≡ Menu

Scrisoare deschisă adresată dlui Teodor Mărieş

Domnului Teodor Mărieș

Președinte

Asociația 21 decembrie 1989

 

Dragă domnule Mărieș,

Am fost mândru și emoționat atunci când s-a hotărât cooptarea mea ca membru de onoare al Asociației 21 decembrie 1989. Am acceptat cu gratitudine invitația dumneavoastră de a mă alătura atâtor nume de rezonanță.

Calitatea de membru de onoare al asociației pe care o conduceți nu îmi dă nici un drept să încerc a determina hotărârile dumneavoastră dar nici nu îmi îngrădește libertatea de a mă disocia de hotărâri pe care nu le pot accepta.

Cooptarea dnei Roberta Anastase ca membră de onoare a asociației pe care o conduceți este un act politic. În opinia mea, forța unei structuri ce aparține societății civile stă tocmai în evitarea actelor de natură politică.

De o bună bucată de vreme, oameni și grupuri se folosesc de  numele societății civile doar spre a-și atinge interese străvezii. Au devenit parte integrantă a unui obscen proces de politizare a ceea ce nu poate fi politizat fără a fi subminat.

Cred că în asemenea momente, a fi revoluționar înseamnă să stai în cale torentului, nu să devii parte a tăvălugului. Indiferent de culoarea politică a șuvoiului.

Ca membră a unui partid politic și apoi ca Președintă a Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase a avut suficienți ani la dispoziție pentru a fi inițiat, sprijinit și făcut tot ce îi stătea în putință pentru ca Legea lustrației – una reală, nu simulacrul de acum – să devină realitate.

Cum singură a declarat, doamna Anastase a trebuit să afle dintr-o scrisoare a dumneavoastră ce știau până și oameni din afara Românei – că vă aflați într-o a doua și periculos de lungă grevă a foamei și că erați ferm convins să nu renunţaţi la ea până la îndeplinirea unor deziderate anunțate clar  și de multă vreme.

Retorica falacioasă a zilei amintește de pompierismul anilor Ceaușescu. Într-un fel, nici o mirare: deseori acest discurs este opera acelorași propagandiști. Dacă, în fraza următoare, înlocuim numele domanei Anastase cu un altul, ne întoarcem într-o clipă cu peste două decenii în urmă Salut aici voința politică a președintei Camerei Deputaților, Roberta Anastase, aleasă, ca recunoaștere a rolului jucat în acest act istoric…

Rostul acestor rânduri nu este de a contesta rolul real jucat de doamna Roberta Anastase în ultimele luni, ci de a vă mărturisi convingerea că rolul nostru nu este acela de a juca într-o piesă elaborată, ca atâtea altele — și înainte, și după decembrie 1989 – în numele unor interese ce trebuie să ne rămână străine.

Lăsându-ne manipulați sau devenind, din neatenție, parte a unui proces de manipulare, nu cinstim memoria celor pentru care un om ca dumneavoastră cere — de atâta timp și prin mijloace niciodată pe măsura trompetelor zilei – dreptate.

Acolo unde în vedere nu se au principii, ci persoane; acolo unde unii sunt protejați iar alții vânați; acolo unde lista exceptărilor este mai grăitoare decât conținutul legii; atunci când un palid și tardiv înlocuitor a ceea ce trebuia împlinit de mult este salutat drept act istoric, nu de lustrație este vorba, ci de mancurtizare. A dedica un asemenea construct memoriei lui George Șerban mi se pare cel puțin o impietate.

Iată câteva din motivele ce mă determină să renunț astăzi la calitatea de membru de onoare al Asociației 21 decembrie 1989.

Cu cele mai bune gânduri pentru dumneavoastră și membrii Asociației 21 decembrie 1989.

