≡ Menu

Revirginarea

Desen & Copyright @ Ion Barbu

Desen & Copyright @ Ion Barbu

Acuzat, în 2012, de Traian Băsescu și susținătorii săi că era coautorul unei „lovituri de stat” vizându-i pe Întâistătătorul Statului și instituțiile Statului de Drept, Victor Viorel Ponta acuză azi o „lovitură de stat” împotriva sa și a cabinetului pe care-l conduce, pusă la cale de chiar Întâistătătorul Statului – Klaus Iohannis.

E atâta „stat de drept”, atâta „lovitură de stat” și atâtat „continuitate” în această mașinărie încât abia acum ne putem dumiri ce vroia să spună fostul Întâistătător al Statului de Drept Preferențial, Traian Băsescu, prin “lovitură de stat continuă” – din fost coautor al unei asemenea lovituri te poți trezi victimă a unei “lovituri de stat”. Iată continuitatea în toată splendoarea ei: din violată devii violatoare; și invers.

La ce lucrează, în timpul acesta, unii dintre membrii lumpenelitei băsiste?

La revirginare.

Usturoi n-au mâncat, gura nu le miroase decât a lavandă, sloganurile de altădată sunt astăzi “aduse la zi”. Dacă înainte era o sfidare a statului de drept să te atingi de Traian Băsescu prin organizarea unui referendum, astăzi e o datorie patriotică să anunți sentința unei curți care nu a dat încă un verdict în legătură cu acuzațiile aduse lui Victor Viorel Ponta.

Cred, cumva, că Victor Viorel Ponta nu trebuie să demisioneze?

Nici vorbă. Ar fi trebuit să demisioneze de multă vreme.

Motivele și prelejurile n-au lipsit. Ba, chiar au prisosit. Numai că pârghia care i se pune sub cur pentru a fi dat peste cap este din lumea desenelor politice animate cu viețuitoare de partid: “Demisia de onoare!” Aici avem de-a face, încă o dată, cu admirabila continuitate a “revoluției morale românești.”

Dacă și unii, și ceilalți, (politicieni și membri ai camarilelor) care se află de aproape trei decenii într-un continuu proces de revirginare (supunându-se unor lungi ședințe de spiritism în bordelurile „statului de drept”) ar fi dat curs somației reciproce „Demisia de onoare!”, establishmentul politic românesc ar fi fost azi la fel de populat cât de populat este deșertul Gobi cu știuci și bibani iar lumpenelitele aferente ar fi fost compuse numai din pești zburători.

Așa însă, și unii, și ceilalți; și unele, și celelalte umblă cu cearșafurile ori batistele înroșite, semn al unei deflorări politice non-stop. O continuitate care nu poate fi explicată decât prin excepționalismul românesc – fete mari, ușor gravide.

Studiu de caz. Președintele Senatului, Călin Popescu – Tăriceanu: “Propunerea mea este să formăm la nivelul Parlamentului o comisie specială pentru evaluarea democrației, cu alte cuvinte a statului de drept, care este, după o serie de criterii unanim acceptate, indicele la care ne situăm cu statul de drept în Romania și cu democrația.”

Calitatea de președinte al Senatului este certă. Incertitudinea planează asupra altei calități în numele căreia face propunerea respectivă Călin Popescu – Tăriceanu. Este vorba de cea de “pucist” (2012) sau de cea de victimă colaterală a unui “puci” (2015)?

Dacă va fi înființată Comisia Specială a Parlamentului Pentru Evaluarea Democrației și Implicit a Statului de Drept, conducerea ei nu poate fi încredințată altcuiva decât lui Vladimir Tismăneanu. În felul acesta, s-ar instaura coabitarea eternă între șeful Opoziției, Traian Băsescu, și Purtătorul de Snoave al Parlamentului/Guvernului, Traian Popescu – Tăriceanu. Dacă nu mă credeți, întrebați-o pe Monica Macovei – acuzatoare a “loviturii de stat”, în 2012 și vădit înclinată spre “lovitură de stat”, în 2015.

