≡ Menu

Samsung și Didina

Desen & Copyright 2012 - DION

Desen & Copyright 2012 – DION

Ultima oară când a fost zărit, Samsung zăcea mort, într-o baltă de sânge, sub dărâmăturile templului ridicat cu propriile sale mâini în cinstea vestalei Didina.

Dânsa, care până atunci întreținuse focul sacru în Samsung, s-a trezit fără suprastructură, doar cu o foarfecă – într-o mână, și cu peruca lui Samsung – în cealaltă.

Înainte de a-și da sufletul, Samsung – inventatorul telepoliticii în tridimensional (DNA) – a fost târât și legat de doi stâlpi. O glumă nesărată a sistemului ticăloșit.

Îndopat de Didina cu un sac de spirulină, Samsung a smuls bunătate de stâlpi ai statului de drept, a prăbușit peste el însuși cupola Înaltei Curți de Justiție și Castrație și a urlat:

“Mori, suflete al meu, cu Filistenii!

Aceștia din urmă, însă, continuă să trăiască – fericiți, reevaluați, în deplină armonie cu memoria lui Samsung și cu portretul Didinei sub perna electorală.

Din când în când, câte unul dintre ei mai zice:

Ce tolomac și Samsung ăsta. Habar n-avea că și el e nemuritor!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Liviu Antonesei

  E un text nu doar misto, ci si frumos, literar vorbind. Nu ca n-ai scrie indeobste frumos, dar e aici e un fel de liniste de dupa potop, ca sa spun asa. Multumesc. mai voi culca mai bucuros oleaca…

 • Dezideriu Dudas

  Bre’ Nea Liviule, n-ai inteles. E exact invers. Nu e liniste. Samsung ‘cela, nemuritor fiind, nu moare. Filistenii nu-l lasa. Oricati stalpi ai statului de drept cad….”E” altii ( stalpi ) care “se pune” la loc ( la stat )….Tinichigii de pe acoperisuri le vor tine in aer de cand vor cadea primii stalpi si pana cand vor fi inlocuiti cu altii…O sa-si puna aripile in functiune. Ai citit “Cartea ingerilor” a lui Plesu ? Cand i-am spus lui Goma la Paris daca vrea sa-i dau exemplarul meu, s-a uitat la mine ( prin telefon ) cu o fata tinichigie….

  P.S. Nea’Dorin il confunda pe “personajul colectiv Samsung”. Nu e vorba de orginea lui asiatica ci de filialele lui impanzite prin toata lumea….De ex., mai catolice decat Papa, chiar la Vatican ( asta-i noua, daca mai intra si don’Florin pe-aici…) ! Ca si in cazul Haiducu, atunci cand U.R.S.S. era mai dedicata “drepturilor omului”, chiar la Paris…Romania-“Haiducu”, si atunci ca si acum, erau “fraierii” de serviciu/servicii.

 • @Liviu Antonesei & Dezideri Dudaș

  Domnilor, nu are rost să vă certați din cauza mea. Adevărul e că m-am săturat să scriu de Traian Băsescu & Elena Udrea și am încercat un alt registru. Văd că nu mi-a reușit.
  Semn că trebuie să renunț și să mă întorc de unde am plecat… Evazionismul/escapismul nu mă prinde.

 • Bogdan Brebenel

  Nu știu ce să spun… eu cred că cel puțin până în prezent, Didina nu l-a trădat pe Samsung… i-a fost chiar loială… poate doar l-a convins să se tundă? Cine știe!? Rămân confuz în privința identității filistenilor… 🙂

 • Exista si tradari paradoxale -- prin loialitate…

 • Liviu Antonesei

  Eu spun ca ti-a reusit foarte bine!!!

 • Liviu Antonesei

  Eu inteleg indeobste mai greu, cind nu de-a dreptul eronat…

 • stamate pilniculo

  calaretzii naocalipsii valului de tzunami ai votului si datul la botului de duminecatura, o data ca nici o data, c’o cana de apa zici ca’i doua, nu se dezminte, dom tudorane, ca e multzi si cit incape de cultzi.

