≡ Menu

Proteste, apeluri, camarilă și “Critica Programului de la Gotha”

Aflu că aș fi semnat ”Apelul” inițiat de Sorin Ilieșiu prin care președintelui Traian Băsescu i se cere să-și prezinte demisia. Mi se fac reproșuri. Răspund: nu l-am semnat. Am semnat un alt document, ”Protestul trădătorilor”, inițiat de istoricul Filip-Lucian Iorga. Un document prin care – spre a-l rezuma — i se cere președintelui să-i prezinte scuze Regelui Mihai I pentru acuzațiile nedrepte pe care i le-a adus. Cum sunt sigur că după această precizare alții îmi vor reproșa că nu am semnat ”Apelul” inițiat de Sorin Ilieșiu, iată câteva gânduri.

”Protestul” îi cere președintelui să facă un simplu gest de bun-simț, un gest la îndemâna oricărui om de bună-credință. Am sperat că președintele poate face un gest reparator – al imaginii sale și al nedreptății făcute fostului suveran.

”Apelul” îi solicită președintelui să facă un gest de bun-simț istoric. Este o diferență substanțială pe care nu cred că Traian Băsescu este capabil să o anuleze. Președintele ne-a lăsat să înțelegem că, de s-ar fi aflat în situația ce l-a făcut pe rege să abdice, nu ar fi abdicat, de dragul poporului. De aceea, ar fi absurd să-l cred dispus pe Traian Băsescu să cedeze în fața unui ”Apel” care-i cere demisia într-un mod foarte pașnic.

”Protestul” este un text care încearcă să puncteze cu precizie o ieșire inacceptabilă și să mențină dezbaterea în zona efectelor pe care le-a declanșat. ”Apelul” este un text mult prea frenetic, din care acuzațiile ”curg râuri”. Se trage în Traian Băsescu din toate pozițiile, din motive de toate felurile. Printre țintași, oameni care strângeau semnături pe alt ”Apel” – cel de realegere a președintelui, de diabolizare a oricăror posibili concurenți electorali ai lui Traian Băsescu și de condamnare a celor ce se îndoiau de înțelepciunea acelui demers pro-Băsescu; unul la fel de frenetic ca ”Apelul” care îi cere azi lui Traian Băsescu să demisioneze.

“Protestul”, deși tăios în literă, mi se pare cu mult mai aproape de o temperatură normală pentru corpul de idei  luat în discuție. ”Apelul” se înscrie într-o lungă serie retorică ale cărei puncte de fierbere și de îngheț se află la atât de multe grade diferență, încât corpului de idei i se aplică un soi de paralizant duș scoțian. Între fierbintele partizanat pro-Băsescu și dezavuarea exterminatoare a aceluiași Traian Băsescu temperatura normalității în care trebuie purtate asemenea dezbateri nu mai este îngăduită. Retorica bombastică ia locul demersului eficient.

Încercarea de a sugerea unui om ca Traian Băsescu să prezinte scuze pentru niște vorbe nedrept aruncate în obrazul Regelui Mihai I poate fi un act de naivitate. Gândul că îl poți determina pe același Traian Băsescu să recunoască șuvoiul de vinovății de care îl face responsabil ”Apelul” și a demisiona mi se pare cu totul o utopie. Și cu utopii nu se poate rezolva nimic. Încercările de a forța demisia lui Traian Băsescu din varii motive și pe toate căile mi se pare un spectacol halucinant. Cu atât mai mult, cu cât există o pârghie naturală, caracteristică unui stat de drept, prin care prezența lui Traian Băsescu în fruntea statului să fie evitată – alegerile.

Îmi veți spune că Traian Băsescu nu mai poate candida.

Mulțumesc. Știam. Dar clonele, suporterii săi necondiționați și membrii camarilei prezidențiale pot. Și se pregătesc în draci să o facă.

Aici ajung la un motiv fundamental pentru care nu am semnat ”Apelul”: mi s-a părut minat de o anumită duplicitate. Când un document atât de clocotior nu include nici un cuvânt, nici o umbră de reproș, nici o cerere expresă adresată camarilei ce l-a ajutat pe Traian Băsescu să se înfunde în erori, iar în cazul acuzațiilor nedrepte aduse Regelui Mihai I această camarilă tace sau încearcă să dreagă busuiocul cu lecții despre “stilistică nefericită”, furia demolatoare a “Apelului” mi se pare neconvingătoare.

Pe de-o parte se face afirmația: “Orice intelectual adevărat se descalifică dacă nu își exprimă dezgustul față de acțiunile și afirmațiile scandaloase ale dumneavoastră.” Pe de altă parte, nu se observă nici în ”Apel”, nici în alte demersuri inițiate de Sorin Ilieșiu dezgustul față de intelectualii din camarila prezidențială care continuă să tacă, să ne vorbească de o ”stilistică nefericită” sau chiar să îl apere pe Traian Băsescu. Se descalifică prin neexprimarea dezgustului și gașca de intelectuli care a fost pusă în fruntea IICMR după desființarea și apoi comasarea(?) institutelor conduse de Dinu Zamfirescu și Marius Oprea?

“Apelul” face afirmații pe care susținătorii celuilalt “Apel” – cel pro-Băsescu, de dinaintea alegerilor din 2004 și 2009 – când le auzeau de la susținătorii altor candidați sau de la oameni încă indeciși cui și, mai ales, de ce să-i dea votul, ștergeau dușumeaua discuțiilor cu ei, acuzându-i de tot felul de orori. Un exemplu, dar nu singurul ce poate fi oferit: “neantizarea flotei”, cum spune “Apelul” de acum. Foștii susținători ai fostului ministru al transporturilor știau de cazul “Flota” și atunci când îi acordau candidatului Traian Băsescu sprijinul lor necondiționat. Și-au adus aminte de el însă abia acum. De ce?

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Dacă un personaj istoric dispare, dar locul său este luat de un produs al spiritului și literei camarilei sale, sloganul național devine “Să dăm mere, pe pere”.

În urmă cu câteva săptămâni, am urmărit discursuile ținute la New Orleans de câțiva dintre republicanii ce s-au hotărât să candideze la prezidențialele de anul viitor împotriva democratului Barack Obama. Mai nimic demn de reținut, cu excepția câtorva idei enunțate de Newt Gingrich, din păcate pentru republicani, un Gingrich gândindu-se prea târziu să candideze la o asemenea funcție.

Chiar dacă aș avea șansa să câștig, le spunea Gingrich suporterilor săi, asta nu va însemna nimic, dacă nu vom câștiga și atâtea locuri în Senat, atâtea locuri în Cameră și atâtea locuri de Guvernator. Aceste alegeri, explica el, vor fi alegeri de echipă, nu alegeri pentru un singur loc – cel de la Casa Albă. Singur, chiar și din Casa Albă, nu voi putea mișca lucrurile din loc nici măcar cu un inch.

O ieșire din scenă a unui om politic de energia lui Traian Băsescu fără ca ea să includă ieșirea din scenă a cercurilor concentrice care formează azi camarila sa nu va constitui decât o victorie superficială a celor ce nu îl mai doresc pe Traian Băsescu. Când toate tunurile nemulțumirii sunt îndreptate doar  spre Traian Băsescu, România se poate trezi după viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale fără Traian Băsescu în vreun rol politic, dar cu sute, poate chiar mii de mini-Traian Băsescu peste tot, în articulațiile instituționale ale țării.

