretinsei schimbari a sistemului de valori, convingeri. Argumentatia sa anticomunista se rezuma la convertirea true-believer-ilor si a revizionistilor din Europa Centrala (el insusi fiind un fel de revizionist marxist) si la cei care nu s-au convertit, devenind astfel eroi ai suitei de invective „Cine a fost…”.

  Romania rasa de pe fata pamantului pentru ca a tinut piept „ideii”, cei care au fost in opozitie fata de regimul comunist, cei care nu avut nici o sansa de viata din cauza originii sociale nu-si au locul in schemele distinsului … politolog. E hiba fundamentala a „anticomunismului de stat”, care, din fericire, a devenit irelevant, a murit in seara cand presedintele tarii s-a apucat sa spuna ghicitori pe le televiziuni.

 • InimaRea

  Mara: Nu-mi pareti deloc “un simplu cititor”, doamna. Desi mi-as dori sa fie asa fiindca am avea, la nivelul “fara pretentii”, cititori autentici. Si-atunci, “simplu cititor” ar fi din seria pepita de aur.
  Imi pare interesant si judicios ce scrieti. Am retinut asta: O singura data cind prietenii i-au luat prompt si obiectiv apararea (cind se insinua in presa ca este agent strain)…
  Eu cred ca VT este agent de influenta, ca “are o misiune”, si ca priveste realitatile romanesti cu aroganta trimisului imperial. Pentru a risipi oarece banuieli, il socotesc nu agentul cospirat al unei puteri straine ci un fel de ambasador informal al unei mari puteri, pe linga valahi. Iar acea putere mi-e ca defileaza sub steag strain fiindca are un lobby formidabil in jurul acelui steag.
  In aceste conditii, prietenii care i-au luat prompt apararea sint naivi, unii; de coniventa cu el, altii. Dintre altii, unii sigur tin de acelasi trib.

 • InimaRea

  m anton: Mi se pare formidabila asta: Anticomunismul de stat.
  Sintetizeaza ceea ce ma tot fortam sa si sa-mi explic la postura falsa in care s-a plasat “Regimul Basescu”.

 • Shadow

  @Mara
  Dna nu numai ca am observat referintele la asa zisii anticomunisti care binenteles canta sub orchestratia lui felix dar datorita unui prieten care m-a intrebat de “semnificatia” salutului de final folosit de dl Speedy si citind si raspunsurile acestui domn la articolul sau am “deprins” si modul in care se vrea citit acel „A bon entendeur”. Departe de “uzanta sa” impamantanita in Franta echivalenta fara doar si poate romanescului “sa ne auzim cu bine” el refera mai degraba un anumit “elitism” al cititorilor. Se vrea citita cu un romanesc “pt cine vrea sa auda”. Sau “deschis numai celor care pot intelege”. E hilar dar nu voi ajunge sa consider ca ar fi cine stie ce “conspiratie” precum dl sau dna Inima Rea ci mai degraba stilul personal exacerbat 🙂

 • InimaRea

  Shadow: InimaRea e un domn (adica, nu e o doamna).
  Nu conspiratie vad ci ocultare.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Mi-ati luat o piatra de pe… inima, domnule!
  O sa radeti, dar am avut un amic (nu-i dau meseria, ca sa nu nse spuna ca trag in anumite meserii) care era sigur ca un anume minister are un nume gresit. “Certocratul” meu era convins ca trebuie spus Ministerul Ocultelor, nu Ministerul Cultelor. Cred ca de-neclintita lui convingere venea din tonele de carti pe care le citea: conspirationismk ocult…

 • Shadow

  @InimaRea
  Multumesc pt clarificare :-).

 • Dorin Tudoran

  @Shadow & InimaRea

  Macar dvs. doi sunteti “in clar”…

 • Mara

  @Inima Buna, nu va mai faceti inima rea ca din cite se vede Presedintele TB a fost scos din priza. Mai are o mica rezerva de energie pina la alegerile din toamna care vor fi probabil si pentru alegerea presedintelui. T.B. a “capitulat / clacat” in urma demonstratiilor, cind a inteles cum este perceput cu adevarat de catre populatie si mai ales de catre elite. La “explicatia cu romanii” aveam deja un alt om, infrint, imbatrinit brusc, chinuit.
  Totusi am remarcat atentia deosebita acordata Ministerului de Externe, toti au primit OK de unde trebuie, deci s-a convenit si cu Ponta cind a trecut balta pentru confirmare ca este preferata continuitatea pe plan extern si detensionarea pe plan intern.

WP Admin