≡ Menu

Politicianul și Presa

Nici un om politic nu a câștigat vreodată un război cu presa. Un proces – da. O bătălie – da. Războiul – niciodată. Presa este un fel de tsunami zilnic. De când cu tehnologiile de ultimă oră, presa a devenit chiar un tsunami care poate lovi în fiecare minut. A pune în calea unei asemenea forțe pancarte cu ”Trecere interzisă!”, ”STOP! Acces permis doar demnitarilor de stat și pupinilor aferenți!”, ”Cei ce intră fără a avea voie riscă să fie împușcați!” și altele de acest fel este o futilitate. Este ca și cum ai înfige pioneze în apa Niagarei ca să o ții în loc. Când sari la carotida presei, ești pe jumătate mort. Cealaltă jumătate se împlinește; mai repede sau mai încet, dar de venit, vine. Nu a lipsit niciodată de la o asemenea întâlnire.

Amenințarea presei cu posibile acuze de periclitare a securității naționale este, mai întâi de orice, o strategie prezentând mari riscuri de imagine. Cu toate păcatele ei, cu toate actele ei de inconștiență, presa nu prezintă pentru siguranța națională, nici pe departe, pericolul pe care îl constituie  guverne de troglodiți, învârtiți și pușlamale; o justiție coruptă până în măduva oaselor; o armată împinsă în jocuri politice; pături sociale flămânzite și apoi aduse în stradă îmbrobodite de sloganuri furioase; etc.

Semnul acestei mișcări imprudente a fost dat chiar de președintele Traian Băsescu, cu ani în urmă, când a lansat sloganul împotriva mogulilor. O luptă personală a fost transformată într-o bătălie națională. Războiul a fost escaladat de către părțile beligerante, pe socoteală întregii societăți. Nu m-am îndoit vreodată că Traian Băsescu știe ce știe. M-am îndoit, uneori, că știe ce și cum să facă spre a evita aruncarea în deriziune a lucrurilor grave pe care le știe, că are capacitatea de a nu le amesteca, propagandistic, cu ce i se năzare că știe. 

În anul electoral 2009, candidatul Traian Băsescu avea dreptate să fie nemulțumit de tratamentul inechitabil la care îl supunea televiziunea națională, dar hotărârea de a nu mai apare la TVR a fost o eroare – un șef de stat nu se supără pe televiziunea națională și nu se duce, cu ochii închiși, în brațele unei televiziuni particulare. Un șef de stat nu se supără pe Banca Națională, nu își retrage ostentativ banii de acolo și nu îi depune la Banca Jack Icsulescu etc. Între un șef de stat și o instituție națională nu există doar o legătură strict semantică.

 

Pretutindeni presa are perioade faste și perioade nefaste. Este adevărat că de ani și ani presa românească oferă un spectacol dezolant. În fapt, pe lângă cele personale, presa a preluat și dezvoltat — cu o hărnicie greu egalabilă — toate metehnele unei clase politice declasate. Sacul și-a găsit petecul pe măsură. În fundul sacului, buimăcit și deprimat, se află, cu un cuvânt mare, țara. Dacă politicianul își închipuie că prin utilizarea bau-baului Siguranța Națională va determina jurnalistul să facă cel dintâi pasul spre normalitate înseamnă că este deja mort ca om politic. Ideea că în vreme ce de la politician te aștepți să mintă de dimineața până seara, dar de la presă te aștepți să spună doar adevărul constituie un raționament utopic. Adică – falimentar.

Nimeni nu îi poate face mai mult rău politicianului decât își face politicianul de unul singur. Nimeni nu îi poate face mai mult rău presei decât își face presa de una singură. Nimeni nu poate periclita mai grav siguranța națională a unei țări decât țara care crede orbește în scuzele clasei politice și necondiționat în onestitatea presei.  

În decembrie 2004, am publicat un editorial despre jalnica stare a presei. L-am republicat peste câțiva ani. Îl postez mai jos și vă invit la un demers simplu: schimbați anii, numele protagoniștilor unui moment sau al altuia, schimbați un detaliu circumstanțial cu altul mai recent, după care întrebați-vă dacă s-a schimbat ceva în bine în acești ultimi șase ani în viața politică și în presa românească, y compris bloguri personale sau “personale”. Dacă aveți un răspuns încurajator, dați-mi de veste. Dacă nu, întrebați-vă de ce nu există vești bune.

 

Starea jalnică a presei nu justifică reacția imbecilă a puterii politice. Conduce doar la consolidarea unei complicități și așa de-acum greu de dinamitat. Când dricarii vieții publice își dau mâna cu dricarii vieții politice, impasul în care este împinsă societatea devine foarte greu de depășit.

 

Duşmanul presei – presa

Am fost convins că nimeni nu poate face mai mult rău României decât politicienii ei. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit “mai performanţi”. Detestaţii politicieni au armate de sosii în mediile de informare în masă. Rezultate ale unor şapirografieri primitive ori ale unor clonări sofisticate, aceste duplicate s-au dovedit nimic altceva decât cele mai performante tulumbe de produs ceaţă electorală din dotarea politicienilor.

Este aproape imposibil să-ţi dai seama dacă un jurnalist tună şi fulgeră împotriva aroganţei dlui Năstase pentru că dispreţuieşte atitudinea respectivă sau pentru că nu a ajuns încă să fie la fel de arogant ca dl Năstase. Este la fel de greu să înţelegi dacă un jurnalist român îl acuză pe dl Băsescu de bădărănie convins fiind că bădărănia “nu se face” sau doar din frustrarea că nu este încă la fel de bădăran ca dl Băsescu.