Respect decizia celor peste 25.000 de oameni care au semnat până acum ”Apelul” lui Sorin Ilieșiu așa cum voi respecta și decizia celor care se vor alătura acestui demers. Cunosc măcar câțiva dintre semnatarii de până acum și înțeleg foarte bine de ce această picătură a făcut ca paharul nemulțumirii lor să dea pe dinafară. Cred însă că “Apelul” lui Sorin Ilieșiu nu dovedește înțelegerea unui lucru important: Traian Băsescu nu este doar un om, a devenit o mentalitate. Omul poate să iasă din scenă, mentalitatea are toate șansele să rămână. Camarila unui om este sinistră. Camarila unei mentalități este devastatoare. Aceasta din urmă se înmulțește prin sciziparitate – îi tai un tentacul, în locul lui îi cresc două.

Dincolo de lipsa oricărei “declarații de dezgust” față de membrii camarilei prezidențiale, “Apelul” lui Sorin Ilieșiu poartă multe accente prea personale.

Autorul “Apelului”  îi reproșează șefului statului că nu a făcut anumite lucruri “așa cum v-am cerut”; îi spune printre altele Nu ați făcut nimic bun, cu excepția condamnării comunismului. Dar nici aceasta nu ați fi făcut-o dacă timp de un an nu v-aș fi încolțit cu apeluri argumentate și documentate, astfel încât să nu aveți încotro și să răspundeți favorabil.

Sunt sigur că unele dintre lucrurile pe care i le-a cerut activistul civic Sorin Ilieșiu președintelui Traian Băsescu ar fi trebuit făcute dar nu sunt sigur că singurul lucru bun făcut de Traian Băsescu a fost condamnarea comunismului.

Cu tot respectul pentru cele multe și bune făcute de Sorin Ilieșiu în toți acești ani de după 1989, somarea unui șef de stat de a-și prezenta demisia nu poate fi articulată (și) pe asemenea pârghii, fără a da de gândit nu doar în legătură cu motivele pentru care președintele este somat să-și prezinte demisia. Dă de gândit și în legătură cu grandomania de care pot fi loviți unii dintre cei ce nu mai suportă grandomania “președintelui jucător”. Asta poate submina definitiv și puținele șanse de succes ale unui demers de acest fel.

Vorba lui Sorin Ilieșiu (Karl Marx, Critica Programului de la Gotha, 1875) – Dixi et salvavi animam meam”.


 

 

 

 • SI

  EXCEPTIONAL! Felicitari!

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  absolut d’acor’ in cele mai multe din punctele atinse cu delicatetze de domnia voastra, desi io, cin’ m’as gindi la camarila, m’as referi exactemente la duduca ea insasi, in persoana, si mai putzin la hrp,tisminenski&co, mai ales ca am vaga senzatzie ca viitoru’ prim ministru ponta n’o sa’l reinveseasca pe marius oprea in fruntea IICMR, putind sa pariez p’un claudiu iordache (sau, ma rog, alt fo(ru)mist de “stinga”), cum cred ca hrp are sa fie inlocuit cu grabire din fruntea icr de catre viitoru’ prezidente crin antonescu cu altcineva muuult mai capabil (sa fie iorgulescu? radu calin cristea? ion bogdan lefter? ovidiu simonca? de florin iaru nu zic nimic, ca’i prea nervos! da’ poate se gindeste la f’un “canonic” si’l pune pe breban…)

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  dom’ nikule,

  dudca e mai presus de camarila -- dansa selectioneaza camarilioti.
  da, marius oprea nu va fi reinstalat de victor ponta.
  nu, nici unul diintre cei numiti de matale nu are vreo sansa sa fie numit in locul lui hrp. de unde stiu? pai, am primit doua mesaje foarte suparate in care, pe landa injuraturi, mi se spune si de ce il critic pe hrp: mi-a fost promis si asigurat postul sau, iar eu, un porc de caine, l-am si acceptat. acu’, ca tot s-a aflat, n-are rost sa neg ”
  realitatili”.
  ar fi, totusi careva probleme. adicatelea, nu stiu daca viitorul premier va fi procuirarasul victor ponta ori ca noul presedinte va fi crin antonescu. cu alte cuvinte, mai e mult pana departe si “ciurprizele” puse la cale prin serviciile secrete, cuiburile de actiune de la externe si alte zone clar-obscure nu vor fi putine.
  o-ntrebare: daca inteleg pozitia unor tru, voinescu etc., poti matale sa-mi explice de ce a tacut si tace febletea noastra monica macovei. te intreb, fiindca, dom’ nikule, dintrfe toti colaboratorii lui traian basescu, monica macovei este cea mai aproape si mai devotata valorilor statului de drept. or, acuzele prezidentului aduse fostului suveran au ceva de-a face cu caliatatea statului de drept…

 • Perfect de acord. Nici eu nu am semnat “apelul” si m-am bucurat ca ati semnat Protestul “tradatorilor”.
  Din aceleasi motive, si as mai adauga unul. Demersul lui Iliesiu a fost unul tardiv fata de momentul atacului la istorie si la Regele Mihai. Mi s-a parut ca incerca sa eclipseze, si in buna parte a si reusit, scrisoarea deschisa a profesorului Iorga. Nu era nevoie de apelul lui Ilisiu, ar fi fost de ajuns daca semna si el scrisoarea deschisa.

 • @) Dorin Tudoran

  Acum ce sa spun? Textul e intr-adevar exceptional, insa chiar daca l-as fi citit inainte de a semna si apelul, si protestul, cred ca tot le-as fi semnat. Nu pentru ca mi-as fi facut vreo speranta ca va avea vreunul succes, dar am ajuns la un asemenea grad de alergie la personaj, ca orice supapa din acestea e ca un fel de vaccin! E mai mai bine sa fii departe de cloaca asta, mai poti gindi eliberat de afecte. Ma rog, in mai mare masura decit daca traiesti in medias res!

 • @) Napocitaniu

  Eu nu cred ca Marius tinjeste dupa vreo reinvestire! Isi face treaba la fel de bine si la Centrul privat pe care l-a creat. Ba, poate, chiar mai bine, ca nu poate incerca nimeni sa-l tina de miini!

 • Florin Iaru

  … şi sinistra lui soţie… Sună cunoscut? 🙂

 • Florin Iaru

  @napocitaniu
  Păi nu mă pricep, domnule, la chestii de organizare! Atît ar mai lipsi! Am fost un an director de şcoală, în Galaţi, şi mi-au dispărut din gestiune: un laborator de fizică, 24 de bănci, trei covoare, 12 scaune (!) şi multe ferestre! 🙂
  Cine mă ştie cunoaşte că nu-s nervos de felul meu decît atunci cînd e musai să fac spectacol. Vade retro, ICR!

