≡ Menu

Roata Bhaskara și roata Băsescu

34Ce este posibil în muzică –perpetuum mobile nu este posibil în alte domenii.

O mașinărie bazată pe mișcare continuă este irealizabilă pentru că intră în coliziune cu primele două principii ale termodinamicii. Sau măcar cu unul dintre ele.

Încercări celebre există, dacă n-ar fi să pomenim decât Roata Bhaskara sau schițele roții cu spițe dezechilibrate lăsate de Leonardo da Vinci.

Propaganda politică s-a transformat într-un soi de cacofonie, “muzică” în care devine posibil tot ce nu este altfel realizabil.

Profitând de gropile din ce în ce mai adânci în care calcă guvernarea USL, președintele Traian Băsescu a înțeles că e timpul să treacă la o serie de atacuri frontale. Unele dintre ele, perfect îndreptățite.

Din arsenalul în dotare, dl Băsescu a reactivat însă și tiribombe de tot felul. Una dintre ele este acuzația de “lovitură de stat continuă”, patent USL.

Elena Băsescu și-a pierdut telefonul mobil – Lovitură de stat! În grădina de pomi fructiferi a dnei Elena Udrea cresc doar mere și pere, nu și  poșete Vuitton – Lovitură de stat! Gala Bute încă pute – Lovitură de stat! Presa a descoperit că dna Ioana Băsescu este singurul cetățean român care a primit de la CEC, în 2013, un împrumut de peste un milion de Euro – Lovitură de stat! Dan Voiculescu, Dana Grecu, Bogdan Chireac, Alessandra Stoicescu, Mircea Badea, Oana Stancu, Mihai Gâdea și Mugur Ciuvică joacă “Sârba în căruță” în față la “Golden Șliț” – Lovitură de stat!  Europarlamentara Monica Macovei a fost luat-o la refec de președintele Băsescu – Lovitură de stat!dimitrov-6Evident că o lovitură de stat este posibilă în România, numai că cei care o pot realiza nu sunt nici politicieni atinși de somnambulism decizional, nici jurnaliști de 3 kile la 5 bani, nici manifestanți plătiți cu etnobotanice.

Citiți mai atent cel de al doilea răspuns dat de directorul SRI, dl George-Cristian Maior, dlui Mircea Marian, în cadrul unui dialog găzduit de canalul de televiziune B1 și veți înțelege cam cine poate pune de-o lovitură de stat, în chip profesionist. Transcrierea a apărut în Evenimentul zilei:

“M. Marian: Dar comunitatea de informaţii ce credeţi că aşteaptă de la viitorul preşedinte al României?   

G. C. Maior: Aceeaşi libertate care i-a fost asigurată de actualul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, ceea ce este extraordinar de important pentru un serviciu de informaţii capabil să-şi realizeze neutru, independent această muncă extrem de importantă, până la urmă pentru cetăţean şi pentru securitatea naţională. Este cred dezideratul cel mai important.

M. Marian: Si credeţi că există riscul să vină cineva care să încerce să întoarcă din…să limiteze această libertate?   

G. C. Maior: Nu ar fi în interesul lui de om de stat să facă acest lucru. Riscuri, bineînţeles, există permanent.“

Nu, nu ar fi în interesul unor oameni de stat să se atingă de independența serviciilor secrete, fără de care, hai să fim serioși!, nimeni nu poate da o lovitură de stat în România.

20

Scena e mai complicată decât încearcă să o prezinte propagandiști de toate felurile. Iată fie și câteva motive.

 • Dl Maior, deși pesedist, a fost numit în fruntea SRI de președintele Traian Băsescu. Sigur, în schimbul neblocării drumului în fruntea SIE a protejatului său de atunci, inenarabilul Claudiu Elwis Săftoiu. PSD și PD-L au căzut la pace spre a asigura “liniștea și securitatea țări,”

 

 • Dl Maior este nașul de cununie al premierului Victor Ponta. Dna Sabina Fati îl întreabă, pentru ”România liberă: ”Vă incomodează că sunteţi naşul de cununie al premierului Victor Ponta?” Dl Maior se declară neincomodat:Absolut deloc. Sunt lucruri foarte clare şi distingem comunicarea noastră instituţională de cea personală.

 

 • Președintele Traian Băsescu are numai cuvinte de laudă despre dl Maior. Motivele pentru care președintele l-a decorat, în martie 2013, pe directorul SRI stau mărturie:

În semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală semnificativă la protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României, precum şi la asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Comandor domnului George-Cristian Maior, director al Serviciului Român de Informaţii. Decorarea a fost făcută la propunerea președintelui României, domnul Traian Băsescu.”

I

 

La întrebarea “Cum ar putea finul Victor Ponta să dea o lovitură de stat împotriva binefăcătorului Traian Băsescu, sub ochii vigilenți ai nașului George-Cristian Maior, apărător al statului de drept?” nu găsesc răspuns.

La întrebarea, tip Radio Erevan, care-i frământă nu doar pe domnii Dan Andronic și Mircea Marian, dar și pe dna Sabina Fati  – ”Veți candida la Președinție?”, dl Maior nu-i poate răspunde decât dlui Antonescu, așa, între patru ochi, după ce se sfătuiește cu președintele Băsescu. Dacă nu în 2014, altădată.

