≡ Menu

Românii e porci cu Adrian Severin

O9.18

AGERPRES: Care este stadiul anchetei în care sunteți acuzat de luare de mită și trafic de influență?

Adrian Severin: Vorbim despre ancheta care nu ar fi trebuit să aibă loc, pentru că, în primul rând, ar fi trebuit ca instinctul național să spună ‘românii nu sunt corupți’. Noi spunem însă că ‘românii sunt corupți’ și sigur că în momentul în care noi spunem primii acest lucru, toată lumea arată cu degetul spre noi.

Așa e – nu avem instinct național.

Noroc că ne prisosește instinctul internațional.

AGERPRES: Ce proiecte de viitor aveți? Se află printre acestea o eventuală nouă candidatură la PE?

Adrian Severin: Sunt într-o perioadă de reflecție, practic ea a ajuns spre sfârșit și am să găsesc o formulă potrivită pentru a aduce la cunoștința publică concluziile pe care le voi trage. Sunt o serie întreagă de argumente pe care le am în vedere spre a ajunge la această concluzie./…/Cred că va veni un moment foarte greu și pentru Europa, și pentru România și, atât timp cât nu am condiții ca să fac ca acel moment să fie evitat, este mai bine să nu mă găsesc într-un loc, la momentul dezastrului în care, în mod absolut nejustificat, să fiu obligat a răspunde alături de cei cu care nu am nimic în comun.

Dle Severin, nu ne lăsați la rău, chiar dacă noi v-am lăsat la bine.

Și-apoi, nu e nevoie să răspundeți alături de cei cu care nu aveți nimic în comun.

E de ajuns să răspundeți în penal.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Ultimul Mojican

  Sintem severi ,
  Ci nu de azi (ci nu de ieri),
  Cu Severin,
  Desi el face de rusine
  Drobeta doar
  Sau Turnu-Severin,
  Iar uneori chiar si pre sine…
  Daca-l alergi prin pisoar.

 • eugen adam

  Este si comic si trist in acelasi timp. Ca in filmele lui Chaplin…

 • Ontelus DG

  Reflecție, reflec-ție, ref. lecție, ref. lețcaie, ref. let’s ca ieri, ref. let’s C.A.E.R., ref. let’s K.R.
  Reflexie, ref-LEX-ie, ref. LEX i.e., ref. Lex, ie? Eee… He, he… He, he, he…
  Ts=ț: ref.lectsie

 • Dezideriu Dudas

  La 1 & am inteles ca DA, e NU ( si invers, NU, e DA, pentru ceilalti …)…dar la 2 &, cred ca d-nul Severin se inseala. Nu e vorba de “calul lor”, e vorba de “calul nostru”….Pacat ca dom’ Rogobete nu mai e pe-aici, el era specializat in “furtul cailor nostri”….si poate l-ar fi deconspirat pe nea’Adrian ( S. ), ca sa “se” inteleaga, odata si-o data, si la prosti, cum sta treaba….Si am fi inteles si noi daca porecla de “bursucul veninos” vine de la cei “5 ziaristi celebri” ( parca asa era formularea ) pe care i-a pus el odata pe-o lista, sau de la ceilalti care n-au mai apucat….

  UNU’ CARE N-A APUCAT PE NICI O LISTA, DESI AR AVEA VENIN PENTRU TOATE ANIMALELE ORWELLIENE DIN PADURE
  ( DOI ’, pt. dom’ inimarea = cat sa va mai demonstrez ca “nu mai exista dreptate pe lume “ ?…Azi, doua argumente, “certe” :
  1. Mi-a placut “conservator de muzica populara”…Da, de “taraf simfonic” ce ziceti ? Asta ar fi varianta, “ cu dreptate “, pe axa # 1 & #2 !
  2. Ref. la “surzii limbuti”, imaginea e perfecta pentru democratie… Nu ca prostii n-ar auzi, doar ca ce “se da”…, nu e ( nimic ) pentru urechile lor…Totul e doar pentru gura lor….Iar daca sunt probleme si-asa, “se” mai lucreaza si la “gatul“ lor… Ar mai trebui sa zicem ceva de “mutii cu auzul fin”, dar n-ar avea vreun folos. Tot numai ei ar auzi….Surzii, intotdeauna majoritari -- altfel, ce mai chichirez democratia ? -, “trebuie” sa “chichirez galceava” si n-au cum sa auda vreodata ceva, “important pentru tara”…, acum si “important pentru omenire” )

