≡ Menu

Simple presupuneri

 

 

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Să presupunem că:

USL chiar câștigă alegerile cu o majoritate confortabilă; președintele Traian Băsescu recunoaște rezultatele alegerilor; tot președintele acceptă că au dreptate cei care susțin că, dincolo de ce crede Domnia sa despre dl Victor Ponta, trebuie să-l desemneze pe președintele PSD să formeze noul cabinet; îl desemnează; dl Ponta se apucă de formarea guvernului; dl Dan Voiculescu se apucă de destupatul sticlelor de șampanie; domnul Adrian Năstase își freacă palmele a liberatate și gata de număratul ouălelor adunate la Cornu în vremea cât Domnia sa era în cantonament la Rahova; când, țac-pac!, la Bruxelles ia cuvântul europarlamentarul Monica Macovei.

Să presupunem că:

dna Monica Macovei, consecventă cum o știm, trage, în plen, mai multe semnale de alarmă – președintele României a desemnat ca prim ministru un plagiator, un mincinos ordinar, un complotist împotriva statului de drept, un instigator la lovitură de stat, un dușman de moarte al Justiției, un hoț care (împreună cu gașca sa) a falsificat peste două milioane de voturi la referendumul din 29 iulie, un terorist care își însușește prerogative prezidențiale, un cheguevarist sângeros, o scânteie a războiului civil de peste vară, o unealtă a postului de radio Vocea Rusiei; pe cale de consecință, un președinte care desemnează un asemenea premier este un trădător de țară și un dușman crunt al valorilor Europei.

Să presupunem că:

dl José Manuel Barroso, dna Viviane Reding  & Comp o iau, ca de obicei, în serios pe dna Monica Macovei; sunt împietriți la auzul acestor vești despre o țară membră în UE; după câteva ore se dezpietresc; îi cheamă la ordine pe cei doi politicieni români – președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta – și le freacă ridichea; apoi le pun sub ochi proaspăt-apărutul număr al revistei “Nature” (ediția în limba română) în care este dezvăluit jalnicul lor plagiat politic după țări cu veche experiență într-ale coabitării politice, ba chiar și într-ale concubinajului politic; le cer amândurora să demisioneze pe loc, altfel li se confiscă pașapoartele diplomatice și sunt trimiși pe insula Elba să joace table până la venirea Apocalipsei.

Să presupunem că:

dl Mark Gitenstein află, tot de la dna Monica Macovei, gurul său în materie de justiție în România, de lovitura de stat comisă de cuplul Băsescu-Ponta; deși nu mai este ambasadorul Statelor Unite în România, dl Gitenstein, mare iubitor al statului de drept, înapoiază președintelui Băsescu, tot prin dna Macovei, decorația primită de curând la Cotroceni; Washingtonul îl trimite încă o dată la București pe dl Philip Gordon, dar cu cine să vorbească subsecretarul de stat american, în lipsa demisionaților Băsescu & Ponta?

Să presupunem că:

dnii Mihail George Neamțu, Mihai Răzvan Ungureanu și Adrian Papahagi au devenit parlamentari; Statele Unite rămân, ca întotdeauna, cu ochii pe viitorul prietenilor; așadar, dl Gordon nu poate discuta decât cu viitorul României; întâlnirea cu dnii Neamțu, Ungureanu și Papahagi are loc în văzul electoratului; se declară mult așteptata reconciliere națională; în locul ramurei de măslin, parlamentarul Neamțu oferă funia de usturoi; în loc de sarmale, care nu corespund standardelor de igienă din țările Uniunii Europene, parlamentarul Ungureanu oferă fripturi de văcuță Kobe, patruped bine crescut pe pajiștea personală din regiunea Kansai, insula Honshu; din păcate, discul cu “Perinița“ e defect, așa că parlamentarul Papahagi îi șoptește parlamentarului Neamțu: “Mihăiță, acum e momentul potrivit s-o arzi  p-aia cu <<Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane!>>” ; incoruptibilul Mihăiță se ridică; și o arde:

“Mai întâi de toate: Dumnezeu e viu şi Dumnezeu e mare. Allahu akbar! ar spune creştinii libanezi. Atotputernicul l-a pedepsit pe Gigi Becali din Pipera pentru toate trăznăile spuse în ultima vreme despre Neagu Djuvara şi alţi oameni respectabili ai societăţii civile. Steaua a pierdut umilitor. În locul toiagului lui Moise, Bunul Dumnezeu a folosit crampoanele celor de la VfB Stuttgart…”

Să presupunem că:

după un asemenea chiolhan ecumenic, dna Monica Macovei, consecventă cum o știm și mai catolică ca Papa, cere pedepsirea drastică a celor vinovați; că prezintă nota de plată și anexele aferente.

Să presupunem că:

nedumeriți, participanții la petrecere și telespectatorii încântați de spectacolul ”Reconcilierii naționale, al Coabitării dintre UE și statul de drept din România și al Întăririi parteneriatului super-strategic cu SUA” întreabă: ”Care vinovați? Vinovați de ce anume?…”

De aici înainte nu vreau să mai presupunem nimic. Dar am o recomandare expresă pentru USL: să se abțină de la câștigarea alegerilor.

Ar fi o dovadă de bun simț și ar constitui proba peremptorie că, datorită eforturilor PD-L, statul de drept în România e bine mersi. Altfel, volumul de politologie sincer-aplicată Pontocrația lui Băsescu: nomenklaturica și privilegiuțele mele vs. privilegiile incredibile și ditamai nomenklatura altora va fi lansat de Crăciun, de către cei mai pricepuți designeri de târguri de târguri, la “Supertârgul de târguri Igitur”.

Gaudeamus!

P. S. Nu mă întrebați nimic despre dl Crin Antonescu. Pare-se că după 9 decembrie se va duce să tragă un pui de somn, până înaintea alegerile prezidențiale din 2014. Ce-i vor vedea ochii, când se va trezi, e greu de presupus și e strict o problemă personală a liderului liberal.

 

 • Exceptionala satira!

 • @) Dorin Tudoran

  Superb, master! Da-mi textul pentru Timpul pe decembrie, sa ne despratim -- vorba vine! -- de trecut rizind!

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP
  Lucram si noi cu materialul exceptional al clientului/clientilor…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Done.

  Trecutul abia de vine; cu viitorul am cam terminat-o…

 • Daca_nu_nu

  Genial!!!

