≡ Menu

Să râdem cu DIE/SIE, la Preşedinţie

Înființat de tipograful Thomas Green în 1764, The Hartford Courant, apare la Hartford, Connecticut și este cel mai venerabil ziar american, “mai bătrân decât națiunea”, cum sună titlul articolului-prezentare de pe site-ul publicației. Citez: “Este ziarul în care George Washington a plasat un anunț că dă cu chirie o parte din pămîntul său de la Mount Vernon. Aici a fost publicat pentru prima oară Blue-Backed Speller al lui Noah Webster. Thomas Jefferson a dat în judecată acest ziar pentru calomnie și a pierdut procesul. (Și) Mark Twain a încercat să cumpere acțiuni ale acestui ziar dar oferta sa nu a fost acceptată.“

nd am emigrat din România și am imigrat în Statele Unite, ne-am stabilit la Hartford. După câteva apariții norocoase în emisiuni ale principalelor canale de televiziune americane, ba chiar o înregistrare cu Mike Wallace pentru 60 Minutes, ziarul mi-a propus să scriu, din când în când, un articol despre viața în America. Unul din ele, publicat în 1986, se intitula In Every-Cracy, Bureacracy Rules. Era un text despre absurditățile birocrației. (THE HARTFORD COURANT)

La scurt timp după apariția articolului, Securitate primea din Statele Unite o notă (08.02.1986) de la un colaborator al ei. O aveți aici – TURNATORIE HARTFORD. Cum calitatea fotocopiilor primite de la SIE via CNSAS este foarte proastă, dau mai jos transcrierea notei. Regret că nu am timp să traduc și articolul din The Hartford Courant dar nu va fi prea greu, măcar pentru unii, să vadă diferența de la cer la pământ între ce se întâmplase și ce se raporta.

Sigur, acum îmi vine să râd dar este ușor de înțeles că numai de râs nu i-ar fi venit mamei mele, la București, citind “valorificarea” unei asemenea odioșenii în Săptămâna, Scânteia, Luceafărul ori Suplimentul literar și artistic al Scânteii tineretului ori în alte organe chipurile de presă.

O întrebare pentru SIE: ce “interes național” ar putea fi periclitat, dacă ne-ați da numele unor imbecili precum autorul acestei turnătorii şi numele marelui F-8 care mă avea “în preocupare” pe teritoriul Statelor Unite? Lustrația cu şpil de Dalmaţia nu-i atinge, pensiile lor probabil că nu intră sub incidența diminuărilor anunțate de premier iar de rușine n-a murit nimeni în România în ultimele sute de ani.

Și atunci?

P. S. Nici n-am apucat bine să postez acest text şi primesc un mesaj semnat Silviu “Hacker”-Predoiu. Mi se transmite să mă uit, regulat, pe lista celor decoraţi de preşedintele Traian Băsescu. 

De ce?

Voi da peste multe nume  care mă interesează. În felul acesta, voi înceta să-i mai bat la cap pe cei de la SIE, ocupaţi până peste cap cu munca de conspirare a celor deconspiraţi de SRI prin decorare.

Mă voi uita. Negreşit. Iar SIE şi SRI trebuie să se aibă ca fraţii, ca pe vremuri, nu ca azi. Astea de azi nu sunt vremuri.

Pe vremuri, doctorul îţi cerea “Inspiră…“, “Expiră…”. Astăzi, ţi se şuieră: “Conspiră…”, şi ţi se şopteşte: “Deconspiră…”.

În salonul unde se dau şi se iau înapoi decoraţiile neamului e un gâjâit ca de pneumothorax.  

***

U. M. 0225 

Nr. f-7/0030782 din 08. 02. 1986

Strict Secret

ex. nr. 1

 

NOTĂ

 

                Deținem date din care rezultă că, după stabilirea în S.U.A, DORIN TUDORAN a solicitat și obținut ajutor de șomer pentru faptul că nu a putut ocupa un loc de muncă.

