≡ Menu

Proiect de țară: porcul meu e de aur, măgarul tău e un porc!

După aderarea României la NATO și dobândirea statutului de membră a Uniunii Europene, cancelariile politice majore ale lumii au continuat să pună Bucureștiului o întrebare necesară: “Care este următorul proiect de țară al României?” Până mai ieri, diplomații români nu au putut răspunde acestei întrebări decât printr-o muțenie poliglotă.

În sfârșit, reprezentanți de vază ai României au căscat gura: “Țărișoara are mai multe proiecte de țară. Cel dintâi: dorim să-i  retragem dlui Tőkés László Ordinul Național <<Steaua României>> în grad de Cavaler.”

La ce nu par a se gândi inițiatorii acestui splendid “proiect de țară” este că, pentru a declanșa un asemenea demers, Domniile Lor  ar trebui să producă dovezi irefutabile că motivul pentru care a fost decorat dl Tőkés László este lovit de falsitate.

Iată motivarea din decretul semnat de președintele Traian Băsescu în anul 2009: “cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului și a demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”

Se înscrie cineva la cuvânt? Are vreo instituție a statului dovezi că dl Tőkés László este un impostor? Zvonurile, calomniile, reproșurile, incriminările, iritările etc. nu țin loc de probe.

Campania anti-Tőkés a început de multă vreme și a fost inițiată de nume “de mare încredere”. Pentru aripa ultra-naționalistă a Securității, ca și pentru mulți dintre conducătorii altor mașinării ale dictaturii, va rămâne pururi inacceptabil că un maghiar a fost una dintre scânteile ce au declanșat Revoluția Română, deși, în scriptele lor, îl considerau pe maghiarul respectiv “cetățean român”. Câteva exemple:

Dl Iulian Vlad, şeful Securităţii în decembrie 1989: “Acest cetăţean român nu acţiona în interesul României, care era patria lui prin naştere, ci în interesul unei puteri străine. Culegea informaţii de orice natură care le transmitea în afară. Ceea ce are o denumire pentru un străin, spionaj, pentru un român este trădare de ţară. Au fost dovezi, un dosar întreg.” (1990)

Dl Tinu Radu, locţiitor al comandantului Securităţii Timiş în decembrie 1989: “Fără a greşi am spus-o în 8 martie 1990 şi pot afirma şi azi că Tőkés László nu a fost împotriva lui Ceauşescu ci împotriva României. Cultivat şi inteligent, ambiţios, extremist, T.L. a confirmat prin atitudinea sa postdecembristă că măsurile informativ operative luate împotriva sa au fost îndreptăţite, legale. Cazul său, tipic de trădare, a fost, zic eu, lucrat cu profesionalism.” (1990)

Dl Filip Teodorescu, locțiitor al șefului Direcției Contraspionaj din Departamentul Securității Statului în decembrie 1989: “Afirm cu toată convingerea că existau suficiente probe penale pentru a propune procuraturii şi justiţiei punerea pe rol a cazului. Am susţinut şi eu aceste propuneri atunci cînd am luat cunoştiinţă de ele, considerînd că aceasta era calea corectă şi legală de soluţionare.” (1992)

Se putea să lipsească pretutindenarul domn Ion Cristoiu, fost și actual ziarist? Numai că, spre deosebire de capii Securității, care îl denunță pe dl Tőkés László ca fiind un trădător de țară,  dl Cristoiu îl consideră pe dl Tőkés László o făcătură a Securității: “Cazul Tőkés. Sînt acum destul de multe date care ne fac să bănuim că el a fost creat de Securitate de la prima pînă la ultima piesă”. (1991)

Cacofonia naționalistă e mama armoniei internaționaliste – pentru a apăra interesele țării, Securitatea crea falși opozanți!

Așa stând lucrurile, de ce n-ar face dna Corina Crețu, inițiatoarea demersului, o propunere completă: confiscarea decorației dlui Tőkés László și atribuirea ei eroilor Iulian Vlad, Tinu Radu și Filip Teodorescu. Numai așa am intra cu totul în normalitatea de sorginte pesedistă. Probabil că nu o face cu gândul la declarația unui fost marcant coleg de partid, dl Sergiu Nicolaescu:

“Varianta D.S.S.-istă că pastorul ar fi fost agent al unui serviciu secret maghiar poate fi luată în considerare, dar cu rezerve. <<Dovezile>> aduse de fosta Securitate nu sînt pe deplin satisfăcătoare. Serviciul Român de Informaţii nu a adus nici un element în plus”. (1995)

Dacă în cazul dlui Tőkés László nu s-a putut dovedi “că nu acționa în interesul României”, în cazul dlui Iulian Vlad s-a dovedit nu doar în interesul cui  nu a acționat de-a lungul vieții sale de adult – în interesul României, dar și în interesul cui a acționat – în interesul unor dictatori. A confunda o țară cu o dictatură e un tic de care dl Vlad nu vrea să scape. Ca, de altfel, prea mulți dintre foștii săi colegi “de breaslă”.

*

Există condiții clar definite pentru a justifica retragerea unei asemenea decorații. Articolul 52 din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României:

“Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a. – condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului.”

Care dintre cele două condiții este îndeplinită în cazul dlui Tőkés László pentru a justifica demersul Consiliului de Onoare al Ordinului?

Iată ce are de comunicat colegilor de onoare, dna Corina Crețu, europarlamentar PSD:

“Stimați membri ai Consiliului de Onoare al Ordinului Natțonal «Steaua României», în baza Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, având în vedere dispozitiile Literei b) a Articolului 52 prevăzută în cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului «Steaua Romaniei» acordat domnului László Tőkés la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii Romaniei ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”.

De mai multe ori interesant:

 • Nu este cumva stupefiant că dl Tőkés László a primit această decorație abia în anul 2009, la două decenii după evenimentele din decembrie 1989, în vreme ce eroinele doamne Corina Crețu și Gabriela Vrânceanu Firea, membre ale sus-menționatului Consiliu de Onoare, au fost decorate mai devreme decât dl Tőkés și cu mult, foarte mult mai devreme de momentul în care să ne fie limpede ce merite au? Dna Vrânceanu Firea – în anul  2000, dna Crețu – în anul 2002. La data decorării, cea dintâi avea vârsta de 26 de ani, cea de a doua – vârsta de 36 de ani. Când a fost decorat (2009), dl Tőkés avea 57 de ani și era, de două decenii, simbolul Revoluției din decembrie 1989. Am avut plăcerea să le întâlnesc pe doamnele Corina Crețu și Gabriela Vrânceanu Firea. Mi-au făcut o bună impreie, dar de aici la Ordinul Național “Steaua României” e cale lungă.
 • Nu este cumva jenant că, timp de trei mandate și jumătate (președintele Ion Iliescu – două mandate și jumătate, președintele Emil Constantinescu – un mandat), instituția prezidențială a găsit de cuviință să acorde “Steaua României” oricui, dar nu și dlui Tőkés László ?

“Să trăiască Ceaușescu, care ne-a redat mândria!”

 • Nu este stupefiant să o vedem pe dna Crețu cerând eliminarea dlui Tőkés László din rândul membrilor Ordinului, dar exultând de onoare că se află în compania unui personaj precum dl Corneliu Vadim Tudor? Unde era onoarea doamnei Consilier Prezidențial Corina Crețu, când președintele Ion Iliescu dădea una din cele mai cumplite palme idealurilor care au stat în spatele Revoluției din decembrie 1989 acordând Steaua României (2004) unui personaj emblematic pentru ce a însemnat sinistra Dictatură Ceaușescu? I-ar fi fost greu onorabilei doamne Corina Crețu să-și ia onoarea în dinți și să-i spună dlui Iliescu: “Domnule președinte, cu tot respectul cuvenit, am onoarea să vă spun că decorarea dlui Vadim Tudor ar fi o insultă adusă României. Dacă luați această hotărâre, aveți cuvântul meu de onoare că vă înapoiez <<Steaua României>> pe care mi-ați făcut onoarea să mi-o acordați acum doi ani.”

 • În opinia dnei Crețu, dl Tokes “a adus prejudicii Romaniei ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”.

Noroc că are grijă colegul Domniei Sale din Bruxelles, dl Corneliu Vadim Tudor, să repare asemenea prejudicii și să se sacrifice, de peste patru decenii, pentru bunul mers al conviețuirii inter-etnice. Sugerez Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” să-i ofere dnei Crețu colecțiile complete ale publicațiilor ”Săpămâna culturală a Capitalei”, ”România Mare” și ”Tricolorul” (toate editate de “Fundația Pentru Conviețuire Inter-Etnică”) și 500 dintre cele mai emoționante secvențe video cu “Tribunul”. Sugerez să nu lipsească tocmai următoarele 10, care scaldă în onoare Consiliul de Onoare al Ordinului Național “Steaua României”:

“Scoateți cioara asta borâtă din platou!”

“Să zică mersi că nu i s-a spart capu’… “

“Elena Udrea, cioara vopsită. Parașuta din Pleșcoi!”

“Ce l-a întrebat europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor pe președintele Traian Băsescu…”

“Băsescu este terminat și pușcăria îl mănâncă!”

Europarlamentar român (aproape) victimizat de Penis Captivus

“Uită-te în oglindă, maimuța dracului!”

“Serviciile secrete franceze mi-au spart biroul din Parlamentul European”

“…și efectiv i-am amenințat pe unguri că-i aruncăm pe geamul Parlamentului”

“Jur cu mâna pe Biblie… Îmi dau cuvântul de onoare…”

*

Din solidaritate de partid cu dna Corina Crețu, premierul Victor Ponta s-a voluntarizat să susțină retragerea decorației în cazul dlui Tőkés László. Chiar i-a trimis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în acest sens. Numai că premierul nu știa că nu poate juca niciun rol în retragerea acestei decorații sau nu vroia să țină seama de o asemenea realitate. Nu mă miră.

Întrebat ce își amintește despre dictatura comunistă și evenimentele din decembrie 1989, dl Ponta răspundea că nu își amintește mai nimic, căci era prea tânăr atunci. Acel tragic decembrie 1989 l-a prins trăgând la coșul de baschet din curtea școlii unde era elev. Pe dl Tőkés László, decembrie 1989 l-a prins într-o altă postură – se încerca aruncarea sa la coș prin pivoți de calibrul dlui Iulian Vlad & Comp. Câteodată, am senzația că dl Ponta se află tot în curtea școlii și face același lucru – trage la coș. Cred că a sosit momentul să nu mai tragă la coș, ci la jugul guvernării.

În 2009, candidatul Mircea Geoană (și Domnia Sa deținător, încă din anul 2000, al Ordinului Național “Steaua României” și membru al Consiliului de Onoare ) răspundea, în confruntarea cu celălalt candidat la președinție, Traian Băsescu, că nu își amintește de decembrie 1989, fiindcă era prea tânăr atunci. Dacă la 31 de ani, dl Geoană era prea tânăr să înțeleagă ce se întâmpla în România, la 37 de ani dl Tőkés  era printre cei care mai țineau România pe harta lumii. Dacă, până la urmă, se va procopsi cu titlul de Înalt Reprezentat al Guvernului pentru Proiecte Strategice și Diplomație Publică (ÎRGPPSDP), dl Geoană ar putea să-i explice dnei Crețu că în “diplomația publică” e act de sinucidere să ieși în lume călare pe măgar strigând “Moarte măgarilor!” Jocul de-a “Porcul meu e de aur, măgarul tău e un porc” nu e tocmai onorant. Asemenea “proiecte” numai strategice nu sunt.

