≡ Menu

Situaţia

Am mai scris de câteva ori că personalitatea preşedintelui Traian Băsescu este dintre acelea care împart, foarte adânc, lumea în două.  Pro-Băsescu sau anti-Băsescu a devenit pentru unii obiectul muncii; pentru alţii o pasiune; pentru nu puţini – de-a dreptul o obsesie. Greu să întâlneşti opinii echilibrate despre Traian Băsescu. Când apar, sunt combătute cu vehemenţă aproape egală şi de pro, şi de anti-băsescieni.

Acuzaţiile de corupţie, cumetrie, nepotism şi toate “formele derivate” de favoritism nu au ocolit guvernele percepute ca fiind simple accesorii politice ale lui Traian Băsescu. De aceea, când foarte recent preşedintele i-a mustruluit pe membrii guvernului, somându-i să aleagă între a guverna şi a se ţine de afaceri, reacţiile au fost mai degrabă sceptice – “Păi, abia acum?”, ”Vorbeşte serios?”,  „Ăsta chiar ne crede nişte idioţi?”

Desen de Ion Barbu

Nici încercarea de a fi văzut drept coordonator al eforturilor de redresare a situaţiei economice catastrofale nu pare să-i aducă preşedintelui Băsescu simpatia pe care i-o aduceau cândva asemenea gesturi de suflecare a mânecilor cămăşii. Deşi dezastrul de azi este unul cumulativ, generat de mai toţi cei ce nu au făcut ce trebuia făcut la timp, el este imputat aproape integral echipelor conduse de incompetentul, bizarul antierou Emil Boc.

Ideea reducerii salariilor, pensiilor, subvenţiilor ce mai ajutau pe unii este evident nepopulară. Nimic nefiresc în asta. Dar este grav că până şi cei care consideră necesare asemenea măsuri dure nu sunt siguri că ele ar putea îmbunătăţi situaţia. Mai mult, chiar și un euro-parlamentar PDL precum Cristian Preda se declară foarte sceptic în legătură cu eficacitatea unor asemenea măsuri. În acest context, evident, vocile pro şi anti-Băsescu, pro şi anti-PDL câştigă ân numărul de decibeli.

Iată două perspective.

Ion Diaconescu: Democraţia este prost înţeleasă drept democraţie”

“Sincer să fiu, nu prea mă interesează că Puterea îmi taie pensia. Nu îmi mai bat eu capul cu ei. Şi nici cu banii nu mă stresez. Eu am 93 de ani şi, la vârsta asta, abia mă mai târâi. Oricum, nu aş putea să îmi valorific pensia. Este trist, însă, că aceste măsuri îngreunează viaţa oamenilor care chiar au nevoie de banii aceştia pentru a-şi duce viaţa de zi cu zi.”

“În tot cazul, acţiunile actualei puteri nu reprezintă manifestări ale unui regim democratic. Asta este politica unui Guvern străin de căile democraţiei. Este calea spre autoritarism. Ce se întâmplă acum mă duce cu gândul la anii cei mai drastici ai dictaturii comuniste, e la fel de rău ca în cea mai neagră perioadă comunistă. Demagogia este prost înţeleasă drept democraţie. Cei care ne conduc ar trebui să aibă o direcţie sănătoasă, să pună pe primul plan interesul naţional.”

Traian Ungureanu: Traian Băsescu – reper de luciditate”

#!

Venerabilul Ion Diaconescu este simbolul unui trecut în care unii dintre noi au crezut cu imprudentă pioșenie, doar pentru spre a ne alege cu deziluzii dintre cele mai amare. Acel trecut nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe oameni ca Ion Diaconescu să administreze un prezent ce s-a dovedit, în ultimă instanţă, prea complicat pentru puterile lor.

Traian Ungureanu este simbolul unei promoții de politicieni pentru care slugărnicia nu cunoaște margini. Şi slugărnicia nu a dus vreodată la ceva bun. Dacă ei sunt chipul viitorului politic al României, spaima față de prezent începe să pară suportabilă. Cum ar veni – curaj găină, că te tai!

 

 

 • victor L

  Nu sint de aceiasi parere referitor la TRU ( sintem 1-1), dar va propun un intermediar intre dl Diaconescu si TRU:
  http://www.agerpres.ro/media/index.php/justitie/item/11219-CCR-dezbate-luni-cele-doua-sesizari-ale-PSD-privind-Legea-lustratiei.html

  Astia sint cei asteptati pentru a lustrui legea lustratiei si a-i multumi pe toti.
  Glumesc.
  Dar se poate ca e serios.