Eu, unul, îl aștept pe dl George-Cristian Maior să “își aducă aportul”, cum premonituriu vorbește într-unul dintre interviurile citate mai sus.

129 USL s-a dezintegrat demult, cam de când cel care a avut ideea înființării Uniunii a înțeles că dnii Antonescu și Ponta nu se vor sinucide dacă Profesorul Dan Voiculescu va petrece 5 – 10 ani la Penitenciarul Rahova – Boarding School of Economics pentru obținerea unui al doilea PhD., eventual cu teza de doctorat intitulată Cotele Apelor Dunării – din Cipru până în Delta Dunării. Pe puntea submarinului CRESCENT.

Ce umblă acum prin studiourile de televiziune nu este decât un cadavru ambulant.

Președintele Traian Băsescu îl împinge, zilnic, cât mai aproape de groapa comună a proiectelor politice de tip struțo-cămilă. Pentru  așa ceva nu are nevoie să pună în priză toate vuvuzelele – de la părintele Albei ca Zăpada la mama teoriei “loviturii de stat continuă”.

O lovitură de picior ar fi de ajuns pentru a-l auzi pe dl Dan Voiculescu urlând din fundul gropii “Aoleo, mamaie ! Nu mai văd eu malu’!…”

Despre revoluții s-a constatat că își devoră cei mai buni dintre fii.

Loviturile de stat închipuite nu fac altceva decât să ne întoarcă în copilărie, de unde să o luăm de la capăt cu “Hoții și Vardiștii”.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 • @) DT

  Impecabil. Te invidiez pentru forma -- am impresia ca scrii doua-trei pe zi de cind ai revenit. L-am si pus pe pagina mea de FB!

 • @Liviu Antonesei

  Multumesc.
  Le-am scris in cap mai de multisor, acum doar le pun pe hartie/computer.
  Peste doua zile, intru in vacanta de Craciun si alte Sarbatori si habar n-am cand ma reintorc la blog si Facebook.
  Mai vorbirisim, pana plec.
  Imi semnaleaza cineva ca politologul is(z)mene pe calator transatlantic explica, si mai in draci, de ce guvernarea asta mizerabila este e bolsevica. O fi stiind el ce-o fi stiind, ca doar la ale bolshevismului are o experienta de cateva generatii.

  Mare e Gradina lui Dumneazu.

 • Dezideriu Dudas

  Am citit jumatate din material…Cand am ajuns la “rosu”…, m-am oprit si mi-am adus amine de o remarca cinematografica celebra in Romania pe care am folosit-o recent : “ Cine misca nu mai misca !“. Cred ca putea fi foartebine si titlul materialului dvs !….Traian Basescu e efemer…,miscarea insa e continua…Iar amenintarea, si mai si…Nu cred ca in partea a doua a materialului ne puteti scoate din “pozitia de drepti” din fata AUSTERITATII IRONICE A LUCIDITATII…M-a marcat titlul tezei de licenta a d-lui Vasile Gogea, initial, “Hegel si austeritatea ironica a luciditatii”, iar actual, “Singur cu Hegel”…Mai scriam pe aici ca d-nul V.Gogea spera in 1983 o reantoarcere de la Marx la Hegel…Din pacate, “citirile in rosu” il fac pe Marx nemuritor…., iar d-nul Gogea ramane in continuare singur cu Hegel…
  Eu, ca inginer TCM-ist, “votez” cu “tinichigii”…! Pana la urma, si eu si d-nul Gogea, nu putem sa nu fim de acord cu presedintele Basescu, eu “pe persoana fizica profesionala”, d-nul Gogea, nemairamanand singur… , atat timp cat “marxistii” si tot ce mai filozofeaza ( un fel de, cine mai filozofeaza, nu mai filozofeaza…)…, au fost trimisi la plimbare de la sediul GDS de pe Victoriei in cautare de “tinichigii“…Iar “tinichigii” fac Volvo si BMW si ajungem din nou la “mama si tatal filozofiei romanesti” ….Un fel de circuitul filozofiei in natura capitalista ( la Nae Ionescu parca era Maybach )…Si v-ati mai suparat pe d-nul Maior…Vedeti ce descoperire iepocala ( imi recunosc plagiatul de la “iepocal”, sa nu primesc vreo”perversa filozofica”…, din care nu “am gustat” inca. )?

 • @) DT

  Le-aveai tu in cap de mai multa vreme, dar le-ai clocit bine acolo, au iesit pui vinjosi si eleganti.
  Tot vineri, intru si eu in vacanta, ma rog de la editura si revista, ca ultimul curs l-am avut ieri. Poate scriu si eu cite ceva pe blogul meu, ca e cam in parasire, cu programul infernal de anul acesta.
  Bolsevica? Ma umfla risul. Eu vad o guvernare complet incoerenta, habauga, care de la acte de voluntarism stupid bate in retragere cum iese un scandal intern, protestele, sau extern, tragerile de urechi. Basca ce-i inauntrul majoritatii guvernanentale -- tot nunti si amenitari cu divortul!

