≡ Menu

Şansa de a nu fi fost cetăţean sovietic

Pe lângă dosarul de urmărire informativă (DUI Nr. 233433), deschis la 3 august 1980 de către U.M. 0800 SMB (Securitatea Municipiului Bucureşti) cu aprobarea generalilor Iulian Vlad şi Nicolae Pleşiţă, la 10.06.1983, mi s-a deschis un alt dosar – Nr.  4804o –   “Dosar de acţiune informativă individual”. 77 de pagini din el au fost transmise de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Cum cele mai multe dintre aceste pagini sunt aproape ilizibile, singura modalitate de a le reproduce rămâne retranscrierea a ceea ce este, cât de cât, descifrabil.Câteva precizări referitoare la conţinutul documentului (fragment) de mai jos:

1. Înţeleg că documentele olografe dactilografiate în tuş şi purtând menţiunea ”Exemplar Unic” erau prezentate numai şefului statului. Cred că există o oarecare exagerare în această privinţă.

2. Este adevărat, l-am întâlnit în situaţia respectivă pe Gheorghe (“Gogu“) Rădulescu şi am avut o discuţie cu el. Conversaţia s-a transformat repede într-o ciocnire. Prezenţa lui acolo m-a luat cu totul prin surprindere şi argumentele sale m-au cam enervat. Ca şi curajul său. Cei ce l-au cunoscut bine (s-a întâmplat să nu mă fi numărat printre ei) spun şi astăzi că era un “comunist de omenie”. Probabil.

3. În vremea lui Ceauşescu, Gheorghe Rădulescu a reuşit să evite riscul de “a fi pensionat”. “Revoluţia” nu l-a iertat: un alt om despre care mulţi dintre cei care-l cunosc susţin şi astăzi că a fost un “comunist de omenie”, Ion Iliescu, l-a trimis pe Gheorghe Rădulescu în puşcărie. De unde se vede că, unde există un exces de omenie poate să apară şi un pic de puşcărie.

4. Deşi Gheorghe Rădulescu ne-a cerut gazdei şi mie să păstrăm ”discreţia asupra celor discutate” şi în pofida faptului că nota susţine că eu sunt cel ce a povestit unei surse a Securităţii cele menţionate în informare, teamă îmi este că lucrurile au ajuns la urechea cui nu trebuie pe altă cale. Sau – şi pe altă cale. Posibilităţi.

Prima – casa respectivă era bine monitarizată din cauza pericolului pe care-l prezenta pentru cauza sfântă a comunismului chiar gazda.

A doua – dacă nu mă înşeală memoria, printre invitaţi se aflau cel puţin doi informatori dovediţi ai Securităţii.

Dar, cum spuneam, nu Ceauşescu i-a venit de hac lui Gheorghe Rădulescu. Eu – nici atât.

 

MINISTERUL DE INTERNE

DEPARTAMENTUL SECURITĂŢII STATULUII  

U.M . 0544/SECŢIA a IV-a  

STRICT SECRET

Ex. UNIC             

Nr. F/0048040/ din 03.04.1984

NOTĂ

                Scriitorul TUDORAN DORIN a relatat unei surse a unităţii noastre, următoarele:

                La 26 februarie 1984, împreună cu soţia, a fost invitatul unui prieten care a aniversat ziua de naştere a copilului. La aniversarea respectivă a participat şi tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU.

                Întreţinîndu-se cu tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU, acesta i-a vorbit despre ”intrigile din partid şi din guvern”, i-a povestit că a fost şi dînsul exclus din partid, dar că în ciuda acestui lucru ”astăzi este ce este”.

                În acest context l-a sfătuit pe TUDORAN DORIN să nu plece din ţară şi să nu mai scrie la ”EUROPA LIBERĂ”, precizîndu-i însă că a ascultat emisiunile în cadrul cărora s-au transmis scrisorile sale şi că acestea i-au plăcut. A afirmat, totodată, că nici dînsul nu este de acord cu ce se  întîmplă în ţară, dar că avîndu-i pe ruşi alături nu se poate face nimic. A adăugat că dacă TUDORAN DORIN ar fi fost cetăţean sovietic şi ar fi făcut ce a făcut în România, dispărea de mult, fără urmă, cu întreaga familie.