Fie că și-ar prezenta o demisie de onoare, fie doar una de rușine, Victor Viorel Ponta ar continua să zâmbească românilor din pozele trase la copiator, ilustrând genialul slogan al firmei XEROX: “Într-o lume a cópiilor, eu sunt originalul.”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Sau poate ne aflăm în faţa unora cu o admiraţie intensă DAR SECRETĂ, până acum, faţă de modul de gândire şi acţiune băsist. Între altele am aflat că demonstraţiile împotriva Guvernului sunt ilegale! Atunci să îmţelegem că şi cele din iarna lui 2012 erau tot ilegale şi parte a vreunei lovituri de stat. Dar atunci serveau (şi) interesului particular al unor mafioţi, iar acum nu?

 • Mensch

  Unde dai şi unde crapă. În aceste zile, când un parlament plin de penali obstrucţionează justiţia şi guvernul proferează ameninţări la adresa opoziţiei demne de un Putin, d-l Dorin Tudoran găseşte de cuviinţă să se lege din nou de Băsescu, Tismăneanu, Macovei şi “Statul de Drept Preferenţial”. Din lista sa de persoane alergenice lipseşte doar Udrea. (Ne aruncă drept momeală, pentru a salva un pic aparenţele, un Călin Popescu Tăriceanu, pe care oricum nu-l mai ia nimeni în serios.)
  PS Puteţi face câteva precizări în privinţa noţiunii de “lumpenelită”, d-le Tudoran? Ne puteţi da nişte nume? Vă promit, în acest caz, să fac publică lista mea de lumpeni.

 • Mihai

  Domnule Tudoran, dupa cum se vede treaba, sunteti inconjurat de ideologi si ideologizati. Va felicit pentru curajul martiric de a va pastra liber. Doamne, ajuta!

 • Dezideriu Dudas

  @ Mensch ( din lista ‘ceea, vorba lui Geoana, or mai fi ramas multi ? )
  @ Donkeypapuas

  Nu Bre’, n-ati inteles !

  Doua actiuni in forta ( 2012 – 2015 ), pentru “ a fi bine si a nu fi rau “…., total contrare, sunt de fapt aceiasi fata a monedei…”Tismaneanu” a fost “cheia” decriptarii ideii d-lui Tudoran. Tismaneanu a luat odata un premiu de la PNL ( inmanat de Valeriu Stoica ), iar de la PDL a tot luat ( de fapt a dat, mai ceva ca un combinat excedentar…)….PSD-ul nu prea a avut “obraz” fata de el, de unde
  “obraznicia” fara margini….Doar ‘cela pe banii lui a incercat major sa echilibreze situatia ( “Marele Soc”…/ don’Paler a incercat sa mai atenueze din impact si a adaugat, “ din finalul unui secol scurt”…, ca venea Comisia de la Venetia, Departamentul Adjective si iesea lumpen-prăpăd…. ). De fapt, era de-ajuns sa iasa din cand in cand ca oricum Tismaneanu trecea pe-acolo….

  De ce intervin eu aici ? La sindicate m-am lovit de lumpenretorica iar la patronate de elitoretorica. Noroc ca nu m-am lovit prea tare ca daca era (tot) un “mare soc”, nu ma vedeam bine…Nici acum nu ma vad chiar bine, ca mi-a(m) CAM )/mai slabit vederea, dar merge cu ochelari….Si oricum, pare a veni marea salvare : Partidul Puterii Umaniste -- social liberal ! Cand o prelua puterea, loviturile de stat se vor da in biroul presedintelui. Tot acolo se va scrie si “Erata” iar “Comisia de la Venetia” va fi seara invitata la Gadea….Comisia de Evaluare a
  Democratiei va fi condusa de Sergiu Andon ( Hai “ Băi senatoare”, ca poti…, mai ceva ca vreo “majestate” oarecare, mai ales ca ‘cela a’ lu’ al’de mata’ a intinat nobilele idealuri ale Regilor cu “mecanica auto”, nu cu mult peste “tinichigereala basista”, un fel de “centura a filozofiei” / a nu se intelege de castitate….). Hai bre’ ca numai umanismu’ ne mai poate salva !

