≡ Menu

Seara în care Donald Trump a devenit președintele Statelor Unite ale Americii

Photo-blog-71-150x1501De foarte multă vreme nu mai cred în discursuri. Pe unele nici nu le pot asculta ori citi până la capăt, chiar dacă sunt bune.

Asta am crezut că se va întâmpla și aseară, că după 5 – 10 minute voi schimba canalul. Nu s-a întâmplat.

Ce s-a întâmplat a fost că am văzut un Donald Trump care poate, când vrea, să se adreseze tuturor americanilor, nu doar acelora care l-au votat. Și cum eu nu l-am votat, m-am bucurat că mi-a “vorbit” (și mie).

Dincolo de lipsa de acuratețe a unor cifre, dincolo de promisiuni care par încă doar de domeniul retoricii, aseară Trump le-a vorbit tuturor americanilor. Le-a și spus că el nu reprezintă Lumea întreagă, el reprezintă America întreagă.

Este eaxct mandatul pe care i l-au dat alegătorii. Și dacă va reprezenta cum se cuvine America, va reprezenta, implicit, și Lumea. O Americă lipsită de aroganța de a impune altora modelul ei, dar capabilă de a face Lumea să se gândească, cum o făcea altădată, la modelul american.

Deși un jurnalist foarte echilibrat, Chris Wallace (fiul celebrului Mike Wallace, care, pe vremea când eram un proaspăt imigrant, m-a intervievat pentru “60 Minutes”) este “vulnerabil” pentru că lucrează la hulitul Fox News. Așa că declarația lui de după discursul lui Trump (“Tonight, Donald Trump becomes the President of the United States.”) va fi repejor ironizată de cei pentru care Trump este întruchiparea diavolului pe pământ american.

Dar Van Jones este unul dintre cei mai năpraznici critici ai lui Donald Trump . Ce a declarat aseară, după discursul președintelui, le-a lăsat mute pe alde Rachel Maddow, Rosie O’Donell, Elizabeth Warren ori pe “politologul” Alec Baldwin.

(VAN JONES AICI)

Mă întorc de unde am plecat — știu, a fost doar un discurs.

Dar dacă îi va urma și îndeplinirea celor mai multe dintre punctele agendei expuse aseară, putem vorbi, așa cum a spus-o chiar Van Jones, nu de patru ani, ci de opt ani. Cu alte cuvinte, discursul ținut într-o seară are șansa de a deveni unul istoric.

Că va deveni sau nu este o altă discuție.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Bogdan Cojocaru

  Poate va fi adevaratul Henric al V-lea? Si Van Jones spune “if he finds a way to do that over and over again” adica sa o tina tot numa in discursuri corecte, nu am citit nimic de fapte, ori faptele sunt cheia, dupa cum spuneti si dvs. Mi-aduc aminte ce discursuri tineau alde Crin, Base, statea neamul inlemnit, incepeam sa-l vedem aievea pe Henric number five pt ca apoi faptele sa ne arunce in dezgust iremediabil.

 • DG Ontelus

  ci entuziasmul a pierit// poate să admire ori să conteste în voie nu mai contează/ încât exercitându-și dreptul constituțional la exprimare liberă/ a înțeles că face vrând-nevrând jocul altora care-și freacă mâinile/ bucuroși că au mai convins sanchi pe cineva/ astfel liderul nu a existat/ a existat doar o persoană desemnată să gestioneze temporar/ niște interese mai mult sau mai puțin precise/ că are carismă ori ba e partea a cincea/ important e că lucrează pentru binele comun iar comentatorii au marfă/ și chiar textul ăsta deși nu prea e marfă trag nădejdea că nu-i totuși nașpa/ și dacă până la urmă chiar e cu-atât mai bine țării și lui cu-atât mai bine/ cum seducător zicea poetul în bucolicul mircești hai să trăiești/ ai văzut a renăscut entuziasmul da băi nene bine bro

 • Nu doar Van Jones spune ce ati citat, si eu spun ce se pare ca nu ati vazut: “Dar dacă îi va urma și îndeplinirea celor mai multe dintre punctele agendei expuse aseară….”