                Recent, ca urmare a faptului că și-a cumpărat un autoturism a cărui valoare depășește veniturile unui șomer, a fost chemat și anchetat de autoritățile de resort asupra veniturilor sale, rezultînd că DORIN TUDORAN desfășura, în mod ilegal, activități de pe urma cărora obținea venituri care determinau pierderea dreptului de a beneficia în mod legal de ajutorul de șomer. Întrucît forurile americane consideră această faptă ca fiind gravă, au hotărît încetarea oricărui ajutor de șomer pentru DORIN TUDORAN. De menționat faptul că cei care sînt descoperiți în această situație nu vor mai putea în viitor beneficia de ajutor dr șomer indiferent de situația lor.

                Propunem ca nota să fie dată spre exploatare la F-8, care-l are în preocupare pe DORIN TUDORAN.

 • victor L

  Da, nu se poate citi, noroc ca ati postat-o aici.
  Dar cred ca ordinarul turnator va statea pe aproape.

  Refritor la apelul dvoastra “O întrebare pentru SIE”, am facut si eu ceva similar: intr-un numar din Dilema veche, de prin 2002, ceream si eu sa mi se dea dosarul complect si ma angajam sa le explic cum am facut de nu m-au depistat cu manifestele.

  Imi vine sa rid, totusi; e drept ca eram si eu urmarit (chiar si de o fosta iubita blonda de care ma despartisem), dar dobitocii astia sa va urmareasca si in USA mi se pare de o cretinatate greu de iertat.
  Rau le-ati mai stat in git.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 1

  Am fost dat în urmărire externă înainte chiar de a fi plecat din…ţară.

  Voi publica în carte câteva din ordinele date în acest sens şi câteva din rapoartele de urmărire -- o “fişă de parcurs” a unei călătorii ale mele în Europa (Germania, Marea Britanie şi Franţa) poate da măsura banilor cheltuiţi pe asemenea urmăriri.

  Să trimiţi de acasă pe marele “MÎNDRU”, într-o primă misiune “externă”, ca să ajute alţi trei-patru agenţi deja “rezidenţi” prin tot felul de instituţii europene mi se pare că merită un kilogram de decoraţii, nu doar una rătăcită pe pieptul eroic al lui Gheorghe Homoştean…

 • Loda

  ,,Astăzi, ţi se şuieră: “Conspiră…”, şi ţi se şopteşte: “Deconspiră…”.
  oooo 🙂 You may my day !!!

 • Daca_nu_nu

  @ Loda
  Şi veceversa!

 • Daca_nu_nu

  Vaaai, sorry, am vrut să scriu ”viceversa”!!! Pe cuvânt!!!
  Dar ce s-a nimeriiit… La fix!

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Au ramas valabile si acum, si aici, vorbele tale din articolul publicat in America: iti trebuie un solid simt al umorului ca sa suporti mizeriile birocratiei!
  Cit despre imbecilul de securist care a deturnat povestea prietenului imigrant, la ce naiba sa te astepti de la dracul care face din alb negru?

 • Dorin Tudoran

  @ marianacodrut # 6

  La ce mă aştept?

  Să fie cât mai repede decorat, ca să-i aflăm numele. Singura cale de a afla numele turnătorilor, rezidenţilor Securităţii, surselor etc. este grabnica lor decorare. Chiar dacă decoraţie le este retrasă după o zi, o lună ori o… bere!

 • @) Dorin Tudoran

  Am citit si articolul! Ala oare era chiar atit de timpit ori deturna sensul intr-o diectie ce i se parea mai potrivita?!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 8

  Cred că era doar ticălos și dorea să spargă norma -- un Dorin Tudoran, anchetat și pedepsit de autoritățile americane făcea multă lume fericită la București, nu?