  eu nu mai am acces rezonabil la inaltele comandamente ale altora, cu sau fara filtru, asa ca ma multzamesc cu comandamentele si ordonantzele romanilor alfabetizatzi la biblioteca cacodemiei rupte’n funda, care decretara, aseara, in acvariul plin de guvizi fiertzi ai unei televizii romune care tinde si se intinde sa devie si sa devieze iarasi liber/a, ca cele shese bulioane si ceva de alegaretzi alergaretzi ai mutalaului tedesc sint mult mai micutze decit cele cinci bulioane certe si concerte ale mitomanului inconstient vesel refugiat politic actualmente, prin consecintza si prin consecventza, deci, mult mai putzine si decit cele aproximativ tot cinci bulioane ale samsongului daliliac aluzionat de ‘mneavoastra ceva mai sus, care, probabil, moare de grija si grijania altuia si’si plinge in aron pumnuri pe ultimele zile de mandat, preconizind pre multzi a popi,.pohta ce’a pohti, de s’o rasuci, si s’o potrivi, iar agoniseala si agonisitzii din pusculitza duduchii nu s’or risipi.

  pin’atunci, ce sa facem, tropaim, tropaim

 • Michael Shafir

  Ca “espert” ce-am devenit in ale Evangheliilor, sunt absolut de acord cu Liviu Antonesei (vezi mai jos). Cu deosebirea ca textul lui DT nu e plicticos. Ba chiar invers.

 • Dezideriu Dudas

  Probabil trebuia sa fiu mai insistent atunci la Iasi…Trecusem insa pe langa Pocreaca ( am vorbit de jdemii de ori de ea in tineretea-mi revolutionara, da’ nu stiam unde-i…) si probabil mi-a luat D-zeu mintile ( nu stiu de unde, ca oricum nu trebuia sa se forteze prea mult la prostia mea marita, fata de cea redusa a “desteptaciunilor zilei”…, necesara si ea, sa nu para totul “prea destept”… ), de n-am inteles nici eu mai nimic atunci. Am inteles totusi ceva, insa “mai greu”, atunci de-a stangu’ “eronat”, spre deosebire de tine care se pare c-ai inteles “de-a dreptul”…. !

  Oricum, nici o problema. Nu trebuia sa ne casatorim ! Se-alegea praful de “lista lui dom’Neamtu’ si era pacat ca a ramas atata lume singurica….

 • Dezideriu Dudas

  Sunt de acord si eu cu “linistea dupa potop”. Chiar doream sa-mi rectific greseala si ma bucur ca ati sesizat-o !

  M-as bucura sa zic si eu ca ma pot considera un “espert” al Evangheliilor, macar in devenire, deocamdata sunt la faza in care le primesc doar in cap….

  O zi buna !

  PS. Bineanteles ca textul d-lui DT nu e plicticos…O sa ne fie greu de-acum incolo sa revenim la “Lista lui Neamtu’ “, dar iata ca deja am reusit din prima zi…

 • Pingback: Samsung și Didina « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Samsung Agonistes

  Ati primit Evangheliile doar in cap? Ei, nu ma innebuniti! Cu asta, imi amintiti de Fratele Savu Iacoban, mai-marele comunitatii neoprotestante din satul meu natal, care, el, a luat in cap toata Biblia, nu doar Evangheliile, dupa ce, la o adunare duminicala a penticostalilor cajvanieni, o criticase intr-o predica, aluzivo-straveziu totusi, pe una din surorile mele mai mici, blonda si creata de felul ei, careia mereu ii ieseau zulufii de sub obligatoria broboada: ”Sint unele surori in comunitatea noastra ce-si lasa zulufi si graiesc unor baietii cu musteata din sate vecine.” Sora-mea s-a inrosit ca racul, toate privirile muierine intorcandu-se spre ea. Viorel, baiatul cu mustata, era si el prezent, in partea stinga, printre penticostalii masculini. La el, in Botnarii lui Emil Bodnaras, neoprotestantii ingaduia si musteata si gulerul de camasa cu margele colorate. Revenita acasa, plingand in hohote, Anuta ii zice mamei ca nu mai calca in viata ei pe la ”adunare.” Instanta materna insa, profitind de faptul ca, mai spre seara, venea in vizita, insotit de socrul ei, la o alta din surorile mele, Domnica, sa citeasca din Scripturi impreuna si sa cante slava Domnului, instanta, dara, isi cauta treaba p-acolo, nici nu era prea departe, intra in casa la fiica si ginerele ei, ia Biblia de pe masa, i-o trinteste in cap Fratelui Savu Iacoban si ii spune: ”Pe asta s-o predici, frate Savu, nu pe fata mea!”
  Parobola, asta, neinterpretata insa de Plesu in binecunoscutul sau op humanitasian. Concluzie: lui Dorin Tudoran ii ies bine parabolele. Asteptam insa de la mnealui si hiperbole. Dar nu prea dese.