 • Dumitru Augustin Doman

  Excelent, domnule Tudoran! Să fie doar spiritul dvs. de opozant al lui Ceauşescu încă din 1983 sau, acum, distanţa prin care vedeţi lucrurile mai clar? Ce-mi place la dvs. la nebunie este faptul că staţi în centru şi le vedeţi guvernanţilor moravurile şi nărăvurile (mă rog, nici nu e greu!) şi celor de stânga, şi celor de dreapta…
  Ba, văd că înţelegeţi de la mii de kilometri că în România nu există stânga, dreapta, ci doar interese de toate culorile…

 • Daca_nu_nu

  Foarte mult adevăr în articolul acesta. Analiză realistă, iar concluzia, foarte tristă: teoretic, trăim bine; practic, suntem blocați într-o fundăură. Dacă l-ar citi cine trebuie, să bage la cap…
  *******
  Mi-aduc aminte de unul, student la agronomie, care avea examen de semestru la franceză. Și nu știa nimic-nimic… Și profa: „Măi, copile, dacă nu zici ceva, te pic, că nu te pot trece dacă nu scoți o vorbă. Zi și tu ceva, orice, în franceză…” Și ăla, din toate puterile, arată că știe: „Calafat, țin țon țon țon țin țentimetăr. Gheață la mal!…”
  Așa și noi…

 • @ Dumitru Augustin Doman
  Multumesc si Sarbatori fericite!

 • @ Daca_nu_nu
  “Țin țentimetăr și o halfă/halbă”

 • Trist, trist, trist spre deprimant.
  La capitalismul nostru de cumetrie n-am fi putut asorta decat o democratie de cumetrie, ceea ce, voila, se si facu. Asa ca, intre Capuletii si Montegueii politichiei vernaculare, dl Maior ar fi un fel de parintele Lorenzo. In ciuda eforturilor sale absolut constructive, publicul moare-n final, iar famigliile, cuprinse de profunde reevaluari, se pupa-n Piata Endepnedeti, fiindca ura prelungita face rau la ficati.

 • InimaRea

  D-l Maior s-a-nșurubat temeinic în intelligence fiindcă i-a fost ușor să-nțeleagă în ce constă libertatea unui asemenea serviciu: în a încălca Legea -- în amănunt, legea de funcționare a serviciului, tot felul de regulamente interioare și reguli democratice.
  Intelligence definește o activitate la limita legii: pe muchie de cuțit, pe o gheață subțire -- cum am vrea să-i spunem. Cinstit vorbind, o activitate perfect legală a unui serviciu special ar fi una complet inutilă, căci n-ar fi -- de fapt. Serviciul stă între Scylla regulilor democratice (între care, protejarea intimității personale e cîștig al vremilor moderne, de înaintată civilizație) și Caribda cerințelor operative, necesitînd promptitudine, căci dușmanul n-așteaptă aprobările parlamentare pentru a-și îndeplini misiunea (oricine-ar fi sau ar însemna dușmanul -- care nici nu-i dușman, e “obiectiv”, nimic personal deci). În comunism, da -- e(ra) dușmanul. Postcomunist, e adversarul.
  Multă lume înțelege asta, numai dacă privim recenta reacție publică la pretenția parlamentarilor noștri de a fi anunțați că-mpotriva lor are a-ncepe urmărirea informativă.
  Dintre toate serviciile noastre de informații, SRI e elefantul (poate chiar mamutul, nu-i exclus. Mai curînd, o verigă intermediară între, ca-n orice tranziție de succes -- interminabilă, adică). Nu doar gigantismul său îl face atractiv pentru primadonele politice, ci și realitatea că e multifuncțional, acoperă cam toată plaja activității intelligence: combaterea terorismului, a traficului ilegal de orice fel, a infracțiunii economice și a celei împotriva siguranței naționale (chestie cum mai proteică nu se poate-nchipui, mai ales datorită imaginației vreunui lider politic vremelnic).
  Relația președintelui (comandantul CSAT) cu un serviciu special nu se rezumă la trimiterea omului de-ncredere, acolo (cum și-a-nchipuit Emil Constantinescu, pe urmele lui Ceaușescu -- da, pare ciudat la prima vedere dar ia-ncercați-o și pe-a doua!) E una de încredere reciprocă, iar asta nu se rezolvă prin relația de subordonare ierarhică. Încrederea se clădește în timp, pe fapte de arme comune, creînd nu doar un limbaj comun al celor doi, dar și aceeași înțelegere a fenomenului. Președintele știe că serviciul acela nu-i de ținut în lesă ci de lăsat să vîneze. Și-atunci, rolul său conducător e de a-i indica vînatul, rămînînd în sarcina prădătorului cum i-l livrează.
  Mai mult, nici nu-i consult a intra în amănunte, pentru nici unul din parteneri: la nivelul său, președintele indică direcția și e informat cu evoluția acțiunii -- mai mult sau mai puțin detaliat, după cît de groasă e situația; directorul SRI, la rîndu-i, stabilește cu oamenii lui planul de acțiune și -- tot așa -- e informat despre mersul trebii. Nici unul, nici altul, nu intră în amănuntele acțiunii fiindcă e periculos. De aceea, ordinele care contează se dau verbal, nu scris -- dacă se lasă cu scandal, ofițerul de caz e de vină și totul se rezolvă disciplinar.
  Băsescu, bunăoară, abia la-nceputul mandatului, era cît pe ce s-o pățească urît, cînd cu Răpirea din Irak. În primul rînd, fiindcă s-a găsit să coordoneze personal situația ce scăpase de sub control. Or, dacă a fi președintele țării nu e o meserie, a fi ofițer de intelligence e. Neprofesionistul nu poate decît strica dacă-și depășește atribuțiile. Și mai și riscă -- și-acum mă mir cum de a scăpat Băsescu din povestea aia dar bravo lui, s-a scos!
  Evident, cînd și cînd -- de obicei, cînd miza e majoră -- cei doi se pun de acord asupra regulilor ce pot fi fentate pentru a duce acțiunea la bun sfîrșit. Președintele gireaza calea pe care serviciul subordonat lui o urmează pentru a-și îndeplini misiunea. Asta e o parte din libertatea despre care vorbește d-l Maior. E și parte a încrederii reciproce, mai ales a directorului în președintele său, care are presiune în instalație. Altminteri, un serviciu serios, profi, nici nu se bagă-ntr-o poveste în care i se cere -- la vrăjeală dar contează și asta -- să se respecte cu sfințenie legalitatea. Un director experimentat își șoptește-n barbă “Ăsta vrea să scoată castanele din foc cu mîna altuia” și mimează efortul.
  Tot așa, mai jos: directorului care nu inspiră încredere (cum era Harnagea, de pildă) i se livrează bălării (ceai de plante, în traducere liberă, nici n-ajută, nici rău nu face dar tot tratament se cheamă).
  Acum, specificul nostru național -- capitalismul de cumetrie, cum bine l-a numit Ilici -- face ca relațiile directorilor serviciilor speciale cu conducerea politică să fie complicate cu alte relații, civile -- să le zicem. Poate doar la noi e posibil ca directorul SRI -- cel mai important în constelația intelligence prin care Ro a devenit stat polițienesc -- să fie nașul premierului. Însă trebuie ținut cont de realitatea că, la vremea numirii sale, d-l Maior era nașul unui politician de viitor.
  Acum, sigur că se poate specula voluptuos: cine pe cine a tras de urechi în sus?
  Aici, cutez a veni cu propria opinie: libertatea de care are a se bucura d-l Maior, după încetarea mandatului Băsescului, n-are cum fi decît mai mare, spre totală. Cu condiția ca d-l Maior să mai vrea să continue la SRI.
  Eu, însă, văd altfel dream team din viitor: un președinte de la PSD, cu Maior consilier pe probleme de apărare. Cel mai sănătos ar fi ca acel președinte să fie socrul premierului, părerea mea…