  UMANiţu

  @ Dorin Tudoran
  Acum am inteles de ce s-a renuntat la PNTCD. N-ar fi mers, “neam”, PNTCD-iţa….sau PNTCDiţu ( mai ales ca Regele cyber spatiului, AVP, sau Marele Dregator Dom’Niku iar o faceau pe prostii si mai bagau un “z” pe-acolo, de iesea o nefacuta…) ! Ma bucur ca am prins “penelita in direct” ( asa am inteles mai bine si sintagma “ciufulici”…). Sper sa prind si PNL-ul…., odata si-o data, din nou, “prin noi insine”, contaminandu-ne pe toti…Deocamdata vad ca s-au “pntcd-it” prin “porti deschise”…., dar nu se stie daca spre interior sau exterior….Asta nu inseamna ca PNT-ul istoric nu a fost indreptatit atunci sa contracareze cumva prea marea iubire pentru “noi insine”….

 • Nu stiu pe ce planeta traiti, nu stiu cum va uitati la planeta Pamant, dar stiu ca nu-mi place sa traduca din limba romana in limba romana. Dar, hai s-o fac:
  1. “Lovitura de stat” a devenit o moneda calpa, si-a pierdut sensul, fiind folosite, din motive stravezii, in situatii in care avem de-a face cu altceva, nu cu o lovitura de stat. Situatia in care se afla azi, in Romania, eticheta “lovitura de stat” este rezul;tatul isterizarii discursului public.
  In 2012, Ponta a fost acuzat de lovitura de stat. Printre acuzatorii, si unii mentionati de mine in textul la care va referiti. In 2015, Ponta se plange ca impotriva sa si a tovarasilor sai se incearca “o lovitura de stat”. Banuiesc ca, daca numai bietului Gigi Becali nu se va vaita de “lovitura de stat”, daca va lua din noua calea puscariei.

  2. De pe lista mea “de persoane alergenice” lipsesc multi. Si da, e amuzant cum iesita din arest preventiv si asteptand sa vada daca se intoarce pentru niste ani in puscarie, Elena Udrea isi da cu parerea despre problemele fostului prieten Ponta.

  3. Ca il ia sau nu cineva in serios pe Tariceanu, a fi Presedintele Senatului intr-o tara este o pozitie foarte serioasa. Si, macar din punctul acesta de vedere, mai ales in cazul “imaginii pentru export” opiniile presedintelui unui Senat “prezinta interes”.

  4. Va invit sa cumparati cartea “Basesc, deci Exist!”, care va fi lansata de Editura Cartier, si va veti dumiri ce inteleg prin lumpenelita. De fapt, stiti foarte bine ce inteleg prin lumpenelita, dar va irita ca anumiote nume dragi dumneavoastra canideaza, cu mare succes, sa “prinda lista”.

 • Mensch

  Apreciez încercarea de a mă lămuri în privinţa interpretării textului, d-le Dezideriu Dudaş. Trebuie să recunosc însă faptul că, având cunoştinţă de mesajele publice pe care d-vs. le-aţi adresat domnilor Adrian Năstase şi Dan Voiculescu, care mi-au oferit o imagine foarte clară asupra valorilor etice pe care le propagaţi, am citit comentariul d-vs. doar pe diagonală. Acest mod de abordare nu mi-a adus nici un element nou şi nici nu mi-a oferit o bază concretă pentru a continua discuţia. Îmi cer scuze pentru prejudecăţile mele şi sper că acest răspuns nu vă nedreptăţeşte prea mult.

 • craiman

  De ce homosexualii din Romania plang la portile UE si SUE?
  Deoarece ei au fost tare oprimati. Erau obligati sa scoata partul pe gurita, nu pe fundulet. Cind cultura Gay a cucerit toate funduletele din toata lumea, homosexualii din Romania au avut o explozie de libertate totala.Asa s-a nascut, daca se poate spune ontra naturii, gay prideul romanesc.

  De ce sinagogile, papalitatile si predicatoriile se supara pe Crestinii Ortodoxi?
  Deoarece ei le imputa acestora din urma ca “se cred cei mai buni”. Pai realitatea a demonstrat stiintific ca nimeni nu sunt mai buni decit respectiv sinagogile, papalitatile si predicatoriile in a kissui streight, dar right, dar drept, Domnule in their ass brandul Gay dar si alte branduri cu marca pe dos.

  Ba si inca chiar mai mult in curand va fi legal ca Rabinul sa il i-a pe Papa de sutana, in vazul tuturor mai ales ca Papa nu are voie la femei, iar rabinul nu are voie la copii.
  Ase e lupta pentru pace sa invatam sa dam corect din crace.

