≡ Menu

Prestidigitații

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea lustrației. Nici o surpriză, fiindcă toată lumea bine informată se aștepta la o asemenea decizie. “Riddick” ne-a spus cu precizie ce se va întâmpla. Câteva întrebări îi pot fi adresate Robertei Anastase, celorlalți parlamentari deveniți brusc pro-lustrație și celor ce trimit asemenea oameni în Parlament.

Prima – dacă toată lumea bine informată știa ce se va întâmpla, cum se face că Roberta Anastase și ceilalți pro-lustraționiști nu știau? Dacă nu știau ce știa “Riddick”, ce caută în Parlament?

A doua – dacă știau care va fi decizia Curții Constituționale, de ce s-au grăbit să producă o lege care să fie bușită de Curtea Constituțională? Încă o dată – ce caută în Parlament?

A treia – “Așteptăm expunerea de motive a Curții Constituționale și vom modifica Legea astfel încât să fie constituțională”, declară Roberta  Anastase. Cum pot fi legiuitori oameni care habar nu au ce este și ce nu este constituțional? La ce folosesc toți consilierii, pe domenii, care burdușesc biroruile parlamentarilor?

A patra – cine mai are astăzi încredere în ce spune Curtea Constituțională?

În sfârșit, au ceva de spus și cei pe seama cărora se fac, de două decenii, prestidigitații de un asemenea cinism?

Dacă nu au, n-au decât să se aștepte și la alte spectacole de același prost-gust ale acestei tranziții de la niște găinari la alți găinari; constituționali ori ba, nici nu mai contează.

 

 • Anghel Serafim

  Bizara pledoarie mai aveti, bazata pe premonitiile lui Riddick. Apropo, de ce-l scrieti in ghilimele? Mai ca-ti vine sa crezi in clarvazatori si flacari violete. Poate ca legea este intr-adevar neconstitutionala. Poate ca si constitutia e neconstitutionala. Sau chiar curtea constitutionala. Oricum lucrurile sunt complicate si confuze si pe criza asta mai si aduc a pieptenaturi de baba in plin incendiu. De-asta si exista curte constitutionala pentru cazurile complexe pentru care conilierii se pot insela, altminteri n-ar mai fi necesara curtea. Exista insa si vinovatii mai clare decat faptul ca unii si nu altii dintre parlamentari cu sunt clarvazatori ca ceilalti si ca Riddick. In ceea ce priveste tristetea tranzitiei de la niste gainari la alti gainari nu va faceti probleme. Gainari vechi (vi) se vor intoarce.

 • Florin Iaru

  Dracu să-i ia!

 • transildania

  Nici pe mine nu ma surprinde decizia.

  Insa chiar as fi curios sa aflu motivatia. Daca motivatia ar fi ca securistilor si comunistilor nu li se poate lua dreptul la munca in domeniul demnitarilor ar fi lucrurile clare. Daca motivarea ar fi ca legea are prea multe exceptii ar fi oarecum okay.

  Aceasta lege oricum a fost un simulacru. Nu doar pentru ca e tardiva si pentru lustratia temporara pe 5 ani. Ci din cauza exceptiilor…
  Poate e mai bine daca nu trece in forma aceasta, si nu se pot impopotona unii cu aceasta farsa…

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 2

  Și unde să-i ducă?

 • Dorin Tudoran

  @ transildania # 2
  Evident că a fost un simulacru. Întrebarea este cui i-a servit toată această mascaradă și la ce va folosi o Lege a lustrației refăcută pe placul nu știu-cui?

 • Dorin Tudoran

  @ Anghel Serafim

  1. Sunteți amuzant -- mi se vor întoarce găinarii mai vechi!?
  2. Nu existența unei Curți Constituționale o puneam sub semnul întrebării. Dumneavoastră ce părere aveți despre ACEASTĂ Curte Constituțională?
  3. Folosesc ghilimelele fiindcă am bănuiala că nu Riddick este un pseudonim. Dumneavoastră ce credeți? Și dacă s-a dovedit că are dreptate (nu a fost singurul, de altfel!), de ce să nu recunoaștem?
  4. Poate că și Constituția este neconstituțională? Tot ce se poate, dar dacă așa stau lucrurile Curtea Constituțională numită în asemenea condiții este ori nu neconstituțională?
  5. Evident că există și vinovății mai clare, dar pentru a găsi pârghiile ce le pot pedepsi trebuie ceva mai multă minte și ceva mai puțină joacă de-a Lustrația.