 • @) All

  Daca vrea cineva sa descarce Timpul pe decembrie gratuit o poate face de la linkul atasat. Desigur, daca Dorin permite. Craciun fericit tuturor!

  http://www.timpul.ro/ro-numar-pdf-decembrie-2013-129.html

 • @ Liviu Antonesei
  Toate lucrurile bune si de bine sunt permise aici. Craciun fericit si lu’ matale!

 • @ InimaRea
  Ati scris nu un comentariu, ci un articol. Parerea mea -- unul excelent.

 • @) IR, DT

  Da, excelenta analiza raporturilor politruci -- servicii… De cind ii spun lui George sa-si faca blog!

 • @ Liviu Antonesei
  Oamenii cu adevarat seriosi nu au blog. Nu glumesc.

 • @) DT

  Pe mine, nu m-am suspectat niciodata ca as fi foarte serios, dar tu, maester?!

 • Dana

  rel="nofollow">
  Oare de ce Franta, o tara demna nu se lasa incalecata si interzice ferm exploatarea gazelor de sist prin fracturare?

 • InimaRea

  Mulțam tuturor de vorbă bună! Cît despre blog, oamenii cu-adevărat serioși sînt comozi și țin la comoditatea lor, părerea mea…

 • nc

  @Dana:

  Cred că nici la noi nu se vor fi exploata pînă la urmă. Nu cred că e posibilă exploatarea „sub ocupație”. Dacă privești imaginile astea, e limpede că s-a ajuns muuult prea departe:
  rel="nofollow">

  Iar cei care spun că e o problemă de comunicare, bat cîmpii, pentru că nu e nimic de comunicat. N-au cum să controleze înfiltratrea la suprafață a gazelor și chimicalelor folosite. După experiența din SUA, n-ai ce argumente să mai aduci, că nu te crede nimeni.