                L-a sfătuit să aibă răbdare căci ”în cîţiva ani va ajunge mare”.

               În timpul discuţiei, după ce a consumat cîteva pahare cu băutură, tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU, arătînd cu degetul la telefon şi făcînd cu ochiul celor prezenţi, a afirmat: “eu sînt ilegalist, nu sînt de acord cu ce face TUDORAN DORIN”.

                GHEORGHE RĂDULESCU i-a rugat pe TUDORAN DORIN şi pe gazdă să păstree discreţia asupra celor discutate, deoarece în caz contrar “riscă să fie pensionat”. (…)

 • @) Dorin Tudoran

  Mi s-au povestit multe despre Gogu Radulescu si faptele sale de omenie, indeosebi fata de scriitori, artisti. Nu e simpla mitologie, nu? Oricum, Ilitch l-a taiat, i-a aplciat o omenie de tranzitie pina la os! Si erau intre ei, ca sa spun asa!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 1

  Mi-e teamă că a fost vorba şi de nişte poliţe de plătit…

  S-ar putea ca Ion Iliescu, în vremurile sale grele, să se fi aşteptat ca un om ca Gheorghe Rădulescu să-l ajute, să zică ceva etc. Prudent, poate că Rădulescu n-a vrut să rişte aşa ceva.

  Apoi, Ion Iliescu, poate, n-a vrut să rişte să salveze un om pe care mulţi îl vroiau în puşcărie în iureşul lor revoluţionar. Îmi amintesc că un grup de scriitori, actori, artişti plastici etc. a umblat cu un apel la clemenţă pentru Gogu Rădulescu dar nu s-a reuşit nimic. D’ale revoluţiei…

  E doar o părere. Poate că lucrurile au stat altfel…

 • divanuriletomitane

  Despre Gogu Radulescu de pe wikipedia :
  „ ….În particular, printre prietenii săi intelectuali, pretinzând că este beat, el îşi exprima greaţa şi dispreţul pentru „Conducător”, în timp ce public era unul dintre cei mai servili propagandişti şi promotori ai mitului Ceauşescu. ….După ce a fost arestat şi judecat împreună cu alţi membri ai Comitetului Executiv, Rădulescu a fost eliberat din motive de sănătate. Se spune ca a murit la începutul anilor ’90 ca pacient al Spitalului Comunităţii Evreieşti (deşi nu era evreu).”

  Reamintesc cum s-a votat pentru excluderea „banditului Goma” de la facultate :
  „Ai nostrii”, ca brazii = Pentru.
  Tismaneanu-tatal si Radu Florian = Abtinere
  Cetateanul sovietic Novicov = Impotriva ( „ Da, Goma e un reactionar, dar un reactionar cinstit !!! „ )

  Acum „se spune” ( prin jdemii de „Gogu Radulescu” ….) ca din cauza Americii nimic nu merge si nu va merge in lume…..Va dati seama de nesansa de a fi cetatean american ? Ca de-al de „Gogu Radulescu”, are „balta peste”, pentru orice regim politic….Pe de alta parte, nu e un motiv de a nega defintitiv greselile, mai grav, confuziile, unei tari, mai ales de potentialul SUA..

 • CARAIMAN

  77 de pagini de la SIE ? Numai 77 ? La activitatea si la contactele pe care le-ati avut dupa plecarea din Romania, plus Vocea Americii, plus “Agora”, plus prietenii ?
  Bun venit in clubul celor din dosarele carora lispesc halci intregi pe motiv de siguranta nationala!
  Cit despre Gogu Radulescu, chiar daca a fost arestat in invalmaseala procesului CPex, nu cred ca a mai apucat sa fie si judecat. Si chiar daca va fi petrecut citea zile de inchisoare, a fost eliberat din motive de sananate, la interventia multilor sai prieteni din cultura chiar la Ion Iliescu. Ceea ce se stie sigur este ca a murit intr-o casa de batrini a comunitatii evreisti.