 • Vasile Gogea

  Da, trist dar cam asta e situaţia: nu suntem cu amîndouă picioarele în acelaşi
  “timp”. Dacă prin anii ’60-‘7o, unii dintre români erau cu un picior în prezent şi cu celălalt neretras complet din perioada interbelică, acum suntem, din nou, cu un picior în anii ‘7o-’80 şi cu celălalt neaşezat încă în viitor -- dar viitorul acesta a început ieri! Un trecut tulbure, nelimpezit otrăveşte prezentul, în timp ce un viitor lipsit de nădejde şi speranţă îl paralizează. Ar trebui amputat un picior, sau -- cine mai ştie -- poate chiar amîndouă de vreme ce par iremediabil prinse în betonul unui blestem istoric, pentru a ne mişca din loc, fie şi în cărucior! Dar, invalizii n-au drum lung în istorie.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 1

  1. Dreptul dvs. Pentru mine un om care scria dur la gazetă împotriva celorlalte partide, foarte entuziasmat doar despre PDL şi la modul absolut greţos de slugarnic despre Traian Basescu, in vreme ce (pe şest!) era pe statul de plată al PDL este ce spune întreaga tărăşenie că este. Păcat de condeiul său — până şi el a luat+o prin şanţ. În curând, probabil, vom mai avea de înghiţit şi poveştile despre câţiva “independenţi” care au decis să intre în PDL. De exemplu, dacă unul dintre ei ar fi Teodor Bachonski, chiar este cineva aşa de aerian să creadă că până acum Domnia sa a fost independent?…

  2. Intermediarii? Vai de mama lor. Cei de la Curte vor trebuie sa bvada ce este mai folositor sa âmpace capra sau varza? Sau pe amândouă, pentru ca varza aceasta să fie mare cât o capră? PSD-ul? Numai ei ştiu cât de slabi sunt în realitate

 • F. Balanescu

  TRU vorbeste ca si cind nici el, nici Basescu n-ar fi mincat usturoi vreodata si nici gura nu le pute. E simplu si simplist (si mai ales cinic!) sa le vorbesti romanilor (majoritatea trecuti pe listele curbelor de sacrificiu), dupa 20 de ani in care de-al de Basescu si restul sleahtei asa-zis politice au pus economia pe butuci, stingindu-i motoarele (apropo de motoarele stinse la care face referire TRU), ani in care si-au indesat in conturi roadele marii strategii economico-sociale aplicate in shocuri pe spinarea noastra… cum spuneam este semn de mare ticalosie sa faci acum pe analistul sustinator al Inegalabilului lucid, al Marelui analist al economiei si societatii, pe numele lui Traian Basescu. Sa nu uitam prea curind ca tot pe turta lui si-a tras si spuza condamnarii comunismului (dupa ce decedase binisor pe hirtie de vreo 17 primaveri, timp in care partida securista pusese la adapost tot ce trebuia pus). Tot el si ai lui l-au analizat si l-au condamnat de i-au mers fulgii, iar victimele tot vinovate si pagubite au ramas… Unde a fost marele strateg din 90 incoace? Unde sa fie, in politica, tragea sfori, darima guverne, ingrasa diversiunile, se imbogatea, mai dadea cite-un ciocan muncitoresc in motoarele economiei… pina s-au stins. Desigur, TB este un eufemism (sau un exponent) pentru clientela de toata mina, mostenita cu tot cu urmasi de la marii inaintasi dinainte de 89.

 • liberalism

  rel="nofollow">
  Blestemul Romaniei, comunistii. Pana nu scapam de ciumatii astia, nu vom avea liniste.

