≡ Menu

Ploşniţa de hyperspaţiu

Printre surprizele neplăcute ale Americii anului  2010 se numără recrudescenţa tuberculozei (TBC) şi o invazie de ploşniţe. Explicaţiile nu lipsesc, remediile sunt mai complicate. Ni se spune că în vreme ce tuberculoza poate fi ţinută sub control spre a nu se transforma într-o epidemie, cu ploşniţele e mai dificil. Asta nu neapărat pentru că ele sunt de mai multe feluri – de câmp, de casă, de pat, de porumbei etc. – ci pentru că, odată aciuate pe lângă om şi acareturile casei, sunt greu de stârpit din varii motive.

O lectură românească oferă informaţii dintre cele mai amestecate:

Ploşniţa. Sub această denumire este cunoscută o insectă care trăiește atât în natură, cât și în casă și îi chinuie pe oameni. O etiologie spune că nașterea acestei insecte este în legătură cu Sf. Petru. Acesta a vizitat odată un alt apostol, care tocmai primise un coș plin cu pere. Oaspetele, căruia îi plăceau tare mult perele, le alese pe cele mai frumoase, pentru a le mânca. Nu reușea pentru că fiecare pară pe care dădea să o ducă la gură, se prefăcea într-o insectă urâtă, respingătoare și urât mirositoare. Ca urmare, sfântul aruncă toate perele. Ele se preschimbaseră în insecte și se răspândiseră pe tot pământul.

Apariția ploșnițelor în casă este atribuită mai multor factori: ele intră în casă pentru că aceasta a fost lipită cu lut într-o luni, miercuri sau vineri, pe lună nouă, sau ajung în casă odată cu un anume lemn de foc de proastă calitate.

Încercările de a alunga din casă ploșnițele sunt în parte de natură magică: acestea sunt scoase din casă cu ajutorul unor descântece, rostite în special de bărbați sau femei goale pe lună nouă, în parte sunt însă de natură rațională: afumarea cu ierburi, uleiuri de plante, gunoi de vite etc. Pare ciudat faptul că ploșnițele sunt utilizate la vindecarea bolilor de ochi și de inimă, uneori această metodă de tratament este însoțită de descântec.

Contribuţia cea mai bizară a României la folosirea Internetului este ploşniţa de hyperspaţiu, o insectă întrunind toate atributele celor cunoscute înainte. Deci: ploşniţa generalistă. O dai afară pe uşă, intră pe geam. O dai afară pe geam, intră prin crăpăturile de sub streaşină. Astupi crăpăturile, se face mai plată decât este şi intră pe lângă cercevelele ferestrei. Pui nişte ipsos, să umpli spaţiul acela infim, ploşniţa îţi intră în viaţa imediat ce ai dat drumul computerului.

Dacă o striveşti, pute ca dracu’. Unii spun că e mai bine s-o laşi în agitaţia ei. Până la urmă, sub greutatea balelor, picioruşele ei de sârmă străpung aripioarele insectei şi creatura sfârşeşte în propria-i putoare. Remediile folosite împotriva ploşniţei tradiţionale – motorina sau verdele de Paris – nu dau rezultate.

Americanii sunt sfătuiţi să se înarmeze cu doze serioase de răbare, în timp ce românilor li se recomandă să fie sceptici în legătură cu puterea miraculoasă a ploşniţei hyperspaţiale de a tămădui boli de ochi sau de inimă, dacă vor să evite înmulţirea cazurile de orbire subită şi a celor de infarct miocardic.

În sfârşit, este cu desăvârşire contraindicată rostirea descântecelor pe lună nouă, căci nimic nu sporeşte viaţa ploşniţiei de hyperspaţiu mai abitir ca trasul cu ochiul prin gaura cheii pentru a comunica umanităţii istoricul: “Văz bărbaţi şi femei goale!”

 • @) Dorin Tudoran

  Hopa, nasol e ca plosnita cu pricina e contaminanta, sau nu stiu cum sa spun! Oricum, una care se recomanda Mumu, ceea ce m-a facut sa cred ca folosea drept pseudo sunetele pe care le scoate de obicei pe bot, mi-a declarat pe blogul propriu & personal ajungind acolo de pe blogul tau! Sigur ca am sters comentariu, imbecil al loazei, desi eu de obicei nu moderez, dar am vreo garantie ca data afara pe usa, nu soseste pe fereastra?