*

În 2006, președintele Traian Băsescu a încercat să repare imensul gest de cinism comis de președintele Ion Iliescu – decorarea dlui Corneliu Vadim Tudor.  Printre cei care i-au cerut președintelui Băsescu să-i retragă dlui Vadim Tudor decorația se afla și dl Radu Filipescu. Justiția i-a dat peste mâini președintelui Băsescu și hotărârea sa a fost anulată.

În anul 2009, acordându-i dlui Tőkés László “Steaua României”, președintele Traian Băsescu repara o nedreptate rușinoasă. Azi, deși are multe motive să fie profund afectat (ca mulți dintre noi) de gesturi aberante, declarații jenante, calupuri retorice lipsite de acoperie și acțiuni deconcertante ale dlui Tőkés László, președintele Traian Băsescu nu se pripește. Și bine face. Poate chiar simte că, deși independentă cum ne tot spune că dorește să o lase la sfârșitul mandatului său, Justiția s-ar putea să fie, deocamdată, cu mult mai deschisă la ce recomandă dna Crețu în 2013, decât la ce recomanda, în 2006, dl Filipescu. Nu de alta, dar numărul celor care se hrănesc cu otrăvuri tip “România Mare” sau “Tricolorul” este infinit mai impresionant decât numărul celor care (și) recunosc că asta mănâncă de trei ori pe zi. “Naționalismul nostru e bun, al lor e rău”, “Extremismul lor este inacceptabil, al nostru e binecuvântat de Dumnezeu” sunt manele care se ascultă nu doar la patefon, ci și la căști. Și se ascultă în draci. Chiar pe durata zborurilor București-Bruxelles și retur.

Lungile campanii de nepăsare față de cum își duc viața cei care i-au ales sunt întrerupte de cei aleși prin scurte dar intense reprize de friguri patriotarde. Este un vechi truc prin care găinarul politic se “reconectează la mase”. Cu cât “rebranșarea” se face mai în apropierea unor alegeri, cu atât mai mult se întețesc frigurile de care sunt zgâlțâiți aleșii poporului. După ce o nouă bâțâială trece, ea este pusă ba pe seama zonei seismice Vrancea, ba pe seama adâncirii României profunde. Somnambulism politic de lungă tradiție.

*

Profitând de talentul și eforturile dlui Tőkés László de a-și face din ce în ce mai mulți dușmani, cineva a încercat să-i paseze președintelui Traian Băsescu un cartof foarte fierbinte – umilirea dlui Tőkés László. Replica președintelui nu a întâziat. Dl Băsescu a pasat guvernării USL un “proiect de țară” cu mult mai fierbinte – readucerea Moldovei la Țara Mamă. Este de ajuns să citești ce a declarat despre acest proiect de țară premierul Republicii Moldova, dl Iurie Leancă (aici), spre a înțelege despre ce este vorba și cât de mult se va amuza fermierul Băsescu privind la televizor cum decurge proiectul de țară lăsat moștenire urmașilor săi useliști, pedeliști, populari-mișcători, țărăniști în permanentă tranziție și de multe alte nuanțe ale curcubeului național.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Ce om rational n-ar subscrie la argumentația articolului?

 • Balaceanca & Friends

  D-le Tudoran, aveti mare dreptate dar fiti linistit ca Manastirea Secu nu mai are bani sa-l intretina fiindca a devenit prea scump si foarte ineficient. In curand poate ajunge si acolo unde merita adica dupa gratii. Daca asa se intampla i se usuca si “Steaua Romaniei” si-i cade si imunitatea.

  Nu mai pacaleste prea multa lume. Uitati-va si la radiografiile astea ca sa vedeti ca diagnosticul omului e deja viral

  rel="nofollow">

  rel="nofollow">

 • @ Șerban Foarță

  Chapeau bas! sau pe romaneasca mare -- ireDENTISTULE!

 • Şerban Foarţă

  Quo vadim, Domne?

  Io, domnule, îs pamfletar,
  de ce te-nfurii?
  E dreptul meu parlamentar
  să-mproşc injurii
  duhnind d-acilea până-n Bronx;
  în rest, îs paşnic, —
  nu l-aş opri pe nici un sconcs
  să pută straşnic.
  Dar pot cânta şi ca un psalt
  cu glas de schimnic;
  pe vremuri, negăsind un alt
  mai bun vad imnic,
  îi trăgeam clopote: cling-cling,
  şi-i duceam trena
  savantei noastre tov. dr. ing.
  acad. Elena, —
  fără să dau un ban, de fapt,
  pe-această tanti…
  Or, d-aia, domnule, nu rabd
  să mă faci anti-
  semit, — când, vechi filojidan,
  io jucam teatru;
  da’ nu mai joc (din acest an
  2004)
  şi jur ca, neamului ales,
  să-i fiu un reazem,
  lingând, spăşit şi recules,
  unde scuipasem…
  C-aşa vreau io: să am ten vag
  ca al mătăsii;
  pe frati-miu Le Pen, să-l bag
  în aia mă-sii;
  să dau cu flit şi-n neica Jean,
  şi-n moş Ghaddafi;
  să am un colorit changeant
  ca toţi zografii
  pe cari un fond unicolor
  poa’ să-i deprime, —
  drept care, cred în Tricolor
  şi în Treime!
  Fusesem suspectat mereu
  de paranoia;
  azi, mi-afirm dreptul, dreptul meu,
  la metanoia:
  n-am voie să mă-ntorc din drum
  ca alde Paul,
  şi, dându-mă cu alt parfum,
  să-ţi iau, azi, maul?
  N-am voie, la Ierusalim,
  să-mi caut rude
  şi,-n pace, să ne veselim?
  Alo, se-aude?
  Căci, domne, io-s artist, poet,
  ba chiar maestru
  în ceea ce numim pamflet, —
  când intru-n estru,
  tuleoşte-o dinaintea mea,
  nu-mi sta în cale,
  că scuip în jur ca o cişmea
  şi vărs fecale.
  Altminteri, am un suflet bun
  ca miezul pâinii;
  că-s cel mai filantrop tribun
  o ştiu şi câinii,
  care se gudură codalb,
  căci le sunt tùtor…
  Aştept să intru pe cal alb,
  ca Domnul Tudor,
  în Bucuresci, cu-alaiul meu
  de gărzi insomne
  care mă-ntreabă, ca pe-un zeu:
  „Quo vadim, Domne?”

  Draga Dorin, sper să-mi îngădui să public paschinada asta datînd din A. D. MMIV, în “Certocraţia”

 • Radu Calin Cristea

  Ai dreptate, eu mi-as fi organizat altfel argumentatia. Cred ca apesi prea tare pe comparatia Tokes -- CV Tudor, cu efectul unei ambalari cam nemeritate pe seama insului doar sec sinistru care a fost CVT, cu cursive, inca din perioada “Saptaminii”. CVT, de fapt, n-a evoluat, doar cariera lui de dupa decembrie ’89 suspect de infloritoare, desi cazuta de o vreme, cum bine arati, in paranoia, mondenitati obscene si alte abjectii, i-a oferit noi roluri si contexte generoase de afirmare. Macar el s-a combinat public si politic la vedere cu aceleasi figuri lugubre cu care pusese la cale ororile din comunism. Pe mine nu ma mai deranjeaza Vadim, am vazut si alte grozavii ale lui decit cele aratate de tine. E un sirop acrit. E clar ca nu exista nicio ratiune ca el sa primeasca ordinul respectiv. Aceasta este, de fapt, problema cea grava, de fond: distinctiile, de la ordine si medalii, la ridicari in grad se dau aiurea. In privinta lui Tokes, cu sau fara medalie, problema nu e legata de ce a facut la revolutie, ci de faptul ca se plimba cu chibritul aprins printre butoaie cu pulbere, agitind steagul autonomiei teritoriale. Nu sunt convins ca actiunile sale foarte explicite ar trebui tratate ca o fatalitate. Poate ca solicitarea retragerii ordinului dat lui Tokes lui Basescu in 2009 sa se inscrie intr-o gama a onestitatii unui demers cu o valoare, in opinia mea, modesta chiar si in plan simbolic. Nu stiu cine si cit ar cistiga dintr-un Tokes deposedat de Stea. Chestia se complica pentru ca deposedarea ar fi operata tocmai de cel care a produs si posedarea -- adica Basescu. Basescu il decora pe Tokes pentru revolutie la o masa, dar minca o piine buna cu extremismul maghiar la alta. Instanta i-a dat dreptate lui CVT in speta cu ordinul respectiv intr-o justificare, zic eu, destul de convingatoare: cind a primit ordinul se stia ce poama era. Basescu nu e subtil, e doar incurcat in propriile combinatii. Il lasa pe Tokes cu ordinul si atunci ii sare lumea in cap ca e consecvent tolerantelor sale fata de extremismul maghiar. Ii ia ordinul, Tokes il da in judecata (ca de aia si-a carat un avocat dupa el la promisa intilnire cu Geoana, Cretu etc.) si cistiga la pas. Instanta va spune fie ca Tokes nu poate fi pedepsit pentru pozitia sa pe probleme interetnice, din moment ce ordinul l-a capatat pentru merite in revolutie ori ca, in 2009, cind Basescu i-a dat decoratia, se stia despre radicalismele lui. In rest, ai verva si nerv polemic, frate Dorine, ceea ce, cu ingaduinta ta, ne dorim si noua. Nici eu nu m-am lasat convins de invocatul securitism al lui Tokes. Merg pe mina unor cunoscuti ai amindurora care au stat in strada, linga casa lui Tokes, in decembrie ’89. Daca ar fi fost cu secu’ roman sau de alta natie Tokes fie avea alt comportament, fie era saltat mult mai devreme.

 • @ Radu Calin Cristea

  Regimul in care se acorda asemenea distinctii a devenit asemanator cu cel in care este burdusita Academia Romana…

  Asta spun (sau incercam sa spun): incercarea de a-i retrage decoratia dlui Tokes este imbecila. Din toate motivele mentionate de mine, de tine si de atatia altii…
  Si Lech W. a fost acuzat ca a colaborat cu politia secreta poloneza. Ba, chiar si politia secreta polonexa a fost acuzata ca a colaborat cu Lech W. Dar e mai greu sa treaca prin capul unui polonez ca Lech W. nu a existat, adica a fost un “escroc”, “impostor”, dar trece foarte usor prin capul unui roman (xenofob ori ba) ca Lszlo T. nu a existat, adica a fost un “escroc”, un “impostor”. Este, probabil, si motivul pentru care Romania va continua sa nu produca “Lech W.”, ci, mai degraba “Vadim T.”

  Cand o tara, care pretinde ca se bucura ca a scapat de dictatura comunista si cea ceausita, pune semnul egalitatii intre Tokes si Vadim, ba, asculta su sufletul la gura “dezvaluirile” dlor Vlad, Teodorescu etc. e posibil sa se trezeasca intr-o alta dictatura.

