≡ Menu

Regele, Infantele, Președintele, Infanta și Adunații-Copăceni

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Dacă regele Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbón y Borbón-Dos Sicilias a abdicat în favoarea Infantelui Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia, președintele Traian Nana Băsesecu Mihăileanu y Flota de Bourbon de Scotch-Dos Golden Blitzes a pregătit trecerea treburile ducatului republican PMP în mâinile Infantei Elena Gabriela Udrea de Pleșcoi y Roman-Dos Cocoși de Vuitton y Hermes.

Care va fi azimutul politic pe care îl va lua ducatul înregistrat de Ioana Băsescu la OSIM, în septembrie 2011, drept Mișcare Populară, nu e vreun secret. “Secret” rămâne încă felul în care va încerca adevăratul deținător al mărcii PMP să asigure un viitor moștenirii politice pe care o lasă, dând urmașilor sentimentul că se află la timonă dar fără a închide definitiv ușa prin care să intre în sala tronului spre a se adresa conclavului de acolo: ”Copilași, nu asta ne-am înțeles noi că o să faceți! La loc comanda!”

În joc se află interese prea mari și o străduință de aproape un deceniu pentru ca școlerii să fie lăsați, cel puțin pentru o vreme, de capul lor.

După eșecul PMP la alegerile europarlamentare, o bună parte a pachetului de suflători prezidențiali a amuțit. Unii pretutindenari de ieri tac astăzi în chip strategic și asurzitor. Așteaptă să vadă cum se așează lucrurile pentru a reveni, cu forțe reînnoite și buze proaspete, la muștiucul tromboanelor, trompetelor și tubelor. Cum, până sâmbătă, 7 iunie, partitura pe care trebuie să o interpreteze era încă in the making, priveau la televizor și sperau: “N-ar fi rău să fie bine!”

Nu, n-ar fi. Dar bine chiar pentru ei toți, ca în ultimul deceniu, nu va mai fi. Pentru o vreme. Scurtă. Apoi, totul reintră în normal.

Partea adversă a și făcut primul pas spre normalitate prin noua pereche de raliu prezidențial formată din Altețele Lor Regale Victor Viorel Ponta de Pinocchio y Münchausen de Copy y Paste și Dan Cristian Diaconescu de Ici y De Colo de Vatican y Șarlatan. Rămâne de văzut când va ieși în decor Rolls-Royce-ul acestor piloți-princiari din Adunații-Copăceni și care va fi numărul victimelor colaterale în rândul spectatorilor care nu renunță să urmărească asemenea competiții cu sufletul la gură.

Cum a pierdut în fața celui dintâi la legislativele din 2012, în Gorj, cel de al doilea se va mulțumi deocamdată cu rolul de copilot, având și avantajul că știe, ca pe apă, cum arată comitatul Caracal, unde s-a răsturnat, nu o singură dată, carul cu VIP-uri oteviste, “haiduci” neiertători, “aflați la cuțite” cu “ciocoii” premierului.

În sfârșit, declarația candidatului PMP la prezidențiale, dl Cristian Diaconescu, potrivit căruia desemnarea Domniei sale s-a facut fără nicio discuție sau consultare între PMP și președintele Traian Băsescu — deși șefa sa de partid, lovită de un atac de sinceritate, declară “Da, a existat o consultare şi cu preşedintele Traian Băsescu” — anunță cam de cât adevăr vom avea parte în lunile următoare.

Dar pe cine mai miră că cei care votează sunt luați drept idioți de cei pentru care votează? Și chiar se înșeală, cu totul, cei din urmă în legătură cu cei dintâi?

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Florin Iaru

  Pretutindenar! M-ai gîdilat pe creier. Să rîd, să nu rîd? Rîd.