  Vă rog să-ngăduiți, domnule Tudoran, să aduc și aici o idee de redresare economică că am cetit de o persoană mai catolică ca Papa:

  http://www.gandul.info/magazin/papamobilul-lui-ioan-paul-al-ii-lea-poate-fi-inchiriat-pentru-nunti-botezuri-si-alte-evenimente-10352484

  Pentru anticomuniștii mai comuniști decât Lenin n-am nicio idee, că nu știu cu ce se deplasa defunctul. Lenin, da: defunctul Lenin. Cine-o zîsu c-o murit?

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Da, situatia devine din ce in ce mai geniala.
  Deplasarea fundamentala a prea-viului-pe atunci Lenin s-a facut cu locomotiva din Finlanda in Rusia, gratie “inteligentei istorice” a germanilor.
  “Deplasarea” defunctului Lenin s-a facut, o vreme, cu Stalino-mobilul, pana ce Stalin si-a reclamat dreptul de a fi deplasat, ca defunct ce devenise, cu mobilul respectiv.
  Au tinut-o tot asa, pana au fost deplasati cu perestroika, o sanie cu roti (vara) si o trasura cu talpice (iarna).
  Noi? La noi iarna nu-i ca vara. Ca si la rusi, nu?
  D’aia au dreptate cei care spun ca, desi ne-am furista in NATO, noi tot oamenii rushilor ramanem. Vorba poetului: “Ramanem. Suntem. Toti!”

 • @) Dorin Tudoran

  Thanks, master! Am si primit textul! Cit priveste plimbarea lui Lenin cu trenul blindat german nu s-a facut pe gratis, ca sa spun asa -- au platit insa tot ei, cred ca circa 5 milioane de marci, ca sa aiba pmul cu ce pune de-o revolutie…

 • mihai rogobete

  Cred că s-a ignorat varianta unui guvern românesc al Uniunii Europene, care s-o-mpingă şi din criză.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  Nu s-a ignorat -- asta vara a si inceput “implementarea” proiectului, nu?
  Daca, dupa abdicarea lu A.I. Cuza, s-a recurs la solutia aducerii unui principe strain care apoi s-a casatorit cu Elisabeta/Elizabeta, de ce, dupa terminarea mandatului la Bruxelles, n-ar fi adus la Cotroceni dl J.M.Barroso. Daca nu este casatorit, se poate casatori cu dna Viviane Reding careia apoi ii poate incredinta formarea guvernului. Am avea astfel o monarhie de “tip nou”, monarhia maoist-portugheza cu premier din Luxemburg.
  Sper sa fiti multumit cu solutia asta; altele ar putea fi mai putin hazlii decat aceasta gluma nevinovata…

 • Dezideriu Dudas

  Nu stiam ca se mai poate „presupune” ceva mai post -„democratie originala „ romaneasca decat ati scris dvs. d-le Tudoran. Si vine „Biciclistu’ –sef” si puncteaza ( comentariul 8 )…Ma gandeam deunazi ca spre deosebire de noi, dvs. d-le Tudoran, nu aveti ce pierde ( sau sa vi se fure / rechizitioneze… ), decat eventual, doar „boii de la bicicleta”, de unde „m-a strafulgerat” importanta institutiei de „biciclist”, unde mai pui ca si „sef” ( adica unii ne dau biciclete pe care le utileaza si cu boi si atunci cand ne iau boii avem senzatia ca e sfarsitul lumii, desi noi nu avem nevoie nici macar de biciclete de cele mai multe ori, daramite de boi…)…. Daca tot e sa o dam pe mistouri, extensia lui nea Mihai R. cu guvernul romanesc al UE este doar un pas spre viitorul de aur al omenirii ( de la d-nul DT nu intelesesm asa clar legatura fericita cu „”viitorul luminos „…). Bineinteles ca imediat Cristoiu ar veni la BBC si „ar ataca „ vechea Europa din curtea finantatorilor cei mai puternici din Franta, Germania si sceptica Marea Britanie care isi vor fi gasit in sfarsit un om de presa vizionar care stie ca cel mai bine e sa-i alergi pe toti spre plus infinit, tu fiind de fapt administratorul atent si scrupulos al minus infinitului ( dupa 4 ani, schimbi sensurile, si treaba ramane brici pentru urmatorii 4 ani … )…

  Stiam eu de ce sunt gelos pe nea Mihai cu „biciclismul lui sef”, cand eu ca prostu’ m-am gandit la Academia Romana, unde de la Coana Leana incoace plagiatul poate fi asociat cu oprobiul public ( azi, sau tot ieri ?, tocmai s-a reactivat APELUL CATRE LICHELE, faza pe plagiate -- speram sa nu se intample precum cu cel din 1990 in care aparea si Tatulici pe-acolo… Nu va panicati, era la acuzati…! Atunci, ca acum…)…Unde mai pui ca plagiatul in materie de biciclism nici nu poate fi condamnat…Totul e sa dai la pedale…Ca si in cazul motivarii sentintei lui Adrian Nastase de 495 de pagini de la ICCJ aparuta ieri, la 6 luni de la condamnare , in care au fost preluate pasaje intregi din sentinta data de instanta anterioara…. Ana Pauker s-ar trage de urechi ca a fost fraiera si a pierdut prea mult timp cu formalitatile juridice frugale…. E drept insa, in acele vremuri, in 6 luni, „lista” ar fi devenit atat de incarcata, ca ar fi fost imposibil de „rezolvat” ( cum scriam , precum in cazul Lucretiu Patrascanu ). Si nu s-ar mai fi putut face o paralela atat de prolifica in actualitate in perioada in care Elena Udrea aparea in pictoriale asemanata cu Margaret Tatcher ( sper ca nu la ideea lui nea’ Mihai, ca n-as vrea sa-l deconspir…). Atunci s-a afirmat ca prima femeie ministru din lume a fost Ana Pauker….Daca prima femeie ministru din lume a fost o cetateanca din Romania, de ce n-ar fi si primul guvern national al Uniunii Europene ( intr-un nou experiment „de bine” pentru viitorul omenirii ) de cetatenie romana ?

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Stiu ca orice si oricum as scrie pot fi banuit de sentimentul “luarii boilor de la bicicleta”, si, practic, chiar asta imi poate face orice “democratie” de stnga sau de dreapta din Romania, dar inca pun la inima nerusinarea unora-si-a-tuturor de a luat pe toata lumea drept boi…
  Dac dl Liiceanu nu s-ar fi grabit asa de tare cu acel “Apel…” ar fi avut timp sa adauge la lista lichelelor mult mai multe nume, inclusiv multe care nu-i convin deloc.

