≡ Menu

Preoţi fără (nici un fel de) Dumnezeu: recviem pentr-un rapțigliu

Există. Ca şi Medici fără frontiere. Dar nu din acelaşi motiv. Au vocaţii foarte diferite.

Era prin 1983-84. Mihai Botez fusese chemat la o altă rundă de ”discuţii colegiale” la Rectoratul Univeristăţii din Bucureşti. Ne-am întâlnit după ”meciul meu săptămânal”, cum îi plăcea lui Mihai să numească întâlnirile la care, deşi desfăşurate în birourile Rectoratului, nu toţi cei de faţă aparţineau neapărat lumii academice.

Tema zilei fusese Lepădarea de Dorin Tudoran.

“Aveţi şi aşa destule probleme, nu vă mai trebuie şi Dorin Tudoran”. “Aveţi probleme cu Dorin Tudoran?”, a răspuns Mihai. “De ce nu vorbiţi cu el?” “Fiindcă nu e cadru didactic. Nu ţine de Universitate”, a venit răspunsul. “Înţeleg”, a spus Mihai. Apoi a adăugat “Dar, dumneavoastră, colega, dumneavoastră ce predaţi şi la ce facultate?” “Nu e treaba dumneavoastră”, a răspuns  scurt colega.

Tocmai ne amuzam pe seama  întâmplării, aşteptând să se schimbe stopul şi uitându-ne — pentru a câta oară? — spre casa memorială Maria Filotti, când am fost treziţi din visare de un reverenţios “Bună ziua, domnule profesor. Mă bucur foarte mult să vă văd. Ce mai faceţi?”

Cum, evident, nu fusesem vreodată profesor (colega avea dreptate!), m-am uitat la tânărul preot din faţa noastră şi mi-am dat seama că i se adresase lui Mihai. Numai că lui Mihai i-au trebuit 10-15 secunde până să spună “Dumneata eşti, Irimescule?” “Da, domnule profesor. Eu sunt. Cum vedeţi, acum port şi eu barbă, ca dumneavoastră.”  Mihai a zâmbit, şi-a mângâiat bărbuţa şi a răspuns ”Ptiu, să nu-ţi fie de deochi, drăguţă! S-ar putea să te îmbogăţeşti,  că abia-abia de te-am recunoscut“.

Apoi l-a întrebat pe fostul său student “Nu lucrai dumneata la…, nu lucrai dumneata la… Securitate?” ”Lucrez şi acum, domnule profesor”, a venit năucitor de sincer răspunsul, “dar am fost detaşat la Culte. Ştiţi, avem multe probleme cu sectele religioase.Trebuie să luăm măsuri serioase.” “Cum adică, ai fost detaşat?” “Oh, am făcut Teologia. Chiar sunt preot; teolog. Am fost şef de promoţie. Vă amintiţi că şi la Matemaci am fost unul din studenţii dumneavoastră cei mai buni, nu?” “Sigur, sigur, Irimescule. Cum să nu-mi amintesc?”, a venit confirmarea.

Mihai caută o clipă de răgaz şi spune “Irimescule, ţi-l prezint pe prietenul meu Dorin Tudoran”. “Ce onoare!”, zice preotul. Apoi ne spune că, deşi are alte puncte de vedere decât noi, el ne ascultă regulat – deh!, la posturi de radio duşmănoase – şi ne respectă.

Ne-am despărţit de tânărul teolog într-o atmosferă de profund respect reciproc. S-ar putea — este doar o bănuială – ca, după 1989, teologul nostru să se fi reîntors la Matematici, fiindcă problema sectelor religioase nu mai este azi o prioritate a Securităţii, Securitatea a fost desfiinţată, iar Matematicile, chiar dacă nu mai sunt ce erau pe vremuri, rămân Matematici, nu?

Din păcate, Mihai Botez nu mai este printre noi. Zâmbetul său bonom putea să detensioneze adunări extrem de încruntate, iar acel ”Drăguţă”  (alternat cu ”Dumneata”) putea împinge până şi un preot să se confeseze ziua în amiza mare, în plin centrul Bucureştilor.

 *

Era în 1984. O vreme încertă. Eu într-o parka verde, nemţească; Nicolae Manolescu – în costum. În spatele nostru, pe Calea Victoriei, un rapţigliu încălţat în pantofi Guban. Obişnuit cu “gărzile de corp”, nu mai dădeam prea multă atenţie tuturor “cozilor” ce mă urmăreau pas cu pas. Nicky, însă, s-a întors de câteva ori şi s-a uitat ţintă la rapţigliul de sub gulerul căruia ba se iţea, ba se ascundea ”un cap de locuitor.”

Am intrat într-o librărie – rapţigliul după noi. Am intrat în Catedrala Sfântul Iosif – rapţigliul după noi. Am intrat în Institutul de Arte Plastice, prin uşa ce dădea spre Sfântul Iosif – rapţigliul după noi. Aici a avut ceva probleme. Noi ne-am pitulat sub o scară. Rapţigliul a luat-o, la pas alergător, în sus, pe trepte. Am ieşit de sub scară amuzaţi nevoie mare, dar cum am ajuns în faţa editurii Cartea Românească – rapţigliul ne prinsese din urmă.

Nicky şi eu ne-am despărţit, am stabilit o altă parolă pentru următoarele convorbiri telefonice (în speranţa, cam deşartă, că nu vor fi întrerupte toate după 20 de secunde) şi ne-am văzut de drum.

În vagonul de metro, ia rapţigliul de unde nu-i. Dar, odată ajuns pe trotuar, rapţigliul a reapărut. Când am ajuns în dreptul blocului unde locuiam, am decis că intru pe uşa din spate. Am dat colţul blocului, am făcut câtţiva paşi. Apoi m-am oprit brusc, m-am întors şi, surpriză!, am dat nas în nas cu agilul rapţigliu. L-am apucat de rever şi l-am întrebat ”Mă, dobitocule. Tu n-ai altă treabă pe lumea asta?  Te văd tânăr, sănătos. Nu poţi, mă, idiotule să-ţi găseşti o treabă din care să trăieşti cinstit?”

Liniştit, rapţigliul şi-a tras reverul din mâinile mele (în rever era, probabil, microfonaşul în care „transmitea în direct”), s-a uitat în ochii mei şi mi-a spus cu un calm dumnezeiesc “Domnule, aşa vorbiţi dumneavoastră cu un preot? Ruşine să vă fie! Păcat de educaţia dumneavoastră.

O voce lineară, absolut impersonală.

*

Mai, 2009. Mă aflu în Bucureşti. Timp de două zile fac naveta între cimitirele unde părinţii mei sunt înhumaţi separat. Aşa cum, spre nefericirea mea, au şi trăit bună parte a vieţii lor. Ies de la Bellu Catolic să mai cumpăr un buchet de flori. În faţa mea, câțiva cumpărători. După ce unul din ei plăteşte şi o ia spre poarta cimitirului, am ciudata senzaţie că-l ştiu de undeva. Preţ de câteva clipe, ezită şi el. Apoi se uită fix în ochii mei – pare o confirmare. Vede că nu sunt încă sigur şi spune “Bună ziua”; cu aceeaşi voce impersonală. Apoi pleacă şi intră pe poarta cimitirului purtând în braţe un imens buchet de flori.

*

Trei gânduri.

Primul – va fi avut dreptate înaltul ofiţer de Securitate care, muştruluindu-mă,  îmi spusese “Lăsaţi, că şi dumneavoastră vorbiţi într-un hal fără de hal cu lucrătorii noştri. Gândiţi-vă că sunt şi ei oameni, nu?”

Al doilea – e greu să recunoşti imediat un om, după ce toată viaţa s-a dat drept rapţigliu.

Al treilea – deşi preoţi fără (nici un fel de) Dumnezeu, au şi rapţigliile morţii lor. De morţii pe care îi au pe conştiinţă, nu mai pomenesc.

Dumnezeu să-i ierte! Pe morţi ca şi pe vii morți.

 

 • constantin constans

  DOMNULE DORIN TUDORAN,

  CRED ca de AICI INAINTE blogul dumneavoastra incepe sa devina INTERESANT.
  AVEM NEVOIE DE MEMORIA UNUI OM LIBER! (in cea ce priveste ,,MODERATIA,, nu stiu ce sa va SPUN)
  CONTINUATI asa SVP.
  va marturisesc ca ca sunt BULVERSAT.(si stiu EU de ce….)

  ps:

  locuiesc vis à vis de cimitirul Père-Lachaise.
  « à côté » este un bistro care se numeste ,,BISTROT ST-AMOUR,,(daca ati vizitat cimitirul Père-Lachaise cred ca stiti despre ce vorbesc)
  IN SEARA ASTA MA DUC ACOLO.(J’ai envie de boire, d’être ivre……………)

 • victor L

  Marturisesc ca mie mi-era, in general, frica atunci cind ma aborda maiorul Mihalache. Doar de doua ori l-am infruntat bazat pe fie-ce-o-fi.

  Preotii s-or fi inspirat din vorbele prim ministrului Miron Cristea” “fiule, aici nu mai sint cu crucea, aici sint cu sabia”.

  Vorbele le stiu de la ieromonahul Anania, fratele bunicului.

 • Tony

  Cred ca s-ar putea turna un film supra-realist, cu scene din astea apostolice.

 • Lynx

  D-le Tudoran,
  Desi presupun ca nu vocea mea va lipsea, revin totusi fiindca m-a intristat ceea ce spuneti in postarea 108 de la articolul anterior. De fapt, ‘revin’ e doar un fel de-a spune fiindca nu plecasem, inca, nicaieri.
  Chiar intentionasem sa mai postez cateva randuri cu privire la articolul cu Moldova care, in opinia mea, fireste, ar putea fi o cheie in ‘relansarea’ diplomatica, si nu numai, a Romaniei, dar, pana la urma, am renuntat. Din doua motive.

  La ultima mea postare, dupa cum stiti, am avut dificultati la incarcarea textului; stiam ca situl nu e moderat si, de aceea, m-am mirat sa primesc un avertisment care imi spunea ca mesajul este la “puricat”. Asta mi-a trezit suspiciuni, amintiri amare despre care voi povesti, poate, candava, ele fiind de interes pentru toti cei care participa la discutii pe net.

  In al doilea rand, totala lipsa de interes pe ‘floor’ (si nu numai acolo!) fata de subiect.

  Dupa cum vedeti, si poate ar trebui sa va bucurati, lumea va doreste intens prezenta, face tot felul de acrobatii sperand sa va castige atentia, sa poata sta la taclale cu dl Tudoran, sa-i cunoasca opinille ori pozitia fata de un subiect ori altul. Stiind ca veti lipsi de la ‘pupitru’ si plictisindu-se, presupun eu, lumea (cata era) s-a lansat in ceea ce s-a priceput fiecare mai bine.

  Vreau sa cred ca absenta obisnuitilor casei este mai curand fiindca weekend-ul a inceput deja ori poate fiindca sunt ocupati ori, fie, chiar dezinteresati de ultimul subiect, iar nu “o lovitura de pedeapsa” fata de articolul dvs “bomba”.

  Oricum, toata tarasenia imi aduce in minte una din fabulele/parabolele biblice despre cei invitati repetat, insistent la ospat . . .

  Cu cele mai bune ganduri.

 • Tony

  @Lynx / 4 -- Aveti desigur dreptate in legatura cu faptul ca majoritatea discutiilor de pe “floor” n-au aratat un interes potrivit (?) pentru “situatia din Republica Moldova” ce este (mi se pare) din ce in ce mai curgatoare… Dar! Dar cred ca exagerati cu timiditatea vizavi de disponibilitatile floor-ului. N-ar strica sa indrazniti mai mult. In pofida unor aparente regretabile floor-ul e liber pentru toata lumea. N-are de ce sa va fie teama ca mesajele d-voastra despre “Moldova” vor fi izolate, ignorate, inghesuite sau ironizate. Important ar fi sa existe. Presedintele parlamentului din Moldova este de partea dv.

 • corect, or…

  “Experimentele MK-Ultra au debutat in 1953 (in cursul razboiului din Peninsula Coreea) si au fost oficial intrerupte in 1964, dar se pare ca au continuat, sub o alta codificare, MK-Search, pana in 1973. In cartea lor, “Acid Dreams” (“Vise acide”) -- New York, Grove Press, 1985 -, Martin Lee si Bruce Shlain au notat: “Un numar surprinzator de mare de veterani ai miscarii hippie sunt convinsi ca CIA a distribuit LSD pletosilor pentru ca miscarea lor sa nu capete o tenta prea revolutionara.” Este doar o observatie de bun simt, dar daca avem in vedere numarul important de “guru”, de “pionieri ai hippie” si de “inspiratori” ai miscarii care au avut legaturi directe cu CIA am putea, mai degraba, sa spunem ca Agentia a creat “miscarea hippie” si ca a manipulat o intreaga generatie administrandu-i LSD, care, efectiv, le-a “reprogramat” multora personalitatea. Probabil ca John Lennon stia ceva atunci cand afirma “Trebuie sa nu uitam sa multumim Armatei si CIA pentru LSD. Au inventat LSD-ul ca sa controleze oameni, dar in schimb ne-au oferit libertatea.” Desigur, Lennon se referea la libertatea “viselor acide”, provocate de drog…..
  CIA a controlat indeaproape sectele si cultele satanice, le-a “imprumutat” diverse tehnici, iar “Midnight Climax” ramane o operatiune perfecta pentru ca agentia sa studieze efectele LSD-ului ca “ser al adevarului” asupra barbatilor, ademeniti in hoteluri de profesioniste ale sexului. “Midnight Climax” cuprindea un sir de bordeluri ale CIA in care prostituate profesioniste, de lux, atrageau diverse persoane, la indicatia oamenilor lui White. Odata ajunsi la bordel, acestora li se serveau diverse bauturi, “asezonate” cu LSD. Ascunsi intr-o alta camera, dupa niste oglinzi duble, White si oamenii sai aveau parte de un veritabil “show”. Eliminand orice urma de autocenzura, LSD-ul il facea pe client sa marturiseasca nu numai cele mai ascunse ganduri sau idei -- pe care, in mod obisnuit, nu le-ar fi dezvaluit nimanui niciodata -, dar sa se dedea si la acte refulate pana atunci in inconstient si care acum “tasneau” la suprafata: dorinte sexuale sau comportamentale reprimate in adolescenta sau tinerete, idei fixe, planuri obsesive etc. Cum clientii lui “Midnight Climax” nu erau americani obisnuiti, ci politicieni, oameni de afaceri, judecatori, artisti, sefi de sindicate, bosi ai Mafiei, militari, ne putem cu usurinta imagina ce le-a fost dat sa auda “baietilor” lui White care, ascunsi dupa oglinzile duble, vedeau totul -- fara sa fie vazuti -- si se amuzau copios tolanti pe fotolii, pufaind tacticos tigari de foi si sorbind molcolm din paharul de Martini…. Fireste, operatiunea era numai una dintre actiunile clandestine ale CIA in epoca. Nu se stie daca prostituatele de lux din “Midnight Climax” erau, in realitate, agente ale CIA. Se stie ca, in aceasta operatiune, conform scriptelor, “fetele” primeau pentru “servicii” 100 de dolari pe noapte de la CIA si imunitate in cazul unui raid neasteptat al Politiei.”

  „Izolarea extrema, deprivarea de somn saptamani la rand, plasarea in camere frigorifice, simularea tentativei de inecare, biciuirea in timpul interogatoriilor, umilirea sexuala si culturala: George W. Bush le-a etichetat “set de proceduri alternative”; in fapt, toate tehnicile enumerate nu pot fi incluse decat in categoria actelor de tortura; si sunt uzitate de democratia prin excelenta -- Statele Unite ale Americii. Procedurile de tortura psiho-fizica, devenite practica-standard in cruciada antitero, au fost imprumutate de pionii armatei si intelligence-ului american de la mai vechii inamici belici si postbelici nazisti, sovietici, respectiv chinezi. S-au cheltuit miliarde de dolari pe studierea, reevaluarea si predarea tehnicilor psihologice de intimidare a inamicului invocat, in cadrul scolilor militare si a instructajelor de tehnica interogativa. Administratia americana a editat si diseminat manuale de tortura folosite in Vietnam, America Latina sau in alte zone ale globului. Finalul razboiului rece a impus legalizarea acelor practici tortionare gandite sa provoace mai degraba rani psihice adanci decat cicatrici fizice. Iar tragedia de la 11 septembrie 2001 a oferit contextul ideal pentru implementarea procedurilor inchizitoriale in vastul Gulag concentrationar extrateritorial american, localizat in Thailanda, Cuba, Irak sau Afganistan. Cat despre efectul metodelor psihologice dure aplicate, acesta este invers celui scontat: radicalizarea inamicului, subminarea credibilitatii internationale a SUA, respectiv intelligence biasat.”

 • Tony

  @corect / 6 -- corect era sa semnezi abrupt.

  O maniera foarte interesanta in incercarea de a-i banaliza repertoriul lui Dorin Tudoran si de face securitatea sa para un pension de domnisoare. Ramane de vazut daca “maniera” e si eficienta. Mi se face si frica pe floor atunci cand nici macar Pro DOC nu-i prin preajma. Dar mi-a venit o idee… Sa vedem daca-mi tine de cald.

  Pana una alta noapte buna si week-end placut indiferent unde va veti afla!

 • Lynx

  @Tony #5
  O corectare de nuanta, importanta totusi: impartasesc mai curand punctul de vedere al ambasadorului O’Neill care, in articolul sugerat ieri de dl Tudoran, spune ca in contextul actual ideea unirii este inoportuna, tabu. Motivul principal — doar 10% din populatia Republicii ar fi in favoare, la care, am putea adauga, daca bineinteles s-ar face un asemenea sondaj, un destul de mic procentaj al cetatenilor romani. Nu detaliem aici justificarile acestor procente scazute — multe si varii — de ambele parti. Acestae este un dat de la care se poate pleca insa intr-o alta directie, benefica dincolo de interesele regionale, zic eu. Nu surade nimanui zgandarirea status quo-ului. Suntem intr-o pozitie mult prea delicata geopolitic. Dar tot aici ar putea fi si sansa noastra, nu neaparat de recuperare teritoriala, cat de recuperare relationala, culturala si cooperare regionala. Dupa mine, statul care va reusi sa contribuie activ, diplomatic, in zona la restaurarea stabilitatii si progresul structurilor democratice, va beneficia de un statut favorabil atat la Washington cat si la Moscova. Oricat de incredibil ar putea parea unora. Evident, itele sunt mult mai incurcate; am simplificat de dragul rezumatului.
  Multumesc pentru interventie. Weekend placut!

 • constantin constans

  @1
  APROPO!!!!!!!!!!!!!!
  asta ascultam EU cind am ajuns la PARIS.
  (nov.1989)
  ACUM locuiesc vis à vis de cimitirul Père-Lachaise.
  MERCI!

  rel="nofollow">
  .

 • constantin constans

  @1 bis

  LA ,,BISTROT ST-AMOUR,, ASTA REVERBEREAZA
  in SUFLETUL meU aCUM……………

  rel="nofollow">

 • Radu Humor

  Cine-mi traduce si mie ce inseamna “raptigliu”, mai bine zis de unde vine acest cuvant.
  Mentionez ca am avut de-a face cu tot soiul de securisti, fiind exmatriculat din 4(patru) facultati ( ultima data fara drept de a mai da admitere, adica din toate facultatile din tara, cum se spunea pe atunci) si de la o Scoala Tehnica Financiara, dar de raptigliu nu am auzit ….
  Si mai este ceva ce nu pot pricepe :
  cum de un om ca @Victor L, din a carui postare #2, am aflat cate ceva din biografia lui, poate fi persoana cu care nu pot avea nimic in comun, vizavi de simpatiile noastre politice, avand in vedere ca si numai aceste asemanari pe care le-am remarcat.
  Mi-e frica sa gandesc ca unul din noi nu spune intreg adevarul 8)

 • Radu Humor

  Iar am pus un “ca” in plus :mrgreen:

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 11

  Radu,

  Cu Tony plecat in week-end, cu AVP suparat pe mine si retras de la “taifas”, cu Florin Iaru ingaduindu-si cateva zile libere, cu Liviu Antonesei bantuind prin Creta si cu mine departe “de baza” si la voia marii, greu cu ajutorul.

  “Pe vremuri”, “raptigliul” era un fel de “balonzaid” (din ger. Ballonseide), ceva intre haina de ploaie si pardesiu.

  Dar se-ntorc ei Tony, AVP, Florin si Liviu si ma pun ei la punct; iar eu acolo voi sta -- la punct.

  Am raspuns, fiindca eu am facut-o, eu trebuie sa o dreg…

  Cele bune

 • Radu Humor

  @ Dorin Tudoran
  Multumesc pentru raspuns.
  Ma mira doar ca cei care postasera inaintea mea stiau/intelegeau expresia si eu nu :roll: AVP nu cred ca-i suparat, dar e foarte incarcat, de glorie si de importanta sarcina pe care si-a asumat-o in schimbul ei….
  Din moment ce apare @ Constans, nici @Viorel nu-i prea departe. Si invers …

 • Radu Humor

  @ Tony #7
  Nu prea cred ca daca citesti din cele spuse corect de #6corect or..
  „Izolarea extrema, deprivarea de somn saptamani la rand, plasarea in camere frigorifice, simularea tentativei de inecare, biciuirea in timpul interogatoriilor, umilirea sexuala si culturala …..”,
  nu te duce gandul spre inchisorile comuniste, ce aplicau mult mai inainte asemenea tehnici criminale.
  Si s-ar parea ca diabolicul s-a nascut si a plecat de la aceleasi minti bolnave :mrgreen:

 • victor L

  @Radu Humor,
  daca ai fost exmatriculat din 4 facultati si o Scoala Tehnica Financiara trebuie ca ai o venerabila virsta; multi ani inainte.

  Inteleg ca ai doua dileme:
  -- nu ai stiut ce inseamna “raptigliu”; te-a lamurit dl Tudoran
  -nu intelegi cum de nu poti avea nimic in comun cu mine din moment ce ambii am fost in vizorul securistilor.
  Ei bine, eu nu te pot face sa pricipesti, poate chiar nici noi “nu mai stim citi simtem”, vorba unui clasic in viata.

  Imagineaza-ti ce s-ar fi putut intimpla daca, dupa vara lui 1964, toti cei scapati dintr-o puscarie mica si lasati in una mai mare s-ar fi inteles. Nu sau inteles; unii chiar au pactizat cu diavolul. Iar dupa `89 nu au format un singur partid, ci 3 “istorice”. Din care a mai ramas un ciot liberal.

  Cele scrise de mine nu au rolul de a ne apropia. Cu un liberal din zona lui Patriciu nu am nimic in comun. Nici dorinta de a fi atit de bogat. Desi recunosc ca am avut o clipa de ratacire cind Manolescu se aliase cu Patriciu.

  Insert. Si eu eram mirat de comportamentul securistilor/activistilor: desi ma faceau de dusman al poporului si partidului, aveau zile cind eram somat/ademenit sa accept a fi activist la sate.

  PS,
  adevarul, zicea cineva, nu se confunda intotdeauna cu dreptatea.

 • Daniel L.

  Fiindca
  -- stiu ca citeste blogul asta
  -- pe blogul sau nu permite comentarii
  -- se pretinde a fi un cunoscator al sistemelor totalitare
  -- chiar nu cunosc un alt patron de blog in limba romana care ar putea fi, eventual, interesat de instaurarea comunismului in U.S.
  -- el tot despre Lenin si Stalin vorbeste si azi si nu pare sa vada comunismul care se raspindeste ca un cancer chiar in America zilelor noastre

  ii propun lui Vladimir Tismaneanu sa citeasca si sa comenteze articolele urmatoare:
  1. Film Producer Accuses NEA of Enlisting Artists to Push Obama’s Domestic Agenda
  2. The National Endowment for the Art of Persuasion?

  Daca vor avea rabdarea sa citeasca singuri, sau daca Tismaneanu se va invrednici cu o traducere chiar sumara (eventual un comentariu pe blog sau la gazeta), scriitorii romani din generatia lui Dorin Tudoran isi vor aminti cu drag de Tezele de la Mangalia din 1971, vor recunoaste imediat ce se pune la cale in America marionetei kenyene de la Casa Alba si cred ca vor fi de acord ca intrebarea cu care se incheie articolul lui Patrick Courrielche, Is the hair on your arms standing up yet? e cit se poate de legitima. Aici nu mai e vorba de teoria conspiratiei, ci de fapte. Cu atit mai demne de atentie cu cit Patrick Courrielche nu e un republican, ci un democrat care a facut campanie pentru Obama!

  Rezumat pentru cei care nu au rabdare sa citeasca doua articole cap-coada:

  A 39-year-old Los Angeles film producer is accusing the National Endowment for the Arts of initiating a “call to action” to artists to support President Obama’s domestic agenda.

  The film producer, Patrick Courrielche, said he was one of roughly 75 artists, musicians, writers, poets and others on an Aug. 10 conference call hosted by the NEA, the White House Office of Public Engagement and United We Serve, a nationwide initiative launched by Obama to increase volunteerism.

  Courrielche said officials on the hour-long call — including NEA Director of Communications Yosi Sergant and Michael Skolnik, political director for hip-hop mogul Russell Simmons — encouraged the artists on the line to create works of art in their respective fields related to health care, energy and the environment.

  “What I heard was a well thought-out pitch to encourage artists to create art on these issues,” Courrielche told FOXNews.com. “We were told we were consulted for a reason, and they specifically stated those issues as the issues we should focus on, to plant the seed. It doesn’t take a rocket scientist to see what they’re attempting to do.”

  And if you think that my fear regarding the arts becoming a tool of the state is still unfounded, I leave you with a few statements made by the NEA to the art community participants on the conference call. “This is just the beginning. This is the first telephone call of a brand new conversation. We are just now learning how to really bring this community together to speak with the government. What that looks like legally? …bare with us as we learn the language so that we can speak to each other safely… ”

  _____________________________________________________
  The NEA is the nation’s largest annual funder of the arts.
  _____________________________________________________

 • Daniel L.

  Fiindca
  -- stiu ca citeste blogul asta
  -- pe blogul sau nu permite comentarii
  -- se pretinde a fi un cunoscator al sistemelor totalitare
  -- chiar nu cunosc un alt patron de blog in limba romana care ar putea fi, eventual, interesat de instaurarea comunismului in U.S.
  -- el tot despre Lenin si Stalin vorbeste si azi si nu pare sa vada comunismul care se raspindeste ca un cancer chiar in America zilelor noastre

  ii propun lui Vladimir Tismaneanu sa citeasca si sa comenteze articolele urmatoare:
  1. Film Producer Accuses NEA of Enlisting Artists to Push Obama’s Domestic Agenda
  2. The National Endowment for the Art of Persuasion?

  Daca vor avea rabdarea sa citeasca singuri, sau daca Tismaneanu se va invrednici cu o traducere chiar sumara (eventual un comentariu pe blog sau la gazeta), scriitorii romani din generatia lui Dorin Tudoran isi vor aminti cu drag de Tezele de la Mangalia din 1971, vor recunoaste imediat ce se pune la cale in America marionetei kenyene de la Casa Alba si cred ca vor fi de acord ca intrebarea cu care se incheie articolul lui Patrick Courrielche, Is the hair on your arms standing up yet? e cit se poate de legitima. Aici nu mai e vorba de teoria conspiratiei, ci de fapte. Cu atit mai demne de atentie cu cit Patrick Courrielche nu e un republican, ci un democrat care a facut campanie pentru Obama!

  Rezumat pentru cei care nu au rabdare sa citeasca doua articole cap-coada:

  A 39-year-old Los Angeles film producer is accusing the National Endowment for the Arts of initiating a “call to action” to artists to support President Obama’s domestic agenda.

  The film producer, Patrick Courrielche, said he was one of roughly 75 artists, musicians, writers, poets and others on an Aug. 10 conference call hosted by the NEA, the White House Office of Public Engagement and United We Serve, a nationwide initiative launched by Obama to increase volunteerism.

  Courrielche said officials on the hour-long call — including NEA Director of Communications Yosi Sergant and Michael Skolnik, political director for hip-hop mogul Russell Simmons — encouraged the artists on the line to create works of art in their respective fields related to health care, energy and the environment.

  “What I heard was a well thought-out pitch to encourage artists to create art on these issues,” Courrielche told FOXNews.com. “We were told we were consulted for a reason, and they specifically stated those issues as the issues we should focus on, to plant the seed. It doesn’t take a rocket scientist to see what they’re attempting to do.”

  And if you think that my fear regarding the arts becoming a tool of the state is still unfounded, I leave you with a few statements made by the NEA to the art community participants on the conference call. “This is just the beginning. This is the first telephone call of a brand new conversation. We are just now learning how to really bring this community together to speak with the government. What that looks like legally? …bare with us as we learn the language so that we can speak to each other safely… ”

  _____________________________________________________
  The NEA is the nation’s largest annual funder of the arts.
  _____________________________________________________

 • Daniel L.

  Am un comentariu de mare importanta pentru tara pierdut.

  Poate ar trebui sa-l mariti pe x (la comment moderation) din setarea:
  Hold a comment in the queue if it contains x or more links.

  Presupun ca acum e 2 si trimite la moderare orice comentariu cu 2 sau mai multe link-uri.

  Mersic.

 • Daniel L.

  mai incerc o data suprimind un link.

  Fiindca
  -- stiu ca citeste blogul asta
  -- pe blogul sau nu permite comentarii
  -- se pretinde a fi un cunoscator al sistemelor totalitare
  -- chiar nu cunosc un alt patron de blog in limba romana care ar putea fi, eventual, interesat de instaurarea comunismului in U.S.
  -- el tot despre Lenin si Stalin vorbeste si azi si nu pare sa vada comunismul care se raspindeste ca un cancer chiar in America zilelor noastre

  ii propun lui Vladimir Tismaneanu sa citeasca si sa comenteze articolele urmatoare:
  1. Film Producer Accuses NEA of Enlisting Artists to Push Obama’s Domestic Agenda
  2. in mesajul urmator

  Daca vor avea rabdarea sa citeasca singuri, sau daca Tismaneanu se va invrednici cu o traducere chiar sumara (eventual un comentariu pe blog sau la gazeta), scriitorii romani din generatia lui Dorin Tudoran isi vor aminti cu drag de Tezele de la Mangalia din 1971, vor recunoaste imediat ce se pune la cale in America marionetei kenyene de la Casa Alba si cred ca vor fi de acord ca intrebarea cu care se incheie articolul lui Patrick Courrielche, Is the hair on your arms standing up yet? e cit se poate de legitima. Aici nu mai e vorba de teoria conspiratiei, ci de fapte. Cu atit mai demne de atentie cu cit Patrick Courrielche nu e un republican, ci un democrat care a facut campanie pentru Obama!

  Rezumat pentru cei care nu au rabdare sa citeasca doua articole cap-coada:

  A 39-year-old Los Angeles film producer is accusing the National Endowment for the Arts of initiating a “call to action” to artists to support President Obama’s domestic agenda.

  The film producer, Patrick Courrielche, said he was one of roughly 75 artists, musicians, writers, poets and others on an Aug. 10 conference call hosted by the NEA, the White House Office of Public Engagement and United We Serve, a nationwide initiative launched by Obama to increase volunteerism.

  Courrielche said officials on the hour-long call — including NEA Director of Communications Yosi Sergant and Michael Skolnik, political director for hip-hop mogul Russell Simmons — encouraged the artists on the line to create works of art in their respective fields related to health care, energy and the environment.

  “What I heard was a well thought-out pitch to encourage artists to create art on these issues,” Courrielche told FOXNews.com. “We were told we were consulted for a reason, and they specifically stated those issues as the issues we should focus on, to plant the seed. It doesn’t take a rocket scientist to see what they’re attempting to do.”

  And if you think that my fear regarding the arts becoming a tool of the state is still unfounded, I leave you with a few statements made by the NEA to the art community participants on the conference call. “This is just the beginning. This is the first telephone call of a brand new conversation. We are just now learning how to really bring this community together to speak with the government. What that looks like legally? …bare with us as we learn the language so that we can speak to each other safely… ”

  _____________________________________________________
  The NEA is the nation’s largest annual funder of the arts.
  _____________________________________________________

 • @Dorin Tudoran

  Excelenta si aceasta povestire autobiografica si, mai ales, intens evocatoare pentru multi dintre cei care am iesit din “iepoca” (cum am “iesit”). Ma intreb doar cati raptiglii or bantui acum prin blogosfera, “reglementari” -- precum colegii lor ce merg cu flori la cimitir? Si, oare, cu ce vin ei (daca vin, si e imposibil sa nu vina!) la festinul de pe blogul d-lui Tudoran? Or fi aducand ei mari platouri de placinte cu ravase? Or fi aducand ei sofisticate feluri de mancare impanate cu “troll-i” (poate, doar sefii de promotie)? Or intra ei si-or iesi de mii de ori fara sa dea macar un impersonal “buna ziua”?

  @Tony and Rita

  Cu sezlong sau camera cu vedere, la malatesta ori aici, pe blog, simt c-am fost pentru domniile voastre un fel de Lancelot/Galeot! 🙂

 • Si… un post scriptum.

  D-le Tudoran, cred ca v-ati grabit cu recviemul.
  Daca e sa ne luam dupa Ion Mihai Pacepa, numarul “raptigliilor” (cu sau fara trenciuri) s-a dublat.

 • constantin constans

  @ Radu Humor 14

  AVP NU ESTE SUPARAT……..
  AVP IL ADORA PE DORIN TUDORAN….(cei doi poeti sunt plamaditi cam din acelasi ALUAT)(este exclus ca cei doi sa se deteste))
  in acest week-end VIOREL este absent AICI dar prezent la NUNTA baiatului.
  haideti sa ii URAM fericire si LA MULTI ANI DOMNULUI VIOREL PADINA!!..
  MULTI ANI FERICITI SI DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE FAMILIA CU MULTA SANATATE!!!
  merci,

 • Radu Humor

  @ Constans
  Ma bucur pentru vestea buna in legatura cu @ Viorel !
  Ma alatur tie in a-i transmite lui si intregii familii, mai ales mirilor, toate cele cuvenite, odata cu binecunoscuta” Casa de Piatra ” ! si distractie frumoasa 😆

 • Maria R.

  La Multi Ani d-lui Padina,iar baiatului”Casa de Piatra”!

  Si,sa ne bucuram si noi,ceilalti,pentru bucuria lor,ca si pentru fiecare zi in care ne intalnim cu oameni pe care-i pretuim,chiar daca poate nu i-am vazut,si nu-i vom vedea niciodata.Si in care ne putem bucura si de lucruri marunte,dar fiind ale vietii..

  Sa auzim numai de bine!

 • DanielStPaul

  @omnis
  De cite ori dau de o povestire avind continut subiectul (subiectii…) ultimei postari stau si ma mirunez cum, adeseori, tonul reuseste, pe-alocuri, sa ia nuante de farsa ori grotesc, indiferent de cit de implicat in “cunoasterea” subiectului/subiectilor ar putea fi povestasul. Har Domnului, nu toate demeleeurile cu “organele” au avut un deznodamint tragic insa, chiar si-asa, ca unul care-s dintr-o familie in care patru generatii au avut de suferit (aici vad ceva ridicari din sprincene, e voie, relax) in carne si suflet de pe urma acrosajelor cu institutia si oamenii(da, da) ei, daca e vorba de farsa la mijloc, apoi sint sigur ca nu poate fi alta decit una tragica. Revenind la oitele noastre (si-mi amintesc cum subiectii se refereau la “obiectivele” lor cu duioasele apelative agreste de”berbece” si “vaca”), fiind, cum am spus, intr-o stare de mirunare, ma minunez cum intr-un joc diabolic ca acela al serviciilor, in care subiectii postarii par a fi facut joc dublu (nici vorba, au fost cit se poate de univoci) nu ni s-a semnalat inca un caz special, esentialmente imposibil. Daca peste tot se practica infiltrarea si jocul dublu, prin ce damnatio demoriae s-a ajuns sa nu se stie de agenti (auto)infiltrati in organ/e care , aparent, servesc raului si in realitate sfirsesc prin a face, voluntar, binele? De douazeci de ani ploua manos cu securisti de bine, ninge candid cu securisti patrioti si martiri in slujba natiei. Recoltele sint pe masura.
  Mai am o mirunare: de ani multi de cind sint pe tarimurile astea n-am apucat sa (mai) vad rindunele. Ieri, aproape de un terminus de metrou, am vazut nemaivazutul. Gurese si simpatice pina peste poate, pe o sirma de telefon, taifasuiau, fara sa aiba nevoie de blog, citeva rindunele. Am stat minute in sir sa incerc sa ma satur de priveliste.Imi pareau mai mici decit cele de-acasa si nu aveau pata rosie pe gusita dar bucuria nu mi-a suferit din cauza asta, mai ales ca, pe rind, se desprindeau de sezatoare ca sa se lanseze in acrobatii fantastice. Si-acum intrebare, a la veghetorul din secara: stie/inchipuie cineva, din ce cauza (alta decit aleatoarele gizulite), in viteza lor supersonica, pasarelele astea fac viraje ametitoare care-ti taie respiratia?

  Weekend placut.

 • Daniel L.

  Pentru Dorin T.: am 3 comentarii la spam. Lasati-le acolo, va rog! Revin cu esentialul, fara alte inflorituri.

  Pe data de 10 august 2009, in Statele Unite ale Americii a fost declansata revolutia culturala. Tezele (asemanatoare celor de la Mangalia din 1971) au fost prezentate unui numar de 75 artists, musicians, writers, poets and others.

  Pe data de 25 august 2009 a aparut deja primul disident: the film producer, Patrick Courrielche. Cititi articolul lui, intitulat “The National Endowment for the Art of Persuasion?”, care se incheie cu intrebarea deloc exagerata “Is the hair on your arms standing up yet?”

  De asemenea, merita citit articolul “Film Producer Accuses NEA of Enlisting Artists to Push Obama’s Domestic Agenda” pentru a admira reactiile, fofilarile, negarile, minciunile, damage control-ul etc. celor acuzati de Courrielche.

  Nu dau link-uri. Cine vrea sa citeasca articolele, le poate gasi usor cu Google.

 • chiar e nevoie de preoti?

  te astept la mine blog unde discutam despre:Povestea lui Nea Uilliam Englezu’…

 • Radu Humor

  @ victorL #16
  Desi nu-mi face placere, trebuie sa-ti spun ca nu sunt asa in varsta ( aveau grija sa ma lase sa reusesc si dupa un an, maxim doi, mi se inscenau sau redeschideau dosare si….AAAut !!, vorba lui Patrascoiu :mrgreen:
  Si cand te gandesti ca nu trebuia decat sa-i dau in gat pe prietenii mei, care se atasasera de mine si-mi pusesera pe tava sufletele lor ravasite de revolte,nedumeriri si spaime ( pe unul din ei au reusit sa-l termine fizic, inainte sa implineasca 35 de ani;Dumnezeu sa te ierte I.G din Turda!)
  Ce n-am sa pot intelege si uita niciodata e dibacia cu care s-au strecurat prin viata veritabilii securisti, si ura care s-a abatut, perfid directionata, asupra victimelor lor.
  Dar despre asta, poate altadata si nici intr-un caz pentru a-ti schimba parerea pe care o ai despre acest subiect….

 • Multor ”rapţiglii” din vremea aceea li s-a parut normal sa faca ceea ce-au facut !
  Au trecut anii !
  S-ar putea ca unii dintre ei sa citeasca ce se scrie aici !
  De la inaltimea unei intelepciuni ce se dobandeste odata cu varsta, oare cati isi pot justifica faptele in fata constiintei proprii ?
  Poate ca intrebarea pare naiva -- tocmai de aceea sunt convins c-o sa ramana fara raspuns ! 🙂

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Antonin Artaud a-ti scris ( comentariul 85 al dvs. la postarea cu textul lui Louis O’Neill din 26 august 2009 ), asta am citit…..

  Din cele 11 idei esentializate din eseul “ Teritorializare şi deteritorializare la Antonin Artaud, Mircea Eliade -- despre o anticipare a teatrului-dans în “Iphigenia” lui Eliade ( autor prof. Dragoş Vişan -Tulceanul ) am imaginat conceptul dihotomic identificat la numarator cu formula (de)teritorializarii corporale de D.Visan ( profesor la un liceu constantean ) si la numitor cu cea a (de)personificarii teritoriale sau a (de)corporalizarii teritoriale, extensie proiectata de mine in contextul situatiei Moldovei. Prezint mai jos cele 2 “fractii” :

  teritorializări şi deteritorializări
  corporale / vs./personificari si depersonificari teritoriale

  teritorializări şi deteritorializări corporale /vs./corporalizari si decorporalizari teritoriale

  Nu era nevoie de atata complexitate, daca in comentariul urmator nu as aborda o problema atat de complicata acum, unirea Romaniei cu Basarabia, problema ce parea atat de simpla pentru noi romanii in anii 90….Simplu atunci, complicat acum….Dvs. scriati odata, in alt context, simplu pentru unii, complicat pentru altii….Mi-e ca “actorii” sunt aceasi….Si dupa cum scriam odata, sunt convins ca noi am cadea de acord, desi acum ne uitam la tabere diferite….Am gasi un numitor comun ( ca sa “matematizez” un pic, aducand si eu astfel un omagiu, fortat, e drept, lui Mihai Botez…. ), chiar daca nu usor…Simt ca acest “numitor comun”, in diferite formule spatiale, temporale, elitare, “populare”, etc…, se reia in dezbatere din generatie in generatie….Insa, daca mai apar si delimitari spatiale si de alta natura, pare ca ne apropiem mai mult de acea “energie critica” ( dvs. scriati “masa critica”, eu mai complic un pic….) necesara….

  Cu bine,
  D.D.

  Cele 11 idei :

  1 / p 5 : „Forma închisă înseamnă articularea tuturor episoadelor într-un tot centrat în jurul conflictului principal. Fiecare subtemă este afişată într-o logică cauzală şi temporală şi contribuie la evoluţia intrigii; progresia ei se face prin dialectică sau, cu alte cuvinte, prin acţiune şi contra-acţiune. Fiecare contradicţie rezultată aduce una nouă, până la reglarea finală a conflictului. Astfel, construcţia aristoteliană împleteşte în cea mai strânsă intertextualitate plinul şi vidul (…)

  2 / p 6 : « În romanele lui John Dos Passos ceea ce impresionează şi impune este totala lipsă de psihologie, de analiză şi de explicaţie. Nici o linie care să explice ce vrea personajul, sau de ce a făcut el ce a făcut. O perfectă autonomie a oamenilor, o desăvârşită nuditate. Ei se mişcă, trăiesc şi mor conduşi de destinul lor, fără ca autorul să-i susţină şi să-i corecteze. »”

  3 / p 7 : Schemele ritmice devin artistice când nu permit instalarea izolării penibile a eului faţă de lume, a interpretului faţă de public. ( n.m. DD – la fel si cu “situatiile”, “schemele….”, institutionale…. )

  4 / p 9 : Eliade, ca istoric al religiilor, a observat că în lumea greco-romană spectacolele de gladiatori îşi aveau originea în celebrarea eroilor, mai ales al căpeteniilor, apoi şi a aristocraţilor, când erau jertfiţi unii sclavi, prizonieri, numai după ce erau puşi să lupte, să reconstituie coregrafic actele de vitejie ale celor comemoraţi. ( nm DD : FS = spectacole cu gladiatori….)