 • InimaRea

  D-le Tudoran, desigur că aveţi motive personale pentru a fi atît de elegant cu Ilieşiu. Eu îl văd bătînd din pinteni, şi nu de azi -- de ieri. Cred că a atins limita răbdării -- socoteşte a fi venit vremea atacului decisiv. “It’s now or never”, probabil.
  Cît despre unii din semnatarii “Apelului”, ne arată că fenomenul Coriolan Drăgănescu e reversibil. După cum, un Mircea Mihăieş îl revalorifică pe Candiano Popescu. Nimic nou sub soare, carevasăzică.
  Despre mentalitate: Nu poate exista o mentalitate Băsescu, aşa cum n-a existat o mentalitate Ceauşescu. Mentalul colectiv se adaptează la situaţie, se lăţeşte ori îngustează, “funcţie de” oportunităţi. Un context favorabil arivismului ne poate deconcerta, la vederea înfloririi speciei ariviste -- sîntem gata a crede că “sîntem toţi” arivişti. Or, contextual, ni se arată doar “calea” de succes, a momentului. Abia faptul că atîţia dintre noi se adaptează atît de iute şi de eficient la “comandamentul momentului” ne poate pune serioase întrebări asupra mentalităţii dominante în lumea noastră. O lume din care facem toţi parte -- geopolitic, dacă mi-e permis -- căci e vorba despre dominaţia mentalităţii succesului personal, una cerînd imperios performanţă, recorduri, “autodepăşirea”. Mentalitatea globală este “să sari peste umbra ta”. Realitatea globală este că umbra aceea are tot mai puţin de aface cu Umbra lui Jung -- pare, mai curînd, capa sîngerie incitînd taurul.
  Oricum, “epoca Băsescu” marchează un maxim al mentalităţii ariviste, ceea ce poate constitui argument pentru vestea bună: După un moment de maxim, urmează -- nu-i aşa? -- unul de relaxare. Ba poate chiar de minim, optimist privind noi lumea şi viaţa.
  Continui să văd -- cum vedeam şi-acum 30-40 de ani şi mă minunam de tîmpenia propagandei bolşevice, care voia “omul nou” -- că oamenii sînt la fel peste tot şi că diferenţa dintre viaţa unora şi a altora e dată de context. Sigur, contextul nu-i un dat divin, e rezultatul unei continuităţi istorice civilizatoare. Atunci, asta şi măsoară nivelul de viaţă de ici ori de colo -- cît anume din “adevărata natură umană” funcţionează cu motoarele-n plin.
  Cineva îşi imagina America în pană de curent -- şi-i ieşea ceva “mai adevărat uman” decît pe la noi, azi. Chiar zilele trecute, am văzut un reportaj tv despre dificultăţile bugetare ale unui orăşel american, al cărui consiliu a concediat poliţia locală. Nu prea mai e de trăit pe-acolo. Asta să fie mentalitatea americană?

 • napocitaniu

  @dom’ tudorane

  felicitari pentru “oferta”!

  chiar la d-voastra nu ma gindisem, zau!

  in ce’i priveste pe tru si sever voinescu -- ce sa zic? -- mi’au lasat si mie un gust salciu in orificiu bucal, ajungind sa nu’i mai pot urmari decit sporadic si cu mina la alte orificii. pe sever l’am zarit aseara la tvrinfo, iar la afirmatzia moderatorilor ca exista o sumedenie de “cadre” pedeliste care au tot interesu’ sa nu se ajunga la o formula valida de procedura in mult discutata problema a “confiscarii extinse” a averilor ce s’ar dovedi ca n’au o provenientza licita, a aruncat un dubitativ “oare?”, cu juma’ de gura.

  am mutat grabnic canalu’!

  spre deosebire de astia doi, la care’i adaug cu neplacere si pe baconschi si paleologu, care au devenit niste “politicieni” perfect compatibili cu aia pe care vor sa’i inlocuiasca/”reformeze”, monica, mie teama, n’are nici o treaba cu politica, iar reactziile ei se limiteaza aproape exclusiv la alea legate de coruptzie si incompatibilitatzi.

  i se vede pe fatza ca “sufera”! a suferit si cind trebuia sa mearga alaturi de base in campagnie, da’ “ai’laltzi” o ingrozeau mai tare, iar experientza din gubernu’ tariceanu a facut’o sa’i tolereze lu’ baselu iesirile numa’ pentru faptu’ ca “asta” a lasat senzatzia c’o fo’ singuru’ care a sprijinit’o, pina ‘ntr’acolo incit a facut alegerea dintre ea si pedeloi, lipsindu’i p’aia de ciolanaș timp de aproape doi ani, in plina “duduiala ioconomica”, ceea ce reprezinta muuuult peșin.

  nu stiu de ce mai sta acolo unde reprezinta, evidamment, nuca din perete, da’, probabil (zic si io), asteapta momentu’ apropiatelor si previzibelelor catastrophe electorale, unde ea ar putea constitui “alternativa” (cu cine?), desi, mult mai probabila e alternativa bvb.

  de “alba ca zapada” “putem uita”!

 • napocitaniu

  cre’ c’am gresit: voinescu o fo’ labe unu!

 • lucid

  Palavre, palavre, palavre…..Frustratzi, indivizi fara valoare intelectual-culturala de “piatza” -- fie ea piatza-piatza, adica oameni simpli dispusi sa le cumpere “opus-urile”, sau piatza internatzionala a ideilor, vandutzi pe un blid de linte unora ca puturiciu (ca de, foamea e mare!), sinecuristi in sorbonicile de stat praduind banii contribuabililor si “producand” penibile nulitatzi ca si ei, toata aceasta jalnica fauna a ‘telectualilor de doi bani semneaza de zor “apeluri” ca in ultima noapte pe Titanic. Nici nu se gandesc ca eisberg-ul declansat de bacalaureatul 2011 va lovi naprasnic infect de putredul sistem “universitar” al rrrrominichii in doar doua luni. Asa dupa cum marii “condeieri’ ai natziei traiesc din pomana borfashilor multimilionari care ne-au furat pe totzi -- vezi jalnicele fitzuici “dilema veche”, “kktzavencii’, “rl”, “adevarurile” de tot soiul, pe care nimeni nu mai arunca vreun ban, asa vor ajunge si “profuniv”-ii din si mai jalnicile “facultatzi” de stat producatoare pe banda rulanta de cretini cu diploma complet inutilizabili pe piatza muncii.
  De data asta, Basescu chiar a reusit sa declanseze curatzarea de rahatul ‘telectualicesc al grajdurilor augiasice “universitare”. Sa fie intr-un ceas bun pentru tzara!

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 12
  Mai bine-o fluierai… Am înţeles, ţi-ai însuşit teoria, ţi-ai dat examenul. Ăsta era mesajul, aşa-i? „Basescu chiar a reusit sa declanseze curatzarea de rahatul ‘telectualicesc al grajdurilor augiasice “universitare”. Sa fie intr-un ceas bun pentru tzara!” Iar pentru asta e nevoie să faci de cacao o generaţie întreagă de copii, plus toate generaţiile de dinainte, până la al 20-lea neam. E ok, am priceput. Te-am citit şi la Rogozanu, în urmă cu vreo patru postări, te-am citit şi aici, m-am lămurit. Nimeni nu-i de treabă în ţara asta. „Băsescu a reuşit…” spui d-ta. Da, Lucid, a reuşit să scoată la suprafaţă ce-i mai rău în noi… Iar domnia-ta îi ţii isonul. Ţine-o tot aşa, dup-aia vino şi d-ta cu apeluri la calm (ca dl Tismăneanu) sau cu afirmaţii gen „nu poţi începe o discuţie cu ba pe-a mă-tii”, ca dl Patapievici. Vezi numai să nu uiţi şi domnia-ta cine-a început!