 • Bogdan Cojocaru

  Am vazut, am vazut. Raman la prima propozitie cu care incepe textul dvs ca fiind etern adevarata. Un discurs bun, care emana adevar inseamna ceva doar daca e dublat de o politica pe masura, ori caracterul si circumstantele il vor impiedica pe Trump in acest demers, va trebui sa fie un Henric al V-lea ca sa le invinga. Ii vom numara reusitele (cate vor fi) si neajunsurile (multe) ca si pana acum.

 • Juliana Geran Pilon

  Asa e. Sa speram ca retorica va fi urmata de fapte intelepte.

 • Bogdan Cojocaru

  Mai greu, dar pana la urma am vazut: Van Jones vorbeste de 8 ani daca o tine tot asa, dvs ziceti de 8 ani daca se apuca sa si faca din ce-a zis.

 • Dezideriu Dudas

  “ O Americă lipsită de aroganța de a impune altora modelul ei, dar capabilă de a face Lumea să se gândească, cum o făcea altădată, la modelul american.”
  Doar din citatul de mai sus se poate intelege alienarea, nu doar a SUA, ci si a lumii, ramasa fara “fereastra de ventilatie”….Libertatea nu se poate impune. Doar “Zidul” poate fi impus.

  In mod clar un om de afaceri poate intelege asta rapid asta, atat timp cat doar practica in libertate ii poate asigura succesul iar zidurile il pot aliena. E drept, in spatele zidurilor de multe ori creste o vegetatie de o stranie vigoare….

  Politicienii inteleg mai repede ce este binele public, in functie de ce vor alegatorii, pentru cei mai multi libertatea fiind un “moft” teoretic ( preluare etimologica din “moftologia proprietatii” la romani ), tinand cont de practica vietii… Practica binelui public se poate indeparta in timp de libertate creand in jurul zidurilor o atmosfera de maretie ce pare a favoriza si aparitia altor ziduri, pana la urma, un “moft moral” inutil, daca imaginea protectiei oferite celor multi poate asigura victoria in alegeri. Totusi, SUA este singura tara din lume unde sintagma “cei multi” poate fi vectorial intoarsa ori de cate ori opinia publica este supusa unor forte de directionare extreme….

  Unui “vulpoi viclean” nu-i puteau scapa astea….si nu ma refer la Bob Dylan aici….si nici la Pink Floyd, cei mai mari politicieni “anti-zid”…., ultimii, cu “faptasi” mai multi pe persoana fizica. Ramane de vazut daca vulpea nu era de fapt domesticita….Despre obiceiurile “de casa”, “de curte”…., s-a mai auzit in istoria recenta in SUA….chiar daca impartite egal intre cele doua mari partide…., democratilor asociindu-le extrema corectitudine politica, zice-se, cea care i-a infrant si i-a deschis calea lui Trump. La ceilalti, “vulpoiul” a fost Harry Belafonte si reclama de fapt “viclenia”… Ramane de vazut si daca vigoarea vegetatiei de frontiera a zidurilor nu a facut cumva istorie….In acest caz, participam la deschiderea unei noi cai si cei 8 ani pot ramane doar 4.

  P.S. Una este sa te gandesti la libertate in termenii clasici si alta la libertatea de a alege intre 3 sau 4 mici, chiar daca berea e si-si….Iata o delimitare care readuce termenii viziunii de mai sus intr-o linie mediana….Cred ca mediatoarea e mai importanta decat mediana….

 • Ai Ki Do

  Urmaresc blogul de ceva timp, fara sa comentez pana acum. Dar nu pot sa imi reprim mirarea in privinta emotiiilor si sperantelor pe care le poate starni un discurs si un moment, probabil emotionant ce-i drept, dar un moment dintr-un discurs si atat. Nu fac parte dintre cei care-l demonizeaza pe Trump, mi se pare pur si simplu un incompetent pentru pozitia pe care si-a castigat-o si rolul pe care l-a asumat, un personaj dintr-un alt film. Cred ca speranta exprimata in articol vine mai curand din nevoia de normalitate a autorului decat din discursul presedintelui. Sau poate sunt eu prea cinic.

