≡ Menu

Scrisoare deschisă adresată dlui Ion Iliescu

D-lui Ion Iliescu

Președinte de Onoare al Partidului Social Democrat

3 decembrie, 2010

Stimate domnule Ion Iliescu,

În ediția din 16 noiembrie, a.c., a revistei ”22”, d-na Magda Botez, văduva regretatului Mihai Botez, oferă cititorilor următoarele informaţii în legătură cu moartea celui numit de Domnia-voastră ambasador al României mai întâi la Organizația Națiunilor Unite și apoi la Washington:

”Apoi Mihai vorbea despre el însuşi, de faptul că a fost o persoană indezirabilă în timpul comunismului şi de un paradox aparent: a rămas o persoană incomodă.

Cât de “incomodă“ era aveam să aflu în iulie 1995, când Mihai a fost asasinat la Spitalul Elias.

Stefan Halper, înalt ofiţer CIA, a venit personal în România cu acest mesaj şi cu propunerea ca Mihai să fie înmormântat cu toate onorurile în cimitirul eroilor în SUA, Arlington.

Am refuzat, spunând că, dacă Mihai şi-a dat viaţa, a fost pentru ţara lui, pentru România.“

La un an de la dispariția lui Mihai Botez,  dna Magda Botez semna în publicaţia de limbă română “Universul”, din Los Angeles, o scrisoare deschisă intitulată ”Mihai Botez a fost asasinat!…” , text în care, printre altele, menţiona următoarele:

”Închei cu un “zvon” venit din foarte înalte cercuri americane (David Funderburk, membru al Camerei Reprezentanților a SUA), citat și în presa românească (vezi Evenimentul zilei, 17. a.c.) că Mihai Botez ar fi fost asasinat fiind din nou incomod pentru fracțiunea de la putere ce nu dorește intrarea României în NATO.”

Consider că autorităţile române au obligaţia de a exprima o poziţie în legătură cu aceste informaţii,  cu atât mai mult cu cât ele au fost aduse la cunoştinţa opiniei publice de o persoană ce a reprezentat România (începând cu al doilea mandat prezidenţial al Domniei-voastre) în calitate de Consul General la Montréal.

Cum moartea lui Mihai Botez – om pe care l-aţi preţuit în mod deosebit – a survenit la 11 iulie 1995, când erați șeful statului, îmi îngădui să vă solicit un punct de vedere în legătură cu aceste dezvăluiri, considerând că sunteți personalitatea cea mai indicată să comenteze informaţii de o asemenea gravitate.

Cu mulțumiri,

Dorin Tudoran

 • @) Dorin Tudoran

  Ca si alti interesati, cu care am schimbat mailuri de cind ai postat textul, si eu astept cu mare nerabdare raspunsul dlui Ion Iliescu. Dar daca raspunde in privat, nu public, ne tii si pe noi la curent? Thank you, Sir!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Dar daca dl. Iliescu ii raspunde privat numai domanei Magda Botez, cum facem sa aflam deslusirile respective?

 • Nelu

  Este grav si nu trebuie bagatelizat.
  Totusi cititi va rog d-le Tudoran comentariul nr.9 de pe pagina:
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/era-mai-bine-pe-vremea-anticomunismului-i-55955.html
  Va rog chiar sa moderati acest mesaj.
  Uneori uit diferenta dintre literatura de fictiune si realitatea dura si comentez ca la olimpiada de literatura.

 • Nelu

  Acel comentariu nr.9 nu imi apartine.

 • Dorin Tudoran

  @ Nelu:

  Am citit. La facut misto, suntem buni. La facut ceva bun, ne lasam mai greu. La facut ceva bine, nu ne mai pricepem. Eu imi fac datoria sa aflu un punct de vedere fata de niste informatii importante aduse la cunostinta opiniei publice. Consider ca dl Iliescu este personalitatea cea mai potrivita sa ofere un asemenea punct de vedere, pentru motivele pe care le-am mentionat in scrisoare: era seful statului, il numise pe Mihai Botez ambasador, dupa tragica disparitie a lui Miahi Botez, dna Botez a fost numita Consul General la Montreal in timpul unia din mandatele prezidentiale ale dlui Iliescu etc.

 • Nelu

  Nu sunteti singurul care deranjeaza. Uneori personalitati mai putin contondente pentru sistem ajung in zone periculoase. Un exemplu: incercati sa cititi pe VOX partea a doua a interviului cu dl Emil Constantinescu. Link-ul nu duce nicaieri. Inca se poate citi de pe pagina revistei.

 • Dorin Tudoran

  @ Nelu:

  N-am pretins niciodata ca sunt singurul ce deranjeaza… Si, daca ma gandesc bine, deranjez cu mult mai putin decat as putea sa o fac… Las munca foarte dificila pe umerii unor “deranjatori” mai tineri si cu mai mult apetit pentru “deranjari”…

 • Nelu

  Nu va ganditi nici o clipa ca am vrut sa fiu agresiv, a fost mai mult o solidarizare de care stiu ca nu aveti nevoie dar am facut-o pentru propria mea constiinta.

 • Dorin Tudoran

  @ Nelu

  Nici nu mi-a trecut prin cap. Vroiam doar sa reiterez ca nu am asemenea pretentii -- tot felul de, nici nu stiu cum sa le spun, ma acuza de asa ceva, desi n-am nici in clin, nici in maneca,,, cu luptele lor pentru glorie, “putere” si alte futilitati…

 • ela

  Cati oare au disparut ca d-l Botez,si cati mai trebuie sa dispara ca sa nu se dea in vileag matrapazlacurile si tradarile batranului comunist?

