≡ Menu

Și, și. Nici, nici.

Desen and © DION

Desen and © DION

Stimate domnule Liviu Dragnea,

Și mierla, și cucuveaua își exercită dreptul la liberă exprimare. Că unii o mierlesc dimineața, din pricină că așa a anunțat, peste noapte, cucuveaua este o prejudecată. Ea stabilește un efect ilicit între cauză și efect.

Dacă pe Câmpia Mierlei, Murad a fost ucis de Miloš Obilić asta nu s-a întâmplat din cauza unei cucuvele care a anunțat, la miezul nopții, moartea sultanului de mâna sârbului.

Știu că în politică nu poți avea încredere în nimeni. Nici măcar morții electori nu se prezintă la toate referendumurile. Dar aveți, rogu-vă, încredere în vorba “Fiecare pasăre pe limba ei moare”.

Nu încercați să puneți pumnul parlamentar nici în ciocul mierlei, nici în ciocul cucuvelei. Lăsați-le să-și vadă de ale lor. Dumneavoastră vedeți-vă de ale dumneavoastră. Că aveți destule, slavă tranziției; plus acareturi.

Când o fi să o mierliți politic, nici mierla, nici cucuveaua nu vor fi de vină. Și una, și cealaltă vor continua să aibă cont pe Facebook. Poate nu știți, dar Mark Zuckerberg nu este analist politic. E om de afaceri. Deși, uneori, se joacă și el de-a Cenzura. Pe banii lui.

Vă doresc succes – fie în ramură, fie pe ramură. Sunteți liber ca pasărea cerului, așa că aveți dreptul să alegeți.

(text preluat de pe http://republica.ro/si-si-nici-nici)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Bogdan Cojocaru

  Ha ha! In cazul lui Dragnea ma simt si eu nitel cucuvea inspirata. Mustatza lui si situatia imi aduc aminte de povestea cu seful unei bande care il lasa pe un gaucho de-al lui sa-i ia si femeia si sefia bandei si sa se simtza ca-n paradis o bucata de vreme doar pt ca intr-un moment bine ales sa-l trimita foarte categoric la plimbare , ca intre gauchos cruzi si nemilosi. La momentul cu pricina maestrul Cristoiu ne va mai desena inca o data schema cu Binomul, de asta data pe crucea politica a lui Dragnea.

 • Ontelus DG

  ziceri
  cu sau fără caracter
  tot te știe big brother
  trebuie să fii cuminte
  mai cu seamă în cuvinte
  despre fapte știi și tu
  sunt cam între da și nu
  gândurile-s treaba ta
  chiar dacă tot vor conta
  libertate avem toți
  de necazuri suntem copți
  poți fi credincios ateu
  societatea este zeu
  nu fi vesel și nici trist
  să trăiești ca un artist
  ziua bucură-te calm
  noaptea sforăi cu mult șarm
  inima să-ți fie bună
  iară lumea o s-o spună
  prin urmare este bine
  să respecți pe orișicine
  și cu soarta să te-mpaci
  nervii să nu ți-i descarci
  cu cât vei fi mai senin
  celălalt va fi venin
  lasă totul ca să fie
  și va trece doar se știe

 • Dezideriu Dudas

  Iar o sa zica PSD-ul ca “ s-a dat drumu’ ” la “Toate panzele sus” si s-ar putea ca pana si VW-ul de la Liviu sa ramana fara colanti….Nici buletinele nu ne vor scapa de Zucky atunci….Liviu, mai intuitiv, a anticipat cumva. A scapat de Zucky, exact “ca la noi”. Nu l-a mai cautat !

  PS Vestea buna in Romania este ca Zucky e om de afaceri. Aistia tre’ starpiti (deocamdata “la romani”, unde “se” poate…) ! Doamne-feri’ daca era analist. Trebuia mare grija, aistia-s vitejii natiei ( aici, globale…) !

 • Damian Giurca

  Acum zice că se Dragnea se pune bine cu Tismăneanu, se dă gds-ist…acoperit.

 • cam multa acoperire in filmul de desene animate pe care-l pomeniti…

 • Ontelus DG

  Pentru că iubirea agapic-spirituală este un privilegiu pe care harul divin îl acordă acelora deja inițiați, iar iubirea erotic-trupească este dulcea iluzie care întreține ordinea naturală, este evident că rămân doar egoismul, ura și indiferența drept combustibili ai lumii în care trăim… Revărsările de egoism, ură, indiferență covârșesc orice alte manifestări omenești, explicând starea precară a tot ceea ce simțim și înțelegem. Seniorii sunt siderați de reacțiile celor mai tineri, aceștia se dezlănțuie apocaliptic, iar copiii intră în lume gata formatați de noile achiziții ale tehnologiei alienante. Ruptura dintre generații, din interiorul generațiilor și chiar din mintea indivizilor este fără precedent istoric și constituie terenul propice pentru vremuri de cumpănă… Toate vin însă cu precizia unui determinism biologic, social și cultural interconectat. Instrumentalizarea rațiunii generează irațional la scară istorică. Dar să nu ne pierdem cumpătul, lumea nu începe și nu se termină cu noi.

