≡ Menu

Ridicători & Trăgători

Photo-blog-7-150x150[1]Citesc în revista ”22” un PROTEST al JURNALIȘTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă. Mă bucur să văd cum sună primul paragraf:

“Subsemnaţii, ziarişti şi publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.”

Citesc și lista celor care au semnat protestul. De câteva ori simt nevoia să mă frec la ochi, pentru că nu-i cred.

Recitesc și înțeleg că ochii nu mă mint. Iată, semnează și dl Mircea Marian. Fie Domnia Sa nu înțelege ce semnează (un fel de cerere de a fi exclus din presă și trimis unde-i este locul, în activul de propaganda al unui grup politic, muncă perfect onorabilă, dar într-o relație fictivă cu jurnalismul independent), fie unii dintre cei care strâng semnăturile vor să arunce în derizoriu un demers foarte necesar și binevenit.

Dl Mircea Marian are o relație foarte firavă cu adevărul și una imaginară cu adevărul pus în slujba interesului public. La locul de muncă, slujește adevărul pus în slujba unui grup politic. Ajuns acasă,  spune adevărul despre cum slujește adevărul la locul de muncă. Iată un exemplu.

În Raportul FreeEx pe anul 2012 întocmit de ActiveWatch se poate citi:

Jurnalistul și editorialistul Mircea Marian, de la cotidianul Evenimentul Zilei, a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care își exprima dezamăgirea față de prestația unuia din liderii opoziției de dreapta, Mihai Răzvan Ungureanu, care nu ar fi reacționat în conformitate cu așteptările jurnalistului la o întrebare pe care acesta recunoaște că a adresat-o pentru a-i da interlocutorului prilejul de a „lovi” în adversarul politic. „Băsescu poate fi un punct de rezistență, cum să spun, ca o fortăreață puternică, dar sub asediu, însă nu mai poate fi în fruntea unei ofensive care să recapete teritoriile ocupate de USL. Din nou îmi vine în minte comparația cu Franța din 1940. Trebuie un general tânăr, care să fi probat că este capabil – de Gaulle, chiar dacă este o comparație riscantă. Ei, cine din ARD are forța asta? Acum, că s-a terminat, pot să spun: vineri, la B1, când am fost în emisiune cu MRU! Ne venea să ne împușcăm, noi, jurnaliștii. Discurs lemnos și lung a lui MRU. Dan Tapalagă îmi dă o pasă – USL rupe acordul cu FMI – eu i-am ridicat minge lui MRU și, stiiiimați telespectatori, MRU lovește pe lângă minge!

182

Discernământul precar al dlui Marian (vii acasă și te lauzi cu găinăriile făcute pe platoul unei televiziuni chipurile independente) nu-l recomandă pe dl Marian să fie acceptat printre semnatarii acestui protest.

Cum adică, protestezi împotriva a ceea ce practici?

Întâmplarea certifică prezența  dlui Marian în gloata de comici involuntari ai micilor ecrane. Jurnalismul practicat de dl Marian (independent, obiectiv și în slujba binelui public), seamănă cu distribuirea rolurilor într-o echipă de volei – unul (ridicătorul) ridică mingea la fileu, altul (trăgătorul) bubuie mingea în terenul echipei adverse. Victorie!

Că unii trăgători nu se dovedesc pe măsura unui ridicător genial ca dl Mircea Marian este o chestiune internă, a echipei. Ea nu poate fi rezolvată prin publicarea unui Protest al Ridicătorilor Geniali Împotriva Trăgătorilor Mediocri, ci printr-o mai riguroasă politică de cadre a echipei respective.

Nici măcar ridicătorul genial Mircea Marian nu este mereu pe măsura faimei care-i precede, așa cum sosește buzduganul înaintea smeului. Citez din același raport:

“Atacurile mediatice la adresa politicienilor au depășit adeseori nu numai limitele unui limbaj civilizat, dar și cadrul deontologic. O serie de acuzații au fost făcute în lipsa oricăror dovezi sau fără prezentarea opiniei părții acuzate.

Tot Mircea Marian a publicat pe 22 octombrie în Evenimentul Zilei un articol care acuza faptul că o cursă Tarom București-Bruxelles a fost întârziată cu 40 minute până s-a urcat la bord și europarlamentara Daciana Sârbu, soția premierului Victor Ponta. Articolul invocă <surse europarlamentare PD-L>. În urma unui comunicat Tarom care menționează că respectiva cursă a decolat la timp, Evenimentul Zilei a prezentat scuze cititorilor ziarului și Dacianei Sârbu pentru informațiile eronate pe care le-a publicat.”

Jurnalismul practicat de dl Mircea Marian s-a născut “pe surse” și își dă duhul tot “pe surse.”

Dacă autorii acestui PROTEST al JURNALIȘTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă vor să onoreze crezul pe care-l declară public (“informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.”), atunci ne-ar putea da o dovadă a solidărității lor cu propriile declarații, refuzând semnăturile unor “ridicători” infiltrați de “trăgători” în presă sub porecla de cod “jurnaliști”.

Știu, e un pas dificil de făcut, fiindcă nu se știe cât de lungă ar mai rămâne lista semnatarilor.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Asa Dorine, plesneste-i peste fata, ca nu le mau crapa odata obrazu’ ala.
  Ce sa zic…trist…evanatiul meu de pene de crocodil iti sta la dispozitie sa-ti racoresti fruntea, cind simti CA NU MAI POTI DE ATITA NESIMTIRE.
  Si mi-a placut aia cu Bruxelul…mare scandal, D-le, mare mare scandal 🙂
  I have details 🙂
  A la votre, cher Ange!

 • plinu cel batrin

  don tudorane,

  va marturisesc ca, dac’as fi fost giurnalizd, sau daca macar as fi avut citusi de putzin vreo legatura cu tagma cu laudae a breslii, as fi semnat si eu respectiva petitziune, in care vecinatatea lui mircea marian nu m’ar fi strins pe la cusaturi inainte de’a altora, cea a lui andrei badin sarindu’mi imediat in ochi si lipindu’mi’se instantaneu, ca timbru pe scrisoare, pe regiunea fi’ntzii mele mult prea incarcate, principalul motiv al acestei lipeli subite fi’nd ca mi’am adus aminte de episodul copchilului ilegitim al diktatorului, care s’ar afla la originea cicatricii presidentziale, ca si a privirii piezise asociate, sau de episodul poneiutzului roz adinc intromisionat, pe cite orificii s’a putut -- apartzinatoare inamicului si antipaticului public patapie, si asta timp de luni de zile, din aceleasi vaste studiouri ale antenii trei, acum blamate, astea doua reprezentind doar doua dintre temele din portofogliul acestui remarcabil de raspopit intru basism apelant la d’ontologie moftoloaga.

  ca mircea marian a reusit sau nu sa fie dezamagit de politrucii ochelaristi care ii rateaza lui baloanele ridicate la fileu, asta e o chestiune, dar, eu ce ma fac, ca tocmai ce ma prinsese povestea lansata de acest badin, care ii si lansase un ultimatum de 24 deore diktatorelui, asa ca nu stiu daca mama fiului ilegitim a fost impiedicata sa iasa la iveala de vreun comando de’al sereiului, de f’un raket ukrainean, sau de trecerea respectivului labe unu teve

 • Florin Iaru

  Am dat pe Feisbuc pozele. 🙂 Ca dovadă i-re-fu-ta-bi-lă.

 • Ivi

  Ca de obicei domnule Tudoran sunteti impecabil.
  Mutatis mutandis ceea ce prezentati in acest articol se poate spune si despre site-ul “Romania Curata”. Odata cu lansarea site-ului, AMP ne cerea implicarea civica pentru a contribui la o asanare a vietii politice din Romania.
  I-am scris un email spunand ca sunt intru totul de acord cu ceea ce isi propusese sa promoveze RC. Insa din start “a uitat” sa introduca pe lista ‘Dosare dupa numele de familie al acuzatului, in ordine alfabetica” pe cel al lui Basescu.
  Raspunsul AMP a fost “ntz” (…n-am inteles prea bine ‘niet”, “not”…) …cert este ca lista nu a fost schimbata nici pana acum…
  (http://www.romaniacurata.ro/nume.php)

 • berenger

  cum, evz si-a cerut scuze? uite, practicile astea trebuie condamnate…

  in rest, sa inteleg ca din cauza lui mircea marian, gadea poate sa injure pe cine si cum vrea… mai ales daca citam din freeex, care e facut de activewatch, care si-a dovedit valoarea zilele astea…

 • @) Dorin Tudoran

  Da, e comic sa vezi ca pe un protest impotriva degradarii presei sint amestecati de-a valma oameni de treaba cu cei care chiar cu asta se ocupa, cu degrdarea! Am pus linkul pe pagina mea de FB. Vestea trista este ca de ieri la prinz s-a blocat blogul meu, cica din 500 Internal Error Server. Doar ca baietii mei nu reusesc sa-i dea de cap. In 2004, dupa trei editoriale destul de misto despre dl Nastase, primul blog a disparut cu totul in spatiile intersiderale, dupa ce a afisat vreo doua zile cuneiforme in loc de litere… Sper sa am mai mult norco de data asta, ori ca baietii nu mai sint chiar la fel de prosti! Atunci, erau cele trei texte despre Nastase, acum e postat textul dlui Cobuz despre esecul complet al regimului TB… Mai, sa fie!