Nu altfel stau lucrurile în legătură cu averile mirobolante ale unor politicieni. Sunt aceştia acuzaţi de jecmăneală fiindcă jurnaliştii ce-i demască urăsc averile inexplicabile sau pentru că averile acestora din urmă nu sunt încă în aceeaşi ligă cu cele ale politicienilor straniu de bogaţi? A jeli zilnic pe umărul milioanelor de oameni trăind sub sau la limita sărăciei, dar a folosi serile la număratul milioanele de euro sau dolari a devenit un sport răspândit printre boşii de presă.

Mulţi politicieni sunt arătaţi cu degetul de numeroşi jurnalişti pentru luxul de a-şi trimite copii la studii în occident. Nu de puţine ori asemenea demascări sunt transmise din hoteluri de lux occidentale unde tătici şi mămici de presă îşi întâlnesc odraslele aflate la studii. Cam aşa stau lucrurile şi în privinţa colecţiilor de tablouri, galeuri, tapiserii, automobile de lux, vile în intra şi extravilan sau chiar pe coaste exotice unde româna nu e încă lingua franca.

Am  crezut că nimeni nu poate face mai mult rău presei româneşti decât politicienii. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit cei mai înverşunaţi duşmani ai presei. Cu cât mai tare strigau împotriva imixtiunii politicului şi a şantajului economic, cu atât mai mulţi boşi de presă se aliniau la interesele unor grupuri de politicieni şi sindicalişti cu dare de mână. Trupeţii s-au uitat la generali spre a înţelege cum să ia azimutul. Şi l-au luat cu grăbire.

După alegeri, mulţi adversari politici se vor îmbrăţişa. Îşi vor repartiza hălcile de bunăstare. Jurnaliştii ce i-au slujit vor rămâne certaţi multă vreme. Sau, mai ştii, amintindu-şi că nu sunt decât sosiile acestor politicieni, îşi vor împărţi şi ei frăţeşte bunăstările ce-au mai rămas disponibile după redistribuirile “la vârf”.

Sinceritatea de ultim moment a dlui Băsescu, disperat de bine regizată, a lăsat mulţi jurnalişti cu gura căscată de admiraţie şi pe dl Nastase, perdantul, bouche bée de invidie. E rândul presei să caşte gura şi să spună care a fost contribuţia ei la năpasta că românii au avut de ales între doi comunişti “pocăiţi” prin fesenizare – unul fără faţă, celălalt fără obraz de preşedinte. Nu aceleaşi Mării cu alte pălării au fost alese, ci unele cu pălării trase bine peste ochi, ca să nu vedem că nu au ochi pentru Măria sa, Electoratul.

2004 putea fi un an istoric. S-a dovedit doar unul isteric. Şi contribuţia presei la acest eşec a fost esenţială. Prea mulţi jurnalişti s-au aruncat cu entuziasm sub incidenţa acelui “dricari ai vieţii publice”, etichetă lipită pe fruntea gazetarilor vremii sale tocmai de cel ce a apărat ca nimeni altul libertatea presei – Thomas Jefferson.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Sint un partizan al rolului unei prese libere si cu o prestatie ferma in raport cu excesele clasei politice. Dar coruptia si interventia duplicitara la care va referiti este o veche traditie romaneasca, ilustrata perfect de influenta adesea nefasta a unor celebri gazetari interbelici printre care Pamfil Seicaru ‘straluceste’ in acest sens.

 • Florin Iaru

  Ceea ce nu înţelege lumea -- de fapt se încăpăţînează să se prefacă a nu înţelege -- e că presa nu îţi comandă/impune nimic. Guvernele, da. Ce spune guvernul nu poţi arunca la coş, nici evita. Dacă nu-ţi place ce vezi la televizor -- schimbi postul sau închizi aparatul. Dacă nu înţelegi ce scrie în ziar, nu cumperi. Dar oamenii vor ca lumea întreagă să le urmeze crezul, or, asta implică aneantizarea, interzicerea, distrugerea celor care au alte păreri. Dacă eşti republican în America nu te abonezi la o revistă democrată. Dar nici nu-i ceri supravegherea CIA sau FBI.
  Şi ce dacă presa face campanii? Ce dacă are o ideologie conducătoare? Ce dacă împărtăşeşte un anumit crez? Orice om are o atitudine politică şi plăteşte personal pentru ea. De aia nu citesc România Mare!
  Domnule Câmpeanu, influenţa nefastă a lui Şeicaru nu a tîrît România în război şi nici nu a declanşat marea criză. Numai că şantajul era forma specială a domniei sale de a se folosi de informaţii compromiţătoare în folos propriu. Asta se cheamă jeg moral. Nu pericol public!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 2

  De acord, de foarte mare acord cu diferențele între presă și guvernare.
  Îmi permit să menționez și o asemănare Nu atât între ele, ci între modurile în care le putem trata -- nu-ți place un post de televiziune, nu te uiți la el. Nu-ți place o guvernare -- nu-i mai votezi data viitoare pe guvernanți. Dar schizofrenia de a te tot văita de ei și ai tot vota…
  Știu, o să-mi spui că dacă nu te uiți la un canal de televiziune, asta e, dar dacă
  nu-i mai votezi pe unii după patru ani, ei au apucat deja să facă prăpăd…

 • agaX

  La subiectul “presa” am avut intotdeauna intrebari care mie mi se par fara raspuns. Aceste intrebari nu se refera neaparat la presa din Romania. De asemenea, nu cred ca afecteaza direct subiectul: presa ca pericol pentru siguranta nationala; asociere care mi se pare doar o exagerare programata a actualei puteri.

  Eu cred ca discutarea “pacatelor” presei trebuie sa inceapa cu acceptarea ideii ca este o putere reala intr-un stat de drept.