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Ceea ce reproşez eu (şi, de aici, tonul meu vehement) actualilor guvernaţi, inclusiv preşedintelui care ne-a cadorisit cu bocul, nu e reducerea salarială. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere. O, nu. Cînd e criză, cînd România e-n găleată (sînt vinovăţii cumulate, e drept, dar NU egale), cînd intrările la buget scad văzînd cu ochii, e clar că a te împrumuta pentru a plăti salarii e o crimă. Aici sîntem de acord. Numai că situaţiunea – criza – nu e de azi, de ieri. Ea împlineşte la toamnă venerabila vîrstă de doi ani. Premierul a declarat la PRIMA investitură că va reduce personalul suplimentar cu 20%. La fel, în toamnă, ministrul industriei ne-a zis că a trecut criza, că economia e pe plus, iar mai tîrziu, în iarnă, tot premierul -- că avem bani.
  Vezi tu, Dorin, e o lungă tradiţie a minciunii, dar, în acelaşi timp, trebuie să existe şi o pedeapsă pentru ea. În fine, uneori, minciua salvează vieţi (să nu se producă nici panică, să nu se sacrifice vieţi – astea-s minciunile strategice). Dar problema mea e că actuala guvernare nu ştie, nu poate şi (habar n-am dacă) nu vrea să sprijine economia. Mai mult, moartea a 100.000 de firme mici i-a smuls fostului ministru de finaţe un geamăt orgasmic de satisfacţie. Nu există nici un semn de redresare în agricultură (1,7% fonduri europene asimilate, 2.000.000 ha nelucrate). Sînt de acord că guvernele anterioare au bube, dar actualul e cireaşa de pe tortul bubelor. Datoria României acumulată în 17 ani s-a dublat într-unul jumătate. Achiziţiile publice au fost CEL MAI MARE JAF din istoria recentă, nici măcar hoţia PSD nu o întrece!
  Aşa că, dă-mi voie să-ţi spun: ai dreptate cînd te îndoieşti de TOATĂ clasa politică, dar cred că ţinta imediată este actuala putere. Indiferent cîte justificări şi-ar găsi. Proiect zero pentru România înseamnă prăbuşire totală la sfîrşitul anului.
  Şi, ca să îmi închei of-ul, zic: e cea mai pură stîngă cea care pune sem de egalitate între indivizii cu competenţe şi eficienţe inegale. Dacă aş fi un doctor bun, m-aş simţi înjosit să fiu pus în aceeaşi oală cu un cîrpaci. La fel în cazul profesorilor, ba chiar şi al funcţionarilor publici. Eu, unul, aş promova o lege după care guvernanţii care iau o hotărîre care priveşte economia şi destinul indivizilor din comunitate să fie obligaţi să trăiască şi să se servească de acea comunitate. Adică: băiatul lui Videanu să studieze în România, cu profesori români, iar spinarea preşedintelui să se trateze într-un spital din România.
  Ar fi multe de spus. Dar cel mai tare mă scoate din minţi chestia asta: “Păi acum să schimbăm guvernul?” sau “Lasăi să omoare România, să moară PDL-ul.” O fi, dar eu vreau o şansă pentru copiii mei, nu să-i arunc în avionul de Australia! Fiecare zi de decădere implică de zece ori mai multe pentru redresare!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 6

  1. Este o combinaţie de minciună ţi auto-iluzionare. Pe aceasta din urmă Vladimir Bukovsky o numea cândva “himerizare”. Am dat un citat din el prin 1984. Ideea era simplă -- nu se găseşte carne, Brejnev spune “Carne”, toată lumea vede carne. etc. Spui cuvântul şi ţi se pare că ai ce mânca. Ba mai şi mulţumeşti. Cama asta face Traian Ungureanu viorbind despre exemplul de luciditate Traian Băsescu. Zice Ungureanu “Luciditate”, luciditate se face…

  2. Este şi o abstragere uluitoare din realitate. În aceeaşi săptămână în care instituţii internaţionale pun în circulaţie în Washington date alarmante în legătură cu situaţia din România, şeful diplomaţiei româneşti este atins de o linişte deplină, apăroape dumnezeiască — lucrurile stau mult mai bine în România decât se spune, pare el a zice. Îţi poţi imagina ce va spune peste vcreo zile, când din “independent” îşi ia carnet de PDL…

  3. Pe banii lor, Videanu, Năstase şi alţii au dreptul să-şi trimită copiii să studieze unde vor, chiar riscând să vadă câte un prunculeţ de stânga tatuîndu-ţi o zvastică pe dreapta. Nu te poţi atinge de averile lor, nu te poţi atinge MAI ALES de cum au acumulat asemenea averi, dar arunci pe piaţă, ce?, lustraţia. Lustrarea cui? Probabil a lui Moş Ioan Roată, că Unirea a mai fost lustrată de câteva ori (vreau să zic magazinul Unirea…)

  4. Da, vinovăţiile nu sunt egale, dar cu cine schimbi guvernul ăsta al nătărăului de Emil Boc? Cine ar vrea să preia guvernarea în acest moment? În afară de Dan Voiculescu?…

 • lucian burjuiul

  Eu unul am pierdut suficient de mult pe mana lui Basescu ca ministru al transporturilor (in definitiv ca linie directoare in ultimii 20 de ani in domeniu) ca sa pot fi obiectiv. Hotarat lucru, nu-l am la lingurica asa ca ma abtin sa vorbesc despre “domnia sa”.

  Singura forma de coercitie pentru guvernarile post decembriste este UE. Care se va satura intr-o buna zi sa-si raceasca gura cu noi.

  Situatia? Situatia e maronie si imi aduce aminte de bancurile cu Ceasca… Nicule! Daca sari, macar nu face valuri!

 • lucian burjuiul

  @Dorin Tudoran #7/4.
  E de preferat oricine ar fi in stare sa puna un punct si sa intoarca foaia. Incepem de la zero (ma rog, de la minus) dar de azi inainte toata lumea danseaza dupa aceleasi reguli. Ai gresit, oricine ai fi tu, te-am prins si platesti.

  Nici un om politic nu-si asuma asta pentru ca stie ce schelete are in dulap iar ceva carne proaspata n-are cum sa razbata printre sacali. Si cum nu poti fi justitiar si cu cei din partidul tau ca iti pierzi scaunul vom avea parte in continuare de aceeasi zeama chioara si incalzita si probabil de niste lozinci noi.