 • Paul din Palilula

  Badin: deontologie sau badinaj? Walter Lippman sau Marivaux?

 • @berenger
  Pentru insinuari grosolane va acord cartonas rosu.
  Introduceti -- prin imoralitate crasa — o “nuanta” care nu exista in demersul meu: “din cauza lui mircea marian, gadea poate sa injure pe cine si cum vrea”. Pentru mine, amandoi dovedesc ca sunt niste slugi. Despre campaniile de linsaj conduse de Gadea am scris; si nu o singutra data.
  Luati-va insolenta si practicati-o in alta parte.

 • @ivi
  Nu-mi pot permite sa vorbesc in numele altora. Daca va referiti la dosarul “Flota”, s-ar putea ca mesajul dumneavoastra sa fi fost trimis dnei AM-P dupa ce dosarul respectiv fusese inchis.
  Daca aveti cunostinta despre alte dosare, pe rol, v-as recomanda sa trimiteti informatia dnei AM-P.

 • Am vazut si eu lista, inca de ieri. I-am cunoscut personal pe multi dintre semnatari, toti trecuti in ultimii ani, cu arme si bagaje, in tabara basista. (Sa fim intelesi, nu eu i-am trimis acolo, ci “taxonomia” jurnalismului vernacular.) Odata, am riscat o intrebare: De ce asa? Una dintre semnatarele protestului-apel mi-a raspuns: “Pentru ca, daca nu esti cu niciuna dintre tabere, esti un nimeni, un nimic”. Am apreciat sinceritatea raspunsului, ba, mai mult, i-am dat dreptate celei care-l formulase. Admiti sau nu, inregimentarea e calea cea mai simpla de-a deveni CINEVA si, implicit, de-a castiga mai bine.

  Cat despre mine, dat fiind ca m-am apucat de jurnalism intr-o “anumita parte a presei”, si anume in cea antifesenista, ultimii ani m-au gasit fatalmente in tabara basista. Mare mi-a fost si uimirea cand am bagat de seama ca-n ograda “dreptilor” (whatever it means) incepusera s-apara, ici-colo, felurite gaini vivipare, care-si hraneau puii cu lapte -- vorba zigzag-cistului, prim -- reformistul “de geniu” al presei postdecembriste. Desigur, la inceput era vorba mai mult despre niste gainuse usor modificate genetic, de tipul decolarii intarziate a cursei de Bruxelles, (ca doar se pregateau sa-si nasca puii in minti selecte, de deontologi). Ba, de cele mai multe ori, gaina-eroina nici n-apuca sa nasca, surprinsa fiind de vigilenta deontologilor chiar in momentul in care, grea si aproape de soroc, se furisa “muta ca niste lebada” spre cuibarul din sala de nasteri redactionale. De tip galinaceu devenisera si criteriile dupa care deontologul de serviciu isi selecta opinentul de serviciu, datul public cu opiniunea -- pe cestiuni economice si de politica internationala -- nefiind la indemana oricarui creier de gaina. In vederea modelarii opiniei publice in chip DREPT (whatever it means), doar doua persoane fusesera “autorizate de SUS” sa se exprime mediatic. (N-am reusit sa-nteleg cat de sus era SUS-ul ce le autorizase.) Era vorba despre dl Cristian Sima – expert de talie europeana in economie, si dl Iulian Chifu, expert de talie mondiala in politica internationala. Acuma, asupra “expertizei” dlui Chifu ne-a lamurit cu brio dl Tudoran. Cat despre competentele dlui Sima, cred ca se impune un aide-memoire:
  http://www.gandul.info/stiri/cristian-sima-seful-bursei-din-sibiu-a-disparut-cu-banii-clientilor-pe-lista-vip-urilor-care-ar-fi-fost-inselate-se-afla-un-fost-ministru-video-gandul-live-10194123

  P.S. Cazul Badin e unul special, incadrabil in specia apostaziilor neaose, domnul cu pricina schimband taberele dupa o Revelatie pe Drumul damascului de Gagesti.

 • @Niku Elektriku
  inca o erata: muta ca o lebada, desigur, nu “muta ca niste lebada”!

 • @plinu cel batran
  cum reunificarea romaniei cu moldova mai are, probabil, de asteptat, pana o rezolva dl iulian chifu, eu astept macara sa va (im)pliniti (reunificati) -- dreapta cu stanga. Apoi ne pune vartos pe citit, ca scrisul ne face numai rau…

 • @Paul din Palilula

  Dupa unele surse care doresc sa-si pastreze anonimatul, e posibil ca Revelatia sus-numitului sa fi avut loc nu atat pe Drumul damascului de Gagesti, cat, mai cu seama, pe Drumul niroian al carnatului de Pleshcoi.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Si-a alaturat semnatura si recentul re-re-re-convertit stilp al eticii jurnaliste Ion Cristoiu? Dar vesnicul neastimparat CTP?
  Toti semnatarii sint oare jurnalisti, sau unii sint doar (in lingo-ul contemporan) publicitsti/ “columnisti”, la care regulile deontologice sint oarecum altele?

 • Dana

  “sa nu confundam partizanatul din convingere … cu cel indus” http://www.revista22.ro/articol.php?id=36886
  bla bla bla
  oare despre ce convingere putem vorbi, convingerea de a sustine o clasa politica care da fuga sa se trateze in clinicile medicale de la Viena in timp ce in Romania sint posibile tragedii cum a fost accidentul aviatic de ieri din Apuseni intr-un zbor cu scopuri nobile dar facut din pacate cu o rabla de aparat din anii 70? Facem pe marii strategi internationali si vai si amar de necazurile noastre. Este o rusine ca statul roman investeste atit de putin in sanatate, in prelevarea si transplantul de organe. Astazi am aflat citeva date de pe digi24 tv live: in proportie de 90% aceasta activitate se bazeaza pe voluntariat; au la dispozitie numai doua rable de avioane din parcul Scolii de Aviatie iar pilotii zboara voluntar, gratis. Un avion performant care nu ar fi pus viata nobililor medici in pericol costa numai 1,3 milioane euro si asta in conditiile in care in Romania se sifoneaza bani publici in draci. Romania cheltuieste 30 miliarde euro pe achizitii din care statul pierde cca 12 miliarde. Sa le fie rusine obrazului gros!

 • Ioan Costea

  420 de semnatari/protestatari într-o singură zi?! Oi fi eu ardelean molcom, da’ parcă-i prea năvală și parcă-i prea de-a valma. Să fie oportunism la mulți? Până la petiții, îl parafrazez pe Mircea Eliade și zic: fiecare ziarist să facă ce știe să facă bine (să facă bine, nu rău!). La tv nu mă uit, nu-i știu, în ziare citesc puțin, dar degradarea moral-intelectuală este vizibilă din cosmos. Și e îngrozitoare. Și agramatismul așișderea. Deocamdată mă bucur că a reintrat blogul lui Liviu Antonesei.

 • Ontelus DG

  Potrivit tradiției democratice, jurnaliștii constituie o elită a societății civile, chemată să reflecte cu discernământ și obiectivitate noutățile sociale, politice, economice, culturale etc. Faptul că, în cazul nostru, iraționalitatea unor jurnaliști o depășește adesea pe aceea a unor politicieni reprezintă încă o trăsătură pitorească a postdecembrismului. Adăugând acestui tablou rafinamentul caracteristic profesioniștilor economiei capitaliste, înțelegem pe deplin ,,binefacerile unui sistem constituțional”.

 • @ Ioan Costea

  Nu vreau a fiu rau, dar nu sunt sigur ca Romania are 420 de jurnalisti autentici. Poate ma insel; chiar as dori sa ma insel…

 • Nici eu nu vreau sa fiu rea, dar e totusi de urmarit: dintre cele 420 de semnaturi, cate se vor mai procopsi cu seniorii editoriale dupa proxima alternanta la guvernare?

