≡ Menu

Portret de candidat ideal – Cine pe cine a păcălit? Cine pe cine mai păcălește?

10.03

Franc și frust nu înseamnă neapărat același lucru.

Franc – (care spune pe față, fără înconjur, ceea ce gândește”).  Frust (“1. despre monede, medalii, sculpturi etc. Care s-a tocit de vreme. 2. fig. Care nu este prelucrat; brut).

Dl Traian Băsescu și-a câștigat multe simpatii grație unei componente a discursului său politic: franchețea.

A și pierdut multe simpatii datorită aspectului frust al acestui discurs.

Uneori, moneda forte a președintelui s-a devalorizat, dovedindu-se stânjenitor de neprelucrată. Alteori, s-a devalorizat, din cauză că însemnele s-au tocit prin întrebuințare excesivă.

Cel mai recent maraton mediatic la care a participat președintele, la invitația canalului B1TV, constituie un material foarte potrivit pentru un studiu de caz dedicat calităților și slăbiciunilor discursului politic al dlui Băsescu.

Câteva eșantioane:

09.21[1]

1. “Am reușit, pe slăbiciunea lui Victor Ponta, să găsesc o cale de comunicare cu majoritatea de 70%, prin acel pact de coabitare. L-am păcălit pe Ponta. A fost un politician mai slab decât mine.”

Felicitări!

Și noi care am crezut că rostul acelui pact era o infuzie de civilitate, de necesară normalitate în discursul public, care să stabilizeze întru câtva imaginea publică a raporturilor dintre palatele Cotroceni și Victoria, dincolo de ce era în spatele scenei.

Mai mult, idioți cum suntem, am crezut că pactul respectiv fusese încheiat pentru ca țara să fie scoasă dintr-o situație de șah etern între doi adversari care luptă pe viață și pe moarte – pe viața țării și pe moartea adversarului.

Mărturisirea francă (și olecuță frustă) a dlui Băsescu ar putea duce la concluzia că președintele nu pe premier l-ar fi păcălit. Ar fi păcălit țara. Și asta nu s-ar face, Domnule Președinte!

Dorința de a-l face mat pe premier ar fi putut deveni un mat metastazic – pacientul fiind România. Un “adversar” ceva mai important decât dl Ponta.

Dnii Băsescu și Ponta nu sunt doi simpli particulari care țin să scuipe unul în ciorba celuilalt, chestiune care, la urma urmelor, îi privește.

Cei doi sunt președintele și, respectiv, premierul unei țări, demnitari care, păcălindu-se unul pe celălalt, scuipă în ciorba României.

05.15

2. “În această campanie le voi spune pe toate la toți, că eu nu candidez. Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public, sunt candidați deja anunțați care au lucruri ascunse în CV-ul lor, sunt lucruri pe care le tăinuiesc.”

Dl Băsescu nu candidează, dar încearcă să facă orice pentru a spori șansele candidatului pe care îl susține. E de înțeles că președintele dorește victoria unui candidat de care să fie sigur că vrea și poate să consolideze proiecte lansate de dl Băsescu în ultimul deceniu.

Ce mă descumpănește este disponibilitatea dlui Băsescu de a face orice pentru a-și atinge scopul.

Și apoi, cum se împacă declarația de acum cu una mai veche, în care președintele afirma că nu va folosi informații pe care le-a dobândit prin natura funcției împotriva unor adversari politici?

02.15

3. Președintele Băsescu nu glumește.

Până să ne spună ce lipsește din CV-ul unor pretendenți la scaunul prezidențial,  primul candidat pe care îl dezbracă public dl Băsescu este chiar dna Monica Macovei, care i-a fost președintelui unul dintre cei mai apropiați și mai fideli colaboratori.

Portretul schițat de dl Băsescu dnei Macovei se vrea și franc, și frust. Este și proaspăt, și crud, ca o briză de dimineață, de parcă model și grafician s-ar afla pe o plajă de nudiști de la Vama Veche. Puțin mai contează exactitatea tușei și calitatea culorii.

“Nu pot să o susțin, deși ar avea toate datele să fie un candidat bun”, declară dl Băsescu despre dna Monica Macovei.