  In sfarsit, nu va speriati de o gluma nevinovata. Ne vom lamuri cum stau lucrurile, dupa 9 decembrie. Citind extrase din interviul oferit de dl Basescu dlui Turcescu, recunosc ca, la “nivel personal”, inteleg reluctanta (ca sa folosesc un eufemism) dlui Presedinte de a-l mai desemna inca o data pe dl Ponta sa formeze guvernul, in cazul victoriei confortabile a USL. Cum sa desemnezi un om care a incercat sa te scoata de la Cotroceni, dupa ce l-ai facut premier?

 • Domnule Tudoran, cred ca simplificati un pic relatia presedinte -- premier in sensul in care o face si TB atunci cand prezinta desemnarea lui Ponta ca premier drept un act de bunavointa prezidentiala, caruia premierul ar trebuit sa-i raspunda cu recunostinta. De fapt, Traian Basescu nu l-a facut pe Ponta premier de voie, ci de nevoie, dintr-un pur calcul politic, pentru a evita alegerile anticipate care ar fi fost un dezastru pentru PDL et comp. In mod firesc, dupa caderea in parlament a guvernului MRU -- prin pierderea spectaculoasa a majoritatii parlamentare incropite de Traian Basescu dupa realegerea sa din 2009 -, ar fi trebuit sa vina niste alegeri anticipate care sa dea o noua majoritate parlamentara, una legitimata la urne. Dat fiind ca strazile din zeci de de orase din Ro si chiar din unele orase din strainate erau pline, zilnic, de zeci, sute si chiar, uneori, mii de romani care cereau tot mai vehement demisia presedintelui, a guvernului si alegeri anticipate, TB a cedat partial, pentru a-si salva propria functie si, mai mult decat probabil, cu gandul ca pana la alegerile la termen PDL va recupera o parte din electoratul pierdut in timpul guvernarilor BOC si MRU. Mult mai mult decat lui T.B., Victor Ponta ar trebui sa-i fie recunoscator “strazi” pentru faptul ca ajuns PM, chiar in ciuda vointei presedintelui. De altfel, T.B. a recunoscut, (daca nu ma insala memoria la o intalnire cu diaspora), ca i-a incredintat lui Ponta sefia guvernului pentru ca pur si simplu nu a avut o alta solutie.

 • Ca să ducem fantezia mai departe, m-aș gîndi la o dublă nuntă dinastică -- dl. Barroso cu dna Macovei și dl. Băsescu cu dna Reding. Nu e un vis frumos?

 • InimaRea

  Io nu mi-s prezumţios ci prepuelnic. În prepuelnicia mea, je doute que Mr Ponta va mai fi premier, după alegeri. Ainsi que Monique d’Arc şi de Roumanie fi-va iertată de situaţia ambarasantă de a se reclama pe sine însăşi la PE. Pare-ce que -- nu-i nevoie a vă şi argumenta -- sinele său e şi părintele său spiritual (şi spirtual).
  Nu poţi fi vreodată destul de precaut vorbind despre femei. Cu-atît mai puţin, despre una anume. Astfel că rişti enorm cînd n-ai încotro.
  So, Monique d’Arc et de Roumanie -- înţelegeţi de ce nu-i zic Ana Ipătescu, sper -- e o femeie curată-n felu’ ei neigienic. În aspiraţii, curată -- de pe cînd inhala “Carpaţi fără”, înjura bărbăteşte căci nu ducea paharu’ la ureche, şi-şi cultiva iar nu depila mustaţa. Tipul de camaradă după care se dădeau în vînt vajnicii votcari d’anţărţ, căci se puteau în voie descheia la cîţi nasturi şi fermoare-ar fi vrut muşchiu’ lor aburit de alcool prost şi-ncenţoşat de mahorcă. Era “Unde pătrunde ziua printre fereşti murdare”.
  Aşa-i şi azi.
  N-aţi vrea să ştiţi cum găteşte Monica fiindcă n-aţi mai putea mînca. Caz în care n-aveţi decît a mă crede că-i trebuie cuiva stomac de fier şi plumb în ceru’ gurii pentru “a servi” plateau froid a la Monique. Partea ei feminină -- atîta cîtă e -- pune pe farfurie şi zice -- gros, cu ţigara-n colţu’ gurii: Luaţi din căcaturile astea-n pm, că vin porcii ăia şi vi le şutesc şi p’astea!
  Mi-o imaginez în careul de jaleţi (mixtum moldovenesc de Junior şi Valet) C Preda, Paleologu jr, Sever Voinescu şi TRU. Ceremonial de inţiere. Pe margine, “greii Partidului”. Pe umerii lor, El Însuşi.
  Trec ori ba proba de bărbăţie jaleţii? Pen’TRU, e floare la ureche. Aplauze, urale. Însuşi agrăieşte: Bă, tu mănînci căcat mai bine ca mine, eşti bun de purtător de cuvînt în campanie.
  Ăilalţi nu se prea descurcă: bietul Paleologu jr e-n stare de vomă, sînge-albastru -- deh…; C Preda cere tacîmuri de alpaca, măcar -- dacă argintăria s-a dus. Cu scobitoarea nu poţi, mă -- se-aude de pe margine. ‘Ai că se eliberează una acu’! Şi ţine cont c-a folosit-o Şefu’, că-i rămăsese printre dinţi; cel mai trist e Sever: Păi, nu mai bine rămîneam eu Cotoi, dacă tot acolo mă-ntorc?
  Ehehe, se-aude din spinarea kingilor partidului, vrei s-o-ntorci ca la Ploieşti -- nu ţine, te paşte perversa. Taci şi-nghite!
  Asta-i esenţa politicii, drajii moşului. Restu-i vrăjeală la Nasolu’…
  PS: MRU nu-i caz aparte, nu merită tratament separat, părerea mea. Păi, nu vedeţi cum se proletarizează? Doar d’aia-şi făcu ucenicia-ntre curve vechi, trecute prin ciur şi prin dîrmon -- să-şi dezinhibe sinele, fără de care nu-i posibilă nici o mărire. Odată luminat, va descoperi taina ubicuităţii: nu să fii în toate locurile deodată ci să vorbească toată lumea depre tine.
  Dar pentru-aşa străpungere cognitivă, tre’ să fii mentalist născut, nu făcut.