  5 / p. 10 : Spectacolul teatru-dans ( nm DD – si, “ institutie – politica” ? ) înfăţişează experienţei umane o lume în eternă devenire, multiplă, proteică în ceea ce priveşte formele care apar şi dispar, se nasc şi mor. Spaţialitatea obiectelor de decor şi corporalitatea interpreţilor vor suferi în răstimpuri tantrice (bahice) ori încărcate de sens metafizic teritorializări şi deteritorializări corporale

  6 / p. 10 : Dansul răspunde însă cu totul instinctului de rupere a cercurilor individualităţii, de integrare, de participare; iar dacă aceasta nu se poate, cel puţin de armonie cu un ritm mai sigur. (…) Dansul izbuteşte acest miracol de a suprima inerţia şi opacitatea cărnii. Există un extaz al dansului, când mişcarea, transfigurată şi repetată necontenit în acelaşi ritm, îţi dă o senzaţie statică.”

  7 / p. 13 : Agamemnon va da înapoi: „Nu mă judeca pe mine, Achile! Tu nu ştii câtă luptă şi cu câte lacrimi m-am plecat eu unei asemenea porunci.” Răspunsul lui Achile, şeful mirmidonilor (şi fiu al zeiţei Thetis) este unul răspicat, deoarece pune la îndoială nu voinţa zeilor, ci capacitatea de interpretare de către vrăjitorul Kalchas a oracolului din templul Artemisei.

  8 / p. 13 : Apoi ea se justifică de ce acceptă moartea: pentru ca Achile, singurul adevărat erou dintre toţi, să-i vadă „desăvârşirea” , nu doar de ordin trupesc, ci sacrificial: hotărârea de a ajunge mai repede, ca primă eroină a viitorului război contra Troiei, pe Insulele Fericiţilor , iar apoi să-şi făurească prin fapte de arme numele de glorie profeţit prin oracol la naşterea sa. ( nm DDO – Iph. = poporul ?. )

  9 / p. 15 : Recomandările lui Antonin Artaud din studiul dramaturgic avangardist „Teatrul Balinez” din cartea sa „Teatrul şi dublul său”, confruntate cu asemănarea subiectului reprezentaţiei populare din Bali cu cel al piesei lui M. Eliade ……….Întoarcerea la mit, comunicarea directă cu spectatorul pus, fără să ştie, în situaţia de a fi el însuşi actor ( nm DDO – o noua forma de participare politica ? ), sunt tot atâtea „colaborări” experimentale între Eliade şi Artaud.”

  10 / p. 16 Subiectul tragediei moderne „Iphigenia” se bazează, exact ca în teatrul balinez elogiat în mod justificat de către A. Artaud, pe lupta omului de a ieşi din „tiparul” prestabilit al tradiţiilor (sau al moirei din tragedii / nm DD0 : MOIRA : divinitate greceasca simbolizind personificarea destinului ), de a se autodepăşi luptând cu fantomele, cu posibilităţile de acţiune care-i micşorează prestigiul în proprii săi ochi, dar şi ai altora.

  11 / p. 17 : Artaud scria în perioada sa de glorie din anii interbelici în „Teatrul alchimic” despre teritorializările dar şi deteritorializările corporale pe care personajele tragediilor antice (zeii, semizeii, eroii) puteau să le înveţe de la participanţii la misterele iniţiatice de pe Câmpiile Eleuzine, din Aulida. „Misterele orfice care-l subjugau pe Platon posedau probabil pe planul moral şi psihologic ceva din acest aspect transcendent şi definitiv al teatrului alchimic şi, cu elemente de o extraordinară densitate psihologică, evocau poate în sens invers simboluri ale alchimiei, ce oferă mijlocul spiritual de a decanta şi transfuza materia, evocau probabil transfuzia arzătoare şi decisivă a materiei în spirit.

 • Dezideriu Dudas

  4 @ Lynx : „ Moldova care, in opinia mea, fireste, ar putea fi o cheie in ‘relansarea’ diplomatica, si nu numai, a Romaniei, „
  7 @ Tony / @ corect / 6 – „ corect era sa semnezi abrupt. O maniera foarte interesanta in incercarea de a-i banaliza repertoriul lui Dorin Tudoran si de face securitatea sa para un pension de domnisoare „
  8 @ Lynx / @Tony #5
  „ O corectare de nuanta, importanta totusi : impartasesc mai curand punctul de vedere al ambasadorului O’Neill care, in articolul sugerat ieri de dl Tudoran, spune ca in contextul actual ideea unirii este inoportuna, tabu. Motivul principal — doar 10% din populatia Republicii ar fi in favoare, la care, am putea adauga, daca bineinteles s-ar face un asemenea sondaj, un destul de mic procentaj al cetatenilor romani. Nu detaliem aici justificarile acestor procente scazute — multe si varii — de ambele parti. Acesta este un dat de la care se poate pleca insa intr-o alta directie, benefica dincolo de interesele regionale, zic eu. Nu surade nimanui zgandarirea status quo-ului. Suntem intr-o pozitie mult prea delicata geopolitic. Dar tot aici ar putea fi si sansa noastra, nu neaparat de recuperare teritoriala, cat de recuperare relationala, culturala si cooperare regionala. Dupa mine, statul care va reusi sa contribuie activ, diplomatic, in zona la restaurarea stabilitatii si progresul structurilor democratice, va beneficia de un statut favorabil atat la Washington cat si la Moscova. Oricat de incredibil ar putea parea unora. Evident, itele sunt mult mai incurcate; am simplificat de dragul rezumatului. „
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  COMENTARIU REF. LA MOLDOVA :
  Nici eu nu mai cred ca unirea Romaniei cu Moldova mai e posibila acum. Poate era posibila in 1990, atunci cand l-am cunoscut cu toti romanii, si de dincoace si de dincolo de Prut, pe ( „inconstientul”, atunci….) Claudiu Iordache …Ulterior, degeaba l-am cunoscut pe Paul Goma ( incepand cu „ Jurnalele” de la Nemira….), lumea a evoluat si, apararile celor mari au devenit atacuri preventive (G.Bush ), iar lipsa de aparare a celor mici (ex. Iugoslavia)…, a devenit de multe ori doar extensie a apararii altora ( pe linia de gandire „structurala” a lui S. Huntington )….Romania are ea insasi acum mari probleme cu integrarea euroatlantica, pe care nu le poate rezolva punandu-si pe agenda (si) o astfel de initiativa. Dar, si Romania si Moldova, au nevoie de o rapida integrare / aderare in structurile europene ( nu si NATO, in privinta Moldovei ). Aceasta dubla stratificare UE / dar nu si NATO pentru Moldova, ar putea genera o noua „corpolarizare” a politicii internationale….Nu mai suntem intre Berlin si Moscova, suntem insa intre Moscova si Washington, via Bruxelles, ….Moldova, si via Bucuresti, de aceea Bucurestiul, tocmai ca stie determinarile unui stat mic in fata „destinului istoric”, poate sa-si ajute sora Moldova, aducand-o economic alaturi de ea in UE, si lasand-o „prada”, militar „ ursului de la rasarit ”, cum dealtfel in teoriile conspirationiste occidentale ( intretinute abil si din Romania… ) Romania insasi e considerata captiva Rusiei…. Care ar fi problema ? In capitalism, oricum in economie nu se face politica…. , politica asociata oficial in primulul rand strategiilor de aparare ( atat de „evoluate”, incat se pot baza si pe atacuri, intru o profunda revolutie conceptuala….), Moldova ar trebui sa se apere de Rusia ( principala problema a NATO…) deci „corpolarizarea „ UE -- Rusia a Moldovei ar fi un pas inainte in politica internationala…..Referitor la alti potentiali dusmani tradionali ai NATO care ar trebui sa accepte „ne-naturala” corpolarizare UE-NATO pentru Moldova, s-or descurca ei rusii si pentru Moldova, de au speriat Occidentul atatia ani…E drept, mai greu e cu „corectii politic”, care deja au lansat formula magica a impartialitatii : „ Nu poti crede ca UE e portofelul, iar NATO e securitatea “. A nu se uita ca 3 milioane de romani muncesc acum direct in Uniunea Europeana ( pentru ca in Romania a devenit imposibil pentru ei ), iar, daca ne referim la o REVENDICARE ISTORICA A DREPTATII INTERNATIONALE, nu trebuie sa uitam ca Mihail Gorbaciov nu si-a imaginat niciodata ca negociind cu Occidentul economic, restructurandu-si intreg aparatul politic in acest scop, se va lovi de “impartialitatea” strategiilor “de aparare “ occidentale ( intretinuta abil si din Rusia ? )….Aceasta e varianta unei DREPTATI INTERNATIONALE, atat pentru Romania, banuita de “infidelitate”, cat si pentru Moldova, neinteresanta pentru tari care pot solicita fidelitate…, regandita intr-o noua formula de alianta Occident – Orient. Degeaba Romania ar ( putea) dori sa ramana fidela istoriei ei, incercand sa ajute in vreun fel Moldova. Ea nu poate solicita fidelitate pentru ca nu poate oferi mai nimic, singura, unei tari ca Moldova. Poate insa oferi mult, imens, unei noi ordini internationale, din care sa se elimine post-ipocrizia razboiului rece….Realitate, “structurala”, ce dainuie, din tata-n fiu, ca-n misterioasele povesti despre marile imperii…..Merita ca Romania sa-si sacrifice istoria pe altarul ipocriziei globale, inventand o noua istorie pentru omenire, cu o noua corpolarizare….Putem contribui si noi la revolutia conceptuala globala ? Aducand ca argument “saracia si neamul nostru”, sarind astfel din “inaltul matematicii”, in “ putul poeziei “, sau invers…. ? Noica spunea ca , pe noi, romanii, “NE UNESTE CEEA CE NE LIPSESTE”….S-o fi inselat ? Paul Goma inclina sa creada ca da. Eu nu cred, chiar daca vom fi nevoiti sa facem mult mai multe decat ar face cetatenii unei tari dezvoltate, exact cum spunea si Constantin Stere data….
  D.D.

 • Dezideriu Dudas

  Antonin Artaud ati ( si nu a-ti )scris….

 • Dezideriu Dudas

  28 ; 29 @dezideriududas

  2 ALTE RECTIFICARI :

  LA COMENTARIUL 28 :

  Matematicizare si nu matematizare (context Mihai Botez )….

  LA COMENTARIUL 29

  ….Constantin Stere odata ( si nu data )….

 • Lynx

  @Dl Dudas #29
  Este interesant ceea ce spuneti si sunt de acord acolo unde cred ca am inteles. Ati adus insa intr-o singura postare foarte multe chestiuni, incat mi-e greu sa urmaresc intregul. Am sa fac o singura precizare insa si, poate, ca de acolo se va leaga o conversatie in continuare la care sa fie interesati sa participe si ceilalti. Nu cred ca eu am sugerat cumva abandonarea Moldovei, ‘militar’, in bratele ‘ursului’, desi, admit, acolo este nodul problemei. Si ce se va intampla pana la urma cu cuiul lui Pepelea, Transnistria? Vom gasi o solutie sa clamam nervozitatea Rusiei, legitima pana la urma daca privim lucrurile si din perspectiva lor? Si mai am cateva intrebari. Ati introdus un termen nou pentru mine, “cor-polarizare”. Ghicesc cate ceva din context, dar mai bine nu vreti dvs sa explicati?
  Apoi, intr-o postare mai veche, ati mentionat pe Anghel Rugina. Stiti dvs mai multe despre “secretul” sau? Eu stiu foarte vag ca, pin anii ’90, el propusese, ma rog, asa se zvonea, endorsarea leului cu argint pentru intarirea monedei/evitarea inflatiei?! L-ati mentionat/elogiat apoi pe Manoilescu. Sa fie semn ca va ingrijoreaza globalizarea? Chiar sunt numai urechi! : ) Ganduri bune.

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin #13
  De uitat, m-am uitat, dar de postat -- n-am avut ce… În Grecia e linişte şi pace, mi s-a domolit paraponul… La vîrsta mea, să mai schimbi mentalităţile particulare ale lumii e deja prea mult. Te citesc cu plăcere şi, dacă nu mă pricep (planeta Moldova), nu bat apa-n piuă. Dar, de cum am reintrat în România, am dat într-o groapă, m-a înjurat un mitocan la volan şi m-a întîmpinat o manea. Gata. Mi-am legat la gît parapionul.
  Cît despre băieţii cu ochi albaştri… Hm, tu eşti mai în măsură să-i pomeneşti şi să-i dai la suflecat. Eu nu i-am “simţit” decît prin preajma ta, a lui Dinescu, Deşliu, a celor care, acum, sînt consideraţi de junii corecţi politic nişte închipuiţi, nişte sclifosiţi, nişte veleitari. Tot ce le doresc e o săptămînă în România lui Ceauşescu. Prietenii ştiu de ce!

 • Radu Humor

  De ce doar o saptamana ?
  Si apoi daca reusesc manevrele, s-ar putea sa ne intoarcem cu totii, mai repede decat isi doreau unii, la o noua dictatura….

 • Dezideriu Dudas

  32@Lynx
  Va raspund cat se poate de scurt la problematicile ridicate ( am identificat 6 ). Voi reveni mai amplu in zilele urmatoare pe acest forum. Pentru toate detaliile necesare ( mult prea complexe si lungi ca intindere pentru acest suport ), dati-mi va rog un mail la adresa forumuldelaneptun@yahoo.com .
  1. Nu cred ca eu am sugerat cumva abandonarea Moldovei, ‘militar’, in bratele ursului’, desi, admit, acolo este nodul problemei….
  RASPUNS 1. : AM INTELES PERFECT. AM INTUIT INSA SI LIPSA DE PERSPECTIVA.

  2. Si ce se va intampla pana la urma cu cuiul lui Pepelea, Transnistria?
  RASPUNS 2 : DACA D-NUL IARU A „CORPORALIZAT” ATAT DE PLASTIC MOLDOVA ( „ PLANETA MOLDOVA „….), DE CE NU S-AR PUTEA LA FEL IMAGINA SI PLANETA TRANSNISTRIA…RATIONAMENTUL MEU AR FI :
  -- ROMANIA ( DIN OCCIDENT ? ) : UE / NATO
  -- MOLDOVA ( DIN ROMANIA….) : UE / RUSIA # AICI E „RUPEREA ISTORICA”….A STATUS QUO-ULUI….
  -- TRANSNISTRIA ( DIN MOLDOVA ) : UE / RUSIA
  INTRODUCAND IN ECUATIE SI TRANSNISTRIA, SCAPA SI „URSUL” DE O PROBLEMA , TRANSNISTRIA- ECONOMIE, CARE NICI LA EL ACASA ( RUSIA- ECONOMIE ) NU ARATA BINE…IAR UE, SUA…NU TOT INCEARCA SA NEGOCIEZE CU RUSIA , PE TEME ECONOMICE, PETRODOLAROASE ( PENTRU RUSI, DIN PERSPECTICA OCCIDENTULUI, MERGE CHESTIA „ CORECT POLITICA” CU „PORTOFELUL SI SECURITATEA” ? ) ? DE CE N-AR VENI SI ROMANIA-MOLDOVA-TRANSNISTRIA, RUSIA CHIAR, CU O CONTRAOFERTA ?

  3. Vom gasi o solutie sa clamam nervozitatea Rusiei, legitima pana la urma daca privim lucrurile si din perspectiva lor?
  RASPUNS 3 : IDEM CU CEL DE LA NR. 2.

  4. Si mai am cateva intrebari. Ati introdus un termen nou pentru mine, “cor-polarizare”. Ghicesc cate ceva din context, dar mai bine nu vreti dvs sa explicati?
  RASPUNS 4. CORPOLARIZARE, DE LA „CORP”. DACA ARTA A IMPRUMUTAT DE LA STIINTA (DE)TERITORIALIZAREA ASOCIIND-O CORPULUI, NU VAD DE CE STIINTA NU AR PUTEA IMPRUMUTA DE LA ARTA (DE)PERSONIFICAREA SAU (DE)CORPOLARIZAREA TERITORIULUI. AM IMAGINAT ACESTEA FIIND PUTERNIC IMPRESIONAT DE ESENTA STRUCTURALISMULUI LA CLAUDE LEVY- STRAUSS CARE CONSIDERA CA PROCESELE SUNT MAI IMPORTANTE DECAT OAMENII, MENTALITATILE….IN CAZUL BASARABIEI, STAPANIRILE SUCCESIVE AU GENERAT PROCESE ATAT DE DURE, INCAT AU MODIFICAT RADICAL OAMENII, MENTALITATILE ( CU REFERIRE LA ACEL 10 % AL LUI O’NEILL.)…CRED CA SE NECESITA, O NOUA PERSPECTIVA, GLOBALA, DEPASIND GRANITELE NATIONALE, SI DIN ASTFEL DE MOTIVATII….GANDIND „NATIONAL” TOATE 3 „VINOVATELE”, ROMANIA, MOLDOVA, TRANSNISTRIA, VOR FI INTOTDEAUNA „FAPTASE” ( DIN COMENTARIUL 84 LA POSTAREA D-LUI DT DIN 26 AUGUST 2009 )….SI DACA „FONDURILE STRUCTURALE „ EUROPENE PAR A FI EXTREM DE GREU DE ATRAS, MA TEM CA „ CELE GLOBALE „ SUNT IMPOSIBIL, SI DE IMAGINAT, DACA NE VOM „JUCA”, DOAR IN „REGISTRU PROPRIU” CU MARILE INTERESE GEOSTRATEGICE DIN ZONA….MI-E CA ACEST REGISTRU PROPRIU UNOR NECESITATI ALE STATELOR GEN ROMANIA, MOLDOVA, TRANSNISTRIA…, DEJA AU AJUNS NISTE „ FILTRE DE SCURTA DURATA „ ( DIN ACELASI COMANTARIU 84, CONCEPT AL FENOMENOLOGULUI GERMAN BERNHARD WALDENFELS )
  PE DE ALTA PARTE, REVALORIFICANDU-L PE S.HUNTINGTON, EXTINZANDU-I TEORIA, S-AR PUTEA TOTUSI IMAGINA SI O ETAPA LA NIVELE NATIONALE. TREBUIE INSA SA NU MAI FIM PRIVITI CA „FAPTASI” !!! IRATIONALISMUL ( SAU DIN CONTRA, RATIONALISMUL ISTORIC….) SOLICITAT EROIC DE PERSONALITATI CA PAUL GOMA ESTE INCANTATOR. MAINE M-AS PREZENTA…MA TEM INSA CA POIMAINE SOARTA ROMANIEI, BASARABIEI, TRANSNISTRIEI, VOR FI MULT MAI GRELE…SE MAI POT FACE POLITICI DE ALIANTE, DE BLOCURI, ETC…, CA UN STAT MIC SA-SI POATA IMAGINA VREUN CASTIG ( SI CELE ISTORICE S-AU DOVEDIT EFEMERE, DE MULTE ORI, CHIAR „STRATEGICE”, VORBA LUI „NEA’ MITICA”, AJUNS SI SISTEM DE REFERINTA „GLOBAL” ACUM…….) ? STATELE MICI AU MAI RAMAS , IN OPINIA MEA, CU O SINGURA SANSA : ACEEA A LEGITIMITATII LOR DE A-SI GESTIONA SINGURI POLITICILE, ATAT TIMP CAT DE LA BRUXELLES SAU DE LA WASHINGTON S-A DOVEDIT CA DOAR GENEREAZA MIGRARI DE PERSOANE SAU CAPITALURI…PE LANGA CELE ALE INSTITUTIILOR, CARE, „AU VOIE” DE LA „PRIMARIA GLOBALA”, CUM AR SPUNE D-NUL PAUL GOMA…..

  5. Apoi, intr-o postare mai veche, ati mentionat pe Anghel Rugina. Stiti dvs mai multe despre “secretul” sau? Eu stiu foarte vag ca, pin anii ‘90, el propusese, ma rog, asa se zvonea, endorsarea leului cu argint pentru intarirea monedei/evitarea inflatiei?!
  RASPUNS 5. VA RASPUND CA SI CONSULTANT DE INVESTITII AUTORIZAT DE C.N.V.M. PRIN 1997….TEHNIC, METODA LUI RUGINA ERA IMPOSIBIL DE APLICAT ATUNCI, CA SI ACUM DEALTFEL….DACA AM FI DEZBATUT-O INSA IN ROMANIA IN MOD REAL, NE-AM FI DAT SEAMA CA A ASTEPTA DE ALTE STATE SA EMITA MONEDA SI NOI SA O FOLOSIM, ERA ATUNCI SINUCIDERE CURATA ( VEZI REZERVELE MARII BRITANII FATA DE EURO, BATALIA DINTRE EURO SI DOLAR, ETC…). ACUM, CA „AM FOST SINUCISI DEJA”, RAMANE SA NE MAI VALORIFICAM MITUL LUI DRACULA CU AI SAI „MORTS –VIVANTS”… INTRE TIMP INSA, UE A RIDICAT „SINUCIDEREA” LA NIVEL DE REGULA GLOBALA, CEEA CE I-A ANULAT , FORMAL, EFECTUL DISTRUGATOR. PENTRU CA ANULAREA SA FIE PRACTICA PENTRU ROMANIA, TREBUIE INSA SA FRUCTIFICAM ACEST LUCRU….ALTFEL „SINUCIDEREA „ VA CONTINUA…

  6. L-ati mentionat/elogiat apoi pe Manoilescu. Sa fie semn ca va ingrijoreaza globalizarea? Chiar sunt numai urechi! : )
  RASPUNS 6 NICI MIHAIL MANOILESCU NU A FOST ANTI-GLOBALIST, DIN CONTRA ! DOAR CA EL A ALES GRESIT TABARA….ACUM INSA, NOI TREBUIE SA ALEGEM LUPTA PENTRU A DEMONSTRA LUMII INTREGI CA NU EXISTA DOUA SAU MAI MULTE TABERE….MIHAIL GORBACIOV INCEPUSE ODATA… SI NU CRED CA I S-A OPUS RUSIA…..VAD GLOBALISMUL CA PE O OPORTUNITATE, NU CA PE O AMENINTARE…SI PENTRU ASTA INSA, TREBUIE SA NE FRUCTIFICAM CALITATEA DE MEMBRII NATO SI UE…..

  Cu stima,
  DD

 • Lynx

  @Dl Iaru
  Fiindca ati revenit, cu speranta ca poate veti citi aceste randuri candva, va sunt datoare cu niste scuze.
  Desi mi se paruse atunci legitim in contextul de acolo sa dau o replica ‘dura’ celor spuse de dvs, forma in care am pus-o insa a fost nu doar pripita, disproportionata ci si necuviincioasa, o gafa! Deci, va rog sa acceptati scuzele mele, nu pentru absolvirea mea — stricaciunea s-a facut, vorbele au fost rostite — ci penru a va oferi satisfactie public, daca se poate. Reactia mea grabita a fost strict la cele spuse de dvs acolo, dar viza si acei intelectuali care, asa cum spunea si dl Tudoran pe undeva, se plimba prin lume — si e foarte bine ca o fac — sa vada ceea ce au tanjit amar de ani; unii au oferte de burse si studii de prestigiu, dar solzii tot nu le-au cazut de pe ochi. Nu va cunosc in definitiv decat din scrieri/interviuri, desi am avut placerea sa cunosc cativa ‘optzecisti’. Am adaugat acest amanunt pentru a spune ca, desi ceva mai tanara, totusi nu atat de tanara incat sa fi uitat anii de groaza de sub Regim, plus rude disparute la Canal, plus oameni dragi care au suferit puscaria ori hartuiala/amenintarea cu . . . etc. Nici macar nu sunt suporter Basescu, Doamne fere!!! Pur si simplu presupun ca ne aflam pe pozitii diferite, nu neaparat si nici intotdeauna opuse fata de diversele probleme, cum imi pare ca dvs credeti. Inca o data, va rog, acceptati scuzele mele.

  Imi pare sincer foarte rau pentru dl Tudoran, fata de care am un deosebit respect, si caruia, de asemenea, se adreseaza aceste scuze, daca am contribuit si eu la atmosfera de pe blog. N-a fost aceasta intentia, nici o clipa! Sper sincer ca eventual se va gasi o formula de dialog inclusiva mai curand decat exclusiva, chiar daca uneori cu “nabadai”. Altminteri, ce rost ar mai avea oferta unei ‘mese rotunde’ ?! Ori poate am inteles eu gresit . . .

  Am inteles insa abia mai tarziu cele spuse de dl Tudoran in alta parte. De aceea, ceea ce spun aici cred ca trebuia spus ca sa pot pleca cu inima mai impacata. Tuturor urari de bine.

 • Florin Iaru

  Lynx #36
  O fi. Nu ştiu despre ce vorbiţi. Pe cuvînt. Am să caut, să mă supăr. Iar dacă sînt scuze exprimate politicos (deşi, repet, nu-mi aduc aminte de ce), e şi mai politicos să spun că mi-a trecut (deşi nu mi-a trecut, că nu ştiu ce!).
  Cum să mă fac înţeles? Accept o admonestare, chiar şi o acuză (poate e nedreaptă, dar sinceră), dar în clipa în care reaua credinţă e un modus vivendi, trag obloanele. Pentru numele lui Dumnezeu, nimeni n-a salvat lumea, de ce aş crede că sînt eu cel chemat să facă lumină? Fiecare să-şi construiască lumea în care se simte bine.
  P.S.: Am să caut, totuşi… 🙂

 • constantin constans

  Ce complicata era viata pe vremuri DOMNILOR.

  EU CHIAR NU MAI INTELEG NIMIC.

  http://www.jurnalul.ro/stire-special/a-pus-pe-jar-securitatea-519392.html

 • Florin Iaru

  constans #38
  Nici eu.
  Doar că pot face nişte remarce simple. Un dosar de urmărire nu probează automat statutul de victimă al urmăritului. Mulţi informatori au fost, la rîndul lor, urmăriţi, pentru că Securitatea nu dpunea, cred, turnătorului: “Pe ăsta nu-l urmări!” Se turna la grămadă. Apoi, aceeaşi Securitate adora informaţia din mai multe locuri. Încrucişată, ea era valabilă exact în măsura în care se putreau proba afirmaţiile din două surse. Ca azi! 🙂 Şi era bine, chiar dacă semnaseşi cu dracu’, să te simţi, totuşi, un pic strîns la beregată de ameninţarea aia difuză.
  Ce am auzit eu despre acest domn nu are nici o importanţă. Faptele vorbesc, în cazul ăsta, dosarele!

 • caraiman
 • Dorin Tudoran

  @ Lynx # 36

  Daca este un lucru ce poate tine in viata acest “taifas” acela este disponibilitatea noastra de a cere, din cand in cand, scuze celor fata de care un comentariu al nostru a fost nedrept — cu sau fara intentie.

  Ce nu inteleg, Lynx unde si de ce trebuie sa plece; sper ca nu te referi la a pleca der pe acest blog.

 • Dorin Tudoran

  Florin Iaru # 33

  Nu gropile sunt cele mai neplacute prezente in Romania; fireste, nici ele nu sunt o placere, dar…

  Daca Moldova se va indrepta, inca o data, spre “alegeri anticipate”, realitatea va “complica” foarte tare scrisul comentatorilor ce se ocupa de regiunea in care se afla si Republica Moldova.

 • Dorin Tudoran

  Dezideriu Dudas # 28

  Inainte de orice discutie privind posibilitatea reintegrarii Moldovei intre hotarele Romaniei (proiect aflat, nu doar azi, ci chiar mai der mult, la granita intre suprarealism si literatura fantastica) esentiala este stabilirea unui climat propige dialogului, schimbului de opinii civilizat, circulatiei oamenilor si ideilor fara suspiciunea de fiecare clipa etc.

  Iata un proiect ce pare — deocamdata si mai ales la Chisinau — o “idee ce poate sa mai astepte”…

 • Dorin Tudoran

  @ constantin constans # 38

  Constans,

  Uneori, nici vecinatatea eternitatii (in cazul de fata cimitirul Père-Lachaise)nu ne ajuta prea mult sa intelegem unele lucruri.

  Saptamana buna!

 • caraiman
 • Dorin Tudoran

  @ caraiman # 44

  M-am uitat. Interesant textul dlui Turcu.

  I-am lasat dlui Turcu un scurt comentariu pe blogul dlui Roncea. Astept continuarea si finalul interventiei dlui Turcu si ii voi raspunde cum se cuvine — linistit si la obiect.

  Dlui Romosan, n-am ce sa-i raspund. Mai asteptam. Deocamdata imi datoreaza … un raspuns; la o intrebare mai veche si, in fapt, singura care ma intereseaza in legatura cu intreaga sa “dosariada”.

  Celelalte “miracole” ale vietii sale nu fac obiectul atentiei mele in acest moment.

  O saptamana buna!

 • constantin constans

  @44

  ROMOSANKA A INTRAT IN CALDURI?????????
  Cum e turcu’ şi pistolu’!

 • Radu Humor

  Este interesant si surprinzator sa aflu chiar din interiorul sistemului, lucruri pe care doar le banuiam 💡 :
  In momentul atingerii masei critice intr-un sistem politic, prima institutie care-l va abandona, va fi Securitatea 8)
  Cu siguranta ne aflam iar intr-o asemenea situatie data, si tot cu siguranta, iata, Serviciile(deocamdata nu toate) au inceput sa-l paraseasca.
  Acuma urmeaza sa ma dumiresc cine, si de ce a fost ales :roll: , conform regulii :
  ” Eu v-am ales pe dvs, si nu vice-verso !”

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor #47

  Pe cine spuneti (credeti) ca au “inceput
  sa-l parasesasca Servicile”? Sunteti un piculet prea … eliptic.

 • Radu Humor

  @Dorin Tudoran #48
  Persoanele de fata se exclud…..
  Putintica rabdare 😉
  ( asta apropo de”piculet” )

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor #49

  M-am “linistit”, Radu!

  Da, marelel semn rau pentru SISTEM este cand il parasesc serviciile.

  Cine pe cine paraseste acum, e greu de stiut.

  Tot ce stiu este ca pe mine nu are cine sa ma paraseasca, fiindca nu sunt parte nici din SISTEM (ca sa ma paraseasca servicile), nici din SERVICII (CA SA MA PARASEASCA SISTEMUL).

  Cand va fi terminat de spus tot ce are de spus, ii voi raspunde dlui Turcu. Nu avem nimic de impartit. Tot ce avem de facut este sa clarificam citeva (mai multe?) confuzii/neintelegeri.

  Cu cat sunt mai lipezi lucrurile, cu atat este mai respirabil aerul din jurul nostru.

 • Maria R.

  Indraznesc sa intervin:tocmai am terminat de citit cele 5 volume ale lucrarii lui Alex.Mihai Stoenescu”Istoria loviturilor de stat in Romania”,in care ultimele doua sunt consacrate evenimentelor din Dec.’89(le zic asa ptr.ca trebuie sa fie mare eveniment sa alerg eu pe “floaster”in orasul meu,pupandu-ma cu necunoscuti !ce prostovana!).
  Ei bine,exact acest lucru il reitereaza autorul:Securitatea l-a abandonat pe Ceausescu.
  Mie una putin imi pasa cine l-a abandonat sau nu:ceea ce imi staruie in minte este faptul ca pe ura din anii aceia nu am reusit sa cladim nimic.
  Nu avem nici un proiect,traim si atat.
  Iar Moldova de peste Prut…
  I-am auzit pe multi,anii acestia,ba ca ce ne trebuie moldovenii care sunt saraci,racketi(??),ba se faceau poduri de flori-ei si?
  Un stat cu adevarat in randul lumii,asta ar fi trebuit edificat,iar restul poate incepea sa se inchege.
  Scuze pentru stangacia ideilor.

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 51

  Nu vad nici un fel de stangacie a ideilor in mesajul dvs.

  Istoria loviturilor de stat in Romania s-ar putea sa fie chiar mai complicata decat ne spune dl Stoenescu in lucrarea sa.

  Asupra unor detalii extrem de importante exista pareri diferite de cele ale dle Stoenescu fie si in privinta lui decembrie 1989 si ce i-a urmat…

  De-ale Istoriei…

 • constantin constans
 • Dorin Tudoran

  @ constantin constans # 53

  E mai fierbinte de cat ne asteptam si s-ar putea sa devina chiar si mai fierbinte.

  Cat adevar vom putea culege din acest terci tinut sub foc — cum se zice — continuu, greu de spus.

  Tot ce se intelege este ca, dincolo de vanitatea si aspiratia de a fi # 1, exista ceva cu mult mai dramatic: o lupta pe viata si pe moarte, in care cetatenii Romaniei ( si cei ce vor iesi la vot, si cei ce nu vor iesi)pot deveni, usor, “victime colaterale” ale unui razboi, caruia nu i se spune inca “razboi civil”, fiidnca lipsesc inca cei ucisi pe strada.

 • Radu Humor

  SPP si STS se reorganizeaza 8)

 • Radu Humor

  “A doua previziune facuta de mine( Liviu Turcu ) inca din luna iunie 1989 in conversatiile cu analistii specializati pe tema Romaniei a fost ca pentru a supravietui va incerca in extremis modelul izolarii, alternativa viabila fiind miscarea de strada indifferent de natura detonatorului.”
  Nu vi se par cunoscute scenariile 8) ?!

 • constantin constans

  EU ,,CETATEANUL TURMENTAT,, CE SA MAI INTELEG?????(asa ca amuzament..n’ASA?)

  PATRICIU vs.BASESCU

  “Va sfarsi rau nu numai in afara politicii”
  (aici se vorbeste STIL REZERVIST COSA NOSTRA)

  fostul presedinte E.CONSTANTINESCU:

  Această combinaţie stranie dintre reprezentanţi ai fostei elite anticomuniste, foşti colaboratori ai Securităţii demascaţi în funcţie de interesele momentului (vezi cazul Stolnici în momentul refuzului de a-l urma pe Theodor Stolojan în PDL), agenţi acoperiţi din presă ai serviciilor de informaţii a căror existenţă a fost recunoscută oficial de către aceştia şi „postaci“ de pe Internet din aşa-zisele gherile digitale plătite la bucată a fost pilonul de rezistenţă al preşedintelui Traian Băsescu în toate manevrele sale de construire a unui sistem politic bazat pe presiuni, şantaje şi diversiuni.
  (aici vorbeste STIL REZERVIST ROMOSANKA…KA in calduri )

  LIVIU TURCU:
  ,, eu v-am ales ca interlocutor al interviului si nu vice-versa si asta din doua motive: primul a fost acela ca stiindu-va biografia, dar si ce vi s-a intimplat in tara in confruntarea cu autoritatile fostului regim, ati reprezentat pentru mine in pofida faptului de a nu ne fi cunoscut personal ‘un aliat politic natural’; al doilea motiv a fost unul de ordin tactic: fiind scriitor si cunoscut deja in urma confruntarii cu autoritatile romane drept dizident aveati deja audienta la segmentul opiniei publice care ma interesa foarte mult: cel al intelectualitatii literare considerat de altfel de occidentali ca potential detonator al unor schimbari socio-politice de substanta in Romania;,,

  (aici se vorbeste STIL securistul ((agent 000000000000000….actualmente rezervist)FRUSTRAT))(asemanarea cu securistul HAIDUC este frapanta)ACESTI DOMNI NU REUSESC SA SE DEBARASEZE DE REFLEXELE ALEAAAAAAAAAAAAAAA . si iar .

  o saptamina BUNA domnule DORIN TUDORAN
  si DOAMNE AJUTA!

 • Dorin Tudoran

  @ constantin constans # 57

  Cum am spus: sa asteptam ca dl Turcu sa spuna tot ce crede de cuviinta. Apoi ii voi raspunde -- ii voi da dreptate acolo unde cred ca are dreptate; il voi contrazice unde cred ca se inseala; si, asa, de amoru’ artei, ii voi pune si eu citeva intrebari.

  Poate in felul acesta chiar se (re)infiripa intre dl Turcu si subsemnatul un dialog.

  Cum tot ii plac dlui Turcu bancurile cu Radio Erevan, daca nu, nu.

 • victor L

  Dupa cite scenarii scoatem pe piata ma mir ca simtem nulitati la romane politiste.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 59

  Degeaba cred unii din noi ca “Viata bate filmul”. Cel putin uneori, filmul revine in forta.

  Dar, cum spuneam, pana nu vad tot ce are de spus dl Turcu, nu vreau sa comentez doar de dragul… comentariului.

 • D-le Dorin Tudoran,

  Scuzati-ma ca postez off topic si ca, mai mult, reiterez o chestiune la care m-am mai referit pe blogul dvs.

  De ce credeti ca, in Romania, nu s-a facut niciun pic de lustratie anticomunista? Si, cand spun lustratie anticomunista, ma gandesc nu doar la lustrarea clasei politice, ci inclusiv la lustrarea corpului judecatoresc, a ziaristilor si reprezentantilor societatii civile (ii am in avedere pe formatorii de opinie). Lustratia s-a aplicat in toate tarile ex-comuniste, de la fosta Germanie de Est, la Macedonia si Albania. Exista mai multe analize comparative, bine documentate, pe aceasta tema.

  De ce nu au vrut politicienii nostri lustratie este usor de inteles, dar de ce nu au vrut-o nici reprezentantii societatii civile mie mi-e imposibil sa-mi explic fara sa alunec in speculatii cel putin obscure. S-a spus, la un moment dat, ca ideea lustratiei ar fi fost scoasa de pe agenda intelighentiei fiindca procesul in sine ar fi unul nedemocratic si anticonstitutional. Totusi, Constitutia din 2003, la art. 53, stipuleaza posibilitatea restrangerii exercitiului unor drepturi/libertati, daca respectiva masura vizeaza “apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor” etc.

  Daca am fi avut lustratie, acum am fi avut o alta arhitectura de putere, o alta arhitectura a spatiului public, cu alte tipuri de discurs (si un alt fel de blogging), o alta arhitectura si dimensiune a serviciilor secrete si chiar o cu totul alta arhitectura urbanistica (ceea ce nu e chiar atat de lipsit de importanta cum ar putea sa para).

  Cu multumiri anticipate,
  Pro DOC

 • Dorin Tudoran

  @ Pro DOC # 61

  Ca intotdeauna, exista doua raspunsuri: unul lung si unul scurt. Cel lung este prea detaliat pentru un raspuns pe blog. Cel scurt este:

  In realitatea, nici o formatiune politica din Romania post-decembrista nu a dorit pana la capat, nu a avut vointa politica necesara votarii unei Legi a lustratiei. Au existat si vor exista “lustrabili” in toate aceste formatiuni si nimeni nu a vrut sa-si sacrifice “lustrabilii”.

  Accidentele de parcurs au condus la fundaturi si mai teribile: cazul dnei Mona Musca este edificator. Domnia sa devenise o campioana a ideii Legi lustratiei, cand ne-am trezit cu informatia care a scos-o pe dna Musca din viata politica de varf. Dna Musca deranja in acel moment prea multa lume…

  Daca am fi avut o lege a lustratiei, nu stiu daca s-ar fi… aplicat. “Ce e lege, nu-i tocmeala” e “o vorba romaneasca”, dar nu s-a aplicat, mai niciodata, tocmai in… Romania.

  Daca s-ar fi aplicat, multe pozitii in stat si in guvern ar fi ramase… libere.

  Eu, unul, am semnat nu demult, un alt apel in favoarea unei Legi a lustratiei, chiar daca, sincer vorbind, nu cred ca o asemenea legea va veni foarte curand, cum nu sunt sigur ca atunci cand va apare raul ce s-a facut in lipsa unei asemenea legi va mai putea fi indreptat.

 • Ce mai chirăie de fericire cozile de topor: “L-au părăsit serviciile! L-au părăsit serviciile!”
  Vrabia Mihai Viteazu’,…băeți.

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick # 63

  Riddick,

  Eu tot nu inteleg cine a fost parasit de Servicii.

  Mi s-a parut ca Radu se referea la SISTEM, nu neaparat la persoane. Or, Serviciile sunt si ele parte a SISTEMULUI, nu?

  Ma rog, SERVICIILE …paralele nu prea stim cat apartin SISTEMULUI si cat apartin PARA-SISTEMULUI, ca de aceea se si numesc PARALELE, nu?

 • @Dorin Tudoran #62

  Va multumesc pentru raspuns.

  Despre lipsa de apetit pentru lustratie a partidelor cred ca nici nu mai e cazul sa discutam. Fiecare formatiune politica a cautat, in clasicul stil romaneasc, sa introduca in draftul legii chichite prin care sa-i scoata din politica pe lustrabilii celorlalti si sa-i puna la adapost pe lustrabiliiproprii. Nu a existat o negociere rationala pe proiect.

  Pana si cazul d-nei Mona Musca e mai putin important in dinamica demersului -- s-au mai vazut cazuri in care procesul politic, in cursul desavarsirii lui, si-a devorat autorul (primul exemplu care-mi vine in minte e Gorbaciov).

  Important e de raspuns insa la intrebarea de ce nu au pus elitele intelectuale suficienta presiune pe politicieni pentru adaptarea unei legi a lustratiei. Au existat cel putin doua momente propice: dupa condamnarea comunismului in parlament si dupa suspendarea presedintelui. In ambele momente “istorice” T.B a promis ca se va implica in adoptarea legii ( care -- nota bene! -- a trecut de Senat, impotmolindu-se la Camerei Deputatilor , camera decizionala in acest caz). In ambele momente, intelectualii apropiati presedintelui ar fi putut sa-si conditioneze sprijinul politic pentru presedinte de finalizarea legii. Aveau toate mijloacele pentru a o face. Acces la mass-media, logistica institutionala, anvergura intelectuala si -- la momentele respective -- inca foarte multa autoritate morala. Dar tema lustratiei parca pur si simplu disparuse din memoria lor, ca si cum cineva dar fi dat un “delete” irecuperabil celui mai important fisier din dosarul anticomunismului.

  Din aceasta perspectiva, cred ca lipsa de vointa politica a intelectualilor prezidentiali este chiar mai blamabila decat lipsa motivatiei pentru lustratie a partidelor politice.

 • Florin Iaru

  Pro DOC #65
  Răspunsul e simplu. Dar, mai întîi, hai să vă întreb: cum definiţi dvs. elita intelectuală? Elita asta are o singură opinie? O singură ideologie? O identitate comună?
  Deci, în ’90, cînd totul era cald şi fierul bun de bătut, poporul a votat masiv exact partidul care era ÎMPOTRIVA legii. Glasuri de intelectuali care să ceară aplicarea Punctului 8 de la Timişoara au fost, şi nu puţine, numai că noua putere avea şi ea de partea ei intelectuali “rafinaţi” (R. Theodorescu, E Simion, A Buzura ş.a.), care aveau aceeaşi îndreptăţire să-l susţină frenetic pe fostul preşedinte împotriva lustraţiei. Care era intelectualitatea “bună” şi care “cea rea”? La fiecare propunere răsărea o contrapropunere. Nu era asta esenţa democraţie? Nu majoritatea hotăra? Din păcate, da. Mama ei de majoritate imbecilă!
  Preţul plătit a fost, în schimb, foarte mare: o ţară complet bulibăşită. Dar a meritat, nu? Intelectualii obedienţi şi-au primit plată regală (deşi prezidenţială).
  Nu mă pot împiedica să constat aceeaşi fervoare, aceeaşi iluminare şi o patimă echivalentă la actualii partizani. Şi cam aceeaşi plată pentru serviciile prestate.