20 mai, 2010

 

 

 

 • radu

  Un tezist “Felicitari” 🙂

 • victor L

  Sint de acord cu protestul dvoastra.
  Nu sint de acord cu renuntarea la calitatea de membru de onoare a Asociatiei. E un gest pripit. Dar e optiunea dvoastra.
  (Ce ar trebui sa faca revolutionarii care stiu ca sint in aceiasi Asociatie cu Paunescu ori Iliescu?)
  Nu sint de acord cu aruncarea anatemei pe R. Anastase pentru intirzierea si ciuntirea legii lustratiei.
  Ati uitat de initiatorii Cioroianu si M. Musca; le-a folosit pina au fost alesi. Dnei MM i s-a intimplat panarama cu dosarul, iar Cioroianu era ocupat cu imaginea proprie.
  Iar R. Anastase e doar de un an si jumatate presedinta Camerei Deputatilor.
  Azi sint 20 de ani de la primele alegeri, Duminica Orbului cum i se mai zice.
  Daca nu ma insel vreo 80% au ales pe cel mai vajnic sustinator a legii lustratiei.
  Pentru asta s-a intirziat si a ajuns legea asta atit de fara rost.
  Dar tot Roberta Anastase e de vina.
  Cel care va ride cu hohote va fi Iliescu.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 2

  Nu arunc anatema asupra dnei Anastase. Am si spus ca nu neg rolul pe care l-a jucat Domnia sa in ultimele luni.

  Nu este nici un secret ca mai nici un partid nu a fost interesat sa treaca o adevarata Lege a lustratiei, atunci cand ar fi fost mare nevoie de ea si intr-o forma demna de numele legii.

  PDL nu se afla la putere de numai cateva luni. Dna Anastase si inainte de a fi Presedinta a Camerei putea sa fie preocupata de aparitia unei Legi a lustratiei.

  Decizia mea nu are legatura cu ce a facut ori nu a facut, cand si cum a facut dna Anastase pentru ca Romania sa aiba io Lege a lustratie -- are de-a face cu slabiciunea unor structuri reprezentative ale societatii civile de se trezi parte a politizarilor inacceptabile.

  Atat.

 • Stimate Domnule Tudoran,

  Pot intelege de ce dl. Maries si colegii domniei sale, raminind oamenii de buna credinta care sunt, au invitat o persoana din politica in organizatia lor civila si militanta. Multa lume de la noi crede ca obtii mai usor niste drepturi -- nu discutam aici de privilegii, ci de drepturi legitime -- cooptind personaje cheie ale lumii decizionale. Este o eroare, cred. Dar ea nu ii invalideaza pe acesti concetateni.
  In alta ordine de idei insa, daca tot ve ni vorba, am o stringere de inima veche de 20 de ani. Eu socotesc ca revolutia se face, nu se declara la tribunal, cu statut in regula, asteptind apoi rasplati. Poate ca ma insel. Nici nu as aduce vorba despre asta daca nu ar fi trecut 2 decenii de la evenimentele din care isi trage legitimitatea asociatia dlui Maries, si altele asemenea. Eram si eu pe strazi, atunci. De linga mine au plecat cei regasiti in citeva minute la balcoanele unei primarii si ale unei prefecturi din tara asta. Si totusi, nu m-am simtit chemat nicio clipa sa ma inscriu pe liste de membri, asteptind bani si pamint, sau mai stiu eu ce. Sa fi primit lustratia la timp, o constitutie ca lumea, si respectul cuvenit unui om liber, mi-ar fi fost si mi-ar mai fi inca de ajuns. (Din pacate, nu este cazul!)
  Cred, dle Tudoran, ca e in regula decizia dvs. Revolutie cu aprovbarea tribunalelor nu exista. Ori rastorni o ordine invechita si silnica, ori nu e revolutie. Destui se vor supara citind ce spun aici. Dar sunt si altii -- pe unii ii cunosc personal -- care in numele decentei nu s-au inghesuit dupa privilegii. Lasati ca au facut-o destui militieni…
  Cu respect si amaraciune de 25%. Restul se cuvine guvernantilor nostri. O.P.