  Intr-o democratie si dnii Vlad, Teodorescu etc. au dreptul la opinie, la discurs, la amintire. Important este ca, macar de data asta, sa fie onesti.

  In sfarsit, am considerat intotdeauna ca a-l lua pe CVT drept un “mascarici” e o eroare. mascaricii nu fac atat rau cat a generat personajul respectiv. Gigi becali e mascarici. CVT -- e altceva.

 • prins pol pork

  dom’ tudorane,

  pentru ca n’am rabdare sa caut daca madam rodica becleanu (pretenii stie cine si cum erea personaja in cauza p’in anii ’90-96) este si dinsa detzinatoare a inaltei distinctzii, nu poci decit sa sper ca, in timpul ramas pina la sfirsitul mandatului proaspatului bunic din fruntea statului, acesta va repara o eventuala scapare prin acordarea ei macar colegei sale de budoar democraci-agrarian, astfel incat sacul plin d’atitzia onorabeli sa’si gaseasca in sfirsit peticul oxigenat.

  prin consistenta domniei voastre contributzie din materialul de fatza putzin umflata, aflu cu surprindere ca domnul vadim tudor este inca coleg cu vasile tocheci ăsta care mininca piine din griu romunesc d’atita amar de ani fara sa’l friga matzele, asta daca nu fac eu o regretabila oroare si nu m’am ratacit prin hatzisul ramuricilor sectorului ordine si medalii ale statului romun cu flori pa pept, dar totusi verde.

  daca, cumva, tocheci ăsta nu se află pe o alta remurică decit domnul nostru crăicior vadim tudor, si totusi a acceptat in tot acest timp sa fie coleg cu mincatorul de unguri-bunguri, inseamna ca’si merita soarta si pastilele, ca’mi par amindoi excesiv de nervosi, parere evident subiectiva, ca nu stiu cum m’as manifesta eu insumi dac’as fi ungur-bungur in romunia.

  nu stiu de ce am vaga senzatzie ca as fi mult mai rau si mai nervos decit mizerabilu’ de tocheci, nu mai intru in amanunte de ce.

  in alta ordine d’idee, pentru c’oricum nici noi nu mai stim citzi sintem, nu po’ sa nu’mi amintesc un interview cu actualu’ tartor melescan al sie, care se vaita ca n’are bani sa’si schimbe tecnica de calcol (probabil ca lucreaza si’n zioa d’azi pe niste 486-uri amarite) si bujiile de la daciile din dotare, asa ca n’am cum sa pui pe seama baetzilor dumisale cu ochii ca cafeoa dificultatzile sper temporare pe care le intimpina blogu’ d-voastra, de la care nu mai primesc feed-ul obicinuit, de vreo doua postari in urma, am mari dificultatzi sa procesez informatzia respectiva (“procesoru” meu e dintr’o generatzie si mai veche decit ale baetzilor), pentru ca, sper sa nu ma insel prea tare, cam de multe gubernari incoace, serviciile au fost singurele care au primit sporuri substantziale pe la rectificari ori chiar la alcatuirea bujetelor anoale.

  bag sama ca tot de la nici noi nu mai stim citzi sintem ni se trage, plus penziile tovarasilor amintitzi si de d-voastra mai sus, ca de platit shpioni, altzii decit aia care’s bagatzi in tot ce misca (vorba vine) ‘n tzara asta, nu cred ca mai e cazu’, ca bomba atomica n’o mai facem si nici industrie pentru care sa fure tecnologie ne se mai ezista.

  in rest, in america cu cit se mai da hectaru?

 • @ prins pol pork

  1. nu’s ce sa zic despre feeduri. tot ce stiu este ca si eu am avut mari dificultati tehnice cu blogul si “feeduirili” astea, desi computerul meu este de generatie foarte recenta. d’ale tehnicii.
  2. nu stiu cu cat se vinde ghectaru in america. mai calificat la a va da un raspuns ar fi un chinez, ca ei cumpara totul si peste tot. cunosc cateva tari africane care s-au bucurat nevoie mare cand au venitara proprietari peste ei/ele chinezi cu mare dare de mana. dupa un an doi, bucurie (care bucurie, va veni si peste altiii), bucurie, dar mai mult tragedie: africanii respectivi au descoperit gustul amar (cam ca pelinul, dar nebaubil) al sclavagismul chinez.
  3. cred ca sunt amandoi “cu grad de cavaler”, dar oricum nu conteaza pe ce ramurica esti, e acelasi ordin. cum de nu a inapoiat decoratia alde cvt, cand a fost medaliat si tradatorul tokes?
  4. una-preste-alta, oricum am da in minge — cu latul sau, cum se zicea pe vremuri “cu bongheneasca”, adica o “foaie seaca” avant la lettre la care erau mari mesteri marii fotbalisti unguri — decembrie 1989 i-a prins pe tokes si cvt pe alte redute. si asta spune multe, chiar daca uneori, suntem atinsi de surzenie, pen’ca vorbim prea mult,

  numai bine!

 • corneliu bazin nem tudom

  domnule tudoran,

  cu asa patrihotzi, si cu asa “servicii”, tocheci ăsta va avea statui in multe orase de dincolo de trecetzi batalione crapatzi’i, daca n’om ajunge cu totzii chineji sau alte natzionalitatzi conlocuitoare pin’ atunci…

  si d-voastra asemenea, domnule tudoran (numai binele e dusmanul mai binelui?)!

 • OvidiuB

  Domnule Tudoran, daca-mi este permis, as face cateva comentarii la obiect:

  1. Faptul ca in Romania (absolut) toti presedintii au abuzat de atributia exclusiv prezidentiala de a acorda decoratii, nu inseamna ca nu putem retrage decoratii atunci cand aceasta se impune.

  2. Faptul ca lui CVT nu i se retrage decoratia (din orice motiv), desi ar merita pe deplin, nu inseamna ca nu ar trebui sa i se retraga domnului Tokes, daca merita. Altfel, ajungem la celebra fundatura logica “da’ de ce sa inceapa cu mine? altii au furat atata-n tara asta..”, de care romanii abuzeaza foarte adesea.

  3. In fine, faptul ca domnul Tokes are merite deosebite la Revolutia din 1989 nu inseamna ca nu i se poate retrage decoratia. Institutia retragerii unei decoratii nu implica invalidarea motivelor pentru care acea decoratie s-a acordat, ci tocmai aparitia unor motive noi care impun retragerea decoratiei.

  Si acum, parerea mea pe subiect: domnul Tokes a fost un cetatean care s-a opus statului comunist roman si a fost la baza evenimentelor de la Timisoara, ceea ce ii confera indiscutabil meritul moral de a primi acea decoratie.

  Acelasi domn Tokes este insa si impotriva statului roman de sorginte democrata si cere, din tot felul de motive, un “protectorat” pentru o regiune a acestuia, Transilvania, din partea unui stat tert.

  Trecand peste aerul de secol XIX al acestei afirmatii aiuritoare, nu inteleg de ce domnul Tokes ar merita sa ramana intr-un “hall of fame” al unui stat pe care-l dispretuieste. Si pe care-l dispretuieste nu pentru motive legitime, ca-n 1989, ci pentru niste motive cat se poate de rau-voitoare si periculoase. Opinia mea este ca dintre toate actiunile sale post-1989, felul in care Romania si-a tratat minoritatile (cu precadere pe cea “majoritara”, adica maghiara) este unul din putinele succese si dovezi de rationalitate si moderatie ale acestui stat. Iar invocarea unui “protectorat” in aceste conditii nu-i acorda domnului Tokes statura morala de a cere sa-si pastreze decoratia.

  In fond, un stat care-si trateaza minoritatile atat de groaznic incat una din regiunile sale merita un “protectorat”, este un stat profund ilegitim si imoral. Iar daca statul profund ilegitim si imoral care a fost statul comunist i-ar fi acordat (prin absurd) domnului Tokes o decoratie, sunt convins ca domnia sa ar fi refuzat-o. Prin urmare, de ce se agata de aceasta?

 • @ OvidiuB

  1. Nu am afirmat cu nu se pot retrage aceste decoratii.

  2. Aveti dreptate, numai ca eu nu am sustinut ca daca nu i s-a reetras decoratia dlui Vadim, de ce se retraga decoratia dlui Tokes.

  3. Mi se pare logic ca un prim motiv in retragerea unei decoratii ar fi descoperirea faptului ca motivul pentru care a fost acordata decoratia nu sta in picioare. Acesta este, repet, un MOTIV LOGIC. Aparitia altor motive este administrata, daca nu ma insel, de cele pe care le-am citat din Articolul nr. 52. Ca acel articol este insuficient, ca nu acopera spectrul motivelor pentru care poate fi retrasa o decoratie este altceva. Poate fi modificat de ce-i indrituiti sa o faca, poate deveni un text mai cuprinzator prin detalii si nu prin vagul sau imaculat din punctul b). Dupa aceea, se pot opera retrageri “in masa”, daca realitatea o cere. Si o cam cere. daca am fi suficient de radicali ar trebui sa ne intrebam cati dintre cei detinand acest Ordin il merita. O lista completa cu numele decoratilor ar putea sa ne dea, o data in plus, iresponsabilitatea practicata in Romania pe multiple paliere.

  Parerea pe subiect: diferenta esentiala pe care incercam sa o subliniez este ca momentul decembrie 1989 i-a gasit pe dnii Tokes si Vadim pe baricade absolut opuse. Dupa decembrie 1989 fiecare a evoluat (sau involuat) dupa cum a gasit de cuviinta. Aici castig de cauza are dl Vadim care a ramas constant in apararea acelorasi “valori” pe care le aparase si inainte de 1989. A schimbat doar cateva etichete. Deci, nu a involuat.

  Faptul ca dl Tokes cere, in mod aberant, un protectorat, nu spune neaparat ca este impotriva statului democrat. Spune doar ca dl Tokes percepe o realitate in chip gresit: situatia in Transilvania nu este de natura sa justifice cererea instaurarii unui protectorat. De fapt, sugestia dlui Tokes a pus in dificultate si Budapesta, nu doar Bucurestiul. Ungaria si Romania au nevoie una de cealalta pe aceasta lume (democratica). A incerca sa inaspresti din nou relatiile dintre ele este condamnabil.

  Pe de alta parte, ideea geniala a unoruselisti ca rezolvarea Cazului Tokes ar fi ca, la o reimpartire administrativ-teritoriala a Romaniei, secuimea sa fie rupta in trei parti si redistribuita in trei regiuni diferite nu mi se pare mai putin aberanta. Ar putea chiar produce intrebari pe plan international. Ar fi o miscare prea ostentativa pentru a nu fi si suspecta. Unei aberatii nu-i raspunzi cu o alta aberatie.

  Nu mi se pare, poate ma insel, ca dl Tokes “cere sa-si pastreze decoratia”; considera doar ca nu exista motive sa i se retraga. Asa cum suna astazi statului Ordinului National “Steaua Romaniei” nu cred ca i se poate retrage decoratia dlui Tokes, cum — din stricta “tehnicalitate” — nu i s-a putut retrage nici dlui Vadim. Doua decrete de anulare a unor decoratii rasturnate de Curte nu pot fi un PR prea bun pentru un presedinte.

