≡ Menu

Pielea ursului: frustrări și pripeli

Natural, căderea Cabinetului Ungureanu continuă să fie resimțită în chip diferit: PD-Liștii și suporterii lor sunt din în ce ce mai frustrați;  adversarii politici ai partidului condus de dl Emil Boc și suporterii lor jubilează; oamenii săraci în patimi politice dar bogați în necazuri se întreabă cine, când și cum va putea  oferi României o cale spre liniște socială și prosperitate.

Manifestarea frustrărilor cunoaște forme apoplectice: în interval de numai câteva zile, Speedy Gonzales ne-a asigurat că venirea Opoziției la guvernare va conduce și la mexicanizare, și la lukașenk(o)izare. Greu de înțeles cum se împacă cele două scenarii, dar e sigur că în următoarele săptămâni același autor ne va vorbi de alte  pericole iminente – Pinochet, dictatura militară din Grecia anilor ‘50, NKVD, potopul lui Noe, sfârșitul pământului (exclusiv românesc) prin accelerarea calendarului mayas etc.

Un alt autor ne spune că, de fapt, toată mizeria de azi se datorează guvernării Tăriceanu. Pe vremea lanțului de cabinete Boc, am scris că necazurile României nu se datorează doar guvernărilor PD-L & Associates, ci constituie o acumulare a pașilor greșiți făcuți de toate guvernele postdecembriste. Dar a pune mizeria de azi doar pe seama guvernării liberalilor este ca și cum suporterii peședintelui american Barack Obama ar afirma că toate necazurile Americii de azi se datorează cabinetului Theodor Roosevelt. Dacă nu chiar celui condus de Abraham Lincoln.

Bucuria furioasă a celor sătui de guvernările PD-L & Associates îmbracă și ea forme care nu pot duce la nimic bun. Se cere, ”la pachet”, mătrășirea tuturor pupinilor (dovediți ori ba, asta-i altă discuție, deși ar trebui să fie cea principală) prezidențiali și PD-L. Cu toată înțelegerea pentru cei scârbiți de servilismul respectiv, a o pune pe dna Rodica Palade alături de dna Andreea Pora mi se pare o enormitate. Și-apoi, dl Traian Băsescu este încă șeful statului și de oamenii numiți direct de el sau protejați de el nu se poate atinge nimeni.

Premierul-desemnat, dl Victor Ponta, a declarat că, deși între el și președintele Traian Băsescu nu există o relație personală, în viitoarea calitate de Prim-ministru va încerca o coabitare cu Președinția. O poziție înțeleaptă și benefică pentru oamenii care nu-și mai văd capul de nevoi. Un spirit din cale afară de revanșard ar trebui evitat.

Căderea Cabinetului Ungureanu a fost considerată de către fostul premier și președintele Băsescu un act deloc neobișnuit într-o democrație. Pupinii, însă, nu și nu, că e vorba de o ”lovitură parlamentară”. Când actorul politic acceptă o asemenea schimbare drept un act democratic, dar pupinul incită, pune paie pe foc și folosește etichete nepotrivite, disperarea îl lasă în pielea goală pe cel de al doilea.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Printre cei care jubilează se află și dl Dan Voiculescu. Să-i fie de bine, dar să dea drept sigură suspendarea sau demiterea președintelui Traian Băsescu în lunile următoare mi se pare o cacealma. Cabinetul Ponta există încă doar pe hârtie și până la confirmarea lui a face asemenea afirmații este un soi de a vinde pielea ursului din pădure. O pădure neagră, în care dl Voiculescu a pierdut – de mult și definitiv – războiul său personal cu dl Traian Băsescu. A planta un alt război personal în grădina USL nu va aduce niciun beneficiu coaliției respective.

Ca și cum nu eram lămuriți ce înseamnă pentru nucleul dur al PD-L jocul democratic, dl Vasile Blaga ține să ne convingă definitiv: “Poziţia PDL este că nu votăm niciun guvern din care nu facem parte. Asta a fost poziţia noastră şi în 2007, şi în 2008, şi asta va fi poziţia partidului”. Cu alte cuvinte, nu lăsăm pe nimeni să producă pâine, dacă nu ni se asigură accesul necondiționat la miezul ei: cozonacul.

Nu democrația mă înspăimântă, ci originalitatea variantelor ei românești!

 

 • mihai rogobete

  Propoziţia de existenţă “Ucide pentru a nu fi ucis!” a stării de război spune destule despre democraţia stării de supravieţuire în privaţiunea generalizată. Când, în războiul Jugoslav, nici autoritarismul militar n-a mai gestionat rămăşiţele valorilor, nemailuându-se prizonieri, sau exterminându-i în lagăre pe cei capturaţi, sârbi au omorât sârbi, bosniaci bosniaci, croaţi croaţi etc., pentru trădarea raţiunii sinucigaşe. Apelurilor la raţiune le răspunde le răspunde -- vorba unui generalisim bucureştean -- raţiunea care e.

 • Ivi

  As amenda / completa putin zicerea aforistica cu care se termina „pielea ursului”: “Nu democrația mă înspăimântă, ci originalitatea variantelor ei românești!” …si as spune: “Nu democratia mă înspăimântă, ci aplicarea ei mecanică, neadecvată unui stil (matrice) și spirit al locului și timpului”…
  …democrația în forma ei (in)adecvată, e, mutatis mutandis, asemănătoare râsului bergsonian “la mécanique plaqué sur du vivant”…
  Și în acest context întrebarea care s-ar pune este: tot fiind în anul Caragiale, se poate imagina și ”implementa” (ce inadecvat sună…) o formă autentică de ”democrație a la Caragiale”?!? …în ultimul timp tot mai des am senzația că ne îndepărtăm de Caragiale și ne ”rinocerizăm” într-o corcitură europenizată de absurd ”ionescian-kafkian”…

 • gellu dorian

  O formă prescurtată, parodică, a unei poezii celebre a lui Jebeleanu, din volumul Hanibal, suna aşa:
  Pe vremea regelui David
  veni la el un individ
  şi-l intrebă cu glas fierbinte
  de ce în ţară nu-s stafide
  ca ele doar se fac din struguri
  iar cind le piguleşti de bucuri?
  -- Pai cum sa fie, luate-ar dracul,
  daca lipseste cozonacul!?

  Nu cozonacul, cred, este problema, în bucătăria politicii româneşti, ci chestiunea stafidelor pigulite cu atîta îndemînare de mai toate guvernele din 1990 încoace. Găurile lăsate de guvernele postdecembriste în forma cozonacilor la care visează mai tot săracul nu pot fi acoperite atît de uşor de niciun cont ascuns pe nu ştie nici noul premier desemnat pe unde ( că buzele lui au fost puse pe niscaiva stafide pe vremea cînd, ca Prîslea, intra timid în grădina împăratului), dar în mintea unora existent, desigur. Cineva a ascuns, alticineva trebuie să găsească, iar dacă nu va fi nimic, va începe aceeaşi jelanie şi neputinţă. În fond stafidele sunt prin paradisuri fiscale, prin vile impunătoare, crescute precum castelele din poveşti, peste noapte. Dar fiscul nostru nu a învăţat nimic de la cel american, nici măcar de la cel german, ci, prin şefii lor, şi ei posesori de viloaie şi conturi fără număr, fără număr, măresc găurile în cozonacul din mijlocul imensei pîini a cărei coajă ni se tot prezintă ca un înfeliş salvator în care vor pătrunde odată şi-odată şi cei nevoiaşi. Dar, cu siguranţă, va fi foarte tîrziu, cel puţin pentru noi, cei de azi.

 • Da, “pielea ursului” s-ar putea dovedi a fi de… sconcs!

 • Şerban Foarţă

  Draga Dorin, ceea ce spui este exact.

  Cu, totuşi, corectivul că o parte, baremi, din gustul de revanşă al opozanţilor de ieri decurge şi din modul incalificabil de a se comporta cu ei (cu noi) al pedeliştilor perdanţi şi (când şi cât pot) impertinenţi şi azi… Obraznici, aroganţi şi mitocani, -- în frunte cu fălcosul considerat, aiurea, om de treabă.

  Pax tecum!

 • Shadow

  Dle Foarta(ma scuz ca nu am caracterele romanesti la indemana) gustul de revansa in umila mea parere nu ar trebui sa fie in “aria sudalmilor” ci taman in cea a “ideilor”. Dar poate cer eu, naivul, prea mult.

  @Dle Tudoran
  Uneori am impresia ca felix motanul joaca in tabara prezidentiala si “carlanii in calduri”(excitati bunaoara) pt putere nici ca baga de seama.