  E de mirare că având “cazierul” ăla baban, peste câteva luni dveneam angajat federal…

  Cum am zis, până nu sunt decorați, nu știm cui să mulțumim…

 • Daca_nu_nu

  Bună dimineaţa (la prânz)!
  Domnule Tudoran,
  Io-s tare mică, deci n-am pretenţia să mă aşez la masă. Dar ştiu să fac o cafeaaa… mama la dânsa!
  Se primeşte?

 • Goldmundr

  Buna ziua,
  domnule Dorin Tudoran
  Cunosc un caz tipic pentru perioada “epocii de aur”(si nu numai),un profesor emerit,care a acceptat postul de “invatator” intr-un sat prapadit,cum exista destule in Romania.A acceptat sa-si incheie “cariera unica”-la 25 ani fiind deja Director de Carte, Editura Pedagogica(anul 1950/51…)
  Pe de-o parte,profesorul respectiv nu a dorit niciodata sa semneze “pactul cu De vil”,fiind de parere ca Puterea corupe,iar comunismul ucide- si nu este de acceptat”mana puterii”,pe de alta parte,”originea nesanatoasa”ajunge pe toti din urma-la comunisti insemna altceva decat azi…(azi,numai parvenitii nu-si dau seama de asta)Asa ca a bucurat o “lume intreaga”din regiune cu prezenta personalitatii sale puternice,prin cultura si devotamentul sau.
  Pana intr-o zi,cand a revenit in Bucuresti,din “motive familiale”-ce s-a intamplat cu oamenii aceia de la tara,Dumnezeu stie.Acolo au ramas-comme d’habitude- doar “suplinitorii” si cei cu “probleme gramaticale”
  Ce incerc sa spun?
  Anumite adevaruri simple sunt cunoscute de toti.
  Aroganta(un mare pacat,nu numai biblic) multora este unul din tarele acestui popor
  Daca dvs. v-ati retras(“imigrat in Statele Unite”-ma bucur pt. dvs.sincer,mai ales ca anii 80 au fost ani cupliti-azi?!),ma intreb,cine ramane in “sat”?

