≡ Menu

Scrisoare deschisă adresată domnului Dorin Tudoran

              Draga domnule Dorin Tudoran,

              Regretam sincer decizia pe care ati luat-o.

              Conform prevederilor statutare, hotararea de a acorda titlul de Membru de Onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989 imi apartine.

              Personalitatile carora le-am acordat acest titlu sunt :

              Dna. Roberta Anastase – presedinta Camerei Deputatilor

              Dl. Eugen Nicolaescu – viceliderul grupului parlamentar PNL – initiator al Legii Lustratiei

              Dl. Marius Cristian Dugulescu – deputat

              Dl. Viorel Oancea – Secretar de Stat in Ministerul Apararii Nationale – initiator al Legii Lustratiei

              Dl. Florin Postolachi – deputat, presedintele Asociatiei 15 noiembrie 1987-Brasov

              Este adevarat ca de aceasta data m-am consultat si cu personalitati din asociatiile apropiate noua.

             Va asigur ca acordarea acestor titluri nu are nicio conotatie politica ( este pentru prima oara, cand felicit membrii ai Parlamentului, inclusiv din PSD, care au votat Legea Lustratiei ).

              Din momentul in care am fost ales presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, nu am acceptat politizarea actiunilor acesteia si nici nu am jucat in vreo piesa elaborata in numele unor interese.

              Cu modestie, cred ca am respectat Principiile ce au stat la baza acestei asocieri sub egida memorabilei zile de 21 Decembrie 1989.

              Retragerea oricarui coleg din Asociatia 21 Decembrie 1989 este o pierdere pentru noi toti.

              Cu speranta ca va veti reconsidera decizia luata,

              Va asigur de aceeasi buna colegialitate si intreaga mea consideratie.

               20 mai 2010
              Teodor Maries

***

     Dragă domnule Mărieş,

     Vă mulţumesc pentru promptitudinea răspunsului dumneavoastră.

      Nu am pus nici o clipă la îndoială dreptul statutar pe care îl aveţi de a acorda titlul de membru de onoare al asociaţiei.

     Nu am pus nici o clipă la îndoială nici dreptul dumneavoastră de a vă consulta cu oricine aţi găsit de cuviinţă atunci când aţi luat  decizia de a acorda acest titlu celor cinci personalităţi politice.

      Se întâmplă să cred că:

 • Parlamentarii au votat această lege cu o întârziere inadmisibilă şi în condiţii de evitat. De exemplu – o grevă a foamei de lungă durată. Nu cred că există un motiv să fie felicitaţi pentru că şi-au făcut, în sfârşit, datoria.

 

 • Ca şi legea de funcţionare a CNSAS-ul şi Legea Lustraţiei este prea departe  de ce  datorau României litera şi spiritul acestei legi. De exemplu – este vădit selectivă, gândită în raport cu anumiţi oameni şi nu în raport cu un principiu.

 

 • Mi se pare înţelept ca organizaţiile civice să evite, pe cât mai mult cu putinţă, imaginea unor conflicte de interese. De exemplu – existenţa unui resort politic într-o decizie sau alta. Percepţia este deseori mai puternică decât realitatea. Şi mai corozivă în privinţa efectelor negative.

 

 • Dezbaterile în jurul acestei legi, a felului cum a fost lucrată şi promulgată, a resorturilor politice ce au dus la exceptări nejustificate şi la încercarea de dobândi  capital politic nejustificat pentru o lege venită cu mare întârziere şi într-o formă nefericită abia încep.

 

 • Asemenea dezbateri nu vor fi comode. Punctele mele de vedere în legătură cu Legea Lustraţiei (şi mai ales în legătură cu interesele unor oameni şi grupuri de a politiza totul, de la cercetare la numele societăţii civile) pot fi foarte diferite de opiniile dumneavoastră şi ale asociaţiei pe care o conduceţi. Asta nu înseamnă de fel că v-aş considera tocmai pe dumneavoastră parte a unor asemenea grupuri de interese. Înseamnă doar că neafiliat asociaţiei, nu îmi voi face reproşuri că am atras asupra ei tunete şi fulgere.

 

A fost o mare cinste pentru mine să fiu membru de onoarea al Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Şi rămâne o datorie de onoare să vă port, dumneavoastră şi asociaţiei, dragostea şi repectul pe care le impun idealurile pentru care luptaţi şi sacrificiile pe care sunteţi gata să le faceţi pentru atingerea lor.

