≡ Menu

Raportează “Garbys”

Ne apropiem de câteva capodopere ale unuia dintre cei mai murdari turnători – ”Garbys”. Unii pretind că ar şti cine este: un universitar fin, călătorit şi pervers. Îi invităm să vorbească cu voce tare şi limpede. Alţii afirmă că pramatia de ”Garbys” sunt… mai mulţi: “Garbys” ar fi un nume de cod generic, sub a cărui umbrelă a fost strâns şi antrenat în ale turnătoriei un snop de intelectuali fini şi universitari extra-fini. Mai fini ca mătasea.

”Garbys” apare în dosarul meu de Acţiune informativă individuală, nr. 487040, aflat în custodia Serviciului de Informaţii Externe (SIE), dosar din care mi s-au dat, aşa, “în spirit de glumă”, 77 de pagini, multe dintre ele aproape ilizibile.

Îi sugerez dlui general-locotenet (de trei stele) Silviu Predoiu, Adjunct al Directorului Serviciului de Informaţii Externe, să pună la dispoziţia victimelor lui ”Garbys” nu doar kilogramele de documente deocamdată clasificate, dar şi numele celui/celei ce se află în spatele numelui de cod ”Garbys”. Ideea că deconspirarea unor asemenea gunoaie ar putea leza interese naţionale este jenantă şi dovedeşte că România se află în proto-istoria perioadei post-comuniste.

Pute prea tare, îngrozitor de tare, dle general. Curăţenia este un interes naţional cu mult mai important decât protejarea jigodiilor naţionale.

Câteva precizări în legătură cu turnătoria lui “Garbys” din 23.07.190:

1. Nu m-a invitat nimeni la Jocurile Olimpice de la Moscova. Enormitatea cu pricina apare şi în alte turnătorii.

2. Invitaţia în Germania nu era o legendă – era reală.

3. Marius Robescu a fost un om de o mare probitate morală.

4. Criticul şi istoricul literar Alex. Ştefănescu are ocazia să vadă, încă o dată, cum ”literatura de sertar” bate şi realitatea, şi literatura.

 

   

Primit – Col. Tiseanu Ion
Sursa  – “Garbys”.
Data – 23.07.1980
Nr.0030782
STRICT SECRET
Ex.unic

NOTĂ

(Copie)

priveşte pe TUDORAN DORIN

 

Din discuţiile avute cu T. DORIN, redactor la ”LUCEAFĂRUL”, au rezultat următoarele:

                Deşi T. DORIN intenţiona să se deplaseze la Moscova cu ocazia Olimpiadei, a renunţat la această deplasare, întorcîndu-se la invitaţia de-a pleca în R. F. G. Potrivit declaraţiilor lui va pleca în această ţară în cursul lunii august sau septembrie pentru o perioadă de 60 de zile.

                TUDORAN DORIN a declarat că va efectua această călătorie la invitaţia lui HEITMAN KLAUS – din HEIDELBERG şi SAMI DAMIAN DRUCKMANN, profesor invitat la univ. din HEIDELBERG. Se pare că S. DAMIAN, va veni pentru 30 de zile în ţară în luna august. Sursa consideră că această invitaţie este o legendă lansată de TUDORAN şi că ea ar fi provenită de la nişte emigranţi care desfăşoară o activitate duşmănoasă şi din grupul de la Europa Liberă.

                Potrivit declaraţiei lui IVĂNESCU CEZAR, TUDORAN D. este omul de bază al „E. L.”  în România şi probabil că ei îi vor subvenţiona toate călătoriile în exterior.

                În acelaşi sens, ROBESCU MARIUS, redactor la Luceafărul, apreciază că din străinătate îl plătesc bine, fiindcă se duce acolo şi ne vorbeşte pe toţi de rău, lăudîndu-se pe el cît este de genial.

                Amîndoi au apreciat că o activitate similară are şi scriitorul DAN LAURENŢIU (CIOBANU) care a procedat la fel cu prilejul călătoriilor efectuate în occident.