 • Imi pare rau, dar comentariile dvs. devin din ce in ce mai deplasate. Asadar -- ne despartim.

 • Mensch

  Mulţumesc pentru răspuns, d-le Tudoran, am deosebită considerare pentru politeţea gestului.
  Trăim în mod sigur pe aceeaşi planetă şi vorbim în mod sigur aceeaşi limbă. Cu toate acestea, se pare că nu putem evita necesitatea traducerii pentru a ne ilustra intenţiile. Am să fac şi eu acest efort.
  1. N-am nici un fel de greutăţi în aprecierea ridicolului anumitor formule retorice, cum ar fi “Lovitură de Stat”. Ba unii (de exemplu d-na Alina Mungiu-Pippidi) vorbesc chiar despre un “război civil”.
  Ridicolul (la fel ca şi pericolul pentru societate) se regăseşte însă, în situaţia dată, în tabăra Ponta-PSD. Accentul pus de d-vs. (nu numai cu această ocazie) spune, de fapt, cu totul altceva.
  2. Nu mă aştept, în fiecare articol pe care-l scrieţi, la o listă exhaustivă a persoanelor care vă calcă pe nervi. Ceea ce bate la ochi este însă lipsa de echilibru. Nu mă refer la aşa zisa echidistanţă, deoarece adevărul nu este aproape niciodată la mijloc. E vorba de lipsă de obiectivitate şi discernământ : judecaţi singur câtă atenţie i-aţi acordat d-nei Udrea (Doamne fereşte-mă de bănuiala că o apăr!) în comparaţie cu -- de exemplu -- Darius Vâlcov. Care dintre ei a fraudat mai mult?
  3. Sigur că da, trebuie să luăm în serios Senatul României şi pe d-l Popescu-Tăriceanu ca pe nişte fapte date. Legitimarea democratică a unui organ de conducere care ia măsuri antidemocratice şi anticonstituţionale? Haida-de. Astfel îi putem legitima şi pe Hitler şi Putin. Iar pe Ponta cu atât mai mult.
  4. Mulţumesc pentru recomandarea de lectură. Am citit însă majoritatea textelor aici şi nu cred că un exemplar pe hârtie mi-ar aduce o valoare în plus, deşi îmi plac cărţile. În ceea ce priveşte tematica, rămân la părerea pe care mi-am exprimat-o deja, conform căreia textele d-vs. cu referinţă la “persoanele alergenice” sunt -- atât din punct de vedere stilistic, cât şi din cel al analizei politice, cele mai nereuşite.
  Vă dau dreptate, cam ştiu ce înţelegeţi prin “lumpenelita” şi ce nume s-ar putea găsi pe această listă. Folosiţi însă epitetul “dragi” (mie), care nu se potriveşte deloc. Îi respect pe cei pe care-i consider mari pentru ceea ce-i face, în ochii mei, mari, şi nu trec cu vederea tinichelele legate de o coadă sau alta. Cred că şi d-vs bănuiţi care ar fi propunerea mea pentru o listă cu lumpeni… haideţi să nu dăm nume.
  Îmi permit şi eu, ca încheiere a discuţiei noastre, o recomandare de lectură. Poate v-ar putea interesa cartea lui Paul Watzlawik “Instrucţiuni pentru a fi nefericit” (titlu tradus aproximativ).
  Toate cele bune

  PS
  Scriu foarte rar fără să-mi dau numele real, am făcut acest lucru pe blogul d-vs. dintr-un impuls de moment, deşi nu am nimic de ascuns. Sunt gata să-mi dezvălui identitatea prin mesaj personal.

 • drom

  Din analele luptei contra terro.
  Mama. Vine ea de la Romania…cu bagaje. Bagajul de la cala unde avea buruienile si bikinii….bum! Il deschide la aterizarea de la locinta noastra din Kansas City. Inautru toate in regula. Deasupra un biletel:Valiza Dv. a fost subiect de search. Ne cerem scuze daca am distrus lacatele de securitatea Dv cu speracurile de securitatea noastra.