 • marianacodrut

  Dorin, cind vezi cum dispar acum, in… democratie, din Rusia atitia ziaristi, iti vine sa-i dai totala dreptate lui GR cind a spus ca, daca erai cetatean sovietic, dispareai cu tot cu familie cit ai zice peste… Brrr!
  Cît despre atitudinea lui Ilici fata de el -- si eu am citit (auzit?) ca Gogu R. a ajutat multi scriitori in diverse situatii. Nu am citit-auzit insa dupa ’89 sa-l apere vreunul din cei ajutati cindva…

 • Dl.Goe

  Coane Dorine, la un moment dat ati afirmat pe blog ca (citez din memorie) “dl Basescu s-a purtat cu mine ireprosabil”. Ne puteti spune cum s-a purtat cu d-voastra (prin comparatie) dl Iliescu? Comparatie desigur intre Iliescu si Basescu nu intre d-voastra si Gogu Radulescu…

 • Dl.Goe

  Coane Dorine, la un moment dat ati afirmat pe blog ca (citez din memorie) “dl Basescu s-a purtat cu mine ireprosabil”. Ne puteti spune cum s-a purtat cu d-voastra (prin comparatie) dl Iliescu? Comparatie desigur intre Iliescu si Basescu nu intre d-voastra si Gogu Radulescu… cu care observ cam frecventati aceleasi petreceri si pentru care vad ca aveti o oarecare empatie. E bine zis aici empatie? Tinand seama de amanuntul ca dânsul e mort.

 • Dorin Tudoran

  @divanuriletomitane # 3

  Toată lumea este convinsă că nimic nu merge bine în lume pentru lumea de bine din cauza Statelor Unite.

  Evident, lumea ar duce-o infinit mai bine — inclusiv oamenii de bine — dacă liderul mondial ar fi România. S-a încercat o vreme cu Uniounea Sovietică/Rusia și rezultatele ar fi excelente.

  Dacă de la mine așteaptă oamenii de bine să neg greșelile făcute în lumea asta de bine — America — vor avea mult de așteptat.

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 4

  N-ar trebui să vă mirați. Am aflat acum vreo jumătate de an că un faimos jurnalist al “Europei libere” (ca, de altfel, și cea mai cunoscută crainică de la Free Europe), jurnalist pe care ar fi dorit să-l ucidă în fiecare zi de câteva ori ar fi “necunoscut” arhivei SIE!?!

  Continuu să-l caut, să-i mai mulțumesc o dată pentru ce a reprezentat pentru ascultătorii din România, și să-l întreb dacă este vorba doar de un zvon ori chiar asta i s-a spus -- “Ne sunteți necunoscut!”

  Dacă aflu ceva, vă dau de știre. fiindcă asta chiar ar fi de tot!

 • Dorin Tudoran

  @ marianacodruț # 5

  Mariana,

  Nu că nu i-aș fi dat dreptate lui GR… M-a lovit atunci felul cum se uita el la jumătatea plină a sticlei, când eu vedeam numai jumătatea goală. Evident, azi, prinvind în urmă, îi dau dreptate.

  Da, GR a ajutat multă lume. Recunoștința nu este chiar partea forte a caracterului nostru, dar, cum scriam, îmi amintesc că niște personalități foarte cunoscute au încercat să facă pentru el tot ce s-a putut atunci cînd a dat de belea, de mare belea.

  Că n-au reușit sau au reușit numai parțial, că nu l-au mai vizitat când a fost acceptat în acea casă de bătrâni, nu știu. Dar, n-am nici o îndoială că GR a plecat din această lume destul de amărât de neomenia care ne stăpânește -- indiferent de regim politic…

  În ziua plecării din România, mi-a tranmis un mesaj: mesajul era de o naivitate copleșitoare. În același timp, mi-a dat un soi de curaj, de care aveam mare nevoie în acele clipe.

