≡ Menu

Soţia lui Godot

Cum a fost pritocită, când şi de ce a fost considerată gata de a fi plimbată cu pirostriile pe cap pe coridoarele Casei Poporului, cui şi mai ales la ce va folosi Legea Lustraţiei, iată întrebări ce vor continua să stârnească reacţii foarte diferite. Văzută de unii drept o sarcină îndeplinită în regim de Bumbeşti-Livezeni, legea este celebrată prin comunicate triumfaliste date publicităţii de noul AGITPROP.

Alţii, epuizaţi de aşteptare, o văd ca pe un soi de soţie a lui Godot şi îşi spun că dacă el n-a vrut să vie, când era foarte aşteptat, bine că a trimis-o măcar pe ea, chiar dacă nu e clar la ce mai poate fi de folos.

La 93 de ani, liderul ţărănit Ion Diaconescu nu îşi mai face griji în legătură cu sensibilităţile ce ar putea fi deranjate de un gând sincer:

“Bine că a venit şi această lege, dar a venit aşa de târziu (…). Ca valoare morală, după atâţia ani, vii tocmai acum, după douăzeci şi ceva de ani, să iei măsuri, după ce respectivii au fost preşedinţi, prim-miniştri, miniştri şi aşa mai departe. Vii acum, după douăzeci şi ceva de ani, să spui că vreme de cinci ani nu vor avea dreptul să ocupe o asemenea demnitate, pare niţel ridicol, dar, în sfârşit, decât nimic, e bine şi asta”.

Păcat. Oameni a căror tinereţe a fost distrusă de o nebunie totalitară ar fi avut dreptul la o altfel de senectute.

 • Pingback: Lustráții « Aθdiacent()

 • Pingback: Soţia lui Godot | Cuttingart News Blog()

 • @) Dorin Tudoran

  Mi-am spus parerea oe blogul meu, in comentarii la articolele tale si aiurea. Nu difera de a ta, nu difera nici de a d-lui Diaconescu, Dumnezeu sa-l tina sanatos. Atit de tirzie si atit de inutila… Exeptionala caricatura lui DION!

 • victor L

  Nu cred ca e utila folosirea dlui Ion Diaconescu pe post de berbece pentru a lovi in politicienii care, totusi, au votat legea lustratiei de azi.
  Dl Ion Diaconescu a fost 4 ani presedintele Camerei Deputatilor. Cind legea de infiintare a CNSAS-ului a fost maltratata in asa hal incit initiatorul ,Ticu Dumitrescu, nu si-a mai recunoscut-o ( a respins-o cumva la promulgare marele infrint de catre sistem?). Iar in urma protestelor, mi se pare, Ticu Dumitrescu a riscat sa fie dat afara din PNT.
  Ce l-a impiedecat pe dl Diaconescu sa forteze, chiar prin metode neortodoxe, votarea legii lustratiei? pentru ca Punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara ii statea la indemina.
  Aaa, era In alianta cu alte partide care, vezi Doamne s-ar fi impotrivit? Probabil.
  Dar sa fi incercat macar, nu sa blameze acum pe cei care au reusit, totusi.

  Si nu e singurul care, dupa ce, totusi, s-a infruptat din fructul corupt al politicii, acum o face de curva.

  Iarasi sint de neinteles?
  Nici eu nu-i inteleg pe oamenii astia.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 2

  1. Va dau dreptate în legătură cu prestaţia politică a lui Ion Diaconescu -- nu a fost, nici pe departe, ce s-au aşteptat atâţia de la el.