 • Guardian

  @LA Bine ca dumneavoastra domnule Antonesii, nu va ocupati cu degradarea spatiului public, slava Domnului’, si promovati textul domnului Tudoran (relativ corect, din punctul meu de vedere, in contextul decupat de autor….textul d-lui Tudoran, nu gestul domniei voastre, sa fim bine intelesi)! Daca va e dor de injuraturi, limbaj murdar, si alte invective si nu va merge blogul (doar v-am spus ca e plin de security holes si orisicine il poate pune la pamint, vad ca n-ati luat nici o masura si acum va plingeti…again…insinuind mai vechi obsesii…puteti sa nu ma credeti, angajati orisce firma de security audit, sa va testeze site-ul…or sa va zica acelasi lucruri), puteti sa-l accesati de aici: http://web.archive.org/web/20140110035023/http://antonesei.timpul.ro/ .
  Ori poate ca, coinincidenta (scuze pentru cacofonie), chiar de aia nu va merge…mai stii, cind o faci pe-a moralistul si deontologul ,in ceea ce priveste jurnalismul si publicistica practicata pe plaiurile mioritice e mai bine sa dispara dovezile, care demonstreaza exact contrariul (evident ma refer strict la articole si nu mai pun la socoteala “comentariile” dv, mustind de cele alese, frumoase si sugestive adjective si verbe pe care le cunoaste limba romana!)…imi pare rau, n-am putut sa nu iau in calcul si aceasta ipoteza…

  PS De altfel va puteti recupera si articolele in caz ca nu aveti un back-up. Sper sa va fie de ajutor.

  PSS N-am mai avut ocazia sa va multumesc, pentru calificativul “nemernic”, cu care ma gratulati mai acu o vreme…va multumesc acu’! Sunteti un finut, un adevarat gentleman…mai cu seama, ca a fost pe gratis ( for free cum ar veni 🙂 ).

 • @Guardian
  In ce ar consta corectitudinea relativa a textului meu si care este contextul decupat de mine?
  Nu intreb pentru ca, Doamne fereste, as fi vreun “certocrat”.
  Nu am decupat nimic: am luat unul din multele exemple care dovedesc ca dl MM se afla intr-un “conflict de interese” (glumesc!) semnand un protest care cere blamareanoamenilor care practica exact de practica Domnia Sa.

 • DT

  Master, n-=ai putea matale sa-i recomanzi gardistului cu pricina sa mearga sa citeasca ziarul caruia i-a furat numele? Nu de alta, dar i se mai face rau, Doamne iarta!, haladuind pe cimpiile noastre… Vestea buna e ca a fost repornit blogul. Cel putin asa scrie IC mai sus!

 • Guardian

  Nu era un repros domnule Tudoran! Ma refeream doar la faptul ca apelul contine mai mult decit ati tratat dumneavoastra, la modul corect din punctul meu de vedere cum ziceam…de-aia am zis ca in contextul decupat decupat (nu in sensul ca ati trunchiat, ori ceva de genul acesta, ci in sensul ca ati izolat un aspect din apel (in mod corect, pentru ca e un aspect care e invariant la celelalte aspecte din articol, de aceea poate fi tratat individual). Dv ati tratat aspectul respectiv (citat la inceput de articol), si l-ati tratat corect, nici un repros (si nici faptul ca n-ati tratat si celelalte aspecte nu-i un repros, doamne fereste, nu ma intelegeti gresit). Asa e.

  Apelul mai contine insa si alte aspecte: ” Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.” Nu l-am auzit pe dl Marian, injurind la televizor ori prin ziare. Evident, nu urmaresc zi de zi ce zice dl Marian ori emisiunile prin care apare, da’ putinul pe care l-am vazut, m-a face sa cred, ca nu genul sa te injure in direct in prime-time…In schimb, stiu ca a luat bataie pe strada de la un admirator A3 (omu’ o fi fost de buna credinta, si-o fi luat de bune ce zice Gidea!), in schimb Gidea n-a luat nici o palma de pe la vre-un cititor de Evz, de exemplu (ar fi explodat Televiziunile, Ambasadele,Casa Alba, Uniunea Europeana etc , petitii peste petitii, si alte cele)…Stiu ca va raportati corect la asa zisa televeziune A3, si stiu ca nu le agreati “stilul”, faceam doar asa o observatie…
  PS Probabil ar fi fost mult mai adecvat ca apelul sa nu amestece aceste doua concepte…asta tratat de dv, si partea aceasta a doua referitoare la atacurile injurioase…

 • @ Guardian
  M-am oprit la aspectul mentionat de dvs. fiindca, la o prima citire a listei semnatarilor, acolo, legat de el, am gasit niste puncte vulnerabile.

  Am avut o discutie foarte interesanta pe Facebook. Partenerul de discutie spunea sa pedepsim mai inati agresivitatea limbajului, apoi minciuna. Eu cred ca trebuie procedat invers, fiidnca daca pedepsim minciuna, pedepsirea limbajului vine foarte usor, aproape “de la sine”. Daca pedepsim intai limbajul agresiv, se poate spune “Domne, da, omu’ a sarit calu’ cu limbajul, dar uite, n-a mintit, ca altfel l-ar fi pedepsit”. Cu alte cuvinte -- minciuna/calomnia facuta cu vorbe domoale ori arzatoare ramane tot minciuna/calomnia.

  Nu m-am oprit si la cel de al doilea aspect, fiindca, la o prima citire a listei semnatarilor, n-am vazut si o a doua incompabilitate. S-ar putea sa o gasesc, citind lista candva finala…

  Si-apoi, despre ce inseamna agresivitatea de limbaj a antenistilor avuti in vizor, am scris in textul “Ia-l de pe mine, ca-l omor!” ca si in alte multe postari.

 • sierra

  Eu tot n-am inteles de ce se opintesc sutele astea de ofiteri acoperiti si sinecuristi, pardon!, de deontologi. Adica am inteles, vor sa-i repereze onoarea lu’ madame Pora. Da’ n-am vazut ce-a patit, ce i-au facut barbarii aia de la A3. Tin minte, in schimb, ca in urma cu vreun an-doi urla ca apucata intelighentia icerista: “LINSAAAAAAAAAAJ MEDIATIC!!!” Atunci vazusem emisiunea, se citisera fragmente dintr-un raport al Curtii de Conturi despre neregulile gasite la ICR. Atat. Mai fusese o emisiune si pe RealitateaTV, n-am vazut-o, dar am inteles ca M. Mihaies a putut sa-si spuna, fara probleme, punctul de vedere. Deci, pana nu vad, nu cred.
  Si chiar de-as vedea, nu garantez ca m-ar dobori valuri de empatie si simpatie fata de distinsa… De cate ori o vad (am viciul asta care-mi creste tensiunea -- uneori ma uit la tv de stiri) imi spune ca-s imbecil. Fiindca ma uit la A3 si pentru ca nu pricep ce “pleasca”, ce sansa, ce minune a fost Basescu pentru tara mea.

  Apropos, unde erau sutele astea de indragostiti de adevar si de binele public atunci cand Basescu calarea(oricarei cacofonii ii sta bine langa Basescu) o intreaga tara de unul singur? Si cand A3 ramasese singura institutie de presa care CRITICA PUTEREA? Cu toate isteriile, derapajele si prostiile lor, antenistii au criticat constant puterea. Mi-e mai sila de un Gadea condescendent fata de Ponta, decat de un Gadea isteric si incoerent, torturand limba romana. Vad mangaieri pe crestet sau pupaturi in dos, schimb canalul. Vad jurnalisti care pun intrebari pe bune, stau sa vad ce raspunde animalul. Politic.

 • Guardian

  Stiu, cum va spuneam, de cit de mult ii iubiti pe antenisti…de altfel, am intuit si prioritatea chestiunilor in cauza, evident aspectul in cauza, tratat de dv, are precedenta mai mare…Totusi, si limbajul injurios, impins la extrem e cit se poate de nociv, chiar daca are simbure de adevar, ori chiar contine mai mult adevar…ceea ce vreau sa zic,e ca in spatiul public, ambele chestiuni trebuie bine calculate…pentru ca pentru multi dintre aia “formati”, nu mai e timp de “continut”, e de-ajunsa “forma”…publicistica si jurnalismul, nu se face doar pentru oameni resonabili dpdv intelectual, ci de multe ori, pentru aia ne-rezonabili…ce mai conteaza ideea, cind e “savuroasa” zicerea…

  @LA Multumesc pentru “pila” domnule Antoneseii. Nu era nevoie. Am spus la prima mea interventie pe blogul domnului Tudoran, ca la primul semnal ostil din partea dumnealui, daca imi are ceva de reprosat , fara absolut nici o suparare, si sunt cit se poate de serios cind zic asta, n-o sa mai postez nimic pe blogul dumnealui. Asa cum ziceam si atunci si zic si-acuma, si nu ca sa-l “perii” pe domnul Tudoran, respectul pentru dumnealui ramane, indiferent de decizia dumnealui. Cu alte cuvinte, il inteleg ca om, si ca si prieten al dv (pentru ca in fond, e un gest de noblete sa-ti aperi prietenul, si paradoxal, daca v-ar urma sfatul, respectul meu pt dumnealui ar creste, si nu ar scadea…paradoxal e un fel de-a zice, eu il percep ca “firesc”).