 • Dorin Tudoran

  @ Pro DOC # 65

  Scrieti: “In ambele momente, intelectualii apropiati presedintelui ar fi putut sa-si conditioneze sprijinul politic pentru presedinte de finalizarea legii. Aveau toate mijloacele pentru a o face. Acces la mass-media, logistica institutionala, anvergura intelectuala si – la momentele respective – inca foarte multa autoritate morala.”

  Cum v-as putea contrazice?

 • Eddy

  @DT 50,54
  @Maria 51
  Nu stiu daca se poate vorbi de sistem in Romania, in sensul de organizare de stat, cu strategie, mijloace, in interesul cetateanului, dar de Servicii, da. Practic, ele conduc, decid, si sunt diverse, clanice, si implicit in conflict de interese. Nu exista, practic, un jurnalist, politician, independent, ca un electron liber, ci doar grupari, conexiuni, afinitati nu pot sa spun, din cauza conotatiei pozitive. Restul este literatura, e drept ca la noi se face multa (literatura..), nu se dezbate propriu-zis, ca sa rezulte vreo solutie concreta si viabila. Darul innascut, probabil, al romanilor de a vorbi la infinit, ametitor, in cerc, sau mai exact, in piua, se manifesta astazi ori prin reglari de conturi personale in piata publica, ori prin schimburi de delicatese intelectuale (ah, snobismul la romani..!), ceea ce pentru o tara care se duce la fund, sa fim realisti, este o performanta. De fapt, situatia in Romania este mai dramatica decat inainte de evnimentele 89, pentru ca mai periculoasa. Si nu se vede nimic, nu se intrezareste nimic, ma uit in jur si ma minunez, parca poporul acesta nu mai produce decat exemplare degenerate care sa-l reprezinte. Din ce in ce mai degenerate..Imi amintesc de un joc electronic de strategie, se construia o asezare, trebuia sa treci la nivelul superior si se cereau oameni..

 • Tony

  @Pro DOC / 65 -- Lustratiile le fac invingatorii impotriva invinsilor nu invingatorii impotriva lor insisi. Am impresia ca tu vorbesti despre o ipotetica lustratie facuta de martori impotriva beneficiarilor extragerii castigatoare la loteria nationala din 22 Decembrie 1989. Pai… ce rost are o asemenea intrebare? Aaaa… Am inteles!

 • constantin constans

  @66FLORIN IARU,

  A+

  ,,Nu mă pot împiedica să constat aceeaşi fervoare, aceeaşi iluminare şi o patimă echivalentă la actualii partizani. Şi cam aceeaşi plată pentru serviciile prestate.,,

  SI IN DEBARALELE ,,PRIVATE,,??????????

 • constantin constans

  @67,65
  DAC.(deacord + cei din debaralale ,,PRIVATE,,)

 • Maria R.

  In limita propriei mele gandiri,cred ca societatea aceasta atat de atomizata,lipsa cronica a dialogului real intre noi,lipsa dramatica a unui proiect care sa ne adune cat de cat,adica toata existenta asta cumva fara orizont,se datoreaza in principal deceniilor de obedienta si tacere si ura.
  Continui sa cred ca daca in 1944/45 nu ni se stramba destinul,am fi fost o altfel de societate.
  Imi pare foarte rau ca toata bulibaseala din acesti ultimi 20 de ani greveaza viitorul celor care s-au nascut cu putin inainte de 1989,si dupa 1989.
  Poate sunt o naiva,dar cred ca avem o anume responsabilitate fata de ceea ce lasam in urma,nu numai in plan personal.
  Si,intr-adevar,fac parte dintre prostovanii care au votat in 1990…Apoi Conventia,apoi pe dl.Iliescu ptr.ca nu prea stiu cum sa-i iau pe cei cu probleme psihice.
  Dupa care,nu m-a mai interesat fiindca am inteles definitiv ca nici eu nu-i interesez pe cei care imi cer votul.
  Avem vieti cu totul paralele,atata doar ca EI traiesc din impozitele platite de mine,deci tot o prostovana raman.

 • #66
  D-le Florin Iaru,

  De acord cu constatarea din finalul postarii dvs.! 🙂

  Cat despre definirea elitelor intelectuale, nu intamplator am folosit si termenul de intelighentie -- acea parte a elitei carese defineste prin diferenta specifica (pozitiva) ca e progresista, altruista, europenist-integrationista (deci “buna”). Simplu, ma refer la partea elitei care a preluat “programul” Pietei Universitatii si, implicit, al Proclamatiei de la Timisoara.

  Desi declarativ de stanga, intelectualii apropiati de Ion Iliescu (mentionati de dvs.) au profesat in anii ’90 un conservatorism onctuos, exasperant din punctul meu de vedere (asadar, aceea era intelectualitatea “rea”) . Dar tara i-a votat pe “rai” si asa s-a facut de-am pierdut noi atatea trenuri. Cand, in sfarsit, le-a venit randul si alor nostri, am constantat ca, desi ne-am urcat in tren, ne-am trezit in garnituri deraiate prin balarii.

  Vorba dumneavoastra: care-i “buna” si care-i “rea”?

 • @Dorin Tudoran #67

  Multumesc. 🙂

 • @Tony #69

  Asa e, doar suntem un popr de invingatori! 🙂
  Totusi, altii au invis parca mai bine:

  http://www.sferapoliticii.ro/sfera/120-121-122/art20-laviniastan.html

 • @Tony #69

  Asa e, doar suntem un popor de invingatori. 🙂
  Altii insa parca au invins mai bine:

  http://www.sferapoliticii.ro/sfera/120-121-122/art20-laviniastan.html

 • Florin Iaru

  Poate că, dacă sîntem atenţi la discuţia de aici, pricepem repede şi ce e cu planeta Moldova!
  Nu-i mare deosebire!

 • Dezideriu Dudas

  I / 51 Maria R. :
  „ Indraznesc …. / …. evenimentelor din Dec.’89….ce prostovana ! / ….. pe ura din anii aceia nu am reusit sa cladim nimic…../ Nu avem nici un proiect,traim si atat. / …Iar Moldova ….. / Un stat cu adevarat in randul lumii,asta ar fi trebuit edificat,iar restul poate incepea sa se inchege. / Scuze pentru stangacia ideilor. „
  II / 52 Dorin Tudoran @ Maria R. # 51
  „ Nu vad nici un fel de stangacie a ideilor in mesajul dvs. / ….Istoria loviturilor de stat in Romania s-ar putea sa fie chiar mai complicata decat ne spune dl Stoenescu in lucrarea sa…../ „
  III / 42 Dorin Tudoran Says: @ Dezideriu Dudas # 28
  „…. posibilitatea reintegrarii Moldovei intre hotarele Romaniei …/ …. stabilirea unui climat ….. fara suspiciunea de fiecare clipa etc…./ Iata un proiect ce pare — deocamdata si mai ales la Chisinau — o “idee ce poate sa mai astepte”…/ „
  IV / 50. Dorin Tudoran @ Radu Humor #49
  „ Da, marele semn rau pentru SISTEM este cand il parasesc serviciile. / ….nu sunt parte nici din SISTEM (ca sa ma paraseasca servicile), nici din SERVICII (CA SA MA PARASEASCA SISTEMUL). / ….dlui Turcu. …..sa clarificam citeva (mai multe?) confuzii/neintelegeri. / Cu cat sunt mai lipezi lucrurile, cu atat este mai respirabil aerul din jurul nostru. „

  REF. LA : DE LA „ IAVASAUA ” LUI I.D. SARBU DIN „ ADIO EUROPA ” LA RASPUNSUL DE PESTE DECENII AL AMERICANILOR…. : „ SUA CATREROMANIA : BINE TE-AM GASIT !

  MARIA,

  AM ALES SUSRUBRICAT 4 IDEI REFERITOARE LA COMENTARIILE 51, 52, 42 SI 50. MA ADRESEZ TIE CU SPERANTA CA TI-A MAI RAMAS PUTINA „PROSTIE”, CA SA NE MAI PUTEM INTELEGE, ACUM, LA 20 DE ANI DE CAND „DESTEPTUL SUPREM AL ACELOR ANI „, BRUCAN, A PROFETIT CA NE VA TREBUI TOT ACEST TIMP SA NE REVENIM…. CRED CA S-A INSELAT ! AM RAMAS LA FEL DE „PROSTI”…. STIU CA SUNT SI IN ASENTIMENTUL D-LUI TUDORAN. Si EL SE CONSIDERA SUFICIENT DE „ PROST„, CHIAR DACA, CREZANDU-SE „DESTEPT”, A DAT ALARMA IN TOATA INTELIGHENTIA ROMANEASCA ( CEA ATAT DE APRECIATA DE D-NUL TURCU, PE CARE DEALTFEL IL STIMEZ ) CA ROMANII S-AR PUTEA SA RAMANA FRAIERI IN ISTORIE….DACA DEMOCRATIA ESTE CU ADEVARAT DEMOCRATIE, DACA ECONOMIA DE PIATA TREBUIE SA-I FIE ASOCIATA ( SI NU INVERS, NU ECONOMIEI DE PIATA TREBUIE SA-I FIE ASOCIATA DEMOCRATIA, IN ASTFEL DE CAZURI, DOAR „UN COST” SUPLIMENTAR….) ATUNCI SPIRITUL NUVELEI „PROSTII” A LUI REBREANU AR TREBUI SA FIE UNDEVA PE LA BAZA SOCIETATII DEMOCRATICE UNIVERSALE VIITOARE….
  AM INCEPUT ASA ABRUPT DEOARECE IMEDIAT DUPA CE AM (SUPRA)ARGUMENTAT ARTISTIC DAR SI GEOSTRATEGIC SI POLITIC CA ROMANIA SI MOLDOVA ( CHIAR SI TRANSNISTRIA, PRELUAND SI „ZBORUL LYNX-ULUI „…) POT AVEA DESTINE DIFERITE LA NIVEL NATIONAL DAR SIMILARE LA NIVEL REGIONAL SI GLOBAL, PLECAND DE LA LIMITARILE „PRAGMATISMULUI” SI ALE „CORECTITUDINII POLITICE”, AM DECIS CA NU E SUFICIENT SA CONSTIENTIZEZ STATELE MARI DE FAPTUL CA IPOCRIZIA LOR TINDE SA DEVINA NEMARGINITA IN FATA „ STATELOR PROASTE”…NU RASPUNDE NIMENI DACA SUNAM LA „SONERIA STATELOR MARI”….AU SUNAT „N” PERSONALITATI INAINTEA NOASTRA SI PANA LA URMA A DISPARUT SI SONERIA….A RAMAS DOAR PORTA-VOCEA DIN MANA LOR….DE ACEEA AM DECIS CA LA COMUNICAREA PERIODICA AVUTA CU D-NII :

  1. PAUL GOMA
  2. DORIN TUDORAN
  3. VLADIMIR TISMANEANU
  4. CLAUDIU IORDACHE

  SA INTRODUC IDEEA CONCERTARII TUTUROR FORTELOR ROMANESTI PENTRU UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA.

  ARGUMENTE IN ORDINE INDUCTIVA :

  ARGUMENT 1: RATIONALISMUL POLITICII PREZENTATE ANTERIOR PE DIHOTOMIA ECONOMIE/APARARE, CONSONANTA CU UE / ALIANTA CU RUSIA, LA MOLDOVA SI TRANSNISTRIA, DACA PARE INTERESANTA TEORETIC, DEVINE IMPOSIBILA IN PRACTICA DATORITA „ SPARGERII FRONTULUI „ LA NIVELUL ROMANIEI, UNDE AR FI RAMAS FORMULA UE / NATO. 1000 DE ANI ACEL NATO ASOCIAT ROMANIEI NU AR FI PUTUT ELIMINA IDEEA CA ROMANIA A RAMAS „IMPERIALISTA”….DE UNDE IMPOSIBILITATEA DEZVOLTARII CELOR 3 ENTITATI….CUM AR FI POSIBILA SI O UNITATE GLOBALA VIITOARE A REGIUNII ?

  ARGUMENT 2 : INTR-O LOGICA INVERSA „ TIPULUI ERAVAN „ ( SA PASTREZ PARFUMUL…) , „ CEL MAI DESTEPT ( STAT…) CEDEAZA”….DE ACEEA CRED CA INCLUSIV FORMULA DIHOTOMICA ECONOMIE / APARARE SI PENTRU ROMANIA, POATE FI TOT UE / ALIANTA CU RUSIA….

  ADUC „GROZAVIEI” INCORECTITUDINII TOTALE POLITICE A VIZIUNII 3 ARGUMENTE SUPLIMENTARE :

  ARGUMENT SUPL. 1 : IN CAPITALISM ECONOMIA TREBUIE SA FIE SEPARATA DE POLITICA, ASOCIATA MAI ALES POLITICII DE APARARE ( A INTERESELOR NATIONALE….). UN EXEMPLU IDEAL DE DEMONSTRATIE….

  ARGUMENT SUPL. 2 : TENSIUNEA DIRECTA SI PE FATA IN MECANISMELE DE FUNCTIONARE A UNEI SOCETATI IN MISCARE E DE PREFERAT RAZBOIULUI INVIZIBIL SI DISTRUGATOR DIN INTERIORUL SOCIETATILOR, INTRE CELE 2 TABERE GLOBALE, CU ATAT MAI MULT RAZBOIULUI GLOBAL AL TERORISMULUI SUSTINUT OCULT, CEL PUTIN DE UNA DIN TABERE…DACA E SA CREZI TOT CE SE SCRIE, NICI NU MAI STII DE CARE ( SAU DE AMANDOUA…), DESI NU CRED CA MERITA A SE FABULA PE IMPLICAREA OCCIDENTULUI IN INCURAJAREA TERORISMULUI….ORIENTUL, LA RANDUL SAU, PARE MAI DEGRABA OSCILANT IN ACEASTA PRIVINTA, MAI MULT PARAND A FI INGRIJORAT DE FAPTUL CA BINEFACERILE SISTEMULUI OCCIDENTAL PAR A FI FUNCTIONAT DOAR CAND ACESTA AVEA UN ADVERSAR OFICIAL….IN ACEST CONTEXT DE STATUS –QUO GLOBAL, NU TREBUIE SA NE MIRE VIRULENTA VULCANICA A UNOR RECRUDESCENTE ISTORICE ASOCIATE STRUCTURILOR STATALE NEASEZATE….

  ARGUMENT SUPL. 3 : „ IAVASUAUA” * LUI ION DEZIDERIU SARBU DIN „ADIO EUROPA „ PARE A FI EXACT NEBUNIA CELOR 20 DE ANI ATAT DE „PROFETIC” CARACTERIZATI DE BRUCAN….MAI MULT, TINAND CONT SI DE 11 SEPTEMBRIE 2001, „IAVASAUA” PARE A FI DEVENIT DE NECESITATE GLOBALA, SPULBERANDU-SE PUR SI SIMPLU IDEEA DE „SFARSIT AL ISTORIEI”…IN ACEST CONTEXT, O STRUCTURARE UE / ALIANTA CU RUSIA LA ROMANIA, MOLDOVA SI TRANSNISTRIA, URMATA DE O REANTREGIRE A ROMANIEI, TOCMAI PENTRU A SE GASI UN SPATIU AL CORPULUI GLOBAL UNDE SA POATA FI APLICATA O „NOUA TERAPIE” (POST -- IAVASAUA )….PARE A FI REMEDIUL, POSIBIL MIRACULOS, APLICAT UNEI LUMI IN CONTINUA CADERE….IDEEA DE UNITATE A SPATIULUI GLOBAL POATE FI SUSTINUTA TOCMAI DE IDEEA NATIONALISMULUI, CEA SUBMINATA PSIHEDELIC IN PRIMII 10 ANI ( DIN CEI 20…), IN ULTIMII, CU MAI MULTE REZERVE, PROBABIL LEGATE DE LIPSA DE PERSPECTIVA. ROMANIA POATE ANUNTA UN PUNCT TERMINUS AL NEHOTARARII….DEALTFEL, „PRINCIPIUL AUTODETERMINARII NATIONALE” FORMULAT DE PRESEDINTELE SUA W.WILSON IN 1918, AR TREBUI SA OFERE LEGITIMITATE VIZIUNII EXPUSE, NATO FIIND EXACT FORTA CARE AR TREBUI „ SA CEDEZE „ IN CEEA CE PRIVESTE ROMANIA…

  STIMATA MARIA,

  CHIAR DACA SUNA PATETIC SI BOMBASTIC, EU AM UN PROIECT ( REF. LA ”NOUA TERAPIE „ AMINTITA MAI SUS )… AM INCERCAT SI INCERC IN CONTINUARE SA PROMOVEZ CONCEPTUL DE FOND DE INVESTITII CU CAPITAL STRUCTURANT IN ECONOMIE -- FICSE, CONTRAPUS FONDURILOR DE INVESTITII OCCIDENTALE SI FONDURILOR SUVERANE ORIENTALE. PROIECTUL TREBUIE ASOCIAT UNOR ENERGII SI ABORDARI MAI AMPLE, DE ACEEA MA ADRESEZ OFICIAL TIE ACUM, ENERGIA TA CURATA FACAND PARTE DIN ACEL FLUVIU PEREN CE CURGE VESNIC PRIN SUFLETUL POPOARELOR….

  CU BINE,
  DEZIDERIU DUDAS

  PS 1 : SI „SISTEMUL” SI „ SERVICIILE „ AR TREBUIE SA FIE IN SLUJBA SOCIETATII SI NU INVERS….POATE PRIN ASTFEL DE „DIALOGURI” ( CUM INSISTA D-NUL TUDORAN IN A IMAGINA FORMULE BENIGNE …) SE VOR INFIRIPA GERMENII NOII SOCIETATI…

  PS 2 : TINAND CONT DE CONTEXTUL IN CARE NE AFLAM, VOI TRANSMITE ADRESA CATRE CELE 4 PERSONALITATI AMINTITE MAI SUS SI D-LUI LIVIU TURCU. M-AR INTERESA SI OPINIA LUI DE SPECIALIST…CHIAR DACA ACTUALELE FORUMURI NU SEAMANA DE LOC CU ACELE INTALNIRI CE AU PREGATIT EVENIMENTELE DIN ANII 1990….AM COMUNICAT DE MAI MULTE ORI CU DANSUL PE MAILURI SI CRED CA ESTE O PERSOANA ONESTA. DE D-NUL TUDORAN, CRED, CU DESAVARSIRE, CA ESTE O PERSOANA ONESTA….NEANTELEGERILE SI CONFUZIILE DINTRE EI CRED CA TIN MAI MULT DE SOCIETATE, SI AICI S-AR PUTEA SA AVEM UN CUVANT GREU DE SPUS….

  PS 3 : SCUZE PENTRU PERSOANA A II-A. AR FI IESIT PREA GREOI LA POLITETE. SI ORICUM, LA „PROSTI”, MERGE…VA ASIGUR DE TOATA STIMA MEA !

  * IAVASAUA = APARAT SPECIAL PRIN CARE SE APUCA STRANS GURA CAILOR SI LI SE APLICA FORTE MARI DE STRANGERE PROVOCANDU-LE DURERI IMENSE, TIMP IN CARE SE POT FACE ALTE OPERATII ASUPRA LOR, CAII NEMAISIMTIND ALTA DURERE….

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 69

  Vad ca ti-a prins bine odihna.

  Cred ca atingi un alt subiect, care merge “la pachet” cu lustratia: “reconcilierea”.

  Am fost acuzat de anumiti fosti tovarasei, azi -- mari domni, ca ma opun, fac tot ce pot impotriva reconcilierii.

  Tot ce am spus si spun este altceva:

  1. Da, este nevoie (ar fi fost; acum e poate cam tarzior…)de reconciliere nationala. Dar ea nu poate fi initiata ca proces de “calau”. Ea devine realitate doar daca este initiata, ca proces, de “victima”.

  Or, in Romania post-decembrista, prin reconcilierea ceruta si trambitata de urmasii celor abia inlaturati se intelegea cam cam asta: da, daca vreti, recunoastem -- v-ma pacalit, v-am inselat, am zis ca e revolutia desi era doar o lovitura de palata, dar aveam nevoie de oameni si de sange pe strada; inainte de 89 v-am facut ce v-am facut, dar, uite, acum va dam si voua ceva : Reconcilierea. Luati-o pana nu ne razdandim.

  Recunosc, eu, unul, nu am crezut — si am si mai putine motive sa o fac azi — in reconcilierea oferita victimeelor ca un dar venit de la cei ce au victimizat.

 • Tony

  @Pro DOC / 75,76 -- Multumesc pentru bibliografie. Ca popor suntem o colectie bizara de “martori” limfatici si autisti dar guralivi care nu pot invinge dar care ce-i drept nici de invins nu pot fi invinsi (nici impreuna si nici individual)! La noi, poporul, care ramane fooooarte subtire dupa ce eliminam “impuritatile” de toate soiurile (les élites intellectuelles y compris) n-a catadixit sa fure nimic din revolutie. La noi revolutia n-a fost furata, ca la altii. A ramas la cei care au facu-o. De aici si deficitul de lustratie, de la excesul de autism.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 80

  Tony, tu nu in concediu ai fost; ai fost la nunta ori botez:

  “La noi revolutia n-a fost furata, ca la altii. A ramas la cei care au facu(t)-o.”

 • @Tony # 80

  “La noi, poporul, care ramane fooooarte subtire dupa ce eliminam “impuritatile” de toate soiurile (les élites intellectuelles y compris)” e mai mult o populatie decat un popor. Pentru a fi un popor, ne lipsesc coagulantii si catalizatorii (y compris les élites culturelles, économiques, administratives, politiques, religieuses). De unde si “excesul de autism”.

 • Lynx

  @Dl Tudoran
  Va multumesc pentru bunavointa. Da, chiar aceasta am spus, ma retrag de pe acest blog, pentru o vreme macar. Din cand in cand e mai potrivit sa tacem, sa reflectam asupra celor intamplate. Oricum, dupa cum se vede, sezonul se anunta incarcat cu dezvaluiri fulminante si spectaculoase manevre in terenul politic, dar si prin alte departamente. Sa ne timen respiratia si degetele incrucisate.
  Altminteri, sincer as dori ca blogul dvs sa prinda un contur si discutiile sa depaseasca stadiul de divertisment si atacuri ad hominem. Sunt convinsa ca aveti multe de spus pentru un public dornic sa dialogheze cu dvs.
  Cu cele mai bune ganduri.

  @Dl Iaru
  Va multumesc si dvs pentru bunavointa de a raspunde.

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 79 -- Dar cine a zis ca as fi fost la odihna? Si apoi, zice cineva ca ceea ce facem aici e o munca?

  Cred ca rezolvarea teoretica a problemei lustratiei in dimensiunea ei filozofica ar putea incepe de la o intrebare mai “simpla”: putea fi evitata sau nu epoca Iliescu? Celor care raspund “nu” ar trebui sa le fie clar ca in loc de (discutia despre) lustratie ar fi fost mai utila condamnarea penala a lui Adrian Nastase & Co. Celor care raspund “da” nu le ramane decat sa vina cu o compunere: “Cum ar arata Romania azi daca la alegerile din 1900 ar fi fost ales presedinte Radu Campeanu”.

  Nu inteleg de ce vor unii cu tot dinadinsul sa considere ca soarta Romaniei post-comuniste a fost decisa prin actiuni intreprinse dupa 89 si ca starea putea fi alta prin fortarea sau blocarea unor decizii, evenimente etc atunci dupa 89.

  La urma urmei daca Dumnezeu a creat oamenii din maimute la ce ne-am putea astepta?

  Pentru mecanismele care guverneaza in profunzime sistemul social, momentul 22 Decembrie 1989 n-a fost catusi de putin un moment de discontinuitate. Post-comunismul este tot un comunism. Desigur nu in limitele definitiei marxiste ci in acord cu teoria sistemelor aplicata la relatiile inter-umane. N-asa?

  Eu cred ca epoca Iliescu nu putea fi evitata decat prin lustrare de lustra. Dar nu se facea… pentru ca avea pulover pe gat.

  In zilele noastre care se scurg inexorabil catre momentul indicat de constanta profetica Brucan eu unul m-as multumi sa fie cunoscuta in mod public lista completa a celor care ar trebui sa fie lustrati, daca ar fi sa fie. In general nu-mi inspira incredere proiectele de lege despre care nu se stie cat de cat asupra cator persoane vor avea efect. Are cineva idee cam cate persoane mai sunt de lustrat?

 • am tot urmarit aceasta interesanta discutie, si nu ma pot opri sa ”tincturez” si eu o idee !
  ”cu voia dumneavoastra …” 🙂
  http://iavaleriana.wordpress.com/2009/08/03/teoria-unificarii-spiritelor/

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 81 -- S-a tot vorbit despre revolutia furata incat pare un adevar consfintit. Prin repetitie. Orice alta formulare trebuie sa fie rezultatul unor extazuri, eventual bahice. Pai hai sa socotim babeste. Unii il acuza pe Iliescu ca ar fi furat revolutia. Dar de la cine a furat-o? Nu se stie. Cie s-o fi facut pe ea revolutia fuarat de Iliescu? Sa existe oare printre noi poeti teoreticieni ai revoltei spontane? Revolutia a facut-o esalonul doi si nu i-a furat-o nimeni. Inca. Basescu s-a scremut s-o fure nitel dar nu i-a iesit decat fâs. Pentru ca a fost penetrat.

  A esuat perestroika… pac, revolutie din esalonul doi. Daca va esua perestroika-capitalista cu ocazia crizei o sa vedem iar pac, revolutie din esalonul doi. Martori sa fie, ca revolutiile se tin lant. Acuma daca ni se va spune ca iar am furat-o asta nu se va referi in nici un fel la revolutie.

 • Tony

  Eu am vrus sa zic “cine” dar mi-a iesit “cie”. Sa aiba legatura cu cia cea de taina?

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 86
  Trec peste prostioara de la # 87 — Asta e, nu te poti abtine de la rautati/insinuari. Trebuie sa te acceptam asa cum esti; fiindca, prea ne esti drag.

  Opinia mea: in Romania au existat cateva lucruri distincte, in teorie, si amestecate de cei cu ametecatorul, in practica: a) lovitura de palat; b) revolta strazii; c) manipularea strazii spre a justifica lovitura de palat

  Ce s-a furat a fost procesul spre o revolutie. Dupa ce strada a fost folosita, palatul a stopat drumul revoltei spre revolutie. Si de aici stim ce s-a intamplat: unii au vazut mai limpede si mai devreme; altora le-a luat ceva timp sa inteleaga ce s-a intamplat. Multi tot nu vor sa accepte ca au fost folositi.

  Da, perestroika si glasnosti sunt supape prin care se evita o revolutie nu unelte post-baie de sange. Ce se va intampla, daca se va intampla, nu va avea nimic de-a face cu esuarea vreunei perestroici capitaliste…

  Depinde ce intelegi prin esalonul doi — era un esalon lung si inalt, stratificat, neomogen in intentii si inegal in mijloace.

  Desi este un diagnostic dur, eu sunt de acord cu cel ce a scris “Ma tem ca, in decembrie 1989, romanii au iesit din casa revoltati, au ajuns in strada revolutionari si au intrat in istorie fraieri.”

  Acum, chiar ma duc sa ma culc; altfel o luam de la inceput, si nu mi se pare nici instructiv, nici distractiv.

 • Dorin Tudoran

  @ Lynx #83

  Repet -- regret decizia pe care ai luat-o, dar fiecare avem dreptul de a ne urma deciziile.

  Nu stiu ce va deveni “taifasul” de pe acest blog; nu am idee nici macar daca acest blog va supravietui.

  Deocamdata, tot ce stiu este ca voi pleca in vacanta. Daca in lipsa mea blocul supravietuieste ori se topeste, vom vedea.

 • MP

  Si cand va intoarceti din vacanta?

 • Dorin Tudoran

  @ MP #90

  Intai trebuie sa aflu data exacta cand intru in vacanta; apoi ma dumiresc si in legatura cu ziua intoarcerii

 • AVP

  Uff… 😳 Cam prea multe reverente simandicoase pe acest forum, prea multe majestati limbistice, prea indesate politeturi, prea imbarligate ocolisuri condescendente ca sa aflam, in fond, ce, bre…? :roll: Ca situatia e cam alabastra la Romanica si c-o sa ne redresam (presupunand c-am fost vreodata un bobor normal, halal…) cand si-o vedea ceafa tica… ?

  Altfel, vba lu Iaru, sunt deja cam prea multe figuri p-acilisa pe care nu mai am rabdarea sa le c etesc, si anume fix pe alea ce-nvartesc la vbe goale, desi e clar ca nemic n-au a spune, pe retorii si limbutii in spume, precum si pe cativa securisti-intoxicatori-diversionisti pe care-i stie intreaga lume, dar care (lume) tace ca mortu-n papusoi despre eterna si fascinanta Secu, ei dreace-lace, mai incoace…

  Si, pe bune, bre, dle bloggere, cum naiba m-as putea supala tocmai pe domnia ta, my friend, a…? :roll: 😯

  Hai paa

 • Tony

  @MP / 90 -- Dar de ce intrebi? Oricum nu cred ca vei putea sa te sincronizezi cu Dorin Tudoran cel care si-a incheiat concediul (de la serviciu) acum doua saptamani pentru aputea intra acum in vacanta (de la blog). Trebuie sa fie destul de dificil cu un second job care nu numai ca nu-ti ofera dental plan (de vision plan nici nu mai vorbesc) dar nici macar vacanta platita. Nici nu stii daca faptul ca Dorin Tudoran se teme pentru viata blogului in absenta sa este o sensibilitate sau o vanitate, o lipsa de prevedere sau o invitatie subtila pentru cei care vin din Creta, Itaka, Antikythera, ma rog insule.

  Blogul n-are cum sa moara dar este desigur posibil sa intre in hibernare. Daca se va intampla asta (caderea in hibernare) moartea nu poate veni decat de la Dorin Tudoran care intors din vacanta s-ar putea sa abandoneze al doilea job (renuntand la simpla scoatere a blogului din hibernare) din lene, din lehamite, din cauza lipsei de satisfactii profesionale, din cauza colectivului sau din cauza crizei mondiale. Ori poate pentru ca ne va anunta ca se inscrie in cursa pentru presedentie. Indiferent cum si de ce sunt sigur ca va scrie o scrisoare induiosatoare prin care isi va anunta artistic retragerea de pe acest blog nu ca altii, banalii de fiecare zi.

  P.S. Ma amuza cumva anunturile de retragere de pe blog. Ce sunt acestea? Rautati si mici “santaje”? Promisiuni solemne ca respectivii n-or sa mai calce pe aici? Si daca le incalca ce se va intampla? Vor muri in chinuri groaznice? Si apoi, se poate presupune ca ceilalti, cei care nu-si anunta plecarea se gasesc in permanenta pe blog 24/24 si 7/7? Cu totii mai plecam si ne mai intoarcem, din cand in cand, pe blog. Liber, fara obligatii si fara promisiuni ferme. In absenta se zice ca suntem plecatii (care va sa zica morti putin). Acuma nu se cuvin parastase chiar de fiecare data. Inevitabilele plecari (indiferent cat de definitive) si reveniri (oricat de inexplicabile) isi pierd oricum semnificatia din cauza faptului ca pe blog timpul nu curge. Comentariile isi pot astepta la nesfarsit replicile, iar cand acestea sosesc, indiferent cat de mult “timp” le-a luat sa ajunga, se lipesc firesc in continuum-ul atemporal al blogului. MP sa nu-mi spui ca tu citesti orele sau datele la care sunt scrise mesajele. Si apropo, tu pe unde ai fost pana acum? M-ai speriat groaznic. Am crezut ca ai plecat definitiv pe blogul ploiestencei. Sa-i transmiti salutari din partea mea!

 • Dorin Tudoran

  @ AVP # 92

  Bine ai reaparut. Cum nu ma iau dupa vorbe, nu stiu daca sa te felicit ori nu. ma gandeam ca de ar fi fost adevarat ce s-a zis p’aci, imi dadai un semn pe “firu’ rosu”.

  Securisti-intoxicatori?

  Asa ceva chiar nu exista. Dar, cum eu ascult mereu, cu mare atentia, ce spui talica, ma gandesc sa incepem niste sedinte de “dezintoxicare’.

  AVE

 • Tony

  @AVP -- Chiar esti o natura fericita! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @Tony # 93

  Scrie Tony:

  “Ori poate pentru ca ne va anunta ca se inscrie in cursa pentru presedentie.”

  Nu ma pot inscrie in curse care nu exista, Tony. Mai verifica: nu exista nici o cursa, in Romania si aiurea, in acest an sau in altii, pentru presedentie.

  Exista, drept este, un pentru PRESEDINTIE. Ea se refera la functia de Presedinte. Prea multi candidati, asa ca…

  Functia de “Presedente” este ocupata — definitiv si pe toate blogurile — de matalutza.

 • No name

  Domnule Tudoran,
  Mă adresez Dvs., pentru că am postat deja de vreo câteva ori pe aici şi mă ruşinez la gândul că v-am invadat ograda fără să spun măcar ”Bună ziua”. Iertare pentru stângăcie! Vă salut acum, sub rugare de iertare, că, drept să vă spui, aveam de gând să citesc pe tăcute. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte mereu cu aceea de pe blog, poate n-ar fi rău să-mi iau, totuşi, inima în dinţi şi să vă spui cum văd eu lucrurile de aici, de unde mă aflu. Înşirate, ar fi cam trei:
  1. Ce caut eu pe blogul Dvs.
  2. Ce nu înţeleg.
  3. Cum văd eu fotografia Dvs. de la avatar.
  Le voi lua pe rând:
  1. De obicei, în vacanţe, mă poartă vulturul prin lume, pe tot felul de bloguri, pe tot felul de site-uri etc. ş.a.m.d. Va citesc de la început, de când am primit mesajul: ”Dorin Tudoran are blog.” Acuma, poate o să râdeţi, deşi nu-i de râs, dar prima întrebare a fost: ”Cine-i ăsta?” ”Un mare poet”, mi s-a răspuns. ”Mai dă-l încolo, zic eu, un mare poet de care n-a auzit nimeni” (apropo de girafă…). Şi sun eu un prieten: ”Domnule cine-i…? E adevărat că-i un mare poet?” ”Da! Este! Pune mâna şi citeşte-l! Nu-ţi va părea rău!”
  Ok. Da de unde să-l citesc? Vreau să vă spun că aici, unde trăiesc eu, în afară de domnul prof de la capătul firului, care bate spre 70 de ani, NIMENI n-a auzit de DT. Buuun. Mergem frumos la bibliotecă. Ioc! La aşa penurie, soluţia veşnică e netul. V-am găsit. Am citit antologia. M-am lămurit. Vin pe blog şi dau de un întreg cenaclu… Excelent, zic, aici e de mine. Dar… socoteala de-acasă…
  2. Ce nu-nţeleg? Nimic nu înţeleg din ce discutaţi Dvs. aici. Să fie cu iertare, dar nu pricep nimic mai mult decât că ar fi vorba de o… răfuială. (Poate că nu-i, da aşa mi se pare mie). Iau un singur exemplu: domnul Tismăneanu. Doamne iartă-mă, dar muritori suntem! Asta una. Apoi, omul acesta nu e nici profesor de sport, nici vânzător la magazinul din colţ, nici inginer agronom, ci, dacă bine am priceput eu, politolog! Apoi eu cred că asta-i treaba D-sale, să facă politică, să meargă pe un drum, să dea-napoi când înţelege că mere-aiurea, să fie şi cu Băsescu şi cu alţi ”…escu”, dacă nu atentează la siguranţa statului şi a cetăţeanului, că asta i-i meseria. Dacă dl. Tismăneanu ar fi scris poezie (bună/proastă, cum ar fi fost ea), l-am fi tot putut comenta, dar mă întreb oare nu cumva noi călcăm în ograda D-sale şi nu invers? Nu că spun, da numa zic…
  Altera parte, drept îi că un politician, odată ajuns la loc de răspundere, e dator să aibă grijă de cetăţeni, iar cetăţenii sunt datori să-i spună verde-n faţă ce nu-i bine.
  Cred că eu am pornit cu stângul această lectură, crezând că mă aflu pe blogul poetului Dorin Tudoran; prin urmare nu am dreptul să mă supăr, trezindu-mă pe blogul omului Dorin Tudoran, care, fără îndoială, ca orice spirit fin, îşi va fi hrănind şi el vulturul lui…
  Poate nici nu contează această nedumerire a mea, dar nuş de ce am simţit nevoia să v-o spui. Să fie pentru că…
  3. …mă înspăimântă fotografia Dvs.? Nu vă supăraţi, m-am uitat peste celelalte fotografii, v-am ascultat cele câteva conferinţe, unde nu sunteţi nici pe departe atât de crunt. Ba, aş putea spune, îmi păreţi chiar cald. Dar când văd fotografia asta de la avatar (sau cum se cheamă), să sparie gândul mieu… Mie una îmi păreţi într-o postură… inchizitorială (nu e musai să fie aşa, repet: aşa-mi pare mie). Dvs. sunteţi acolo, în lumea-lume, la adăpost; în lumea asta, unde mă aflu eu, încă e destul de rece…

  Recapitulare:
  Mă bucur să aflu laolaltă (cel puţin) 4 poeţi care (iertareee!!!) NU există în bibliotecile din zona mea. Eu voi printa selecţii din scrierile fiecăruia şi le voi lucra cu tinerii încă de la începutul anului acestuia, pentru că meritaţi. Tare mă tem însă că vă irosiţi harul în chestiuni pentru care interesul generaţiei noi este destul de scăzut. Şi aici nu cred că greşesc. Trăiţi o goană eternă după un adevăr care este al fiecăruia dintre voi şi al niciunuia: pentru că fiecare aţi fost eroi într-o vreme în care toţi vă credeau nebuni; n-ar fi oare păcat să ajungeţi nişte bieţi nebuni acum, când toţi vă cred eroi? Generaţia mea nu cred că e interesată de rechizitorii. Mai degrabă e interesată să vă cunoască…
  Ar fi păcat să vă piardă.
  Poate schimbaţi măcar fotografia.
  Dacă_nu_nu!

 • Tony

  @Dorin Tudoran -- Ah! Pana acum eram nu eram intrigat de excesiva receptivitate la critica a lui Dorin Tudoran (Paris), indiferent de la cine venea critica-constructiva, dar acum… acum cand e receptiv la critica facuta de AVP (Apollo) chiar ca devine periculos si va trebui sa-mi protejez calcâiele. Care va sa zica la PRESEDINTIE! Asa care va sa zica. N-am stiut.

  Pe toate blogurile? Nu exagerezi nitel?

  P.S. Prea multi candidati? Oare? Oare nu sunt prea putini? Oare n-ar putea fi Dorin Tudoran un candidat mai bun ca oricare altul dintre cei inscrisi pana acum in cursa? (Basescu inca nu si-a anuntat candidatura). Poate vi se pare ca exagerez. Dar totusi nu. Pacat ca Dorin Tudoran n-are dreptul sa candideze la… cum ziceai? prezidentialele din Romania, sau de aiurea. Mare pacat. Iar aici pe blog e doar… rege, criticat in mod democratic pentru exces de toleranta.

 • Tony

  @No name -- Frumos nume ti-ai tras. E un blog ca toate blogurile nascut din narcisism si vanitate. N-are un scop anume. La fel ca si celelalte bloguri. Doar ca se vorbeste mai… elevat (!?). Asta e tot farmecul si provocarea pe acest blog. In rest, ca si AVP-ul ai asteptari nepotrivite. Poaza se explica la fel.

 • No name

  @ Tony
  Salut, Tony.
  Să-l ia naiba de nume, că a rămas agăţat aici de pe la alt blog si nu mi-am dat seama decât după ce am postat prima data. Doară ştii că am 10000000 de nume, lua-le-ar…
  Apoi l-am păstrat, ca să nu derutez lumea.
  Auzi, că tot eşti aici, lasă fata aia în pace! Nu are nicio vină, săraca. Habar n-am cine e… Aşa că n-o mai omorî cu ploieşteanca ta, că, săraca, nu ştie la ce te referi!
  No, bine că am lămurit-o şi pe asta! Biata fată…
  Pup you!

 • Dorin Tudoran

  @ no name # 97

  Imi pare rau ca fotografia cu pricina va sperie. O sa impusc fotograful.

  Nu, textele pe care le postez nu fac parte din niciun proces de rafuiala.

  Este dreptul generatiei dvs. de a nu fi interesata decat de cele de care este… interesata. Ca asta e bine sau e rau, doar timpul va va da un raspuns.

  In privinta amestecului de trecut-prezent-viitor am o dificultate pe care o au si altii: nu stiu, nici macar cu aproximatie, care ar trebui sa fie dozajul “administrat” generatiilor mai tinere. Cred, insa, in ce spunea un mare filozof si anume: cei ce igonra erorile trecutului risca sa le repete.

  Uneori, sunt fericit ca dvs., cei mai tineri, habar nu aveti ce a insemnat comunismul si nici nu va intereseaza sa aflati. Alteori, ma apuca frica vazand ca nu vreti sa pierdeti nici macar o jumatate de ora pe saptamana de a afla cate ceva.

  Una peste alta, cred ca un viitor acceptabil nu este realizabil nici prin trairea exclusiv-obsesiva a prezentului, nici prin incremenirea in resentimentele produse de trecut. Fiecare este liber sa-si aleaga dozajul de trecut-prezent pentru a se pregati de …viitor.

  O intamplare:

  Pe la mijlocul anilor ’90, ma aflam la Moscova. Un foarte bun prieten, scriitor celebru, m-a purtat prin tot felul de locuri. Apoi mi-a spus; “Acum mergem intr-un loc, sa vezi cum arata viitorul fara trecut si cum poate deveni trecutul viitorul… viitor”.

  Am mers intr-un bar. Zona — Piata Rosie.
  Un bar unde toti “consumatorii” ne puteau fi copii. Ne-am antrenat in tot felul de discutii — extrem de interesante si amuzante -- muzica, futbol, clanurile mafiote ce incepusera sa controleze orasul etc.

  La un moment dat, cineva ne intreaba “Dar voi ce intelegeti din chestia asta cu comunismul? Ma tot uit prin ziare, ii tot aud pe unii pe la radio cu comunismul asta. Ce mama dracului e chestia asta cu comunismul si ce tot vorbesc astia despre comunism?”

  Prietenul meu, mare mucalit, le-a dat un raspuns plin de umor. Mult mai tinerii nostri comeseni s-au prapadit de ras. Dar, la un moment dat, unul din ei sa uita serios la prietenul meu si zice “Ia stai putin. Eu te cunosc de undeva. Sigur te-am mai vazut pe undeva… Poate tot aici… Oh, nu, nu -- esti ala care cand apare la televizor tot injura comunismul. Pai, stai, putin, una zici la televizor, alta spui aici… Cum adica? Nu merge asa…”

  Mucalitul meu priten zice: “Ba, merge. Uite cum vine treaba. Cand apar la televizor, mi-e frica doar de viitor; de comunism, adica. Cand trec pe-aici si vorbesc cu voi sau cu altii, mi-e frica doar de trecut, dar fac si eu pe curajosul ca sa nu par un bosorog fricos…”

  Rasete, buna-voie, inca un rand de votka si invitatia, “Domne, mai treceti pe-aici. Chiar sunteti haiosi…”

  Suntem?

