≡ Menu

Relația cauză – efect

Frații Petruș au înțeles foarte exact explicația folclorică a relației cauză – efect:

“De n-ar fi horincă-n sat/ Niciodată n-aș fi beat/

Dar așe horincă este/Eu la lume-s de poveste.”

Cum din varianta originală lipsește informația despre oamenii care beau de “sâmbătă până miercuri”, variantele “postmoderne” ale melodiei ne informează că este vorba despre “oameni cu cecuri”:

Tot din variantele postmoderne aflăm că:

“Așa beu eu și cu tata/Dintr-o sâmbătă într-alta”.

Confruntat cu o asemenea realitate electorală, premierul Daniel Cioloș a ales 11 decembrie drept zi a alegerilor parlamentare, fiindcă duminica este singura zi în care “oamenii buni nu beu”.

Rămâne de văzut cât de bine vor vota “oamenii buni”, după șase zile de băut bine, fiindcă ceilalți oameni au dovedit că votează mereu cu exactitate când și cum trebuie.

Știu că iar voi fi acuzat că nu mi-s un bun român, totuși îmi iau “irima”-n dinți și întreb: nu ar putea fi schimbat acest protocol istoric? Adică, întâi să votezi, și apoi să bei, și nu invers?

Fiindcă tare mi-e teamă că, și de data asta, oamenii buni vor rămâne cu beutul și cântatul, iar ceilalți — presupușii oameni nu tocmai buni — vor rămâne cu Parlamentul.

În sfârșit, oameni buni, îmi poate spune cineva care-s oamenii buni, și de ce; și care-s oamenii răi, și de ce. Nu de alta, dar chiar vreua să înțeleg noima rezultatelor din 11 decembrie.

Mulțămesc fain.

dt_signature2-e1270748737227[1]
 • Liviu Antonesei

  Excelent. Se va confiesca dis-de-dimineață! Acum, nu știu, ăia care nu votează, măcar au voie să bea? Așa, puțin…

 • Noi, abstinenții la vot, avem voie la băut în fiecare zi a săptămânii. Fiindcă noi, abstinenții la vot, ne vedem de ale noastre. Adică bem, nu ne plângem că ne-au furat oamenii răi alegerile.

 • Liviu Antonesei

  Of, frate, mi-ai luat o piatră de pe inimă! Pentru ziua alegerilor, mi-am propus o sticlă de Gentleman Jack, cu prietenii. Dacă tragi o fugă, ești binevenit!

 • Om bun, n-am cum ajunge. Poate altădată. Și fiindcă tot vorbim de oameni de bine vs om bun, singurul om bun muzical de care-mi amintesc este cel al băieților (pe atunci) de la Sfin, cu Dănuța alte, Cornel Ionescu rel="nofollow">https://

 • Liviu Antonesei

  Mulțumesc. Mă bagi în nostalgie… Dar nu e o stare rea!

 • Valentin Feyns

  Cand cantau baietii astia frumosi?

 • anii ’70… o trupa excelenta… phonicsii erau 1005 exuberanti; sfincsii -- alta reteta muzicala iar daca au avut un anume avantaj era acela al unui chitarist exceptional ca danut aldea. — a fugit in germania. am auzit ca s-a reintors in romania. cornel ionescu este inca la munchen. sau era, cu ani in urma.

 • Pingback: Dorin Tudoran despre Frații Petreuș și alegerile din 11 Decembrie | @ntonesei's blog()

 • Vasile Gogea

  Dragă Dorin,

  ca maramureșan cu ”acte” în regulă, dă-mi voie să-ți ”cînt” și eu ”una”:

  ”Luni și marți n-am pre lucrat,
  Miercuri îi praznic legat;
  Joi îi zi de sărbătoare,
  Vinerea capu mă doare;
  Sîmbetele le cinstesc,
  Ca să nu mă osîndesc.
  Duminecă m-am sculat,
  De lucru m-am apucat
  Popa clopotu o dat,
  Eu la el am alergat
  Și de el am întrebat:
  -- Părinte, sfinț’a ta,
  Slobod îi azi a lucra?
  -- Slobod îi și nici pre,
  Mai bine te hodine!
  Și-napoi am dat să zin
  Într-o zi de vară,
  N-am ieșit din crîjmă-afară.”