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei:
  Ce ti-a declarat, ca ma facusi curios?

 • mariana

  Domnule Tudoran,

  cu exceptia plosnitelor “de pat” (de care n-am auzit, dar poate stie mai bine dl. Antonesei…), celalalte se numesc capusi. Eu, care am avut mereu caini sunt experta, am dus lupte sangeroase, la propriu , este teribil.
  TBC-ul este in floare (!) in toata Europa, se pare din cauza emigrantilor de prin locurile de unde ne tragem si noi. Mi se pare ciudat, dar asa o fi…
  Las sa mai fie si prin America, ca prea va dati mari !…

 • Nelu

  Ce e ciudat aici si acum pe acest blog, este ca un asemenea subiect neplacut prin natura lui degaja un umor negru aproape deconectant in comparatie cu gravitatea ultimilor postari. E diferenta dintre importanta confortului cotidian fata de o condamnare la moarte, spirituala desigur.

 • virgil

  Ca plosnitele exista merg pe varianta ca dumnezeu le-a dat un rost pe pamant. Nu exista vietate pe pamantul asta care sa nu aiba rolul ei . Ee cu “ploşniţa de hyperspaţiu” ca asta nu este creatrura naturala este sa zicem asa inventata si promovata de om. NU problema plosnitei in sine ci a celor care cultiva acele plosnite tocmai de a imputii locurile pe unde ajunge.

  Pe mine asta ma nedumereste (si din cauza faptului ca nu cunosc personal personajele) ca sunt multi oameni aparent sanatosi mental care cultiva aceste plosnite nu cu scop profilactic ci scop mai degraba invers ei mimand ca sunt curati si “neprihaniti” .

 • Nelu

  “ultimelor postari” mai bine mai tarziu…

 • mihai rogobete

  Cârcioabele vin de la oierii minţii; e-ploşniţele, de la lipitori. Deşi ambele sunt aspiratoare de celebritate şi prafuri, se proliferează prin miocardeală de culturangeală şi mahalagioale, proliferând râsismul politicărist-corect, imbeciclist şi de frânărie. Vae plictis!

 • Ehei, daca ne-am fi invrednicit sa facem si noi lustratie, si nu doar procese si condamnari (de opereta) ale comunisimului, am fi avut o sansa sa scapam si de plosnita de hyperspatiu, cu tot cu paturile in care s-a culcusit forever prolifica daunatoarea.
  Acuma insa mai greu : cica ne trebuie pamant de diatomee, piretroizi, temperaturi foarte ridicate si… bineinteles, solidaritate. Ca fliturile individuale e clar ca nu mai fac fata.

 • @) Dorin Tudoran

  Mi-a iesit propozitia aia cam eliptica! Imi declarase ca a ajuns pe blogul meu de pe blogul tau! In rest, injurii, dar cam netalentat formulate!

 • neamtu tiganu

  nea Dorine, vehementa cu care te exprimi vis-a-vis de insecte imi lasa un gust amar, chiar cred ca-i o mica nuanta rasista. Pt. ca, nea Dorine, insectele sunt lasate de Dumnezeu si sunt niste fiinte fascinante, extrem de inteligente si de “Anpassungsfähig”, sa nu uitam ca Dinozaurii cit erau ei de mari si de voinici au facut gripa la primu inghet, da insectele s-au inmultit si s-au adaptat.

 • mariana

  @ Nelu # 4

  Presupunand ca sunteti “acel” Nelu care mi-a tinut o binevenita companie cu ocazia comentariilor la un recent articol din “22”, va cer o parere. In scop terapeutic igienico-sanitar, oare exista un tip de umor care sa starpeasca anumite scarboase insecte pe doua picioare ?…

  @ Dorin Tudoran

  Pe cand un articol despre vietuitoare mai putin licentioase ? Azi noapte, pe la 3, citeam niste bancuri despre plosnite/capusi. Imposibil de referit …

 • Cf. “Dicţionarului universal al limbii române”, al lui Lazăr Şăineanu, ploşniţă e un cuvînt de origine cehă -- ploştiţă -- şi semnifică, desigur, păduchele-de-lemn. În timp ce căpuşă, cf.idem, este de origine albaneză şi desemnează “o specie de aracnidă ce se lipeşte de bărbia vitelor”. Prin urmare, Europa Centrală contra Balcani!