 • @Dorin Tudoran
  Teribil: “trecutul abia de vine”! Iar viitorul, doarme, domnule! (vorba lui Caragiale, in Conu Leonida…)
  Tocmai am primit (şi citit dintr-o singură sorbitură) o “ediţie” meşter îngrijită de tînărul critic Dan Gulea a piesei neterminate la berlin a lui Caragiale, “Titircă, Sotirescu & C-ia”, în care dau peste această “ameninţare” (bine susţinută): “I.L. Caragiale abia s-a apucat de… scris”!

 • mihai rogobete

  Numai cei profund neserioşi n-au simţul umorului.

 • andrei i

  Domnule Tudoran, am impresia ca presedintele s-a grabit sa va infirme presupunerea; e destul de clar acum ca nu-l va numi pe Ponta premier. Spune ca nu va numi nici un tehnocrat (deci nu va fi Isarescu), ci un politician puternic, ce are sprijinul “grupului parlamentar”. Deci, Ioan Rus ? Eu zic ca ipoteza mea -Daniel Daianu- devine mai plauzibila. Problema e ca toata lumea stie ca Daianu e absolut cinstit, si se mai si pricepe la economie. Deci, cine l-ar sprijini (presupunand ca el ar accepta numirea) ? Oricum, sper ca Zoe Petre & Stelian Tanase lucreaza deja la o scrisoare catre Barrosso, ba poate ca deja au si trimis-o la semnat catre oamenii de bine (independenti, impartiali, neafiliati etc).
  Dincolo de lupta politica…dar, tocmai, mai e ceva “dincolo de lupta politica” ?Ca unii au acaparat si drapelul -aseara, langa Hanul lui Manuc, antenistii (ca semn de rasplata, probabil, pt ca au primit cadou CNA-ul) mai lateau putin rana purulenta a nationalismului de partid impartind steaguri tricolore de dimensiuni medii. Problema e: dupa campania asta A3/USL de “(re)valorizare” (in interes propriu) a steagului national, campanie care a intrat in faza “de strada”, as mai putea eu sa arborez drapelul fara sa fiu confundat cu “aia” ?

  PS. ati uitat sa vorbiti si de ceilalti sustinatori notorii ai lui TB: Obama (si Departamentul de Stat), Merkel, Herta Muller, Andrei Codrescu, masonii, bubulii, klingonienii, Inteleptii Sionului, Mos Craciun, prislea cel voinic, Greuceanu, cei 7 pitici (ca pe Alba ca Zapada cred ca ati numit-o). Si eu, desigur.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Nu’s de ce, dar “vorba poetului” ma duce la trecutul recent (pt. a folosi sintagma larg accetata), si , tot (o alta) vorba a (uni alt) poet:

  “Si poporul
  Cum e zidul
  Cu stomacul
  Cum e vidul
  Linga un guvern
  Etern !”

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. In textul anterior atrageam atentia ca s-ar putea sa nu existe nicio obligatie constitutionala care sa-l forteze pe dl Basescu sa-l desemneze pe dl Ponta.
  2. Textul de fata vrea sa spuna, printre altele, ca si de si-a trece peste suflet i sa-r hotara sa-l desemneze din nou pe dl Ponta, dl basescu s-ar afla intr-o situatie foarte ciudata.
  3. Evident, in discutia cu dl Turcescu, Presedintele a lasat sa se inteleaga foarte limpede ca nu se gandeste la desemnarea dlui Ponta, mentionand si cateva motive.

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  E plina lumea de amenintari: unele mai serioase, altele mai suportabile. Numai bine!
  P. S. Am citit textul despre cartea lui Stefan Cazimir. SC mi-a fost asistent si m-a invitat la sustinerea tezei sale de doctorat. Al Piru era coordonatorul, nu-l simpatiza prea tare pe DC, i-a pus si nistre intrebari rautacioase, dar, evident, la sfarsit la felicitat si i-a strans mana.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  Sunteti foarte dur cu dna Macovei. Cand facem un portret in “acvaforte” putem renunta, zic eu, macar la anumite detalii. Cum gatim unii dintre noi nu e tocmai relevant can discutam alte lucruri.
  Evident ca dl Basescu nu se gandeste nicio clipa sa-l desemneze a doua oara pe dl Ponta. Textul meu vroia sa spuna, printre altele, ca si de s-ar hotara sa-si treaca peste suflet, dl Basescu s-ar afla intr-o situatie bizara fata de echipa sa, sprijinitorii sai interni si externi etc. De ce si-ar lua un asemenea risc?

 • Dorin Tudoran

  @ Zoe Petre

  Romanii -- popor de visatori!
  Si-apoi, un asemenea dublu-aranjament, desi un vis frumos pentru unii, ar putea fi un cosmar nemilos pentru altii. Ma intreb daca nu trebuie intrebata si dna Elena Udrea ce crede despre aceasta “propunere de fantezie”, dar zic sa asteptam incapatoarea zi de 1 Aprilie.

 • Daca_nu_nu

  Și coșmaru-i tot un vis…

 • Florin Iaru

  Da’ nici ăia foarte serioşi…
  Atîta m-am săturat să rîd de cei ce n-au simţul ăsta, că mă doare burta.

 • Florin Iaru

  Şi uite-aşa se-ascute lupta dintre case: casa de Barroso cu casa de Reding.

 • Florin Iaru

  @andrei i -- v-aş pune o întrebare: “Atunci de ce mai votează cetăţenii?”
  N-ar fi mai bine să nu mai alegem nimic?
  Nu c-aş avea vreo simpatie pontastică, da’ prostu’ ăsta de popor de asta e chemat la urne, şi el nici nu ştie ce i se pregăteşte!

 • dumitru ungureanu

  @ Florin Iaru #26 -- Cine spunea că nu contează cine ce votează, ci contează cine numără voturile?

 • cristi

  Pai poporu’ a votat odata, ce mai trebuie… E drept cam demult si mai mult prin ambasade(deh, e frumos Parisul ce sa-i faci…), da ajunge, cat mai votam. A, da, si mai de curand, in miezul verii, dar atunci mult, dar chiar muuult prea putin popor.