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 98

  Zice Tony: “Pacat ca Dorin Tudoran n-are dreptul sa candideze la… cum ziceai? prezidentialele din Romania, sau de aiurea.”

  Cum, adica? De ce nu am voie sa candidez la prezidentiale in Romania? S-a dat vreun decret, cumva, si AVP-ul nu m-a instiintat?

 • Tony

  @No Name / 100 -- Pana acum aveam pe blog 3 categorii de membri: anonimi care semneaza cu pseudonim, anonimi care semneaza cu numele real si persoane (mai mult sau mai putin) publice. Cu tine se pare ca se inaugureaza ce-a de-a patra categorie. Ar fi cred foarte interesant ca din cand in cand sa nu apara niciun nume la comentarii. Doar numerele de ordine la care sa se poata face referinta. Macar asa, cu titlu experimental.

  P.S. “biata fata” stie ca ma refer la furtunoasa republicana cand zic de ploiesteanca. Acum stii si tu.

  No, pup you!

 • victor L

  @ no name,
  poate nu esti @daca_nu_nu, dar daca tu esti, nare dezamagire mi-ai produs.
  Dar treaca de la mine.Te descurci si cu @inimarea.

  Deci, ca sa vad daca am inteles bine, pe voi mai tinerii nu va intereseaza trecutul; vreti sa traiti fara himerele unora. Nu va intereseaza parintii, puteati sa cresteti si la orfelinate daca la timpul potrivit vor exista votca, guleai si fomei (barbati, in cazul tau).
  Voi imi amintiti de copiii adoptati, care nu trebuie sa-si cunoasca parintii adevarati.

  Nu il citi pe dl Tudoran daca vrei sa ramii neinfestata de trecut.

 • Tony

  / 102 -- Dupa cate stiu eu (dar poate ca nu stiu bine) conform constitutiei nu pot candida la… presedintie cei care au cetatenie straina si/sau care n-au trait un numar de ani in Romania inainte de depunerea candidaturii. Presupun ca Dorin Tudoran are (si) cetatenie americana si ca n-a avut domiciliul de domicilii spatioase in Romania in ultima vreme. Cum nu sunt (nici pe departe) expert constitutionalist si nini in materie de biografie tudoraniana este posibil ca enutul incriminat sa fie (intr-adevar) fals. Ar fi minunat sa fie asa. Cred cu tarie ca Dorin Tudoran ar fi candidatul ideal pentru functia de presedinte al Romaniei in anul Brucan 2009. Ar putea reprezenta un pas mare in recuperarea decalajului fata de Cehoslovacia lui Havel, de ex. Romania ar merita ca presedinte un fost dizident autentic (Goma iese din discutie; nici macar n-are cetatenie), un intelectual de marca (ceilalti intelectuali remarcabili ies din discutie pentru ca sunt prea pro-Basescu) si in acelasi timp o persoana echilibrata si impartiala (Mircea Cartarescu iese din discutie pentru ca e prea incapatanat si neinfluntabil). Ziceti si voi! N-ar fi grozav? Dupa un presedinte grobian, badaran, incult, betivan si curvar n-am merita si noi un presedinte cult, rafinat? Dupa un presedinte partizan, excesiv, conflictual si anti-psd-ist n-ar fi potrivit in fine si la noi un presedinte echidistant si impartial? Si, in cele din urma, dupa un presedinte jucator oare nu ne-ar aranja si pe noi un presedinte spectator?

  Daca da, da si da atunci nu e oare evident ca Dorin Tudoran corespunde cel mai bine portretului robot.

  Deci! Ai sau n-ai dreptul de a candida?

 • Tony

  …si ca sa fiu politically incorrect pana la capat sa mai zic inca una: dupa un presedinte chior, chel si urat n-am merita si noi in presedinte dragut, fotogenic si prezentabil? Imaginea externa este esentiala. Daca pragmaticii americani au fost in stare sa promoveze un presedinte negru, constienti de importanta covarsitoare a imaginii in lume, noi, noi de ce n-am fi si noi odata si odata constienti de faptul ca normalitatea nu poate fi adusa decat de oamenii frumosi.

 • victor L

  Nu era Ceausescu barbat bine? si l-a impuscat tot un barbat bine.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 102

  Da. Ai dreptate. Nu am dreptul.
  Caci: sunt si cetatean american.

  Facem asa, Tony:

  a) Dupa alegerile din 22 noiembrie, 2009, renunt la cetatenia americana.

  b) Timp de 5 ani (daca se schimba mandatul la 7 ori chiar 9 ani, cum vor unii susutinatori ai actualului Presedinte, si mai bine!), imi imbunatatesc relatiile cu dl Basescu si suporterii sai, ma pun bine si cu FSN-ul, PSD-ul, PDL-ul, PNL-ul, reinvigorez PNCTD-ul, unesc Romania Mare cu Romania mai Mica (Partidul Noua Generatie), nu uit nici de acel 1% adus, obligatoriu, la orice alianta de guvernare de PC, il aduc in fruntea UDMR-ul pe prietenul meu Geza Szocz si pun gazon ca lumea pe fostul Stadion 23 August din Bucuresti;

  c) O invit inca o data pe Madonna la Bucuresti si in pauza concertului imi anunt candidatura;

  d) In partea a doua a concertului Leonard Cohen se declara sprijinitorul candidaturi mele si finantatorul campaniei mele electorale, dupa care canta “Everybody Knows”;

  d) Dupa ce ma instalez la Cotroceni, instalez un ecran imens (plasm) in birou si trag cu ochiul din cinci in cinci minute la blogul meu personal “Ici, Your President!” si ma cert de dimineata pina seara cu prietenul meu Tony.

  e) Estimp, treburile tarii merg de la sine; si evident, mult mai bine decat sub toti predecesorii mei si oricum cel mai bine in raport cu toti succesori mei; de va mai exista vreunul.

  Plec in vacanta; deocamdata doar pina maine dimineata, dar planul prezentata aici nu se schimba nici o litera.

  Chip-in-taci

 • Tony

  / 108 -- Eu am fost usor malitios cu mataluta pentru ca asa mi-a venit si pentru ca n-am gasit nicin motiv serios pentru a ma abtine, dar dincolo de asta am vorbit cat se poate de serios. E drept ca o atare propunere venita la intamplare de la un anonim de pe blogul personal are mai degraba efecte inverse si creaza suspiciuni dar adevarul gol golot ramane: Dorin Tudoran (care nu va avea drept de candidatura nici peste 5-7-9 ani) ar fi un presedinte mai potrivit pentru o Romanie cat de cat normala decat totii ciudatii care misuna si amusina acum postul. Singurul dezavantaj major este cel legat de o paradoxala dar vizibila nesiguranta pe sine si de o consecutiva influentabilitate in aspectele care nu tin de principiile profunde. Dar asta ar putea fi neimportant in contextul in care rolul presedintelui n-ar mai fi asa de important intr-o Romanie finalmente normalizata.

  a)b)c)d) -- manierism pagubos. Si apoi sa-l pui pe Leonard Cohen in aceeasi oala cu Madona? Nu…

  d)-bis -- noi nu ne certam ci ne tachinam caci si eu te iubesc.

  e) Ia te uita ce succes a avut legenda asta in care presedintele ar putea avea un rol decisiv in felul in care merg treburile (in rau sau in bine) intr-o tara care nu-i sub dictatura. Propaganda sistemuli ticalosit a functionat perfect.

  Vacanta placuta!

 • Florin Iaru

  Dorin Tudoran #101
  Din păcate, experienţa nu e transmisibilă. Nu înţelepciunea, nu bucuria, nu chestiile personale. Experienţa speciei. Ceea ce spui tu mă întunecă zi de zi. Privesc cu un pic de regret la băiatul meu cel mic. S-ar putea, aşa cum merg lucrurile, să îmbrăţişeze în tinereţe o mişcare radicală (deşi am să mă străduiesc să-i pun mai întîi în mîini cărţile şi în cap bunul simţ).
  Aşa e. Hedonismul speciei face totul posibil: justificarea oricărei porcării şi umilirea oricui. Nu mai departe, pe blogul tău, un tinăr (altfel stimabil) a rîs cu gura pînă la urechi de Doina Cornea. Acum 20 de ani, un june mai copt şi mai revoluţionar rîdea de şi îl acuza pe Coposu. Se poate să nu-ţi placă bătrîneţea uscată, umilă sau chiar dizgraţioasă, dar bunul simţ ar trebui să te facă să roşeşti dacă ai zis o tîmpenie.
  Ei bine, despre experienţa asta, care nu se poate transmite, care mă întristează sau mă indignează prefer să vorbesc pe blogul tău. Şi tu exact asta faci, de aia viu să văz ce mai zici. Dacă ai fi o vedetă a blogosferei, te asigur că aş fi dat demult bir cu fugiţii. Nu e elitism. E economie de combustibil.

 • Florin Iaru

  Dorin #102
  Pentru că n-ai 300.000 de euro să catindezi! 🙂

 • Rodica Nitu

  Tony 105 ;
  Tine-te sa nu lesini 🙂 Sunt de acord 100%cu tine, ar fi extraordinar, dar cine se pune la mintea noastra ? ca sa nu mai spun ca ,,our
  president, ajund o data sus ,nu-ti va raspunde decat tie ,curat discriminare 🙁
  oricum, azi te iubesc, maine…mai vorbim

 • Rodica Nitu

  no name:
  ma bucr sa te gasesc aici, oare Inima_Rea ,nu ?

 • Rodica Nitu

  erata :bucur(mi-e foame, no )

 • Radu Humor

  Daca ati sti multi dintre voi, ca_cam la fel se “aleg” si-n realitate presedintii unor tari, ca sa nu mai vorbesc si de alte functii importante in Stat, v-ar pieri rasul, si v-ar apuca deznadejdea :mrgreen:
  M-a surprins doar, ca @Dorin Tudoran nu l-a amintit macar la “si altii” pe Radu Duda :roll:

 • Tony

  @Pro DOC / 82 “Pentru a fi un popor, ne lipsesc coagulantii si catalizatorii…”

  Cred ca ai mare dreptate si asta nu de ieri de alaltaieri. Majoritatea dizidentilor autentici pe care i-am avut au purtat mai degraba razboaie individuale cu sistemul, din motivatii individuale si cu scopuri individuale. De asta victoriile pe care le-au obtinut unii dintre ei n-au contat deloc in economia politica a jocului din liga nationala, facand astfel inevitabila epoca Iliescu, printre atatea alte inevitabilitati dizgratioase de dupa prabusirea caritasului comunist in versiunea sa originala.

 • Tony

  @Rita -- Sunt sigur ca ma iubesti si mai mult la 106.

 • Tony

  Am facut-o lata! I-am zis Rodicai Rita in timp ce tocmai ma iubea. Nu stiu cum ma va putea ierta. Ce-as putea sa mai fac?

 • Radu Humor

  Tony #118
  Sa ne soui si noua daca @Rita-i @ Gora 😉

 • Radu Humor

  Sa ne spui daca @Rita = @ Dora….

 • Tony

  @Radu Humor / 120 -- De indata ce aflu va spun si voua. Dar cine e “Dora”? Chiar conteaza?

 • Radu Humor

  Tony #121
  Amandoua par Doamne , dar numai una e veritabila 😉

 • No name

  Aoleo! Cum le-ncurcă muiereaaaaa…, de nu le mai descurcă nici vulturul…
  O să vă răspund pe rând:

  1. Domnule Tudoran, nu trageţi în fotograf! E şi el om şi, prin urmare, supus eşecului. Iertaţi-mă, dar persoana din fotografia asta e departe de ce-am văzut eu în versurile dvs. Mă rog, fotograful c-un păcat, privitorul cu zece…
  Cât despre interesul meu faţă de trecut… vă rog să-mi îngăduiţi un zâmbet, pentru că, în profesiunea mea, unitatea de măsură a timpului este mileniul. Cum să nu mă intereseze trecutul? Cum să nu ne intereseze? Ne interesează, de bună seamă, dar cred că ar trebui altfel spus: nu ştiu cum (nu eu sunt scriitorul!), dar mi-ar plăcea să-l aflu intr-un mod care să nu mă sperie.
  Aşa este, nu prea ştim ce a însemnat comunismul, iar cei de după noi nu ştiu nici atât. Partea bună este că am scăpat nevătămaţi; partea rea este că nu ne putem apăra, pentru că suntem ingenui… Îmi pare rău că trebuie să vă contrazic, dar alocăm o grămadă de timp trecutului. Nu-l pierdem! Îl dedicăm. Vă citim, oameni buni. Suntem aici, cu voi! Dar nu pricepem mare lucru, pentru că trataţi lucrurile la un mod prea… personal, or, astfel, apare riscul de a le vedea ca situaţii izolate, câtă vreme ele pot fi generale. Mie-mi plăceau parabolele dvs. mai mult decât explicaţiile ”ad rem”.
  Dacă sunteţi haioşi? Nu ştiu! Încă n-am reuşit să-mi dau seama. Sincer. Vă daţi seama că aş fi putut fi mai politicoasă, dar nu cred că mi-ar fi folosit la ceva.

  2. Tony, bag de seamă că n-ai numit a patra categorie: bine-ai făcut. Noi nu avem un nume. Suntem nişte ”unii”, cititori pur şi simplu.
  Scuze pentru încurcătura cu ploieşteanca: mă temeam să nu învinovăţeşti pe altcineva, dar se pare că eu sunt pe lângă problemă. Promit să nu mă mai amestec unde nu-mi fierbe oala.

  3. Victor, dragule, de-ai şti ce rău îmi pare că te-am dezamăgit… Vorbesc foarte serios. Dac-ai şti că i-am dezamăgit, pe rând, pe toţi tipii mortali pe care i-am iubit, nu m-ai ierta şohan. Mă îngrozesc la gândul că Doamne-Doamne, fiind şi el, până la urmă, parte bărbătească, m-ar putea primi încruntat la judecata de apoi, asta în cazul în care nu m-ar silui să fac anticameră vreme de-o eternitate…
  Două lucruri vreau să te întreb: 1. Ce dracu îţi închipui că mă poartă pe-aici, dacă n-am venit de dragul vostru? 2. Dacă, pe când aveai ceva sub 40 de ani, te-ar fi întrebat cineva dacă eşti interesat de regimul detenţiei lui Corneliu Coposu, ce i-ai fi răspuns?
  Uite, eu am 37 de ani, o vârstă la care mulţi din generaţia voastră se afla deja pe funcţii de mare răspundere; eu n-am avut până acum vreo funcţie publică, din respect faţă de voi, pe care vă credeam îndreptăţiţi să luaţi atitudine, deoarece ştiaţi foarte bine despre ce e vorba. A, dacă nu toţi din generaţia mea gândesc la fel, cred că dezamăgirea ta de-acolo vine, nu de la o profă de limbi clasice, care se încăpăţânează să rămână într-o urbe oarecare, la capătul lumii şi să trudească pe hârţoagele… trecutului. Îţi mulţumesc pentru mărinimie întru iertare (Inimioară, nu râde, că nu ţi-a fi moale!).

  4. Pentru Poeţii pe care-i citesc aici: vă asigur că, din toamnă, veţi avea şi mai mulţi cititori, dar mă tem că nu cu discuţiile astea îi voi convinge, ci cu arta voastră, a fiecăruia în parte.

  Ahoe!

 • No name

  @ Victor L

  Încă ceva, totuşi. Pentru segmentul acesta:

  ”Nu va intereseaza parintii, puteati sa cresteti si la orfelinate daca la timpul potrivit vor exista votca, guleai si fomei (barbati, in cazul tau).
  Voi imi amintiti de copiii adoptati, care nu trebuie sa-si cunoasca parintii adevarati.”

  mă tem că, fie îmi datorezi nişte scuze, fie te faci vinovat de o chestie pe care mă jenez să o numesc.

 • victor L

  @ no name,
  ma intrebi: “. Dacă, pe când aveai ceva sub 40 de ani, te-ar fi întrebat cineva dacă eşti interesat de regimul detenţiei lui Corneliu Coposu, ce i-ai fi răspuns?”

  Bunicul a facut si el puscarie asa ca trebuie sa te dezamagesc.

  In rest se poate sa ma mai insel.

 • No name

  @ Victor
  N-ai şanse să mă dezamăgeşti, prietene… Şi bunicul meu a făcut puşcărie, în două tranşe, dar sunt convinsă că maică-mea ar fi fost mai interesată de regimul de detenţie al lui ta-su decât de cel al Seniorului…
  Oricum, este clar că pot schimba exemplul: Iuliu Maniu, Episcopul Ioan Suciu sau, mergând mai încolo, Regele Carol ori Madam Lupescu. O să-mi spui, probabil că ai sânge albastru. Fiat.
  Oricum, aştept încă scuzele…

 • victor L

  “Tare mă tem însă că vă irosiţi harul în chestiuni pentru care interesul generaţiei noi este destul de scăzut.”

  Asta e textul pentru care vorbeam ca un prost crescut.

  Dar, cum spuneam, se poate sa ma mai si insel.

 • No name

  🙂 🙂 🙂
  Ha!-Ha!-Ha!
  Ştii de ce râd? Pentru că mi-i imaginez pe ceilalţi amuzaţi nevoie mare, toţi cu ochii pe noi, să vadă de ne-ncăierăm ori ba!
  Măăăi, fratele meu, mi s-o cam dus buhul că-s arţăgoasă. Cât că-mi tot propun să nu mă mai sfădesc de-acum cu nime, că, vorba aia, dacă nu mai apuc să mă împac????…

  Iubitule, nu tră să-mi explici nimic. Dar, fiindcă-ţi dai osteneala, uite, mi-a trecut supărarea. Omuleeee, îţi mulţumesc dacă mă vezi în generaţia nouă (după minte, n-ai prea zice, nu?). Poate-ţi închipui vo silfidă… Stai relax! Am aproape 40 de ani! Sunt veche, domnule…

  No, acuma, hai să stăm strâmb şi să judecăm drept (vorba dlui Pleşu):
  Tu-i vezi pe Radu Gyr, Nichifor Crainic, Emil Cioran şi… no, mai zi unu… Mircea Eliade la taifas pe un blog lansând tot soiul de chestii de dragul adevărului istoric sau, mai rău, expuşi/supuşi judecăţii publice,că au simpatizat ori ba cu unii sau cu alţii. Ştiiiiu, ştiiiiu, o să-mi săriţi în cap cu toţii!!! Nu încape comparaţie… N-o fi încăpând în mintea unora, da-n mintea mea puţină, de muiere,încape… Că tot atâta ştiu despre unii, cât ştiu despre alţii: ce-am citit!
  Şi, drept să-ţi spui, nu ştiu dacă interesează foarte multe amănunte. (Nu sunt eu în măsură să judec.)
  Poate greşesc.
  Dar, dacă_nu???

 • @Tony #116
  (iar mai jos @No name #97)

  Da, vorba cuiva: Unde se aduna trei intelectuali romani, apar si cinci directii diferite de gandire si actiune (am parafrazat, n-am mai cautat citatul.) Mai e si o fractura “istorica” intre intelectuali si bobor”. Un unchi povestea cu haz cum prin anii ’40 a venit intr-o circumscriptie amarata un politician care tocmai fusese ales intr-o noua legislatura, desi el “intelectualiza” de multi ani la Paris. La prima intalnire cu electoratul rural (si gratie caruia “s-a ales”) a tinut un speech de pomina: “Bonjour, popor! Merci ca m-ai ales.”

  Cat despre Dorin Tudoran four president, ce bine ar fi dac-ar fi. Dupa atata jucausenie, in care am jucat cinci ani de batuta pe loc, ori de un pas inainte, doi inapoi! , exact de un intermezzo de normalitate avem nevoie. Dar acum, nu “in the year twenty-five-twenty-five, if man is still alive, if woman can survive…” 🙂

  Iar daca pe dizidentii nostri i-au manat in lupta mize personale, in numele carora au dus batalii personale care, eventual, le-au adus si satisfactii personale, asta-i cea mai buna explicatie a autismului romanesc. Nici nu mai mai mira ca, in timp toti capii comunismului european cadeau ca popicele in jurul nostru, pe noi rasturnarea lui Ceausescu ne-a luat prin surprindere (cum ne iau, in fiecare an, prin surprindere si inundatiile de primavara si ninsorile din decembrie).

  Un domn sau doamna “No name” spunea ca tinerii nu mai sunt interesati de ceea ce-a fost. Tant pis ca tineretul cenaclist nu vrea sa vada si impostura in care isi traieste el astazi sensibilitatea poetica. Nu spune nimeni, cu atat mai putin Dorin Tudoran, ca V.T. nu ar fi politogul nr.1, inteligent, cultivat,cu conexiuni importante, pragmatic si util, indiferent de regim. Insa fraza: “dacă dl. Tismăneanu ar fi scris poezie (bună/proastă, cum ar fi fost ea), l-am fi tot putut comenta” -- care-mi aminteste de replica lui Apelles, “nu mai sus de sandale”, pur si simplu nu tine aici. Pai daca nu Dorin Tudoran, atunci cine sa se exprime despre rolul public al d-lui Tismaneanu? Iliescu? Basescu?

  Nu spune nimeni ca intelectualii basescieni -- mai mult “rezistenti” anticomunisti prin cultura decat dizidenti -- ar fi mai putin elitari decat intelectualii iliescieni (pomeniti mai sus de dl. Iaru). Ba, dupa afinitatile mele elective, chiar dimpotriva. Problema lor este ca, odata ce au optat pentru interesul personal, e o impostura sa mai pretinda ca vorbesc in numele interesului general. Bineinteles ca ei pot avea si exprima public opinii, doar ca opiniile lor -- bune sau rele, cu care suntem sau nu suntem de acord, sunt opiniile lor personale, exprimate de pe pozitii ocupate prin gratie prezidentiala, asa ca sententiozitatea pretins generalizatoare, tonul moralizator si categorisirile “apodictice”, potrivite in 2004, sunt inadecvate azi. Domnii si-au schimbat intre timp si statutul si rolul social, dar au uitat sa-si schimbe si discursul. De unde, aerul de impostura.

  Revenind la cenaclistii indragostiti de poezie, mai exista cenacluri online, dar bloguri in care sa vorbesti liber si cu picioarele pe pamant nu-s prea multe in blogosfera romaneasca. This is it! 🙂

 • Scuze pentru greselile de cules:
  Nici nu ma mai mira ca, in timp ce toti capii comunismului european

 • No name

  Să fiu, totuşi, ceva mai clară:
  Am luat, spre exemplificare, patru nume (la întâmplare) de scriitori excepţionali ”suspectaţi”, vezi-Doamne, că au simpatizat cu legionarii.
  Părerea mea este că în două stă lucrul. Iată de ce:
  Eu cred că vieţile noastre sunt guvernate de simpatii şi antipatii. Fără îndoială. Dar înainte de a simpatiza cu o mişcare/grupare, cred că simpatizăm cu oameni/fenomene. Pe urma acestor oameni ajungem, în final, la o mişcare oarecare. Cei mai mulţi (dintre ăştia, deştepţii, nu vorbim acum despre plebe) îşi dau seama, la un moment dat, că se află pe o cale greşită şi fie renunţă în linişte, fie se răzvrătesc, fie dau bir cu fugiţii, fie, fie, fie orice, dar nu rămân alături de respectivul grup până la moarte.
  Eu cred că, înainte de a ne grăbi să-i acuzăm că au simpatizat, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva mişcările respective (sau ceea ce a mai rămas din ele -- întotdeauna rămâne ceva) au tot interesul să-i revendice.
  De aceea prefer să le judec arta, nu viaţa… E şi asta o chestie pe care am aflat-o citind despre… trecut.

 • No name

  @ Pro DOC

  Aici ai dreptate:

  ”Pai daca nu Dorin Tudoran, atunci cine sa se exprime despre rolul public al d-lui Tismaneanu? Iliescu? Basescu?”

  Korrect!
  Doar că în România, ţara lui Dorin Tudoran, puţină lume ştie cine este Dorin Tudoran. Dacă ai citit cu atenţie, ai văzut că am spus acest lucru înainte de a face afirmaţia citată de tine, tocmai ca punct de sprijin în ceea ce urma să aduc în discuţie. Sigur că Dorin Tudoran este îndrituit cu asupră de măsură, dar numai după ce afli cine este Dorin Tudoran. Exact asta spuneam! Avem părerile lui, dar n-avem cărţile lui (cum nu le avem nici pe ale voastre).
  A, chiar, poate n-ar fi rău să posteze dl Tudoran şi ceva din arta D-sale aici… Dacă se poate. Dacă_nu_nu.

 • @No name #132

  Ahaaa! Eu cred insa ca cine intra pe blog si nu stie nimic despre autor merge si la pagina de wikipedia si, de acolo, la editia on line a operei d-lui D.T. Elementar, draga No name, (fiindca Watson nu pot sa spun). 🙂

 • No name

  @ Pro DOC
  No, ştii ceva?, eu credeam că vorbim serios. Dacă vrei să mă-nveţi cum găsesc un poet… mulţam de gândul bun.
  Noapte bună, Pro DOC. Scuzaţi că ne-am întâlnit!
  P.S.
  http://editura.liternet.ro/ebooks/dtudoranulise/dtudoranulise.html

 • Tony

  @Pro DOC / 129 “Domnii si-au schimbat intre timp si statutul si rolul social, dar au uitat sa-si schimbe si discursul. De unde, aerul de impostura.”

  Cred ca imi scapa ceva. Sustii cumva ca:

  1) Ar fi fost mai potrivit ca “domnii aceea” sa nu-si fi schimbat statutul si rolul social? Sa refuze sau sa evite acea schimbare?

  2) Consideri ca schimbarea “statutului si rolului social” (ah ce nebunie de cuvinte) a fost “doar” o binemeritata rasplata pentru discursul bine potrivit din 2004 si nu o urmare fireasca a competentelor lor profesionale in raport cu predecesorii ori cu alti candidati potentiali? Ai putea sa vii cu exemple in care respectivii au avut performante inferioare predecesorilor sau exemple de contra-camdidati care ar fi fost mai potriviti in acele pozitii relative la statutul si rolul social?

  Daca la 1) si 2) raspunzi “nu” atunci:

  3) Cum anume ar fi trebuit sa se schimbe discursul celor care si-au schimbat statutul si rolul social (chiar si-au schimbat statutul si rolul? In toate planurile? Oare?) ca sa nu fie suspecti de impostura? Ar fi trebuit oare sa-i trateze asa deodata pe Basescu si pe Nastase (pardon Geoana) in mod egal?

  Eu am impresia ca Basescu, in general, a ales din ceea ce avea de ales, pe criterii de compenta in bun acord cu realitatea si ca respectivii au ramas egali cu ei insisi chiar cu riscul de a le lasa unora sansa de a-i prezenta ca suspecti de impostura, pe criterii politice. Nu conteaza daca parrea ta provine dintr-o senzatie subiectiva dar sincera sau dintr-un calcul pragmatic. Conteaza daca ai argumente sau nu dincolo de pre-supozitia ca functiile cu care au fost “naimiti” respectivii sunt “unica” ratiune a discursului lor. Poti tu sa bagi mana in foc pentru asta? Si pentru a duce lucrurile si mai departe… daca ar fi chiar asa ar fi asta suficient pentru ca cele sustinute sa fie false, incorecte, nedrepte, inoportune, imorale si anti-nationale?

  P.S. Imi cer scuze pentru eventualele greseli. Pic de somn si n-am timp de “corecturi”. Oricum sper ca maine vine Dorin Tudoran din vacanta si se ocupa de partea asta. Noapte buna.

 • Florin Iaru

  Pe scurt, cui nu-i place – poate alege ceva mai vesel. O manea, de exemplu. Un site porno. O excursie cu zoso.
  Lasind gluma la o parte: un blog e o experienţă personală, nu o obligaţie şi nici o demonstraţie. Dacă-ţi place, rămîi. Dacă nu, nu. Dar e bine să spunem un lucru: un mare actor nu e expert şi în inginerie, iar un scriitor disident e foarte probabil să nu se priceapă la muzică ş.a.m.d. Dorin Tudoran ţine (din ce s-a văzut pînă aici) la competenţele sale şi nu vrea s-o ia prin porumb.
  Faptul că nu e prea cunoscut prin ţară nu e problema lui. De aceea am să întreb: care poet e mai cunoscut, Adrian Păunescu sau Mircea Ivănescu? Dar MAI BUN? Şi cine era mai notoriu lacum 50 de ani? Mihai Beniuc sau Vasile Voiculescu. Vă rog, nu confundaţi notorietatea cu valoarea.
  Chiar, Dorin, ne faci o expunere despre sentimentul fiinţei la români sau despre teoria stringurilor la eschimoşi?

 • AVP

  No name says: A, chiar, poate n-ar fi rău să posteze dl Tudoran şi ceva din arta D-sale aici… Dacă se poate. Dacă_nu_nu.

  Dear no name,

  Arta unui scriitor este chiar -- si numai -- scriitura sa, pai cum drea altcumva, decelabila nu doar intr-un roman fluviu despre calatoria in marile sudului or ale sufletului, cum ar venea, ci chiar si intr-o shueta pe scara blocului, pardon, blogului lu Dorin sau al lu mata… Un poet nu e un erudit plictisitor, un savant cu capu-n nor, un analist politic sforaitor, un orator, un dictator al teleshowurilor sau un prefacut actor, ca sa placa tutulor prin gesturi, fapte, formule, discursuri sau alte asemenea acte ce tin de varii stiinte, trebuintze sau bellearte ; el tre’ doar vorbele/ verbele sa stie a le aranja intr-o textura absolutamanete aparte, deci nu pur si simplu ca la carte, aloo, daraghia mea, caci atunci poetu nost ar fi un simplu prodoc scopit de-al ingeniului amoc si de un mai estetic noroc, caci ar semana mai degraba c-un dascalas cam papacioc, la care limba de lemn tine loc si de combustibil de telectual foc, si de look cica politicoso-zambok, adicatelea ar fi -- vba lu dna Cornea, disidenta cu caciulitza-i pe post de lapassionaria coc -- o cacaneala originala floc, pardon, ioc, pe care ar phootea-o procreia orisice gazetaras nistoresc or cristoiesc mai mult or mai putin dobitok…

  Din pacate nu prea am timp, nici chef momentan de gioc, ca sa-ti expun in integrum conceptia-mi de poesel curat savantoc despre stilu unic al poetului -- ce sapa-n virtualitate ca un pioc -- si despre al limbajului creator scoc…

 • Tony

  @Florin Iaru / 136 “De aceea am să întreb: care poet e mai cunoscut, Adrian Păunescu sau Mircea Ivănescu? Dar MAI BUN?” -- La o asemenea intrebare nu se ofera niciun indiciu, nicio sugestie? Nu exista intrebari ajutatoare?

  “MAI BUN”?

 • No name

  Domnule Iaru,
  Presupun că mie îmi este adresată fraza aceasta:
  ”Vă rog, nu confundaţi notorietatea cu valoarea.”, de aceea cred că e bine să vă răspund.

  Din moment ce mă aflu aici, este evident că nu-l consider poet fără valoare pe dl Tudoran, cum nu consider pe niciunul dintre cei întâlniţi aici. Spuneam că vă citesc de la apariţia blogului, dar am ezitat să intervin, tocmai pentru că eu ştiu cu cine aş intra în discuţie. Vă asigur că ştiu citi un poet şi poate voi avea ocazia vreodată să v-o şi dovedesc. Dacă_nu_nu. Sunt convinsă că nu veţi suferi dvs. din atâta lucru.
  Faptul că un poet nu este cunoscut nu este problema lui??? Domnule Iaru… Nu este vina lui! Asta da. Însă problemă… e mare, credeţi-mă, că ştiu ce spun. Poţi ignora amicii cuiva, de casa cuiva, de maşina cuiva, de exprimarea cuiva, dar să ignori sufletul cuiva… nu e doar o problemă, ci o durere, cred eu.
  Iar dacă m-ar fi interesat poeţii cu notorietate în momentul de faţă, nu credeţi că m-aş fi putut afla în altă parte? Or, faptul că mă aflu aici nu vă spune nimic?
  Am intervenit în discuţie pentru că am perceput, în naivitatea mea, o oarecare îngrijorare cu privire la soarta blogului şi mi-am imaginat, la fel de naiv, că o sugestie din afară n-ar prinde rău.
  Promit să fiu cuminte, să citesc despre dvs ce scrie în Wikipedia şi să nu mai… trec strada.
  Noapte bună, domnule Iaru.

 • @No name #134
  Scuze, n-am vrut sa te ofensez, dar adevarul e ca atunci cand intri pe blogul cuiva al carui nume iti suna cunoscut, gasesti usor suficiente referinte despre persoana, ba in cazul unor scriitori si editii on line ale operei. In plus, la pagina de home, acest blog are si o sectiune numita “Pagini”.
  Sper ca m-ai scuzat.

 • Florin Iaru

  Tony,
  Din păcate, dumneata eşti atît de convins că deţii adevărul, încît nu eşti atent la explicaţii (cui şi de ce i se oferă). Cînd explici, trebuie să te faci înţeles, chiar dacă pufneşti în rîs!
  Mihai Beniuc îşi are rolul lui în istoria literaturii române. La fel, Vasile Voiculescu. Dacă din punctul de vedere al unei pietre sau al unui grămătic întrebarea nu are sens, din punctul de vedere al unui filolog, estet sau istoric, are. Pentru că gîndirea noastră lucrează (sireaca) cu valori. Cu categorii (bun, rău, foarte rău, mai bun etc.). Nu există om posesor de cap care să nu fie şi posesorul unei axiologii. Pe scara asta există şi sus, şi jos. Iar dacă vrei să spui că nu discutăm cazul Păunescu, te-aş invita să citeşti puţin “Mieii primi” sau “Fîntîna somnambulă”. Puţin, repet, să nu dăm pe dinafară! În ciuda tomurilor secretate după mesele îmbelşugater de mai tîrziu, acolo e ceva ce poate fi (încă) citit.
  Şi da. Există poeţi buni, mai buni şi foarte buni. Ăia pe care-i citeşti şi la care te gîndeşti din cînd în cînd… 😛

 • No name

  @ AVP
  Înţeleg eu ce spuneţi, numa că, precum vedeţi, nu m-ajută nice fleru, nici mă-ndeamnă condeieru… nu mă pricepe nici dracu, fostu-m-o fi dus (săracu!) un’ şi-o-nţărcat iapa mutu şi-o bătut neamţu’ căputu…
  Hai salut şi la mai mare că e vreme de culcare…
  Of, of, măi, măi…
  Mulţam de gândul bun sau nu.

 • Tony

  @Florin Iaru / 141 -- Cred ca e confuzie la mijloc. Daca n-am zis nimica despre explicatia “cui si de ce i se ofera” asta n-a fost pentru ca n-as fi fost atent, competent sau pentru ca as fi fost atoatestiutor si-al adevarului absolut detinator, na, fir-ar mama ma-si a dracu ca se ia… Sunt intamplator, in mare de acord cu acea explicatie chit ca nu se refera exact la ce spune no name… si in ciuda faptului ca-i neterminata (stiu cateva feluri in care s-ar putea continua si-s destule)… Pe mine ma interesa, punctual, care poet e mai bun: Paunescu sau Ivanescu. Eu atat am intrebat. Ai mila si curaj si raspunde-mi. Care e, deci, MAI BUN intre cei doi? Din punctul de vedere al unui filolog, estet sau istoric dar mai ales din punctul tau de vedere. Caci aceasta era intrebarea.

 • AVP

  Şi da. Există poeţi buni, mai buni şi foarte buni. Ăia pe care-i citeşti şi la care te gîndeşti din cînd în cînd… 😛

  Vorbisi ca un dascal de romana, Florine… 😳 M.Beniuc si-o avea f’un rol in istoria sindicatului scriitoricesc sau a istorioarei literare a lu nea Piru, poate, dar nu in storia literaturii originale ro, aloo… Caci, priatelo, poetii nu pot fi decat adevarati, sau no…?, recte creatori de stil unic, capi de serie creatoare irepetabila, chit ca imitabila de catre liota epigonilor…; un “poet” bun sau bunicel fiind tot atat de artist, aloo, ca si un pictoras de gang (care si el ar phootea desena o Mona Lisa aidoma ca a Maestrului, dar asta ar fi o biata copie de maala, nu o opera de arta, n-asa…?)

  Hai pa… Sunt sigur de altfel ca si tu stiai chestiutele astea, pai cum drea, dar te grabisi a perora ca un fost dascal de rumâna la Ciorogarla sau cam asa ceva… lol

 • Florin Iaru

  He he he
  Nici unul nu-i mai bun (MB sau VV). Sau, mai exact, ca poeti. Că unul e valoros ca biolog, altul ca doctor şi romancier. La poezie e ceva mai greu.
  Din păcate.
  Doua destine diferite, talente comparabile. Notorietati complet răsturnate după 50 de ani…
  Dar, de bun, e foarte bun MI. Păunescu e doar de consultat pentru istoria literară şi pentru destinul care şi-a mîncat posesorul talentat.
  Mulţumit?

  No name #139
  Ceva nu se leagă. Ştiţi ceva dar faceţi pe naiva. Evident, n-aţi fi intrat aici, nu-i aşa? Dorin lipseşte din ţară de ceva vreme, iar numele lui a fost şters odată cu plecarea lui forţată. După ’89, cine să mai citească poezie? Dar nici chiar aşa…
  Oare să fi fost o provocare meşteşugită?
  Atunci, chapeau! Dar schimbaţi-vă numele, nickul, no-numele… Oricum, numai să semene cu ceva! OK?

 • Tony

  @AVP -- Care dintre Paunescu si Ivanescu TI se pare a fi MAI recte creator de stil unic si cap de serie creatoare irepetabila? Baga de seama ca nu TE intreb cine ocheste mai bine cu arcul dintre Marcu si Anton sau pardon, dinte Winnetou si Wilhelm Tell. Stiu ca STII.

 • AVP

  ps pt Florin>

  Si, daca de “poetu” Paunescu nici nu poate fi vba (homu fiind un scribalau diareic, fara nici pic de originalitate -- un Cosbuc sau un Goga de mana a 17-a…), mai slabiti-ma, pleease, cu marele poet, cica, Mopete… Ista e descarnat ca un margarint sau crin atat de fanat incat juri ca e lemn tanase curat… lol

  Nu mai fiti atat de znobi, pleease… 😳

  Noapte/ zi buna.

 • Florin Iaru

  AVP #144
  Păi, vezi? Ne înţelegem. Istoria lu’ Piru e şi istoria scolastică. Exact asta îţi spusei mai tîrziu. Dar dacă lumea nu pricepe “codul” tău, n-ai să te faci înţeles. Dacă nu te faci înţeles, de ce mai vorbeşti, te enervezi etc.?
  Ia citeşte mai jos.
  Cu tine discut poeticeşte (unde nu încap bla-bla-uri), cu alţii (despre care nu ştiu nimic) încerc logica. Cîtă logică oi avea şi eu…
  Hai, că ţi-ai pierdut humorul! Doamne!
  Gospodi! Priateli!

 • Florin Iaru

  Ehe, Mopete…
  Ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face!
  Mai pune şi tu mîna pe tînăra Nefa, mai vorbeşte cu V. Înnopteanu, ai grijă la cumnatul tatălui lui Vasilescu şi bagă de seamă să nu calci broscoporcul, căci e atîta de gras…
  Hai, pa!

 • AVP

  Florine -- 😳 Ori vbeste cum ti-i portu, ori te poarta cum ti-i vba… Vbeste-ne naiba intr-o singura limba, aia a ta, poeticeasca sadea, si nu te mai scalambaia ca un belferas de scoala prodoacă, adicatelea acră, savantă ca o iakă si posacă ca, p-acilisa… Caci derutezi auditoriu, dreaa… 😳

  Hai paa…

 • Tony

  Ei hai ca s-a lamurit. Chinuit, ocolit si numai in tandem au avut taria necesara sa ofere, evaziv, a-buziv, a-braziv, fara de prihana, raspunsul co-recte AVP-up si Florin Iaru: iata fara de tagada Ivanescu e mai bun decat Paunescu. Greu merge treaba cu poetii aistea. Dar intre AVP si Iaru care poet o fi poet. Mai poet. Cred ca no name stie ceva.

 • Florin Iaru

  Asta e îngîmfare.
  Închipuie-ţi că intră aici un profesor de greacă veche (e moda) şi ne trage un όρισμα de ne merg fulgii. Sau un matematician care ne bagă în ceaţa şirurilor. Sau un filosof care ne duce în lumea limitelor. Cel mai cinstit e să tăcem sau să închidem uşa după noi. Dar eu ştiu ce spui tu iar tu ştii ce spun io. Ca să nu rămînem doi caraghioşi, e musai să vorbim limba străină a convenţiilor şi să ne srvim de ele!
  Dacă se întîlnesc doi clovni, iese o mare plictiseală pentru public. Ia să vedem, de unde e (pseudo)citatul ăsta?

 • Florin Iaru

  Tony #151
  Nu e fără tăgadă. E judecata MEA de valoare, nu a comunităţii sau a publicului. Nu există judecăţi de valoare infailibile.
  Capisci? 😛

 • @Tony

  Incerc sa-ti raspuns punctual. Sper sa si reusesc. 🙂

  1) Nu, Doamne fereste! Da’ cine sunt eu sa neg dreptul cuiva la liberul arbitru?

  2) Da, mare nebunie cu statutul si rolul. Dar domnii respectivi, ale caror competente profesionale nu pot fi puse in discutie, au venit dinspre societatea civila, cu un discurs reprezentativ pentru partea ei europenist-reformista, si s-au angajat care la presedintie: care in comitete, care in institutii, care in comitii prezidentiale, care negociindu-si intrarea pe anumite liste ale partidului prezidential. Absolut nimic condamnabil. Dar, vine punctul 3…si aici e aici.

  3) Din moment ce respectivii domni (mai exact unii dintre dumnealor) au ajuns la rang de ministrii secretari de stat, ori la cel de secretar de stat- prin numire facuta direct de presedinte, ei au incetat sa mai reprezinte societatea civila cu interesele ei, reprezentand de fapt interesele celui care i-a numit. Nimic de reprosat pana aici. Problema e insa ca au continuat sa se exprime cu acelasi ton apodictic, moralizator si sententios cu care s-au exprimat public si pana la data numirilor in respectivele functii, chiar daca si-u schimbat continutul luarilor de pozitie. Fiindca una e sa spui (ca pana in 2004) ca trebuie reformata clasa politica fiindca e ticaloasa si cu totul alta e sa spui (dupa 2004) ca ticalosii sunt doar intr-o parte, ticalosia oprindu-se, vezi Doamne, la usa partidului prezidential. Una e sa spui ca liberalismul poate asigura progresul intr-o tara iesita din economia planificata (before 2004) si alta e spui ca un partid de oportunisti, fara doctrina (si celelalte daca au, o au tot cam degeaba) si care a glisat intr-o noapte de la stanga la dreapta reprezinta adevaratul, unicul liberalism (after 2004) . Una e sa spui ca reforma morala nu e posibila fara lustratie (before2004) si alta e sa spui ca simpla condamnare a comunismului a naucit musuroiul cu comunisti nereformati (after 2006). Vedem bine ca musuroiul e prosper si mai mai vioi ca oricand! Una e sa vezi enorm si critic, mai ales, (pana in 2004) si alta e sa inchizi un ochi cand privesti intr-o anumita parte, ori chiar pe amandoi. Vorba unei doamne, sa te dai, adica, lovit de “cecitate hipermetropa” pe-o parte si de un vaz monstruos pe partea aialalta.