 • securit (lovit de securi…)

  …daaa, e “tare ” mutarea asta de “shah ! ” ( la ii) shi “garda ! ” ( la dna mb ) …doar ca ashtia imi par nishte ” papushi…” trashi de sfori de “papushari ” -- papusharii sint in buncare ; atentzie ca mafia va suplini oricind cu gloantze lipsa creerelor ( daaa, vor tziui gloantzele pe la urechi ) ; shi e clar ca secretele astea -referitoare la mihai b. ( shi i.p. culianu ) vor fi biiine pazite de partea nevazuta a ice-berg-ului mafiot ( ceaushist-securi…) ca sa nu inceapa sa cada piesele dominoului securist… va rog facetzi publice toate informatziile in fiecare moment ca lumea sa shtie adevarul , poate primitzi totushi cite ceva shi din america -- trebuie sa datzi de un fir ; succes maxim !

 • Dorin Tudoran

  @ ela:

  Eu nu am acuzat pe nimeni de nimic. Am cerut doar pozitia personalitatii pe care o consider cea mai potrivita sa dea un punct de vedere in legatura cu asemenea informatii atat de importante. Orice speculatie faceti, va apartine.

 • Daniel StPaul

  Domnule Tudoran, cred ca sinteti un Inocent norocos (sinteti , cred, printre putinii scapati (ori poate singurul scapat al) ai macelului irodesc de acu vreo doua milenii.E cel putin tragi-comic sa alaturi, printre altele, notiuni ca Iliescu si (presedinte de) onoare. Si, la atita har supravietuitorist, binenteles ca optimismul dv. este cit se poate de normal. Sper ca memoria lui Mihai Botez priveste cu buna invoire demersul dv, caci, nu ma indoiesc, nu e mai putin generoasa decit omul MB. Ar avea cite unele (de-ale “unora”) pentru care, insa, ar putea sa nu fie tocmai senina.
  Weekend placut.

 • Dorin Tudoran

  @ Daniel StPaul:

  Sunteti usurel cam sibilinic… In asemenea cazuri, prefer un mesaj cat se poate de limpede…

  In discutie nu este chestiunea: merita ori nu Ion Iliescu titlul de Presedinte de Onoare al PSD?

  Memoria lui Mihai Botez nu poate privi decat cu buna invoire la acest demers al meu. Cand promit ceva, ma tin de cuvant.

  Dincolo de retinerile dvs. fata de demersuri ale mele, dincolo de afirmatii pe care le-am dovedit false, voi duce acest demers pana la capat.

  Inocent, al dvs,

  DT

 • Belphegor

  Interpelarea mi se pare corecta, avand in vedere premizele enuntate (functiile oficiale ale lui I. Iliescu si M+M.Botez la mementul respectiv). O problema mi se pare insa timingul. De ce dupa 14 ani? De ce nu in ’96, dupa prima semnalare venita din partea Magdei Botez? Pentru ca atunci nu exista blogosfera? Just, adevarul nu are termen de valabilitate si cautarea lui este o sarcina prescriptibila. Dar intr-o Romania care traieste la nivel epidermic si doar in prezentul imediat -- adica fara reflectie si fara proiectie -- demersul Dvs poate fi interpretat ca incremenire in proiect. Va mai lipseste doar ca adresantul sa fi devenit intre timp senil:)…

  PS: un gust ciudat imi lasa formularile Magdei Botez, parca identific stilul lui Pacurcu. Sau Turcepa…

 • Belphegor

  Nu “mementul”, ci “momentul”. Nu “prescriptibila” ci “imprescritibila”. Scuze, graba!

 • Radu Humor

  Nu stiu cum se face ca cei care au fost (cu adevarat!) indezirabili pe timpul comunismului, continua sa fie si astazi , cam la fel cum erau si sunt legionarii in toate regimurile :roll:

  Sa fie chiar asa o continuitate pe o anumita secventa politico-ideologica, sau doar niste interese ascunse de a tine departe de fraiele puterii niste persoane cu care nu poti sa cazi usor la intelegere , mai ales atunci cand vine vorba de niste principii pe care unii nu le pot negocia 😉

 • Radu Humor

  Pe de alta parte nu cred ca presedintele Iliescu ar putea fi suspectat de a comanda asasinate politice la nivel inalt, mai ales dupa ce-si facuse planul in ziua de Craciun 89.
  El intre timp devenise specialist in spatii verzi …

 • Smaranda

  Domnule Tudoran,
  Va felicit pentru incercarea de clarificare,ar fi extraordinar daca ….reusiti sa faceti ca adevarul sa iasa la lumina.
  Dar,asa cum spunea domnul St Paul,daca nu ma insel,intr-un comentariu…sunteti
  un mare inocent.
  Dumnezeu ajuta insa,inocentilor,asa ca va doresc din tota inima succes.
  Probabil ca din acest moment ,veti fi si dumeavoastra pe listele de comndamnare la moarte ale securitatii.
  Vorbind de’ securitate ‘,ar fi bine sa informati cititorul neavizat ca in Romania postrevolutionara au functionat si functioneaza 5 servicii de informatii,in afara celor cunoscute,oficiale.
  Si pentruca tot ati cerut clarificari lui Iliescu,dece nu crereti si clarificari de la cele doua servicii oficiale SRI si SIE,respectiv lui Magureanu si Talpes.
  Presupun ca sunt toti trei implicati in asasinarea lui Mihai Botez,asa ca daca tot
  intrebati,macar intrebati pe toata lumea,nu numai pe o figura de paie-Iliescu.

