≡ Menu

Radio Moscova versus Vocea Rusiei

Întrebat ce crede despre evenimentele din decembrie 1989, dl Victor Ponta răspundea în urmă cu câțiva ani că nu putea să formuleze o părere categorică, fiindcă evenimentele respective l-au surprins pe când era elev (17 ani) și trăgea la coșul de baschet din curtea liceului. Am recomandat ca dl Ponta să fie lăsat pentru încă o vreme să tragă la coșul de baschet, fiindcă politica e lucru complicat. Nu cred că m-a auzit cineva.

Întrebat același lucru, în 2009 dl Mircea Geoană răspundea că în decembrie 1989 era încă prea tânăr (31 de ani) pentru a-și fi putut forma o opinie clară. Am spus că, în acest caz, dl Geoană era încă prea puțin copt pentru funcția de președinte al României. Cred că m-a auzit, chiar dacă nu m-a înțeles foarte exact: în numai trei ani, dl Geoană a devenit un înțelept și oferă, gratuit, sfaturi clasei politice românești din paginile ziarului “The New York Times”.

Întrebat de un ziarist cine a creat PNL, în urmă cu niște ani dl Crin Antonescu a dat din colț în colț. Am spus că fusese un lapsus catastrofal pentru un profesor de istorie și actual președinte al partidului Brătienilor. M-a bucurat să aflu că dl Antonescu măcar mie nu mi-a purtat vreo ranchiună.

Răspunzând unor ziariți, dna Elisabeta Lipă – una dintre legendele sportului românesc și șefa delegației române de canotaj – declara în iulie că nu-i place nimic la Londra, mai ales că în satul olimpic nu există niciun shop. Mărturisea că le-a spus canotoarelor românce: ”Haideți, fetelor, să le luăm aurul și să plecăm acasă! Să mergem la București, să ne distrăm!”

Azi știm cu cât aur revin acasă fetele dnei Lipă…

Dacă nici la Londra nu ai unde să te distrezi – după ce câștigi aurul olimpic –, atunci reportajele pe care le urmăresc  zeci de milioane de oameni de la fața locului sunt niște făcături ordinare.

Până la urmă, celebra campiană și-a spus oful: “Le-am oferit toate condițiile posibile. Le-am pus și sufletul pe tavă. Ce să mai fac? Le-am acuzat tot timpul de indolență. Timpul scos acum este rușinos chiar și pentru concursurile naționale, dar pentru Olimpiadă. Le reproșez toate concursurile! La canotaj trebuie să tragi până nu se mai poate. Degeaba mai plâng ele acum. Așa nu se mai poate. Trebuie făcut ceva. Antrenorii și sportivii să dea explicații.” 

Ajunși aici, să recunoaștem că recordurile Olimpiadei de vară din Marea Britanie pălesc pe lângă performanțele înregistrate la Ciolaniada de vară din România.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Eliberat dintr-o funcție exact cum fusese numit – pe criterii politice – de câteva luni cineva scrie, aproape zilnic, cum a fost ”decapitat” institutul pe care îl preluase prin forță politică în 2009.

Până acum, recordul  aparținea unei scăfârlii care s-a ținut de cuvântul dat înaintea decapitării și a făcut un semn cu ochiul din coșul de răchită, spre a confirma ce susținuse în timpul vieții – că există vreo zece, cinsprezece secunde de viață după decapitare.

Un cap “retezat” care continuă să trăncăne, de atâtea luni, pe ruta București-Bruxelles-Washington și retur constituie un spectacol halucinant.

Fiul unui fost cuplu de lucrători la “Radio Moscova” – cuplu repatriat după război la București, unde tatăl a devenit un temut comisar marxist-leninist și a participat intens la îndobitocirea românilor prin terapia șoc a socialimului științific – îi acuză azi pe dnii Ponta și Antonescu că nu fac altceva decât să urmeze instrucțiunile primite de la postul de radio “Vocea Rusiei”.

O asemenea enormitate propagandistică depășește toate recordurile stabilite de contraperformanțele celor doi acuzați. Nu suntem vinovați de gropile în care au călcat părinții noștri, dar când ținem, cu tot dinadinsul, să  adâncim gropile cu pricina până a le face competitive cu Groapa Marianelor, atunci e greu să nu se vadă de unde ne tragem, la ce tânjim și spre ce ne târâm.

Președintele Traian Băsescu stabilește și el un record uluitor: după știința mea, este singurul candidat din istoria modernă care, deși boicotează participarea la o competiție pe care o declară ilegală, își deschide și întreține un vibrant sediu de campanie!?!

Dl Traian Băsescu are dreptate afirmând că 31 august poate fi prea târziu pentru țară. Sunt șanse reale ca, la sfârșitul acestei luni, din România să nu mai rămână mare lucru de salvat după confruntările zilnice dintre siamezele  “Radio Moscova” și “Vocea Rusiei”. Ca întotdeauna, după un măcel, printre supraviețuitori vor fi mult mai puțini oameni decât papagali, fiindcă nerușinarea papagalilor este mai mare decât tupeul oamenilor.

Când rubla originară face cu ochiul din dolarul somnolent iar papagalul se ia drept cocoșel de aur, Guvernatorul BNR chiar nu mai poate spera că leul va ajunge vreodată la nivelul napoleonului, vis  de care ne-a scăpat Moscova, începând cu “Gavarit Moskva”, terminându-ne cu “Armata Roșie” și conducându-ne la groapă cu lovituri de stat.

 

 

 

 • rodica moraru

  Interesanta abordare!
  Un posibil (imposibil in fapt) test printre persoanele sub 45-50 de ani ar arata ca acestea nu prea stiu bine ce-a fost cu adevarat in Romania pana-n ’89 si cu atat mai putin inainte de ’45. Partea proasta este ca nici n-ar vrea sa stie nimic mai mult decat pe scurt ce este “pe net”. Papagalii sunt si ei din ce in ce mai multi, mai urat colorati si mai vocali. E vara, e caldura mare, mintea este si ea volatila. Nu stiu daca vom putea avea atatia bani cat sa putem trata atatea minti pierdute….

 • gabriel

  Se vorbeste mereu d3spre batalia dintre cele doua tabere politice, USL si PDL, punandu-se, constant, intre paranteze, faptul ca mai exista o tabara: cea a cel8r 7,4 mil. de alegatori, care si-au exprimat vointa in modul cel mai democratic cu putinta, prin vot. Pe m8ne ma inspaimanta faptul ca poate va veni momentul in care aceste milioane nu vor mai avea rabdare sa se solutioneze politic aceasta criza. Si vor hotari ca trebuie sa-si faca singuri dreptate. Abia atunci se va dezlantui iadul.

  Mai tineti minte? ” Nu ştiu dacă e bine domnu’ chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă e bine, domnu’ chestor!” -- Traian Basescu

  Azi, Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva chestorului.

 • Ultor

  E o vara torida,torida,torida…Firesc ca in atari circumstante sinapsele sa lancezeasca ca si trupurile aflate in stare de lichefiere… Una peste alta, referitor la personajele indicate de d-voastra, au mare noroc ca traiesc in Romania; e singura tara europeana (sic!) in care ridicolul nu ucide, ci din contra, cu cat te umpli mai mult de el cu atat te cocoti mai sus in varful gramezii/tarii. De unde tragem concluzia ca suntem o tara cu adevarat ingramadita. N-ar fi deplasat sa ne ne cheme “Gramadania” iar seful de stat sa se cheme “gramadan” sau “gramadinte”. Ideologul d-voastra ar fi un bun consilier pentru un asemenea sef de stat. Imi si imaginez un op al unui astfel de consilier: “Invataminte pentru gramadinte!”

 • Daca_nu_nu

  @) Rodica Moraru # 1
  Excelent punctat!!! Felicitări, Doamnă!
  Eu am tot spus aici că habar n-am cum era pe vremea lui Ceauşescu şi m-am tot „făcut de rîs”. Poate mulţi or fi crezut despre mine că-s o indolentă, dar vă asigur că nu sunt: pur şi simplu nu prea am amintiri din acea perioadă. M-am chiar mirat că un domn îşi aminteşte de tancurile care-i treceau pe sub geam la Revoluţie (sau aşa ceva) şi a „participat sufleteşte la fenomenul Piaţa Universităţii în 1990”, în vreme ce o doamnă şi-aminteşte că n-a văzut Pepsi şi ciocolată până după Revoluţie (sau aşa ceva). Oameni de vârsta mea, sau chiar mai tineri!…
  În aprilie 1990, eu eram la Bucureşti, în programul de pregătire a lotului naţional pentru Olimpiada Internaţională de Limba latină; un stagiu de pregătire dura 3 săptămâni în fiecare an. Habar n-aveam ce se-ntâmplă la câteva sute de metri de noi -- eram la Liceul „Iulia Hasdeu” (cu un an înainte, am fost la Liceul „Zoia Kosmodemianskaia” -- oi muri din lume şi n-oi şti cine-a fost cocoana asta!). Dl Mihai Şora era ministru; ne-a vizitat omul, acolo, la „Iulia Hasdeu”, a venit televiziunea (arhiva TVR trebuie să mai aibă înregistrările cu olimpicii de atunci), trudeam pe textele Arpinatului, habar n-aveam, sub clopotul nostru de fildeş, ce se-ntâmplă în Cetate. Nu-mi amintesc să fi participat careva dintre noi „sufleteşte” la niciun fenomen de piaţă, fiindcă NU ŞTIAM. Ei, bine, se vede treaba că unii au fost mai… „precoci” şi „perspicaci”, altfel n-ar fi, astăzi, atât de „locvaci” / „feroci” / „atroci” etc.
  NU ŞTIM, Doamnă, cum era pe vremea aceea, iar bibliografia de dinainte de 1989 nu ne ajută aproape deloc. De-aceea e nevoie de oameni ca Dorin Tudoran, Liviu Antonesei, Şerban Foarţă, Florin Iaru şi ceilalţi prieteni de aici! Ca, filtrând experienţele trăite de D-Lor, să putem pricepe şi noi, ăştia micii, cum a fost, ce s-a întâmplat şi de unde ni se trage atâta pacoste!
  Vă mulţumesc din tot sufletul pentru comentariul Dvs. şi vă asigur că înţelegerea Dvs. nu e degeaba!
  M.

 • Gheorghe Campeanu

  Tot nu reusesc sa inteleg de ce in Romania (sau in Diaspora romaneasca) pare ca nimeni nu mai asculta Radio Erevan.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu

  Asculta, dar azi “Radio Erevan” se numeste “Evenimentul Zilei (d Apoi)”

 • Cinic

  Traim o ” Lunga vara fierbinte” ,la propriu si la figurat.Sa speram ca din septembrie,unul se v-a ”racorii”la propriu!Altfel ne-am deranjat inutil si tre sa cada ceva capete .
  Din tot deranjul ne alegem cu ceva: aflam citi sintem, reducem eventual birocratia,nr de parlamentari si consilieri.
  Ar interesant de pornita o cota a pariurilor cu privire la decizia ccr, eu zic ca lsu revine! sper sa nu-mi fie gura aurita!
  Cit priveste listele electorale permanente as face doua observatii:daca se scot cie cu domiciliul in strainatate,se impiedica votul altora in numele lor in satul de unde au plecat.
  Dar apare posibilitatea unei situatii aberante: daca pleaca 10 milioane la munca ramin 6 mil in tzara si cvorumul ( 3 milioane pe listele permanente)v-a fi din 3 milioane, deci cu 1,5 milioane de voturi,tinind cont ca cei de afara nu prea se deranjeaza,se face si desface totul in tzara! O fi bine?

 • Dorin Tudoran

  @Cinic
  Am spus de la bun inceput ca dl Basescu revine la Cotroceni. In momentul in care s-a acceptat cvorumul cu 50%+1 din totalul celor aflati pe liste a fost devenit o certitudine ca dl Basescu revine la Cotroceni. Pierdere de vreme si prilej de a escalada un macel…

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  pe Băsescu întrebatu-l-ai ce-i aia Nelson?

 • Dorin Tudoran

  @ Serban Foarta

  Draga Serbane,
  Pe dl Basescu nu l-am intalnit decat o singura data si n-am apucat sa-i pun aceasta intrebare.
  Dar am o lista cu intrebari; o adaug si pe asta.
  … intrebarea este: cum si cand as putea ajunge sa-i pun dlui Basescu cateva intrebari.
  Poate mai spre iarna, cand se va mai potoli caldura asta.

  Cu drag,

  d

 • dumitru ungureanu

  “…ce-i aia Nelson?”
  “E vreo marcă de whisky pe care n-o cunosc?” -- pariez că va răspunde întrebatul…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Şerban Foarţă

  Mandela?

 • “Agenturili” sînt pretutindenare, cum zicea şi nea Nicu în 1989. Avem 7,4 milioane de agenţi KGB şi un număr nelămurit (din cauza boicotului, care n-a îngăduit o numărătoare exactă) de agenţi unguri.
  Cît despre Ponta şi Geoană, au o scuză: sînt bucureşteni.
  “De ce nu-s capabili bucureştenii să lămurească misterele revoluţiei din 1989?
  Pentru că aceste mistere nu există” (folclor timişorean)

 • mihai rogobete

  Nelson e fiul lui Nelu. Cum, care Nelu?

 • Daniel StPaul

  Nu stiu sigur daca am sazut doar, ori sazut si cugetat, pina la urma imi zic (quitte a trebui sa suport consecintele) ca vor fi fost batind saua muscalior si genitori si progenitura, numai ca, precum in fizica, nu in acelasi sens. Pe temeiuri vectoriale, dara, gropile in cestiune nu ameninta a fi, prin aditie, in competitie cu oarescari adincituri pacifice. Daca, sa zicem, ale inainte mergatorilor au fost gropi pro muscalesti cu a/fundul in jos, ale urmasului fiind contra, ar trebui sa fie cu a/fundul in sus.
  In tot cazul, ca sa stiu despre ce e vorba, am fost la locul fetsei (http://romanian.ruvr.ru/) si am cercetat. Cum zice si seful noii Voci (Bâstriţki), e clar ca ea e obiectiva si independenta, deci mai presus de orice critica (asa ne-au obisnuit din cele mai vechi timpuri all things Russian). E si mighty instructiva (e.g.: aflam despre obiceiurile culinare ale maresalului Pilsudski, insa, minune, se omite faptul ca in dieta sa, la o vreme, intrau si bolsevicii pe piine). Stiu ca o sa fiu acuzat de propaganda (putem negocia tipul ei), insa eu ma tem (ca nu-mi place) cind rusii ne fac dar fie intersul, fie dezintersul lor.

  Am un pont si pentru cineva care nu prea stie cine a fost “cucoana” Kosmodemianskaya (doi sfinti in numele patronimic). In copilarie, cum am avut frati mai mari scoleri emeninchi, au primit drept premii carti care mai de care mai inriuritoare de destin, unele in mai multe volume (pentru impresie artistica o sa le dau titlurile in original, asa cum mi-au fost recitate de frati: Kak zakalyalas stal, Povesti o nastoyascem cioloveke, Maladaya gvardiya, Zapiski partizana ‎ dar si Smiort Ivana Ilicia, poate din greseala… Nu stiu daca ei le-au cetit, eu nu le-am iertat si asa am aflat din Maladaya gvardiya ( a lui Fadeev) cine fu Zoia (o juna comsomolista carea, sabotindu-l pe navalitorul neamt, a fost prinsa si a sfirsit in streang; sper ca , la rindu-mi, n-am sabotat curiozitate, pofta de cercetare/lectura deconspirind bibliografie, actiune, intriga si iubire) .

 • andrei i

  1. “O asemenea enormitate propagandistică depășește toate recordurile stabilite de contraperformanțele celor doi acuzați”
  Ba nu; nu e o enormitate, e doar o afirmatie discutabila (si fara dovezi suficient de clare, deocamdata cel putin), dar plauzibila (by the way, ati observat ca din spatele pacaliciului de la Cotroceni a disparut steagul NATO ? Nu interpretez, sa nu se spuna ca sint paranoic; poate doar l-au dat la nufaru’, la spalat; te pomensesti ca dupa ce-l spala devine -din albastru si cu “busola” in mijloc- rosu cu un urs centrat)
  2. chestia cu parintii care au facut si au dres putea sa lipseasca; stiti foarte bine ca e irelevanta
  3. tot respectul pt doamna Lipa, dar orientarea dumisale nationalista e cunoscuta (o mai fi membra in prm ?)
  4. nu mi-e clar, totusi, ce-ar vrea tabara “echidistantilor” sa faca Basescu; sa spuna: “e adevarat ca useleii m-au suspendat aiurea’n tranvai, fara motiv serios si intorcand pe dos legile fundamentale; e drept ca Ponta e un plagiator dovedit, care pe deasupra a preschimbat Consiliul National de Etica in Consiliul de Negare a Evidentei; e un fapt ca pt absolut orice chestie care e nasoala sau merge prost -inclusiv pt plagiatele lui Mang si Ponta- useleii ma acuza vehement pe mine; se stie ca la inceput -pina sa-si dea in petec- l-am lasat pe dl premier sa faca ce doreste, n-am raspuns nici macar la afirmatia incalificabila facuta la capataiul lui Nastase (Ponta: “Sper ca Basescu e multumit acum”); se vede ca useleii iau -mai pe fata, mai pe-ascuns- distanta fata de Occident; cu toate astea, una peste alta, eu cred ca ar trebui sa ne impacam cu totii, sa ne avem ca fratii, promit sa nu mai zic nimic nici de plagiat, nici de ineptia suspendarii”

 • andrei i

  fara legatura directa cu textul, dar legat de contextul general (si de discutiile de pe acest blog), imi permit sa citez o afirmatie a lui Andrei Ujica de pe Facebook (de pe 25 iulie, dar valabila in continuare):
  ” Aberatia de mahala repetata papagaliceste de USL cu orice ocazie in ultimele saptamini, cum ca reactia presei occidentale la manevrele de republica bananiera, ce au avut loc in România in ultima luna. ar fi niste aranjamente puse la cale la Bucuresti, de catre proaspata opozitie si de presedintele suspendat, denota de fapt uzantele USL-ului in relatia sa cu presa. USL-ul se da de gol, d
  aca mai era nevoie, ca obisnuinta sa este sa faca tirguri cu trusturile de presa ale d-lor Vintu sau Ghita, cu care sa-si manipuleze dupa pofta electoratul. De d-l Voiculescu nici nu mai vorbim, fiindca in cazul lui e greu de stabilit daca Antenele sint o oficina de partid sau partidul este o oficina telecratica. Tocmai de aceea angajatii si colaboratorii mai vechi sau mai noi ai respectivelor organe se infoaie si ei de indignare recitind mecanic aceleasi ineptii. Cu totii laolalta nu au auzit sau se fac ca nu stiu de existenta unei prese independente, care functioneaza in democratiile asezate ca a patra putere in stat. Marile publicatii, de la Washington Post la Der Spiegel, sint societati profitabile care-si datoreaza succesul economic profesionalismului si independentei jurnalistilor lor. Imi dau seama ca asta e greu de inteles de la Bucuresti, unde o mina da innavutiti cu stigma securista incearca sa-si cumpere influenta politica printr-un jurnalism de comanda si unde nu se face diferenta intre presa de opinie si cea tabloida. Nu se prea face ea nici intre puterea legislativa si cea juridica, asa ca ce sa ne mai miram. Cit despre atitudinea cinica a unei mari parti a breslei ziaristice române, cum ca ar trai intr-un capitalism primitiv cu care „trebuie sa mearga“ -- nimic mai fals. Uniunea Europeana i-a oferit României posibilitatea sa intre in cadrul unei economii de piata mature si temperate legislativ, necerindu-i in schimb decit sa respecte, macar in mare, regulile statului de drept. Ar fi multe de spus despre coruptia din presa autohtona care nu este nici ea altceva decit o oglinda a clasei politice, aceasta nefiind la rindul ei decit reflectarea a… ceea ce stim. Scapa din vedere insa celor care peroreaza inconstient despre manipularea si cumpararea presei straine faptul ca ar putea sa-i stirneasca miniia. Le aduc aminte ca Washington Post l-a rasturnat pe Nixon, un om a carui putere la vremea respectiva, comparata cu cea a actualului presedinte al Americii, sta in acelasi raport cu diferenta dintre puterea de cumparare a dolarului de atunci si de azi. Iar Der Spiegel l-a dat jos in primavara aceasta, in doar citeva saptamini, pe presedintele Germaniei, Christian Wulff, pentru nu mai mult decit un delict similar cu deplasarea intr-un avion privat al presedintelui interimar român, la mitingul de la Timisoara. Ei bine daca stapinii papagalilor de la Bucuresti o sa jigneasca in continuare publicatii de anvergura celor de care vorbim, s-ar putea trezi in situatia sa le cunoasca puterea. Oricare din ele ii poate matura din Uniunea Europeana de una singura. Si daca ar ajunge atunci sa-i roage in genunchi pe Monica Macovei sau pe Traian Basescu sa-i salveze, o sa constate cu groaza ca ei nu au nici un fel de putere in sensul acesta.”

 • Ultor

  O intrebare se pune, totusi, daca revine insul la Cotroceni: Cat va rezista acolo? Din cei 7,4 mil. care i-au spus pa, imi place sa cred ca 1 mil va iesi in strada sa-l si conduca, cu alai si circ, cum sta bine unui voievod din Basarabi. N-ati observat ca individul are apucaturi monarhice desi se declara un republican fervent? In cazul domniei sale individul nu vorbeste niciodata de demisie ci de abdicare( sic!). Omul e cu adevarat psihanalizabil…

 • @) SF

  Stau si eu in drum si ma intreb -- e vorba de Nelson care exista si in versiunea Dublu Nelson?!