 • Caraiman

  Ce omagii, ce omagii pentru acest Sisif al șpăgii!

 • Bucegi

  @Caraiman
  Acest ”Sisif al spagii” era si indignat, pe vremuri (cind Petre Roman se lauda ca citise operele lui Socrate din Biblioteca lui tac’su), ca apa curenta din casele bucurestenilor contine doua parti de hidrogen si una de oxigen, iar vina o dadea, fireste, pe guvernantii de atunci. Merita sa-i ridicam osanale, pe unde putem, gagiului in chestiune.

 • @Bucegi

  Poate acum, cand renunta la viata politica (nationala si internationala), va gasi timp sa publice si ȚLista lui SeverinȚ, pentru care a cam trebuit sa demisioneze si sa ne explice care ar fi compozitia apei sub o guvernare buna. Apoi, bem numai vin.

 • pleurel

  @Craiman, Bucegi
  Severin are ceva si din Sisif, doar ca impinge masa spagiala de bani la vale, si din comersantul patafizic Danila Prepeleac (care, pina la urma, da totul pentru mai nimic). De va ajunge, Doamne-fereste!, la pandaimos, Bursucul Veninos il va bate pe Jiji Bekally la milogeli + alte lamentatii medicale.

 • Nu stiu cat de porci sunt romanii cu AS , dar situatia Ucrainei e preocupanta. Am citit filierele dvoastra ucraineene, si cred ca am descoperit unele puncte comune.
  http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2014/03/14/de-ce-n-o-suna-nimeni-pe-ucraina/

 • Cum sa spui timp de 10 minute “ma mai gandesc”. Cu pauzele si intonatia de rigoare, poate dura si mai mult.

  “Sunt într-o perioadă de reflecție, practic ea a ajuns spre sfârșit și am să găsesc o formulă potrivită pentru a aduce la cunoștința publică concluziile pe care le voi trage. Sunt o serie întreagă de argumente pe care le am în vedere spre a ajunge la această concluzie.”