  Eu, unul, nu pot pune semnul egalitatii intre dnii Tokes si Vadim. De numele unuia dintre ei se leaga un moment important din istoria Romaniei, de numele ceiluilalt se leaga to ce a insemnat inainte de 1989 si inseamna si azi “contraistorie”, mocirla.

  Unde aveti dreptate este ca, daca intr-adevar considera romania fiind un asemenea loc infernal, dl Tokes ar trebui sa renunte singur la decoratie. Numai ca, si aici ne intoarcem la ceea ce am numit MOTIVUL LOGIC, dl Tokes poate invoca motivul pentru care i s-a dat decoratia, si acel motiv nu poate fi sters in niciun chip. E drept, nici “simbolul” care este dl CVT nu poate sters cu guma. ne ramane, ca sa fac de necaz, doar guma de… mestecat.

  Cele bune.

 • mihai rogobete

  De la comuism ni se trage, că nici democraţia nu l-a-mbunat, nici comunismul nu l-a stricat -- vorba lui Gigi Becali, condamnat politic pentru filantropie.

 • @mihai rogobete
  Cred ca, din pacate, comunismul doar a activat mizeria din ea. Era a loo is astepta sa fie “de folos partiei”…

 • mihai rogobete

  Oricum ar fi montate piesele bicicletei sociale, iese tot mitralieră tribală.

 • dumitru ungureanu

  @12 -- MR: Semnificativă greşeală de tastare aţi comis, Don Rongo! O să-i placă Magistrului din Cajvana!

 • Ontelus Dan Gabriel

  Aparent off topic: De cand Partidul Comunist Chinez preda lectii de capitalism Occidentului, iar N.S.A. amelioreaza democratia, ,,Jormania libera” nu mai este doar ,,Actualitatea romaneasca”, ci chiar ,,Minunata lume noua”. Evident, manuscrisele lui Cantemir sunt tot la Moscova… ,,Nihil nove sub sole”.

 • Dana(Mara)

  Nu stiu daca se poate face o paralela CVT si alt caz patologic, Vadimir Jirinowski. Dar se poate observa ca puteau face foarte bine parte dintr-un plan al serviciilor secrete si marilor partide care acaparasera puterea, gen Psd de a se afla intr-o buna simbioza cu astfel de facaturi de partide nationaliste si ultranationaliste. Odata reuseau sa zadarniceasca dezvoltarea unei culturi politice sanatoase care ar fi canalizat oamenii spre partide veritabile si puternice de opozitie (cultivind acest apetit dubios spre circ) si pragmatic chiar se ajutau de aceste partide in alegeri. Sa ne amintim de alegerile din 2000 unde se ajunsese in situatia penibila si incredibila sa concureze in finala la prezidentiale Ion Iliescu cu CwcT. Deci se poate spune ca nu s-a investit degeaba in cvt, putea fi usor inlaturat din politica, dar era pastrat pentru a iesi psd-ul cu o imagine mai buna in comparatie cu prm. Cind au aparut alte animale politice redutabile cvt s-a mutat cu ofensiva prin studiouri tv.unde incerca sa faca pe simpaticul natiei la concurenta cu inteleptul natiei dl. Ion Cristoiu. Ajunsese atit de “simpatic” incit nu se jena sa se mai sprijine uneori cu mina de genunchiul vreunei prezentatoare mai putin vigilente de la respectivele tv.cu pretentii de tv.de stiri gen BBC. Mai nou Romania tv(cea desprinsa din Realitatea) il cultiva asiduu pentru audienta si pe nostalgicii din anturajul dnei Paula Iacob, tot dadea un pampalau niste emisiuni despre ceusesti in care incercau sa-i albeasca. Dar sa stiti ca trendul acesta oricit pare de nevinovat, se strecoara usor in subconstientul omului obisnuit si incet, incet sint reabilitati. Si chiar in mediile intelectuale, sa ne amintim activitatile girate de conducerea BCU Cluj unde liderii fostei securitati au fost gazduiti cu mare pompa. Nimeni nu spune ca nu au dreptul la opinie, dar nu strica nici putina decenta.
  O zi placuta, noi oricum sarbatorim, este si ziua de nastere a baiatului meu micut, dar nu ma intrebati cum il cheama, vorba bancului (sa fim in ton cu prm): -Cum te cheama pui de dac? -Atilla! Cam asa ceva, ca noi sintem mai cosmopoliti.
  Numai bine!

 • Dana(Mara)
 • Daca_nu_nu

  @) Dumitru Ungureanu # 15
  Rogobete nu greșește. E țintită și-i adâncă!
  🙂 🙂 🙂

 • Daca_nu_nu

  După mintea mea -- nu-s chiar convinsă de zic întocmai ori ba -- nu încape nici dram de comparație: ce-a făcut Tokes Laszlo n-a face Vadim șohan, măcar să mai trăiască șapte vieți. De-aceea spun și eu că nu e bună comparația dacă vizează două acte, dar poate fi valabilă dacă vizează două persoane.
  Cum însă noi vorbim nu despre oameni, ci despre faptele lor, stau și mă-ntreb de nu cumva ce a făcut Tokes Laszlo în decembrie 1989 e comparabil cu ce-a făcut un Paul Goma sau -- cu voia Dvs. -- un Dorin Tudoran (ca sa nu mai vorbesc de cei care-au murit sub glonț în cel decembrie). Cine i-a decorat pe ei?
  Sigur că meritele Tokes Laszlo la momentul 1989 sunt de necontestat. Dar cred, că punându-l alaturi de CVT, premisa e greșită…
  Părerea mea.

 • @) Exceptional -- cu materialul clientilor! Pina si de la Londra se vede bine, desi e scris pe Potomac… Prima postare avea litere lipsa.

 • @Daca_nu_nu
  1. Sa presupunem ca toate lucrurile de care este acuzat dl Tokes sunt adevarate. Dar a fost macar o clipa acolo unde a fost: decembrie 1989. Celalalt domn nu a fost o secunda acolo unde e onorabil sa fii; totdeauna impotriva onorabilitatii -- de la plagiat (pentru care a fost dat afara, dar protejat fiind, “transferat” in alta redactie) la toate celelalte…
  2. E foarte bine ca Romania se apara de atitudini inacceptabile ale dlui Tokes. dar cand o face prin vocea “Tribunului” lucrurile cad in mizerie.
  3. Retragerea unei decoratii trebuie facuta “ca la carte”, dupa toate regulile, altfel devine un act ostentativ care numai bine nu face. Daca, dupa cazul CVT, presedintele Basescu ar semnat un decret de retragere al decoratiei dlui Tokes iar Curtea l-ar anula, doua rateuri de felul acesta n-ar “da bine”.
  4. Ideea unor “strategi” uselisti de a imparti teritorial-administrativ o unghie de pamant precum Secuimea in trei nu ar fi cea mai inteligenta miscare. Nu de alta, dar ar fi atat de ostentativa si ea ca UE n-ar inghiti-o tocmai usor.
  5. Daca te apuci “sa faci curatenie” in randul membrilor ordinului national “Steaua Romaniei” si ii retragi decoratia dlui Tokes, dar il lasi “proprietar de decoratie” pe dl CVT arat ca dracu’.
  6. Nu eu i-am pus alaturi pe dnii Tokes si CVT, ci Ordinul national “Steaua Romaniei”

 • @ Liviu Antonesei

  Have fun! Londra e un oras care imi place la nebunie. Si ma bucur de vestile excelente pe care le pui pe Facebook despre filmele romanesti prezentate la Londra.

 • Dezideriu Dudas

  Redau mai jos, partial, un material de-al meu din 17.09.2003, semnat ca secretar executiv al FORUMULUI DE LA NEPTUN – GRUPUL PENTRU NOUA POLITICA . Prima parte o redau integral ( paralela Vadim „al nostru” – Kaplan, „al lor” ), iar din partea a II-a, redau doar cateva idei „marca” Mihail Manoilescu, respectiv Nicolae Titulescu :

  MORALA POLITICA, DE LA „MILIOANE DE VADIMI”, LA ETOSUL PAGAN SOLICITAT ACUM STATELOR UNITE ALE AMERICII, PLECAND DE LA TRECUTUL SAU… MORALA STIINTIFICA IN CUMPANA –MANOILESCU / TITULESCU….