Iată aproape “toate datele” care ar putea face, în viziunea dlui Băsescu, un bun candidat din dna Macovei:

Este necinstită; este lipsită de caracter; este demagoagă; este carieristă; este trădătoare; s-a declarat salvatoarea Justiției, când, de fapt, “Justiția a fost salvată de magistrați, nu de Macovei”; după ce s-a asigurat de o pensie lunară de 4.000 de euro de la Bruxelles, acum se joacă de-a alegerile; s-a pretat și se pretează la compromisuri etc.

Confirmând observația jurnalistului de la B1TV că dna Macovei “se cam urcă pe capetele altora”, președintele afirmă: “Oricând are ocazia. Nu are scrupule din punctul ăsta de vedere, o știu bine.”

Acest portret al dnei Macovei este chiar opera dlui Băsescu sau este semnat de conglomeratul “Artistul anonim Voiculescu-Badea-Gâdea-Grecu-Ciuvică-Chireac & Ursu”?

Dacă acestea sunt cam ”toate datele” unui candidat bun, mă întreb ce date vom afla de la dl Băsescu despre candidați răi, nepotriviți pentru funcția de președinte, care ”au lucruri ascunse în CV-ul lor”?

Totuși, ce crimă comite dna Macovei, candidând?

“Nu am cum să renunţ la a-l mai susţine pe Cristian Diaconescu (…) Probabil îl va afecta (n.r. – candidatura Monicăi Macovei) pe Cristian Diaconescu, pentru că vine exact pe electoratul meu.”

Am înțeles – al meu; al meu; al meu. Trista și agitata lume a lui “al meu!”

02.01[1]

”Dezbrăcarea” publică a candidatei Monica Macovei creează admiratorilor celor doi complicate probleme de poziționare. Este interesant de văzut cum se vor așeza pe mai noua tablă de șah pioni care i-au declarat pe amândoi – rege și regină – deja în ”panteonul onoarei”.

Comentând sfârșitul lamentabil al unui oligarh, un autor nu uită să adauge că el și alții au fost victimele urii deplorabilului personaj, împroșcați fiind cu toate murdăriile de slugile acestuia din urmă. Lucru perfect adevărat.

Culpa noastră”, scrie autorul respectiv, “a fost că nu am crezut şi nu credem că în ultimii zece ani România a trăit într-o dictatură. Mai grav, chiar dacă putem fi în dezacord cu Traian Băsescu asupra unor chestiuni, nu închidem ochii asupra cauzei principale a urii pe care…

Haida-de! Să fim serioși!

centaurul

Ar fi fost bine, dacă ochii unora n-ar fi fost permanent închiși și “asupra” derapajelor care au subminat, uneori, discursul și fapta politică a președintelui Traian Băsescu.

Pe unii dintre cei numiți de autorul mai sus citat i-am văzut delimitându-se uneori de derapajele președintelui. Pe autorul din care am citat – niciodată. Care dezacord? Exprimat când și cum?

Din păcate, nu doar lumea unora se împarte strict în două grupuri – slugi și inamici. Prea multe “curți” se orânduiesc exact după același tipic.

La isterizarea discursului public au participat toate taberele aflate în luptă – după talent, lipsă de talent, cu insinuări “academice” sau înjurături de mamă, prin campanii “științifice” ori scuipături între ochi etc.

A vorbi despre o “dictatură Băsescu” este la fel de aberant ca a numi “lovitură de stat” încercările hei-rupiste din 2012 ale proaspetei majorități parlamentare de a scăpa cât mai repede de câțiva inamici politici majori.

Sincer vorbind, cred că trebuie să ne îngrijoreze mai mult patologia pe care o moștenește azi Dreapta, decât patologia moștenirii lăsate de un oligarh epuizat de rele. După “dezamorsarea” oligarhului, moștenirea acestuia se evaporează, cu patologia ei cu tot. Patologia lăsată moștenire unei Drepte care nu mai știe, de mult, cum să iasă la lumină rămâne, se consolidează.


02.12

Dreapta românescă reușește până și în acest an electoral să-și dea cu stângul în dreptul.

Unde au dispărut fotografiile cu dna Macovei, dl Neamțu și alții arătând semnul victoriei din fereastra sediului de campanie al asediatului președinte Băsescu?

În schimb,  în fereastră a reapărut dna Udrea, pusă pe fapte mari, în poșetă cu un partid cât un flacon de parfum, primit cadou într-o zi de naștere.

Nici Stânga nu e mai brează, dar pare mai monolitică.