 • radu

  Toate ca toate, dar ce ne facem cu cei care-i aplauda pe aplaudaci pereat mundus? Himerizarea, bat-o vina!
  Domnule Tudoran, chiar credeti ca nu s-ar gasi nimeni in stare sa preia guvernarea? Credeti ca ar trebui s-o preia neaparat Ponta si Antonescu?
  Acest guvern a mintit nepermis, nu ofera un proiect credibil de viitor, dimpotriva, adopta masuri ce frizeaza neconstitutionalitatea, ia masuri antipopulare fara precedent in Europa. Mai are oare dreptul de a ramane in functie???
  E adevarat ca, in nemarginita-i ura impotriva opozitie, Basescu ar fi in stare sa propuna, cu ranjetu-i cinic, pe Elena Udrea drept nou premier.
  Sigur ca intreaga clasa politica romaneasca are o problema grava in modul clientelar in care functioneaza, printr-un mixt de feudalism, etatism rezidual si corporatism cu radacini securiste. Dar un lucru e sigur, guvernul Boc a devenit intolerabil si trebuie sa plece!
  In privinta lui Traian Basescu, lucrurile sunt foarte grave: desi a diagnosticat corect o parte din bolile de sistem ale mediiului social si politic romanesc, a luat cele mai proaste decizii pentru a le preantampina. Actualul presedinte a devenit simbolul dezbinarii si conflictualizarii Romaniei, al incapacitatii de dialog altfel decat de pe pozitii de forta, incapabil de medierea pe care functia prezidentiala o impune. Capete de acuzare? Cate vreti: populism desantat, minciuni in serie, spirit de cumetrie si clan, nepotism, protectia alarmanta acordata retelei Udrea-Cocos-Bittner-Petrache, impunerea nesimtita a lui Boc in decembrie trecut, dupa ce fusese trantit de doua ori, prezidentialism de facto…

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin
  Cu amărăciune îţi spun: nu CU CINE, ci cu CE IDEI, cu CE SOLUŢII? Asta-i chestia!
  Dau cîteva exemple de măsuri ultrarapide: Programul Prima Casă, în regim de cerere şi ofertă, cu statul-garant. Adică: care dintre miile, zecile de mii de constructori şi ingineri-constructori şi arhitecţi şomeri poate construi un apartament cu 400euro/mp? Cu profit de 25%. Profit mare, olio! Există cineva? Eu cred, pariez şi pun la bătaie tot ce am că da. Statul garantează creditele cetăţenilor pentru achiziţia acestui tip de locuinţe (un apartament de 60 mp ar costa jumătate cît costă acum, iar creditul nu ar depăşi 300 euro/lună, 15 ani). Mai cred că, în proporţie geometrică, zeci de mii de cetăţeni ar fi în stare să se pună în jug, pe banii lor, pentru a-şi face o casă, la jumătate sau mai mult faţă de preţul actual. Imediat, toată industria pe orizontală (ciment, lemn, sticlărie, ţevi, utilaje) ar avea de lucru. Fără ca Măria Sa, statul, să scoată un ban din buzunar.
  Agricultura. Sînt, acum, mai bine de 8000 de oameni în subordinea Min. Agriculturii. Ce mama dracului moşmondesc ei? Îi trimiţi în fiecare judeţ să dea consultanţă amărîţilor de ţărani care nu ştiu ce e aia fond europeamn şi cu ce se mănîncă. Îi organizezi pe aceiaşi amărîţi în mici unităţi (foarte mici) productive, iar statul se pune, iarăşi, garant, pentru împrumuturile bancare. Condiţia fiind ca solicitantul unui fond structural european să pună, el, 30%. Nimeni nu are suma asta! Deci: Statu/garant bancar. Iar funcţionarilor care se întorc cu proiecte aprobate le dau bani, pe merit!
  Învăţămînt. Trecem la evaluare. Ce procentaj de reuşită a elevilor au profesorii? Ce rezultate la concursuri, competiţii, examene au? Ăia primesc un salariu MAI MARE. MULT mai mare! Iar celorlaţi -- le tai. Principiul eficienţei. Peste tot, în lumea funcţionărească impui eficienţa şi satisfacţia cetăţeanului ca normă profesională.
  Eu cred că asta se poate face în maximum trei luni, cu minim de efort. Dacă, fireşte, dacă nu-şi bagă clientela coada. Dar de asta trebuie să schimbăm! pentru că altfel murim: spitale ale morţii, şcoli ale analfabetismului, justiţie a şpăgii. Oare trebuie să explodeze haosul?
  Spune-mi tu, ce soluţii economice ai văzut la actualul guvern? Măcar una!