 • Daniel StPaul

  Ce era in cestiune era dimensiunea, pe care ma abtin s-o calific din respect pentru respect, alaturarii, fie si conjunctural-intimplatoare , a numelui Iliescu si a notiunii de onoare. Ca sa fiu sincer pina la capat, un repros nemarturisit, dar tenace(…), la adresa lui MB a fost ca acceptat sa fie alturat numelui invechitului in rele edec ros ruinant de tara si constiinte. Altminterea, nu pot decit sa va doresc reusita in demers.
  Sint flatat ca v-am nimerit cu Inocent-a, pe care il/o asumati (in Earnest, as zice)

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor:

  Nu m-am adresat dlui Ion Iliescu in ideea de a-l acuza de ceva. Cred ca este personalitatea cea mai potrivita sa ofere un punct de vedere. Si cea mai interesata sa o faca, fiindca acuzatia adusa de dna Botez vizeaza un asasinat ce s-ar fi comis in vremea unuia dintre mandatele prezidentiale ale dlui Iliescu. Tot in timpul unui mandat al dlui Iliescu, dupa mmoartea lui Mihai Botez, dna Botez era numita Consul General al Romaniei la Montreal. E nevoie de o lamurire, altfel nu mai putem intelege nimic din asemenea episoade cel putin contradictorii…

 • Dorin Tudoran

  @ Daniel StPaul:

  Prefer sa fiu inocent decat partas la lucruri si mentalitati ce-mi repugna. Mihai Botez a ales sa faca ce a gasit de cuviinta, opiniile si reprosurile unor prieteni sau admiratori fiind inutile. A fost dreptul sau, a crezut ca poate sa faca bine etc.

 • Dorin Tudoran

  @ Smaranda:

  Incepand demersul meu prin a ma adresa dlui Ion Iliescu, nu inseamna ca ma voi opri aici. Iata ce spuneam, printre altele, intr-u drept la replica aparut in revista “22”:

  “Asasinarea unui ambasador român în Spitalul Elias anunţată văduvei de un înalt ofiţer CIA, oferta aceluiaşi ofiţer (În numele cui? Există copii ale formalităților necesare unei asemenea înhumări?) să înmormânteze un cetăţean român în cimitirul militar din Arlington, menţionarea asasinatului și de un fost ambasador al Statelor Unite la Bucureşti (…) cer demersuri pe măsură.

  Cel jurnalistic poate începe cu invitarea la dialog a celor menţionaţi chiar de dna Botez (dnii Stefan Halper şi David Funderburck), a unor foşti înalţi demnitari (dnii Ion Iliescu, Mircea Geoană, Eugen Mihăescu), a unor foşti înalţi ofiţeri de servicii secrete (generalii Marian Ureche, Ioan Talpeş, Iulian Vlad) şi a şefilor de azi ai SRI (dl George Cristian Maior) și SIE (Răzvan Mihai Ungureanu) şi a medicilor ce au semnat actul de deces al lui Mihai Botez.”

  Limpede?

 • mariana

  @ # 19 smaranda

  Ne reintalnim, nu-i asa ?
  Aveti un suflet foarte bun. Avertizati in dreapta si-n stanga, cunoscuti, banuit-cunoscuti si chiar necunoscuti, de cele mai teribile nenorociri ce stau sa dea navala peste ei… Admit ca n-am prea fost cuminte, nu mi-am luat masuri de precautie si nici nu cred c-o voi face, mie placandu-mi “filmele” cu suspense pana spre sfarsit…

 • Dorin Tudoran

  @ mariana:

  Avertizari? Poate ne spuneti si nou despre ce este vorba. “Masuri de precautie”? Din nou, spuneti-ne despre ce este vorba.

 • Smaranda

  @Dorin Tudoran.
  Domnule Tudoran,este cat se poate de limpede.
  Si ..cu cat la “masa rotunda” vor fi invitate mai multe personaliatati,cu atat mai bine.Cred insa ca rudele apropiate ale lui Mihai Botez nu ar trebui sa aiba un drept de vot,in ceea ce se va discuta,din motive lesne de inteles.
  In legatura cu persoanele invitate,va sugerez urmatoarele nume:Ion Iliescu,Virgil Magureanu,Ion Talpes si persoanele indicate de d-na Botez.
  George Maior si Mihai Ungureanu erau “la gradinita” cand s-a intamplat evenimentul de care vorbim.
  Generalii Marian Ureche,evident ca este bine venit.
  Nu inteleg dece-i ‘invitati’ pe Iulian Vlad Eugen Mihaesco si Mircea Geoana ..
  Va rog sa ma lamuriti.
  Cred ca familia lui Mihai Botez ar trebui sa va multumesca .

 • Smaranda

  @ Dorin Tudoran
  Maria Manoliu-Manea,Prof.Univ.la UC Davis,a organizat o masa rotunda inchinata lui Mihai Botez,poate ca dansa si Peter Gross ar putea ajuta,facilita acest proces,ce parere aveti?