 • InimaRea

  Ma enerveaza ca omul asta se cheama Severin. N-am nimic cu alte localitati dar nu putea sa-l cheme si pe el Slobozia, Fierbinti, Valea Seaca? Nu ca severinenii ar fi altfel decit ailalti romani, ca doar n-or fi ei fraierii Pamintului! Si p’acolo, ca peste tot -- vai si-amar! Ca cum sa traiesti altfel? N-ai cum, ma gindii io…
  Dar Severinu-i orasul primei mele copilarii, unde-am aflat ce-i saracia curata. Pentru mine, “sarac si curat” nu-i o vorba -- acolo. Numai cind imi amintesc cit valora creitaru’ -- de-l tinea Maia innodat in basma, si basmaua-n sin -- si i-as da numa palme-n cap severinului astuia. Pai, mergeam eu dis-de dimineata, cu Maia, sa vindem niste verdeata-n piata. La intrarea-n piata, un patrat de placaj, pe unde se vindeau brinzoaice. Mirosea de te lua cu ameteala! Pofteam si-nghiteam in sec, stiam ca n-aveam bani de brinzoaice. Nu ca mi-era foame, nu ieseam din casa fara sa pun ceva in gura dar ce, se compara? Maia ma ghicea si-mi spunea sa am rabdare ca, daca vindem si noi ceva, o sa-mi ia. Sa ma fi vazut cum saream pe musterii sa ia -- dracu’ -- patrunjelu’ala, s-apuc o brinzoaica, macar. Dar, pina sa apuc eu sa vind doua-trei legaturi -- nu c-ar fi ajuns atita -- se-nchidea patratu’ala de placaj si ramineam cu buza umflata.
  Asa o fi crescu si severinu’ europarlamentar? N-as prea-as crede! Si-atunci, cum dracu’ se face ca el iesi lacom, iar eu -- nu? Cin’ar trebui invers sa fie -- io sa nu pot avea stare de la sfirseala maruntaielor, aciuata acolo inca din frageda copilarie; lui, ni’sa nu-i pese, ca n-a poftit degeaba la brinzoaice, dis-de dimineata; nici la inghetata la cornet, alvitza si rahat cu nuca, dupa care mi se scurgeau mie ochii, cin’ treceam pe linga turcu’ de le neguta-n Bariera; nici la paine alba. C-o si-ntrebam, pe Maia, de ce maninca unii paine alba; si ea-mi spunea ca aia suferea’ cu matele, d’aia minca’ ei paine alba. Si ma bucuram ca eu nu sufeream…
  “Adevarata natura umana”, da? Pe dracu’, da’ io ce-s -- martian? Si citi ca mine? Chiar, or mai fi ca mine, ori ramasei singurul fraier pe Pamint? Cin’ ma uit in jur, parc-asa-mi vine-a crede. Nu ca ma laud -- ce, asta-i lauda? Lauda-i sa ai, s-aduni ca’necatu’, sa nu-ti mai ajunga, da parc-ai imparati Pamintu’. Uite severinu’ asta! Mare investitor stratejic -- cumpara cu toptanu’ cupoane din alea, d’ale lu’ Roman, Vacaroiu -- avea firma cu Patriciu si-nc-un bandit, ca nu-l mai stiu dar erau latiti pe blocuri, cu firma lor. Fu si ministru, chiar; p’orma, europarlamentar pe bani-gramada. Si tot nu-i ajunse, ca era ca Midas -- sa cace aur.
  Un nesimitit! Nici nu merita pomenit. Si-l mai cheama si Severin! Ptiu!

 • Şerban Foarţă

  VIEZURELE (SAU BURSUCUL)
  [Strofe ilirotracourmuziene]

  Se înşeală cine speră
  a momi cu, numai, miezuri
  de lipie austeră
  doamnele şi domnii viezuri.

  Povesteau străvechii skalzi
  că,-ntr-o baie de urină,
  locuinţa de le-o scalzi,
  ies buluc din viezurină.

  Poţi urechile, apoi,
  să le rupi, după ce-i uzi
  cu lămâie, – ca, apoi,
  să-i înfuleci, vii şi cruzi.

  Poţi să-i şi cultivi chiar tu
  într-o groapă din Dobrogea,
  ca să-i necinsteşti, – dar nu-
  mai când li se schimbă vocea.

  Ci mai lesne, ei şi ele,-s
  de prins zilnic, noaptea, dacă
  tribul lor, zis meles meles,
  e-agrăit în limba dacă.

  Merge, când nu ştii destulă
  dacă, şi-ntr-o limba-n care
  viezurele e vjedhullë, –
  albaneză, mi se pare.

  P.-S.

  Poţi, când eşti incrèdul(ă),
  să pronunţi şi vjèdhullë!