 • Adrian Blaj

  Am vazut chiar acum ca Dan Alexe va critica pe cotetul personal de pe Facebook ca ii luati apararea lui Trump. M-a amuzat ca l-ati facut profesoras care a inceput sa dea note. Eu as merge mai departe: I believe he is bewitched by his own intelligence! I-as spune asta direct, insa s-a grabit sa-mi trinteasca barbateste usa cotetului in nas. As zice ca s-a ratat in 1988 cind a parasit Romania cind n-avea marul cocean…

 • Primul paragraf al textului este urmatorul:

  “De foarte multă vreme nu mai cred în discursuri. Pe unele nici nu le pot asculta ori citi până la capăt, chiar dacă sunt bune.”

  Ultimul paragraf este urmatorul:

  “Dar dacă îi va urma și îndeplinirea celor mai multe dintre punctele agendei expuse aseară, putem vorbi, așa cum a spus-o chiar Van Jones, nu de patru ani, ci de opt ani. Cu alte cuvinte, discursul ținut într-o seară are șansa de a deveni unul istoric.

  Că va deveni sau nu este o altă discuție. ”

  Deci, si eu cred ca, deocamdata, este vorba doar de un discurs. Si, da, din speranta ca normalitatea are sanse, macar din cand in cand, pe aceasta lume, imi doresc ca Trump sa reuseasca in cele bune si sa esueze in cele rele.

  Cei care doresc cu indarjire ca Trump sa esueze, ba si fac tot ce pot spre a-si vedea visul cu ochii, nu vor sa accepte ca un esec al lui Trump va fi inca o infrangere a Americii. Si dupa 8 ani omabesti, inca un rateu de proportii ar fi teribil.

  Orbirea partizanatelor politice a cam lasat chioara America. Daca aceste patimi (dublate de imense interese financiare, de monopol al puterii etc.) nu se atenueaza, de la chioara, America devine oarba.

 • D.Alex

  Dl. Trump detine functia, dar cine este obligat de propriile interese sa ii interzica accesul spre constituirea unei puteri conforme Constitutiei, adica noi, va face tot ce trebuie in acest sens. Mai exact, esentialul a fost deja facut, deoarece timpul este functie a actiunii, si nu invers. De la investire timpul curge in sens invers, spre originile gandirii si puterii veritabile, americane.
  Este important de remarcat ca functiile oficiale devin pretexte pentru desfasurari de mare anvergura.Cuvintele, chiar si cele mestesugite bine, nu pot face fata derularii inverse a istoriei planificate.Si aici SUA nu are alti dusmani.

 • DG Ontelus

  mă dar ce-i cu tine// ce ți s-a întâmplat nimic nu știți așa sunt eu mai interiorizat/ lasă mă că știm dar niciodată n-ai mai fost așa noi te monitorizăm de-atâta timp doar/ nu de alta dar în portofoliul nostru de resurse umane ai poziția ta aparte/ iar ceea ce ne oferi tu acum nu prea se mai pupă cu nimic din trecut/ ei asta este trebuie să vă obișnuiți mă rebrenduiesc poftim/ pleacă mă cu circul de-aici noi te știm pe tine așa ceva tu n-ai făcut niciodată/ și-acum ce vreți de la mine fă ceva și termină cu bacovianismele astea/ nu prea te prinde goticul chiar dacă ești melancolic/ bine vă mulțumesc pentru atenția acordată băi nu ne lua așa că nu e ok/ hai mă lăsați-mă-n pace n-ați mai văzut oameni îngândurați

 • DG Ontelus

  aflareaîntreabologie.tratat// tom 1 (r1-r7); 7 gigabiți fizici/ pulsează-ntruna corpurile cerești iar sufletele/ curățată de iluzii o luciditate care diminuează câmpul de manifestare/ viața poezie fără cuvinte poezia viață transfigurată scrisul ființă simbolică/ o să trăim două sute de ani pe puțin cu creierul cipat/ lasă-mă cu sclifoselile alea auzi eros și thanatos nu mai termini odată cu/ am înțeles demult că nu se poate face nimic/ n-au a da socoteală de nimic își sunt loruși etalon și talion// tom 2 (r8-r14); 7 gigabiți psihici/ asistam extatic la o explozie a originarului/ și-am plecat ce era să fac omul părea foarte sigur pe el iar mie nu-mi place să contrazic/ Roxy Music – Out Of The Blue/ în acest calm amurg pregustare a fericirii/ Modern History From Patrology to Pathology/ o spiritualizare a cărnii efemere/ ai unei spectaculoase mutații antropologice// tom 3 (r15-r21); 2 gigabiți metafizici/ Cosmology From ‘Fără Număr’ Quark To ‘Pă Sistem’ Strings/ disciplină al cărei tratat gemând de erudiție și ebuliție îl concepusem și-l depusesem/ bine vă mulțumesc pentru atenția acordată băi nu ne lua așa că nu e ok/ după acel moment despre care îmi este rușine să vorbesc/ nu mai ține la panțuru zi mersi că te lasă ăștia în viață/ baudelaire – florile răului/ frumusețea unui crepuscul din filmul cu Julie Delpy