 • @Florin Iaru
  Razi, ca plansul nu rezolva nimic…

 • Ontelus DG

  Imn fabulei
  Zic unii pe la colțuri despre-un fante/ Cum că s-ar trage fix din Dante./ E drept, nu-i tocmai un infante,/ Dar cică pe birou la el chiar Kant e./ L-a pus strategic, pentru presă,/ Sperând că, astfel, o va ține-n lesă./ Iar când venit-au paparazzi,/ L-au flash-uit de-l dor ficații… Morala: Când vrei să candidezi, iubite cetățene,/ Nu te umfla ca gâsca-n pene!/ Pozează-n victimă, umil/ Și vei primi un vot util.

 • aglae

  la ce bun toate articolele si comentariile astea? ce rezolvati? de fapt, v-ati propus oare vreodata sa rezolvati ceva? ce?

 • @aglae

  articolele de aici nu isi propun sa rezolve ci sa semnaleze, sa discute etc. mai in serios sau mai in gluma -- facand haz de necaz.
  de rezolvat cele foarte multe atat de nerezolvate trebuie sa o faca cei alesi sau numiti in functii care tocami cu asta trebuie sa se ocupe: rezolvatul.
  da, mi-am propus sa rezolv foarte multe lucruri si le-am rezolvat acolo unde ma aflam intr-o pozitie care asta astepta de la detinatorul ei sa rezolve.
  aici, repet, semnalez. atat.

 • Monarhiile astea republicane -- sau sa le spun de drept dialectic? -- sint mereu si mereu ridicole, chiar si in versiunile lor singeroase…

 • Ontelus DG

  Imn intelectualului
  Politician pentru simboluri,/ mândru de el, intelectualul/ e specialistul în ocoluri,/ cuvântul său e ca pumnalul.// În societate se afirmă,/ cei mari se fac că-l bagă-n seamă,/ iar când e și stăpân de firmă,/ adoră să provoace teamă.

 • InimaRea

  aglae: Doamnă, suportați o veste proastă? Aici, se mai și rezolvă cîte ceva. E o adunare consultativă tip brainstorming (BRAINSTORMING s. n. Tehnică pentru stimularea în grup a gândirii creatoare a indivizilor, bazată pe emiterea liberă de idei pentru rezolvarea unei probleme) sau think tank (Think tank este un termen ce caracterizează o asociație sau o organizație de persoane specializate sau chiar o singură persoană competentă care oferă…). Ce oferă? O altă perspectivă asupra unor evenimente, una de care -- dacă s-ar ține seama -- ar trebui să țină cont Puterea (ori ale centre de putere) spre a se feri de pericolul de a cădea în ridicol. Ori chiar în derapaj de la normele general acceptate ale democrației funcționale.
  Blogul d-lui Tudoran suplinește -- din păcate -- acea parte a presei, neangajată politic, independentă financiar și liberă-n gîndire, care-i sublimă dar lipsește cu desăvîrșire din peisajul mediatic românesc. Nu e singurul care face asta, așa că acest tip de presă e ca o inimă aritificială -- de parcă media românești ar fi supuse unei operații presupunînd bypass (BYPASS, bypassuri, s. n. 1. Conductă care dublează, pe o anumită porțiune, o conductă principală, înlocuind-o temporar în vederea unor lucrări de revizie sau …).
  După cum vedeți, ajutăm -- după puteri -- la ținerea în viață a spiritului viu, liber, benefic liberpansismului.
  Nu putem măsura efectul acțiunii de aici dar putem previziona efectul dispariției acestui blog și-al altora de același fel: o hărmălaie între pro și contra, care-i lasă pe guvernanți să conducă așa de rău, încît și unii, și alții-și dintre susținători vor căuta scăparea-n lumea largă, pînă la urmă.