 • Ultor

  @ InimaRea
  Cum adica Basescu nu e un profesoinist? Parca prin targ se vorbeste cam demultisor ca omul nostru e ofiter al (fostei) Securitati…

 • Dana

  rel="nofollow">
  pentru acesti actionari “onorabili” ai rmgc fac lobby in Romania diversi sus pusi, de la presedintele Romaniei pina la fostul ambasador al SUA in Romania. Iar guvernul Ponta prin cunoscuta “determinare” are de gind sa finalizeze si exploatarea dupa cum vor sa impuna noua lege a minelor. Sint numai doua din “concesiile” facute americanilor, dar are si Europa partea leului, le-am oferit pe tava compania de gaz,apa, electricitate, bancile, sintem piata de desfacere pentru lanturile de magazine, urmeaza Tarom, CFR, pamintul arabil si paduri, etc. Si in timpul acesta serviciile secrete ce fac, incearca sa ne explice ca acestea sint benefice pentru siguranta nationala? Cineva spunea mai sus sa nu subestimam inteligenta celor care lucreaza in servicii. Sint foarte inteligenti dar ce folos pentru Romania?

 • InimaRea

  Ultor: gura lumii, sloboda. In 2-3 ani, aflam tot despre, si-nca ceva pe deasupra.

 • Ultor

  Serviciile secrete….hmmmm, ce tema enorma ar constitui si ce tacere asurzitoare le inconjoara. Ce populism desantat acopera aceasta tacere si ce frica tradeaza ea. In 2010 cand se taia in mod barbar veniturile bugetarilor cu aprox.30% veniturile serviciilor cresteau cu totul indecent cu 50%. Si de-atunci tot cresc cu sume impresionante de la an la an, in dispretul oricarei ratiuni a bunului simt. Campionii statului minimal tac malc si acopera matrapazlacul cu gargara anticomunista si prooccidentala. Se stie ca numai bugetul SRi pentru cheltuieli de personal e aproape dublu decat cel al Sanatatii: Basescu ar fi putut indica aici risipa facuta cu banul public in cadrul actualului buget. In schimb a aprobat finantarea serviciilor de la buget intr-o sedinta a CSAT de doar 15 minute. Ar mai trebui facuta o comparatie ( ca tot o fac iubitorii de stat minimal) intre schemele de personal al serviciilor eurpene; Germania cu o populatie de 8o mil.loc. are in jur de 12 mii de ofiteri iar Romania cu cele opt servicii are peste 20 de mii la o populatie de sub 20 mil. loc. Curat murdar coane Fanica!

 • CARAIMAN

  Moshule,
  iti doresc sarbatori fericite, un an noi mai bun decit cel care sta sa treaca si, ca intre persoane aflate pe partea cealalta a muntelui, SANATATE!
  Si, da, s-auzim numai de bine!

 • @ CARAIMAN
  Așișderea. deocamdata, numai Caraimanul. Crucea poate sa mai astepte.

 • Daca_nu_nu

  Cu excepția commenturilor în care face mișto -- rare, ce-i drept, dar nu inexistente -- George scrie mereu chestiuni foarte interesante. Cum, dintre noi, e singurul care vorbește în cunoștință de cauză, e bine să-l și citim cu atenție, câtă vreme informațiile noastre, bieți outsideri, nu trec de nivelul „impresii”, și nici măcar acelea cât de cât reprezentate…
  Eu mă bucur că e aici, cu noi, și-l citesc, deja de ani buni, cu același interes, fiindcă eu nu mai cunosc un tip ca el.
  Îmbrățișări și Sărbători Fericite, Inimă(Rea)!

 • H. Harper

  “Nu ar fi în interesul lui de om de stat să facă acest lucru.”

  Al dracului Mitica!

  Nu-mi dau seama daca e cinism, tupeu, exprimare neglijenta, ori prostie de ins care se inchipuie pe cai mari. In loc sa fie controlati la singe, ei vor libertate totala. Dar numai pentru ei, pentru ceilalti supraveghere totala. La fel si cu armele, doar ei au voie. Si totul pe banii si munca celor supravegheati si, la nevoie, terorizati, torturati sau omoriti.

  Si, cum zice si Ultor, ce de bani inghit astia! In fiecare an mai multi decit in precedentul, indiferent daca economia merge in sus ori in jos. Daca lumea nu ii mai vrea, sau ii vrea mai strinsi la curea, pun de-un Tirgu Mures martie ’90 sau de-un alt false flag. Frica trebuie cultivata si tinuta la cote ridicate, altfel nu poti cere mereu mai multi bani pentru protectie. Nu la fel procedeaza si mafiotii si pompierii piromani?

  Am inteles ca sint vreo 7-8 servicii secrete in Romania. Ca sa apere ce? Saracia si nevoile neamului?

  Si pe la altii e la fel, chiar mai rau. Privind retrospectiv la interminabilele razboaie ale USA, Fred Reed, un fost jurnalist de razboi (a facut si Vietnamul) se intreba intr-o postare recenta de ce ar trebui sa ne asteptam de la Pentagon sa cistige razboaiele in care e angrenat. Nu e nimic de cistigat invingind, ci doar de pierdut. Din punct de vedere bugetar, victoria ar fi la fel de rea ca si infringerea. In oricare din cele doua eventualitati contractele s-ar imputina.