                Referitor la intenţiile viitoare ale lui TUDORAN D. şi ale grupului său (din care fac parte DINESCU MIRCEA, CRISTEA DAN, LAURENŢIU DAN, MĂLĂNCIOUIU ILEANA, POP SÎNZIANA, COMĂNESCU DENISA, STEFĂNESCU ALEX, etc) TUDORAN D. a apreciat că trebuie să aştepte toamna, cînd se vor înapoia oamenii din concedii pentru a putea acţiona în continuare pentru înlăturarea celor “vînduţi dintre noi”. El s-a referit la îndepărtarea lui UNGHEANU MIHAI şi BALŞ TEODOR de la ”LUCEAFĂRUL” pe care i-a învinuit de exclusivism şi reprezentanţi fideli ai liniei partidului.

                TUDORAN D. a apreciat, de asemenea, că la toamnă şi la iarnă se va decide cine cîştigă partida, căci la primăvară va fi Conferinţa scriitorilor şi s-ar putea ca G. MACOVESCU să nu mai fie preşedinte. (Menţionez că Macovescu  s-a transformat într-un aprig sprijinitor al lui TUDORAN D. şi al grupului său, ceea ce a provocat multe nemulţumiri în rîndul celorlalţi scriitori.

                În legătură cu vizita în R. F. Germania, TUDORAN a declarat că ar dori să publice acolo o carte, fără a preciza dacă este vorba de un volum deja publicat în România. În discuţiile avute pe această temă, T. DORIN a manifestat de fiecare dată o stare de nervozitate, cît şi de intenţiile lui viitoare în România.”

                                                                                                                                                                Col. Tiseanu Ion

23.07.1980

                                                                                                                                                                               23.07.1980

 

 • Vasile Gogea

  @Dorin Tudoran
  Ah, ce bucurie poate să-ţi facă să vezi printre norii de efluvii pestilenţiale lumina unui om curat: Marius Robescu!

 • @) Dorin Tudoran

  Frate Dorine, dincolo de abjectia personajului, tu pui aici o problema de principiu de care m-am izbit si eu, nereusind sa inteleg “strategia” actualelor servicii bastinase de spionaj si contraspionaj. Pina in 1989, adversarul declarat al regimului din Romania era Occidentul. Sigur ca mai erau si prieteni/inamici nedeclarati, dar cel declarat era Occidentul. Or, acum, Romania, membra UE si NATO, in parteneriat cu SUA, este parte a Occidentului. Ei, bine, ce nu inteleg eu este de ce serviciile actuale continua sa-i protejeze pe cei care au actionat impotriva aliatilor nostri de azi. Prin ce ar fi lezata siguranta nationala a tarii daca i-am cunoaste, acum, pe agentii anti-occidentali de ieri? Nu e vorba doar de Garbys, ci de legiuni intregi de agenti si informatori. Situatia aceasta ma face sa cred ca ori Romania nu-si trateaza cu respectul cuvenit nu doar cetatenii proprii, ci si aliatii, ori baietii de la servicii, dl. Pedaoiu de pilda, n-au aflat inca despre reorientarea de politica externa a tarii!

 • Vasile Gogea

  @Liviu Antonesei
  Excelentă întrebarea lui Liviu.Aş prelungi-o: de ce nu-i deconspiră nici serviciile, pînă mai ieri, inamice. Mai mult ca sigur că, pe cel puţin o parte dintre vajnicii noştri “spioni” îi ştiau!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 1

  “Garbys” este un mincinos patologic. Rândul şi minciuna. Bănuiesc că de mai este în viaţa şi generalul Predoiu se hotărăşte să ni-l… predea, turnătorul ne va spune că a fost un băiat de comitete. De ce? Fiindcă nu le spunea devărul celor de la Scuritate, ci îi minţea. Cam pe aici se învârte “apărarea” acestor jigodii…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei # 2

  Occidentul?…

  Tocmai problemele globale au jucat un rol important în salvarea unor eşaloane — de la ofiţeri la turnători internaţionalizaţi. Cum îmi spunea un prieten — unii ar trebui să ridice o statuie lui Osama bin Laden în România. Au fost reactivaţi ofiţeri şi turnători internaţionalizaţi şi condamnarea lor s-ar putea să nu vină niciodată.

