≡ Menu

Solidaritate – Gianina Cărbunariu & Radu Jude

Desen&Copyright@DION

Desen&Copyright@DION

În România, solidaritatea cu binele și adevărul nu s-a găsit niciodată pe toate drumurile.

Când apare și este justificată, a o semnala  constituie un exercițiu de igienă morală.

Când apare și se consolidează în jurul unor lucruri nefaste, solidaritatea nu e nimic altceva decât înhăitare, o “bisericuță”.

Public mai jos, cu acordul autorilor, două texte. Unul al Gianinei Cărbunariu, celălalt – al lui Radu Jude.

E dreptul fiecăruia dintre noi de a cerceta, cântări și decide care solidaritate merită respectul nostru.

Surprinzător pentru mine, regăsesc numele lui Florin Zamfirescu într-o semnalare care nu provoacă decât tristețe.

Păcat.

dt_signature2-e1270748737227[1] 

radu_jude

RADU JUDE

(cineast)

Andrei Rus vs. conspirația mediocrilor

 

Îl cunosc pe criticul de film Andrei Rus din 2005, cînd era proaspăt student al secției de Comunicare Audio-Vizuală a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Seriozitatea, pasiunea  și talentul său critic erau impresionante. În anii care au urmat, am observat cu  admirație cum Andrei a început să creeze cîteva lucruri esențiale pentru filmul românesc. Le voi aminti, foarte pe scurt.

A organizat întîi o retrospectivă cu filmele lui Alexandru Tatos, unul din cei importanți cineaști români. Devenit între timp cadru didactic la UNATC,  a înființat și coordonat revista studențească Film Menu, cu siguranță cea mai importantă revistă de critică și teorie de film care a existat vreodată în România (ediția online poate fi consultată aici: https://filmmenu.wordpress.com). Pe lîngă această revistă (care a devenit un reper absolut pentru toți cei interesați în mod serios de arta filmului), Andrei a organizat, ani de zile, proiecții gratuite de film la UNATC (unde se vizionau și dezbăteau opere fundamentale din istoria filmului), a organizat proiecții cu filmele românești recente unde studenții se puteau întîlni și discuta cu realizatorii, a coordonat apariția în premieră națională a unor cărți esențiale de teoria filmului (Robert Bresson și Andre Bazin). Pe scurt, a făcut muncă de pionierat și operă de educație publică, asta într-o țară unde cultura audio-vizuală și cinematografică lipsește cu desăvîrșire. Adaug, deși nu e esențial, că Andrei a făcut toate aceastea fără să fie remunerat.

“Dar cînd ești bun, suporți consecințele”, spune un banc cinic românesc.

De cîteva luni urmăresc, cu stupoare, cum împotriva lui Andrei Rus s-a dezlănțuit o adevărată conspirație a mediocrității (nu zic “a imbecililor”, deși e primul lucru care îți vine în minte). Mai întîi, în mod nejustificat, rectorul Adrian Titieni a încercat să înjumătățească tirajul revistei și a provocat redacției Film Menu diverse alte mici mizerii despre care puteți citi aici (https://filmmenu.wordpress.com/2015/03/16/scrisoare-publica-a-redactiei-film-menu-catre-rectorul-unatc-adrian-titieni/ ) și față de care am luat poziție printr-un text trimis presei (http://agenda.liternet.ro/articol/19586/Radu-Jude/Scrisoare-deschisa-a-regizorului-Radu-Jude-Revista-Film-Menu-e-in-pericol.html ).

Îmi amintesc cum domnul Titieni m-a sunat revoltat să îmi spună că nu e adevărat, că domnia sa nu vrea să suprime revista etc. A mai adăugat ceva aparent insignifiant, dar care, la nivel simbolic spune multe: domnia sa era foarte supărat pe faptul că Andrei Rus nu îl salută destul de respectuos atunci cînd se întîlnesc pe culoare! Las la o parte faptul că Andrei e unul din cei mai politicoși oameni pe care îi cunosc și subliniez doar ideea principală: pentru rectorul UNATC nu competența unui profesor contează, ci slugărnicia lui.

În timpul acestui scandal, Andrei Rus și criticul de film Andrei Gorzo au amintit celor care nu știau un fapt arhicunoscut de cei care activează în industria de teatru și film din România: faptul că proferorii din UNATC fac meditații pe bani grei cu unii candidați, iar apoi fac parte din comisiile de examen de la admitere (unde probele sînt eliminatorii). Fapt care explică, poate, de ce, din sutele de absolvenți care au terminat acea facultate în ultimi douăzeci de ani, cineaștii valoroși și profesioniști pot fi numărați pe degetele de la o mînă. (Textul lui Gorzo poate fi consultat aici: http://agenda.liternet.ro/articol/19629/Andrei-Gorzo/Despre-afacerea-Film-Menu-din-interior.html ).

În plus, Andrei și alți studenți au denunțat o serie de texte antisemite, rasiste, xenofobe și homofobe pe care profesori aflați în conducerea Universității le postau pe facebook (asimilat, în justiția de la noi, spațiului public). Mai precis, e vorba de domnii profesori Sergiu Anghel, Doru Ana și Florin Zamfirescu. Despre textele astea a scris cîte ceva Iulia Popovici: http://adevarul.ro/cultura/teatru/rasismul-antisemitismul-ni-s-traditiile-1_554ef630cfbe376e3508a60a/index.html și aici:  http://adevarul.ro/cultura/teatru/rasismul-antisemitismul-ni-s-traditiile-1_554ef630cfbe376e3508a60a/index.html )

Evident că, dacă în ceea ce privește revista, mai treacă-meargă, acuzele astea i-au enervat foarte mult pe cei în cauză. Astfel că Andrei Rus a fost supus la presiuni de tot felul, care mai de care mai mizerabile. Întîi pe facebook, unde actorii (și profesorii) Florin Zamfirescu și Doru Ana l-au înjurat, insultat și calomniat în mod repetat – dovedind, încă o dată, că talentul artistic nu ține loc de moralitate, inteligență, bun-simț și cultură. Apoi, Andrei a fost chemat în comisia de etică a UNATC, urmarea fiind că s-a propus desfacerea contractului său de muncă, invocîndu-se “prejudicii de imagine” aduse Universității. Prejudiciile fiind, repet, denunțarea unor ilegalități și abuzuri ale unora din conducere sau din corpul profesoral. Înțeleg că același lucru i se pregătește și lui Andrei Gorzo, cel mai important critic de film din România, profesor și el la UNATC.