 • Wow… Încă nu s-a lansat Riddick III (e în lucru… :mrgreen: ).

  Când afirmam că legea va fi declarată neconstituţională, mă bazam pe componenţa şi provenienţa politică a majorităţii membrilor CCR.

  Dealtfel, se vede clar ce partid a depus contestaţia (asociatul său la Proiectul Johannis mai face încă figuraţie anticomunistă).

  A şti ce va face CCR e inutil la facerea legii, unele verbe (“interzicere”, etc) pur şi simplu nu pot fi înlocuite cu altceva.

  Problema este mai veche, Constituţia şi Justiţia sunt pe sistemul francez, nu anglo-saxon.

 • OK, “interzicere” nu-i verb… Era vorba despre interdicţiile din text, că bănuiesc că ele sunt atacate.

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 7

  Ce spuneam era de bine, nu de rau.

  Multa lume s-a bazat pe acelaşi lucru.

  Ar mai fi ceva pe lângă Constitutie şi Justiţie pe model francez -- nici românii nu sunt chiar anglo-saxoni, Riddick.

  Nu că ar fi musai să fie. Ar fi suficient să facă lucrurile cum trebuie şi modelul ar deveni secundar în economia… făcutului.

 • lucian burjuiul

  Se pare ca in forma actuala legea lustratiei nu acorda nici un premiu, nici o despagubire celor care trebuie lustrati. Si mai are de asteptat. Probabil ca forma noua trebuie sa citeasca astfel:
  -- daca ai fost membru in CC si n-ai voie la functii 5 ani atunci te califici la o despagubire in valoare de x euro (zeci de mii) si la cateva hectare
  -- daca ai facut politie politica atunci despagubirile cresc si pe langa cele de mai sus se acorda si cateva mii de actiuni la fondul Libertatea
  -- posibil ca Iliescu va avea un aliniat special dar nu indraznesc sa-mi imaginez cat de tare va fi “lustrat”

 • Mitica

  Judecind superficial aceste “prestidigitatii” s-ar putea zice ca e vorba doar de incompetenta. Din pacate cred ca e mult mai nasol.
  La “sentinta” mea de ieri referitoare la HD-ul Turcanei, “si hoti si incompetenti”, trebuie sa adaug ceva: “Si hoti si incompetenti si tilhari!”
  Eu unul m-am cam saturat, am obosit, imi e sila… ca dupa douazeci de ani sa mai acord perzumtia de nevinovatie politicienilor romani.
  Sper sa nu suspende blogul pentru atitudinea mea lipsita de “corectitudine politica”(politically correctness).
  PS. Referitor la cazul HD-ul vs Raluca Turcan italianul o zice bine
  “Si non è vero, è ben trovato”.

 • mihai rogobete

  Şi, dacă, pentru a legitima dctatura, asmuţind populimea asupra instituţiilor “incapabile” să stabilizeze şi consolideze democraţia, a fost intenţionat astfel întocmită şi aprobată în parlament legea cu pricina de către specialiştii în dreptul constituţional ? Altfel, de ce nu s-ar amenda incompetenţa aleşilor pentru anti-constituţionalitate?

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul # 10

  Dacă se lasă cu despăgubiri, cum criza economico-financiară este așa mare mai bine bine îi lasă neslustrați. S-ar putea să fie mai… ieftin.
  Haz de necaz!

 • Dorin Tudoran

  @ Mitică

  Prezumția de nevinovăție a trecut de mult. Acum se practică Premiul Național pentru Incompetență Constituțională!

  Cât despre dna Raluca Țurcanu, gândindu-mă că este președinta Comisiei pentru Artă, Cultură, Media și alte hangarale, aș spune că felul în care a redactat sau i s-a redactat comunicatul cu pricina este low resolution…

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete # 12

  Cereți prea mult -- incompetența nu a fost, nu este și nu va fi (probabil) vreodată penalizată în lumea în care trăiesc și “conduc” asemenea personaje…

 • Stiam (aproape) toti ca legea lustratiei e facuta de pomana si usor atacabila la CC. Scopul este clasicul: “Sa se schimbe, primesc, dar numai pe ici pe colo, in punctele esentiale”.