 • Altera

  Daca dl Gadea a reusit sa spele peste 7 milioane de creiere romanesti, in ciuda eforturilor mediatice sustinute, bine programate si sincronizate ale sutelor de “deontologi” care au semnat deja protestul in discutie, plus ale zecilor de elitari convinsi, si nu indusi, atunci nu ne mai ramane decat sa admitem ca M. Gadea este un geniu al manipularii cum nicicand n-a mai avut aceasta tarisoara.

 • @) Gardian

  Ma obligati sa va raspund, desi asta nu-mi provoaca frisoane de placere. L-am rugat pe DT, pentru ca noi nu avem vreun fel de comert, sa va recomande un spatiu mai potrivit, de altfel unul de calitate, nu vreo spelunca dimboviteana. De aparare, nu era nevoie, ca doar sint baiet mare, a sesizat doar o rautate, cum sa-i spun, o insolenta prosteasca. Vestea buna e ca a fost repus in functiune blogul meu, cu tot cu textele pe care insinuati ca as fi vrut sa le ascund -- ceea ce, oricum, am lua-o, a fost o mirlanie incalificabila din partea d-voastra. E de la sine inteles ca e ultima data cind ma adresez d-voastra, orice alte nazbitii v-ar mai trece prin cap si de acolo in cyberspatiu. Mult noroc.

 • @) Gardianul -- un p. s.

  E o virgula in plus mai sus. Ca sa ma pedepsesc, nu o sa-l rog pe Dorin sa o scoata! Merit o pedeaspa pentru ca am intrat in vorba cu d-voastra!

 • @Altera

  Manipulat nu poate fi decat cel care are vocatia de a fi manipulat. Nici dl gadea, nici alti manipulatori nu au decat “meritul” ca incearca. Cand le reuseste, “gloria” este a manipulatilor…

 • OvidiuB

  @sierra

  Antena 3 care constant “critica puterea” e o gluma foarte buna. E drept, ei constant critica pe cineva (…persoana importanta). Azi de exemplu, Antena 3 critica puterea doar pentru ca nu e atat de anti-basista pe cat si-ar dori multimea isterizata de-acolo.

  Cum ar veni, si tov. Parvulescu a criticat Partidul si pe Tovarasul, dar nu cred ca dl. Tudoran s-a simtit in vreun moment incurajat sa se incoloneze in tabara “disidentilor” intruchipati de batranul ilegalist.

 • Altera

  @Dorin Tudoran # 30

  Sa-i dam totusi si Cezarului ce-i al Cezarului. O parte din “merit” si, nu in ultimul rand, “gloria” ii apartin si celui care-i furnizeaza dlui Gadea, aproape la foc continuu, materialul faptic din care antenistul isi confectioneaza seara de seara “manipularile”.

 • Gheorghe Campeanu

  Am impresia ca dl. Mircea Toma a fost trezit din recenta sa “letargie” de apelul “deschis” din partea prof. V. Tismaneanu.
  http://blog.activewatch.ro/diverse/de-la-mircea-toma-pentru-vladimir-tismaneanu/

 • @) GhC

  Da, da, stim, mai intii Dorin, apoi si eu, am preluat textul pe paginile noastre de FB, unde se bucura de un meritat succes!

 • H. Harper

  Din textul asta vad ca Mircea Marian ar fi un fel de Katie Couric pe dos si pe bani putini. El -- ridicator de mingi, ea -- tragatoare de pres de sub picioare. El -- pe niste bani de piine si tigari, Katie -- pentru 40 de milioane de dolari pe an. Pastrind proportiile, tot un drac. Am ajuns in punctul in care, din Patagonia pina in Siberia, orice ziar minte ca o gazeta americana. Jurnalisti onesti se mai pot gasi doar printre bloggerii independenti, insi care traiesc din altceva decit din ceea ce scriu si ofera (gratuit si dezinteresat) oricui doreste sa citeasca. Un fel de oameni-carti (Truffaut -- Fahrenheit 451) refugiati in salbaticia internetului. Nu mai exista patroni de presa care sa te plateasca pentru a informa cititorul pentru ca nu mai exista bani de asa ceva. Lumea nu mai plateste pentru informatie pentru ca se gaseste din abundenta si gratuit pe internet, iar pentru idioti televizorul ofera toate serviciile de dezinformare si manipulare necesare. Singurii care mai tin ziarele in viata sint comerciantii de marfuri, iluzii si ideologii; fiindca ei platesc, ei comanda si muzica. E deplasat sa te uiti la ziaristii de azi altfel decit ca la niste mercenari sau prostituate.

  Pe scurt, nu cred ca Mircea Marian e mai rau decit altii. Poate doar mai neglijent si neatent la ce ii iese din degete cind se da pe Facebook.

  In timpurile astea, nebagat in seama de nimeni, Mihnea Maruta a demisionat din doua posturi de redactor sef din motive de constiinta (asta e perceptia mea), ultima oara de la Adevarul dupa nici 6 luni de activitate. Unul ca el (putea fi un preot exemplar) e condamnat sa se zbata ca pestele pe uscat daca se incapatineaza sa faca imposibilul (gazetarie cinstita).

  Nu credeam vreodata sa ajung sa constat ca Russia Today poate fi mai aproape de adevar decit toata presa americana (MSM) in multe chestiuni de interes planetar, iar Putin sa-mi inspire mai multa incredere decit ultimii 3 presedinti americani la gramada. E halucinanta decaderea Occidentului in ultimii 20 de ani si, asa cum prevestesc tot mai multi americani, se pare ca… fat lady singing is imminent.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Eu mi-s mai codas, si, de o vreme nu prea ma uit pe Visagelivre. O discutie interesanta, nu schimb de invective sau epiete voalate, intre argumente pendulate in mod civilizat si persuasiv. De fapt, minus unele accente putin stridente, am citit cu acelasi interes si textul dl-ui. Andrei Cornea.

 • InimaRea

  Dom’le, pe la noi -- cînd o ia ceva la vale, apăi o ia de tot! Măcar în privinţa asta, facem şi noi lucrurile pînă la capăt. Nu ne oprim la poale, merem pînă-n vale. Da’i şi uşor, recunoaştem -- ca Dănilă Prepeleac, cînd dădu părechea de boi, pe carul de mergea singur la vale, netras, adevărat vehicul al viitorului, nu?
  Plus că nu ne-ncurcăm cu munca sisifică de a-ntoarce bolovanu’ din drum -- îl lăsăm dracu’ un’ s-a poticnit şi mai trimitem o salvă, că sîntem dăştepţi!
  Aşa cu campania asta -- “Război total” i-aş spune. Coborîră fandacsiile politice la nivelu’ peluzei Ultras -- se luptă ce se luptă echipele-n arenă, da’ să vezi păruială între galerii!
  Zice No name/DP că află reţeta succesului, pe surse -- combativitatea. Cică neutralitatea nu-i bună, în no mans’ land eşti nobody. Adevăru-i c-am proorocit, cumva, chestia asta, zicînd io undeva: Cine nu-i ca noi, e-mpotriva noastră. E chiar mai împotriva noastră decît dacă n-ar fi cu noi ci cu ăilalţi. Or, asta-i ceva in-ad-mi-si-bil!
  Să vă zic una: Combativitatea-i bună, fraţi căuzaşi. Numa’ cauza-i rea. Şi-atunci, ce ne facem? Îi combatem pe combativi -- “îi atacăm cu propriile lor arme”?
  De ce-i cauza rea? Fiindcă ne-ncaieră, nu ne-mpacă -- d’aia. Iar aici, se cunoaşte gheara leului -- animalul acela politic care aşa bine ştie a le-mbîrliga, de să nu mai rămînă piatră pe piatră, dacă te pui la mintea lui.
  Poate vi se pare că exagerez, că am devenit paranoic -- cu marota mea despre pericolul războiului civil, zic. Bine-ar fi s-aveţi dreptate. Numai că, iaca -- intră-n luptă vasul amiral al flotei animalului celuia, zis Volodea; şi-ncepu recrutarea de sînge proaspăt, ca la vreme de restrişte.
  Acum, nu c-aş fi eu vreun cititor în stele ori în ceai de tei, dar mă gîndesc: De ce nu l-o fi sunat pe prietenul său Mircea Toma, în loc să-i trimită cogeamite scrisoare deschisă? Ca să-l oblige ori fiindcă ăla micu’ nu achiesă telefonic?
  Deci, se mobilizează ongurile şi ongiştii -- se mizează pe capacitatea lor (dovedită) de a ieşi în stradă şi de a persevera în astă civică acţiune. E momentul prielnic, pare-se, pentru o amplă mobilizare antiguvernamentală, anti USL -- alianţă politică meşteşugit identificată cu Gîdea, Badea, Grecu, Tudor (altu’, nu eu) şamîdî. Cu A3, ce s-o mai dăm pe după piersic! Care-i alu, nu? Care-i securist dovedit deja, şi bandit aproape dovedit. Care-i cu guvernarea, Ponta, USL, A3, e ca Varanul -- securist bătrîn şi bandit fioros. Şi care nu-i, tot aşa, dacă nu răspunde apelului de seară.
  Aşa că bagaţi de seamă, atît vă spui! Semnaţi repejor un’vă spun ăştia, c-apoi vă caută de semnătură; şi care nu v-aţi colectivizat de bunăvoie, aţi cam belit-o -- să mă iertaţi de vorbă proastă!
  Bine, dacă partida animală cîştigă războiul, nu altfel. Dar vă riscaţi, vă-ntreb.