  O mare diferenta fata de politic vine insa din faptul ca oamenii de presa nu sint alesi prin nici un fel de proces “popular”, adica nu au fost practic validati de catre nimeni si nimic ca reprezentanti, ca “voce” a cuiva.

  Deci, avem o putere in stat care e exersata de oameni ajunsi mai mult sau mai putin conjunctural in pozitiile respective. Asta, daca nu au fost “plasati” acolo de alte puteri. Asa ca, mie mi se pare ca exista, inherently, o discrepanta intre legitimitatea statutului presei in statul de drept si legitimitatea celor care infaptuiesc, in fapt, aceasta munca.

  Pe mine asta ma duce la intrebarea: dincolo de criteriile economice (pe care le analizeaza cel care da banii), cine, ce si cum controleaza, de fapt, presa?

  Apoi, e adevarat ca am observat faptul ca ideea de “control” este asociata, automat, antonimic, cu cea de “atentat la libertate”. E corecta aceasta asociere imediata sau nu?

  Pentru celelalte puteri in stat exista mecanisme de control, cel putin la nivel teoretic. Pentru presa, nu (sau, cel putin eu nu stiu sa fie). E bine … e rau?

 • cc

  domnule IARU, ( at 15:48)
  eu citesc Liberation, le monde et le figaro.
  ce vina am eu?

 • Dorin Tudoran

  @ cc # 5

  Sunt mai multe lucruri de care te faci vinovat; sau nu esti constantin constans?
  Sa fii doar (in) Comitetul Central al Blogosferei?

 • Maria R.

  Washington Post ,prin Bob Woodward si Carl Bernstein,au dus o campanie de presa impotriva administratiei Nixon,si a durat ceva pana s-a sfarsit totul.
  Ar fi trebuit considerati ca factori vulnerabilizatori ai statului american?

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 7

  Unii (ce-i drept, nu foarte mulți) i-au considerat pe BW și CB asemenea factori, dar vinovatia lui Nixon a fost atât de crasă încât…

 • Maria R.

  Pe mine ma mira neplacut faptul ca multi,prea multi concetateni care au trait si in Romania dinainte de ’90,viata matura,nu copilaria sau adolescenta chiar,ma mira deci ca pot accepta,fie si o secunda,ideea cenzurii.
  Amesteca periculos antipatii personale cu modul de a trai intr-o societate libera.

 • Radu Humor

  “Nici un om politic nu a câștigat vreodată un război cu presa. Un proces – da. O bătălie – da. Războiul – niciodată.”
  Domnule Dorin Tudoran, o sa-mi permit sa va atrag atentia asupra unui fapt in acest caz particular care este razboiul lui Traian Basescu cu presa pentru ca eu consider ca aceasta ultima victorie a lui este obtinuta intr-un razboi, si nu intr-un proces sau batalie!
  Un jurnalist stiu ca a castigat intr-un proces cu el, o batalie (suspendarea) a fost castigata de presa , dar referendumul a anulat aceasta semnificativa, dar partiala victorie.
  Faptul ca si aceste ultime alegeri au fost castigate de Basescu reprezinta clar castigarea razboiului, care a fost posibila , in ciuda faptului ca avea intrega presa impotriva sa,cazu-se in sondaje la modul in care nimeni si nimic nu-l mai putea salva decat o fraudare grosolana a alegerilor!
  Si acest fapt s-a intamplat fara ca presa sa mai poata continua acest razboi care parea nedrept prin putinele posibilitati pe care le mai avea pentru a intoarce soarta razboiului.
  S-a vazut ca numai in conditii de macar relativa corectitudine a mijloacelor folosite in razboiul dintre cele doua puteri, regula invocata de dvs. nu da gres.
  Aceste alegeri ar putea demonstra fara tagada ca ne indreptam spre o dictatura, deoarece s-a dovedit ca atunci cand puterea corupe , mai ales cu ajutorul acapararii tuturor celorlalte forte specifice dictaturilor, presa nu-si va putea trece in palmares vreo victorie !
  Ca presa va continua sa lupte si pana la urma s-ar putea sa invinga(in alt razboi ), tine de alte elemente de degradare/perimare a puterii victorioase, sau cel mai adesea de incetarea sustinerii externe, care trebuie sa tina seama de nemultmirile populare, dar si de performantele acelei puteri. care le pun in pericol si pe cele care-o sustin .

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 10

  Câștigând alegerile prezidențiale, Traian Basescu nu a câștigat un război împotriva presei. A câștigat o competiție în fața altui candidat la președinție.

  Că de data aceasta bună parte a presei nu l-a mai susținut pe Traian Băsescu, este adevărat. A părut o lipsă de susținere mai mare decât a fost, fiindcă înainte Traian Băsescu avusese presa de partea sa. Ultima oară nu a pierdut susținerea presei doar pentru că presa a slujit interesele unor gupuri de interese aflate în război cu el. A pierdut-o fiindcă a făcut multe, foarte multe greșeli.
  Deci nu a fost un război DIRECT Traian Băsescu vs. Presă.

  Trecerea presei pe lista vulnerabilităților siguranței naționale poate deveni — prin escaladare — un război DIRECT Traian Băsescu vs. Presă și atunci lucrurile ar putrea sfârși altfel decât alegerile prezidențiale din 2009. Până și pupinii, țucălarii de presă s-ar putea întoarce împotriva puterii…

  Ideea ar fi că un război între puterea politică și presă nu servește nimănui. În nici un caz societății…

 • Nea Dorine, se vede ca nu mai esti la curent cu realitatile romanesti. Imi permit sa te informez ca legile fizicii, legea gravitatiei si multe altele nu sunt valabile in Ro. In acest context nici principiu, universal valabil “Nici un om politic nu a câștigat vreodată un război cu presa”, nu se aplica in Ro, e pur si simplu abrogat.
  As intreba insa cine-i “presa”, pe undeva noi toti, care scriem cite ceva pe undeva, suntem mass media, fiecare dintre noi, pe bani sau doar din placere dam informatii, comentam, manipulam. Deci pe undeva, sa ne fie rusine, contribuim la destabilizarea statului, pt. ca cum zicea cineva dastapt, “Statu sunt eu”, adica el.
  De fapt istoria se repeta!