  Pentru un om ca el, din anumite motive, și pentru unul ca mine — din cu totul altele, schimbarea nu putea să aducă vești foarte bune. M-am tot întrebat cum putea un om deștept, cum a fost el, să creadă că la o adică va avea vreo șansă să scape…

 • Inima-Rea

  Gogu Rădulescu ajunsese ambasador itinerant în America Latină -- l-a ţinut Ceuaşescu acolo, pînă s-a zaharisit. Pretextul oficial -- “moral”, cum dracu’ altfel -- era că se-nsurase cu o balerină de la Operetă.
  Ce a făcut IIici cu el, a fost curată nemernicie, fiindcă Gogu Răduelscu era un biet moşneguţ, la vremea aceea. Sper să i se-ntoarcă darul -- nu că l-aş fi cunoscut pe Gogu Rădulescu. Dar CPEx s-a scos de minune cînd trebuia împuşcat măcar dimpreună cu Ceauşeştii, dacă nu chiar îniantea lor.
  Altminteri, da -- Gogu Rădulescu avea dreptate, d-le Tudoran, dispăreaţi ca şi cum n-aţi fi fost. A dispărut el Zaharov, cînd îl căuta presa americană pentru un interviu. La adresa lui, un minunat rond de flori.

 • marianacodrut

  @Dorin
  Daca nu e secret, ce mesaj “de o naivitate copleșitoare” ti-a transmis GR cind ai plecat? Sint curioasa, mai ales ca era un om in virsta si, cu siguranta, uns cu toate alifiile (pentru mine, naivitatea spune ceva de bine despre un om)…

 • divanuriletomitane

  Si eu privesc cu simpatie America pentru ca de multe ori in istoria recenta mi-a dat impresia ca isi asuma singura autoritatea promovarii binelui in lume. Sunt insa realitati si adevaruri pe care nu le pot evalua suficient acum ( trebuie data ideologia la o parte, daca s-ar putea si stiintele umaniste, mai ales cele ale comunicarii, si ar trebui analizat, tehnic, la rece ). Acea autoritate ( promovarea binelui in lume ) insa, mi se pare asumata cu onestitate, cel putin de clasa politica americana responsabila. Ceea ce nu-i putin lucru, intr-o lume, in care nu prea se ma face nimic important deoarece „se considera” ca „dusmanii” sunt prea puternici…..

  „Liderul mondial… Romania „ ? Asta-i mai tare ca „Rugati-va pentru fratele Alexandru”, a mentorului celor care se pare ca erau apropiati de Gogu Radulescu…..Citesc acum cartea lui Charles Leadbeather ( Financial Times, Independent, BBC ) referitoare la „inovatia de masa, nu productia de masa „ ( „ Noi –gandim „ ). Romania ar fi doar un „negru” care ar milita alaturi de altii pentru democratizare si drepturi egale cu „albii”. Si in aceasta viziune, America ar avea un avantaj istoric….Dar, in contextul antisegregationist de mai sus, „Romanica” noastra ar putea da o determinatie, „mondiala” chiar, liderului, SUA. Am scris „Romanica”, pentru ca in eventualitatea in care SRS ar citi aceste comentarii, sa nu considere ca nu am tinut cont si de viziunea lui antonimica. Nu mai stiu daca acea viziune a facut istorie inainte sau dupa integrarea in UE ( in NATO stiu ca eram ). Intelegand bine ce ar trebui sa insemne calitatea noastra de membrii NATO si UE ( si cetatenii de culoare au fost si sunt cetateni ai SUA, mai nou, chiar „LIDERUL LIDERULUI”….), cred ca era necesara aceasta posibila clarificare a pozitiei Romania fata de SUA.