  Au fost şi rămân utili — multora. Victimele? Ce e aia victimă, te întreabă un ofiţer de informaţii externe care se ştie apărat până la a treia generaţie următoare…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 3

  Cum i-am raspuns lui Liviu -- sunt inca utili!

 • @) Dorin Tudoran

  Da, inteleg ce spui… dar nu sint de acord! Nu ca ar avea importanta…

 • @Vasile Gogea De ce nu-i denunta Occidentul pe spioni ? Tocmai pentru ca ii stie. Cred ca mai degraba in serviciile de informatii este mai bine sa stii cine iti e dusman .

  Daca i-ar denunta ar trebui retrasi (cel putin de ochii lumi si ar veni altii.

  Principiul minmei actiuni cum spunem noi fizicienii. 🙂
  La fel si cu turnatorii. Atat timp cat sunt inca de folos serviciilor secrete acestia nu vor fi desconspirati. Si stiu din cazuri concrete cand un turnator si-a recunoscut activitatea fata de un coleg de facultate, dar cand acesta a cerut dosarul de la CNSAS nu figura printre turnatori . Ce poti sa intelegi ? Ca turnatorul si-a luat asupra lui o vina inexistenta ? sau ca de fapt turnatorul este inca activ in retea (mai alesc ca e prin USA acu)

 • marianacodrut

  @Dorin Tudoran
  Dar, cind ti se da dosarul, nu ai dreptul legal, obligatoriu sa ceri si deconspirarea numelor care te-au turnat? Nu intra lucru asta in protocolul decosnpirarii? Trebuie sa umbli cu… sugerari?
  Noi nu am fost si nu vom fi niciodata capabili de o alianta pe bune, adica de loialitate fata de vreo intelegere cu nu are importanta care aliati, asta se stie. Una gindim, alta spunem, alta facem. Deci de ce i-am face pe plac Occidentului în chestiunea de fata ?!
  In plus, am impresia ca “structurili” secrete, de la un punct incolo, încep sa se poarte autonom, ca nasul personajului lui Gogol. Deci ele fac legea, macar in ce le priveste propria securitate, propria avere, putere, propriile jocuri etc.

 • Dorin Tudoran

  @ marianacodrut

  Evident că ai dreptul să ceri deconspirarea turnătorilor, surselor etc. Asta nu înseamnă că cererea îţi şi este onorată. Nu este vorba de CNSAS, ci de ce i se dă voie CNSAS-ului să deconspire, sau de ce i se deconspiră CNSAS-ului de către structuri etc.

  Mi-l deconspiră pe “DAN” dar nu pe “Garbys”, “Someşan”, “Martin”, “Zaharia” ori pe rezidentul Securităţii “Timaru” cu care stăteau la taclale alde Ion Cristoiu, Mariana Brăescu, Artur Silvestri şi alţi vigilenţi şi patrioţi de pe la Suplimentul literar şi artistic al Scânteii tineretului…

 • victor L

  Nedeconspirarea unora dintre turnatori (din dosarele SIE, care sint considerati surse/colaboratori, si nu turnatori) nu e chiar atit de enigmatica si nu se practica doar la noi.
  In fond, daca nu ti se va garanta nedeconspirarea ai dreptul sa refuzi colaborarea.
  Si cum in Parlamentul Romaniei nu s-a votat o lege in acest sens, bucuria structurilor. Pentru ca acesti ordinari de tipul lui “Garbys”, chiar daca serveau SIE, turnau conationali. Si a-i afla numele nu va afecta cu nimic interesele nationale.
  Nu inteleg dece unii acuza Occidentul pentru mizeria noastra interna. Serviciile intre ele nu se dau in git, ar urma o avalansa neplacuta de deconspirari.

  PS,
  Faptul ca foarte putini, dupa `89, au recunoscut colaborarea cu Dracu se datoreaza tocmai acestei sperante: ca Dracu va pastra tacerea.