Cu prietenie,

Dorin Tudoran

20 mai, 2010

 • Dan

  Intrebari pt Doru Maries

  Cu scuzele de rigoare, ma folosesc de aceasta postare pentru a-i pune o serie de intrebari lui Doru Maries. Stiut fiind faptul ca postarea este citita de ambele parti, ma astept sa citeasca intrebarile. Sunt interesante si pentru dl Todoran

  1.Stie cumva liderul “Asoc. 21 Decembrie” ca pe 2 februarie 2009, Roberta Anastase a contribuit, -- in Biroul Permanent al Camerei -- DECISIV la scoaterea de pe ordinea de zi a proiestului legii lustratiei (Atunci, Roberta Anastase a fost de acord cu PSD-ista Aura Vasile ca proiectul sa fie re-re -retrimis la comisia juridica si -- ATENTIE -- sa fie dezbatut in paralel cu Legea antinomenclatura a lui Gusa si Lavinia Sandru -- procedura corecta tinind cont de faptul ca avea un continut relativ similar. A mai auzit cineva ceva de aceasta lege? Deci nu s-a respectat regulamentul Camerei, ceea ce poate oferi un motiv in plus atunci cand PSD va sesiza CCR)

  2.Stie cumva Doru Maries ca pe 15 octombrie 2008, cand Bogdan Olteanu (fortand la limita regulamentele) a supus votarii legea lustratiei, a fost blocat de PD-L care a sarit in sprijinul PSD care s-a opus (atunci, PSD singur, nu ar fi reusit sa impiedice votarea)

  3. Stie cumva Doru Maries ca textul legii a fost SERIOS diluat de duo-ul Roberta Anastase -- Daniel Buda? (In plus, s-au incalcat toate prevederile regulamentelor parlamentare. Deputatii din comisia juridica NU au lucrat pe textul adoptat de Senat in 2006, ci pe un raport ad-hoc si ciudat (continea si amendamente ale unor parlamentari din legislatura trecuta, desi comisia nu a lucrat niciodata proiectul inainte) conceput de Anastase-Buda, Anstase venind si in comisie in calitate de initiator !!!!!!

  4. Stie Doru Maries ca legea va cadea la CCR pentru ca are doua articole CLAR neconstitutionale?

  5. Ce legatura (merit) are deputatul PD-L Dugulescu cu adoptarea legii? In afara de osanalele pe care i le-a ridicat Robertei Anastase (“o demna reprezentanta a noului val de politicieni” etc) si a faptului ca ii considera pe cei de la Soc.Timisoara si 21 decembrie drept autori ai legii !!!!!!?????, in rest nu a avut nici o legatura cu subiectul

  Ar mai exista intrebari, dar nu vreau sa abuzsz de spatiu.

 • divanuriletomitane

  Stimate Domnule Teodor Maries,

  Ezitam in a-l invita pe d-nul Vasile Paraschiv la intilnirea de promovare a initiativei “Divanurile Scolilor Romanesti” din 7 iunie 2010 de la Bacau. Il voi invita maine telefonic, sperand ca la intalnire sa participe si d-nul Bogdan Hossu si ca o sa-l aduca si pe d-nul Vasile Paraschiv, in drum, spre Bacau ( am avut odata o intalnire in 3 la sediul Cartel Alfa pentru infiintarea unui ONG, gen « Societatea Civila » ). MOTIVUL ? D-nul Vasile Paraschiv a facut mai mult pentru Romania decat decat « n » scoli si universitati, absolventi cu « n » doctorate, masterate, licente….Deoarece in perioada comunista a Romaniei a obligat « sistemul » sa-si respecte obligatiile fata de un cetatean ! Ulterior, in perioada capitalista a Romaniei, un capitalist ( macar ) ar fi trebuit sa convinga sistemul sa-si respecte obligatiile. Aici mai avem de lucru…. Legatura cu dvs. ? La primirea Premiului Speranta 2008-2009 ati afirmat ceea ce va apropie de cateva ilustre personalitati… Si noi va consideram « de-al nostru ». Si credem ca doar asa ne putem apropia de ADEVARUL NOSTRU. Pana sa ne putem indrepta de ADEVAR, cum multi ar spune ca adevarul e unul singur…, trebuie sa incetam sa lucram cu ADEVARURILE ALTORA.

  La materialul « Lustreaza-ma doar pentru tine » a d-lui Dorin Tudoran, aparut in data de 1 mai 2010 si pe site-ul Asociatiei 21 Decembrie, am atasat cateva comentarii referitoare la initiativa « Divanurile Scolilor Romanesti ». In cateva zile va vom transmite coordonatele finale intr-o invitatie pe care o sa vi-o facem si dvs. pentru participarea la evenimentul de la Bacau. Aceasi invitatie o sa i-o facem si d-nului Radu Filipescu cu care am avut ocazia sa ma intalnesc la sediul GDS in contextul initiativelor sustinute.

  Legatura cu subiectul scrisorilor deschise ? Incerc sa armonizez pozitii mult mai agresiv discordante decat aceea dintre a fi apolitic sau a fi implicat politic, ca persoana sau institutie. Dimitrie Gusti scria ca politica inseamna in fapt implicare in viata sociala. Octavian Paler scria ca neimplicarea politica dupa 1990 seamana cu celebra « rezistenta prin cultura » antedecembrista….Cozmin Gusa ar spune ca era doar o « cursa de prins soareci »….Noi, care privim acest spectacol rocambolesc, politic, apolitic, observam, ca totul ne indreapta spre dezbinare. Cand incercam sa promovez drepturile actionarilor, intr-un ziar din Constanta, cu referire la mine, a aparut articolul « Hai sa dam mana cu mana cu cupoanele in mana » a unor patroni care acum au « in mana » mare parte din industria Constantei….Acum sunt de partea lor deoarece capitalismul a ajuns o bascalie in Romania. Capitalistii trebuie responsabilizati si implicati, nu victimizati ! « Baietii destepti », si dintre ei, si « baietii de baieti », atat asteapta….

