≡ Menu

Pompierii, focul și candidații de foc

Desen © DION

Desen © DION

Vă amintiți de episodul petrecut într-o localitate liniștită, în care nu mai izbucnise un incendiu de multă vreme? Din senin, incendiile au început să se țină lanț. Mă rog, nu chiar din senin, ci imediat după ce autoritățile au hotărât să desființeze unitatea de pompieri.

Valul de incendii – aveau să dovedească investigațiile poliției – se datora pompierilor care, în încercarea de a dovedi urbei că sunt indispensabili, s-au apucat să declanșeze incendii în lanț.

Privind cum establishmentul republican încearcă să-i dea la cap lui Donald Trump, înțelegi că partidul nu mai are cap. Republicanii știau că Hillary Clinton va candida, știau ce candidat redutabil este și ce mașinărie politică & financiară se află în spatele ei.

Au dormit pe ei. S-au dovedit, încă o dată, incapabili să propulseze niște candidați puternici. Inițial,  l-au bagatelizat pe Trump. Numai că s-au ars – nu stingi un candidat de foc, doar cu tulumbe pline de vorbe la care nu mai ascultă chiar toată lumea.

Trump nu este ”my cup of tea”, retorica lui dezlănțuită nu mă impresionează, inexactitățile comise ieri și pe care le drege, cu alte inexactități, comise azi nu mă amuză, dar Trump nu este doar Trump. Așa cum, de partea cealaltă, Sanders nu este doar Sanders.

Nu mă omor după ridicarea de garduri, ziduri și trântirea de uși în nas, dar ceilalți competitori – democrați sau republicani – nu articulează nicio alternativă de luat în seamă. Sloganul ”Let’s Make America Whole Again!” al candidatei Hillary Clinton trebuie auzit corect – ”Let’s Do Nothing Again!” Și așa ceva înseamnă sinucidere.

Dacă vor avea de ales între Donald Trump și Hillary Clinton, americanii fie își vor pune imensa nemulțumire în mâinile unui președinte imprevizibil, fie vor opta pentru un statu-quo: “Aceeași Mărie, cu altă pălărie.”

Înclin să cred că vor opta pentru acceași Mărie, fiindcă, dincolo de marile lor nemulțumiri, americanilor nu le merge încă atât de rău, încât să transforme revoluția retorică în revoluție electorală. Cuțitul s-a apropiat alarmant de os, dar nu este încă “la os”.

Dintre toate etichetele care i se lipesc celui care atacă în stânga și-n dreapta, Donald Trump, cea mai aberantă este aceea de ”fascist” – comparația cu Hitler. De fapt, rezultatul este aruncarea în derizoriu a fascismului și a odioaselor crime comise la ordinul lui Hitler.

Să fie cumva milioanele de alegători care au votat până acum pentru Donald Trump nimic altceva decât o turmă de “cămăși brune”? Potrivit unei asemenea “logici”, toți cei care l-au votat pe Bernie Sanders pot fi declarați agenți ai cuplului Lenin – Che Guevara.

Bill O’Reilly și Bernie Goldberg sunt greu de contrazis  AICI

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Calugarul Vaxile

  Invata un om sa pescuiasca si va avea ce sa manince toata viata. Da-i pestele altuia si i-ai cistigat votul.

  Top 10 reasons to vote for Trump:
  1. Obama is against Trump…
  2. Media is against Trump…
  3. Democrats are against Trump…
  4. Republicans are against Trump…
  5. Muslims are against Trump…
  6. The Pope is against Trump…
  7. China is against Trump…
  8. Mexico is against Trump
  9. He’ll prosecute the Clinton crime family
  10. Al Sharpton will flee the country if he wins

  O alta opinie:

  VOTE for NOBODY!
  NOBODY will keep election promises.
  NOBODY will listen to your concerns.
  NOBODY will help the poor & unemployed.
  NOBODY cares!
  If NOBODY is elected things will be better for everyone.
  ===============================
  === NOBODY TELLS THE TRUTH. ===
  ===============================
  ====== VOTE for NOBODY! ========
  ===============================

  Si inca una:

  Go to work, send your kids to school.
  Follow fashion, act normal.
  Walk on the pavement, watch TV.
  Save for your old age.
  Obey the law.
  Repeat after me: I AM FREE.