 • Dorin Tudoran

  @ Inima-Rea # 9

  Ambasadorul (at-large), dar mai ales in Argentina, era altcineva: Gheorghe Apostol, un ul din autorii “Scrisorii celor 6”.

  Mai dispaream si eu cand era vorba de vreun jurnalist (sunt multe documente de acest fel in dosarul meu) dar GR vorbea despre disparut acela total, de unde nu s-a intors inca nimeni pana acum…

 • Dorin Tudoran

  @ marianacodruț

  Am menționat episodul în prefața de la “De bună voie, autobiografia mea”, (1985) dar e multă vreme de atunci. Nu l-am numit pe GR, căci era încă în viață. Ca și Ceaușescu…

  Mesajul era, în esența același -- mă sfătuia, insista ca, ajuns afara, să tac din gură, să nu risc să mi se întâmple vreun… “accident”. Mai curând de cât îmi închipuiam, în România se vor întâmpla mari schimbări și voi fi chemat, de urgență, să mă reîntorc, să joc nu știu ce fel de mare rol în revenirea țării pe făgașul normalității etc.

  Ce m-a încurajat a fost ideea că poate-poate știe el ceva mai mult ca alții și — poate-poate, chiar se va întâmpla ceva.

  În legătură cu mine însă știam foarte bine că nici nu avea cine să mă cheme (de ce-ar fi făcut-o? nu fusesem membru al niciunui grup de înalți complotiști de palat!), nici nu m-aș fi repezit să joc vreun mare… rol.

  Repet, naivitatea (da, în acest caz, și eu am folosit-o în sensul ei pozitiv!) care m-a tulburat era că GR putea să creadă că va juca el însuși vreun… rol în noua Românie. Un asemenea rol care să-i dea șansa să recomande celor cu cele mai mari… roluri să mă cheme în țară.

  Când am revenit prima oară, pentru două săptămâni, în România, l-am vizitat pe George Macovescu. N-am să uit cum s-a uitat la mine și mi-a spus îngrijorat “Sper că ești doar în vizită, să-ți vezi mama și că nu-ți dă prin cap să te întorci. Nici să nu te gândești la o reîntoarcere definitivă — aici vor urma lungi ani de o mizerie morală pe care nu ți-o poți imagina. Ai ajunge să fii din nou urât…” Și a avut dreptate.

 • Gogu Rădulescu a fost trimis la puşcărie nu de Iliescu ci de procuratură. Iliescu e cel care a dat decretul de graţiere.
  Trimiterea lui Gogu Rădulescu la puşcărie s-a făcut împreună cu ceilalţi membri ai C.P.Ex. şi pentru acelaşi motiv: În şedinţa C.P.Ex. din 17 decembrie 1989 Gogu Rădulescu a aprobat reprimarea prin foc a revoluţiei din 1989, acţiune în urma căreia au rezultat un mare număr de morţi şi răniţi.
  Gogu Rădulescu a avut prilejul să dovedească că e “comunist de omenie”, făcînd în 17 decembrie 1989 ce a făcut Egon Krenz în RDG sau Petăr Mladenov în Bulgaria. Nu a folosit acest prilej.
  Acum, dacă urmăreşti ce se întîmplă în RDG sau Bulgaria, nu prea se bate monedă acolo despre cît de “comunişti de omenie” au fost Egon Krenz sau Petăr Mladenov. Numai în România e moda să se găsească comunişti de omenie la singurul regim comunist din Europa care în 1989 a hotărît deschiderea focului împotriva propriului popor.
  Prin aprobarea pe care a dat-o deschiderii focului împotriva demonstranţilor, Gogu Rădulescu a depăşit stadiul de simplu comunist, trecînd la stadiul de criminal comunist. Este o diferenţiere care, după părerea mea, trebuie făcută http://mariusmioc.wordpress.com/2009/09/29/o-diferentiere-necesara-comunisti-si-criminali-comunisti/
  Domnule Tudoran, care este, după părerea dv., relevanţa juridică a faptului că la o întrunire la care aţi fost prezent, Gogu Rădulescu a făcut cu ochiul? Cu ce influenţează asta existenţa faptelor penale de care a fost acuzat?

