≡ Menu

România ca părere

România nu e sigură ce fel de republică este. Prezidențială, semi-prezidențială, bananieră? În schimb, toată lumea are o părere despre acest subiect. România nu e sigură care sunt prerogativele președintelui și cele ale premierului. În schimb, toată lumea are o părere despre acest subiect. România nu e sigură ce fel de Constituție are, în schimb toată lumea are o părere despre acest subiect. România nu e sigură ce fel de democrație are. Directă, reprezentativă, hibridă sau originală? În schimb, toată lumea are o părere despre acest subiect.

Din România președinția trimite la Bruxelles, via MAE, lista celor care-l vor însoți pe șeful statului. În schimb, guvernul și susținătorii lui sunt de părere că dl Traian Băsescu nu va reprezenta pe nimeni acolo, fiindcă este răul cel mai mare al României. Din România, guvernul trimite lista celor care-l vor însoți pe premier la Bruxelles. În schimb, președinția și susținătorii ei sunt de părerea că dl Victor Ponta nu mai poate reprezenta România nicăieri, fiindcă este un plagiator.

În România există părerea că, ajunși la Bruxelles, președintele și cei care-l însoțesc vor declara despre premier și cei care-l însoțesc că sunt o bandă de manglitori, iar premierul și cei care-l însoțesc vor declara despre președinte și cei care-l însoțesc că sunt un grup de călători fără niciun mandat să se afle acolo. Există și părerea că pentru această prestație a celor două grupuri (care sunt, de fapt, unul și același, doar că președintele nu-l vede pe premier în delegație, iar premierul nu-l vede pe președinte în delegație!?!) reprezentând România, Europa va acorda României medalia Cel Mai Civilizat Trib din Europa.

În România o doamnă, care ar fi abandonat doctoratul fiindcă era prea muncită de turism, dezvoltări și absorbire de fonduri, și-ar fi exprimat părerea că plagiatul dlui Ponta se vede până și din helicopter. Alte doamne și niște domni sunt de părerea că flota României nu mai poate fi văzută din helicopter nici cu un telescop. Există și părerea că flota a fost înghițită de Triunghiul Bermudelor, dar că va veni și vremea dezvăluirii misterelor legate de cocoș(ei) de aur și accesorii Vouitton și Hermes. O altă părere este aceea că, la fel ca Triunghiului Bermudelor, România înghite tot.

În România robespierri prezidențiali și pro-prezidențiali își ascut în timpul nopții bricegele năclăite de sânge pentru a le arăta în timpul zilei drept ghilotine moral-academice. În România robespierri guvernamentali și pro-guvernamentali își ascut în timpul zilei bricegele năclăite de sânge pentru a le arăta robespierrilor prezidențiali ghilotina de care pot fi decapitați în timpul nopții. Există și părerea că toți acești robespierri sunt doar niște gioarse năclăite de ură și obsedate de interese strict personale.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

În România este azvârlită acuzația că un civil a fost  avansat la gradul de colonel, chiar dacă nu și-a făcut stagiul militar. În România apare acuzația că alt civil a fost avansat chiar la gradul de general. Numai că nu se înțelege clar despre ce armă este vorba – infanterie, artilerie, aviație? Există și părerea că armele  în care sunt avansați în grade militare anumiți civili sunt, de fapt, serviciile – cele secrete și cele aduse celor cu puterea avansărilor. Civili deconspirați că ar fi beneficiat de asemenea avansări ilegale sunt de părere că nu au fost niciodată avansați în grade militare și că totul este o scornire cu mustăți mogulistice.

În România există părerea că un mogul cu hotărâre definitivă a unei curți de justiție că a fost informator al Securității și a contribuit, astfel, la acțiuni de poliție politică este printre cei care decid astăzi cine și de ce poate ocupa ori nu o funcție publică. Există și părerea că așa ceva dă măsura lipsei de măsură a unei țări care a condamnat crimele comunismului, dar îi lasă pe unii să prospere de pe urma ajutorului dat celor ce au săvârșit asemenea crime.

În România (potrivit publicației Cațavencii) Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ar fi emis următoarele păreri: “Năstase nu trebuie operat creștinește, deoarece s-a rănit încercând să se sinucidă” /…/ “Nu e păcat mai mare pe lumea asta decât tentativa eșuată de sinucidere”/…/ “Cine a încercat să-și tragă un glonț în cap, dar a scăpat cu zile, sau s-a aruncat de la balcon luxându-și doar o gleznă merge la camera de gardă cu un păcat greu, de neiertat. Pentru aceste persoane nu există decât posibilitatea unui tratament scurt, administrat pentru liniștea rudelor.”