Sper că domnul rector Adrian Titieni și ceilalți vor reveni asupra acestei decizii. Mă bazez pe “irizațiile de umanitate” pe care le invoca domnia sa lăcrămînd la recenta gală UNITER. Și mai sper că acest abuz va scandaliza opinia publică (vorbim de o instituție de învățămînt superior, totuși) și că alți colegi cineaști se vor solidariza public cu Andrei Rus. Îi invit să o facă.

Recent, am primit un email oficial din partea conducerii Facultății de Film prin care sînt invitat să conduc un atelier de regie de film cu studenții. Într-o instituție unde cineva de calitatea umană și profesională a lui Andrei Rus este supus unor asemenea abuzuri nu am ce căuta.

***

Foto - Angelique Surel

Foto – Angelique Surel

GIANINA CĂRBUNARIU

(regizoare)

„Whistleblowing“ la UNATC

De două luni de zile, urmăresc cu stupoare discuțiile și evenimentele declanșate de scrisoarea deschisă a redacției Film Menu. Ceea ce a început ca o invitație la transparență în dialog, ca un semnal de alarmă față de hărțuirea fostului decan de la Facultatea de Film, Sorin Botoșeneanu, de către rectorul Adrian Titieni și echipa dumnealui, s-a transformat într-o discuție ce privește întreaga societate românească actuală. Temele majore ale discuției privesc sistemul educațional în general, precum și derapaje extrem de grave în discursurile publice din România: sistemul de meditații pentru admitere (profesori meditatori care sînt prezenți și în comisia de examinare), „aranjamentele“ în cazul concursurilor publice pentru posturile de profesori, școala doctorală deficitară, ieșirile la rampă rasiste, homofobe, sexiste, antisemite pe paginile personale de Facebook ale unor profesori din UNATC, tăcerea complice a conducerii instituției față de asemenea afirmații, încălcarea procedurilor legale în ceea ce privește desfășurarea unor activități din cadrul Universității. Și lista poate continua. Absurdul situației a atins culmi nebănuite atunci cînd Președintele Senatului, Sergiu Anghel (profesor care a postat pe pagina FB afirmații rasiste, xenofobe, antisemite) a semnat o sesizare către Comisia de etică a UNATC, care i-a convocat pe inițiatorii revoltei, profesorii Andrei Rus si Andrei Gorzo pe motiv că au făcut „afirmații neadevărate“ în discuțiile de pe Facebook. Ieri, în urma ședinței, Comisia de etică a hotărît desfacerea contractului de muncă a lectorului Andrei Rus.

Cred că este mai mult decît evident că această situație nu este „un conflict intern“, ci un moment în care un abuz inițial declanșează o suită de poziționări publice relevante pentru un context mai larg. Ne aflăm la acel moment în care taberele se împart în două: cei care doresc perpetuarea și întărirea unui anumit tip de funcționare a unei instituții publice și a unui anumit tip discurs si cei care refuză explicit, public, categoric acest lucru. E DA sau NU.

Nu salvarea personală a lui Andrei Rus e importantă (postul lui la UNATC). Andrei Rus nu dorește să-și salveze postul. Dacă dorea asta, nu ar fi deschis niciodată această discuție sau ar fi lăsat-o să se stingă demult. Andrei Rus, Andrei Gorzo și cei care susțin acest demers doresc reformarea unei instituții pe calea dialogului transparent, ei doresc acest lucru nu pentru ei înșiși, din vreun interes personal, ei vor ca lucrurile să se schimbe în bine pentru UNATC, pentru generațiile de studenți care urmează să se formeze în acest mediu, pentru viitoarele generațiile de profesioniști de teatru și film. Miza interesului public face diferența între un conflict pe coridoarele unei instituții și lansarea curajoasă a unor alerte către un public mai larg. Diferența între bîrfă și „whistleblowing“.

Sistemul Bologna implementat à la roumaine  face victime în rîndul studenților și are consecințe grave asupra mediului profesionist. Există deja o atmosferă generală de nemulțumire, iar UNATC-ul nu este un caz excepțional în acest sens. Acum cîteva luni, un student al Facultății de Arhitectură din București a depus un memoriu la Ministerul Educației semnalînd punctual neregulile din facultate. Memoriul a fost semnat de 700 de studenți la Arhitectură din diferiți ani de studiu. La scurt timp, conducerea Universității a decis exmatricularea studentului fără nici o explicație, fără nici o discuție prealabilă cu acesta.

Exmatricularea sau desfacerea contractului de muncă sînt soluții abuzive care arată poziția de forță pe care se situează conducătorii acestor instituții publice. După părerea mea, ele au efectul invers decît cel scontat: în loc să potolească scandalul, ele acutizează criza și solicită o poziționare clară, atît a celor din interiorul instituției, cît și a celor „din afară“.

Am susținut pînă acum această inițiativă pornită de redacția Film Menu în discuțiile de pe FB pentru toate motivele expuse mai sus. Aș adăuga la acestea un motiv personal: ca regizor, nu-mi imaginez cum aș putea lucra cu absolvenți de actorie formați într-un mediu în care valori umaniste ca toleranța, respectul față de celălalt sau libertatea de expresie sînt călcate în fiecare zi în picioare.