 • Situatia este agravata de o filosofie bugetara antiintelectuala ce proiecteaza nechezolic Antena 3 pe pozitia tragica de unic canal cultural RO.

 • @) GhC

  A, nu-ti fa probleme! Eu am vazut pentru pentru ca mi-a atras DT atentia intr-un mail.

 • @ H. Harper

  Da, e adevarat ce spuneti despre MM. Are insa un blog foarte bun, unde e si destul de activ. Nu ne-am cunoscut, in sensul ca nu ne-am vazut face to face vreodata, mai schimbam mailuri foarte rar, insa e un jurnalist -- si un om, de asemenea -- cu totul in afara lumii noastre de azi…

 • @ALL
  Are dreptate InimaRea: se intaresc ostirile insangerate. Intrebare ar fi: dar cu noi ce au? Spre a mai reduce din distanta la care se afla de Intact, grupul EvZ/B1 isi intareste flancul drept. Baiatul de mingi va este cunoscut. A trecut si pe la blogul lui Liviu Antonesei, si pe la al lui Vasile Gogea (daca nu ma insel) si pe aici. A fost primit cu placere, pana lumea s-a prins ca pustiul era trimis cu misiune: sa minta, sa insinueze, sa bage strambe etc. A fost poftit afara. Apoi a trimis aici un capcaun care sa ne invete limba romana, desi omu’ era binisor agramat si de o prostie exemplara. Cum i-am depistat adevarata identitate, a fost retras si capcaunul. Baiatul de mingi a tot slugarit cu “analizele” sale pe unde a apucat. Daca nu stiati pe ce blog postati comentariile dvs. aici, aflati ca este blogul unui USL-ist cu vechime. Daca JN are un Dan Constantin, de azi are si EvZ unul. Deci, daca va era dor de un om care face de ras dreapta romaneasca, Ladies and Gentlemen, here’s Costin Andries:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/despre-mircea-toma-si-echidistanta-dintre-victima-si-agresor-a-facut-o-alegere-sa-i-dam-1078164.html

 • @H. Harper

  Katie Couric este inegalabila. SCoala mare de activism in haine de jurnalism. Dl MM e abia la inceput de drum…

 • @) Dorin Tudoran

  A, master, cum sa nu? Prima data nu mi-am dat seama, apoi insa mi l-am amintit de cind venea cu strimbe pe blogul. Nu doar ca l-am eliminiat, dar a trebuit sa ma si stropsesc. Cred ca umbla destul de strimb pe o inliniedreapta! EvZ a facut o achizitie macar de calibrul lui Marianul cu pricina. Un singur lucru mai nadajduiesc, ca nu l-o fi recomandat acolo fostul nostru prieten…

 • H. Harper

  “un om care face de ras dreapta romaneasca”?

  Inliniedreapta, blogul unde se screme și andrieș ăsta, nu are în comun cu dreapta decît numele. E un balamuc locul ăla. O adunătură de tembeli, extremiști, fanatici și țăcăniți, unii dintre ei de-a dreptul psihopați. Dacă nu ar fi vreo 10-15 în gașkă, nu ar avea nici trafic (cititori), nici comentarii. Ei centrează, ei marchează. Se perie și se freacă unii de alții ca măgarii din proverb.

  De cîte ori aud de ei îmi revine în minte un blues auzit la Cornel Chiriac. Îl dedicase PCR-ului și activiștilor lui, se numește Constipation Blues (Jay Hawkins) și poate fi ascultat pe youtube.

 • @la
  O “investitie” nu alta. Mai bine adoptau toti cucii de pe craca dreapta.

 • @) DT Acum, naiba stie, poate are ginduri de pensionare Marianul si isi pregateste o succesiune pe masura!

 • @) H. Harper

  Da, e orecomandare buna. Eventual, de ascultat in timp ce faci eforturi sa vezi ce nazbitii mai scriu aia…

 • @Liviu Antonesei

  Daca va uitati pe contributors veti vedea destule articole pozitive pe “subiecte” lansate de ceva ce se vrea drept discutate de fostul dumneavoastra prieten .

  dar mai interesant este acest articol. Mircea Toma raspunde fara perdea la o scrisoare pierduta

  http://www.contributors.ro/dezbatere/raspunsul-lui-mircea-toma-catre-vladimir-tismaneanu/

 • Iago & Othello

  @ Ontelus B

  Marius O. cam bate cimpii si ii ajuta pe dusmanii sai sa il ingfropate definitiv. Uite aici un exemplu -- prof Tismaneanu.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/despartirea-de-marius-oprea-1078144.html

  Eu credeam ca dl profesor Tismaneanu s-a despartit de dl Marius Oprea cind l-a lucrat pe la presedintie si pe la Boc pina i-a luat institutul lui Oprea basca institutul lui Zamfirescu. Apai daca aia nu a fost despartire o fi fost… apropiere, da’ s-a apropiat asa de tare de Oprea ca pe bietul Oprea il mai ustura si azi.

  Astia doi parca sint Iago si Othello… Nu va spun care e unul si care e ceilalti doi.

 • gabarelo

  Foarte slab, d-le Tudoran!

  Atatea cuvinte irosite. Era suficient sa spuneti ca va enerveaza d-nul Marian (sau d-nul Mircea, ca nu imi e clar care ii e numele). Argumentele d-voastra sunt puerile. Si nu cred ca mai aveti varsta.

  Habar nu am in ce ape se scalda victima d-voastra de azi. Poate e corupt, poate e prost. Deduc ca e “basist”. Va e dator? V-a jignit personal? Nu am date.

  In calitatea mea de “anonim”, mi se pare foarte ciudat sa ataci un om, peste mari si peste tari, pe care nu l-ai vazut niciodata, asa, doar din spirit justitiar si din constiinta ta de purtator al adevarului. Ce fel de instinct te poate duce la asa ceva?

  Din ce povestiti, omul a fost in regula. Poate stati mai rau cu logica de la o vreme sau poate vi s-a pus “pata” pe acest domn. Daca ultima varianta e cea adevarata, cautati argumente reale. Sau va exprimati mai greu?

  Cand omul recunoaste, pe blog, nefortat, ca a vrut sa ajute un catel si i-a dat un os de ros, mie imi devine simpatic. D-voastra nu, pentru ca nu a ales catelul potrivit, ziceti. S-a deconspirat, doar ca nu a divulgat si tainul. Sunteti linistit cu constiinta d-voastra?

  Imi cer scuze pentru ca tulbur un frumos cor de aplaudaci. Si de oameni plini de ei, care scriu cu “stil”, cu timp mult de pierdut si cu opinii ferme.

  Am ajuns intamplator pe aici, probabil ca nu o sa recidivez curand. A fost un impuls neateptat sa va scriu (si un pic de revolta, m-a ajutat si o bere, recunosc!), scuzati, imi dau seama ca sunteti convins de adevarul d-voastra. Succes in viata!

  Gabriel Deliu, Rm. Valcea, automatician, fara partid

 • @) Virgil

  Eu nu spun ca n-am citit citeva texte bune acolo, in afara celui postat de mine ieri, imi amintesc de altul al filosofului Baumgarten de la Cluj. Insa, in general, unitatea e de stil si de granit, cum era si partidul in jurul secretarului sau general. Iar textul lui Mircea, e la mine pe Face Book, si la Dorin, care l-a vazut primul, de la prinz, luat de pe blogului lui Mircea… Circulind deja intens, normal ca solutia era sa-l ia si ciotributorii…

 • @ gabarelo

  Recidivati cand doriti. Nicio problema. Din pacate nu va pot ajuta. Daca nu ati inteles, orice as face tot acolo ramaneti. Analogia cu catelul si osul nu merge. E vorba de un ziarist care vine acasa si spune — singur si nesilit de nimeni — ca trage pe fata cu un grup politic; ca intr-o emisiune chipurile serioasa incearca sa-i ridice mingea la fileu invitatului pentru a face puncte impotriva adversarului. Vi se pare ca e corect ce face ziaristul? Ati avea incredere intr-o analiza scrisa de un astfel de ziarist? Ce e asa de complicat sa va puneti si sa va raspundeti la o asemenea intrebare. Cei pe care-i acuza dl MM fac exact acelasi lucru si, da, o fac intr-o crusta de vulgaritate inacceptabila. Am scris de mai multe ori despre asta.
  Nu sunt convins de adevarurile mele ( titlul ironic al acestui blog, “CERTOCRATIA” asta sugereaza), dar nu sunt nici orb, nici surd. Comentez ce vad si ce aud. Sper ca macar berea a fost buna!