Dacă părerile acestea au fost cu adevărat emise, aș fi de părere că Patriarhul Daniel a mai ratat o șansă de a tăcea. Sau,  dacă tot avea vreme de emis păreri, ar fi putut să admită, în sfârșit, că și preoților purtând pe sub sutană microfoanele Securității trebuie să li se aplice același  tratament aplicat informatorilor care aveau alte profesiuni.

În România, pentru învestirea unui ministru, președintele îi cere celui propus să dea o declarație semnată că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat. Există și părerea că, dacă așa devin lucrurile, atunci, înainte de a-și fi început primul mandat prezidențial, și dl Traian Băsescu ar fi trebuit să dea o declarație de mână că nu a volatilizat flota și că, înaintea de a-și începe cel de al doilea mandat prezidențial, ar fi trebuit să dea o altă declarație de mână că nu și-a făcut nicio iapă senator.

În România diplomați străini care, pe de-o parte, cer consolidarea statului de drept românesc, pe de altă parte cer prelungirea  mandatelor unor agreați funcționari români, chiar dacă  asemenea prelungiri de mandat sunt ușurel ilegale. Din România sunt trimiși în străinătate, ca diplomați, comici răsuflați, degustători de vinuri, fufe și fufoi împătimiți de jacuzzi. Există părerea că asemenea numiri sunt motivate strict politic. Când România retrage asemenea diplomați, există și părerea că asistăm la hotărâri motivate strict politic.

În România totul se face spre binele țării. Întrebarea rămâne: ”Atunci de ce țării îi merge așa de prost și celor care-i fac rău le merge așa de bine?” Exită părerea că tristul paradox se explică prin faptul că binele făcut de unii României este mai rău decât cel mai mare rău făcut țării de alții. Există și altă părere – că toți cei care fac rău României sunt la fel de buni. Nu lipsește nici părerea că România nu mai produce, de o bună bucată de vreme, nimic, în afară de păreri.

România este azi o părere. Spun asta cu mare părere de rău. Și adaug că nu văd niciun  motiv să amendez două păreri pe care le-am exprimat cu ani în urmă, chiar dacă sunt acuzat de lipsă de patriotism.

Prima – „Mi-e teamă că, în decembrie 1989, românii au ieșit din casă revoltați, au ajuns în stradă revoluționari și au intrat în istorie fraieri.” A doua – ”În România se întâmplă mereu lucruri foarte interesante, pentru că nu se întâmplă niciodată ce trebuie.”

Dumneavoastră ce părere aveți? Cum poate ieși România din stadiul de părere pentru a intra în stare de funcționare? Cum poate schimba România actuala fomă de guvernământ – harța, măcelurile și provocările zilnice – într-o formă de guvernământ mai puțin irațională?

 • Cum poate să iasă? Trimiţând pe români să lucreze oriunde în lume şi aducând să lucreze (pe) plaiul străbun (cel cu boi) nişte chinezi, de exemplu, că nemţii au fost şi-au plecat…

 • Dingo

  hmm, presedintia a trimis la MAE lista delegatiei pentru Consiliul European. Nu-mi rezulta ca la Bruxelles.
  Guvernul a trimis lista la Bruxelles.
  Daca ati gasit altceva .. poate gresesc eu.

 • Dorin Tudoran

  @dingo
  s-ar putea sa aveti dreptate in legatura cu destinatarii listelor trimise

 • Dorin Tudoran

  @Dingo

  Corect: “la Bruxelles, via MAE,…”

 • mihai rogobete

  România este răul cel mic în formă de guvermărunt.

 • dinu adam

  Dorine, imi pare rau, dar nu ma pot exprima, pentru ca nu mi-e limpede daca intrebarea ta e pe bune, sau este doar concluzia retorica a unui minunat poem. cum inclin mai degraba spre cea de-a doua varianta, raspunsul meu timid este: da.