 • Dorin Tudoran

  @ Ovidiu Pecican # 4

  De acord -- si in legatura cu invalidarea, si cu ideea ca revolutiile nu au nevoie de aprobarile tribunalelor.
  Tribunalele au alt rol. Oamewnii politici au alt rol. Asocia’iile civice au rolul lor.
  Este, intr-adevar, o inghesuiala teribila la taraba cu beneficii si asta ii face pe unii sa inchida locurile unde trebuie castigate drepturi.
  Daca ne oferim de unii singuri sa dam drepturile pe privilegii, vom castiga pe scurta durata si vom pierde pe foarte multa durata.

 • @) Dorin Tudoran & Alii

  Draga Dorin, acum citeva minute i-am notificat d-lui Teodor Maries, pe care il respect pentru tot ce a facut pina acum, ca te insotesc pe tine si, daca am inteles bine, si pe dl. Denis Deletant pe calea demisiei din postura de membru de onoare al Asociatiei 21 Decembrie… O fac cu regret, dar cum eu am plecat pina si cu blogul de pe VoxPublica cind au aparut politrucii, nu aveam cale de intors. Asta este!

 • Vasile Gogea

  Azi e yiua Seniorului-Corneliu Coposu. Am încercat o evocare-omagiu pe blogul meu. Cred că este şi o jumătate de răspuns la problema formulată aici.

 • Este un gest de demnitate care ar trebui urmat sau macar aplaudat, de catre toti oamenii de buna credinta din aceasta tara. Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar cei in care eu credeam pana in 2004, societatea civila cu tot ce inseamna acest concept, s-a dovedit a fi doar “ceilalti”, aia care asteptau sa le vina randul la ros ciolanul. Nu mai este Buzura, e Patapievici, nu mai sunt “revolutionarii” lui Ilici, sunt cei ai lui Basescu.

  Legea Lustratiei la care face referire dl. Maries si care l-a entuziasmat atat de tare incat a invitat-o pentru ai deveni comiliton si copartener pe d-na Anastase, este tardiva si golita de orice continut. Sa nu uitam ca foarte multi dintre actualii colegi ai presedintelui Camerei Deputatilor au facut parte din establishmentul politic al acestei tari inca din 1990. O intrebare de bun simt ar fi de ce s-a amanat acest moment pana acum? Pentru ca cei care s-au complacut in rolul de unelte ale unui regim criminal sa iasa linistiti la pensie? Oare aceasta este motivatia? Eu spun ca da.

  Confiscarea anticomunismului in numele unui partid politic este perfect asimilabila cu confiscarea Revolutiei din 1989 de catre FSN-ul actualului batranel “simpatic” Ion Iliescu. Salut prezenta in aceasta discutie a d-lui Ovidiu Pecican. Poate doar din punct de vedere istoriografic perioada aceasta de douazeci de ani nu a fost irosita pentru ca din punct de vedere politic defilam cu aceleasi mentalitati de sluga.

  Dar intr-o tara in care oamenii stau la coada la carti (cele care se dau impreuna cu diferite ziare) doar pentru a repopula bibliotecile masive mostenite de la parinti, nu poti avea mai multe pretentii. Citeam pe un blog comentariul unui cititor care spunea ca singura sansa a Romaniei de a iesi din criza este aceea de a ataca Germania. Motivatia lui? Cu siguranta ca vom fi rapid invinsi si ocupati. Dar va dati seama? Dupa aceea vom avea parte de administratie germana, impozitele vor fi stranse regulat iar fiecare va trai atat de bine dupa cat produce.

  Trist dar adevarat. Am divagat putin de la subiect, fapt pentru care imi cer scuze.

  O seara frumoasa tuturor.

 • lucian burjuiul

  Din pacate constat inca odata ca traim in tara in care lucrurile merg pe dos intr-un mod natural. Cei care ar trebui sa-si dea demisia n-o fac. Si invers.