 • radu

  Ei, domnule Tudoran, cati “acoperiti” or fi si noi nu stim… Dar, deh, cand un vechi agent acoperit ca Traian Basescu ii decoreaza pe un tortionar notoriu ca Homostean, dupa unele informatii apropiat al PDL Alba, iar Bijulica Marar ii ia apararea in pofida tuturor evidentelor, atunci nu mai e nimic de sperat.
  Stiti ce nu inteleg eu? Sa zicem ca Biju are dreptate si Basescu a fost dezinformat, cam ca Emil Constantinescu in cazul Vasile Ciolpan. Sau sa zicem ca onor prezidentul memoriei e atat de ignorant si de confuz mental incat nu stie ce si pentru cine semneaza decorararile. Intreb: poate afla cine l-a dezinformat? La ce bun ii tine pe langa el Tismaneanu si liota lui de anticomunisti caviar, daca acestia nu sunt in stare sa-l traga de maneca? A trecut o luna de la decorare, ce Dumnezeu!
  Intrebarile mele sunt, retorice. Stim de ce. Stim ca haita de profitori tismanenieni isi iau banii pentru propaganda facuta lui Basescu si PDL, ambalati ca anticomunisti. La fel, stim prea bine ca acesti clowni intelectuali nu stiu decat sa ia pozitie de drepti in fata sefului si sa cada in genunchi cand il lustruiesc, pardon, cand ii lustreaza botinele.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Ma intreb daca F-8 ar fi putut fi (si inca este) unul dintre ‘sociologii’ convertiti in strutzo-camile in acei ani teribili. “Rastalmacirea” cu pricina a articolului din The Hartford Courant ar fi hilara privita de azi, dar in circumstantele de atunci, total traumatica pentru Dvs. si mai ales pentru familiia din Romania.
  Daca tot am adus vorba de ‘sociologi’ si servicii, nu pot uita cum in vara lui 1981 cin locuiam la New York, m-a sunat din senin un venerabil sociolog de la un institut al academiei (din generatia parintilor nostri) care , vezi doamne, se afla acolo intr-o excursie turistica. Mi-a destainuit cu o voce scazuta ca are pentru mine un mesaj urgent foarte confidential de la tatal meu (cu care aveam mari dificultati de comunicare in acel moment de criza). Cum ‘turistul’ nostru, desi se cunostea evident cu tata, nu avea acel gen de relatii sau nivel de ‘intimitate’, mi s-a parut destul de suspect. Totusi, mi-am zis ca poate totusi este ceva de mare importanta, si m-am intalnit cu individul. La vedere, dansul mi-a debitata banalitati despre cum arata tata, cum se simte, dar nu revelatii legate de criza prin care treceam pe atunci cu ‘organele’. Apoi, fara sa clipeasca, m-a intrebat de ce vorbesc la Europa Libera (nici pomeneala de asa ceva in biografia mea reala) si m-a avertizat ca “nu e bine pentru nimeni”. M-am abtinut sa infirm aberatia, si nu am facut comentarii. Ca sa indulceasca putin atmosfera care o luase vertiginos catre intuneric, mi-a oferit sa-mi faca legatura cu o tinara domnisoara foarte draguta si buna, abia sosita din Romania care era singura si avea nevoie de companie. Cum nu am acceptat puseul de codosie, intrevederea s-a incheiat, asi nu l-am mai vazut niciodata.
  Stiam ca o parte dintre colegii nostri sociologi devenisera ‘sociolog’ si ca faceau ore suplimentare si luau doua salarii (ca sa fiu delicat). Unii au continuat cariera de ‘sociologi’ in servicii si dupa ’89, ba chiar s-au permanentizat in pozitii cheie din imediata penumbra a varfului puterii. Cel putin unul dintre ei a condus o vreme destinele SIE, ceeace ma convinge ca cineva ca mine nu va avea vreodata acces la dosarele de urmarire externa aflate in mainile ferme si inclestate ale CIE/DIE/SIE.
  Oare ‘rezidentul’ F-8 si ortacii dumnealui continua sa desluseaqsca pentru studenti ‘realitatile socio-economice si politice’ prin facultatile din Romania, circulind liber prin acel ‘revolviing door’ atit de specific romanesc?

 • victor L

  Cine o fi somitatea sa, dl @ radu?
  Academician in invective.
  De genul Vadim.

 • Dorin Tudoran

  @ Goldmundr # 11

  Plecîrile din sat sau din țară constituie doar soluții personale. Un sat nu poate pleca cu totul, nici o țară.
  Aș vrea să vă pot da un răspuns, dar mi-e teamă că orice aș spune aș putea fi considerat omul nepotrivit pentru așa ceva “A plecat, a cum dă lecții altora!”

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran
  «Aș vrea să vă pot da un răspuns, dar mi-e teamă că orice aș spune aș putea fi considerat omul nepotrivit pentru așa ceva “A plecat, acum dă lecții altora!”»

  Ba, eu cred că sunteţi unul dintre puţinii în măsură să ne dea lecţii.

  În primul rând, pentru că aţi plecat din ţară nu de voie, ci de nevoie.
  Apoi, pentru că aveţi o plajă de manevră foarte mare, aşa încât puteţi compara, judeca, analiza din perspectiva mai multor lumi, epoci, mentalităţi etc.
  În fine, pentru că dumneavoastră puteţi şi dovedi -- cu acte-n regulă! -- , spre deosebire de mulţi, mulţi alţii, care -- păstrând proporţiile -- au fost/sunt în situaţii similare, dar cărora le lipsesc ”docomentele” (şi, bieţii oameni, se află şi acum la cheremul lui ”ţi se pare”, ”n-ai înţeles bine”, ”crezi că are cineva ceva cu tine” etc.).