 • Dorin Tudoran

  @Daniel SaintPaul

  1. Nu ma preocupa daca gropile unei generatii erau cu fundul in jos si daca gropile altei generatii sunt cu fundul in sus. Ce ma pune pe ganduri este vocatia de a te angaja in asemenea “constructii”.
  2. E posibil ca “Vocea Rusiei” sa exprime pozitii care sa nu urmareasca tocmai consolidarea unei societati romanesti democratice si stabile, fiind vorbim de “Vocea Rusiei”, nu de “Vocea Romaniei”,nu.
  3. Dar de aici pana la acuza un presedinte interimar si un premier ca tot ce fac este de a “transpune in viata”, mai recent -- “a implementa” INSTRUCTIUNILE primite de la Moscova prin intermediul “Vocii Rusiei” este o cale lunga si imbecila. Imbecila, fiindca astazi asemenea INSTRUCTIUNI nu se mai transmit, in vazul (spre auzul) tuturor prin asemenea goarne. Lunga -- pentru ca trebuie si dovedita.
  4. Cea mai jenanta inconsistenta in sistemul de gandire pe care l-am supus atentiei este aceea ca, pe-de-o parte, te pretinzi indurerat, revoltata de nerespectarea “statului de drept”, dar pe de alta parte aduci acuzatii care, traduse din limba romana in limba… romana, vorbesc despre tradare de tara. Daca lupta a ajuns in acest punct, in care orice prostie facuta de dnii Antonescu, Ponta sau Basescu poate fi acuzata de partea adversa ca TRADARE DE TARA, fara a se aduce nicio proba, ne-am intors exact la punctul in care ne-a tintuit o buna vreme “eliberatorii sovietici” si agentii lor radiofonici; si nu doar radiofonici

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. O acuzatie care — cum am explicat un comentariu mai jos — este, de fapt, una de TRADARE DE TARA nu este o simpla “afirmatie discutabila”, atat vreme cat pe masa nu se pun -- in acelasi timp cu acuzatia -- si DOVEZILE.

  2. Cititi mai atent paragraful cu parintii. Nu este nimeni acuzat aici pentru ce au facut parinti, fiindca, da, este un fapt irelevant, dar el devine un element foarte relevant cand se leaga de perpetuarea unei mentalitati cel putin, vorba dvs., “discutabile”.

  3. Orientarea nationalista a dnei Lipa este, vorba dvs., irelevanta. Ce mai uimit era ca o mare campioana dadea un semnal aiurea: primul lucru dupa care trebuie sa se uite sportivii intr-un Sat Olimpic este shop-ul. Marii campioni se uita dupa aur, fiindca de asta au venit. Apoi, au timp sa cumpere tot ce vor. Ideea ca la Londra nu ai unde si cum sa te distrezi si de aceea trebuie sa fugi, repede, la Bucursti spune multe…

  4. Cred ca, dintre multele variante pe care le avea la dispozitie, dl Basescu trebuia sa mearga pe ce incepuse in Parlament: Bine. Asta e hotararea Parlamentului. Mergem la Referendum cu dreptatea si adevarul. Apoi vedem ce se intampla. Schimbarea mesajului de doua ori pe zi pana la naucitorul — daca PDL va invita lumea sa nu voteze va intra in coliziune cu mine la la propriul indemn de boicotare a votului e o distanta mare. Si cum spunea, nu stiu de niciun alt om politic care declara o competitie ilegala si anunta ca nu participa la ea dar intretine un sediu de campanie!?! Ce fel de “campanie”, ca nu una electorala e la mijloc, nu?

  5. Am spus imediat dupa citirea capetelor de acuzare aduse impotriva dlui Basesc=u ca sunt subrezele si CCR nu le poate lua in serios. Am spus din primul moment ca dl Basescu are toate sansele sa revina la Cotoroceni. Dupa scandalul provocat de numarul voturilor am spus ca dl Basescu se rentoarce, sigur, la Cotroceni.

  6. Aveti dreptate in legatura cu afirmatiile dlui Ponta la capataiul dlui Nastase, dar e o discutie lunga in care, partile, pun pe masa precedent dupa precedent. Simplu, dl Ponta nu trebuia sa primeasca sa formeze cabinetul dupa episodul in care dl basescu il umilise spunand presei ca-i mai oferise asa ceva, cad, de fapt, ce facuse anterior, era o gluma nesarata. La randul ei, USL nu trebuia sa preia guvernarea. Nu avea nici un interes. La alegerile parlamentare, electoratul ar fi penalizat aspru guvernarea PD-L. Acum, insa, o reintoarcere la guvernarea a PD-L (alaturi de PD-luri mai mici, un fel de PD-L cu “fata (mai) umana”, initiative “civice” etc.) nu mai este deloc exclusa; este chiar foarte probabila.

 • Dorin Tudoran

  @ andre i

  Dl Ujica are foarte mare dreptate. Exista insa o nuanta importanta: da, pana si marile nume din industria presei pot fi influentate. Am scris ca in cazul aparitiei textului din revista Nature referitor la plagiatul dlui Ponta nu exista pentru mine nici o indoiala ca dusmanii politici ai dlui Ponta “l-au lucrat”, dar, adaugam, ca, spre nefericirea dlui Ponta, au avut materialul cu care sa-l lucreze. Cand exista “marfa”, are cine sa o puna pe masa sau in computerul celui interesat sa se uite la ea.

 • Dorin Tudoran

  @Ultor

  Asta este o alta discutie. Daca se va reusi (glumesc!) ca toti dusmanii dlui Basescu (oameni ce nu au folosit nici ei — asemeni dlui Basescu — totdeauna doar procedee corecte in aceasta lupta) sa fie nu doar judecati dar si gasiti vinovati de TRADARE DE TARA IN FOLOSUL MOSCOVEI iar apoi intemniutati pe viata, dl Basescu nu are de ce sa-si faca griji. Altfel, razboiul de gherila va continua, chiar daca in forme mai atenuate. Cat despre tara, eh, mai vedem noi…

 • andrei i

  @D. Tudoran
  1.ceea ce mi se pare plauzibil (si s-au scurs informatii despre asta si pe site-ul “kremlinleaks”) e faptul ca useleii au relatii ingrijorator de stranse cu statul mafiot rusesc; ca dl Tismaneanu peroreaza despre “tradare de tara” aflu, sincer sa fiu, abia acum -si asta pt ca nu citesc articolele respectivului domn; nu le citesc tocmai pt ca nu-mi place stilul dumisale bombastic si exaltat;
  2.”marile ziare” pot fi influentate daca le prezinti dovezi; ceea ce Monica Macovei&co au facut iar Pontalaii, nu;
  3.sa fi refuzat Ponta nominalizarea ? il supraestimati…Eu vedeam in Ponta (inainte sa ajunga la guvernare si in ciuda derapajelor verbale de atunci) o sansa pt o stanga moderna la noi; m-am inselat amarnic…
  4.Basescu trebuia sa boicoteze de la inceput; ce rost avea o lupta fara noima si pe care stia oricum ca o s-o piarda (fie si la diferenta mica); ca n-a facut asta…Dar Basescu e departe de a fi vreun mare caracter sau strateg; mi se pare doar preferabil fata de “ceilalti”
  5. eu chiar eram dispus sa acord credit usl-ului daca, pe de o parte, ar fi continuat reformele pdl si, pe de alta parte, ar fi renuntat la coruptia pdl; am vazut ce fac ei de fapt si spun “nu, multumesc”, macar in pdl exista oarece reformatori (care parca incep sa conteze)

 • Daniel StPaul

  Domnul Tudoran, eu trag nadejde ca am citit , fiecare, un corpus comun de texte, declaratii/intereventii publice etc, altfel nu stiu cum am putea sa ne definim conceptele si situa pozitiile respective. Tocmai pentru ca atmosfera e/era inflamabila, inflama(n)ta si irespirabila cit cuprinde, facind discernamintul mission aproape impossible, nu inteleg cum pot lua lucrurile un curs normal (hmmm!) atita vreme cit, echidistanti, sintem la o distanta mai egala de una din parti. Nu stiu daca dau exemplul exact, nu am resurse psihice sa ma mai afund in cercetare, desi nu am indosariat cronologia evenimentelor, imi pare ca in cestiunea tradarii de tara, in speta, cea care a servit prima a fost partea care a acuzat populatia maghiara si pe ardeleni in general; cu asemenea “mutari inspirate” sa te miri ma apoi de escaladari…? de polifonia vacarmului, din care se mai distinge doar gifiitul generalizat al dorintei?/vointei? reciproc exterminatoare mi se pare cam pedant (imi vina sa rotacizez…) la nivel general. Ca mi se pare mie, inca treaca (circumstantele ma extrag din raza consecintelor imediate), dar e ca se intimpla realmente si inca nimic (si nici diversi “binevoitori” arbitri externi) nu pare/par sa frineze furia demolatoare. Vom ajunge la inteleapta detasare to sit back, relax and enjoy it ( sa folosesc puncte de suspensie ori semnul intrebarii nu e nici macar the question).

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. Ce mi se pare plauzibil este ca relatii stranse cu grupuri rusesti de structura mafiota au membri sau simpatizanti din mai toate partidele politice romanesti. E o conexie “naturala”, atat vreme cat, la nivelul mai fiecarui partid politic romanesc, exista centre de putere (economico-financiara) a caror avere nu a fost acumulta pe “cale pasnica”, ci pe “tunuri” sustinute de crima economica organizata.

  2. Asta am spus si eu: poti influenta organe de presa, atat vreme cat produci marfa credibila. In cazul plagiatului comis de dl Ponta a fost floare la ureche. Pe alte subiecte insa influenta nu s-a produs si nu se produce doar pe baza probelor irefutabile -- exista un culoar “de interpretare” foarte larg…

  3. Dl Ponta si USL nu au inteles cursa care li s-a intins. Au fost voci care au spus foarte limpede ca a prelua guvernarea lui mai cu alegeri parlamentare in noiembrie este o pas foarte prost. L-au facut, si-au rupt gleznele si nici un nou lant de Antene, de la 3 la 300, nu-i va ajuta la toamna. Prostia se penalizeaza; mai devreme sau mai tarziu.

  4. Da, dl Basescu putea spune de la bun inceput un lucru si sa il repete consecvent. A preferat sa se joace de-a soarecele cu pisica; cei care au crezut ca ei sunt pisica au terminat prin a se convinge ca sunt soarecii. Am mai scris: dl Basescu poate fi gasit vinovat de multe dar nu si de faptul ca este cel mai abil politician roman de multi, foarte multi ani.

  5. USL e pregatita sa renunte la coruptia PDL -ului, dar nu pentru ca respinge coruptia, ci spre a inlocui coruptia altora cu multipla lor coruptie. Sa nu uitam ca, desi despre PD-L unii spun ca au inaltat coruptia pe culmi neatinse inainte, cei care au lansat si intretinut tot ce tine de coruptie dupa 1989 au fost cei din PSD.

  6. In PD-L. Cine a incercat a fost amutit. de aceea, smecheria spre toamna va fi “exportarea”unor reformatori dinpre PD-L spre noi formatiuni. Apoi, cei care au respins reformele interne de partid vor face o alianta electorala cu “exportatii”. Ce va urma…

 • Dorin Tudoran

  @ Daniel StPaul

  Nu, na ma mira nimic: nici cine a folosit, “pentru prima si intaiasi data”, acuzatiile de tradare de tara, nici cine a escaladat aceasta competitie a irationalitatii. Fapt e ca, odata pus pe masa, acest argument infloreste, creste ca voinicul din poveste, adica intr-o noapte cat fratii sai in zece ani.

  As vedea o diferenta: cand un asemenea argument e folosit de jurnalisti de doua parale, politicieni intrati in criza de timp sau de legitimitate e una. Cand la aceasta competitie de ISTERIZARE a populatiei participa si profesori de stiinte politice (cat ar fi ele de inexacte aceste stiinte), intelectuali cu doxa fina, “oameni de bine”, nu mai e nimic bun de asteptat.

  Nu stiu ce veti face dvs., dar eu ma pregatesc de inca o bucata de vacanta si chiar n-ar fi nicio sfaraiala sa iau cu mine galagia asta in care cine tipa mai tare si spune lucruri mai idioate se declara castigatorul cursei.

  Arbitrii externi la care va ganditi nu sunt arbitri: joaca, pe fata, pentru o echipa sau alta. Au ratiunile lor — care scapa “vulgului” — reprezinta interese politice, “geostrategice” majore, au de aparat investitii politice (si nu doar politice) facute in oameni si “trend”uri etc., asa ca nu se vor abtine de a juca in continuare.

  Cuma va arata “terenul de joc” dupa aceasta noua repriza de “globalizare” ramane de vazut, desi nu e greu de ghicit…

 • Ultor

  D-le Tudoran, lasand intr-adevar gluma la o parte, lucrurile sunt cat se poate de serioase, dupa cum si d-voastra ati afirmat. Acuze aberante de tipul “lovitrura de stat”, “tradare nationala’, Regim totalitar” ( afirmatia repetata de inaerabila M.Macovei) duc discutia in zona absurdului. Toate argumentele de natura factuala si logica invalideaza astfel de aberatii, dar faptul ca sunt folosite in continuare ne lamureste ca sunt simple exercitii de propaganda basista ( ar fi o discutie utila despre resorturile/mecanismele care fac eficienta aceasta propaganda). Cateva evidente de bun simt: 1. daca actualele autoritati ar fi promoscovite de ce ar mai lua pozitia de ghiocel in raport cu Occidentul chiar si in cazurile cand este evident ca acestea sunt abuzive in raport cu normele interne? 2. Crin Antonescu e un filoamerican coerent si consecvent din ’90 si pana acum (amintiti-va episodul retragerii trupelor din Iraq in guvernarea Tariceanu si discutia legata de achizitionarea avioanelor F16 -- Antonescu a avut atunci o pozitie disidenta in partid, raspicat proamericana, similara cu cea a lui Basescu); 3. Ponta poate fi acuzat de multe dar nu de machiavelism politic (n-are substanta de asa ceva) si e prea tanar ca sa fi fost implicat in tenebroasele afaceri ale fostului regim. De altfel sa ne reamintim ca am in trat in Nato in timpul lui Ion Iliescu si al lui Nastase, etc.
  Revenind la fondul problemei: a fi sau a nu fi demis Basescu? eu as simplifica lucrurile. S-a invocat lipsa argumentelor in suspendarea sa. Sa nu fim ipocriti, omul are aprope toate manifestarile/atidunile/faptele care-l recomanda pentru asa ceva. As fi curios , ca exercitiu de imaginatie, ce om politic cu atatea bube in cap ar putea emite pretentii la existenta politica daca ar intra pe mana propagandei basiste ( securist, nomenclaturist clientelism, nepotism, coruptie, aroganta, fesenist, coautor la mineriade, etc.). Suntem pusi in fata unui test moral bruiat /parazitat din interese diferite de actorii acestei drame. Daca spun /afirm ca base trebuie sa plece -si trebuie -- nu inseamna ca sunt neaparat fan USL. Problema acuma este Basescu, si ea trebuie rezolvata. Netransarea acestei probleme in mod corect, acuma, ajuta in mod paradoxal usl-ul si nu tocmai partea frecventabila a acestuia. frustrarea legata de revenirea lui base va aduce extrem de facil 7 mil. de voturi uselului prin aversiunea fata de acesta. Ponta va fi principalul castigator; va ramane premier cu un presedinte ingenuncheat, , politic va fi inchis problema plagiatului, va scapa de Antonescu si ii va domina pe liberali.

 • Dorin Tudoran

  @ Ultor

  1. Pentru mine evolutia/involutia dnei Macovei este cel mai tulburator esantion al vietii politice romanesti. Am admirat-o (inca o admir pentru anumite lucruri) pe dna Macovei de multa, foarte multa vreme. Dar nu inteleg cum accepta sa fie pus in genunchi, pe coji de nuca, in propriul partid, de fiecare data can deschide gura despre primenire, cod etic etc., dar incearca sa faca ordine pe intreaga scena. O judecata simpla spune ca, de nu este capabil sa faci curatenie in propria bucatarie e impropiu sa tipi “”Uite ce gandaci umbla prin bucataria alora!”… Cad o vad tinandu-se de mana, in semn de victorie, cu dl Blaga, omul care i-a taiat vorbirea in PD-L de fiecare data cand a venit vorba de reforme interne, nu stiu ce sa faca: sa zambesc ori nu…

  2.Antiamericanismul dlui Antonescu este o alta minciuna cat Everestul. Dl Antonescu are alte defecte — i le-am reprosat de-a lungul acestor ani in multe texte — dar sa-l scoti drept anti-american, anti-NATO si tradator de tara, care pune in practica INSTRUCTIUNILE Moscovei este semn de teribila ticalosie…

  3.Crimele lui decembrie 1990 sau ale lui iunie 1990 nu-i pot fi atribuite dlui Ponta, dar e de ras, nu?, cum discutand pret de sute de … pagini cu dl Iliescu, cineva a uitat sa fie cat se poate de sincer si… “sttintific” si sa intrebe ce se cuvenea despre decembrie 1989 si iunie 1990. De la plagiat la TRADARE DE TARA e cale lunga, o acuzatie nerusinat facuta din motive de propaganda…

  4. Nu aveti dreptate. Intrarea in NATO a fost pregatita de administratia Emil Constantinescu. Acei oameni a sustinut SUA si aliatii occidentali in razboiul dechis Iugoslaviei lui Milosevici. Partidul dlor Iliescu si Nastase au criticat atunci dur pozitia dlui Constantinescu, dar au cules roadele acelui optiuni de curaj…

  5. Dl Basescu va fi avand cele ce-l “recomanda” pentru susoendare, tehnic, insa, acuzele de “incalcare a Constitutiei” au fost subrezele rau.

  6. Corect, ISTERIZAREA opiniei publice urmareste exact asemenea efecte: sa-ti fie teama ca spunand ca te-ai saturat de X inseamna automat ca esti pe partea lui Y si, pe cale de consecinta esti si tu agentul Moscovei sau al Washingtonului; dupa cum da bine acuzatia…

  7. Dl Ponta nu poate ramane premier. Problema Domniei sale, dupa reintoarcerea dlui Basescu la Cotorceni, nu va fi, pe fata, dl Basescu; va fi plagiatul. Daca impotriva masinatiunilor propagandistilor dlui basescu il mai poti apara pe dl Ponta, cand are dreptate, impotriva acuzatiei de plagiat nu-l va putea apara nimeni. Ca pentru milioane de oameni plagiatul nu reprezinta o problema majora, mai ales in comparatie cu mizeria vietii lor materiale, e adevarat. Dar soarta unui premier se joaca pre multe neveluri si cred ca dl Ponta nu are cum sa castige o asemenea batalie…

  8. Cata vreme USL inseamna si dl Dan Voiculescu, orice batalie impotriva dlui Traian Basescu este pierduta. Asa a fost pana acum. Asa va continua sa fie.

 • Gheorghe Campeanu

  Radio Erevan -- un ascultator ne intreaba: este adevarat ca la Bucuresti a avut loc o lovitura de stat parlamentara? Raspundem: da, este adevarat. Dar nu a fost o lovitura de stat, ci o lovitura de teatru. Si nu parlamentara, ci sahista (rocada). Pentru acei ascultatori mai studiosi, pentru conformitate (with the permission of our local affiliate) :

  rel="nofollow">

 • Daniel StPaul

  Domnul Tudoran, vad ca daca mai periem din fluuri si modulam niste frecvente, in mare, nu stam departe, inclusiv in ce priveste cei arbitri (mai sus am inchis ghilimele precoc, trebuia sa fie “binevoitori arbitri externi”). Nu stiu daca vacanta are virtuti terapeutice, sigur le are pe cele igienice. Sa o petreceti cu bine, in seninatate.

 • InimaRea

  Eu m-am gîndit să iau în serios panglicile vijîind în aerul leşinător de cald. Cum am făcut cu “lovitură de stat”, pot şi cu “trădare de ţară”.
  N-o s-o iau pe după piersic, să definesc trădarea de ţară, bunăoară. N-ajung nicăieri definind-o fiindcă, astfel, nu există cum e definită de lege, şi pierd bunătate de ocazie de a bate cîmpii.
  Trădarea de ţară e firească urmare a loviturii de stat -- dacă nu cumva îi e chiar sursa. Faptele:
  -- majoritatea parlamentară s-a sucit de partea USL -- partea parlamentară majoritar formată din disidenţii PSD (UNPR) şi minorităţile (afară de maghiari) au votat contra guvernului Ungureanu.
  Pînă aici, totul a fost perfect democratic, nici vorbă de trădare de ţară. Deşi, “unele voci” indicau o amplă campanie de racolare contra cost, a foştilor susţinători ai majorităţii parlamentare controlate de PDL. Ca-ntr-o uvertură, se anunţa tema trădării, pe care avea a se construi întreaga operă. Totuşi, acele grupuri parlamentare n-au fost acuzate de trădare decît cu jumătate de gură. Atunci, s-a spus că din bun-simţ, de vreme ce tot prin racolare ajunseseră a sprijini PDL. Or, la noi se ştie că racolarea e ca-nchirierea în vederea cumpărării -- costă.
  Odată instalat Guvernul Ponta, tot democratic, cu preşedintele Băsescu pe post de oficiant, lumea jubila -- avem coabitare. Vezi-Doamne, sîntem civilizaţi, europeni, ne putem permite pînă şi acest gen de echilibristică politică. Mulţumirea generală venea de acolo că, astfel, se-nchidea cercul -- experimentaserăm toate artificiile democratice, pînă şi guvernul minoritar (Tăriceanu II). Ne mai rămăsese coabitarea să-ntregim tabloul, să arătăm că avem o democraţie funcţională în orice condiţii.
  A fost ca spargerea frontului la Iaşi -- vara lui ‘944: fosta putere, acum în opoziţie, s-a repliat pe linia Nămoloasa-Focşani. Dar a minat temeinic terenul pe care urma să-nainteze duşmanul.
  Observaţi, vă rog, că -- dintr-odată -- dispare raţiunea coabitării. De fapt, era vorba de un armistiţiu -- scurtul răgaz dintre un moment şi altul al războiului. Ambele tabere erau pregătite de continuarea războiului fiindcă se stia foarte bine că USL nu preluase puterea ca să coabiteze cu Băsescu ci ca sa-l captureze. La rîndul său, Băsescu minase temeinic terenul viitoarei confruntări -- referendumul prin care să fie demis.
  Mă opresc aici cu faptele, şi găsind că toată lumea le cunoaşte, şi gîndind ca a venit vremea întrebării de baraj: Unde era preocupare pentru ţară, în toată povestea asta?
  Ar putea părea absurdă întrebarea, cînd ţara devenise teatru de război -- ceva ce nu e de menajat ci de distrus dacă e la inamic. E cum te-ai întreba ce rost a avut Bătălia Stalingradului, cînd n-a mai rămas piatră pe piatră acolo. Un rost strategic sigur că a avut dar nu şi pe acela de a fi altceva decît teatru de război, de a fi ferit de distrugeri. Proportions gardees, demolarea ţării apare a fi fost trecută -- de către beligeranţi -- la pierderi colaterale, hai -- consecinţe nedorite dar inevitabile dată fiind furia războinică bîntuind ambe taberele.
  Pînă aici, e clar -- trădarea de ţară avea să fie preţul înfrîngerii: tabăra învinsă e normal să fie trădătoare, după cum e normal să fie patriotic-salvatoare cea învingătoare.
  Faptul că Aria Trădării e marş de luptă doar într-o tabără arată ca aceea e gata de luptă pînă la victoria finală -- de orice parte-ar fi aceea. Cît ne priveşte pe noi -- victimele colaterale, iar nu miza războiului fiindcă nu contăm, sper că se vede şi din Patagonia -- sîntem la mîna norocului de a muri de mîna ori mînia unora ori altora, căci şi unii, şi alţii funcţionează după deviza “Ori toţi să trăim, ori toţi să muriţi”.
  Apoi tocmai asta-i trădare de ţară dar cine să mai bage de seamă în vîltoarea evenimentelor cărora le sîntem victime de serviciu şi la care privim vrăjiţi, de parcă ni s-ar ghici în cafea, nu ni s-ar pregăti mizerabil sfîrşit?
  PS: Invocarea rolului spiritual al Vocii Rusiei e de pus alături de de-acum uitatul cocoşism al lui Băsescu vs Putin. N-aduce c-un scheunat al fiorosului dulău de-al’dat’?