 • Metaforitza Vasilache

  Sens literal si sens figurat. Imi amitesc reactia academicului Eugen Simion la strigatul de triumf antipesediu al Marinerului in 2009, (dupa noaptea in care Geoana se crezuse prezident): ”I-am ciuruit!” Folosea, fireste, o metafora. Se exprima la fugurat, Nu trasese cu gloante nimeni in nimeni.
  Comentariul necajit -- acid, resentimentar -- al Academicianului: ”Da, a ciuruit democratia!”
  De unde intrebarea mea: Au Eugen Simion nu avea cunostinte minimale de teoria literaturii si retorica, au erea dinsul de rea credinta ( luind in sens literal, direct, ceea ce fusese rostit figural, indirect)? De rea credinta, cred eu. Asemeni multor doctrinologi, deontologi si parerologi in timpul recentei campanii electorale, care zburau la o inaltime mai joasa chiar decat Gabriela Firea-Vranceanu-Pandele.

 • No Name / DP

  Exact! Dl Tudoran a scris un pamflet in nota urmuziana, care se citeste pentru placerea lecturii in sine. Si se va citi si cand eroii si filistenii vor fi oale si ucele iar vreun editor pedant va incerca sa explice in subsolul paginii cine a fost Samsungul sinucigas si cine Didina, plantuta lui funerara. Filistenii insa nu vor incapea intr-un subsol, ci vor trebui rasfirati pe una- doua pagini separate. Dar asta numai daca editorul va fi suficient de pedantesc.

 • Elipsa Paraboleanu

  Nici Evangheliile nu-s, mai cu seama recitite freudo-lacaneste de Francoise Dolto, catolica din Grupul psihanalistului Jacques Lacan. Lectura ei la parabola samariteanului milostiv, centrata pe empatia profesionala dintre negustorul strain si cel autohton. e de zile mari. Pacat ca nu s-a referit la ea si Prea(ne)fericitul Daniel Ciobotea in predica-i de duminica trecuta, cand, presimtind parca victoria iohannica din turul doi (au si popii ortodocsi antenele lor!), tot de pilda samariteanului cel bun ne vorovea bisericeste.

 • Didina Mazu

  Pe Samsung nu, dar pe Terente?

 • Dezideriu Dudas

  Bre’ “dom’Bandite milos”, ce bine merge asta la capitalismul romanesc…. :

  “Sint unele surori in comunitatea noastra ce-si lasa zulufi si graiesc unor baietii cu musteata din sate vecine.”

  Ma refeream mai sus la “Evanghelia capitalismului romanesc”….

  Semnez : Un bandit singuratic, care “se” cearta la perete….”in linistea de dupa potop”

  PS. Plecand de la legitimitatea din parabola, dupa un timp, “Pastorul” ( ma mai gandesc daca Gadea face parte din “Conjuratia Pastorilor”…), incepe el sa dea in cap cu biblia enoriasilor, fara a se mai complica cu satele vecine, cu zulufi….”Musteata” sa fie…, de la cei care vor ca “biserica noastra” sa cumpere de la ei lumanari……..Opriti bre’ macelul ! Cei din satele vecine ( !!! ), ca la noi in sat e vai mama noastra ( ca si “capitalist”, iti vin zilnic “bibliile” in cap…)….INGADUITI-NE BRE’ EVLAVIOSILOR SI NOUA MUSTEATA ! De margele colorate ne-am saturat ! Vreti sa devenim “o biserica de pitici” ? La ce bun “musteata” atunci ?

 • Ilinca

  Rugaminte: am postat mai devreme un comentariu care… a disparut! Motivul cred ca il constituie existenta unui link ( al unui articol de pe contributors 🙂 ) in comentariul respectiv. Va multumesc anticipat daca se reuseste recuperarea si postarea lui.

 • Ultor

  E pe principiul: “Cu asa prieteni, nu mai ai nevoie de dusmani…”

 • Ultor

  Filistenii incap pe una-doua pagini…adicatelea pe o Lista-Apel care prin definitie ramane tot timpul deschisa…pentru cine trebuie.

 • No Name / DP

  Aveti un like, din inima, de la mine!