  Dar nu la toti e la fel sau mai rau. In Elvetia, de exemplu, oamenii nu renunta la libertate in favoarea unei iluzorii securitati. Are Eric Margolis un articol foarte interesant, WHY I KEEP A SWISS BAYONET ON MY DESK, despre tara asta, probabil singura din lume care si-a luat ca model de constitutie constitutia simpla, clara, de 4-5 pagini a USA, articol care care incepe asa:

  “Most armed; most free.” So the renowned Italian thinker and strategist Niccolo Machiavelli described the Swiss five centuries ago.

  Sint liberi ca popor pentru ca sint liberi ca indivizi. Si nu de ieri, de azi, ci de sute de ani. Iar libertatea individuala si-o apara cu pusca pe care fiecare o are acasa. Daca vor renunta vreodata la armele lor, vor renunta si la libertate, pentru ca numai oamenii inarmati pot fi liberi.

  Chestie vizibila cu ochiul liber si in Romania: numai oamenii inarmati sint liberi.

 • @ Daca_nu_nu

  Dreptatea este, iar(a), de partea dumneavoasta. Dar nici intuitia mea in legatura cu dl maior nu a fost tocmai gresita. Cand dna Udrea face o dclaratie, in ea (vocea) se aude si vocea presedintelui. Deci, asadar si prin urmare: http://www.cotidianul.ro/udrea-l-as-sustine-pe-george-maior-la-presedintia-romaniei-228702/

 • @ H. Harper
  7-8 recunoscute oficial. Dar celelalte? Cine nu are pe langa el unul sau doua servicii secrete nu e politician, nu? Asteptam lamuriri de la InimaRea. Nu are el inima aia sa ne lase in intuneric, nu?

 • H. Harper

  Eu am citit undeva, nu mai stiu unde, ca domnisoara aceea foarte sexy (imi amintesc, vag, o imagine vazuta pe internet cu ani in urma si asa mi s-a parut ca e) care a nenorocit un ambasador, Vetovaglia (?), si care scoate o gazeta, un magazin, ceva cu hirtie lucioasa si poze, il tot vede presedinte pe G. Maior de mai multa vreme.

  Daca si Udrea, probabil ca asta va fi alesul, iar vorbele alea marcate cu rosu in articol capata alt sens: o promisiune ca nu se atinge de aia si ca vor fi la fel de liberi si in viitor cu el la Cotroceni. Elegant, ce sa zic.

 • InimaRea

  Inimioara, iti întorc imbratisarea si urările cu aceeași inflacarare.
  DT: daca eram vreo autoritate in materie -- dar n-am fost decit in documentare, parca -- tot e de ținut cont ca-s de aproape 10 ani pensionar. Au trecut in rezerva parte si din cei ce-mi spuneau aproape sarumina, datorită vârstei nu de-alta.
  Dar o teorie despre ciupercaria intelligence as cam avea. O mai clocesc oleaca si-i dau drumu-n lume.

 • Dezideriu Dudas

  @ H.Harper # 30

  Floriana Jucan, iar “presedintele” ei, Gigi Kent, care a decedat -- Dumnezeu sa-l ierte ( ca DNA-ul nu stiu daca ar fi facut-o…/ desi, daca spuneti ca Floriana si Elena ar avea aceleasi gusturi…) !

 • @ Dezideriu Dudas
  Floriana Jucan, ziceti? O celebritate de trista… celebritate.
  Aici aveti un product despre cum se impart intelectualii in democrati (cei numiti de predinetele Basescu si dna Elena Udrea) si tradatori (cei numiti de dnii Ponta si Antonescu. O alta “hartie de turnesol” este: ai fost de acor cu terminologia “lovitura de stat”, ” tentativa de stat” sau “lovitara de stat continua”, esti un intelectual democrat. Folosesti alti termeni, esti un intelectual vandut. Chiar asa: a mai ramas ceva de vandut, ca de cumparat continua sa se cumpere?
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/stelian-tanase-si-tradarea-intelectualilor-1073443.html

 • H. Harper

  Da, Jucan era numele. Despre Gigi Kent nu stiu nimic. Ce am inteles eu e ca, de citva timp, il tot lauda si propune pe Maior pentru Cotroceni.

  Nu am spus ca Floriana si Elena ar avea aceleasi gusturi, pe cine intereseaza gusturile lor?! E evident ca doar executa ordinele primite. Asta am sugerat. Si executa cu rivna pentru ca, daca nu ar face asta, ar vinde flori pe la intersectii sau cartofi pe la vreun aprozar. Ceea ce ar fi facut dintotdeauna daca nu ar fi fost culese de organe, spalate, calcate, instruite si trimise in diverse misiuni.

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea # 31

  Ref. la teoria mentionata…., credeti ca daca pana acum sistemul s-a blocat datorita modului inchis, ascuns, dubios si lipsit de discernamant in comunicarea publica si profesionala, o solutie ar fi putea fi comunicarea foarte deschisa ? Adica situarea la polul opus ? Macar o perioada, pana la destructurarea ghemului de neghiobie, incompetenta si rea-credinta care a cuprins spatiul public. Odata, Dorel Sandor isi batea capul cu “demantelarea” sistemului comunist…Cand probabil s-au dezvoltat oportunitatile capitaliste ( deja “ghemul” devenise “bobină”…), “demantelarea”a trecut la al de…”transoceanicu”…Si de la “ghem”…, “proiectul” a ajuns la o “căpiţă”….Nu stiu daca nu cumva Dorel Sandor n-a “tradat” intre timp cauza…In perioada “Alternativei Romaniei” ( Varujan Vosganian, Alina Mungiu, …la Constanta, Harry Tavitian ), Dorel Sandor era seful “Papesei” la o revista de “vorbe multe”…Aveau sediul in imobilul PD din Bucuresti.