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Videanu şi Năstase şi Prigoană şi Băsescu – poate că au dreptul universal de a-şi trimite odraslele în străinătate, dar, politic vorbind, odraslele astea au datoria morală de a garanta justeţea măsurilor luate de părinţii lor. Eu, ca simplu cetăţean, pot opta pentru ce vreau, nu, însă, legiuitorii!

 • Dorin Tudoran

  @ liberalism # 5

  Păi, era vorba că scăpasem de comuninşti, nu!?!

  Acum, avem Lustraţia la îndemână şi mai scăpăm şi de câţiva străbunici şi bunici de comunişti.

  Apoi vine Super-Lustraţia şi mai scăpăm şi de vreo doi-trei fii şi nepoţi de comunişti.

  Şi, pe urmă, de cine mai scăpăm?

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul & radu

  Cred că şi Elena Udrea ar refuza oferta. Nu uitaţi -- poate fi multe altele, dar fraieră dna Udrea nu este!

  A începe să o iei de la zero înseamnă să ştii ce înseamnă… zero. Adică — atunci când iei frâiele să ştii, cu adevărat, câţi cai ai la căruţă.

  Niciodată nu s-a făcut un decont corect. Când au venit unii habar nu au avut ce au lăsat ceilalţi, dinainte.

  În cazul de faţă ţi se poate spune că începi cu o datorie de 17-20 milioane/miliarde etc. La trei săptămâni după ce ai preluat Guvernul afli că cele 17-20 sunt, de fapt 23-28, apoi 30-32 etc. Deci, de la care zero se începe?

  Gândiţi-vă că nimeni nu a ştiut exact în PSD ce gaură a lăsat în spate Mircea Geoană. Cred că nici acum nu au o idee exactă. Deci, multiplicaţi situaţia dintr-un partid cu ce înseamnă o ţară şi veţi vedea că e mai periculoasă preluarea decât pare…

 • lucian burjuiul

  Dum Roma deliberat, Saguntum perit… asa si la noi!
  Cu riscul de a ma repeta trebuie pus un punct zero si pornit intr-o directie. Ca acel punct zero va fi “relativ” este evident pentru toata lumea. In mod sigur directia nu va fi pe placul celor care spun ca Romania n-are destui bogati sa-i suporte pe saraci.
  Vrem sa traim ca nemtii trebuie sa invatam germana, geaba vorbim turceste sau greceste.

 • Maria R.

  Da,himerizarea…
  Astazi chiar am constatat cu stupoare ca un om mai tanar ca mine,cu personalitatea formata dupa 1990,desi s-a nascut inainte cu vreo 4-5 ani de 1989,poate afirma insistent ca trebuie sa fim recunoscatori(???)lui Basescu,si sa sprijinim guvernul Boc,si ca numai Basescu ne poate izbavi.
  Va vine sa credeti ca dupa 20 de ani,un tanar al anului 2010 astepata izbavirea de la un politician?
  Nu cumva ar trebui sa fie invers,ptr.ca ei,politicienii,ne cer de 20 de ani votul contra buna si onesta guvernare,NOI prostimea trebuind sa venim(si venim)si cu taxe si impozite platite intocmai si la timp?
  Cum isi onoreaza ei,politicienii,obligatiile de contract?Cu furt,minciuna si amoralitate.
  Ma intreb daca sa compatimesc sau sa ma lehamisesc:chiar nu s-a terminat cu sindromul Tatucului,cel care ne da ce avem nevoie ptr.supravietuire?
  Eu una,in prostia mea,desi vin din celalalt veac bine de tot,as fi de acord cu luatul de la zero,numai sa stiu in”capul trebilor”o echipa de profesionisti in care sa am incredere ca stiu ce fac si imi pot explica ce si de ce imi cer anumite sacrificii,adica sa vorbeasca si despre un”deadline”.
  Acum avem doar bajbaieli,ciorovaieli,tentative de escamotare(ce e chestia cu neaplicarea red.salariilor la companiile de stat,unele falimentare de-a dreptul?) .
  Iar cand aud pe cate unii ca toti suntem vinovati,si toti sa fim solidari,chiar iau foc-cum sa fiu eu solidara cu asfaltangii ori alti comilitoni ai politicienilor de dupa 1989?!
  Dumneavoastra,d-le Tudoran,traind intr-o lume normala,asezata,cunoscand si balamucul nostru intr-o buna masura,credeti ca se vor aseza vreodata si pe aici lucrurile?

 • TRU este un analist lucid şi incomod.

  La Bruxelles este într-o comisie obscură (“comisia pentru muncă” sau cam aşa ceva… ).

  Spre deosebire de Preda cel political correct, TRU este atacat şi minimalizat.

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 17

  De lucid, nu te mai întreb cum de e lucid…

  Dar incomod, pentru cine este, în afară de “ăilalți”?

  Poți să-mi dai exemple despre cât de incomod este TU pentru Traian Băsescu și PDL?