 • alin fumurescu

  …felicitari pentru text(e) si o intrebare: am inteles ca nici un politician nu poate castiga un razboi cu presa, dar presa poate castiga un razboi cu presa?:)

 • victor L

  Dupa cum zic unii politicienii sint inghititori de broaste. Altii spun ca sint o increngatura intre un porc si un cîine.
  Si acum am in vrdere pe dl senaror Gyorgy Frunda, un politician mizerabil cu alura de om stilat.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7504485-audio-cum-explica-senatorul-gyorgy-frunda-macelarirea-legii-ani-facut-treaba-onesta-corecta-eficienta-acum-agentia-este-constitutionala-legala-horia-georgescu-ani-vor-exista-critici-raportul-tara-domn.htm

 • Dorin Tudoran

  @ alin fumurescu # 13

  Mulțam.

  Profesional, mai câștigă — pe ici, pe colo.
  Financiar, nu prea câștigă — publicațiile bune au, din ce în ce mai des, zile mult mai grele decât publicațiile proaste proaste.
  Cum ar veni, dacă nu ar împinge-o interesele financiare din spate, să stea cocoșată și să ciugulească bani din palma cui îi dă, presa ar câștiga mai multe războaie cu ea… “însele”.

  Și încă ceva — luată cu câștigatul războaielor împotriva unui politician ori a altuia, presa uită să pună butonul, o dată pe zi, și pe poziția “autoclean”…

  Dar știți toate acestea mai bine ca mine, dar ați vrut să mă băgați în seamă.

  Mulțam de vizită. Fug — să nu blătuiască presa meciul Spania-Portugalia și pe urmă să arunce vina pe cancelarul german…

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 9

  Se pare că nu contează epoca în care trăiești. Oricând ar face unii umbră pământului ei cred că cenzurarea lor este o crimă și cenzurarea celorlalți -- o necesitate de ordin național.

  Așa gândeau, în Epoca de Aur (nu, nu ce a lui Pericle cu care au comparat-o!) a lui Ceaușescu protocroniștii. Dosare de Securitate probează cât de energic cereau dumnealor cenzurarea, ba chiar eliminarea celorlați de la dialog.

  Cei mai tineri și care se joacă de-a “Cenzura e bună, domne!” vor primi, peste o vreme, nota de plată. Apoi se vor văita sau vor arunca, mai departe și mai aprig, vina pe seama celor ce trebuie… cenzurați. Ca întotdeauna -- ceilalți.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 12

  Recunosc, sunt “defazat”. Și mai rău — la mine, defazarea este o boală cronicizată. Și “pe vremuri” eu credam, ca un prost, că 2x2=4. Noroc cu tovarășul Ion Cristoiu care îmi atrăgea atenția că sunt un prost și 2x2 nu face/nu fac totdeauna 4. Mai ales nu când o spunea un dușman ca mine…

  Da, și noi suntem presa. Mai bine eram… statu’

 • divanuriletomitane

  La multi ani !

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane #18

  Mulțam!

 • Hantzy

  La multi ani!

 • Vasile Gogea

  Dragă Dorin, este incredibil: 65! O victorie a fiinţei tale împotriva molohului, care n-a “trăit” decît 45 (la noi). La Mulţi Ani! Pace ţie şi familiei tale! Îţi mulţumim, Dorin Tudoran! Îţi doresc să păstrezi în continuare -- dar îmopărţind, generos, cu noi, prin cărţile tale -- “cît anume -- bun şi rău -- datorează armătura ta sufletească acestui colţ de lume” care a fost nedrept, cu atît mai nedrept cu tine, cu cît mai drept ai fost tu cu el. Te îmbrăţişez, dacă îmi dai voie, ca un frate mai mic! Care mai are nevoie de tine.

 • marianacodrut

  @Alin Fumurescu
  Mi se pare foarte la obiect intrebarea dv. Eu cred ca numai presa poate amenda derapajele presei, or asemenea interventii sint la noi extrem de rare si timide. Din nefericire pentru noi. Am vazut putini jurnalisti si comentatori in ultimul timp (Hurezeanu, Andreea Pora) care sa protesteze impotriva, de exemplu, a felului cum inteleg sa-si faca meseria cei de la Realitatea TV.
  Impotriva unui politician de 2 bani cetateanul nu are, de fapt, cum lupta eficient, in conditiile in care votul -- singura lui arma -- poate fi manipulat de aceeasi presa…

 • Dl.Goe

  La multi ani!

 • mihai rogobete

  Aici, fusul orar încă-i pe La mulţi ani!

 • Mitica

  1. Ne scrie un ascultator:
  Din motive evidente in Louisiana, injuratura preferata a devenit: “BP you!”
  Deoarece daunele provocate de PDL Romaniei sint mai mari decit cele din Golful Mexic, credeti ca expresia “PeDeLi-teas” se poate folosii in vorbirea curenta?
  Radio Erevan raspunde: Expresia corecta este, “Un fleac i-am PeDeLit!”