  PPS,
  mi se pare patetic apelul la generalul S. Predoiu. In primul rind pentru ca nu are voie sa faca publica o deconspirare. Si in primul prim rind nu vrea sa o faca. Legea nu il condamna, ci il apara.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 11

  “Patetic”? În accepţia lui românească ori în acceptiaţia lui britanică…

  Dl Predoiu este încă tinerel. Eu mă pregătesc pentru ziua în care va avea voie, ca să văd dacă vrea…

 • CARAIMAN

  Domnule Tudoran,
  Din ce-am vazutără până acum, în jurul dvs. roiau generalii mai ceva ca şuţii la iaramaroc, deh, pradă importantă, „mistreţ cu colti de-argint”, ca să mă exprim şi eu mai poetic. Dar aţi avut şi mână bună, v-aţi orienatat fără să vreţi, şi tare i-aţi mai purtat noroc lent. majurului Vasile Măieran. Când v-a intrat în viaţă ca lent. şi pilot de turnători, Vasile era deja cadru cu posibilităţi în organ. A fost păstrat şi în cadrele noilor structuri informative apărute după revoluţie din spuma mării. Mă rog, a Securităţii. Normal, era un profesionist pur sînge, nu făcuse poliţie politică. Decât foarte puţin. Aşa că Vasile a făcut o carieră fulminantă după revoluţie. Când a fost avântat afară, trecut în rezevervă am vrut să zic, m-a luat gura pe dinainte, pe epoleţii lui Vasile curgeau stele făclii. Ultima a primit-o de la preşedintele învins de securiatate, Emil parcă-l chema, da, Emil Constantinescu. Aşa.
  Atât şi era deajuns să fiţi cineva în ochii mei. După ce-am aflat că în cele 77 de pagini pe care vi le-au oferit graţios glumeţii de la SIE, figurează şi colonelul Ion Tiseanu aţi mai crescut în ochii. Dacă vreţi să mă daţi gata nu vă rămâne decât să scoteţi şi nişte hârtii cu Niculae Pleşiţă. In fine, dacă le aveţi, nu va sfiiţi, puneţi-le pe tapet, sper să supravieţuiesc. Tare mi-a plăcut, cum să-i zic, omul ăla pe când trăia. Acum îmi place şi mai mult. L-am socot chintesenţa securităţii. Şi înainte, şi după revoluţie.
  Mais revenenons à nos moutons. La colonelul Ion Tiseanu. Lighioană mare, sculă grea în dispozitivul securităţii. Atât de mare, atât grea că se zice că nici n-ar fi exitat. Ar fi un nume legendat, poate şi legendar, în spatele căruia se scundeau mai mulţi ochi albaştri. Alţii zic că a existat, ar fi lăsat şi urme scrise, olografe, dar că va rămâne pe vecie nevăzut, necunoscut. Pus la adăpost ca bun de siguranţă naţională.
  Normal, se ocupa de operaţii foarte delicate, atât de delicate că frizau nu numai codul penal, dar chiar şi crima. Aparent se ocupa cu dezinformarea şi cu campaniile de ameninţare orchestrate la Bucureşti, dar care iradiau (!) în lumea largă. Trimitea răvaşe, nu de plăcintă, ci de ameninţare în occident, inclusiv Europei Libere, şi coresponda de mama focului cu rezidenţii din capitale străinie, folosind limba de papagali a agenţilor secreţi şi cifrul de stat. Poate că trimitea şi altceva, colete cu cărţi, bunoară, sau arabi care te aşteptau la fapt de sera, sau francezi care te aştepta dimineaţa la uşa garajului.
  Cert este că atunci cînd aveai de a face ci colonelul Tiseanu era ca şi cum ţi-ar fi trecut un glonte pe lângă ureche. Puteai să ramâi teafăr, dar dacă îi tremura mâna, ăla erai. Colonelul Tiseanu este sau doar pare o stafie care cutreieră dosarele a doi dintre morţii Europei Libere: Noel Bernard şi Emil Geogrescu. Şi de aici încolo musai sa fiu serios ca vă vorbesc nu din gură, ci din carte. Cu Copy-Paste. Sper sa-mi reuşească. E o operaţie cu o maşină care trebuia să fie „autohtonă”, dar nu era, băieţii nu o aveau în dotare prin cele străinătăţi, şi au avut probleme cu î din i şi cu â din a, dar şi cu căciula de pe â şi cu pălăria de pe ă. Plus ortografia. Dandana mare.

  FINE DEL PRIMO TEMPO

  PST ! Staţi pe recepţie, ca nici nu ştiţi ce pierdeţi! Asta e, când vreau să ma dau mare, ma cred DD.