  Eu pot să-ți dau cel puțin o duzină despre slugărnicia lui TU — de la chestia cu depanatorul, instalatorul neamului (Traian Băsescu) la cea cu un om ca Traian Băsescu se naște la câteva sute de ani.

  Repet, Traian Băsescu este cel mai talentat politician al ultimului deceniu, dar slugărnicia nu are nimic de-a face cu… luciditatea.

 • holograma

  TRU nu e slugarnic. TRU, la fel ca si Basescu, e patriot. Ar vrea sa vada tara aia iesita din mocirla milenara. Asta e motivul pentru care ii face propaganda lui Basescu. Spera sa-l vada reusind sa schimbe cumva directia, impingindu-l usurel -- cit poate -- in directia buna, pentru ca de la ceilalti chiar nu se poate spera nimic.

  In plus, TRU, spre deosebire de cei care stau pe margine si fac vocalize, si-a asumat riscul sa mizeze totul pe Basescu si s-a aruncat in lupta politica. Prin articolele elogioase la adresa marinarului a incercat, doar, sa contrabalanseze, ostentativ-virulent, mareea de rahat ridicata de trusturile lui Voiculescu si Vantu.

  TRU e un fighter, un tip super-inteligent si mai citit decit toti “analistii” care isi dau cu presupusul prin ziare si pe la tv si care, in plus, foloseste arsenalul propagandistic destinat omului de rind mai bine decit sapte ziare la un loc.

  Romania nu e America si romanii nu sint americani pentru a-ti lua libertatea, ca ziarist, de a trage in tot ce misca prost in politica. Si in adversari si in ai tai, convins fiind ca indrepti lucrurile criticind. In Romania e o lupta disperata a unei minoritati lucide pentru iesirea din comunism, balcanism, saracie, mizerie morala etc.

  TRU e un radical anticomunist. Asta deranjeaza la el.

  P.S.
  Ce s-ar fi ales de Chile, stat aflat in cadere libera dupa “victoria” lui Allende, daca Pinochet nu ar fi pus mina pe pusca si nu ar fi instaurat dictatura pentru a scapa tara de comunisti?

 • Daca_nu_nu

  Da, domnule Tudoran, sunteţi un ingrat! Şi dumneavoastră, domnule Iaru, şi Răducu, şi dl Gogea, şi Liviu şi toţi prietenii strânşi la această masă! Să ştiţi că am căzut serios pe gânduri dacă să mai vin aici la cafea sau ba…
  Cum de ce?
  Că n-aveţi pic de suflet, de-aia!!! Unde-i mila creştinească? Unde-i?
  Uitaţi:
  De exemplu, domnul Boc. Nu vă este milă de acest fiu al poporului cu origine sănătoasă, care-a încercat să scoată ţara de la nevoi, dar i-a fost anevoie? Nici de doamna Udrea nu vă este milă, domnilor, s-o vedeţi aşa, cernită şi încercănată, după atâtea nopţi nedormite în care s-a frământat în sine cum să facă să plătească amărâta aia de sumă pe care-o datorează? Nici de domnul Tismăneanu văd că nu vă este milă, care dumnealui veghează la căpătâiul comunismului declarat mort? Nici de domnul Neamţu, care-i cântă prohodul (aici nu mi-e clar cui, dar mie cântatu ăsta-n strună a prohod îmi bate) şi tămâiază-n patru colţuri (răsărit-apus-miazăzi-miazănoapte)? Nici de domnul Ungureanu, care nu este apreciat la valoarea reală? Nici nu vă daţi seama unde-am ajunge dacă ne-am lua după zicerile lui? Nici de domnul Funeriu nu vă pasă, domnilor? Habar n-aveţi cât de greu este să conduci un minister pe care nu-l cunoşti!!! Noroc cu doamna consilieră, că l-a scos din încurcătură!!!
  Aşa să ştiţi! N-aveţi suflet, n-aveţi milă!
  Mila, Domnilor, mila este actualul sentiment românesc al neputinţei!!!
  (Plânge)
  Captatio benevolentiae!!!
  (Pleacă la OTV, ţinând-o tot într-un sughiţ…)

 • Florin Iaru

  Ar trebui, pentru susținătorii prea vocali, să deschidem ziarele interbelice. Vom găsi acolo un mîntuitor al neamului și dușmanii societății, politicienii și mogulii. Cu exact aceleași cuvinte: “Să ne faci, Căpitane, o țară ca soarele sfânt de pe cer.” Ceea ce diferă e unda relighioasă, dar fanatismul nu-i știrbit nici cu o iotă. La fel și concluziile.

 • Dorin Tudoran

  @ holograma # 19

  TRU vrea să vadă ţara împinsă în direcţia cea bună, fiindcă de la ceilalţi nu se poate aştepta nimic, true?

  O întrebare.