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Cred ca ar fi o eroare sa ne inchipuim ca toti pupinii, demoralizati de ultimele evolutii, isi vor depune, inteleptiti, armele (ideologice) in rastel, vor face mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa si vor trece printr-o apostazie astfel incat, din cainii lui Voda, sa devina ceea ce ar trebui sa fie, si anume cainii de paza ai democratiei. Voda inca e la Cotro si, in afara de Dan Voiculescu, nu prea mai are altcineva gandul, timpul, energia si mai ales ratiunea de a-l suspenda. Or, cat Voda sta erect pe reduta din Palat, pupinii gandesc ca au pierdut doar o lupta, nu si razboiul. Basescologi, basescofili, afini, fini, finute s.a.m.d. nu vor precupeti niciun efort -- ceea ce adus la zi ar insemna nicio metaphora, nicio pataphora, nicio analogie dement de falsa si, in general, niciun general si niciun fel de sofism -- pentru un scor bun la parlamentarele din toamna si pentru a scapa (asa cum ei INCA mai spera!) de spectrul unei lungi guvernari USL. Or, eforturile lor nu trebuie subestimate. Multi au fost, mai putini au ramas, dar cei ramasi sunt destul de fanatizati si mai au inca armate (decimate,dar armate!) de fani pentru a lupta ca niste fiare pentru “cauza” lor (institutionala) cu spatar, cotiere si perna de puf! Partea buna a taraseniei e ca ei vor produce, de abia de acum incolo, niste sintagme si chiar niste texte intregi ce vor face cu adevarat deliciul cercetatorilor literari si istoricilor din generatiile viitoare. Ca sa nu mai spun ca acesti boieri (scapatati) ai mintii ne vor amuza teribil si pe noi, contemporanii lor, furnizandu-ne subiecte cu toptanul.

 • Pingback: Opoziția formează noul Guvern al României [7] | Teologie pentru azi()

 • Radu Calin Cristea

  Draga Dorin,
  Ai scris un text binevenit. E, nu intre cele din urma, un test si pentru rinoceriada portocalie din presa. Am scris despre absurdul unde s-au postat unii jurnalisti care criticau fosta opozitie pentru prezumtivele erori in eventualitatea preluarii guvernarii. Sonoritatea s-a stins foarte putin: dupa ce au criticat opozitia ca e opozitie, acum o tavalesc prin noroaie ca e putere. Am doar doua explicatii: 1. E vorba de jurnalisti platiti pentru a executa o anumita comanda politica, astfel ca i-ar macelari pe Ponta sau Antonescu si daca acestia ar ajunge premieri sau presedinti si daca ar tunde iarba la spatii verzi; si 2. e ipoteza nesuferita si ipotetic probabila a agentilor sub acoperire strecurati in presa; ideea in sine imi repugna, pe de alta parte exista o piata creditabila a zvonurilor unde baietii cu ochi albastri inarmati cu condei sunt stiuti, nominalizati, impartiti pe caprarii etc. Serban are dreptate: intelighentsia basista si servantii acesteia nu si-au pierdut tupeul. Ma amuza gandul la ce vor face cind le vor obosi sponsorii. Vor cauta altii, vor lua drumul codrilor de arama?

 • Dorin Tudoran

  @Serban Foarta

  Daca dupa declaratia dlui Blaga vreun om serios mai crede ca nucleul dur alo PD-L are ceva in comun cu “jocul democratic”…
  Inteleg pe deplin motivele frustrarii, dar imi zic ca o anumita cumpatare in declaratii si decizii n-ar fi decat binevenita.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Una dintre cele mai nepotrivite etiche aplicate dlui Voiculescu etse aceea de “Ideologul USL”. Dl Voiculescu poate fi orice, pate avea alte calitati si alte defecte, dar ideolog n-are cum fi. Este un om cu un simt foarte acut al afacerilor, dar idelog, nu. Cand se “alinta” afirmand ca se bucura ca i se spune “capitalistul rosu” dovedeste, inca o data, ca numai ideolog nu poate fi. Ideologia presupune alte calitati, alt comportament, multa intoleranta la alta… ideologie. Dl Voiculescu este deschis la orice ideologie care ofera spatiu de actiune activitatii sale extrem de practice/pragmatice…

 • Dorin Tudoran

  @No Name/DP

  S-a cronicizat o maladie: amestecam in aceeasi oala oameni diferiti, comportamente diferite etc. De aceea am ales exemplul Rodica Palade-Andreea Pora. A o transforma pe dna Palade intr-o “pupina” este o enormitate. Cei care lucreaza acum “la pachet” vor repeta eroarea pe care le-am imputat-o celor care acuzau tot “la pachet” oamenii demonstrand in Piata Universitatii asta-iarna, punandu-i pe toti sub etichete ca “pegra”, “mahala”, “ciumpalaci” etc…

  Nu pot inchide ochii nici atunci cand se pune semnul egalitatii intre dl Plesu si dl T.R.Ungureanu, intre dnii Cristian Patrasconiu si Mircea Cartarescu. Da, au simpatizat (unii continua sa o faca) si simpatizeaza un anume proiect politic (Traian Basescu & PD-L), dar discursurile lor publice s-au deosebit si se deosebesc. Etc.

  In sfarsit, “smecheria” dlui Tismaneanu de a se pune intotdeauna (mai ales cand se vaita de ce i se intampla; chiar, ce i se intampla? cine-i pumne “pumnul in gura” si nu-l lasa sa vorbeasca?) langa, sa spunem, dl Gariel Liiceanu e ridicola.

  In vreme ce dl Liiceanu nu s-a sfiit sa amendeze, in mai multe randuri, derapajele comise de presedintele Basescu, dl Tismaneanu a mers cu sustinerea pana dincolo de… orizont. Un exemplu: in vreme ce dl Liiceanu nu s-a sfiit sa spuna ca propulsarea domnisoarei Elena Basescu in Parlamentiul European a fost o eroare, dl Tismaneanu ne-a explicat ce potrivita este EBA pentru Bruxelles si ce carti importante citeste…

  I se cere dlui Ponta sa-i “matraseasca” imediat pe dnii Patapievici si Mihaies, uitandu-se ca varful ICR-ului este numit de seful statului, nu de premier.
  Pentru condamnabila angajare “cu arme si bagaje” in companiile politice non-stop, se cere destituirea dlor Patapievici,Mihaies si chiar a dnei Tania Radu, despre care nu am auzit sa fi fost implicata in campanii politice. Ramanand strict la nivelul profesional, ar fi o nedreptate sa nu recunoastem ca ICR-ul condus de cei trei a devenit o institutie cu mult mai performanta decat ICR-ul pe care l-au preluat. Erorile, practicarea coteriilor etc. (pe care mai nimeni nu dovedeste ca le poate ocoli) n-ar trebui sa ne faca a nega ce a facut si face bine ICR-ul.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  N-am afirmat, n-am lasat sa se inteleaga ca tupeul unor servanti a palit. Dimpotriva, sunt sigur ca se va inteti.

  Opozitia a devenit Putere? Nu inca. Nici macar Guvernul Ponta nu exista decat pe hartie.

  Nu, nu se vor ascunde in codrii; vor aduce alti si alti codri in mijlocul cetatii…

 • Excelent, echilibrat, echidistant si ……. eminent!
  Multe salutäri,
  fratern
  gogo

 • Dorin Tudoran

  @Dan Gogleaza

  Multam.
  S-a terminat extinderea la voi?

 • @Dorin Tudoran #11

  Si mie imi repugna generalizarile, care de atatea ori si-au dovedit perniciozitatea incat respingerea lor a devenit un loc comun pentru orice om cu scaun la cap. Mi se pare insa ca dvs. sunteti mult, mult prea generos cand trasati o linie de demarcatie atat de accentuata intre pupinii cu nuante si cei lipsiti de orice simt al ridicolului. Sigur ca e o diferenta intre maniera in care a prestat basescofil dna Rodica Palade si cea in care s-a dat in stamba dna Pora, ori, ca sa iau alt exemplu dintre cele oferite de dvs., intre dl Cartarescu si dl Patrascoiu (rationamentul de mai jos se poate aplica insa si celorlate “tandemuri” mentionate de dvs.) Diferentele vin din background-urile culturale diferite ale celor patru pupinisti, din felul in care au reusit ei (gratie educatiei, anvergurii culturale si naturelului personal) sa-si gestioneze umorile, verbozitatea, pronirile lucrativ encomiastice, arghirofilia si, nu in ultimul rand, din reputatia diferita pe care ar fi avut-o de aparat fiecare in momentul intrarii/caderii in “cursa”. Ecartul dintre ei era atat de mare in 2004 incat zelul recuperator al d-nei Pora si al dlui Patrascoiu a avut de acoperit o prapastie adanca si chiar mai mult decat atat. Dar, daca ne gandim la raul facut in ultimii ani -- prin smintirea opiniei publice care pana in 2004 ii socotise reprezentanti ai discernamantului civic si ai moralitatii publice -- si dna Palade si dl Cartarescu au fost mult toxici decat caricaturalii lor emuli, Pora si Patrasconiu!