  2. Sa ai viata si vin la gheata!
  Mitica

 • Inima-Rea

  La mulţi ani cu sănătate!
  Fumurescu-i chiţibuşar -- răsuceşte problema. Politolog -- deh! -- adică, tata lu’ politicianu’.
  Enervant -- papa Marx: dacă forţa de muncă e marfă, şi produsul muncii -- tot. Cu toată compasiunea pentru soarta idealurilor de atingere a piscurilor gazetăreşti, trebuie spus “presei” că “banul este sîngele economiei”; că nu există produs economic neinfectat -- de la sîngele acela; că problema este nu dacă ci unde te infectezi -- în presă, comerţ, politică? În fine, că rezistă şi răzbat numai cei cu sistem imunitar tolerant. Intoleranţii sînt primele victime ale “comerţului”.
  Iau de bun ce-mi spune un vechi amic: fiu-său era director într-o agenţie guvernamentală, nu semna nimic care nu era cusher, a fost desfiinţată agenţia ca să scape ăia de el.
  I-am zis: Educaţie deficitară. Da, zice -- să ştii c-aşa e!
  Ironic ori tragic, tot vaccinîndu-ne copiii împotriva “infecţiei”, îi sortim şomajului -- în cel mai bun caz (bun, pe dracu!) Cum nici nu putem să-i educăm dimpotrivă, cred c-a venit momentul să recunoaştem că aparţinem unei specii pe cale de dispariţie. Bine, rău?
  Păi, selecţia naturală nu operează cu etic -- şi bine face. Ce-ar fi să se-nduioşeze şarpele de biata broscuţă? Ar fi o nenorocire, vă spun eu care mă bucur de concerte -- de cînd cu ploile -- şi-mi doresc măcar 2-3 şerpişori de apă. P’ormă, mă trece gîndul că fac şi ăia vreo mutaţie genetică şi devin veninoşi. Dar facă -- de ce n-ar face cînd doar veninul te-ntăreşte împotriva “infecţiei”?

 • @Dorin Tudoran Acu ca tot v-au “deconspirat” prietenii un simplu si calduros La multi ani ! 🙂

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica

  Cu vinuul si gheata nu se intrezaresc probleme! Multam

 • lucian burjuiul

  Eu va urez la multi ani si-am sa inchin un pahar cu vin de Ciumbrud in sanatatea dvs!

 • Dorin Tudoran

  @ All

  Multumesc pentru urari!

 • Maria R.

  La Multi Ani!
  In rest,tot ce va doriti,si sa va bucurati de tot ceea ce este frumos si bun in jurul dvs.

 • marianacodrut

  @Dorin
  La multi ani, Dorin! Sa fii sanatos si implinit!

 • La multi ani, Dorin!

 • Goldmund

  Domnul Iaru a scris:
  “Ceea ce nu înţelege lumea – de fapt se încăpăţînează să se prefacă a nu înţelege – e că presa nu îţi comandă/impune nimic. Guvernele, da. Ce spune guvernul nu poţi arunca la coş, nici evita. Dacă nu-ţi place ce vezi la televizor – schimbi postul sau închizi aparatul. Dacă nu înţelegi ce scrie în ziar, nu cumperi.”

  Dupa logica dvs. schimbi pe toti directorii de ziar o data la patru ani,la fel pe toti redactorii si reporterii…..,iar politicienii se afla,dupa aceasta logica,
  intr-un fel de dictatura sau autocratie,ei fiind “pe viata” “alesii poporului”,precum in Coreea de Nord.Va rog sa cititi cu atentie ce a scris domnul Dorin Tudoran in “Dusmanul presei-Presa”.
  Si sa mai aduc aminte ca stalinistii romani au torturat si au omorat la Pitesti sau Sighet o parte din floarea elitei romanesti,insa milioanele de semianalfabeti au fost practic adusi la tacere sau li s-au spalat creierele prin mass medie,zi de zi,precum picatura chineza.Da,”victoria”(pentru 45 ani a) comunistilor a fost atinsa doar prin mass medie,iar dupa 1989,aceeasi oameni au constituit “presa libera” din Romania.De aceea a fost ales Iliescu o data,de doua ori,de trei ori!

  Si nu as exprima sintaxa “asa-zisii moguli”precum poetul Dorin Tudoran,pentru ca si el trebuie sa stie cine ne-a spalat creierele timp de 40 de ani-nu au fost nici securistii nici nomenklatura,ci tvr si ziarele cotidiene,zi de zi,iar acei oameni sunt azi “somnitati”ale ziaristicii din tara,iar directorii ziarelor nu sunt formati la Sorbona si nici nu au castigat la lotto sute de milioane euro fiecare,unii purtand inca rugina gradelor….

  Cu televiziunea e cam asa:schimbi programul si dai tot peste o mizerie patologica,daca nu ceva pro-Geoana sau Antonescu!(cei impotriva Presedintelui,doar asta nu puteti afirma,niciodata:mass media e a Presedintelui!E poate singurul Presedinte de stat din UE,care are intreaga mass medie impotriva-eu unul,nu cunosc un caz similar)Asadar,afirmatiile “schimba programul tv daca nu-ti convine”sau”cei care nu inteleg ce scrie in ziare,sa nu-l cumere”-sunt atat de puerile,dar mai ales cinice,incat bolnavul care doreste o medicina civilizata si se loveste doar de lipsuri si mizerie, i se spune:schimba medicul si
  du-te!…

 • Goldmund

  La multi ani si multa sanatate,domnule Dorin Tudoran!