 • @) DT

  Cred ca ai o rabdare ingereasca, daca nu cumva suferi de masochism! Deci, betivanul ala care nu te citeste de obicei, face o pauza din baut, intra aici numai ca sa te insulte -- ca doar e fara de partid! -- si tu stai de vorba cu el! Pai, astia sint de trimisi acolo unde spune injuratura ontologica fara sa mai stai pe ginduri!

 • Gheorghe Campeanu

  Desdemona & Roderigo

  Din nou santeti amandoi iuti cu reprochele si imputatiunile, va toooot agatati de trecut, cind prezentul ar trebui sa ne fie suficient. Nu ma asteptam

  @ Dorin Tudoran

  Nu sint de acord cu dl. Antonesei. Mi se pare o proba de normalitate sa citim si opinii divergente, chiar daca dl. Deliu a decis sa-i gratuleze pe unii participanti de aici drept aplaudaci cu ” stil” (nu ma simt vizat, caci nu aplaus si in mod cert nu am stil). O singura rezerva am: unde se poate gasi si pentru altii berea aceea care l-a imboldit?

 • @) GhC

  Nu cititul in sine ar fi problema, desi la cit e de citit pe lumea asta si la cit e de scurta viata, parca e mai bine sa te feresti de gogomanii… Dar sa-ti mai pierzi vremea si stind de vorba cu el?!

 • statu ia de gips cartoon

  rezonez la cele spuse de d-l campeanu, asa ca rog si eu asistentza sa lese activitatea de politzie a blogului exclusiv pe seama prop’etarului.

  hai, noroc!

 • gabarelo

  Berea a fost buna si i-am indulcit singuratatea. Multumesc!

  Nu citesc analizele respectivului domn, il mai vad uneori pe la tv, ma uit fugitiv, printre sculele din atelierul meu. Mi se pare benign.

  Din pacate, nu putem cadea de acord. D-vs. condamnati sinceritatea, nu gestul. Care e minor si care, poate, nici nu a fost premedidat, nu putem stii. Comentariul lui (pe care il stiu doar de aici, nu caut alte date) pare inocent. E al unui om care se gandeste la ce a facut, caz rar. E posibil sa isi fi dat seama ca e “o minge la fileu” doar ulterior. Mi se pare implauzibil sa fi venit cu “mingea” gata ridicata. Zic si eu. Daca spunea acelasi lucru in culise, nu pe blog ci printre “complici”, era cu totul altceva. Practic ati deturnat rationamentul omului. E drept ca putea fi mai autocritic. Probabil, nu e zona lui forte, ghinion. Cati suntem duri cu noi?

  Si inca ceva: nu stiu ce inseamna ziarist. In sensul ca nu avem o ipoteza comuna, ca sa putem trage o concluzie rezonabila.

  Va rog sa intelegeti ca pozitia mea e una strict morala, asa cum o inteleg eu. In astfel de chestiuni nu pot judeca global si nu pot face presupozitii. E un fel de “vina e mai presus de orice indoiala” intors pe dos.

  Daca il chema “Gadea” si il judecati strict pe baza acelorasi criterii, sper ca aveam aceeasi pozitie.

  Rationamente (procese de intentie) de acest fel face oricine, pot face si eu, dar nu le-as face publice sub niciun motiv. Sau, atunci cand le fac, rau fac! Daca ceva, vreodata, le-ar invalida, ce as merita? Exista o asimetrie a raului, o mie de mangaieri nu sterg intotdeauna o varba rea.

  Nu va dati seama cat de romaneasca este aceasta mefienta?

  Unghiurile noastre de vedere nu sunt conciliabile, sa le lasam asa!

 • @) sdgc

  Pai, am vaga impresie ca nu ne citim cu atentie -- de politie era vorba ori de pierderea vremii in discutii cu un betivan?!

 • @) sdgc

  Si ca sa nu fiu iar inteles aiurea -- am cunoscut la viata mea si i-am apreciat legiune de betivani cu umor, or asta n-are nici sa-l cauti cu luminarea!

 • @gabarelo
  So be it- Amin!

 • @) sdgc -- Ca sa inchei

  De buna seama, as putea sa ciresc textul si sa-i scriu pe mail lui Dorin, parerile mele, eventula sa-i dau cite un mic sfat, de care sa tina sau nu seama. Dar cine mai intervine la nevoie? Nu este vorba sa-l apar pe Dorin, ca e mare si se apara singur, ci ca sa pun la punct vreo obraznicatura din astea care, daca prinde curaj la o bere, crede ca se poate apuca sa-i dea lectii de stilistica unui scriitor de calibrul gazdei noastre, sau de etica, unuia dintre putinii oameni ireprosabili din cita omenine am intilnit in viata asta. Si sa treaca nonsalant la insulte etc. O s-o faceti d-voastra? Nu v-am iniilnit in aceasta ipostaza! Mai degraba, constat ca va amuza sa va jucati cu pseud-urile. Face acelasi lucru si un vechi prieten de-al meu, numai ca acela nu tace ca scroafa in papusoi cind apar situatii din acestea, stie sa dea doua palme retorice… Dar, cum vad, e amuzant sa vedem cum un ipochimen ne insulta gazda, sa ridem in sine noastra si nu doar sa tacem chitic, ci sa-l incurajam… Halala prietenie, respect scl lucruri gingase si rara in ziua de azi…

 • Gheorghe Campeanu

  @ statu ia de gips cartoon

  Asentimentul ramine nestirbit. Si, iaca, asa mai are omul ocazia sa schimbe pareri cu cineva din Rm. Valcea (ceeace pt. mine nu s-a mai intamplat de aproape 40 de ani, cind aveam la P. Neamt relatii de pareri cu un cuplu de actori frate-sora originari din acel burg). Nu mai spun ca asa am putut afla cum sub dictatura din RO (USL sau Basescu, depinzand de ce parte a apelului se gasesc cititorii) pina si un om fara partid are acces la bere (nu ca sub I. V. Stalin, cand, cum ne informau cronicarii Ilf si Petrov, bere se servea numai pentru sindicalisti).

 • gabarelo

  Promit sa nu mai revin, dar d-nul Antonesei m-a cam obligat. Mi-a “ridicat la fileu” un argument. Observati cu cata obstinatie aduce in discutie gluma mea cu berea. Mi-a spus de cateva ori ca sunt betivan. Observ ca nu e prea politicos. Desi am baut o singura bere, Tuborg foarte rece, din frigiderul meu, singur, in fata computerului. Am cumparat-o la promotie. In timpul asta am si lucrat, nu tai frunza pe blog, ca altii.

  Mare umorist, d-nul Antonesei! Acum, ce sa fac, sa il provoc la duel? E totusi pe blogul d-vs. Sa stiti ca am cuvintele la mine, de toate felurile, potrivite cu imprejurarile, dar ma abtin din respect pentru d-vs. si pentru frumoasele poezii de odinioara. Prefer sa il ignor.

  D-nul mai sus mentionat (imi scapa numele, amnezie de la bere) a folosit in mod incorect o informatie (o gluma) oferita de mine voluntar, ca sa ma numeasca betiv. Observati vreo analogie?

  Ceea ce se uita este ca, oricat de precis am vorbi despre o situatie, un fenomen, un om, o stare, cuvintele si gesturile noastre ne descriu cu mult mai precis pe noi insine.

  Multumesc inca o data pentru raspunsul decent! Iertati deranjul!

 • @gabarelo
  Ma bag si eu in vorba la spartu’ targului. Spuneti dvs: “nu stiu ce inseamna ziarist” -- sinceritate care va face cinste. Mai jos insa, simtiti nevoia sa precizati: “pozitia mea e una strict morala, asa cum o inteleg eu”, de unde deduc faptul ca stiti foarte bine ce inseamna asumarea unei pozitii morale. Prezentandu-va ca automatician, pot trage concluzia ca, desi nu stiti ce inseamna ziarist, stiti perfect ce inseamna automatician. Pot sa deduc asadar ca va pricepeti foarte bine la sistemele electronice si, de ce nu?, ca, la o adica, daca nu dvs.(pe care n-am niciun motiv sa va banuiesc!), altcineva, un coleg de breasla sa zicem, s-ar pricepe si sa hacker-easca posta electronica a unei persoane, laudandu-se apoi cu isprava asta. Sau sa viruseze calculatorul cuiva, impaunandu-se cu performanta. Ce v-ar spune simtul dvs. moral daca respectivul hacker/cracker ar semna dupa aceea, cu seninatate, un protest prin care reprezentanti ai breslei ar condamna vehement spargerea sistemelor informatice de catre asa-zisele black-hats? Vi s-ar parea la fel de inocent gestul? Desigur, numai din pdv moral vorbind, si numai asa cum intelegeti dvs…

 • aron pumnul si palmul

  domnule antonesei,

  si eu, in lipsa unui stil p’opriu si personal (pe care ocupatziunile mele diurne nu mi’l pretindeau imperativ), tot de la prietenul d-voastra iesean am adoptat aceasta metoda de denominare aleatorie a postarilor pe care, profitind de nervii tari si, deeeci, de rabdarea gazdei, le mai “bag” aici pe blog, care a ramas printre ultimele locuri unde mai ma loveste bubuitor imboldul launtric sa o fac.

  atita doar ca prietenul d-voastra iesean imi pare mult mai putzin incrincenat si (chiar deloc) irascibil, banuind eu ca are mai mare incredere in capacitatea domnului tudoran de a’si gestiona singur aparitziile si disparitziile din josul articolelor domniei sale, simtzind cel mai bine cind se intinde coarda prea tare, fara a riste sa transforme cinstita adunare intr’una monocord de in asentimentul unora.

  va salut si va urmaresc cu aceeasi simpatie de pe vremuri, chiar daca nu si pe facebook!