 • Dorin Tudoran

  @ Smaranda;

  Vor fi fost copii dnii M.R. Ungureanu si George Maior la vremea respectiva, dar astazi conduc doua din cele mai importante servicii secrete (nu spun cele mai puternice, fiidnca nu stim cate exista “in umbra” si cu se se ocupa…) unde exista suficiente informatii pentru a deslusi acest caz. Si altele.
  Iulian Vlad poate sa ajute in legatura cu dosarul (de negasit) al lui Mihai Botez. Eugen Mihaescu (fost cosilier al presedintelui Ion Iliescu, fost ambasador la UNESCO, fost vicepresedinte al Senatului pe probleme de afaceri externe si prieten al lui Mihai Botez) poate ajuta, cred eu. Dl Geoana — fost cam peste tot: externe, ambasador la Washington etc. poate sa ajute si dansul, cred eu.

 • lucian burjuiul

  Daca Iliescu va aduce o clarificare la demersul dvs inseamna o deschidere a cutiei Pandorei. Ar urma alte intrebari mai mult sau mai putin delicate la care ar fi nevoit sa raspunda.
  Tare mi-e teama ca institutia sau biroul de presa a lui Ion Iliescu, ex (triplu) presedinte, va inregistra scrisoarea deschisa apoi vor raspunde oficial ca se vor dedica negresit solutionarii problemei la care veti primi un raspuns de indata ce se va afla adevarul…. Don’t call us, we call you.

 • Dorin Tudoran

  @ Smaranda:

  1. Eu nu caut organizarea unei “mese rotunde”, unde fiecare voteaza cum crede de cuviinta.

  2. Dna Manoliu mi-a fost profesoara si am pentru Domnia sa un respect profund. Il cunosc bine si pe Peter Gross. Asemeni mie, nici ei nu pot fi de nici un ajutor in aceasta chestiune. Aici nu este vorba de meritele intelectuale ale lui Mihai Botez. Aici este vorba despre altceva: a fost Mihai Botez asasinat in Spitalul de elita Elias de membrii ai guvernului si presedintelui pe care ii reprezinta ca ambasador al Romaniei la Washington? La aceasta intrebare trebuie sa raspunde oameni si institutii de alta natura.

 • mariana

  Mai sus : “Probabil ca din acest moment veti fi si dvs. pe listele de condamnare la moarte ale securitatii”
  Mai acum vreo saptamana, era ceva si pentru mine. Smaranda ma sfatuia destul de energic sa stau cat mai departe de dl. Tudoran care m-ar putea nu numai plagia, dar chiar m-ar putea atrage intr-o “istorie” dintre cele mai neplacute. (Amanunte pentru doritori in Revista 22)
  Am toate motivele sa cred ca este vorba despre aceeasi Smaranda care, se pare, va cunoaste si ma cunoaste personal.

 • Nelu

  Dat fiind importanta scrisorii deschise poate ar fi bine sa reformulati mai diplomatic comentariul #30:
  “Aici nu este vorba de meritele intelectuale ale lui Mihai Botez. Aici este vorba despre altceva: a fost Mihai Botez asasinat in Spitalul de elita Elias de membrii ai guvernului si presedintelui pe care ii reprezinta ca ambasador al Romaniei la Washington? ”
  Nu suna grozav. Sugereaza o actiune directa a oficialilor, ceea ce e foarte putin probabil.

 • Dorin Tudoran

  ” Nelu:

  Repet -- nu acuz pe nimeni de nimic. Vroiam sa sublinez ca, oricat am respecta niste oameni ca personalitatile mentionate de Smaranda, in aceasta discutie nu pot ajuta lingvisti, scriitori, pictori, chimisti, arhitecti, pianisti, actori, ingineri etc. Este o chestiune ce tine de oameni si institutii ale statului sprecializate in altceva.

 • Dorin Tudoran

  @mariana:

  Sper ca va inselati. Nu am urmarit discutiile de pe site-ul revistei “22”. M-am uitat acum. Nu pot crede ca este vorba despre aceeasi persoana. Pe mine in orice caz nu macunoaste. Pe dumneavoastra nu am de unde sa stiu daca va cunoaste. Iar ce spune “Smaranda” de acolo nu are prea mult sens…

 • Niels Schmecker

  Scrisorile astea “deschise” sunt de o induiosatoare naivitate… Ca si petitiile alea internautice, de altfel… Consum inutil de energie pozitiva, parerea mea! Ion Iliescu este un simplu pensionar, de peste 80 de ani, fara nici o functie sau influenta in statul asta, ca sa poata declansa/accelera vreo ancheta sau da un IUP sau NUP pe vreun dosar. Ce daca este “presedinte de onoare” al unui partid din opozitie?! Ce daca este, in continuare, calul de bataie al propagandei actuale de partid si de stat?!

  Presupun ca nu insinuati ca Ion Iliescu l-ar fi asasinat, personal sau prin interpusi, pe Mihai Botez… Dar, daca vreti cu tot dinadinsul sa-l plictisiti sau enervati pe respectivul si, totodata, sa-i dati actualului presedinte idei proaspete de propaganda in beneficiul partidului sau “de suflet”, ca tot sunt alegerile dupa colt peste 2 ani, eu zic sa va adresati “celor in drept” sa traga foloase dupa crima asta (sau ce-o fi fost): Procuratura, presupun, sau cea mai apropiata sectie de politie… Ma scuzati pentru deruta, dar habar n-am unde trebuie depuse denunturile pentru “crimele cu autor necunoscut”!

