≡ Menu

Soclu

&

nowhere productions

vă prezintă

 un soclu 

de pe care a plecat

soldatul sovietic

şi

unde a apărut de 25 de ori într-o zi

Ion D. Sîrbu

soclangiu-şef

ION BARBU 

 

 • Ancelin Roseti

  Ţinând cont de încărcătura paradoxal-satirică a imaginilor, dar, mai ales, a titrajelor însoţitoare, mă gândesc că, pe acelaşi soclu, ba chiar pe unul şi mai înalt, ar putea sta nestingherită, alături de soldatul, dar şi de civilul român, întreaga clasă politică românească — iar dacă mai adăugăm şi puzderia de generali şi de tot soiul de strategi ai societăţii civile…

 • Ancelin Roseti tare mi-e teamă că nu aţi înţeles mesajul. Titlurile sunt cele prin care ID Sîrbu se autodefineşte în diferite contexte (auto)biografice. (Şi nu au fost ilustrate toate.) N-ar strica să intraţi ISBN pe blogul autorului pentru a vă face o idee. Vă asigur, nu veţi fi terorizat de vreo lege a drepturilor de autor.

 • @) Marius Delaepicentru

  Recomndarea spre site este foarte utila, dar poate era bine sa fi fost facuta pe un ton oleaca mai domol, cum spunem noi pe aici, in Moldova. Nimeni nu le poate sti pe toate, cu atit mai putin toate site-urile. Auguri!

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Intre paranteze pentru ca nu este in legatura cu postarea, cu scuze si cu mare graba pana… nu inchideti blogul (lovitura sub centura !), poate aveti amabilitatea de a-mi raspunde la o nedumerire.
  Dupa ce tastez “dorintudoran.com”, mie imi apare o pagina cu numele ultimei postari, altele mai vechi si spre sfarsit, “dorintudoran.com-comentarii”. Din curiozitate, am clicat pe acesta. In afara faptului ca am ramas “sechestrata” acolo ne mai stiind cum sa revin la pagina initiala, de unde am pierdut orice speranta de pasi inainte intr-ale computerului, am observat unele lucruri care mi-au provocat nedumerirea de care spuneam.
  Comentariile sunt publicate “pe alese” (!?!) iar orarul este divers. Cu destula spaima, as dori sa stiu in functie de ce anume si cine face trierea acestora. Nu de alta, dar imi apare un comentariu “osé” din cauza caruia inca mai rosesc…si multe altele care mai bine nu le scriam…
  Va multumesc.

 • Radu Humor

  Preferam sa apara doar de 24 de ori intr-o zi,
  nu de 25 de ori, cum a aparut !

 • Dorin Tudoran

  @mariana

  Nu cred ca re de-a face cu blogul Cred ca este inca una din problemele tehnice ale serverului sau un efect al virusarii. Nu pot deschide ca lumea pagina maRsarie -- pagina de avangarda asa ca, deocamdata, public ce ar trebui sa intre acolo in bloguri obisnuite cu indicatia maRsarier si va prezinta…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  -- Acea prima pagina, sa-i zicem introductiva, nu-mi apare decat mie. Nu ma intrebati de ce, dar jur ca nu visez…
  -- Am recontrolat. In primul rand, ce am scris nu apare deschizand “dorintudoran.com”-comentarii (unde este o pagina goala), ci :
  “dorintudoran.com”- pagina 3
  Stiri de la Dorin Tudoran
  http://www.stiriazi.ro/ziare/cuvinte/cauta-dupa/sursa/…/50/copia cache
  Inaintea comentariilor publicate, cu sau fara specificarea postarii la care se refera ele, scrie : STIRIAZI (toate ziarele online din Romania; topul celor mai titrate stiri actualizate in timp real)
  -- Deci, presupun ca trierea o face cineva de la STIRIAZI, in functie de ce criterii, ramane un mister… N-am suficienta rabdare pentru a controla daca nu cumva se face totul automatizat si la un numar de sa-zicem 5 comentarii, unul vine “scos din paine”…

 • Ancelin Roseti

  Domnule Marius Delaepicentru, nu ar trebui să fiţi atât de temător, deoarece mă copleşiţi…, mă îndatoraţi… Nu este prima dată când capacităţile mele de înţelegere se dovedesc a fi nule şi, cu siguranţă, nici ultima. Şi pentru a nu risca să-mi călcaţi pe urme, faceţi un efort, totuşi, şi recitiţi, în altă cheie, “comentariul” meu. Cine ştie?, poate până la urmă veţi reuşi să pricepeţi şi ceea ce uneori pare de nepriceput. Ce, n-au mai fost cazuri, chiar şi “de la epicentru”?
  Dar, în altă ordine de idei, vreun nume serios nu aveţi? — nu de alta, dar să ştim, pe viitor, cui ne adresăm.

  Mulţumesc domnului Liviu Antonesei pe care-l salut şi pe această cale.