 • revistapresei

  @Dorin Tudoran

  Fiindca iar nu a fost ales in nici o functie, Baconschi plange in public si spune ca imparatul e gol. Pe dvs stia sa va injure la chemarea lui Tismanesky cind criticati “imparatul”. Macar sa va fi citat. Cum primesti o functie de la imparat el e bun, cum nu primesti e gol. Daca nu ma credeti cititi asta

  Teodor Baconschi
  Sunday, June 8 at 10:07am (21 hours ago) · Edited
  Doamne, distanta dintre adevarul politicii si usurinta vanzarii unor simple aparente este cutremuratoare ! Si nici daca se apuca vreunul sa spuna adevarul cumpllit de cinic si batjocoritor la adresa alegatorilor, nu e crezut ! E acuzat de subiectivism sau de frustrare vindicativa.

  Si asta nu doar pentru ca adevarul doare, ci si pentru ca fiecare avem o dramatica nevoie de iluzii.

  Din acest motiv sunt folositi intelectualii -- ca vitrina legitimanta -- pana cand vine iarasi momentul aruncarii lor la cos: ei pot crede cu adevarat in valori, insa tot ei sunt si cei care inteleg (nu neaparat primii) ca regele e gol.

 • @revistapresei

  1. Fiecare cu deziluziile lui. Se cuvine sa respectam asemenea momente de tristete.
  2. Nu-mi amintesc ca dl baconschi sa ma fi injurat la chemarea cuiva. Daca ma va fi “injurat”, sunt sigur ca a facut-o din proprie initiativa. Nu e rau sa ne semnalam unii altora ca suntem in eroare.
  3. Nu doar un rege este gol; mai toti se dovedesc asa…

 • Valeriu Mangu

  Articolul “Mandatul Presedintelui Romaniei in exercitiu urmeaza sa se incheie la 10 februarie 2015 (= 20 decembrie 2014 + 52 zile)”, pe:
  http://ascunzisuri-constitutionale.eu

 • revistapresei

  @Dorin Tudoran

  Ca sa fiu mai direct: Baconschi nu va considera un intelectual adevarat pentru ca ati inteles mai devreme ca el ca imparatul e gol. Limpede?

 • @revistapresei
  Nu-mi e limpede ce va framanta. Nu cred ca dl Baconschi a postat randurile respective pentru a-mi da vreo replica. Cred ca e vorba doar de exprimarea publica a unui sentiment -- deziluzie.
  Si-apoi, chiar daca, prin absurd, si-ar fi pierdut vremea sa faca ce sugerati dvs., raspunsul meu ar fi ca ma indoiesc ca selectionarea “adevaratilor intelectualii” se face pe criteriul “cine intelege ultimul…”
  Dar, repet, cred ca incercati sa starniti un conflict care nu exista.

 • Batrinul Kant

  @RevistaPresei
  Giudetul de Apoi nu-l astepta, fratioare!
  Asculta la Betranul Kant:
  Ia-l pe securicomonist de semnifiCUNT
  Si da-l prin rizatoare!

  PS: ”Rizatoare” = derivat de la verbul ”a ride”, nu de la paronimul sau ”a rade”. RIDENDO CASTIGAT MORES. Ori, vorba lui Florin Calinescu: ”Rizi si castigi !”

 • OntelusDG

  Imn politicianului
  Intelectual pentru bugete,/ mândru de el, politicianul/ e specialistul în proiecte,/ prezența sa e cât ecranul.// Din lumea bună e ales,/ cei mici se fac că îl ascultă,/ mai un ziar, mai un congres,/ el vrea putere cât mai multă.

 • Dana (Mara)

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/si-au-venit-trei-senatori-americani-si-am-aflat-ce-stiam-ca-jurnalistii-romani-iubesc-tea-party-106204.html
  Genul acesta de politicieni mediocri, parveniti si obedienti se muleaza perfect pe interesele corporatiilor asa ca sa nu ne mai miram de ce sint sustinuti din afara. Antonescu putea sa le incurce itele si sa aiba o atitudine demna si transanta ca cea a Frantei si de asta a si fost ejectat din sistem.