  Dacă şi dvs. vi se mai reproşează chestii de genul “A plecat, acum dă lecții altora!”, atunci, să fie cu iertare, chiar am dat de dracu!!!

 • Goldmundr

  Domnule Dorin Tudoran,
  Sper ca nu am fost gresit inteles:apropoul-corect sesizat(tot respectul,ca de obicei!)-nu va era adresat in exclusivitate dvs.,si priveste intr-o oarecare masura chiar si subsemnatul(stiti de unde va scriu),dar priveste mai ales “varfurile”culturale(aici,din respect fata de Cultura Romana,trebuie sa va includ..),fara de care-prin plecarea lor-o tara ramane “plata”….Nu e un repros-Doamne fereste!-e o constatare
  Cunoasteti desigur filmuletzul cu regretatul si marele patriot Tutea,pe patul de suferinta,cand spune ca,din respect fata de tara,el nu poate sa se lamenteze si nu poate spune niciodata intreg martiriul,ce-a patimit in lagarele mortii comuniste…..As vrea sa cred ca omul acesta merita aplecaciunea noastra,
  4-ever
  Va respect precum am facut-o mereu
  un admirator

 • Dorin Tudoran

  @ Goldmundr # 17

  Fiți liniștit, nu v-am luat nimic în nume de rău.
  Mulțumesc pentru prețuire.
  Cele bune.

 • Goldmundr

  Esti nedrept,@Radule.Domnul Tismaneanu in Raportul care-i poarta numele,nu a crutat pe nimeni,nici chiar pe tatal dansului!-inchipuiti-va un Ilici sau Orban,sau Geoana ca ar fi in stare de gesturi asemanatoare-Romania ar ajunge din urma Olanda…,ca doar omul sfinteste locul.Din cate stiu eu,domnul Tismaneanu traieste din drepturile de autor,din leafa de cercetator si Prof.Universitar in USA.

  Poate ne intalnim la cabana,in casuta altui mare om,poet avec esprit….

 • divanuriletomitane

  @ Daca_nu-nu # 16

  ” Dacă şi dvs. vi se mai reproşează chestii de genul “A plecat, acum dă lecții altora!”, atunci, să fie cu iertare, chiar am dat de dracu!!! ”

  Sper ca d-nul Tudoran sa reflecteze mult la aceasta dorinta a dvs. ( din pacate nu si realitate a societatii romanesti, ma refer la cea “desteapta”, cealalta, fiind “proasta”, ce-i putem cere…. ).

  Plusez : In contextul scrisorilor deschise intre d-nii Tudoran si Maries apare si un mesaj de “suflet ” a d-lui Maries fata de d-nul Tudoran . Citez de acolo : “Sufletul dvs. deschis fata de noi”….Nu cred ca trebuie limitata categoria. In “Moscova sfideaza lumea”, sau “Politica pentru Occident” ( nu mai retin bine, dar e bine ca nu mai retin, pentru ca includ toata “plaja”…si pro si contra…), Ion Ratiu scria cum ” a vazut sufletul romanesc ” la o intalnire a imigratiei romane in Biserica ortodoxa romaneasca din Paris ( era si Regele Mihai acolo ). STIMATE DOMNULE TUDORAN, “sufletul romanesc” nu mai are nimic “destept” in el….Asa ca, ma alatur dorintei “celei mici”, chiar daca mi se poate trage de la “cafeaua ei” ( # 10 -- scriu asta pentru cei exasperati de epopeeismul meu, sa-i mai linistesc…)….Atat timp cat stiu ca sunteti cu sufletul alaturi de “Prostii” lui Rebreanu si poate veti lasa culturii romane si replica celebrei nuvele, in timp : “Desteptii”….A scris ceva Andrei Plesu in “Despre ingeri”, dar, dupa cum scriam odata, in celebrul stil, ” cand se duce parca vine “….Din punct de vedere “estetic” exista asa ceva ? E o urmare schizoida a “băltirii” culturale fara a transa disputa Maiorescu -- exigenta formei si Gherea -- necesitatea implicarii ? Pot sa-mi aduc contributia propunand proportia 50-50 ? Exact ca la actionariatul societatilor comerciale, nici 1% peste ( in fapt, ca si in toate voturile democratice… ), pentru ca altfel, acel 1 % va fi, doar el, “cel harnic, cel drept si cel viteaz ” ?