  @GM
  Ieri discutam acelasi lucru cu sotia: sa declaram razboi Germaniei… Si aveam indoieli daca nemtii ar alege sa ne ocupe. Mai degraba ne-ar vinde sa nu se lege la cap cu ce nu-i doare.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul & GM

  Nu ştiu dacă nemţilor le arde acum să ocupe ceva, pe cineva. Au încă de rezolvat cum şi-au luat înapoi Estul şi cum să-l reconcilieze (social şi economic) cu propriul Vest.

  Dar, chiar de ar avea chef să ocupe, nu cred că România s-ar afla printre cei mai vizaţi candidaţi la… anexare.

 • @Dorin Tudoran , @Liviu Antonesei

  In primul rand FELICITARI. Insa nu pot sa constat la un moment dat “fragilitatea” optiunilor la oameni care de la care nu ma asteptam

  Si din pacate am o lista foarte lunga cu “idoli” (nu luati 100% definitia termenului dar oameni a caror optiune o respectam chiar daca la un moment dat nu eramde acord) care m-au dezamagit

 • victor L

  Anecdota nu era cu nemtii, si s-a nascut imediat dupa Revolutie (insist sa-i spun asa, cel putin privitor la sentimentele si actiunile mele).
  Dupa serioase cercetari s-a ajuns la concluzia ca Romania are o singura solutie pentru iesirea din marasmul in care ne-a lasat comunismul: sa le declaram americanilor razboi. Dar sa nu facem prostia sa-i batem, ci sa-i lasam sa ne ocupe. Si sa trebuiasca sa ne reconstruiasca, la fel ca pe nemti si japonezi.

  Cei care tinjesc sa ne anexeze nemtii sa nu isi inchipuie ca vor fi scutiti de munca .Si nu inteleg pe cine acuza ca merge tara prost din moment ce remediul lor este o ocupatie straina.

 • Va rugam sa publicati si raspunsul domnului Teodor Maries pe blogul dvs.
  Multumim !

  http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/05/scrisoare-deschisa-adresata-domnului-dorin-tudoran/

 • CRAIMAN

  The last angry man ?
  rel="nofollow">

 • Carmen Alexandrescu

  Legea lustratiei nu este asa de tardiva din moment ce da nastere la atatea rectii.
  Regret decizia dvs.

 • Inima-Rea

  Din parte-mi, demisia dv aş dori să nu fi fost un risc calculat ci o pierdere neaşteptată, pentru Asociaţia 21 Decembrie. Evident, Asociaţia încă ar mai avea de ales -- să regrete noile alegeri, pentru a le valida pe cele vechi.
  Am citit răspunsul lui Mărieş şi-am văzut că e mai mult de-atît, e cam trufaş, aş zice -- semn că se crede pe cai mari.
  Îmi amintesc că aţi închis un blog fiindcă nu suportaţi să se-ndoiască vreunul de buna-credinţă a lui Mărieş. Acum, văzînd răspunsul său la scrisoarea dv, mă-ntreb de ce n-o fi acordat titlul acela tuturor parlamentarilor care au votat legea. Şi Preşedintelui, care o va promulga -- daca n-a făcut-o deja.
  Poate că e o cădere, d-le Tudoran, explicabilă prn suferinţele îndurate de Mărieş. Dar merită să afle şi el că prin luptă -- iar nu prin căciuleală -- a obţinut şi-atît cît mai e şi mai înseamnă Legea lustraţiei.
  Toate bune!

