≡ Menu

Scrisoare deschisă adresată Ambasadorului SUA în România

Excelenței sale

Dlui Mark H. Gitenstein

Ambasador al Statelor Unite în România

Washington, DC, 25 octombrie 2010

Excelență,

Mă numesc Dorin Tudoran și sunt cetățean american de origine română. Stabilit în Statele Unite ale Americii din 1985, continuu să urmăresc cu atenție situația din România și evoluția relațiilor între țara mea de origine și cea de adopție.

Mă bucur să văd că luările dumneavoastră de poziție  se bazează pe o profundă cunoaștere a realităților românești, că declarațiile dumneavoastră publice dovedesc înțelegere pentru greutățile unei țări în tranziție și că nu evitați să vă referiți la slăbiciuni sistemice ce continuă să stea în calea evoluțiilor pozitive.

Apreciez faptul că, de fiecare dată când reiterați hotărârea administrației pe care o reprezentați de a continua să acorde sprijin României, menționați și impasuri interne pe care România  trebuie să le rezolve pentru a asigura bunăstarea cetățenilor ei și spre a-și consolida statutul de partener de încredere al Statelor Unite ale Americii.

Cu atât mai mult, declarația Excelenței voastre referitoare la calitatea serviciilor române de informații,  făcută duminică 24 octombrie a.c., în cadrul emisiunii ”După 20 de ani” a canalului de televiziune Pro TV, a avut darul să mă nedumerească.

Citez după Agenția de știri Mediafax: ”Serviciile dumneavoastră de informații, pot spune că sunt profesioniste și apolitice. Sunt și foarte competente, ceea ce este important și de aceea relațiile noastre sunt atât de strânse”.

Hărțuielile politce din România poartă amprentele serviciilor de informații. Rolul unor asemenea servicii a fost capital  în decembrie 1989, când revolta oamenilor a fost manipulată și un proces ce ar fi trebuit să devină unul revoluționar a fost deturnat într-o acțiune tipică de preluare a puterii din interiorul puterii. Servicii din cadrul armatei și Securității au jucat atunci un rol cheie în acea manipulare. Ce a început atunci  continuă să fie  desăvârșit azi. Și nu doar de o formațiune politică ori alta. Și nu doar de câțiva politicieni.

Importanța amestecului acestor servicii în sfera politicului este dovedită de competiția acerbă în care se află actorii politici pentru a-și asigura mai întâi sprijinul și mai apoi controlul asupra acestor servicii în preajma și după consumarea alegerilor. Toate conducerile post-decembriste ale României s-au folosit în acest chip de serviciile de informații și toate au sfârșit prin a fi folosite, într-o măsură sau alta, de acestea din urmă.

Departe de a fi apolitice, asemenea servicii – fie cele recunoscute oficial, fie cele alternative, care acționează dintr-o umbră bine protejată – sunt cele ce slujesc ambițiile grupurilor de interese sub care este strivit un singur interes: interesul național.

Practic, în România nu există competiție politică. Ea a fost substituită cu hăituiala economică, șantajul politic și dezinformarea în masă. Ele marchează atât luptele între partidele politice, cât și răfuielile din sânul uneia și aceleiași formațiuni politice.  Acest tablou dezolant poartă, apăsat, amprentele serviciilor la care vă referiți.

Toate părțile angajate în aceste lupte se folosesc de serviciilor de informații. De la interceptarea convorbirilor telefonice la monitorizarea contracandidaților, de la scurgerea informațiilor culese prin operațiuni legale sau ilegale la șantajarea adversarilor, implicarea acestor servicii constituie umbra tutelară a României de azi.

Corupția ce macină aceste servicii nu are decât un sigur echivalent: corupția din justiție. De aceea, România este doar în aparență un stat de drept. În realitate, toate pârghiile prin care se manifestă un stat de drept sunt alterate, corupte și adjudecate drept bunuri personale. Ca și în justiție, există și în serviciile de informații mulți lucrători onești, dar momentul în care ponderea lor ar putea să schimbe fundamental imaginea instituției pare încă departe.

Poate că aprecierile dumneavoastră se referă strict la serviciile de informații externe. Deși simplu cetățean, sunt unul preocupat de colaborarea între Statele Unite ale Americii și România în zone dintre cele mai diverse, în proiecte dintre cele mai importante și în entități fanion ale vieții internaționale. Încerc să fiu la curent cu eforturile comunității internaționale și mă bucur când România joacă un rol semnificativ.