 • Gellu Dorian

  Ţutea a spus, cind a fost vorba de salubrizarea Bucurestilor, ca ar fi bine ca toti locuitorii Capitalei sa fie scosi in afara acesteia citiva ani, numai asa ar putea fi schimbata fata acesteia. S-ar putea face asa ceva si cu intreaga populatie a Romaniei? Multi romani au facut-o deja. Nu se mai intorc sau acolo unde ajung fie se apuca serios de treaba, fie se despart, rup familii, traditii si se intorc acasa mult mai inraiti si bolnavi intr-o tara bolnava. Altii stau departe si comenteaza, bine sau rau, ceea ce se intimpla in tara. Nimic nu le mai miroase a bine, totul este un haos, dar nu gasesc, din pacate, alternativele reale de iesire din aceasta situatie ce dainuie de foarte mult timp.
  Normal ar fi, nu-i aşa, sa nu am nicio parere! Dar, totusi, am, cu mihnire o spun, si, din pacate, iti dau dreptate! Dar despre fuga de o sentinta judecareasca, fie in alta parte in lume sau din viata, nu ai spus nimic! Se vede ca a devenit o practica, iar lumea sare la gitul justitiei si-l declara pe infractor martir! Este asta o atitudine normala, intr-o tara in care am tot cerut sa-i ardem pe corupti! Cind li se inchide drumul, vinovat este celalalt, care, temporar, se afla la putere, asa cum si infractorul a fost cindva, cind a facut multe nefacute!

 • In Romania datul cu parerea este sport national. Si cu cat esti mai departe de domeniu cu atat ai pretentia ca opinia ta este cea mai importanta si musai trebuie respectata.

  Ceea ce lipseste cel mai mult in spatiul public este bunul simt . Restul sunt daca vreti detalii.

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian
  Nu te poti referi la toate intr-un singur text.

 • doina jela

  Dar Dvs., domnule Tudoran, ce parere aveti? Asta pentru a vedea aici exprimata si o parere care conteaza, fiindca altfel, nu facem decat sa agravam inflatia de pareri la care de altfel, foarte bine, se refera acest articol. A mea este, cu modestie, ca fiecare din locsorul lui acela mic si neinsemnat pe care-l ocupa in parerea asta de tara, sa-si faca treaba cu maximum de onestitate si cu maximum de incredere ca are dreptul, sa amendeze gainariile pe care le constata, acum si aici, la mai-marii nostri.

 • @Gellu Dorian. Ca unul care sta pe afara de mai mult de 10 ani va dau si nu dreptate.
  Cel putin la “despre fuga de o sentinta judecareasca” nu va dau dreptate de loc doar prin prisma faptului ca suntem oameni iar acest sentiment ne diferentiaza de hiene sa zicem . Pentru a nu mai auzi nici un fel de rumori despre justitie aceasta trebuie sa-si cstige respectul in fata societatii. Atata vreme cat Procurorul general are asupra ei accuzatie de plagiat (ca si “onorbailul” prim minstru sau sentinte diferite pentru aceleasi acuzatii atunci reactiile de care amintiti sunt intr-un fel normale (Si aici nu ma refer la ipocriti)

 • Dorin Tudoran

  @ doina jela

  Nu va pot contrazice in legatura cu nevoia ca fiecare sa-si faca treaba cum trebuie si sa nu se simta amenintat atunci cand amendeaza gainariile pe care le constata.

  Eu credeam ca mi-am spus parerea, care nu cred ca poate conta mai mult decat parerea altora.

 • Dorin Tudoran

  @ dinu adam

  multumirile mele nu sunt timide. un week-end linistit!

 • InFARCtor

  @Gellu Dorian si Mihai Rogobete
  In Romania, cind un infractor ameninta cu infarctul iminent, si alte suiciduri circare, devine inFARCtor si, ca atare, subiect de telenovela dan-diaconeasca, erou national deci, asadar + prin urmare. ErOU -- cu oua inumerabile la purtator (desi nu toate sint ale sale).

 • Puiu H

  @Mihai Rogobete
  Vezi, prietene, ca, la cererea Prezidentului, Puiu Hasotti, catindatul ministerial, accepta, in scris, trecerea prin PlagiATRUM. O noutate in materie?

 • George Damian

  Nu există nici o soluţie. Aşa a fost neamul ăsta de când a apărut în istorie. Nici medicamentele nu pot vindeca România.

 • Idem

  @All + Mihai Rogobete
  Voiam sa scriu PLAGIATRIUM, dar mi-a iesit PlagiATRUM. Nu-i nimic: ii gasesc eu o definitie maine-poimaine, pornind -- nu de la cel latinesc ATRIUM, ci -- de la grecescul IATRO, medic, si imaginind un salon unde primesc ingrijiri plagiantii spasiti, ispititi de sinucideri simbolice, ispasitoare, ele, ale pacatului de furt intelectual. Asadar: plagIATRUM. Pe post de duhovnic absolvitor al plagiantilor suicidari: staretul de la Plumbuita.

