≡ Menu

Procente: în oameni sau în vite?

02.23Declarațiile candidaților eliminați în primul tur legate de rolul pe care vor să-l joace în turul al doilea spun multe despre calitatea acestor oameni.

Unii dintre ei – cărora li se alătură și voci ale susținătorilor – se pregătesc să negocieze procentele câștigate cu unul dintre finaliști.

Cum formulează declarațiile te face să crezi că este vorba de procente în vite, nu de procente în oameni.

Cu ce drept promite un asemenea fost candidat voturile obținute în primul tur unui finalist intrat în turul al doilea?

E nevoie până și de procentele unor caricaturi gen Vadim Tudor și Dan Diaconescu, deveniți pentru Victor Ponta “domni”.

Ajunși aici, iată și exemple de declarații diverse – finaliști, nefinaliști, susținători etc.:

101Victor Ponta: “Domnul Iohannis este un lucru, eu sunt român.”

Bravos, dottore!

Îmi pari o reclamă a firmei Xerox – “Într-o lume a cópiilor, noi suntem originalul”.

centaurul

György Frunda: “Domnul Iohannis, în loc să spună, da sunt neamț ca naționalitate, dar sunt un bun cetățean al acestei țări, și voi face lucruri bune (…), i-a fost rușine de etnia sa (…).”/…/“Când i s-a pus întrebarea ‘Speri în ajutorul Germaniei și al cancelarului Merkel?’ a spus nu, Germania e o țară ca oricare alta a UE. Nu e o viziune pragmatică, constructivă’ /…/”Între un neamț și un român, aleg românul care are o conduită dreaptă, o ținută, și care spune lucrurilor pe nume (…) Cum să fii mai român decât românul, dacă ești neamț, ungur sau evreu?”

UDMR va merge, ca mai întotdeauna, cu Puterea. György Frunda, consilier al premierul Ponta, e liber să voteze cu cine dorește. Dar de ce trebuie să mintă dl Frunda? Numai ca să fie în ton cu “ținuta” și “conduita dreaptă” a șefului?

ROMANIA-FINAL-500x388Fiindcă nu declară că Balatonul are un potențial strategic mult mai mare decât Marea Neagră, Klaus Iohannis se dă mai român decât românul?

Fiindcă nu promite că Angela Merkel va veni în fiecare săptămână la București să-i aducă un avion plin de Euroi, să joace oina în fiecare weekend cu Hrebenciuc, Verestóy, Voiculescu, Becali&Assoc, iar Ziua recoltei se va numi Oktoberfest, Klaus Iohannis se rușinează de etnia sa?

Pentru că nu joacă stupida carte “Sunt neamț, dar voi face din România Germania de lângă Ungaria și voi dovedi că autoturismele Dacia sunt mai bune decât Porsche, Mercedes și BMW”, Klaus Iohannis dovedește, din nou, că se rușinează de etnia sa?

Folosind raționamentul de trei lulele al dlui Frunda, aș putea să-i sugerez să nu se mai dea drept român (György Frunda), fiindcă e ungur-ungur (Frunda György).

CABINETUL-UDREA-copy-500x388Nu de etnia lui György Frunda mi-e rușine. Mi-e rușine că își face, din nou, etnia de râs, jucând o partidă murdară.

Dacă, potrivit gândirii lui Ponta, Iohannis vrea să vândă ungurilor Ardealul prin brockerul Szilagyi Zsolt, de ce-l nemulțumește asta pe ungurul Frunda György? Nu cumva iar se dă mai “român decât românul”?

Evident, e mai bine pentru ungurii din România să meargă în alianță cu Vadim Tudor decât cu Iohannis, căci “Tribunul” este cel mai mare iubitor de drepturi ale “liftelor spurcate”:

Nu e ţară această pată pe harta Europei civilizate, unde vin şi îşi fac de cap toate liftele spurcate, care nu îndrăznesc să fure la ele acasă, dar zburdă la noi, fiindcă li se permite.”