 • Grig

  Invatati, invatati de trei ori invatati limbi straine. Pana la punctul in care nu mai puteti face diferenta, ori vreo diferenta. De apartenenta, umana (daramite cealalta, extra). Si atunci nu mai pieriti, o limba tot ramane vie. Asta ar fi o varianta.
  Mai simplu ar fi sa nu aleaga, ci sa se supuna necesitatii tot mai extreme, determinismului istorico-politic imperios. Si sa constate, in orice limba, ca degeaba se agita, razboiul civil din Spania nu se va repeta in Romania. Lovitura de stat nevazuta isi va atinge ultimele ei consecinte cu intentie de reversibilitate a insusi timpului (cu seful Senatului, apoi Avocatului Poporului, ca restul, vorba buna, o vor mierli la datorii), si atunci dulcele si bronzatul Intaistatator pe drumuri va putea sa se bucure de vacanta sa si de activismul nebanuit al Lasatului Secu’lui.
  Si atunci o bocceluta ii va fi suficienta, presupunand ca se poate baza in continuare pe reglementarile privind pachetele lunare.Ceea ce devine tot mai nesigur, pe zi ce-l trece…medierea de Securitate si de Stat.
  Modest, adaug si eu, in contra-timp, “succes la orice uri”!

 • -1

  Nu ca ar conta, dar Dl Dragnea este nesemnificativ, in raport cu miza actuala a celor-carora-nu-le-pasa-nici-platiti-nici-neplatiti. Miza este “publicul”/
  Daca nu suntem reductionisti de meserie, sau poate doar amatori, sau, cine stie, din alte motive de nenumit, putem observa ca publicul in Romania a intrat in faza terminala. Constiinta-i de suprafata, epidermic-senzitiva inca ii functioneaza, ba poate excesiv, in rest functiile ii sunt paralizate. Nu este ceva recent, de trei luni. Dar tocmai de trei luni “atentiile” care i-au fost adresate l-au magulit pana la paralizie (politic, niste UTC-Secu’-isti veniti din trecut sa ne ghideze viitorul; sociabilitate-civic, buline rosii plus fumatul interzis total; economic, ia-ti alta cetatenie intra-comunitara, ori extra-acomodanta, daca stii si poti; mass-media mai prinde niste ultime contracte; justitie-judiciar: acopera-te cat mai poti, desi pare prea tarziu; cultura/arta. Dumnezeu si micii patroni cu mila/stiinta: sa ne gandim cum putem s-o folosim in Stiintele Securitatii; psihollogic/metafizic: fereste=te sa spui ceva care poate deranja, nu stii pe cine, sau de ce, ca intai te trec prin toate celelalte cazuri, apoi te declara numai bun de ajutat; administratie, stati sa vedem daca mai este un loc lasat liber de rudele noastre specialiste in intelligence; universitate, hai sa ne facem ca nu vedem ca lumea s-a schimbat, tocmai cand stateam si noi mai bine la taclale). Si catatonic va ramane. Un franchism fara armata (ca sta sa cada prin alte parti), dar cu securisti specialisti in toate, delegati si detasati in orice, si cu o materie prima, oamenii, vag vie (pana la primul atac al unei bacterii, de care nu ne apara niste mascati pentru orice caz de Revelion).
  Deja calificativele nu mai conteaza, din moment ce nici oamenii care formeaza un public nu exista decat ca pretext pentru mari planuri cincinale, idiot-securiste.
  Doar ce e temporar si provizoriu va ramane peste puteri. Afara de un razboi.
  Presedintele Romaniei si-a indeplinit misiunea de uzurpare epocala. Sa-i traiasca!

 • -1

  Asta este aportul autohtoniei. Viitorii cetateni americani ne apara, desi nu stiu fata de ce. Nicio problema, ca nici sefii lor nu par sa stie, in ciuda unor evaluari recente mai aproape de adevar. Dar asta este ceva de laudat, sau apreciat.Ultima mea remarca, absolut simpla, dar care presupune multe lucruri, este ca potentialul special al viitorilor nostri vecini nu s-a manifestat inca, stiau ca au aliati de nadejde, in franciza, chiar daca mai inapoiati, in Romania. Nu sper, ci sunt convins ca se va manifesta. Cu adevarat special, pentru ca simplu.Deci irezistibil.
  Vaya con Dios!