 • dan

  Intrebare pt Doru Maries

  Cu scuzele de rigoare, ma folosesc de aceasta postare pentru a-i pune o serie de intrebari lui Doru Maries. Stiut fiind faptul ca postarea este citita de ambele parti, ma astept sa citeasca intrebarile. Sunt interesante si pentru dl Todoran

  1.Stie cumva liderul “Asoc. 21 Decembrie” ca pe 2 februarie 2009, Roberta Anastase a contribuit, -- in Biroul Permanent al Camerei -- DECISIV la scoaterea de pe ordinea de zi a proiestului legii lustratiei (Atunci, Roberta Anastase a fost de acord cu PSD-ista Aura Vasile ca proiectul sa fie re-re -retrimis la comisia juridica si -- ATENTIE -- sa fie dezbatut in paralel cu Legea antinomenclatura a lui Gusa si Lavinia Sandru -- procedura corecta tinind cont de faptul ca avea un continut relativ similar. A mai auzit cineva ceva de aceasta lege? Deci nu s-a respectat regulamentul Camerei, ceea ce poate oferi un motiv in plus atunci cand PSD va sesiza CCR)

  2.Stie cumva Doru Maries ca pe 15 octombrie 2008, cand Bogdan Olteanu (fortand la limita regulamentele) a supus votarii legea lustratiei, a fost blocat de PD-L care a sarit in sprijinul PSD care s-a opus (atunci, PSD singur, nu ar fi reusit sa impiedice votarea)

  3. Stie cumva Doru Maries ca textul legii a fost SERIOS diluat de duo-ul Roberta Anastase -- Daniel Buda? (In plus, s-au incalcat toate prevederile regulamentelor parlamentare. Deputatii din comisia juridica NU au lucrat pe textul adoptat de Senat in 2006, ci pe un raport ad-hoc si ciudat (continea si amendamente ale unor parlamentari din legislatura trecuta, desi comisia nu a lucrat niciodata proiectul inainte) conceput de Anastase-Buda, Anstase venind si in comisie in calitate de initiator !!!!!!

  4. Stie Doru Maries ca legea va cadea la CCR pentru ca are doua articole CLAR neconstitutionale?

  5. Ce legatura (merit) are deputatul PD-L Dugulescu cu adoptarea legii? In afara de osanalele pe care i le-a ridicat Robertei Anastase (“o demna reprezentanta a noului val de politicieni” etc) si a faptului ca ii considera pe cei de la Soc.Timisoara si 21 decembrie drept autori ai legii !!!!!!?????, in rest nu a avut nici o legatura cu subiectul

  Ar mai exista intrebari, dar nu vreau sa abuzsz de spatiu.

 • li

  Dupa 5 zile de revolutie infierbantata , si eu si revolutia , m-am retras cu scarba din cauza mirosurilor pestilentiale starnite de sobolanii care ieseau din catacombe , iar in fata , iar in balcoane .Am fost printre cei putini cu mirosul fin . Timp de 20 de ani mi-am reprosat ca n-am ramas , ca n-am luptat mai departe . Acum ma felicit . Poate ca daca as fi ramas as fi luptat pana ma dadeam si eu pe brazda ca altii .(oare ?). Va felicit si pe dumneavoastra si pe prietenii dumneavoastra care nu ma dezamagesc .

 • Felicitari si respect pentru atitudinea demonstrata.

 • Maria R.

  Dar cum facem noi,romanii,ca niciodata nu ratam a intra in gard cu orice idee,initiativa nobila sau/si benefica?
  Cum facem de amestecam in afirmarea/aplicarea unor idei nobile tot felul de figuri aflate,in fond,foooaarte departe de acele idei(ba chiar le intereseaza putin spre deloc)?

 • F. Balanescu

  Din pacate, gesturile curajoase, din trecut sau mai recente, sunt cumva anulate de tentatia puterii. Este si cazul lui Florin Postolachi (presedintele Asociatiei 15 noiembrie 1987– Brasov), membru de onoare al Asociatiei 21 decembrie si deputat.

