≡ Menu

Seychelles Retreat

Photo-blog-7-150x150[1]”Retreat”. Printre altele, definește și retragerea într-un loc liniștit, unde se poate discuta în afara ”ochiului lumii”. Este practicată și de mari companii, și de organizații neguvernamentale, și de entități guvernamentale ș.a.m.d.

Brainstorming”. O metodă de a discuta foarte aplicat, pentru a găsi căi de a rezolva o problemă, de a contura mai exact articulațiile unui proiect. Încurajează ideile creatoare, spontane, întocmirea unei bănci de date ș.a.m.d.

”Out-of-the box”. Deseori, când căile obișnuite de a rezolva o problemă sau de a lansa un proiect nu dau rezultate, se organizează un retreat, în cadrul căruia se apelează la brainstorming pentru a se putea gândi out-of-the box.

Și în limbajul lumii corporatiste occidentale, și în cel al entităților guvernamentale, a devenit un clișeu acel “We’ve got to think out-of-the-box!”

De ce trebuie să credem că Florian Coldea a mers în Seychelles pe banii lui Sebastian Ghiță, pentru a petrece o vacanță exotică? De ce n-ar fi plătit Compania, Serviciul, pentru amândoi, chiar folosindu-se o carte de credit a “generosului” Sebi? Aici ar fi o slăbiciune a scenariului — nu pui tu, ditamai civilul, cheltuielile ditamai generalului pe cartea ta de credit.

De ce n-ar fi fost vorba de un Seychelles Retreat, organizat de Serviciul pentru care lucrau amândoi, de un brainstorming la care n-au participat doar ei, ci și alții, inclusiv reprezentanți ai unor Servicii sau Agenții (”de profil”) străine?

Poate ajunge cineva la listele cu toate numele turiștilor aflați în acele zile în Insulele Seychelles? Nu cred. Deci un loc ideal, unul în care ”turiști” precum Coldea, Ghiță și parteneri străini de proiecte se pierd în masa de turiști-turiști.

Desen & © - DION

Desen & © – DION

 

Cum rămâne cu soțiile?

Simplu. Există o acoperire mai credibilă decât “cu soțiile la purtător” în timpul unei “vacanțe exotice”? Și, din când în când, doamnele pot petrece câteva ore doar între ele, ba mai pot da nas în nas (“Vai, ce plăcere!”), cu dna Elena Udrea, la cumpărături, în vreme ce domnii petrec doar între ei, așa, ”ca băieții”, nu?

Numai că ”out-of-the box” mai are și alte înțelesuri. Nu de puține ori auzi despre cineva, lovit de amoc, că e ”out-the-box”. ”A luat-o razna”, se mai spune pe românește. De ce n-ar fi posibil ca amândoi (și nu doar ei), Coldea și Ghiță să o fi luat razna.

În asemenea cazuri, Compania intervine. Fie încearacă readucerea pe orbită a sateliților scăpați de sub control, fie, dacă aceștia au luat-o razna prea tare, îi abandonează, ajutându-i să se prăbușească – de preferință în vreun ocean.

Vi se pare prea John le Carré? Prea Ian Fleming? Știu și eu?

Totuși, de ce ne-am stoarce noi creierele (un echivalent pentru ”brainstorming”) spre a găsi alte explicații decât cele oferite de maeștri ai genului? Explicații verificate nu doar artistic, dar și de viața & moartea unor personaje.

Că în România, John le Carré sau Ian Fleming se vând cu un damf de Pavel Coruț, asta e.

Nu vă faceți griji – încet, încet, vor intra și băieții noștri în lumea băieților mari.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 • Dezideriu Dudas

  De mai aproape, fac o « traducere », in trei pasi, a « trinomului » : John le Carré -- Ian Fleming – Pavel Corut.
  Pasul 1. Merg totusi la John(i), pe John Cage, cum ati scris ieri.
  Pasul 2. La Ian, o nuanta : Nu l-a creat doar pe Bond ci a scris si « Chitty-Chitty-Bang-Bang »
  Pasul 3. La « Chitty-Chitty-Bang-Bang », intr-adevar, merge de minune Pavel Corut.