 • Cand spun Adrian Severin, in afara de ADIRI, TROCADERO, ACADEMIA STEFAN GHEORGIU, “prisosul inadmisibil de hidrogen” din apa bucurestenilor si “lista cu spionii din partide si presa”, mintea mea se incapataneaza sa-mi deruleze in fata ochilor doua secvente aparent disparate, care insa se completeaza perfect in definirea personajului. Prima dateaza din perioada CPUN-ului, cand urmaream cu sufletul la gura absolute toate dezbaterile – atat de dodecafonice! -- ale acelui parlament in statu nascendi. Pe de o parte, grobianismul arogant al majoritatii feseniste, pe de alta, oratorismul vetust al dlui Campeanu si artagul cu iz revansard al unor asa-zisi taranisti, infiltrati in PNT (in care, de altfel, au avut o viata scurta, fiind repede deconspirati ca fiind conserve implantate de “servicii” in partid). Dupa ce au prestat la microfon unii fesenisti care l-au improscat cu injurii pe Corneliu Coposu, la tribuna a aparut un tinerel grizonant, cam rotofei, care, cu o politete impresionanta, i-a cerut scuze seniorului, in numele colegilor lui din FSN, care-si pierdusera cu totul simtul masurii. In contextul de atunci, gestul respectiv – absolut singular si cu atat mai spectaculos ! -- a cantarit greu in ochii mei, asa ca am retinut cu interes numele celui care il facuse si a carui evolutie politica mi-am zis ca trebuie urmarita, ca o garantie a normalizarii relatiilor de pe furtunosul esichier nouazecist. Am salutat fiecare investire a dlui Severin in functii publice drept raul cel mai mic. De altfel, grosul Frontului, il numea pe respectivul, cu un suveran dispet, “europeanul Severin”.

  In a doua ipostaza (complementara cu prima) l-am vazut pe Adrian Severin intr-o sedinta a unei comisii parlamentare, in vremea patrulaterului rosu (PDSR, PUNR, PSM plus PRM), din timpul guvernarii Vacaroiu. Severin era atunci in opozitie, in PD- FSN, optiune politica pe care i-o salutasem la data respectiva, ca fiind, de asemenea, nu doar in opinia mea, un rau mai mic. In discutie erau niste privilegii de care se bucurau parlamentarii Puterii, de la ele fiind exclusi cei ai Opozitiei. Adrian Severin a rabufnit, s-a infoiat, s-a inrosit la faţă, strigand in registrul acutelor: “Asa ceva e in-ad-mi-si-bil!” Ioan Gavra, de la PUNR, (si-l mai aminteste cineva?), mai histrionic din fire, i-a replicat imediat, ca si cum i-ar fi platit o polita a carei scadenta venise la ţanc: “Pai, asta-i legea, stimabile, asta-i legea pe care ati facut-o voi, cat ati fost la putere. Cat ati fost la putere, legea a fost buna, acum, cand ati ajuns in Opozitie, gata, nu mai e buna?” Adrian Severin s-a infoiat si mai tare, s-a invinetit la fata de furie si a iesit sin camera trantind usa cu violenta, de era s-o scoata din tatani. La care, Gavra, cu un zambet de ironie cat faţa :” A iesit europeanul Severin! A tras bolovanul la pestera.”
  Cred ca din perioada aia i se trage si porecla de “bursucul veninos”.

  Ideea e ca oameni ca Adrian Severin nu concep sa fie scosi din carti, exclusi de la festinul Puterii. Au fost educati, dresati, programati sa stea, orice ar fi, in interiorul ţarcului cu placinte, nu, Doamne fereste!, in afara lui.
  Dar, cum un flashback nu vine niciodata singur, rememorarea celor doua ipostaze ale dlui Severin mi-a adus in minte o alta intamplare, tot din epoca toxicului patrulater. Cu ocazia unei remanieri guvernamentale, un oarecare domn, pe numele dumnealui Petru Crisan, a fost investit ministru al Comertului. La prima intalnire cu presa, vine, ca de obicei, si-o intrebare idioata, al carei sens avea sa fie insa salvat chiar de cel caruia ii fusese adresata: proaspatul ministru. Reporter: “Cum ati primit vestea numirii dumneavoastra in functie?” Noul ministru: “Normal. Stiam de mult ca voi fi numit, eram la rand si imi venise randul”. Asadar, programarea pentru festinul Puterii are si un sens pur denotativ, de dispunere cronologica; o planificare ca la dentist, ori ca la frizer, in care cei programati isi asteapta cuminti randul, aliniati pe axa timpului precum cartusele in teava unei pusti.

