≡ Menu

Singurătatea anticomunistului primordial

Desen & Copyright @ DION

Desen & Copyright @ DION

La două lucruri se pricepe Vladimir Tismăneanu mai bine decât oricine: vuvuzelitul belicos și jelitul în oglindă.

Să lăsăm până după 16 noiembrie reinventarierea performanțelor atinse în prima probă a biatlonului politologic.

Azi, iată-l pe atletul nostru plângându-i de milă propriei unicități:

“Când același Sorin Ilieșiu a venit cu ideea ca, sub egida Academiei (deci a unor foști informatori ale căror nume prefer să nu le mai scriu aici din jenă pentru inaintata lor varstă), ar trebui să fie scris un nou raport despre ce a fost dictatura comunistă, idee salutată entuziast de plagiatorul național și de sicofanții săi, s-a tăcut.”/…/” Tăcerea are, o știm de la o importantă gânditoare germană, o forță distructivă.“ (aici)

Și dă-i, și trage-o cu tăcerea celorlalți, de parcă a turui, de dimineață până seara, este o virtute a spiritului cetățenesc. Ne vom dumiri pe 16 noiembrie în legătură cu efectele trăncănitului continuu.

Mi-e teamă că vom vedea, încă o dată, că rezultatele campaniilor torențiale (anti-X, înainte de primul tur, și pro-același-X, înainte de al doilea tur) sunt la fel de distructive ca tăcerea.

Cât privește ruptura de azi dintre dnii Tismăneanu și Ilieșiu (cândva, doi băsiști dezlănțuiți), ea îmi pare ca un desen animat în care Marx și Engels se ceartă pe viitorul luminos al lui Lenin.

Da, anticomunismul lui Victor Ponta este o ficțiune. Nici mai mare, nici mai nevinovată decât utopiile unor creatori de utopii electorale, ale căror dezastre vizionarii respectivi le oblojesc, mai apoi, cu apeluri patetice.

E jenant ca, după ce azi faci orice spre a participa la Waterloo-ul unui candidat, mâine să te vrei alături de același candidat la Austerlitz. Până și în ordine alfabetică ordinea este inversă. De istorie, ce să mai zic?

Nu te opui mitologiilor de doi bani cu mitologii de doi bani și un pic.

Iată (aici) doar o singură dovadă că dl Tismăneanu nu este atât de singur încât să fie confundat, pentru eternitate, cu Ana lui Manole.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 • emanatuel valeriu

  In privinta gagademicienior sicofantezisti -- insa -, cam are dreptate Volodea, zau.

 • Dezideriu Dudas

  A avea dreptate “fara a fi in drept” reprezinta doar un furt de autoritate. Sau doar o teza buna pentru teoriile neimplicatilor pentru a fi pusa in antiteza cu teoriile cu semn schimbat ale taberei adeverse…A fi insa implicat este cu totul altceva si in acest caz “ a avea dreptate” presupune o cenzura mult mai aspra….

  Din cauza gagavorbelor lui Volodea, implicat nonA, gagademicienii ‘ceia, implicati A, cateodata par nedreptatiti…Cum incep insa sa “argumenteze”, da, aveti dreptate….

  Ce ne facem insa noi, cei din multimea TOTALA minus A si minus nonA, atat timp cat “realitatea” este complet controlata de cele doua multimi partiale ? In tarile mari mai exista si societatea ca rest….Noi n-avem voie sa fim decat “basisti” sau “antibasisti” cu variante ( pro sau contra revolutie, mineriade, Vest, Rusia, etc….)…Poate ca intr-o tara mica singura solutie, in prima etapa sistematizata ( dupa etapa premargatoare, exploratorie ), trebuie sa fie sustinuta si de o implicare/implicari… Altfel “frontul” va ramane vesnic inexpugnabil…. DE CE ? Pentru ca “ a avea dreptate implicat fiind” este o tinta mult mai performanta decat aceea a eseismului estetic, tinta care odata atinsa poate genera o forta suficient de mare….chiar pentru acea masa critica…, care nu ar mai fi nevoie sa se refere neaparat la oameni / faptasi in limite rezonabile, ci doar la fapte / actiuni….