 • Dorin Tudoran

  @Idem
  Cred ca preotii BOR au tot dreptul sa vorbeasca despre felul cum trateaza biserica lor sinucigasii. Au tot dreptul sa refuze a face slujbe de inmormantare pentru sinucigasi. Dar cred ca “indrumarile pretioase” date de inalte fete bisericesti medicilor cum sa trateze oameni care au incercat sa se sinucida este o proba de aroganta. Preotii si medicii sunt sub obligatia unor juraminte diferite. Medicii se afla sub obligatiile “Juramantului lui Hippocrate”.

 • mihai rogobete

  Nici şcoala nu a preluat -- accentuându-şi efortul educativ -- suprimarea instrucţiei militare -- asupra gâştelor plutitoare, nici poliţia n-a egalat presiunea dezortografică, pe ultima linie defensivă. Mă explic:
  Morala automobilelor este reglementată de semnele şi regulile de circulaţie; cea matematică, de axiomele, tipul şi ordinea operaţiilor, formulele şi constantele ei. Nici legile fizicii sau chimiei nu sunt amorale. Botanica, zoologia şi anatomia sunt discipline, fiindcă, sistemizate, ne disciplinează sistemic. Sintaxa nu este numai geometria unei limbi, ci şi etica ei. Q.E.D: ortografia.
  Cine nu şi le însuşea, nu intra-n facultate, ci-n armată, unde le instruia. Nu la tablă, pe loc repaus, ci târâş… grăpiş. În aresturi sau la garnizoană.
  Procuratură, jandarmerie, poliţie, judecătorie, tribunal iau şi pielea lipsei de educaţie, tocând şi mai mult ban decât s-ar fi dus către un învăţământ efectiv obligatoriu.
  O societate care-şi dispreţuieşte şcoala e putredă, nu coruptă. Când şi intelectualii devin imorali, nu mai este nimic de făcut.

 • Daca_nu_nu

  Da, da, da! Ca-n bancu-ăla cu trei preşedinţi în faţa lui Dumnezeu:
  Primul:
  -- Doamne, va ajunge America cea mai mare putere economică din lume?
  -- În legislatura ta, NU.
  Al doilea:
  -- Doamne, va ajunge Rusia cea mai mare putere militară din lume?
  -- În legislatura ta, NU.
  Al treilea:
  -- Doamne, or ajunge şi românii noştri să trăiască vreodată bine?
  -- În legislatura MEA, NU.

 • Daca_nu_nu
 • NAPOCI(TI)TANIU

  dom’ tudoran,

  lasatzi putzin tzara, ca e cald afara, regele in tzara (ca s’o decoreze pa madam mihaiela radulescu- tziganu), mai bine tzinetzi d’voastra stilpu’, pina bag cheia’n broasca, ca sa poci sa va lamuresc (poate, luat de problemele blogale ale omenirii, atzi uitat!) asupra probabilei confuzii: nici macar inalt prea manageru’ bisericii natzionale n’are atita humor incit sa dee o astfel bula, precum cea pe care o citatzi mai sus…

  d’l iaru, avetz cuvintu!

 • Dorin Tudoran

  @NAPOCI(TI)TANIU

  Am spus “Daca…”
  Parerile respective sunt credibile, caci slujitorii bisericii si-au spus deseori cuvantul in legatura cu sinucigasii…
  Mai stat ca stalpul sau ati reusit deja sa bagati cheia?

 • Dorin Tudoran

  @NAPOCI(TI)TANIU

  Care rege e in tara sa prezinte decoratia la care va referiti?

 • napoci(ti)taniu

  @dom’ tudoran,

  rindu’ asta (de bere), nu!

  chiar daca nu mai e “academie”, e totusi “catzavencii, asa ca e “la shto”!

 • Dragă Dorin,
  cum zilele astea am fost în compania lui Nenea Iancu, atîta doar, nu că zic, dar spun: Nici Caragiale n-a scăpat de acuza de plagiat! “Caionismul” în cultura (şi istoria României) este o boală ereditară! Este ea, o generaţie, “recesivă” (cu “vorba” lui Mircea Florian -- nu folkistul, ci filosoful), dar la următoarea se manifestă şi mai violent. Ce vină are “spitalul” că “îi merge bine” dacă “pacienţii” sunt nevindecabili?

 • La scara nationala, cred ca am avea nevoie DOAR de o mai buna dozare a catorva “ingrediente” : mai mult bun-simt, mai multa educatie, mai multa cultura, (ma rog, non multa, sed multum) si, mai ales, metode mai eficiente de a ne ordona gandirea si afectele.