 • Dl Severin este, oricum, mincat, desi mai trage el ceva sperante, probabil pe baza unor relatii internationale personale. Doar ca , colegii sai austriac si sloven fiind deja condamnati, iar solidaritatea cu colegul spaniol nefiind o atitudine cu specific romanesc, dl Severin este, pentru justitia romana, ca o savarina dulce si zemoasa. Un om in situatia lui nici nu are alte lucruri de spus la intrebarile puse. As dori, insa, sa stiu alte citeva lucruri, de exemplu, de ce o agentie cu reputatia Agerpres s-a gindit sa ii ia un lung interviu rocmai acum.

 • @NO Name/DP

  Baietii din “esalonul 2” al “lovilutiei” din decembrie 1989.

 • Caraiman

  Bucegi & pleurel & InimaRea
  Bursucul veninos are o laba la bani mai ceva ca regele Midas la aur. Potrivt declaratiei de avere pe 2011, pentru care exista date publice, in afara de apartamente, terenuri, automobile, obiecte de arta si bijuterii, Adrian Severin avea in conturi, am rotunjit cifrele, peste 270.000 de lei, peste 1.041.000 euro şi peste 36.400 de dolari. Bani multi chiar si pentru un europarlamentar a carei indemnizatie anuala, declarata, a fost de 74.364 de euro, la care s-ar mai adauga eventuale economii facute din banii alocati de de la Parlamentul European pentru transport si diurnă de (92.002 euro) şi din cei pentru cheltuieli cu biroul parlamentar (226.474 euro).
  Si socotelile tot nu ies, chiar daca mai punem la scoteala 67.024 de lei primiti de la Universitatea Titu Maiorescu şi de la Universitatea Bucureşti, si 26.136 de lei Institutul Social-Democrat “Ovidiu Şincai”, fundatie de interes public, deci platita din bani publici, dar care face politica de partid.
  Si, in plus, in 2011 veniturile lui A.Severin au fost serios diminuate. Din motive necunoscute, dar care pot fi banuite, a anuntat ca în 2011 nu a mai obtinut beneficii de la Unicredit International, Chayton Capital Duna Proprety Fund, Curtea de Arbitraj Bucureşti si Institutul de Arbitraj al Olandei. Deducem insa ca pina in 2011 a obtinut acele beneficii, care nu vor fi fost chiar asa de mici, de vreme ce omul avea pus deoparte peste un million de euro.
  Ceea ce l-a pierdut a fost o lacomie de Haplea. El a trimis englezilor care l-au atras in cursa o factura de 12.000 de euro pentru servicii pe care nici macar nu le facuse. “Amendamentul” pentru care fusese “angajat” a fost votat, dar a fost propus fiind de alcineva, nu de A.Severin.
  In fine, lacomia i-a jucat o festa si mai mare. In focurile anchetei declansate de DNA, pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, anchetatorii au descoperit ca Adrian Severin “a folosit si a prezentat in Parlamentul European documente, declaratii false sau inexacte, contrar reglementarilor legale”. Este vorba de o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, “infiintate cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive”, au aratat procurorii DNA. “In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European” ! Cite de apropiate erau acele persoane, care a fost circuitul banilor si in ce buzunare au ajuns banii nu se stie sau nu stim noi. Ce se stie sigur este Adrina Severin este foarte “parcimonios” cu plata colaboratorilor. Bunaoara, la faimosul Institutul Social-Democrat “Ovidiu Şincai”, unde era director, trage toate sforile de portid si unde se ducea din an in Pasti, Adrian Severin primea 26.136 de lei pe an, in vreme ce directorul executiv primea doar 8.802 lei !!! S-ar putea ca generozitatea cu care a rasturant cosul abundentei cu bani europeni peste cuibul apropiatilor sa nu fi fost excesiv de dezinteresata. Zic si eu. Ca altfel, cum ? Adica, de ce sa se intereseze proucrorii de daravela?