 • @) APP

  Nu v-am facut vreun repros stilistic, Doamne fereste! Deoasebirea dintre d-voastra, ma refer la situatia la zi, ca nu sint profet, este aceea ca prietenul meu cind il vede pe unul ca intra in casa gazdei noastre ca sa-si faca nevoile, ii trage doua palme retorice, pe cind d=voastra mai ca-l apaludati. De buna seama ca DT nu are nevoie de vreun ajutor, ca e mare, am si scris asta, problema este a noastra. Cit de nesimitorri putem ramine la agresiuni pur si simplu nesimitite. Si fiti linistit, sint un om cu relativ destul umor, din pacate, mie nu-mi vine sa rid mereu… sa fim noi sanatosi, ca idiotii se aduna cird unde cred ei ca e ciobit ceva!

 • Pana la urma, presedintele jucator a generat o armata, ba chiar doua, de jurnalisti jucatori. Unii joaca cu “albele”, altii cu “negrele”, dar, in asamblu, majoritatea joaca mai mult sau mai putin “deplasati” spre maroniu. “Lumina” reflectata de jurnalismul romanesc astazi « fuge » spre o vigoare si rigoare profesionala din ce in ce mai mici. Starletele presei se indeparteaza chiuind de societatea al caror caine de paza ar trebui sa fie. Deplasarea lor nu este una spre rosu, nici macar spre alta culoare din acronimul ROGVAIV, ci, cum am scris mai sus, spre maroniu, neavand noi de-a face cu efectul Doppler, ci doar cu un alt fel de efect Basescu. Inca unul!

  Bineinteles, a nu generaliza.

 • sierra

  @OvidiuB

  Vi se pare ca “persoana importanta” criticata constant de A3 a fost in opozitie in ultimii 9 ani? Eu cred ca a fost centrul nodal al puterii, indiferent de unde porneau discutiile si drumurile, toate ajungeau, finalmente, la Cotroceni. Pentru ca asa a dorit TB, niciun teritoriu n-a ramas nemarcat de “geniul” lui atoatestiutor.
  Azi, A3 critica apasat acea parte a USL cu care e certat Voiculescu, adica liberalii. Bine, sunt jurnalisti si jurnalisti la A3. Dana Grecu, de exemplu, “preferata” domnului Tudoran, ii ia la refec pe toti, indiferent de partid. Da nu se pune, ca nu se ridica la standardele unei Oriana Fallaci. Dac-ar fi urat si ea Islamul si ar fi spus ca “musulmanii se inmultesc precum sobolanii”, poate ar fi intrat si ea in randul ziaristilor de soi. Asa, ramane doar “o bravă fată din popor, cam nărăvaşă, cam prea guralivă, cam prost-crescută, dar cu un „ce” uman: o „vecină” frustă şi rea de gură”. Eu zic sa faca sutele alea de deontologi un apel la Andrei Plesu, sa reia sirul articolelor destinate celor de la A3. Manipulatorii aia merita pe deplin orice jignire, spre deosebire de Andreea Pora, fecioara imaculata a presei bastinase.

  Parvulescu, in plina dictatura, in plin Congres, i-a spus lui Ceausescu in fata: NU! Cand vad atata lasitate si oportunism in jurul meu, atati tineri care nu au curajul sa se opuna unui sef de birou imbecil si agresiv, de exemplu, zau ca nu pot gusta ironii legate de gestul batranului Parvulescu.

 • @sierra

  Este un gest de mare curaj sa le pui fata in fata pe Oriana Fallaci si Dana Grecu. Cu toate meandrele ei dinspre stanga spre dreapta, cu toate afirmatiile ei socanate, OF a fost o ziarista extraordinara. DG nu este o ziarista. Spectacolele pe care le ofera sunt proprii unui “colocviu de tzatze”.
  Nu mi-l dati drept exemplu tocmai pe Constantin Parvulescu: da, avut curajul sa-l infrunte pe Ceausescu, dar Ceausescu a fost posibil si mainilor pline de sange ale lui Constantin Parvulescu.

 • sierra

  Cand unui prost ii mustesc si mintea si sufletul de agresivitate, intoleranta si ura de rasa, il lasi in plata Domnului. Oriana Fallaci avea toate datele sa fie nu doar un jurnalist extraordinar, ci un om extraordinar, avea inteligenta, eruditie, talent, curaj si mai ales scanteia aceea, foarte rara in oameni, a nesupunerii, a razvratirii in fata oricarei forme de puteri abuzive. Dar n-a avut o inteligenta a inimii si asta a otravit totul in jur. Si-mi aduc aminte de niste cuvinte geniale ale domnului Serban Foarta: “Inteligenţa nu-i atât o funcţie a creierului, cât e o vocaţie a inimii, – această co-raţiune a raţiunii!” Ar fi putut sa faca lumea asta un loc mai bun, a facut exact pe dos. Credeti ca este intamplator faptul ca indivizi de genul celor de la In Linie Dreapta ii degusta cu voluptate scrierile? Probabil ca a fost o mare jurnalista, ce pacat ca nu i-a reusit sa fie si un mare OM.

  N-am vrut sa le pun fata in fata pe cele doua. Ma gandisem la ziaristi zilele din urma si constatasem cat de usor decupam bucati din biografia lor, sau chiar o albim sau innegrim, in functie de simpatiile si antipatiile noastre. Dvs o antipatizati profund pe Dana Grecu, eu o simpatizez, deci va fi oarecum fireasca tendinta dvs de a innegri si a mea de a albi… 🙂 Dar, vorbind serios, eu o consider pe DG jurnalista. Pentru coordonatele istorice in care ne miscam, DG este jurnalista. O jurnalista care, poate, m-ar enerva de i-as fi interlocutor, dar care niciodata nu mi-ar spune ca sunt sub-om, fiindca m-am nascut in religia gresita.

  Dintr-o viata de 97 ani, eu m-am referit la un singur gest. Pe care vad ca si dvs il considerati unul curajos. Daca din asta s-a inteles ca-l dau drept model pe Parvulescu… Nici vorba! Era mai mult o amaraciune, gandindu-ma ca daca si unuia ca Parvulescu i s-a intamplat o apostazie (in dictatura), de ce tot mai multi tineri (in democratie) aleg sa traiasca cu umerii plecati si cu ochii in pamant?

 • Cuviosul Hilarion din Palilula

  @DT, Sierra Nevada
  Iata de ce, domnilor, lui Constantin Parvulescu (unul din nasii ideologici ai Ceausescului) i l-am preferat intotdeauna pe Jean Parvulesco, autorul de farse, poetul si guenonistul, ALSO KNOWN AS Prince Popesco, dupa cum iubitoarei, dragalasei, fidelei Clara Petacci i-am preferat-o (cu unele rezerve totusi) pe Oriana Falacci.

 • @sierra

  Jurnalisti de la inliniedreapta? Va arde de glume? Copii de mingi care mesteca coji de seminte scuipate de altii pe trotuar. Unul din ei a trecut si pe aici, si pe la alte bloguri. A fost luat de urechi, scos afara si trimis locului caruia ii apartine: rigola.

 • H. Harper

  “(…) tot de la prietenul d-voastra iesean am adoptat aceasta metoda de denominare aleatorie a postarilor (…)”

  Domn’ Niku,
  Mie-mi place debaraua matale si am trecut pe-acolo de mai multe ori in ultimul cincinal, asa ca nu vreau sub nici o forma sa te vexez (please don’t take it personally, folosesc chestia asta ca pe un pretext), insa ideea de a inventa porecle ad hoc à la Luke O’Pitsoo mi-e teama ca nu a fost prea inspirata pentru ca, desi pare simpla si la indemina, se vede ca nu e. Eu m-am ferit pina acum sa il ciugulesc pe impricinat ca sa nu creada ca vreau de baut, da’ acum daca m-am pornit… Comentariile pe care le-a postat pe site-ul asta, de multe ori aparent intr-o doara, sint de ligă majoră si aterizate direct de pe Everestul de carti pe care locuieste (ca d’aia ii iese). Umor, spirit, referinte incrucisate, background cultural si cireasa de pe sundae: porecla potrivita (nu aleatorie) care, de cele mai multe ori, e de un umor care te da pe spate. Si totul in doar citeva cuvinte al dracu’ de meșteșugite.