  Meciul Romania – Danemarca a marcat recunoasterea publica a fortei canalizarii unui sentiment national ( „milioane de Vadimi „, titlu in „Evenimentul zilei”…) ca simbol, alaturi de imaginea unui politician, altfel detestat de tot esichierul public oficial romanesc si international. Numai ca una este lumea oficiala si alta cea reala. Specialistii in comunicare cunosc spirala tacerii, dar aceasta nu are buget de publicitate…Acesta este un pol intunecat….Pentru toti. Cred ca si pentru domnul Corneliu Vadim Tudor. Una este sa fii pe un teren foarte greu, fluierat si injurat, cu arbitrii ostili, cu coechipieri care nu joaca onest, si alta in tribuna, de unde te poti distinge in cu totul alt fel.
  La alt pol, Robert D. Kaplan, un redutabuil jurnalist american, la cartea „Politici de razboi -- de ce necesita conducerea politica un etos pagan „, are o recenzie de mare expresivitate a lui Newt Ginrich :”Recomand din inima noua carte a lui Kaplan, o lucrare geniala oricui incearca sa inteleaga ce trebuie facut dupa 11 septembrie”. Se afirma la un moment dat in carte : „Cei mai multi reporteri nu simt prea multa supunere fata de ordinea instituita. Ei sunt inclinati sa ia partea umanitatii mai curand decat partea puterii si a institutiilor. In mainile mass-media, retorica drepturilor omului -- nivel maxim de altruism -- devine o arma redutabila ce ne poate conduce la razboaie in care probabil ca nu ar trebui sa ne angajam.” Din Romania, aceste idei ne ingrijoreaza prin lipsa de limite a faptului ca logica umana, aproape ca se decreteaza ca potrivnica intereselor globale / nationale ale SUA. De fapt, autorul il citeaza pe KANT, intr-o incercare ( reusita…?, in practica asa se intampla…) de relativizare totala a moralei, „justificand” astfel „etosul pagan care trebuie promovat de SUA in politica globala” (in capitolul Holocaustul, realismul si Kant ) : „ Chiar si atunci cand MORALITATEA pare sa constituie motivul actiunilor noastre, nu se poate deduce cu certitudine ca adevarata lor cauza nu este de fapt un imbold tainic al iubirii de sine, ascuns sub pretextul MORALEI, caci ne place sa ne magulim singuri, atribuind in secret faptelor noastre o motivatie mai aleasa.” Probabil ca aceasta lipsa „ tehnica ” de LIMITA MORALA ( poate nu ar fi rau de a se intesifica studiul peratologiei /… limitelor…) l-a facut pe Presedintele Bush in vizita din Romania, sa ne solicite ajutorul moral, morala considerand el ca am demonstrat-o la revolutia din 1989.
  Mergand mai departe pe linia KANT, aflam ca „ despre nici un act nu putem spune ca este moral, moralitatea sa este legata numai de o intentie, care, atat in noi, cat si in altul, scapa privirii.”
  Daca la KANT exista o moralitate a intentiilor, nu una a consecintelor, arta guvernarii impune o moralitate a consecintelor. Trebuie deci sa mergem mai departe cu analiza :
  MARX considera MORALA o arma in mana celor puternici, NIETZSCHE, „ o sireata alcatuire a celor neputinciosi…” Pe alte coordonate, Platon si Spinoza considerau morala „filozofia traita” intr-o continua perfectionare si transformare a motivatiilor si dorintelor, Kant considera ca omul moral are suprematia teoretica si de aceea va putea sa vada limpede acolo unde altii se zbat in intuneric, Aristotel, care ca si Kant a disociat cunoasterea de intelepciune, considera ontologia mai importanta decat actiunea, considerata de Kant ca cea mai importanta. Pascal afirma ca principiul MORALEI consta in stradania de a gandi bine. Printre aceste extreme fara limite ale MORALEI, e de apreciat mai fidel solicitarea presedintelui Bush. Parca ne apropiem de principiul lui MAO : „Morala e in fapte”, atat timp cat nu avem nici un reper limitativ solid. Totusi, puterea n-are nici o limita ? La Mao, nu prea avea…
  TOATA aceasta disertatie are un sens precis. PUTEREA IN SUA isi gandeste de zeci de ani in mod deschis mijloacele de existenta si perpetuare, in timp ce rezultanta de putere in tari ca Romania este absolut psihedelica ( cele mai multe explicatii „logice”, ne duc la „piramidoane si la halate albe”…)! E nevoie de noi orizonturi conceptuale, de noi idei. Si pentru asta avem nevoie si, speram si voie…, sa gandim. MARILE FRAMANTARI IDEOLOGICE ALE PERIOADEI INTERBELICE, s-au frant rapid datorita grozaviei celui de-al doilea razboi mondial. Puterile castigatoare au girat prin forta prestigiului militar coordonate majore de dezvoltare pe cele doua blocuri strategice ale razboiului rece. Statele mai sarace au avut „sansa” unui sistem mai solidar strategic, beneficiind de dezvoltari economice inegale, dar s-au autodizolvat ca forta sistemica datorita anihilarii individualismului.. Statele vestice, s-au dezvoltat relativ egal ( beneficiasera oricum si inainte de secole de dezvoltare, inaintea starturilor…) dar, acum, individualismul lor poate inabusi individualismul care ar trebui sa se nasca in statele din Est. Paradoxul este perfect.
  Realitatea pe care o traim astazi demonstreaza ca de fapt razboiul rece doar a amanat solutionarea unor probleme de fond. Prin prezentarea in incheiere a catorva idei ale lui Manoilescu si Titulescu, a caror actualitate e incitanta si acum, speram sa ilustram asta. Economistul Mihail Manoilescu si diplomatul Nicolae Titulescu sunt romanii cei mai titrati in economia si politica interbelica internationala si, probabil nu intamplator, unul e vazut ca un artizan al pacii iar celalalt ca un copil teribil al ideologiilor sociale periculoase. Aceasta din perspectiva externa sau neprofunda. Din perspectiva interna se poate observa ca nu prea sunt diferente intre esentele teoriilor lor. Deci pana si MORALA STIINTIFICA isi are globalizarea ei…

  …………………….

  Mihail Manoilescu :

  1. Exploatarea lumii prin jaf.
  2. Exploatarea prin sclavie.
  3. Exploatarea prim schimburi economice ( 1 lucrator industrial = 20 agricoli )

  …………………….
  Nicolae Titulescu :

  Atata vreme cat statele nu vor pune in comun, dupa un plan rational, capacitatea lor de productie si de consumatie, pacea va fi un constant pericol. Rog sa realizati, dar sa realizati bine, ca creditul fata de acel care-l merita nu este azi numai un izvor de profit ; el este si un izvor de PACE (n.n.- e aici spiritul esential al intregii teorii a lui Manoilescu ! )!

  -- 1929 – Conferinta la Berlin „ DINAMICA PACII ”: „…cand Romania are nevoie de credite, de masini, de sustinerea schimbului, nu aud vorbindu-se de internationalism. Cand statele straine au nevoie de legalitate in Romania, internationalismul apare imediat. Sa ne punem in comun riscurile si nevoile si pe urma sa vedem cum internationalismul se poate impaca cu suveranitatea nationala „

  -25.06.1936 : „ Securitatea Romaniei face parte integranta din securitatea Frantei ”: „Prea multe veacuri de suferinta au plamadit sufletul romanesc pentru ca el sa nu proiecteze spre viitor, in virtutea unui fel de compensatie naturala, comandamentele instinctului sau de justitie. „ (n.n. -- un posibil slogan al FORUMULUI DE LA NEPTUN ? )

 • mihai rogobete

  Deşi, dându-ne o întâlnire, stabilim întâi ora, nu băgăm seama că locul ţine cu dinţii de timp; cine-ntârzie în istorie, se lasă invadat.
  Pentru cine cade 1 Decembrie ?

 • mihai rogobete
 • @Dana (Mara) # 18

  Da, da, ma dau si eu in vant dupa patrihotii (sic!) astia. De altfel si dl presedinte, caruia a inceput sa-i dea patriotismu-n clocot, (vezi mai jos ultimul link) si-a plasat unul dintre copii (ca doar EBA si Ioana sunte niste copii, nu-i asa?, si nicidecum adulte, varate pana’n gat in politica basista) pe maini de patrihoti de grad inalt, cu mape profesionale tot una si una.

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/bebe-ionescu-cuscrul-lui-basescu-la-masa-cu-seful-securitatii-generalul-iulian-vlad-108392

  Or, patriotismul apa nu se face. El se insufla, in familie, cum altfel?, ca doar scoala scoate numai tampiti. (S-o fi bazat TB pe ceva de-a ajuns la concluzia asta!)

  “Ţine de români, de sistemul de învăţământ, de familie, dar şi de modul responsabil în care tratăm actul guvernării şi acţiunea politică să reuşim să insuflăm din nou tuturor românilor patriotismul, iubirea de ţară, iubirea de aproape, de concetăţenii români, indiferent de originea etnică sau de locul în care trăiesc pe acest pământ.”
  (Presedintele Traian Basescu, 1 dec. 2013, discursul de la Cotroceni)

  http://www.cotidianul.ro/basescu-in-lupta-cu-o-ideologie-straina-si-cu-libertatea-de-a-gandi-de-ziua-nationala-227512/

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran
  „6. Nu eu i-am pus alaturi pe dnii Tokes si CVT, ci Ordinul national “Steaua Romaniei”

  Abia acum am văzut și finalul articolului. Azi-dimineață, între două ture de chinezisme indescifrabile, am putut citi doar până la filmulețe. Deci nu știam că și Vadim e cu stea… vai de steaua lui!

 • Multora ne-a trecut prin cap întrebarea aceasta atât de logică și de binevenită: în fond, România a fost și încă mai este, o țară foarte bogată ai cărei cetățeni obișnuiți ar trebui teoretic să se bucure de un nivel de trai decent. Ne amintim de faptul că prin anii ’60-’70 și începutul anilor ’80, a fost chiar binișor din punctul acesta de vedere – apoi lucrurile au degenerat. Lumea îl învinuia pe Ceaușescu singur, intelectualii învinuiau pe bună dreptate sistemul comunist pe la colțuri, dar nimeni nu părea să înțeleagă și mai puțin, să aibă curajul să explice mecanismul prin care foloasele cuvenite ale muncii românilor, ajungeau în conturi de bancă străine aflate în posesia…ei, aici e buba, nu a lui Ceaușescu! Nu-i fac apologia dictatorului câtuși de puțin, dar odată cu răul, trebuie spus și binele, puțin cât a fost acela.

 • InimaRea

  Citii tot pîn-aci și-mi veni-n minte numele-lipsă -- Vasile Paraschiv. De la care aflam -- cam cu mirare spre stupoare -- că există (mai există, dom-le!) moralitate de fond care poate condiționa acceptarea unei înalte decorații de stat. Omul acela n-a acceptat-o fiindcă îi era inacceptabil să fie decorat de un fost comunist, pentru fapte anticomuniste. Dar a făcut exces de bun-simț, neducînd argumentul pînă la capăt: Cînd eram schinguit de Securitate, dv erați la masa lor, nu pe scaunul meu. Dacă dv mă decorați acum, iar eu accept, înseamnă că am fost un bou. Din păcate, nu pot spune ce fel de creatură ați fi dv, Excelență. Nu că n-aș avea idee dar nu se cuvine. Or, vedeți că eu am o problemă cu ce se și ce nu se cuvine.
  Din perspectiva lui Paraschiv, CVT și Tokes sînt la fel imorali. Unul fiindcă nu-i normal la cap (nu poate fi normal un personaj atît de nesimțit, și-aici se-ntîlnește în același salon cu Băsescu); celălalt fiindcă accepta cea mai înaltă distincție românească pentru a o folosi în lupta lui antiromânească.
  Toată această discuție nu trebuia să existe. Ori nu erau decorate astfel de creaturi, ori -- odată decorate -- erau lăsate-n sărăcie cu decorațiile lor cu tot. După cum reiese din textul d-lui Tudoran, înalta distincție românească este un fel de mărțișor pe care președinți galanți o prind pe pieptul promițător a tot felul de doamne și domnițe, care de care mai eficiente pe unde prestează. La ce să mai invoci, atunci, importanța celei mai înalte distincții de stat românești? Doar în glumă, de nu în chiar batjocură, părerea mea…
  Dar pe onorabilii de la putere îi mănîncă-n cur (sorry dar e singura expresie potrivită) să se ia de Băsescu -- ăsta-i proiectul lor de țară: cum să-l înfunde pe Băsescu. Fiindcă nu le iese gluma, își zemuiesc creierele în căutare de noi pretexte pentru a-și vedea visul cu ochii. De unde și forța intelectuală de zeamă chioară a tuturor scremerilor lor.
  Iar aici avem bătrîna dilemă românească: Dacă măcar 10% din imaginația risipită pe proiecte jmekerești ar fi folosite pentru unele sănătoase, s-ar vedea că-n țara asta nu nasc doar idioți. Dar nu se știe cum ar da asta pe plan extern, cînd lumea abia ce s-a-nvățat cu noi.

 • Pingback: Proiect de ţară: porcul meu e de aur, măgarul tău e un porc! « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • neamtu tiganu

  mie mi s-ar parea potrivit ca presedintele sa imparta nu numa decoratii de bine ci si decoratii de rau. Sa zicem ca s-ar institui decoratia, ca de fapt decoratia, in sens larg, ar fi scoaterea in evidenta a ceva, cuiva, “rusinea neamului”, asa cum exista la Holywood un premiu pt. cel mai prost actor.
  in acest sens domnu Unguru, care ne-a facut neamu de rusine deoarece mnealui a dat startu la revolutie, ar merita si Steaua Romaniei, pt dec. 89, da si noua, de mine propusa, decoratie,
  Lu Vadim, in schimb, nu i-as da nici o decoratie, de nici un fel, a-l baga in seama e deja mult prea mult.
  De asemenea as infiinta decoratiie platite, adica cine vrea sa-si cumpere, o poate face, s-ar indrepta bugetu.
  O decoratie as da si celor care detin pamint agricol, fie ca-l muncesc fie ca nu.