 • @Dorin Tudoran. Frumos scris chiar daca la un moment dat cred ca dait importanta prea mare domnului Ilieșiu. Pentru un om care se considera “cumpatat” si de ce nu intelectual cred ca primordial este sa raspunda la intrebari de genul de ce l-a sustinut cand l-a sustinut si de ce nu-l mai sustine acum. Nu cred ca Traian basescu s-a metamorfozat intre timp. Iar chestia asta cu anticomunismul a inceput sa devina plictisitoare. Parerea personala este ca singurul politician cu idei pur comuniste a ramas Ion Iliescu toti ceilalti sunt de fapt “borfasi” care se folosesc de politica pentru a parveni (nu numai financiar) . Deci a vorbi in aceste conditii de anticomunism mi se pare o pierdere de vreme ca sa nu zic un pic de ipocrizie si impostura (din partea unor prea vocali anticomunisti fosti in barca comunista cu vasle cu tot)

  @napocitaniu

  asa ca sa va delectati trageti o ureche aici.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sdBDTf1PCss

  Cred ca un minister al adevarului din Orwell 1984 i s-ar potrivi mai bine celor 2 protagonisti.

  @lucid tu susti o cauza pierduta. Te rog explica-mi de ce celebrii “Frati Paunescu” ar fi mai frecventabili decat Vantu sau Patriciu. Si de ce Vantu era frecventabil cand ii avea la butoniera in calitate de propagandisti(ei isi spuneau ziaristi deontologi) pe TRU , Patrasconiu, Voinescu si altii

 • mihai rogobete

  Ajunseră-ţi la vorba lui Adrian Marino, dom’ Lucid; de-a lui Paul Goma, ce să mai zic! N-aveţi operă -- dup’a lui dom’ Manolescu -- nici comiţii de tupeu, la activ, nici comitete, în poză de grup, pe birocraţie.

 • @Daca_nu_nu Interesanta zicere “sau cu afirmaţii gen „nu poţi începe o discuţie cu ba pe-a mă-tii”, ca dl Patapievici.”

  Ca sa zici ba pe-a mă-tii inseamna ca cel care a initiat dialogul a zis ceva de “dulce” . De obicei nu poti raspunde asa cand interlocutorul iti spune “vai ce frumos si destept esti” 🙂

  De fapt asistam la o pervetire a valorilor (inclusiv la domnul Iliesiu) in functie de interersele noastre directe (pesonale sau de grup)> Ma intrebam cum ar fi sarit de fund in sus monarhistii “de meserie” daca de ex Ponta ar fi facut o afirmatie similiara cu cea a lui Basescu. Atunci sa vezi infierarea cu manie proletara a celor ce intineaza istoria Romaniei , obraznici si inculti samd.

 • Şerban Foarţă

  BACUL CLANULUI BĂSESC

  Mult-prea-Lucide, n-ar fi, zău,
  mai just din partea
  Matrozului ce-a stat cam rău
  cu cartea,
  de-ar da, şi el, şi ale lui
  fiice
  (ce,-având succesuri, îs dudui
  ferice),
  un biet examen (netrecut
  cu suta
  de mii), -- ca unii ce-au trecut
  bacul cu pluta?!

 • Radu Humor

  Din pacate, pentru tara, asta avem un presedinte pentru care nici un Apel, Protest sau Suspendare nu sunt suficiente .
  Trebuie incercat si altfel !

 • InimaRea

  Doamne, ce-am ajuns -- să-l invidiez pe “lucid”! Îi dedică maestrul Foarţă o poezie, fie şi-n cheie ironică.
  Lumea asta-i cam pe dos, parol!

 • mariana

  @ Radu Humor

  Ce zici domnule, nu ti-e bine ?!?

 • ce as putea sa adaug care sa nu fi fost deja spus?

  S-ar putea scrie o noua “Tradare a intelectualilor”- adaptata la RO. Desigur, primul pas inpre “tradare” incepe acolo unde intelectualul inceteaza a se indoi, adica isi neaga in fapt una dintre functiile sale esentiale. Dupa aceea totul devine simplu.

 • Dlui Serban Foarta, la multi ani!

 • Dorin Tudoran

  @ Gondolin

  … prea simplu, chiar. Multumim pentru vizita si felicitari pentru un blog ce trebuie vizitat!

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Incercati, dar pasnic; numai pasnic!

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea
  Este, dar de ziua sa, maestrul Foarta are dreptul sa dedice ce vrea, cui vrea!

 • Michael Shafir

  Ma identific total cu pozitia exprimata de DT aici. Sper sa nu ma gasesc si eu printre “semnatarii” celor publicate si circulate de Iliesiu. Stiu ca au existat asemenea precedente si ca amici comuni, printre care Liviu Antonesei, s-au gasit “semnati” ex-oficio pe alte bazaconii.

 • Gheorghe Campeanu

  “I never said most of the things I said”. “Half the lies they tell about me aren’t true”. “Even Napoleon had his Watergate” (din nemuritoarea intelepciune a lui Yogi Berra).

  Si pentru dl. Foarta: Many Happy Returns! Sau, tot via Yogi Berra, “it gets late early out there”.

 • Radu Humor

  @Mariana :
  ” Ce zici domnule, nu ti-e bine ?!? ”

  Ba mi-e bine ! Dar nu ii e bine la treisferturi si ceva din tara asta !
  Da-mi place cum ganditi !
  O atentionare la cel mai inalt nivel al statelor NATO si UE asupra tuturor gravelor incalcari pe care si le permite un presedinte ”ales ” cu ceva peste o mie-doua de voturi si alea venite din afara ( pentru ca in tara a castigat cel mai bun prieten al unora dintre ei !), in conditii mai mult decat dubioase si in urma raspunsului lor la o scrisoare semnata si sustinuta de catre romani cu credibilitate, sa ne lamurim daca-i lae sau balaie !
  Ca dupa ce stiu si oficial toate astea, ca nu-i nimeni atat de naiv sa creada ca nu le stiu, sa ne lamurim daca nu cumva sunt toti o apa si-un pamant, si ca sperantele puse in Noua Ordine Mondiala sunt la fel de desarte ca-n cazuri mai vechi.
  Dar va spun din nou ca-mi place cum ganditi :roll:
  Si ca dvs gandesc din ce in ce mai multi !

  @ Dorin Tudoran
  Mai pasnic de atat nu cred ca se poate, maestre !

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Mi-ati luat o piatra de pe inima!

 • mariana

  @ Radu Humor

  Ma refeream la fraza dvs. finala cu un ditamai razboinic semn al exclamarii. Si cum numai asta ne-ar mai lipsi…

 • lucid

  Si totusi, maestre Foartza…..Cum si-au luat bac-ul fetele lui Basescu, da, poate fi util in contextul discutziei (desi cred ca daca aveau vreo “buba” i-o popularizau de mult latrinele teveu binecunoscute), dar “marinarul” a spus de mult ca l-a luat cu 7.25 intr-o vreme cand bacalaureatul chiar era examen de maturitate, o stim si inima-rea si eu insumi care l-am dat tot cam pe-atunci. Mai relevant pentru capacitatzile lui Basescu este ca a atins culmea carierei marinaresti comandand gigantul ala de 200 mii de tone imediat dupa ce primele doua surate ale sale pierisera in chip tragic. Iar ce inseamna un adevarat capitan de vas stim de la Jules Verne si Herman Melville. Ori la “aialaltzi” gasim un bi-repetent & exmatriculat de la doctorat (am ras cu pofta cand “conducatoarea” sa, Zoe P-Condurachi-Moisil, l-a declarat unul dintre cei mai “dotatzi” studentzi ai sai, “uitand” ca i-a semnat cu propria-i mana decizia de exmatriculare) si un “confuniv” in drept penal la o particolera dupa ce la Universitatea Bucuresti reusise ca student un ametzitor 6.50 la aceasta disciplina. Suntem pe marginea prapastiei fie si din simplul motiv ca un studiu cerut de Basescu a aratat ca in administratzia centrala (nu ministri, secretari de stat, sefi de agentzii -- politici, ci functzionarii publici devenitzi inamovibili) primele doua “universitatzi” absolvite sunt SPIRU HARET si ACADEMIA DE….POLITZIE!!!
  Asa ca ori re-nastem ori pierim ca tzara.
  Insa:
  ” Fie să renască numai cel ce har
  are de-a renaşte, curăţit prin jar,
  din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,
  astăzi, ca şi mâine, pururi şi acum”
  La Multzi Ani si sa apuca(tzi)m sa vedem “renasterea” !