02.09

Surpriză, surpriză, liberalul roșu, Călin Popescu-Tăriceanu, merge tot cu Victor Ponta. Autorul din urmă ne-a dat, în 2006, cel mai strălucit portret al aliatului de ieri-de azi-și-de-mâine:

“Domnul Slăbiceanu, Moliceanu… cum îi mai spuneși… Răzgândeanu! Un fost prim-ministru a venit în fața Parlamentului și v-a zis să-i numărați ouale. Nu o sa trăim acest moment cu Tăriceanu. Nu o să vină, pentru că nu avem ce să-i număram, din păcate…”

Dl Moliceanu, fost Prim-ministru al lui Traian Băsescu, ne explică de ce îi dăruiește lui Victor Ponta 6% din averea personală:

“Iohannis nu are nimic în comun cu liberalismul, nu are o identitate politică, urmăreşte cu orice preţ să parvină, nu e un om de convingeri.”/…/ “Trebuie ca noi, împreună, eu în principal să fac toate eforturile ca un personaj precum Iohannis să nu ajungă la Controceni.”/…/” În momentul de faţă, obligaţia mea este să-i acord sprijin necondiţionat lui Victor Ponta pentru a avea garanţia că punem punct acestei perioade nefaste a regimului Băsescu.”

Tare de tot! Cine spunea că Slăbiceanu nu are ouă?


Untitled-13-jpeg-e1275337535311Klaus Iohannis: Nu concep să fie tranzacționate voturile românilor ca o marfă, nu se poate așa ceva. Din acest motiv am spus că nu voi negocia cu candidații care nu au intrat în turul doi pentru voturi. Ce să negociez? Ei nu au în buzunar aceste voturi. Aceste voturi sunt la români, fiecare cu votul lui. Aceste voturi ale românilor mă interesează.”

Jenantă declarație!

Nu te interesează trocurile? Voturile alegătorilor nu sunt proprietatea ta? Nu iei oamenii drept vite?

Hotărât lucru, dle Iohannis, nu aveți ce căuta în politică.

Slavă Domnului, avem românul cu “o ținută” (Ponta), ungurul cu ținutul scuipătorii românului cu “o ținută”, ba chiar două (Frunda György), românul primordial (Vadim, admiratorul lui Ponta aici) și investitorul strategic care emite direct din Capela Sixtină (Diaconescu).

Dacă am vrea un neamț, nu la Președintele Iohannis ne-am gândi, ci la Prințul Beckenbauer, că Bumbescu s-a cam înmuiat.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 • No Name / DP

  Eu nu mai pot de-atata suspans! In ce parte va duce Dan Diaconescu “voturile poporului”?

