≡ Menu

S-a zis și cu “Neprihănirea Voastră”

 Tipografia Patriarhiei a prăpădit bunătate de hârtie velină tipărind Calendarul Ortodox 2014. Lucrarea va fi retrasă de pe piață, căci unul dintre sfinți a dezertat:

“Eu nu spun că sunt un sfânt. Este controversat modul cum am primit apartamentul din Mihăileanu. Legal, dar controversat din punct de vedere moral. Acum, este controversa cu creditul fiicei mele. În mod cert, este legal. Deci, nu vorbesc de pe poziţia unui sfânt, dar lucrurile au limite”.

Noi, drept-credincioșii, spunem de mult că totul are o limită, dar Peste-Limite-de-Preafericitul Daniel nu se leapădă de ceara din urechi, mai ales pe timp de iarnă, când e cumplit de frig și, în lipsa megapolisului blindat cu aur, Catedrala Mântuirii Neamului, curentul îl poate trage oriunde s-ar așeza.

Pentru filozofii publici, sabia lui Damocles devine cine și prin ce act – Ordonanță de Urgență, referendum național, lovitură de stat de tip perpetuum mobile, turnătorie la UE, plângere la ambasadele occidentale etc. – poate stabili unde se află limita dintre legal și moral. Sau, măcar cea dintre imoral și ilegal.

Legea (juridică) nu zice nimic despre moral vs. imoral. Legea morală zice ceva, dar cine mai citește azi Vechiul Testament, când toți demnitarii nu mai prididesc să-și facă semnul crucii, fie că intră în biserică, fie că trec pe sub Arcul de Triumf, deși acasă mulți dintre ei dorm cu secera și ciocanul sub pernă?

Despre anumite lucruri – hermafrodite atât din punct de vedere moral, cât și legal – se spune că au fost făcute “la/pe buza legii”. Cum ar veni, dacă legea nu interzice, e legal. Dacă legea interzice, strângi din buze și mergi înainte, fără să te uiți în spate.

O diferență între un stat de drept și o republică bananieră estă dată de profilul buzei cu pricina:  subțire ca lama briciului sau lată cât Canalul Mânecii? Dar eu nu sunt jurist. Doamna Monica Macovei și dl Lucian Bolcaș sunt. Să ne ajute.

Dacă dna Macovei nu ne poate ajuta să înțelegem cum am putea ajunge la un armistițiu între moral și legal, pentru a păstra privilegiul ca populația să ni se adreseze cu “Neprihănirea Voastră”, atunci măcar dl Bolcaș ne-ar putea dumiri cât de lată o poate face România în privința tovărășiei între ilegal și imoral. Sau, măcar în privința diferenței dintre prostie de gradul unu și ultimul grad de tâmpenie.

Ce crede dl Bolcaș: pentru a deveni și Cea Sfântă, i-ar fi de ajuns României Mari (versiunea Vadim-Bolcaș-Merce), dacă în sala de ședințe a CCR s-ar instala un godin în care focul continuu ar fi asigurat de butuci evreiești, crengi ungurești, vreascuri secuiești, buturugi de etnie roma, un pumn de lipoveni și o ceșcuță de palestinieni? De Crăciun, colindele pentru judecători ar fi asigurate de TV3, unde tot omul cântă, neprihănit de înțelegerea vorbelor ce-i ies din gură.

Piesa de rezistență ar putea fi, de-a pururi, “Primiți cu jidovul făcut scrum?”

Coordonarea de platou nu va fi asigurată de boanghenul Gheorghe Funar, ocupat cu uzurparea legală, dar ușor imorală (zic unii) sau morală dar oarecum ilegală (zic alții) a statuii “Tribunului”, ci  de vikingul Adrian Rozenberg, directorul departamentului “Știri – Programe” la TVR Cluj.

Nu știu care spectacol e mai deprimant: o republică bananieră fără banane sau o democrație originală care continuă să alunece pe coji de banană.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • … sau o țară cu Gigel la Cultură.

 • @Alexandru Petria
  E vorba de domnul “Gigel Știrbu, noul ministru al Culturii “CARE ESTE”:”Mulțumesc părinților pentru numele CARE mi l-au dat”?
  Merge si asa…

 • neamtu tiganu

  acuma, Domniilor Dumnevoastra, de ce sa n-o spunem, pai nu ne plac noua fecioarele, alea neprihanite, neprihanite si despletite, nu coafate, despletite? Desi e multa munca la fecioare, multa.

  Si atunci cind esti Zeus, cum zice poietu, te multumesti cu-n job strimt de sfint?

 • jac “the ripper” cristoa

  dom’ tudorane,

  veatza legata cu atza e plina de paradoxuri, astfel incit, daca inimarea a ajuns sa fie siderat de infrecventabilitate anteii trei, io am patzit acelasi lucru pe partea ai’lalta, labe unu, astfel c’am fost nevoit sa citesc la d-voastra pe blog cum d-l al nostru prezidente iar isi bate fericit populu pe burta, ca’i bun si ertator, cu o nooa vinare de vint, cu cenusa pe chelie.

  cum solidaritatea tilharilor de ambe secse, inclusiv politice, face ca in balansoaru puterii orice gest sa nu poatza fi loat drept ce ar vrea ei sa para, oare cit de prost potzi sa fii incit sa’tzi tragi cel putzin un glontz in picior, daca nu in fuduliile inexistente (nu vreau sa ma refer, precum d-l al nostru prezidente, de la tribuna inaltei institutzii, la un anumit socru atentat de d’l bombo, in circumstantze oarecum neclare, dar de notorietate), cind tu -sanchi! -- erea cit pe ce sa’tzi rapui asa zisul adversar de moarte?