 • mihai rogobete

  Clişeul istoriei ca ladă de gunoi este un gunoi. Unde, dacă nu-n eprubetele destinului şi istoriei se petrec reacţiile subconştiente de primenire a percepţiei libertăţii? Nici uşor şi nici simplu n-a fost să-nlocuim cu lănţişoare, papioane, cravate, coliere, brăţări şi inele zgărzile şi cătuşele robiei -- privarea fizică de libertate, cu cea mentală -- înlănţuire de necurmat, câtă vreme nu pricepem că dialog înseamnă dezmeticire. Semioza prezentului se auto-creează din dialogul vocilor fiecărui pe-trecut istoric -- inedită -- ca-ntr-o imensă metaforă trans-temporală. Pentru a nu convoca adrianseverinean o comisie parlamentară, hidrogenul nu este nici inferior nici superior oxigenului, în formula apei, pentru a fi coborât de pe soclu.
  Doborând statuile lui Budha, talibanii au consolidat lipsa credinţei în viaţa de apoi.

 • napocitaniu_napocalu

  dom’ tudorane,
  daca magistru’ barbu s’o ‘ntors, n’atz putea d-voastra sa’i sugeratzi sa populeze si soclu’ statuii lu’ lenin de la cassa scinteii, daca tot n’o reusit mihaiu si ai lui, salvatorii neamului (prost?), sa amplaseze statua elisabetei rizea nici dupa atitzia ani, cu toata colecta publica anuntzata, la car’ or participat inclusiff copii si vadane?

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu_napocalu

  1. dom’ nikule, maestrul barbu o mai barbieresti ceva timp la bosfor. nici nu stiu cum e mai bine spus, o bosforeste inca la dardanele sau o dardaneste inca la bosfor.
  2. eu pot sa-i sugerez, dar mai logic (sper ca intelegi ce vreau a zice…) ar fi ca mihaiu si ai lui ori sa dea banii inapoi, de i-au colectat; ori sa inceapa colecta -- ca tot au promis; ori sa se suie in pielea goala pe soclu unde sa ramana pentru trei zile si trei nopti ca sa se bucure poporul de ei.
  3. pe urma vedem noi ce pooa’ si ce vrea sa faca maestrul barbu cu si din situatia asta comica.
  4. deocamdata, pan’ se’ntoarce maestrul barbu, ne-a dat drept sa folosim alte dracii deja realizate, difuzate si deja uitate. de autoritati, mai cum seama.

 • mariana

  @ Barbu/Tudoran/Niku

  Asa, o idee…
  BAR*DORNICU S.p.A. inregistrata (desigur) in Cayman Island si cu sediul pe aici, mai jos de mine, in Calabria (printre ai carei munti nu va poate lua nimeni urma, in caz de ceva….).

  Cumpar ceva actiuni. Din convingere.

 • Eu cred ca soclul trebuie sa ramina liber, cel putin o vreme. Pentru ca liber, el “sustine” totusi pe cineva: pe “cetateanul invizibil”! (Cel “vizibil” e, in continuare, cel… “turmentat”.

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea
  Vasile, draga, dupa ce se incheie targul in legatura cu “pensionarea” lui Gaddafi, cum Libia datoreaza Romaniei o gramada de bani, poate Gaddafi doneaza o statuie a sa statului roman — una mare si in aur masiv — care sa fie pusa pe soclul destinat candva lui Lenin. Caci, nu-i asa, in natura (ca si in natura politichiei) nimic nu se pierde; totul se transforma.

 • @Liviu Antonesei vă mulţumesc pentru recomandare, însă în propoziţie, ISBN nu face trimitere la bloguri, aşa cum s-ar părea, ci este un adverb de mod, cu referire la cărţi. Cum nu sunt autor de cărţi (ştiu, se vede) trimiterea era la cel puţin una din cărţile isarlîce ale lui ID Sîrbu. Sigur, există o diferenţă de orolog istoric, însă lipsa unui blog al autorului nu mă împiedică să îl ţin eu însumi în blogroll. Cu ISBN cu tot.

  @Ancelin Roseti, într-adevăr, ID Sîrbu este foarte actual, însă, dacă veţi analiza semantic fraza dv., veţi descoperi că o clasă, fie ea şi politică, este ceva taxonomic, impersonal. Vă asigur, nu v-aş fi stricat clişeul dacă aţi fi numit un reprezentant al clasei/ genului/ speciei pe care o vizaţi. Oricare.

  În altă ordine de idei, nu prea înţeleg de ce vă nemulţumeşte particula mea de nobleţe. Adică cum? Epicentrul nu are voie? De cînd a devenit autoironia ceva neserios?