  P.S. Speedy Gonzales e un caz de o factura mai aparte, pe care ne-ati dezvaluit-o foarte bine si cred ca veti mai avea ocazia de a o face (fiindca nu se abtine de la a v-o da!) 🙂

 • Domnule Tudoran. Cred ca nu vorbim de frustrari sau pripeli ci este mai degraba o reactie a pierderi ciolanului versus mirosul viitorului ciolan. Sunt foarte putini in presa romaneasca cei care nu pu inainte interesul personal versus opinie .

 • Florin Iaru

  Dragă Dorin, parcă ai sta, cu amicii, la o bere dezinhibată, la o crîşmă geamuri multe. Cum mama naibii de vezi aşa de clar, senin (ei, nici chiar senin!) şi normal chestii care clocotesc în minţile răscrăcărate? Cum de nu cazi în prăpastia revanşardă? Cum de nu te plictiseşti să-ţi înghiţi sudalma?
  Spre deosebire de tine, însă, eu NU cred că Andreea Pora a vorbit vreodată altfel decît a crezut. Măcar în chestiunea Regelui… Ba, dacă nu mă înşel, nici măcar în chestiunea EBA, filosoafa unui spaţiu nemărginit, de dincolo de spaţiul nostru mărginit. Un superspaţiu, ca să nu-i spun altfel… 🙂
  Dan Voiculescu se poate lua de mînă cu Elena Udrea şi cu Adrian Năstase la impopularitate. Băieţii cu frazele potrivite (@lucid e un anonim benign pe lîngă ei) nu pricep cuvîntul democraţie şi nici termenul majoritate. Aşa cum nu pricep ce-i aia cetăţean. Cum nu au învăţat despre drepturi şi obligaţii, despre compasiune şi înţelepciune. Băieţii de la butoanele cu fraze, însă, cei mai mulţi, au un alt of. Pe-acolo au curs lapte şi miere guvernamentale. Nu cer inversarea robinetului. Cer oprirea lui. Şi mai cred că buna credinţă şi bunul gust, dimpreună cu politeţea şi gramatica nu pot să ne înşele sau să amestece capra cu varza.
  Nu vreau moartea nimănui, nu vreau decapitarea ICR. Ceea ce vreau, însă, e verificarea contractelor de stat pentru publicitate în presă. Vom avea, cu toţi, mai surprize. Ba, dacă mă gîndesc mai bine, nu chiar aşa mari.
  Trebuie, însă, să dispară această maladie naţională: ura de clasă, rasă şi faţă de masă. Trebuie, altfel ne luăm cîmpii!
  P.S. Îngrijorătoare e săltarea în popularitate a USL cu zece, cinşpe procente. Mai calm, băieţi, nu înşfăcaţi toată puterea!

 • Şerban Foarţă

  Dragă Gellu Dorian,

  sper să nu te superi dacă recurg, totuşi, la versiunea originală (neparodică, neprescurtată) a poeziei “Pălăria şi bastonul”, -- care mi se pare mult mai bună şi chiar mai… parodică decât propria-i parodie:

  Pe vremea regelui David
  veni la el un individ
  care îi spune: “Mă, Davide,
  de ce în ţară nu-s stafide,
  ca ele mi se fac din struguri
  iar când le ciuguleşti, te bucuri.”
  David răspunse: “Ehehe,
  ce bune-ar fi, dar nu mai e.”
  “Ce nu mai e?” făcu săracul;
  “În ce le pune: cozonacul!”

  Uşor de învăţat pe dinafară, -- am reprodus fabula din cap (încât poate să aibă, în transcrierea-mi, două-trei hibe).
  Nu mă topesc după “Ne-trebe-ne-trebe-Nea-Jebe!” (vorba lui Ahoe); şi-l rog pe amfitrionul nostru (care, pesemne,-l agreează) să-mi treacă asta cu vederea! Dar poezioara are haz.
  Nu,-n primul rând, pentru că-i şopârlistă, -- dar că pune sub semnul întrebării modelul atomic al lui Mr.William Thompson, alias Lord Kelvin; şi că aminteşte de “cuţitul” lui Georg Christoph Lichtenberg, -- unull fără mâner, adică, şi căruia-i lipseşte lama! Şi cu ţigarea ce-o fumez, chiar acum, eu: una fără foiţă şi căreia lipseşte şi tutunul…
  În rest, e-aproape cum a fost, -- adică Vai de cozonacul nostru!

 • Şerban Foarţă

  Pentru No Name/DP.

  Doamnă, aţi nimerit în miezul ţintei: una e când se prostituează tov. Eusebiu Camilar, şi alta când o face maestrul Sadoveanu.

 • Şerban Foarţă

  Un mic erratum: în rândul 6 de jos: unul (nu unull); în rândul 4, tot de jos: căreia-i (nu căreia).

 • Demnitate

  Hahaha, excelent.
  Totuși, parcă văd, privindu-l din spate pe dl. Speedy Gonzales, cum i se conturează o urmă de talpă de pantof pe turul pantalonilor. Meritată.

 • Shadow

  @Serba Foarta

  Totusi daca nu ma insel traducerea celor 1001 de nopti facuta de tov. Eusebiu Camilar mi-a insorit copilaria :-). Probabil pt asta azi sunt “iertator” din fire :-).
  Sau poate in general…

 • lucid

  Excelent, Vasile Gogea, “pielea sconscului”! Deocamdata, opinia publica a reusit sa extirpe doua din glandele “parfumului” sconcs-esc: Alistar si -- cred ca e ireversibil -- pupeza Cantemireza. Uite ca se poate ca oamenii de bun simtz sa-si spuna raspicat cuvantul intru apararea nu numai a “minimei moralia” dar si a interesului natzional adevarat -- in cazul Educatziei. Dar lupta trebuie sa continue nu numai pentru ca mai sunt destule alte “glande” gen gen. Dobritzoiu -- care si-a cumparat apartamentul de serviciu cu cca 20 mii euroi si l-a revandut dupa doua luni cu cca 200 de mii sau ala de la Finantze, nu mai stiu cum il cheama, e finul altui mare borfash, care a strans dupa 22 ani de activitate NUMAI BUGETARA (dar gen vama, fisc, etc) o modesta avere de SASE SUTE MII euroi. Lupta continua.
  Maeste Foartza exageratzi cu Camilar. “Negura” lui -- pandant la “Intunecarea” cezar-ului de la Busteni, surprinde multe realitatzi de pe frontul de est, chiar daca numai de un “anumit” fel. Pe cand ceahlaul “33”, in ciuda uriasului har scriitoricesc, ca om a ramas un porc pana la cumplitul sau sfarsit -- vezi povestea spusa de Dinescu cu ginsengul ambasadorului chinez si servitoarea. Tocmai am citit -- parca in ultima “Memoria” stenograma discutziei sectziei Academiei RPR prezidata de Sadoveanu dedicata “problemei Brancusi”. Absolut ticalos a fost acolo nu prezidentul ci divinul critic care i-a taiat-o scurt profesionistului Jalea declarand ca aducerea in tzara a operelor din Impasse Ronsin este nefolositoare si daunatoare. Iar this week “Prometeul” a adus la New York 12 milioane USD.
  Tradarea intelectualilor? Aiurea, pe malurile Dambovitzei este ticalosia intelectualilor. Iar “ciolaniada” de acum -- batalia pentru ICR, IICMER sau cum le-o mai spune, ce sa mai zic de ambasadori si con-suli, nu e decat o noua etapa de ticalosie devenita genetica.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  observ ca matchu’ “steoa” -- “uo dinamooo!”, inclusiv pe blog la d-voastra, devine terebel de dezechilibrat, cu multe lovituri la gioale, pe care albitru blogului incearca sa le mentzie in limite rezonabile, chiar daca acorda si el acel “5%” obisnuit “gazdelor”.

  doar sintem o natzie de stelisti, nu?

  io, in calitate de componente al galeriii lu rapid n’a fost membra de partid (desi, rauvoitorii afirma c’ar fi purtat si rapiduletzu soarele lu gh. gh. dej pa pept), o sa tziu ‘ntodeauna cu dinamo, cu totzi “turcii”, “bazii, “borcii” lor, atunci cind joaca cu steoa, numa’ ca sa nu’i mai vaz p’astia urcatzi “pe capotzi”, precum scroafa’n copaci (prietenii stie de ce).

  ce po’ io sa le zic “stelistilor”, majoritari si la d-voastra pe blog, mai ales ca’s d’aia care “strica media” (are carte, nenica!)?

  succese multe!

  ps

  nu’mi vine a crede ce citesc atunci cind d’l iaru nu sterge pe jos cu madam pora! (e si el rapidist? parca’l stiam liberal!)

  cea care a devenit bestia natziunii, desi, de cind o citesc (si o citesc de mult timp, ca nici io nu mai sint asa tinar!), nu tziu minte sa fi scris altceva decit ce scrie acu’.
  la fel si d-na tia!

  indiferent ca scriu amindoua acum la gazete “care bat in portocaliu” (i’atzi face o propunere de angajare la a3?)

  a, ca e “dobitoaca”, “antipatica”, “urita” -- si l’a mai si luat in serios pe diktatorele -- pe ce scotea “asta” pa gura (ca si mine, d’alfel), asta e altceva!