  Las’ ca stie El, actualu’, mult mai bine decit mine si chiar decit mosu’ Iliescu! Ca a avut destul de-a face cu procuratura si cu politia, economica, rutiera si ce politie o mai fi prin lume! Si tot “crime cu autor necunoscut” a condamnat si Maria Sa, cu atata succes electoral, prin Raportu’ ala faimos anti… ce-o fi fost! 😀

 • Smaranda

  @Dorin Tudoran
  Aveti dreptate,oricum moderatorul acestei discutii(daca va avea loc) va trebui sa fiti dumneavostra.
  Va rog sa ne comunicati a.s.a.p.daca raspunde domnul Iliescu.

 • divanuriletomitane

  Stimate Domnule Presedinte Ion Iliescu ( Institutul Revolutiei Romane din Decembrie )

  Stimate Domnule Dorin Tudoran ( fost presedinte de onoare al ICCMER – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc )

  Plecand de la scrisoarea deschisa a d-lui Dorin Tudoran catre d-nul Ion Iliescu, am considerat mai relevante pentru Romania in actualul context de blocaj al integrarii Romaniei in structurile euro-atlantice ( tinand cont si de « glumita Schengen », ca si cum noi am fi principalii beneficari ai statutului de « strajeri » la frontierele UE ), titulaturile cu care ma adresez amândurora in actuala adresa. Consider initiativa d-lui Dorin Tudoran perfect simetrica ( mutatis mutandis ) cu cea a d-lui Ion Iliescu care a transmis in anul 2002 acea scrisoare d-lui Paul Goma, initiativa care ar fi putut schimba cursul istoriei Romaniei post-decembriste. Din pacate, atunci s-a pierdut acea sansa, deoarece cunoscuta acribie a lui Paul Goma nu a fost interpretata ca atare de stafful tehnic a d-lui Ion Iliescu. Acum, considerandu-ma oarecum in « stafful tehnic » al d-lui Tudoran ( in masura in care am identificat corect că si d-nul Dorin Tudoran este de acord cu forumistul Belphegor ca « Adevarul nu are termen de valabilitate si este impresciptibil », desi acelasi forumist aduce intregul context intr-o abordare foarte extinsa, amintind si de “Pacurcu & Turcepa »….), incerc sa repun adevarul necesar Romaniei in drepturi si, va rog d-le Ion Iliescu, sa nu ignorati cererea d-lui Tudoran.

  D-nul Tudoran a inceput « seria » cu o intrebare asemanatoare adresata Departamentului de Stat al SUA cu privire la relatia dintre Securitatea din Romania si pozitia lui Andrei Brezianu la « Vocea Americii ». Consider ca este momentul d-le Tudoran sa ne transmite-ti detalii despre acea solicitare ( nr. adresei, data, etc…). Apoi, ne-ati scris pe forum ref. la aceasta chestiune ca , « nimic nou pe frontul de Vest », chiar ati sugerat ulterior, si mai direct, ca nu ati primit niciun un raspuns ( « chiar daca nu primim nici un raspuns ….»

  Ofer mare importanta problematicii deoarece abia prin astfel de blocaje de comunicare Revolutia Romana isi va dovedi inutilitatea, marcata de ipocrizia si iresponsabilitatea asociate ei. Ipocrizia si iresponsabilitatea, fiind asociate de Regele Mihai I, Occidentului ( ipocrizia ) si elitelor romanesti ( iresponsabilitatea ).

  Ca analist angrenat continuu in demantelarea proceselor ce tin blocate societatile in status-quo-uri, sunt marcat, de ex., de lipsa de savarsire a initiativei lui Anghel Rugina de a decupla Romania de la un proces de dependenta economica pernicioasa fata de sisteme care devin din ce in ce mai corozive. Devenind membrii NATO si UE ( intr-o formula federala, si nu unificatoare precum actualele, nu ar fi fost nici o problema ), nu ne mai ramane sa facem pentru intreaga lume decat ceea ce si-a dorit reputatul economist american de origine romana pentru tara lui de bastina….Lucru imposibil daca nu se comunica intre adversarii de pe front, front artificial, creat si extins continuu de cei pe care Machiaveli a incercat odinioara sa-i trimita acasa dupa terminarea razboielor…Acum, dupa secole, acestia sunt in masura sa ne trimita pe noi DE acasa, oriunde…, doar pentru a nu a avea linistea necesara de a ne evalua necesitatile reale…Dupa ce « tot ce misa in lume », ne-a convins ca democratia si economia de piata trebuie sa reduca la minimum Statul din societate, incepand cu octombrie 2008, tocmai Statul a fost implicat si a salvat economiile occidentale. Ambasadorul SUA dadea si explicatia, sunt banii lor….Si economia romaneasca de dinainte de 1990 era (tot) a noastra…

  Deoarece aceasta adresa va fi transmisa ca si comentariu pe blogurile dvs., anunt ca ea este asociata si cu comentariul urmator, vizand un punct de inflexiune pentru Romania in lume ( pe blogul d-lui Tudoran a mai fost odata )…Imposibil fara si o inflexiune a lumii….