 • Dragă Dorin,
  m-am tot gîndit şi, pînă la urmă, a decis (îndoielnic): proiectul meu de ţară e la vară; la vară-mea din Ţara Cangurului!

 • @ Vasile Gogea
  Nu organele de stat (degeaba) si de partid (multi-monolitic) sunt de vina ca verisoara ta sta tocmai in Australia, cand, patriotic privind chestiunea locuintelor, dansa trebuia sa stea in Toparceana (“locuinta mea de vara/e la tara” vezi si “Pasarea Colibri”). Romani — de care tocmai pomenea pe blogul matale ca n-ar trebui sa ramana amnezica, o va aduce inapoi pe vara-matale.Dl Geona va relua faimosul sau “proiect de tara” cu 20-25,000 Euro pentru fiecare roman care se reintoarce in Romania si pune pe picioare o afacere/ Dupa care sa primeasca 25,000 de picioare in fund, sa fie trimis de unde a venit dupa ce a restituit statului 100,000 de Euro.

 • @ neamtu tiganu

  faina propunere. un amendament, daca-mi dati voie: toate decoratiile de care vorbiti sa fie din pamant, numai cernoziom, negru si gras. in felul acesta se va incuraja dragostea de agricultura si locuitul in Monaco.

 • @ InimaRea

  Ma bucur ca l-ati pomenit pe Vasile Paraschiv. La moartea sa am scris si eu un text chiar pe blog, se intitula, parca, “Vasile Paraschiv si calutii de mare”.
  De data aceasta nu am vrut sa intru in asemenea amanunte, fiindca sa-l fi amestecat pe VP in aceasta “liga a intzeleptzilor” ar fi fost o eroare/oroare.
  Fostul fotbalist Danut Lupu se intreba mai ieri “Si daca Dinamo ajunge in Europa, ce o sa faca acol?…” Intreb si eu: “Si daca unii il vor infunda pe dl Basescu ce (se) vor face apoi, ramasi fara singurul lor proiect de tara?” Tara stim ce va face: va mai suporta si asta, ca unde a mers mia, merge si suta.

 • Eu, una, cu proiectul de tara al uselistilor m-am lamurit: era pe cand nu s-a zarit, azi il vedem si nu e. Dar, in virtutea inertiei, continui sa ma intreb care o fi fost si care o mai fi proiectul de tara al lui Basescu pentru acest ultim mandat? Un raspuns ni l-a dat lui-même: unirea cu Moldova. Grandios proiect, numai ca Moldova zice acum, “pas”, pe toate vocile, inclusiv pe cele liberal-populare-europeniste, asa ca situatia e ca-n bancul cu batrana pe care Bula o trece strada impotriva vointei ei. Nu i-am auzit inca, dar sunt sigura ca dusmanii reptilieni vor zice ca realul proiect de tara al presedintelui e, ca de obieci (zic ei!), pitit sub declamatiile oficiale si-ar fi legat de eurodeputatia EBEI. Sa se mai aleaga o data copilu-n P.E., de asta data cu voturilor unionistilor moldoveni care, prin bunavointa prezidentiala, au primit cetatenie romana. E clar ca dinspre pedeleul fesenit si nedemocratic ( deh, daca n-a vrut s-o aleaga pe Udrea!) nu mai e nimic gras de asteptat.

  Cred insa ca presedintele mai are un proiect de tara, pe care, cu siguranta, reptilienii lui dusmani s-ar grabi sa-l eticheteze tot drept meschin si personal: sa-si faca omu’ partid cu mana-lui, pornind de la temelie, cu consilieri si boci clonati, verificati si-n intestine -- un partid mare si serios, de dreapta pura si dura, si-n care sa-ncapa si doamna cu cea mai buna absorbtie de fonduri bugetare (oh-la-la, vezi gala Bute!). Ei da, Udrea presedinta de republica, asta, intr-adevar, proiect maret de tara! Si cine s-o sustina in marele proiect final, daca nu partidul nasit de T.B.? Si, fiindca tot am adus vorba de nasit si de tara, cred ca, in proiectul prezidential, mai e si o locuinta de véră, la ţéră, la Nana, unde nu da mana si castravetele e cat banana!

 • BTW, cand ne procopsiseram si noi cu un proiect basescian de tara, hop pe el Comisa Europeana! Presedintele insa puncteaza decisiv, printr-un argument irefutabl: “Ha-ha-ha!”

  Un diplomat european a declarat pentru Euractiv ca executivul UE a regretat declaratia lui Traian Basescu. Apoi, Bruxelles-ul a lasat sa se inteleaga ca discutiile despre Romania Mare erau ultimul lucru de care UE avea nevoie pentru a tine in viata initiativa Parteneriatului Estic, care si asa a primit o lovitura serioasa in urma refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la UE, ca urmare a presiunilor Rusiei.

  Cand Euractiv i-a cerut presedintelui Basescu sa comenteze ideea sa despre unificarera Romaniei cu Republica Moldova, replica primita a fost un hohot de ras. (Fragment preluat din “Coti”):
  http://www.cotidianul.ro/bruxelles-comisia-europeana-regreta-declaratiile-lui-basescu-despre-unire-227547/

  Audiatur et altera pars:
  http://www.revista22.ro/ce-regreta-declaratia-lui-traian-basescu-despre-unirea-cu-republica-moldovadiplomat-ue-citat-de-euractiv-34588.html

 • @ No Name/DP

  Evident asta urma sa se intample. N-am vrut sa intru in detalii, dar am trimis la declaratia premierului Iurie Leanca. Simplu: daca cineva — mai ales presedintele Basescu — nu intelege ca pentru o reunificare a Romaniei cu Moldova nu este suficient ca Bucurestiul si Chisinaul sa spuna da, ci este nevoie si de un consens/acceptare/sprijin international, e un semn nu prea bun. Gargara electorala. Pacat, cu un subiect atat de important (dar si delicat) nu arunci vorbe si apoi, cand ai o reactie internationala, raspunzi cu “Ha! Ha! Ha!”. Acest raspuns “Ha! Ha! Ha!” tine foarte bine in interior. La export nu tine…

 • Domnule Tudoran,
  Moldovenii insisi au spus pas “proiectului”, adica numai Bucurestiul a spus da, in timp ce Chisinaul a zis ba. Chiar nu fi stiut presedintele in ce situatie se pune cu o asemenea declaratie? Chiar sa nu fi cerut el mai intai parerea preietenilor sai moldoveni? Parerea mea e ca a stiut foarte bine si ca a recurs la acreasta declaratie iresponsabila doar pentru a-i asigura niste voturi moldovenesti copilului care mai vrea o data in P.E.

 • @ No Name/DP

  Evident este vorba de voturi. Chiar si pentru candidata “independenta” EBA -- Parlamentul European. Aceeasi miscare, mai complicata, a fost cea cu privatizarea CFR-Marfa. Presedintele Basescu a contat mereu pe votul romilor. Multi cred ca Dl Gruia ar fi o personalitate foarte respectata si influenta in comunitatea respectiva. O privatizare al carei arhitect putea fi perceput dl Ponta ar fi basculat, dupa unii, multe voturi ale romilor dinspre tabara Basescu spre tabara cealalta. Numai ca votul romilor nu a fost niciodata foarte unitar, e mai greu de controlat decat altele. Dar politica electorala nu cunoaste limite…

 • @Dorin Tudoran # 39

  Aha! Acuma, din cele scrise de dvs. mai sus, am priceput si eu, in sfarsit, care a fost miza de sub tejgheaua privatizarii CFR Marfa: TOT interesul national, carevasazica! :-)))

 • Mirel Miratov

  MEMENTO:
  Toti apelantii la nevotarea lui Vadim Vadimovici in turul doi (lista din Revista ”22”, din vremea cind urma sa se confrunte, valeat 2000, Tribunelul Rudotel cu Marele Ion Ilici Mineriadov), au fost decorati aproape toti, un pic mai tirziu, de acesta din urma, ajuns cotrocean cu acte in regula. Doar ca unii dintre ei, de rusine, in CV-uri isi trec ”decorat de Presedintia Romaniei”, ci nu ”de catre Presedintele Ion Iliescu”. Tertipuri valahe, incurajate dinspre Bucale de catre Nicolae Manolescu, Paler, Papa Piuevici + multi alti boieri ai mintii aflati cu joburi de argati la Oierii Zilei: il votam, ne decoreaza, apoi uitam sau ne facem ca ploua. Uitam, inainte de vot, si ca exista si solutia abtinerii intre Manda Baba si Baba Manda, intre ”Carpa Cagabauca” si ”Fecalul personaj emanat de foaia sexcurista a lui Don Barbone”. Ori, de ce nu, solutia buletinului alb de intromis in urna. AUX URNES, LES BURNES, MESSIEURS LES CAMARADES!

 • Didin Mazu

  @Miratov
  Dar marele amor platonico-internetic al Corinei Cretu cu inaltul ofical de peste Balta Atlanticului de Nord, cum mai voleaza? Ca mor de necuriozitate…

 • Dezideriu Dudas

  Ref. la comentariul meu anterior, ERATA (NE)CONSTITUTIONALA :

  Ei ii spuneam ”DOMNUL” lui Vadim in 2003, cand, daca amenintam cu Plesu si Liiceanu, s-ar fi stricat “baietii” de ras… Si cum, la “ei”, orice “stricaciune” le da vitalitate, nu mi-ar fi fost deloc bine…Bineanteles, nici cu “D-NII” Vadim si Paunescu n-am ajuns departe, dar cum “pana la D-ZEU te mananca sfintii “, plecand de sus…, pana s-au prins “sfintii”, eram deja “in alta liga”, cum ar spune d-nul Tudoran…

  Va asigur insa ca nu le spuneam D-NUL…, cum, alti colegi intelectuali ( eu, ca inginer, vorba lui MRU, sunt intelectual mai “light”…) il gratulau pe D-NUL Magureanu…., DOMN care, si in fata unui “bandit” ca mine ( spre deosebire de Bobu, eu recunosc inainte de a fi acuzat… ), “se poate scoate”, daca “nu inchide lumina cand pleaca”…In sensul ca, daca la venirea comunistilor mostenirea talentului lui Moruzov si a rigorii lui Cristescu au putut fi greu infrante in timp, poate acum, la plecare ( la cele “oficiale”, din 1996, 2005…si pana azi, ca cealalta…), va lasa ca noul sistem de securitate nationala si ordine publica sa-si creeze proprii determinanti de evolutie. Pana acum, „era pe când nu s-a zarit, azi o vedem, si nu e „. La o asemenea crima de lejmajestate, numai Eminescu m-ar mai putea „acoperi”….Puteam incerca si cu Zamolxe, Decebal, Burebista…dar e ingramadeala pe partea aia, unde „sunt puse sacosele la coada” de prea mult timp…Pe partea asta, o parte au primit ordin de zi pe unitate „sa-l ascunda in debara pe Eminescu”…si cum restul inca nu s-a dezmeticit ( sau din contra, asteapta „un berbec” sa sparga poarta …), poate scap…si reusesc sa-mi arunc sacosa mai in fata fara sa reactioneze nimeni….