  Miticii Grauri

 • Cucu

  Răspunde
  Vladimir Tismaneanu spune pregatindu-se pentru intrarea in scena alaturi de Radu Preda si baietii lui verzi:

  “Nu-l pot numi pe dl Radu Preda pesedist. Este un distins profesor de teologie de la Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj, un intelectual de care ma leaga sentimente amicale. Am scris cu pretuire despre contributiile sale la interpretarea fenomenului comunist. A acceptat propunerea lui Victor Ponta de a deveni presedinte executiv al IICCMER atunci cand dl Andrei Muraru, actual consilier personal al d-lui Iohannis, a demisionat in semn de solidaritate cu Crin Antonescu. Stiu, totul suna cam bizantin, dar acestea sunt datele. Intre timp, Crin e pe tusa, Klaus Iohannis e candidat prezidential etc Este de precizat ca dl Muraru fusese numit acolo, in mai 2012, de acelasi Victor Ponta. Mai este de precizat ca, e-a lungul perioadei in care IICCMER a fost condus de echipa numita in februarie 2010 (Tismaneanu, Stanomir, Neamtu, urmat de Cr. Vasile, Bogdan C. Iacob), deci vreme de peste doi ani, nici premierul Boc, nici premierul Ungureanu, nici presedintele Basescu nu au calcat in institut, nu au deschis evenimentele stiintifice etc Ceea ce nu i-a impiedicat pe unii sa scrie ca noi am fi politizat Institutul”

  Răspunde

 • Pai, eu ce ziceam, inainte lui Volodea, in textul spre care duce link-ul dat?

 • De ce sa fi calcat oprin institutu Boc, Basescu si Ungureanu.
  Boc & Basescu isi facusera datoria: calcasera in picioare doua institute, le decapitarse (Marius Udrea si Dinu Zamfirescu), le contopise sub pielea uni mamut si pusesera mamtul la dispozitia trioului Tismaneanu-Stanomir-Neamtu.

  Ungureanu de ce “sa calce” in institut? Spre a prezenta mapele cu discursurile sale de membru al C.C. al UTC?

  Ca de atate ori, VT minte cu seninatate: tripleta condusa de el nu a fost acuzata de politizarea activitatii institutului. A fost acuzata de participarea in lupte politice de gherila, periclitand institutul. Ca si conducerea ICR. Cum s-a schimbat boierul politic, n-a avut nimic de facut decat sa se uite la palmaresul de gherila a celor doua conduceri si sa…

  La VT — si la cei pe care i-a slujit — preocuparea nu este pentru statul de drept ci preocuparea pentru statul de drept preferential.

 • Pingback: Singurătatea anticomunistului primordial « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Deci, in cazul dlui Radu Preda nu este ncio rusine sa fii numit presedinte executiv la IICCMER de Victor Ponta, dar in cazul dlui Andrei Muraru, este.

  De unde diferenta?

  De dl Radu Preda, pe dl Tismaneanu il “leaga sentimente amicale”. De dl Andrei Muraru, nu-l leaga.

  O logica pe cinste!

 • Dana (Mara)

  Pentru a sintetiza imaginea si traiectoria confiscarii “anticomunismului” este suficient sa urmarim evolutia Revistei 22. Ce a fost platforma in anii 90 si ce este acuma? Este impresia unui om simplu, “mediu” cum ar spune cu “duiosie” Cartarescu.

 • Dana (Mara)

  TANDEM. Nichel sine Deo -Tudor Banus si Serban Foarta in Observator cultural.

  Nu pun link pentru ca pina il “pritoceste” “Disqus” vreme de vreo doua zile sau poate nu-i da drumul deloc treceti la alt subiect si ar fi pacat.
  Numai bine.

 • Gheorghe Campeanu

  Nu este o rusine, fapt afirmat si de comunicatul de presa ACL referitor la succesele stralucite ale guvernului Ponta in domeniul comemorarii victimelor comunismului.

  “4) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, aflat în subordinea directă a primului ministru, a intrat în martie anul acesta pe mâna unui pesedist, Radu Preda, care a blocat seria de investigații începută anul trecut și a căror rezultate se văd în justiție (cazurile Vișinescu și Ficior). Tăcerea și indiferența au luat locul acțiunilor în justiție pentru aducerea în fața judecătorilor a celor vinovați de crimele comunismului. Amendăm totodată aici indiferența si lipsa de implicare a acestei instituții în “cazul Andrei Ursu”. Dezinteresul și proasta gestionare a “cazului Andrei Ursu” de către guvernul Ponta au făcut ca un om să treacă prin supliciul unei greve a foamei de 17 zile.”

 • Ultor

  Ca bine spuneti..Am fost un abonat fidel al acestei reviste timp de mai bine 10 ani, dar evolutia acesteia m-a intristat profund. Lipsa de respect pentru opiniile cititorilor si persiflarea inteligentei lor a umplut paharul si m-am despartit definitiv de aceasta platforma
  . Nici macar intamplator nu mai dau pe siteul celor de la 22. Un rol nefast in aceasta evolutie l-au avut Rodica Culcer si inaerabila A. Pora.

WP Admin