 • Dorin Tudoran

  @ vasile Gogea:

  Alt conflict intre doua “butoiae cu pulbere”

 • mariana

  @ Vasile Gogea @ 12

  Si care-i chestia? Spuneam doar ca “plosnitele” de camp sau animale sunt capusi care si ele, la randul lor se impart pe dimensiuni, culoare si timpul in care-si fac aparitia. O grozavie, phui !
  Dar sa trecem la altceva. “Dictionarul Universal al limbii romane” al lui Lazar Saineanu pe care-l aveti dvs., este editia din care an ? A mea din 1929 (!!!), Editura Scrisul Romanesc S.A. fost Samitca -- Craiova. Nu-mi foloseste la mare lucru, da-l iubesc de mama-focului, asa cum e ingalbenit, ros, cu paginile care de abia mai stau la locul lor, un biet batran blajin…

 • mihai rogobete

  @ D.T.
  Mergea şi “putoaie cu pulbere”.

 • Nelu

  @mariana: Oau! Dar receptionati informatiile intr-un stil afectiv exceptional!
  In timp ce eu ma amuzam de mingea preluata de la “mariana” de Vasile Gogea ca sa faca o regionalizare plina de talc a acestei amare alegorii “mariana” aproape ca porneste un mic razboi balcanic. Glumesc desigur!
  Cu atat mai mult apreciez puterea de care dati dovada atunci cand raspundeti unor comentatori rauvoitori si extrem de prolifici care recurg la tot arsenalul calomniei, inclusiv la atacuri personale indreptate spre ceilalti comentatori.

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Luata de valuri nostalgice, am trecut cam fara atentie peste gentila dvs. remarca… N-am inteles, ce-ati vrut sa spuneti exact ? Poate ca eu as fi o specie (ca tot eram la specii…) de butoi cu pulbere care asteapta o minima provocare pentru a exploda ?!? …. Aveti dreptate !

 • Dorin Tudoran

  @ mariana:

  Era vorba despre Europa Centrala si Europa de Est. Referinta “butoaie de/cu pulbere” vine de la istporica remarca privitoare la Balcani -- “un butoi de/cu pulbere” Nu e bine sa explodati fara motiv si tocami cand vine week-endul.

 • Frost

  Se pare ca nu e de glumit cu insectele. Va rog sa cititi articolul extraordinar:
  WE MUST SURVIVE
  Insects, entomoterrorism, and the possible extinction of the human species.

  Asa cum precizeaza autorul,
  if something isn’t done about the insect problem, the human species could be extinct WITHIN THE NEXT 10 YEARS.

  Articolul este aici:
  http://matt.bholcomb.com/insects.html

  Iar citeva note autobiografice ale autorului, Dahr Bemlow, aici:
  http://matt.bholcomb.com/dahr.html

  Citez doar doua idei importante:
  In 1971, Chairman Mao of China ordered his citizens to kill 5 flies per day as part of a environmental improvement program. Chinese researchers found conclusive evidence the heroic policy did indeed have a positive effect in the war on insects.

  Here are things you can do to help:
  Write your representatives in Congress and ask them to support entomoterrorism research.
  Kill every insect you see, 24 hours a day, 365 days a year.

 • Dorin Tudoran

  @ Frost:
  Aveti dreptate -- nu e de glumit cu insectele. Dar si @mariana are dreptate ca si insectele cu doua picioare sunt cum sunt…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Multumesc de lectie !?…
  Si nu ma mai trageti de urechi ca sunt si asa destul de amarata. Am primit o invitatie la Deauville, departe de Balcani si imprejurimi. Nu ma pot duce desi dupa ce am vazut preistoricul dar splendidul film “Un homme e une femme”, mi-am dorit intotdeauna sa dau o raita pe acolo. Pierd un interesant targ de cai de rasa, kilograme de stridii si vin bun, atmosfera romantica specifica locului… Si dvs. imi vorbiti de butoaie cu pulbere, conflicte armate, raniti, morti…

 • Radu Humor

  Se pare ca banarea reuseste sa tina departe nu numai plosnitele, dar si purtatorii de astfel de suparatoare, sa le spunem infecte insecte, ce fac ravagii pe unele bloguri.
  Altfel nu vad de ce ar fi sarit domnul Dorin Tudoran sa le aduca in discutie :roll:
  Interesant ca prin acest atat de multilateral dezvoltat hyperspatz au inceput sa-si arate coroanele dentare si niste lighioane ce-si zic regi 😆
  Ca sa nu mai vorbim de altii care circula din gura-n gura cu denumiri la fel de pompoase, dar mai ales caraghioase : dizidenti, luptatori anticomunisti, specialisti in apeluri si rapoarte (mergand pana la cele sexuale !).