 • Florin Iaru

  A te feri de furt e stimabil. A te scutura de educaţie e o imbecilitate.

 • Radu Humor

  Culmea .. naivitatii :
  Sa te plangi de haosul din administratie, dar sa astepti rezolvarea de la cel care l-a dus pe cele mai inalte culmi !
  Ca Basescu, in stare sa conduca o nava (mare scofala !) sunt cu sutele, dar asa cum e condusa acum Romania, e adevarat ca doar el putea .
  Si pana la urma marele carmaci n-a scufundat nici o nava, dar a incendiat vreo 37, fapt pentru care s-ar parea ca va raspunde dupa atatia ani .
  Ca Basescu mai sunt o multime, dar din fericire stau la locurile lor, dar vad ca si din astia care cu riscul de a se ineca in ridicol continua sa-l apere si sa-i gaseasca scuze, cu o insistenta demna de o cauza mai buna ( si neaducatoare de scarba si dispret) !

 • InimaRea

  Nu ştiu de ce tot despre Băsescu -- şi apropo de bac -- dar facă-se voia lucidului!
  Om fi dat noi bacu în cam aceeaşi vreme dar nu şi-n cam aceleaşi condiţii. La liceenii obişnuiţi, bacu se mai şi pica -- la şcolile de ofiţeri, nu era rost, acolo promovabilitatea sărea de 100%, altfel era bai! Astfel că 7,25 la bac -- într-un sistem atît de performant, putea echivala cu răsunător insucces la “civili”.
  Cu enorma resonsabilitate de a comanda un crucişător comercial pe mările şi oceanele lumii -- gest patriotic desemnîndu-te, automat, de erou al neamului -- “lucid” a chiar nimerit-o (de n-o fi avînd oareşce informaţii, că multă lume le are şi le tace, vă zic eu!)
  Punem cap la cap 3 (trei, three, trois) informaţii ale vremii: una e că acele gigantice ambarcaţiuni nu se lăsau inspectate nici cu dat dracu’ -- nici în porturi, nici în larg. Ba, dacă se defecta ceva -- taman înainte de intrarea în niscaiva ape teritoriale -- căpitanul ancora acolo şi-aştepta (săptămîni, luni -- dacă avea baftă) o navă conaţională depanatoare. Pentru economie de valută, cică; alta e că, fix în vremea aceea, funcţiona embargou asupra armelor destinate zonelor de conflict africane, plus RSA. (Fără nici o legătură, nici nu ştiu de ce mi-a parvenit informaţia, în context.) În fine, ultima ‘ce că existau planuri de salvare a navei în n+1 situaţii, iar de la Bază i se transmitea căpitanului ordinul să aplice varianta Toulon -- să zicem. Odată executată întocmai şi la timp manevra de dezangajare şi refugiere în afara zonei de control portuar, căpitanul merituos beneficia de la patrie -- pe la Anvers, să zicem -- dar de jucat de-a căpitanul mai putea doar pe lîngă ţărmurile dragi ale patriei. (Asta-i informaţie mai nouă, nu ştiu ce să fac cu ea, o dau şi eu cum a venit: Căpitanul n-are decît să-şi înnoiască brevetul, dacă mai are loc să-nfigă rame-n pereţii personali).
  Simt imboldul patriotic de-a mă-ntinde la vorbă -- irepresibil, credeţi-mă!
  Doamnelor şi domnilor, există-n noi -- oamenii -- natura eroică. Pe bune, s-a constatat ştiinţific. Natura asta -- parte a adevăratei naturi a omului, vorba unui respectat pesonaj de pe-aici -- poate dezvolta un eroism tropical, temperat-continental spre polar (variante) în funcţie de o funcţie anorganică paradoxal atribuită unui organ vital: i se spune inimă-bărbată (curaj personal, variantă prozaică; de la barbatus -- curajos). Cu un climat neprielnic dezvoltării luxuriante -- formaţie intelectuală, de pildă, unde curajul este (vai şi iar vai!) tot intelectual -- natura eroică e plantă de interior, stă şi-ntr-un ghiveci, cît de mic, ca un brăduţ de Crăciun (o fi sugestiv?) Aşa subezvoltată cum e, natura eroică tînjeşte după formele extreme care i-au fost nemeritat refuzate, pe care le zăreşte pe fereastră ori la televizor, sau pe care le trăieşte intelectual, prin aventuroase lecturi personale. Visul naturii eroice este -- surprinzător de pevizibil, admit -- Eroul. Odată fixată figura Eorului, se produce transferul (psihologic, psihanalitic ori psihiatric vorbind) -- plăntuţa de apartament se visează Sequoia. În acea plantă -- totuşi, nu? -- enormă şi eternă, îşi regăseşte excepţionalul refuzat de un destin meschin. Îl mitizează, îl adoră, i se-nchină. Îl prozelitizează (uh, ce cuvînt!)
  Eu respect asta fiindcă, din jardiniera mea, o prefer Daimonului.
  V-aş spune de ce dar nu vă simt pregătiţi pentru încă un ha de text silvestru (pădureţ? Merge şi-aşa!)