  P.S. Cum scrieti azi insa, cred si eu ca pasii 2 si 3 sunt doar pentru « Casa de Cultura Prietenia intre P.”….

 • neamtu tiganu

  retreat, vorba aia daca unul dintre noi moare, eu ma retrag la tara.

  Tipic multor parveniti e ca atunci cind ajung sus isi imagineaza ca sunt infalibili, asa si baietii crezind ca ei stapinesc lumea nu si-au mai luat nici o masura, s-au limitat sa se spioneze intre ei.

 • Liviu Antonesei

  Excelent policier! O să-l preiau imediat!

 • Pingback: Dorin Tudoran – „Cazul Ghiță – Coldea” ca policier! | @ntonesei's blog()

 • Saeculum

  Da.Schweitzer proiectat de la ochi la mana, nu cu programe dedicate de cine stie cine.Gen CAAD, obsolete rau.
  Adica nu. O tara in care teatrul prost este considerat bun, filmul slabut drept mostra de integrare in absolutul celor care nu mai sti ce sa faca si anume cu banii de la Frankfurt, inteligenta este la fel cu cea din City ori MaryLand. Aproape nula.
  Etapa a 2a aPanului de decuplare a tarisoarei romane de trenul pe gaze lichelefiat rusesti a reusit. Inca o etapa, si multi vor trai fericiti in Hawaii, Tahiti, I-lele Solomon si Papua Noua Guinee de Aur.
  Sistemul si-a programat, prin trei sau patru maestri de imprumut generos, foaia de parcurs. Inteligenta unora se vede imbunatatita mereu de elanul miilor de prosti anume platiti pentru orice misca.Contra fundatiei fara de care nu mai exista nimic bun, drept, adevarat.
  S asteptam a 3 a etapa, dar fara inregistrari despre care si un actor de mana a a cincea poate spune ca sunt consensuale.
  Retragere nu exista, dar exista trageri. La sort

 • Saeculum

  Imi pare rau ca am nimerit exact la inceputul celei de-a treia etape. Nu intentionam asta, credeam ca daca tot au intarziat cu implementarea democratiei, din motive neimputabile lor, vor mai astepta un pic pana sa se lamureasca daca mai pot face pasii corecti. Sa evalueze, zicea un tip deloc prost.
  Bine. Deci au termen limita, desi au pornit mai traziu. PREA TARZIU.
  Eu, secolul xx, statuez ceva simplu, de la sine evident. Verificabil, daca se doreste. Si anume:
  A doua fundatie, romaneasca atat cat sa fie fanatic co-ordonata (nu ca la documentele guvernamentale, ca sa excluda responabilitatea precisa si autoritatea poate fireasca) nu putea exista fara sa compromita, substituie, la nevoie distruga, in primul rand, mereu, autoritatea de stat (ca titular al puterii de stat, fie si temporara), apoi instanta pusa sa apere aceasta autoritate.
  Pe scurt, patriotii fara rest si-au indeplinit misiunea. In general au substituit, uneori sprijinit pana la compromitere, iar cand nu a mai mers a purces la distrugerea ambelor instante amintite mai sus. Presedentia si gunoaiele pompos numite contra-informative.(oamenii cinstiti si profesionisti se exclud singuri, de la sine sau prin metode bine incetatenite, daca nu impamantenite)
  Metoda: sprijin neconditionat, ilegal, de nerefuzat, de la bani la oameni gata de sacrificiu.Amintiri mult ulterioare, fatale.
  Oameni, bine alesi, vulnerabili, foarte vulnerabili. Plasati la incheieturile, uneori la incheierile sistemului.
  Care au avut mereu o eticheta pe ei: valabili pana la data de XYZ, in special dupa ce devalizarea controlata a tarisoarei a fost efectuata, inclusiv prin actiunea straniu rasturnatoare a ceea ce se afirma mereu, pana la iesirea din fire a tuturor celorlalti.
  Deci da: sa nu subestimam dorinta fratietatii de sange arian-indigen de a face bine, de a ne ajuta sa devenim, fie ca vrem, fie ca nu putem sa mai vrem.
  De la Guvernul Ciolos la expirarea valabilitatii unor conserve care nici macar nu stiau ca sunt destinate toxiinfectiei decisive, ne-am pierdut toti vremea. Bine totusi ca unii au fost platiti in timpul asta, ca sa nu mai aiba motiv sa se planga famiiile lor de nedreptatea vietii la tara. Romaneasca.