  No! Amu’ cum a vre Dumnezău drăguțu! Că… ”iarna nu-i ca vara”!

 • Vasile, bag seama ca unii oameni muncesc pe rupte. Rusiant, voi iesi azi sa strang cativa saci de frunze…

 • Vasile Gogea

  Doar din cauza… diferenței de fus orar, noi le-am strîns deja!
  Spor la… greblă!

 • Dezideriu Dudas

  Petreus, nu Petrus in « stil Harap Alb »…Macar la frati sa respectam procedurile…Va dati seama ce era daca ‘cela avea si frati ?

  Care-s oameni buni si care nu tocmai buni ? De’ ce, oamenii care n-apucau lapte la coada ‘ceea si-i astepta dictatura acasa cu vedictu’, « iar nu te-ai descurcat »…, erau tocmai rai ?

  P.S. M-am prins cum e cu beutura si lucratu’ la mine….Cum eu nu beu, respect procedura lui dom’Tudoran, intai « votez » si-apoi « beu »…. Norocu’ meu e ca « votez » la prima ora si nu « votez » venit direct de la sirvici/societate…, ca la mine beutura nu e beuta ci inhalata din aerul incarcat….

 • Dezideriu Dudas

  Rectificare mai sus : Da’ ( ce…)…in loc De’…
  CONTINUARE :
  DE CE ?
  Cei care « nu au prins »…., in « al 12-lea ceas » :
  1. Sunt invidiosi. Nu se pot bucura de norocul celorlalti. Referitor la « talentul » lor ( dom’Vasile e aici « avertizor Schengen »…), nu insist prea mult….
  2. Sunt labili psihic, stiind ce-i asteapta acasa, nefestic….
  3. Sunt rai. Nu se pot entuziasma de binele celor care « au prins »…
  4. Nu sunt piosi, cucernici, cuviosi, sunt necuprinsi de evlavia celor care « au prins »…
  5. Nu « recunosc ca sunt mistreti ». Cei ce « au prins » au dreptul sa puna intrebarea. Ceilalti, sa raspunda.
  6. Nu-i iubeste Mircea Cartarescu. L-a plesnit odata pe-un baron de i-a scos toata aroganta din cap. Elena Udrea a incercat totusi sa mai salveze ceva, macar la oua… « Puii vii » sunt pusi in inCURCAtura…, le e frica sa nu mai stea o TURA….
  7. Traian Basescu, caine caineste, nu-i poate suferi. Caine caineste, i-ar dori pe ceilalti.
  8. Au asa de multi si de buni prieteni ca mai degraba le-ar fi bine cu dusmanii….Rau le e oricum, cu toti, pe toate ramurile. Nu ca n-ar fi bine asa rau….
  9. Dodon nu s-ar uni cu ei desi ar comunica institutional…si i-ar respecta. Putin i-ar vizita, dar ar lua si armata cu el…
  10. Trump i-ar lasa in pace daca n-ar mai tine-o langa cu renumararea voturilor. Asta in SUA, pentru ca in Romania oricum nu-i baga nimeni in seama pentru ca sunt gresiti.
  11. Sunt gresiti, desi negresismul pare ca i-a avantajat.
  12. Hilar, in SUA negresismul pare ca a trecut la gresiti. Pana la urma, asta e istoria SUA, tinand cont de negresismul Europei care i-a indepartat pe gresiti !

  P.S. Petrus in “stil Harap Alb”. In « stil Dracula », Petraus ( David ).

 • Lucian

  Orisicat, duminica votului dat poate fi stabilita dupe pofte, la noi, dar in limite deterministe securizate, de unde reiese superioritatea indiscutabila a civilizatiei noastre politice.Ce ne-am face daca ar incepe de sambata seara, si am vota o zi si-o noapte toti cei care nu mai stim deloc cati (ca unde, stim sigur, baricadati in stat)suntem? Sau daca am vota un an, zi de zi, sau doar noptile mai speciale, pline de hackeri improbabili?
  Cauzalitatea aici este biunivoca, un mod de a scoate cuiul democratiei falsificate exemplar sute de ani cu tesla altuia, exportata subtil cu bani tot mai verzi. Cianotici aproape, daca nu ar pastra reflexul tacut al petlitelor negre cu aruncatoare aurii de flacari.
  Asa ca se va vota alb, ca este de sezon.Sau alb-negru, ca e la moda. Sau negru de cuviinta, Om Nou descalecand brutal in anii ’80 redeveniti frumosi si devreme acasa.