  Dupa doua zile, de la domiciliul nostru din Kansas City dispar la gramada toate lacatele de la geamantanul mamei. Ati citi corect. Din locuinta.
  Morala:Mama este terorista iar baietii au intrat la un plausible cause.
  Ma duc la Curte sa check daca aveau mandat? Nu ca cica eesti nebun daca mai ceri si mandat.Iar in plus poti sa demonstrezi ca nu a mancat pisica cheile?
  Sau cu altele in casa adaugate sau luate??? Poti dovedi care, cum?
  Pina atunci ei sunt la probable cause. Sa le dam beneficiul de doubt.

 • Dezideriu Dudas

  De lamurit incerc in primul rand cu mine. Cei care cred ca d-nul Dorin Tudoran poate accepta sa scriem orice “in locul lui”, chiar ca interpretare, pot incerca…Eu am furat-o de “n” ori, pana cand am ajuns pe “plaiurile fericite ale vanatorii”, in sensul de a ma asigura ca pozitionarea mea transcede orice limitare…”Durerile” noastre vin de “la tara”…. si cu toate ca cei doi enumerati de dvs. au fost drastic sanctionati, “tara” a cam ramas la fel ca in desenul de mai sus la ceilalti decidenti….

  Nu tin neaparat sa continuam discutia. As tine insa sa ne apucam sa facem ceva concret. Va asigur insa ca o sa va uimesc pe directia asta…In afara de lamentari, etichetari si justificari, nu prea ne depasim “anvergura”…Daca (mai) toti ii vitupereaza pe AN si DV ( ceilalti ii divinizeaza ), poate nu strica si putina “incorectitudine”…in privinta lor….Corectitudinea “pozitiva”, sau “negativa”, nu ne ajuta cu nimic…Trebuie sa va aduc aminte si de un alt comentariu al meu prin care relatam o pozitionare interesanta a celui mai vituperant comentator de pe blogul lui AN, ceva de genul : ” Pana azi am fost cel mai mare antibasist. Azi am devenit basist convins. Nebun mai mare care sa destructureze sistemul nu s-ar fi gasit…”. A fost in ziua cu explicatiile cerute “francilor”….

  Cu franchete,

  D.D. ( ar trebui sa-mi adaug la nume, “De Elvetia” …/ De “Dati-ne Pace” s-ar traduce mai greu…)

 • neamtu tiganu

  mi s-a facut dor de dom doctor nea Petre, pa unde o umbla, sper ca e sanatos tun.
  Ca mnealui a bagat chestia cu mensch/schmuck, ca te-ntrebi daca basistii sunt menschi sau poate schmuck?
  Ce e cert e ca-i recunosti din avion, sunt mici de tot, se agita, sunt vigilenti si, ce-i mai picant, e ca se straduiesc sa fie extrem de politicosi, chiar exagerat de politicosi, atit de politicosi ca devin plicticosi, parca pt. a compensa tarele idolului.

 • soriniz

  Foarte bun textul , m-am amuzat dar si m-am bucurat ca intre atatea intelectuali fara caracter mai exista si cativa(putini) cu coloana vertebrala.
  Revenind la subiectul saptamanii, mie mi se pare fascinant paradoxul prin care poti sa dai o lovitura de stat in conditiile in care statul, sa ne fie iertata aceasta opinie cam radicala, dar nu prea mai exista. Exista numai o entitate numita inca Romania, populata de niste dihanii ciudate si masochiste care sunt puse din cand in cand sa aleaga intre doua rele si evident il aleg de obicei pe cel mare.

 • Bogdan Brebenel

  Lumpenelită. Sunt cam nedumerit. “lumpen” sau “lumpen-proletar” -- cel puțin din perspectivă marxistă -- denotă neaganjare politică, pasivitate. Din cât înțeleg dl. Tudoran țintește grupul de elite care numai pasiv politic nu s-a manifestat în relație cu președintele Băsescu. Acele elite care au format -fără măcar să fie rugați -- Garda Praetoriană a bucuclașului ocupant de la Cotroceni. Hmmm… Oricum, aștept cu interes cartea.

 • lumpen inseamna si saracit; in cazul elitelor, este vorba de o saracie morala.

 • Bogdan Brebenel

  Mulțumesc pentru clarificare.