 • No Name / DP

  Si ca sa nuantez, pe listele-apel si sunt si nume de intelectuali cat se poate de respectabili, dar cum se face, cum nu se face, intodeauna filistenii resusesc sa se strecoare si ei pe-acolo. Nu e cazul sa numesc cativa, ei sunt arhicunoscuti si, de regula, fac ce fac si se planteaza in prima jumatate a listei.

 • Virgil

  Eu cand eram mic , stiam o poezie de genu :
  Terente si Didina

  Se plimbã cu masina.

  La orice cotiturã,

  Mãnâncã-o prãjiturã.

  La orice stop,

  Beau câte-un sirop.

  Soferul s-a îmbãtat

  Masina s-a stricat.

  Intrebare intrebatoare : Oare cand a fost soferu treaz ?
  Ce gust avea siropul (care se servea de obicei la Ciresica .

 • vasile soldovan

  Imi pare ca ii erau superiori academicianului Eugen Simion pina si turistii electorali basarabeni, cadorisiti cu ceasuri + alte nimicuri de un Varan al Chisinaului, apoi dusi masinal, pe gratis, la sectii de votare potrivite ca sa-l votezeze pe Carlanul Pontan. Aceia primeau darurile si, raminind singuri in cabina, il votau majoritarmente pe Neamt -- inclusiv in satul de bastina al mogulului de televiziune ( fara viziune) Plahotniuc, inclusiv in Pitusca-i natala. Sa luam aminte + lumina de la ei, frati si surori intru alegeri legislative viitoare!

 • Dana (Mara)

  Sper sa nu dau cu bota in balta, dar “pentru conformitate” si cum eu recunosc sint atenta si la look as sugera o mica modificare -- si cu suvitza in loc de si cu peruca. Merg la risc, am inteles tot sau nu am inteles nimic…

 • Ilinca

  Multumesc, vad ca mesajul postat acum 6 ore a fost recuperat!

 • Mihai Rogobete

  Savuros !

 • No Name / DP

  Ati inteles tot, mai putin faptul ca, daca lui Samson puterea ii statea in propriul par, lui Samsung i-a stat intr-o… peruca.

 • PaduchelePlesuv

  La o cotitura
  Ii da un pumn in gura.

  Doar o alta versiune, de pe langa Dunare.

 • Tris Legomenon

  Epigrama lui Cincinat Pavelescu revazuta, acum zece ani, de soacra-mea suna asa ”De stau sa ma gindesc nitel./Cu paru-i aspru, abundent,/Alecsandri era mai chel./Dar parc-avea mai mult talent.”
  De aici interogatia: Si daca puterea -- mai exact: caraterul fascinant al lui Basamsung -- venea din calvitia sa tot mai expresiva, ”vraie patinoire a mouches, celle-la”? Trecem peste faptul ca in argoul hexagonal i se zice falului ”le chauve a col roule” (plesuvul cu gulerul rasfrint), dar nu uitam ca, in toate filmele cu orori sexuale, siluitorul/penetratorul e chel, iar in cele porno, epilat. Ne reamintim din UN SOSIE EN CAVALE, romanul distopic al regretatei Oana Orlea, reprosul facut de Prima Tovarasa, intr-o disputa menajera, cui? Intaiului Tovaras de buna seama. Asa: ”Regulezi o natiune intreaga, numai pe mine nu!” Taria, la Samson, o fi rezidat in pilozitatea tzestuala abundenta, nu si la Basamsung, ”dictachiorul”, a carui putere politica, jucausa totusi, fost-a invers proportionala cu tufozitatea craniana. Una crestea pe masura ce a doua scadea.
  PS. In jargon puscarial i se mai spune falului, sceptrului barbatesc adicatelea, si ”chiorul” pentru monocularitatea si faptul ca nu prea stie carte, comportandu-se, prin urmare, ”dictachiorial”.

 • No Name / DP

  Nu ma deranjeaza calvitia, ci, uneori, tocmai jucausenia nereglementata ce zace sub ea. Si nu ca nu mi-ar displacea petulanta, dar in niciun caz pana la pierderea simtului masurii si al ridicolului. Cand popa iti predica virtutea, moralitatea, austeriteritatea si vrednicia, vrei -- nu vrei tragi cu ochiul si la ce face predicatorul. Si nu numai ce face el la fata locului, ci mai ales la cele pe care le face in dosul fetei locului.

 • Cinic

  Paerdon, cred ca gresitzi: la Ciresica era berarie-restaurant,sirop se bea peste drum, la Lamiitza!

WP Admin