 • Doctor Mardrus

  @Shadow
  Eusebiu Camilar vorbea cumva fluent araba medieval si turceasca otomana (utile unui traducator profesionist din KITAB ALIF LAILA UA LAILA)? Sau numai a semnat un contract, manos pe vremea ceea, pentru o transpunere facut de altcineva, un negru traductional, poate chiar dupa versiunea hexagonala a Doctorului Mardrus, draga si lui Gide, si erotologului Emil Brumaru? Aud?
  @Lucid
  In NEGURA camilara, capodop fetid al al realismului jdanovian, ai, intr-adevar, secvente de mare hai, dar nu-s multe. Imi mai amintesc incipit-ul epistolei ostasului rrrom catre fumei-sa, susceptibila de a-i pune coarne cu un magraon din vecini: “Tzuna fa, Pastele si Dumnezeii maica-ta!”
  [Iar daca povestea cu Magda Isanos == cea stuprata de, chipurile, vreo cateva duzini de catene sovietice + eliberatoare == e adevarata, ci nu poveste, “vai tie, crai napraznic, a barzilor urgie, desarta lupta crunta spre glorie sa-ti hie”!]

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  adicatelea?
  din pacate nu prea am timp de bloggereala zilele acestea; sau din fericire…

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  stiti ceva ce nu stim noi?

  cine se bate pe icr? cata vreme seful statului e dl basescu, nimeni nu poate sa schimbe conducerea icr. presedintele numeste conducerea icr.
  iicmer: dvs. chiar credeti ca asta e prioritatea nr. 1 a viitorului premier, oricare ar fi el? desi, oficial, numirile de la iicmer le-a facut premierul emil boc, e limpede cine a numit, de fapt, conducerea iicmer. si atunci? cine si cum sa-l convinga pe dl basescu sa schimbe conducerea iicmer? ce interes ar avea dl basescu sa schimbe conducerea de acolo?

  vorbe, @lucid. cum am zis: frustrari, pripeli, adicatelea pielea ursului din padure.

 • Shadow

  @Doctor Mardrus

  Habar n-am daca vb sau nu araba. Mi-am amintit doar de ceva din copilarie legat de numele lui. E grav? Stiti cumva cui trebuie sa-i multumesc pt “splendida traducere” in locul “tovarasului”? Ca eu nu stiu.

  Hoho lucidul vb de “glande”. Eu stiu o mare “glanda” care si-a “oferit” din “puterea functiei sale” doua “cascioare”(una bucata vila de la rapps cumparata la “pret tramvai” daruita tare ilegal fetitei cele mari si vandute ulterior cu un milion de euroi si un apartamentel de 300 mp tot cu pret de “dumping” fata de pretul pietei).

  Si ca intamplare adevarata aceasi “glanda” fiind el si borfas pe vremea comunistilor a declarat ca el avea dupa revolutie “milionul de dolari” facyt din “buf” ca doar nu din alte “competente manageriale”. Ii drept ca probabil “furatul” de la comunisti suna azi a adevarata “dizidenta”.

  Vai ce “minima moralia” zau.

  Ciolaniada ICMER si prin ricoseu la ICR. A fost. S-a intamplat pe vremea in care “maxima moralia” era in “floare”. Pana una alta “amarnicul nou” guvern nici la putere nu ajunse dar “pramatiile” de la icmer viteji ca niste zmei se pregatesc de asediu. Binenteles ca si aliatii lor de la ICR. Drobul de sare si “scaunul perpetuu”.

  Pana la urma adevarata moralia pe care “oamenii de bun simtz” se fac ca nu observa mai numeste niscaiva clienti politici ai deja suspendatului guvern mru. Ceva hotarari de guvern “rapide” nu ar fi nici ele de “refuzat”. Totul “moral” impachetat in “cliseul democratiei alor nostri”.

 • napocitaniu

  @dom’ tudoran,

  nu’i nici bai ca am devenit atit de “subtil” incit ma pierd eu insumi pe drum.

  de fapt, tot ce doream sa zic e ca prea se chinuie multzi sa mi’l faca din nou “simpaticutz” pe diktorele duduchii.

  pentru ca adusesem vorba despre “fimeile lui”, iata ca si “doamna capitan culcer” urmeaza sa fie inlocuita cu un caprar “pe linie”.

  violentza legitima, nu?

 • napocitaniu

  chestia cu “simpaticutzu” se refera la asta

 • lucid

  @Doctor Mardrus: eu tzin minte povestea cu “tragatorile” care asigurau entuziasmul antibolsevic al pifanului roman. Nici vorba de ce spunetzi de Magda, e ca la Radio Erevan: nu in 44 ci in iunie 40, nu la Iasi ci la Costiujeni unde doctorul Mihai Isanos era directorul celui mai mare asezamant psihiatric din Basarabia si a trebuit sa se evacueze sub delicat spus injonctziunile anumitor inca cetatzeni romani mai recentzi. Vedetzi ca fata lui Camilar si a Magdei, Elisabeta, o distinsa profesoara de franceza, a publicat recent o frumoasa carte de amintiri.
  D T: adevarata batalie se da acum pe lichidarea timidelor semne de reforma in invatzamant si restauratzia brutala a sistemului corupt al mediocritatzilor si gashtilor pus la punct cu atata truda de sinistrul pentru viitorul Romaniei cuplu marga-andronescu. I-auzi ia: revizuirea crieriilor de promovare in universitatzi tzinand cont de REALITATZILE ROMANESTI. Ca trebuie sa revina la butoane toata pegra nu numai a “privatelor” dar si a sorbonicilor judetzene care nici in Burkina Fasso nu ar fi obtzinut acreditarea. E pe viatza si pe moarte, moartea viitorului Romaniei.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  asa o fi, ca prea o spuneti cu foc….
  eu, unul, raman la opinia ca romania a cam fost deja omorata. si nu doar de cei pe care nu-i simpatizati dvs.; a fost omorata si de cei pe care-i simpatizati dvs.

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  1. da, nici o violenta nu e legitima;
  2. rodica culcer a plecat de mult. inainte de a fi victima altora, a fost victima propriei decizii de a juca pe fata intr-o echipa politica.
  3. se pare ca acest tobogan nu are sfarsit…

 • InimaRea

  napocitaniu: Doua “note” la Lucaci: SNPA si consul general la Los Angeles. Deja, e traditie cu mustati la DEI (fi’nca -- n’asa? -- si madam Culcer, cu mustata subtiiire da’ tepoasa foc!)

 • InimaRea

  Eu sint ursul din padure si tremura pielea pe mine c-a inceput defrisarea -- ma cauta astia sa ma despoaie. N-am nadejde ca le cade mina pina sa taie tot fiindca nu mai are cin’ le da peste mina. Nici c-ar ocroti cineva padurea acu’ cind salvatorii de altadata se-ascund printre tapinarii de azi.
  Dar mai am ragaz birocratic. Guvernele nu se schimba cum caii la posta, e cu dichis, dureaza. Asta enerveaza, stiu, dar asa-mi mai trag si eu sufletul ca m-asteapta vinatoare nemiloasa, nu se lasa astia pina nu-mi pun pielea-n bat. Doar asta urmaresc de la bun inceput, de-aia se si schimba-ntre ei -- de nervi ca n-au reusit sa-mi vina de hac. Cind aud alt goarna, stiu -- o sa-mi fie si mai greu, or sa-nainteze si mai adinc. Daca nu m-au dovedit pin’acu’ e fi’n’ca n-au gonaci de soi, nici ogari adevarati -- to’cu ciini politisti umbla. Or, aia-s de lupta, nu de vinatoare. Asa ca se mai lupta-ntre ei, pina sa piarda urma si sa-mi mai vin si eu in fire.
  Cum-necum, m-au inconjurat. Chestia e ca fiecare haita ataca din alta directie; rastimp, celelalte “ma protejeaza” -- nu cumva s-ajunga haita activa prima la pielea de urs. Acu’, vaz ca se cam strinse cercu’ -- parca-s mai multi ca al’dat’, si nu stiu de unde, ca doar n-or fi primit intariri din alte locuri! Unde s-or fi mintuit si paduri si ursi, de-au ramas someri haitasii?
  Ma-ntreb ce-oi face pina chiar ajung astia -- ori altii ca ei, nu importa! -- la mine. Imi dau duhu’ sa-si ia -- dracu’! -- pielea aia, sa scap si eu de prigoana; ori nu le-a dau nici d’al dracu’, ma retrag in pestera? Ce’a face atunci, ar narui pestera -- sa caute aur, chipurile?
  Nu-ntreb c-as fi curios, va dati seama. Nu-i decit pielea mea in joc. La citu-i de vinata ai zice c-a’ fi la mare pret da’ nu cred. Parca vad c-o pune unu’ pe jos, sa-i fie moale cind picoteste el la flacara de conifera.
  Intreb ca nu-mi ies mie niste calcule. Ale mele-s ca ursul moare ultimul, odata cu padurea, pestera, Pamintul. Atunci, ori is astia sinucigasi, ori au ei alte socoteli.
  Mde…

 • @lucid
  Referitor la ticaloasa atitudine a lui Sadoveanu (dar si a lui Calinescu) privind respingerea donatiei lucrarilor lui Brancusi aflate in atelierul din Impasse Ronsin, am gasit cateva date in link-ul de mai jos. : http://www.gorjeanul.ro/realitatea-gorjeana/brancusi-reabilitat-de-academia-romana-dupa-60-de-ani-de-la-aprecierea-retrograd

  Despre rusinosul oportunism al celor doi (Sadoveanu si Calinescu) am citit niste evocari imediat dupa “evenimente”. Din pacate, nu mai gasesc textele cu pricina si nici internetul nu ma ajuta prea mult. Vreau insa sa subliniez ca, venind din partea celor doi magnifici -- si nu doar de la un proletcultist oarecare, efectul respingerii ofensatoare (si, pan’ la urma, atat de paguboase pentru statul roman) a lui Brancusi a fost cu atat mai demoralizator pentru artistii plastici care erau fortati atunci sa se dezica de “arta burgheza” si sa adere la “realismul socialist” -- pierzand astfel pasul cu tendintele occidentale (unii chiar mai mult decat atat!), fapt resimtit pana-n ziua de azi!