  Sunt pe principiul ca legea trebuie sa existe, trebuia sa existe macar de acum 15 ani si sa se aplice chiar si discretionar (cum vrea Ion Iliescu) dar pe viata. Ai facut parte din sistemul represiv? Stai pe tusa (nu lucrezi pe bani publici) tot restul vietii. Daca sunt capabili isi vor gasi linistea in mediul privat. Statul trebuie sa apere interesele cetatenilor, nu sa le dea de mancare.

  Problema principala, pe care o vad eu, este ce putem face noi, care consideram aceasta lege ca fiind benefica, sa existe si sa fie validata in fata oricarui tribunal sau judecator, fie el si din (fostul) CC.

 • Dorin Tudoran

  @ Mihai # 16

  Ideea de a trimite o lege la Curtea Constituțională fiindd sigur că va fi respinsă mi se pare o joacă iresponsabilă pe banii, timpul și răbdarea contribuabililor.

  Dacă timp de 20 de ani contribuabilul român nu a putut face nimic să vadă o Lege a lustrației intrând în vigoare, mi-e teamă că astăzi poate face și mai puțin. În asemenea cazuri există un singur recurs — del electoral. A continua să trimiți în Parlament oameni ca se reprezintă doar pe ei și restrînse grupuri de interese se plătește scump.

  Așa cum vedeți, s-au strâns tot felul de scadențe. Nota de plată este imensă și nu se duce spre cei de sus ci, încă o dată, spre cei care i-au trimis acolo, sus.

 • Dorin Tudoran

  @ Anghel Serafim

  Am primit cel de-al doilea comentariu al dumneavoastră. Am luat notă de părerea proastă pe care o aveți despre mine. Nu este nevoie de amănunte.
  cele bune.

 • transildania

  @riddik
  cand in decembrie aceeasi Curte Constitutionala a pus batista pe tambalul cercetarii fraudelor in alegeri nu am auzit multe critici la adresa judecatorilor. Pentru cateva saptamani au fost mai anglo-saxoni, nu-i asa?

 • Stanford

  [“Everybody knows that the dice are loaded
  Everybody rolls with their fingers crossed (out of Rom)
  Everybody knows that the war is over
  Everybody knows that the good guys lost
  Everybody knows the fight was fixed
  The poor stay poor the rich get rich
  That’s how it goes, everybody knowzzzzz

  Everybody knows that the boat is leaking
  Everybody knows that the captain lied
  Everybody got this broken feeling
  Like their father or their dog just died

  Everybody talking to their pockets
  Everybody wants a box of chocolates
  …and a long stem rose…
  Everybody knowzzzzzzz
  ….]”

  . ..despre duduia respectiva …ce sa spun…il parafrazez tot pe L’enard…

  Everybody knows that she’s been faithful
  Ah give or take a night or two
  Everybody knows she’s been discrete
  But there were so many people she just had to meet
  Without…..
  And Everybody Knowzzzzz

  Sincer, Dorin, nu merita sa-i mentionezi numele…

 • marianacodrut

  @ E inutil sa cautam logica, explicatii plauzibile la “scaparile”, “greselile”,”neimplinirile” etc.ale Legii lustratiei. Ea va fi respinsa mereu atit timp cit fie si doar unul dintre clientii politici importanti si activi sau din Curtea Constitutionala va fi pasibil de lustrare. Se lucreaza impotriva noastra, a tarii, pe toate planurile, cu un cinism fara margini.

 • Dorin Tudoran

  @translandia #19

  Anglo-saxonism cu intermintenţă/e

 • Dorin Tudoran

  @ Stanford #20

  Da, cam mult plumb în zaruri…

 • Dorin Tudoran

  marianacodrut # 21

  Când e mai uşor să lustrezi un popor, ce rost are să pierzi timpul cu lustratul a câteva zeci de mii de tovaraşi de încredere?

 • Radu Humor

  Le dau dreptate astora de la CC ul nou :
  Cum sa accepti o lege care-i sare ca-n curtea scolii pe unii ca Basescu si Boc ?
  Eu insa , fara a avea datele lui @Riddick cred ca nici macar aia doi amintiti mai sus n-au fost interesati sa treaca aceasta lege, deoarece mai tarziu i se puteau aduce ceva modificari care sa-i aiba in vedere chiar pe ei.
  Asa ca de lustratie le arde lor acuma, cand au de dat ..UE la tot poporul ?!

WP Admin