 • Raoul

  Un discurs, veritabil, are o funcție practică, înainte de cea epistemologică, morală, retorică etc. Nu știu ce zic adepții lui Aristotel, dar eu propun ceva practic.
  Având în vedere că Dl. Trump Donald are o funcție de derealizare a multor structuri de putere efectiv criminale, în lumea întreaga, dar mai ales în România care s-a săturat de securiști (inclusiv ei, înșiși, au ajuns la limita puterilor lor de suportabilitate și adaptabilitate, tipic rusească, adică imensă, față de zișii lor camarazi de arme pasiv- neurologic), eu propun o cercetare științifică. A congresului american.
  Este ok să investighezi presupuse relații neconforme cu diverse puteri, dintre care rusești. Dar este și mai bine să investighezi structura care acuză relații neconforme, de tipul cel mai neobișnuit în ultimii 30 de ani, cu excepția lui Ames, cum se face că s-a ocupat cu lovituri de stat în țări care nu îi stăteau în competență. Deloc, deoarece românii nu sunt americani. Proba? Eu nu voi primi nicodată viză americană. Și mă bucur, înseamnă că sunt valoros cu adevrărat.

  Pe scurt. Cum de s-a ocupat FBI, cu James Comey, cu distrugerea statului de drept din România, sub pretextul luptei anti-corupție?
  Protocoalele anti-constituționale din România au fost făcute la sugestia lor, cu mare drag de un general și ceva colonei foarte penali. Plus ambasadorul actual al României la Washington.
  Apoi hackerul Guccifer, apoi mailurile investigate când nu trebuia, ale D-nei Hillary Clinton, apoi bâlbâieli mefistofelice.
  Doar nu vrea FBI să conducă SUA, ca SRI România?

  Dacă noi tot suntem în sfera rusească, plus a câtorva generali de la Pentagon, amatori de aliați veritabili, să punem aceste întrebări.Simple, dar mai avem și mai complicate.

 • Raoul

  L-am uitat pe directorul actual al SRI.Eduard Hellvig. Care nu știa nimic, nu știe, dar a acceptat toată malversațiunea specifică unei lovituri de stat a coloneilor (fără arme, și fără inteligență). Care s-a militarizat, brusc, devenind centrul de comandă fără să aibă acest drept. Pentru că, pun pariu, nimeni nu i-a dat certificatul ORNISS. Iar dacă dacă îl are, dinainte, este și mai rău.
  In fond, cine îi investighează pe cei care tooot investighează? (să nu fie alții.., prea prieteni.)

 • Raoul

  Este drept, Maior cred Liviu, în timp ce urmărea elevii de liceu să nu dea șpagă, fără să vadă direcționarea dedicată a sutelor și sutrelor de milioane de euro-dolari din toate afacerile devoalate de presa care nu ascultă încă de securiștii main-stream, se lăuda, într-un interviu cu D. Andronic, că el însuși semnează mandatele de ascultare-monitorizare cu de toate ale obiectivelor SRI.
  Eu îi intreb pe domnii care îl anchetează cu elan pe D. Trump, de ce nu îl anchetează și pe Dl Maior cred Liviu pentru pregătirea unei lovituri de stat în România aliată al cărei prim-ministru autocrat se voia? Sigur, coup d’etat contra coruptiei. Care ucide, am aflat ulterior. Că subordonații din SRI, întotdeauna prea inteligenți pentru personalitatea lor vai de capul ei, s-au gândit să o ducă mai departe, adică Planul (masc.)
  și așa suntem în No Man’s Land.
  Că FBI-ul, NSA- (apropo de mailurile d-nei Clinton, tari hackeri cei care ghiceau parolele, în timp ce NSA se distra pe net, cine știe pe ce site-uri porcoase) nu mai fac față realității. Dar și ce vine…
  Nasol!