  In fine, respectivii domni au dreptul sa vada ce vor, dar daca vor sa-si si convinga cititorii de adevarul a ceea ce vad, ei trebuie sa vina cu argumente, nu cu false analogii si fandari logice de tot hazul. Ei nu mai sunt “intelectualii”, ci un grup de intelectuali elitari care a facut o alegere si si-a asumat un angajament politic. Ei sunt intelectualii lui Basescu (rezonand azi doar cu o treime din electorat), asa cum exista si intelectualii lui Iliescu si asa cum au existat si intelectualii lui Ceausescu (fiindca recrutarea politica a intelectualilor nu este gaselnita lui T. Basescu). Or, faptul ca ei continua sa se exprime apodictic, apoftegmatic, cu morga cu care ar profera adevaruri generale, in slujba interesului general le da nu doar un aer de impostura, ci si unul si de ridiculitate.

  Bineinteles ca pozitiile lor publice de astazi nu sunt nici anti-nationale, nici imorale, nici obligatoriu false (cum nu-s nici obligatoriu adevarate), nici chiar inoportune. Sunt doar foarte subiectivate, adica sunt pozitiile intelectualilor lui Basescu, (la fel de indreptatite la exprimare ca si pozitiile intelectualilor anti-Basescu). Agenda publica, interesul general au ramas, insa, in alta parte (lupta cu coruptia, justitia, siguranta cetateanului, autostrazile, criteriile de promovabilitate, calitatea invatamantului, a mass media, accesul la ingrijiri medicale de calitate etc.).

  P.S. Scuza-ma ca am scris asa de mult, dar -- stii tu! -- sunt obosit. Dar parca nu-mi vine sa inchei fara sa spun ceva despre Sebastian, fiindca tot a adus vorba cineva despre intelectualii interbelici. Cand au intrat rusii in Romania, Sebastian (cel fascinat in prima tinerete de charismaticul Nae Ionescu) era si homeless (casa ii fusese bombardata de nemti) si jobless. Primeste mai multe oferte de serviciu, unele chiar tentante, dar le refuza pe toate pe motiv de incompatibilitate caracteriala cu ceea cear fi urmat sa faca daca le-ar fi acceptat. Ehei, mais ou sont les neiges d’antan?
  Noapte buna…

 • Tony

  @Florin Iaru / 153 -- “Fara tagada” era un atribut interior judecatii tale. Din ce ai spus TU am dedus ca PENTRU TINE, fara tagada, Ivanescu e MAI BUN decat Paunescu, ca tu personal nu ai dubii in privinta asta. Presupun ca a fost asa de greu sa smulg acest adevar de la tine (ma rog nu l-am spuls eu ci AVP, din intamplare) din cauza ca ti s-a parut firesc (ca eu) sa stiu sau sa intuiesc acest adevar interior si indubitabil al tau. Trebuia?

  Fara tagada ca Nu există judecăţi de valoare infailibile. dar atunci acest adevar coroborat cu articolul 136 / Florin Iaru il lasa pe no name in ceata. Ar rezulta ca necunoscutul Dorin Tudoran e bun doar pentru ca asa-l considera Florin Iaru. Nu era mai scurt sa-i spui lui no name ca tu ai o parere buna despre Dorin Tudoran si ca-l consideri valoros in cida faptului ca nu-i cunoscut de catre pulime precum Paunescu?

 • @Tony
  Postarea mea de mai sus e rasunsul la postarea cu numarul 135. Intre timp eu am stat pe mess cu copilul meu din Franta si aici discutia s-a dus in cu totul alta parte, intr-una al naibii de tentanta. Care-i mai poet dintre poeti? Pai, depinde… 🙂
  (continuarea, maine)

 • l

  Mircea Ivanescu este SNGURUL poet roman care poate fi prezentat, fara riscul unei inadecavari totale, intr-un seminar la care participa John Ashbery, Rosemarie si Keith Waldrop, Marjorie Perloff, Michael Palmer. (pentru cei care nu stiu, e vorba de niste poeti si critici care conteaza). Cam tot ceea ce s-a produs in Romania din anii 60 incoace ar fi pur si simplu irelevant in acest context, cu exceptia Mopetelui. Ca in orice alta breasla, si printre poeti exista instante de validare, desi nu i se poate explica lui Tony, in trei cuvinte, cum si de ce devine chestia cu poezia contimporana. Asa ca, da, MI e un poet important pentru ca ceea ce scrie el “rimeaza” cu un anumit context cultural si institutional. Iar ceea ce porduce Paunescu si ceilalti nu rimeaza.

 • Florin Iaru

  Tony # 155
  Iar greşit. Pulimea ştie şi un pic de Eminescu. Pulimea zice (aşa a învăţat la şcoală) că Titi Eminoviciu e cel mai bun. Dar această valoare i-a fost impusă “pulimii” de cîteva generaţii de tipi ca mine care au decretat că Momoţel e cel mai tare. Acum, cum procedăm? Îl tăiem de pe listă? Confunzi notorietatea cu valoarea sau pui un semn disjunctiv între ele (iar greşit!).
  Pulimea îl cunoaşte (doar după nume) pe Nichita. Are asta (notorietatea) vreo influenţă asupra valorii lui Nichita?
  Uite, ca să spunem cum stau lucrurile: ceea ce spun eu în materie de poezie e 99% adevărat şi valabil. De ce? Unu, pentru că am competenţe şi -- doi -- pentru că opinia celluilalt (să zicem a ta) nu poate fi probată cu nimic. Nici cu identitate critică, nici nu sensibilitate artistică. Pentru că, din punct de vedere axiologic, Tony nu există. Nu a probat niciodată că ar exista. No offense… 🙂
  Şi, ca să nu crezi că duc superbia pînă la capăt, am să-ţi zic ceva mai simplu: în timp ce axiologia lui G. Călinescu e şi azi valabilă, în limite rezonabile, cele ale contemporanilor săi Iorga, Caracostea sau Bogdan Duică e moartă-n coteţ din momentul exprimării. De aia unii au dreptate şi alţii nu. Chestie de competenţă. Şi de talent.

 • No name

  Offfffffffffff… Am pierdut comentariuuuuuuuuuuuuuuuuuulll…
  Va trebui să-l rescriu! Fuck!

 • No name

  Aoleo! Şi-am mai şi postat prostia asta aici! Sorrrrrry…
  Asta ca să fie tacâmul complet!
  Iertare, domnilor, nu aici trebuia scris.

 • No name

  Dacă-i bal, bal să fie…
  Domnule Iaru, aveţi cuvântul meu de onoare că n-am vrut să arunc mărul… dar, să mor io, nuş de ce am impresia că mi-a reuşit…

  Io predau didactica, deci, pentru mine, nu există poet mai mare sau (Doamne feri) mai mic! Pentru mine există poeţi care plac şi care plac mai puţin dar tre să-i predai că ce Doamne iartă-mă să faci cu ei???

 • Florin Iaru

  Să-i predai mai puţin (cu orice risc).
  Numai aşa bagi un pic de literatură în democratizarea gustului (prost). Valorile de-a valma sînt nonvalori. Toţi -- o apă şi un pamînt. În felul ăsta mediocritatea îşi vede împlinit visul de a sta în capul mesei.
  Poet e ăla care-ţi place. Problema e ce-ţi place. Mare problemă, zău!

 • No name

  Mie-mi spuneţi? Mă lovesc de ea zilnic…
  Mie, de exemplu, îmi place Homer. Ştiţi de ce? Pentru că zeii lui nu-s normali, domnule, nu-s în toate minţile, să mor io dac-am putut vedea aşa ceva. Şi plâng ca prosţii… Şi râd de muritori… ba chiar îi invidiază, să ştiţi. Dacă m-ar lăsa cineva, aş preda numa Homer. Ei?

 • No name

  Glumesc, fireşte.
  Dar, dacă tot v-am prins pe fir, am şi io o rugăminte: daţi-mi, vă rog, dvs., un nume. Şi de azi încolo aşa să mă cheme pe blogul ăsta.
  Ce ziceţi, faceţi un amar de bine?

 • Florin Iaru

  Păi, ştiu şi eu?
  Dacă tot e să fie Homer naş, Circe o fi bine?
  Sau Penelopa? Sau Deidamea? Sau Chryseis? Dacă e motiv de gîlceavă, Chryseis.
  Dar cel mai de bonton e Elena din Blogos.

 • Radu Humor

  Vad ca sunt tot mai mult dusi in discutie
  ” intelectualii lui Basescu ” 😉
  Hai sa fim seriosi :mrgreen:
  poate “slugile lui Basescu”, sau
  “sclavii banului”(nemuncit)

  Ati auzit vreodata de ” intelectualii lui Codreanu” ?
  Si trebuie sa recunoasteti ca miscarea a coagulat cel mai mare numar de intelectuali( si ce intelectuali 💡 ),pe care nu i-a unit banul, ci dragostea de tara, de care astazi se vorbeste doar la aniversari.
  Nici de intelectualii lui Constantinescu, nu s-a facut mare tapaj, poate si pentru ca el insusi a fost si este un intelectual spre deosebire de Iliescu si Basescu, care , daca n-au avut si n-au (aceasta calitate), au trebuit sa-si cumpere intelectuali.
  Ce-i mai nostim e ca acestia, intelectualii, au ajuns sa fie prin extensie si slugile lui Voiculescu,Mitrea, Vanghelie, Piedone, Eba, Udrea, pe care nu sunt sigur ca i-ar accepta cu placere la o masa rotunda privind conditia intelectualului in Romania(si in lume, mai nou, vezi EBA)
  Dar uite ca ne-am luat cu intelectualii si am uitat complet de securisti 😆
  Ce chestie…..

 • AVP

  l Says:

  septembrie 1, 2009 at 10:24 pm

  Mircea Ivanescu este SNGURUL poet roman care poate fi prezentat, fara riscul unei inadecavari totale, intr-un seminar la care participa John Ashbery, Rosemarie si Keith Waldrop, Marjorie Perloff, Michael Palmer. (pentru cei care nu stiu, e vorba de niste poeti si critici care conteaza). Cam tot ceea ce s-a produs in Romania din anii 60 incoace ar fi pur si simplu irelevant in acest context, cu exceptia Mopetelui. Ca in orice alta breasla, si printre poeti exista instante de validare, desi nu i se poate explica lui Tony, in trei cuvinte, cum si de ce devine chestia cu poezia contimporana. Asa ca, da, MI e un poet important pentru ca ceea ce scrie el “rimeaza” cu un anumit context cultural si institutional. Iar ceea ce porduce Paunescu si ceilalti nu rimeaza.

  Bey znobule, pai tocmai de aia n-ar phootea fi Mopete al tau un poet prea mare, adicatelea o unica floare in a stilurilor splendoare din iarba fiintei creatoare, fiindca seamana cam prea tare cu contextu-ti culturalo-institutional mondial, halal…

  Mopete, care daca nu ma-nsel e un tradutore cu oarece har a gandit prea mult c-un cap de dragoman international, ca sa nu-i mai maimutareasca din cand in cand pe strainezii aia, ca un eminent papagal, iar nu neaparat ca un creator absolutamaente original…

  O stia inca batranu Benedetto Croce, mey: in lumea creatiei, doar acolo unde vei afla orginalitate -- o stricta originalitate, aloo…-, vei gasi si valoare… Nu e deci vba daca un artist iti place sau ba (caci placerea, frisonul impresiei hartistice, vine abia dupa ce se naste mitul creatorului reshpektiv, pe cai pe care nu le discutam aci…), ci daca hartistu’ e strict original, sau ba, daca a adaugat singur el, cu manutza sa, o paleta total noua la corola de minuni a lumii (sau la sentimentu rumanesc, malgasesc, bulgaresc, americanesc or oltenesc al fiintei, ca sa stii despre ce-ti vbesc…)

  In rest, e vba de topurile voastre de znobi de Bookfest sau de gentilomi ridicoli ai plutonului de alergatori spre-al literelor didactico-pedagogice everest… 😉

  Mie-mi spui… ? lol

 • Radu Humor

  No name #167
  Daca tot te-ai oferit sa-i arati lui @ Florin Iaru , ce vede nasu de la fina numai odata, in locul lui te-as boteza @ Fina ;-), si cred ca pe undeva, ti s-ar potrivi…. 😆

 • Bag sama ca se conturara doua directii de judecare a poetului, ambele avand in vedere raportul promovare-valoare. Florin Iaru spune ca una-i valoarea si alta promovarea, prima fiind cumva intrinseca, iar a doua dependenta de context (politic, fi-rar al naibii, la noi), dar si de harul criticilor (care, nu o data, au cules “valorile” cu o mana de mort!).

  A doua directie, care-mi pare mie sustinuta de AVP, ar fi cum ca poetul, de nu-i canonizat de critica, n-are nicio sansa sa razbata in integralitatea lui la cititor. Dl. Iaru asaza lucrurile si poetul sub l’air du tepms, iar AVP il proiecteaza in vesnicia (nascuta la sate) si-ntre granitele clare ale unei Romanii etern atemporale.

  Sincronism versus unicitate (ca cica-imai buna ca toate). Sa fii distinct intr-o generatie distincta sau sa fii distinct in orice chip, adica-n toate chipurile (chiar si cu pretul de a-ti autopastisa cateva gaselnite si ticuri pan’ la caricatura).

  Cat despre cititorul roman, cumparatorul marfii de lux numita poezie, el inca pare lovit mai mult de snobism decat de consumism.
  Cititorul genuin are totusi cateva tipuri de reactii in fata poeziei: “Uau!”, cand il citeste pe Homer si “uau” la scena in care Priam vine noaptea, incognito, la Ahile in cort ca sa-i ceara trupul lui Hector. Si “uau” cand citesti povestea Francescai si-a lui Paulo Malatesta in “Infernul” lui Dante si simte ca propriu-ti trup se inmoaie de compasiune si cade “come corpo morto cade”.
  Sunt poeti pe care-i iubesti pur si simplu si te trezesti vorbind cu vorbele lor; mi se intampla cu Trakl, Sylvia Plath, Bacovia, Paul Celan (apropo, contemporan cu “tobosarul timpurilor noi”!) Nichita Stanescu si altii. Sunt, apoi, poeti pe care-o citesti cu placere si admiratie si zici un “mda” categoric dupa ce i-ai citit. (Sa fie si Mircea Ivanescu aici pentru mine? Sa fie, desi “tanara nefa, ea e foarte inactuala acum”. (Vreau sa zic ca, dupa Mopete, parca, totusi, prea mult “narativism” in poezia lui; dupa gustul meu cel putin. Cu toate astea, MI imi satisface inca nevoia de poezie; inca raspunde unui ce ascuns adanc in mine.).
  Mai e si reactia: “hm!”, da, da, poetul asta zice ceva, adanc pe acoluri, but so what -- ce zice el nu ma atinge defel, oricat de multi critici mi l-ar recomanda. Si, in fine, mai sunt si alte tipuri de reactie, in care cicitorul se dezumfla gradual, pana la scaparea unui ingenuu “aoleu!”
  Criticii nu-s infailibili, oricat de mult s-ar stradui sa se obiectiveze. Cititorii sunt subiectivi prin definitie, fiindca asta-i dreptul lor absolut. Ce ramane din poet si poezia lui tine, intr-o buna masura, si de destin.

 • @Radu Humor #166
  Pai nu, n-am trecut de la securisti la intelectuali, uitand de primii. Nu ne-a explicat dl. Tudoramn ca unii raptiglii au absolvit si cate doua facultati, uneori ca sefi de promotie? Cele doua notiuni nu se exlud reciproc, ba as zice ca, pe alocuri, se intersecteaza… lucrativ. 🙂

 • No name

  Măi, Radu, măi, se putea să nu-mi strici tu jucăria??? Când mi-a venit să strig din toţi rărunchii: ”Păzea că mă botează un poet!!!”, iată-l pe Radu, punând sub îndoială jucăreaua, ”…buchetul risipindu-l prin odaie…”
  Mi-ar fi plăcut să-mi dai tu un nume, dar am impresia că nu ţi-este scris să-mi fii nănaşul, nici să-mi potriveşti căpăstru. Poate-ar fi trebuit să-ţi spun să mai încerci, dar aşa nu-mi place jocul (arde-l-ar focul!). Şi, că tot veni vorba de cele sfinte, să fie cu iertare, da io ştiu că o dată vede naşul pizda miresii. Ai ratat, băiete, asta e! Ori te-am aflat prea târziu, ori ai grăit prea devreme… Dacă ai grăit cu vorba ta, proastă vorbă ai avut, iar dacă te-a sfătuit cineva, rău te-a sfătuit… Păcat!

 • victor L

  😉

 • Circe

  Domnule Iaru,
  Mulţam de generozitate. Un comentariu scurt, că vorba aia, mă cam grăbesc:

  Elena nu-mi place! Nu-mi place şi basta! O dată că ce muiere-i aia căpătată într-un fel de pariu??? A doua că nu-i destul că ea însăşi e prea supusă puterii sorţii, başca mai şi năruie din temelii o cetate întreagă. Ba, io una nu vreu să port pe suflet restriştea unui neam întreg… Ducă-se pe pustii!…

  Chryseis era fată de popă… blondă, zveltă şi ca la vo 19 ani… He-he-he-heeeee!!! Pup-o, Petre! Fuse şi se duse… Când trec pe lângă mănăstire mă-nchin şi io, ca tot creştinu, da… s-avem pardon, popă-nepopă să fi fost tata, io rămâneam cu Agamemnon! Poate-aş fi avut vreo şansă (că, de!, tânără eram, de nime nu depindeam) şi nu se-ndrăgostea lulea de-o Pithie precum Cassandra care, mai mult decât moarte ce-i va fi adus???

  Deidamea… nu ştiu cine e… Sorry, da asta mi-a scăpat! Cum n-am auzit de ea, nici nu mă-ntere pre detot…

  Penelopa nu vreu să mă cheme. O dată că n-aş sta io s-aştept o viaţă… Doamne fereste, a doua că nu-mi plac femeninele ce-ncep cu ”P”… O idee fixă!, da n-am ce-i face.

  O să mă cheme Circe, cu ”ce-ci”, ca-n viaţa reală… Şi-aşa-mi spun toţi că n-or beut cafea bună ca la mine… şohan! Io le-am spus că-i descântată, da ei toţi or râs. Io n-am râs, să ştiţi, pentru că io ştiu că cine be o dată cafea la mine, apoi ăla o be şi-a doua oară, c-o ştiu povesti…

 • Tony

  Singur printre poeti

  l / 157 -- Admirabil. Sublim. Cu aceasta postare uluitoare urci fara efort in topul absolut al febleților mele (personale). Adica ma straduiesc eu (amatoriceste) atata amar de vreme sa-i descopar pe anonimii Dorin Tudoran, Florim Iaru, Viorel Padina printre poetii de pe acest blog (sau invers) si deodata tu aparusi in cale-mi precum arabul sa mi-l vinzi pe El Zorab si sa trimiti toate gloabele (ce-ar pofti jar) in grupul „Paunescu si ceilalti”… care scriu vers alb intr-un anumit context cultural international (ceilalti adica Stanescu, Sorescu si care or mai fi) . Multumesc frumos ca mi-ai oferit solutia in plic. N-as fi stiut cum sa procedez. De acuma! N-avem toti filologia estetica la baza.

  AVP-ul a fost asa delicat cu tine (te explicitat prin „znobizm”) ca-mi vine sa intru la banuieli grele in fata unui expert in Marjorie Perloff si Jackson MacLow. Totusi anumite indicii intamplatoare bine plasate in textul tau ma asigura ca pot sta linistit si ca n-ai cum sa ma traduci nici daca ai vrea, indiferent de contextul cultural si mai ales (ah) institutional. Instantele de validare este (nu-i asa?) mai multe si foarte felurite. Cam cate un soi de instanta pentru fiecare poet mare. Exista instante mai vaste in care MI nu rimeaza si nu-i original, dar Nichita, Marin si altii-s mai tari chiar si decat Toparceanu-n rima. Si uite ca se muta problema poetilor in instanta. Dar atunci care instanta e (vorba lui Iaru) MAI BUNA? Aceasta-i intrebarea? Presupun ca nu vei fi in stare sa-mi explici in 3 cuvinte de ce instanta ta 🙂 si a lui Michael Palmer e cea mai tare. Nostim ar fi sa incerci.

  P.S. l, sper sa nu te stingi. Textele propuse de tine sunt de „aoleu”, echivalentul in „critica literara” ale altor texte de “filozofie-politica” (tot de „aoleu”) ale cuiva care a lasat deja peisajul acesta mai sarac. Keep Walking!

 • Circe

  @ Pro DOC

  Uite, de-asta nu mă pot io supăra pe tine:

  ”Cititorii sunt subiectivi prin definitie, fiindca asta-i dreptul lor absolut.”

  Stai liniştit, nu m-am ofuscat deloc. Doar că mă lăsară puterile văzând cum te-ncăpăţânezi s-o tragi pe arătură (că doară nu te puteam suspecta că nu-nţelegi ce vreau să spun).
  Papapapa. Mai vb.

 • Loda

  no-name :
  Ioii Doamne, Circe nu e aia care a transformat barbatii in porci ? Nu ti se potriveste, mai ales ca, pana azi, nu toti au ramas porci (ceea ce nu inseamna ca ,,nu se mai exista” 🙂 )

 • Loda

  Radu Humor :
  Da, Rita=Dora. Stii ca atunci cand fac o afirmatie, de regula am dovezi, doar suntem forumisti vechi, ne cunoastem.

 • My dear Circe,
  De asta data nu te pricepui. Cat despre Homer, si eu facui un uau multiplu in fata lui. Fiindca intai l-am citit si-am “uau”-it (intr-o vacanta la bunici) si muuult mai tarziu am dat si de referintele critice adiacente. De unde si truism-ul cu dreptul absolut care, vazui eu, nu putu sa treaca neobservat de o proaspta Circe. Sper ca acu’ sa nu incepi sa torni cu cine stie ce potiuni vrajite peste mine. Ori toarna mai bine, s-avem si alt prilej de vorbe si de ipoteze.
  Cu bine.

 • Loda

  Tony :
  ,,azi te iubesc, maine…mai vorbim”
  Aurita m-a fost gura ,eu iti declaram amorul ,tu te gandeai la Rita 🙁 .De, ,,e cate unii” care daca n-au noroc, n-au. Azi e maine si se schimba foaia ,m-ai tradus bibicule, am terminat-o !
  P.S. Nu, nu te-as fi iubit mai mult pentru 106, nu-mi plac barbatii frumosi (si prosti) ,plantele decorative sunt mai ieftine; imi plac barbatii interesanti, veri de ce neam or fi 🙂

 • Circe

  @ Loda
  Servus, Loda, iaca, tu m-ai invitat aice şi-am ajuns io înaintea ta… Sau, mă rog, daca_nu…

  Lasă, dragă aia cu transformatul… N-o cred deloc! Mai degrabă cred că i-a făcut în stare să poată fi văzuţi care cum erau: care erau porci, porci, care erau câini, câini, care erau lei, lei, care erau tauri, tauri; adică, dac-ar fi să-l credem pe Grimal, le-a scos la vedere apucăturile cele mai ascunse, datorită licorii ei fermecate.
  Io n-am avut intenţia să fac asta, dar în cazul lui Radu, care chiar îmi plăcea, se pare că mi-a reuşit! Şi când te gândeşti că nici n-am avut nevoie de cafea…
  Ioi, te!

 • Tony

  @Florin Iaru / 158 -- Probabil ca o anumita apetenta pentru poezie (pentru un anumit gen de poezie) afecteaza ireversibil structurile responsabile pentru gandirea logica. La poetii mari, ma rog, treaca mearga… Din ce-am zis eu nu rezulta ca priza la pulime ar trebui sa fie un criteriu de non-valoare. Tu ai dedus (de unde?) ca asa ar rezulta si te-ai repezit cu Eminescu si Nichita… Tu n-auzi ca nu rimeaza? Esti asa de uluit de niste adevaruri ce pare ca ti s-au revelat recent (in ultimi 20-30 de ani) incat toti interlocutorii iti par pretexte potrivite pentru a le repeta si etala. De-asta ti se si pare ca toti interlocutorii sustin exact contrariul a ceea ce sustii tu. Totusi nu-i asa de grav. Altii, ca sa aiba ocazia sa se contrazica, sunt in stare sa se plaseze ei insisi pe o alta pozitie decat cele in care se simt natural in urma unor rvelari recente (din ultimi 20-30 de ani).

  P.S. Ceea ce spui tu în materie de poezie (si pe acest blog ai o predilectie speciala pentru poezie, indiferent la ce te referi) e desigur 99% adevărat şi şi valabil numai atunci cand opinia celuilalt nu poate fi probata si mai ales cand acesta nu are competente sau chiar nu exista. In rest Dumnezeu cu mila. Totusi nu te ingrijoreaza faptul ca in asemenea conditii favorabile nu poti trece de 99%?

  Solutia Iaru: Ca sa ai dreptate e suficient sa gasesti pe cineva care e pe dinafara in problema respectiva si sa-l provoci la discutie. Pro DOC asta nu cred ca era in manualul “Dreptatea intotdeauna” (sau cum ii zicea)…

  Corolar:”PERSOANELE CARE TE CONTRAZIC SUNT INTOTDEAUNA SUBIECTIVE SI FOLOSESC RATIONAMENTE FALSE”

 • Circe

  @ Pro DOC
  Mă refeream la postarea 140 unde întrezării io nişte scuze. Ti-am răspuns aseară mai în detaliu, dar am pierdut comentariul.
  Azi voiam numai să te asigur că nu e pricină de vrajbă, nici de prăpăştenie.

  Despre poţiuni, asta nu ţi-o pot făgăduire. Să vedem, să vedem! Dar spre liniştire-ţi spui că asta una fată este bunătatea… ”personificată”. Nu-i ”caricatură, un chibrit, o aia /Cu piciorul mare şi c-un păr cât claia…” Nu-i ”mahalagioaică, afectată, rea…” Da se miră lumea: ”ce-a găsit la ea????”…

 • @Tony #181

  Ei, na! Corolarul asta l-ai scos din alte “directive”! 🙂

  Dar,vorba ceea,

  Hai pa, (tre’ sa merg undeva) .

 • Tony

  @Loda / 179 -- “Rita” = “Dora”, “Loda” = “Rodica” , “Tony”+”Loda” = “Love”. Ah! S-a dat liber la polimorfisme. Bietul Dorin Tudoran! Barbat frumos si nestiutor. Cand se va intoarce din vacanta nu va mai recunoaste locul. Ceata si fum… (merge si cu t si cu ţ)…

 • Tony

  @Circe -- Toate bune si frumoase. Te-a botezat poetul (un poet nebun si tandru) pe stil greco-homeric dar astfel ti-ai iesit din categorie. Avantaje si dezavantaje. Macar sa ne spui tu ce-a neglijat sa spuna Homer, despre ce s-a mai intamplat pe insula Circei dupa plecarea lui Ulise.

  P.S. Polifem ar cam fi cazul sa te intorci din Creta si sa numeri oile. Ca si Eumeu e batran si orb, iar Penelopa cea reala nu e ca-n legenda si-ar fi pacat de insula asta daruita de Dumnezeu sa fie scufundata in mare. Cu vii, cu livezi, cu eroi si cu morminte. Sunt sigur ca poti scrie o “Dare de seama despre orbi”… daca nu azi macar de Sabato. Sau duminica atunci cand, de obicei, se nasc din ragazuri capodoperele. Ca daca-concurenta nu e…nimic nu e! Aferim!

 • l

  @Tony:
  Tony, am citit un articol despre troli. Cica trolii sunt niste persoane insingurate care tanjesc dupa contact uman pe care, nesasinfdu-l in realitate, il cauta (un ersatz al lui) pe bloguri. Cea mai mare placere a lor e s fie remarcati de proprietarul blogului, de care sunt indragostiti nitel si pe care l-ar vrea cel putin presedEnte sau ministru. In general sunt niste creaturi inofensive, insa, lasati nesupravegheati, devin autoritari si violenti, se irita si ii pun la punct pe toti ceilalti comentatori. Asa o fi, Tony?

 • Rodica Nitu

  Tony :
  Scuze ,,Loda” e pseudonimul de vedeta ,l-am uitat pe-aicilea 🙂 hai ca te-am scos din ceata, Radu se descurca, ca el stie, dl.Tudoran nu baga dansul de seama, ce, alta treaba n-are ? 🙂

 • Rodica Nitu

  Tony :
  Tu nu mi-ai citit postarea ? gata cu ,,love”-ul ,m-ai tradus, caut steclutza cu ,,vitrion” .

 • Circe

  @ Tony
  Avantaje, dragă, avantaje…
  Dacă urăsc ceva, apoi urăsc definiţiile, categoriile, paradigmele, şabloanele, regulile, poruncile, corolarele, axiomele, teoremele şi lemele etc. ş.a.m.d. Tu m-ai băgat într-o categorie, eu m-am scos (pe vremuri era altfel… parcă zicea unul ceva de genul: ”…el mă scoate, eu îl bag…” E, aice-i invers!)

  A doua chestiune, să fie o dată clar pentru toată lumea: NU, Latinus nu e fiul meu! E-al proastei ăleia de soră-mea, care se ştie la iubit ca vaca la balet, auzi mneata… S-apucă proasta să-i facă plozi unui călător… Of, Doamne! Io i-am tot spus: Făăăă, profesoarooooo, puţin şi bun, nu mult şi degeaba! Da, dacă n-ai cu cine, n-ai cu cine… L-o ascuns pe bietu Odiseu ani la rând, de m-am văzut nevoită să-i scriu carte Athenei: ”Scapă, dragă, omu de nebună… că tră s-ajungă-n Ithaca, ce drulele lu Zeus, că-mbătrâneşte Penelopa!” Şi aia, mai proastă, l-o trimis pe traficantu ăla de Hermes care pe mine m-o pus de mămăligă, da prin vicleşug, că de nu-i dădea el antidotu lui Uliseeee… mai vedea Penelopa nemurire, cum îmi văd io ceafa!
  No! În rest, ce să se-ntâmple? Nyinyic! Telegones şi Casifone nu-s copiii lui, da, no, dacă tătă lumea zâce-aşa, am lăsat-o şi pe asta cum zâce lumea, că doară nu era să mă pui io contra lumii. Mai ales că-mi plăcea de el, să ştii, cât că nu s-a-ncumetat să scape singur din labirintul proastei, cum a făcut, iată, Tezeu… (Acuma, cu Tezeu e altă poveste, că ăla a nimerit muiere pe măsură, ştii tu, muierea te urcă, muierea te coboară.)
  No, şi după ce-o plecat Ulise, mi-am luat insula-n spate şi m-am mutat în altă parte, unde m-a găsit un alt nebun cu altă peană, care s-o aflat şi ăla deştept să spună lumii cum am făcut copchii cu nuştiucare. S-o zic io pe aia dreaptă, de iubit l-am iubit numa pe Zeus (curvaru dracului!), iar al meu al meu e numai Faunus (qui favet, pe care l-am convins s-o ia de nevastă pe fata asta, Fauna, fată bună, de casă, drăgăstoasă, chiar dacă mi-a adus pe cap un copilaş din flori făcut cu Hercule. No, pagubă-n ciuperci! La câţi copii am crescut io… ce mai contează unu, acolo, mai ales că-l cheamă tot Latinus, ca pe ăla de-l crescui io în locu soră-mii.
  No!
  Şi-n cinstea lui Faunus al meu, am dat io sfoară(sic!)-n ţară să se ţină serbări în toată puterea cuvântului, iar mironosiţele astea (astea, nu alea de l-au fraierit pe Pilat) să fie bătute la cur cu biciuşte de piele.
  Iar un poet nebun şi tandru (altu!), aflând el asta una minunăţie, a scris o minunăţie pe măsură:
  De-aş avea o sumă fabuloasă,
  Mi-aş lua o mie de caleşti
  Înhămînd, la fiecare, şasă
  Dragi femei cu sîni dumnezeieşti
  Şi-aş porni bezmetic la plimbare
  Hăţuind voios coapsele mari
  Şfichiuite, ca din întîmplare,
  Cu biciuşca-mi fină de mărar.
  Şi-aş umbla prin burguri mai tot anul
  Ca să-mi vadă lumea echipajul,
  Iar pe capră,-n spate, blond, motanul
  Mi-ar păzi onoarea şi bagajul
  C-un rubin în dinţi şi trei pistoale
  Doldora de gloanţe la centură.
  Şi cînd, înspumate, albe, goale,
  Ele, mestecînd zăbala-n gură,
  Ar izbi nervoase cu piciorul,
  Lin oprit alături de fîntînă
  Eu le-aş adăpa cu binişorul
  Şi le-aş da să pape melci din mînă,
  Şi le-aş pune oje moi pe unghii
  Şi în coame tragic centrifuge
  Izuri iuţi ce-ar răscoli rărunchii
  Gloatei desmăţate care muge.
  Şi-aş pleca din nou cu spiţa roasă
  De zefiri prin vechile poveşti.
  De-aş avea o sumă fabuloasă
  Mi-aş lua o mie de caleşti!

 • Tony

  @l / 186 -- Asa este! Cu siguranta ca articolul despre troli (sa pui link-ul) este corect (poate nu chiar asa de simplut cum mi-l traduci tu). Dar totusi de ce schimbi vorba? Si inca intr-o maniera asa de rudimentara? Asta era rezolvarea? Pai nu asa procedeaza trolii? Probabil ca articolul cu pricina nu atinge deloc aspectele legate de conditiile de mediu (de cultura) propice dezvoltarii trolilor si nici nu vorbeste despre abilitatile lor de a se instantia in fiecare comentator inofensiv pus la punct de gata, de la mama lui. Vezi si tu ca fenomenul trebuie privit in ansamblul lui.

  P.S. Pacat totusi ca ai devenit defensiv si ai abandonat subiectul pe care erai expert 🙂 de draul unor digresiuni frivole. Ma simt (iata/astfel) si mai insingurat dupa ce m-am simtit atat de… inflacarat de precedenta ta interventie. Stiu totusi ca pot conta pe tine si in viitor. E ceva ce tradeaza acest minunat adevar care se-ntampla sa-ti fie interior. In tampla.

 • Radu Humor

  @ Loda
  Multumesc pentru clarificare !
  Si eu care credeam ca ma pricep la FMI 😉

  @ Circe
  E alegerea ta si ti-o respect, mai ales c-am aflat ca te cheama Cecil-ia ( am cunoscut un doctor renumit cu acest prenume si inca de atunci, numele acesta ma fascineaza).
  A, era sa uit : eu stiam ca nasul i-o vede finei cand o boteaza, nu cand o cununa 😳 , da , se mai intampla 😉

 • Circe

  @ Radu
  Mă gândeam eu că n-ai zis-o de la tine. Te-au minţit, prietene, te-au dus! De botezat, botează naşa, or, m-aş mira să fie interesată…

 • Tony

  @Rodica Nitu / 187,188 -- Pai stecluta cu vitrion e la Angela care n-are lot ca ei.
  Asa e! Nu baga!

  P.S. Io-s cam timid si mi-e frica sa nu raspunz la interpelari sau doamne fereste sa nu co-respunz la vreo compatimire din amor. Da uite ca unii interesati de schimbarea subiectelor la teze o pun altfel. Mi-e teama ca va trebui sa te sacrific si sa te dau pe mana lui Cracane-l, studinte in critica literar-artistica si montaj. Cum il traduci tu nici Ivanescu, D-zeu sa-l ierte ca n-a murit (ca e la nemuritori), n-a tradus-o pe Rosemarie Waldrop. Si apoi ce poveste originala de amor mai pote fi asta: T.Stan si e-Loda?

  Desigur insa ca putem sa ramnem prieteni.

 • Dorin Tudoran

  @ TOTI

  repede, din mersul trenului:

  Daca am banuit ce ma asteapta lansand un blog “generalist”, inteleg abia acum ce m-ar fi asteptat daca, Doamne fereste!, deschideam un blog “specializat” pe/intru ale literaturii.

 • Tony

  @Circe / 189 -- Ai inceput devreme sa-ti iesi din categorie atunci cand ti-ai spus varsta si ti-ai dezvaluit sexul (caci se stie, femeile care-si spun varsta sunt in stare de orice, orice neavand cum insemna prea multe lucruri intr-un univers atat de poetic si finit ca al nostru). Probabil ca tot de-asta ai fost in stare sa-ti ei insula in spate si sa te muti si sa-ti pierzi urma intr-o viata anteriora in care te chema Tamara, de dimineata pana seara.

  P.S. Merci Circe, mi-a placut si povestea ta romantata si poemul pe care l-ai recitat asa de frumos si cu neverosimila… detasare de care numai femeile adevarate pot fi capabile a fi in stare in clipele lor de extaz. Ma faci sa visez. Frumos. Si si sa fiu mandru. De mine. Pai cum dracu. Sa fi pretext la asa desfasurare de forte si sa nu creasca muschii pe tine. La revedere. Drum bun!

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 194 -- Intoarce-te mai omule acasa mai degraba si lasa scrutarile din goana trenului ca nu-i ce crezi. Literatura e-n geam dar inauntru e matrix revolution si nu poet ci stalker trebuie sa te intorci ca sa-ti fie tie bine si sa traiesti ani multi pre pamant. Sa nu zici ca n-ai stiut!

 • victor L

  Ei, in cazul asta s-ar fi discutat despre incalzirea globala. Sau politica.
  Chiar ma mir ca RM nu abordeaza tema.

  Io acum ma uit la US Open si inarmat cu ultimele vorbe din vocabularul lui Iliescu reactionez la dezamagiri.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 197

  Si eu la si de la US Open.

  “Reactionez la dezamagiri” este un excelent motto pe care dl Iliescu l-ar putea pune la o carte de memorii; fie ele din trecut, fie din… viitor.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony #196

  Da, da, mi-a placut foarte mult The Stalker (Andrei Tarkovsky), numai ca, aseara, doctorul mi-a dat alt sfat: daca vreau sa mai fac umbra pamantului, cica ar fi preferabil sa ma intorc la poezie, caci meseria asta de stalker/bloghist ar fi prea stresanta.

  Vad cum ma simt diseara…

 • Carol

  Exista prieteni si “prieteni”.
  Tismaneanu are, din fericire, si cativa care nu se scriu intre ghilimele. Dragos Paul Aligica.

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 199 -- Pai de-asta e mai potrivit sa te duci la doctor dimineata (dupa un somn bun) si nu seara. Oricum noaptea aproape nimeni nu face umbra pamantului.

  P.S. Meseria de stalker/bloghist e prea stresanta? Mie-mi spui? Pai crezi ca cea de trol e mai breaza? Tot un stres.

  P.S.2 Dincolo de stresurile pe care ni le alegem de buna voie si nesiliti de nimeni si la care nu putem renunta mai des de 7 ori pe saptamana, sper ca sfatul doctorului a fost doar unul amical la un pahar de porto (analog cu un orice sfat pe care ti l-ar putea da, de ex. doctorul Liviu Antonesei) si nu unul bazat pe analize (literare) de laborator, radiografii (de sentimente), simptome (pasagere) si alte suparari (pastel). O sa vadem cum te simti diseara. Depinde si de doctor.

  Cele bune!

 • Dorin Tudoran

  @ Carol # 200

  Carol,

  Am citit ieri seara textul dlui Aligica (un om cu adevarat remarcabil) -- textul este excelent.

  Mesajul tau catre mine -- cam acru si, din nou, tafnos.

 • constantin constans

  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/866090/SENATUL-EVZ-Memoria-si-condamnarea-totalitarismului-despre-comunism-si-nazism-I/
  DOMNILOR,
  DORIN TUDORAN si VLADIMIR TISMANEANU
  AM CONSTATAT CU STUPOARE EXISTENTA UNUI COMENTARIU LA ARTICOLUL DOMNULUI TISMANEANU CARE NU IMI APARTINE.

  IN ROMANIA EUROPEANA FURTUL DE IDENTITATE ESTE PEDEPSIT PRIN LEGE?????
  CUM TREBUIE PROCEDAT CU ACESTI DERBEDEI??????

  SENATUL EVZ: Memoria şi condamnarea totalitarismului: despre comunism şi nazism (I)

  Vladimir Tismăneanu

  ,,LAFCADIO (Constantin Constans)
  de Constantin Constans(Vizitator), miercuri, 2 septembrie 2009 -- 14:25
  Las-o mai incetisor cu fitilele pt ca asa cum ai fost deja admonestat, esti paralel cu absolut orice judecata logica. Iar dl Tudoran ar trebui sa faca trompeta mai mica pt ca e mai patat decat Tismaneanu de 100 de ori. Stie el de ce!,,

 • Radu Humor

  @ Dorin Tudoran # 199
  Daca doar doctorul este ingrijorat de umbra pe care o faceti pamantului( cat mai multa va doresc!), situatia nu-i asa grava ( orice medic bun are grija sa-si puna in garda pacientul, chiar cu pericole minore, cum e si asta cu blogul 😉 :roll: ).
  Din pacate s-ar putea ca si altii sa fie cumva interesati de a dvs, umbra” si sa-i dea noi ordine care sa mearga mult prea departe cu amenintarile :mrgreen: si atunci va inteleg .
  Daca nu, nu !(vad alt motiv sa va retrageti de pe blog, sau sa va schimbati/modelati convingerile, pana la interzicerea lor. 8)

 • Dorin Tudoran

  @ constantin constans # 203

  Impotriva derbedeilor — mai ales a celor “ciber-spatiali” — mare lucru nu se prea poate face.

  In cazul de fata, as zice sa incerci sa postezi sub articolul cu pricina si sa spui “postarea cutare nu imi apartine”.

  Ca eu sunt mai patat de 100 de ori decat oricine, stie… oricine.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 204

  N-am zis ca ma retrag. Am zis ca o sa plec in vacanta. Cand se intampla si cat voi lipsi, spun cand sunt sigur.

  Moderarea — cum ziceam in “Recalibrare” — trebuie sa o fac cu… moderatie.