 • Stimate domnule Tudoran, am citit corespondenta dvs cu dl. Maries. Vreau sa va pun o intrebare: societatea civila este cumva o casta inchisa ? Nu suntem toti cei care ajutam la o mica schimbare in Romania ? Indiferent cum ne cheama sau ce culoare avem ? Dupa 20 de ani inca mai gandim colorat, in loc de a vedea in tonuri de gri problemele. Citind ce s-a scris ma intre cum oare o initiativa cetateneasca ar fi trecut prin parlament, fara oamenii care au pus umarul la infaptuirea ei ? Si la urma urmelor era mai bine, daca aceasta lege nu exista deloc ? Romania nu se poate schimba peste noapte, insa se poate schimba cu pasi mici si determinati. Parerea mea !

 • Dorin Tudoran

  @ Alexa # 22

  1. Nu, nici vorbă -- societatea civilă nu este o castă închisă. De aceea, de ani și ani, repet că nimeni nu are dreptul să vorbească în numele întregii societății civile. Nu-mi plac acele comunicate care încep prin “Reprezentanții societății civile.” În asemenea situații este vorba doar de oameni ce reprezintă organizații, un forum ori altul al unor organizații etc. Societatea civilă nu a mandatat încă pe nimeni să o reprezinte în integralitatea ei.

  2. După peste două decenii de la decembrie 1989, Legea Lustrației nu trebuia să fie o “inițiativă cetățenească”. Inițiativa cetățenească se împlinise când oamenii ieșiseră în stradă și au fost măcelăriți. Trebuia să fie o datorie a parlamentarilor trimiși în forul legislativ de cetățeni. Parlamentarii care au așteptat atâta vreme, cei ce au avut nevoie să afle de la Teodor Mărieș că… Teodor Mărieș se află din nou în greva foamei pentru a decide că da, pot începe demersurile pentru votarea uneiu Legi a Lustrației nu-mi inspiră prea mare simpatie ori încredere.

  3. Nu, nu era mai bine ca Legea Lustrației să nu existe de loc, dar este o rușine că a apărut abia acum, în asemenea condiții și nu este gândită în jurul unor principii, ci în jurul unor oameni.

  4. Adevărat, România nu se poate schimba peste noapte, dar, zic eu, au trecut destule “nopți” din decembrie 1989 până în mai 2010. Iată niște nopți -- ciuntirea legii de funcționare a CNSAS, decorarea lui Vadim Tudor, mineriadele, privatizările banditește, Temeșan, Vlas, CARITAS, decorarea unui criminal ca G. Homoștean etc. Cam de câte nopți ar mai fi nevoie?

 • Nu a mandat inca pe nimeni asa cum spuneti, insa nici nu este unita.
  Spuneti ca legea lustratiei nu trebuia sa fie o initiativa cetateneasca ? Sa inteleg ca aveati asteptari de la clasa politica romaneasca sa treaca o lege, care se refera la principii, din proprie initiativa ? Eu spre deosebire de dvs. nu cred in clasa politica si nu cred in miscari ale acesteia in favoarea cetateanului sau a vreunui principiu. Cred in schimb in puterea societatii civile in ansamblu, de a-si cere parghiile necesare sa schimbe in folosul ei lucrurile, chestiune pe care nu am vazut-o abordata in cursul ultimilor 20 de ani, de catre intelectualii de marca ai acestei tari. N-am vazut sa ceara de exemplu procedura de recall pentru alesi si banuiesc ca stiau ca este esentiala. Oare care a fost rolul intelectualului roman in ultimii 20 de ani ? Nu cer socoteala, doar intreb si sper ca nu retoric.Nu mai pun problema Constitutiei de la care ni se trag toate, inclusiv faptul ca lipsa preambulului face ca declaratia noastra de intentie ca cetateni ai acestei tari sa nu existe. Si ce ne facem domnule Tudoran cu mentalitatea ? Exista mentalitati de moment sau de interese, care se instaleaza comod si le elimina treptat sau progresiv pe celalalte. Si atunci, gradul de civilizatie al unui popor in corelatie cu modul de a gandi, de a se comporta si de a respecta mentalitatile mostenite din generatie in generatie este foarte greu sa modifice o mentalitate, pentru ca oamenii se schimba greu la o varsta matura. Au preluat fara discernamant in functie de epoca si de gradul de instructie, iar biserica a avut un rol important in conservarea lor, pe cand scoala nu l-a putut avea, datorita profesorilor, care s-au confruntat ei insusi cu modificarea mentalitatii, trezindu-se goliti de cele vechi, fara a le lua in seama si incalcandu-le, fara sa se gandeasca ca un lucru gol..nu poate creea plenitudinea.
  Ca sa avem in sfarsit mentalitate de orice tip, trebuie pregatiti cei care sa fie formatori de mentalitate ! De fapt, ne lipseste un Cod al Mentalitatii, ca sa vedem unde-i plusul si unde-i minusul, cat preluam si cat eliminam din ceea ce avem.
  Avem nevoie de acest COD in familie, in relatiile interumane, la locul de munca, in institutii ca Biserica, Scoala, Justitie, Armata, Politie, Presa si ca orice Lege sa se bazeze pe un Principiu de Mentalitate recunoscut si acceptat de toti.
  Poate ca la acest lucru, intelectualii de marca ai tarii, din care faceti si dvs. parte ar trebui sa se gandeasca inainte de toate.