  Cu bine,
  Dezideriu Dudas

  P.S. 1 . Trebuie curmate odata « povestile » despre Securitatea perpetua si crimele ei….Sigur au (si) fost, nu vad insa de ce nu s-ar putea aborda folosind dreptul comun. Cei posibil prejudiciati , creaza atmosfere irespirabile in societati si, pana si anticomunismul creeaza astfel « imunitati”. Ref. la Revolutia Romana, nu cred ca cineva din popor nu ar fi constient de faptul ca Nicolae Ceausescu putea sa continue la nesfarsit lupta daca nu ar fi fost eliminat ( el fiind intr-adevar doar pretextul, grupurile care puteau conta pe el ar fi fost motorul de fapt ) iar ref. la Mineriade, e istorica afirmatia lui Andrei Plesu ca d-nul Ion Iliescu inclina sa mearga in Piata Universitatii dar « baietii destepti » ii dadeau rapoarte amenintatoare ca cei de acolo vor sa-l elimine….Ambele situatii sunt imposibil de imaginat in occident, dar aici, unde poate veni gripa aviara « oricand » si cu orice viteza si orice forta ( financiara, cum sugera si ambasadorul american ….), e de inteles….

  P.S. 2 Ar trebui ca raspunsul d-lui Ion Iliescu macar sa clarifice usurinta cu care David Funderburk a afirmat ca Mircea Malita, este cel mai mare mincinos pe care l-a cunoscut ( de fapt afirmatia apartine fostului senator american Jeese Helms, preluata de David B. Funderburk in cartea sa, « Un ambasador american, intre Departamentul de Stat si dictatura comunista din Romania 1981-1985 », la pag. 166, in cartea aparuta la Editura Dacon Constanta 1994 -- intr-un mod « inocent », David Funderburk, afirma ca duritatea lui Helms era interpretata atat de oficialitatile americane cat si de cele romanesti ca fiind indusa de dansul….QED ? Si in cazul M. Botez ? )…Altfel, vom mentine la nesfarsit Academia Romana la statutul de « PRETIOS RIDICOL » ( ma refer la felul in care e bagata in seama in problema Rosia Montana )

  PS 3 Un forumist de pe blogul d-lui Dorin Tudoran, foarte expansiv impotriva lui Vladimir Tismaneanu, a intervenit spre sfarsitul tiradelor sale, intrebandu-l pe un alt forumist care se intreba natural de ce fostii « cei mai comunisti » sunt si cei mai anticomunisti acum, unde au fost gazati bunicii lui !!! .Probabil, crezand ca a incheiat subiectul. Totul plecand de la ideea de « baietii si fetele de bani gata »…Trebuie completata expresia astfel : « baietii si fetele de bani gata sau idei gata »…Si atunci ne putem explica de ce tema nu se va incheia niciodata, cel putin in aceasta dinamica globalista ( fosta internationalista )… Cum s-ar putea incheia totusi ? D-nul Dorin Tudoran ne da solutia, sa nu legam destinul copiilor de vinovatia parintilor….Dureros este ca acel forumist este presedintele Asociatiei Jurnalistilor de Stiinta din Romania. Nu cred ca mai trebuie sa precizez care din ei….Daca raspundea precum Dorin Tudoran era OK. Dar el a intrat intr-o polemica care nu-l viza si i-a dat o profunzime la care niciunul dintre noi nu ne asteptam…Sa ne tot asteptam la astfel de « suprize » ? Pe aceasta directie, nu putem decupla macar Romania ? Intr-o prima etapa spre detensionarea globala ?

 • divanuriletomitane

  Motto : Dorin Tudoran : « Castiga cei ce nu cer si nu mai au nevoie (integral si de la un punct) de voie de la cei care incep sa piarda… »,

  PUNCTUL DE UNDE NU AR MAI FI NEVOIE DE « VOIE » :

  La CITY PARK MALL, asociat CENTRULUI DE SERVICII PUBLICE, poate fi imaginata organizarea unor conferinte publice prin care « Constanta » sa fie pusa si pe « harta doctrinara » a politicii Romaniei, nu doar pe cea a politicii concrete. Se pot crea mijloacele unei dezbateri reale ale ideilor politice, sociale si economice in Romania. De exemplu, in cazul aparitiei publice,
  -- a unui Program de Guvernare, ar trebui primita Replica tehnica a Partidului 2 ( P 2 ) si a Partidului 3 ( P 3 ), in cazul aparitiei Programului P 2 , ar trebui primite Replicile P 1 si P 3 , s.a.m.d…
  -- a unui Program tehnocratic ( din Administratie, inclusiv BNR…), ar trebui primite replicile de la P1 + P 2 + P3 ( inclusiv Replici tehnocrate la Programele P 1 , P 2 si P3 )
  -- a unui Program din societate ( ONG-uri, societati profesionale ), ar trebui primita Replica P 1 + P 2 + P3 + Replica tehnocrata ( inclusiv Replica societatii pentru Programele P 1 + P 2 + P 3 + Programul tehnocratic).
  ….Pentru concretete, redam mai jos partea din comunicarea nostra ref. la posibilele intalniri din anul 2011 :
  « Pentru viitor, vizam organizarea, probabil in luna februarie 2011, a « Divanurilor Tomitane » editia a II-a, prin participarea in primul rand a asociatiilor profesionale locale, la 4 evenimente publice de prezentare a unor lucrari de referinta :
  1. Pentru societate : Cartea istoricului Bogdan Murgescu, ” Decalajele economiei Romaniei fata de Europa, anii 1500 -- 2010 ” / D-nul Bogdan Murgescu a fost de acord in principiu.
  2. Pentru idei social-democrate : Cartea d-lui Adrian Nastase, ” Romania Europeana” / Am avut cateva comunicari cu d-nul AN pe aceasta tema si d-na Mihaela Nistorescu, asistenta sa, mi-a transmis ( acum cca. 3 ani ) ca ramane ca in viitor sa gasim o modalitate de organizare a prezentarii cartii.
  3. Pentru idei de dreapta : Cartea d-lui Valeriu Stoica ( alaturi de Dragos Paul Aligica), ” Reconstructia dreptei” / Am discutat odata cu d-nul Valeriu Stoica la Conferinta anuala de Drept organizata de el ( si Gheorghe Piperea ), prea putin insa pentru a intra in astfel de propuneri. Ma bazez insa pe d-nul Mircea Iustian -- PDL pentru contactul cu d-nul Stoica.
  4. Pentru idei liberale : Cartea d-lui Claudiu Doltu ( propunerea PNL pentru viitorul ministru de finante ), ” Monetarismul ” ( scrisa alaturi de Alexandru Tasnadi ). / Aici, ma bazez pe d-nul Alexandru Tasnadi ( este in conducerea CENTRAS Romania, a carui presedinte este d-nul Dorin Tudoran, probabil unul din sustinatorii importanti ai initiativelor noastre ) ».