 • Ioan Vlad Nicolau

  Aticolul relevă odată-n plus, dacă mai era nevoie, faptul că preşedintele Băsescu are mai mulţi susţinători în diasporă decât în ţară.
  Trebuie s-o spun dela-nceput, ca să nu existe discuţie şi pardon. Băsescu nu mi-e nici rudă nici prieten de babaroase şi nici n-am împărţit cu el vreo copilă la vremurile de glorie. Nu-l cunosc! Şi nici rudă nu-mi este!
  Judecând însă după ce zice şi ce face, consider că de la momentul alegerii lui ca preşedinte şi până-n prezent, din întunecata junglă politică românească în care mişună hiene, şacali, şerpi veninoşi şi alte fiare, el era unicul care ar fi fost de ales! Din păcate noi suntem puşi în situaţia de a alege nu între ideal şi catastrofă, ci pe orice scară am alege, fie ea politică, economică sau morală, între bine şi mai puţin bine, între rău şi mai puţin rău, urmând ca apoi în timp, să vedem dacă alegerea noastră a fost întemeiată sau nu.
  Omul ales, Băsescu, nu este un mare politician, dă cu muci în fasole de câte ori are prilejul, înjură de mamă chiar şi-n biserică, scuipă pe jos şi mai mult ca sigur că a trebuit să conlucreze cu securitatea, fiindcă nu cred să mai existe astăzi vreun naiv care să creadă că un căpitan de vas ca să ajungă pe un astfel de post nu semnase şi un pact cu securitatea, într-o vreme când pentru ca să poţi obţine un post de chelner, portar, taximetrist, curvă mai mult sau mai puţin oficială, femee de serviciu, la diverse instituţii de stat, trebuia să fii înregimentat în tagma milioanele de turnători care înpânzeau atunci ţara. Trebuia! Obligatoriu!
  Păi şi atunci? De ce sunt pentru Băsescu şi nu contra lui m-a întrebat unul din cei care nu fac parte din echipa mea.
  Pentrucă:
  1. Băsescu a fost primul om politic, primul preşedinte de stat care a condamnat comunismul oficial în faţa Senatului. Atunci am avut ocazia să observ un fenomen absolut uluitor. A fost huiduit, batjocorit şi boicotat de mai mult de trei sferturi din senatori în frunte cu un derbedeu asocial, Vadim Tudor. Scandal, teatru, huiduieli, pancarde cu “jos Băsescu”, ce mai? Ca la Mandravela!
  Vedeam întreaga comedie jucată de nişte derbedei care până cu o oră mai-nainte se dădeau, râsu lumii, mari anticomunişti şi luptătorii lu’ Peşte pentru patrie şi popor.
  Îmi zic: stai să vezi paranghelia dracu’, că acuşi sar ai lui Băsescu să-i ia în unghii pe marţafoi! Iese cu caft ca la japonezi!
  Aşi! Tot spectrul politic din sală, de la aşa zisa dreaptă până la stânga huiduiau, iar cei care în mod normal ar fi trebuit să fie de partea lui Băsescu, fiindcă făceau parte din partidul lui, ori tăceau uitîndu-se la tribună cum se uită boul la tren, ori mai scoteau pe blat câte un “huo” la unison cu derbedeii.
  Până atunci privisem cu indiferenţă spectacolul, fiindcă ce mi-e Iliescu, ce mi-e Constantinescu sau Băsescu?
  Dintr-o dată am ciulit urechile, am dat sonorul mai tare şi m-am uitat la omul ăla singur pe tribună care-şi continua acuzele contra comunismului în urletele şi vacarmul animalelor care tropăiau la comanda lui Vadim şi a indiferenţei reci ce adia dinspre rândurile proprii.
  În momentul ăla mi-a devenit clar! În sala aia mare era un singur anticomunist! Preşedintele Ţării! În rest, comunişti sadea şi securişti. Nu mai încăpea nici o îndoială! Eu sunt anti comunist convins, nu unul de paradă, am fost solidar cu omul ăla.
  De acolo mi s-a tras că am urmărit apoi în timp personajul şi m-am uitat la el cum se zbate singur să introducă niscaiva legi care să îngrădească buba comunistă, corupţia, jaful la vedere, adica cum încerca de a aduce măcar un pic de normalitate în România.
  Cei care nu fac parte din echipa mea m-au întrebat că dacă-i aşa de bun dece nu reuşeşte să facă nimic? Păi fiindcă atribuţiile, obligaţiile şi deciziile pe care le ia sau le poate lua un preşedinte în condiţii democratice, trebuiesc aprobate de senat, trecute prin parlament şi apoi date la executiv. Pentru asta Preşedintele trebuie să aibă măcar susţinerea propriilor oameni, ori aşa cum am văzut la spectacolul cu condamnarea comunismului, Băsescu nu are susţinători.
  Păi Ceauşescu cum putea!? Mug vacile care stau la barieră, se uită cum trece trenul şi habar n-au ce-i trenul pe unde fluieră şi dece.
  Păi fiindcă ăla nu era prăşădinte bă! Ăla era dictator vitili dracu’! N-avea nevoie de aprobarea Parlamentului. El ordona şi dacă nu te supuneai, înfundai puşcăria! Sau dacă nu-ţi convenea şi o spuneai în gura mare, luai o bâzdocă peste dovleac de te trezeai spitalizat.
  Deaceea eu pe vacili admiratoare de tren şi material feroviar, le-am eliminat din echipa mea personală, fiindcă n-au un minim de putere de înţelegere. Ele votează cu trenu’ orice ar fi, fiindcă ăla fluieră şi pufăie!
  2.Numai faptul că Băsescu e contrat de mai toată lumea şi cei din echipa adversă încearcă să-i bage-n bocanci tot felul de grozăvii care mai de care mai absurde şi mai tâmpite, mă face să fiu de partea lui, cum n-am fost nici de partea lui Iliescu şi nici de partea lui Constantinescu. Şi dacă s-a menţinut pe post, iată sunt acuşi două mandate, oricine şi orice s-ar zice, trebuie să-i recunoaştem măcar o oarecare abilitate politică.
  3.La partea abilitate politică iarăşi trebuie să remarc un fapt mai puţin mediatizat, trecut aproape sub tăcere. Chiar dacă ştie sau nu istorie,(unii zic că nu) a fost capabil să sesizeze faptul că la est, la west ca şi la sud, România nu are prieteni chiar dacă face parte din EU. Şi cum România de când se ştie nu a avut prieteni, dar a avut nevoie de un aliat, a trebuit să găsească unul şi l-a găsit: americanii!
  Când a fost vorba să-i ajute simbolic în Irak, nu s-a oţopenit ca măgaru-n poartă răgând un nu hotărât şi a trimes vreo două companii de români care şi acuma sunt acolo împotriva urletelor opoziţiei şi a mârâitului surd al “prietenilor” din UE. Şi bine a făcut!
  Când a fost vorba ca o ţară fostă comunistă să primească pe teritoriul ei câteva componente ale sistemului anti rachetă şi ţările mari ale Europei iarăşi au mârâit iar opoziţia şi-a dat din nou poalele peste cap ca fleoarţele-n Gura Oborului, el a aprobat şi iarăşi bine a făcut. Pentru asta România a primit bani, tehnică militară şi sprijin politic. Orice ar zice gorilele “naţionaliste” bătându-se cu pumnii în piept şi dând din ele lacrimi grele pentru ţara iubită, dar în sinea lor tânjind după o alianţă cu Rusia, România nu se poate baza numai pe propriile puteri şi neaparat are nevoie de un aliat care să-i sară în ajutor la o adică. Nu din mare iubire, dar măcar din interes.
  Şi uite aşa, din una-n alta, eu consider că Băsescu nu e un preşedinte rău! În orice caz e mai bun decât ceilalţi doi de dinaintea lui.
  Acuma hienele din juru-i au găsit un alt ciolan de ros. Că dece a zis de rege şi de Antonescu!!
  Un politician clasic la întrebarea reporterilor ar fi răspuns evaziv, sibilynic, s-ar fi învârtit în jurul brânzei până ar fi ameţit reporteii şi ar fi lăsat până la urmă întrebarea să se termine-n coadă de peşte cum fac mai toţi politicienii lumii noastre, trimiţându-i pe reporteri acasă cu o bătaie amicală pe umeri şi practic ne răspunzând concret la nicio întrebare.
  Ăsta nu! A dat-o d-a dreptu’ cum face de obicei pe bune, stîrnind lătrături şi şchiorlăituri de câine călcat de camion din partea presei, a opoziţiei şi a celor care nu fac parte din echipa mea.
  Unu la mână, regele Mihai nu a avut o atitudine regală în momentul când pus în faţa kalaşnicoavelor în loc să facă ce a făcut omologul lui sârb adica să-l bage-n pizda mă-si pe Bodnăraş, a acceptat să pactizeze cu “tovarăşii”. E adevărat că sârbul a luat vreo câteva gloanţe-n cap şi s-a-ntins lat şi rece, de atunci îi creşte măraru’ pe piept, dar s-a comportat “regeşte”. Al nostru nu! A semnat în alb un armistiţiu umilitor pe care ruşii l-au semnat numai după o săptămână lăsând România în timpul ăsta la cheremul hoardelor ruseşti timp în care ăia au furat jefuit şi asasinat după bunul lor plac tot ce se putea jefui, pe urmă a semnat ordinul de arestare a lui Anonescu pe care ruşii l-au executat, când dacă nu era trădat de camarila regală şi de nişte oameni politici laşi şi fără conştiinţă naţională, Antonescu ar fi fost capabil să-i oprească pe ruşi pe Arcul Carpatic măcar trei luni, timp în care frontul de apus ar fi avut timp să înainteze mult mai adânc în Europa şi situaţia continentului ar fi fost cu totul alta.
  Aşa, ruşii au intrat într-o breşă de şase sute de Kilometri dela sud la nord pe opt sute dela est la vest, înaintând ca-n brânză! Ba mai având şi ajutorul trupelor române care la ordinul regal au întors armele, Dacă ăsta se numeşte act regal, eu sunt Salomeea, curva curvelor!
  În cea ce priveşte acuza că Antonescu a ucis 300000 de evrei eu cred că e de tot exagerat şi cineva se joacă cu cifrele, dar cu cărţi măsluite.Toată lumea uită că acelaşi Antonescu a primit în ţară salvând dela moarte mii de evrei când ăştia erau hăituiţi de unguri.
  Şi ca ultimă chestiune, orice român patriot ar fi ordonat în condiţiile de atunci armatelor române să treacă Prutul! Altfel nu se putea!
  Basarabia, Basarabia, Basarabia! Eu nu sunt om politic, dar aici cred eu că se poate aplica proverbul românesc:”mortul dela groapă nu se mai întoarce”!
  Din păcate! Sau poate din fericire? Cine ştie?