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 13

  “Ca şi cum ţi-ar fi trecut un glonte pe lângă ureche”? Interesant.
  Unul din motivele pentru care-i iubesc eu — de moarte — pe băieţii ăştia este că am stat câteva luni păzit şi sub “oarece” teroare după uciderea lui Ioan Petru Culianu. Mi se comunica săptămânal că exista şi un glonţ “cu numele tău pe el”. Numele meu, adică…

  Ar mai fi un motiv -- faptul că mai mulţi doctori de prima mână mi-au dat, la un moment dat, nu mai mult de şase luni de trăit. Ceva era rău, rău de tot cu nişte analize de sânge.

  Aşa că vrăjala asta cu 77 de pagini la SIE, dl general Predoiu să i-o vândă soţiei sale (parcă tot SIE, dacă nu mă înşel) sau lui Mutu; nu cel de la Fiorentina. Mutu de la manutanţă…

 • CRAIMAN

  Domunu’ Tudoran,
  Ierataţi de vorba proasta cu glontele pe lângă ureche. N-am ştiut că aţi trăit şi ororile de care vorbiţi. Probleme cu singele şi cu analize rele au mai avut şi alţii. Se spune ca nici sîngele lui Mihai Botez, decedat prematur şi atât de neaşteptat, n-ar fi fost în regulă. Şi se crede ca problemele ar fi început când cu trimiterea lui forţata la Tulcea.
  Acuşi sunt gata cu urmarea cu Tiseanu.

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN #15

  Pe vremea aceea Mihai Botez şi eu eram foarte apropiaţi. Ştiu mai multe decît “se crede” despre multe lucruri ce puteau scurta viaţa oamenilor.

 • CARAIMAN

  COLONELUL ION TISEANU, ÎNGERUL MORŢII
  SECUNDO TEMPO

  În dosarul lui Emil Georgescu, SIE/DIE (ceea ce este cam acelaşi lucru), 32/vol.2, pag.17/18, se află textul unei telegrame, scrisă de mână şi în limbaj codificat, trimisă la Paris, la 8 decembrie 1980, cu menţiunile „strict secret“ şi „urgent“, purtând semnătura colonelului Tiseanu (in paranteza traducerea din limba papagalilor în mult e dulce si frumoasă…):

  „Tovarăşe Tudor,
  Luaţi notă pentru a expedia din Padina (Franţa) o scrisoare de ameninţare, din partea corbenilor (legionarilor) din Padina adresată lui Emil Georgescu,angajat al Negurei (Europei Libere), care în ultimele emisiuni ale postului, i-a atacat pe corbeni.
  Scrisoarea va avea următorul conţinut:

  «Emil Georgescu, am aflat că ai început să-i ataci pe corbeni. Noi te credeam făgărăşan (român) deşi auzisem că soţia ta este prietenă cu jidanca Ioana Măgură. Acum te-ai demascat singur ca trădător al neamului făgărăşan. Nu ne mai îndoim că te-ai vândut duşmanilor noştri, evreilor şi comuniştilor. N-am uitat nici faptul că în ţară ai condamnat oameni nevinovaţi.
  Canalie, tu n-ai fugit din ţară de rău sau din convingeri politice. A sosit vremea judecăţii!
  Răzbunarea noastră te va găsi şi în gaură de şarpe şi nu te vor putea scăpa nici evreii nici comuniştii şi nici cei de la Negura. Nu vom avea odihnă până ce nu-ţi vom vedea cadavrul ciuruit de gloanţe.
  Grupul V.