 • Donkeypapuas

  Încă o pagină din războiul cultural prin care extrema atângă vrea să-şi impună numai tezele sale, anume ale corectitudinii politice. Tovarăşi, aveţi toată libertatea să militaţi pentru bulangism! Dacă nu faceţi aşa, sunteţi nişte “homofobi” şi “rasişti”, iar acest discurs trebuie eliminat!

 • Iulia Ralia

  “iar acest discurs trebuie eliminat!”

  Exact, discursul nesemnat gen Donkeyetc trebuie eliminat. Nu mai lasati comentarii fara identitate in pagina, va rog.
  Admitem alte pareri, dar ele trebuie sa aiba aceasta calitate. Fara semnatura, sunt doar mizerii neasumate.

 • ar fi o masura foarte radicala…

 • Calomel

  Cu neomarxistii nu te intelegi. Tot ceea ce dezaproba vor sa interzica, iar tot ceea ce aproba ar vrea sa fie obligatoriu.

  Cind neomarxistii zic “nimic nu e sacrosanct”, ei inteleg “nimic din ceea ce restul omenirii considera sacrosanct nu e sacrosanct”. Isi demonstreaza deschiderea de spirit ridiculizind sau infierind cu minie proletara dogmele celorlalti, dar nu suporta nici cea mai neinsemnata critica a propriilor dogme.

  Prost crescuti si mediocru scolarizati, neomarxistii se remarca prin agresivitate, arogantza si obraznicie. Sint inculti si se cred foarte destepti.

 • Calomel

  Inca o paruiala a unor elite inchipuite pe banii publici, banii aceia facuti de prostime cu singe, sudoare si lacrimi si tocati de smecheri cu gura mare si cam atit.

  Nici macar nu ma intereseaza ce zic unii si ce zic ceilalti.

  Guvernul roman ar trebui sa inceteze sa mai ia banii unora pentru a-i redistribui birocratic si discretionar altora. ICR, UNATC si alte chestii similare ar trebui lasate sa se descurce cum doresc, ori sa crape. Am scapa dintr-un foc si de genul asta de scandaluri care nu intereseaza pe nimeni.

 • Calomel

  Toleranta insemna odata calitatea de a accepta drepturile altor oameni la propriile opinii, credinte sau actiuni, de a accepta vederi care mai degraba iti displac sau pe care nu le impartasesti, iar dezacordul era o conditie necesara a tolerantei.

  Dar corectitudinea politica forteaza o noua conotatie: daca esti in dezacord esti numit intolerant. Dupa noua definitie, toleranta reala devine o imposibilitate logica. Ca in afisul (real sau parodic, nu conteaza): “NOTICE: Intolerance will not be tolerated.”. Acest nou soi de toleranta ii respinge pe toti oponentii ca intoleranti, rasisti, homofobi, bigoti etc. si devine totalitar de facto.

  Toleranta de tip nou este o miscare ipocrita. Pe de o parte pretinde toleranta, pe de alta parte cere pedepsirea parerilor diferite. Echivaleaza dezacordul cu fobia si neconformismul cu ura (desi nimeni nu are un drept absolut la simpatia altuia). Asimileaza convingerea cu fanatismul si credinta, rugaciunile si simbolurile crestine cu discriminarea.

  Cei care predica toleranta nu sint deloc toleranti cu cei care au vederi opuse, iar disidentii devin eretici care trebuie vinati. Tot ceea ce dezaproba vor sa interzica, iar tot ceea ce aproba ar vrea sa fie obligatoriu. Si ca sa evite orice critica valida, considera ca singurul discurs civilizat este al lor.

  Redefinirea tolerantei are drept scop mistificarea si este folosita ca instrument de reducere la tacere a criticilor. Ea legitimeaza prostia, insulta si lipsa onestitatii intelectuale.

  Nimeni nu are un drept absolut la aprobarea/cenzurarea altcuiva. Libertatea de exprimare e indivizibila. Ori o avem, ori nu o avem. Nu poate sa insemne doar libertatea de a spune ceea ce aproba altii. Nu exista discurs public serios care sa nu deranjeze pe absolut nimeni. Iar libertatea de a te exprima doar intr-un mod care sa nu deranjeze nu este deloc libertate.

  Daca libertatea de exprimare nu este un drept absolut, atunci ea devine o simpla marfa negociabila in farsa care a devenit lumea azi.

  Vezi si:
  “The New Tolerance: How a cultural movement threatens to destroy you” by Bob Hostetler, Josh D. McDowell
  “The Intolerance of Tolerance” by Gregory Koukl

 • Donkeypapuas

  Stimată tovărăşică, răspunsul meu ESTE semnat. În plus, dacă daţi o căutare simplă pe Goagăl, ajungeţi imediat pe blogurile mele. Că Disquss nu redirecţionează pseudonimul către blogul meu (unde îmi aflaţi aceleaşi păreri) aceasta nu mai este vina mea. Dar vă pot confirma că acolo unde găsiţi semnătura “Donkeypapuas”, mă aflaţi tot pe mine.

 • Chiar vorbiti serios? Sa fie — chiar totul si chiar intodeauna — “o paruiala a uner elite inchipuite”?