  Vlad

 • Dorin Tudoran

  @ Ioan Vlad Nicolau
  1. Nu sunt sigur ca textul meu dovedeste ca presedintele basescu are mai multi sustinatori in diaspora decat in tara.
  2. Optiunile electorale de tipul A) “Votul nemultumirii” votez cu asta/astia/ nu fiindca imi place/imi plac, ci pentru ca sunt dezamagit de celalalt/ceilalti si B)”raul mai mic” nu rezolva, mai niciodata ce este de rezolvat. Refugierea in “asta e situatia, aleg raul mai mic” este, desori echivalenmta, cu complicitatea in crearea unui rau suficient de mare. O alternativa la rau mare/raul mic se CREAZA, nu se primeste CADOU.
  3. Nu doresc sa prelungesc aici discutia despre binomul Rege-Antonescu. E mai bine sa lasam istoricii (dar nu “savantii in istorie” de tip Ion Cristoiu…) sa discute acest subiect si sa ne scuteasca de un s[pirit revizionist periculos. O nedumerire: “Antonescu ar fi fost capabil sa-i opreasca pe rusi pe Arcul Carpatin macar trei luni”? Glumiti?
  Razboiul era atunci ca si pierdut, daca erau opriti pentru o vreme rusii tot ar fi castigat in final. Rezultatul pentru Romania ar fi fost un dezastru mai mare decat cel prin care a trecut: Romania ar fi putut deveni o republica unionala…

 • InimaRea

  iv nicolau: Textul dv e semn că şi-n ţară, şi-n emigraţie (apropo, de ce “diaspora”, aşa-s românii de organizaţi pe-acolo?) se literaturizează figura legendarului Căpitan. Chiar descrierea pe care-o faceţi momentului condamnării comunismului arată că vedeţi doar ce vreţi să vedeţi, de-aia şi daţi aparatul mai tare, probabil. Bref, Băsescu şi Puterea prezentă-n bănci erau preveniţi despre jalnicul spectacol pus la cale de CVT, şi-au ales varianta “cu”, nu pe cea “fără”. Putem specula pe “de ce” dar n-are sens. După cum, condamnarea comunismului n-a avut vreo urmare practică nu datorită bîlciului din parlament ci faptului că -- pur şi simplu -- venea atît de tîrziu încît nu mai încălzea pe nimeni.
  Cît priveşte curajul de a da cu bîta-n baltă -- spre a ne-nvăţa cum trebuie să privim istoria (aţi prins partea asta, cînd explica El că nu prea le-avem cu istoria?) -- era potrivit la Golden Blitz, şi nici acolo, că românii-s bîrfitori, aşa i-au scos şi vorba cu Licuriciul -- de la “o băută frăţească”.
  Curajul de acest fel este contraproductiv: dacă ai trecut cu arme şi bagaje de partea învingătorilor, le respecţi limbajul. Dacă nu-l (mai) suporţi, te ceri frumuşel afară, şi-abia de-acolo poţi spune ce-ţi trece prin scăfîrlie. Înainte de a fi curajos, tre’ să fii liber. Preşedintele nu e un om liber -- să se poarte ca un neica-nimeni. După ce dă-n primire, n-are decît să se dea şi-n stambă -- măcar nu ne mai reprezintă oficial, doar “mental” -- ar spune vesticii, care nici ei -- cred -- nu pot face parte din echipa dv.
  Spre ştiinţa dv, marile păcate ale Băsescului sînt de natură internă şi economică. I s-ar mai trece cu vederea ieşirile mîrlăneşti -- cum i s-au şi, aproape tot mandatul trecut -- dacă politica guvernului pe care-l conduce cu mînă de fier ar fi în folosul nostru. Dar nu e, e chiar dimpotrivă, chit că vrea să ne aburească. Şi-atunci -- pe bună dreptate -- i se cere, pe limba lui, “Ciocu’ mic!”

 • lucid

  @Inima-rea: eu as zice “Ciocu’ mic!” amaratzilor ratatzi perpetui, chiar din tineretze, care nu lasa nici o dara in urma, nici macar ca melcul, deoarece nu au fost si nu sunt in stare sa produca nimic util, nici material, nici intelectual, dar care il injura pe unul care macar a adus in port de multe ori vasul amiral al unei tzari numite Romania -- btw, de ce oare ABSOLUT NICIUN fost subordonat pe vasele comandate de Basescu nu a rostit vreodata ceva de rau despre el?
  Pana una-alta, avalansa declansata de bacalaureatul organizat de Funeriu continua intr-un climat de prostituare morala din ce in ce mai abjecta: sorbonicile DE STAT, deci platite de mine, CONTRIBUABILUL, renuntza -- precum ASE-ul care l-a facut “doctor” pe gionelu (???!!) si unde preda hrebe jr -- si la farsa de anii trecutzi numita “examen” (nu CONCURS!) de admitere, doar-doar vor pradui mai departe bugetul statului. Lichidarea sistemului ticalosit zis “universitar” este esentziala acum pentru renasterea Romaniei de care aminteam.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Imi cer scuze ca ma amestec in in dialogul dvs. cu Inima-rea…

  1. Nu cred ca vreti sa spuneti (dar se poate intelege ca da…) ca toti cei care nu sunt multumiti de prestatia Prtesedintelui nu au produs si nu produc nimic util….
  2. Nu m-as hazarda la acel ABSOLUT NIMENI, fiindca eu — de pilda — am inregistrata pe o o caseta video o dezbatere intre doi candidati de prin anii ’90: Traian Basescu vs. Gheorghe Padure.
  Padure, fodt subordonat pe un vas al carui comandant fusesee Traian basescu il acuzat pe contracandidatul sau de multe, foarte multe rele. Candidatul basescu i-a retezat-o scurt amintindu-i ca in vreme ce el, TB era comandantul navei el, Padure, era un parlit de bucatar sau asa ceva. Nu stiu ce mai face Padure, nici ce hram poarta si a purtat pe vremuri. Mesajul este: sa ne ferim de afirmatii prea categorice.
  3. De acord: lichidarea oricarei verigi din lantul sistemului ticalos/ticalosit este bine-venita.