  Dezideriu Dudas

 • mihai rogobete

  Sacă Wikileaks n-o să strănute, poate o să mai transpire.

 • Dorin Tudoran

  @ Niels Schmecker:

  Am mai precizat -- nu il acuz pe dl Ion Iliescu de a fi autorul moral al unui posibil asasinat. Pentru motivele mentionate in scrisoare, pe care nu le mai reiau, am considerat ca un puncr de vedere al Domniei-sale este important.

 • Dorin Tudoran

  @ Smaranda:
  Incep sa cred ca ori sunteti cinica (si asta nu-mi place), ori nu intelegeti ce spun (si asta nu e vina mea):

  Nu o masa rotunda propun, nu discutii de acel timp sugerez. Propun obtinerea unor puncte de vedere din partea celor mentionati de dna Botez si altor oameni care prin natura functiilor ocupate la vremea respectiva si in alte momente relevante pentru chestiunea in discutie pot aduce clarificari. De altfel, in textul publicat in revista “22” sugeram publicatiei pentru Dialog Social sa demareze un asemenea efort jurnalistic.

 • Dorin Tudoran

  @ divanurile tomitane:

  In graba, doar o clarificare: nu Departamentului de Stat am adresat/i se adreseaza intrebari precum cea pe care ati mentionata-o.

 • Niels Schmecker

  Pai, adevarul este ca doamna respectiva este cam… tra la la, fir-ar sa fie! Daca ar fi avut suspiciuni intemeiate despre vreo neglijenta sau “crima” medicala, cu totul altfel ar fi procedat, adica gospodareste si stiintific. O fi dansa coplesita de durere si nevoi, cum si eu am fost in cazuri similare, cand nu-i chip sa te impaci cu pierderea cuiva drag… Dar, daca ar fi urmarit adevarul si nu publicitatea sau promovarea/vanzarea propriei “imagini”, ar fi inceput prin a cere autopsia… Imi pare rau, dar asta-i inceputul unei Golgote in care, daca nu ai un strop de nebunie (auto)distructiva, nu te prea bagi, cand “crima” se petrece intr-un spital…

  Sper ca Ion Iliescu va fi la fel de domn ca dumneavoastra si-i va spune vaduvei cuvintele potrivite, nu ca mine, care n-am aspirat niciodata la statutul de “domn”, ci dimpotriva. 😀 Important este ca ati expediat-o pe doamna cu pricina la domnul potrivit, bun de pus pe o asemenea rana vesnic vie! Dar zau ca puteati s-o faceti mai direct, postand scrisoarea asta pe site-ul unui domn “de stanga”! Nu aruncand-o pe vaduva in “gura” licentioasa a unor nedomni ca mine… 😀

  Totusi, m-ar mira ca Ion Iliescu sa nu fi fost deja “abordat” de preopinenta, cu multiple petitii…

 • mariana

  @ Smaranda

  Inca mai astept un raspuns la cele doua comentarii care va priveau. Este simplu si nu ia timp : un da sau un nu.

 • Dorin Tudoran

  @ Niels Schmecker:

  1. Eu, unul, nu-mi permit sa fac afirmatii de acest fel in legatura cu persoana respectiva.
  2. Asta am si facut: am postat scrisoarea si pe blogul dlui Ion Iliescu. Este foarte probabil ca Domnia-sa sa nu citeasca blogul meu, dar este foarte improbabil sa nu citeasca blogul Domniei-sale.
  3. Nu am de unde sa stiu daca dna Botez i-a adresat ori nu dlui Iliescu petitii de felul la care va referiti dvs. Stiu insa-- si este de domeniu public — ca, in timpul celui de al doilea mandat prezidential al dlui Iliescu (deci dupa moartea lui Mihai Botez, moarte pe care dna Botez continua sa o considere un asasinat comis de o parte a fortelor aflate la guvernare alaturi de dl Ion Iliescu), dna Botez a fost numita Consul General al Romaniei la Montreal.