 • Chiar asa, “uzurpare epocala”? Sau vorbiti de Traian Basescu?

 • “Vaya con Dios my darling/Vaya con Dios my love”?

 • Ontelus DG

  Lucian Blaga, ,,Catrenele fetei frumoase”: ,,I Deoarece soarele nu poate să apună/ făr’ de a-şi întoarce privirea după fecioarele/ cetăţii, mă-ntreb:/ de ce-aş fi altfel decât soarele?// II O fată frumoasă e/ o fereastră deschisă spre paradis./ Mai verosimil decât adevărul/ e câteodată un vis.// III O fată frumoasă e/ lutul ce-şi umple tiparele,/ desăvârşindu-se pe-o treaptă,/ unde poveştile aşteaptă.// IV Ce umbră curată/ aruncă-n lumină o fată!/ E aproape ca nimicul,/ singurul lucru fără de pată.// V O fată frumoasă e/ a traiului cerişte,/ cerul cerului,/ podoabă inelului.// VI Frumuseţe din frumuseţe te-ai ivit/ întruchipată fără veste,/ cum ,,într-o mie şi una de nopţi”/ povestea naşte din poveste.// VII O fată frumoasă e/ o închipuire ca fumul,/ de ale cărei tălpi, când umblă,/ s-ar atârna ţărna şi drumul.// VIII O fată frumoasă e/ mirajul din zarişte,/ aurul graiului,/ lacrima raiului.// IX O fată frumoasă e/ cum ne-o arată soarele:/ pe cale veche o minune nouă,/ curcubeul ce sare din rouă.// X Tu, fată frumoasă, vei rămânea/ tărâmului nostru o prelungire/ de vis, iar printre legende/ singura adevărată amintire.” (din volumul ,,Poezii”, București, Minerva, 1981, pp. 281-283)

 • Dezideriu Dudas

  O formulare, “teroarea libertatii”, pe care dom’Vasile i-a furat-o lui Pro(u)st pentu a-si explica “cazul Marino”, extinsa de dom’Liviu pana la “auto-stahanovism”, pentru a explica oarecum, incluzandu-l aici si pe Noica, infrangerea comunismului, cu “armele lui”, imi aduce in minte si de “elogiul nebuniei”….., ‘luat gratis”, de la Erasmus…De ce de la Pro(u)st poti doar fura, iar de la Erasmus, poti lua gratis ? Libertatea nu se ofera, se ia, in timp ce “nebunia” e pe toate drumurile….

  De ce “terorii libertatii” i se contrapune “elogiul nebuniei” in Romania ? Cred, pentru ca nu Cuba, cum se scrie in declaratia comuna a Papei si a Patriarhului, se afla la intersectia dintre Est si Vest ( la Nord si Sud e aprox. echivalenta), ci Romania. A nu se uita ca “primul pas” l-a facut Romania ( vizita Papei Ioan Paul al II-lea )….Exista insa si o logica mai profunda. Lumea a trecut de la evul mediu la capitalism si datorita “lumii noi”, America, care a preluat mai toate energiile reformatoare ale “lumii vechi” ( dihotomia “lume veche-lume noua” apare in Comunicatul amintit…, la pct. 3 ). In mod special insa dezvoltarea capitalismului a datorat mult Americii ( de ex. trecerea de la valul 2 – industria la valul 3 – serviciile, dar si trecerea anterioara de la valul 1- agricultura la valul 2 – industria, a avut in “lumea noua” multe capete de pod…). “Lumea veche” fiind Europa, cred ca granita dintre Est si Vest este acum aici in contemporaneitate si nu in Cuba, care poate fi in viitor, daca lumea isi va fi rezolvat problemele economice si sociale si se va putea gandi la cele spirituale, caz in care Europa nu va mai fi determinanta ( ma refer la asezarea mai profunda a omenirii, pe falia crestinism – islamism…, cu celelalte religii pe post de spectator, sau arbitru, jucator -? – aici ma refer la iudaism…..)