 • Dorin Tudoran

  @ Alexa # 24

  Avem nevoie de bun-simţ, în tot şi în toate. Codurile scrise, parafate etc. nu ajută prea mult acolo unde omul nu vrea să fie… om.

  Mentalităţi? Nu cunosc nimic mai încăpîţânat decat o mentalitate. Şi, mentalitatea predominată în toti aceşti ani în care toţi am vorbit despre nevoia schimbărilor a fost “Să se schimbe ceilalţi -- eu n-am de ce.”

 • Noii Golani

  Felicitari dle Tudoran! Grupul nostru de actiune a luat aceasi decizie incepand din 19 mai 2010.

 • Diana

  Vă mulţumesc pentru normalitate.

 • Dorin Tudoran

  @ Noii Golani # 26

  N-aş fi dorit să-i văd şi pe alţii procedând cum am făcut-o eu. Asociaţia 21 Decembrie 1989 şi Teodor Mărieş au nevoie de cât mai mult sprijin.

  În ce mă priveşte, şi înainte de a fi devenit membru de onoare al asociaţiei şi acum am fost şi rămân cu sufletul alături de idealurile şi sacrificiile asociaţiei.

 • Sorin Matei

  Stimate dle Tudoran,
  Am sa intru direct in subiect:
  1. In timp ce dvs erati “ales” membru onorific al asociatiei “21 decembrie” majoritatea membrilor fondatori, dar si altii cu activitate deosebita in asociatie au fost inlaturati, motivandu-se ca nu sustin asa zisul presedinte Maries (care a modificat statutul, cadrul intern de functionare a asociatiei pentru a iesi presedinte intr-un al treilea mandat, desi in asociatie sunt max doua permise). Pe scurt, oricine avea o pozitie diferita de a lui Maries si nu era trup si suflet PDL-ului si lui Basescu au fost exclusi. Aveti si dvs o contributie la aceste “fapte marete”. A fost totul ca pe vremea lui Ceausescu. Recent, o parte din membrii exclusi au castigat in instanta repunerea in drepturi, adica reprimirea in asociatie. Dle Tudoran, primul lucru pe care il ceream la revenirea in asociatie era oricum excluderea dvs, nu de alta, dar trebuie sa respectati opiniile celorlalti.
  2. V-ati intrebat vreodata de unde vin banii pentru micile dezmaturi din asociatie? Poate nu stiti, membrii sunt jecmaniti, platim o cotizatie consistenta si care nu se regaseste in ajutor dat membrilor. Se justifica uneori ca “e nevoie” pentru diverse actiuni, n-as vrea sa le numesc, ca sa nu va jenati. Asociatia are un cu totul alt scop decat linguselile politice si unirea intr-o camarila umila presedintelui Basescu.
  3. Cum credeti ca ati devenit membru onorific??? Doar prin decizia unilaterala a unei singure persoane, adica a lui Maries. V-au placut adulatiile? V-au placut linguselile, dar fara sa tineti cont de opiniile celorlalti membri ai asociatiei. Dle Tudoran, demisia dvs este tardiva, va consider un participant la dezbinarea asociatiei si, iarasi, nu vreau sa numesc aici alte actiuni care nu va fac cinste.