  Daca nu o stiti pe Judge Jeanine, o gasiti pe youtube: “Judge Jeanine: Mitt Romney awoke a sleeping giant”. Epic rant.

  Daca tot sinteti pe youtube, “Statism: The Most Dangerous Religion (feat. Larken Rose)”

  si/sau

  “Message to the Voting Cattle -- Larken Rose”

  E multa (si foarte periculoasa) frustrare in America. Asteptati-va la absolut orice.

 • Dezideriu Dudas

  Sper ca gluma mea cu Frontul Salvarii Globale sa nu fi fost premonitorie…Acea comisie americana din anii ‘50 n-a avut sansa sa-l aiba pe Tismaneanu jr. pe-acolo ( atunci, “linia…”, era pe dincolo…). Cistiga “Trump” inca din anii ‘60 si “scapa” si sarmanul Kennedy ( ca la noi, nu-l mai urmarea nime’ )…Kennedy a fost, din cate stiu, primul candidat ne-neoprotestant care a castigat presedintia SUA ( greseala si mai grava, catolic, si nu din vreo religie mai “cuminte” …). Nici eu nu cred ca a venit inca timpul primului presedinte ne-politician in politica SUA, desi vazandu-l printre “adversarii” lui Trump pe Karl Rove ( cred ca nici Rove n-ar sti ce sa zica acum de ghilimelele“ mele…), nu pot sa nu am unele indoieli…Karl Rove “a facut bici” odata din “fularul” prezentat ca si contrapondere intr-o lupta cu un contracandidat democrat mult mai sosfisticat si cu viziune mai larga decat “fularul”…Atunci, “sofisticatul” a pierdut tocmai ca lumea se saturate de “politica mare”…., facuta de “mici politicieni” si mai ales de un “mic” status-quo…Mi-e ca Rove, foarte determinat, o sa se gandeasca mult, din nou, la “teoria facerii biciului”….Mai ales ca acum ar fi invers, n-ar veni din “fular”, ci ar proveni din puternicile odgoane ( ma refer la “sensul capitalist”, tinand cont de insolventele invocate de d-nul Tudoran in dreptul “odgonului”…) cu care vapoarele se prind de tarm in timpul marilor furtuni…Nu ca Rove ar fi inceputul si sfarsitul gandirii in America, dar in anticamerele care trebuie…, cred ca e. Mai mult, stiu ca se spune ca n-ar fi o inteligenta planetara ( mai ales ca “galaxiile” par a fi ocupate…), dar in anticamerele care trebuie…, nu e vreun factor determinant…Poate tocmai ca acolo determinatiile nu (prea) conteaza.

  Sper sa conteze acel episod cu pompierii din istoria SUA.

 • Dezideriu Dudas

  @ “Calugarul Vasile”

  Salutari presedintelui Romaniei care va tot invoca in discursurile lui publice. Sper ca nu v-ati suparat unul pe altul ( inaintea infrangerii victorioase…, invers decat la ceilalti, invingatorii infrangatori…, nu v-a mai amintit….) ! Dupa comentariul dvs. de mai sus, nu cred.

  P.S. Abia la sfarsit vad ca sunteti Vaxile, nu Vasile…Cum de mic mi-a placut Xilofonul, o las asa…Ar fi pacat sa nu ne amintim de “Contractul cu Romania”, “Contractul cu America”…Altfel vom ramane cu “contractele baietilor destepti”….