  In concluzie si reducand la esenta: de la logique avant toute chose…

  Si, Doamne, cum era sa uit? Un mai dezvoltat (muuult mai dezvoltat) simt al ridicolului!

  P.S. Desigur, “modelul” ar fi posibil doar daca am avea elite intelectuale mai apropiate de masse. Stiu, nu te poti astepta ca (din ceea ce sunt) ele sa devina chiar altruiste, dar macar ceva mai empatice… Si fiindca nici “aiasta nu se poate”, pica si restul “constructului”… Asa ca, desi nu-i imposibil, e putin probabil ca ca dintr-o parere de tara sa ne intruchipam intr-o tara functionala.

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu

  vaz ca florin iaru tace; poate din cauza ca face. il prindem noi pe pezevenghi si-i rupem cocoasa academica

 • Sorry: un singur “ca” in penultimul rand. 🙂

 • napoci(ti)taniu

  @ dom’ tudoran,

  tot Acela (ca “ala” nu’i potzi spune!)!

  asa “se zice” ca s’a laudat madam tziganu (sa fi ‘ntzeles eu gresit, cum va inselatzi d-voastra in legatura cu manageru’?)

  s’apoi, cunoastetzi d-voastra o institutzie mai pesedista ca biserica ortodocssa?

  ar indrazni ea un asa afromt???

  cu toate strofocarile viitorului secretar general al partidului, flutur, sa tot “ne aduca lumina”, direct aeropurtat, de la eruşalaim, de citziva ani incoa’ (la ce i’o fi folosit, c’a perdut alegerile?)

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu
  madam s-o fi laudat, dar nu prea pricep pentru ce ar putea fi decorata chiar de rege. poate ati inteles gresit si e vorba de “printul” Paul si “printesa” Lia, sau cum ii spune doamnei respective…

  aci v-am prins (eu): nu mai sunteti la curent. bor e in mare iubire cu pdl, iar dreapta visata de dnii baconschi, neamtzu si altii e sigura ca va avea la… dreapta ei bor-ul.

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Draga Vasile,
  O fi anul acesta “Anul Caragiale”, dar nu in spiritul unei “scrisori pierdute”, ci in spiritul acelei teribile “O faclie de Paste”…
  Week-end linistit.

 • Guardian

  Medicii sunt sub juramintul lui Hippocrat doar teoretic domnule Tudoran. Practic, doar o mica parte , insignificanta, iar majoritatea popilor n-au nici un…Dumnezeu . De “doctori”, ce sa mai zic, se pare ca majoritatea sunt ca ..popii, cu exceptia alora de sunt “dr. preot”, care sunt de doua ori mai tari :-)) Slabe sperante de victorie daca jucam pe “partea lor”…
  De la Uniunea Sovietica , pina si jucariile au fost otravite: dupa modelul vestitei papusi rusesti, din pacate, e plina tara de doamne cocosate, cu sau fara creasta si domni gainari, cu sau fara oua…de la Bucuresti la Fundu’ Moldovei, si de la XXXL la S…singura speranta reala e justitia…desi ar trebui si astia sa mai treaca din cind in cind pe la Institutul national de standardizare si metrologie…
  Have a good weekend sir…

 • @Dorin Tuddoran
  Păi, eu chiar la “Năpasta” mă gîndeam!

 • Dorin Tudoran

  @ALL & TOTZI

  Cum declaratiile atribuite Patriarhului Daniel apar (mi se spune) intr-o sectiune numita FAKEBOOK a revistei Catavencii, este, probabil, vorba de o gluma; nu-mi dau seama cat de sarata sau de nesarata. Am avut indoieli de la bun inceput si de aceea am spus “Daca…”

  Oricum, slujitorii bisericii si-au spus, in repetate randuri, opinia in legatura cu raportul dintre biserica si sinucideri; reusite ori esuate. Parerea mea este ca slujitorii bisericii sunt sub un juramant, medicii sub altul -- cel al lui Hippocrate.

 • Florin Iaru

  @NAPOCI(TI)TANIU, umorul e bun cînd respectă logica lumii pe care o descrie. N-am răspuns pentru că n-m fost aicișa. 🙂

 • Ontelus Dan Gabriel

  Acest text admirabil confirma paradoxul ca si luciditatea poate fi poetica.