 • Şerban Foarţă

  Ca să fii o veritabilă Prinţesă de l’Oréal-Garnier & Avon (fără Stratford!) trebuie ca, pe donjon (nu pe Don Juan!), să-ţi fâlfâie o Oriflame (firesc, prima alegere), şi să (nu uiţi să) ai grijă de tine (prietenii ştiu de ce): pentru că meriţi!

 • Dezideriu Dudas

  Ref. la “intalnirea” noastra de la Iasi, prefer o abordarea blagiana (de la Blaga, dar nu Vasile…). Un comentariu pe ultimul material al d-lui DT ( unde ridici mingea la fileul “dreptului dialectic”…)

  @ Liviu Antonesei # 6

  Dupa ce am fost in Iasi, din Bacau mi-am cumparat trei carti : “Statul de drept” ( Jacques Chevallier ) , “Democratia post-totalitara” ( Jean –Pierre Le Goff ) si “Coruptia in spatiu public – cronica de jurisprudenta penala” ( Doru Ciuncan )…Nu ma hotarasem sa iau doua carti ale lui George Maior pentru ca mi se pareau prea vorbarete pe teme vorbitoare ( cum sugereai si tu anterior pe blogul tau…)…Desi, tare mi-e ca si cartile luate de mine sunt, precum scrii, tot “de drept dialectic”…

  De acord cu concluziile intalnirii noastre dar, te rog sa tii cont de ce scrie Ben Carson in “Asuma-ti riscul” ( pag. 292-293, editia Majesty Press Arad, 2008 ) ref. la complexitatea si posibilitatile inhibitorii si coordonatorii ale unei actiuni :
  “ …Iata cat de uimitor si naucitor e creierul uman. Este naucitor. De ex. intreb studentii ce au mancat la pranz. Ei ridica mana sa raspunda. Ce a trebuit sa faca creierul nostru ?
  1. Undele sonore AU PLECAT DE PE BUZELE MELE
  2. au coborat prin aer pana la MEATUL vostru auditiv extern
  3. au trecut prin membrana timpanului
  4. au pus in actiune o forta vibratorie
  5. care a trecut prin oscioarele urechii voastre medii pana la ferestrele ovala si rotunda
  6. generand o forta vibratorie in ENDOLIMFA
  7. care deformeaza mecanic MICROCILITII
  8. convertand energia mecanica in energie electrica
  9. aceasta calatorind apoi prin intermediul nervului COHLEAR din jonctiunea PONTO-MEDULARA
  10. de acolo la nucleul OLIVAR superior
  11. urcand bilateral spre trunchiul cerebral prin LEMNISCUL lateral pana la COLICULUL inferior si la nucleii GENICULATI mediali
  12. apoi prin radiatiile TALAMICE pana la lobii temporali posteriori pentru a incepe procesarea auditiva
  13. de acolo spre lobii frontali, coborand spre TRACTUL lui VICQ D’AZUR
  14. accesand informatii stocate in structurile mediale ale HIPOCAMPULUI si in corpii MAMILARI
  15. apoi inapoi la lobii frontali pentru a incepe raspunsul motor la nivelul celulelor BETZ
  16. coborand prin TRACTUL CORTICO –SPINAL prin capsula interna in pedunculul cerebral
  17. coborand la nivelul decubatiei CERVICO-MODULARE in substanta cenusie din maduva spinarii
  18. facand SINAPSA
  19. si apoi trecand in jonctiunea neuro-musculara
  20. stimuland nervul si muschiul astfel incat SA PUTETI RIDICA MANA…

  Bineanteles aceasta este versiunea simplificata. Daca ar trebui sa intru in detalii despre INFLUENTELE INHIBITORII si COORDONATORII as vorbi cateva ore doar despre asta. Ideea este ca, putem deplange pericolele cu care ne confruntam, le putem ignora sau chiar putem ingadui fricii sa ne paralizeze…Sau ne putem intreba : Avem creier ?…”

 • Dezideriu Dudas

  ….uimitor si complex…
  ( NU “uimitor si naucitor”…)

WP Admin