 • Ontelus DG

  Ioan Alexandru, ,,Ca în paradis”
  ,,Cimitirul la noi e un pogon comun/ înconjurat cu gard de piatră,/ să nu se molipsească pământul rămas viu/ în libertate./ Crucile de lemn după câțiva ani/ se lasă într-o parte și mor apoi și ele/ de-a binelea, și vin niște bărbați ciudați/ pe iepe călătoare și le/ fură pentru/ focurile lor./ Locul mormântului se șterge — / o iarbă sârmoasă se îndeasă pretutindeni/ ca părul pe capul feciorilor în nopțile de iarnă;/ când e plin cimitirul ochi de la un cap/ la celălalt se reia totul de la început:/ groapa bunicului meu peste groapa străbunicului meu,/ tatăl meu peste bunicul meu/ și tot așa vechiul primar/ peste străvechiul primar — vechiul popă/ peste străvechiul popă,/ vechiul sat peste străbunul sat.// La margini cresc pruni şi meri/ și se văd flori mirositoare,/ aburul lor pătrunde în lucruri/ până departe./ Cei care vin în trecere pe la noi/ cu ceasurile îngropate în mâna stângă/ și umerii plini de bătrâneţe/ se minunează ca în paradis.”

 • Pingback: Invitat Dorin Tudoran – Pompierii, focul și candidații de foc | @ntonesei's blog()

 • D.P.

  Percepția este ca moralitatea (și poate nu doar o funcție a ei), depinde mult dacă este publică sau privată.Cea publică contează aici, și nu doar aici. Dacă nu poate fi stabilizată, atunci este nevoie de o rearanjare a ei, să poată fi produsă șicompusă altfel. Nu mai sunt la curent, dar parcă Dl. Obama nu a făcut mare lucru cu reforma în sănătate, nici cu alte scheme de legiferare, după valul de dereglementare, în special financiară.Extern, a fost un dezastru, și încă vremea este tânără pentru a vedea tot ce urmează.
  Și atunci întrebarea este dacă alegătorii vor înțelege că trebuie să nu aleagă războiul,unul nou, și nu Trump îl poate promova cu mare lipsă de înțelegere. Ci mai degrabă HC. Trump, psihologic, nu poate fi președinte. Pentru că nu vrea, de fapt. Și știe că nu este locul săusau așa pare. HC vrea, și va fi un dezastru, dacă va fi.
  Deci trebuie să apară altcineva, sau HC să se schimbe radical la ambiții.
  Important este să nu apară vreun incident de răsunet,care să poată fi catalogat accident, dar nicidecum atentat contra democrației.De la un nivel încolo,puterea militară trebuie folosită,vrei-nu vrei, chiar dacă și”sistemul” parcă se reformează ca să evite acest lucru.Problema este care insolubilă provocare prezintă un pericol mai mare.

 • Ontelus DG

  Ileana Mălăncioiu, ,,Dorință”

  ,,Să am un loc al meu anume unde să plâng dacă se poate
  Cu capul sprijinit în palme şi nimenea să nu mă ştie
  Când lacrimile arse-mi urcă încet pînă la piept şi cresc
  Şi trec apoi deasupra lui şi se înalţă spre bărbie.

  Să simt că-ncepe să mă-nece această plângere prelungă
  Şi nu e nimeni să mă scoată din ea şi să încep să ţip
  Cât pot către pereţii care se clatină-mprejur de parcă
  Au fost zidiţi dintr-o greşeală pe-o temelie de nisip.

  Pe urmă trupul să se lase încet prin lacrimile limpezi
  Şi să se vadă cum se-nalţă deasupra ca un înecat,
  Să nu se ştie dacă-n clipa în care-am început să plâng
  Şi să mă văd prin plânsu-acesta eram femeie sau bărbat.

  Şi-atunci să vină cineva de primprejuru-acestui loc
  În care-am fost lăsată-anume şi să vă cheme să vedeţi
  Că trebuie să mă alunge, fiindcă am plâns atât de mult
  Încât de-un timp au început să curgă lacrimi prin pereţi.”

WP Admin