Sunt sigur că există competențe excepționale  în cadrul acestor servicii și că aportul lor la eforturile țărilor aliate de a diminua instabilități periculoase și de a descuraja crearea unor noi focare de îngrijorare mondială sunt demne de toată gratitudinea noastră. Cum demne de respectul nostru sunt și eforturile pe care România continuă să le facă spre a-și onora obligații internaționale ce necesită resurse umane și materiale considerabile.

Există însă și datorii neonorate. Persoane ce au comis crime nu doar împotriva cetățenilor români, ci au fost implicate în acte de terorism împotriva unor instituții americane au continuat și continuă  să se bucure după 1989 de imunitate. Nu îmi este clar nici astăzi ce au cerut și, mai ales, ce au obținut autoritățile americane din partea celor române în cazul celor implicați în atacul terorist din 21 februarie 1981 asupra sediului “Europei libere” din München.

Personajul cheie al acelui act de terorism, generalul de Securitate Nicolae Pleșiță, a continuat să-și exprime în emisiuni de radio, televiziune, în presa scrisă și cărți mândria pentru “realizările” sale pre-decembriste. Celor câtorva cetățeni români, colaboratori direcți ai lui Nicolae Pleșiță în conceperea și instrumentarea acelui act terorist, statul român continuă să le asigure imunitate. Lor li se adaugă persoane ce au reușit să se “refugize” în Occident și au o ocupat aici funcții de răspundere.

Alte asemenea persoane, rămase în România, după ani lungi în care au slujit serviciile de informații din poziții precum cele de angajați locali ai ambasadelor străine la București se află azi peste tot – de la structuri politice la nuclee ale societății civile. Și competența acestora pare de necontestat și de neînlocuit.

Există azi diplomați români de o calitate excepțională.  Din păcate, politizarea în forță a corpului diplomatic, înțesarea lui cu persoane  ce nu au decât meritul că vin “pe surse”, ascultă și acționează cum li se ordonă “pe surse” poate readuce diplomația românească exact în locul unde se afla în decembrie 1989: o simplă debara a serviciilor de informații și contrainformații.

Excelență,

S-ar putea ca duminică, 24 octombrie a.c., să fi acordat un generos, imaculat cec în alb, de care pot beneficia ușor și cei a căror îndeletnicire continuă să fie macularea. Mi-e teamă că asemenea oameni și structuri vor folosi încă o dată expresia unui binevenit realism politic spre a exhiba un irepresabil cinism personal.

Cu cele mai bune gânduri și cu speranța că mandatul dumneavoastră va fi considerat cândva unul dintre cele mai productive pentru relațiile româno-americane și consoilidarea lor pe principii ce nu pot și nu trebuie să fie eludate.

Al dumneavoastră,

Dorin Tudoran

 • Un impecabil act de implicare civica: altrusit, lucid, bine motivat, necrutator.
  Chapeau, maestre!

  P.S. Sper sa nu ramaneti, din nou, “un caz aparte”.

 • radu

  Impecabil
  Si atat!

 • N.Brasoveanu

  Am mai spus-o si cu alte ocazii, Dorin Tudoran este constiinta cea mai reprezentativa a ceea ce au vrut romanii sa obtina odata cu inlaturarea dictatorului si a sistemului sau: o viata cat mai curata si mai frumoasa in randul natiunilor antemergatoare. Iata un model biografic care ar trebui sa ne reprezinte in tara si in lume. Felicitari Dorin Tudoran.

 • radu

  Ar trebuii ca dl Ambasador sa revina cu niste precizari.
  Altfel implicarea in politica pro putere este prea evidenta

 • napocitania_napocala

  dom’ tudoran (fara eee) dac’, dreak, n’am banui totzi ca asta mica bidinea aplicata bravelor, si nenumaratelor, noast’e “servicii” e justificata TOCMAI de lucrurile mai putzin curatzele pe car’ acestea le executa (in beneficiu’ comunitatzii “inteligence” (!) ‘nternatzionale…), m’as inscrie si io ‘n lista sustzinatorilor d-voastra neconditzionatzi (cel putzin) pentru acest demers impecabil.

  asa nu’mi ramine decit sa va ‘ntreb dac’ atzi primit vreun raspuns in legatura cu d’l brezianu.

 • mihai rogobete

  “…ambițiile grupurilor de interese sub care este strivit un singur interes: interesul național.”
  Dar dacă spuneaţi, dom. Tudoran, interesul comunal, al municipal sau cel judeţean, n-apăsa, peste toate, cel european? Adică, inductiv, interesul american îl cam confiscă pe cel global.