  Daca nu va functiona „acoperirea”, voi fi „ucis” social. Cum am mai fost odata „ucis social” ( acum ar fi a doua oara ), poate voi intelege si eu in sfarsit mitul lui Dracula…si de ce e el mai atractiv in SUA decat in Romania….Mort, din viu, nu e usor, dar mort din mort, cum o fi ? Inainte de D-NII Vadim si Paunescu…., credeam ca „o voi rezolva” cu faptul ca am initiat public o campanie pentru a investi toti salariatii din turism in Proiectul Dracula….”Zamolxe” insa nu gusta „americanismele”….si prefera mai mult „tepele baietilor” decat pe Vlad Tepes….

 • @ Didin Mazu
  Nu știu, nu cunosc, nu vreau să aflu. Viețile private așa trebuie să rămână -- particulare.

  “Apropozit-o!”, aflu că niște țestoși (adicătelea oameni cu cap) taman au terminta de făcut o vorbire, pe la Pelișor, despre “Specificul național”. Nu știu ce drăcovenii au spus, nu știu ce drăcovenii au ascultat, dar cuget: Domne’, o asemenea întrunire doctrinară la care nu au putut “să-și aducă aportul” tocmai “Tribunul”, înfășurat în steagul de luptă al lui Avram Iancu ( crăișorul acela de și-a luat codrii în cap de atâta moralitate a “mediului în conjurător”) și, pe ici-pe colo, retorul de “în contrapartidă” etnică este o apă de ploaie. Pe agheas(z)ma mea!

 • Pelishor

  @Dorin Tudoran
  Participantii la colocviul despre actualitatea conceptului de ”specificul national” — istorici profesionisti, filosofi (unul dintre ei, nu spun care, heideggerian + ”marxist”), un maghiar din Budapesta, un basarabean de la Chisinau, decanul Facultatii de Istorie din Bucuresti, citiva profesori in retragere, un hasid, pensionar si el, nascut in Tg.Neamt, un belgian din Spa cu fumeia din dotare, un ex-vicerector al Universitatii Central-Europene, un arhitect, doi filologi si, last but not least, un patafizician — or fostara in numar de doisprezece ( daca nu punem la socoteala nevestele unora ori sponosorii, de calitate toti). Intre, ei, la loc de fala, Mircea Martin, Claude Karnoouh, Moshe Idel, Victor Neumann, Adrian Cioroianu, Sorin Antohi ori Magister Casvanaeus. Lucrarile s-au tinut la ”Bastion”, pe domeniul regal de la Sinaia, gratie faptului ca organizatorul principal, ORBIS TERTIUS, va fi fost coleg de liceu, la Iasi, cu Alteta Sa Princepele de Duda-Hohenzollern, care i-a si invitat, sambata trecuta fix, catre orele 17.45, la un cocteil… pe unii dintrei ei, costumati , asa cum se cuvine, foarte vesperaliceste. Vadim a fost pomenit o singura, intr-o altercatie amicala dintre Claude Karnouh, carele amintea ca si Baronul Hausmann demolase multe biserici la sistematizarea napoleoniana a Parisului, MC replicandu-i prieteneste ca argumentul acesta fusese reluat, la Bucale, de catre ”personajul fecal” si alti ”saptaministi barbuani” spre a justifica victoria Casei Poporului si a Bulevardului Socialismului asupra intregului popor. In rest, comunicari profesioniste, urmate de discutii pro et contra si alte nuantari. Interventiile comunicantilor urmeaza sa fie, cindva, involumate si, apoi, aspru purecate de carcotasi viitorimii imediate.
  (Fireste ca, la mesele de seara, s-or beut destule tarii, iar vinurile au fost deasupra oricarui repros. Mincare de post au solicitat, dupa cate imi amintesc, doar Moshe Idel si un compatriot de-al sau, vecin, in Eretz, cu nonagenarul Sorin Toma, despre care nu ne spunea doar vorbe bune.)

 • Pelishor Redivivus

  ERRATUM:
  ”o altercatie amicala dintre Claude Karnoouh (…) si MC replicandu-i, tot prieteneste, ca…
  (QUANDOQUE BONUS DORMITAVIT MAGISTER.)

 • Lentulus

  @Mhai Rogobete
  Au aparut voci in Romania Pontaico-Baseasca, voci foarte vocale, care cer mutarea mai spre vara a datei de 1 Decembrie, mai spre vara, cind e cald, se poate iesi la iarba verde, gratare si berici, iar ziua nationala se celebreaza mai cu spor. [Intrebat ce serbeaza Franta pe 14 iulie, un personaj al lui Alfred Jarry, daca nu cumva chiar Ubu, raspunde spontan: ”Masacrele din septembrie, domnule!”]

 • @ Pelishor

  care-va-sa-zicalea, am auzit corect barfdele culturale. moshe idel este nu doar un brav si stralucit expert al Cabalei, dar e si de o haiosenie mortala. intr-o seara, intr-n an…, in oxfordul britanez, mi-a povestit cum canta el la acordeon cand era copilas in Moldova. l-am intrebat “si cam ce cantai?”.”uite de-astea” a grtaitr, si a inceput sa fredoneze. ca sa nu cad sub masa (imperiala), m-am tinut bine de paharul cu licoare.

  despre nonagenara branza putrefacta (“… putrefactia poeziei”) sorin toma pot zice ca prefer camamber, sau cmambert vs brie.

  care brie si la voi sa fie!

 • @Lentulus & Mihai Rogobete

  Cam așa “strategiza” și Domnul Șuli (a.k.a. Tașcu) Gheorghiu. Când mă suna să mergem “pe balcon”, adică terasa restaurantului Lido, în mijloc de iulie, eu întrebam mereu același lucru, căci îmi plăcea tare mult consecvența eternă a răspunsului său: “Ca să ne încălzim pentru septembrie, Dorine dragă, fiindcă august e pierdut din pricina obiceiului unora de a merge la mare să se răcorească.”

  Dacă masacrele din septembrie nu pot fi prevenite, măcar să poată fi sărbătorite invers decât post-festum. Da, da, o idee excelentă.

  Dară, însă, totuși, poate ar fi mai bună o soluție de “mișloc” -- nu iulie, nu decembrie, ci octombrie. Înlocuim Ziua Recoltei cu Ziua Agricultorului din Na-na-na!

 • Anul mortii lui Ricardo Reis

  @D.DUDAS
  Noi… cam uitam, portughezii nu. Foarte putini stiu ca economistul Mihail Manoilescu a fost invitat, in 1936, de catre fostul economist Salazar sa faca o vizita oficiala AO ESTADO NACIONAL DE PORTUGAL. Puteti verifica spusele mele citind, sau recitind, ”Anul mortii lui Ricardo Reis”, romanul lui Jose Saramago, Nobelitul Literar, unde heteronimul lui Fernando Pessoa, Ricardo Reis, intorcindu-se din Brazilia, A.D. 1936, si tragind la un hotel din Lisabona, rasfoiste, acolo, presa momentului, unde gaseste, printre altele, anuntata vizita lui MM in capitala lusofonilor. Doctrina corporatista ( expusa si pre limbi internationale), in care era mester mare Mihail Manoilescu, pre destui ii va inspira, nu doar pre Salazar.Ne reamintim si de monografia consacrata lui, Salazarului, de Mircea Eliade, pe care acesta nu si-a renegat-o niciodata. Necaz e doar (cum a semnalat Victor Neumann la recentul colocviu de la Sinaia despre care face vorbire, mai sus, forumistul Pelishor), necaz e doar cu definitia etnica a natiunii intr-un stat modern sau postmodern, cind o definitie politica ar fi mai potrivita, fiindca ar integra -- nu ar deranja -- minoritatile. Alsacienii, desi cu singe nefrancez, au ales, la un moment dat, sa apartina Frantei si au suferit dupa razboiul din 1870, cind au fost anexati de Germania Wilhelmiana, iar asta l-a obligat pe Ernest Renan sa rescrie CE ESTE O NATIUNE, modificand nitel definitia acesteia, executind deplasarea de la etnic la politic, volitional si electiv.

 • Pelishor III

  @Dorin Tudoran
  Vecinul putrefactului Sorin Toma ne-a povestit, la masa dintre comunicari, o chestie de hai. Vine la el o doctoranda, care fabrica o teza despre cenzura din Romania intre 1945-1965, si-l roaga sa-i mijloceasca o intilnire cu nonagenarul. Zis si facut. Fata, in loc de intrebare, ii reproseaza fiului A.Tomic de a fi plagiat ”Pravda” in editoriale sale, ba chiar si in pamfletul contra lui Arghezi. La care nonagenarul retorcheaza: ”Te inseli, draguta, am plagiat ziarul ‘L’HUMANITE!” La care eu, Pelishor III, de fata cu Mircea Martin, am confirmat. Cam asa: ‘Da, domnule, nu minte nonagenarul. Acum doua decenii, revista ”Vatra” din Tg.Mures a dedicat un numar intreg pamfletului sorin-tomic, reluindu-l integral dimpreuna cu un drept la replica al, atunci, septuagenarului repliat in Eretz de multa vreme. Or, in pamfletul contra lui Arghezi, septuagenarul nu folosea cuvintele ”stalinist” sau ”hitlerist”, cum ar fi procedat in caz ca plagia dupa comunstii sovietici; el utiliza adjectivele ”stalinian” si ”hitlerian”, semn clar ca traducea, necreator, din L’HUMANITE si Maurice Thorez.

 • N.

  Tudora: in mizeria ta de articol nu faci decit sa demonstrezi ca esti si tu un tradator de tara aidoma iredentistului Tokes.
  Acest “tokes” merita nu doar retragerea Decoratiei, ci merita judecat ptr INALTA TRADARE SI IMPUSCAT CA UN CIINE TURBAT, fiindca exista inca o asemenea pedeapsa in Legislatia Romana ptr asemenea acte!
  Ca ar merita si altii, mai vinovati decit pare la prima vedere, da, este adevarat…DAR nu asta este justificarea ptr care ACESTUI NEMERNIC CONTRAFACUT SA NU I SE RETRAGA DECORATIA NEMERITATA!
  BA MAI MULT, TUDORANE, CONSIDER CA INCLUSIV TU AI MERITA SA FII DUS IN FATA PLUTONULUI DE EXECUTIE PTR CA SI TU ESTI UN TRADATOR DACA SUSTII CAUZA LUI tokes, ACEEA DE DEZBINARE A ROMANIEI ACTUALE! NEMERNICULE!
  FATA PLUTONULUI DE EXECUTIE, ALATURI DE tokes si ALTII CA VOI, PTR CA VA MANIFESTATI PUBLIC SUSTINEREA UNUI

 • Gheorghe Campeanu

  @ Didin de Perplexe y Pellischior

  Insurubat provizoriu in eternul local al locurilor de bastina, m-au napadit meloancoliile rascolite de ethosul din peliculele personajului turdesque/merdesque, puse “pac la Razboiu’ ” de un amfitrion nedrept.