 • divanuriletomitane

  @ Goldmundr # 17

  ” regretatul si marele patriot Tutea,pe patul de suferinta,cand spune ca,din respect fata de tara,el nu poate sa se lamenteze si nu poate spune niciodata intreg martiriul…”

  E greu de inteles acest lucru. Faca insa parte din realitate. Noica spunea ca “nu de invaturi si sfaturi au nevoie romanii ci de stari de spirit “…. Asa ceva am scris in comentariul anterior.
  “Tara” insa ne obliga sa nu ne lamentam….De aceea, fix cu referire la subiectul materialului d-lui Tudoran, ii voi transmite acestuia in aceasta seara un email privat ( totusi, intr-o categorie de destinatari care sa cuprinda toata “plaja” realitatii…). De ce ? E posibil ca realitatea sa nu fie (re)intregita in perceptia sa….ADEVARUL ( la acest nivel cred ca nu poate fi decat unul…), cred ca ne obliga sa ne “integram” si “aderam” reciproc “lamentarile”….

 • Goldmundr

  Si dvs. numai de bine,domnule Dorin Tudoran

 • li

  @divanuriletomitane
  Va multumesc pentru iluminare . Multi ani citindu-l pe Andrei Plesu imi spuneam ca-i pacat ca are un stil ” sovaielnic ” . Dumneavoastra ati definit infinit mai bine decat mine stilul ” cand se duce parca vine “

 • divanuriletomitane

  @ 21 si @ Marius Mioc & Dorin Tudoran

  D-lui Dorin Tudoran

  Spre stiinta : AGORA externa * : ………………………

  Ref. la : 1. « Lamentarile » nationale « interzise » de Tutea si « lamentarile
  globale »… ( comentariul 21, materialul « Sa radem cu DIE/SIE la
  Presedintie ” – 21 mai 2010 )

  2. Mesaje pentru “ Divanurile Scolilor Romanesti “ ( comentariul 36,
  materialul : « Lustratia si decoratia » -- 21 mai 2010 )

  Stimate Domnule Tudoran,

  1.Ref. la : « Lamentarile » nationale « interzise » de Tutea si « lamentarile globale »… din comentariul 21, materialul « Sa radem cu DIE/SIE la Presedintie ” -- 21 mai 2010

  ………………….

  SUNT PERFECT DE ACORD CU IDEEA LUI TUTEA. Nu poti sa iti propui ceva ce presupune energie infinita, « defiland » cu infrangeri ce presupun pierderi de energie minore….

  Acelasi lucru cred ca se poate extrapola si la nivel global. Cu o singura mentiune. Cred ca « lamentarile » nationale sunt permise atat timp cat initiatorul este la nivel global, precum si, in oglinda, la nivel national, lamentarile globale ar trebui sa fie permise atat timp cat initiatorul se afla la nivel national. PANA CAND ? PANA CAND ADEVARUL VA FI REPUS IN DREPTURI. Adica nu va mai insemna « moartea » la nivel global ( Orwell ) sau « idol » la nivel national ( Mihail Kogalniceanu. Adica va fi unul singur. Nu unul global, altul national, altul local…. « Ciufulicii » nationali pot pali in fata « ciufulicilor » globali ( deveniti si ei « academicieni » incepand cu octombrie 2008, inceputul crizei globale ) intr-o lume care nu a mai vazut « fir de par » de zeci de ani. STIMATE DOMNULE TUDORAN, recititi va rog « Politica pentru Occident » a lui Ion Ratiu. Pe fond, credeti ca s-a schimbat ceva ? A disparut doar « dusmanul » formal, URSS ! Dusmanul real, cel din lume, din tari, din profesii, din clase sociale, din noi, etc. …a ramas intact. Voi explica mai clar aceasta, rescriind, « in oglinda », Manifestul Partidului Comunist ( posibil de definit, MANIFESTUL MISCARII INSTITUTIONALE, va asigur, de Dreapta, spre deosebire de « stramosul » său…. )