 • InimaRea

  andrei i: Prietene, există pericolul de a fi luat drept altul -- ca ăia, ăilalţi, toţi ceilalţi -- doar printr-o judecată superficială, comodă prin definiţie. Dar chiar e un pericol? Pentru cine-ar fi dac-ar fi? Evident, pentru cel care poate fi luat drept altul. Însă e unul obiectiv ori subiectiv? Adică, e chiar un pericol ori e doar sentimentul pericolului?
  După cum probabil ştii, trăim periculos fiindcă -- într-o lume plină de pericole. Pe o scară de 1 la 100, pericolul care te-nspăimîntă pe unde-ar fi? Faţă de acela de a fi confundat pe stradă şi bătut măr, de pildă. Ori pe lîngă cel de a deveni subit şomer? Sau de a fi lovit de o boală necruţătoare? De a suferi o ireparabilă dramă de familie?
  Ştim că ne pasc toate aceste pericole -- cum şi multe altele, de la accident auto la accident de avion (vorba lui Bulă: se uita pe sus, după un avion şi a căzut într-o groapă. Or, la noi, numai de gropi nu ducem lipsă!) Totuşi, nu ne baricadăm în casă -- unde nu sîntem scutiţi de pericole, mai ales dacă locuim la bloc, unde oricînd poate exploda ceva prin vecini, îndeosebi pe la cei vîrstnici şi singuri) -- ci ieşim în lume şi trăim. Altfel, nu-i chip.
  După cum singur vezi, pericolul de a fi confundat cu anteniştii e fleac pe lîngă adevăratele pericole, cele care ne primejduiesc viaţa, confortul, devenirea.
  Acum, rămîne ideea că anteniştii “au confiscat” drapelul naţional, printr-o acţiune patriotardă. Oricît de figurat am vorbi, tot exagerat e să spui că drapelul naţional poate fi confiscat de cineva. Că, printr-o folosire în scop electoral, drapelul naţional e defintiv maculat şi pe veci nefrecventabil. Nu mai bine luptăm cu angoase din astea şi acceptăm faptul că drapelul naţional -- ca simbol naţional -- este accesibil oricui, mai ales oricărui cetăţean român? Şi că fiecare utilizator e responsabil pentru felul de a se folosi de el? De ce-am spune că oricine flutură un steguleţ tricolor, azi, e antenist? Fiindcă, dacă vedem pe cineva cu un buchet de flori în mînă sîntem absolut siguri că-l duce iubitei, s-o ceară de nevastă? O aşa siguranţă denotă -- în cel mai bun caz -- o deplorabilă lipsă de imaginaţie, care nu-i neapărat posibilitatea de a imagina nemaivăzutul/auzitul/întîlnitul, ci şi capacitatea de a gîndi mai multe aspecte ale realităţii, pînă la cele subtile, nelandemîna oricui.
  Am văzut imagini de la începutul acestei campanii anteniste, de la Universitate, cînd Ciutacu&co împărţeau steguleţe tricolore sub pretextul apropierii lui 1 Decembrie. Psihologic, jocul era bine gîndit -- oamenii se bucură cînd primesc ceva în dar. Se bucură şi mai şi cînd îl primesc de la o persoană notorie prin prestaţii televizate. Prin faptul că oameni de toate vîrstele şi condiţiile au acceptat acel mic dar, au devenit “ăia”, duşmanii tăi personali? Atunci, ai o problema cu definirea duşmanului. Exagerînd oleacă, te-ai trezit cu peste 7 milioane de duşmani, în urma referendumului din vară. Devenind, la rîndul tău -- pe baza aceluiaşi raţionament -- duşmanul lor căci le-ai boicotat acţiunea.
  Eu zic că această îndîrjire politică -- dacă-i pot spune astfel -- e semn că manipularea politică, venind din ambele direcţii, funcţionează la parametrii proiectaţi. Şi-abia pe baza acestui simplu raţionament, te-nscrii în rîndul “ălora” -- cei ce pot fi manipulaţi cu uşurinţă, în pofida bunei pînă la excelentei lor păreri despre ei înşişi. Care sînt disponibili ambelor direcţii de manipulare, un fel de bazin forfotind de crăpceni care numai că nu se roagă să fie luaţi de urechi şi scoşi din mediul lor natural.
  Uite cît de urît-ridicol poate fi: Fiindcă politicienii se urăsc între ei, ajung a se urî între şi ei şi “simplii cetăţeni” alegînd Stînga-Dreapta. Asemenea radicalizare numai de inteligenţă nu poate fi suspectată.
  În fine, există şi “a treia cale”, unde a-l dispreţui pe Băsescu nu-i egal cu a-l preţui pe Voiculescu (Ponta, Antonescu). Unde a dori plecarea lui Băsescu nu-i a fi antenist. Şi unde a-l judeca pe “Felix” nu-i automat a-l spăla de păcate pe Băsescu. E calea celor care-şi păstrează cumpătul -- a jumătăţii care nu (mai) votează, cum spunea Iaru, ieri, în Adevărul. A celor mai pedepsiţi dintre români fiindcă nu-şi permit luxul -- care i-ar dezonora în ochii lor -- de a susţine fără rezerve vreuna din tabere; şi pe care îi doare faptul că nu au de ales.
  Nu spun că toţi “abesnteiştii” suferă din cauza abstinenţei lor electorale. Mai sînt şi indiferenţi pe lumea asta, care cred că pe ei nu-i priveşte lupta politică.
  Ei bine, în scurtă vreme, şi această jumătate non combat îţi va deveni duşmană. După alegeri -- la care probabil că nu vor participa nici 50% din alegători -- vina victoriei USL va fi tocmai a celorlalţi 50%. Gîndeşte-te puţin: Dacă Dreapta ia 30% din 50%, îţi sînt duşmani vreo 85% dintre românii cu drept de vot. Nu că-ţi fac un compliment dar stai rău, amice. Din poziţia în care de bunăvoie de plasezi, n-ai cum dovedi că-ţi pasă de concetăţenii tăi -- decît dacă a-i urî de moarte nu-i reversul iubiri, o empatie pe dos -- cum ar veni. Şi-atunci, ce ne propui -- nouă, ăstora care nu sîntem în aceeaşi poziţie? Să murim, probabil. Iar dacă nu ne simţim s-o şi facem, eşti pregătit să treci la fapte?