  @napocitaniu
  Ca sa vezi, dom’le, ce ditamai santajul: dna capitan (colonel?) Culcer a fost scoasa la pensie fiindca i-au pus uselistii un poinçon in coaste, si nu, nicidecum din cauza legii pedeliste care-i cerea sa se pensioneze chiar inainte de a i se fi aratat poinçon-ul! Curat santaj, s-o oblige ei pe dna R.C. sa respecte legea sustinuta si promulgata chiar de cel care a trimis-o la sefia Stirilor! In plus, ce sa vezi?!, mai vor USL-istii astia si inlocuirea pupilei devotate a dnei Culcer, Anca Lazarescu, (stie seful ICR-ului la ce ma refer!), cu versatilul Claudiu Lucaci, un tip cu dosu’n doua luntrii, fiindca, nu-i asa?, omul nostru si/sau omul lor din Havana, (pardon, din LA!), care a fost bine merci si sub dl Nastase, de la PSD, si sub dna Ridzi, de la PDL (pana i s-a infundat dnei Ridzi!).

  @Doctor Mardrus
  Adica, in povestirile arabe, E.C. a fost un “traduttore, traditore” la patrat, via l’Hexagone? Ba, daca mai citesc o data bine ce ati scris, nici macar atat, ci doar un fel semnatar (agreat de regim!) al unei traduceri realizate de un negrisor (neagreat de regim?) dupa o exceptionala traducere din araba in franceza a celor “O mie si una de nopti”?!
  Wikipedia ne spune ca Eusebiu Camilar a tradus nu numai din araba, ci si din rusa, din chineza, din greaca veche, din sanscrita, din latina… Uau!! Ori a tradus, de fiecare data, ca din araba? Fiindca tot wikipedia ne spune ca studiile lui Camilar n-au mers mai departe de liceu. Ca sa vezi ce a facut comunismul din el: un poliglot -- prin revelatii multiple! -, cum nu s-a mai vazut!!

  @lucid # 31
  “Impartial, ca tot romanu’ “, cum ne-ati obisnuit!!! Scandalul “Spiru Haret”, cu diplomele ilegale blocate de Ecaterina Adronescu si “rezolvate” de Funeriu, la interventia lui TB, va spune ceva? Desfiintarea scolilor din mediul rural (dotat, la schimb, cu piscine) -- tot nimic? Sau asta numiti dvs. “reforma”? Dar despre filialele fara numar ale universitatilor private, risipite prin toate oraselele patriei sub ministeriatul lui Funeriu nu aveti nimic de zis? (Nu-i vorba, ca “sistemul” ciupercilor de la “private” n-a inceput odata cu Funeriu, dar a luat amploare sub el.). Cat despre “sistemul corupt al mediocritatzilor si gashtilor pus la punct cu atata truda” sper ca o includeti si pe dna lector universitar Elena Udrea in el, nu o lasati tocmai pe dumneaei fara coledzi, desi nu si-a cumparat inca un MBA de la “PRESTON UNIVERSITY” (LOL!), precum colegul de partid Stelian Fuia! Nu ca “Standford”-ul ar fi altceva, dar daca tot ne minunam de una, cum sa n-o fi vazut si pe celalata? Or, una-i reforma si alta-i hotie, dupa cum vin textele din Modrogan?
  Zau, nu inteleg cum pot coexista in dvs. un erudit de o mare subtilitate (uneori) cu un agitator politic care vantura clisee de-o speta atat de joasa! Parca ati fi cand dr. Jekyll, cand Mr. Hyde.

  @Florin Iaru
  Daca dna Andreea Pora e precum ziceti -- genul ce-i in gusa si-n capusa -- , tant pis pentru jurnalista care s-a vrut a fi! Ati vazut, cred, ce-a facut din “Revisa 22” si cum “a reusit” sa talibanizeze basismul! Poor her: o gusa cam mare, la o capusa cam mica!

 • Şerban Foarţă

  Pentru domnii Shadow & Lucid

  În proporţie de 80%, aveţi dreptate: m-am grăbit!
  Trebuia, în loc de Camilar, să fi scris V.M. GALAN, de pildă…
  Cât despre, vai, “Ceahlăul prozei” noastre, sunt de părerea domnului Lucid.
  Îmi pare, sincer, foarte rău.

  P.S.
  Dar, dacă aveţi o foarte bună, totuşi, opinie despre Îndeusebiu Camilar, nu e şi prostituarea lui la fel de jalnică şi scandaloasă?!

 • Tatillon

  @Lucid & Shadow::
  Magda Isanos trece pe “tarimul fara vifor”, cum ar fi spus Marchizul de
  Sad-Oveanu, in 17 noiembrie 1944,la Bucuresti… doua luni dupa trecerea prin zona a Ostasului Sovietic Siluitor.

 • lucid

  Maestre Foartza, “norocul” lui Camilar este ca a murit devreme. Am trecut in revista memoriei operili literare care mi-au chinuit primii ani de scoala: asa e, “Baragan”, “La cea mai inalta tensiune”, “Cetatea de foc”. Am avut mare noroc ca Petru Dumitriu a fugit la mijlocul anului scolar tocmai cand ajunsesem sa “studiem” a sa “Vanatoare de lupi”. Pentru asta plus “Drum fara pulbere” P D nu a fost iertat de emigratzie, pe buna dreptate, caci banalul “capul plecat…” nu e explicatzie. La poezie m-au intoxicat “Cantec de dragoste pentru Tzara Sovietelor” & “Tzie-tzi vorbesc, America!” -- dar M B s-a “reabilitat” ulterior macar prin BPT-ista Antologie de dragoste, “Surasul Hiroshimei” -- punem la “reabilitare” desigur “Hanibal”-ul, desi 50% din succes era shoparlesc. Era si “1907” tocmai aparut, “pe linie”, dar gheara martzisoreasca era pecete de arta adevarata in aproape toate poeziile. In fond, erau si ei oameni si voiau sa traiasca bine -- ceea ce nu prea e de iertat in acea perioada cand puteau sa se multzumeasca sa supravietzuiasca. Dar e de intzeles, e omenesc. Si azi ii intzeleg pe scriptorii care se cantoneaza in “rapa” latrinelor teveu caci tipariturile nu li le cumpara nimeni. Vorba ferentarezului: trebuie sa traiesc si io, manca-tzi-as!

 • mihai rogobete

  @lucid: Referitor la ce se televizeşte şi tipăreşte, cred că Protecţia consumatorului vine din cea a informatorului, de pe vremuri.

 • Daca_nu_nu

  Aaaaa… „Ţie-ţi”… „Ţie-ţi vorbesc, Americă!”
  Am înţeles.
  Scuze.

 • Bufteleaza

  @ Dorin Tudoran

  Mult stimate și iubite d-le Tudoran,

  Intenționam să pun comentariul acesta sub postarea d-vs de 1 aprilie întîrziat aia cu mesajul din Australia însă nu l-am mai pus pentru că mi-era teamă că o să ziceți că e o glumă și o să rîdeți. Nu rîdeți că nu e de rîs pentru că dacă ați bănui cine vă poartă sîmbetele ați vrea ca în săptămînă să existe două dumineci și nici o sîmbătă. Încep cu zece întrebări și d-vs îmi răspundeți dacă vreți și, hi,hi,hi, dacă puteți.