 • InimaRea

  Romania este “asa o parere” in lume, privita dinafara, unde normalitatea inca se mai poarta ori se-ncapatineaza a ramine de referinta chiar daca nu mai functioneaza stas.
  Dinauntru privind, Romania este o tara in care se mai poate inca trai. Ba se poate trai chiar comod cu conditia ca:
  -- sa nu te intereseze ce fac altii, sa-ti vezi de ale tale;
  -- sa ridici din umeri cind vuiesc media despre intimplari aparent halucinante. Daca le iei in seama -- ori, mai grav, in serios -- risti sa devii halucinant;
  -- sa nu tii mortis sa ai dreptate, sa abandonezi o tema care inflameaza. Poti accepta ca nu ai destule date si ca, poate, ti-ai format o impresie gresita. Convingerea este opusul credintei, iar credinta e buna;
  -- sa nu-ti deranjezi prietenii cu pareri contrarii, decit daca esti absolut sigur ca stiu de gluma. Totusi, cei mai buni prieteni ramin cei care nu stiu de gluma;
  -- sa-ti tratezi aleanul ori la biserica, ori la circiuma. Cine le-ncearca pe-amindoua ajunge sa se-mbete si cu apa rece;
  -- in fine, sa fii convins ca toti romanii sint hoti, mincinosi, lenesi. Daca nu te stii nici-nici-nici, sa te abtii de la a o sustine. Sanatos este sa te abtii si s-o crezi, fiindca risti sa nu mai fii un bun roman.

 • Florin Iaru

  @InimăRea, da, dar nu. Constat că domnia ta nu prea te conformezi.
  @Dorin, eu cred că orice cetăţean al unei ţări are dreptul fundamental de a vorbi asupra ţării sale. E drept, în zumzăiala de voci e greu să-ţi dai seama cine are un interes şi cine n-are. Dar nu e imposibil. Cînd constaţi că partenerul de discuţii tace profund şi înţelept în chestiuni în care era foarte agitat, ai dreptul să-l bifezi la rubrica “ipocriţi”. Apoi te ajută gramatica şi prozodia. Adevărul spus strîmb sună rău.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Corect.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Si eu am spus ca nu orice cetatean are dreptul sa vorbeasca?
  Nu inteleg la care partener de discutii care tace profund si intelept de referi.

 • Dorin Tudoran

  @ florin dia

  simpla intamplare…

 • @DT#32 & Vasile Gogea #34 -- Mai degraba “La hanul lui Manjoala” se potriveste la realitatea noastra actuala, nefiind nici celelalte prea departe, prea departe…

 • Dupa atatea “reforme” si “modernizari” ale statului, am ajuns… cu Romania pe butuci. Faptul ca cineva defineste corect problema constituie, totusi, primul pas spre … formularea ipotezelor, un lung prilej de alte controverse. 🙁

  “Nu există nicio viziune în acţiunile pe care unii le promovează, niciun dram de interes naţional în acţiunile pe care alţii le fac. Cum să modernizăm această ţară, cum să ajungem să nu ne fie ruşine de rezultatele noastre? Ţărişoara noastră este în relativă poziţie de stând pe butuci, sunt bombe peste bombe politice, economice şi sociale. ” ( Ioan Rus, ministru de Interne)

  http://www.cotidianul.ro/ioan-rus-tarisoara-noastra-este-in-relativa-pozitie-de-stand-pe-butuci-186761/