 • andrei i

  @Florin Iaru:
  Stiti foarte bine ca la cele 2 intrebari scurte pe care le puneti s-ar putea da (si s-au si dat) raspunsuri pe sute de pagini. Evident ca votul conteaza, Basescu a spus ca va pune (cum e si normal si nici n-are incotro) un premier cu sustinere puternica in Parlament. Daca USL-ul castiga majoritatea absoluta a mandatelor, e clar ca nu poate fi numit decat cineva agreat de ei (pt simplul motiv ca altcineva n-ar putea fi votat). E greu de crezut ca vor mai exista “dezertari” din USL (ca in 2008). Dac USL nu castiga majoritatea absoluta…intreb si eu: cine e “poporul” ? S-ar putea ca USL sa nu accepte alta numire (D.Daianu, I. Rus etc) dintre ei in afara de Ponta -si atunci…nu stiu…presupun ca urmeaza o alta suspendare.
  Altceva: cei care voteaza cu USL voteaza musai “Ponta premier” ? Cei care l-au ales pe Robert Negoita primar in S3 au votat persoana sau partidul ? N-ar trebui TB sa refuze sa-l numeasca pe Ponta (cel putin atata timp cat acesta nu e votat in mod direct in functie -si nu e) premier, atata timp cat e vorba de un plagiator dovedit care nu a fost sanctionat pt fapta sa ? Va spun sincer ca eu eram dispus sa trec peste chestiunea plagiatului (oricum cei mai multi dintre concetatenii mei trec fara probleme peste asta) daca impricinatul si-ar fi recunoscut greseala, ar fi renuntat la titlu si ar fi mormait niste justificari (fie ele si ipocrite). Atunci putea sa ramana in functie. Dar el a ales sa desfiinteze institutiile care-l judecau si sa acuze Universitatea Bucuresti (pe toata, in fond) ca e unealta lui Basescu.
  Cat despre Constitutie, nici cea franceza (dupa care se zice ca e inspirata a noastra) nu e mai putin ambigua; inainte de ultimele alegeri prezidentiale de acolo s-a discutat (la ei) despre faptul ca “regimul prezidential” nu e o consecinta a constitutiei (care, cum spuneam, e ambigua) ci a practicii politice , asa cum a fost consacrata de De Gaulle si continuata de “urmasii” sai.

 • Cristian Preda, intr-un interviu pentru site-ul ziare.com:

  Reporter: “Presedintele Basescu a dat de inteles ca nu-l va numi premier pe Ponta dupa 9 decembrie, ci pe un om responsabil si pro-european. Unde il va gasi si ce sanse are acesta sa treaca de votul Parlamentului?”

  Cristian Preda: “Daca USL va avea majoritatea, va fi imposibila evitarea numirii lui Ponta. Atunci cand presedintele spune ca nu-l va mandata pe seful PSD, el isi exprima speranta ca USL nu va obtine mai mult de jumatate din mandate. Cred ca nu-i putem cere lui Traian Basescu sa infrunte o noua suspendare. Cine sustine altceva iubeste executiile. ”

  Si tot Cristian Preda, mai la vale, in acelasi interviu: “Eu sper ca si pe 9 decembrie in dreptul USL sa nu scrie mai mult de 46 la suta.”

  http://www.ziare.com/cristian-preda/pdl/cristian-preda-cu-majoritate-usl-imposibil-sa-eviti-numirea-lui-ponta-interviu-ziare-com-1204361

 • Florin Iaru

  @andrei i, În cazul în care USL nu obţine victoria în Parlament, atunci preşedintele are ce îndreptăţire vrea muşchii lui. La fel de ridicolă e, însă, încăpăţînarea de a sparge coaliţia cu aceea de a-l demite pe preşedinte înainte de a se pronunţa!

  @InimăRea, mulţam de citare. Scopul articolului meu era mult mai modest (şi, din nefericire, cred tot eu, mult mai realist). Cred că doar 5% dintre alegători nu se regăsesc în propunerile politice şi refuză conştient să voteze (vezi amicul nostru L Antonesei). Ceilalţi 20-25% nu au nici o părere, nici un gînd, nici o idee. Trăiesc într-o indiferenţă absolută. Ei sînt aidoma ciobanului mioritic citind din Blaga: boicotează istoria. 🙂

 • Gheorghe Campeanu

  Nu, plimbarea n-a fost pe gratis. Au platit in decursul deceniilor urmatoare milioane de oameni cu vietile lor si ale celor dragi. Inca mai platesc….

 • Florin Iaru

  Ca să fie clar, să vă dau procentajul de duminică:
  USL -- 60%
  PDL -- 15%
  PP-DD -- 14%.
  Marjă de eroare (azi, 29 noiembrie), cam trei la sută.
  În ceea ce priveşte locurile 2-3, piteţi să le inversaţi, totul e posibil.

  Mărturisesc că sînt foarte, foarte îngrijorat de monstruosul procent USL. După redistribuire, USL va putea modifica Constituţia aşa cum vrea -- şi vom avea a treia Constituţie de partid, făcută pe genunchi!

 • Florin Iaru

  @dumitru ungureanu -- corect! Numai că, o să rîzi, Puterea numără voturile. Deci Stalin se răsuceşte în mormînt, neputincios!

 • Shadow

  @andrei-i
  nu exista nici o legatura intre “regimul prezidential” in practica politica franceza si non existenta unui regim prezidential in chiar si schioapa constitutie iorgovana. Inexistenta acestei legaturi este vizibila datorita modului diferit de a se ajunge la “blocari” institutionale intre republica prezidentiala franceza si cea basista.

  O alta caracteristica a “republicii prezidentiale” franceze este cum functioneaza ea in “coabitare”. Nu a existat vre-un caz in care presedintele in plina coabitare sa “numeasca” ce vrea el si “cum vrea el”, mai mult nici politica guvernamentala nu a putut fi “cenzurata” de catre presedintele aflat in “opozitie”. Presedintele avand puterea de “cenzura” doar ordonantele de guvern ceea ce nu impiedica trecerea legilor prin parlamentul majoritatii contrare.
  Articolul 20 din constitutia franceza era mai mult decat explicit si a fost acceptat de de Gaulle chiar daca cu jumatate de gura. “Le gouvernement détermine et conduit la politique de la nation” cand Constituatia a fost creata.

  Diferente imense au fost de pozitionare intre de Gaulle si Mitterand. Daca vrei actualul presedinte unele din argumentele lui Mitterrand pt a ramane la putere dupa pierderea unor alegeri de catre propria alianta :-). De Gaulle si-a dat demisia dupa referendumul esuat. Ori De Gaulle a crezut ca da un exemplu de “urmat” prin demisie. Alt “exemplu” de urmat l-a dat si Mitterrand cand nu si-a dat demisia :-). Dintre cele doua exemple a fost adoptat unul si nu cel al lui De Gaulle.