 • InimaRea

  Printre imperfectiunile sistemului nostru politic, e si aceea ca voturile primite de un candidat la prezidentiale nu-s ca banii, proprietatea omului. Sa poata dispune de ele cum doreste, sa le dea oricui ii convine. Ar fi mult mai interesant, ar fi ca-n istorie -- cind se uneau diverse triburi, fiecare cu forta sa militara. Si conta daca un sef de trib intorcea armele ori se retragea din lupta.
  E o-ntreaga discutie pe tema asta: daca voturile pot fi tranzactionate. In parlament si-n consilii locale, e clar -- pot fi. La prezidentiale, apare problema fortei “donatorului” de a-nriuri viitorul vot al celor care l-au sustinut. Unii cred ca “se poate” si se reped sa le listeze la bursa politica. Altii nu cred -- ca Iohannis, care “nu negociaza cu nimeni” fiindca bunul sau simt germanic ii spune ca voturile acelea ramin la purtator, “nu-s in buzunarul cuiva”.
  Intre aceste doua teorii politice, calea de mijloc e una sa spui si-alta sa fumezi. Fie te porti de parca-ai avea-n buzunar acele voturi -- desi stii ca-ti flutura vintul prin cele buzunare; fie zici ca nu tranzactionezi dar te astepti -- ori chiar te si fortezi oleaca -- sa poti convinge niste detinatori de voturi virtuale sa te sustina ori sa nu te combata, macar.
  Cu o candoare de curva veche, CVT zice: Nu va ascund ca am fost curtat de ambii beligeranti.
  E momentul lui de sinceritate, parca se si jeneaza ca fusese curtat, cind el e persoana serioasa, nu pune botu’. Chiar cred in sinceritatea lui -- nu si-n ce sustine, in numele -- fiindca adauga de ce alege el Ponta: Sa-nceteze arestarile abuzive.
  Avind naturelu’ simtitor, ma trece o lacrima: Unde-i Tribunul care promitea executii pe stadioane, cu mitraliera? Eheu fugaces… Ori eminescian: Trecut-au ani ca nouri lungi pe sesuri/ Si-n veci n-or sa mai vina iara/ Ca nu ma-ncinta azi cum ma-ncintara/ Povesti si vorbe, ghicitori, eresuri/ Ce fruntea-mi de copil inseninara…
  Doamne, ce tinar eram acum trei mandate prezidentiale! Cind se uni tara-n cujet si-n simtiri sa opreasca ascensiunea lui Arturo Ui, sa nu patim rusinea de a-l avea pe CVT presedinte. Atunci, nu era nimic -- dar nimic! -- in neregula sa-si cheme eliminatii din cursa electorala sustinatorii, la lupta impotriva pericolului nationalist-fascist-comunist-nostalgic-nedemocratic-reactionar samd. Ba era chiar patriotic-necesar, era singura solutie. Desi chiar si-atunci era tot asa -- voturile erau la cetateni (vorba lui Iohannis) nu la eliminati.
  Tot asemanare e si motivarea mobilizarii generale -- alegera raului mai mic, CVT ori Iliescu. Azi, CVT e de rind sa aleaga si el tot asa, intre Ponta si Iohannis. Daca, pentru Emil Constantinescu, Ilici era raul mai mic, pentru CVT -- Ponta-i acela. Cum ar veni -- dupa mintea lui CVT -- Iohannis e un pericol la fel de mare cum insusi fusese acum 18 ani. Si-atunci, de ce nu-l iubeste? Poate pentru ca marile pericole nu se-nghit ele inde ele?
  Ca alegator, ma-ntreb si eu -- dupa modelul lu’ don Dorin: Oare ce-oi fi eu, din electorat ori din septel, de ma aburesc astia tot la 4-5 ani? Nu ca n-as sti ce mi-s, da’ nu stiu ce-s in ochii lor -- unde ma situeaza primadonele politice, in spectacolul vietii vii, in stal ori in staul?
  Ma vaz rumegind si blajin privind circul asta: Muu! Nt, nu e bine, omu’ ie-nainte de toate.

 • PaduchelePlesuv

  O precizare “tehnica” : in acest moment, Dacia este in familie cu Mercedes! Cateodata glumesc zicand ca pana la Mercedes Sandero ori pana la Dacia C-Klasse nu mai e prea mult. Si o minune a globalizarii; cei care isi cumpara Dacia 1,5 diesel au bucuria de a avea acelasi motor ca pe Mercedes A-Klasse 1,5 diesel, adica un motor Renault unanim apreciat. Poate nitel mai bibilit la Mercedes, insa, ca baza, acelasi. Aceasta din cauza ca Renault si Mercedes sunt aliati pe baza de schimb de actiuni.

 • Vasile Gogea

  Faţă în faţă cu atîtea aporii, parcă îmi vine să propun şi eu o… fantasmagogie: modificarea legii electorale astfel încît să permită, între primul şi al doilea tur pentru prezidenţiale, înscrierea altor competitori, care depun la BEC cel puţin atîtea semnături de susţinere cîte voturi a obţinut al doilea clasat! Ca în atletism, la probele de sărituri, unde unii atleţi nu intră în concurs decît de la o anumită înălţime…

 • PaduchelePlesuv

  Imi place articolul, im place si comentariul lui InimaRea, poate deseara sa comentez si eu.

 • Suce-panse & Suce-pince

  Cum unde? Cu el, catinel, la tzuhaus.

 • Hantzy

  Ponta ar fi adunat 10 milioane si ar intra la pauza in joc. Iar sustinatorii sai ar fi votat in primul tur Moliceanu.
  Oare ar mai fi fost necesara repriza a doua?!

 • Mircea Platon

  Excelent articol! Dar l-ati uitat pe Mele, care a cerut si a primit un post de consislier in schimbul voturilor altora pentru el.

 • No Name / DP

  Cea mai potrivita directie si singura corecta! As fi semnat suce-pans, dar nu risc sa ma pierd in sensuri multiple, mai ales ca baiatul meu e, mai nou, si cetatean al Hexagonului, asa ca o dau pe englezeste si semnez SAUCEPANS, ceea ce s-ar potrivi mai bine conditiei mele si nu l-ar vexa nici pe el. :-)).

WP Admin