 • DanielStPaul

  @DT, 194 & omnis

  Iertare-mi cer pt aflatu-n treaba, mi se-ntimpla sa mai trec pe-aci atras de promisiunile din program (taifas, dulci vorbe-mpadurite, blinda terapie intimista de grup) si din motive (de boli) rusinoase: sentimentalism, usw. Pentru aceea sint mihnit sa aflu ca stapinitorul blogului nu s-ar simti prea bine. Poate pentru ca pe-aci avem de toate : Femei esti? Si-nca cum, ce vrajitoare! Tabacioc? Mai mult ca sigur, dupa fumul (sg) planant. Votchi? Indubitabil, simptoamele cuvintesc. Avem religie, (pa)trollogie, zoologie –homo hominis ludus (vezi si wikipedia, articole Huizinga si Blaga, Bocadelhumor: basme, otravuri cald padurete…patimi, frumsete, Lynx Lynx blogospherus)-, politica bugat, muzica/vagnevrisme… Cu alte cuvinte, o adevarata foaie pentru minte inema si leteratura . Se umple cu mare brinza…Stimate domn Dorin Tudoran, la dumneavoastre mincat destul Verdets. Pentru sanatate la dv, dati la cuptior, ca altfel s-ar putea sa ajungeti sa va simtiti cu poalele-n briu. And a man, fie el DT, only can take that much (more, cum zice ci corvexul acela)

 • AVP

  Constans (20) si Maria (22), multumesc mult, dragi prieteni !

  Sa vi se intoarca inmiit !

  Doamne Ajuta !

 • Dorin Tudoran

  @ DanielStPaul #207

  Prea Fericite Daniel,

  Bogdaproste si sa fie primit sfatul; sfatul dvs, nu al tzarii.

  De simtit, ma simt bine, inca in putere; glumeam, ca sa mai incurajez dushmanalacul. ca fara el -- nema dialog.

  De obosit, obosit mi-s, ca tot omul. Asa ca, un pic de vacanta si moderatie se necesita.

  Asa e, cind e vorba de cit puteme sa “take”.

  Cele bune.

 • Tony

  @Carol / 200 -- Excelenta recomndarea de lectura si excelent modul in care ai propus-o (dpmdv). Sper ca imi dai voie sa i-o recomand si lui Pro DOC aici.

 • constantin constans

  @DORIN TUDORAN 205

  merci pt.SFAT
  am postat si sper sa se si PUBLICE.
  AM SA-L PREVIN SI PE AUTORUL ARTICOLULUI
  (pe firul rosu)biensur………
  @AVP
  nu ai pentru ce PRIETENE…….
  este OK??????

  ps.DT
  nu am inteles ce se urmareste cu aceasta DIVERSIUNE….

 • Dorin Tudoran

  @ constantin constans # 211

  Asemeni oricarei diversiuni, nici aceasta nu urmareste limpezirea apelor, ci tulburarea lor pe cat cuprinde.

  Scopul diversionistilor este de a largi baltoaca si de a ne improsca pe toti cu noroiul pe care il folosesc ei drept sapun lichid ori sampon.

 • Eddy

  @Dl.Tudoran
  108: este prima data cand intalnesc un raspuns clar, pana acum citeam ca nu doriti sa candidati, desi vi s-a propus (probabil ca respectivii nu erau la curent cu constitutia).
  194,199: sunteti poet, dar aveti un apreciabil simt al realitatii, ceea ce si explica de ce sunteti acolo unde sunteti, in fond. Fie din indulgenta, fie din spirit de consecventa (v-ati angajat la un blog comentat, romanesc, mai ales..), sunteti nevoit sa raspundeti, dar chiar voiam sa vad cat veti rezista, desi, oameni suntem, nu poate sa va fie dezagreabil cand vi se face curte…
  In scurt timp, va trebui sa recurgeti la o pirueta pentru problema blogului “generalist” (care, normal, trebuia sa rodeasca ceva mai consistent- in fine, era si orizontul meu de asteptare).
  Toate cele bune, sanatate, mai ales, este esential, cateodata trebuie ca aceasta sa se indeparteze, ca sa ajungem la humilitas. In plus, vine o varsta cand timpul este pretios, calitativ, cred ca sunteti de acord..

 • Circe

  @ Tony
  Omule, dacă am reuşit să-ţi cresc ceva, sunt fericită! Mai rău era invers, nu? Mulţam că ai avut răbdare să ceteşti până la capăt; am ştiut eu de ce plasez poezia acolo, că, de, finis coronat opus!
  Nu, nu-s Tamara, da-s Tamară, în felul meu.
  Mulţam de urare. De unde ştii că plec? (Ţi-oi fi spus tot eu vreodată…). Da, plec. Asta e. N-am vrut, dar nu mai pot rămâne. Greu, să ştii, că nu eşti acasă nicăieri. Da, no, Drumul Damascului are multe feţe şi, până la urmă, fiecare-şi poartă crucea cum i-a ajuta Dumnezeu; tare mă tem că n-a şti nime că m-am dus, numa m-or vede că nu-s…

  @ Domnule Tudoran,
  Io nu-s doctor inimarăş, felcer nu-s, nici poticarăş, da văd că n-am dat prea rău pe delături. Eu ştiu că nu sunteţi beteag de gălbinare cum sunteţi de-nstrăinare… Cât că nu-mi e prea clar dacă dvs. vă întoarceţi la poezie sau (mai degrabă) poezia la dvs., nu pot decât să mă bucur dacă mai avem ceva şanse de a vedea cu ochii noştri cum se revarsă istoria în literatură.
  Baftă!

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 214

  Multam!

 • Florin Iaru

  @Circe #204
  Ce ciudat
  Aş fi jurat că, totuşi, eşti Tamara…
  M-aş fi bucurat şi m-aş fi întristat: îl iubesc la nebunie (nu, nu pe Mutu) pe Brumaru…
  De dimineaţa pînă seara
  Visez la şoldul tău, Tamara…
  Dar unde e Tamara de altădată? Pe net…
  Necazul e că versurile astea au fost citite şi de Tamara Dobrin! 🙂

 • Tony

  @Florin Iaru / 216 -- Care poet e MAI BUN, Brumaru sau Ivanescu? Cu sau fara tagada…

 • Circe

  🙂 🙂 🙂

  Domnule Iaru,
  Habar n-am cine e Tamara Dobrin! Să-i dea Dumnezeu sănătate!
  Da care-i năcazul, domnule Iaru? Că n-aş putea pune geană pe geană să ştiu că am făcut cuiva von năcaz…

 • Tony

  @Circe / 214, 218 -- Tamara Dobrin era o hârca in cârca poetilor.

  N-am stiut (desi mi-ai mai facut apropouri in trecut) ca vei pleca atat de curand si inca pe drumul Damascului (a cata oara?) dar se simtea cumva ca ai furnici pe toata talpa. Cat de efeminat as parea daca te-as ruga sa ma iei cu tine la Bagdad. Ca emir. Sau ca emil, visand la soldul tau (nu stiu ce se tot baga Iaru aici).

 • Florin Iaru

  Măi, Tony,
  chiar vrei să le ştii pe toate? Uneori, dimineaţa, alteori seara, alteori cînd mi-e greu, MI. De cele mai multe ori, însă, EB. Că seamănă cu mine (hm, invers, io cu el, sper). Cînd mi-e bine, cînd rechem tinerii mei ani, cînd caut un vers care să descrie sau să evoce portocala dezbrăcată-n pielea goală. Cînd iubeşti poezia nu eşti pizdos la datorie. Iubeşti mai multă (şi mia diferită poezie decît pot ei să înţeleagă. Ai gîndire elastică cu ieşire la Marea Caspică).
  Dar de multe, multe ori, Nichita, TT. Coşovei, fără-ndoială -- Leonid Dimov (mamă, ce poet!) -, ioan es pop, Cristi Popescu. Ce credeai, că stau cu gîlma-n cap?
  Dar tu, în afară de întrebări, ai putut, pînă acum, pe acest blog, să spui ce-ţi place, în afară de o anumită persoană importantă în stat?
  Mă tem că nu. Deh, deliciile anonimatului! Dar şi prudenţele lui -- văd că mulţi “anonimi” de aici se cunosc bine! Nu-i bine să afle duşmanul ce crezi cu adevărat! Al dracu’ domn Mitică! 😛

 • Florin Iaru

  @Circe #208
  Să nu-i dea. Tamara Dobrin, unul dintre cocurile celebre din guvernul comunist al României. O imbecilă cu păreri ferme despre muncă şi viaţă.
  De curiozitate: http://www.adevarul.ro/articole/2006/dupa-56-s-a-produs-o-intensificare-brusca-a-terorii.html
  Necazul? Tamara i-a frînt inima lu’ Brumaru. Era dreptul ei. Dar asta nu înseamnă că inima lui nu s-a spart.

 • Florin Iaru

  Tamara, adevărata Tamară:
  Vino, Tami-umflată-n blugi
  Pe suflet să mi te culci…
  Tamara de care vorbim a fost soţia lui.
  Am crezut că tu eşti…
  Scuze.

 • Circe

  Măi oameni buni,
  Voi mă prostiţi de tot… şi-mi năuciţi şi puţina minte ce mi-a mai rămas.

  O luăm pe rând:
  1. Tamara Dobrin era o comunistă. Bun. O fi. Ce-are, domle, asta cu Tamara poetului? E una şi aceeaşi???
  2. A doua oară plec, Tony! Ce-i mai rău e că o iau la pas pe-aceeaşi cărare, futhui! (Cu tehaş.)
  Chestia nostimă e că aveam de gând să-ţi scriu că nu fac un pas fără tine, da am şters postarea, că nu ţtiam cât ţii la… humor! Şi iaca poznă, mi-ai spus-o tăluţă!
  3. Domnule Iaru, noi ne cam ştim între noi de pe alte bloguri, de-aia închinăm unu altuia şi cu imprecaţii şi cu declaraţii… Da ne iubim, să ştiţi, că ce dracu-om face alta…
  4. Cât despre Tamara lui Brumaru al dvs., io ştiam că-i latinistă… Cred că e o glumă, totuşi, că ar fi prima latinistă de care-am auzit să aibă ceva în comun cu… politica, mai ales cu un guvern comunist. Mă tem că nu-i ori una, ori alta…

 • Circe

  Doamne fereşte şi apără!!!
  Tamara lui Brumaru are 37 de ani???? Şi locuieşte în România şi predă didactică???
  Aoleo!!!
  De-aia mă credeaţi vrăjitoare???!!!
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Domnule, nici pomenealăăăăă… Da cu vrăjeala aţi nimerit-o!
  Oricum, cine-i ca mine??? Vă daţi seama că pe mine m-a botezat un poet???? Am rupt gura târgului!

 • Tony

  @Florin Iaru / 220 -- Pentru raspunsul asta plin de necenzurata nostalgie mai ca-mi vine sa te iert (in forul interior, sic) pentru faptul ca n-ai simtul umorului meu.

  Presupun ca din intrebarile mele s-ar putea deduce vag (deci suficient) ce-mi place, cine-mi palce si viceversa. Ma straduiesc, asa cum pot, sa gasesc intrebarile cele mai potrivite. Cu ajutorul lor aflu lucrurile care ma intereseaza (momentan si punctual) in proportie de 99%. In proportie de 1% aflu lucruri surprinzatoare la care nu m-as fi asteptat. Am care va sa zica un randament jalnic. Tot sper ca se va imbunatati inainte de a fi prea tarziu.

  Multumesc pentru raspuns.

  P.S. Sa stii ca mie-mi place si Paunescu. Dar eu sunt anonim si-mi permit. AVP n-are cum sa m-atinga sau sa ma inspaimante (ca pe altii). De aceea, el, intelept (si rece), nici nu incearca. Noapte buna!

 • Circe

  @ Tony
  Bine că te-ai tirat şi mă laşi cu ochii-n… stele! Şi-n lună, no!

 • Florin Iaru

  Of, am crezut că mă fac înţeles.
  Sînt două Tamare. Prima era Dobrin, o viperă cu coc. O boamfă. O năzgîmbă. O şulfă. Un coc.
  A doua, soţia lui Brumaru, n-are 37 de ani (la mai mulţi, Circe!), ci vreo zece mai mult sau vreo 15. Mai mult n-am voie să zic.

 • Circe

  OK. Mulţam fain!
  No, m-aţi liniştit. E limpede acuma.
  De Tamara lui Brumaru ştiam dintr-o poezie: Să-nvăţăm latina până când… No! De cealaltă n-am auzit în viaţa mea. Am deschis eu link-ul ăla, dar, iertare, n-am putut citi până la capăt. Oi citi io vreodată prin scrierile voastre, că atâta vă cicălesc, de vă zăpăcesc până la urmă, dacă n-am putere să vă conving.
  Bun!
  Noapte bună, oameni buni. A fost o zi faină. Mâine cică am restanţă… Ai restanţă, n-ai vacanţă… Asta e.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 225

  Acum 35 de ani, Paunescu imi spunea intr-o seara “Daca m-ar lasa pe mine Beniuc sa-i fac o antologie de numai 25-30 de poezii, n-ar crede nici el ce poet mare este”…

  Daca as avea timp, chef si Paunescu m-ar lasa sa-i fac o antologie de 25-50 de poezii din cele vreo, zic si eu, la intamplare, 4,000-5,000 pe care le-a scris, nici tie nu ti-ar veni sa crezi ca n-are de ce sa-ti fie rusine ca-ti place “si Paunescu”

  Dar, n-ai tu nevoie de mine, Tony, la cat de “nerusinat” esti, nu?

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 224

  Mai exista cel putin o Tamara de care ar fi bine sa va aduceti aminte, ba chiar sa o si ascultati: “Tamara”, un cantec foarte frumos al lui Nicu Covaci dedicat mamei sale -- Tamara.

  Gasesc eu banda cu “taifasul” meu cu Nicu Covaci si-l transcriu; dupa vacanta, Tony, dupa vacanta, nici o teama…

 • Circe

  No, pereat mundus!
  Şi mie-mi plac amândoi (nu totalmente, fireşte, dar unele merită)! Şi Beniuc, şi Păunescu! Şi mai sunt ei mulţi pe care tinerii ăştia ai mei îi vor redescoperi.

 • Circe

  Nu-mi pot aduce aminte, domnule Tudoran, că nu cunosc.
  Dar Nicu Covaci mi-e cunoscut… Nu ştiu de unde să-l iau… De pe la Cluj cumva? Nu sunt sigură, da nuş de ce la Cluj mă gândesc acuma.

 • Florin Iaru

  Ei, hai, hai,
  nu te mai fasoli!
  Orice vrăjitoare ştie cine e Nicu Covaci!

 • Circe

  Nu m-am fasolit, l-am confundat!
  Gata, acum stiu!

 • Circe

  Nasol! O sa ascult şi melodia, dar nu acum că n-am dispoziţie. M-a întristat ce-am citit. Nu ştiam. Chiar nu ştiam. Dovada că l-am şi confundat…

 • Circe

  @ Dorin Tudoran
  Tulai, Doamne apără şi păzeşte, viu de pe blogul lui @ CP. Vai de mine, să mă bată soarele, am crezut că leşin pe-acolo!
  Doamne apără şi păzeşte, omul lui Dumnezeu, cum le-ncurcă vulturul…
  Sper că nu v-am băgat mortu-n casă, că n-aş fi vrut, pentru nimic în lume…

 • Circe

  A.
  * …poate n-ar fi rău să-mi iau, totuşi, inima în dinţi şi să vă spui cum văd eu lucrurile de aici, de unde mă aflu. Înşirate, ar fi cam trei:…
  * Am organizat aceste note în jurul a trei teme:…

  B.
  * Apoi, omul acesta nu e nici profesor de sport, nici vânzător la magazinul din colţ, nici inginer agronom, ci, dacă bine am priceput eu, politolog!
  * …, politologul

  C.
  * Apoi eu cred că asta-i treaba D-sale, să facă politică, să meargă pe un drum, să dea-napoi când înţelege că mere-aiurea, să fie şi cu Băsescu şi cu alţi ”…escu”…
  * Nume, nume, nume şi anecdote: Băsescu, Iliescu, Constantinescu, Popescu, Ionescu, Bălcescu etc., etc., etc….

  D.
  * Recapitulare:…
  * O observaţie-propunere…

  Hm! Măi să fie…
  Ce coincidenţă!

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 236

  Ce este/semnifica blogul lui @ CP?
  Mortu-n casa? Daca raspandeste prea multa duhoare, il scoatem

  Dar, mai intai, pe unde ati fost — @ CP?

 • Circe

  Mda…
  Probabil Victor L avea dreptate să fie dezamăgit. Doar că eu nu ştiam de ce!…
  Ce mă enervezi, Victore! Nu puteai zice: făăăă, profesoară, fată hăi, vezi că aşa şi pe dincolo!!???
  Fiat!
  Chema-voi toţi poeţii să-mi vină-ntr-ajutor / Voi nu ştiţi cât de multe sunt rândurile lor…
  Îmi pare rău, domnule Tudoran! Şi când te gândeşti că nu voiam decât să vă-ntorc la poezie…

 • Circe

  Am fost pe blogul lui Pătrăşconiu. Era postat un articol al dlui Aligică… Mai multe nu zic. Era să fac hertz-atak!

 • Circe

  Mda!
  Foarte interesant ariclu! Si original! L-am citit de 37987656452678910 de ori. Cred că-l ştiu pe derost.
  Acuma, cu toată părerea de rău, fapta-i consumată. Victore, te-oi fi dezamăgit eu pe tine, dar crede-mă ce e de preferat ca ”nimeni să dezamăgească pe cineva” unui ”cineva să dezamăgească pe nimeni”.
  Ireproşabil articolul. Dar modul şi momentul în care a fost scris mi-au lăsat un gust amar.
  Cum ne pierdem cititorii?
  Cum ne pierdem creditorii?
  Cum ne pierdem visătorii!!!!

  Noapte bună, domnule Tudoran. Şi încă o dată, scuze!
  Eu îi doresc domnului Pătrăşconiu să fie mai atent cu pianul pe scări… Nu de alta, da i se pot vărsa clapele…

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 240

  Daca este vorba de articolul pe care l-am citit pe alt site — Riddick’s? — cred ca este un articol foarte bun.

  Dl Aligica este un om foarte serios, un profesionist remarcabil si, evident, un om cu optiunile la care are dreptul.

  Ca le impartasim — in totalitate sau doar partial, ca nu le impartasim — in totalitate sau doar partial, este un lucru natural.

  Cum sunt “impachetate” asemenea articole, este o alta discutie. Dar in acest caz, nu stiu, nu-mi dau cu parerea.

  Dlui Patrasconiu — fata de care mi-am manifestat publci solidaritatea — ii doresc numai bine.

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 240

  M-am uitat.

  Daca ar fi sa-mi dau cu parerea as zice ca:

  “Haideti sa dovedim ca blogurile noastre sint mai puternice decit ale lor”

  este un fel de gaz pus pe foc, gaz ce va inteti o valvataie si asa foarte apriga.

  Dar, omeneste inteleg reactia, caci, dincolo de admiratia fata de dl Tismaneanu si optiunea amandurora pentru solutia Basescu, dl Patrasconiu a trecut printr-o experienta nu tocmai… placuta.

 • Circe

  Absolut! Articolul, în sine, e una! Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului!
  Uite, io nu ştiu cine este Tamara Dddd, cum o chema?, dar ştiu cine este dl Aligică. Dacă aş fi citit articolul izolat, chiar pe blogul dlui Pătrăşconiu, nici n-aş fi sesizat amănuntele astea, dacă n-ar fi apărut numele dvs. în comentarii. Şocul cel mare a fost comentariul dlui Pătrăşconiu:

  Cristian Patrasconiu Says:
  September 2nd, 2009 at 7:05 pm

  bebe: eu ii doresc dlui Tudoran sa faca macar o lectura atenta acestui text!

  Or, dacă dlui ar fi făcut o lectură atentăăăă, ar fi văzut că numele Dvs nu apare în textul articolului. Noroc că au trecut pe-acolo Victor şi cu Liviu Antonesei… Domnul Pătrăşconiu a trecut printr-o experienţă neplăcută, iar noi l-am susţinut cu toţii până în pânzele albe, deşi multă lume i-a atras atenţia despre unele amănunte care par ele neînsemnate, dar contează. Noi am trecut peste asta şi i-am fost alături. Dumnealui a uitat. Foarte repede, se pare. Bun.

  Revin la articol. Bine-ar fi ca el să fi fost gândit independent de textul meu, care aducea un exemplu oarecare în sprijinul unei teorii, anume aceea biblică, din Ep. Sf. Apostol Pavel: „…fiecăruia din noi harul i-a fost dat după măsura darului lui Hristos” (Ef. 4, 8. 7). (am luat cu copy de pe net fragmentul, dar ştiţi la ce mă refer că apare, sub diverse forme, în mai multe epistole, şi-n Corinteni I, şi Romani etc., nu asta e important acuma).

  Despre modul de împachetare a discursului: nu-mi aparţine, l-am împrumutat de la un autor. Bine-ar fi să-l fi împrumutat şi dl Aligică tot de-acolo. Cum bine-ar fi ca dlui să fi scris articolul înaintea comment-ului meu de aici. Aş dormi mai liniştită, credeţi-mă!

 • Circe

  Iaca, văz că ne gândim la acelaşi lucru…

 • Circe

  No, aşa ceva mai rar! Asta una zi trebuie însemnată în calendar! Nu-i de ici de colo să te boteze un poet şi să te spovedeşti altuia în una şi aceeaşi zi! Mişto!
  Cât despre admiraţie, domnule Tudoran, eu n-o pot încerca decât în artă că, deocamdată, numai ea ne poate face viaţa mai frumoasă.
  La mine e 3.25 dimineaţa. La dvs. probabil, e seară. Ce să vă urez? Noapte bună?

 • Dorin Tudoran

  @ Circe # 244

  N-am vazut recomandarea dlui Patrasconiu.

  Ii multumesc pentru ea; se intampla, insa, ca de obicei, citesc lucrurile serioase cu atentie.

  Ba, am pacatul sa citesc si foarte multe lucruri mai putin serioase cu atentie.

 • DanielStPaul

  @Dorin Tudoran #209
  Thanks for reassuring me (a fost un mic exercitiu ipocrit din parte-mi)
  @# 2006 (ori poate 2007?) vara tirzie, (sper sa nu va solicit pina la pirjoleala memoria): tocmai lepturai a n-spea semnalare a unui op “Dosar de securitate”, Dora Mezdrea , editor, Humanitas 2009, si si de data asta mi-am amintit cum am lasat in coada de peste o cestiune care pe dv v-a lasat destul de pornit si pe mine nemingaiet.Probabil ca ati primit deja semnal insa, desi stiu ca vreti sa va angajati stahanovist cu/la metrul cub pe santier propriu, ma iluzionez ca unde merge mia (de decimetri cubi) merge si opul atit de conex. Stiu, serviciu, vacanta, blog… poate dupa blog (ca nu zicea Iliciul mamei lor ca bloghismul e boala copilariei… comunismului?) Trag astfel nadejde ca vom fi vindicati (dv pe moldovineste, eu pe angliceasca)

  Noapte buna und schone Traume

 • Circe

  Da?
  Atunci, poate citiţi şi nimicul ăsta, aşa, ca de-mpăcare… Tot dorm pe-aice toţi…

  Sub Olympul Sacru, pe stâncos răzor,
  Tolănit la umbră doarme un păstor;
  Străluceşte-n soare chipu-i feciorelnic –
  Lui Morfeu zâmbeşte tânărul sfielnic;
  N-are griji, nici gânduri, doarme lângă zei –
  Nu se teme bietul muritor de ei –
  Când deodată-un ţipăt mai cumplit ca gheaţa
  Zguduind Olympul, sparge dimineaţa.

  Se roti flăcău-n iarba-nrourată
  Şi privind spre Sfântul Munte i se-arată
  Coborând cărarea un frumos bărbat,
  Nalt, în toată firea, cu mers clătinat.
  O fi Dionysos după grea orgie?
  Palid e la faţă ca după beţie!
  Ori e Prometeus! Are jar sub pleoape…
  Zeu, cu siguranţă, este! Şi-i aproape…
  Are şi însemne-n dreapta (de stăpân) –
  Nu e nici prea tânăr, dar nici prea bătrân!
  Vai! Îngenunchează! Ţine strâns de tâmple…
  O nenorocire, de-o să i se-ntâmple,
  O s-o poarte singur, căci în lumea lor
  Nu-i slobod să calce pas de muritor.
  Uite, se chirceşte, cade în genunchi,
  Smulge flori şi ierburi, nu pentru mănunchi,
  Ci îşi şterge-n spasme fruntea-mbrobonată
  Care se despică şi ţâşneşte-o… fată!?…

  Iar se-aude strigăt lung şi tremurat:
  Ţipăt de femeie? Urlet de bărbat?
  Nu ştie mireanul clar ce-a auzit –
  Zeul ori copila… Care-o fi răcnit?

  Şi deodată pace… Linişte deplină…
  Norii se ridică din Olymp… Lumină
  Albă împresoară frageda făptură
  Cea din zeu născută… La căutătură
  Faţă de Gorgonă pare că arată.
  A venit pe lume gata înarmată?!
  Suliţa şi coiful îi lucesc în soare –
  Prea mult ca să fie doar o muritoare!…

  O priveşte zeul cu îngăduinţă:
  Nu e prea frumoasă tânăra fiinţă!
  Şi lăsând o clipă fulgerul din mână
  O strigă pe nume: Fiică şi Stăpână!
  Îi vorbeşte dulce… Iar cu braţul drept
  Blând îndepărtează suliţa din piept
  Ce-o întinse fata întru apărare…
  Se-mblânzi copila: lucru de mirare
  La o arătare care-n chip destoinic
  Se născuse gata-n zale de războinic.

  Zeul rostuieşte vorbe şi mai mari;
  Apucând cu stânga şoldurile tari,
  Şi mai blând, desface-agrafa de pe umăr
  Şopotind în taină vorbe fără număr…
  Haina se prăvale-n iarba mătăsoasă,
  Fata se arată albă şi frumoasă
  Chipul de Gorgonă prinde strălucire…
  Nimeni nu le-aduse atâta fericire!…

  ***

  Era pe-nserate când, printre măslini
  Întâlnesc privirea a doi ochi senini…
  Tunete albastre ţâşnesc în amurg!…
  Se-nfierbântă Zeul!… Fulgerele curg,
  Dând să nimicească sărmanul păstor –
  Martor fără voie la iubirea lor,
  Când deodată fata bună şi-nţeleaptă
  Fulgerele toate către munţi le-ndreaptă,
  Apoi, rugătoare, către tatăl ei:
  -- Nu are putere de-a lupta cu zei!
  Dă-i har! Lasă-i viaţa! Îl poţi folosi!
  Spune-i ce să uite şi ce poate şti!

  Zeul risipeşte fulgerele-n stol.
  Rânduindu-şi mantia peste trupul gol,
  Îşi croieşte tronul dintr-un bolovan
  Şi de-acolo tună în grai olimpian:
  -- Pentru îndrăzneala de-a privi spre zei
  Cum se împreunează, ce-şi spun între ei,
  Azi, Eμου Mακάριου, n-am să te omor!
  Dar îţi iau vederea! Şi nemuritor
  Orb să umbli-n lume şi să povesteşti
  Cele ce ţi-oi spune, de vrei să trăieşti:
  „Zeus, Παντοκράτωρ, stăpân peste Timp,
  Peste Moarte, Mare, şi peste Olymp,
  A născut o fată, Athena pe nume…“
  Ai grijă la toate! Şi să spui prin lume
  Cum că Mακρά Πόλις, sub ram de măslin
  I se va supune ei! În veac! Deplin!…

  Soră cu Pieríde, Moire şi Charite,
  Cu Apollo, Ares şi cu Aphrodite,
  Ea va sta de veghe-n veci lângă aezi!
  Ea le va da harul! Dar tu n-ai s-o vezi!
  Orb să fii de-acuma! Orb să fii pe viaţă!
  Să vezi doar tenebră, iar nu dimineaţă!
  Şi să cânţi ca nimeni altul, nu iubirea,
  Ci războiul, moartea, spaima, pribegirea…
  Să uiţi dar cu totul viaţa de oier!
  Lumea să te ştie numai de HOMER!

 • MP

  Am citit si eu articolul dlui Aligica (aici: http://www.cadi.ro/blog/ ). Domnia sa uita ca oamenii de rand (majoritatea aceea tacuta de care vorbesc din cand in cand, salivand, politicienii) nu-s teribil de interesati de politologie, succese academice, condamnari teoretice ale comunismului. Si au, in mare masura, dreptate: competenta in stiinte politice nu garanteaza o optiune politica “mai buna” pentru Romania sau “mai liberala” sau mai stiu eu cum. Ca orice competenta, ea poate fi (si chiar este, adesea) folosita in interese personale sau de grup.

  Cu totul altfel stau lucrurile cand este vorba de caracter. Un om de caracter isi va pune in pericol imaginea publica, bunastarea, pozitia sociala, gloria academica pentru a apara ceea ce el considera a fi o cauza dreapta. E adevarat ca se poate insela dramatic, de aceea ii sunt si lui necesare o anumita competenta si, mai, ales, accesul la informatii relevante in stare pura, nu interpretate si montate mediatic.

 • Daniel L.

  Art. lui Aligica despre Tismaneanu

  Cu aerul ca ar fi total dezinteresat si detasat de problema, nemuritor si rece undeva sus-sus in turnul lui de fildes de intelectual neintrecut, apreciat si peste hotare, mizgalind intr-o doara niste note pentru uzul prostimii, insa doar asaaaaa… “într-un registru pur constatativ”, Aligica insira fara sa clipeasca puzderie de minciuni gogonate in folosul imediat al lui Tismaneanu, facind dintr-un tzintzar lesinat ditamai armasarul-intelectual mincind jaratec: “…cercetător şi profesor în ştiinţe politice, acesta este validat după toate standardele internaţionale. Este profesor plin la o mare universitate americană, a publicat în revistele academice occidentale de profil, a editat principala revistă a domeniului său de specializare, este membru activ al asociaţiilor profesionale reprezentative, îşi scoate cărţile la marile edituri relevante ş.a.m.d. Pe scurt, satisface criterii ce nu pot fi contestate arbitrar şi idiosincratic. Profesional vorbind, deci, Vladimir Tismăneanu are toată legitimitatea epistemică de a se pronunţa cu privire la chestiuni politice şi publice.”

  Pai, si-atunci, de ce nu se pronunţa cu privire la chestiuni politice şi publice in Washington Times, sau macar in una din cele doua foi pe care le recomanda ratacitilor care isi iau cursul lui de Communism de la U. of Maryland, amindoua de stinga (de ce nu ma mir?), The New York Times si “Pravda on the Potomac” (Washington Post)? De ce dreaq a esuat la niste gazete dimbovitene pe care nu le citeste nimeni daca chiar “este validat după toate standardele internaţionale”? E toata America asta cazuta in cap si numai aia de la EvZ si-au dat seama ce mare “cercetător şi profesor în ştiinţe politice” zace in Tismanaenu asta?

  Ca un batrin intelept, la final, Aligica aminteste pulimii cum ar trebui sa puna problema: “Cred că ar fi mult mai constructiv dacă am deplasa centrul de atenţie de la persoana Tismăneanu către ideile, tezele, propunerile susţinute de acesta fie ca politolog, fie ca intelectual public.”

  Noroc cu Aligica, ca murea rumanu’ prost. Problema e: care idei? care teze? care propuneri, bre??? Si unde au fost publicate? Ce mari politologi ii citeaza ideile si tezele alea nemuritoare (dar nu dintre aia cu care se citeaza reciproc, la schimb)?

  Un articol slab, mincinos, diversionist, tocmai bun de ridiculizat daca o avea cineva chef sa puna lucrurile la punct. Tismaneanu e un ilustru necunoscut in America si ar fi trecut nebagat in seama si in Romania daca nu s-ar fi gasit cineva sa il propuna in capul unei comisii in care nu avea ce cauta. Sint pur si simplu scirbit de multimea ipocritilor care danseaza dind din miini si din picioare in jurul legendei lui Tismaneanu ca salbaticii in jurul focului. Regele e gol, se vede de pe Luna, dar asta e ultimul detaliu care poate sa impresioneze pe cineva in balamucul suprarealist din tara Mioritei. Dimpotriva, cei care deranjeaza sint cei care au iesit din rind, cei care nu vor sa se conformeze, cei care insista sa spuna ca Tismaneanu e in curul gol.

 • AVP

  Dorin Tudoran Says:

  septembrie 2, 2009 at 9:39 pm

  @ Tony # 225

  Acum 35 de ani, Paunescu imi spunea intr-o seara “Daca m-ar lasa pe mine Beniuc sa-i fac o antologie de numai 25-30 de poezii, n-ar crede nici el ce poet mare este”…

  Daca as avea timp, chef si Paunescu m-ar lasa sa-i fac o antologie de 25-50 de poezii din cele vreo, zic si eu, la intamplare, 4,000-5,000 pe care le-a scris, nici tie nu ti-ar veni sa crezi ca n-are de ce sa-ti fie rusine ca-ti place “si Paunescu”

  Dar, n-ai tu nevoie de mine, Tony, la cat de “nerusinat” esti, nu?

  DT, daca tu vei reproduce aci macar o singura bucata pe care eu sa o pot numi poesie -- deci creatie strict originala si durabila -- din Paunescu ista, io promit public sa le-nghit pe inima goala si pe restu de 4 sau 5 mii de bucatele ale ipochimenului. Aceeasi prinsoare o fac si-n legatura cu “poesia” ex-politrucului M.Beniuc, de altfel.

  Am io mari indoieli ca my friend Nichita ar fi fost un poet mare, darmite scribalaii astia, dear fratioare… ? 😳

 • AVP

  @Mah, Daniele, zau ca nu te-as fi bagat in zeama daca nu s-ar fi intamplat sa postez chiar in vecinatatea ta si daca nu mi-ar fi cazut ochii pe finalu textuletului tau despre my friend Volo… Bey, spuley, stai dreq in banca ta, caci n-ai tu naz sa-l judeci pe cel mai important politolog Ro, aloo… Cand Romanica va dudui de specialisti in stiinte politice care sa poata fi profesori plini macar la Univesritatea din Maryland, n-asa? si care sa fie-n stare a coordona singurul si-n orice caz primul cartoi cat de cat riguros documentat despre Lagaru de altadat (ala “ilegitim si criminal”, prin care se vede treaba ca ai trecut ca gasca prin canalu comunal), atunci ai avea dreptu sa dispretuiesti pana si petele din Soarele nostrum cardinal ; insa pana atunci, sau pana cand nu ne vei dovedi c-ai fost si tu macar un disident gomal ori ca esti un poet total, castigandu-ti astfel dreptu de a-l critica chiar si pe infailibilu Papa, hai, mana-ti dreq de-aci iapa, caci e nepishata si parca vad ca odata-ti uda mapa… lol

 • victor L

  @ Daniel L.,
  zici: “Sint pur si simplu scirbit de multimea ipocritilor care danseaza dind din miini si din picioare in jurul legendei lui Tismaneanu ca salbaticii in jurul focului”

  N-o sa te intreb “dar cine esti tu, Daniel L.”? ori daca ai incercat cu lamiie (aflu ca alte leacuri se dau pe reteta);nici nu te compatimesc, de oameni ca tine e nevoie pentru a ne aminti ca omul e lup pentru om.

  Caion a fost, caioni vor fi.

 • Daniel L.

  @Mah, AVP, securist de doi lei,

  Daca nu te pomenea si pe tine la etcaetera, prost sfatuit de Dorin, acum ai fi fost taman de partea ailalta a frontului si ti-ai fi dirijat tulumba cu kkt prevazuta cu ventilator direct inspre cirliontzii celui mai important politolog Ro, aloo. Dar te-a pomenit, biet lingau jegos, si chestia a avut asupra docomentului efectul unei lingurite cu cacat intr-un butoi cu miere.

 • AVP

  Ce se mai poate vbi cu tine, infractorule…? :roll: Daca auctoru “Apelului catre Europa”, al samizdatului “NU!” si-al unicului proces prin care un scriitor din Iepoca a dat in judecata o editura comunista, pentru vina de a-i fi incalcat libertatea de expresie, e un “securist de doi lei”, fiindca asa latri tu din adanca-ti anonimitate (si fara a face imprudenta sa te deconspiri vreodata, pai cum dreq), ce sens mai are orisice discutie cu tine, biet celovec lipsit de obraz si de judecata ?

  Da-mi o adresa unde te-as phootea cita pt vorbulita-ti de tzatza calomniatoare de maala si ramanem perfect onorabili, cum ar venea… Pricepi mata, putoarea drea…?

 • l

  Tony, reseteaza-l si tu pe Tony2 ca uite ce mesaje da:
  “tony spunea…
  Mie mi se pare ca domnul Patapievici este obsedat sexual.El nu are ce cauta la ICR,trebuie numit sef la o institutie pentru perversi.Daca boala avanseaza,trebuie chiar internat acolo. :)”
  ps
  Si sa stii ca nu ma mai cert cu tine, ca te mai pune dl Tudoran ministru ceva si un’doi ma trezesc si eu la malamuc cu “domnul HRP”. Si sincer nu prea’sh vrea, c-am auzit ca-i obsedat sexual.

 • AVP

  Si, aloo, anunt aici si acum, public, ca oricine va mai schimba macar un cuvintzel cu infractoru ista, va fi socotit nepriatenu meu personal, aloo…

  Dixi et salvavi…

 • Marcelina Popa

  @Daniel L

  Nu exista absolut niciun motiv sa-l numiti pe AVP securist, chiar daca v-a infuriat modul in care vi s-a adresat inainte. Nu-i o insulta aruncata la manie, cum ar fi “boule” sau “nesimtitule”. Ati ales cuvantul asta ca sa-l doara mai tare, presupun, insa nu v-ati pus problema urmatoare: daca-l numiti tocmai pe AVP securist, ce credit vi se mai poate acorda cand il besteliti pe Tismaneanu?

 • Marcelina Popa

  AVP, acuma vad ce-ai scris la #258. Sper ca nu m-ai trecut deja la neprieteni.:)

 • AVP

  @Marcelina… 😳 Ce-am scris, am scris… Norocu tau, insa, ca io nu sunt Pillat Pontu si ca, de altfel, n-am cum sa ma supal pe-o ex-sponsoricica de-a mea ca netotu… Paa

 • Mult stimate si iubite AVP,

  In cea mai lemnoasa limba pe care sunt in stare s-o manuiesc (doar de dragul tau, astazi), iti adresez, cu tot respectul cuvenit autorului singurului act de reala disidenta anticomunista pur romaneasca si celui mare poet roman nemuritor aflat inca in viata, urmatoarea rugaminte : numeste, de dragul umilului anonim care sunt, (doar unul dintre milioanele de admiratori anonimi ai domniei tale), cel putin inca un poet roman (contemporan ori de curand trecutin nefiinta!) despre care consideri tu, cu infaibilul tau instrument de masurare a geniului poetic, ca-ti va phootea sta alaturi in slava vesnica, si anume in cea cuvenita doar geniului autentic, deschizator de drumuri si de capace (de filoane de expresie artistica, bien sûr). Mai rogu-te, pe final, sa nu mi-l numesti pe Dorin Tudoran, ci pe oricare altul despre care tu crezi ca va putea sa te intovaraseasca in gloria eterna cu indreptatirea cu care tu insuti te indrepti inspre ea.
  Iti raman profund indatorat pentru un raspuns sincer, care -- cred eu -- va limpezi multe dintre tainele constituirii justei tale axe valorice.

 • AVP

  Mey prodoc, dragalas dascalas poloboc,

  Adevarau, trist ca un amor lipsit de-al preliminariilor gioc, este ca intrebarea-ti ce-ar dori cica sa-mi provoace un auctorial amoc e compusa intr-un stil atat de quqsinerespectuos pâţoc, hai să zicem de scriitor de vagoane de pe lângă un păhoc ( asta ca să nu spun de ferentarist telectualo-dobitok, sper ca te-ai prins…), încât ma scuteste de a-ti da un raspuns ad-hoc… Cu alte cuvinte, ma declar invins de impertinenta-ti adins si sterg cu buretele toante textele in care, pana azi, m-ai cam lins, honorabile zambok evins…

  O sa-ti trimet insa o carte postala la padoc in care-ti voi raspunde la intrebarea de secretoss mârtog 💡

 • AVP

  Până şi diamăntutzele astea, aruncate-n joacă p-acilişa, ar cam trebui să-ţi răcnească, hipoacuzicu drea, cu cine ai de a face acum & pupurea… lol

  Dar tu nu poţi vedea mai sus de sandaua-ţi fără ipingea, reşpektive de opincuţa de rumân ot Ciobănia telectualilor de Dambo-Viţea, măgăruşu lu nenea… 😉

 • AVP

  Pingea, ipingea, moale nenea prodoc dupa ea… Si stiti de ce, bey…? Fiindca facu prostia sa se ia de muschii mei… lol

 • AVP

  Tu stii cine sunt io, bey, spuley…? 😉

 • Florin Iaru

  Taman cînd era să rîz şi io -- ai dat cu mucii-n fasole!
  Cum adică: Tu ştii cine sînt io?

  După cum spui, în lumea virtuală care-ţi e foarte dragă (şi pe care o lauzi de-i mergi fulgii), tu eşti nişte biţi. Hélas!

  Iata unde duce abuzul de net.

  P.S.: Felicitări pentru băiatul tău!

 • AVP

  @prodoc

  Io sunt poetu Planetei Ou, domnu meu… Adicatelea, al Poemului carele va aseza Planeta Albastra, asta a noastra, pe care vietuim si tu, un mbou, si eu, un herou, in centru lumeei, din nou, aloou… 💡

  @Florine, credeam ca stii ca numai golanii sunt modesti… 😳

  Aloo… Stii prin ce se deosebeste un ingeniu de un om cica “sanatos”… ? Geniul, desi in sinea sa e f.sfios, nu vbeste NICIODATA mumos (dar nici nu e vulgar-injurios), aloo… Futil-politicos nu e decat un amant zmecheros, care la-nceput te ia cu floricele de rosmarin rugos, dar in final iti rupe chiloteii vijelios, sau un politician modest-tromboniticos, pana ii bagi votu-n urna, dupa care te ignora odios, sau un negustor veros, care te gadila pe burtica, invaluidu-te advertisinguos, ca sa te jupoaie apoi pan’ la os (cum fac de-o pilda aia ce si-au declarat cetitorii mai dastepti si ca alumnii din gradinile Akademos, in timp ce-si rad in barba copios de “elita” forumistilor cu iq cica mult mai musculos decat creierasu lor de molii ros, n-asa…?) etcaetera.

  Hai pa

  Merci, sa ti se-ntoarca

 • Vai, Viorele,
  In fata raspunsului tau plin de zvac avepicesc, nu-mi ramane decat sa-ti spun, cum numai Don Quijote s-ar fi adresat distinsei lui Dulcinei: iti multumesc pentru eleganta asta cu care ai iesit dintre “a rock and a hard place”.
  N-am vrut, amice, sa-ti scufund amocul auctorial, in care tu esti si actantul scriptural si cel asupra caruia se rasfrange actul(sic!) intr-o adanca dilema si nici sa-ti provoc un raspuns ad-hoc. Pur si simplu imi inchipuiam ca ai, pana azi, un raspuns la asta intrebare care nu’sh de ce-ti pare tie atat de impertinenta.