 • Dezideriu Dudas

  Nu chiar intotdeauna. In campaniile electorale se mai hodinesc si ei si “o dau pe bune”…Tre’ sa fie prima-ntaia….dupa ce isi aduc aportul neprecupetit la castigarea puterii…

  Socant si mult mai grav cazul cu studentul exmatriculat. Bine ca A.A. a vazut (si) motanu’ ‘cela, da’ pe sobolanii de langa el…? Inca nu-mi retrag Ambasada…, dar sper ca semnalul va fi preluat “la Cei Mari”. Voi veni cu propuneri. Curand. Le dau timp ” la Cei Mari” sa scape…. si le transmit reluand ideea fanion “a zilei”…, ” cel mai bine poti scapa daca nu te cauta nimeni”. Promit ca nu-i va cauta nimeni daca vor rezolva problema. Nu-i stiu pe toti, ba, mai pe nimeni, dar cunosc fapta….Avansez si un termen : 23 august a.c. Sa vedem macar acum : va fi eliberator sau se va lasa iar cu tradare ?

  Nici cazul de la UNATC nu trebuie sa treaca fara urmari. E o practica generala in educatia romaneasca ( cei care centreaza, si dau cu capu’…, si sunt portari la echipa adversa, ba, si arbitri….).

 • neamtu tiganu

  O Julia, Julia, sunt io Romeo,
  Come and see, you who are negligent,
  Montagues and Capulets, Monaldi and Filippeschi
  One lot already grieving, the other in fear

  Dante
  **************
  ma-nnebunesc dupa amazoane despletite care taie-n carne vie… stiati ca moldovencele sunt mai decit oltencele?

  ******
  P.S am auzit ca a fost o muiere, Gheorghe Sand, care nu si-a asumat sexu, desi saracu Chopin tare a mai tusit, si totusi asa neasumata si nesemnata, totusi…
  Io sunt de acord cu despletita, o mizerie trebe asumata, restu nu!

 • neamtu tiganu

  astia cu filmele, ca or fi cu holivudu sau cu altele sunt pe scara mea de valori cam la coada, f. aproape de politicieni, ceva mai bine decit pesti si vinzatori de auto.
  Nefasta-mea lupta sa ma bage la film, da ce nu a incercat, si acasa si la cinema cu futelii, fuseram chiar la premiere unde fura regizorii si vedetele sa ne explice ce au vrut ele sa ne arate. Da nu s-a prins nimic de mine, in cel mai bun caz adorm, in cazuri grave parasesc sala. Asa mi s-a-ntimplat la un film mare, cu una buzata, mare vedeta, plecase din NY ca s-a plictisit da barba-su si a mers in India si peste tot, ca nu mai stiu exact ca dupa 15 minute am plecat.

  Asa ca sa nu va fie cu suparare, nu solidarizez cu astia, mai ales cind vaz ca se acuza unii pa altii cu rasism, antisemitism, aceste acuze sunt cele mai ieftine chestii ale secolului 21.

 • eu

  Solidaritatea naparcilor!

  S-au adunat toate (inclusiv masculii-femela) in jurul reginei mama, la multi chiar nu ma asteptam. Matriarhatul asta se pare ca este foarte bine pus la punct, cu ranguri pentru fiecare: de la pupincurist pana la lingau sef sau bocitoare care latra pe langa subiect. Deja esenta indemnului “Fiti homosexuali” venit din partea unui profesor UNATC s-a pierdut.

  Nu mai este vorba de acest indemn, ci de cine nu e cu noi este impotriva noastra. Adica “rasist si homofob” ca sa-i citez.

  Matriarhatul doreste sa puna mana si pe UNATC, acum cere voalat demisia conducerii, nu se multumeste cu ce are deja. Lacomia este sora cu vanitatea. Armata de amazoane hipsteriste, artistii neintelesi in tenesi sunt deranjati de la terasele centrului vechi unde servesc un dop de espresso scurt platit cu cardul (ca e sic! iar bacsisul nu mai e la moda). Aud chemarea discriminarii in tara curviei, comnuismului si a coruptiei, iubita lor Romanie in care se intorc cu premiilor de plastic cumparate din bani publici si se bucura atunci cand sunt fotografiati de admiratorii fanatici care la randul lor se bucura ca sunt salutati in scarba de catre ZEI.

  Salbaticia isi cheama copii laolalta.

  Sa-l citez dara pe Radu Jude, bondarul sef: HAI SICTIR! Ma duc sa-mi plimb cainele, este ora lui….voi plimbati ursul.

 • eu

  Solidaritatea naparcilor!

  S-au adunat toate (inclusiv masculii-femela) in jurul reginei mama -- Ada Solomon. Lla multi chiar nu ma asteptam. Matriarhatul asta se pare ca este foarte bine pus la punct, cu ranguri pentru fiecare: de la pupincurist pana la lingau sef sau bocitoare care latra pe langa subiect. Deja esenta indemnului “Fiti homosexuali” venit din partea unui profesor UNATC s-a pierdut.

  Nu mai este vorba de acest indemn, ci de cine nu e cu noi este impotriva noastra. Adica “rasist si homofob” ca sa-i citez.

  Matriarhatul doreste sa puna mana si pe UNATC, acum cere voalat demisia conducerii, nu se multumeste cu ce are deja. Lacomia este sora cu vanitatea. Armata de amazoane hipsteriste, artistii neintelesi in tenesi sunt deranjati de la terasele centrului vechi unde servesc un dop de espresso scurt platit cu cardul (ca e sic! iar bacsisul nu mai e la moda). Aud chemarea discriminarii in tara curviei, comnuismului si a coruptiei, iubita lor Romanie in care se intorc cu premiilor de plastic cumparate din bani publici si se bucura atunci cand sunt fotografiati de admiratorii fanatici care la randul lor se bucura ca sunt salutati in scarba de catre ZEI.

  Salbaticia isi cheama copii laolalta.

  Sa-l citez dara pe Radu Jude, bondarul sef: HAI SICTIR! Ma duc sa-mi plimb cainele, este ora lui….voi plimbati ursul.