  O ipoteza de lucru in spiritul trecerii temporare de la inchis -- deschis propusa de mine mai sus : Credeti ca e o idee buna sa-l contactez pe generalul in rezerva Francisc Toba ( fost si la Nitramonia, Romaero, in administratie economica ) ? Am discutat de doua ori cu el la telefon si probabil prin luna ianuarie ii voi face o vizita in Bucuresti.

  Ne vor trebui cativa ani buni sa trecem de la “capita” lui Tismaneanu la “bobina” lui Dorel Sandor si sa ajungem la momentul To cand aveam “ghemul” in fata…Dorel Sandor si-a publicat seria de articole cu “demantelarea”, cred, in “Adevarul Economic”, al carui director era sustinut atunci la presedintie de Virgil Magureanu ( “domn” dupa unii, caz in care altii, intra in fibrilatii -- EU STAU BINE CU INIMA ! ). Pe vremea aceea serviciile sustineau pe “altii”, desemnati la randul lor, acum…, taman invers ! Sau le-o fi publicat la “Scanteia capitalista”, respectiv “Revista 22” ?

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 33

  O fi incepand „sa-i duca capul” si pe astia de pe „Dreapta”….La „Stanga”, daca se doreste A, i se pune afirmatia „Non-A” in gura lui x, sau y ( de la Zamolxes-ul si Decebal-ul lui A…), si succesul e asigurat…Cum scriam mai sus de Dorel Sandor, de data asta nu stiu daca nu si Tismaneanu a tradat…, dar cand m-am intalnit cu el in Bucuresti in 2006 ( o singura data), unul din cei 2 prieteni care erau cu el ( l-am recunoscut doar pe Mircea Stanescu, istoricul), ii explica cum sunt ei vreo 3-4 „inteligente divine” ( probabil unul, neprezent atunci, era Tatulici… ) care-l pot determina pe Vantu sa investeasca „unde trebuie” in media si cultura…

  Ref. la inceputul comentariului…Nu ca nu i-ar fi dus capul si pana acum…Cam asta este esenta strategiilor lor….Dar pana acum n-au mai benficiat de simboluri atat de puternice precum „transoceanicul”, dispus sa zica A si de fapt sa vizeze Non-A sau invers…Ar mai fi presedintele Basescu, dar e ocupat cu „Falansterul de la Nana”…, dupa ce a incercat sa „falansterizeze” tot sistemul, dar ii mai trebuia „tinichigii” si filozofii „nu au pus botul”…

 • InimaRea

  D-le Dudaș, nu cred că e vorba despre sisteme închise -- n-ar avea rost așa închise, cînd ele trebuie să fie deschise măcar pe partea culegerii de informații; n-au cum fi nici doar atît fiindcă informațile alea se ofilesc degeaba dacă n-ajung la cumpărător.
  Sînt ca niște cetăți ori măcar fortărețe. Atunci, ori le asediezi, ori faci comerț cu ele
  În privința generalilor, n-am vreo competență, pe cel menționat de dv nu-l știu decît vag (și asta, cu “parcă”). Cred că fiecare are ceva de spus -- cu șanse mari de a fi interesant acel ceva. Problema e să poți alege ce-i de reținut din ce povestește fiecare. Aici e nevoie de toată răbdarea din lume -- iată, nu-i spun prudență; dacă i-aș spune așa, ar fi doar în sens științific -- al grijii față de acuratețea concluziilor.

 • InimaRea

  http://adevarul.ro/news/bucuresti/sorin-oprescu-despre-maidanezi-taxe-biciclisti--8_52b2acd4c7b855ff56d833ab/index.html#

  Ce mai face SRI: număra maidanezii din București, zice Oprescu -care se si minuneaza (jmekereste, cred dar mai știi?) cum corespund datele primăriei despre, cu ale SRI.
  Daca nici asta nu-nseamna ca SRI e-n slujba cetateanului, o dau dracu’ de pomana!

 • @) IR, All

  Aici, avem o problema, ba chiar doua! Daca SRI numara maidanezii, inseamna ca e problema de siguranta nationala! In acest caz, de ce nu i-au numarat de la uciderea japonezului linga cladirea Guvernului. Poate a doua problema sa ne lamureasca. Daca sint 63.000 de maidanezi in Bucuresti si daca pentru fiecare “vector| (ceea ce se numea in vechea forma “obiectiv”) sint necesari cel putin 6 informatori (sau turnatori), ar insemna ca in Bucuresti ar functiona peste 6000 de sereisti. Bun, asta in cazul in care s-ar ocupa doar de ciini, doar ca ei mai trebuie sa protejeze regimul Basescu de lege, sa promoveze candidatura sefului la presedintie etc. Se sparie gindul, e posibil sa fie mai multi sereisti decit cetateni au Bucurescii!