 • DG Ontelus

  venind în europa// după medievalitate o epocă antidemocratică reacționară tradiționalistă /modernitatea implică acceptarea diversității a dezbaterii a noului/ inclusiv a contestării de orice fel/ categoria antimodernului ar fi prin urmare structurală discursului modern/ cam de un secol încoace însă/ de la cele două războaie mondiale și experiențele totalitare/ pe care acestea le-au generat chiar în inima civilizației și a culturii/ înaintate progresiste modernitatea intră într-o criză profundă/ minimalizată ori ignorată de către apologeți/ dătătoare de legitimitate pentru susținătorii antimodernului în cultură cel puțin/ iată-ne astăzi într-o postmodernitate care continuă de fapt/ multe dintre presupozițiile modernității în situația ca discursul oficial/ politic și intelectual deopotrivă să nu mai admită contestare de niciun fel ori/ să mimeze ipocrit dezbateri democratice într-o conivență a status quo-ului/ prin urmare este evident că toți cei care în trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat/ au emis rezerve de orice natură față de evoluția istorică/ antimoderni declarați sau nu intră sau vor intra implacabil și inexorabil/ într-un con de umbră denunțați fiind ca ostili progresului evoluției umanității/ europa civilizația occidentul modernitatea nu-și mai pot permite luxul contestării/ al antimodernității nici măcar teoretic cu atât mai mult practic/ nu este nici bine nici rău pur și simplu asta se întâmplă/ iar cei care nu iau seama la această realitate sunt proscriși marginalizați înlăturați/ nu mai este timp de nuanțe de paseisme păguboase de nostalgii contraproductive de melancolii prostești/ lumea este fericită și se îndreaptă cu zâmbetul pe buze către un viitor luminos/ cine nu se conformează o încasează/ totul este bine oamenii sunt mulțumiți nimeni nu crâcnește

 • Dezideriu Dudas

  « nu este nici bine nici rău pur și simplu asta se întâmplă »
  Albert Camus s-ar cutremura dacă, precum Llosa odată, v-ar citi….El credea că trebuie să ne facem probleme pentru faptul că nu putem ști ce se află după bine și rău, in sensul in care nu știm dacă binele rămane bine și răul, rău ( d-nul Dorin Tudoran « l-a demascat » pe numitul A.Camus, dar « scăpase »….)…Dvs. anesteziați problematica și ca « cetățean de veghe » ( bineînțeles, ioropean….), vă dau dreptate….Explicați in comentariu, restul…., Q.E.D.

  P.S. Domnul Vasile Gogea a transpus in limbaj filozofic ideea dvs. legată de post(in fapt pre…) modernism : « …trecutul de ieri va fi viitorul de mîine, dar trecutul de alaltăieri nu va mai fi viitorul de poimîine, căci poimîine va fi azi… ». El a continuat asa : « …un fel de „progresii Fibonacci” ale memoriei… dar care nu conduc la „numărul de aur”, ci le cel de… „plumb”… ». Iar mă-niervieaza dom’Vasile si sper să nu uit să-l convoc pe numitul Fibonacci la « DNA-ul din week-end »…Nu trebuie să rămână niciun suspect neanchetat. Dacă scot ceva de la el vă anunț.

 • DG Ontelus

  televiziunea// îi amintea mereu de/ comparația genială a lui/ culianu între manipularea/ de tip magic a lui bruno/ din renaștere și controlul/ fantasmatic operat de/ statul modern prin imaginile/ în mișcare ale emisiunilor tv/ controlul mental prin imagini/ este necruțător și doar dacă înțelegi/ și lupți contra lumescului/ covârșitor poți spera/ să te sustragi măcar parțial/ acestui control totalitar

WP Admin