 • lucid

  D T: George Padure “GEPA” era chelner “acoperit” asa ca a preferat apoi sa faca “ciocu’ mic” despre “cariera” sa navala.

 • InimaRea

  lucid: Prietene, ştiu că nu poţi fi decît categoric -- doar eşti excepţionalist, perfecţionist, exclusivist. Suporţi o veste proastă? Lumea asta -- a tuturor, nu doar a eroilor care-aduc cargouri în porturi (pe braţe, în cîrcă ori în buzunare) -- este formată din “amaratzi ratatzi perpetui, chiar din tineretze, care nu lasa nici o dara in urma, nici macar ca melcul”. Am citat corect deşi ai scris greşit -- în istorie nu lasă dîra aia, nu în urmă căci ei duc viaţa mai departe, deci lasă viaţă în urmă, aia-i dîra.
  Aşa fizician cum zici că eşti, eşti unul poetic -- aş zice. Vezi lucrurile în absolut -- cam cum e cu valoarea artei în lumea ştiută, unde capodopera nu recunoaşte ierarhia, nici progresul. Astfel, Căpitanul Val-Vîrtej (orice alt căpitan, de la Ulise-ncoace) devine, la tine, Neptun (Poseidon) pe lîngă bieţii muritori. Automat, Căpitanul e un mare conducător -- şi-n aer, şi pe uscat, şi-n centrul Pămîntului, de ce nu?
  Eu cred c-ai înţeles greşit Odiseea. Ulise era căpitan de drept al corăbiei sale -- ca rege în Ithaca. N-a ajuns rege în Ithaca fiindcă a dus corabia acasă.
  Nu ca să te necăjesc îţi amintesc că, la-ntoarcera-n Ithaca, portul era plin de corăbii din toată lumea greacă, aduse de regi rîvnind la mîna Penelopei, şi la regatul Ithaca, da. Dacă-ţi aminteşti, ce l-a impus pe Ulise în faţa pretendenţilor n-a fost măiestria năieritului ci proba arcului.
  Eu zic că marele tău căpitan a picat proba arcului. Nici n-avea cum nu, ai văzut cum îi tremură mîna? Apropo, ai dat vreodată mîna cu El? Eu am şi-ţi spun că e mică, moale, umejoară. Tot ce-i mai puţin potrivit nu doar pentru-ncordarea arcului ulisian, ci şi pentru o obişnuit-bărbătească strîngere de mînă.

 • Dorin Tudoran

  @lucid
  Da, George Padure.
  Ramane amuzant cum sunt deconspirati agentii de pana la gradul de chelner, iar cei cu grade mai mari sunt declarati “fete mari”…

 • Radu Humor

  @ Vlad #35

  Cred in sinceritatea cu care ii gasiti lui Basescu atatea merite, pe langa un singur defect : Acela de spune pe sleau ceea ce gandeste .
  Desi as prefera sa faca nu sa spuna !
  Dar ma surprinde usurinta cu care-i justificati inactiunile ( nu poate, ca nu-i da voie Senatul, apoi Parlamentul si la final Guvernul 😆 ), dar cand e vorba sa trimita sute de oameni in lupte ce nu ne privesc direct, o poate face fara nici un fel de aprobari din partea forurilor amintite, ba chiar in ciuda impotrivirii lor. :roll:

 • Radu Humor

  Despre Basescu am aflat fara sa vreau, de la un fost coleg de-al lui, acum decedat (GC), foarte multe, deoarece acesta impartea cu el nu numai “intinsele ape”, ci si o scara de bloc !
  Asa ca pot sa-ti spun doar ca ceilalti locatari asteptau cu spaima intoarcerea marinarului, satui de cele ce se intamplau in timpul sederii lui pe uscat (vorba vine 🙂 ).
  Dar mie imi ajunge ce face acum, si stie o tara intreaga, asa ca nu-i un secret, cum sa zicem ca ar fi fost alea povestite de fosti cunoscuti .
  Ca se mai gasesc aparatori si justificatori, platiti sau pacaliti, e altceva :roll:

 • lucid

  D T: apropos de ne-urcarea peste nivelul chelnerilor “acoperitzi”. Azi a avut loc o premiera absoluta in sistemul judiciar al rrrominichii: un milion de euroi al lui dan-ioan popescu propus spre confiscare. DIP, acum vajnic militant felicsist alaturi de “Sanda”, a fost seful de cabinet al lui Gh. Oprea, lent colonel ca grad -- am mai spus-o, cred, ceausescu a “securizat” dupa fuga lui pacepa comertzul exterior (si l-a dat afara pe Burtica) si posturile cheie din administratzia statului. Cum? Simplu, prin hotarare a cancelariei ceceualpecereu, atribuindu-le grade in functzie de postul ocupat si punandu-i astfel si in subordonarea securitatzii ca sa-i poata controla mai bine. Miki shpaga era tot lent-colonel la secretariatul general al guvernului, asa ca apartenentza la astfel de structuri -- guvernamentale si de comertz exterior -- inseamna automat dubla subordonare amintita. Bref, e un semn bun, inseamna ca “baietzii” chiar “superiori” ca stele pe umar nu mai sunt intangibili. Sa observam atent cine-i apara, atat la tribunal cat si in mass-media. Pana acum, pe DIP l-au aparat costiniu-pretenu’ lui catalin voicu, un trio pedeserist (domnu’ “Sanda”, ninosu-ginerele lui corneliu manescu si acsente gashpar -- si el fost inalt functzionar ceausist) si acum un avucat celebru -- ion neagu, mare prieten cu bombo si tanaru’ ponta, si o harmazoanca cu oarecare “cota” -- madam diculescu-sova despre care nu am aflat inca mai multe.
  Inca un semn bun: “retzelele” incep in acest fel sa se devoaleze. Periculos -- pentru viitor -- este ca sunt foarte multe si se regrupeaza precum balaurul cu sapte capete taiate si renascute pe rand.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Evident ca este un semn bun ca se confisca bani albi facuti la negru si ca se devoaleaza tot felul de acoperiti.
  Un semn si mai bun ar fi ca bani albi facuti la negru si devoalarea de acoperiti sa includa
  “victime” apartinand TUTUROR (era sa zic, ca in vechime, TUTULOR) formatiunilor politice si tuturor serviciilor speciale…

 • Nu sunt deloc convins c domnul Traian B sescu va duce la sfar it acest mandat dac va continua s se comporte din ce in ce mai departe de realitate.. n a doua parte a emisiunii o s spun ceea ce cred eu dar ti i ceea ce vreau s spun nainte s spun eu ceea ce cred dac este adev rat o frntur din ce a spus Mircea Geoan anume c pre edintele Traian B sescu apeleaz la persoane care pretind cel pu in c au astfel de puteri … Una e c fenomene activit i i priceperi n domeniul paranormalului exist exist de cnd lumea au recurs i frunta i conduc tori i a a mai departe la ele i recurg probabil i acum asta-i una i nu asta punem n discu ie contaminarea amestecul acesta ntre discu ie serioas analitic c de ce a pierdut Mircea Geoan de ce a c tigat Traian B sescu i discu ia despre flac ra violet i cine umbla i nu umbla pe lng domnul B sescu asta mi se pare mai p guboas i este o cu totul alt discu ie.

Next post:

Previous post:

WP Admin