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran
  @ Gheorghe Campeanu # 30

  Stimate Domnule Tudoran,

  Azi la B1 TV, in locul invitatului permanent, Ion Cristoiu, a participat invitatul permanent “interimar”, Dan Tapalaga ( pe bune…, asa i-a zis moderatorul )….

  Si la “interimar”, 2 + 2 tot 5 face…La invitatul permanent, acel 5 din disputa cu dvs. tinea complet de vointa lui si a oamenilior in care el credea. De data asta insa, 5-ul lui Tapalaga cred ca tine de oameni ca dvs. Sau ca mine. Sau ca cei pe care ii voi propune in acea structura a societatii civile romanesti imaginata de Vasile Paraschiv ( aminitita in adresa catre Bogdan Hossu, adresa transcrisa in comentariul 94 la materialul dvs din 31 iulie a.c. ). Sper ca inca tineti la acel 4 originar….4-uul cu care operam noi, in cvasiclandestinitate ( nu ca ne-ar fi frica – doar ca nu ne baga nimeni in seama…), nu arata prea bine….4-ul nu ofera nimic in afara de valori si principii. 5-ul ofera tot, contracte, sinecuri, ambasadori care lupta alaturi de tine, institutii europene care sunt ingrijorate cand e amenintata “democratia”…Ca am ramas fara economie in 22 de ani si cu milioane de someri fara nici o perspectiva, nu mai conteaza. Conteaza ca avem lideri politici abili care pot fructifica la maximum faptul ca 4 + 4 fac 5 pentru sustinatorii lui !

  Invitati nepermanenti la emisiunea de la B1 TV au fost Gabriel Liiceanu si Andrei Oisteanu…Si in aceasta materie, acoperind realitatea de la stanga la dreapta, in toata “tinichigeria”ei ( ca sa nu-I zic filozofie, un cuvant demodat…)….L-am ascultat putin doar pe Gabriel Liiceanu. Spunea ca se simte ranit…Pacat de Siegfried si cum i-o mai spune ceilalte masini de “supertinichigiu” ( parca Volvo si BMW ? ), ce sa mai zic de sarurile de baie si sapunurile fine pe care le evoca in timp ce sute de mii de romani anual umpleau autocarele spre Spania, Italia, Germania, etc…Ati mers vreodata cu autocarul 2 zile incontinuu ?

  Cred ca daca cel mai mare dusman al Romaniei incerca sa infiltreze la noi pe cineva ( persoana sau grup ) cara sa ne aduca mari prejudicii, n-ar fi reusit niciodata sa aiba “eficienta” pe care o avem noi insine….In 2004, la alegerile prezidentiale, am stat la Ambasada de la Paris la o coada imensa pentru a-l vota pe Adrian Nastase. De ce ? Stiam ca daca vor veni altii, se vor face ca o vor lua de la inceput…in timp ce “papusarii”, implicati ( dar fara efecte ) sau neimplicati ( mai periculosi, deoarce loviturile lor, date in tihna, pot fi mai precise ), vor fi oricum in castig, luandu-i un primire pe altii mai proaspeti in “prostia” lor….O lege a “democratiei” se pare ca releva ca, din 4 in 4 ani, cei care chiar cred ca pot misca ceva, se pot trezi rapid ca raman in afara jocului… Cei care sunt tot timpul in joc, pot crede, in tari ca Romania, ca se poate creea un perpetuum politic…Cred ca retineti ca odata credeam si eu asa ceva despre Karl Rove – George Bush….Acolo lucrurile s-au echilibrat. Sunt convins ca asa ceva se va intampla si acum, DESI DUPA ATITUDINEA EUROPEI DIN ULTIMUL TIMP ( Comisia de la Venetia este doar pentru dulai, pentru catei, chiar musca…) parca incep sa inteleg de ce DOAR IN ROMANIA IN ANII 1990 S-A CONSIDERAT CA A FOST O LOVITURA DE STAT SI IN REST AU FOST REVOLUTII DE LA “MAMA LOR” ( ADICA GLOBALE, ADICA FOSTELE INTERNATIONALISTE…dupa cum ilustreaza si d-nul Gheorghe Campeanu in comentariul nr. 30 de mai sus….). Numai Nea Nelu ( din pacate n-are nici o treaba cu Nelson, cum incearca sa ne incurce “biciclistul sef” si sa mai faca o tura in timp ce noi incercam sa ne dumirim…) nu s-a prins inca..

  Redau mai jos comentariul meu trecut pentru TPA. Desi vazusem ulterior printre premiati pe Arthur Silvestri, parca Bartolomeu Anania…O tara ca Romania insa, la granita intre doua lumi, a mai multor religii, nu cred ca isi poate permite sa nu stranga in acea “masa critica” oameni in stare sa adune in sufletul lor ceea ce poate da sens zilei de maine.

  Ref. la acea structura a societatii civile mentionata mai sus, vizand “masa critica” de care scriati odata ( de fapt, de cateva ori ), vazandu-l pe Mircea Dinescu la o emisiune cu Emil Hurezeanu, primul cu 2+ 2 = 4 si al doilea cu 2+2 =5, m-am gandit si la un slogan : MIRCEA, FA-TE, DIN NOU, CA LUCREZI ! Dar, cum spuneati, transferurile costa scump….

 • Dezideriu Dudas

  Comentariul pe blogul TPA -- TEOLOGIE PENTRU AZI , la materialul ASTEPTAM LA MIJLOCUL VERII– D-lui Pr. Dr. Dorin Octavian Piciorus

  I-am cunoscut si / sau am comunicat cu : Paul Goma, Vladimir Tismaneanu, Dan Culcer, dr. Ionel Cana ( liderul SLOMR), Vasile Paraschiv, Elvira Iliescu ( o scriitoare din Constanta care a scris cartea “Rasul “ ca pamflet impotriva lui Ceausescu in anul 1986, dar Monica Lovinescu a consider-o prea radicala pentru a o populariza in Occident!!! ), Claudiu Iordache, Florin Postolachi ( Brasov 1987 ), Catalin Bia ( Brasov 1987, student atunci ), Costica Dobre( Lupeni 1977 )…Chiar si pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu…. Va asigur ca va inselati in privinta d-lui Dorin Tudoran, cu care, bineanteles, comunic de cativa ani pe blogurile sale ( succesive ). Mai mult chiar, cred ca poate reprezenta unul din putinele repere alaturi de care se mai pot coaliza forte relevante pentru iesirea tarii din crize ( cand am aflat din Jurnalele de la Nemira ale lui Paul Goma de ce Romania este exact cum o vad si eu, doar Dorin Tudoran, dintre elitele vizibile, a mai fost in tabara lui Goma si “ a mea” – e drept, lucrurile sunt mult mai complicate in relatia Dorin Tudoran – Paul Goma, dar va asigur, daca vorbim de Romania, numitorul comun e prea mare ca sa nu reziste la orice alt calcul……)

  Va admir forta si consecventa cu care reusiti sa uniti zilnic ceea ce apare mai relevant in opinia publica romaneasca, dar, fiind din cei care “citesc o singura carte” ( intru doar pe blogul d-lui Dorin Tudoran, desi de la eveniment…, citesc zilnic si blogul lui Adrian Nastase ), din acea ”carte”… , cred ca vad mai in detaliu realitatile. Tot ceea ce ii reprosati, va asigur, exista ca si forta si putere de argumentatie ( chiar daca uneori nu direct din condeiul d-lui Dorin Tudoran ) si la polul opus, prin comentarii care contrabalanseaza opiniile ce pot fi considerarate de unii , subiectiv extreme. Stiu ca d-nul DT v-a mai raspuns odata la o acuzatie asemanatoare, m-a mirat atunci felul in care dvs. ati acceptat evidenta, dar, discutia nu atinsese nivelul argumentelor. Nici acum nu aduc argumente concrete, ar insemna prea mult ca timp pentru mine, tinand cont cat si acuzele nu sunt formulate structurat, dar va asigur ca forta cu care fac afirmatiile aici este complet onesta si bazata pe realitate.

  Pe un alt palier, cred ca participarea oamenilor ca dvs. la limpezirea apelor in Romania este esentiala. Citesc despre faptul ca Ignatiu de Loyolla a insuflat iezuitilor si traiectoriei lor alaturi de biserica ideea CUO UNIVERSALIUS EO DIVINIUS ( Unde e ce-i mai universal, acolo e ce-i mai divin )…Poate globalismul este inca sub influenta determinanta a acestei legi “lasate” cu titlui de diktat elitelor si tarilor puternice….Nu vad o posibila trecere naturala la dinamica fireasca a democratiei, in sensul ca localul influenteaza determinant ( dar nu decisiv ) universalul, dar vad o posibila trecere prin maladiile spiritului contemporan ale lui Constantin Noica, structurate pe triada sa ontologia I-D-G ( Individual – Determinatii – General )…

  Dupa Comentariul 87 ( ultimul… -- cel de acolo il acuza de obicei pe d-nul DT de exact inversul sensului acuzatiilor dvs. ) al materialului d-lui Dorin Tudoran la care faceti referire mai sus, vor apare ( sper, in continuare…)2 comentari ale mele ref. la un Consiliu National al Societatii Civile ( in adresa catre Bogdan Hossu ) si la un sistem de promovare asociat Noii legi a sanatatii. Sper ca veti intui astfel motivatia acestei postari.

  Cu stima,
  Dezideriu Dudas

 • Dorin Tudoran

  @ Inimarea

  Ce sa mai zic? Javre.

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Deh, echipa mare, dl Liiceanu a ajuns sa joace in aceeasi echipa cu dl Ion Cristoiu… Tare.
  La numirea dlui Tismaneanu ca presedinte al Comisiei de analiza…., dl Liiceanu a tipat, a acuzat, a declarat ca oricine, dar nu nenprocitul de Tismaneanu. I-am transmis atunci, print-run prieten comun, ca prostestul sau este nu doar deplasat; era ridicol. Dupa ce s-a bransat la dl Tismaneanu ne spune ca fara acesta din urma nicio decomunizare in Romania nu e posibila.
  Asta-i marfa! cand avrea emisiune la Vantu, Vantu nu era “n criminal”. Pe urma, Vantu a devenit un criminal. Etc.
  Mircea Dinescu… Oricat de drag imi ramane, Mircea si eu avem moduri diferite de a trece prin lume.

  Despre dnii A. Silvestri si B. Anania, fiind plecati la Dumnezeu (desi nu sunt sigur ca exact acolo vor fi ajuns…) nu mai am de adaugat nimic la ce am spus pe cand era, bine mersi, in viata.

 • Gheorghe Campeanu

  Daca nici Vocea Rusiei, nici Radio Moscova, nici Radio Erevan nu sint acceptabile (sau pe plac), in prag de vacanta(e), pun la bataie o solutie ideala: Radio Gaga

  rel="nofollow">

 • andrei i

  Surprinzator sau nu, pdl-ul a facut unele reforme care merg in sensul crearii unui stat…democrat-liberal (ma refer la noile coduri, civil, al muncii etc., la noua lege a educatiei, la continuarea reformei in justitie, la noua lege a sanatatii -care a fost intre timp promulgata de usl, la activitatea ICR, la incercarea de a impune confiscarea “averilor obtinute ilegal”). Asta arata ca, de bine-de rau, “aripa reformista” a reusit sa-si faca simtita prezenta.
  Monica Macovei a devenit mai “flexibila” pt ca a inteles un lucru pe care C. Preda l-a stiut de la inceput (ca doar e specialist in stiinte politice), si anume ca daca vrei sa impui niste principii in politica trebuie sa te descurci prin hatisul de relatii, interese, persoane, practici, mentalitati, apucaturi etc. Alta solutie nu cred ca exista, atata vreme cat nu doar “clasa politica” e cum o stim, dar si societatea deasupra careia sta lucreaza dupa niste scheme asemanatoare -coruptia, incultura politica, mahalagismul, astea sint niste lucruri larg raspandite si “la firul ierbii”, vin de departe, din trecut, si nu pot fi schimbate decat printr-o actiune atenta, prudenta, de lunga durata; insa in momentul in care reformatorii vor ajunge in posturi cheie, efectele se vor vedea (s-au vazut cu Monica Macovei in 2005, s-au vazut si cu MRU in 2012 -acesta din urma a demascat o buna parte din coruptia guvernului Boc, chiar si in conditiile in care a fost sabotat de mafia pdl-ista; daca MRU ajunge presedinte, ales prin vot popular, va avea o marja de actiune chiar mai mare).
  Triumful FSN-ului in ’90 n-a fost doar rezultatul manipularii si ignorantei, retelele cvasi-mafiote erau deja formate si aveau o larga “clientela electorala”; nici faptul ca pdsr-ul a fost partidul cel mai solid si mai longeviv de dupa Revolutie nu e o intamplare, largi categorii de oameni l-au votat pt ca “se regaseau” in el, isi recunosteau in el “valorile”.

 • andrei i

  Si URSS-ul si SUA inercau sa-si faca “satelitii” sa semene cu sine; numai ca unii erau un stat totalitar cu o conceptie economica stupida si falimentara, in timp ce altii erau o democratie liberala (fie ea si imperfecta).
  Japonia si Germania au fost ocupate, conduse si reconstruite de americani dupa ’45; rezultatele: au renuntat complet la veleitatile raboinice (spre diperarea lui Yukio Mishima…), au devenit niste tari prospere si democratice (in Japonia nu existase practic nici o traditie democratica inainte) -sigur ca au existat si cauze “interne” pt asta, dar si conditiile trebuie sa fie favorabile: diferentele intre RFG si RDG erau vizibile cu ociul liber, la fel intre Cehoslovacia (o economie foarte dezvoltata inaine de razboi) si Austria. Coreea de Sud, Taiwan au fost o perioada cvasi-dictaturi (sustinute de americani), apoi au devenit democratii (cu minusuri, ma rog) si economii prospere; Singapore e un regim autoritar, dar o putere economica. E drept ca lucrurile stau diferit in Arabia Saudita, dar aici e vorba, probabil, de diferentele dintre civilizatii/culturi/mentalitati/istorii/practici etc.
  Tarile ex-sovietice stie toata lumea cum arata (ceea ce nu inseamna ca nu se schimba treptat, dar asta tocmai pt ca au intrat in “sfera de influenta occidentala”). Rusia nu da semne ca ar vrea sa se schimbe (desi, protestele…dar protestatarii nu sint neaparat adeptii unui model liberal-democratic).
  Prefer sa ramanem in “sfera de influenta” occidentala (si poate pune Antenescu la loc steagul NATO; de ce Doamne iarta-ma l-a luat de acolo ?)

  ps. evident, lucrurile sint mult, mult mai complexe…dar nu cred ca le-am deformat prea tare, in linii generale

 • Pingback: Radio Moscova versus Vocea Rusiei()

 • @Dorin Tudoran

  Ati scris de mai multe ori, intr-adevar si, din pacate, nu pot sa va contrazic: “dl Basescu poate fi gasit vinovat de multe dar nu si de faptul ca este cel mai abil politician roman de multi, foarte multi ani.” Dar, mie, cuvantul abilitate, atunci cand ii este lipit ca eticheta unui lider politic, nu-mi evoca altceva decat figura unui Stalin, a unui Ceausescu chiar. Ce inseamna abil, cand vorbim despre un “sef de stat” caruia nu i se pot adauga, sub nicio forma, atributele de democrat, altruist, benefic, progresist, bine-intentionat, patriot pana la urma?
  O pacoste, poate… O calamitate… Ori o tragedie!

 • z e r l e n d i

  Fabuloasa emisiunea de la B1, cu Dan Tapalaga in scaunul lui Ion Cristoiu si GL jucind un rol de zile mari! Geniul ginditorului din Gagesti plutea deasupra undelor. Nu am crezut ca este posibila -- fie si intr-o emisiune tv -- aprobarea explicita a unui GL fata de citatele din Ion Cristoiu, livrate cu admiratie de tinerii “jurnalisti”.

  Dificil de descris rolul respectiv … “Indignare”, dar si “sentimentul de a apartine elitei” si de a vedea bine lucrurile. Spre deosebire de “popor”, care e “prost” … Spus explicit: “prostia” celor care nu inteleg lovitura de stat. Basescu e un fel de “pneumonie”, Ponta-Antonescu -- … de-a dreptul “cancer”. Incremenit in bovarism, GL crede despre domnia sa ca se afla, incontestabil, in singura varianta onesta de comportament public acceptabil. Si cit dispret pentru toti ceilalti! Un dispret infinit …

  Am schimbat canalul, abulic, destramat, imaginindu-mi -- ca tot sint la moda (politologica) intrebarile de acest tip -- “ce ar fi spus … Constantin Noica ?”, daca ar fi vazut emisiunea respectiva. Sa te vrei cal de cursa si sa te comporti ca un cal de circ …

 • Dorin Tudoran

  andrei i

  1. Am scris, in cateva randuri, ca guvernle Boc si-a sporit cota de nepopularitate si prin reforme pe care au trebuit sa le faca, fiindca altii, inainmtea lor, nu sia-u luiat riscul sa le faca: un efect cumulativ al nepopularitatii. Dar au facut si multe lucruri aiuri si in stil arogant.

  2. A reusi cate veavas pe scena politica si nimic in sanul propriului partrid ramane pentru mine o ipostaza de neinvidiat. Nu stiu, de pilda, cine o poate lua in serios pe dna Macovei, pe scena mare, cand tipa impotriva coruptiei. matarpalzlacurilor, aranjamentele, cand in interiorul propriului partid nu o asculta nimeni. Si-apoi, in cazul transformarii drei Elena Basescu in parlamentar euro-european (gainarie jenanta de care azi pana si dl Basescu vorbeste nu tocmai cum vorbea in momentul “miracolului” politic), dna Macovei a jucat un rol dr fruntr ETC.

  3. Ce s-a vazut foarte pregnant in 2012 in cazul dlui MRU a fost imposibilitatea Domniei sale de a explica un extrem de periculoas conflict de interese: sotul -- sef SIE, sotia -- primeste de la o institutie straina 80,000 Euro anul, doar pentru ca figureaza in Boardul institutiei…

  4. “Valorile ” -- banii, “deschiderile”, calatoriile de lux etc.

 • Dorin Tudoran

  @andrei i

  Nu tocmai eu anm sa va contrazic ca Romania trebuie sa ramana alaturi de lumea occidentala. cNefericirea este ca,matunci can a fost primita in niste structuri, nu merita inca (nu indeplinea toate conditiile) si atunci cand ti se face o favoare,mai apoi, ti se cere favoare dupa favoare. Este ca si cum nu te califici sa fii acceptat membru intr-un club select, nu ai bani sa-ti plateste “cotizatia anuala”. Te ajuta cineva, iti plateste cotizatia, dar can iti spune sa faci un anume lucru, trebuie sa-l faci… Simplu.

 • Dorin Tudoran

  @Zerlendi

  Perechea Traian basescu -- Ion CRistoiu este imbatabila.

 • Dezideriu Dudas

  @ andrei i # 38

  Revedeti Ghe. Campeanu # 30 ( mai focalizat… ) si # 37 ( mai “certocrat”… ) ref. la “valori”. In rest, de acord cu tot ce scrieti aici. Ramane sa va mai si valideze in evolutia lor viitoare MM, MRU….Au tot timpul ( deocamdata sunt ocupati, dar vor avea timp suficent )….Recunosc ca, totusi, exista intr-adevar o constructie ( retorica prin excelenta sau nu…) care trebuie continuata…Pe “aceasta parte”, cred si eu ca, intr-adevar, dincolo, trebuie plecat de la zero…Dar, pe toate celelalte partile, cele peste 7 milioane de romani au nevoie de solutii. Iar aici cred ca USL-ul poate avea ceva de spus. Si in alte dati, au spus cate ceva…PDL-ul “a spus” atat de multe in ultima vreme, ca ar trebui sa se mai odihneasca….Ref. la “partea principala” insa, nu sunt sigur ca, daca a miza prea mult pe Occident, doar in registru retoric, mai poate insemna vreo miza. Occidentul chiar a crezut initial ca e o lovitura de stat…Apoi, la calm, isi vor (fi) da(t) si ei seama daca merita sau nu sa mai mizeze pe vreo entitate politica romaneasca…Marul discordiei institutionale actuale, romanii din strainatate din ultimii ani, au mizat de mult pe … SUPRAVIETUIRE ! Sunt curios ce politician roman ar avea curaj sa discute deschis, pe bune, cu ei….Daca odata, ca “politician abil”, te puteai considera POPEYE pe domeniu…, acum ( cand e criza si in Occident, si dau si ei afara muncitorii, mai ales pe emigranti…, iar in Romania nu te poti intoarce real…, iar retoric, nu te poti intoarce din cauza “securistilor” si a “comunistilor”…) nu cred ca poti iesi din fustele lui OLIVE ( nu stiu pe cine am plagiat cu POPEYE -- OLIVE, dar, recunosc…., ca sa nu ma prinda urmasii academicianului Elena Ceausescu )….