 • da, chiar cred ca este ora la care trebuie sa va plimbati cainele, desi, dupa tonul comentariului dvs, mai potrivit ar fi ca,,, cainele sa va scoata la plimbare. Eu v-am scos, dar nu neaparat la plimbare…

 • sunt, atunci cand sunt false acuzatii. dar atunci cand dovezile sunt peremptorii…

 • Dana (Mara)

  Ma surprinde sa vad comentarii ale unor oameni atit de tristi si nefericiti care nu vad ceva bun in aceasta bruma de solidaritate care se manifesta atit de rar in rindul artistilor.
  Am urmarit astazi un interviu eveniment cu filosoful Mihai Sora pe Nasul tv, emisiunea Ora de veghe la sectiunea Inregistrari -25.05. si m-a incarcat pozitiv. Poate ar fi intelept sa meditam putin la spusele domniei sale despre BINE si felul cum aparam binele, aparind la nevoie oamenii care sint nedreptatiti.

 • Iulia Ralia

  Foarte multe “mizerii asumate” (asadar) (se pare din identitati -- si stiluri /registre de exprimare — diferite ! ) . Si foarte putine comentarii cu privire la gunoiul de sub presul universitar, care este enorm. Dar si presul care il acopera este intins, cu ramificatii si, mai ales, detine puterea. Exact : pozitia de forta.
  Numai concentrarea laserului pe gunoi / pe dezvelirea lui chiar-daca-improasca-groaznic va sustine continuarea unui fel de lupta care face de fapt un bine generatiilor de studenti viitoare.
  / Chapeau, Geanina Carbunariu, pentru tonul echilibrat, dar ferm./

 • Ce mi-a spus DCM la recentul Bookfest: “toate revistele [de cultură] de la noi sunt de stânga”. Iar stânga intelectuală se face preş în faţa comandamentelor ideologice venite de la stăpânii Internaţionalei socialiste, ca să duc raţionamentul până la capăt. Ăia care, mai direct sau mai ocolit, au fost finanţaţi de URSS.

 • St.+James

  Buna seara, domnule Tudoran
  incep cu o scurta precizare necesara: nu consider ca am caderea sa judec persoane si situatii total necunoscute mie, mai bine spus, chestiuni de nici n-am habar si nici nu ma privesc. Drept urmare doar o mica observatie asupra felului dna. Carbunariu si-a expus cauza.
  Trecand peste interminabila stupoare demna de Guinness Book mie nu mi se pare deloc pe atat de evident, ba dimpotriva chiar deloc argumentat, saltul pe care dansa il face de la o facultate la alta (UANTC / Facultatea de Arhitectura). Se cam vede ca vrea sa dea alte proportii unei stari de fapt prin copulare cu alta. Adica le cam umfla !
  Din “Gandul” nu rezulta ca dl. Rus ar fi dispus sa renunte fara lupta si nici n-ar trebui daca crede in dreptatea lui. Deci nici vorba de resemnarea relaxata de care pomeneste dna. Carbunariu. Adica iarasi le umfla !
  Altfel, cam una si aceeasi practica cu “plangerile la partid privind intinarea nobilelor idealuri …”, cu “dovezi” (nici alea numeroase si cam subtirele, dar asta-i alta treaba) scoase din zona privata.
  Si din punctul meu de vedere cam aduce a bocitoare. Mai bine le-ar transpune intr-un film.

 • Măturător

  Noi dezbatem tristeti provinciale in timp ce, in Senatul USA, senatorul John McCain cere lovituri militare impotriva FIFA.

  McCain Urges Military Strikes Against FIFA
  By Andy Borowitz (May 28, 2015)
  The New Yorker

  WASHINGTON (The Borowitz Report) – Numind “slabe si ineficiente” actiunile Administratiei Obama impotriva organizatiei fotbalului, senatorul John McCain a propus joi o actiune militara pentru a “demantela si distruge FIFA o data pentru totdeauna”.

  “Acestia sint oameni care inteleg doar un singur lucru: forta”, a spus McCain de la tribuna Senatului Statelor Unite. “Trebuie sa facem ca FIFA sa simta forta si furia razbunarii armatei Statelor Unite”.

  McCain a spus ca el a fost “complet neimpresionat” de arestarea de catre Ministerul Justitiei a citorva locotenenti de top ai FIFA in aceasta saptamina, numind actiunea “genul acela de solutie-plasture pentru care aceasta administratie a devenit, din pacate, faimoasa”.

  “Incercuirea citorva lachei intr-un hotel e o chestiune insignifianta atita timp cit liderul FIFA a fost lasat sa scape” a spus el. “Il voi urmari pe Sepp Blatter pina la portile Iadului”.

  McCain a cerut un ajutor financiar de patru miliarde de dolari pentru elementele moderate din fotbalul global si a spus ca Statele Unite ar face bine sa se pregateasca sa invadeze Elvetia.

  Numind utilizarea fortei impotriva FIFA “o datorie care trebuia achitata de mult”, el a plasat blamul pentru cresterea alarmanta a grupului direct pe umerii Casei Albe. “Barack Obama a creat FIFA”. a spus el.

 • Ghita Bizonu’

  O femeie a fost arestata 191 de zile .. nu se stie de ce . Sau se stie -- motivetii de gen feudal .. Dar nu importa.
  Poate dupa ce stidentasul ala “obezanic” va fi arestata “ptr calomnie” si tinut la bulau un semetru va observa si “elita” ca cum este cu libertatea in statul de Nedrept patronat de Duane Butcher

 • Ghita Bizonu’

  Donkey este o semnatura cu oaresicare notorietate pe unele portaluri, forumuri, bloguri . Se pare ca ar fi activ in domeniul cinematigrafiei..
  Insa ma scuzati chair daca semnati cu numele dvoastra .. nu va “cunosc”.