 • AVP

  Pro DOC,

  Hai sa-ti raspund cu-o fabula aleasa de Esop pre versuri avepiste cu sirop de mura-n gura si dulceata de cianura… Se cheama

  cainele, leul si vulpea

  Un câine de vânătoare căruia abia începuseră caninii să-i crească iar ceru’ gurii să i se-negrească, văzând un leu ce prin faţa-i trecea ca un gură-cască porni să-l latre furios şi să-l urmărească. Când tocmai era gata să-şi înfigă colţii în pulpa fiarei, presupus flască, leul se-ntoarse, deschise o gură cât o şură, dar nici n-apucă să răcnească, fiindcă dulăul, zguduit de spaimă de parcă l-ar fi apucat strechea măgărească, se-ntoarse pe dată-napoi, cu coada-ncovrigată şi uscată ca o iască, plus că băgată adânc subt burta-i suptă şi câinească, iar privirea îi era îngrozită de parc-ar fi zărit a iadului vită f. drăcească… Vulpea, care urmărise scena tolanită pe un braţ de rostopască, îi zise câinelui ce se retrăgea chiaur şi cătând speriat împrejur: “O, lătrător netrebnic şi gălăgios ca un cur, tu urmăreşti leul ca şi cum ar fi un biet viţeluş de bouri şi nu poţi nici măcar răcnetul să-i înduri ? Smile ”

  Aşa şi cel ce-i bârfeşte pe zei cu amicii-ntr-un bar sau dându-se faţă de nevastă-sa star, precum Conu Leonida cel antireacţionar cetindu-i Efimiţei dintr-un ziar de opoziţie kknar, dar care se-ngrozeşte ca orişice pulică-frânar atunci când Harţa (caz nu tocmai rar ! Wink) l-aleargă c-un par sau cu-o custură impură, dar mult mai dură, n-aşa? ca a leului sălbatică gură.

 • Aloo, aloo, poete AVP, opreste-te! N-am vrut sa te tulbur intr-atat. Stiu cine esti,gata! Esti poetul”nepereche”, esti cel “fara egal”.OK? Te-ai calmat? Ti-am citit si “Poemul de otel” si “Apelul” (ti-am semnalat chiar si-un cuvant scapat aiurea acolo, sper ca l-ai scos, nu-mi multumi, e ok.).
  Bantui si eu prin Hyperspatz, ti-am citit chiar si fragmente din “Planeta OU”,mult mai greu decat “Poemul de otel”, care-mi placu, opreste-te sa-ti spui: Pe bune, imi placu.
  Ba am citit si cum te certi cu subsemnatul (in contumacie) in hyperspatz-ul tau. E ok. Stay cool.
  P.S. Daca e adevarat ca ti s-a insurat baiatul, felicitari si casa de piatra tinerilor!

 • AVP

  Merci, Pro DOC ! Fugi dreaq de-aci, stii bine ca ramunem pretini, mon ami ! 🙂

  Vba lu Base: da-o dracului de poltica, bey, nea Gigi, stii bine ca e o curva, pretine ! lol

  Dar una-i una, alta-i alta.

  Punctum.

 • Rodica Nitu

  Circe :
  Drum bun ;de pe unde-i fi ,o sa poti sa scrii sau ma lasi singura pe aici cu ,,inimicul” (Tony traducatorul) ? Servus si sanatate !

 • Rodica Nitu

  AVP :
  Sanatate si virtute ! Ti-am lasat o felicitatiune la tine pe blog, la ultima tema postata.(Loda)

 • Radu Humor

  @ProDoc si mai ales @ Daniel L, care probabil nici nu stia ca Viorel, cel magarel, de-o buna vreme, si cand scrie geme 😆 ( prostia nu doare, dar cu siguranta ustura 💡 )
  Aici, la subiectul ce-l priveste pe VT, n-aveti ce va pune cu el, ca i s-a urcat gloria la cap ( ca s-a oprit la primul, si la al doilea n-a ajuns decat aburul alcoolului de la nunta fiului),e o alta poveste, dar tot a lui AVE). Dupa indelungi scremeri de afirmare a unor lucruri spuse de altii, dar puse pe versuri de el, cineva ,
  cu cateva cuvinte bine tintite l-a scos in lume si pe el, biet poesel,dar grabit nevoie mare( si de bani, si neuitare) a uitat sa-si traga dupa el si caracterul, atata cat mai ramasese din el.
  Eu i-am spus odata ca se-mbogateste frumos( si cu ajutorul lui VT), dar imbatraneste urat,bagandu-se in rahat pana-n gat, aparandu-i orbeste pe basesti, printre care iata-l gasesti si pe cel in cauza.

 • AVP

  Multumesc, Rodico, despre care abia acum aflu ca esti si Loda. Urarea se primeste cu placere si cu-o reverenta gracioasa, distinsa doamna grasa, mumoasa si laptoasa… 🙂 Nu stiu daca si devreme acasa, aloo… 😳

  Ramanem pretini, chiar daca pe baricade pultice diferite, pai cum dreq… Adicatelea, barabatu-tau, demnitaroiu pesedist, cu malaiu si udaiu’, iar io cu vantu lu Papaiu-n panze si umflat ca tont fraieru sarac, dar cinstit, in ranze, a… ? 😉 Hai pa

 • Radu Humor

  Apropo de fabula lui preferata :
  Acu, daca-au sarit si pe el ceva leiN, i-a crescut si lui coama-n pantaloni si crede ca daca mai si rage de se aude la palat, o sa-l scoata astia din kkt , unde pentru glorie s-a bagat 😉

 • Radu Humor

  Frumos ar fi, ca acum sa-i bag si eu :
  ” Fugi dreaq de-aci, stii bine ca ramunem pretini, mon ami !”

 • Dorin Tudoran

  @AVP #252

  Nu ma ocup cu “producerea” de antologii pe bloguri. Dar, intr-o zi, daca ajungem sa ne intalnim, iti pot sugera niste titluri.

  Voi avea vreo iluzie ca ne-am putea intelege asupra subiectului respectiv? Nu.

  Tot nu mi-ai raspuns: chiar au avut loc evenimente in familia ta? Ma gandesc ca de aveau, m-ai fi spus si mie, my friend…

 • Dorin Tudoran

  @ DanielL #255

  N-am putea fi mai retinuti cand vine vorba de asemenea acuzatii?

  La ce ne folosesc, mai ales in absenta probelor.

  Nu intervin fiindca avp imi este prieten; o fac fiindca,zau, nu se…face sa recurgem la asemenea replici.

 • Despre eroi si despre diferitele virtuti ale tamaierii
  Ce s-au incins spiritele si ce s-a ingramadit trolii p-aci, de-au ajuns sa se calce pe bombeuri unii pe altii. Si, vorba lui Tony, Fernando Vidal e mort (ba au murit si Alejandra si unchiul Bebe-clarinetistul) si, metaforic vorbind, nu mai e nimeni dispus sa coboare in catacombele “orbilor” pentru a iesi de acolo cu o acurata “dare de seama”. Iar inginerul Gheorghiu a ramas in America (Buno-i in Patagonia!), asa ca “despre eroi si morminte” ne vin informatii de la martorii indirecti, dar -- mai rau de atat nici ca se poate! -- direct interesati ca povestea sa apara intr-o anumita lumina (si nu in alta).

  Si fiindca discutiile s-au invartit vijelos in jurul “remarcabilului” articol al d-lui Agilica (eu, cusurgiu din fire, “am remarcat” si unele scaderi de acuratete la care ma voi referi mai la vale) ii multumesc lui Tony pentru utilul link spre blogul d-lui VT, care ofera de altfel si cele mai confortabile conditii de lecturare.

  Oricat de “remarcabil”, oricat de “lucid”, articolul d-lui Dragos Paul Aligica nu contine niste adevaruri in contradictie ireductibila cu cele expuse in “Darlogii umilintei”. Ambii autori il tamaiaza pe dl. VT, doar ca dl. Tudoran foloseste tamaia intr-un exercitiu de exorcizare, iar dl. Aligica intr-unul de apologizare, asa ca cele doua articole raman esentialmente complementare. Ambele ii recunosc d-lui VT competentele de politilog, (nu discutam aici cate citari ISI are pe an dl. VT, “la schimb” ori fiindca altminteri nu s-ar putea.) Diferentele apar odata cu intrebarea : cum ar fi mai bine sa-si foloseasca VT aceste competente; mai bine pentru el insusi si mai bine pentru Romania. In cercetarea academica, in umbra bibliotecilor, ori prin angajare nemijlocita in sulfurosenia luptelor politice de la noi, fie de-o parte, fie de alta a liniei tot mai estompate a frontului ? In teorie, glisarea de la stanga la dreapta politica e fireasca (si Ţuţea dixit), dar in practica mocirloasa de la noi, si cand ea se produce sincron cu inopinata glisare a unui anume politician (de o anumita extractie) si a unui anume partid care-a fuzionat cu anumiti “magureni”, lucrurile par a se complica. Dar inca totu-i bine cand se termina cu bine. Raportul, asadar.

  Asupra “Raportului” si a reactiilor pe care le-a starnit, dl. Aligica trece cam usurel, fara sa fi parcurs o necesara bibliografie. Cat de necesar era raportul? Cui i-a servit el si de ce? Care i-au fost consecintele ? (Nu lustratia, evident, din moment ce la cateva zile de la raport, presedintele Basescu a declarat pentru un saptamanal austriac ca lustratia nu mai e necesara din moment ce “majoritatea securistilor e deja in politica”). Sper sa nu mai repete nimeni gluma aia cu zgandarirea musuroiului, fiindca risca sa ma omoare, provocandu-mi cine stie ce spasme de ras. Ce a insemnat aiureala aia cu nominalizarea de forma a lui Paul Goma in comisie? Ce-a insemnat nominalizarea lui Sorin Antohi (fost turnator dovedit si impostor “academic”)? Ce-a insemnat includerea “Monicilor” printre autori, (cand Virgil Ierunca era deja lovit de-o boala tulburatoare, iar Monica Lovinescu bulversata de asta si, in scurta vreme, cazuta la pat?).

  Nu e adevarat nici ca raportul n-a starnit discutii intelectuale aplicate, ba a provocat si aparitia unei antologii de scrieri pe subiect. Au fost discutate “stiintific” toate aspectele raportului, de la oportunitate, la termnologia folosita, cu accentul pus pe imprecizia ei generatoare de o nedreapta restrangere a universului de discurs; de la stil si sistematizare (prea multe fragmente/capitole redundante, prea mare lipsa de unitate stilistica si de registru in care au fost abordate aspectele aflate in atentia comisiei), la “scapari” si “rasoliri” greu de inteles( rasturnarea monarhiei, numarul victimelor, justitia comunista, “revolutia” din decembrie).

  All in all, mai bine cu raport decat fara, dar, daca tot a fost sa fie un raport, de ce nu li s-a dat romanilor raportul pe care il meritau? (Vezi opinia analistului CIA Richard Andrew Hall.).

  Daca in polititologie, pentru Romania, dl. VT pare a fi azi tatuc si nimeni nu polemizeaza deocamdata, la romani, cu un tatuc, ca intelectual public, dl. Tismaneanu -- fie ca i-a ridicat d-lui Iliescu mingile la fileu, fie ca intretine fileul si mingile d-lui Basescu -- a comis si comite niste actiuni politice care se repercuteaza asupra tuturor romanilor, fie ei politologi (de nivel academic ori mediocru, ori doar inchipuiti), fie nefiind ei de niciun fel politologi.

  Daca repercusiunile implicarii politice a d-lui VT ar fi fost benefice, n-am fi avut sa-i zicem decat un plin de gratitudine “multumesc”. Nefiind insa asa, pamfletari de geniu sau ilustri necunoscuti, avem tot dreptul sa-l tragem de maneca pe intelectualul public Vladimir Tismaneanu si sa-i atragem amical, scortos sau academic atentia ca implicarea lui politica ne duce, naibii, in balarii. Si asta, in timp ce statua-i de politolog ii este fin polizata pe soclu. Mutatis mutandis, cu dl VT se intampla cam ceea ce s-a intamplat cu fascinantul, tragicul (panala urma) Dorian Gray.

 • AVP

  Dorin, ti-am referat atatea evenimente din viata mea, incat m-am temut ca daca ti-l voi deconspira si pe acesta, sa nu te pleectisesc tocmai acum, naiba… Sau sa crezi ca-ti sugerez cine stie ce altaceva… 😳

  Sa ne traiasca, sa creasca si sa infloreasca spre slava duhovniceasco-rumaneasca… !

  Thank You, my friend !

  ps. Despre magaru ce ma-ncopiteaza inaintea domniei tele, recte R.Humor, io auzisem de la my friend Thor ca este de fapt un porc infiorator, dar parca nu-mi venea sa cred si puneam impresia asta pe seama firii explozive a amicului din Fierarie… Acuma insa, vazand ca nebunu ista ma porcaieste fara simbrie, dupa ce in multe alte texte mi se-nchinase de parca as fi fost nu regele hyperspatziului, ci al unei tzeri din lumea vie, olelie lie, il cred pe my Thor pe veresie si-mi zic in barba c-ar fi o mare prostie sa ma intru vreodata-n vba cu acest ignobil cetatean din Porcarie… ; recte, din eterna si fascinanta noastra Rumânie, pai cum dreq…

 • Ref. postarea cu nr. 281.

  Scuze pentru scrierea gresita a numelui d-lui Aligica in al doilea paragraf. A simple freudian slip, nothing else. No offence! Sorry.

 • caraiman

  Cer iertare ca intrerup vesela gilceava poetica si literara, dar am o poveste la postare PREOŢI FĂRĂ (NICI UN FEL) DE DUMNEZEU care ar putea interesa. In primul rind pe proprietarul acestui pod!

  NUMAI PREOŢII? UN CAZ: „SOMEŞAN”
  „La 16 iulie 1983, reîntors de la München, informatorul „Someşan” i-a predat cuvenitul raport de activitate unui locotenent-colonel din Direcţia I, în care mărturisea că cei de la Europa Liberă l-au întrebat ce ecou aveau emisiunile lor despre Dorin Tudoran. Sursa „Someşan” n-a avut un răspuns, iar Nicolae Stroescu-Stînişoară, omul pe înţelegerea căruia sursa conta, i-a spus că Dorin Tudoran, probabil, îşi pregătea descinderea la Europa Liberă. În consecinţă, în dosarele grupei operative Eterul, cazul Dorin Tudoran a devenit, codificat, cazul „Tudorache”.
  Citatul de mai sus provine din volumul „Operaţiunile Meliţa şi Eterul; Istoria Europei libere prin documente de Securitate”. Ramîne ca Dorin Tudoran să stabilească, dupa ce-şi va studia metrul cub de dosare, cînd a devenit „Tudorache” în dosarele Securităţii, atunci, mai devreme sau mai tîrziu, precum şi adevarul din celelalte informaţii.
  Deocamdată, sa reţinem ca Securitatea avea un bun informator, „Someşan“, cu intrare chiar Nicolae Stroescu Stînişoara, pe atunci director adjunct al Departamentului Romanesc al Europei Libere. Să mai reţinem ca „Someşan“, deşi venea din România, nu ştia nimic despre ecoul protestului lui Dorin Tudoran în ţară, amplu reflectat in emisiunile Europei libere. Nu ştia ceea ce era de notorietate în lumea literara? Nu a vrut să spună?
  Cartea lui Mihai Pelin a ridicat multe semne de întrebare înca de la aparţie, un e cazul să le punem în discuţie acum şi aici. Insă autorul are meritul de a fi primul care a scormonit gunoiul din dosarelor Securităţii şi de a fi scris despre documente care mai tîrziu n-au mai ajuns la CNSAS. Cartea mai are o hibă majoră. N-are indice de nume, ceea ce face dificila cercetarea informaţiilor. La reeditare, cartea a fost pusă pe computer si asta a simplificat oarecum cercetarea.
  „Someşan” este un peşte mare, un „crap îmblănit”, cum ar veni.
  Avea intrare nu numai la conducerea departamentului românesc al Europei libere, dar şi la Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi, prin ei, şi la alţi membri importanţi ai diasporei anticomuniste din Paris, inclusiv Mircea Eliade, Emil Cioran şi Eugen Ionescu. Era bine primit, tratat cu deferenţă, era un intelectual de marcă, se putea discuta cu el deschis despre toate chestiunile nevralgice ale regimului de la Bucureşti, inclusiv şi mai ales cele culturale. In drumurile lui, aparent anuale, Bucureşti -- Paris, şi retur, cu popas la Muenchen, se vedea şi vorbea nu numai cu Nicolae Stroescu-Stînişoara, dar şi cu Noel Bernard, mai tîrziu, probabil, şi cu Vlad Georgescu.
  Cu timpul, „Someşan“ a devenit o piesa importanta în planurile Securităţii de supraveghere si compromitere a exilului, în general, a Europei libere, în special. A început sa capete şi misiuni. Intr-o notă raport emisa la 8 mai 1980 se consemna ca lui Eugen Ionescu, prin strădania Serviciului 5, i-ar fi fost trimise trei scrisori de temperare, semnate de unele cunoştinţe şi rude, „acţiunea desfăşurîndu-se prin intermediul informatorului „Someşan”, care mai reuşise să ducă şi „la adîncirea unor disensiuni şi contradicţii de concepţie existente între Nicolae Stroescu şi soţii Ierunca”. Iar într-un plan de masuri, redactat în octombrie 1980, se consemna ca „în străinătate, într-o acţiune de influenţare şi informare, urmau să fie trimise următoarele surse : „Nicky” pe lîngă Eugen Ionescu, „Costea” pe lîngă Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, „Someşan” pe lîngă Noël Bernard şi Nicolae Stroescu-Stînişoară”.
  „Someşan“ avea şi iniţiative. A oferit Securităti o revistă sui-generis a presei franceze despre dispariţia scritorului Virgil Tănase, agrementată cu opiniile redactorilor de la Paris şi Muenchen despre caz. A vorbit Securităţii despre dificultăţile întîmpinate de Monica Loviniescu şi Virgil Ierunca în procurarea de cărţi, dupa ce le fusese întreruptă legătura folosită de Nicu Steinhardt, dar şi despre vizita la Paris a unor intelectuali maghiari din România, care tipărisera la Cluj o revista samizdat în limba maghiară şi vroiau recomandări pentru contacte cu scriitori şi intelectuali români, ba chiar se gîndeau şi la o întîlnire la Paris a intelectualilor romîni şi maghiari!
  A fost întrebat Mihai Pelin dacă are vreo bănuială sau ştie cine este „Someşan“. Nu, nu ştia, nu avusese acces la dosarele „surselor“. O bănuială avea, era chiar sigur, însă Victor Achim, securistul Uniunii Scriitorilor, îl rugase în mod special să nu care cumva să-i scape vreun detaliu care să ducă la desconspirarea sursei „Someşan“. Era un membru de vază al Uniunii, o personalitate a lumii culturale, un om bun, cu un trecut mai presusus de orice bănuială, un domn distins, de o extremă politeţe. El, Victor Achim, n-ar vrea să-i facă un rău. Uimitor şi emoţionant, nu ? Un funcţionar al răului, demult ieşit din sistem, şi care, la ani buni de la căderea comunsimului, încă işi mai proteja „sursa”. Nu vroia să-i facă un rău! Se îngrijea şi de onoarea lui. Hotarît lucru, daca a existat un securiast cu faţă umană, numele lui era Victor Achim. Faptul că regimul şi instituţia pe care o reprezenta au constrîns un intelectual de valoare şi l-au împins pe calea răului, şi chiar mai mult decît atît, nu părea să-l jeneze prea tare pe tovarăşul Victor Achim.
  Înarmat cu aceste frînturi de informaţii şi dupa ce cartea „Meliţa şi Eterul” a fost pusă pe computer, am făcut o cercetare încrucişată pentru a stabili itinerariile sursei „Someşan”. Cînd era semnalat la Muenchen şi la Paris? Cu cine se întîlnea, cu cine era în relaţii apropiate şi cu cine a devenit chiar prieten de familie, cu vizite acasă? Cînd şi cui dădea rapoartele la Bucureşti? Care era aria de probleme care-l interesa personal şi care era conţinutul relatărilor care interesa Securitatea? Era clar, ţinta lui erau Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, iar Monica şi Virgil erau două din ţintele predilecte ale Securităţii. In plus, omul intrase în graţiile lui Nicolae Stroescu-Stînişoara, cu care avea în comun precupările religioase şi un patriotism în care Basarabia şi Ardealul erau puncte sensibile, dar care nu se înţelegea prea bine cu Monica şi Virgil.
  Apoi consultînd scrierile, jurnalele, însemnările, amintirile unor colegi, publicate şi nepublicate, am constatat că doi au fost scriitorii importanţi care au frecventat, aproape anual, oameni de la Europa libere în anii 1980 -- 1990. Amîndoi aveau ceva în comun cu Ardealul, dar numai „Someşan” părea ardelean get-beget, cum îl indica nu numai numele conspirativ, dar şi o anume sensibilitate la relaţiile dintre români şi unguri, cum numai ardelenii o au, fără sa fie xenofob, dar cu o bună cunoştere a contenciosului istoric româno-maghiar.
  Mai ramînea o chestiunea. De ce „Someşan” călătorea anual pe ruta Bucureşti -- Paris, cu popas la Muenchen? O însemnare a unui securist pe marginea unui plan de măsuri în care se avansau propuneri de compromitere şi discreditare a redactorilor şi colaboratorilor Europei Libere, întocmit după o vizita a „Someşan” la Direcţia I a deschis pista cea bună. Un maior vigilent sugera superiorilor „ca Securitatea să fie ceva mai atentă în ceea ce privea lectorii trimişi la diverse universităţi din străinătate”. Asta era! „Someşan” nu călătorea pe ruta Bucureşti – Paris, ci invers. Aşa se explica de ce, în 1983, întrebat de Nicolae Stroescu-Stînişoara despre ecourile emisiunilor despre disidenţa lui Dorin Tudoran, „Someşan” n-a avut răspuns. Omul venea de la Paris, a stat puţin la Bucureşti şi n-a avut timp să se înformeze şi probabil a şi evitat s-o facă de vreme ce dorea sa se reîntoarcă la Paris.
  Şi de aici toate din piesele disparate s-a putut reconstitui puzzel-ul în care „Someşan” avea nume, chip şi carieră. 99,98 %! Mai era nevoie de sursa! Şi o sursa de la CNSAS a confiramt. El era! 99,99 %!
  Din 1979, „Someşan” a predat cursuri de literatura comparată la Universitatea din München, după care şi-a continuat activitatea în aceeaşi calitate la două universităţi din Franţa. Şi avea o bună carte de vizită. Pe lîngă excelenţa intelectuală şi culturală, mai avea un atu care i-a deschis toate uşile exilului anticomunist militant, fiind literlamente adoptat de confreria foştilor deţinuţi politici aflaţi in Occident. Fusese el însuşi deţinuţ politic. A fost arestat în 1956, condamnat în 1957 la şapte ani de închisoare. A fost eliberat în 1962 şi a mai primit doi ani de domiciliu obligatoriu la Laţeşti. Mai apoi s-a afirmat ca eseist si critic literar de excepţie, fiind considerat un „mare cărturar, cel mai de seamă pe care-l avem în domeniul umanist”. In toată perioada în care a fost lector în Germania şi Franţa „Someşan” a călătorit anual în România, între altele pentru a-şi scoate mobila, şi de fiecare dată şi-a depus obolul la literatura de sertar a Securităţii. Pînă în 1987, cînd a cerut azil politic în Franţa, iar din 1988 a început să colaboreze la Europa libera, de pe poziţii net anticomuniste, devenind tovaraş de lupta cu cei pe care-i turnase copios la Securitate!!!
  Trecut-au anii, a trecut şi revoluţia, „Someşan” a vizitat şi el frecvent ţara şi s-a bucurat de toate onorurile cuvenite excelenţei sale culturale. A publicat şi carţi, între care şi un extrordinar jurnal al anilor 1954 -- 1955. Tot timpul senin. Şi-a ieşit din seninătate în momentul în care s-a aflat că un prieten dintr-un cerc faimos, frecventat de amândoi în tinereţe, a fost desconspirat ca informator. Insă „Someşan” nu era indignat de fapta prietenului, ci pe faptul că astfel de documente au devenit publice.
  S-a încumetat sa-şi vadă dosarul. Avînd în vedere prestigiul, „Someşan” a fost servit peste rînd. A fost un moment de panică la CNSAS. Fiind încă în organizare, cercetorii nu apucaseara sa-i studieze dosarul. Era un un dosar de reţea, de informator, adica, şi nu de urmărire informativa. L-a citit devenind din ce în ce mai pămîntiu la faţă. Era acolo partea din literatura de sertar scrisa pentru uzul securităţii. A plecat fără să spună un cuvînt şi fără măcar să mulţumească celui care înlesnise accesul la dosar peste rînd.
  Ştie acum că dosarul a intrat în domeniul public şi că cercetătorii au acces la el. A rămas nemuritor şi rece. De dosar şi de ceea ce conţine ştie şi o bună parte a lumii literare. Se ştie şi în redacţiile a trei prestigioase publicaţii literarare. Poziţia? Domnule, a fost deţinut politic! Nu putem judeca şi nici arunca cu piatra! Adevărat, nu putem. Mulţi au semnat, unii şi-au respectat angajamentul, alţii s-au prefacut, dar nu aveau ieşire, erau mereu în mîinile şi la mîna lor. Insă „Someşan” a continuat s-o facă şi cînd scăpse şi era liber să n-o mai facă. Şi pe urmă indulgenţa de care se bucură „Someşan” n-a fost îngăduită şi altor scriitori care au fost tot timpul prizonierii lor.
  În acest caz n-aş lua în deşert numele lui Dumnezeu. Şi nici redempţiunea n-ar fi de invocat, deşi „Someşan” e un om profund religios şi ştie ce înseamna redempţiunea. Nici principiile morale, pe care „Someşan” le ţine la mare stimă, n-ar fi de invocat fără a fi siliţi să dăm nu nasul şi de ceea ce ar sta sub semnul imoralităţii sau amoralităţii.
  E vorba de asumarea unui adevăr, oricît de dureros. Ne place sau nu, literatura din sertarele securităţii, la care a contribuit zelos si „Someşan” face parte nu numai din istoria literaturii, ci şi din istoria noastra pur şi simplu. Şi ar trebui să ne-o asumăm. In primul rînd, făptaşii.
  Deocamdată, „Someşan”, acoperit de glorie şi de semnele de preţuire conferite în ţară după revoluţie, îşi traieşte senectutea înaintată în abisul luminat din sudul Franţei. Îşi scrie memoriile. Mai avem o şansă. Doar, 0,01 %. Dar şansa!
  In rest, în cazul „Someşan”, sunt incapabil de un sa răspuns la întrebarea„cum a fost posibil”?
  A fost. Aşa a fost. Cam aşa.
  Şi-am încălecat pe şa….
  Ce era să fac? S-o mai bat? În România? La ce bun?

 • Radu Humor

  AVP
  Cei care nu-ti spun unde, cum si cat gresesti nu-ti sunt prieteni, iar din cei care-ti spun , nu toti iti vreau raul !
  Trezeste-te odata :mrgreen: !!!
  De n-ar zace si ceva talent in tine, putin mi-ar pasa pe cine si cat pupi, dar am incercat sa te trag de maneca, poate observi naibii, ca nu asta-i pretul succesului :
  devii pe zice trece inconstient de-abinelea!

  P.S Cand am vorbit frumos despre tine, meritai si-ti intelegeam disperarea de a nu fi bagat in seama, si nu regret nimic din ce ti-am spus( in limitele bunului simt, nu cum vad ca le-ai luat tu), cum nu regret nici acum nici o virgula din cele afirmate.
  Le meriti din plin !
  Pe toate !
  Te las in durerea si … gloria ta 😆
  ( vezi c-ai ca(l)cat deja pe/in ea 😆 )

 • AVP

  Auzi, bha, raducule, porule (vezi ca n-am zis altcumva, porcule…? lol), un singur lucru-ti mai zic, dupa care n-o sa te mai bag in veci de veci in zeama, dear puric… ➡ atatia bani sa ai tu la toanta viatza ta, dear lichea, cati zici sau crezi tu ca am io personal acumasa, sau cati crezi ca mi-au fost livrati de careva spre a ma cumpara si a nu tacea…

  Asa sa te-ajute Dzeu, cretinu drea

 • Dorin Tudoran

  @ caraiman # 284

  Foarte interesant. Il voi citi in liniste. Acum, doar cateva lucruri:

  1. Primul si foarte nepopular: din ce am trait (partea vizibila, fiindca inteleg ca “am trait” si lucruri “traite” in locul meu de altii…)si vazut, cred ca dl Victor Achim a incercat sa fie mai intelept si mai drept cu “dusmanii poporului” decat era institutia pentru care lucra. Mi-a placut si faptul ca, dupa decembrie 1989, nu s-a batut cu pumnul in piept cat de patriot a fost inainte, nu s-a dezis nici de un sistem pe care-l servise spre a se da… victima. Pur si simplu a spus: asta am fost, pentru mine comunismul a fost o sansa -- am venit de la tara la oras, am facut scoala etc. In rest, dl Achim si-a ales viata pe care si-a ales-o.Ziua in care, aflat in masina, a dat geamul jos vazindu-l pe Mircea Dinescu pe trotuar pentru a-i striga “Domnu’ Dinescu, cand pot sa va arestez si eu putin?…” ramane de neuitat pentru Mircea… Sigur, pe altii dl Achim i-a cam arestat…

  2. Da, dl Stanisoara a trait multa vreme cu ideea ca Dorin Tudoran se pregateste sa ajunga la Europa libera. Au fost si altii.

  Ajunsesem deja in America, murise Vlad Georgescu, se lucra cu tot felul de variante pentru postul de Director. Am fost si eu, pentru scurta vreme, “in carti”.

  Aflat in drum spre Stockholm, am primit un telefon de la conducerea postului de radio si invitatia de a ma opri pentru cateva zile la Munchen.

  M-am oprit, am discutat si am cazut de acord ca nu eu voi deveni noul Director.

  Am fost rugat sa ma intalnesc cu citiva oameni si sa-i “linistesc” — “Daca afla chiar de la dumneata, poate cred.”

  M-am intalnit, printre altii cu Emil (Hurezeanu)si cu dl Mircea Carp. Intalnirile au fost extrem de cordiale si destinse.

  Apoi, m-am intalnit si cu Directorul interimar, dl Stanisoara. La dansul in birou.

  I-am spus despre ce este vorba, a zambit neincrezator si mi-a spus “Dle. Tudoran, ce Dumnezeu, stim toti ca pentru asta sunteti in Munchen, veti fi noul Director.”

  Am luat-o de la capat si am sperat ca, pina la urma, l-am convins pe dl Stanisoara ca nu eu voi fi viitorul Director.

  Ca atunci m-a crezut ori nu, nu stiu. Dar sper ca m-a crezut, macar cand s-a dovedit ca nu-l mintisem.

  3. “Somesan”, ziceti? S-ar putea sa stiu cine este…

  Pe curand.

 • Dorin Tudoran

  @AVP #282

  Ma bucur sa vad ca dau si bucuriile peste tine, nu doar necazurile. Sa le fie bine celor tineri si, da, “Casa de piatra!”

  Sper ca si pe frontul cu necazuri, lucrurile merg spre bine…

  Numai bine!

 • AVP

  Dorine, pe mine chiar ma doare-n lula de cine s-a jucat la Free Europe prin shura de-a uite-l, nu e prin disidenta noastra batatura, din moment ce (s-a dovedit apoi cu asupra de masura, aloo…), Free Europe Ro n-a reusit sa incropeasca in tzeara lu Drakkulo macar o minimala rezistentza, sau no…? :roll:

  Hai dreq sa fim seriosi si sa nu-i mai ridicam pe Monica Lovinescu, pe Ierunca si pe alti mosi-cocosi la cucurigu heroilor ro ai mai mumosi… Sa zicem, mai corect, c-au fost si astia neste salariati americosi mai mult or mai putin (n-am zis putzin) secretosi…

  Asta, ca sa stam stramb, dar sa judecam drept !

 • AVP

  Multumesc mult, drag prieten ! De aia am zis: sa ti se-ntoarca inmiit cu progenitura-ti din real life or din mit !

 • Dorin Tudoran

  @ PRO DOC #281

  Multe lucruri adevarate, incomod de de spus public, declansatoare de iritari si suspiciuni…

 • Radu Humor

  @ Caraiman
  Daca as fi citit postarea ta # 284 crede-ma, credeti-ma ca n-as mai fi vrut sa postez la 285(cateva randuri la addresa unui pitic literar).
  Da, fascinant acest capitol trait de Romania, datorat unei Securitati ce se dovedeste a fi mult mai inteligenta si diabolica(din pacate) decat s-a crezut.
  A-i reprosa acum unui om ca a pactizat cu un asemenea diavol, mi se pare de-adreptul nedrept!
  Si inca ceva , niciodata n-o sa-i putem rasplati in vreun fel pe cei care se expun devoaland din tenebrele in care si-au castigat existenta, ingradind-o, poate chiar suprimand-o, pe a altora….
  Si totul, pentru ca istoria sa nu se mai repete 💡

 • AVP

  Humorule, dupa ce spui despre AVP ceea ce spui aicea, a debita despre el altaceva ne-arata ca ori esti curata mafalda de Plataresti, ori ce miza pa-sii esti, nefelixitule…? :roll:

 • @ Caraiman #284

  Eureka! 99,99 la suta, (cu 9 in perioada)! La cate indicii in text, nici n-a fost greu. Dar oare de ce nu ma surprinde? Fiindca banuiam?

 • caraiman

  @ 287 Tudoran
  1. Sigur, Victor A. e dintre securistii care nu mai erau “boii, care am fost”. Insa, cum Dumnezeu nici unul dintre baietii nostri buni si destepti n-a aratat dupa marea vinzoleala nici macare o tresarire de constiinta, nici o geana de framintare ca au servit o cauza si nedrepta, si pierduta, nici o mea culpa, nimic, nimic, nimic. Nici o fisura in platosa lor de fier, la care tin ca la ochii din cap si astazi si sunt in continuare si azi atit strins uniti in muget si simtiri!
  2. “Somesan”? Sigur ca-l stiti, cum sa nu-l stiti. Problema e daca il veti gasi si in dosarul dvs., daca ati primit tot, adica si ce era la CIE-SIE. Pentru ca probabil acolo a fost trecut dupa raminerea afara. Daca nu cumva va fi fost exploatat in paralel si cu nume conspirative diferite si de Directia I si de UM 0544.
  S-auzim numai de bine!

 • Circe

  @ Caraiman
  Da, excelentă povestea! De aici încolo, fiecare cu interpretarea lui.
  Pentru cei care au trăit absurdul ăsta (cu desfăşurare amplă, de la Kafka la Agatha Christie), cu siguranţă este prilej de lămurire a multor lucruri.
  Pentru noi, pe care ne-a ferit Dumnezeu de unele ca aceste, dar a avut grijă se ne dea altele (în termeni similari), cu siguranţă este ceva de băgat la cap şi de ţinut minte.
  Noi nu vom şti niciodată cine este acel ”Someşan” şi nici nu cred că e nevoie să ştim. Dar faptul că el a existat ne pune serios pe gânduri.
  Elegant, fără acuze, fără scuze, o povestire interesantă.
  Mulţam.

 • Si tot @Caraiman #284

  Mi-a placut in mod deosebit sensul pe care-l are aici sintagma “literatura de sertar”, ca tot ne intrebam, dupa dec. ’89, unde-i literatura de sertar? Voila “sertarul” si “literatura” lui!

 • Dorin Tudoran

  @ AVP #289

  Cred ca te inseli. “Monicii” au fost niste oameni extraordinari si au facut imens pentru Romania.

  Institutia — Free Europe — este o alta discutie. Nu ca nu a jucat un rol urias — l-a jucat! — dar ca orice institutie a fost macinata, permanent, (si nu ma refer doar la departamentul romanes; ma refwer la intreaga institutie) de tot felul de “boli interne” — unele nascute din “bacterii” interne, altele de “virusi” inoculati (din afara, nu?)

  Rolul Europei libere nu era acela de a incropi o rezistenta in Romania. Dimpotriva, dupa ce a fost acuzata dupa Ungaria ’56 ca a impins oamenii in strada, la revolutie si i-a asigurat (fapt neadevarat!) de ajutorul Occidentului, EL a trebuit sa fie foarte atenta sa nu dea impresia ca se ocupa cu asa ceva.

  EL a fost, din punctul meu de vedere, un extrordinar pol de informatie, discutie, alternativa la gandira troglodita a dictaturilor comuniste.

  Sigur, lucratorii postului erau de staturi (intelectuale, profesionale si chiar morale)foarte diferite.

  EL a avut perioade extraordinare, perioade mediocre si perioade la care nici nu mai vreau sa ma gandesc.

  Dar eu, unul, zic ca ar fi nedrept sa nu recunoastem ce a insemnat institutia si oamenii ei pentru noi.

  Rezistenta ar fi trebuit incropita de noi, cei de acasa…

 • caraiman

  @ 289 AVP
  De acord, de ce nu? Cu dou mici corectii:
  1. Nicodata rolul Europei libere n-a fost n-a fost “sa incropeasca in tzeara lu Drakkulo macar o minimala rezistentza”. Strict, dar foarte strict rolul atribui ei a fost sa informeze! Atit si nimic mai mault!.
  2. Subiectul postarii mele nu era nici Europa libera, nici Monica, nici…, …si nici…
  Subiectul era “Somesan”, “Somesan” si iar “Somesan”..

 • caraiman

  @ 294 PRO DOC
  99,99 % e gluma, o glumitza. Dar i-am acordat Somesanului 0,01 % prezumptie de nevinovatie. E om si el si are dreptul la ea. M-ar bucura mult s-o foloseasca, fie si postmortem!

 • Tony

  @l / 257 -- Dragul meu, pentru unul ca tine care cauta cu disperare “raspunsul potrivit” dar care nu reuseste decat sa alunece din jos in mai jos in felul in care isi alege diversiunile, diversiunile prin care incearca sa abata atentia de la prostiile debitate anterior, cu seninantate si convingere, ei bine pentru o astfel de creatura pot simti fara rezerve mila. Totusi ceea ce-mi starneste mila ma impiedica sa te pot considera de bunacredinta fara eforturi speciale. Incerc sa cred ca intr-adevar ai gasit pe undeva prin blogosfera un enunt abject daca n-ar fi cretinut ca cel pe care-l aduci tu aici nu nedisimulata satisfactie si care sa fi fost semnat „Tony”. Am vazut ca invoci in apararea ta tot felul de texte gasite pe net dar uiti intotdeauna sa specifici link-ul catre ele. Ma rog, Sa zicem ca acel text suficient de stupid incat a ne scuti de a-i mai considera vreo valoare de adevar (si cu care pari a fi voluptos de acord), exista si e semnat „Tony”. Si? Cineva care-l invoca asa ca din greseala pe John Ashbery ar fi normal, daca nu sa-si dea seama imediat ca textul acela si cele scrise pe blogul lui Dorin Tudoran sub semnatura „Tony” n-au cum sa fie scrise de aceeasi persoana macar sa aiba dubiile necesare in aceasta chestiune. Intrucat am reusit cu chiu cu vai sa te consider de buna credinta (punctual in aceasta problema) nu-mi ramne decat sa conchid ca abilitatile tale mentale sunt singura explicatie a felului in care te manifesti. Asa esti tu. In subsidiar Mircea Ivanescu este singurul poet roman.

  a) Blogul lui Dorin Tudoran este singurul pe care folosesc pseudonimul „Tony”.
  b) Am pentru persoana publica Horia Roman Patapievici intrega consideratie si admiratie, in limitele si in tonurile pe care mi le ingadui. Am avut unele rezerve (pe care le-am exprimat exclusiv in anturaj privat) in legatura cu atitudinea sa vizavi de vechea galceava a intelectualilor care i-a avut ca protagonisti pe Anderi Plesu si Adrian Marino, iar am acum anumite rezerve in legatura cu felul in care reactioneaza atunci cand este improscat cu rahat. Atat. Am avut ocazia sa-l ascult in direct in timpul a doua conferinte tinute la Paris, una in care isi lansa volumul „Omul recent” si o alta in care il evoca pe Andrei Scrima. M-a uimit modestia si bunul sau simt (dupa vorba, dupa port) ca si felul in care a reactionat atunci cand a fost interpelat de niste „Daniel L”-ei care se nimerisera la conferinta.
  c) Cu toate acestea ma intereseaza prea putin daca „l” sau oricine altcineva (si cand zic oricine asta inseamna chiar oricine) crede sau nu ca as fi scris tâmpenia respectiva. Cunosc foarte bine riscurile meseriei de anonim pentru a nu ma bucra pe deplin de parile bune ale oricarei confuzii reale sau contrafacute.

  P.S. Devine din ce in ce mai misterios felul in care a raspuns AVP-ul interventiei tale despre instantele care-i valideaza pe poeti. Nu-l credeam in stare de asemenea erori de evaluare.

 • caraiman

  @ 297 PRO DOC
  Ei, nici chiar asa sa n-o luam. Au fost sertare si sertare. I.D.Sirbu a ales sértarul cel bun si onorabil!

 • AVP

  Pro DOC Says:

  septembrie 3, 2009 at 2:43 pm

  Si tot @Caraiman #284

  Mi-a placut in mod deosebit sensul pe care-l are aici sintagma “literatura de sertar”, ca tot ne intrebam, dupa dec. ‘89, unde-i literatura de sertar? Voila “sertarul” si “literatura” lui!

  Pro Doace, daca literatura de sertar ar fi insemnat doar “Poemul de otel” (o carte premiata in 1982, insa aparuta abia in 1991, dupa un proces al autorului cu “Cartea Romaneasca” si cu CCES -- dosar 611/1987 al Judecatoriei sector 1 Buc -, si tot ar fi trebuit sa insemne henorm pt un cetatean statistic, insa respectuos cu valorile, pai cum dreq, ca tine… In fond, “Poemul de otel” era “o carte extrem de rara, in care se intrevede geniul poetic” si care, daca ar fi aparut in 1982, ar fi facut din auctorul ei “liderul generatiei 80, asa cum Nichita Stanescu a fost liderul generatiei 60…” (N.Manolescu dixit).

  Si-atunci, ce dreq boscorodesti p-acilisa…? :roll:

  @Dorin, ai si nu ai dreptate. Free Europe, aflata in lumea libera, dupa cum ii era si numele, ar fi trebuit sa-si onoreze renumele si sa pomeneasca si despre “Apelul catre Europa” la Free Europe, iar nu doar despre disidentii cu voie de la Militie sau KGB, bre… Asta inseamna ca Monica Lovinescu ori a fost dusa cu presu de Secu, ori a fost dusa cu ploota pe Bistritza, ori ce pisica penelopii o fi fost si ea, din moment ce Ceho-Slovacia a avut un Havel, leahii un Walessa, albanezii un Kadare, iar noi nici macar un Goma mai mare, caci antisemit si cam extremist din nascare… 😳 Ce sa mai vbim de Hurezeanu, pe care-l bate azi vantu-n carare, de nc munteanu, despre care numai secu mai stie ce are sau n-are-n dosare, de emanuel valeriu sau de alti lefteri ori stefoi suptirica-i dotare…

 • Circe

  @ Tony # 301
  Bag de seamă că ni-i scris să merem laolaltă, cât că unu pe-o parte, unu pe alta…
  Io m-am rebotezat, ca Lipan, şi m-am trecut şi pe fereastră…
  Of, of…

 • caraiman

  @ 296 CIRCE
  “Noi nu vom şti niciodată cine este acel ”Someşan” şi nici nu cred că e nevoie să ştim.”
  Cine e “Somesan” se stie si, si daca va interesa, veti afla si dvs.
  Insa, spre deosebire de dvs, cred ca este nevoie sa stim. Toti. Suntem facuti sa invatam si din greselile nostre si din gresile altora. Macar pentru a incerca sa ne ferim de repetarea lor.