  Unu. Vă mai scrie d-l Goe? Dacă nu vă mai scrie nu stați prea liniștit pentru că vă cîntă prin alte părți dintre care unele foarte sensibile.
  Doi. Știu că d-l Goe vă e antipatic însă a descoperit ceva interesant despre prietenul d-vs ghiocel care a candidat în 2000 pentru postul de primar de pe corabia lui Goe și a luat 94 de voturi din 7076. Lozinca scrisă pe afișul electoral al catindatului Uniunii Forțelor de Dreapta era “Bani pentru Arca lui Goe” însă alegătorii de pe acolo sînt atenți cui dau banul pe mînă. Dați o privire aici -- http://www.roaep.ro/alegeri/judete/00loc/00loc.php?judet=Olt&jud=30&aleg=1&den_aleg=Primar
  Trei. V-a trecut vreodată prin cap că d-l Goe poate fi o doamnă nu un domn?
  Patru. Dacă v-a trecut prin cap gîndul ăsta vă amintiți dacă ați primit de la D-l Goe un mesaj care spunea “Coane Dorine, tu ești sinuciderea mea.” ?
  Cinci. Dacă ați primit acel mesaj credeți că e bine să vă jucați cu sinucigașii? Dacă sînt ucigașe?
  Șase. V-a spus cineva pînă acum că d-na Goe a fost concubina lui Felix? Nu Felix-Voiculescu. Felix ăla mare și cunoscut ca “înalt lucrător internațional”?
  Șapte. De Traian Chebeleu ați auzit? Dacă ați auzit e bine pentru că se zice că el a ajutat-o pe D-na Goe să ajungă mare deși dînsa era mică și din Opoziție.
  Opt. V-a trecut prin cap că d-na Goe înainte de 1989 era DIE și după aia a devenit SIE? Ia gîndiți-vă că a mai fost o dată în Opoziție și iar a fost prețuită bine de ăia de la Putere. Cu chestia asta cum rămîne?
  Nouă. Știți de ce semnez eu “Bufteleaza” și cine are grădină mare între casa unui prieten al d-vs și căsoiul unui doctor și fost primar PRM la Buftea? Fiți corect și nu spuneți că am zis eu că D-na Goe.
  Zece. Să vă mai scriu dacă răspundeți măcar la trei întrebări din astea 10 sau să vă scrie direct D-na Goe ori poate Tony/Toni?

  Salutări ori nu?

 • Dorin Tudoran

  @Bufteleaza

  Sa o luam cu inceputul -- se spune “duminica”, nu “dumineca”. Mai ganditi-va si la “d-le”, “d-vs”, “d-na” si alte cateva mici neatentii de tastare. Intentionate, ca sa pareti, cumva, persoana care nu sunteti?

  Raspunsuri:

  1. Imi mai scrie. A ajuns, probabil, pe la mesajul numarul 200 de la 1 ianuarie pana azi. Sa ma cante unde-o vrea.

  2. Ca mai toate descoperirile unora si asta e stire veche. Fiecare cu … primaria lui.

  3. Imi trec multe prin cap, asta nu inseamna ca toate sunt certitudini.

  4. Nu, n-am primit un asemenea mesaj de la Dl Goe, dar din acest moment deveniti extrem de interesanta; sincer. Sunteti chiar Dna Goe? Daca nu, aveam dreptate sugerandu-i unei persoane ca este monitarizata bine (corespondenta electronica), indiferent ce adresa de e-mail foloseste…

  5. Va place sa umblati cu sperietoarea pe Internet.

  6. Deveniti si mai interesanta; sincer. Felix, inaltul lucrator international? Nu, n-am auzit. O fi prea inalt pentru mine.

  7. Da, am auzit de dl Traian Chebeleu. Probabil ca a ajutat multa lume mica sa devina mai marisoara. Daca a ajutat si pitici din Opozitie sa mai creasca zece centimetri, cinste lui. Faptele bune trebuie laudate, nu criticate.

  8. Doamna, prea sunteti interesanta, zau asa! Daca aveti acces la asemenea secrete, nu la privat lucrati; zau. Lupta intre servicii prea speciale nu ma intereseaza. Mancati-va pana nu mai ramane nimic din diumneavoastra, poate asa mai apare ceva aer respirabil.

  9. Nu stiu exact cati prieteni ai mei au case la Buftea, dar dumneavoastra prea va “invecinati” cu multi; zau. Oricum, dna Goe (dl Goe) nu e prietena mea; parca asta spuneti si dumneavoastra, nu?

  10. Cum vedeti, am putut sa va raspund la intreg chestionaul, asta nu trebuie sa va incurajeze sa-mi mai puneti si alte intrebari de felul acesta. O alternativa ar fi sa le inghititi, pe urma vedeti cum va descurcati cu digestia si esapamentul.

  Salutari? Nu, nu e nevoie…

 • InimaRea

  De pe Google: Eusebiu Camilar (n. 7 octombrie 1910, satul Udești, județul Suceava -- d. 27 august 1965, București) a fost un scriitor și traducător român.
  Părinții săi au fost țăranii Ion și Natalia Camilar (născută Motrici). A urmat cursurile școlii primare din satul natal și apoi pe cele ale Liceului “Ștefan cel Mare” din Suceava. A debutat în 1929, cu versuri în “Moldova literară”, revista Societății Literare “Tinerimea” din Mihăileni. A fost căsătorit cu poeta Magda Isanos (1915-1944).
  Past-ez asta fiindca parte a publicului de pe blog a fost sedus de birfa literara marca @lucid. Am gustat si eu -- mai ales in tinerete -- deliciile birfei literare. Am facut o facultate de birfe literare, unde nu datele oficiale atestau cunoasterea ci poncifele, apocrifele, zvonurile si -- mai ales si-nainte de toate -- birfele. Puteai spune “divinul critic” cu gura plina dar, daca nu stiai episodul bibliotecii (de unde “divinul” cic-ar fi aparut nud, pentru a-si seduce juna vizitatoare cu fizicu-i atletic) nu erai filolog, erai alt-ceva. (Un bun colportor de birfe literare era Cezar Tabarcea, fie iertat!)
  Cineva s-a gindit sa stringa “O sama de cuvinte”, spre alimentarea curiozitatii omenesti -- deci, stiintifica -- a multora avizi de cunoasterea vietii si nu a operei. Este un gen literar adresat celor cu veleitati de biografi, nu de critici literari, cu-atit mai putin de teoreticieni ai literaturii. La fel de onorabili ca oricare alti (re)producatori de vesti literare, mai dihai daca recunoastem ca nu poetii, prozatorii, dramaturgii au inceput literatura romana ci cronicarii -- bietii… Pe drept cuvint putem sustine -- cu mindrie patriotica, de ce nu? -- ca istoria literaturii romane este o continua birfa, cu cit mai putin credibila -- cu-atit mai picanta, si mai cunoscuta, desigur.
  De fapt, ne-am putea intreba daca avem “noi” o literatura ori sintem victimele (parsive-n felul lor) ale imposturii literare. Plagiatul si munca la negru -- in slujba vreunui “consacrat” -- sint, de-acum, branduri ale “marii literaturi”, indeobste ingropate in manuale scolare. Nu cumva literatura romana -- cel putin in varianta “o istorie sincera a” -- incepe abia cu noi, daca nu cumva nici n-a inceput dar va cu nou-nascutii Revolutiei, nemaculati de dureroasa si ireversibila eczema a propagandei bolsevice? Careia putini -- bob numarat -- i-au scapat, miraculos de-a dreptul (cum infatigabilul @lucid, bunaoara). Dar chiar i-au scapat?
  Putem afla prin analogie. Punem cazuri mult mai putin celebre, Sadoveanu -- de pilda. Era “Ceahlau” inainte de 23 August 1944. Ce-a facut mizerabilul? Ce ne-a putut face? Dupa o viata literara -- in care ne-a amagit cu Fratii Jderi si-alte subproductii siropos-istorice -- ne trinteste cinic Mitrea Cocor. In exact acelasi timp in care ignora -- ca mai toata lumea de pina la el si de dupa el, o buna bucata de vreme -- valoarea mostenirii lui Brincusi. Nici azi nu stim ce anume l-a impiedicat sa lupte pentru demolarea ansamblului arhitectonic de la Tirgu Jiu. Poate ca nici nu stia de el, alta explicatie nu poate exista. Ori poate dar nesemnificativa -- era tara sub rusi, orice miscare “putea fi interpretata”, fiindca “se interpreta” in draci, atunci!
  Aveam un lector evreu, de Teoria literaturii -- Savin Bratu, locuia la Casata, care l-a si-ngropat la Cutremur -- la care-am pipait prima oara Istoria literaturii romane de la origini. Mi-a spus: Voi (romanii, adica) nici n-aveti nevoie de noi, jidanii -- cum nici de rusi ori turci n-ati avut. Voi va distrugeti singuri mai bine decit am reusi noi ori altii.
  O vorba, acolo dar am aflat -- apoi -- ca-n “obsedantul deceniu” venea in uniforma la facultate, si trintea pistolul pe masa, la catedra unde era asistent. Desi mai erau pe-acolo Vitner, Iosifescu, Cazimir -- dar citi nu erau?
  Birfa asta mi-a amintit vorba aceea si i-a-ntarit intelesul: Savin Bratu ii stia bine pe romani, ii cerceta cu interes pe cit de profesional, pe-atit de stiintific. Dar cu simpatie, domnule -- macar in anii sai din urma. Ceea ce la romanasii nostri n-ai sa vezi! Ei or sa moara ca Ion Oproiu, invatator din Buzesti-Olt (strabunicul matern al fiica-mi) dracuindu-si urmasii” A d’acu’-a d’acu’-ad’acu’…
  Pin-atunci, isi fac mina cu inaintasii. Vorba lui Bacovia: Prapad inapoi si-nainte…

 • mihai rogobete

  Zicere de învăţăminte : Ponta să se dumitrească !