 • 1. Sunt sigur ca lipsa de echilibru din textele mele este compensata, regal, de echilibrul oferit de textele altor autori pe care ii cititi. Nici nu dau nume, nici nu va cer nume — nu imi este greu sa ghicesc care sunt acei autori.

  2. Se pare ca intelegem in chip diferit ideea de echilibru. Pentru mine, ea nu se stabileste nici cu cantarul, nici cu metrul/kilometrul. Daca ar trebui sa va dau o explicatie a lipsei de echilibru intre timpul acordat Elenei Udrea, pe de-o parte, si lui Darius Valcov, pe de alta parte, as incepe prin a va recomanda cartea Adrianei Saftoiu. Altfel spus, Darius Valcu nu a stat cu fundul pe biroul politicii romanesti timp de zece ani. Infractiunile savarsite de Darius Valcu vor fi penalizate de justitie potrivit gravitatii lor. Rolul nefast jucat in viata politica (si implicit oin cea sociala) a Romaniei de Elena Udrea nici nu poate fi egalat de “prestatia” lui Darius Valcu, nici nu poate fi sanctionat de justitie, caci depaseste — vai! — spatiul ce intra sub incidenta juridicului. Sportul “Da, Nicu al nostru e o lepadatura, dar Nelu al lor este o megalepadatura” nu ma fascineaza. Pentru mine, este suficient ca cineva apartine unui “regn” care-mi repugna. Ca e in varful piramidei, la mijlocul sau la baza ei este un detaliu.

  3. Nu este nevoie sa va declinati/dezvaluiti identitatea printr-un mesaj personal. Oricare ar fi acea identitatea, va respect dreptul la opinie.

  4. Pentru a fi nefericit, nu am nevoie, neaparat, sa citesc cartile altora. Imi scriu (singur) cartea propriei nefericiri, mi-o asum si nu o recomand nimanui.

 • Bogdan Brebenel

  Mă scuzați că intervin. 2. Rămâne întrebarea cât de credibile sunt istorisirile d-nei Săftoiu din recenta sa carte, în ce măsură cititorul este dispus să le accepte. Există un mare handicap: aceste povești nu pot fi verificate, multe țin de monden, sunt simple picanterii. Cuvântul Adrianei contra cuvântului Elenei. Asta nu înseamnă că nu o cred în stare pe duduia jucând foarte bine rolul de “premier grande horizontale” pe biroul imperial al lui “Louis Napoleon” de România.

 • Oho, lumea este populata de foarte multi ideologi &ideocrați!

 • 1. Am postat undeva un comentariu in care spuneam ca sunt foarte reticent fata de decizia unui fost consilier (mai ales unul prezidential) de a publica astfel de memorii. Nu atat pentru “Angajamentul de loialitate”, invocat de presedintele Traian Basescu, cat pentru “Angajamentul de confidentialitate” care se semneaza in asemenea situatii. Dar fiecare procedeaza cum gaseste de cuviinta.

  2.. Da, este vorba de cuvantul lu X vs. cuvantul lui Y. Numai ca, in cazul in discutie, informatiile oferite de alte surse sprijina afirmatiile Adrianei Saftoiu. Daca nu neaparat in ce priveste detaliille, dar in imaginea “globala” -- da.

  3. Influenta negativa (ca sa nu-i spun malefica) este greu de respins. Decizia finala a lui Traian Basescu de a face totul — dar absolut totul — spre a o impune candidata la presedintie pe Elena Udrea i-a rapit pana si foarte multi dintre sustinatorii necritici de dinainte. A propune romanilor un personaj ca Elena Udrea pentru Cotroceni mi s-a parut o insulta.

 • Nu vă supăraţi dar dumneavoastră (comentatorii, adică) nu vă simţiţi deranjaţi de aceşti psihopaţi care văd peste tot numai “lovituri de stat”? În 2012 ţipa aşa ceata lui Băsescu, avânduu-l pe Zeus drept far călăuzitor; în 2015 iată că ţipă ceata lui Pontache! Ba mi-am amintit şi de Ilici Iliescu, cum ţipa şi el -- cu toată ceata de fesenisto-kaghebişti -- cum “legionarii cu steaguri verzi” au încercat o lovitură de stat în Piaţa Universităţii. N-ar trebui ăştia toţi împachetaţi urgent şi trimişi unde le e locul: LA BALAMUC?