  Traian Băsescu se declară împotriva corupţiei, true?
  TRU şi el , şi se pune pe biciuit corupţia, true?
  Cum o face? Aici este mai problematic: acuză neiertător şi cu mare vervă pamfletară corupţia CELORLALŢI, true?

  Ce face faţă de corupţia LOR? Simplu -- o sporeşte. Cum? Simplu -- îi critică năvalnic pe CEILALŢI, îi laudă necontenit pe Băsescu & Comp. şi pentru asta este plătit de Cotidianul, ziar independent, dar ia ban şi de la PDL, pe şest, pentru ce scrie în Cotidianul, true?

  Pe mine nu luciditatea mă speri, ci orbirea în faţa ea…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu # 20

  Ne-ai cam prins!

  De domnul Boc nici că ne pasă — este singurul bărbat de stat de care îi pasă lui Traian Băsescu. Deci -- e asigurat pe viaţă.

  De doamna Udrea nici că ne pasă — cele două cearcăne mari şi negre de sub ochi, mari cât cele două hoteluri ale soţului Cocoş, şi le-a făcut cu bani de-acasă. Turiştilor nu le prea dă mâna să plătească datoriile familieiei Udrea-Cocoş, ei consideră că plătind lefa lui TRU la Bruxelles îşi fac, cu vârf şi îndesat, datoria comunitară.

  De dl Tismăneanu ne-a păsat multă, prea multă vreme şi ne-am bucurat când a făcut atâtea lucruri bune. Dar de când dânsul a intrat în a patra apostazie post-decembristă, doar dl Neamţu îl mai poate ridica la cer cu un prohod. România a adus un neamţ — drept rege — ca să poată face câţiva paşi înainte. Şi a făcut. Acu’, rămâne să vedem de ce e în stare neamţu ăsta mai mic — un fel de Emil Boc al politologiei de strană.

  Mă opresc aici, că prea nu avem înţelegere pentru nimic ce este înălţător…

 • manuela anton

  Cred ca in ultimii 20 de ani nici un roman nu a fost mai laudat si mai apreciat ca Traian Basescu. Si de catre sustinatori, si de catre adversari, si de catre oameni, pur si simplu, cu spirit critic. S-ar parea ca in spatiul post-comunist (excludem Rusia, Belorusia si chiar Ucraina) nu exista vreun actor politic (il excludem pe Ioan Paul II si chiar pe Lech Kaczynski post-mortem, timp de vreo trei-patru zile) despre care sa se fi vorbit atat de consternant de mult in termenii “geniul de animal politic”, “nu ai, domnule, ce sa-i faci, este brici, ne biruie pe toti, va castiga, nu e nimic de facut” (chiar daca il vezi pe TB piscand jalnic dintr-o urda pe la vreun “festival al cascavelei” -- trebuie sa recunoastem, anul trecut a fost ingrozitor pentru orice persoana umana din Romania care are cel putin bun simt) s.a.m.d.

  Nici macar Vladimir Voronin nu a fost impopotonat -- timp de opt ani de zile -- cu atatea epitete inaltatoare. Iar daca vom da un “browse” in publicistica ultimilor 300 de ani, vom constata ca numai conducatorii de ambe extreme din secolul XX s-au bucurat de atata apreciere (sic!) din toate partile.

  Sintagme ca “TB -- geniu politic”, “TB -- cel mai talentat om politic” s.a. au devenit “termeni politici”, termeni ai ideologiei politice romanesti (pe care o accepti sau nu) din ultimii 10 ani, termeni ai puterii politice, termeni care demult nu mai sunt neutri. As putea spune ca insusi TB ca persoana este mai neutru decat sintagma “TB -- cel mai talentat om politic”. In anii din urma multi oameni au votat nu pe “TB”, ci termenul politic “TB -- cel mai talentat om politic”. Atat de mult s-a repetat ca TB este unic, incat individul TB chiar a inceput -- demult -- sa creada ca e unic. In paranteze fie spus: bineinteles ca TB este unic, dar nu ar fi trebuit sa fie atat de unic pentru toti ceilalti (nu ma refer la familia domniei sale). A devenit unic, pentru ca ceilalti au cedat in fata “unicului”.

  Conglomeratul de termeni care il descriu -- in sens politic -- pe actualul presedinte asa cum il descriu a blocat societatea romaneasca si nu a permis sa se schimbe ceva, sa se deschida un drum (politic) spre … sa zicem, macar spre speranta (in sens politic).