 • @mihail rogobete

  Eu cred ca Ponta s-ar fi dumitrit deja si inca s-ar mai dumitri, dar nu prea are cum.

  Dumitri-s-ar la baroni,
  dar baronii-s farmazoni.

  N-au idee de Bergsos,
  nici d’Emily Dickinson!

  Ei au numa un blazon
  si -- cum altfel? -, corazon
  Iar, de douaj’ d-ani, RAISON!
  Fiin’ca nu-i vezi la PRISON!

 • Errata: BERGSON, desigur.
  si mihai rogobete, nu “mihail” (cu scuzele de rigoare)

 • Daca_nu_nu

  @) Mihai Rogobete # 45
  Korrekt! Dumitri-i-s-ar dumitreasa!!!

 • lucid

  Ultimele evolutzii la “topic” -- sa-i zic frustrare, sau pripeala?
  Privata rect-oare nominalizata la “educatzie” a furnizat azi si mai multa “munitzie” prin declaratziile sale cum ca “profesorul” care a invitat-o la StanDford era Robert Deutsch -- vezi:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12182154-cine-este-robert-deutsch-profesorul-coordonator-stagiului-formare-profesionala-efectuat-corina-dumitrescu-sua.htm
  -- ia cautatzi cine era seful studentzilor romani din marele urs(s) cand a terminat Lomonosov-ul R D --
  si ca “Victor Ponta si-a inceput cariera didactica la universitatea noastra”. Incredibila increngatura de interese care demonstreaza inca o data cu ce mafie avem de-a face. Iar “marturisirea” legata de Ponta miroase usor a santaj -- pun pariu ca desemnatul a priceput si o va pastra caci, nu-i asa, nu e de capul lui.
  O mica lista cu “cadrele didactice” ce au trecut pe la “privata” rector-izata de C D:
  Titus Corlatzean, Elena Udrea (mai modesta, madam Cocos e doar lectuniv pe cand Corlatzean e confuniv), Rodica “Sanda” Stanoiu, Petru Filip, Catalin Croitoru, Cristian Diaconescu (surpriza! un om decent chiar si in UNPR), Dan Mihalache (consilierul de nadejde al lui Crin Antonescu) si -- last but not least -- Victor Ponta.
  Si pour la bonne bouche cucoana a declarat ca ea a fost scoasa din postura de parte in procesul de plagiat ramanand acuzat doar co-plagiatorul -- adica barbat-su -- senatorele Cristian Dumitrescu -- cu care semnase cartea furata. Atata tupeu nerusinat nu poate veni decat din fortza mafiei care o sustzine. Urmeaza un razboi crancen daca oamenii corectzi din sistemul universitar vor sa-si mai poata privi in ochi studentzii.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Inteleg -- este pentru prima oara cand se vede o “teribila increngatura de interse”! Premiera mare; mare de tot!
  Increngatura “intereselor Cocos” nu era nici clara, deci, nici terbila, banuiesc.

  Intr-adevar, dna recomandata pentru acest post ministerial se dovedeste un izvor de mari nedumeriri. Consolarea ramane ca EBA a devenit euro-parlamentara in mod cu totul meritat si in lipsa totala a vreunei “increngaturi teribile de interese”.

  La ce asistam — in mod cu totul previzibil — este cum un bordel (doar politic, fireste) protesteaza impotriva unei case de toleranta (politic, fireste) de pe trotuarul de vizavi acuzand-o ca nu este manastire.

  @lucid — daca ati fi pus 2% din energia consumata azi in discutarea curvasariei politice din ultimii 8 ani, azi ati fi fost nu doar lucid, dar si mult mai credibil.

  Razboi crancen exista (a existat si inainte si va exista si dupa aceste momente), dar nu neaparat intre “oameni de bine” si “oameni de rau”, ci intre oameni cam la fel de tentati de gesturi rele si cam la fel de timizi in a face gesturi bune…

  NUmarul oamenilor de bine s-a cam subtiat asemanator clasei de mijloc --de la burghezie am ajuns la “Burghezica”…

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid
  Ăilalţii ştim că n-au dezvorţat…
  Poate ăştia dezvorţează.
  Ca-n bancul ala:

  Piranda cu Pirandelo la divorţ.
  Judecătorul:
  -- Spune, Pirando, de ce vrei să divorţezi…
  -- Să trăiţi, domn Judecător, da Pirandelo nu-i de rangu meu…
  Judecătorul:
  -- Dar tu, Pirandelo, de ce vrei să divorţezi?
  -- Apoi, ce, domn judecător, Piranda-i de ranga mea???????????……….

 • InimaBuuuna

  @InimaRea
  Treaba cu Macrisul de SADoveanu venind impistolat la cursurile tinute in Fabrica de Scriitori Kiselevi nu o hi oare ceva precum o legenda urbana? Nici pe Paul Goma, nici pe Gheorghe Gricurcu, exclusi din respectiva intreprindere cu mare tambalau iudeologic, nu i-am auzit narativizand-o. Acelasi lucru l-am auzit pus in carca lui Alexandru Jar, infelicele sot al Goldei/Olgai Bancic,tipesa careia, conform altei legende, “ilegalistice”, Hitlerasii i-ar fi taiat grumazul cu toporul. Alexandru Jar, da, pseudonimindu-se de la un termen slav, asemeni cosingeanului sau Roman Kacew, ALSO KNOWN AS Emile Ajar si/sau Romain Gary, dublul goncourtizat.
  AS FOR Savin Bratu, evreu crestinat si nas de cununie al lui Dan C.Mihailescu, si-a mai spalat din pacatele jdanoviene ale tineretii, daca nu cu monografia dedicata Entitatii Sadoveniene, macar cu: DE LA SAINTE-BEUVE LA NOUA CRITICA. Orisicatusi.

 • Dorin Tudoran

  @InimaBuuuuuna

  Savin Bratu a fost un profesor foarte bun.
  Singurul lucru cert despre Sadoveanu si Scoala de literatura este mesajul scurt si succint adresat (pe langa mesajul “de protocol) “tractoristilor selctionati”. Suna cam asa; “Din aceasta scoala va iesi scriitor cine a intrat in ea scriitor”. Sadoveanu stia bine cum e cum “producerea de scriitori” la chemarea Partidului…

 • DeLa

  propagandistu’ lucid sapa arheometric dupa potcoave de cai decedaţi, cu voie de la partid si straluminat ne povesteste de o increngatura.

  Realitatea ne zice altceva (madam Dumitrescu s-a inselat):

  <>

  http://www.realitatea.net/ponta-despre-corina-dumitrescu-doamna-este-in-eroare_939671.html

 • DeLa

  s-a evaporat citatul, iata-l:

  Victor Ponta a declarat pentru gandul.info că “doamna este în eroare”.

  Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, premierul desemnat a absolvit Facultatea de Drept, în cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1995, iar un an mai târziu şi-a început “activitatea academică” la Catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane, unde a fost pe rând preparator universitar (1996 -1998), lector universitar (martie 2007) şi conferenţiar universitar (octombrie 2002).

 • Corneliu Ibrahim Tutor

  @Toate, Toti + Lucid
  Robert Deutsch, Robert Deutsch: nemtii nu au avut nicio indoiala ca-i german gagiul,tunarul, teparul actual, dupa cum nici germanii nu s-au indoit ca e neamt got-begot doiciul respectiv.Nici rusii putinieni nu pretind ca Bernie Madoff nu e de-al lor. Caracatitele sint, mda, intra- si transfrontaliere.

 • lucid

  D T: gura aurita cu EBA. Ponta tocmai a declarat ca “doamna C D se insala: eu mi-am inceput cariera universitara la “Romano-Americana”, nu la “Dimitrie Cantemir””. Deci coleg nu cu madam Cocos ci cu….EBA. Quel bordel!
  Si btw, eu imi consum ceva energie cu bararea accesului acestei mafiote la minister pentru ca sunt direct afectat, ipochimena vrand sa arunce in aer tot sistemul de evaluari pe criterii europene -- imperfect, dar totusi un mare pas inainte -- ca sa inceapa din nou praduirea banilor de catre sorbonicile judetzene, “privatele” si impostorii mult-majoritari profuniv-i si confuniv-i ai rrrrominichii. Doar o timida categorisire facuta de asociatzia ad-astra cuplata cu rezultatele ultimei competitzii de granturi unde evaluatorii au fost straini au aratat ca din cireada de peste 8.000 de profuniv-i si confuniv-i de acum doar cca 800 -- deci 10% au valoare de “intrebuintzare” dincolo de Curtici.
  Dar adevaratul subiect este dezastrul celor doua partide grecesti create de Papandrei si Karamanlis-i: 31-37% din voturi. Dezastrul lor este dezastrul Greciei si tare mi-e ca e molipsitor daca nu ne trezim la timp.