  Un fel de demonstratie ? Dupa ce primul nostru presedinte post-decembrist a fost marcat de “teroarea libertatii”, al doilea, considerandu-se “atlet” al ei, s-a trezit ca doar a inscris Romania in marea cursa a “nebuniei” globale, fara a neglija insa din calcul “originalul aport local” mostenit si crescut organic…Revenind primul presedinte ( anul 2000 ), in noul context, mai nebun, “teroarea libertatii” era si mai mare… Al patrulea presedinte a gasit o “nebunie” latenta care era tinuta in frau doar de “teroarea libertatii”….Fiind insa “un (mare) jucator”, “a dat drumu’ la nebunie” iar libertatea a transformat-o intr-o placere…E drept, doar pentru unii, la ceilalti teroarea ramas la fel, sau a crescut exponential pentru “vinovati”….Al cincilea presedinte, ultimul, are sarcina istorica de a mai ostoi “nebunia” si de a face mai austera libertatea individuala, pentru a nu anula libertatea publica…

  Si libertatea si “nebunia” au rolul lor in evolutia unei societati. Dar nici libertatea, nici “nebunia”…., individuala sau publica, nu pot rezolva singure in mintea vreunui lider politic ceva, daca noi ceilalti, cei care ne raportam la ele, ne uitam ca la televizor la aceste evolutii…. Sau doar scriem despre ele. Nu e cazul d-lui Tudoran, a d-lui Gogea, extrem de utili, altfel am orbecai care-ncotro… Dupa cum am observat, nu e nici cazul lui Liviu, care a incercat….Ca un posibil reprezentant al celor “cu mintea odihnita” pan-acum ( atat pro-u-stian cat si erasmian )…, poate-ntorc ceva “ostasi” din drum…

 • -1

  Exact asa. Uzurpare epocala. Dl. Basescu a avut si domnia sa momentele sale de glorie, in acest sens,mai la propriu. Dl. Iohannis a facut-o, cel mai probabil, dintr-un alt tip de calcul. Gresit sau nu, este alta chestiune, eu cred ca deja se vede ca este gresit. Dar mai este timp.
  Doar ca ex-ul a interpretat aceasta misiune ca indatorire de putere, in nume propriu, actualul in sens foarte nepotrivit, cred eu, sau doar eu, a uzurpat potentialul necesar de putere -care-i sta in atributii-in folosul celor care nu cuvanta, dar pretind constant extinderea nepotrivita a zonei proprii si adecvate de decizie.
  Mai pe scurt, unul a facut-o din imperative sistemice plus viziunea proprie, celalalt a interpretat aceleasi imperative in sensul desistarii sale. Constante, si periculoase. Daca ex-premierul a dat dovada de nepotrivire flagranta cu pozitia, mai ales in politica externa, actualul premier pretinde ca este temporar, dar deja se gandeste la orizonturile practicilor si reformelor.. reformelor.
  Pe scurt, alternativa vehiculata este uzurparea functiei de premier, folosind puterea functiei, sau uzurparea functiei proprii, desistandu-se. Tot in folos propriu, propice linistii si gandirii pe termen lung. Opinia mea este ca a uzurpat primele doua functii, ca putere, in stat, in folosul unor necuvantatori publici. Ilegitimi, nestiuti, imposibil de rsponsabilizat legal si public, dar foarte ademenitori in prezentarea unor riscuri si imperative care nu exista.Nu a facut-o in sens propriu, de uz sau de abuz, dar asta se poate dovedi mai grav. Epocal. Pentru ca Romania are nevoie de autoritate, deci implicare, nu desistare, putere, nu jocul oportunitatilor, reguli, nu persuasiuni de cabinet (deci obiectiv-structural, nu subiectiv, ca imi place mie sau nu). Si reforma, nu joc cu reformabili.

 • -1

  Vaya con Dios, inainte-mergatorule si inalt-detasatule, floarea cunoasterii tematoare de sine!
  Exista tot felul de avangarde. Eu as prfera-o pe cea literara, dar cum este prea dificila pt mine, plus ca n-ar fi exclus sa fiu ultragiat daca nu o sa o vad pe cealalta, asta este o urare potrivita.Este bine sa ii urezi succes argumentului care se pretinde puternic,chiar si in contra mea, sau poate este doar o superstitie a mea.

 • G13 (fost -1)