  Ref. la 2. Mesaje pentru “ Divanurile Scolilor Romanesti “ ( comentariul 36, Materialul : « Lustratia si decoratia » din 21 mai 2010) :

  STIMATE DOMNULE TUDORAN, pentru promovarea « Divanurilor Scolilor Romanesti » la intalnirea din 7 iunie 2010 de la Bacau, va rog sa-mi permiteti sa folosesc doua idei ale dvs. ( voi preciza autorul ) din comentariul 36 a materialului dvs. « Lustratia si decoratia » din 21 mai 2010 :

  IDEEA 1 :
  « Ceea ce pare ciudat in Romania este ca sunteti prea multi, sufocanti de multi cei care pretindeti ca ati fost primii in a face ceva, atat de multi si atat de primii, incat nu au mai ramas suficient de multi oameni sa va urmeze, sa va consolideze ce ati facut dumneavoastra ! Primii si singurii pioneri ai tot si toate !

  IDEEA 2 :
  « Trebuie redat romanilor sensul, semnificatia si responsabilitatea a ceea ce a inceput ca o revolta, a fost blocata ca o lovitura de palat si transformata intr-o contrarevolutie topita intr-o democratie originala. Varianta cealalata – schimbarea Domnilor – bucuria nebunilor, nu reprezinta o solutie ! ”

  Am 2 mentiuni :
  1 L-am urmarit mirat pe d-nul Marius Mioc ( Timisoara ) la una din manifestarile de sfarsit de an ale Institutului Revolutiei Romane din Decembrie ( cred ca in 2006 ) la care am participat. A dat singura pata de culoare a manifestatiei. La problemele ridicate de el s-a raspuns si din sala si de la prezidiu cu multa atentie. Nu-mi venea sa cred ce tipuri de problematici ridica, mai ales acolo. Nu e exclus sa fie totusi primul pe niste directii importante pentru istoria Romaniei. Mai ales ca nu distruge din start dialogul cu nici o forta. Pe de alta parte, in general, va dau dreptate ref. la IDEEA 1. Emil Cioran a dat si un nume acestei idei :ADAMISMUL.

  2. Incepand cu octombrie 2008, inceputul crizei globale, « Democratia originala » s-a globalizat….Justficand oarecum pe cea nationala de pana atunci….Dupa octombrie 2008, propun o noua sintagma, globalizand si extinzand denumirea dvs. mai veche : CIUFULICIOCRATIA. Valabila la toate nivelele.

  Cu bine,

  Dezideriu Dudas

  * Precizare : AGORA externa semnifica, in opinia mea, acea « piata » in care se (mai) pot formula idei care sa conteze….Din pacate, AGORA interna nu mai poate da decat stari de spirit…., atat timp cat ideile care ar trebui sa conteze nu mai conteaza….

  PS : Cele 2 idei ale dvs. vor fi redate fara alte comentarii ( mentiuni…). Nici contextul nu va fi relevat ( faptul ca au fost adresate d-lui Marius Mioc, care…). La nivelul Romaniei, cred ca amandoua idei sunt ( inca) perfect valabile. ASTEPT RASPUNSUL DVS. DUPA CE VETI PRIMI MATERIALUL DE STRUCTURARE A INITIATIVEI « DIVANURILE SCOLILOR ROMANESTI ». ( in max. 48 de ore ).

WP Admin