Pentru candidații Monica Macovei și Cristian Diaconescu, rezultatul alegerilor ar putea constitui o experiență egal de neplăcută, deși fiecare din ei e convins că e singurul care îl poate învinge pe candidatul Ponta.

Într-o asemenea situație, am putea asista la un spectacol  dezolant, început chiar în această vară. Aruncatul pisicii moarte în ograda celuilalt vecin de Dreapta va concura popularitatea partidelor de fotbal.

Fie că tot ce spune azi dl Băsescu despre dna Macovei este adevărat, fie că nu este, ne aflăm în fața acelorași întrebări: Cine pe cine a păcălit? Cine pe cine mai păcălește?

Un răspuns ar putea fi acela că dl Băsescu s-a folosit de dna Macovei spre a-și atinge niște obiective; dna Macovei s-a folosit de dl Băsescu pentru a-și atinge niște obiective. Și atâta timp cât atingerea acelor obiective a făcut bine României, cum au jucat cei doi interesează mai puțin.

Numai că tensiunile de astăzi dintre vechi tovarăși de arme scot în față mai degrabă obiective personale, decât interese naționale.

Finalul îl știm: “Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să moară/să plece.” 

Cât privește “obiectivul” nostru, el a fost să ne uităm la ei, să-i admirăm sau să-i disprețuim, să-i trimitem în Iad sau să-i înșurubăm în “panteonul onoarei”.

Iar am învins! Popor de “mauri”.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Excelenta analiza de discurs. As avea numai citeva completari, nuantari. Cum osberva si un prieten comun in schimbul nostru de mailuri, daca presedintele stie lucruri ascunse si grave despre candidati, trebuia sa le divulge cind le-a aflat, altfel vorbim despre un santaj ordinar, care de altfel a devenit o strasnica marca Basescu. Apoi, e ciudat ca are de dezbracat atita lume, nu si pe dl CD, care e, cum umbla vorba, la fel de securist ca si altii, ba chiar ca si presedintle insusi. E ceva ciudat in lupta asta intra-securistica, fapt evident si in meciul Basescu -- Voiculescu. Nu mai ajunge oare ciolanul, ori s-a bagat pluralismul la securoi? Un fel de, vorba repauzatului Brucan, pluralism in cadrul Frontului? In fine, daca dezbraca pe toata lumea, nu stiu cit de aperisant pentru public sa-i vada goi pe alde Iohannis, Ponta… Dar daca, in urma scenei ”Draga Cristi…”, Elena Udrea devine candida PMP la Cotroceni, o dezbraca si pe ea? Public vreau sa spun!

 • Maria Rusu

  Academia(Catavencu)ar zice ca “am infrant”…
  Iar radiografia facuta de dvs.e foarte binevenita.Sa ne mai trezim din iluzii sau/si iufe.

 • Deh, fiecare foloseste dovezile distrugatoare dupa cum il duce capul. Un model clasic, cum stii, este cel al pastratrii, cu grija, a dovezii dupa care, la momentul oportun, “tac/pac cu el la razboiu’ ” Nu vreau sa-l vad iesit din cursa pe dl Cristian Diaconescu, dar, zau, mi-ar placea sa vad niste “dialoguri in direct” intre candidatele Monica Macovei si Elena Udrea. Ceva imi spune ca, dupa o asemenea intalinire “live”, dna Udrea ar semana foarte mult cu dna Elena Basescu. La buze, vreau sa zic. Conditia ar fi ca moderatorul sa nu fie iar Robert Turcescu. Sau sa fie Robert, dar intr-o zi fasta, nu intr-una de servici la EvZ.

 • Asta spuneam si eu, “am infrant”, caci semnificatia “poporului de mauri” cam asta ar fi…

 • Liviu Antonesei

  Problema ar fi ca daca informatiile au aspecte penale ar fi vorba despre tainuire, parca tot Sorin onservase asta! A, un meci Macovei -- Udrea e si pe gustul meu! Rid acum numai imaginindu-mi, dar stiu ca realitatea ar depasi puterea mea de imaginatie!