 • Ancelin Roseti

  Pentru Dl. Marius delaepicentru

  Ei…!, nu autoironia este ceva neserios, ba chiar e recomandată, ci anonimatul atât de drag românului, năpădit, până în măduva oaselor, de înaltele “virtuţi” poltronice, histrionice şi de altă natură, atunci când are ceva spus, de „comentat”.
  Înainte de ’89, românul “justiţiar”, supărat pe vecin şi aflat mereu de “veghe” la căpătâiul societăţii, avea o replică (v-o amintiţi?): “Când i-oi face eu o ANONIMĂ…!” Adică, „la o adică”, s-o poată da convenabil pe după unul dintre pomii fructiferi din bătătura casei. Indicat ar fi cireşul, însă, în lipsa acestuia, un zarzăr, un corcoduş sunt bineveniţi — adică nu el a făcut „sesizarea”, reclamaţia, nu el a turnat, nu ale sale sunt: nemulţumirea, reproşul, opinia sau azvârlirea vecinului în hăul gâtului.
  La asta e bun anonimatul, chiar dacă unii îl „justifică”, tot la o adică, dându-l pe seama „modestiei” — această „justificare” poate prinde, însă numai în rândul imbecililor.
  Eu mă refeream, acolo, la clasa politică, la puzderia de generali etc., iar dumneavoastră îmi spuneţi că: „(…) nu v-aş fi stricat clişeul dacă aţi fi numit un reprezentant al clasei/ genului/ speciei pe care o vizaţi. Oricare.”
  Mi se pare cel puţin ridicol ca o persoană îndârjită sub zodia anonimatului să aibă astfel de mofturi. Când am spus „clasă”, m-am referit la toţi. Eu nu am cunoştinţă de vreun politician care să fi avut ca scop interesul şi binele poporului. Nu. S-a invocat şi se invocă interesul şi binele poporului întru propăşirea personală. Restul sunt filme…! Cât despre eroi fără fapte eroice şi de generali făcuţi pe timp de pace, la apelul bocancilor, ce să mai vorbim…

  Dacă doriţi nominalizări, faceţi dumneavoastră o listă cu numele tuturor celor dintr-o clasă sau alta şi daţi s-o semnez. Eu nu am vreme de aşa ceva.

 • @Ancelin Roseti
  Vă rog să mă iertaţi pentru cele 309 cuvinte însumînd 1799 de semne (parol!) cu care m-aţi blagoslovit. Nu mă îndoiesc, dacă aţi fi avut mai mult timp aţi fi scris mai scurt.
  Iată, vă sunt recunosctător şi mă simt dator să vă pun pe dumneavoastră pe soclu. De asemeni, vă rog să îmi permiteţi a vă ataşa şi un oximoron, aşa cum cere spiritul lui Sîrbu. Dar înainte, trebuie să remarc că tocmai oximoronul v-a lipsit atunci cînd aţi încercat, fără prea mare succes, să înghesuiţi niscai clase social-politice pe soclu.
  Aşadar, să revenim. Ce ziceţi de epistemologul agnostic? (a, nu! ăsta sunt eu.)… Hm!… Mai scrieţi-mi ceva, pentru a vă cunoaşte ceva mai bine, că nu am destul material pentru un oximoron. Scuze pentru inconvenient.

  Altfel, vă dau o veste bună: deşi pare ireal, Google conţine încă indexul semnificanţilor noosferei, iar o interogaţie chitită vă duce, în mai puţin de 1799 de semne, direct la numele meu real. Vă pot livra direct unul din link-uri, extras la întîmplare, via Google. Pentru conformitate, informaţia din cache.

  Sluga…!

  MM

 • Ancelin Roseti

  Domnule epicentru,
  cât umor, cât spirit, câtă dreptate aveţi!, târziu mi-am dat seama de toate acestea, aşa sunt eu, pricep greu şi uit repede, dar, vă rog, faceţi-mi o concesie şi nu mă mai trimiteţi, pe coclaurii google-ului, în căutarea dumneavoastră. Sunteţi, cu siguranţă, nici nu încape vorbă, o persoană importantă, o personalitate covârşitoare, ca mai tot românul postdecembrist, de altfel, dar faceţi un efort şi înţelegeţi că, pentru mine, deocamdată, nu prezentaţi interes. În rest…, puteţi aşeza pe soclu pe cine doriţi.

 • @Ancelin Roseti
  Vă mulţumesc pentru materialul ideatic. Clientul nostru, stăpînul nostru. Vă propun să alegeţi:
  Trahanache jr. la 1907*
  Oximoron bont**
  Megabit laconic odihnindu-se
  …apoi, materialul: bronz, travertin sau gips;…precum şi scara: macroscopic sau în mărime naturală. Vă aştept la proba a II-a.
  Succes!
  —————————
  În altă ordine de idei, pentru a nu-i mai consuma gaazdei un clic la moderare, permiteţi-mi să comentez scurt şi postul consecutiv: Sîrbu-n căruţ.
  Nu ştiu dacă soclangiul-şef a avut intenţia dublei masculinări, dar o găsesc inspirată. Îi mulţumesc.

  ————————
  * hint: “o soţietate fără prinţipuri…”
  ** pentru cei care au deschis aparatele mai tîrziu, prefixul oxi- are sensul de ascuţit. Restul găsiţi în DEx.

WP Admin