  Scriu acestea convins fiind ca domnul Tudoran nu se poate simti jignit. El este printre putinii care si-a facut temele la « scoala » istoriei Romaniei, cu mult peste detinatorii de doctorate, masterate, licente, « vorbeti » despre democratie…..De ce Roberta Asnastase, chiar Eugen Nicolaescu ( una din « febletile » mele « baietesti » ) n-ar invata democratie de la Dorin Tudoran ? Chiar in direct. Sunt unii care ii / va manipuleaza ? De ce nu i-ar « ordona » d-nul Dorin Tudoran, atat timp cat « lumea libera « , SUA mai ales, se spune in « folclorul » nostru, e « la butoane »…. Mai grea mi se pare asocierea cu Vladimir Tismaneanu, desi, dupa cum au evoluat realitatile, cel putin pana acum se pare ca s-a justificat acea perioada de prea mult « sturm » si prea putin « drang »….PANA CAND INSA ? Si in aceasta delimitare sper sa se implice si d-nul Dorin Tudoran. Personal tot cred ca era obligatorie de pornit si constructia, daca vorbim de Vladimir Tismaneanu, incepand cu 18 decembrie 2006. Am aflat in seara asta o stire absolut aiuritoare. Homostean a fost decorat !!! Sunt curios care va fi reactia lui VT. Crin Antonescu spunea ca VT ar fi in stare sa-l « ierte » pe Homostean , inclusiv sa considere ca ceea ce a scris in Raportul sau despre Homestean a fost o greseala. Nu cred asta.

  @ Virgil L.

  Nu ati citit cu atentie mesajele mele. Primul, cel cu « problema »…, era un email trimis de un coleg de facultate ( de unde atatea resurse in astfel de campanii ? ). In al II-lea mesaj am dat explicatii ( tocmai din cauza primului mesaj ), pentru care, ar trebui sa-mi multumeasca si cei mai aprigi sustinatori ai « problemei »….Sunt nuante ale Adevarului ce nu se pot vedea decat « din afara »….Cei « dinauntru » ar trebui sa stie de aceasta categorie logica de perceptie a Adevarului. Va asigur ca sunt pe dinafara fata de toate fortele structurate….

  @ Ioan Costea

  Stupefiat v-am gasit pe site-ul d-lui Vasile Gogea. V-as fi raspuns scurt si rece daca nu va gaseam acolo. Asa, rememorez amintirile mele cu PNTCD-ul, corespondenta cu Emil Constantinescu, PNTCD-ul local, chiar comunicarea cu Casa Regala. Am devenit presedinte Pro Democratia Constanta sub aceste auspicii. Imi place sa ma admir ? Va asigur ca nu. Imi place insa sa fac ceea ce mi se pare logic si de aceea sunt nevoit sa punctez de « n » ori realitati si potentialitati care par a nu mai exista in aceasta tara ( in Romania profunda insa, abunda ). Nu ma deranjeaza deloc daca cineva ma considera cabotin daca tot fac referire la actiunile mele. Nu vad altfel cum pot contribui la oprirea unor tendinte care pot distruge definitiv viitorul nostru si al copiilor nostri. Revedeti va rog ce am scris despre BNR si imprumutul de la FMI. Va asigur ca nu aveti unde sa le mai cititi.
  Mi-ati dat insa o idee valoroasa. Tot maine il voi suna pe Dan Matei Agaton ( l-am cunoscut in contextul privatizarii SC Neptun Olimp SA ) sa-mi dea telefonul lui Mircea Dinescu. Seniorul Corneliu Coposu i-a spus acestuia ca nici evolutia societatii romanesti din perioada interbelica nu i-ar fi adus mari beneficii, cel putin din punct de vedere al sanatatii. Precum si Romania dupa 1990, nici capitalismul nu ne-a ajutat in vreun fel. De ce, totusi, Mircea Dinescu ? Cred ca am ajuns la nevoia, ca societate, de a gasi « scurtaturi » in infinitatea de drumuri intortocheate ale « autoritatilor » de-acum patriarhale care genereaza si intaresc incontinuu status-quo-ul. Stiati ca in aceasta seara la OTV urma sa vina Adrian Paunescu cu solutii pentru criza ? Cel in fata caruia se inclina cohorte de doctori, masteranzi, licentiati…..

  Dezideriu Dudas ( nume real )

 • marianacodrut

  @ Domnului Maries
  Ma gindeam ca intrebarile care vi s-au pus merita un raspuns. Fie si pentru a spune ca nu sint la chestiune.

 • I think I allready have been acknowledged about this subject
  at job yesterday by a colleague, but at that time
  it didn’t caugh my attention.

WP Admin