 • Nu cred ca “datele” pe care le-ar ascunde unii candidati din CV-urile lor sunt de natura penala. Cred ca dl Basescu se referea la apartenenta unor candidati la institutii “speciale”, perioada de lucru pe care au “omis” sa o mentioneze in CV-uri. Fireste, la orice s-ar fi referit, nu asa se procedeaza. Dar presedintele are “imunitate” si la asta… Ma intreb daca nu se va ajunge ca unii sa recurga (din nou sau pentru prima oara) si la “bomba” casetelor cu “sex oral” de care au beneficiat unii dintre candidati. In mizeria aceasta, n-ar fi de mirare.

 • Daca_nu_nu

  Hm. Citesc și (mă) gândesc. Da, știu, mănânc și plâng…

  Ani de zile am crezut că președintele pe care l-am votat -- și, implicit, reprezentanții D-Sale în teritoriu -- vor fi / ar putea fi receptivi la observațiile noastre, ale prostimii de vot dătătoare. Am consumat timp și energie într-un efort disperat de a le arăta că, în anumite condiții impuse de d-lor, un om ca mine (să zicem) e sortit pieirii. Da, știu, aveți dreptate (toți) dacă îmi spuneți acum că m-am luptat pentru supraviețuire. Corect. Așa este. Numai că, în naivitatea mea, am crezut că orice individ votant și de bună credință are dreptul -- și obligația! -- să spună care sunt nevoile sale. N-a contat pentru nimeni, fiindcă, odată ajunși în funcții, acești oameni sunt interesați exclusiv de soarta puterii lor / de afacerile lor / de oamenii lor.
  Am considerat că, având garantat dreptul la liberă exprimare, e de datoria mea să spun ce cred, și nu doar ca să mă apăr. Din păcate, am constatat că efectul scontat a ieșit exact pe dos: mai exact, în loc de limpeziri și reveniri, am cules resentimente și repercusiuni… Ce are drept să facă un președinte și ce nu e doar o poveste pe care-o mai auzim, din când în când, că ar fi fost cândva scrisă într-o cărțulie numită constituție. Ce face / spune președintele nostru este, cu siguranță, spus in atenția / la adresa celor care dețin resurse inepuizabile de ură și apetență la scandal (publicul-țintă al domniei sale, încă de la început; fiindcă pe asta a / au mizat, pe capitalul de ură al românilor). Nu-i judec. Am fost și eu victima acestei făcături. Doar că eu (și nu doar eu; aș spune „noi” dar e mai bine poate să vorbesc numai pentru mine), eu m-am trezit mai devreme cu câteva ceasuri decât cei care vin acum și-mi spun mie ce „porc e Băsescu”… Da. Nu vă vine să credeți dacă vă spun cât sunt de încrâncenați ei între ei -- o mizerie la care nu vreau să fiu părtașă de nicio culoare…
  Că și râdeam cu Marghit. N-a ieșit nimeni în pierdere: pesedeul s-a ales cu ponticele, peneleul cu metamorfozele, pedeleul cu heroidele, numai noi, prostimea, cu tristele…

 • trist. am pus comentariul dvs. la locul potrivit.

 • De unde banii?

  Nu am nici o preferinta pentru vreun candidat la presedintie. Un popor care i-a tolerat pe Ceausescu, pe Iliescu si pe Basescu va putea sa o ia prin balarii la fel de bine si cu unul ca Ponta in fruntea alaiului.

  Am vazut insa inregistrarea video de pe monicamacoveipresedinte.ro si am fost impresionat de punerea profesionista in scena: costumatie, decor, cele doua carti de pe masuta (Biblia si Codul Penal? -- va mai amintiti de simbolistica din mesajele video ale lui Bin Laden in care, printre altele, se vedea mereu intr-un colt al imaginii o teava de AKM?), vaza simpla cu flori albe, doua focusari lente, aproape imperceptibile, una la inceput, a doua la jumatatea discursului… Apoi, dictia, pauzele lungi (exagerat de lungi) intre fraze, privirea atintita hipnotic spre alegator, sfortarea de a clipi cit mai putin, mimica studiata, dar departe de posibilitatile unui absolvent chiar modest de IATC si, in general, straduinta vizibila de a interpreta cit mai bine rolul care i s-a incredintat imi indica multa pregatire prealabila sub indrumarea unor regizori si/sau consilieri specializati in alegeri si transmiterea de mesaje video catre masse. Pare a fi o initiativa gindita si pregatita de foarte multa vreme, dar tinuta in mare secret pina ieri. In fond, abordarea cu profesionalism a oricarui proiect dovedeste seriozitate si nu e nimic de atacat aici.