 • DG Ontelus

  algebra// văzuse algele pe mal îi tot reveneau în minte/ și ciudat parcă altceva nu mai exista/ aceleași obsedante alge dar ce naiba chiar așa/ numai și numai mătasea aia verzuie îl fascina/ pe lume sunt atâtea lucruri plăcute interesante/ și el o tot ținea cu algele acelea/ în aer plutește o boare leșioasă savanții nu s-au pus de acord/ se zice c-ar fi de la efectul de seră ori poate cine știe/ vreun semn de la vizitatorii stranii ai lumii noastre/ iar culmea e că boarea asta cică vindecă multe boli medicii/ sunt șocați de chestia asta care le dă peste cap farmacologia/ și toate conexiunile lor anatomofiziopatologice/ ei chiar astăzi s-a constatat prin măsurători și verificări multiple/ că boarea-minune este produsă de niște alge/ păi ce facem iar o luăm de la capăt

 • DG Ontelus

  r9// hai mă lăsați-mă-n pace n-ați mai văzut oameni îngândurați/ și va trece doar se știe/ viața este totuși o binecuvântare dar nu încerca să-i deslușești misterul/ nu știu acordul cosmicelor sfere/ urgia încă poate fi oprită/ devin mai vigilent decât de obicei/ și-am plecat ce era să fac omul părea foarte sigur pe el iar mie nu-mi place să contrazic/ uite gata nu mai spun nimic poți să zici că tot degeaba/ și fila U/ știm doar că trăim o vreme și mulțumim Cerului pentru asta/ o inteligentă și inspirată mecanică acustică vă dorim/ dacă nu terestra iubire erotică te va acomoda fie și temporar cu misterul de a fi

 • Filip E.T.

  Grijile sunt pentru cei care pot simți ceva. Întrebați orice agent, ofițer sau, mai rău, onorabil corespondent al Securității Românești, cum se simte, oare? Toți vor declara că sunt bolnavi, o eventuală indispoziție, nimic organic care să-i lege de informarea tocmai efectuată.Cu efecte benefice pentru colegii lor.Dar se duc la Biserică.
  Nu am crezut niciodată în povestea jigodiilor securiste care mor la datorie. Și au un semn pe un zid. Nuanțele conteză aici, gen curve, alcool, stress de prea multă curvăsărie, nici nu mai știi cum să trimiți pasaje din ziare drept informări urgente.
  Dar în pușcăria umanitară românească poți trece peste mofturi naționaliste, ba chiar peste orice determinații.Îți poți aduce chiar aminte că ai avut o soacră sârboiacă, un văr rus, o mătușă americană, deși unguroaică din Kolosvar.Nasol.
  Deci ONT -urile moderne sunt la comanda organelor?
  Nu pot să cred.Oare cine le citește ofertele și se simte în siguranță?
  Doar noi, plus putorile de securiste românești.Chiar dacă ăia de la NASA își bat joc de orice înseamnă știință actualizată.

 • Filip E.T.

  Dacă lumea ar afla ceea ce se știe, că nu există firmă românească, deloc, sau, altfel spus, că nicio firmă nu va refuza avansurile securiste pe care prietenul nostru intim și le dorește, și de care este foarte gelos?
  În limbaj urban, românii sunt anexe ale unor firme foarte bune. Aparent rusești. În general, rusești.
  De aici globul se poate mândri că a aauzit de ceea ce pare a fi mândria idioților docți români, informatica.
  Ha!

WP Admin