 • Mai citim pe internet: “La 20 decembrie 1989, Gogu Radulescu, membru al C.P.Ex. al C.C. al P.C.R., aparea pe televizor, langa Nicolae Ceausescu si patru membri ai inaltei conduceri de partid, in timpul faimosului comunicat privitor la evenimentele de la Timisoara”
  http://www.ne-cenzurat.ro/arhiva/necenzurat_58/html/58_dezvaluiri.html
  Chiar sînt curios dacă e adevărat, eu nu ştiu cum arăta Gogu Rădulescu. Înregistrarea video din 20 decembrie e la http://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/20/ceausescu-la-tvr-20-decembrie-1989-populatia-din-timisoara-a-vazut-aceste-distrugeri-de-tip-fascist-armata-si-a-indeplinit-pe-deplin-datoria-fata-de-patrie-fata-de-popor-si-cuceririle/
  La minutul 0:45 respectiv 1:07 apar şi alte persoane în imagine. Care din ei e Gogu cel de omenie?

 • Dorin Tudoran

  @ mariusmioc # 16

  A ş spune că ăspunsul la întrebarea dvs. referitoare la relaţia între făcutul cu nochiul şi responsabilitatea faptelor penale există în textul meu:

  “Conversaţia s-a transformat repede într-o ciocnire. Prezenţa lui acolo m-a luat cu totul prin surprindere şi argumentele sale m-au cam enervat. Ca şi curajul său.”

  Acest gen de curaj mi-a displăcut întotdeauna, indiferent de la cine a venit.

 • Dorin Tudoran

  @mariusmioc #17

  Gogu Rădulescu se află în grupul de trei persoane din stânga lui Ceauşescu. Este cel din mijloc, încadrat, cred, de Manea Mănescu, în dreapta, şi Ion Dincă, în stânga

 • CARAIMAN

  1. Înţeleg că documentele olografe dactilografiate în tuş şi purtând menţiunea ”Exemplar Unic” erau prezentate numai şefului statului. Cred că există o oarecare exagerare în această privinţă.

  Cred ca exageraţi cu modestia în acest caz. Exista deja probe scrise ca in anumite cazuri de nuci tari, care nu puteau fi sparte de securişti (nici nucile, nici capetele lor, cu mijloacele care le stateau la îndemina, Securitatea trebuia sa anunţe “conducerea superioră”, uneori pâna la cel mai înalt nivel… tovărăşesc. E vorba de persoane şi personalităţi cu o anumita suprafaţă publică, cunoscute înauntru şi afară, cu bune legături afară sau în mediile diplomatice din ţară, cu prieteni buni înuntru, care puteau să semnaleze ba chiar să anunţe cui trebuia orice evoluţie (sau involuţie) negativa a şi asupra “obiectivului”. Iar DT se afla în mai multe din situaţiile semnalate. In plus, aveau o sensibilitate deosebita la tot ce venea in contact cu “problema respectării drepturilor omului” şi cu americanii, din cauza de… clauza, ce trebuia reînnoita anual.
  In aceasta situatie s-au aflat Paul Goma, Vlad Georgescu, Mihai Botez si, cu voia dvs., ultimul pe lista, deocamdata, DT.
  Intr-o stenograma a unei şedinţe CPEx din 30 martie 1977, data recent publicităţii, N.Ceauşescu muştrulieşte securiatea pentru extinderea incendiului declanşat de Paul Goma, cere arestarea lui, anunţă arestarea lui Vlad Georgescu, şi marturiseşte cu guriţa lui, ca în cazul VG, “eu le-am dat aprobare sa-l aresteze”!
  Detalii, aici:
  http://www.revista22.ro/documente-ale-cpex-din-1977-3324.html
  Aşa că, ce mai încolo şi încoace, aţi avut “onoarea” ca numele dvs. să ajungă sub auguştii ochi ai Conducătorului. Ma rog, dacă de onoare ar putea fi vorba!