  Problema e ca, dupa cite am auzit, o campanie prezidentiala in Romania costa in jur de 3 milioane de euro. Daca ceilalti candidati (fara sa ne referim la figurantii pusi sa deturneze niste voturi in primul tur) au in spate partide si interese cunoscute, deci se stie cu aproximatie de unde vin banii, Monica Macovei ar trebui sa clarifice si ea pe cine are in spate si cine ii finanteaza campania. Altfel, oricine poate sa-si imagineze orice si insinuarile vor curge. Primul gind, in lipsa clarificarilor, ar fi ca, dupa atitia ani in birocratia UE, s-au gasit niste grupuri de interese pe-acolo care sa o finanteze pentru campania asta, pentru ca in Romania chiar nu vad cine ar avea vreun interes SI banii necesari ca sa o instaleze la Cotroceni.

 • Ehe, transparenta fondurilor intrate in campaniile electorale constituie un capitol major al bibliografiei dedicate alegerilor. Coruptia este -- pretutindeni -- imensa. Banii donati unui candidat pot fi “filtrati” prin procedee atat de diverse si sofisticat incat li se pierde urma -- urma ileagala, vreau sa spun. Din cate imi amintesc, dupa ce am lucrat timp de o saptamana, doua in Canada (cu membrii Elections Canada) am inteles, printre altele, ca exista o masura foarte buna a canadienilor: niciun candidat nu poate strange fonduri de campanie care sa depaseasca, parca, 9,999.00 dolari canadieni. deci -- cu un dolar sub zece mii. In SUA, nimeni nu are idee cate zeci de milioane de dolari intra, de fapt, intr-o campanie electorala.

  Nu stiu cum va strange dna Macovei suficiente milioane de Euro pentru campania sa, da sunt sigur ca, sustinatoare a statului de drept, va da publicitatii si informatiile legate de acest subiect. Pentru ceilalti candidati, nu garantez…

 • Grig

  Am auzit, candva, de o vorba straina, ceva gen ‘Non multa, sed multum’.Adica ‘perfect, suntem bine sanatosi si mult(umit)i, iar perfectiunea, daca vine, vinesigur”. Parca asa as interpreta si eu incertitudinea asta stressanta.Desi, evident, istoria ne (ma) va invata si pe mine, in ignoranta mea progresista. Neindoios.

 • Tu insumi

  Foaie verde si-o sipica,/Eu votez cu Ben Todica/Pe-al carui blog cuviincios /E ciblat risul patapievicios/Despre casetele cu sex oral /Trimise Spaniei in dar/De iscusitul potlogar…

 • Vasile Gogea

  Analiză impecabilă! Aş zice că subiecţii nici nu o merită. Ce mă înspăimîntă la final, e că suntem un popor de “mauri”, dar fără să avem şi o “Mauritanie” de rezervă!

 • neamtu tiganu

  Pe undeva sunt in aceeasi situatie ca basescu, mai am putin si mi se termina mandatul. Paradoxal, da acum la terminarea mandatului sunt implicat in proiecte cu termen lung, ca si ei se-ntreaba de ce ma implic cu atita entuziasm in ceva pe care nu-l voi duce la sfirsit, si eu ma-ntreb de ce ma baga in asa ceva. Poate pt. ca am ocazia sa fac mai putin rau.
  De ce oare nu se-nscrie basescu la un curs seral de „cultivare a cerealelor pe timp de ceata“, stiind ca in curind va fi agricultor? Sau poate ca ar putea fi agricultor numai daca ar avea un om al lui acolo sus? Nu cumva daca va fi si el dezbracat, cum si el a dezbracat pa altii, si se va vedea ca „regele e gol“, tui Doamne, i se va vedea rusinea, si poate ca multi i-ar sari in ajutor si i-ar oferi hainute cu dungi verticale, care slabesc?

 • neamtu tiganu

  schmeckeria a fost atuu lui basescu, romanu aprecieaza mult, “e dat in pizda ma-sii de smecher”.
  Daca insa ar fi schmecher pin-la cap, tocma pt. a intari pozitia omului lui, ar critica-o mai putin pe Macovei, stiind ca o parte insemnata a adeptilor lui sunt si fani Macovei si mai ales ca Macovei oricum nu are sanse la post. Criticind-o ii indeparteaza chiar si pe unii din fanii lui talibani.
  Concluzie, imbatrineste urit, i s-au cam tocit instinctele.