 • andrei i

  @D. Tudoran:
  ei, nimeni nu e perfect, nici macar Monica Macovei si MRU…Da’ macar la astia se vede ca se straduiesc sa fie altfel (chit ca nu le iese mereu). Exista persoane care sa faca acelasi lucru in USL ? Nu-mi vine nici un nume in minte, zau.
  @zerlendi: n-am vazut emisiunea de ieri, dar am vazut multe emisiuni cu dl Liiceanu (inclusiv una acum vreo 10 zile) si nu mi s-a parut niciodata ca ar fi arogant (si cu atat mai putin “plin de dispret”). De-asta ma mir mereu ca sint o gramada de oameni care-l acuza de aroganta; probabil il acuza ca nu ridica in slavi “intelepciunea poporului”, ca nu vorbeste cu entuziasm despre manele (cum fac stangistii de la Criticatac) si ca nu face declaratii lacramoase despre capitalismul cel fara inima si oamenii saraci care -cica- o duceau mai bine pe vremea “vechiului regim”. Si mai vorbeste si despre comunism si sechelele sale…sa ne lase, domnule, noi azi tre’ sa combatem capitalismu’ !

 • z e r l e n d i

  @andrei i

  Mirarea e inceputul … nu mai stiu carui lucru.

  Comentariul meu nu continea vreo referire la aroganta (dispretul e altceva, cred), nici nu proslavea intelepciunea “poporului”, nu continea nici vreo “critica” lacramoasa sau nu la adresa capitalismului. Nici apologia manelelor nu o gasesc acolo unde cu atita ironie de buna calitate ma asezati.

  Faptul ca exista un grup de oameni -- cei de la Critic Atac -, care sustin anumite lucruri poate avea sau nu o legatura cu cele spuse de mine. Eu cred ca nu, dar parerile pot fi diferite.

  In rest, ce sa mai spun …, poate ca dl. GL isi atrage foarte multa antipatie, nu pentru ca apara capitalismul, nici pentru ca dispretuieste bacanii, nici pentru opera domniei sale, ci pentru alte lucruri. Poate … nu pentru ceea ce zice, ci pentru ceea ce nu zice. Sau nu a zis. Poate ca invidia si resentimentul nu explica aceasta antipatie.

  Cind incaleci armasarul nevazut al antilichelismului valah, cind ridici sabia eticii cu atita dexteritate, este posibil ca unora sa li se para rezonabil sa ataci toate lichelele, nu numai pe cele dintr-o tabara.

 • Ultor

  @ andrei i

  Monica Macovei si MRU sunt doi impostori (aici se aseamana perfect cu seful lor); biografiile loe nu-i recomanbda deloc, dar deloc, pentru un discurs radical anticomunist sau anticoruptie. d-l Tudoran avea perfecta dreptate in acest sens. Sa te faci ca ploua cand e vorba de coruptia si abuzurile propriului sef si ale propriului partid, dar sa te ratoiesti si sa hiperbolizezi defectele adversarului te descalifica iremediabil. De fapt in acest fapt consta si criza morala/politica in care ne gasim: agenda modernizarii a fost confiscata meschin , cinic si oportunist de o grupare a sistemului ticalosit- aripa securista a FSN-ului. Distrugerea partidelor istorice a vizat tocmai acest rezultat. O noua forta politica care ar dori sa dea consistenta acestui discurs ar trebui sa se delimiteze categoric de de orice aripa fesenista. De aceea N.Republica sau MRu nu sunt decat clone cosmetizate ale sistemului ticalosit. Atat si nimic mai mult.

 • Ultor

  @ d-l Tudoran
  aveti dreptate sa sustineti ca meritu esential in integrarea euro-atlantica aprtine regimului Constantinescu ( un presedine nedrept marginalizat de contemporani dar sunt sigur reabilitat de istorie). Vroiam doar sa afirm ca fostii neocomunisti devenisera parteneri credibili ai Occidentului in 2003. Ca aceasta repozitionare a acestor lideri e consecinta determinarilor geopolitice si nu al convingerilor lor, e o alta discutie.
  Revenind la presedintele Constantinescu, nu pot sa-mi reprim o anumita frustrare produsa de aceasta intelighentie gedesista. Pentru defecte cu adevarat minore, Constantinescu a fost practic desfiintat, pe cand in cazul lui Basescu, cu cat se da cu oistea mai tare in gard cu atat se gudurau mai tare pe langa el, prostituandu-se intelectual. Singurul merit pe care-l gasesc regimului Basescu din aceasta perspectiva e faptul ca s-a constituit intr-un test al caracterelor, pe care multi -- prea multi -- l-au picat cu brio.

 • Shadow

  @andrei i
  sarmanii macovei si mru se straduiesc? Sa ce? macovei se straduie sa distruga tot ce a reprezentat dansa. iar mru nu-si poate depasi conditia de fost cadru din pepiniera de partid.

  de ce ar trebui sa te straduiesti sa fii altfel decat esti? ca sa-i minti pe cei din jur?

 • @andrei i #46
  Ziceti dvs.: “ei, nimeni nu e perfect, nici macar Monica Macovei si MRU…Da’ macar la astia se vede ca se straduiesc sa fie altfel (chit ca nu le iese mereu). Exista persoane care sa faca acelasi lucru in USL ? Nu-mi vine nici un nume in minte, zau.”

  Cam sibilinica exprimarea dvs. Persoanele respective (M. Macovei si MRU) se pot stradui sa fie altfel, fie in bine, fie in rau. Daca pana acum “nu le-a iesit mereu” cand credeti ca le va creste rata de reusita la nivelul expectatiilor dvs.? Unii, (multi), printre care ma numar si eu, am inceput sa fim tot mai convinsi ca nu le-a iesit atunci cand trebuia sa le iasa, iesindu-le , in schimb, exact atunci cand nu ar fi fost cazul. Cum ar spune englezul: wrong time, wrong place. Ori, vorba unui epigramist francez: binele facut l-au facut rau, dar raul ce-au facut, l-au facut… bine!

  P.S. Nu cred ca exista persoane care sa faca aceleasi lucruri in USL, ceea ce, in cazul de fata, nu e un atuu pentru uniune ci, dimpotriva, un handicap!

 • @) Dorin Tudoran, Gheorghe Campeanu

  Stati, maestrilor, ca ma bintuie de cind am citit prima oara articolul, asa un fel de scrupul al precizei -- dupa cum parca aud si acum in urechi vocea care anunta ce post emite acolo, “Gavarit Moskva/ Vorbeste Moscova”, acesta pare a fi numele corect al postului sovietic. Ceva efect trebuie sa fi avut daca eu, care eram copil si nu-l ascultam, dadeam doar peste el cautinde muzica occidentala, nu am uitat inca vocea aceea…

 • mihai rogobete

  Şi, dacă Dumnezeu este esenţa spritualităţii colective -- cel al acesteia, aşa cum este -, cine ne va judeca, ajuta şi salva ?
  Ni se prognozează veri din ce în ce mai fierbinţi. Nici obiectivitatea legilor naturii n-am fost capabili s-o controlăm. Apocalipsa naturală e o glumă faţă de amploarea şi complexitatea celei sociale.

  Pentru cine mai are timp, excelenta recentă ecranizare a pre-revoluţionarului IDIOT : http://filmehd.net/idiotu-2003-serial-tv-filme-online.html

 • m anton

  Lupta politica din ultimele luni pare a se desfasura dupa scenariul „istoriei ieroglifice”.
  1. Bruxelles-ul (Poarta) in plina criza structurala (ca si Constantinopolul dupa confruntarile cu Liga Sfanta; Bruxelles-ul dupa „asaltul” de catre cei ce se considera dez-europenizati pe nedrept dupa ultimul razboi), fara viziune (de unde viziune fara bani), fara oameni care sa fie capabili sa gandeasca proiecte de viitor (Barroso -- maoist in tinerete, convertit netransparent -- ca absoluta majoritate a politrucilor rosii de ieri -- nici el nu stie la ce; Ashton, devenita baroneasa si datorita banilor sovietici, fiecare cu schelete prin mansardele colbaite ale caselor de la tara; s.a.m.d.).
  2. Corbul (Constantin Brancoveanu), cel care isi baga nasul peste tot, mai nou aranjand venirea ploilor dupa 31 august, atunci cand va reveni la Cotroceni.
  3. Strutocamila (Mihai Racovita), cel pe care Brancoveanu il urca pe tron in 1703 in locul ginerelui sau, Constantin Duca (Vidra), tradator al intereselor socrului. Aceasta schimbare de domnie, in detrimentul Cantemirestilor, il face pe Dimitrie Cantemir sa-si scrie alegoria. Cine e astazi Strutocamila? Au fost cativa candidati la succesiunea „tronului” de la Cotroceni, pe care dl Basescu i-a tot scos la suprafata, dar, se pare, nici unul nu a indreptatit, cel putin deocamdata, asteptarile. „Cămilă nepăsărită și pasire necămilită”.
  4. Cantacuzinii (in frunte cu Soimul, Toma Cantacuzino), filorusi, agenti secreti si parteneri strategici ai statului rus. Daca ne-am lua dupa cei ce sustin teza „Vocea Rusiei”, astazi rolul Cantacuzinilor il joaca Antonescu, Ponta s.a.
  5. Ca si acum 300 de ani cele doua parti sunt secondate de: „câini, ogari, mâțe de casă”, „jiganii și pasiri, carile în sine vreo puteare nu au, nici duh vitejesc sau inimos poartă, ce pururea supuse și totdeauna în cumpăna morții dramul vieții li să spândzură (că sufletul supus de țeanchiul negrijei departe stă)” (țeanchi -- punct terminus).
  6. Insa ceea ce nu vedem -- inca -- in „theatrul” lui Cantemir sunt intelectualii propagandisti, care astazi s-ar amesteca fara a fi recunoscuti printre „mâțe de casă” et ejusdem jiganii și pasiri.

 • @) Mihai Rogobete, All

  Multumesc pentru film, maitre. Si un mic dar, pentru toata lumea, nu doar “la schimb”…

  http://www.youtube.com/watch_popup?v=GBaHPND2QJg&feature=youtu.be

 • InimaRea

  andrei i şi nu numai: Îmi e simpatic C Preda, ca şi Paleologu jr. Aş fi vrut să figureze şi Sever Voinescu în “grupul reformator” dar n-a fost să fie. Cum nici cu d-na Turcan n-a fost deşi e o prezenţă încă elegantă în toiul dezbaterilor celor mai dimboviţene posibil -- televizate, adică.
  E altă poveste cu Monica Macovei. Bref, ajunse Fecioara din Orleans printr-un miracol ţinînd de o alchimie pe cît de ezoterică, pe-atît de politică. Fiindcă n-are delfinul slăbănog căruia să-i ţină steagul (dacă nu cumva… Dar nu, hotărît n-are cum fi delfinul taman…) eu o văd mai potrivit distribuită în rolul unui Jean Valejan neaoş -- “ocnaş” cu suflet mare. Sau, şi mai bine, ca pe a noastră Mutter Courage -- o vivandieră ajunsă femeia-comisar (O tragedie optimistă, v-amintiţi?)
  Cînd a apărut, m-am întrebat de ce-ar face cineva ministru al Justiţiei dintr-o ongistă fostă procuror al RSR. Sigur, nu fiindcă fusese procuror comunist -- chiar dacă omenos, căci au fost şi din ăştia, ştiu eu unu’ (pe la Severin l-am găsit, un fost coelg de navetă pe ruta Bucureşti-Titu -- el avocat, eu “de franceză”, amîndoi severineni. L-am căutat prin ‘985-86, la locul de muncă, unde mi-a arătat fişete gemînd de dosare penale ale ţăranilor care furau cu buzunarul de pe cîmp, să-şi ţină animalele de pe lîngă casă. Ce să le fac eu ăstora, ma-ntreba el retoric. Cum să faci puşcărie pentru 3 ştiuleţi?)
  Apoi, am văzut cum Băsescu îşi făcea o adevărată gardă pretoriană din femei “una şi una” aş zice: Elena Udrea, Adriana Săftoiu, Monica Macovei, Roberta Anastase, Monica Ridzi, Rodica Mantale, “fata aia de crescuse sub ochii lui, la Constanţa” (că-i uitai numele de ministreasă a Transporturilor).
  La vremea aceea, i-am recunoscut instinctul politic de a se-nconjura de femei devotate pînă la sacrificiu, aidoma lui Geddafi (acela, practic păzit de o miniarmată de femei, în cortul lui de beduin). Dar mi-am amintit şi de “promovarea femeii”, din timpul RSR, care a dat nume de coşmar -- Aneta Spornic, Suzana Gîdea, Alexandrina Găinuşe etc.
  Era trainic şi spornic să te bizui pe femei bărbate. Or, Monica Macovei era printre cele mai bărbate, din facultate n-o deosebeai de adevăraţii votcari şi chiştocari de “Carpaţi-fără”, slobozi la gură şi iute-njurători de gura ‘mă-si.
  Ei, trebuie că are scouteri pricepuţi Băsescu, mi-am zis, de le nimereşte aşa la fix -- taman cum îi trebuiau: fără pic de ruşine, de o naturaleţe nealterată, cum parcă nici lingurarii, corturarii şi şătrarii nu mai păstraseră.
  A venit primul viol al Fecioarei -- Tăriceanu a avut tupeul să-l aducă, în chiar biroul ei ministerial, pe Dinu Patriciu, marele duşman de-atunci al lui Băsescu (poate că ştie careva de ce, eu ştiu doar că nu fusese de acord cu candidatura lui la preşedinţie, şi că-l cam lua-n balon pe unde se-ntîlneau ei ca aliaţi politici).
  Evident, MM n-a prins guvernarea bicefală PDL-PSD dar s-a instalat în PE -- ba a fost şi consilieră prin Balcani, pe probleme ale combaterii sechelelor comunismului iugoslav, parcă.
  Absolut -- dar absolut -- întîmplător, mişcarea reformistă din sînul PDL a apărut atunci cînd partidul începuse a mîrîi împotriva scurtimii lesei prezidenţiale. Prima afirmare, prima victorie -- veteranii PD au fost trecuţi pe liniile de manevră -- “în teritoriu” (Berceanu, Blaga, Videanu, Frunzăverde etc). Potrivit bunului său obicei, Băsescu avea de-acum doi telegari dar nu ca să fugă telega mai tare ci ca să se muşte-ntre ei, să se vadă ce bine-nvîrteşte surugiu’ biciuşca.
  Dar nici reformiştilor nu le-a fost moale, a trebuit să mai stea o tură. Ce e prea mult, e prea mult -- “greii partidului” abia-nghiţiseră hapul cooptării liberalilor plecaţi din PNL cu arme şi bagaje.
  Ce s-o mai lungesc, Monica Macovei l-a servit prompt şi necondiţionat pe Şefu’ al Mare, de fiecare dată şi cu deplin succes. Aşa că reromismul ei de la Cotroceni vine, nu din firea-i democratică peste măsură, ca şi autentica ei aderenţă la Dreapta universală, tot aşa dînd peste margini. În ochii ei, Vasile Blaga -- bunăoară -- n-a fost suficient de Dreapta cînd a candidat contra lui Boc, dar a fost cu-adevărat de Dreapta cînd i-a luat locul, Boc “primind alte însărcinări”.
  Tot aşa, MM a ţinut lumînări de cununie Dreptei lui Baconski, apoi celei a lui Ungureanu, dar niciodată -- dar chiar niciodată -- în dezacord cu Şefu’ ăl Mare, care voia şi cu şunca-n pod, şi cu fasolea unsă; care trăgea c-un ochi la slănină şi cu unu’ la făină (bine, lui îi era mult mai uşor decît foarte multora dintre români, de Dreapta, de Stînga, nu importă).
  Aşa că Monica Macovei este reformistă pe cît Traian Băsescu este -- şi fix în acelaşi timp, şi-atît cît scrie-n ordinul de zi pe companie. Ei doi fac cea mai reuşită pereche politică de la Conu Leonida şi coana Efimiţa încoace. Parc-o şi aud: Ca matale, bibicule, mai rar!

 • Dorin Tudoran

  @ liviu Antonesei

  Matale esti mai tinerel, n-ai prins nici Buletinele de stiri de la Radio Bucuresti, care buletine aveau pe la inceputul lor nemuritoarea stire “Astazi, Republica Populara Chineza a dat al 1800-lea avertisment serios Statelor Unite…” ca dac-o fi si-o pati or’ sa-l vada ele, Statele Unite, pe dracu’!. L-au vazut, dar abia mult dupa incetarea “Razboiului Rece”, cand Beijingul s-a pus pe cumparat tot ce se poate cumpara si de a da bani cu imprumut “dusmanilor de moart”. La ei, un lucrator primeste echivalentul a 20-50 de centi pe ziua de lucru; in America, un lucrator in acelas domeniu ia cam 20 de dolari pe ora.

  Cred ca in perioada la care ma refer eu (in timpul celui de al doilea razboi mondial), dracia se numea “Radio Mosscova” si apoi a devenit “Vorbeste Moscova”. Dracu’ sa-i pieptane, ce este de retinut: multi cominternistii agitati, au fost retrasi “la baza” (Moscovaa), dupa activitati prin Spania si alte locuri, apoi li s-a bagat sub nas microfoanele de la care sa bombardeze lumea cu “Suprematia comunismului, marxism leninismul si socialismul stiintific”, dupa invadarea Romaniei i-a trimis pe unii la Bucuresti sa “implementeze” comunismul si sa predea marxism-leninismul si socialismul stiintific, apoi a venit explicarea faptului… cum ca,,, comunismul n-a fost tocmai mishto, dupa care s-a ajuns la baliverna ca nimeni nu e mai anti-comunist decat cei care vin pe filiera Comintern-Nomenklatura Comunista Internationala/Locala. Am mai spus: monopolul a fost transferat de la Comunism la Anticomunism. Oamenii normali la cap (cati si cum au reusit saracii sa ramana cat de cat intregi la cap) au platit si sub comunism, platesc si sub anticomunism…
  Exista oameni care se trag din aceste nomenklaturi dar sunt exemplari, decenti, oameni de tot dragul si altii care cred ca li se cuvine totul fiindca si inainte li s-a cuvenit totul. Unii, care venit din nomenklaturisiti impinsi mai jos de nomenklaturisti mai puternici folosesc astazi anticomunismul ca sa-si ia revansa, istorica, pe cei ccare le-au impins familiile in sosul nomenclaturii. Cam asta e spectacolul.
  .

 • Corul Madrigal

  “Buna seara prieteni

  Voua va place ca traim intr-o Romanie a unui nene in tricou bleu care da dispozitii unor institutii ale statului, ce sa faca si cum sa faca, pe cine sa ancheteze si/sau sa aresteze, iar acestea sa le si execute chiar de-a doua zi ?!

  Pentru cine mai are macar un neuron functional este clar ca buna ziua ca acest nene in tricou bleu, daca doar din aceasta postura de simplu cetatean dintr-un garaj are (inca) atata putere ca atunci cand a avut absolut toata puterea din Romania, batjocorindu-ne pe toti de la Cotroceni, va dati seama ce-a putut sa faca timp de 8 ani ?!”

  Dupa ce, impreuna cu haita sa de infractori, a jefuit Romania de miliarde de euro, acum, cu o parte din acesti bani furati, conduce un atac marsav impotriva tuturor celor care nu sunt de acord cu el si cu haita sa, inclusiv impotriva unor institutii ale statului, amenintand si batjocorind 8,5 milioane de voturi. Asta inseamna ca si impotriva celor care au votat NU la referendum, pentru ca au avut ‘tupeul’ si curajul sa nesocoteasca ordinul sau de a nu vota deloc.

  Iar pentru HAOSUL in care risca sa se cufunde Romania, nu este de vina doar acest nene in tricou bleu dintr-un garaj, ci toti acei romani care din indolenta, puturosenie, indiferenta, o imensa prostie si un PUPINCURISM fata de un INFRACTOR, au considerat ca daca nu merg sa voteze la referendum o fac pentru a nu ‘legitima o asa-zisa lovitura de stat’ si alte idei paranoico-schizofrenice.

  Mai mult decat atat, acesti NEvotanti considera ca este un drept al lor ca prin neprezentarea la vot sa anuleze definitiv voturile exprimate de 8,5 milioane de cetateni romani. Cu alte cuvinte, nu conteaza ca 8,5 milioane de cateteni voteaza ci conteaza doar cei care nu vor sa voteze

  Iar noi daca stam cu mainile-n san si asistam pasivi la aceasta batjocorire a noastra si chiar la o INFRACTIUNE impotriva noastra, si nu IESIM IN STRADA SA TERMINAM DEFINITIV CU ACEST NENE IN TRICOU BLEU, atunci chiar ca ne meritam soarta sa faca acest nene ce ‘vrea muschii lui’ cu noi toti si cu Romania.

  Iar daca asta vor majoritatea romanilor, eu le voi face pe plac!

  Curat murdar coane Fanica !!! ”

 • gabriel

  Pentru admiratorii reformelor si reformistil9r pedelisti: poate n-ati bagat de seama, da zilele astea defileaza, 8n toata splendoarea lui, mai tantos ca niciodata, statul reformat al lui Basescu. Institutie cu institutie. Deasupra tuturor, apoteotic, Parchetul General, in chip de javra de paza a statului de drept, nu al lui Solon, ci al lui Basescu. Parchetul baga in duba procesul electoral, cu tot cu cele 8,5 milioane de semnaturi ale fraierilor care se transforma din cetateni liberi in suspecti de serviciu. Parchetul cheama la ordine chestori care au facut ceva, nu stiu ce, dar nu-i de bine, ca doar ne-a spus Tata Omida al natiunii. Parchetul cerceteaza, analizeaza si investigheaza erata CCR, ai carei membrii au inceput sa se acuze de ilegalitati si de baliverne trimise pe la Comisia aia de la Venetia, careia ii dadusera cu flit cand au avut revelatia cvorumului. Parchetul, de asemenea, cheama la declaratii despletitele lui Mazare, pentru a le pune intrebarea vietii lor: “de ce ati votat?” S-o fi gasit vreuna mai cu tupeu care sa le raspunda patrupedelor: “ca sa aveti voi ce intreba, pe banii mei, dobitocilor!”

  CTP a ecris azi o f3aza care, in opinia m3a, concentreaza tot adevarul despre reforma pixelului albastru facuta de portocalii: “Dacă apeşi acum pe ea, din orice instituţie a statului ţâşneşte puroiul.”