 • @) All

  Acum, ce sa zic? Poate au inceput sa numere de atunci, dar cum numara pina la 6, asu avut nevoie de timp, inclusiv sa se inmulteasca. De buna seama ca intre ei, sa nu patrunda cumva dusmanul de clasa/rasa/origine/religie ortodoxa/ gen in rindurile lor!

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea # 37

  Va multumesc.

  In opinia mea sistemul deschis trebuie sa fie format din bucle care sa trangseseze societatea, in care aceasi importanta sa fie acordata si input-urilor dar si output-urilor…Ambele trebuie sa fie in sistem retea. La noi, de vreo 50 + 20 de ani inputurile sunt in retea, dar output-urile sunt tip palnie….Nu ma refer la decizia strategica de interes national, care e normal sa fie asa. Dar nu poti sa conduci si sa dirijezi totul ( economie, sanatate, educatie, sport,…., coruptie, anticoruptie, ultimele doua in „cantece de justitie”…, etc…) decat daca n-are cine sa-ti impuna o alta conduita…. Sau, daca incearca cineva, sunt ori ‚banditi” ori anarhisti…Cum ziceau CTP si Emil Hurezeanu in cor, tertium non datur…, intr-un context asemanator !
  Exista o teorie interesanta formulata de George Soros pe axa societate inchisa, societate organica, societate deschisa…Nu sunt un fan Soros ( merge cu transparenta doar pana unde-i convine…avea investitii pe piata de capital romaneasca, recunostea ca e „investitor” la „Romanika”…, dar declara ca e dreptul lui sa nu spuna in ce fonduri de investitii are capital…), dar nu pot sa nu tin cont de ideile lui. Cea mai reprezentativa dntre ideile lui in domeniul politico-social este Reflexivitatea Gandire-Realitate, care, aplicata la subiect, ar insemna ca daca nu intervine ceva major care sa dinamizeze gandirea sau realitatea, componenta cealalta ramane la acelasi nivel….Din pacate ”Gandirea noastra capitalista” post-decembrista a fost ZERO ( mai mult, la marii nostri de afaceri a fost CU MINUS )…De ce SRI-ul nu spune ca „baietii destepti din energie” vand energie cu 300 % mai ieftina decat producatorul si comerciantul primar, care o vinde cu 300 % mai scumpa pe piata libera ? ASTA E CAPITALISM ? AIASTA-I BATAIE DI JOC.., vorba lui Tanase ! Sau inca n-au ajuns la lectia asta de economie si cred ca 300 % e mai bine ca e mai mult ? Aflu eu „de la coada vacii” ( de la un mare consumator care s-a debransat de la reteaua clasica )‚ iar „structurilii” organizeaza mitinguri de biciclisti ?…V-aduceti aminte cand eram gelos pe Nea’Rogo ca mi-a suflat postul de „biciclist-sef” ? Ma prinsesem dupa ce intital crezusem ca e mai bine sa fiu coleg cu „Ciufulici”…Pana la urma are si el tot o bicicleta, hai…, drezina, tinand cont de importanta pedalatului in gol…Nu-i lucru usor sa transpiri nefacand nimic relevant si nici sa-ti dai continuu cu mana prin par desi nu l-ai avut niciodata…Cam asta-i nationalismul romanesc, de fapt sustinatorii lui „autorizati”…

  „ Cetati ori fortarete „…? Sa le asediem sau sa facem comert cu ele ? Nu cred. Doar trebuiesc responsabilizate si controlate democratic. E drept, nu e simplu. Sunt insa niste formule de balansare a autoritatii lor institutionale, pe nivele, local, national, regional, pe domenii, operativ, strategic, interfata universitara, academica, interfata publica…Aici trebuie lucrat mai mult la structurarea deciziilor si a arhitecturarii formularii lor tinand cont de criterii profesionale si democratice…E o mare ipocrizie prezentarea continua a pericolului politizarii…Acelasi pericol il poate avea si birocratizarea excesiva prin influenta vechilor structuri sau a procedurilor occidentale de implementat…, din contra, poate fi mai nociva…Macar politicienii au putere si opozitie ( e drept, daca e „pe bune”…) si „se mai si dau in primire” reciproc…

  Ref. la „generali”, sunt de acord total cu ce scrieti. D-nul respectiv poate face legatura intre conceptul de „dizidenta solitara” promovat de Mihai Botez si cel de „profesionalism solitar”…, care poate fi o solutie pe termen mediu si lung de retarghetare a societatii romanesti…Cel putin exista date ca sa pot crede asta…Mi-a placut insa felul lui deschis de a comunica. Nu ma asteptam ! Sau, asa o fi cand ramai „fara bicicleta”…? Mi l-a prezentat cel care s-a ocupat de CODECS in Constanta, din cate stiu, o fundatie profesionala sustinuta deschis de d-nul Emil Constantinescu…Am mai cunoscut persoane asemanatoare si direct de la „pletosii din frizerii”…Isi „rupeau parul din cap”, dar nu ma convingeau ca nu veneau cu „perucile” in buzunar oferite de „divizia Ciufulici”…

WP Admin