 • “…cu bucurie, sa-ti dea Domnu tot ce-ti doresti, zile senine si bucurie.. ”
  Dumnule Goldmund, cit am trait eu in Ro nu am cunoscut pa nimeni sa creada macar un cuvint din ce se transmitea in presa/TV comunista, poate ca mata credeai. Din contra multi ascultau si-i credeau pe imperialistii de la Europa Libera si Vocea Americii, desigur erau aceia “spalati pe creier” care subminau presedintele.
  De altfel se confirma ca fostii de la Europa Libera isi continua opera de destabilizare a scumpei noastre Patrii, avind tupeu sa critice marile realizari ale poporului sub conducerea inteleapta a Tov… Aplauze prelungite, urale din fundu salii!

  P.S Azi nu e nici un meci!

 • Caraiman

  La multi ani, domnule! Si, pina la suta, s-auzim numai de bine!

 • radu

  La multi ani cu sanatate.

 • radu

  @goldmund
  Pacat ca ati cazut asa de jos.
  Probabil zburdatul pe campiile semnate de poetul genial pe care nu-l merita Romania si cu atat mai putin (…CENZURAT…)v-a intunecat judecata
  mergeti acolo pe blogul (…CENZURAT…) ca e mediul mai propice .

 • radu

  Domnule Tudoran ,
  Va rog sa-mi scuzati vehementa dar sunt nervos pe ostasii de stransura care fac nevricale ca ati indraznit sa invitati pe blogul dvs. caricaturisti de talent si ca postarile dvs . enerveaza pletora de ”intelectuali , artisti si dizidenti” portocalii.
  Inca o data la multi ani si sanatate ca e mai buna ca toate!

 • victor L

  Observ, ca nu e greu acum, inainte de a ma trimite soacra la un coniac, ca @ radu este om de ordine pe blog. Si-a tras omul otorizatie, ca n-o fi mai greu decit pentru diploma de scoli cu mai multe rînduri.
  Dupa ce m-a flituit pe mine ca nu am ce cauta aici pe blog, nu scapa nici @ Goldmund. Se pare ca termenii folositi sint,de data asta, atit de serafici incit platforma a roşit.

  Mai observ, daca e admis umorul de banatean, ca postarea “Politicianul și Presa” s-a brodit la ţanc pentru urari la adresa gazdei. La care, cu intirziere, mă raliez si eu : la multi ani, domnule Dorin Tudoran.

  Mai observ, tot ca banatean traitor impreuna cu ungurii (si unguroaicele, sa nu discriminam), ca de data asta voi transfera tot setul de blesteme adresat de parintele de la Rohia regelui Carol II spre Gyorgy Frunda. Amin. Si spre reprezentantul său in rezervatia de dinozauri de la CCR. Amin.

 • Radu Humor

  Domnule Dorin Tudoran
  Daca n-am putut fi printre primii care sa va spuna un sincer
  “La multi ani !”,
  ma multumesc sa fiu si printre cei din urma care va adreseaza cuvenita
  si traditionala urare,
  Sa fiti sanatos
  si (doar) la punga gros ! (cum ati fost si pana acum )

  Apropos de asta ( profit ca-i si @NT pe aici) :
  Vedeti ca iar a inceput o campanie de strangere de fonduri pentru ajutorarea unor saraci (cu duhul)….
  Acum sunt doi, care de care mai neinteles si mai nesustinut 😉
  Au incercat intai prin lustruirea …celor de la putere , dar pana la urma au ajuns tot la mila publica :roll:

  Nici macar nu sunt originali, deoarece inaintea lor un celebru violonist a interpretat incognito( pe cea mai scumpa vioara din lume) o celebra bucata muzicala intr-o gura de metrou si s-a ales dupa doua ore doar cu vreo 20 $ , in timp ce un singur bilet la un concert de-al lui face de vreo 10 ori mai mult si sala-i plina de fiecare data 😉
  P.S.
  Cineva-mi sopteste ca doar de unul singur, primul dintre ei, a reusit sa stranga in palaria milei aproape 4000 de euro …..

 • Radu Humor

  Pe unul ca @goldimund nu reuseste sa-l spele pe creier nici o televiziune asa cum reuseste s-o faca singur, cu mana lui :mrgreen:
  (…CENZURAT…)

 • Elvira

  Deocamdata, daca analizam doar conflictul dintre presa si Basescu ajungem la alta concluzie.
  De 3 ori, pana acum, presa a pierdut in fata lui Basescu. Si in 2004 si in 2007 si in 2009.
  Dar daca dvs continuati sa va (ne) convingeti ca “nimeni nu castiga razboiul cu presa” nu poate sa va opreasca nimeni.
  Ceea ce este adevarat -- presa are intotdeauna ultimul cuvant. Insa asta nu inseamna ca si castiga intotdeauna.

  Ca dovada, SOV, Patriciu, Felix, sunt mereu invingatori. Ei niciodata n-au pierdut un razboi cu Presa. Le-au castigat pe toate. (sper sa nu incercati sa ne explicati ca cei mai sus numiti n-au fost niciodata in razboi cu presa. Stim cu totii ca acel razboi a existat -- iar presa a pierdut in fata lor). Metodele prin care cei 3 au castigat sunt irelevante.
  Esentialul e ca au castigat toate razboaiele cu presa!

 • Dorin Tudoran

  @ All

  Multumesc pentru urari. Le voi lua in serios.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 40

  Nu are rost sa va enervati. Pe blogul acesta invit pe cine vreau, accepta cine gaseste de cuviinta. La fel stau lucrurile si cu cei ce-l citesc si comenteaza aici.
  Cine, de ce si pe ce alte bloguri face “nevricale”, cum spuneti, e o chestiune secundara. Intelectualii si artistii (portocalii ori de alte culori in simpatiile lor politice, cu toate stimabile, atata vreme cat nu sunt pentru forte politice extremiste) sunt, deseori, ciudati.