 • Dorin Tudoran

  @CARAIMAN # 20

  …da, ştiu, am avut onoarea. Şi nu o singură dată.

  În “Nota cu trei nume” relatam consternarea lui Petru Enache când a aflat că nu mi se rezolvase situaţia locului de muncă. Era îngrozit că Ceauşescu avusese dreptate cu câteva zile înainte când, întrebându-l pe Enache, acesta raportase că problema fusese rezolvată iar Ceauşescu îi răspunsese să mai verifice o dată, fiindcă el are informaţii că nu fusese rezolvată.

  Aşa cum copilul cu şapte moaşe rămâne cu buricul netăiat, tot aşa, anumite probleme rămâneau nerezolvate chiar dacă Moaşa-şefă dădea ordin să se rezolve. Între cabinetele 1 şi 2 existau prea multe grupuri de Asistente de Moaşe (de la generali la şefi de secţie pe la CC al PCR, de la informatori confidenţializaţi la maximum la purtători de înscrisuri ultra-secrete etc.) care aveau grijă ca unele probleme să nu se rezolve ca să-şi justifice anumite acţiuni şi niscaiva renume.

  Voi posta — nu ştiu exact când, dar o voi face — două documente care indică limpede când mi s+a aprobat plecarea definitivă din ţară şi de ce nu am putut pleca decât mult, mult mai târziu.

  D’ale beciurilor gândirii politice la români; la unii români…

  Sănătate!

 • CaRAIMAN

  Ah, fir-ar sa fie. Uitasem de nota cu “nota cu trei nume”, care acum imi pare si mai importanta decit mi s-a parut la prima oara. Asa se intimpla cind scrii fara sa ai documentele in fata, pe toate, ca sa faci conexiunile. Abia acum imi dau seama ce persoana importanta erati si sunteti, daca tov. N.Ceausescu, personal, la cite avea pe cap, se mai ingrijea si ca dvs. sa aveti un loc de munca. De acum inainte sunteti de doua ori mai mult decit ce erati pina acum in ochii mei. Poate ca ar cazul sa va vorbesc, in semn de respect deosebit, chiar cu… Domnule!
  Chapeau… Domnule Tudoran!

 • Dorin Tudoran

  @CaRAIMAN # 22

  Lăsaţi, lăsaţi, aici nu suntem la Guvern. La noi nu ţin linguşelile -- la noi singurul lucru ce contează sunt meritele. Aflu eu într-o zi cine sunteţi şi, dacă aveţi merite, vă va merge bine, ajungeţi, vorba lui GR,om mare.

  Dacă nu aveţi nici un merit, abia atunci vorbim cu premierul şi vă împroprietăreşte el cu niscaiva merite prin decret… prezidenţial!

  Dar, cum ziceam, deocamdată numai meritele contează şi eu mizez — ce zic eu mizez? — contez pe meritele dumneavoastră!

 • CARAIMAN

  Daca puteti atitea si aveti atitea usi deschise, n-ati putea sa-mi indepliniti macara una din dorintele urmatoare…
  1. Sa ma infieze unul din capitalistii astia de tip nou ( un petrolisit, un gunoier, ceva, acolo) si sa-mi asigure o mica renta viagera? Nu pentru prea mult timp, ca n-o mai duc mult…
  Nu puteti? Bine!
  2. N-ati putea vorbil cu maiorul de la SRI si cu civilul de la SIE sa-mi dea si mie dosarele?
  Ah, nici asta nu puteti? Biiine!
  3. Puteti sa-mi spuneti si mie de ce dracu am plecat eu din Romania? Ca nu mai stiu! Din pricina Comunismului ? Din pricina Romanismului ?
  Va rog…

 • Maria R.