 • divanuriletomitane

  Draga Domnule Tudoran,

  Rechizitoriul trebuie sa fie mult mai amplu. Nici serviciile nu sunt de capul lor, iar cand acelasi ambasador explica cum ajuta mediul de afaceri american, inclusiv cu ajutorul serviciilor noastre secrete ( aici va dau perfecta dreptate ), iar pe « ai nostrii » ii fugarim din zi in noapte, problema nu e doar la servicii…

  Admirabila insa pozitia dvs. in linistea mormantala in care interesele Romaniei sunt sfartecate. Voi fi mai explicit, sper ( daca voi avea timp ), in week-end. Dom’ Niku, rosind sau nu, vad ca a pus si el punctul pe i. Stiti insa ca inca de acum cateva zile, privat, v-am scris ca nu cred ca subiectul Andrei Brezianu – Securitate – SUA, merita a mai fi luat in calcul. Eu unul n-as crede niciodata un raspuns diplomatic pe aceasta tema. Un raspuns in adevar, nu-l vad posibil. Asa ca ce rost are sa ne mai pierdem vremea ? Si CIA insa si Securitatea veche si noul SRI nu sunt institutii sau post-institutii care pot, programatic, sa faca numai rau…Ca sa faca bine insa, noi, societatea ( americani, romani, si de alte nationalitati…ca sa respectam vechea sintagma,,…), trebuie sa dam tonul, directia si sensul . Iar aici, dupa cum spuneam si mai sus intr-un context asemanator, linistea e mormantala. Cand ii scriam lui Vladimir Tismaneanu direct sau pe comentarii in articolele sale ca MARKUS WOLF ( RDG ) e de apreciat pentru consecventa ideilor sale, chiar daca recunostea ca sistemul comunist a gresit mult, punandu-l in balanta cu REINHARD GEHLEN ( RFG ) care a reorientat serviciile secrete ale lui Hitler in slujba serviciilor americane ( atat timp cat aveau ca « azimut » URSS …) si s-a remarcat imediat dupa 1945 printr-o teroare institutionala asupra oamenilor de afaceri vest-germani finalizata printr-un scandal public care i-a oprit zelul, primeam raspunsuri frumoase pline de « semnificatii » gen libertate, democratie, etc….Mutatis-mutandis, ar trebui sa ne opunem intrebarea ce « azimut » aveau serviciile noastre antedecembriste ….Pentru ca « urgia » impotriva sectorului dec afaceri se pare ca ramane constanta…Si va asigur ca nu situatia lui SOV acum, sau odata a lui Voiculescu, Patriciu sau fratii Paunescu ( in ordinea « numerelor de pe tricouri » ) ma influenteaza in a face aceste afirrmatii….Dupa cum va scriam si privat, ei ar trebui responsabilizati, nu victimizati. Dar n-ar mai iesi emisiunile atat de frumoase la televizor….

  Cu bine,
  Dezideriu Dudas

 • Mitica

  1. Felicitari.
  2. Eu ii puneam titlul: Baroane.

 • Dorin Tudoran

  @ radu # 4

  Nu cred ca dl ambasador a avut intentia sa se amestece in politica romaneasca. Si-a exprimat doar pretuirea pentru serviciile romane de informatii iar mie cuvintele Domniei sale mi s-au parut prea generoase.

 • Dorin Tudoran

  @napocitania_napocala #5

  Nimic (prea) nou pe frontul de Vest.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 6

  Nu cred ca interesul american il confisca pe cel global. Lumea de astazi nu mai este ce de la sfarsitul anilor ’80 inceputul anilor ’90.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 6

  Nu cred ca interesul american il confisca pe cel global. Lumea de astazi nu mai este cea de la sfarsitul anilor ’80 inceputul anilor ’90.

 • Dorin Tudoran

  @divanuriletomitane # 7

  Nu mi-am propus nici un rechizitoriu. Este doar o opinie. Mi s-au parut prea generoase cuvintele domnului ambasador fata de calitatea si moralitatea serviciilor de informatii romane. Sincer sa fim, bine ar fi ca eu sa fiu cel care se inseala. Chiar asta imi si doresc…

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 8

  Apăi, ‘mneavoastră aţi face multe boacăne…

 • mihai rogobete

  Ia, urmăriţi câteva replici aici: http://www.seriale.filmesubtitrate.info/2010/10/american-history-x-film-online-gartis.html Parc-ar fi scrise de Vântu.

WP Admin