  4. Dle Tudoran, inainte de a va inscrie intr-o asociatie, de a primi distinctii, diplome si linguseli, intrebati si ceilalti membri ai asociatiei, verificati care sunt disputele din interior.
  5. trebuie sa repet, va consider vinovat, alaturi de altii care nu au ce cauta in asociatie, de toate cele intamplate in asociatie, de disputele si sistemul autoritar-dictatorial impus de un grup de impostori pe care l-ati tolerat si promovat.

  Numai bine

 • Dorin Tudoran

  @ Sorin Matei # 29

  Dle Matei,

  Vă public comentariul, chiar dacă este jignitor și incoerent. Iată și punctul meu de vedere la ce afirmați:

  1. Este dreptul dvs. să cereți excluderea din rândul membrilor de onoare ai asociației a celor pe care îi considerați nedemni de acest titlu. Este o chestiune internă. Eu nu m-am adresat asociației dvs. cu o cerere de a deveni membru de onoare. Am fost invitat să devin membru de onoare. Uitându-mă la lista celorlalți membri de onoare și respectând idealurile asociației, am acceptat. Nu știu de ce ați fost exclus din asociație, nu știu care sunt motivele pentru care dvs. personal mă socotiți nedemn de a fi membru de onoare al asociației, dar felul în care vorbiți cu mine și cum vă expuneți punctul de vedere nu v-ar califica pentru o membrie în nici un fel de organizațier bântuită de bun-simț.

  2. A mă acuza tocmai pe mine de a fi parte a unui efort de transformare a asociației într-o camarilă umilă și la dispoziția lui Traian Băsescu vă recomandă pentru un tratament foarte special din partea semenilor dvs., dle Matei.

  3. Cum cred că am devenit membru de onoare? Așa cum mi s-a comunicat. Nu mi-a menționat nimeni că dvs. și alții v-ați opus. Nu vreți să numiți alte acțiuni care nu îmi fac cinste? Eu zic să le numiți dar să vă țineți bine de probele aduse ca să nu cădeți unde nu v-ar fi bine deloc.

  4. Ideea dumneavoastră că înainte de a accepta invitația de a deveni membru de onoare al unei organizații trebuie să întrebi toți membrii organizației respective dacă sunt de acord și dacă nu există cumva dispute în interior îmi spune cam cum gândiți.

  5. Dvs. mă puteți considera vinovat de ce spuneți, dar îmi iau libertatea să vă comunic că este o rușine cum gândiți.

  6. Îmi urați numai bine? Dle. Matei, dvs. aveți nevoie de atâta bine că nici nu știu cine vi l-ar putea face, atâta vreme cât vă faceți atâta rău de unul singur.

  Aici, dle. Matei, dialogul nostru ia sfârșit.

 • O întrebare, domnule Tudoran: Azi 19 octombrie 2010 sînteţi sau nu membru de onoare al asociaţiei “21 Decembrie”? Fiindcă pe saitul asociaţiei figuraţi ca membru de onoare http://www.asociatia21decembrie.ro/2010/07/membrii-de-onoare-ai-asociatiei-21-decembrie-1989/

 • Dorin Tudoran

  @mariusmioc

  Nu, nu sunt. Probabil ca numele meu a ramas acolo, fiindca cineva auitat sa-l scoata.
  Nu este o situatie de care sa imni aduc aminte cu placere, dar cea mai mare tristete este aceea ca — as indrazni sa spun-- am avut dreptate cu pacaleala promisei legi a lustratiei, nu?

WP Admin