 • @) DT

  Ai dreptate cu analiza valurilor, ca sa spun asa, nomenklaturii si necesitatea formularii unor judecati de la caz la caz. In chestiunea numelui radio-ului, n-am argumente, memoria mea nu este, intr-adevar, atit de lunga, dar e tutusi ciudat ca tin minte vocea care pronunta, in romaneste si ruseste, numele postului acum circa 50 de ani… De unde se vede ca baietii, din punctul de vedere al propagandei, isi facusera bine treaba…

 • andrei i

  Vad ca lauda nerusinata si nemeritata pe care am avut tupeul s-o aduc lui MRU si MM a declansat un mini-tsunami intr-un pahar cu sampanie…Imi inchipui ce-o sa fie cand o sa-mi exprim simpatia pt Mihail Neamtu (stati, nu trageti !…am ridicat mainile sus !). Eu ma refeream la masurile reformatoare (pardon de expresie) le care le-au comis cei doi cand au fost in posturi de decizie. MM a incercat sa impuna si standardele alea de buna purtare in propriul partid. N-a reusit si nici n-avea cum; masurile pe care le-a luat ca ministru al justitiei au dus insa si la condamnarea unor membri marcanti din pdl -asta-i mai important decat sa se apuce sa denunte teatral coruptia din respectivul partid (fapt care i-ar atrage exmatricularea si, deci, imposibilitatea de a mai face vreo -pardon de expresie- reforma).

  @zerlendi: domnule, stati linistit, nu v-am bagat in nici o categorie, comentariul dvs. a fost doar un pretext pt mine de a arunca sageti inspre o categorie de cetateni -cu precadere stangisti- care-si fac veacul demascandu-l pe Liiceanu; nu faceti parte din categoria asta: foarte bine…

  @InimaRea: Jean Valjean, Mutter Courage…Nu-i asa de rau pina la urma (ma rog, Conu’ Leonida si consoarta e mai dur, dar asta parca a fost -iertati-ma- o ironie cam previzibila), macar de-as vedea si in usl vreo Mutter Courage…(A proposito de asta, Sebastian Lazaroiu a citit un articol din Le Figaro, dupa care a scris pe Facebook:
  “«N-ar fi mai simplu pentru un guvern să demită poporul şi apoi să aleagă un altul?» se întreabă analistul francez Bertolt Brecht, Le Figaro.Prietene Brecht, nu le da prea multe idei puciştilor”.
  Analistul francez…)

  ps. cred ca deja e limpede ca sint un “intelectual al lui Basescu” (desi nu unul “public”), deci se intelege de ce raspund de-abia dimineata la comentariile postate seara: eu seara prefer sa citesc (inclusiv Heidegger)

 • InimaRea

  E nu mă las “disturbat” (ei, ce părere-aveţi, nu sună ca dracu’? Asta şi voiam) de porniri extremiste -- cum sînt ultimele postări care par chemări la luptă. Mai dă-o dracu’ de luptă, cînd eşti pifan şi trecut la rubrica “erou necunoscut”!
  Apoi, nu trebuie să fii CTP ca să vezi ce vede toată lumea, să ştii tot aşa. Dar trebuie să fii ca să bage lumea de seamă că n-a luat-o razna, că vede ce vede, nu i se năzare. Vezi-Doamne, cuvîntul lui e mai greu decît al lumii-ntregi. Poate penru că a pus şi el umărul la strîmba zidire a lumii ăsteia care-i pute-acum? Oare s-o pocăi ori ne-o porcăi? Tare mă tem că nu s-a pocăi CTP cîtu-i lumea.
  Veşti calde din ţărişoară: CCR a ieşit pe sticlă -- adică, a ieşit diavolul din sticlă, acum îl putem admira în toată splendoarea-i diabolică. “Cei 5” (ştie nenea Zaharia care) au pus de-o erată cu care “Cei 3” (moftangiii) nu-s de-acord -- că nu se redactează o erată la o decizie care dă ţara peste cap, fără cvorum de 6, or 5 nu-i egal cu 6. Da’ de cînd, mă rog frumos? Aşa de tare scăzu 5, cînd al’dat’ era egal cu 9?
  Tot calde dar pe surse: USL a comandat meniul să-i facă referendumului de 6 săptămîni (parastasul, bre, cînd se-nalţă sufletu’ mortului la cer, şi nu mai bîntuie pe Pămînt să se facă -- dracu’! -- moroi). Dezamăgiţi de munca în zadar, căuzaşii USL ameninţă ca “se pişă pe ea de politică, aşa cum a spus şi Crin”, dacă 7,4 milioane de voturi nu ajung să scape ţara de Băsescu (e citat, cu ghilimele, mă iertaţi de vorbă proastă dar aşa vorbesc politicienii, pe şleau, nu ca la tv).
  Carevasăzică, s-au resemnat cu ideea eşecului, se mulţumesc cu “capitalul politic” şi cu diminuarea zestrei de zile-n viaţă a actualei legislaturi parlamentare.
  Eu zic c-ar trebui să-şi dea pumni în cap, să se gherănească, să-şi smulgă părul, ba să-şi pună şi cenuşă-n cap -- după tipic, c-au dus mîndreţe de referendum la popă pentru Stîlpi, nu pentru Isaiia dănţuieşte.
  Vestea bună e că “noi” sîntem curaţi ca lacrima -- prima oară de cînd ne ştim. Noi ăştia de votarăm într-o veselie şi degeaba. Parcă şi aud o replică de film (Puterea şi adevărul să fi fost?): Tovarăşi, vă mulţumim pentru efortul dumneavoastră dar acum duceţi-vă acasă că p’aci nu mai e nimic de făcut. (Cum nici n-a fost, ar fi de adăugat da’ la ce să mai necăjim populaţia care atîta mulţămire are şi ea -- că răspunse apelului la popor?)

 • andrei i

  fratilor, e tragic ce face DNA-ul, trebuie “rezolvat”:
  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/ponta-va-rezolva-sau-va-rezolva-problema-cu-dna/

 • @andrei i

  Insistenta dvs. de a demonstra nedemonstrabilul e impresionanta, dar la efortul pe care-l depuneti ar merita, cred, o cauza mai realista. Nu neaga nimeni faptul ca DNA s-a miscat, chiar cu rezultate absolut remarcabile atunci cand a facut-o prin balta fostei Opozitii, capturand de acolo chiar si pesti babani. Va pierdeti insa creibilitatea cand aduceti in discutie membrii marcanti ai PDL deranjati de DNA. Ati putea defini mai exact ce intelegeti dvs prin sintagma “membri marcanti ai PDL”?

  Daca ati iesi acum pe strada, oriunde v-ati afla, si ati intreba la nimereala vreo zece romani care considera ei ca sunt membrii marcanti ai PDL, veti auzi cu siguranta urmatoarele nume: Udrea, Ridzi, Videanu, Berceanu, Mircea Toader, Roberta Anastase, Falca. Aaaa, ca a intrat in atentia DNA si un oarecare pedelist, parlamentar de Galati al carui nume imi scapa pana si mie, mare scofala! Si pe vremea lui Nastase a fost arestat un parlamentar PSD, Bivolaru si-nu-mai-stiu-cum, fratele merelui integrator in absolut. Sau nu?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Liviu Antonesei

  Din garderoba nostalgica a unui descendent nomenklaturist de peste ocean (nu acela, ci acesta):

  Говорит Москва

  rel="nofollow">

 • z e r l e n d i

  @andrei i

  Aveti grija cu Das Man-ul. Poate fi periculos. Fara gluma…, acum citiva ani am ascultat o scurta prelegere a unui intelectual -- “public”, spre deosebire de d-voastra -- care spunea ca prefera sa (ii) faca o “reductie fenomenologica” unui anumit om politic, nu spui cine, persoana importanta … Era intr-o librarie, de asemenea, foarte importanta, undeva prin Sibiu. Si cu reductia respectiva reteza temeinic toate “minusurile” respectivului, de raminea alb si pur ca un sfint. Si Heidegger asta …- un pretext pentru “dreapta” dimboviteana de a mai bifa o reusita in cv.

  Cred ca de la “reductia fenomenologica” ni se trage si … referendumul. Nu mai explic, ma duc repede la biblioteca, sa nu vina seara peste oras …

 • @) Andrei i

  Nu stiu daca toti intelectualii lui Basescu se prefac a citi, dar in cazul d-voastra este sigur! Altfel ati stiu cu fragmentul citat este finalul poeziei lui Brecht din Elegeiile din Buchow, Bertold Brecht nefiin analist politic, ci poet, dramaturg si regizor, nici francez, ci german, mai precis de limba germana. Poezia a fost scrisa dupa insurectia din 11 iunie a muncitorilor germani, reprimata dur de organele de “ordine” ale defunctei RDG!

 • InimaRea

  andrei i: Prietene, nu contează al cui intelectual eşti, cîtă vreme eşti intelectual.
  Aici, amintesc (iar?!) de Muzeul Oraşului Fălticeni, unde-i expusă scrisoarea unei cucoane de pe la 1900 toamna, către o amică a sa din ţară, unde-i relata că-ntîlnise, la Paris, un domn care se recomandase “intelectual român”. Iar fălticeneanca noastră se-ntreba uimită peste poate: Cum să fii intelectual şi să nu fii din Fălticeni?
  Aş întreba şi eu “Cum să fii intelectual şi să nu fii anti Băsescu” dar mi-e clar că-n ultimul veac s-a schimbat definiţia intelectualului -- ţine de calificare intelectuală, nu de atitudine intelectuală. Îmi vine-n minte Goebbels, ca strălucit model al intelectualului modern.
  Poate că salvarea intelectualului să stea în virstele sale, căci tînărul intelectual este o amintire (deseori, neplăcută) a intelectualului matur. Parafrazînd o vorbă celebră, pînă la 30 de ani, eşti extremist -- şi-abia după 40 îţi e accesibil echilibrul, ca “extremist de centru”. Cine-mbătrîneşte ca extremist de Dreapta/Stînga, e clar că are ceva la cap (sau “e-ntr-o ureche”, ştiut fiind că auzul stereo şi vederea focalizată sînt posibile doar dacă funcţionează şi stînga/stîngul, şi dreapta/dreptul. Nu mai zic de neşansa de a fi ciung ori şchiop, pentru echilibru -- zic).
  Poate că tot răul se trage din slaba memorie umană, altminteri istoria oferindu-i mereu exemple cînd revoluţie/contrarevoluţie înseamnă -- logic şi legic -- lobotomizare (pe stînga/dreapta, după “ideologia” ce bîntuie lumea, la un moment istoric dat).

 • mihai rogobete

  Când integrarea europeană ar constitui interesul naţional major, în varietatea ideologiilor de partid, moskovismul pare să camufleze împotrivirea tradiţionaliştilor şi fundamentaliştilor. Cert, ireductibilitatea paradigmelor non şi proeuropene e confundată cu contrarietatea, ( de unde vacarmul, incoerenţa şi absurditatea confruntărilor), arbitrajul Uniunii Europene fiind încurajator -- atât firesc cât şi necesar pentru risipirea ambiguităţii nicidecum legată de suspiciunea colonizării, câtă vreme fondurile europene destinate dezvoltării, practic nu sunt decât infim fructificate, monitorizarea acestora fiind substratul patriotardului “amestec în treburile interne” aservitor, perfid extrapolat. Etc.
  Dac-am controla trecerea în sfârşit şi a istoriei prin România, guvernarea ţării ar fi floare la ureche.

 • Dingo

  Incredibil:

  “Scriitorul şi directorul Muzeului de Artă din Timişoara, prof. univ. dr. Marcel Tolcea, a protestat, într-un text postat pe blogul său (La Tolce Vita), împotriva numirii lui Dan Şova ca membru în Guvernul României. Protestul universitarului timişorean se adăugă unui şir lung de reacţii interne şi internaţionale care acuză acordarea importantei demnităţi publice unui om care a negat Holocaustul.”

  Oare domnul Tolcea nu a aflat ca bietul Dan Sova a cerut scuze (pentru necunoastere), si-a pus cenusa in crestet, a studiat, a facut si-a dres, etc etc. ?
  Chiar reprezentanti ai evreilor din Romania au recunoscut ca nu sunt probleme.

  Ce mai vreti oameni buni ? Sa-l linsati in piata publica ? Nici macar nu va dati seama ca inaspriti prosteste eventuale sentimente antisemite ? (deja euroscepticismul bate la usa, deja se aude: vor “astia” sa ne faca si guvernele ? )
  Si asta doar si doar din dorinta foarte suspecta de a fi trup&suflet in barca unui santajist mizerabil precum Basescu.
  Ma astept de la intelectualii de elita sa nu fie doar …”asa-zisii” intelectuali de elita. Sa poata si gandi la efectele pozitionarii lor publice.

 • Dorin Tudoran

  @ Dingo

  In chestiunea Dan Sova i dau dreptate lui Marcel Tolcea.

 • Dingo

  “Domnul Dan Şova a avut o afirmaţie foarte riscantă. După care, în urma unei documentări şi informări asupra istoriei recente a României, a avut flexibilitatea, capabilitatea şi spiritul critic de a-şi schimba opinia. (…) E unul dintre puţinii oameni politici sau persoane publice din România care au avut această capacitate intelectuală de a-şi asuma o greşeală şi chiar de a-şi cere scuze. (…) Cred că faptul că şi-a cerut scuze spune destul de mult”, a declarat directorul Institutului “Elie Wiesel”, Alexandru Florian.

  Ce sa intelegem ? Ca un om trebuie condamnat pe veci, da?
  A intrat cumva Dan Sova pe vreo lista neagra ? Internationala eventual. Cu atat mai mult omul de “rând” nu va inghiti aceasta poveste. Si-si va dinamiza niste sentimente nu prea placute.
  Daca M.Tolcea a infierat (cica nepoliticeste) si “ţiganca împuţita”, atunci merita circumstanţe atenuante. Daca nu, e doar o luare de poziţie partizana, politica si deloc rumegata.

 • Hannibal Lecter , MD

  @Dorin Tudoran

  Buna ziua , domnule Tudoran. As dori,daca se poate ,sa va adresez o simpla intrebare : dvs. ati vazut secventa video (si declaratiile de acolo,binenteles) pentru care e incriminat Dan Sova ? Multumesc.

 • Domnule Tudoran,

  De acord, la limita, cu opinia ca Dan Sova nu are ce cauta in guvern din motivul invocat pe “La Tolce Vita”, desi “ex-ignorantul” avocat a luat calea Damascului, si-a facut documentarea la Muzeulu Holocaustului, si-a pus cenusa in cap si a fost absolvit de vina pana si de cei pe care i-a vexat! Dar nu-mi amintesc ca “La Tolce” (parca nu-mi vine chiar sa iau in bascalie capodopera felliniana) a avut aceeasi reactie -- publica, viguroasa, salutara! -- si atunci cand pesedintele suspendat a facut, la tv, apologia maresalului Antonescu. Si asta desi pe idolul” presedintelui suspendat il separa de nefericitul de Sova o uriasa “diferenta specifica”, mnifestata printre altele, prin loialitatea fata de regimul nazist si prin aportul semnificativ la holocaust! Poate mi-a scapat mie momentul in care “La Tolce… ” a condamnat public afirmatia neghioaba a presedintelui Basescu si a cerut, in mod imperativ, sa i se retraga acestuia inalta demnitate, cu care s-a dovedit incompatibil. Daca e vorba doar de de-o scapare de-a mea, iar “La Tolce…” a tratat cu aceeasi responsabilitate academica incalificabila declaratia prezidentiala, ii cer, cu umilitate, scuze d-lui Marcel Tolcea. “Daca_nu_nu” si ma simt indreptatita sa-l calific si pe dumnealui drept… un alt pupinbasist! Pacat!

 • P.S. In cu totul alta logica, cu argumente de alta natura, invulnerabile la nedorite analogii, si eu consider ca Dan Sova nu are ce cauta in guvern.

 • Dorin Tudoran

  @ Dingo

  Ma abtin de la comparatii. Rezumandu-ma, strict, la dl Dan Sova, nu cred ca este copt inca pentru a face parte dintr-un cabinet de ministri. Atat.

 • Dorin Tudoran

  @ Hannibal Lector , MD

  Stiu suficient si despre afirmatia dlui Sova, si despre calatoria Domniei sale la Washington, si despre alte;e. repet -- nu-l vad intr-un cabinet de ministri.

 • @) Dingo, DT

  Si eu cred ca Marcel si, pe cale de consecinta Dorin au dreptate. Aici nu este vorba ca dl Sova ar fi intr-adevar antisemit, dar declaratia sa a fost iresponsabila. De acord, din necunoastere, dar eu m-am saturat de politrucii batrini la care vorbeste gura fara ei, de ce ar mai trebui sa suport asta si de la cei tineri? In pozitia in care este acum, din pacate pentru Domnia Sa, dl Sova va avea chiar mai multe ocazii de a nu tacea din gura. Pare o boala generalizata a politrucilor nostri, aceea de a nu sti cind trebuie sa vorbeasca si cind sa taca, doar ca ei s-au obisnuit sa se priceapa la orice si sa se proununte in orice chestiune! Societatea plurilateral dezvoltata a facut ravagii, a umplut tara de enciclopedisti! Primul pas spre profesionalizarea acestei adunaturi pe care o poreclim clasa politica va fi atunci cind acesti vor invata ce inseamna No comment! Dar pina atunci, mai va!

 • gabriel

  @Dingo

  „Nu am făcut şi nu voi face niciodată politică la muzeu. Nu-mi simt ameninţat postul, cei mai buni prieteni ai mei au simpatii pesediste, atât Emil Cristescu, cât şi Ovidiu Tender. Nimeni nu-mi poate reproşa că am ţinut partea unei tabere. Opţiunile mele politice sunt strict personale” Marcel Tolcea.

  Nu stiu de ce, dar am impresia ca dl. Tolcea e cu sufletul la suspendat si cu posteriorul asezat confortabil pe scaunul pe care-l tin aia de-i dadura lovitura de stat suspendatului… 😀

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei & Dingo

  Daca ne uitam la ce rezultate au dus necunoasterea si pripela in lunile de guvernare USL, numai de dl Dan Sova ar fi nevoie ca sa vedem si alte boacane…

 • mihai rogobete

  Şi dubla măsură e dublă: când ţinem cont de contextul ţigăncii împuţite, când şova-im.

 • OvidiuB

  Cred ca vom scapa (nu stiu cand, sa speram curand) de Basescu si va disparea aceasta cvasipsihoza nationala a tiranului, dictatorului, despotului, ghiolbanului-sef (cu comparatii care mai de care mai fanteziste), insa mi-e teama ca se va purta inca multa vreme batalia de “ocupare a centrului”, ca sa folosesc o formula a la Patapievici. In fond, fiind intr-o democratie -- supusa inevitabil unui criteriu in primul rand numeric -- adevarata victorie nu e cine castiga, ci cine va avea dreptate.

  De exemplu, dupa mineriadele din 1990, a castigat Iliescu, dar s-a inradacinat foarte puternic (si prin eforturi sustinute) ideea ca dreptate si (mai ales!) onorabilitatea era in tabara cealalata. Deficitul de onorabilitate al “stangii” (al partidei iliesciene mai bine zis) a fost atat de sever incat inclusiv azi (la 22 de ani de la evenimente) aproape ca nu exista intelectuali marcanti care sa fie pro-PSD. Exista o tabara din ce in ce mai numeroasa de intelectuali anti-Basescu (dupa cum se vede si pe acest blog), insa niciunul dintre acestia nu se pretinde a fi pro-PSD. Cei mai multi de fapt sunt liberali, lor alaturandu-li-se si cei care sunt neangajati si care sunt doar exasperati de calitatile (defectele, adica) umane ale lui Basescu. Nimeni insa in mod manifest pro-PSD.

  Prin urmare, batalia de dupa Basescu va fi care intelectuali vor “ocupa centrul” si vor acapara onorabilitatea. Tiranul va fi dat jos, fara doar si poate, insa miza ramane daca acest fapt va fi retinut in memoria publica drept un puci ori o superba eliberare de sub domnia abuzului si a prostului gust. Cred ca lupta va fi acerba, mai ales ca -- pentru prima oara dupa ’89 -- fiecare tabara are purtatori de flamura remarcabili.

 • andrei i

  @Liviu Antonesei:
  Domnule, dvs v-ati prefacut ca mi-ati citit comentariul, dupa care probabil v-ati spus: “l-am prins pe semidoct !”; l-ati prins, dar, in cazul asta cel putin, nu eram eu, ci Sebastian Lazaroiu. Dl Lazaroiu a emis gogomania aceea despre “Brecht, analist francez”, eu doar l-am citat ironic pe “analistul roman”. Cunosteam, sigur, acele versuri din Brecht (ca si provenienta lor), ca doar sint faimoase…Iar cand am spus ca sint un “intelectual al lui Basescu” eram (e nevoie s-o spun ?), de asemenea, ironic…

  @InimaRea: o spun si pt dvs: cand am spus ca sint “intelectualul lui Basescu” eram ironic; iar fanatic eu zic ca nu sint, asta daca nu cumva credeti ca cei care-l prefera pe Basescu fata de usl sint automat fanatici;

  @No name/DP: exista cel putin doua nume de “membri marcanti ai pdl” aflati in pragul condamnarii de catre DNA; de altfel, unul dintre ele se afla pe lista enuntata de dvs (nu va spun numele, gasiti-le singur daca vreti). In rest, am inteles, pt dvs MRU si MM sint fix la fel ca orice alta lichea politicianista; e bine ca macar n-aveti emotii la alegeri: stiti dinainte ca oricine iese e la fel de rau.

 • InimaRea

  andrei i: Prietene, cînd vrei să fii ironic, caută să se şi cunoască asta -- măcar pînă-i lumea familiarizată cu humorul tău. Antifraza e riscantă pînă atunci. Ar fi recomandabile ghilimelele, cu sensul “aşa-zis/a,e,i,ul”.

 • @andrei i #83

  Nu-mi atribuiti , va rog, aprecierei pe care nu le-am exprimat. De altfel, cine ar putea crede, fie si numai pentru o clipa de obnubilare, ca MM si MRU sunt “fix la fel ca orice alta lichea politicianista”? MM este o luptatoare absolut exceptionala pe frontul razboiului informational, capabila sa intretina o vasta retea de contacte intrenationale prin care sa poata proiecta, la momentul “oportun”, orice fel de imagini despre Ro si despre oricine sau orice din Ro, fie acele imagini bazate pe informatii reale, fie, mai ales, (dupa cum am vazut in ultimele saptamani) pe dezinformare / intoxicare. In termenii mitologiei contemporane, MM pare un fel de cavaler Jedi prabusit pe partea intunecata a Fortei (sorry, dar caderea doamnei e deja de domeniul evidentei!), in timp ce MRU, aflat al un alt nivel de initiere si eficienta, pare a fi doar unul dintre “the men in black”, poate primus inter pares chiar. :-))

  Cat despre numele de pedelisti marcanti condamnati, sa inteleg ca va sfiiti sa-mi furnizati macar unul, propunandu-mi, in schimb, o ghicitoare. Raspunsul meu ramane ca mai sus : habar n-am de vreunul.