 • Raoul

  Aaron Blake are mare dreptate. Van Jones duce un război hibrid contra Americii. Statelor Unite ale Americii. Contra lui Madison însuși. De aceea trebuie lăudat ca sprijinitor al celor care îl vor duce pe The President într-un război de tip Vietnam.
  Pilonul Americii este sistemul de curți de justiție, bazate pe Constituție, dar și Pentagonul, în intern ca suport al Gărzii Naționale, în exterior ca plătitor de impozite nedeductibile unor afaceriști veroși.
  Pilonul statelor care nu știu ce înseamnă războiul întregului popor, cu petrol și gaze la un loc, nu este Justiția, maltratată și de cei mai celebri filosofi antici securiști, nici administrația, populată de rudele javrelor născute să fie comuniste într-un stat fără comuniști. Și fără educație reală. Nu este Armată, necesară pentru morți discrete, inclusiv în spitale românești, ca Forță de Menținere a Păcii. Așa a fost negociată.(spre dezamăgirea GRU-ului care spera să recruteze și ei ceva valabil într-o țară de .Este Securitatea. Cei mai cretini și inutili oameni pe care un Stat i-a plătit vreodată.
  Dar nici Iranul, nici Siria, nici GRU nu se încurcă cu niște gunoaie. Poate Pentagonul o va face, dar EU pariez că va regreta exact în momentul ulterior unei decizii de laissez-faire, atipice pentru niște oameni care pretind că mai au un cap pe umăr.
  Război sau pace, EU câștig.

 • Filip E.T.

  Un președinte devine ceea ce i s-a delegat. În cazul de față, America va trebui să-și demonstreze superioritatea tehnologico-științifică. Nimeni nu poate nega că arma săracului, sau arma clubului select al celor care nu știu cum au devenit proprietari, plus că unii din club se dau niznai,
  nu trebuie folosită. Nici măcar prostălăii de români.
  Dar nimeni nu va putea nega că asta, sau arma cu hidrogen, nu înseamnă nimic.
  Vorbim deja de lucruri știute.
  Ceea ce nu se poate ști, științific, este cum vor fi răsplătite abuzurile, inițiate deja, fără alt calcul decât puterea mondială.Proprie.
  Își imaginează cineva că ele nu sunt știute mult dinainte?

 • V. Novici

  Ieri, mereu ieri,fara vreo insula stabila, Dl. Trump a facut primul pas pentru a fi presedintele SUA. Un pas marunt, dar foarte dificil, pentru ca arata ceva ce trebuie investigat in continuare.
  Sa se uite un urs imens la tine, linistit, este ceva ce depaseste puterea imaginativa a blocurilor comuniste perfect integrate in mintea celor care nu mai cuvanta. Dar sa vezi un ursulache, foarte curios sa roada concordia naturala a unei patrii care tocmai a fost pupata pe gura de un artritic legitimat de neant,
  sigur ca nu va reactiona de loc,
  asta inseamna ca nu mai poti pune geana pe geoana.
  Cine este familiarizat cu unele arte anti-otodoxe, daca sunt vreo 13, stie ca sunt lovituri care circula prin corpul unei natiuni pana isi gasesc locul firesc.Asa am auzit, ca totul depinde de rezistenta salbatica a celor crescuti prin podgorii ale tacerii. Cu cat rezisti mai mult, cu atat vei facilita energia plecata din crosa celor care se tavalesc pe jos de ras. Ca un copil minune, batandu-se singur pe burta ca antidot la atata ras epocal, in timpul luptei la sol care este cu adevarat frumoasa.
  Sa asteptam sa creasca ursuletul. Intre timp, oamenii indipsensabili sa isi caute un loc ferit de energii negative, conlucratoare, intelectuale, perfect adaptate Rechstaat-ului contemporan.

WP Admin