  P.S. Observati ca de solicitari n-am zis absolut nimic…..

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor:

  Observ, cum nu: pe mine m-ati iertat. Mai am doar doua solicitari pe teava, pe urma tragem concluzii.

 • mariana

  @ Nelu

  Daca tot nu ma pot duce la Deauville, am dat o goana pe “22”. O tragedie ! A explodat un TIR cu pulbere si as jura ca este si o victima, slava Domnului ca nu se mai putea…
  Uniti-va mie in a face COMPLIMENTE dlui. AUREL ! Sper sa treaca pe aici si sa vada cat ii sunt de recunoscatoare.
  Ma pot intoarce sa visez linistita la Deauville-ul pierdut…

 • Nelu

  Simt cu triste, sa ma pastrez in nota indusa de tema, ca pana si intr-o comunitate relativa mica ca aceasta, a celor ce vor sa comenteze in termeni civilizati temele propuse de gazda acestui blog, a aparut un fenomen de polarizare.
  Partea buna e ca nu exista nimeni care sa iubeasca plosnitele chiar daca nu toata lumea crede ca starpirea lor e necesara sau normala.
  Inainte de finalul unei saptamani care impinge spre tristete si datorita comemorarii asasinarii unei mari personalitati culturale inchei cu un citat:

  “Will the people in the cheaper seats clap your hands?
  And the rest of you, if you’ll just rattle your jewelry.”

  John Lennon

 • mihai rogobete

  Dar şi purecii : Merry Christmas & Happy New Year !

 • mihai rogobete

  mai exact: rel="nofollow">

 • Radu Humor

  Domnule Dorin Tudoran
  Nu stiu daca in urma postarii dvs pe aceasta aparent neinsemnata si delicata din pdv parazitar, tema, dar aproape in acelasi timp s-a putut observa o femeie aproape goala , iesind val -vartej din incolonarea doctrinara de la “22” !
  Sa fi avut randurile dvs. rolul descantecului, sau pozitionarea/stationarea indelungata in anumite zone ideologice, are cam acelasi efect “ca gunoiul de grajd” sau “afumarea cu ierburi ” :roll: ?!
  Altfel nu-mi explic aceasta iesire in/din decorul portocaliu, mai ales ca este vorba de o binecunoscuta AParatoare a valorilor de aceasta culoare, pana-n panzele albe 😉

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Cu chiu, cu vai prind acces la Internet si cum stau in pat sa scap de gripa, nu am iregistrat episodul pe care il mentionati. Cum ma fac bine, pe marti-pe miercuri zice doctorul, ma informez.

 • Radu Humor

  Va urez insanatosire grabnica !

  Stiam un leac foarte sigur, cu lipitori, dar din pacate, n-am de unde va trimite , ca astea de pe aici sunt ocupate !
  Sug toate, la bugetul de stat (si nu in pat !).

 • Draga Dorin,
  iti doresc sanatate grabnica si fara rest! Cum spune ardeleanul: daca iei “nasturi”, te faci bine intr-o saptamina, daca nu -- in sapte zile! Deie Domnul ca azi sa fie a saptea!

 • val_one

  ««Un tip era exasperat că avea casa năpădită de ploşniţe.
  Nu mai ştia ce să mai facă. Aflînd de necazul omului, un amic îl învaţă:
  -- Ia o trompetă şi sună “adunarea”. Cheamă-l la tine pe Căpitanul Ploşniţelor şi ordonă-i:
  LA CASA VECINULUI , LA ATAC !!! Şi ploşniţele se vor duce la vecin şi scapi de ele.
  Zis şi făcut. Omul execută lucrarea: dă adunarea. Căpitanul Ploşniţelor vine. Ăsta îi dă ordinul..
  -- Am înţeles, să trăiţi !
  Şi toate ploşniţele pleacară la vecin. Omul răsuflă uşurat şi mai-mai să se îmbete de bucurie.
  După doua zile se trezeşte la el cu Căpitanul Ploşniţelor:
  -- Să trăiţi, raportez. Am atacat, am cucerit şi ne-am întors cu … 20.000 de prizonieri !!! »»

  nu-i de glumă cu ploşniţele astea… 🙂

WP Admin