 • @AVP #303.
  Mea culpa. Stiam ca volumul tau a fost premiat prin anii ’80, mi-a scapat faptul ca a fost tiparit numai dupa ’89!
  Hai pa si nu mai face misto de memoria mea!

 • Tony

  Scuze, ma obisnuisem cu ritmul molcom al blogului si mi s-a nazarit ca-mi pot face treaba de trol asa, cu usurica, raspunzand pe rand la interpelari directe sau la provocari indirecte. N-am bagat de seama ca intre timp s-a rupt digul. Sa fie intr-un ceas bun pentru blog. Ceea ce nu mi-este clar este daca pe ininderea lacului format mai exista sau nu vreun “râu” curgator in continuarea pârâiasului din aval. Ar fi necesar in contra båltirii. Acuma n-ar trebui sa fie musai precum vreun “fluviu” (Gulf Stream) din Atlantic, dar nici ca precum râurile Babilonului dupa cum se arata acuma n-ar trebui. Mai umblu nitel cu lotca (incolo si-ncoace) si daca nu dau de firul apei curgatoare incep sa pescuiesc la intamplare pe lac. Indiferent cat de insetati (sau de beti) ati fi sfatul meu este sa nu beti din apa lacului.

 • victor L

  @ caraiman,
  cred ca stiu (tot in proportie de 99,99%) cine e “Somesan”; sa fie NB?

  @Radu Humor,
  acum cred ca ai fost exmatriculat de la nspe institutii scolare, dar nu pentru dosar nesanatos, ci pentru vocabular bolovanos(ca sa nu spun vorba aia).

  @ Circe,
  cine e acel “noi”?
  (“Noi nu vom şti niciodată cine este acel ”Someşan” şi nici nu cred că e nevoie să ştim”)

  Azi sar peste “balta cea mare” de la US Open la La Vuelta. Si invers.

 • Dorin Tudoran

  @ avp #303

  Stii ca avem un dezacord mai vechi in legatura cu niste lucruri. Unul din ele ar fi acela ca nu mi se pare OK sa treci cu vederea meritele unui om ori ale unei institutii fiindca la un anumit moment nu a semnalat un gest, o carte, o atitudine a ta.

  Din cite am priceput eu in anii din urma, destinul Apelului catre Europa a fost unul foarte intortocheat.

  Cine l-a “intortocheat” atit de mult incat sa ingroape si apelul si meritul autorului lui, nu stiu inca. Tu stii niste lucruri, niste nume, dar nu cred ca stii totul.

  Enunturi precum cel cu dizidentii cu voie de la Secu sau KGB este nedrept; nedrept pentru dizidentii care nu au jucat cartile Secu sau KGB si, contrar celor urmarite de tine, o mana cereasca pentru cei care au jucat cartile respective dar, cum nu-i numesti, pot dormi linistit. La acest punct as vrea sa-ti amintesc dreptatea din vorba “atunci cand toti suntem viniovati, nimeni nu mai este vinovat”.

  V., nu exista “vinovatii colective”; exista doar “vinovatii personale”, care prin adunare si multiplicare duc la “vinovatiile colective”.

  Generalizand, ii ajuti pe cei culpabili si dai, pe nedrept, in cei nevinovati.

  Dar ce sa mai zic?…

 • caraiman

  @ 308 Victor L.
  Cine stie, stie! Cine nu, o sa afle!

 • Circe

  @ Caraiman

  * ”Macar pentru a incerca sa ne ferim de repetarea lor.”
  Da, tocmai de aceea am căzut pe gânduri.

  * ”Insa, spre deosebire de dvs, cred ca este nevoie sa stim. Toti. Suntem facuti sa invatam si din greselile nostre si din gresile altora.”
  Recunosc, mă duc la Scara Tâlcuitoare de câte ori deschid Istoria Ieroglifică, deşi mi-e clar că nu voi da nas în nas cu Mihalachi Roset ori cu Alehsandrds Mavrocordat; dar peste-o Veveriţă ori un Camilopardal aş putea nimeri. Coresct. Ascult şi mă supun.

  *”Cine e “Somesan” se stie si, si daca va interesa, veti afla si dvs.”
  Bineînţeles că mă interesează şi numai de dragul adevărului istoric. Mai ales că, dacă se ştie şi se tace, ar putea fi cineva de neignorat. Cum, de altfel, sunt sigură că este.
  Nu întreb de ce nu ştie toată lumea. Nu că nu m-ar interesa.

  Mic adaos:
  Povestirea dvs. o găsesc bine alcătuită. Mă ispiteşte să aflu cine e personajul mai mult decât dacă mi-aţi fi spus: ”Uite-l pe ăla! Ştii ce-a făcut?” În această a doua situaţie, probabil v-aş fi răspuns ceva de genul: ”Nu mă interesează!” Aşa, vă spun cu mâna pe inimă: ”Mor de curiozitate!” Nu ştiu de ce.

 • @caraiman #302.

  Ei, sigur ca nici chiar asa, mi-a atras atentia, pe buna dreptate, si AVP. Am folosit eu o … figura de stil; o hiperbola! Ar fi fost prea a naibii de neagra situatia daca ar fi fost chiar NUMAI asa!

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 309 -- “Dar ce sa mai zic?…” -- Daca te intereseaza cat de cat traficul pe blog zi “merci”, daca nu te intereseaza nu e nevoie sa zici nimic. Se usuca si cade “singura”.

  P.S. Am pescuit deja un pestisor (cu solzi)de argint: “Textele lui Tudoran si Aligica sunt perfect complementare”… N-are icre dar are solzi. Si din solz se poate canta minunat. Ca si din frunza, drâmbă, ocarina, cimpoi si tambal. Ce e, e… sunt complementare.

 • Circe

  @ Victor L
  *
  cine e acel “noi”?
  (”Noi nu vom şti niciodată cine este acel ”Someşan” şi nici nu cred că e nevoie să ştim”)

  …noi, pe care ne-a ferit Dumnezeu de unele ca aceste, dar a avut grijă se ne dea altele.

  *
  Ce-ar mai fi de spus?
  Ai avut dreptate şi n-ai avut…
  Ai fi avut, dacă aş fi ştiut la ce te referi.
  N-ai avut, că nu m-ai avertizat.
  N-o mai trag că mai lungă-o fac.

 • l

  @tony: allah akbar! deci Tony de aici nu e Tony de acolo. Tone de tony pe blogurile astea vecine si pretene. Asa ca mea culpa, mea maxima culpa. Da’ stii ce m-a indus in eroare? Ca si autenticul/ impostorele din cealalta postare manifesta aceeasi aplecare pentru psihanalizele primare. (si pentru poezelele cu rima)
  Ce sa mai zic, deci Tony s-a rasturnat.
  Care din ei? el – celalalt? celalalt?

 • caraiman

  @ 311 CIRCE
  Ia, am fost şi eu, în lumea asta, un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din…, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cu minte până la treizeci şi nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut. Dar şi sărac aşa ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt, niciodată n-am fost!
  O sa aflati dupa ce ma sinucid. In curind!

 • Tony

  @l / 315 -- Interesant! Si de cand dureaza confuzia asta in mintea ta? Dupa cum probabil ar trebui sa intuiesti n-am nicio incredere in abilitatile tale de a face evaluari si comparatii intre poeti (apropo Paunescu nu scrie numai pezele cu rima, scrie si poezele fara rima) sau intre persoane, personaje si idei. Totusi de dragul amuzamentului spune domne care-i blogul ala in care scrie alter-ego ca m-ai facut curios.

 • Circe, nu ma dezamagii! Ci trudeste, goagaleshte, si-ai sa vezi balotul de indicii cum se potriveste. Come on, cineva amabil a furnizat si initialele eseistului, criticului, teoreticianul literar … care a avut contributii “la seratar”.

 • caraiman

  @ 316
  Élémentaire mon cher Watson!

 • Tony

  @caraiman / 316 -- Saracia nu-i un motiv de sinicidere. Saracirea da. Daca nu te-ai sinucis anul trecut acum e prea tarziu. Inutil si daunator. Si nici c-ar putea demonstra ceva sau transmite prin meta-comunicare vreo informatie demna de aflat. Daca te-ai nascut sarac (si n-ai avut cum sa saracesti) ar trebui sa fii fericit omule. Ce-i aia fericire? Ei asta-i acum! Una vorbim basca ne intelegem. O sa afli. Dar ce te grabesti asa?

 • caraiman

  @ Tony
  Dar nu de saracie si nici de saracire vreau sa ma sinucid!

 • caraiman

  Corectie
  @ 318 PRO DOC
  Élémentaire mon cher Watson!

 • Tony

  @caraiman / 321 -- Normal. Vrei sa te sinucizi pentru ca te-ai nascut. Doar ca problema merita dezbatuta mai pe larg si mai pe indelete. Altfel o sa te sinucizi prematur si risti sa ramâi ridicol pe viata. Si pe moarte. Si ce zic eu “risti”? Mergi la sigur. Oricum de murit nu se poate muri decat prin sinucidere.

  P.S. Daca insa ai ajuns cumva la intelepciunea ultima pe cine stie ce scurtatura nu crezi c-am merita si noi muritorii de rand (cei care o sa ne sinucidem mai tarziu, in penultima clipa) niste sfaturi spre iluminare? Ai vreun castig daca ne lasi in ignoranta?

 • Circe

  @ Caraiman @ Pro DOC
  Sfioasă, Şeherezada tăcu…

 • l

  Tony, finalul era un citat dintr-un poet. Altfel ramane cum am zis: “mea culpa, mea maxima culpa” (care in traducere stii tu ce inseamna, nu?) Vrei sa ma sinucid si eu pe blog? Ok, imediat.
  Si apropo, postarea aia a mea care te-a isterizat asa de ai ajuns sa ma iei cu “cracane-l” continea o realitate, o experienta si un fel de, cum sa-i zic? -- repros. Realitatea era invizibilitatea absoluta a poeziei romanesti (care nu e rezultatul unui complot ci al unei inadecvari) experienta tinea de incercarea mea de a vorbi desprea aceasta situatie pe la niste seminarii unde am aterizat asa incompetent cum sunt, iar “reprosul” ii viza pe acei poeti romani, cam de fata, care n-au mai publicat nimic de vreo 20 de ani (ma refer la “poezie”; acum zic unii ca si blogu-i poezie, poate si editorialul da’ asta-i e alta discutie). Iar daca te intereseaza chestiunile de evaluare eu am doua referinte si nicio idee personala: N. Goodman si S. Fish. Asa ca Tony te las cu bine; e admirabil sa-ti aperi un poet preferat (chiar daca e vorba de AP) dar mai mai usor cu bullyingul si cu epitetele: ca doar traim in epoca literalitarii, nu?

 • Radu Humor

  @Circe :” N-o mai trag că mai lungă-o fac.”

  Vezi mai AVP-ule ca pana si o fumeie(dac-o fi 😆 ) stie ce tu habar n-ai si tragi de ea ca ala :
  Prostu trage de ea pan-o rupe, numai sa demonstreze ca a lui-i mai lunga 😆
  Cam asta ai reusit si tu sa faci din Viorel Abalaru din Padina :
  atata ai tras/atentia pe spuza lui, denigrandu-i pe ceilalti(mai nou Monica Lovinescu si Virgil Ierunca 💡 ),si pupandu-i in dos pe altii (…..), incat ai “reusit” sa-ti duci in derizoriu toata aura de dizident(apropos, ai fost arestat macar o zi, pentru curajul tau nebun, sau ti s-a fixat doar domiciliu obligatoriu alaturi de Paul Goma si cei mai sus amintiti 😉 ?) si cam tot pe-acolo, valoroasa opera , luata de la altii si pusa de tine in versuri, e drept ingenioase, dar uneori, vai, plicticoase :roll:

 • Tony

  @Circe / 324 -- Cand tace, Şeherezada moare. Ca sa traiasca trebuie sa vorbeasca. Intr-una. Mai ales noaptea. Nu e de ajuns un sinucigas pe blogul asta aflat in noapte eterna?

  Si apoi… In acelasi timp si “Circe” (cea care se bucura de atatia si atatia barbati) si “Şeherezada” (care e langa unul care are atatea si atatea femei) nu-i prea mult? Maine, poimainie o revendici si pe Jeanne d’Arc.

 • l

  Ah, blogul nu mai stiu cum se cheama. Erau acolo si discutii intre Tony si Prodoc daca nu ma-nsel; eu am cazut pe o postare despre Patapievici si Udrea, cred.

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 313

  Promit sa-ti dau o cutie de Beluga Caviar.

  De ocarina iti faci rost singurel…

  Da?

 • Carol

  Sinucideti-va fratilor (si unii pe altii daca doriti) dar puneti macar un web-cam sa ne-alegem si noi cu ceva!

 • Dorin Tudoran

  @ L # 328

  O discutie despre Udrea si Patapievici!?!
  Cum ar veni, “Oximoronul la Romani”.

  Parca si vad un articol (pe la vreun ziar or pe vreun blog vigilent) cu titlul

  “Romani, vi se pregateste un oximoron: Udrea & Patapievici”

  Ce naturi creatoare mai suntem!

 • Carol

  Deh…nici oximoronu’ nu mai e ce-a fost…:)

 • Radu Humor

  @Caraiman
  Daca-l “sinucizi” pe asta, sub ce nick ai de gand sa mai apari ,ca “Pacepa”-i luat, iar celalalt e secretar de Stat ! ( pe la Mediu, parca 😉 )

 • Tony

  @l / 325 -- Se poate sa ai dreptate. In incaperile in care te afli. Problema este ca vrei sa generalizezi acea dreptate in intregul univers sau ma rog, dincolo de fereastra (vecina cu moartea eternelor caderi in gol), inchisa etans, a acelor incaperi “interzicandu-ne” apelul la instantele interioare. Inadecvarea ramane inadecvare. Asa cum a fost si interventia ta (abrupta) intr-o discutie care facea referire la poetii MAI BUNI intr-o evaluare relativizata strict la realitatea literara romaneasca. Faptul ca m-as fi isterizat sau ca l-as apara pe AP (!?) sau pe alt poet (!?), ca argumente slabe (fortate) in “contrazicerea” noastra, intru aceeasi inadecvare a ta, are totusi o nota optimista. Faptul ca simti nevoia acestui gen de argumente probeaza o anumita nesiguranta “benefica” nascuta din faptul ca ulterior te-ai decis (aproape) sa accepti ca universul nu se termina in acele sali de seminar, prevazute cu aeroport pentru competenti si competenti.

  P.S. Multumesc pentru “referinte”. Sunt o recomandare bibliografica pe care mi-o faci sau simple probe in apararea ta?

 • Carol

  lasa ca se mai gasesc. Bietul Geoana a scapat candva porumbelul cand a afirmat ca “nici noi nu mai stim cati suntem” 🙂

 • Tony

  @l / 328 -- Pro DOC ar fi momentul sa risipesti misterul. Cati “toni” cunosti si din ce ape?

  @Dorin Tudoran / 329 -- Nu mai cred nimic din promisiunile tale. Daca se va intampla totusi eu voi aduce votka (si ocarina). De cantat nu stiu insa cine va canta. Dam cu banul. Sa vedem cu banul cui?

 • Circe

  @ Radu # 326
  Ce-i asta, Răducu, maică, te luaşi de gânduri, ai? Îs muiere, măi, frate, îs muiere, că un bărbat nu poate fi atât de prost! Dacă nu mă crezi, întreabă-l pe Victor. Cunoaşte el mai bine toată tărăşenia! (Inimioară, să nu râzi, că iar mă fac Maria Stuart!)

  @ Tony
  Dragule, de Jana nu-mi place: mi-o zis mie cineva că-i revoluţionară… (aoleo… o fi fost şi ploieşteancăăăăăăă????). Nu, Jana NU! Că cică nu e moartă, cică se… transformă.
  Aici

 • l

  @Dorin Tudoran/ 328: Da, cine-ar fi crezut? viata bate filmul

 • Tony

  Daca e sa-i dam crezare lui Mircea cel mare Badea (si cum am putea sa nu-i dam) am afla ca Patapievici e un prost. De speta a doua. Nu ca Udrea.

 • l

  Tony, fii calm. Uite ca l-am regasit. Sunt interesante pe acest blog si postarile lui Prodoc si ale lui “Tony”. De exemplu, si celalalt Tony (te cred, te cred) propunea liste de presedinti, ministri. Cum ziceam, viata bate blogu. voilà:
  http://lilick-auftakt.blogspot.com/2009/09/patapievici-e-obsedat-sexual.html

 • Dorin Tudoran

  @ Tony # 336

  Ce ti-am promis si nu nu m-am tinut de cuvant?

  Cand ti-am lasat floor-ul in administrare, ai dat din colt in colt si ai zis sa ma intorc… acasa.

  Ai luat tot comentatorul peste picior, ai mai dat cate un colt de dreptate, unuia si altuia, ca sa nu fii linsat (electronic); acum poemensti de cash.

  Pai, Tony draa, credeam ca e simplu: dam cu banu’ public; daca a mai ramas ceva nedat si adjudecat din el…

 • caraiman

  Fratilor, va las cu bine! Nu, nu e ce credeti si, poate, sperati. O mai amin putin. Oricum sunt mort de frica de ce-o sa spuna vecinii. After! Acum trebuie sa vizitez o tinara pereche, 140 de ani impreuna, care se duce sa vada Spania. Pentru prima oara in viata lor. Au auzit si ei ca acolo gradinile-nfloresc. Si vor sa vada cum e!
  Imi pare rau ca va lasa tocmai cind discutia incespe sa se-ncinga. Da poate mai aveti si treburi. Iar Dorin Tudoran trebuie sa-l mai citesca si pe Liviu Turcu. Care devenit… a devenit… a devenit… cum sa spun… Domnule, e homeric! Adica lung. Si el cam mirmidon!

 • @Tony #336

  Et tu, Tony?

  Ei, asta nu se mai poate! Si tu imi ceri sa imfirm, sa comfirm, sa neg, sa probez, sa demontez, sa demonstrez… Pai nu-i destul ca “ma lupt” cu troli, cu genii, cu gnomi, cu gherile si vrajitoare virtuale? Acum imi aduci pe cap si politia digitala? Pai, ce sa spun? Cati “toni” cibernetici cunosc, care dintre “toni” e mai Tony? Pai, draga Tony, cel mai bon “ton” dintre “tonii”, cine a produs afirmatia sa produca si demonstratia prin care sa o sustina! N’est-ce pas?

 • constantin constans

  @RADU HUMOR 125635487554349041&&&&&&& --
  am gasit ASTA pe BLOGUL unei doamne cu ,,GRAVE,, problemeeee psihhhhhhhoooooMOTO
  Foto: Ziua

  “Retragerea reprezentantului Casei Regale din cursa electorală arată că Securitatea nu se lasă, că e hotărâtă să moară cu ţara de gât. Dar şi că mulţi români – prea mulţi, vai – nu înţeleg lucrul acesta sau nu le pasă. E un moment al separării apelor la care “urmaşii Brătienilor” ar face bine să ia şi ei aminte”.

  Valerian Stan

  Valerian Stan a fost şeful Corpului de Control al Guvernului Ciorbea. A fost demis pentru că punea în pericol ascensiunea lui Traian Băsescu. Poate vă aminţiţi, înainte de a fi tentaţi să daţi cu piatra. Atacul la persoană nu ţine loc de argumente.

  Radu Humor spune:

  joi 3 septembrie 2009 la 7:18:20 pm
  A trebuit sa vina @Valerian Stan sa arunce acest adevar , pe care daca vi l-ar fi spus un anonim ca mine , l-ati fi trecut usor cu vederea.
  Eram sigur de asta cand am vazut ca o serie de improprietariri a Casei Regale incep sa fie luate in discutie si supuse unor noi reglementari .
  Acum ma credeti ca am stiut-o, dar n-am spus-o spre a nu-i face pe unii sa spumege de furie, iar pe altii sa se innece de indignare. ?!

  RADU ESTI DE RISUL LUMIIIIIIIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!!
  OARE DUDA DIN CE CONFRERIE FACE PARTE HUMORISTULE NEBUNATIC?????DAR TU?????
  TUUUUUUUUUU RADULEEEE…. esti Un caz numai bun pentru psihanaliza !+++++++++++++

 • AVP

  Dorin Tudoran Says:

  septembrie 3, 2009 at 3:36 pm

  @ avp #303

  Stii ca avem un dezacord mai vechi in legatura cu niste lucruri. Unul din ele ar fi acela ca nu mi se pare OK sa treci cu vederea meritele unui om ori ale unei institutii fiindca la un anumit moment nu a semnalat un gest, o carte, o atitudine a ta.

  Din cite am priceput eu in anii din urma, destinul Apelului catre Europa a fost unul foarte intortocheat.

  Cine l-a “intortocheat” atit de mult incat sa ingroape si apelul si meritul autorului lui, nu stiu inca. Tu stii niste lucruri, niste nume, dar nu cred ca stii totul.

  Enunturi precum cel cu dizidentii cu voie de la Secu sau KGB este nedrept; nedrept pentru dizidentii care nu au jucat cartile Secu sau KGB si, contrar celor urmarite de tine, o mana cereasca pentru cei care au jucat cartile respective dar, cum nu-i numesti, pot dormi linistit. La acest punct as vrea sa-ti amintesc dreptatea din vorba “atunci cand toti suntem viniovati, nimeni nu mai este vinovat”.

  V., nu exista “vinovatii colective”; exista doar “vinovatii personale”, care prin adunare si multiplicare duc la “vinovatiile colective”.

  Generalizand, ii ajuti pe cei culpabili si dai, pe nedrept, in cei nevinovati.

  Dar ce sa mai zic?…

  Dorine, exagerarile-mi din textu de mai sus sunt echivalente, pe undeva, cumva, pai cum drea, cu exagerarile-ti despre Volo, de alaltarea… A nu se supala si a o lasa asa.

  Intr-o lume in care belferii au ultimu cuvant cu didactica lor de trei parale, simplificarile, exemplificarile. ierarhizarile si etcaetera fac regula, tale-quale.

  Si noi la Ilincaa…

  Hai pa 🙂

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 341 -- Misto. Asa facem.

  P.S. Ei hai? D-asta te-am chemat eu acasa? Pentru ca nu m-as fi descurcat cu floor-ul? Cand a fost una, cand a fost alta? Ma rog nu asta e important. Importanta e viziunea. N-o cunosteam, n-o banuiam. Rusine sa-mi fie. Promit sa nu se mai intample.

 • Tony

  @l / 340 -- Merci. L-am gasit pe “Tony” dar nu l-am gasit pe “Pro DOC”.

  @Pro DOC / 343 -- Merci. S-a gasit!

  Altele au ramas misterele! Si AVP asta e ca quasari. Sau ca quarkurile. Nu-mi dau seama. Cand asa, cand alminteri, mereu egal cu sine insusi, ca poetii.

 • AVP

  In alta ordine de idei, parerea mea e sa bagi cel putin doua editoriale saptamanale, colega… Sigur ca tu nu poti si nu tre sa fabrici cate 10 topicsuri pe zi, ca alde zoso, arhi, pitipoanca si alti prichindei ai blogosferei -- caci materialu tau de lucru nu e atat de comun ca al istora, reshpektive nu-i alcatuit doar din vocabularu de oraca, gramatika de balega de iaka si stilistica de kk-maca -, dar nici sa-ti lasi auditoriu cu ochii-n soare, preocupandu-te estimp sa fii amabil cu daniel sau alti inimici ai mei, nu se face, fratioare…

  Nu de alta, dar blogu tau a luat-o abrupt spre alpinii stei ai Blogosferei, astfel că ca maine-poimaine ajungi number one in ze listinguri, eheei… (cu conditia ca baietii care aranjeaza listele prin topurile patriei sa creada ca meriti, mey… 😉 )

 • Circe

  @ Caraiman # 342

  Mulţumim că ne spuneţi când plecaţi. Cei mai mulţi pleacă fără să spună un bunăzua/bunăsara, acolo…
  Petrecere frumoasă!
  Cât despre sinucidere, aş avea o rugăminte: să ne spuneţi din bună vreme când şi unde. Nu de alta, dar m-aş face luntre şi punte să fiu acolo. Şi, cine ştie?, poate mi-ar reuşi. Unele chestii -- cum şi sinuciderea! -- le faci o dată-n viaţă şi mă tem că-i musai să-ţi reuşească.
  Dacă_nu_nu!

 • Circe

  @ Tony
  Ce faci, omule, umbli după potcoave de cai morţi?
  Las-o, las-o, las-o aşaaaaaa…

 • AVP

  @Tony, desi n-am nici timpu si nici rabdarea sa te cetesc totdeauna, sa stii ca nu-mi displaci, mey… Dar in fond si la urma urmei, cine dreq esti, bey…? :roll: Ai phootea sa-mi spui la pro_avp_ro@yahoo.fr , fata mea…? ❓

  Hai pa

 • Radu Humor

  @ Constantin Constans :
  TUUUUUUUUUU RADULEEEE…. esti Un caz numai bun pentru psihanaliza !+++++++++++++

  Oi fi, Napoleoane !
  Ca prea buluc le zici …:lol:

 • constantin constans

  @352
  IAR TE OBRAZNICESTI domnule——--minus…

 • Dorin Tudoran

  @ AVP #s 345, 348 etc

  Exagerarile mele despre…? OK

  S-o las asa? OK

  doua editoriale/week? Nu cred. Ajung ca altii, de zici tu ca-i exagerez, si postez 15/day…

  Daca blogul acesta a ajuns spre nu stiu ce varf de audienta (mi-ai trimis odata un link; habar n-am cum sa urmaresc cresterile si descresterile imperiului tudoran, asta e meritul vostru, al celor ce comentati si va comentati intre voi.

  Fug in avion, ca am treaba.

 • Circe

  Hm. Câtă lume are treabă…
  Io n-am! Nicio treabă…

 • @caraiman #316

  Am vazut c-ai plecat, dar poate te intorci, fiindca am o povestioara pentru tine. Scuze c-o postez cu intarziere, dar lucrez la ceva, in paralel, si ma uit pe blog “pe sarite”, asa ca, ruland in sus sirul postarilor, de abia ti-am vazut textul de la 316.

  Uite si istorioara:

  Pe vremea studentiei, obisnuiam sa stau din cand in cand de vorba cu un batran scriitor, la un bar care se numea exact “Caraiman”. (Era acolo un “Salon spaniol”, unii poate si-l amintesc.). Din vorba in vorba, intr-o seara am ajuns si la ideea sinuciderii (tocmai se sinucisese o colega de-a mea). Batranul scriitor (nu mai conteaza numele lui) mi-a zis asa: cum, dom’le, sa te sinucizi cand n-ai epuizat tot ce-ai fi putut face in viata?
  “Pai, uite, i-am raspuns, fata a facut facultate, a iubit, a scris niste poezii, a publicat cateva la revista, a dres, a sucit…” Batranul scriitor a ras si m-a intrebat, privindu-ma fix in ochi: “S-a imbatat vreodata crita? A dormit vreodata in sant? A iesit vreodata la cersit, macar la cersit de tigari? A furat macar o carte de pe o tejghea? I-a spus vreunui porc in fata ca-i porc? Pai, n-a facut nimic fata asta si s-a si grabit sa de omoare. Dupa ce le-ar fi facut pe toate astea si hă-hă-hă, multe, muuulte altele, si-ar fi vazut ca nu mai e nimic de facut si nci drum inapoi, atunci abia-abia dac-ar fi avut dreptul sa se gandeasca la suicid. Desi, dupa ce aduni atata balast, parca iti iese si ideea sinuciderii din cap.

 • AVP

  Fug in avion, ca am treaba.

  Fugi…!, dar nu uita ca pt DT a scrie chiar si cateva editoriale pe zi pe-aci e tot atat de ralanti ca si pt barosanii presei kaki, cu editorialele lor kknii… De-as avea io audienta ta, reshpektive relatiile, rabdarea, poolitetea si obiectivitatea ta, nemaivorbind de leafa ta of America, aloo, as scrie si 10 editoriale hartistice sadea toanta ziulica, p-acilica, la Romanica…

  Paa

 • Circe

  @ Pro DOC
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Domle, pe la jumătate mă-ntrebam io aşa: ce face omu ăsta, mă condamnă la moarte??? Da tot matale m-ai salvat: când am ajuns pe la muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulte am zâs no ui numa ui! Când am dat de drum-napoi, am zâs: no amu! Bine că s-o gătat textul, că mă luă cu frig…
  No aşe?

  Şi zi aşa: vrjitoare virtuală, ai? Virtuală??? De la ”virtute”?!

 • Lynx

  @Circe
  Lasa-ma sa-ti raspunz la o intrebare, Nicolae Balota se pare ca se cheama nefericitul cu pricina . . . No, ca n-am putut sa-mi tiu gura naibii! Ase dara. Trist.
  Io-ti sunt mare-mare fan, dar mai din off.
  Da’ rogu-te zi-mi, de a Budai Delanului Tiaganiada cumu-ti place? Ma ispitea Aghiuta sa postez cateva din Cantul X, XI, da tacui naibii, ca iar iesea altceva si apoi am promis ca oi tace. Ca io cand ma ased pe tacut, nice dracu nu ma mai opreste . . .
  Ziua buna tutror.

 • Tony

  @Dorin Tudoran / 354 -- “Ei vezi asta e cusurul tau. Acuma ai vrea numaidecat sa te laude toata lumea.”. Mie mi s-a parut ca AVP te-a criticat si nu te-a laudat cand zicea de zborul abrupt catre zonele inalte dar aride ale varfurilor golase. Faptul ca dai meritul pe intamplatori nu salveaza situatia, iar daca urci in avion va fi si mai rau. In Fagadau sau pe imas in Fagaras. Ca de Alpi nu poate fi vorba. Momentan esti pe locul 411 in Ze List.

 • Florin Iaru

  Tony #327
  Se pare că ai uitat povestea. Deşi e cea mai frumoasă carte (să fie, însă, o singură carte -- sau e toate cărţile Orientului timpuriu?) de poveste, ai cam uitat-o. Aşa se petrec 1000 de nopţi. Cum dau zorii, sfioasă, Şeherezada tace. Tocmai ca califul să jinduiască.
  P’ormă, nu tace numai Şeherezada. Tace şi sora ei, care-i ţine locul pe întuneric, că prinţesa era ocupată cu muncile facerii (ea-i dăruieşte domnului şi stăpînului ei doi copii). Prin urmare, prinţul este un stupid!

 • constantin constans

  SUNT TRIST.
  am iesit sa-mi cumpar tigari si ceva berici CORONA.
  am constatat ca bistroul ,,SAINT AMOUR,, de la postarea @ 1
  a devenit RESTAURANTUL ,,LA FACTORIE,,
  ESTE DE BINE? ESTE DE DE RAU?

  aviz amatorilor care intentioneaza sa viziteze cimitirul ,,Pere Lachaise”

  http://www.restoaparis.com/plan-acces-restaurant-paris/75020-2217-64

  apropo de ,,LA FACTORIE,,am descoperit si asta pentru AMUZAMENTUL GALERIEI

  http://209.85.229.132/search?q=cache:yexw07HP8-YJ:www.actualitte.com/actualite/6831-Zipper-Factory-prostitution-poesie-lecture.htm+LA+FACTORIE+POESIE&cd=3&hl=fr&ct=clnk&gl=fr

  @DORIN TUDORAN

  daca intentionati sa compilati 30-40 de poeme ,,bune,, AP este problema dumneavoastra….
  EU PERSONAL CRED CA NU MERITA…..poate peste 100 de ani(asa ca o BIZARA TRISTA CURIOZITATE)

 • Circe

  @ Lynx # 359
  Înţeleg că mesajul acesta e pentru mine. Se cuvine să-ţi răspund.
  Lynx, dragă,
  Io una-s cardiacă, adică sufer cu inima! (De-aia am mai multe inimi, ştii, cum să strâcă una, cum o schimb cu alta. Cum schimbă blogger-ul numele, cam aşa ceva…) Acuma scriu cu stânga, că mă ţâu cu dreapta de inimă… Îţi spun asta că puţin ar mai fi fost şi m-ai fi sinucis înainte de sinuciderea cu asistenţă a dlui @ Caraiman.
  O moarte mi s-ar putea trage de la dezvăluirea cu pricina. Să mă fi picat cu ceară şi nu m-ar fi dus mintea. (Am uitat să-ţi spun că stau prost şi cu priceperea, da aici s-o zgârcit Doamne-Doamne şi nu m-o înzestrat cu piese de schimb.)
  Alta mi s-ar putea trage de la chestia cu fan-ul sau, mă rog, fan-a. M-ai lăsat ”Ohne Wörter”, că nu mi-a trecut până acum în cap aşa ceva. Mulţam de gândul bun, dar să nu ne pierdem firea.
  Budai-Deleanu îmi place, dar mă lasă rece. Sau: adio, dar rămân cu tine! Îmi place că avem şi noi o epopee care nu-mi place. No. Da e bine că o avem măcar şi pe asta. Dinspre părţile postării, însă, (Doamne să mă ierţi!), io cred că e liber, câtă vreme n-am văzut aici să se afle mesaj la moderare.
  Încă o dată, mulţam din tătă inima! Numa să nu fie peste măsură. Că mi-a zis mie unul cum din cauză de hybris au pierit lumi de-a-n şirul… Ceea ce nu-i cazul de faţă.
  Ahoe!

 • Circe

  @ Florin Iaru
  Acuma… nănaş, ne-nănaş, da nu mai turnaţi si dvs. paie pe foc, dă-mă dracului…
  Chiar dvs.??? Domnule, dvs. aveţi o datorie sfântă, domnule. Aici nu-i glumă, nice şagă. Sau vă deziceţi de năşit la prima… dezamăgire?!

 • Tony

  @Florin Iaru / 361 -- Cred ca iarasi a sarit secundarul din ceas. Tu ca intotdeauna ai dreptate in varianta estetica a adevarului si a cunoasterii poetice globale doar ca noi, noi “epigonii” nu suntem inca acolo in dimensiunea ta. “Noi” suntem aici in interiorul adanc al primei nopti (din cele 1001) in care zorii inca nu se arata. Si cand s-or arata, daca s-or arata, tot degeba va fi. Despre blogul lui Dorin Tudoran a scris Pierre Boulle un poem sublim: “Noaptea fara sfarsit”. Nu doar ca micro-secundele noastre aici sunt largi ere curioase (aproape eterne spre capete de siruri) dar la limita de convergnta a diminetii se gaseste punctul de singularitate, scurtcircuitul anuntat care seara din ajun. La capatul lecturii acestui nevinovat “eseu” vei fi mai batran cu foarte multe nano-secunde (fara sa simti totusi) asa dupa cum eu am devenit mult mai tanar citind mesajul tau de deasupra tuturor celor 1001 de noptii si al altor cateva sute de ani pe deasupra.

 • constantin constans
 • constantin constans
 • constantin constans
 • constantin constans

  @AVP AVP AVP AVP AVP AVP

  EU CRED IN A V P !!!!!!!

 • si io tot cu avp votez…

 • DanielStPaul

  @#284 & subseq
  NAPRAZNIC

  “A fost odata un praz; era un praz de cimpie, prazului ii pria cimpia si cimpia prinse si ea a fi nu tocmai indiferenta fata de praz. Pare incredibil insa asta e realitatea: convietuirea celor doi, a traiului unuia in alta, a durat ani de zile, o poveste tandra si plina crestere in ciuda faptului ca pe tarimul cu pricina doar mizeria isi avea cresterea garantata nesmintit. A venit insa Revolutia si totul a inceput sa degringoleze. Prazul nu mai putea sta locului, il voulait voir du pays. Intr-o buna zi, fara sa spuna ceva cimpiei, si-a facut coada colac, sari intr-un tren si prinse a cutreiera tara. Prazul, care nu stia la viata lui nemic altceva decit cimpia, fu cotropit de verij si de sentimente ravasitoare cind prinse a vedea cimpia mutind in dealuri si dealurile in munti.Trenul urca pe o vale tot mai strimtorata intre pereti inalti de stinca; la un moment dat zari pe o culme ceea ce la cimpia ii pare cite un vultur atirnat in zenit: o cruce. Si-atunci si-a zis ca tare i-ar place sa fie si el, daca nu Crucea de pe Caraiman, macar spionul, ceva, cu numele muntelui. Ceea ce urma sa se implineasca ani buni mai tirziu. Cu timpul, osteneala a inceput sa-i intre in fibra si si-a zis ca viata nomada e greu de dus. Prazul nostru s-a asezat, a inceput sa citeasca, ziare mai ales, era un desmat de libertate si, ne-avind altceva de facut, citea gazete de dimineata pina in zori, inclusiv noaptea, deci. (se stie, prazul e nictalop) Cineva ii puse insa gind rau si intr-o buna zi( rea , de fapt) ii strecura pe sub usa un volum de Agatha Christie . Dezastru! Naprasna!Prapastie si genune! Asa a intrat prazul in istoria literara (ma rog, detectivista) sub numele frantuzit de Poirot, iesind cu totul din geografie si din botanica. A venit mai apoi revolutia IT, internetul, blackberriurile si blogosfera.Binenteles ca odata intrat in aceasta din urma prazul nostru s-a dat peste cap, de cite ori vreti, si s-a preschimbat in povestas la usa domnului Car…Dorin Tudoran unde mintenas , din cutite si pahara plus poarotica cross- reference a progenit poveste postata sub #284 la titlul “Preoti fara…”

  Aici povestea se intrerupe fara explicatii, naratorul omniscient s-a volatilizat; am gasit alaturi de dactilograma de mai sus o alta, fragmentara confesiune subiectiva la persoana intii a cuiva care pare a fi citit povestea cu pricina pe blogul DT. V-o impartasesc mai jos

  “… Il vad pe DT citind cu atentie epopeaa napraznica: e exact poza ce apare pe blog si care face atitea furori. DT isi tuguie buzele, da cu mina stinga prin par, cu drepata raspunde claviind unor postari si cu celelate faxeaza, da telefoane, emaileaza. Totul pare sa se animeze, poza pomenita mai ales. “Captivant, foarte interesant” pare sa spuna ea. Desi, ca sa fiu sincer cred ca pe d-l DT il munceste un sentiment de deja-vu. Vara lui 2006? Noica?.Cu una din miinile inca libere dadu enervat la o parte deja-vuul.”…

  …”Am avut ocazia sa-l intilnesc pe Somesan pe niste coridoare ori in cite o sala de biblioteca. Odata, el si Liviu Rusu ne-au conferentiat. Dupa aceea am inceput sa-i citesc si cartile, as vrea sa cred, cu profit. Intr-o zi, la biblioteca lectorului francez l-am vazut vorbind animat cu acesta…”

  “In 1990 am petrecut 10 luni la Paris; o vara de-a mea, care frecventa misiunea greco-catolica de pe rue Ribera colt cu Av. Mozart , mi-a spus ca, printre altii, si Somesan vine uneori la biserica acolo si, cum erau concitadini, mai schimbau vorbe, ajungind si la faza de periodice apeluri telefonice cu perspectiva unui schimb de vizite. Am vrut sa mergem impreuna la Somesan (locuia in banlieue, la EsS) , in cazul ca posibilitatea unei vizite s-ar iti. Povestind despre una, alta, cu vara-mea, imi spune ea cum a fost aproape socata cind , intrebindu-l oarescind pe Somesan daca ar binevoi sa-i duca o scrisoare in tara, acesta i-a spus ca mai intotdeauna cind se intoarce acolo e luat la debriefing de “imputerniciti” care-l intreaba daca s-a vazut cu cineva, etc si la urma, daca aduce vreo scrisoare din strainatate. Prima data a facut imprudenta sa spuna ca avea o scrisoare si tovii i-au cerut-o, au disparut cu ea citeva minute si-apoi i-au dat-o inapoi . De-atunci, i-a spus Somesan, pe cit poate, refuza politicos sa ia alte mesaje decit cele pe carti postale ilustrate . In vara lui 90, am aflat prin terte persoane ca Somesan ar fi revenit la Paris dupa o oarecare absenta. Cum vara-mea era ea plecata in vacanta, am sunat, impreuna cu sotia, la nr din EsS si ne-a raspuns o voce de femeie mai intii in franceza, apoi am continuat convorbirea in romaneste. Nu ne-a dat imediat un rendez-vous, a ramas sa ne mai convorbim. Am gasit, cu sotia, ca tonul doamnei nu era prea accueillant si am lasat balta proiectul vizitei…”

  …” ‘Demascarea’ cu suspens facuta de Caraiman ( si care a taiat respiratia unei vajnce farmacatoare bloghiste, aproape un arhe pharmakos) seamana teribil cu ce a patit Noica in 2006 ; intre timp cineva cu bun simt si dedicatie, s-a pus pe alcatuit o carte despre dosarul lui Noica. Ati auzit/vazut linistea asurzitoare si tsunami-ul intr-un pahar provocate de ‘scandalul’ aparitiei cartii? “…

  “Nu ma intereseaza pozitia de aparator al lui Somesan.Aparare? Pentru asta trebuie sa desfintezi acuzele: Somesan are misiuni de la Securitate: intra la Ierunci, la Stanisoara , reuseste sa-i intarite; il tempereaza pe Ionesco ( cine a ascultat RFERL pina in 89 stie cit de temperat a fost acesta); Somesan informeaza pe cei cu securea ca niste intelectuali unguri din RO, lasati sa plece in apus (miriade de concetateni circulau in vest atunci…) puneau de o rivulutie cu alti intelectuali , romani din RO, si ei cu liber de la Iupiter tonans
  sa plece cu pluta pe Sena . Usw. Usw. Oricum, nu-l invidiez pe Somesan calatorul si universitarul pe la scoale francesti, datornic pentru cestea cu datul cu subsemnatul la Complexul monastic Secu . Dupa ce-am cunoscut personal , au ras des paquerettes, ce insemna sa joci cu Secu pe terenul lor/ei , ii invidiez cu spaima pe Somesan, Noica, toata constelatia de renumiti si anonimi ce au supravietuit trecerii prin infern pentru ca inca au mai putut salva ceva (omenesc) din existenta lor. Si ii invidiez mai ales pe aceia care au facut asta fara sa faca rau , la schimb. Daca Somesan a facut cuiva rau, please stand up, take a step forward si scuipati-l! Literalmente! Ce noroc insa (si placere neonatala) pe mamele care au adus pe lume o generatie de prunci nascuti cu sabia intr-o brincuta, balanta in alta si alte arme justitiare din dotare pe unde mai incape.! “…

  …”Nu-l intreb pe omul de Caraiman ce a facut inainte de 1989; asstutios-lunecos ar fi in stare sa spune ca alti traitori post revolutie : J’ai garde ma tete, mossio…”

WP Admin