  Scrisoarea, scrisă la o maşină autohtonă, va avea ca destinatar: Emil Georgescu — 8013 Haar, München, Am See 12, R.F.G.»“

  Iată acum, reprodus exact, textul scrisorii, primite de Emil Georgescu, de la Paris, cu data de 9 decembrie 1980:

  „EMIL GEORGESCU,
  Am aflat câ ai început sâ-i ataci pe legionari. Noi te credeam român desi auzisem câ sotia ta e prietenâ cu jidanca Ioana Mâgurâ. Acum te-ai demascat singur ca trâdâtor al neamului românesc.
  Nu ne mai indoim câ te-ai vândut dusmanilor nostri, evreilor si comunistilor.
  N-am uitat nici faptul câ in tarâ, ca procuror, ai condamnat multi oameni nevinovati Canalie, tu n-ai fugit din tarâ de râu sau din convingeri politice.
  A sosit vremea Judecâtii! Râzbunarea noastrâ te va gâsi si in gaurâ de sarpe si nu te vor putea scâpa nici comunistii nici cei de la Europa Liberâ. Nu vom avea odihnâ pânâ ce nu-ti vom vedea cadavrul ciuruit de gloante!!!
  Grupul V“
  ***

  Maşina trebuia să fie autohtonă, adică franţuzească, ca să pară că scrisoarea a fost conceputa, scrisă şi trimisă din Franţa, de unde dificultăţile cu grafia lui â şi ă.
  Pentru cine nu stie, Emil Georgescu a fost unul dintre cei mai ofensivi redactori ai Europei Libere. In vara anului 1981 fost înjunghiat cu vreo 24 de lovituri de cuţit, dar a scăpat cu viaţă. Atentatori, doi francezi, au făcut 9, respectiv, 11 ani de închiosare, după care au dispărut în natură, fără să fi spus vreodată cine le-a comandat lovitura. Emil Georgescu a încetat din viaţă la 1 februarie 1985, în urma unui cancer galopant. La plămâni.
  ***
  Continuăm cu colonelul Tiseanu care acum îşi dă măsura (sublinierea îmi aparţie).
  ***
  Dosarul lui Noel Bernard conţine o telegramă expediată de la Bonn, la 22 octombrie 1980, cu textul următor (în paranteza, traducerea din limba papagalilor cu ochi albaştri):

  „În legătură cu compromiterea şi lichidarea lui N. Bernard, anexăm: prin posibilităţile (sursele) de care dispunem, s-au întreprins note (măsuri), pentru a pune în aplicare acţiunea documentată (ordonată) de arhitectul şef (Ceauşescu)“.

  Dacă mai încape vreo îndoială că „acţiunea ordonată de Ceauşescu“, era asasinarea lui Noel Bernard, pe nota-extras din 15 martie 1981, privind relatarea revistei BIRE din nr. 732, despre intervenţia chirurgicală suferită de Noel la 5 februarie 191, colonelul Tiseanu adnotează:

  „Tov. Col. Bogdan,
  Datele publicate de BIRE, confirmă că măsurile întreprinse de noi încep să aibă efect.
  Să intensificăm măsurile pentru compromiterea lui Emil Georgescu şi Ioana Măgură, în scopul de a fi timoraţi şi îndepărtaţi de la Europa Liberă“.
  ***
  Noel Bernard a încetat din viaţă la 23 decembri 1981. Tot de cancer. Tot galopant. Şi tot la plămâni.
  ***
  Important om colonelul Tiseanu! Un fel de înger al morţii!
  ***
  Fragmentele, uşor adaptate, sunt din cartea „Directorul postului nostru de radio“, de Ioana MăgurăBernard, Editura Curtea Veche, 2007. Documentele citate sunt autentice şi provin din dosarele de la CNSAS.

 • divanuriletomitane

  “Garbys” nu ar putea fi deconspirat conform tehnicii de mai jos ? Conform aceleiasi tehnici, nu am gasi modalitati mai eficace de a ne recupera puterea de a fi responsabili de viata noastra ?

  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  Domnului Dorin Tudoran

  Domnului Liviu Drugus – Vicepresedinte al Societatii Internationale de
  Intercomunicatii si Idei Noi, Universitatea George
  Bacovia Bacau

  Ref. la : “ Divanurile Scolilor Romanesti “, intalnirea de organizare a Initiativei, din data de 7 iunie 2010, Bacau.

  Buna Ziua,

  Va voi transmite detalii despre ce m-a determinat sa revin asupra deciziei de a organiza intalnirea din 7 iunie 2010, in numele unui grup de absolventi ai Liceului George Bacovia Bacau din anul 1980. Pe scurt, in urma, « colegiadei » ( de la « mineriada »….) legata de intalnirea susrubricata proiectata, am aflat ca initiatorii ei, cel discret, cel vizibil,…. nici macar nu vor participa la intalnire. Mai mult, pana si « Miron Cosma » a « tradat » ….si ma intreaba « ce e de facut »…Nu mai zic de « minerii » de rand, care s-au unit cu « gospodinele » Bucurestiului si ne intreaba in cor ce se-ntampla de fapt si ce-ar fi de facut….