 • Shadow

  @Dle Tudoran
  mi-ati adus aminte de anul 1 de facultate. Aveam un profesor de istorie care ne “trecea” prin “naduseli” in timpul orelor de curs.
  Vorbind despre “Burebista” si despre “zilele de claca” le referea la “munca voluntara” a zilelor noastre, cea cantata de societatea comunista. In primul curs, de aici si explicatia amintirii referitor la “carne” a inceput spunnandu-ne ca “nu vom vorbi despre faptul ca “nu avem carne”. A urmat o pauza prelungita in care in amfiteatru nu se mai auzeau nici mustele dupa care a venit continuarea “avem carne”. Acesta era stilul sau. Chiar ma mira ca putea inca sa profeseze. La politehnica doar in primul an se mai preda “istorie” si prefera sa vb doar de “vremuri de mult apuse”, nici o referire la istoria recenta in afara unor exemple ca cele pe care le-am dat mai sus.

  Poate era psiholog, poate se distra, poate era un om al sistemului sau poate nu. Dar stilul sau nu l-am uitat nici azi. Prostitutia intelectuala este si ea o meserie la fel de veche ca si prostitutia “carnii”. Nu trebuie sa ne mire ca si azi gasim exemple. Vor exista mereu indiferent de “sistem” sau de “valori”.

  Si vorba aia ce s-ar fi ales de Chile daca in locul executiilor sumare chiar si printre militari pe motiv de “apartenenta politica” ar fi guvernat un alende care nu s-a intrebat de doua ori inainte de a-si pune el insusi existenta in pericol si a fi ucis? Unde ar fi fost Chile azi fata de Chile-le pinochenian tortionar, criminal si mai ales las? Mai rau? Imi e greu sa cred.

 • Shadow

  @ridiche

  tru nu mai este de multa vreme lucid, ca analist nu mai vb iar de minimizat se minimizeaza singur singurel de multa vreme. Cum “tipa” pe scena la alegerile europene? “pita nu mita”? Pt cine mai are o minima logica da poate lua masura “pitei” sale pe baza “mitei” guvernamentale.

 • Inima-Rea

  Toată taina stă în “model” -- după cum îţi închipui că s-ar fi format Pămîntul, aşa-ţi şi explici cum trebuie să fie viaţa pe Pămînt. Numai aşa, altminteri nu.
  Dacă modelul e “bărbaţi cu braţe tari”, viaţa e o luptă în care un pumn în gură e bun, un picior la lingurică -- nu, ’cause not fair. Sau invers, depinde pe ce culoare mizezi. Şi nici măcar nu contează culoarea -- faptul că te pasionează viaţa ca luptă contează. Ca o luptă pe care tu n-o poţi da, dar pe care nici n-ai vrea s-o pierzi prosteşte, prin neprezentare. Şi-atunci, alegi un champion -- The Champ, My Champ.
  Implicarea este afectivă ori oneroasă -- mizezi sufleteşte pe el, ori speri la un ce cîştig, pariezi pe el -- adică. Cînd pariezi, se schimbă socoteala: fiind vorba de bunul tău, faci pe dracu-n patru să-ţi iasă pasienţa, să faci bani cu My Champ. Iar cîtă vreme e-n ring şi-şi apără centura cu succes, îi porţi cu măndrie culorile -- şi cu recunoştinţă, e firesc.
  Acum, cinstit vorbind, cine n-ar iubi un aşa portboneor? Poate doar unul în stare să-şi fie singur portboneor, dar nu-i dat oricui nici asta -- mama ei de viaţă nedreaptă!

 • Radu Humor

  Basescu este un personaj mediocru care imparte in doua, de fapt divizeaza, o lume romaneasca :
  De o parte cei care se regasesc in unul ca el
  si de cealalta, cei carora le repugna unul ca el.
  Pana la urma nu ramane nimic (din el) pentru ca cele doua parti, aproximativ egale, se exclud si se anuleaza reciproc !
  Aceasta-i formula de baza a mediocritatii ce te conduce pana la usa:
  Daca vede ca e o casa onorabila se retrage neputand suporta normalitatea, iar daca-i vreun bordel ti-o ia inainte,chiar daca tu refuzi sa mai intri 😉

 • Radu Humor

  @Manuela Anton
  Acest ” ca, ca el nu-i nimeni” a fost cu grija inoculat unei mase amorfe de cetateni, care s-au multumit sa molfaie toate aceste sintagme aruncate de o massmedie interesata sau derutata.
  Doar acest mit putea justifica castigarea unor alegeri , impotriva oricaror evidente rationale, ca altfel ar fi reiesit categoric ca ele au fost fraudate.
  Cum putea cineva explica realegerea lui Basescu, impotriva tuturor celorlalte partide, cu oun mandat de 5 ani in care s-a vazut ce a facut, cu un trend descrescator in sondaje, din care stiintific nu-ti poti reveni decat printr-o minune sau catastrofa ( s-a incercat cu vizita lui Geoana la Vantu), decat prin creearea acestui fals, diabolic personaj care matura totul in calea lui
  si nu se opreste decat in varful statului, bazandu-se exclusiv pe carisma sa ?!
  Hai sa fim seriosi !

Next post:

Previous post:

WP Admin