 • @) Andrei i

  Ironia fara semnele ironiei e gogomanie curata! Nu va suspectez de ameliorarea busuiocului post-festum, dar asa cum ati procedat d-voastra cu timpenia dlui Lazaroiu, ar fi fost necesar sa va citesc gindurile ca sa-mi dau seama. Din pacate, sint doar psiholog, nu para-psiholog…

 • OvidiuB

  @NoName/DP

  Cateodata e placut sa dezbati “in mare”, pe impresia artistica, dar alteori e bine sa fim si la obiect:

  Condamnari:

  Ionel Mantog -- PDL (secretar de stat)
  Mircia Gutau -- PDL (primar Rm. Valcea)
  Antonie Solomon -- PDL (primar Craiova)
  Silviu Bian -- PDL (presedinte ANOFM -- secretar de stat)

  Adrian Nastase -- PSD (prim-ministru)
  Corneliu Iacubov -- PSD (membru)
  Nicolae Mischie -- PSD (secretar de stat)
  Costica Voicu -- PSD (senator)
  Vasile Duta -- PSD (senator)

  Cristian Anghel -- PNL (primar Baia Mare)

  Ioan Avram Muresan -- PNTCD (ministru)

  IN CURS de judecare:

  Monica Ridzi -- PDL
  Sorin Apostu -- PDL (in arest)
  Cristian Poteras -- PDL
  Gheorghe Falca -- PDL
  Dan Pasat -- PDL (deputat)
  Mihail Boldea -- PDL (deputat -- in arest)
  Remus Baciu -- PDL (vicepresedinte ARNP -- in arest)
  Gheorghe Sarb -- PDL (secretar general Ministerul Sanatatii)

  Miron Mitrea -- PSD
  Radu Mazare -- PSD
  Nicusor Constantinescu -- PSD
  Serban Bradisteanu -- PSD
  Marian Oprisan -- PSD
  Serban Mihailescu -- PSD/UNPR
  Adrian Nastase -- PSD
  Constantin Nicolescu -- PSD

  Tudor Chiuariu -- PNL
  Dinu Patriciu -- PNL

  Codrut Seres -- PC
  Dan Voiculescu -- PC
  George Copos -- PC

  Zsolt Nagy -- UDMR

  Ca nume remarcabil de mari, in afara de Adrian Nastase nu gasim nicio condamnare. Observam doar ca sunt mai multe nume mari “in asteptare” la PSD decat la PDL, ceea ce ne poate duce la concluzia ca justitia e a lui Basescu, dar ne poate duce si la concluzia ca de peste 8 ani de zile de cand justitia e a lui Basescu, toti acesti oameni mari au reusit, in fel si chip, sa-si amane procesele (cam toti -- Mitrea, Mazare, Oprisan, Copos, Voiculescu, Nastase -- au procese mai vechi de 4-5 ani), deci justitia lui Basescu e destul de “impotenta”.

  Concluziile nu sunt in niciun caz atat de simple cat vrem sa para ca sunt.

 • Dorin Tudoran

  @ OvidiuB

  Procesul dnei Monica Ridzi nu se va termina vreodata (prin asta inteleg perioada in care dl Traian basescu va fi un jucator politic major) caci ar putea duce la mecvanisme implicate in folosirea resurselor PD-L in campaniei “independentei EBA pentru Europarlamentare. Poate ma insel.

 • Ultor

  @Ovidiu B
  Nume mari la PDL nu sunt deocamdata (ai uitat de Blejnar in enumerare ); astfel de nume ar trebui sa sa fie Videanu, Berceanu, Blaga ( sef de vami cu avere de miloiane de euro numai ca bugetar), Udrea, Stoica, Flutur, Oltean. Sa nu-mi spui ca nu sunt fapte ale acestora ce nu pot fi incriminate ca nu e nimeni naiv pe-aici…Pana una-alta, chiar daca s-a arestat si din esalonul doi al PDl, impresia e ca justitia musca numai acolo unde i se indica sau are libertate. Sa nu uitam ca ultimii trei ani au produs o coruptie similara, daca nu mai extinsa, decat a guvernarii Nastase. Dar aici procesele intarzie sa apara. Oare de ce?!

 • @OvidiuB

  In primul rand, multumiri pentru efortul de documentare/sistematizare.

  O observatie, totusi: sintagma “membri marcanti” ( cel putin in acceptiunea care i-a fost data de Comisia Europeana) se refera la detinatorii de portofolii ministeriale, premieri, sefi de stat si nicidecum la primari, secretari de stat, parlamentari s.a.m.d., acestia find asimilati de Comisie “plevustii”. Or, “plevusca” am mai avut anchetata si pana in 2005, unele cazuri incheindu-se si cu condamnari la inchisoare cu executare. Deocamdata, dupa cum ne arata si lista dvs., “pestii mari” sunt doar de la opozantii PDL. Chiar de la PDL, pe lista e doar o persoana -- dna Ridzi, dar ati citit deja opinia dlui Tudoran despre acest caz aparte si cred ca o impartasiti, ca si mine de altfel.

  Faptul ca unii dintre urmaritii de la PSD si PNL n-au fost inca “dovediti” poate fi si o proba a faptului ca dosarele care le-au fost intocmite sunt inconcludente, asa ca nu-i exclus sa vedem ca vreo doi dintre ei chiar scosi de sub urmarire penala. Exista precedent: “cazurile” Atanasiu si Pacuraru, fosti ministri liberali in Cabinetul Tariceanu.

  In plus, Serban Mihailescu, aka Miki Spaga, a fost achitat definitiv in dosarul foloaselor necuvenite. Bineinteles, numai dupa ce si-a incheiat (cu loialitate!) sarcina de-a sustine guvernul Boc, “favoare” ce i-a fost acordata doar in urma unui sever proces prezidential de reevaluare.

  In conlcuzie, “pesti mari” -- numai de la PSD si PNL. De la PDL, deocamdata, doar “plevusca”. Cele doua “categorii” ( pestii mari si plevusca) si criteriile de incadrare a condamnatilor in una sau alta dintre ele au fost stabilite de CE si folosite exact in acelasi sens si de toata presa occidentala.

 • OvidiuB

  Tot ce se poate, domnule Tudoran. Dupa ceea ce se intampla zilele astea, e clar ca exista tot felul de umbre si penumbre in zona Parchetelor din Romania, dar este absolut excesiv sa sustinem ca n-au facut nimic impotriva PDL in mandatele lui TB. Dimpotriva, la o prima vedere, pestii (chiar daca mai mici) din PDL au si cele mai multe zile de inchisoare, in vreme ce rechinii aia mari de la PSD/PC au facut ce-au facut si nu s-au lasat intemnitati de “politia tiranului”. Putem sa spunem multe despre tot felul de actiuni partizane, dar cred ca nimeni nu ar trebui sa-si doreasca o justitie pe model Stanoiu-Nastase, in care “scapa si-ai nostri, scapa si-ai lor”.

 • @) OvidiuB

  Ar mai fi fostul parlamentar PSD Bivolaru, cu pedeapsa executata.

  @) Dorin Tudoran

  Da, asa cred si eu…

 • @) Dorin Tudoran

  Brother, cum stii, Radu e un ins mai sfios, propun sa instalam noi linkul catre exclentul sau text din Observator Cultural despre “loviturica de stat”!

  http://www.observatorcultural.ro/LUNTRE-%C4%B9%C2%9EI-PUNTE.-Loviturica-de-stat*articleID_27391-articles_details.html

 • erata:
  premieri, sefi de stat, si nicidecum etc.
  fiind asimilati
  neconcludente (in locul barbarismului inconcludente)

  sorry…

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: Korrect! Ia să comparăm celeritatea Justiţiei în prevenirea -- nu judecarea -- “infracţiunii” de modificare a listelor electoale permanente, cu lehamitea cu care-i tratată Monica Ridzi. Statul de drept apărat de Băsescu îi face dosar penal lui Dobre -- un ministru care vorbeşte la telefon cu amicii săi politici -- dar o uită pe Monica Ridzi, ca s-o poată lăsa-n pace şi pe Elena Udrea, fiindcă -- după ele -- se ascunde Elena Băsescu.

 • OvidiuB

  @Ultor

  Perfect de acord, de-abia ii astept si eu pe Videanu, Berceanu, Udrea, Blaga si din cand in cand in m-as multumi si cu cate-un sforar mai din umbra, gen Udriste sau Murgeanu. Nu stiu insa daca toti pot fi prinsi cu cate ceva -- sper ca macar unii sa fie.

  Ceea ce nu-mi doresc insa este sa ajungem ca nici Videanu/Berceanu/Udrea sau nu raspunda, da’ nici Mazare/Voiculescu/Oprisan…asta e modul de rezolvare a lucrurilor “PSD style”.

  @NoName/DP
  Cu placere. Va dau dreptate in ce-l priveste pe Miki, nu va pot da insa dreptate cand trasati iarasi (cam din poignet) o paralela intre inainte si dupa 2005. Nu tin sa-l proclam pe TB un campion al anticoruptiei, dar nici nu reduc anticoruptia la “anchetarea pestisorilor” + “prigoana opozitiei” doar pentru ca TB este un om politic detestabil. Ceea ce exista inainte de 2005 nu poate fi numit lupta anticoruptie cu orice lupa am l-am privi, la fel cum un controlor de bilete al CFR (victima predilecta a PNA-ului lui Amariei) nu este un peste din regnul primarului celui de-al doilea municipiu al Romaniei.

  Avem o justitie cu multe probleme, care ar putea fi infinit mai eficienta si net mai echidistanta politic, DAR ea este net peste ce aveam in 2004 si in plus nu vad nicaieri oamenii care, veniti la putere, s-o faca mai eficienta si mai echidistanta. Dintre solutiile actuale, mi-e groaza de ideea ca dl. Sova ar putea ajunge ministru al Justitiei (nu din motive de antisemitism, va asigur) -- si nu folosesc scenarii “politicianiste” tip Costica Voicu. Nu neg ca poate TB a reusit sa-mi insufle teama de elanul anti-justitie al PSD (sau s-o retrezeasca, macar), dar nici PSD nu a facut absolut nimic in acest domeniu care sa mi-o domoleasca. Dar absolut nimic.

 • ovidiu

  @Liviu Antonesei: Dle Liviu Antonesei, mi-a casunat pe dumneavoastra, cum s-ar zice. Din fericire (pentru mine si, probabil, si pentru dumneavoastra), mi se pare ca sunteti destul de relaxat si nu tineti la suparare. 🙂 Trimiteti linkuri numai unul si unul, ca sa ne creasca tensiunea la unii dintre noi (putini, ce-i drept, pe site-ul acesta). Am vazut comentariul pe care l-ati scris la articolul sfiosului dumneavostra prieten si, de curiozitate, am zis sa dau o cautare la tema. E adevarat, mai lenes si mai putin studios decit dumneavoastra. Totusi, am gasit usor linkul acesta: “Les coups d’État classiques ont vécu. La menace pour les présidents en Amérique latine vient désormais moins de l’armée que des parlements agissant de concert avec le judiciaire pour défendre et perpétuer un ordre injuste. Un dirigeant de gauche élu démocratiquement peut-être renversé si les putschistes savent manoeuvrer pour déguiser un coup d’État en un acte « institutionnel ». On aura vu le Honduras emprunter impunément cette voie en juin 2009 pour déloger Manuel Zelaya, qui avait trahi sa classe et choisi de s’appuyer sur les mouvements sociaux.” (http://www.ledevoir.com/international/actualites-internationales/354289/un-coup-d-etat-parlementaire) Mai mult decit a spera sa va pun putin pe ginduri si sa va strecor o usoara indoiala, nu imi propun. Stiu ca e mult, totusi. 🙂

 • andrei i

  @Liviu Antonesei:
  In cazul acela, ironia reiesea din context -am zis “apropo de Mutter Courage”, era clar ca stiu cine-i Mutter Courage, ii raspundeam lui “InimaRea” in legatura cu asta etc. Ma intreb cum intelegeti dvs ironia “vizuala” (dintr-un film sau dintr-o poza), ca acolo nu sint ghilimele…(NB: propozitia precedenta e o ironie)

 • Nokia

  @Andrei I.
  La care Mutter Courage va referiti: a lui Brecht sau a lui Grimmelshausen?

 • OvidiuB #96

  Daca asezam info in context vedem ca o lupta metodica anticoruptie -- atata cata e si cum e ea la noi! -- a inceput nu mai devreme de 2002 si tot sub presiunea Europei (care, la data aceea, ne cerea imperios the big fish, ca o conditie sine qua non a integrarii!).

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Direc%C8%9Bia_Na%C8%9Bional%C4%83_Anticorup%C8%9Bie

  Primele condamnari semnificative (pesti mari, dupa criteriile CE) au venit de abia in 2012. Era normal ca multe dosare deschise din 2002 incoace sa fi ajuns odata si odata la finalizare, mai ales ca, dupa integrare, am ramas si cu MCV-ul pe noi!
  Nu am spus ca nu s-au facut progrese in lupta anticoruptie, mai ales ca oamenii din sistem s-au rodat, iar dosarele, in numar tot mai mare, ajung si ele pe rand ‘la maturitate” si cei vinovati, cum e si firesc, la primit verdicte. Ceea ce am spus e ca daca, pana acum, de la PSD si PNL au primit condamnari definitive mai multi pesti mari ( ministri, PM), de la PDL, deocamdata, doar plevusca. Or, plevusca (adica parlamentar in puscarie), am avut si-n regimul Nastase, parlamentarul fiind chiar de la PSD. Stiu, exista dela PDL cazul Ridzi (cu slabe sperante de finalizare cat timp Basescu e la Putere. Sa nu uitam insa ca Monica Iacob Ridzi a intrat in atentia DNA DOAR sub presiunea exercitata de mass media si NUMAI DUPA ce Opozitia de atunci a facut o comisie parlamentara de ancheta ad-hoc.

  Ca DNA s-a concentrat mai mult pe pestii mari aflati in opozitie cu Basescu, in timp ce-a prins doar plevusca de la PDL, ar putea sa treaca drept o simpla intamplare. Oricum, e o intamplare care sare-n ochi la fiecare bilant al institutiei.
  In rest, de acord cu dvs.!

 • Sentimentul paraguayan al loviturii de stat parlamentare

  @Ovidiu si Liviu Antonesei
  Intertext cu doua intrari: una dispre EPISTOLARUL liicean, unde( ironizindu-l pe paltinisatul — traitorul la inaltimi carpatine — Noica) vorbeste Silogistul Amaraciunii despre ”sentimentul paraguayan al fiintei”; alta… dinspre ESCRAVA ISAURA, un comentar al lui Andrei Cornea, din REVISTA 22, nu la telenovela braziliana BULEVARDUL PAULISTA, ci la ”democratia originala” fantasmata cu voce tare de Ilici, Titanul Oltenitei, dupa Lovilutie, pe care comentatorul cu pricina o vedea implementata Romaniei sub specia unei republici parlamentare (sau --de ce nu?-- semiprezidentiale) latino-americane. De unde, acum, la lectura articolului din mediile hexagonale semnalat de Liviu Antonesei, impresia ca lingvisticii nostri veri transatlanici ne preced mereu, trasindu-ne si cai de urmat, iar tizul ubucurestean al conchistadorului Traian loveste precis la mir ( ca sa nu spun”ciuruieste”) cu sintagma ”loviturii de stat parlamentare” . De aici impulsul sa recitim, pe canicula, EU.SUPREMUL, capodopul paraguayanului Augusto Roa Bastos.

 • Ieseanul Indignat

  @ALL
  De ce sa-l fi trimis Il Dottore Plagiante pe pupinul sau Sova, peste balta Atlanticului de Nord, cheltuind si o groaza de bani din bugetul guvernamental, la Muzeul Holocaustului, si nu, mai economic, in Dulcele Targ al Iesilor, unde va fi avut loc pogromul din 1941? Aici, in Dulcissumum Forum Iassyorum, mai sint persoane in virsta ce-si amintesc intimplarile de atunci (executiile din curtea Chesturii, trenul mortii, pegra dezlantuita, vandalizatorii caselor evreiesti, refugierile nocturne, cu gramada, in casele ori apartamentele prietenilor moldavi, etc.etc.etc.). Sova, cred eu, nu e nici sovin, nici antimemit, nici iudeofob, ci: arogant, impertinent, incult ca majoritatea generatiei hranite cu benzi desenate si jocuri electronice. Asemeni erastului sau, acest eromenos, abdict al Antenelor Felixiene, e de presupus ca nu a citit -- nici nu are de gind sa citeasca -- vreo carte serioasa la viata lui. Postul intr-un guvern Ponta, ai carui fani si membri acuza americanii, in soapta, ca ne-au adus toate rele, inclusiv gandacii de Colorado, ii vine ca o manusa.

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Am inregiostrat cu mare placere progresele facute in lupta anti-coruptie. Nu-mi scapa insa nici progresele semnificative ale coruptiei: daca a asculta si inregistra convorbirile telefonice pentru a le pune la dispozitia “intelectualilor publici”, a.k.a, intelectualii servind un grup politic nu e semn de coruptyie cu “C”, atunci tot ce discutam aici nu are niciun sens…

 • Dorin Tudoran

  @Sentimentul paraguayan al loviturii de stat parlamentare

  Cand va citesc, am sentimentul paraguayan ca am trait ,cu toti(iiiii), degeaba: s-ar fi cuvenit sa traim, cu toti(iii), in Paraguay (sau orice loc “din zona”), fiindca borfasii acestia din .Ro sunt extraterestrii…

 • Dorin Tudoran

  @ Ieseanul Indignat

  N-as vrea sa povestesc ce “impresie artistica” (imi place patinajul artistic…) a produs trimiterea dlui Sova la Muzeul Holocaustului… Cine a scris “Steaguri pe turnuri”? Macarenko?

 • @Dorin Tudoran & OvidiuB

  Asa e, anticoruptia si coruptia au crescut in ultimii ani ca nivelul unui lichid in vasele comunicante, si ambele prin meritele inegalabile ale dlui Traian Basescu! Si daca anticoruptia s-a copt printr-un proces firesc, care a durat zece ani, coruptia a venit tare din urma, mai ales in ultimii trei ani, fiind astazi, vorba lui OvidiuB, “net peste ce aveam in 2004” !!

 • gabriel

  Domnule Tudoran, serios vorbind, dvs credeti ca pot exista concomitent si progrese ale coruptiei si progrese ale anti-coruptiei? Eu, cand vad statisticile triumfaliste ale DNA, imi aduc aminte de productia la ha de pe vremea 8mpuscatului. Cifrele infloreau, realitatea ne omora. Asa ca din doua una: ori cifrele sunt masluite(nu m-ar mira deloc), ori nu i-au luat pe-aia care trebuiau luati. De fapt, suspendatu 8nsusi ne-a explicat de ce l-a pus(atunci nu mai urla nimeni ca nu se r3specta procedurile, ca se incaleca j7stitia) pe Danel Morar: c-a arestat un parlamentar pedist. Ce-a uitat, insa, sa ne spuna tov. presedinte, este ca respectivul pedist a demonstrat la CEDO ca Morar a comis un abuz ar3standu-l, iar statul roman i-a platit cateva zeci de mii de euro d3spagubiri. Deci, ce dracu de anti-coruptie e aia condusa de un tov. si o tova.de nadejde, a caror principala calitate este capacitatea nelimitata d3 a comite abuzuri?

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Atat timp cat directorul de la evidenta persoanelor de la nivel national este urmarit penal, doresc sa declansez si eu o urmarire…, “globala” de data aceasta…, din orasul renumit la acest ultim referendum, ca “instiga la vot”….V-am zis eu ca este un oras de “banditi”….Ca sef al serviciului local de evidenta persoanelor din Constanta, va dau detalii in comentariul urmator.

  Cu stima,

  Dezideriu Dudas,

  Initiator al CLTG – Centrul Local pentru Transfer Global

 • Dezideriu Dudas

  PUNCT DE VEDERE
  cu privire la situatia Cetatenilor Romani cu Resedinta in Strainatate ( spre deosebire de CRDS-isti – Cetatenii Romani cu Domiciliul in Strainatate, in numar mult mai mare, cf. aproximarilor noastre, proportia nr. CRDS / nr. CRRS fiind de 1/ 9) si nevoia organizarii unui mini-recensamant pentru intrarea lor in legalitate.