  Dizidenta si dizidentii sunt lucruri chiar si mai ciudate. Unul dintre lucrurile intristatoare este sa vezi oameni care cred ca dizidenta este o MESERIE. Dar fiecare traieste dupa cum gaseste de cuviinta si isi aminteste, instrumenteaza si exploateaza trecutul cum il taie capul.

 • Dorin Tudoran

  @ Elvira

  Se pare ca dvs. si eu intelegem lucruri diferite prin Presa, Politicieni, razboiul politicianului cu presa etc.

  SOV nu este om de presa, este proprietar de presa. Razboiul dintre el si un politician este de alta natura decat razboiul dintre un politician si… Presa.

  De buna vreme, Dinu Patriciu este mai mult magnat (si de presa) decat politician. Ca a inceput sa si scrie la gazeta, este interesant. Dar razboiul sau cu Traian Basescu nu este unul intre Presa (Dinu Patriciu) si politician (Traian Basescu).

  Dan Voiculescu este si el un amestec de politician si magnat (si de presa), dar si razboiul sau cu Traian Basescu nu este intre Presa (Dan Voiculescu) si politician (Traian Basescu).

  Etc.

  SOV, Patriciu si Voiculescu s-au aflat in razboaie si cu presa, si cu presa… celorlalti. Doua razboaie foarte diferite. Dar nu s-au aflat sau ne se afla ori nu se vor afla in asemenea razboaie ca oameni politici — intereselor lor majore sunt de ordin economic, financiar.

  In sfarsit, cand te afli in razboi cu mecanismele de presa ale CUIVA, nu ai sanse sa castigi. Cand lovesti in interesele PRESEI, ca entitate ori casta ori familie, intri intr-un altfel de razboi. Cand o meserie, o profesiune se simte amenintata, se apara sau ataca altfel decat atunci cand amenintate sunt doar interesele “unei anumite parti a presei”…

  Dar, evident, dvs. credeti ce doriti. Si sunteti libera sa o faceti.

 • Elvira

  Sigur ca da, domnule Tudoran

  Patriciu nu e om politic, e doar sponzorul si seful (de facto) al PNL
  SOV nu e nici el om politic, e doar seful sefilor de sindicate!

  Iar amicul dvs, Dan Voiculescu -- aka Felix, nu e decat un “biet” sef de partid si vicepresedinte al Senatului Romaniei. Cum am putea spune ca e om politic?

  Mai bine-ati fi lasat-o asa cum a cazut dle Tudoran. Pozitia dvs fata de politica actuala nu va face cinste.

 • Maria R.

  Disidenta in comunism=meserie!?
  Credeam ca am vazut/auzit multe,dar una ca asta…
  Cum Dumnezeu sa fie o meserie a sta cu sabia gadelui pe grumaz?
  Ca la vremea aceea nu de sabia lui Damocles,aia suspendata undeva,incert,era vorba,ci de una foarte prezenta.

 • Dorin Tudoran

  @ Elvira # 48

  Prima oara v-am raspuns cu deferenta pe care o merita orice comentariu decent.

  De data aceasta va raspund asa cum se cuvine raspuns unor insinuari -- mintiti. Dl Dan Voiculescu nu este prietenul meu. Si nu am spus ca nu este politician, am spus ca este un amestec.

  Si cu asta, intoarceti-va pe bloguri unde se practica minciuna, insinuarea.
  Incercarea de a deturna discutia de la tema propusa este jenanta.

  Deci nu las nimic “sa cada” cum vor oameni ca dvs.

 • Goldmund

  “Tovarasul Ion Cristoiu”-e adevarat,tovarasii astia au monopolul “cuvantului scris”…..
  @Radu a scris:
  “@goldmund
  Pacat ca ati cazut asa de jos.
  Probabil zburdatul pe campiile semnate de poetul genial pe care nu-l merita Romania si cu atat mai putin (…CENZURAT…)v-a intunecat judecata
  mergeti acolo pe blogul (…CENZURAT…) ca e mediul mai propice .”

  Probabil ca ati vrut sa spundeti”decazut”,ca de cazut cad si cei mai mari poeti,daca se impiedica de covorul de sub nori….
  Pe alt blog erati mai politicos,cand incercati-si v-ati dat toata silinta-sa pareti un gentleman.Ori sunteti peste tot ce sunteti,ori….
  @Radu Humor,cine esti dumneata?Acel domn care crede in “camasile verzi”si salvarea natiei prin “nationalismul furibund”?
  @Neamtu Tiganu a scris:
  “Dumnule Goldmund, cit am trait eu in Ro nu am cunoscut pa nimeni sa creada macar un cuvint din ce se transmitea in presa/TV comunista, poate ca mata credeai.”
  (ultima remarca e puerila)
  Cati oameni ati cunoscut in Romania,domnule Neamtu Tiganu?Serios!Sau ati fost vreun sociolog si ati facut un studiu in acest sens,la comanda pcr?!-eu va stiam inginer….Dar,Slava Domnului!-acum va puteti informa.
  Da,”Europa Libera” a fost pentru multi un ghimpe al civilizatiei si adevarului in intunericul nord corean din Romania stalinista….Altfel nu pot intelege inversunarea stalinistilor romani impotriva posturilor citate de dvs..

 • Vai D-le Goldmund, se pare ca memoria va joaca feste, nu va amintiti ca d-voastra m-ati deconspirat drept securist, kgbist, ciaist si fbiist, comunist? Va imaginati ca noi aveam acces la tot felu de informatii, si eram pregatiti si social. Concret, statistica s-a efectuat pe un grup reprezentativ de 2436,43 persoane, cu marja de eroare de 0.02%, probabil ca mata erai eroarea, am efectuat studiu mai ales in institutii de cultura, de ex. La cateaua lesinata, La geamuri multe, la laba de urs, am combinat placutu cu utilu. A fost o munca f. grea da placuta.