 • Dezideriu Dudas

  Cum il chema pe “jidovul facut scrum” din fata PRM, Eyal Arad ? Nu ca “ai nostri” n-ar fi si ei “muci”…

  Ca si consultant de investitii, nu-mi pot uita “fratii mai” mari in ale consultantei, Eyal Arad, Karl Rove…, iar venind inspre Dambovita, avem intr-adevar “moartea pasiunii”…, Dan Andronic, Bogdan Teodorescu et co…, epigoni -- “puii vii”, ai “gainii” lui Jack Cristoa ( vorba lui Dom’ Niku ) pentru care, “tot ce misca, nu mai misca”, si invers…

  Despre “Neprihanirea noastra” : A afirmat ca se va ocupa personal de unirea Moldovei cu Romania la sfarsitul mandatului ! Cum se pare ca jobul va fi foarte “larg” ( licenta “nemteasca”, de-a noastra…), poate din jobul lui anterior, care probabil era prea “stramt”, ne mai ramane si noua se ne ocupam de ceva . Honi soit qui mal y pense !

  Pot si eu, “la sfarsitul mandatului”, sa ma ocup personal de unirea SUA cu Rusia ? Sau, precum la “neprihanitul”, mingea e la mine, ca “jucator”… Noroc ca “mandatul meu” ( de “prost” …) n-are sfarsit… S-ar putea sa termin mai repede, din pacate, prihanit, spre deosebire de “neprihanitul”….

 • @ jac “the ripper” cristoa

  din motive de economie si mai mare vizibilitate a doctrinei de a “a fi” la romani, sa eliminam patru lucruri -- “buna dimineata”, “buna ziua”, “buna seara” si “noapte buna” -- si sa le inlocuim cu unul singur -- “sanchi!”
  sustineti propunerea?

 • @ neamtu tiganu

  nu raspund la provocari!

 • Ontelus DG

  Relativismul caracteristic epocii actuale estompează frontiera legal-ilegal și, cu deosebire, moral-imoral. Aproape tot ceea ce în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat era purtător și generator de autoritate este astăzi pus sub semnul întrebării, suspicionat aprioric. Și, cu toate acestea, există în continuare niște ,,băieți deștepți” și niște ,,fete deștepte” care administrează ierarhiile vizibile și invizibile ale simbolicului, pe de o parte și ale măsurabilului, pe de altă parte.

 • Ontelus DG

  Nu se conștientizează îndeajuns câteva fenomene incontestabile: între retragerea aureliană și apariția statelor feudale românești există aproape 1100 de ani fără viață statală centralizată; secolul al XX-lea este cel mai sângeros și, deci, cel mai irațional din istorie; progresul este o iluzie; educația este în cădere liberă pe plan mondial; îndobitocirea televizuală are consecințe inimaginabile.

 • Dezideriu Dudas

  @ neamtu tiganu # 3

  Don’ Neamtu, EVRIKA ! Am gasit ! Putem merge la o bere…Am, rezolvat-o ! Cred ca nici dvs. nu v-ati gandit pana la capat ref. la termenul de “job destul de stramt” asociat “neprihanitului”… DEMONSTRATIA, mai jos, de fapt, un citat din teza de licenta la filozofie a d-lui Vasile Gogea ( Singur cu Hegel ) la pag. 37 -- jos :

  “ …statul a reusit sa ofere un azil precar filozofului, dar s-a dovedit PREA STRAMT pentru a putea pastra intre granitele sale o filozofie impregnata de acel spirit care a facut posibila teoria stiintifica si revolutionara a emanciparii umane “.

  Don’ Neamtu, meritul dvs. este dublu. Ati reusit sa ne provocati ( nu mai mic meritul este al d-lui Dorin Tudoran ) si sa intelegem, pe langa treaba cu PREA STRÂMTEŢEA…si necesitatea trecerii de la FILOZOFIE la TINICHIGERIE in prezenta publica a “filozofilor neamului”…Pentru ca ref. la “tinchigii neamului””, nu se pune problema vreunei prezente publice…Mai publici decat ei, “ nu se exista”, probabil ar spune “noul Gigel”…, desi nu-i vede nimeni in realitate niciodata. Doar ii simtim prin preajma…si-i ascultam pe la televiziuni.

  Acum se intelege mai bine de ce am scris, “ Honi soit qui mal y pense „ ? Fiind mai „tinichigeros” din fire, nu-mi gaseam cuvintele… Ii multumesc „public” d-lui Vasile Gogea !

 • mihai rogobete

  Cumultoase vremuri !
  rel="nofollow">https://

 • dumitru ungureanu

  Parcă era vorba de Lucian Bolcaş, nu Iulian… Sau are două prenume, ca orice rromân autentic?

 • @ dumitru ungureanu

  Aveti dreptate -- Lucian.

WP Admin