  Chestiunea cu inchiderea conspirativa dintr-un ochi a lui GR dovedeste tot atata curaj cat am demonstrat eu prin 1981 cand,enervata ca in seara precedenta intrerupsesera un film cu Ingrid Bergman ca sa dea ceva cu ziua PCR(era pe la inceput de mai) am exclamat,la servici:”Oamenii la saij’de ani mai ies in penzie!”,fiindca cineva spusese ca urma aniversarea a 60 de ani a PCR.
  S-a ras oarecum stanjenit,dar nimeni n-a mai comentat ceva(nici macar eu).
  Nu mi s-a intamplat nimic,dar,foarte sincera o spun,nu ma socotesc vreo curajoasa.
  Glumite de astea am mai comis si eu,si altii -dar am ajuns in Anno Domini 2010,ca natie,ca si comunitate,intr-un hal nepermis de decadere,cei mai multi acceptam cu resemnarea(sau nesimtire)tot ce s-a intamplat,si se intampla,in acesti 20 de ani.
  Sunt o fire optimista si sper sa se poata recladi ceva in linii drepte si la noi,macar prin generatiile foarte tinere astazi,chiar daca multi,deocamdata,vor sa plece si nu se mai uite in urma.

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 24

  Brrr! Ştiţi cam multe despre mine -- şi ce-mi stă-n puteri, şi ce nu-mi stă.

  Unde ziceaţi că aţi lucrat înainte de democraţia originală?

  Nu vă numiţi cumva Caraman şi nu Caraiman?

  Să trecem la lucruri serioase.

  Nu, nu vă pot spune de ce dracu aţi plecat din România, dar vă pot spune cu exactitate de ce Dumnezeu nu aţi dorit să vă întoarceţi definitiv: de supărare că prea a pierit Comunismul cu totul iar ce i-a luat locul vă scapă definitiv.

  În sfârşit, un sfat: nu vă mai luaţi de petroliştii şi gunoierii noştri, fiindcă noi îi iubim şi stimăm încă dinaintea căderii (în sus, în foarte sus!) Comunismului, iar azi, primii au devenit rude de familie cu alde Forbes, ceilalţi -- cu Parlamentul României. Cum nu vreau să vă văd arzând gazul petroliştilor şi împroşcând gunoierii cu vadimuri, poate înfiaţi o pisică bogată -- poate fi chiar un motan.

  Cât despre mine, I pak dau ştire că lucrez la un eseu -- “Românica Felics”, un replică dură la “Dacia Felix”.

  Sănătate, că de virtute, în cazul dumneavoastră generalul SIE Silviu Predoiu ar susţine că “nici nu poate fi vorba”. Da, ceva îmi spune că e vorba doar de un zvon, fiindcă e imposibil de crezut că dl Predoiu îşi pierde vreme cu unu’ ca alde dumneavoastră…

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 25

  Aveţi dreptate -- unul din pericolele majore în cazul României este plecarea masivă a celor tineri. Pentru mine rămîne de neînţeles cum nu… înţeleg cei ce ar trebui să… înţeleagă asemenea lucruri că în cayul în care această hemoragie nu este oprită, viitorul României nu poate fi mai bun ca prezentul.

 • Despre Gogu Radulescu am auzit (cat se poate deslusi) din exclamatiile insotite de o bogata gesticulatie ale lui Dinescu Mircea de la Tanase show. Deci: “era un tip misto”, “o figura”, “un politruc cultivat”, “nu un clantau ca ceilalti”…
  Am avut si noi, in Basarabia, ‘gogulii” nostri (adica politrucul care a cochetat cu intelectualii). De pilda, Gheorghe Eremia, mare sindicalist de partid: a mai dat o casa, o masina peste rand, a aranjat un transfer, te-a prins intr-o delegatie pentru Cuba si Bulgaria, a pus un cuvant sa nu te aresteze pentru ca ai cerut alfabet latin la o betie…
  Dupa 89 “gogulul” Eremia a ajuns si ambasdorul RM la Bucuresti, dar n-a facut nimic. Nu era eficient la vedere

WP Admin