  Nu intentionez sa va deranjez, dar, in ciuda faptului ca stilul dv. este atat de logic, si totusi atat de greu de marcat traseologic, cred ca aveti dreptate, doar in doua nu prea par sa pot intelege asa situatia.Austeritatea libertatii, ca sarcina a noului presedinte,ca antidot la nebunia publica, si implicarea.
  A doua este clasica, in sensul ca, in calitate de om de bun simt, nepervertit, sau pervertit doar in sens bun, ocidentalizat oarecum, nu te poti implica in nimic atata vreme cat curatenia este facuta cu maturi de pescari diabolici, si nu se vor pune in loc decat baietei de organe, poate inteligenti, dar inacceptabili principiali. Ca asa e militarizarea, si principiul legal al suspendarii Constitutiei si legilor tarii in institutia legala a acoperarii, perfect legalizate de decidentii zisi politici (sanchi!).Este tipica unor autoritarisme blamate constant de reprezentantii democratiilor consolidate. Si care noua ne par dusmani de moarte, sau asa ne spun cei care nu pot suferi propaganda.
  Adica baietei cu ochi albastri, sau verzi, si nu resortisanti din concursuri devastatatoare. Delegati, ca bolsevicii, nu meritocrati (inexistenti, poate, dar macar sa renunte penibilii la gargara meritocratiei, dar mai ales a legalitatii). Fantose, nu reguli. Proceduri. Chestii dubioase pentru toti cei ajunsi fara ele.SI uite ce succes au.
  Iar prima, austeritatea libertatii, este chiar tare. Una este anarhia, anomismul si alta libertatea, pare ca vreti sa spuneti. Gresit. Libertaea, care este a unora, produce anomia. Libertatea de a fi ilegal, si stiut de prea multi- care sunt la fel, asta produce neobosit nebunia libertatii. Daca inteleg bine.
  Oricum asta cred eu. Si nimeni, niciun auster dintre acesti dedulciti la ce nu se pricep aproape deloc, sau oricum nu o arata, nu se ocupa de asta.Rezultatul, poate,va fi, cu ajutor geopolitic nesperat, distrugerea ambelor. Si cei neliberi, dependenti, iobagi destinali, dar posesori ai unor liberatati remarcabile, in special a celor care sunt, dar nu o poseda, vor iesi foarte intremati.
  De aceea ma bucura retorica unora ca dv. dar cu putere nominala si bistari reali.
  O parere, doar o parere. Deci nu vreau sa va contrazic, ba chiar dimpotriva.

 • G13

  Scuze pt greseli, graba ..demascarii.

 • Pingback: Și, și. Nici, nici | România curată()

 • Grig

  Libera exprimare este o liberă inițiativă. Nici mai mult, nici mai puțin. Un stat lumpen-interlop, anvelopat pe interior, dar și pe exterior cu principiile științifice kaghebiste tot mai lucrative, de la intrarea in UE si NATO, un asemenea stat nu vrea decât inițiative, și exprimări.Utlizabile, și atunci devin brusc libere. Inutilizabile, mai ales din motive de trecut infracțional, poate comun, poate nu, în domeniul cel mai sensibil, al imaginarului-inconștient colectiv, devin fapte penale, sau penalizate în civilul tot mai greu de imaginat ca atare.
  OTV, TVR Cultural, iată că se poate. Ce nu ne interesează ne face mai tari, mai conspirați. Acum Antena 3. Practic o parte a rădăcinii statului actual, doritor să-și uite ascendența unică.O radix emancipată de nucleul mafiot al statului lumpen-securist.Și un pilon al inițiativei, un stabilopod în contra timpurilor noi, care necesită o altă mobilizare. De-acum pur securistă, ocazional militară, în orice caz conflictuală. Auto-provocatoare.
  Statul lumpen-interlop se tranformă, are pretenții de gentlemeni. De aceea atentatele au loc în colectiv, la pionieri, dar și la mărcile clasic mic-burgheze ale intimității și privatismului celorlalți. Piramida statală constant răsturnată, placată cu un moț cu pretenții de burghezi ezoterici, asta nu trebuie să se schimbe. Chiar dacă vom tăcea toți în grupuri mici, în timp ce golanii de stat vor rânji mefistofelic printre vitele de Kobe și vilele ițite din meditații metafizice.

 • Grig

  Asta în privința echivalenței care le provoacă mari probleme celor care au primit ordine toată viața. Și nu prea inteligente.
  Dar mai există un strat al problemei liberei exprimări, fie că vrei să apari bine internațional, ca Dl. Dragnea, fie că vrei contrariul. Apanajul celor cu adevărat inteligenți din deserviciile patriei. Un brain (politic, civic, economic, orice)-storm, numai storm să fie, o tornadă din care nimeni nu poate înțelege nimic rațional, asta poate să nu ne angajaeze în ceea ce Rusia evaluează acum ca potențial de război real, într-unul din leagănele civilizației mondiale. (mai ales dacă ne facem că nu vedem o anumită simultaneitate între aceste state, care nu mai pot fi coordonate, chiar dacă ar vrea cineva. Dar cvasi-simultaneitatea unor procese și reacții este uimitoare). Pare prea (i)rațional, dar nici statul ăsta nu a rezistat degeaba, atâta vreme.

WP Admin