  2. Ion Diaconescu nu blamează deloc pe cei care au reuşit să treacă legea lustraţiei. Spune trei lucruri:

  a) că legea a venit prea târziu (asta o spun şi alţii)
  b) că nu va avea nici un efect asupra celor care au apucat deja să deţină funcţii de toate felurile (asta o spun şi nalţii)
  c) că decât nimic, bine că legea a venit fie şi măcar acum (asta o spun şi alţii, inclusiv dumneavoastră). Deci?…

  3. Nu vă pot să vă dau dreptate când susţineţi că îl folosesc pe Ion Diaconescu, ca pe un berbece, pentru a lovi în nu ştiu care politicieni. Are şi Ion Diaconescu măcar dreptul să spună ceva, iar eu am dreptul să-l citez. Că dvs. vi se pare un atac tot ce critică politicienii pe care îi simpatizaţi, este o altă chestiune. Gândindu-ne la acest ţâfnos şi incompetent Emil Boc, dacă orice constatare simplă a acestei realităşi evidente este consideraă o lovitură împotriva premierului, ar însemna că aproape toţi românii complotează să-l discrediteze pe Emil Boc…

  Hai să fim serioşi!

 • victor L

  @dle Tudoran,
  nu am nimic impotriva celor spuse despre Boc (dar nici nu inteleg de unde ati dedus ca as fi omul lui Boc); omul chiar imi displace total cind il aud vorbind. Asa ca mizati gresit, nu-i voi fi avocat.
  Mi-e teama ca necrutatoarea Istorie va consemna in dreptul sau (“pe timpul lui Basescu”) citeva initiative bune. Asta daca privim mai cu atentie acolo unde sint “toti o apa si-un pamint”.

  -de mine s-a lipit acuza ca as avea simpatii politice la fel ca timbul de plic;
  -- nimeni nu mai are simpatii politice;
  -- doar eu cind abordez o problema o fac pentru a sustine policianul/partidul cutare;
  -ceilalti, mai toti, nu pot fi acuzati de impartialitate; pentru ca ei o fac corect, nu mai incape indoiala; dl Diaconescu s-a exprimat 4 ani concludent;
  -- un amic, moldovean, ma desfiinteaza cu Poli Timisoara :” hahaha, iar a pierdut”; ce importanta are ca favorita lui, tot Poli, dar Iasi, a retrogradat, iar timisorenii joaca in cupele europene. (Asta e o atentionare pentru cei cu crini in mina, care acum rid uitind ce au facut crinii cind economia duduia, dar s-au ofilit ori au fost pierdute 7 buchete mari-mari si au vrut sa-l lustreze doar pe marinar.)

  Se observa cit de activi , plin de sfaturi si de porniti impotriva dictatorului sint fostii presedinti si partidele lor? de parca ar veni din viitor si nu ne-au pavat ei trecutul. Pentru mult timp in viitor.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 4

  Percepţia, bat-o vina!
  Scuze pentru a vă fi afiliat cu forţa unor simpatii pe care nu le aveţi.

 • Inima-Rea

  Ion Diaconescu rămîne în folclor cu “Securiştii noştri sînt mai buni ca ai lor”. Rămîne chiar şi-n atenţie, cu pretenţia de a fi despăgubit cu milioane de euro pentru că a făcut închisoare politică, să aibă şi el ce lăsa nepoţilor. Că doar sînt nepoţii omului de stat Ion Diaconescu, nu ai lui Arghezi, cărora “Nu voi lăsa drept bunuri după moarte/ Decît un nume adunat pe-o carte”.
  Diaconescu, Quintus, Cîmpeanu -- jalnic este să-ţi supravieţuieşti!

 • Florin Iaru

  @Victor L, @Dorin Tudoran
  Ei, hai să fim serioși, nici chiar așa. Dacă Victor L ar fi intrat acum pe blog, aș mai zice. Dar are în spate o lungă, energică și virulentă campanie anti sau pro (depinde de unde te uiți). Ceea ce mă pune pe gînduri e bătaia în retragere de acum, poza de imparțial cu simpatii. Eu, unul, nu m-am dezis de cei pe care i-am susținut. Numai că nu i-am susținut cu spume la gură. Și nici nu i-am absolvit de păcate.
  Scuze, Victor L, dar pînă nu-ți pui cenușă-n cap, nu sînt dispus să uit.

 • Inima-Rea

  Iaru: Korrect!

WP Admin