  P.S. Cunosc pe cineva, ins cu veleitati de poet, care se cazneste de o viata sa il imite si tot ce a reusit sa produca e o remorca de rumegus umed intrat in putrefactie. Nici de foc nu e bun.

 • Neculai Taiemalai

  @Sierra
  Constantin Parvulescu nu a comis nici o apostazie. Nu a renegat vreodata marxism-staleninismul. Nici macar pentru un ”comunism cu fata umana ” nu se va fi pronuntat. Ilegalist din prima serie, parinte fondator al Pecerelei interbelicoase, stalinist dur sub Ana Pauker-Gigi Dej, i-a facut, la congresul cu pricina, doar dulci reprosuri lui Ceasca, stiind bine ca, avind protectia Moscovei, nu risca mare lucru (nici macar pierderea vilei sau a pensiei ”nesimtite”). Reprosurile lui vizau faptul ca Perechea NeaNicuLeana acaparase toate levierele puterii si redusese Politbiroul la statutul neinvidiabil de aplaudac principal, Marea Adunare Nationala fiind oricum, inca de la obirsie, ceva in genul Parlamentului-tirtitza din vremea dictaturii lui Cromwell. Ma bucur insa ca nu vorbiti, precum antenarii felixieni, de ”dictatura lui Basescu” si aveti, aproape intotdeauna, proprietatea termenilor pe care ii folositi.

 • Ontelus DG

  @ sierra
  De ce abandonează și se resemnează cei mai mulți tineri, în democrație? Într-adevăr, dacă în dictatură frica este amortizorul perfect pentru orice fel de acțiune, în democrație lucrurile ar trebui să stea altfel… Și, totuși, nu se întâmplă. Iată câteva cauze: mulți tineri înțeleg repede că jocurile sunt făcute, în mai toate domeniile; industria divertismentului le pervertește liberul arbitru; cei morți, seniorii și maturii le lasă moștenire o lume nedreaptă, atomizată, amnezică; eroismul cauzelor nobile este pe cale de dispariție, cinismul conducând lumea; suspiciunea și depresia sunt endemice; succesul umilește valoarea; ratingul mediatic este suveran; refuzul înregimentării antrenează automat eșecul; răbdarea și consecvența sunt virtuți rare, în vreme ce adicțiile și lipsa de caracter sunt contagioase; mediocritatea și oboseala covârșesc calitatea și entuziasmul etc.

 • @) H. Harper

  Ma insel foarte tare daca presupun cu poetul aspirant cu pricina nu mai este aici, nici in tara de vreo 25 de ani?

 • sierra

  @Dorin Tudoran #73

  Nu, nu-mi arde de glume si nici de erata nu-mi arde. Ca n-am de ce s-o dau. Deci, reiau: “Credeti ca este intamplator faptul ca INDIVIZI de genul celor de la In Linie Dreapta ii degusta cu voluptate scrierile?” Cunosc blogul ala, misuna pe acolo niste creaturi nefericite pe care nu le-as putea numi in veci “jurnalisti”.

  @Ontelus DG

  Intrebarea mea era retorica, intr-un fel… Dar uite ca are si raspunsuri. Prea multe si prea adevarate. Atat de adevarate incat m-a apucat durerea de inima. Bine ca v-ati oprit cu “etc-ul” ala… 🙂

 • Ba Sierra Madre!

  @Neculai Taiemalai

  N-am folosit cuvantul “apostazie” cu intelesul lui de baza, acela de renegare a unei doctrine sau credinte. Stiam ca nu s-a lepadat nicidata de ideologia comunista. Aveam in gand cel de-al doilea sens al apostaziei, acela de razvratire impotriva unei stapaniri. Nu stiam, insa, detaliile pe care le-ati mentionat si care transforma gestul lui de curaj intr-un gest de opereta. My bad.

  Cat despre Basescu… Oricat ar visa el la anvergura lui putinista, tot un smecheras de cartier ramane. Dictatura e treaba serioasa, pentru oameni seriosi, nu pentru smenari specialisti in cafteala si alba-neagra. Asta nu inseamna ca n-a facut praf si pulbere tara asta. Ajutat, fireste, de politicieni imbecili si verosi, slugi si pitbulli de lux…

 • Dobridor

  @Ontelus DG
  Din pacate, cam asa stau lucrurile. Eu insa, pesimoptimist fiind, vad si partea plina a paharului: faptul ca foarte multi tineri, inclusiv din Basarabia, izbutesc sa se realizeze profesional, fie in tara, fie peste fruntarii. RES PUBLICA, pe de alta parte, EST SEMPER REFORMANDA. De unde si rolul, nu neaparat neglijabil, al controverselor noastre -- amicale sau incrancenate -- de pe blogurile selecte.

 • luka sky “johnnie” walker

  @ h.harper

  d’apai eu!

  cind citesc mult prea rarele interventzii ale maestrului, de fiecare data cind reusesc sa nu i le scap, am parte de adevarate festinuri (daca nu de’a dreptu orgii) ‘telectoale, in care muschii abdominali, pe cale disparitzie, sint supusi la grele casne, din motivele aratate si de domnia voastra.

  insa, dupa informatzia furnizata de domnul antonesei, chiar ca m’am intristat, pentru ca auzisem despre rumegus, inclusiv despre cel produs pe calea amintita de dumneavoastra (si care ar putea sa ne ramiie singura cale, daca or sa continue astia cu defrisatu) ar fi putut contribui, si el, la sporirea ‘ndependentzii energetice a tzarisoarii.

 • Dan Retegan

  ˝Esti un mare ticalos daca gandesti asa. Ticalos pentru ca amesteci voit lucrurile si manipulezi ordinar…Sa admitem ca nu esti ticalos cand te prefaci a nu pricepe. Atunci, ce? Se cheama cumva ca esti prost?˝ Dan Tapalagă

 • H. Harper

  Liviu Antonesei,
  🙂
  Haideti sa o lasam asa cum a cazut. Imi pare rau ca am adus vorba, mai ales ca o lucratoare in domeniul filologiei din propria-mi familie imi demonstra ieri cu docomente i-re-fu-ta-bi-le ca mai exista inca unul EXACT in aceeasi facheuse situation. Deci sint cel putin doi pina in momentul asta.

  Quand ça va mal, ça va mal…

  luka sky “johnnie” walker,
  Nu era… Luka in the sky with diamonds?

 • lsd

  @ h.harper,

  ziceam totusi sa ramin la burta de bere

 • Ulterior, jurnalistul a scris pe 9 septembrie despre toate cele gretoase care se petrec in presa romana, asa cum se poate citi aici . Aseara, intr-o editie haotica a emisiunii “10 pentru Romania”, Mircea Marian a fost invitat in platou. La chelfanit.

 • • VIDEO. Gafele lui Mihai Gâdea se țin lanț • „CNA. Rinoceri şi precupeţe ce adoră sugestiile sexuale” • Mihai Radulescu si Cornel Mihalache au dat in judecata TVR • Digi Sport 2 transmite turneul de tenis de la Paris. Simona Halep, printre favoriți • PRIMA PAGINĂ: Despre premierul Victor Ponta ca starletă tv • Nu taie acum în carne vie, moare lent şi sigur. Va şti să se salveze Victor Viorel Ponta? • Deutsche Welle: “Divizarea României – rezultatul urii de la Antena 3″ • A folosit Voiculescu informaţiile lui “Guccifer” despre şeful SRI? • POLITICĂ. Ponta şi Rompetrol, afaceri în familie? 500 de milioane de euro, cadou pentru kazahi! • Antena 3, imună în fața CNA. Nicio sancțiune, doar discuții teoretice • Jurnalist ranit la Kiev in timpul unei transmisiuni live • Justiție: România TV, iertată pentru denigrarea jurnalistei Andreea Pora • INTERNAȚIONAL. Kievul în haos, ultimatum pentru Ianukovici • INTERNAȚIONAL. Iranul îi întinde Occidentului ramura de măslin • POLITICĂ. Analiză: cine câștigă şi cine pierde din demisia lui Radu Stroe?

 • catalin

  v-am descoperit blogul via forum revista 22. ma bucur ca v-am regasit cu verbul luciditatea, aciditatea si replica de care avem atata nevoie in contextul falimentului total al ,,presei’ romanesti. cele bune!

 • @catalin

  Bucuros de reintalnire.

WP Admin