  A da… Si eu, sunt “cunoscut” ca Bizonu’ si “recunoscut” ca “scarba de serviciu” si orice cautare “Ghita Bizonu'” ve returna destule pagini (unii zic ca prea multe)

  Si neamtzu tziganu este relativ cunoscut pe net. Se pare ca are legaturi cu industria aviatica

  PS. Laser si gunoaie ? Nefezabil … Da ma rog poate sunteti poeta …

 • Dana (Mara)

  Florin Zamfirescu este un mare actor, dar marturisesc si eu tristetea si nedumerirea pe care mi-a trezit-o faptul ca a girat cu prezenta dinsului productiile penibile ale Acasa Tv trustul PRO tv. acele telenovele care promovau subcultura, manelizarea si abrutizarea publicului. Sa fie vorba numai de “pragmatism” sau oportunism? Poate gusturile nu se discuta, dar aceste mici compromisuri spun multe despre caracterul unui om. Nu este o noutate ca universitatile in Romania sint fabrici de diplome in stilul cultivat de Abramburica, parintii se fac luntre si punte sa cumpere o diploma copilului si daca este o loaza si ar putea face o alta meserie cu demnitate. Si din pacate aceste slabiciuni omenesti au fost si sint speculate cu asupra de masura de dinozaurii care sint la butoane prin universitati sau licee, uneori mascate sub forma meditatiilor.

 • Mensch

  Libertatea de exprimare nu este, spre deosebire de cea de opinie, un drept absolut, aşa cum susţineţi d-vs. (Opinia mea în privinţa unei persoane care face astfel de afirmaţii ar fi atât de jignitoare pentru d-vs., încât v-ar încălca dreptul la demnitate. Din motive personale, prefer să o păstrez pentru mine.)

 • “Elita” de pe acest bloc nu a prea fost surprinsa laudan calitatea statului de drept romanesc. Statul de drept exista, dar fibra lui este foarte fragila si, pe alocuri, alterata.

 • A! Mi-am aruncat ochii să văd către al cui articol face trimitere Radu Jude. Şi am dat cu ochii de o individă de care mă lovisem şi la Bookfest. O tipă, Iulia Popovici care, tam-nisam, s-a răţoit, în timpul dezbaterii despre dizidenţa lui Vaclav Havel, la faptul că un grup de cetăţeni demonstrau în acest timp în Bucureşti în numele “normalităţii”. “Nu sunt de acord cu termenul de normal şi anormal”, s-a trezit această nouă Miţa Baston ot Focşeni (dacă am memorat bine) de modă nouă. Iar când am întrebat-o, după sfârşitul conferinţei, dacă pentru o femeie este normal să nască iar pentru un bărbat acest act ar fi anormal, s-a burzuluit pe loc şi a luat-o… la goană!
  Până şi Adrian Cioroianu s-a arătat contrariat de ceea ce scotea pe gurişoara ei şi a încercat să o tempereze. Da’ n-avea cu cine. Pfii, ce rău îmi pare că nu am prins de la început dezbaterea cu pricina şi n-am înregistrat spusele zgubiliticei!

 • Calomel

  Libertatea de opinie (neexprimata) nu are nevoie de protectia cuiva, deci e un nonsens sa vorbim despre “dreptul la” sau “libertatea de” opinie.

  Eu ramin, in ce priveste LIBERTATEA DE EXPRIMARE, alaturi de cele mai bune doua constitutii din lumea asta: cea americana si cea elvetiana, chiar daca de prin 2001, toamna, un anumit grup oligarhic calca efectiv in picioare Constitutia americana.

  Cititi cu atentie: in amindoua constitutiile se proclama LIBERTATEA DE EXPRIMARE, nu cea de opinie, cum incearca unii sa rastalmaceasca niste texte de o precizie matematica.

  Asta e textul american (“First Amendment to the United States Constitution”):
  Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

  Asta e textul din “The Federal Constitution of the Swiss Confederation”:
  Art. 16 Freedom of expression and of information
  1 Freedom of expression and of information is guaranteed.
  2 Every person has the right freely to form, express, and impart their opinions.
  3 Every person has the right freely to receive information to gather it from generally accessible sources and to disseminate it.

  Asa ca SI dvs, dom’le Mensch, sinteti liber sa credeti si sa spuneti ce doriti, inclusiv despre libertatea de expresie si cea de opinie.

 • Mensch

  Dacă vă puteţi cumva aminti, era vorba de libertatea de expresie ABSOLUTĂ, dle Calomel. Limitele libertăţii de expresie apar deîndată ce prin exercitarea ei ar fi încălcate alte drepturi garantate de lege, ceea ce ne obligă să o considerăm drept relativă. Mă bucură faptul că îi daţi ca exemplu chiar pe americani. Edward Snowden ar avea, cred eu, altă părere decât dvs…

 • neamtu tiganu

  Am urmat linkurile si n-am gasit nici cel mai mic indiciu ca Florin Zamfirescu ar putea fi banuit de rasism sau antisemitism! Deci despre ce DOVEZI PEREMPTORII vorbim?

 • neamtu tiganu

  Am o senzatie de deja vu, am mai vazut filmu asta cu alti actori si alti regizori, cu unu, nu-l stiti voi, unu Corolian Draganescu, sau asa ceva.