  Analizand speta in OUG 97 / 2005 actualizata privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor roman, coroborand art. 36 ( obligativitatea inscrierii vizei de resedinta pe actul de identitate daca persoana locuieste la alta adresa decat cea de domiciliu pe o peroioada mai mare de 30 de zile -- amenda de la 75 la 150 Ron pentru “persoana care gazduieste”, situatie care necesita o adaptare institutionala in cazul CRRS- Cetatenilor Romani cu Resedinta in Strainatate) cu art. 19.2 ( obligativitatea schimbarii actului de identitate la schimbarea domiciliului titularului in termen de 15 zile de la mutatie -- amenda de la 40 Ron la 80 de Ron ), rezulta ca avem, o mare problema de intrare in legalitate d.p.d.v. al evidentei persoanelor cu cei peste 3 milioane de romani aflati peste granitele tarii si care nu au identificata noua lor resedinta din strainatate ( unii, chiar domiciliul ) intr-o forma sau alta. Mentionam ca nu ne referim la situatia CRDS-istilor al carui statut este foarte clar si care se legitimeaza cu pasaportul tip CRDS ( in numar de aprox. 460.000 de persoane ), si in Romania si in tara de rezidenta, ci ne referim strict la cetatenii romani care se afla in posesia actelor de identitate romanesti cu domiciliul in Romania si care se afla de peste 15 zile la o adresa in strainatate ( cf. regulilor rezidentei, in fapt, mai mult de min. 6 luni…). Mai mult, pasaportul tip CRDS este valabil doar 5 ani ( cel temporar, 1 an ), in timp ce cartea de identitate romaneasca este valabila 10 ani ( ! ), ceea ce face mai stabila situatia CRRS-istilor decat cea a CRDS-istilor in strainatate, un fapt evident insuficient corelat juridic si institutional cu realitatea.
  Mentionam ca am subliniat existenta amenzilor in legislatie, nu pentru aplicarea lor, ci doar am vrut sa relevam starea de neintrare in legalitate a CRRS-istilor d.p.d.v. al evidentei persoanelor. Dealtfel vom propune in viitor, mai elaborat, iesind din actualul context focalizat pe listele electorale, eliminarea amenzilor in cazurile reliefate mai sus de art. 19.2 si 36 din OUG 97/2005, asociind aceasta posbila sanctiune domeniului fiscal. In sensul ca lipsa platii taxei de habitat, o necesitate fiscala mai bine fundamentata intr-un stat de drept, sa genereze amenzi aplicate de catre Serviciile de Impozite si Taxe locale. Rolul Serviciilor de Evidenta Persoanelor ar fi acela de a informa Serviciile de Impozite si Taxe cu privire la stabilirile si schimbarile de domiciliu, resedinte, pentru a se putea incasa taxa de habitat pe persoana. Informarea nu ar trebui facuta manual, ci ar trebui asigurat accesul vizualizarii bazei de date al Registrului National de Evidenta Persoanelor de catre Serviciile de Impozite si Taxe.
  Mai mult, cetatenii CRRS, prin aplicarea viitoarei vize CRRS, vor fi scutiti de taxa de habitat la locuinta de domiciliu din Romania, dupa inscrierea vizei de resedinta in strainatate. Un alt mare avantaj al sistemului ar fi acela ca nu ar mai exista asa de multi membrii fictivi asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate care genereaza costuri uriase existand cheltuieli fictive in sistem.
  Problema mare este ca, in lipsa actelor administrative efectuate de CRRS-isti in raport cu statul roman, nu putem sti situatia lor reala , daca nu cumva unii au decedat ( daca au doua cetatenii, se pot limita la a anunta decesul doar autoritatilor din tara de adoptie, de ex. svabii in Germania, cum apare in adresa A.E.P. 6897 / 9.08.2012 sau, chiar daca au doar cetatenia romana, in lipsa demersurilor apartinatorilor, informatia nu va fi procesata in Romania ), daca nu si-au schimbat numele legal in tara de adoptie, etc… Mai mult, chiar si daca fac aceste acte administrative in raport cu statul roman, de ex. la transcrieri de certificate de stare civila, la permise de conducere, chiar la pasapoarte, la alte acte diverse de la consulate -- gen titluri de calatorie…, in lipsa solicitarii informatiilor legate de resedinta lor reala din strainatate si in lipsa sintetizarii acestor informatii , nu putem sti cati dintre cetatenii romani se afla peste granitele Romaniei pe o perioada mai lunga de timp ( cu atat mai putin, nominal )…Poate cea mai buna solutie ar fi introducerea votul obligatoriu, situatie care ar genera informatiile despre CRRS-isti mult mai lesne, deoarece un sistem asemanator celui propus de noi ar trebui sa fie functional permanent si nu demarat si functionalizat ad-hoc …

  IN CONSECINTA, consideram ca SE IMPUNE eliminarea CRRS-istilor de pe listele electorale permanente in general, atat timp cat situatia lor este incerta din punct de vedere al informatiilor reale despre datele lor actualizate de evidenta persoanelor ( situatie valabila si la listele electorale pentru Referendumul din 29 iulie 2012 )…Actiunea noastra nu limiteaza dreptul de vot al CRRS-istilor, acestia, dupa inregistrare ( cf. SOLUTIEI propusa de noi mai jos ), putand vota in strainatate pe liste suplimentare….Sau, putand vota in Romania pe liste suplimentare, inclusiv la locul de domiciliu. Pentru vot insa, trebuie sa se prezinte si cu o copie de pe documentele care atesta legalitatea sederii in strainatate ( drept de munca sau studii, drept de rezidenta, drept de sedere, etc. ). In cazul in care s-a intors in Romania si are act de identitate romanesc aflat in termen de valabilitate, trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere ( chiar la sectia de votare, in momentul votului ) ca s-a intors definitiv ( sau provizoriu, dupa caz ), daca va dori sa voteze. In acest fel, dupa max. 3 etape de alegeri si cca. 1 an parcurs, vom avea situatia reala a numarului de cetateni romani…

  SOLUTIA PROPUSA DE NOI, IN 5 ETAPE :

  ETAPA1- SISTEM DE VERIFICARE TIP MINI-RECENSAMANT in Romania – de facut conform Procedurilor de Verificare in Teren de catre politisti a persoanelor care locuiesc Fara Forme Legale ( FFL ), care solicita un act de identitate.
  Rezulta : Numarul 1 ( numarul CRRS declarat in Romania) + Lista persoanelor CRRS declarate in Romania nominal .
  Timp alocat : 7 zile !
  Propunem perioada : 20-26 august 2012. Toate persoanele despre care se obtin informatii ca se afla la alte domicilii / resedinte, se afla in situatia, din punct de vedere al evidentei persoanelor, de cetatean roman Fara Forme Legale de atestare a domiciliului / resedintei ( FFL ), mai mult, conform legislatiei actuale in vigoare, sunt pasibile de amenda.
  Preliminar, in perioada 13-19 august, se va formaliza procedura ( cf. unor calcule bazate pe experienta recensamantelor, pentru o sectie de votare de cca. 1000 de persoane pe liste, ar fi nevoie de 10 de recenzori, care sa opereze 20 de persoane pe zi, timp de 5 zile . Recenzorii pot fi de la Politie, Administratia Centrala din teritoriu si Administratia locala . Activitatea va trebui sa fie facuta ca sarcina de serviciu. )

  ETAPA 2.- SISTEM DE VERIFICARE PARALEL, INSTITUTIONAL : MAE, Serviciul Pasapoarte, Politia de Frontiera, etc…., in speranta de a se putea gasi o formula de calcul dedusa din informatiile deja existente in sistem(e).
  Perioada propusa : 13-19 august ( dealtfel, cf. mass-mediei, am inteles ca operatiunea a fost demarata, dar nefocalizata pe un targhet precis ca cel propus de noi, ce are asociata si modalitatea institutionala care sa valideze continuu sistemul , respectiv aplicarea vizei de resedinta pentru persoanele CRRS )

  ETAPA 3. SISTEM DE INREGISTRARE A RESEDINTELOR in strainatate :
  3.1 In regim de urgenta : intr-un interval de max 14 zile, transmitere de catre fiecare CRRS-ist, catre Ambasade/ Consulate….prin fax, email, posta ( + copii acte de stare civila )….- Inregistrarea provizorie….
  -Pt.viza efectiva : LISTA DE ASTEPTARE…- Programare aplicare viza.
  -Propunem perioada : 20 august – 2 septembrie a.c. ( dupa ce in perioada 13-17 august a.c. se va finaliza formula procedurii administrative concrete de inregistrare…)
  3.2 In Regim Permanent : Cand se va face procedura, pas cu pas ? / Cum / Cand se elibereaza pasaportul ? …/ Sistem inter-institutional de inregistrare ?

  ETAPA 4 – DETERMINAREA NR. DE CRRS –isti. Dupa terminarea etapei 3 ( 2 septembrie ), pana la 7 septembrie, centralizarea datelor si transmiterea lor prin M.A.I. catre C.C.R., pentru a se finaliza “actualizarea listelor electorale permanente “, desi termenul este pe 31 august. Dar, consideram ca nu se poate in intervalul de pana la 31 august, sa includem si 2 saptamani pentru inregistrarea CRRS-istilor ( chiar si doar in forma provizorie ) si timpul necesar pregatirii administrative prealabile a operatiunii.
  -Se va determina astfel : Nr. 4 -- Numarul de CRRS-isti inregistrat legal + Lista nominala a CRRS-istilor inregistrati legal
  -- E posibil , ca in unele cazuri sa se impuna trecerea persoanelor declarate in Romania ca CRRS, la statutul de CRDS . Deasemenea trebuie cunoscut , atat de CRRS-isti cat si de CRDS-isti, avantajul sistemului CRDS, respective, taxe vamale 0 la repatriere ( schimbarea domiciliului din strainatate in Romania ).

  ETAPA 5. CALCUL FINAL….
  Numarul 1 ( numarul CRRS declarat in Romania ) -- Nr. 4 ( de CRRS inregistrat legal)
  =
  Numarul de C.R.R.S.-isti Fara Forme Legale

  PROPUNEM SCOATEREA DE PE LISTELE ELECTORALE PERMANENTE A
  C.R.R.S.-istilor Fara Forme Legale
  deoarece nu putem semna situatii despre datele lor de evidenta persoanelor atat timp cat nu sunt certificate de niciun document.

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran: Nu ne ramine decit sa speram ca dna Pivniceru va deveni ministru al justitiei, dl Daniel Morar isi va gasi alta slujba si coruptia cu C va redeveni coruptia cu c, adica vom constata un regres al coruptiei; sunt sigur ca nu vom mai avea prilejul sa citim convorbiri telefonice manevrate de intelectualii publici.

 • @) Ovidiu

  Pas d`offence! Insa pe mine nu m-a convins… De altfel, cind colegii nostri intelectualii trimteau la Hitler si Mussolini se referau la chestii clasice, ce manual…

 • @) Andrei i

  Daca spuneti d-voastra ca era ironie, faca-vi-se voia… Ironia vizuala e mult mai usor sesizabila, pentru simplul motiv ca “iti sare” in ochi, ca sa spun asa.

 • @) Ieseanul indignat

  Intrutotul de acord.

 • Makarenko

  @Maoita Ceghevarescu -- cu Sovael -- la Doftana:
  Aduceti pupinii//Aici linga vetre//Sa simta dogoarea nestinselor pietre//Loviti-i pre dinsii cu capul de ziduri//Sa simta odata ce-nseamna partiduri//In tara unde cotcaresc//Si viata cu spor si-o rebranduesc!

 • Dezideriu Dudas

  Ref. la : Pana la numararea cetatenilor romani…

  Ar trebui sa numaram :

  -- intreprinderile romanesti care au disparut dupa 1989, de ce s-a accelerat procesul dupa anul 1996 si anul 1999 ( odata cu Lg. 99 / 1999 privind accelerarea privatizarii…), de ce, dupa integrarea in UE, nu reusim sa ne asezam macar pe un trend de re-constructie a economiei….

  -- de ce, noi nu am beneficiat major de niciunul dintre beneficiile economiilor de piata, oferite cu “generozitate “ ( Bursa de valori, la care nu s-a inscris nici o societate straina, legislatia concurentei, in urma aplicarii careia cele mai puternice si profitabile piete au fost acaparate in exclusivitate de capitalul strain, inclusiv in conditii de monopol, “moartea pasiunii” concurentei…)…

  -- care sunt motivele pentru care, si acum, cand toate statele occidentale au devenit nationaliste d.p.d.v. economic, noi, inca in anul 2012, la 4 ani dupa ce azimutul deschiderii in economia globala s-a inchis datorita crizei mondiale., mai umblam dupa “margelele” care ni se ofera in “dar” ( privatizare, libera concurenta in economia de piata, etc…. ) si sintem pe cale sa continuam distrugerea economiei ( Hidroelectrica, Oltchim, Transgaz, etc…)

  -- motivele pentru care am putut respinge primul proiect de Lege a sanatatii ce ar fi facut total dependent sistemul nostru sanitar de capitalul strain ( cazul generat de demisia lui Raed Arafat… ) si motivele pentru care acum am putea acum sta linistiti ca totusi noua turnura a Legii sanatatii, in noua forma propusa, nu va duce tot la lipsa de competitivitate, lipsa de concurenta, e drept, de data asta, neincurcata asa de mult de capitalul strain….

  -care au fost statele lumii care, in decursul istoriei, s-au dezvoltat fara sa aiba niciun aport propriu si doar au raspuns la solicitarile statelor puternice, cu investitii pe masura in economia lor…

  -- care sunt motivele pentru care “Stanga romaneasca” promoveaza liberalismul dus pana la extrem iar “Dreapta romaneasca”, antonimic, centralismul si etatismul dus pana la extrem ?

  -- care sunt motivele pentru care cresterea “luptei anti-coruptie” in Romania aproape ca a devenit sinonima cu cresterea nivelului de globalizare al tarii….E drept, desi situatia pare a fi sinonima si cu tendinta de restauratie…Trebuie insa identificata precis realitatea si pericolul celor doua tendinte..

  Daca vom raspunde la intrebarile de mai sus, probabil vom putea raspunde la intrebarea :

  -- De ce “Comisia de la Venetia” a acceptat pentru Romania o ne-regula ( vorba romaneasca, “de ne-facut”…) in UE privitoare la cvorumul necesar Referendumului, situatie care ne determina acum sa numaram romanii, imprastiati de vitregia istoriei, prin toata lumea…

  Nu cred insa ca-i vom putea numara pe romani, cu toata conjunctura politica ce pare a fi favorabila schimbarii, daca nici o entitate politica romaneasca, pe langa cele institutionale autohtone care parca incep sa “se simta”{ ( celelalte, cele straine, “se simt” imediat de dupa 1990…), nu-si va pune serios problema gasirii raspunsurilor la primul set de intrebari.

  Dezideriu Dudas
  Initiator ULRAP- Unitatea Locala pentru Reforma Administratiei Publice
  Initiator CILIP -- Centrul Interinstitutional Local pentru Interesul Public
  Initiator CLTG – Centrul Local pentru Transfer Global
  Fondator al ASDR RD – Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei Regiunea Dobrogea

 • Gaw Goo

  @Corul Madrigal
  Feriti-va de Base, “Nenea-in-tricou-albastriu”, ca implementeaza, de la gardul locuintei sale, atacuri energetice cu “flacara violet” asupra adversarilor sai si altor noi ferventi ai loviturilor de stat palavramentare! Sa invatam din esecul saltaretului Geoana! MAY THE FORCE BE WITH THE TRUE JEDIS!

 • Cinic

  Am vazut-o pe MM pe Realitatea,acu o ora, emitind o aberatie,pe care doar un procuror comunist o putea face:cica ,daca ccr nu poate prin absurd ,sa decida cu 6/3 ca a fost qvorum,inseamna ca referendumul este invalid.
  (bine ca n-a fost si judecatoare,sau a fost?)
  Ca si cind indecizia ccr de a stabili ca s-a intrunit qvorumul pe care ea insasi l-a impus,la solicitarea coanei Evropa,anuleaza toata actiunea suspendarii!
  Basescu, avind deci din start 2 sanse din 3 !
  Ce-i drept ,cred ca putina lume stie a cui v-a fi decizia in acel moment!
  Eu unul nu, si astept dezbaterile specialistilor.
  Asta ,asa , sa mai avem ce discuta,ca de fapt,din pacate jocurile sint facute.
  Rien ne va plus!(vedeti si tacerea celui de-al 4-lea judecator zis pro usl care tace— ”prietenii stiu de ce”)C’est la Vie !(c-asa-i in vie,ca tot da toamna)

 • Ivi

  Domnule Tudoran -- o intrebare trebuie pusa simplu: face parte din regula (regula fiind -- cvorum de 50% + 1, etc.) lista electorala permanenta ?!?
  …la orice analiza simpla de bun simt (nu mai vorbesc de analiza logica…) “lista electorala permanenta” este o premiza (de natura existential-ontologica) a regulii si in acest caz ceea ce conteaza este factualitatea -- este “lista electorala permanenta” o realitate faptica sau o “irealitate-fictiune”
  …pentru a nu face o nedreptate, in ciuda lamentabilitatii fiecaruia din membrii Curtii Constitutionale, prima decizie, cea luata in 9 membrii, a Curtii este corecta -- a cerut sa se verifice factualitatea listei electorale permamente…
  …a lua o decizie neverificand factualitatea listei electorale permanente, este, mutatis mutandis, ca si cum un complet de judecata da verdictul inainte de a se verifica daca amprentele (orice proba, ADN, etc.) de la locul faptei sunt cele ale inculpatului…
  …ganditi-va in plus si la o monstruozitate de tip -- condamnarea la moarte pe o fictiune presupusa a fi adevarata -- executia -- aparitia probei de factualitate -- etc., etc.,

 • InimaRea

  Avem un caz clar de încălcare a legii la cel mai înalt nivel juridic -- cel constituţional, reprezentat de CCR -- care avea de-ndeplinit o simplă formalitate: constata neîntrunirea cvorumului şi declara referendumul nevalid.
  “Contestaţia” USL -- privind valabilitatea listelor electorale permanente -- trebuia respinsă instant, de vreme ce chiar USL organizase referendumul. Sistemul de înregistrare a cetăţenilor cu drept de vot -- în genere, a cetăţenilor români -- este o cu totul altă problemă, care n-a făcut obiectul referendumului, şi nici nu e la latitudinea CCR să fie reglementată. Gestul de a cere listele electorale permanente este un abuz inutil -- în orice formă, nu sînt relevante pentru speţa supusă judecăţii Curţii, cîtă vreme guvernul a organizat referendumul în baza anumitor liste electorale.
  În fine, argumentul prezenţei la vot a 7,4 mil de români “e sentimental”, nu juridic ori constituţional. La rigoare, un vot dacă lipsea pentru îndeplinirea cvorumului, referendumul era nevalid. În fapt, o diferenţă mică -- de sub 1000 de voturi -- ar fi justificat demersul reverificării listelor electorale. La peste 1,6 mil., e absurdă asemenea pretenţie.
  CCR a luat o decizie politică, iar nu constituţională (juridică) atunci cînd a decis prelungirea suspendării preşedintelui ales, pe temeiul nejuridic şi neconstituţional al “verificării listelor electorale permanente” -- care fuseseră verificate de guvern şi declarate oficiale, înaintea desfăşurării referendumului (ori nu fusesră verificate -- de primari etc -- dar guvernul le-e recunoscut oficial valabilitatea, organizînd referendumul în baza lor).
  CCR s-a descalificat în faţa naţiunii. Ar trebui ca şi-n faţa Europei, mai ales a Comisiei de la Veneţia, care ar trebui să constate că -- la Bucureşti -- CCR nu e arbitru constituţional ci actor politic, nicidecum “supusă presiunilor”.
  Toată bulibăşeala asta -- care a lăsat perplexă o lume-ntreagă -- arată că, în “democraţia consolidată” din România, legea e-ncălcată democratic -- de sus în jos şi viceversa -- de fiecare, după puteri; că agenţii cei mai activi ai încălcării legii sînt de formaţie juridică -- pînă şi premierul e jurist, şi-ncă unul vinovat de fraudă intelectuală dovedită dincolo de orice dubiu, pe care numai o imensă nesimţire o poate contesta. Aşa sînt posibile abuzuri de neînchipuit într-o ţară a UE -- cum este interceptarea discuţiilor la orice nivel, şi-n orice cadru, înaintea formulării unei învinuiri, de parcă Parchetul General ar fi agenţie de combatere a traficului de droguri ori a terorismului. Practic, în România nu mai există secret de stat şi de guvern, singurul om avînd asigurată “intimitatea” fiind Comandantul Suprem -- şeful CSAT, şi numai în această postură, nu şi-n cea de preşedinte al României. E ca şi cum Ţara ar fi în plin război, ar funcţiona după o lege a stării de urgenţă.
  O problemă aparte e jalnica prestaţie politică a “intermarului” dar merită tratament separat. După cum o temă interesantă ar fi “renaşterea” suspendatului, care umblă dezlegat şi uşurat de cînd nu mai trebuie să respecte nici o regulă. Suspendatul, interimarul şi plagiatorul fac o exemplară tripletă de golani politici. Acesta e nivelul politicii “de nivel înalt”, din România anului de graţie 2012.

 • mihai rogobete

  Ion Gheorghe nu numai că l-a plagiat pe Lao Tse, ci, involuntar a dat un semn clar, prin sensibilitatea poetului, că vremea era o copie celei a înţeleptului dualist. Nici Lao Tse n-a pus ghilimele zicalelor şi aforismelor păscute, pescuite şi călcate în întinderea înţelepciunii triburilor cunoscute, ca şi păşunile, apele, drumurile, în devălmăşie. În mentalul tribal-dualist, păstorul nu fură cu oile sale iarba de pe izlaz, nici pescarul peştele din baltă, nici drumeţul nu calcă pământul cuiva -- toate sunt ale tuturor -- şi, neconceptualizând proprietatea individuală, neconştientizând furtul. Românul n-a “furat”, în comunism, ci a luat ceea ce forma de proprietate socialistă, prin morala celei colectiviste, îl îndreptăţea. Nici ţiganul nu fură, ci ia ceea ce, conform moralei tribale, şi lui îi aparţine ca şi celorlalţi -- reproşul răzbelindu-i bunul său simţ cultural, trezindu-i fireasca indignare.
  Dedesubtul plagiatului pontist dospeşte mentalul pe care a triumfat, în fapt, morala tribală a dialecticii dualiste, bălegarul maniheismului comunist. Dar denunţul plagiatului a indignat până şi dreapta, mai mult pentru stângăcie.
  Cu uşurinţă, dreapta legionară a dat-o pe stânga şi tot atât de uşor stânga a acceptat-o, fiindcă esenţa maniheismului nu-i niciuna din părţi, ci polarizarea. Arierate, pe care, plagiate, şi dl. Tudoran trebuie să le denunţe mai apăsat, pentru a nu cădea la pace, pe blog, cu Ion Gheorghe.

 • Ultor

  @ Cinic
  Referitor la situatia invocata de tine, f. plauzibila dealtfel, se pare ca in cazul incapacitatii luarii unei decizii de catre ccr (in absenta unui vot cu doua treimi) situatia de interimat mai poate dura inca trei luni, dupa care referendumul este declarat invalid si subiectul sau isi reintra in drepturi. adica o agonie prea mult timp prelungita. revenind la declaratiile lui MM mie mi se pare mult mai aberanta declaratiile referitoare la pericolul unui razboi civil. Las la o parte ca nu exista o masa critica astazi in societate de sustinatori basisti in strada ci doar in institutii si in media; pericolul violentei sociale vine dinspre protestele clor care au votat pentru suspendare si se vad invalidati meschin de catre oprganisme interne si internationale.Oricum, si acest scenariu mi se pare putin probabil; scenariul pesimist, dar realist, e cel al unei lehamite cvasigeneralizate.

 • Ultor

  erata (ca la Curte)
  mi se pare mult mai aberanta declaratia…

 • gabriel

  @InimaRea 119

  Comentariul dvs contine mai multe inexactitati, eu ma voi referi doar la urmatoarea: ” Gestul de a cere listele electorale permanente este un abuz inutil – în orice formă, nu sînt relevante pentru speţa supusă judecăţii Curţii, cîtă vreme guvernul a organizat referendumul în baza anumitor liste electorale.”

  Unul dintre principiile fundamentale de drept este principiul adevarului. In Codul de procedura civila il gasim la art. 129, alin. 5: “Judecătorii au îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.”