  In ultima discutie telefonica avuta cu d-nul prof. Liviu Drugus am afirmat ca doresc sa organizez aceasta intalnire luand ca reper personalitatea d-lui Dorin Tudoran. Vizand ideea ca nu tot ce am mostenit este rau si de inlaturat si nici tot din ceea ce ni se propune nu trebuie sa fie adoptat de noi.

  Mai sunt 3 saptamani pana la eveniment. Zilnic voi transmite mesaje fostilor colegi, altor invitati, unor institutii, etc. Incep prin a-i intari d-lui prof. Liviu Drugus certitudinea organizarii evenimentului. Daca vor exista probleme legate de locatia convenita initial ( Universitatea George Bacovia Bacau ) datorita modificarilor intervenite in calendarul si organizarea promovarii evenimentului ( voi propune implicarea in organizare tuturor fostilor colegi de generatie de la Liceul George Bacovia – 3 clase ), vom gasi o alta locatie pentru aceasi ora, 15.00. Sperand insa, bineanteles, in continuare, in participarea d-lui prof. Liviu Drugus la eveniment.
  D-nului Tudoran, ca si altor catorva personalitati ( inclusiv de pe blogul sau ), le vom solicita cateva cuvinte pentru eveniment, dupa ce le vom transmite coordonatele finale ( in max. 7 zile ). Sperand ca la urmatoarea venire a d-lui Tudoran in Romania sa putem organiza un astfel de eveniment ( o alta etapa in cristalizarea « Divanurilor Scolilor Romanesti » ) la un nivel mai inalt de eficacitate sociala.

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

  17 mai 2010

  P.S. 1 : Acest email a fost transcris si postat ca si comentariu pe blogul d-lui Dorin Tudoran

  P.S. 2 :
  Stimate Domnule Tudoran,
  Vasile Gogea scria recent ca totusi blogul este al dvs., ca respecta caracterul individual al proprietatii « gazdei » si in consecinta isi limiteaza postarilor prea personale. Nu cred insa ca initiativa « Divanurile Scolilor Romanesti » este a mea, sau a fostilor absolventi de la Liceul Bacovia, mai mult decat a dvs. sau a lui Vasile Gogea. Din contra, as zice….
  TEMATICA LUI ? Ce deconspirare mai veridica poate fi facuta de altcineva decat colegii alaturi de care ai trait 4-5 ani ? Dar, si aici iar ii dau dreptate lui Andrei Plesu, regretand insa ca nu l-a crezut din prima pe Adam Michnik, nu cumva logica conspirarilor si deconspirarilor ne re-introduce in logica indemonirii societatii ? Dupa cum va scriam, colegii mei de facultate, ingineri, e drept, in 2006, au dezavuat ideea anticomunismului si anticomunismului. Sa vedem ce vor spune si colegii de liceu, cu un spectru mai larg de abordare. Despre unul din colegii de la o clasa paralela, NarcisTarcau, am aflat de pe internet ca ar fi negociat cu statul suedez protectia lui Gregorian Bivolaru. Cel care a reusit sa inconjoare Parlamentul Romaniei intr-un lant uman, ceea ce Academia Catavencu & co nu reusise anterior intr-un lant anticomunist…..

  DD ( semnez asa, chiar daca imi asum riscul de « a se » considera ca « ma dau mare », din nou…)

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN # 17

  Le ziceți ca din carte!

  Poate că din cartea de… telefon a Bucureștiului ori a Parisului am putea găsi adresa și telefonul Îngerului Morții — Ion Tiseanu. Fost colonel, probabi actualmente generalism cu societăți pe acțiuni

  Dacă nu, poate ne ajută generalul Predoiu.

  Dacă nu generalul Predoiu, poate ne ajută lustrația…

  Dacă nu ne ajută nici lustrația, poate ne ajutăm singuri.