 • Bogdan Brebenel

  1. De acord.
  2. Posibil, nu sunt convins in întregime, Cartea d-nei Săftoiu are succes comercial, cu siguranță.
  3. Incredibil, dar adevărat. Și-a demolat singurel reușitele copleșit de slăbiciuni. La urma-urmei poate s-au iubit sincer. Cine suntem noi să judecăm!? 🙂

 • Mensch

  @ neamtu tiganu
  Calificativul “băsist” este atât în general, cât şi în particular (cazul meu), o tâmpenie.
  “Ce e cert e ca-i recunosti din avion, sunt mici de tot”
  Sigur că da, priviţi din avion, toţi oamenii sunt mici, lucru care ar trebui să fie clar până şi unui inginer, d-le Neamţu Ţiganu.

  PS
  N-am să renunţ la politeţe de dragul nimănui şi cu atât mai puţin pentru a vă distra pe d-vs.

 • Dezideriu Dudas

  Civis, ne ultra inginerus !

 • Pingback: Revirginarea | România curată()

 • Claus Iohanis

  Domnule Tudoran, sunteti preocupat de faptul ca Justitia la adapostul conceptului de “independenta” transformat abuziv in “impunitate” poate deveni singura putere in stat care se sustrage controlului suveran national al poporului roman, suveranitate exercitata conform Art. 2 al Constitutiei prin organe alese? Subliniez alese si nu numite. Va ingrijoreaza ca alianta serviciilor secrete cu magistratii poate crea mult prea usor o clasa profesionala conducatoare care ferita de controlul politic sa ajunga in cealalta extrema, sa controleze ea politicul anuland puterea votului cetatenilor? Vi se pare ca aceasta alianta este de principiu ilegala si cel mai periculos atac la adresa democratiei fragile romanesti?

 • Mensch

  Dacă aţi răspuns în minumum 2/3 din cazuri prin “da”, sunteţi gravidă.

 • Nu exista un singur pericol la adresa fragilei democratii romanesti. Daca ar exista un singur pericol, atunci viitorul acestei democratii ar fi mult mai la adapost decat se arata a fi astazi. Si-apoi, chiar credeti ca alianta intre servicii secrete, magistrati si politicieni a aparut abia dupa decembrie 2014? Nu a existat si intre 2004 -- 2014? In urma cu cativa ani, cadn ambasadorul SUA la Bucuresti laudat neamestecul serviciilor secrete romanesti in luptele politice, i-am adresdat o scrisoare publica in care-i semnalam ca nu avea dreptate: serviciile sunt, inca din 1990, implicate in matzaraia politica. Pseudonimul pe care-l folositi ar fi putut fi Thraian Banescu; dar astea sunt doar variatii pe aceeasi tema.

 • Dezideriu Dudas

  Exista o carte de dialoguri intre Konrad Lorenz si si Karl Popper. Marturisesc, intuitiv, tot timpul am fost de partea lui K.Lorenz ( sper sa nu ma “prinda” dom’Peter, “cerut” aici si de dom’Neamtu, un fel de tiz al dvs., dar la dvs. “formula” este “excelenta”, cel putin “don’”….). E drept, ma influenta “societatea deschisa” de George Soros in Est, ca o rana…, concept preluat de el de la K.Popper. Mi-a placut ideea forta a lui Konrad Lorenz : chiar daca nu ne-ntelegem, hai sa luam lucrurile asa cum sunt si nu cum ne-ar place noua, si sa gasim, din ambele perspective, solutii….Cam asta cred ca e concluzia cartii ( cu un titlu, ceva de genul : “ Convorbiri la gura sobei”… nu mai verific acum ). Concluzia lui Lorenz. Popper era cu dreptatea ‘ceea de pe lume….

  Cu ce ne incalzeste ca initial s-a format capitalul de cumetrie prin alianta serviiciilor cu politicul, sub determinarea fortelor interne, desi principalul castigator a fost capitalul strain, iar dupa anul 2012 ( cand “s-a dat voie” la iesitul in strada…datorita talentului, viforos – vorba d-lui DT- a “dictatorului”…. ), alianta a fost facuta cu magistratii sub determinarea fortelor externe ( “ai nostri” se si scuza…, nu vedeti bre’ ce probleme avem cu MCV-ul…? ), care luasera deja potul cel mare in prima perioada ?