  Daca ni se pare neclar acest articol, ne ajuta comentariile de pe dreptonline.com : “In dreptul procesual civil principiul adevărului este consacrat de art. 129 alin. 5 Codul de procedură civilă, care obligă pe judecători să stăruie prin toate mijloacele legale pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză. Principiul adevărului trebuie să guverneze activitatea de înfăptuire a justiţiei, exprimând cerinţa ca toate faptele cauzei care se judecă să fie stabilite în deplină concordanţă cu realitatea. Astfel, întreaga activitate a instanţei de judecată urmăreşte să stabilească în mod precis şi complet faptele reale având în vedere împrejurările în care s-au petrecut.

  Hotărârea judecătorească pronunţată cu neobservarea principiului adevărului este în principal netemeinică, iar cea pronunţată cu interpretarea şi aplicarea greşită a dispoziţiilor legale este nelegală.
  Principiul adevărului este premisa că judecătorul depune toate eforturile în vederea stabilirii corecte a stării de fapt, astfel încât hotărârea pronunţată să corespundă adevărului.”

  Dar ce mai conteaza principii fundamentale de drept intr-o tara in care cei ce-au mers la vot asteapta sa fie chemati la politie sau parchet ca sa explice de ce au votat.

 • Florin Iaru

  @gabriel, de cînd căutam citatul ăsta. Pentru că eu sînt convins că, deşi oamenii se supun legii, legea e chemată să-i slujească, indiferent de împrejurări. Numai odinioară legea era o cizmă.
  Pot să mă folosesc de citatul înfăţişat de domnia ta, fără să-ţi dau numele (că nu-l ştiu), ca înaitemergător şi descoperitor al lui?

 • InimaRea

  gabriel: Nefiind jurist, nu mă aventurez a discuta despre principiul adevărului. Dar mi se pare că nu asta e problema CCR, în “speţă” -- aplicarea principiului adevărului -- ci imposibilitatea luării unei hotărîri valabile. Dacă avea 6-3 pentru invalidare, mai era necesară invocarea principiului adevărului?
  Iar acel Nr.6 -- care-a refuzat să voteze împreună cu “cei 5” -- şi-a condiţionat votul de aplicarea principiului adevărului, ori avea o cu totul altă motivaţie?
  Dacă pe popi îi mai absolvim de păcate -- aşa mireni cum sîntem noi, şi neavînd “harul” -- măcar pe avocaţi să-i luăm cum sînt şi nu cum vor să ne apară nouă, să ne aiurească de cap -- părerea mea…

 • andrei i

  Sper sa nu fiu pus la categoria “spam pro-Base” pt link-ul de mai jos; dincolo de toata bizareria deciziei CCR (de fapt, nu e abolut clar nici macar ce decizie a luat, de fapt, CCR, poate aflam azi), pare-se ca nr-ul de alegatori oricum n-ar fi scazut (prea mult) nici dupa o eventuala “actualizare”. O spune insusi decanul Facultatii de Sociologie de la U.B.:
  http://www.contributors.ro/editorial/nu-exista-argumente-demografice-pentru-ca-referendumul-sa-poata-fi-validat/

 • Dorin Tudoran

  InimaRea & TOTI CEILALTI

  1. Pe de-o parte, regret ca sunt in vacanta si departe de computer. Pe de alta parte, ma bucur, fiindca n-as avea ce altceva sa va spun decat ce am scris in acesti ani. Cam asa:

  2. Primirea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana nu s-a facut pentru ca Romania s-ar fi calificat pentru asemenea aderari. A fost ca si cum doresti sa intri intr-un club, dar nu indeplinesti nici conditiile, nici — mai ales — n-ai bani pentru cotizatia lunara/anuala. Se ofera altii sa-ti varuiasca pe unde nu ai var de varuit si — mai ales — sa-ti achite cotizatia lunara/anuala. “Pe cale de consecinta”, cand acei “altii” iti spun sa faci ceva, chiar daca nu-ti convine, chiar daca este impotriva intereselor tale, chiar daca nu are nicio legatura cu valorile propavaduitei democratii, faci.

  3. Am scris, de la bun inceput, ca dl Traian Basescu se reintoarce la Cotroceni. Adaug -- cu sau fara sprijinul electoratului. Rezultatul acestei confruntari nu a fost stabilit nici de cine a iesit la vot, nici de cine nu a iestit la vot. Votul a fost unul extern si in fata lui orice numaratoare (indiferent de criteriul cvorumul folosit) interna este irelevanta.

  4. In acest moment, pentru cancelariile externe (occidentale) majore, cartea pe care se merge este Traian Basescu. Cu ale sale bune si rele. Adversarii sai si-au pus piedici de unii singuri si au fost ajutati de o armata de propaganda/manipulare pentru “spatiul extern” cum nici Ceausescu nu a avut la dispozitie. In acest moment de la Washington la Bruxelles, cel care personifica democratia si statul de drept este dl Traian Basescu. O abordare folosita de multa vreme, cu urmari dintre cele mai… bizare. Conteaza rezolvarea “momentului”, cu viitorul -- mai vedem noi. Apare el un domocrat si mai si…

  5. Singurul jucator intern real sunt serviciile secrete. Cele laudate, public, de ambasadorul Statelor Unite, in urma cu un an sau doi pentru “profesionalism” si neimplicare in jocurile politice. De fapt, asa cum afirmam intr-o scrisoare deschisa adresat dlui Mark Gitenstein, realitatea este total alta: dupa 1989, nimic nu a fost “facut” si “desfacut” fara contribtia esentiala a serviciilor secrete. Nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul nu este intristat ca serviciile asculta tot ce se poate asculta, inregistraza, ofera transcrierile unui actor politic si, “pe surse”, asemenea informatii se duc in mainile/computerele “intelectualilor publici”. Multi dintre acestia din urma se declarau, ani la rand, oripilati de abuzuriule serviciilor secrete. Azi, isi hranesc gazetaria si aparitiile publice cu informatii obtinute pe aceasta cale. Si o fac, spun ei, spre binele… statuluii de drept. Lor le va fi, in continuare, foarte bine; statului -- nu stiu…

  6. Statul de drept romanesc exista doar atat cat ii permit serviciile secrete sa existe si doar intr-un spectru bine determinat. Oricine incearca, sau chiar reuseste, sa iasa din “rama” acestui tablou cu titlul posibil “Stat cu lanturi de drept -- natura moarta ce se crede inca vie” este anihilat.

  7. Cumparatul sau santajul. Singurele arme de “potolire”. Cum cei foarte bogati nu ai cu ce sa-i cumperi, le aplici santajul. Oameni care au cascat gura, li s-a atras atentia sa fie mai prudenti, au cascat iarasi gura (nici macar prea mult) etc. Urmarea: “pe surse”, au aparut informatii neplacute despre trecutul lor ori ai membrilor de familie, dupa care asemenea oameni nu doar au tacut, dar au devenit pro- fostul criticat. Ani de zile jocul si “echilibrul” a fost mentinut de regula: “nu te legi de securistul meu, nu ma leg de securistul tau; nu te legi de interlopul meu, nu ma leg de interloput ta etc. Regula acum este: toti securistii si interlopii sunt de partea mea sau pun “statul de drept” pe urmele lor si sfarsesc saraci si in puscarie. Simplu.

  8. La fel stau lucrurile cu “faimoasa” CCR. Se agita tot occidentul sa apere o institutie pe care, ne place ori nu, tot dl Basescu a caracterizat-o cel mai exact in urma cu un an, parca: o institutie imbecila; sau asa ceva. Un grup de oameni santajabili, ajunsi in institutie nu pe criterii profesionale, este cel de la care se asteapta “decizii impartiale”. O comedie de un imens prost gust.

 • gabriel

  @Florin Iaru

  Fireste ca puteti! Eu n-am niciun merit, doar am auzit acest principiu de drept evocat intr-o emisiune si am vrut sa ma lamuresc singur ce-i cu el. Si la ce-mi foloseste, si la ce va va folosi? Se pare ca demos-ul dauneaza grav sanatatii noastre democratice. Asa ca a fost inlocuit cu procuratura, servicii secrete, fosile politruce debarcate la CCR si comisari sovietici, pardon, euroatlantici.

 • gabriel

  @InimaRea

  Nici eu nu sunt jurist, de-asta nu mi-am perm8s sa comentez, am dat doar citate. In rest, am obosit, nu mai vreau sa aud de liste, de cvorum, de ccr, de stat de drept, de nimic. Adevarul e asa cum l-a scris mai sus dl. Tudoran. Macar acum stim, mai limpede ca niciodata, cum stam.

 • OvidiuB

  @gabriel

  Faceti un talmes-balmes nepermis din niste principii juridice, altfel foarte nobile. In opinia dvs, CCR ar trebui sa se pronunte pe corectitudinea listelor (desi a existat un numar “oficial” pe care l-au acreditat ca atare autoritatile inainte de Referendum, incepand cu Ministrul de Interne). Ce-ar fi, bunoara, ca CCR sa se pronunte si pe corectitudinea votului? Cum ar fi sa atacam decizia CCR (oricare va fi ea) cu afirmatia “E adevarat ca, in aparenta, au votat 8,5 mil de oameni, DAR exista date conform carora nu toti acestia au votat de fapt”.

  Cum sunteti de parere, domnule gabriel, ar trebui Curtea, in baza principiului aflarii adevarului, sa efectueze cercetari privitoare la felul in care au votat (sau nu) efectiv cei 8,5 milioane de alegatori?

  Daca nu, de ce nu? In fond ce, acum ne incredem doar pe procesele verbale ale sectiilor de votare -- nu cautam sa aflam “realitatea asa cum este ea”?

  Pe cuvant, inteleg ca Basescu le-a scos multora peri albi, dar prea se sustine orice enormitate doar pentru ca serveste cauzei anti-Basescu (cam tot la fel cum ieri, o inteligenta de talia lui Fenechiu il acuza pe Basescu ca este un dictator care incearca o lovitura de stat!?!).

  Nu inteleg de ce nu incearca fiecare sa ii fie fidel in primul rand propriului bun-simt, inainte de a fi fidel taberei cu care simpatizeaza. Si ne mai miram ca polticienii (care sunt cam cea mai “proasta” expresie a electoratului nostru) sunt asa cum sunt.

 • @Dorin Tudoran & gabriel & TOTI

  Exact asa gandesc si eu. Toata sarabanda asta ad nauseam, cu justitiari, politruci, peruci batrane, santajati, cumparati, “serviti”, cvorumuri, liste, “injunghiati pe la spate” etc. are cel putin meritul de-a ne fi aratat exact cum stam. Mastile au cazut, fardurile s-au topit si s-au scurs si adevarul hâd a iesit la iveala. Sa mai spuna cineva, candva ca din acest moment incolo cel putin nu a stiut ce, pentru cine si pentru ce a “manâncat” ori “manânca”. Turnesolul crizei si-a facut efectul si tot ceea ce-i toxic s-a aratat si ni se va arata, in continuare, in toata toxicitatea sa.
  Chiar si numai faptul ca din aceasta nebunie mult mai multi romani ies vaccinati impotriva insuportabilei propagande basiste, e un castig, fiindca, parafrazandu-l pe poet (cu aforismul lui), nu-i ieri, nici azi, nici maini… TIMPUL.

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: As putea fi de acord cu tot ce spuneti, inclusiv cu rolul Serviciilor (asa cum il vedeti). Dar aici as preciza: Daca Serviciile sint una din caile de transmis indicatiile pretioase de la Wahington DC -- cealalta fiind diplomatica, prin ambasadorul USA la Buc, ori “direct” -- cum e cazul cu vizita consilierului pe problema, al Secretarului de stat de la Casa Alba.
  Din ce-am vazut in presa, omul a pus in discutie chiar parteneriatul strategic, ceva de genul “Putem fi parteneri strategici dar nu chiar cu oricine sau in chiar orice conditii”.
  Acest tip de legatura cu USA nu ni s-a impus ci l-am dorit. Din 1996 incoace, Bucurestii au facut eforturi pentru “a nu pierde trenul NATO”, iar raspunsul primit in Europa era, invariabil, “Intelegeti-va cu americanii!”. A fost atit de evident ca aceea era conditia sine qua non incit pina si Ilici a-nteles-o pina la urma, oricit l-ar fi durut ruptura de Kremlin.
  De fapt, aderarea la NATO si UE s-a rezolvat intr-o guvernare PSD -- cu Ilici si Nastase, la masa tratativelor. Deci Casa Alba n-are idiosincrasii de genul Stinga/Dreapta. Dar e alergica la stingacii -- de Dreapta ori Stinga, nu conteaza.
  Tot ce (ni) se-ntimpla din mai incoace arata ca USL n-are calificarea de a conduce o tara atit de complicata cum e Ro, azi, altfel decit ridicindu-si toata lumea-n cap. Asta-i mai grav acum, decit era in 1990, cind “Noua Putere” de la Bucuresti nu stia mai nimic despre guvernare. Atunci, era scuzabil, acum e impardonabil.
  Mi-e greu sa cred ca USL n-ar fi creat aceeasi rea impresie chiar daca Basescu ar fi fost baiat bun si-ar fi demisionat, dupa “lovitura de stat parlamentara”. De la Nastase (Ilici) incoace, nu mai are oameni politici de calibru, ori cei capabili sa vina la guvernare sint tinuti in esaloanele inferioare de “adevarata forta a partidului”. De pilda, nu e deloc clar de ce nu Ioan Rus a fost desemnat premier, ci Ponta. Pentru ca Rus n-ar fi acceptat inacceptabilul? Pare-se ca de aceea.
  E prima oara cind o spun -- cu obida, o -- ca pare mai rau sa nu stii cine-i capul relelor decit sa-l vezi la fata zi de zi, pina ti se scirbeste de viata. Fiindca-i totusi mai suportabil sa privesti raul in ochi decit sa-l simti in preajma fara a-l putea vedea, doar simtindu-i efectul actiunii. Iar amenintarea poate fi innebunitoare.
  (Evident, nu cred c-ar fi Voiculescu Marele Maestru -- mi se pare perfect stupida asa idee. Dar si daca ma-nsel, vai de capu’ meu de european contemporan!)

 • Cinic

  Acu,ca toate sint trecut,m-as bucura daca macar ne-am alege cu ceva folos,cum ar fi liste electorale permanente cit mai exacte(si de aici,reducerea nr de parlamentari si de consilieri locali si judeteni) si mai ales initierea modificarilor necesare pentru DEPOLITIZAREA REALA SI TOTALA A CCR !!!!!
  Daca usl cu Crin si Ponta nu impun asta,au trecut degeaba pe la guvernare.Reformele economice pot fi negate ,da in plan politic,aceasta miscare ar fi salutara pentru democratizarea Romaniei!Da m-as mira sa isi ia singuri piinea de la gura!

 • gabriel

  OvidiuB
  “Cum sunteti de parere, domnule gabriel, ar trebui Curtea, in baza principiului aflarii adevarului, sa efectueze cercetari privitoare la felul in care au votat (sau nu) efectiv cei 8,5 milioane de alegatori?”

  Aoleu, domnule Ovidiu, nu va ajung cercetarile Parchetului, nu-i destul ca dobermanii Lulutei umbla-n haite de 3-4 si latra la oameni: “Ati votat? De ce-ati votat? Cu cine ati votat?” Vreti sa vedeti si fosilele in robe visinii haituind satenii pe coclauri? Se impiedica vreunul si, Doamne fereste, patim ditamai tragedia nationala si ramanem fara vreun “diamant” constitutional. 🙂

 • gabriel

  No Name/DP

  Problema e ce facem noi cu adevarul asta, atat de chinuit obtinut? ok, tot mai multi romani au aflat ca-i noapte si nu zi, cum zic basistii. Dar, vorba marelui Constantin Tanase, “Si cu asta ce-am facut?” Ce facem cu “noaptea” asta, cand vin marii “arbitrii internationali” si ne spun ca suntem mai orbi decat eroii lui Saramago si ca ne vor traduce ei realitatea ca s-o pricepem, pana la urma? Eu vad doar doua variante, amandoua dramatice. Sentimentul nedreptatii si al neputintei se va transforma fie intr-o furie incontrolabila, fie intr-o deznadejde civica de proportii. Prima varianta ins3amna anarhie, a doua 7nseamna un stat vegetal, usor de asimilat de oricine.

 • Dorin Tudoran

  InimaRea
  Cand se faceau eforturi pentru intrarera in ambele — NATO si EU — am scris, ba chiar am avut discutii cu oameni foarte destepti dar care nu intelegeau ce dorea prostul de mine sa le explice intr-o propozitie: interesele NATO-ului si ale nu erau neaparat aceleasi. Exista un set de interese comune si exista un set de interese nu tocmai comune. Regula simpla a numitorului comun si diferentelor specifice.

  In 1990, mi s-a aratat o lista cu 18 persoane care “nu vor mai putea intra in Statele Unite” fiindca fusesera baieti rai/fete rele. Peste un an, in hol la Departamentul de Stat ma striga cineva. Intorc capul si vad unul dintre “baietii rai”. Era in vizita.

  Peste vreo zece zile intreb un “cunoscator”: “Nu era vorba ca niste baieti rai si fete rele nu mai intra in aceasta tara?” Cunoscatorul a ras, a zis ca asa era vorba dar baiatul rau cu care dadusem nas-in-nas era acum acceptat, devenise baiat bun, fiindca era oficial… “He comes with the territory”…

 • OvidiuB

  @gabriel

  Mi se pare ca eu v-am pus o intrebare cat se poate de legitima, nu am vorbit in metafore “basiste” sau “usliste”. Inteleg ca fiecare ar vrea ca principiul aflarii adevarului sa se opreasca la adevarul care ii convine, asa cum fiecare foloseste statul de drept sau statul politienesc cand ii convine.

  In fine, noi sa fim sanatosi.

 • @gabriel #135

  Sincer? Habar n-am. Mai mult, cred ca in mometul asta intrebarea dvs. nu poate fi decat retorica.
  Dar totusi, cat de tare mi s-au limpezit toate relatiile! Toate prieteniile mele au trecut acum printr-un al doilea soc, dupa cel din decembrie ’89. Regret ca mi-a pierit stima pentru unii/unele prieteni/cunostinte apropiate/rude, dar si relatiile pe care proba asta le-a intarit!… Parca si numai atat si tot ar fi meritat “deranjul”. Asta asa, in mic, la nivel personal, ca la nivel national nu pot evalua insa efectele, desi, pe termen lung… ele ar putea fi mult mai bune decat ni le-am putea imagina astazi. Totul e sa nu uitam ce-“am aflat”. Memoria poate fi intretinuta mai usor acum: blogosfera, presa alternativa, rude, prieteni, multiple posibilitati de comunicare…

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: De-acum incolo, mai e de tors d’astea la un pahar de vorba. Poate-o da Al de Sus odata si-odata.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea
  Poate… You never know…

 • Ultor

  De vazut postul lui Alin Fumurescu de pe voxpublica: patetic si plin de sofisme, Fumurescu se posteaza deasupra intelectualilor antibasisti, considerati emotionali si lipsiti de discernamant. Aproximeaza lovitura de stat (creditand-o totsi) si cheama la corectitudine acest segment pe care-l gaseste onorabil pana la urma. Nicio vorbuluita insa de secta / falagna basista, creditata din principiu cu onorabilitate. Ceva imi spune ca Fumi este un agent de influenta al actualelor servicii; cel putin pentru asta pledeaza atitudinile sale. Om tai si om vedea…poate!

 • rodica moraru

  @Dorin Tudoran -- 127
  Domnule Tudoran,

  Lucida si concisa dvs. postare de la 127 este uluitoare. Sigur ca auzim si discutam multe, uneori fara sa si credem/speram ca sunt chiar-chiar adevarate. Sinteza dvs. imi da fiori. Ma simt mult mai rau decat inainte de ’89. Am fost urmarita de secu tot timpul-mostenire de familie, ma-nvatasem, gasisem tot felul de subterfugii pentru a face putin mai suportabila viata sub lupa. Dar secu’ nu dispunea de mijloacele actuale de urmarire asa ca puteai sa-i mai pacalesti. Mai exista si speranta ca vin “unii” sa ne scape. Evaluarea dvs. nu se refera la individ, ci la comunitate. Mai este cava de facut?

 • Dorin Tudoran

  @rodica moraru
  Da: sa luam inapoi comunitate din mainile celor care cred si spun “Eu sunt comunitatea!”

 • Pingback: INTRAREA IN NOAPTEA RAZBUNARII (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari()

 • Dorin Tudoran

  @Ultor

  Cred ca va inselati foarte tare. Zau este o enormitate sa-l banuiti pe AF de asa ceva!!! Faptul ca uneori suntem in dezacord unii cu ceilalti nu califica drep “agenti de influenta” ai vreunui serviciu… Nu spun ca nu exista asemenea agenti(exista chiar armate de asemenea agenti), dar nu AF se numara printre ei.

 • Ultor

  @D. Tudoran

  N-am chiar nici un indiciu concret in ceea ce am afirmat doar cu titlu de simpla supozitie. Nu sunt o persoana care sa crediteze troriile constipatiei, dar din cea ce afirma sau mai ales omite A.F. poate lasa impresia ( chiar daca in realitate e putin probabil) ca ar fi intr-o atare situatie. Mai precis ma frapeaza pozitionarile sale total inegale in raport cu fostii colaboratori ai securitatii; daca pe “prietenul” sau Ion Grosan l-a desfiintat pentru atari situatii, pe Basescu il absolva, prin omisiune, de trecutul sau mult mai infamant decat al lui Ion Grosan. Unde mai pui ca si pozitiile sociale ale celor doi incriminati au fost si inainte si dupa ’89 total inegale, in sens agravant pentru Basescu. de fapt aici rezida intreaga impostura a intelectualilor publici care-l diabolizeaza pe Voiculescu si-l inocenteaza pe Basescu. Nu poti fi credibil in atare situatie, lucru pa care-l stiu si ei. Faptul ca persista in aceasta atitudine tradaza dispretul lor pentru ceilalti, genul de atitudine fiind prostirea in fata. Cazul ” amicului” d-voastra I.T. Morar fiind emblematic in acest sens. In urma unei polemici pe bloul lui ITM, acesta m-a amenintat ca un securist ca-mi devoaleaza IP-ul l- a care are acces. Nervozitatea lui ITM era legata tocmai de acest repros al dublei masuri.

 • Dorin Tudoran

  @Ultor

  AF si ITM sunt doua persoane foarte diferite.

 • mihaela e

  Buna seara, Domule Dorin Tudoran! Ma bucur sa va pot multumi din nou!:)
  Mihaela Enescu Poenaru

WP Admin