 • InimaRea

  Intre mindria si rusinea de a fi roman, nu e o prapastie ci o punte cu doua benzi pe sens: indiferenta si blestemul de a fi roman. Indiferenta e buna. Blestemul -- normal ca nu e. Le desparte capacitatea de a simti, suferi din motive neimputabile tie, la prima vedere. La a doua -- parca n-ar fi chiar asa. Deja, esti masochist.
  Atunci, sanatatea ca normalitate e cind ti-e indiferent ce se-ntimpla -- fie-n rau, fie-n bine. Cind nu te priveste. Cind ti se rupe/filfiie, cind te doare-n cot/etc. Important -- indiferenta interzice sensul spre rusine, de unde -- starea de sanatate senina. Si spre mindrie il interzice -- de unde, normalitatea. Practic, indiferenta asigura starea de fericire calma -- te poti bucura de viata ta.
  Asta nu presupune ignorarea, abandonarea ori condamnarea -- Doamne, fereste! -- a regulilor de buna purtare, a eticii, moralei, a trendului, a valorilor lumii contemporane. Dar asta presupune realism -- asta-ti poti permite, asta -- nu. Asa cum iti poti permite un auto -- ca toata lumea, chiar daca sint marci si marci -- si nu-ti poti un avion, iaht. Sau cum iti poti o femeie -- ca tot omul -- dar nu o diva a ecranului, o stea a muzicii ori o Miss Univers; nicicum, o printesa, contesa, o lady. Si tot asa cu casa/palatul -- stiti dv.
  Atunci, nu-ti poti permite un Sarkozy cind n-ai de ales decit intre Basescu si Nastase.(A fost un moment in care romanii si-au putut permite sa aleaga intre Iliescu si Ion Ratiu, pe care l-au ratat in covirsitoare majoritate, perfect democratic. Trebuie intelesi -- pishologic, vorbind. Ori culinar -- mai sugestiv: daca esti obisnuit cu iahnia de fasole cu ciolan afumat, ti-e sila de stridii. Ori sa dai icrele de crap cu ceapa, pe caviar -- nici vorba! Pina la urma -- si ne-ntoarcem la psihologie -- decit putin si bun, mai bine mult si bun, unde “bun” stim bine, e o problema de specific national. Ceva ce nu include vreo mindrie -- poate doar o fudulie, la ai mai tembeluti, asa -- ci o nevoie de normalitate, una care vine numai si numai din cea de continuitate. “Asa au trait buncii si parintii nostri, asa traim din mosi-stramosi, si uite ca n-am murit. Ce atitea fitze?”)
  Revin la exemplul alegerii presedintelui. Lui Sarkozy nu-i e cunoscuta vorba “te faci frate si cu dracu’ ca sa treci puntea”. Asa ca nu face pactul ca Le Pen si pierde alegerile desi n-a fost un presedinte rau. Dar lui Basescu ii este -- fiind el suflet din sufletul neamului sau -- si-atunci, face pactul cu Felix, Geoana/Nastase/Ilici/Ponta, recunoscind cinstit ca e o solutie imorala. Greseala recunoscuta e pe jumatate iertata -- chestie absolut nejuridica dar o cutuma mai presus de orice lege votata-n parlament (oriunde, la Bucuresti, Bruxelles etc). Asa se face ca Basescu aduna jumatati de iertari, recunoscindu-si greselile -- marturisindu-se, pocaindu-se. Dar continuind sa greseasca fiindca nici el nu-si poate permite sa fie un Sarkozy. Ca tot romanul, modelul lui e in alta parte -- mai spre est, asa…
  Iar romanii il iarta cit il iarta, si-apoi il mai dau si dracu’ -- prea s-a-nvatat sa greseasca, e clar ca-i place sa, o face dinadins. Ehei, asta s-a naravit. Nu ca ne-ar pasa dar nu se face sa exagerezi, este? Ce facem, iesim din dulcea indiferenta pentru a simti ceva -- pentru cineva, ceva, cumva? De-astea avem noi nevoie acum? Niciodata n-avem cu-atit mai putin acum, cind e moartea pe noi cit casa, s-a-ntors Pamintu’ cu fundu-n sus.
  Dar asta nu-nseamna -- n-are cum oricit ar dori-o unu’ si-altu’ -- ca vine unul mai bun decit Basescu, un rau mai mic. Adica, sigur ca-i mai mic -- la-nceput -- dar soarta lui e sa creasca pina la insuportabil. Cum a noastra-i sa-l vedem crescind pina ajunge sa ne tulbure indiferenta, cind trebuie sa-l dam dracu’, si sa punem altu-n loc. Si tot asa.
  Evident, cite un Basescu e mereu in virful lantului nostru trofic. Ne-am invatat cu asta cum te-nveti cu tintarii in Delta, cu mustele la tara, cu frigul iarna, cu arsita verii. Asta-i viata noastra…