 • Craiman

  # dlnimeni
  Niciodata Agerpres n-a fost imaculata conceptie. Dimpotriva, dupa 1989 a fost strins apropiata de putere, indiferent de culoarea ei politica. Mai mult, si-a pastrat multe din reflexele anterevoltionare. Si, probabil, ca inca mai functioneaza pe baza de relatii, altfel cine i-ar fi acordat lui Adrian Severin atita atentie, timp si, mai ales, spatiu. Pentru ca, formal, Adrian Severin se rerezinta doar pe el insui. Victor Ponta l-a silit sa-si dea demisia PSD, iar in Parlamentul European a fost exclus din grupul social-democratilor si trimis in fundul salii, unde a fost tovaras de scaun si s-a conversat cu Gigi Becali. Numai cu Gigi Becali. Si, probabil, scopul interviului a fost gasirea unui partid dispus sa ofere un loc eligibil pe listele lui. Petru ca altfel, din multe puncte de vedere, Adrian S. este superior multor concetateni de-ai nostri care sug la tita generoasa a banilor de la Uniunea Europeana..

 • Ioan Costea

  @ #11 InimaRea
  Dincolo de greața salutară față de individ, e nimerit și mi-a plăcut tabloul copilăriei severinene, avea dreptate Maia dv, i se aplică și ăstuia în varianta „pestriț la mațe”!

 • Craiman: cunosc detaliile pe care ati avut amabilitatea de a le prezenta si m-am gindit si eu la ideea unui interviu de prospectare a pietei politice. Nu imi dau insa seama ce partid, cu macar 3% voturi, l-ar lua pe lista pe dl Severin. Aditional, acel partid va trebui sa ia in calcul faptul ca dl Severin va fi, cu mare probabilitate, condamnat. Tot asa, nu imi dau seama cum ar putea dl Severin sa traga in sus, electoral, lista unui partid. Sunt de acord cu dvs ca dl Severin a avut o activitate mai consistenta decit a altor europarlamentari romani: am vazut in interviu si faptul ca dl Severin doreste sa isi publice un raport de activitate, iar un raport de activitate poti publica daca ai avut activitate. Probabil ca va trebui sa recitesc interviul, cu mai mare atentie.

 • Nessuno

  @InimaRea
  Vedeti ca si d-l Serban Foarta e din Turnu-Severin sau, in orice caz, si-a petrecut copilaria si adolescenta p-acolo, avind amintiri, scrise deja, chiar despre ultimele bombardamente americane , din 1944, asupra orasului.

 • Homo homini asinus

  @InimaRea, Caraiman, Ioan Costea
  In IL CUNTO DE LI CUNTI/POVESTEA POVESTILOR ( titlu folosit, mai tirziu, si de Ion Creanga al nostru ), din PENTAMERONUL napolitanului Giambattista Basile, exista o naratiune cu titlul ”Magarusul cacator de aur” ori, mai exact, ”de tzechini”. In italiana, i se spune CACAZECCHINI magarusului respectiv. Acest Cacazecchini, desi asin, pare sa fie unul dintre stramosii siguri ai Bursucului Veninos.

 • InimaRea

  Nessuno: Stiu ca maestrul Foarta e severinean, ne-am promis rememorari ale Severinului de altadata.
  Homo…: E tare asta -- Cacazecchini!

 • InimaRea

  Caraiman: De regula, declaratia de avere, la romani, indica doar parte vizibila a icebergului -- adica ce se poate justifica, de bine-de rau. Asa ca “omu’ nostru” e mai bogat ca un fotbalist caruia sper s-ajunga sa-i tina companie.

 • Pingback: Magnanimul domn Severin()

WP Admin