  Daca nu m-as fi postat iremediabil in fata oglinzii intr-un zadarnic efort emulesc (nu resusesc nici in chip nici in fapt sa declam stihuirile din prima mostra, cea cu oda), nu pregetam sa va confrunt retoric-muscular pentru impietatea cu care evocati figura celui mai diafan gazetar al zorilor concordatului cu der sozialistische Realismus.

 • @ N.

  Adanc spus. Si cu dreptate.

  Partea logistica: unde, in ce zi si la ce ora trebuie sa ma prezint? Ce arma vor folosi membrii plutonului de executie?

  Daca nu va descurcati cu amanuntele necesare, intrebati-l pe “Tribun”, caci, in urma cu vreo 10-15 ani, cam asta promitea, parca: pe baza “Listei lui Vadim”, pe care o si pusese in circulatie, urmau sa fie stransi pe un stadion din Bucuresti (“23 August” azi “Arena Nationala”) toti nemernicii neiubitori de tara si starpiti. Banuiesc ca inainte si dupa executarea “cainilor turbati” insusi “Tribunul” le-ar fi citit poemul atasat in textul meu, text ce v-a afectat atat de tare si v-a aruncat intr-o criza de cumplita luciditate.

  Cum primesc raspuns de la dvs., cum ma prezint.

  P.S. De atata manie v-ati identificat doar cu jumatate din initiale, doar cu “N”, uitand initiala cea mai importanta, “mult stimate si iubite tovarase Ceuasescu”, adica “C”.

 • amzo

  spuneti dvs mai sus:
  3. cred ca sunt amandoi “cu grad de cavaler”, dar oricum nu conteaza pe ce ramurica esti, e acelasi ordin. cum de nu a inapoiat decoratia alde cvt, cand a fost medaliat si tradatorul tokes?

  intreb si io: cum de a acceptat ‘tradatorul tokes’ sa fie coleg de ordin cu wc tudor. nu spune asta oare ca amindoi sint din acelasi aluat? ma-ntreb si io ca hala’n tirg…
  ama sa nu ma-ntelegeti gresit, comparatia dvs o facurati si-ntr-un sens, si-n halalalt :). parea mea, traind io si de-o parte si de aialalta a carpatilor, e ca prea semanam unii cu altii prin locurile alea.

  2. E foarte bine ca Romania se apara de atitudini inacceptabile ale dlui Tokes. dar cand o face prin vocea “Tribunului” lucrurile cad in mizerie.

  pusarati puntul pe Y, domnul tudoran. de jde ani, avem doua viteze: fie unii ca wct ne spun ca ungurii-s diavolul satan (ca sa raminem in anumite confesiuni), ori ca-s grozavi si noi rumunii sintem niste xenofobi retardati. nu-i bine, nici pt unii, nici pt ailalti… ce ne-au adus cele doua pozitii, vedem f bine.

 • @ amzo

  Ne-au adus o crestere halucinanta a isteriei pe neuron.

  N-am o explicatie rationala — cred ca nici nu exista — cum se simt asa de bine dusmani ireconciliabili sub poalele aceluiasi Ordin. Am doar o banuiala: fiecare dintre acesti detinatori de ordine & tinichele considera, probabil, ca prin prezenta sa in acea “comunitate” o purifica.

  Si uite asa, un Ordin National se poate trezi o Cloaca Irationala

 • Stimate tovarase N.

  Va rog, oricat v-ar fi de greu, sa incercati un minim exercitiu de empatie cu Laszlo Tokes. Cand a solicitat dumnealui protectorat pentru Transilvania din partea Ungariei ? Oare nu dupa ce toata Evropa -- pusa cu celeritate-n tema de dna Macovei (si , desigur, de alti iceristi funciarmente patapievicisti) a vazut , cutremurandu-se, cum, in Romania, unde loviturile de stat sunt a piece of cake, adica, vorba unui mult pomenit oier al mintii, “pac-pac!” si “pac-pac!”, democratia va da ortu’ popii odata cu basismul !? Oare nu dupa ce un distins ex-transcendentalist a declarat ca, in 2012, s-a gandit, pentru prima oara, daca mai merita sau nu sa se intorca, din Germania, in Romania ? Retineti, va rog, in 2012 i-a trecut prin cap prima oara acest gand (cu adevarat transcendental, pe bune!), si nu prin ’75 -- ‘77, cand distinsul, pe atunci tovaras, se intorcea, cu drag, fie de la Bonn, fie de la Heidelberg. Ei, acum, cand v-am vizualizat oarecum intreg tabloul, nu-i asa ca parca-parca ati citi cu alti ochi si in context si declaratia lui Laszlo Tokes?

  Cat despre dragul tribunel, va marturisesc, cu nedisimulata mandrie, ca si mie imi rezervase, in 1990, o moarte la fel de crancena, dar, admit cu jena, cu mult, mult mai poetica. Se angajase dumnealui sa ma arunce din turla Bisericii Negre, ceea ce atat de tare a speriat-o pe bunica mea, incat m-a sfatuit sa nu mai calc vreo cativa ani prin Brasov.

 • mihai rogobete

  Acum, ca să fim intransigenţi de toleranţi, precum e de imparţială vocea patriotului naţionale, unu pe doi: ori Vlad Ţepuşe, ori Mesia-n vîrf de băţ.

 • amzo

  asta cu ‘purificatu’ mi-a placut.
  si revenind la a doua afiormatie a dumneavoastra, mi-am amintit brusc un articol al dlui tamas, publicat pe contributors, in care vorbea despre clujul ‘multicultural’ al anilor 50. departe de mine gindul de a-l acuza pe dl tamas de simpatii staliniste, dar sa vorbesti despre ‘deschidere in anii 50 mi se pare totusi exagerat 🙂
  oare nu cumva ne este teama ca, paregzamplu, o reactie ‘polemica’ la spusele dlui tamas ne-ar arunca in acelasi butoi nationalisto-vadimist?
  ca tot pomenirati isteria nationala pe neruon de locuitor…

 • @amzo

  pe prietenul me gmt numai de stalinism nu-l pot banui!
  da, s-a ajuns la o tensiune datorita careia orice ai spune, oricum ai comentat o afirmatie, ori esti stalinist maghiar, ori hitlerist roman.

 • @ mihai rogobete

  vreau sa raman impartial, chiara daca nu poci, asa ca merg pe varianta impaciuitorista: “ambedue”

 • amzo

  stiu ca va este prieten si stiu ca nu-l puteti acuza de asa ceva. cum spuneam, nici eu nu-l banui de asa ceva.
  dar aici este cheia, domnul tudoran -- sa-i putem spune domnului tamas ca in anii 50 nu se poate discuta despre multiculturalism fara a fi acuzati automat de hitlerism romanesc, tiganesc sau mucalesc. ne-ar ajuta pe toti, ca ne cheama pista sau stefan…
  ‘intelectualitatea’ (tricolora, multinationala sau verde) s-a pierdut mult timp in isme, si tara/opinca (si aia din harghita, si cea din teleorman)/mahalaua mergea oarba inainte catre nicaieri.
  sa nu-ti vina sa pleci la rindu-ti catre un nicaieri mai parfumat?

 • neamtu tiganu

  nea Dorine, io zic ca ar fi frumos din partea mata, ca vorba aia cistigi bani cu lopata si nu lei tramvai ci dolarei, ca atunci cind te prezinti in fata plutonului de executie sa vi cu pusca/mitraliera proprie, eventual si cu munitie in cantitate suficienta, ca nu se stie unde zboara gloantele, ca doar nu ai pretentiune ca din bugetu de stat, vai de Mama lui de buget, sa ti se plateasca matale toate nazurile.
  P.S Nu sunt de acord cu executiile in stadioane, refacerea, ingrijirea gazonului ar avea de suferit. Poate mai potrivit ar fi pe terenuri agricole sau intravilane.

 • @ neamtu tiganu

  Da, voi veni cu munitia de acasa, asa cum unii condamnati la spanzuratoare veneau cu sapunul de acasa.
  Daca e sa mor pe teren agricol, ori la Nana familiei Basescu, ori la Greaca (desi e, daca inteleg eu bine, mai de vinarit) dnei Elena Udrea.
  Cred ca te-ai prins de ce stipulez toate astea in testamentul meu, totusi vreau sa precizez: cum presedintele Traian Basesci si dna Elena Udrea nu sunt pe lista de prieteni ai “Tribunului”, macar, inainte de a fi impuscat, voi fi scutit de un discurs al acestuia din urma. Caci, dupa cele spuse despre dl Basescu si despre dna Udrea (fie si doar in “discursurile” prtezentate in vedeo-urile atasate la textul meu), e greu de crezut ca “Tribunul” va avea acces pe pamanturile de la Nana si Greaca. Problema devine, cine ma va mitralia, daca “Tribunul” nu va avea dreptul s-o faca. Ca eu nu ma duc dupa “Tribun” pe terenurile de la Butimanu. Poate dl Lazaroiu, seful de la Alba-ca-Zapada. Mai vedem.

 • Dezideriu Dudas

  Voiam sa scriu simplu :

  “Problema logistica” vine de la Brecht. Cand “a decretat”, INTERZICETI POPORUL …, nu a oferit si solutia tehnica…De unde, probabil, si noima unei abordari tinichigeroase a filozofiei, atat timp cat pana si “nobilii” de la Grupul de Monolog Social, doar s-au rasucit nervos printre creneluri…

  Lucrurile s-au complicat insa ca il uitasem pe Brecht ( fiind mai “light”…, cum scriam). Dau pe google, cautare INTERZICETI POPORUL, si gasesc doar “opinii electrocutate”…”Trec Prutul” ( Ave MRU ! ), si-mi aduc aminte, si trec si Brecht : Grozavie, pe locul 1, din nou o opinie a mea, pe un material al d-lui Tudoran ( intelegeam la “eterialitate”, “’econontologie”, s.a. asemenea “vorbe cu iz transoceanic” folosite de mine)… ! Vorba acestuia, am devenit pleonastici !

  Poate ne ajuta N., “stiintific”, cum trebuie sa facem, SA INTERZICEM POPORUL…Acum. Inainte, stim ! Nici prea de Dreapta, ca si pe aia o stim ! Dupa, mergem cu totii la o bere ! Ii facem noi cinste lui N. ! Ne va fi rezolvat o mare dilema…Nici nu vom mai avea nevoie de “Dilema” lui Plesu. Si-asa era veche…Da-o-n masa ! Apoi, il facem pe N. sef la Certocratia, peste Dorin Tudoran. De ce sa-i oferim in dar moartea, cand il putem chinui toata viata ? Si-asa, mai tot timpul, a avut doar sefi bine orientati . Aici nu extrapolez, ma refer doar la Adrian Paunescu si Andrei Brezianu, ca sa inchei rotund… ! Cam asta mi se pare ca a fost meritul revolutiei si apoi al evolutiei in Romania dupa 1989. In sfarsit, nu mai este alde’ Plesita ”in spate”, de unde, jdemii de povesti de vitejie.…A(u) trebuit sa vina la vedere !

 • Dana(Mara)

  http://www.formula-as.ro/2007/791/spectator-38/in-dialog-cu-ioan-dragan-8436
  Si mare atentie la avalansa retrocedarilor abuzive, asta fiind deja partea mai pragmatica a lucrurilor pe care nu o putem ignora totusi.

WP Admin