 • Dna Macovei a si declaration ca Abia astepta un dialog c”constructive” cu dl Diaconescu…

 • Ultor

  Hmmm…Cred ca d-na M. Macovei este pusa intr-o postura de onorabilitate publica pe care nu o merita…Trecutul sau ante si post revolutionar nu o recomanda ca pe un symbol al statului de drept; inainte de ’89 era procuror comunist ( deci om care prezenta garantii pt. regimul “oamenilor muncii” ) si se plimba nestingherita in vacante prin Occident. Nu-I aduc o vina pentru aceste lucruri, dar totusi ele nu o recomanda pentru postura pentru care pozeaza acum. Mai mult, dupa ’89 tanarul procuror Macovei nu vedea nicio incalcare a dreptului omului produse de descinderile oamenilor muncii cu lopata in Bucuresti in asa numitele mineriade. Daca la asta mai adaugam si lipsa elementara a proprietatii termenilor si aruncarea de acuzatii publice fara probe in spatiul public , avem in fata chiar imaginea unui politician periculos pentru insusi statul de drept. Sa nu uitam ca eticheta de lovitura de stat aplicata tentativei de demitere a presedintelui ii apartine. recent a recidivate grosolan si ridicol, calificand scandalul Bercea- Basescu drept puci anti-presidential…Si da, justitia independenta pe care a creat-o dansa n-a reusit sa dovedeasca fraudarea cu 2,5 mil de voturi a referendumului din 2012. Iar acuzatia asta a fost facuta de la tribuna Parlamentului European…

 • Scopul meu nu a fost sa ofer ori nu garantii in legatura cu onorabilitatea/respectabilitatea dnei Macovei.

  Eu, unul, o respect pentru foarte multe lucruri si m-am delimitat, nu o singura data, de afirmatii, declaratii interventii etc. ale Domniei Sale pe care le-am gasit nepotrivite.

  Unele dintre lucrurile pe care le mentionati aici, au fost respinse categoric de dna macopvei; mai mult, din cate imi amintesc, a declarat ca a dat in judecata autori (Antena 3 etc.) care au continuat sa ii aduca acuzatii neintemeiate.

  E adevarat, acuzatia acelei fraude (2.5 milioane voturi) nu a fost dovedita pana acum. Ca fraude au existat e neindoios, ca ele nu au fost de proportiile apocaliptice mentionate de dna macovei este tot neindoios.

 • Pingback: Portret de candidat ideal – Cine pe cine a păcălit? Cine pe cine mai păcălește? | libertatea()

 • Pingback: Portret de candidat ideal – Cine pe cine a păcălit? Cine pe cine mai păcălește? | HotNews()

 • Ovidiu Dragomir

  Intradevar lucrurile par bine si subtil regizate in videoclipul doamnei. Cu mult profesionalism. Poate machiajul ar fi putut fi imbunatatit. Gasesc ca asta e un lucru bun. Lipsa de profesionalism media a facut din Voiculescu un monstru mult mai notoriu decat ar fi fost fara masina infernala de propaganda pe care a creat-o cu scopul de a si imacula imaginiea -- ironic nu?. Sigur, de unde banii? Probabil din afara. Ceea ce e usor mai bine decat daca erau autohtoni. Sincer, cred ca e mai putin relevant de unde sunt banii ci ce s a angajat sau se va angaja doamna Macovei sa faca in schimbul lor… In tot acest timp in care am intalnit o in spatiul public mi a l asat impresia unei persoane integre, intransigente, retinute, spartane. Am mari dificultati in a imi imagina ca dupa o eventuala ocupare a unui fotoliu prezidential se va transforma brusc in ocrotitoare unor grupuri de interese economice sau politice care au sprijinit o in campanie. Va inteleg lipsa de preferinte pentru candidatii la presedintie. Totusi imi permit sa cred ca dna Macovei este o alternativa la ceea ce am avut pana acum in acesta inalta pozitie. Daca nu prin altceva, macar prin configuratia cromozomiala:)

 • Pingback: Pierderea măsurii – obsesia Nelson Mandela | CERTOCRAŢIA()

 • Pingback: Dorin Tudoran despre declarațiile recente ale Monicăi Macovei: ”Pierderea măsurii – obsesia Nelson Mandela” | România curată()

WP Admin