  Dacă nu nea ajutăm singuri, suntem ca și morți.

  Trăiască Ion Tiseanu!

 • Mariana

  Dorin Tudoran scrie în comentariul @ Mariana #41 la „Complicitatea – mod de existenţă”: “Ne puteţi lumina – cine este Garbys?”

  Răspuns: Da.
  Numai că Dorin Tudoran are nevoie (şi a avut mereu, inclusiv în cazuri mai mult decît evidente!) de “confirmări oficiale”.
  Dar dacă e vorba doar de puţină lumină, poate fragmentul de mai jos, din ceea ce am publicat deja, ajută.

  «Informatorii Securităţii din ţară nu aveau de unde să ştie că „notele” lor (în original sau dactilografiate în mai multe exemplare) se “rătăceau” unde te aşteptai mai puţin, cum ar fi dosarul SIE al lui Ion Caraion.
  În el, la paginile numerotate 24, 25, 26 -- se află nota scrisă de mînă a unui scriitor cu numele conspirativ de “Garbys”.

  Din ea aflăm că autorul ei se întorsese în ţară în vara anului 1971 de la Paris şi-i adusese poetului o scrisoare de la pictorul I.D. Mirea. Îl vizitează apoi şi în a doua jumătate a lunii august acasă sub pretextul că: “scrisesem între timp un articol despre el, publicat în revista Luceafărul”.

  Drept pentru care, în nota sa informativă din 26 august 1977, predată colonelului I. Minoiu, “Garbys” se simte dator să descrie mobilierul “vechi” din casa de pe Colentina a poetului, covorul fiind “şi acesta relativ uzat, fără o valoare deosebită”, dar mai ales biblioteca în care “majoritatea cărţilor sînt procurate din străinătate, mai ales în franceză (cele mai multe) şi în engleză”.
  Dar – culpă majoră! – “sînt şi cărţi care pun anumite probleme politice şi altele de politică pură (Raymond Aron şi J.F. Revel)”».

  Aşadar, apelul la colecţia revistei Luceafărul pentru a vedea cine a publicat un articol despre Ion Caraion în vara anului 1971!

  Dacă nu, cînd mă voi întoarce în ţară, voi publica fotocopia documentului respectiv şi s-ar putea ca scrisul lui Garbys să fie recunoscut cu uşurinţă -- fără nici o expertiză – pe vreo carte primită cu dedicaţie chiar de Dorin Tudoran.

 • Dorin Tudoran

  @ Mariana # 20

  1. Începeți cu un ”Da” și terminați în coadă de pește. Nu ne-ați luminat cu nimic.

  2. Ne-ați dat, în comentariul anterior, link-ul către fragmentul citat aici. Nu ne-a ajutat cu nimic.

  3. Nu știu câți dintre participanții la această discuție erau născuți în 1971 și câți au acasă colecția revistei Luceafărul de acum aproape 4 decenii.

  4. Aveți o deconspirare oficială a lui Someșan. Până acum n-ați folosit-o. Ne lăsați să înțelegem că știți cine este Garbys dar ne trimiteți la colecții de reviste greu accesibile azi.

  5. Mai sunteți și în posesia unei fotocopii a unui document olograf marca Garbys dar mă trimiteți la dedicații primite pe cărți.

  6. Am dat și am primit multe dedicații pe cărți. Dacă m-aș lua după cineva – care mi-a dat o dedicație pe o carte – care îmi spune că altcineva – care mi-a dat o dedicație pe o carte – este unul din cei 40 de informatori (sau informatoare) care m-au lucrat doar într-unul din dosare, ar trebui să arunc multe cărți din bibliotecă.

  7. Da, spre deosebire de alții, am păcatul de a căuta “confirmări oficiale” când este vorba de lucruri foarte serioase.

  8. Până una-alta, nu eu ci dumneavoastră aveți nevoie de ”confirmări oficiale” -- și când plecați și când reveniți în țară.

  9. Vă întoarceți în țară? Interesant. Cum ajungeți, dovediți-i pe toți cei împotriva cărora aveți dovezi irefutabile. Țara vă va fi recunoscătoare.

 • Daca_nu_nu

  # 21
  No, aşe!

WP Admin