 • Mara

  Permiteti-mi si mie o umila parere asupra evolutiei Romaniei dupa evenimentele din 89. Startul impus de fsn-ismul regimului Iliescu si toata evolutia ulterioara au avut efecte dezastruoase pe toate planurile: economic (devalizarea economiei, stoparea productiei interne si axarea pe importuri masive, instrainarea resurselor strategice, etc.), social ( prin propaganda si acapararea tv si media, diversiuni si impiedicarea formarii unei constiinte civice sanatoase si dezvolarii, initierii practic a populatiei in minime informatii de cultura politica,aservirea si intimidarea justitiei, etc.) si nu in ultimul rind moral pentru ca se mentineau si cultivau tarele din comunism: minciuna, impostura, diversiuni, suspiciune, furt, necinste. In timp ce polonezii, cehii, ungurii, etc. se mobilizau din toti rarunchii sa ia un start bun si sa traiasca in state democratice si prospere, romanii faceau legi si institutii stufoase la adapostul carora sa poata fura tot si “bine”. Sa ne anintim numai de cacialmaua cu “privatizarea”, cuponiadele, FPS-urile si SIF-urile din care tot felul de parveniti au trait si prosperat ani buni. In timpul acesta impaciuitorul domn Iliescu a stiut cum ca inmoaie “vigilenta” maselor, oferindu-le in “proprietate” apartamentele asa mici, meschine, cenusii dar care sint si acuma printre singurele puncte de sprijin in existenta a milioane de romani.
  Multi spun ca nu se putea altfel, ca am trecut printr-un soi de “capitalism salbatic” sa ca se putea si mai rau, sa avem soarta fostei Iugoslavii. Se poate, dar eu tot consider ca acest partid FSN a fost nefast pentru Romania. Poate daca erau cooptati cu buna credinta inca de la inceput domnii Coposu, Ratiu, Campeanu, daca noua constitutie si o minima educatie civica si politica a cetatenilor ofereau posibilitatea de a opta si pentru monarhie, spun poate, soarta Romaniei era astazi alta. Nu mai era atita circ mediatic gratuit, eram mai realisti, demni, pragmatici si normali. Poate…

 • Gata! Zilele neanderthalienilor din politica romaneasca sunt numarate! Marele basescolog Mihail Neamtu a facut istorie astazi, ajutat si de ultimul taranist crestin si democrat, Aurelian Pavelescu, “ala mic cu capul mare” -- dupa cum a incercat sa-l nemureasca Traian Basescu : 🙂

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12598538-lansarea-partidului-noua-republica-ungureanu-dam-jos-din-politica-romaneasca-omul-neanderthal.htm

 • Dorin Tudoran

  No Name / DP

  O parere: nicio sansa. O echipa de oportunisti.

 • @Dorin Tudoran

  Exact! Iar tandemul politic Neamtu -- Pavelescu e de un umor (involuntar) nebun.

 • xfer

  Dle Tudoran,

  eu am preferat sa ma mut Canada, o banala deja destinatie pentru “cei cu studii superioare”, victimizandu-ma prin gesturi ample gen le-arat eu degetul meu mijlociu si-o iau de la capat “c-aici nu se mai poate respira”. Am facut-o, (nu regret, imi place aici, am invatat enorm), cam asta a fost parerea mea in iunie 2007. Fratele meu, si el cu studii superioare, si-a parasit jobul de sclav de 30 de mil in Ro (oras mic)!!!, si-a deschis afacere privata, munceste zece ore pe zi cu succes, si reface casa bunicilor de la tara ca sa locuiasca in ea nu sa faca bisnita din imobiliare. Parerea lui despre Ro e mult mai proasta decat a mea. Gestul lui amplu, degetul mijlociu de la cealalta mana, a urcat mult mai sus. Al meu -- de pe geamul avionului -- are o conotatie minora. Al lui e un act de curaj. Parerea mea…Cu indivizi ca fratele meu se construieste o tara.

 • Pingback: Păreriada sincronică | Vultureşti()

 • li

  Cum poate ieși România din stadiul de părere pentru a fi functionala? Simplu. Inlocuim constitutia cu un cod moral. 10 porunci. Parerea mea…

 • În ciuda eforturilor UE de a spori securitatea semnăturilor electronice şi încrederea în apariţia identităţilor virtuale, cetăţenii şi guvernele nu s-au mişcat prea repede în adoptarea de cărţi de identitate electronice.

 • Întrebat despre tensiunile dintre România şi Ungaria legate de reînhumarea lui Nyiro Jozsef şi declaraţiile lui Kover Laszlo, Borbely a afirmat că acesta le provoacă. “Dacă mai vine domnul Kover de câteva ori în România, atunci sigur vor fi tensiuni mai mari, pentru că el provoacă aceste tensiuni, printre altele. Relaţiile dintre cele două state sunt bune, ştiţi foarte bine că vineri se întâlnesc cei doi premieri -- şi nu e întâmplător -- unde vor discuta toate problemele care ţin de relaţiile bilaterale. Evident, în campanie ştie toată lumea că se pun altfel problemele şi de aceea trebuie să fii înţelept şi să nu intervii în campania electorală. Noi putem să rezolvăm, noi maghiarii din România, problemele noastre, nu trebuie să vină nimeni să ne dea sfaturi”, a afirmat Borbely.

WP Admin