 • Florin Iaru

  @Dorin,
  doar nu-ţi închipui că Ion Iliescu a scris vreun rînd pe blog sau că îl citeşte.
  🙂
  De mese rotunde sînt sătul, mi-au făcut capul pătrat!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru:

  Eu mi-am facut datoria.

 • Sorin

  @Niels Schmecker

  Dupa cate stiam eu Mihai Botez a fost incinerat .
  Cam greu de procedat la o autopsie in asemenea caz,
  ce parere ai d-le smecher ?
  Am spus “d-le” ,dar adevarul este ca dupa o fraza
  ca aceea pe care ai scris-o mai sus -- citez :
  “Pai, adevarul este ca doamna respectiva este cam… tra la la, fir-ar sa fie!”
  nu pot decat sa-ti dau dreptate : domn nu esti ,si nici n-ai sa fii vreodata !
  SI btw, esti mult mai putin smecher decat te crezi …

 • Stimate Domnule Dorin Tudoran,
  atentionat de Liviu Antonesei (fost coleg si prieten ideoafectiv) ma înfrupt din ceea ce scrieti în ultimul timp si doresc sä vä multumesc pentru parvenirea cartii dvs. Cum traiesc în Germania de 25 de ani, sunt famliarizat cu furtunile nu numai ideatice ale prelucrärii trecutului german (ce ne poate fi un model serios) ci si cu efectele lor psihologice asupra unor copii (chiar pärinti) avuti în psihoterapie. Avem perspective asemnänätoare, eu si Liviu am încercat un dialog în 2004 (publicat în vol. Viata cotidiana în comunism, coord. A. Neculau), observ însä dificultatile continuärii lui la nivelul care sä aducä ceva si noi sä nu ne pierdem timpul extrem de pretios la vârsta noasträ. Nu stiu în ce masurä este realizabil, dar v-as ruga sä postati numai mesajele celor care-si dau numele integral. Anonimatul nu este decât prelungirea lasitätii si confirmarea afirmatiei fäcute la Ateneu de Hertha Müller.
  Apoi nu de comentarii aveti Dvs. nevoie ci de confirmäri de experiente sau atitudini la fel de verticale, recte profunde.
  V-as ruga sä-mi dati adresa pe email pentru a mä revansa trimitindu-vä o carte de Cräciun!
  Cu respect desosebit,
  dr.phil. Dan Gogleazä, Leverkusen, Germania

 • Dorin Tudoran

  @ Dan Gogleaza:

  Va multumesc pentru mesaj si ma bucur ca v-a parvenit cartea.
  Daca as da drumul doar mesajelor celor ce semneaza cu “nume integral”, am ramane foarte putini. Nici eu nu ma omor dupa anonimat, dar atunci cand mesajele se pastreaza in limitele decentei si a bunei-credinte, nu vad de ce nu ar trebui sa apara. Repet, eu, unul, prefer sa semnez intotdeauna cu numele meu.
  Va voi transmite adresa.
  Sarbatori fericite!

 • Belphegor

  @Dan Gogleaza

  Stimate Domnule Doctor in Filozofie din Leverkusen, Germania. Nu orice pseudonim inseamna anonimat. Este o identitate pe care si-o asuma intim forumistul si care poate avea mai multa relevanta (pentru el, cel putin!) decat numele+prenumele care i-au fost atribuite de altii, fie ei parinti sau nasi. Pretentia Dvs, scuzati-mi indrazneala, este aceea a unui militian care, inainte de ’89, legitima copiii in discoteca din sat, cand orologiul batea de 10:00 p.m.

  Conditiile impuse de dl Dorin Tudoran (DECENTA si BUNACREDINTA) ca un mesaj sa fie postat sunt suficiente. Poate unii dintre noi -- prin renghiurile sortii sau ale liberului lor arbitru -- sunt inca adanc conspirati, sa le interzicem asadar dreptul la opinie acestora? Sa-l interogam cu veioza in ochi pe Bunul Samaritean?

  Ca o observatie de final: nu stiu daca este chiar o dovada de smerenie faptul ca ne afisam cu titlurile academice pe un forum de discutii. Sa fie un reflex psihanalizabil al autolegitimarii? Dvs trebuie sa stiti mai bine, aveti pregatirea necesara. Va marturisesc insa ca, necunoscandu-va de niciunde, modul in care v-ati prezentat m-a ajutat sa pricep ca nu am de-a face cu un pseudonim derivat din repertoriul d-lui Marian Vanghelie. Ceea ce este un element pozitiv in sine.

  Va doresc toate cele bune!

  MCG

  PS: A nu se intelege ca sunt de acord cu improscarea de invective din umbra fetida a anonimatului. Pe blogul d-lui Tudoran nu exista insa acest risc asa incat nu am de gand sa ma afund cu filozofenia in abisurile si troacele subconstientului uman. Subiectele noastre aici sunt altele.

 • Belphegor

  Sper ca nu am fost prea abscons referindu-ma, in acest context, la dl Vanghelie. Aici este explicatia:
  rel="nofollow">

  Este inca un paradox al spatiului carpato-danubiano-pontic, proximitatea fizica a unor spirite disonante precum Marian Vanghelie si Hertha Muller…

 • What a great resource!

WP Admin