  Contrar Constitutiei Romanesti presedintele francez are dreptul demita parlamentul fara nici o problema. A facut-o numai atunci cand au crezut ca vor castiga “o majoritate” mai ampla, uneori s-au pacalit :-).

 • ro.dica (Roxana Dica)

  Cred ca va folosesc. Randurile de mai jos au trecut si “pe la” voxpublica, dar n-au starnit reactii. Chiar nu trebuie sa va simtiti obligat sa comentati, mai ales ca ma declar singura o “profitoare”. Poate totusi s-or gasi si alti interesati de citirea textuletului de mai jos. Cer scuze, dar n-am varianta in limba romana.

  Recunosc nu ma dau in vant dupa scrierile “prea” incifrate. Cu toate astea am stat, am citit si recitit, iar in final marturisesc ca m-a trecut un usor fior rece apropo de acel Craciun eventual. Solutia e insa la noi, sa-i tragem de maneca intre alegeri. Nu ne-a stat in fire pana acum. In ce mod sa-i atentionam? Opinand cu voce cat mai tare.
  Deocamdata v-as impartasi ceva, o scrisoare adresata deopotriva dnei. Monica Macovei si dnei. Viviane Reding:

  I’m quite concerned because of your statements made during the 12 of September debate about Romania’s situation. I do believe that we, Romanians need a fair and independent justice, but one settled upon a truthful and rightful basis. That’s why I have the following questions.
  1. Why did you say there are some one and half million fraudulent votes in just one of 500 cases registered? Here, media used the huge number offered mainly by representatives of your own party, but for all expressed ballots nation wide. It’s an enormous difference to utilize the same figure for only one case out of 500 although all these numbers have yet to be proved truthful by various judge decisions.
  2. How did you react in 2009 when were more than 500 complaints regarding votes polled for presidency office won by president Basescu? I didn’t hear so many voices asking loud and clear what happened with those cases. Already two-three years passed since. I have to remember that your party organized those elections.
  3. I heard you say: “Stealing a vote is the ugliest form of corruption because is aimed against one’s people.” Your party asked and pressed for a quorum and afterwards pres. Basescu with his and your party decided to boycott the referendum. Did you realize that doing so means at least disrespecting those who needed to express their ballot because it is the primary way to fight for democracy?
  4. What kind of statement you released earlier this year when president Basescu’s party wanted to change the referendum law in case he was to be impeached? The new intended rule said that a president cannot be dismissed unless 50% of all registered on lists Romanian citizens vote him to leave office. I believe that it should have been more democratic and natural that he had to go if 50% of those who effectively cast their ballot vote against him staying. Fortunately, in that case, The Constitutional Court ruled so that I can keep peacefully and without fight my beliefs and rejected the proposal.

  Why did I choose to communicate in such a manner? Because I am frightened. There is a time now since a dangerous idea is lurking in Romanian society, that only one party has solutions for an independent justice, follows EU ideals and therefore it solely detains “the future of Romania”. Some of the others no! For me, a person born during communist era, democracy is plurality. You know very well that there are not so many political forces in Romania. Mainly there are PDL – your party, his spawns linked with it in an official alliance, USL so blamed and demonized, PP-DD a new party formed by a controversial talk-show host and UDMR, with his own ethnic specificity. Although I understand political battles I don’t think that is right to see politicians fiercely trying to mute alternative voices. Do you remember Ion Ratiu? He used to say that fighting for democracy means to allow and protect especially those who have different and opposite opinions. Not to destroy them because they have to exist for ever in a genuine democracy.

  Dna. Macovei nu mi-a raspuns inca. Dna. Reding (prin intermediari desemnati)a facut-o. Ma intreb daca sa va redau si raspunsul primit. Revin cand ma decid.

 • andrei i

  @InimaRea:
  “Pe o scară de 1 la 100, pericolul care te-nspăimîntă pe unde-ar fi?”
  Pe la 3 ar fi.
  Cand am zis “aia” m-am referit la fanii A3/USL si am zis doar ca nu vreau sa fiu confundat cu ei (iar campania A3 genereaza niste confuzii cam…-ma scuzati- periculoase), nu ca-i urasc (nu-i urasc, am rude care se uita la A3 si prieteni care voteaza USL). Restul presupunerilor pe care le faceti despre ce cred eu (ca “cei 7 milioane” ar fi “dusmanii mei” etc) le scoateti din stomacul dvs; ele sint false si nu rezulta in nici un fel din ce am scris eu pe acest blog (acum sau in trecut). Iar stanga si dreapta eu zic ca ar fi bine sa alterneze la guvernare; dar la noi alterneaza 2 mafii (si una mai e si nationalista pe deasupra)

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  Ma, rog, daca s-au numarat deja voturile si USL a luat 60%, asa el nu e nimic de facut. Dar daca voturile se numara abia cu seara lui 9 decembrie, cred ca USL nu poate lua 60%.

 • Dorin Tudoran

  @ro.dica (Roxana Dica)

  1. Multumesc.
  2. Asa cum v-am raspuns si pe voxpublica, necunoscut natura raspunsului primit de dvs. de la dna Reding, chiar si prin “intermediari desemnati”, nu m-as grabi sa va sfatuiesc sa-l faceti public. daca este, cumva, un raspuns confidential, asa trebuie sa ramana: confidential.
  3. Dar este decizia dvs., asa cum este decizia dnei macovei de a va raspunde ori nu.

 • Florin Iaru

  Ceea ce spun eu NU e că vor lua 60%, ci că, după redistribuire (voturile pierdute, PRM, PER şi altele), vor ajunge aici!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru

  I see… Asa mai merge. Si, da, e cam de groaza gandul ca alde Hrebenciuc va avea atata putere…

 • @Dorin Tudoran

  Oricum, puterea pe care ar putea s-o aiba Hrebenciuc ma sperie mai putin decat groaza care m-a cuprins dupa parlamentarele din 2008, cand T.B. a reunit, in mod ORBITOR, FSN-ul! Noroc ca aripa dreapta (conform naravului din fire) a incercat sa canibalizeze aripa stanga si astfel corpul Puterii (care detinea un procentaj record in Parlament, spre fericirea marturisita a dlui Traian Basescu) s-a despicat, mai ales ca dreapta avea de castigat un nou mandat pentru presedinte, tinta pentru atingerea careia controlul asupra tuturor SERVICIILOR parea sa fie conditia sine qua non.
  Acuma, eu cel putin, nu stiu ce fel de rau intruchipeaza Viorel Hrebenciuc, ca in afara de afacerea cu “Eterna si fascinanta Romanie” si in afara de niste finantari dubioase in campania PSD din 2009 (dar nu mai dubioase, cred, decat cele de care au beneficiat celelalte partide majore, inca neajunse pe mana DNA din cauza de timp… nevaforabil) nu i se mai imputa decat “talentul” de combinagiu in parlament . Dar, si in privinta combinatiilor, dl Basescu i-a dat, de departe, clase!!!