  Mare lucru ar fi sa luam lucrurile asa cum sunt…..Pana la urma primul pe aceasta directie (dom’Neamtule, deschidem o noua lista ? ) a fost tot Ion Iliescu, ultimul pe lista in 1989… A rasuflat usurat deoarece a ajuns pe banii lui ! Cumetrii, la puscarie ! Ponta la puscarie ar fi ca Ion Iliescu cu gogoserie pe Primaverii !

  Ia gogoasa neamule ! Plata, la romani ! Curentul, apa, aerul si ….“fraierul”-taxa de-, il platim la transnationale…Noi n-avem voie sa facem transnationale. Nationale nici atat…. Suntem marcati de destinul gogoseriilor in lume…

 • Nu va cer sa ma credeti, dar succesele comerciale nu ma intereseaza. Daca m-ar fi interesat…

 • Florinciri

  Ma scuzati ca intervin. Articolul d-lui Dorin Tudoran mi se pare remarcabil, chiar mai mult de atat. Se pare ca trebuie sa mai adaugam un cuvant in DEX: “lumpenelita”. Daca ne gandim insa ca lumpen vine de la marxistul lumpenproletariat care voia sa semnifice o categorie de o anumita categorie de oameni (declasati, proveniti din diferite categorii sociale si anume cersetori, vagabonzi sau aventurieri) si ca Marx s-a gandit la cuvantul de origine: lupanar, intregim acea categorie de oameni si gasesc ca, foarte plastic, Dorin Tudoran a asociat asta cu ceea ce este astazi in Parlamentul nostru. Ironia ce izvoraste la fiecare colt de farza din acest articol ar trebui sa se faca simtita unde trebuie, pana in Parlament si in Guvern. Pacat ca nu este asa. Sa le spui in fata si nu se simt. Mai ales Ponta!
  Florinciri

 • Mensch

  “Cuvântul de origine” pentru “Lumpen” este Lumpen, ceea ce în germană înseamnă zdreanţă, cârpă, otreapă, şi nu are nimic comun cu etimonul de oigină latină “lupanar”.

 • Mensch

  Perspectiva marxistă nu asociază câtuşi de puţin lumpenproletariatul cu pasivitatea politică, ba chiar dimpotrivă. În analogie cu proletariatul care îşi vinde forţa de muncă pe bani, lumpenproletariatul se lasă cumpărat în scop (sau din punct de vedere) politic: “sich aus Angehörigen aller Klassen rekrutierende, deklassierte,
  politisch käufliche Elemente in der kapitalistischen Gesellschaft” adică “elemente declasate, care pot fi cumpărate politic, recrutate din toate clasele din societatea capitalistă” (Marx şi Engels, 1848).
  Spre deosebire de această interpretare originară, “lumpenproletariat” este asociat în limbajul actual din ce în ce mai des cu noţiunile de “precariat” sau “subproletariat”.
  În sens figurat, cuvântul german “Lumpen” înseamnă şi persoană fără convingeri, escroc, potlogar, ceea ce corespunde după părerea mea foarte bine intenţiei autorului la crearea “lumpenelitei”.

 • Claus Iohanis

  Domnule Tudoran, pseudonimul meu este desigur o gluma pe care desigur o apreciati. Nu vad de unde ati tras concluzia ca m-as referi vreo clipa la un fenomen de dupa 2014 sau as aprecia vreo clipa regimul Basescu. Din contra! Cu alte cuvinte… m-am exprimat evident imprecis. Ceea ce am vrut sa spun este ca in Romania criticam continuu (si as zice excesiv) “politicul” si “controlul politic” iar parerea mea este ca “rau cu rau dar mai rau fara rau”. Cu alte cuvinte in sine controlul politic nu este negativ pentru ca macar in cazul politicienilor exista sanctiunea poporului prin vot. Eliminam controlul politic si vom avea in schimb un control al unor caste si grupuri (bresle) care la adapostul “principiilor” vor pune efectiv presiune pe puterea in stat si din pacate, nefiind politice nu se supun vointei si sanctiunii populare.
  Este exact ce facea Ceausescu la adapostul principiului “neamestecului in treburile interne”. Ne abuza.

WP Admin