 • ovidiu
 • Maria R.

  Bine ca mi-am amintit:de aia aveau tiraje ridicate Scanteia si Romania Libera,ptr.ca toti le cumparam pe intrecute!
  Iar la 2 ore de program,TVR-ul a ajuns ptr.ca l-am solicitat din cale-afara si nu a mai mers tehnica timpului!
  Aferim,de-aia ne puseseram antene care ptr.Ungaria,care ptr.Iugoslavia ori Bulgaria-sa prindem TVR prin intermediul lor…

 • radu

  @goldmund
  Gentelmen esti cu oamenii de calitate
  Pana mai de curand asa va consideram
  Dar lipsa dvs de reactie la postarea de mai jos de pe blogul poetului nepereche al Corabiei va scoate din categoria oameni de calitate

  DespinaVestea Says:
  28 iunie 2010 la 20:42

  DT este o cantitate neglijabila si ignorabila

  Stimabile@goldmund
  Daca nu stiti DT este Dorin Tudoran
  Pe aceasi postare mai sunt nenumarate magarii de acelasi gen.
  Poetul oltean e nervos tare pe domnul Tudoran ca a indreaznit sa-si traga caricaturisti
  Asa ca daca mi-am permis sa va trimit pe alte bloguri mai portocalii lipsa asta de reactie a fost motivul principal.
  In rest cum v-am mai spus
  sa auzim numai de bine!

 • Dorin Tudoran

  @ Radu # 55

  Radu:

  1. Fiecare dintre noi are libertatea de a reacţiona ori nu la ce găseşte de cuviinţă, atunci când găseşte de cuviinţă etc.

  2. DespinaVestea are dreptul să-şi dea cu părerea despre oricine şi orice. Oricine are dreptul să o ia ori nu în serios.

  3. Poezia autorului la care înţeleg că vă referiţi îmi place foarte mult.

 • Florin Iaru

  @Goldmund
  Din păcate, nivelul argumentaţiei tale e undeva între clasa a III-a ajutătoare şi a V-a oligofreni. Scuză-mă, dacă doare, dar mai mult nu poţi. Fără supărare.
  Să consideri vinovată pentru opreasiunea comunistă presa, asta e… hm, nici măcar nu ştiu unde să te situez… Naivitate? Incultură? Delir? Mai rău? Sigur e mai rău! Începe cu p… şi se termină cu ie!
  Să încerc, totuşi să fac lumină: de ce să schimbi directorul de presă o dată la paru ani? Ai ceva, cumva, nişte informaţii? Şi despre cine vorneşti? E cumva de vreo presă de partid? Sau nu ştiai că redactorii se schimbă (sau nu) după performanţa economică? Mai mult ca sigur că aşa îţi închipui că se face. Ai intrat vreodată la un ziar? Îndrăzneşte!
  D-l preşedinte, iată, şi-a plasat omul în funcţie? Om care va fi dat afară de urmaşul preşedintelui, pe aceleaşi criterii politice. Ţi se pare normal? Da, îmi pare că îţi pare!
  Ce e aia mass-medie? Media masei atomice? Sau nu ştiai că mass-media nu se declină?
  Ce legătură are presa cu torţionarii? Insinuezi că mogulii ne-au spălat pe creier 45 de ani? Dar nu ai nici optîşpe ani şi deja eşti spălat pe creier… Numeşte-mi un singur mogul de presă între 1947 şi 1989! Jur că vă voi oferi o ladă de bere! Deşi e interzis minorilor. Citez: “Si nu as exprima sintaxa “asa-zisii moguli”precum poetul Dorin Tudoran,pentru ca si el trebuie sa stie cine ne-a spalat creierele timp de 40 de ani-nu au fost nici securistii nici nomenklatura,ci tvr si ziarele cotidiene,zi de zi,iar acei oameni sunt azi “somnitati”ale ziaristicii din tara,iar directorii ziarelor nu sunt formati la Sorbona si nici nu au castigat la lotto sute de milioane euro fiecare,unii purtand inca rugina gradelor… Drăguţă, chestia asta cu “sintaxa”asa-zisii moguli”precum poetul Dorin Tudoran, -- m-a dat gata. Se cheamă sintagmă şi te asigur că nu e (sin)tagma jefuitorilor de ţară!
  Aşa încît lasă deoparte “somnităţile”, cîştigurile la “lotto”, “Sorbona” (se scrie Sorbonna, da’ ce să-i ceri unui prunc nedus la şcoală? -- poate să-i ceri nişte prese!), şi milioanele de “semianalfabeţi”… Re-hîm! Hai, că, totuşi, nu te-au torturat prea rău staliniştii! Te-au lăsart liber (păcat), alături de neuronul singuratic care-ţi luminează inteligenţa şi, iată, se încăpăţînează să dea de ştire că există. Pe bloguri! Mergi mai bine la şcoală! Pe bune, termină măcar liceul!
  Şi apropo de nickname. Goldmund, nene, ăla voia să cunoască lumea, n-o linsese de pe bloguri inflamate! Rău nickname ţi-ai ales: îţi trădează îngîmfarea şi incultura!

 • Florin Iaru

  @Dorin, cu o întîrziere criminală, criminală, criminală, îţi doresc să-ţi fi adăugat un boboc de trandafir la buchetul tău de roze. Of, cum trece timpul şi cum omul a devenit concret!
  La mulţi ani!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 58

  Multam si stai linistit -- mai imbatranesc eu si la anu’. Daca nu, inseamna ca m-am dus tanar, ca orice pohet care se respecta… Week-end placut!

Next post:

Previous post:

WP Admin