  In rest, preiau o formula de la @andrei i, (care iarasi m-a amuzat): “la noi alterneaza 2 mafii (si una mai e si nationalista pe deasupra)”. Desigur, in timp ce cealalta e internationalista (n. mea).

 • InimaRea

  andrei i: N-ai idee cît mă bucur c-ai înţeles ce-am scris. Da, stomacu-i serios gînditor fiindcă rumegă bine ideile -- e parlamentul corpului uman, iar creieru-i doar Executivul.
  Iaru, DT et alii: Gentlemen, mă confuzaţi cu teama că USL va să obţină 60% din mandate. Sîntem de acord că trebuie modifictă constituţia, iar o majoritate absolută e singura soluţie la noi, unde concertul politic e în “si” de jos de tot (“si” de la sictir, v-aţi dat seama).
  Oare să luaţi în serios ameninţarea ARD-entă, cum că USL ar fi antieuropeană, că vin ruşii după 9 decembrie? N-aveţi cum, părerea mea, mai ales că vă ştiu de cînd regretaţi intervenţia părtinitoare şi inadecvată a oficialilor europeni, în chestiunea citirii rezultatelor referendumului.
  Ori să credeţi că “hoardele usliste” vor pustii pămîntul, neavînd cine le ţine piept? Iar n-aţi avea cum de vreme ce pămîntu-i demult pustiit. Tot ce-ar mai putea face “hoardele” ar fi să-l stoarcă. Ori să-l vîndă -- dracu’! -- să scăpăm şi de grija asta, cum că agricultura ne-ar fi viitorul ca naţie.
  Io mi-s perfect liniştit cît priveşte evoluţia politică de la noi. Mi se trage de-acolo că -- dacă mă uit bine, dar merge şi-aşa, în treacăt -- văz că grosul “hoardelor” vine din guvernările trecute. Că avem stabilitate politică, adică. Că, acolo unde nu se regăsesc numele eternilor noştri guvernanţi şi guvernatori, apar numele urmaşilor lor în linie dreaptă, de sînge. Astfel că mă aştept la o guvernare ceva mai blîndă, cam cum o aşteptam pe-a lui Nicuşor, cînd visam a scăpa de Ăl Bătrîn. Cam cumu-i în North Koreea, de cînd se duse Kim Ir Sen: tot mai rău dar şi mai uşurel, aşa -- de unde, mai suportabil.
  Dar cea mai recentă şi serioasă sursă de optimism îmi veni pe mail: economişti mondiali promit un război mondial la anu’. Cică nu-i chip altfel, aşa cere legea de fier a ciclurilor economice în capitalism încă de-acum 2600 de ani (perioada de referinţă, nu-i vina mea că n-apăruse Das Kapital pe-atunci).
  Păi, ne-am scos, părerea mea. Ne găseşte conflagraţia mondială total pregătiţi de război: guvern solid, majoritate parlamentară absolută, şi cu Băsescu preşedinte -- mînă de fier la CSAT, unde se mută “adevărata conducere a ţării”. În fine, pe faţă, fără ifose democratice, ceea ce-i salutar -- zic eu.
  Înţelegeţi domniile voastre? Degeaba ia USL tot ş’un pic, vine războiul, stare de urgenţă, preşedintele se-aburcă-n şa -- şi spakoi-nă-noci(un fel de “noapte bună”, în rusa de baltă. Apropo de rusă, mă dusei ieri la Cărtureşti, să caut ceva de rusă, pentru o rudă care-şi pregăteşte o carieră monahală pe la ei. Aflaţi boieri dv că poţi învăţa pînă şi suedeza şi daneza, dar rusa -- niet. Domn’e, atît de antiruşi sîntem că avem pînă şi dicţionar latin-român, dar dincolo de Prut mergem doar c-un amărît de ghid de conversaţie, ca să-ntrebăm unde-i gara. Normal, strategic e prioritate ocuparea gărilor.)

 • Florin Iaru

  Unde pui că deja au copt o constituţie nouă, în frumoasa tradiţie de partid a lui Antonie Iorgovan! Va fi prima Constituţie scrisă împotriva unui om, personalizată. A dracu’ inconştienţă: să construieşti pentru duşman!

 • neamtu tiganu

  La multi ani Romania! sa curga vinu siroaie!

  Ar mai fi de sarbatorit si alt eveniment european major, Europa unita si ne-nfricata a ajuns la 18,7 milioane de someri, cu 2,2 mai multi ca-n anu precedent. Iata posibilitati enorme de dezvoltare a turismului in Ro.
  Bravo barosane, bravo viviano!

 • z

  @) All

  Senzational!

  Istoricul Dan Tapalaga il pune la punct pe superficialul jurnalist Lucian Boia:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13719515-este-romania-altfel-excelent-eseu-final-neinspirat.htm

  Oranj-ul nu e o simpla culoare, e o categorie (neo)kantiana. Parol …

 • ro.dica (Roxana Dica)

  Eu va datorez un multumesc mult, cu scuze pentru intarziere si neatentie! Toate cele bune!

 • ro.dica (Roxana Dica)

  Daca noi (1, 2, 3, 4 …. pana la 19 milioane) deja ne consolam si de asta o s-o acceptam pe nemestecate, o sa meritam aceasta noua Constitutie personalizata!

 • mihai rogobete
 • #Constitutia personalizata

  Nu vad sensul unei Constitutii personalizate -- impotriva unui om! -- din moment ce “Omu’ “, oricat de jucator, nu are cum sa apuce mai mult de inca maximum doi ani la Cotroceni si nici un alt mandat de presedinte (sub o noua Constitutie) nu mai are cum sa castige! Dupa experientele coabitarii politice, o reglementare pana la ultimul detaliu a raporturilor dintre cele doua palate e necesara totusi, chiar daca viitorul locatar de la Cotroceni va fi opusul “Omului” ori o reeditare a lui.

WP Admin