  De fapt e lupta vesnica dintre lupii tineri, prin definitie curati, merituosi, talentati, atragatori cu poze fotosopate si babacii epuizati care-i impiedica pa merituosi sa se realizeze. Unde mai pui ca lupii tineri sunt si infometati si nerabdatori, vesnicele sperante. Pa vremuri lupii tineri luau muntii-n pumni astia scoliti la Cambridge sunt mai delicati, lucreaza cu laseru, ca poieta noastra.
  ***********
  Imi amintesc zbieretele disperate, vrem politicieni tineri, neinfectati de comunism, uite ca-i avem, cu ce sunt mai buni decit ailalti? Nici macar nu-s in stare sa suporte conditiile de puscarie, sunt prea sensibili, vezi laseru!
  *************
  de cind ma stiu s-a spus ca trebuie sa intinerim nationala de fotbal, a tot fost intinerita ca erau gata sa joace sugarii, si, si, unde sunt rezultatele, pai sa vezi ca sunt inca tineri, e nevoie de timp…
  ***
  P.S de fapt care-i treaba, lupii tineri vor si ei niste banuti sa scoata cea mai tare revista din parcare, revista pe care nu o cumpara nimeni ci se distribuie gratis!

 • Nu cred ca trebuie sa facem din Iulia Popovici “ambasadoarea” unui anume fel de abordare a chestiunilor in discutie. Cred ca exista nuante care ne scapa.

 • Calomel

  Acele legi care garanteaza drepturi unora punind limite libertatii de exprimare altora nu pot fi constitutionale tocmai pentru ca, prin constitutie, STATUL nu are puterea sa limiteze LIBERTATEA DE EXPRIMARE.

  Nu e nevoie sa ma credeti pe mine. Cititi macar citeva din articolele publicate de Andrew Napolitano in ultimii ani. Judge Andrew P. Napolitano, vreau sa zic. Un mare aparator al Constitutiei USA. Poate cel mai mare din zilele noastre.

  Cel mai recent articol are titlul “What If We Didn’t Have a Constitution?” (Published on May 21, 2015). Cititi-l! Nu va ia mai mult de 5 minute si e pe intelesul oricui.

  Dar aveti mare nevoie, dupa cite imi dau seama, sa cititi “What Freedom of Speech?” (Jan 15, 2015), o alta lectura de 5 minute. Veti afla lucruri incredibile. (Stiati, de exemplu, ca “When the predecessor magazine to Charlie Hebdo once mocked the death of Charles de Gaulle, the French government shut it down — permanently.”?).

  Judge Napolitano e un profesor extraordinar. Nu ratati!

  p.s. Eu, in deplin acord cu Judge Napolitano, il consider erou pe Snowden. Si nu pe americani ii dau exemplu, ci Constitutia aceea veche, gindita si scrisa de James Madison, pe care politrucii de la Washington, District of Corruption, o calca zilnic in picioare de vreo 15 ani. Si din ce in ce mai agresiv in ultima vreme.

  Si macar daca ar fi doar Constitutia lor cea pe care o calca in picioare…

 • Calomel

  Acuzatia de antisemitism nu trebuie dovedita.
  Daca, totusi, cineva insista sa ceara dovezi amenintind cu un proces de calomnie si dovezile lipsesc, atunci nefericitul poate fi acuzat de cryptoantisemitism, ca asta nu mai e calomnie, e libertate de opinie. Si de expresie a opiniei.

 • Iulia Ralia

  -- Ba e fezabil daca vor actiona / proceda ca la o taietura cu laser. Cam asta-i !
  -- Cu blogurile e treaba domniilor voastre care folositi …diminutive, banuiesc, pt a va nominaliza virtualele interventii.
  -- Deeci inginerii de avioane ar gandi mai logic / echilibrat / coerent etc. aha.

 • Cred că doamna Iulia a avut şocu’ să constate că există lume virtuală şi în afara Facebook.

 • Iulia Ralia

  Stirile din 29.05 = Tehnica laser se invata.

 • Iulia Ralia

  POate ca lupii tineri vor invata tehnica operatiei (cu taietura ) cu laser. Si nu vor duce All inclusive totul in derizoriu — ceea ce se vede ca e specialitatea — sau tehnica n. t.

 • InimaRea

  «informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere»”

  Contemplu această expresie, cu uimire parte bucuroasă, parte-nfiorată. Mă bucură subtilitatea limbajului, care sugerează existența ”unui rău malefic” (nu rîdeți c-așa e!). Și mă-nfioară nota religioasă de Instituție -- căreia i se pot amenința ”entități”, nu doar persoane aflate-n funcții de conducere; care poate fi terorizată prin ”crearea unui curent de opinie defavorabil”.
  Oi fi eu mai sensibil dar parcă resimt acel curent ca pe-un groaznic uragan, ca pe-o devastatoare tornadă. Oare care-ar putea fi urmările opiniei defavorabile instituției? Desființarea? Nu. Discreditarea? Probabil dar în ai cui ochi? Ai poporului? Nu. Ai breaslei artistice ori universitare? Poate că.
  Deci, entitățile țin la cinstea obrazului întregului. Iar doi lectorași univ. nu țin, sînt hata să compromită Instituția fiindcă li s-a-njumătățit tirajul unei reviste cu circuit intern, acum vreo doi ani. Deși revista era realizată ”în proporție de 90%” de către studenți și entuziaștii lectori, iar nu de entități.
  Dacă așa e, grav e. Cum ai rupe crăcile unui pom care-a crescut singur, nu tu l-ai plantat. Chiar de-a crescut în curtea ta, nu-l recunoști de entitate -- e un intrus pe care-l tolerezi cît îl, și-apoi nu-l mai.
  Recitesc și bag sama că nu m-ajută vocabularul. Altfel nu-mi explic contradicțiile din text: bunăoară, dintre 90% și înjumătățire (decît dacă 10% era jumătatea care conta); ori dintre aprobarea (tacită, fie!) de a participa cu 10%, la apariția revistei, și bîzdîcul de ”a o toaleta” după modelul contra naturii, din jardinierismul urban.
  Pîndește cu ochi reci -- ei, ce ziceți? -- ceva periculos, în toată povestea asta: homofobia-i asociată, automat parcă, antisemitismului. Într-o temebel-bună dispoziție fiind, mă pocnește rîsul: adică…
  Îmi iau seama: Nu te prosti! E vorba de fascism.
  Doamne, ce viață frumoasă poate-avea cuvîntul ăsta! Merită o saga-n 12 volume, atît îi e de palpitantă istoria. Pe bune, cine-ar fi crezut -- după condamnarea sa laolaltă cu nazismul -- că poate renaște irezistibil în forme cotropitoare: tot ce nu-i mainstream e fascism; și tot ce nu-i homofil, filosemit -- corect politic, ce s-o mai lungim!
  Așadar, lectorașii și 90% din studenții facultății de făcut filme au pus degetul pe rană: entitățile sînt fasciste.
  Reformulez, că m-am lăsat purtat de valul indignării: Entitățile sînt fascizate fiindcă persoanele aflate-n funcții de conducere sînt fasciste. Asta nu voiau entitățile -- Instituția in integrum -- să se afle; de-aici venea frica de curentul de opinie nefavorabil.
  În opinia mea nefavorabilă, actorașul (mare dacă așa doresc unii) Zamfirescu -- ăla de face reclamă la cancer pulmonar -- are un aer, așa, fascist. Cînd se mai dă pe el pe la cîte-o televizie, numa’ ce deschide gura aia canceroasă și i se vede ceru’ gurii negru de fascism. Cum demult știu că-i plac prospăturile, pot paria că-i homofob -- pe cale de consecință, și antisemit.
  Nu că sar de la un la alta dar am văzut cîteva imagini de la Gala UNITER. Cu entități, persoane din conducere, numai vechituri. Și mi-am dat seama de neajunsul reportajului filmat -- nu adeverește olfactivului receptor a ce miroase lumea aia de-acolo. După cum erau de sclivisiți toți, miroseau a corectitudine politică Chanel V (zic și eu). Eu așa-i vedeam, deasupra oricărei bănuieli de fascism. Și totuși se tem de Aria calomniei…
  Păi, de ce să se teamă -- tot n-au scăpat de teamă? Uite că n-au și că nici n-au cum. Le-a intrepretat în oase teama ”să nu se interpreteze”. Deh, sapă adînc o viață petrecută a la belle etoile …rouge, fie și-n proporție de 10%.

 • neamtu tiganu

  cred ca orice poiet ar trebui sa aiba ceva cultura tehnica.
  De ex. laserul e bun cind e vorba de interventii punctuale, precise. La suprafete mari nu mai e prea bun, chiar daca exista Cleanlaser, de fapt un dispozitiv cu oglinda-oglinjoara, care oscileaza repejor si deviaza fascicolul la stinga si la dreapta, iaca, iaca-asa,

  Pt. suprafete mari se poate folosi buldozeru, sau aruncatoru de foc, sau la metale, sablarea. Mai exista si precedee chimice cu solutii alcaline sau acide, de ex. vitriol sau isopropanol, si chiar alcool concentrat poate fi folosit, dar e pacat.

  Asa ca sezi ghinisor si cujeta, sau doar sezi!

 • Dezideriu Dudas

  Intr-adevar, n-au scapat….As majora insa la motiv : “ei” ( cei ” de la comunicare”, in sens larg, inclusiv paradigmele, credintele si valorile…- “emitatorii ” ) stiu cel mai bine ca nu poti fi prins daca nu te cauta nimeni…

  Pe undeva au si “batranii” dreptate….”Tinerii” ar trebui sa fuga nu sa caute….

  Noi, cei de la receptare ( ” din linia I* ” )

  *Am folosit cifra romana, desi cu elementele de transfer de la bancile islamice ramane cum am stabilit ( de pe ramura ” receptarea creativa ” )…

 • neamtu tiganu

  Pa mine ma conving la nebunie fotosopatele surprinse-ntro zi caniculara, ca parca ar fi Seherezada sa n-o lasi 1001 de nopti polare unde noapte tine sase luni

 • Mensch

  Laseru’ văd că l-ai înţăles bine. Da’ spune, domnu’ injiner aviatic, isopropanolu’ îi alcalin sau acid? Sau poate-i tăt un fel de alcool (neam cu şpiru), numa o ţâră crăcănat?

 • neamtu tiganu

  pai n-am gasit alta rima!

  P.S s-a dus draq solidaritatea inginereasca!

 • Mensch

  S-o fi dus ea dracu’, solidaritatea injinerească, da să baji de samă cum să hârăie intelectualii!

 • Dezideriu Dudas

  Nu bre’, nu s-a dus. M-a trimis nefasta la cumparaturi…Da’ e mai mult de-atat, ref. la solidaritate…”La ingineri” e doar o parte….

  Schmuck cel Batran dupa ce s-a intalnit cu Tanarul Baiazid
  ( Menschii se dadusera si “la fraieri” ramasese doar “schmuck-ul”…/ Grea alegere, intre schmuck si schmuck, ce s-ar putea alege ? Da corect bre’, discipliunat, adicatelea nu a-hotic…., Curte Constitutionala, Comisia de la Venetia, numai alea-alea…)

 • Am încercat să văd şi eu care-s ăia “zeci de studenţi protestatari”. oricât m-am chinuit, nu am reuşit să văd, în materialul la care faceţi trimitere, mai mult de zece persoane din care cel puţin două nu mai fac parte din categoria studenţilor. Iar din cele două, una (dududia Iulia Popovici) se arăta ofuscată foarte, după cum am scris mai sus, de faptul că în sâmbăta defilării “găozarilor” (termen utilizat de Vasile Blaga şi Adriana Săftoiu) a existat şi un “marş al normalităţii”. Ceea ce denotă că 10% din “zecile de studenţi” nu au nimic de-a face cu treburile de la UNATC; mai degrabă cu tacticile bolşevice de parazitare a oricărui protest.

WP Admin