 • Daniel StPaul

  Pielea urso-camilarului (note pentru un curs scurt de tabacarie)

  Poate se vor mai aflind traitori unii carora nu li s-au inglbenit pina la ferfenitare- farimitare paginile volumelor din seria copertata in albastru azuriu a BPT. In seria asta a aparut un numar dedicat poeziei clasice chineze. Cred ca era in mare parte, daca nu in intregime, tradus de Eusebiu Camilar . Nu e cazul sa ne amagim ca era multa literatura chineza clasica la originea traducerii, ori ca aceasta din urma ne-ar ilumina in ce priveste prozodia, stilistica si metaforele obsedante ale poetilor clasici chinezi. Personal, la cetirea unora dintre talmaciri –cum e cea de mai jos, aleasa pentru o virtute oarecum erotico-bloggerista (adica a unei nemarturisite dorinti) -- as fi putut exclama: Molière a du génie et Christian était beau !

  Pavilionul de portelan

  Pavilionul verde,
  Înalt, de portelan,
  Lucea superb, departe,
  Pe lacul diafan.

  Ducea pâna la dânsul
  Un pod de jad, întins
  Ca blana unui tigru
  În pânda lui surprins.

  Acolo, în tacere,
  În serile târzii,
  Sedeau câtiva prieteni,
  În mantii aurii,

  Tacuti sedeau acolo,
  Prietenii acesti.
  Se înclinau spre masa,
  Când beau adânc din cesti.

  Graiau încet, arare,
  Profund, sopotitor,
  Sa nu trezeasca noaptea
  Cumva, cu glasul lor!

  Taceau apoi, pe gânduri,
  Prietenii acesti.
  Se înclinau spre masa,
  Când beau adânc, din cesti!

  Si se vedea-n adâncul
  Acela diafan,
  Rasfrânt, pavilionul
  Înalt, de portelan,

  Si se vedeau adese,
  Rasfrânti în limpezimi,
  Cum beau câtiva prieteni,
  Acolo-n adâncimi…

  Li Tai Pe

  (Traducere de Eusebiu Camilar)

  NB à propos de poezia de mai sus, Camilar (nu s-a spus niciodata, probabil din motive politice) o fi avut acces la volumul-ciclul Farforovy pavilion-Kitaiskie stihi a lui Gumiliov); uite-asa, “tabacaria” inspirata de traducator te poate duce , pe urmele de hirtie ale Pavilionului de portelan, pina la Ahmatova ori, de esti mai insistent, chiar pina la Das Lied von der Erde al lui Mahler … Oricum, se poate ajunge, cred, la un gen de povestiri eroice (o alta specialitate a lui Camilar)

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 57

  „…eu imi consum ceva energie cu bararea accesului acestei mafiote la minister pentru ca sunt direct afectat…”

  Stai liniştit, că nu dă nimic înapoi, doară nu-i de capul ei.
  No, vezi cum e? Vezi ce-nseamnă să nu te regăseşti în nişte criterii?
  Ce crezi că au simţit umaniştii când s-au pomenit cu o rubrică „brevet de invenţie” în fişa de evaluare? Şi, mai mult, ce crezi că au simţit când au trecut acolo volume de creaţie proprie (versuri, povestiri, romane etc.) şi le-au fost tăiate?! Dar traducerile? Ce crezi că am simţit când mi-a fost tăiat din fişă punctajul pentru traducerea fragmentului din Summa? Ţi se pare normal să fie tăiate punctajele care s-ar cuveni traducerilor ştiinţifice (cu studiu introductiv serios, cu note de specialitate, în fine, cu tot aparatul critic aferent)? Ţi se pare normal să nu se ia în considerare traducerile de specialitate? Sau traducerile literare?! Da, ştiu, s-a revenit asupra acestor chestiuni, după ce ne-am luptat şi noi pe viaţă şi pe moarte… Eşti direct afectat, spui. Te cred. Şi noi am fost!
  Sper, toruşi, s-o schimbe pe doamna cu pricina. Şi numai pentru faptul că planează asupra dumneaei atâtea suspiciuni. Aş fi preferat o numire fără nicio suspiciune. Eu de când tot spun că atunci când vor puşca CV-urile şi bazele de date va fi un tărăboi de numa-numa!!!…

 • Daca_nu_nu
 • lucid

  @Daca_nu-nu: Poftim, cum adica de-ai vostri? Individul asta este o nulitate manjita cu tot felul de afaceri “familiare” cu statul -- ia du-te pe site-ul romaniacurata la lista politicienilor cu afaceri de-astea, e la pozitzia 14 sau 16, si mai cauta declaratzia ipochimenului facuta cu spume la gura impotriva crimei comise impotriva tineretului tzarii la bacalaureatul din 2011. Si uite ce spune si Fumurescu:
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/saracul-psd-din-diaconescu-n-mang-american-biographical-institute-si-certificatelepremiile-pe-bani-multi-78353.html
  E din lac in putz, macar madama de la Cantemir avea o oarecare usurintza in practicarea limbajului de lemn, Mang asta e manga si cand vorbeste, ca de, inginerii politicieni sunt cacainii: au privire inteligenta dar nu se pot esprima.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Nu cunosc foarte bine “rezerva de cadre” a USL, dar am vazut “la lucru”, vreme de cateva “Cabinete Boc” nulitati Impresionante si manjite cu tot ce se poate manji un politician si inainte si dupa ce ajunge la putere. Spre linistirea spiritelor eu i-as sugera premierului desemnat sa faca o noua proponere pentru Educatie: un om din PD-L. Fiindca tara are nevoie de o anumita continuitate. M-as gandi, de-o pilda, la baiatul ala agramat de fu ministru la Interne. Deci, sa fie luat de pe izlaz (unde a-na-lfabetizeazacirezi si turme) si adus inapoi pe imash.

 • Sa inteleg, cumva, ca Dr. Jekyll and Mr. Hyde era(sic!) partizanul “doctrinei Baba” in educatie?

  http://www.gandul.info/politica/cine-este-catalin-baba-viitorul-ministru-al-educatiei-filiera-clujeana-9214084

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran
  Mi se pare amuzanta situatia: la fiecare “critica” a lui @lucid, dumneavoastra replicati prin 1. “dar aia din inainte erau si mai breji” sau 2. Inainte nu ati depus aceeasi energie in a critica ce era de criticat. Cred ca sunt probleme diferite, subiecte de discutie diferite. Tipul asta de dialog, impartind lumea intre ai nostri si ai vostri, nu prea duce departe. O greseala este o greseala, o propunere catastrofala este exact asta, o propunere catastrofala. Poti aborda acest subiect si, apoi, poti vedea si cum au fost analizate situatii similare in timpul guvernarii precedente.

 • Dorin Tudoran

  @ Ovidiu
  Spre deosebire de Dvs si @lucid, eu nu trag pentru nici o echipa

 • ovidiu

  @Dorin Tudoran
  🙂 Va inselati.

 • Eu am inteles ca noul ministru desemnat al Educatei, Mang, propune bacalaureatul diferentiat si reintroducerea consilierului de orientare profesionala in scoli. Oricum am privi, sunt doua solutii de bun-simt, perfect adecvate situatiei de astazi a invatamantului romanesc.

  http://covasna.einformatii.ro/stire/actualitate/6/33573/senatorul-ioan-mang:-bacalaureatul-diferentiat-ar-putea-fi-o-solutie-pentru-sistemul-autohton-de-invatamant/41/

 • lucid

  Restauratzie in fortza. Mang-afaua a declarat la palavrament ca vrea “revizuirea criteriilor de promovare in invatzamantul superior si ADAPTAREA LOR REALITATZILOR ROMANESTI ” (e copiat din maretzul program de guvernare pedeserist -- ca “liberalii” nu mai conteaza de mult -- pe care tot el l-a scris).

  UNICA referinta despre Mang-afa in ISI Web of Knowledge:
  A group signature scheme with revocation
  Author(s): Popescu, C (Popescu, C); Noje, D (Noje, D); Bede, B (Bede, B); Mang, I (Mang, I)
  Editor(s): Grgic, M; Grgic, S
  Source: PROCEEDINGS EC-VIP-MC 2003, VOLS 1 AND 2 Pages: 245-250 Published: 2003
  Times Cited: 1 (from Web of Science)

  Deci un amarat de Proceedings al unei obscure conferinte de la Zagreb in 2003. ATAT. Dupa criteriile ticalosului Funeriu, Mang-afaua nu putea primi nici PhD-ul, darmite “profuniv”.
  Asa ca prin “revizuire” isi poate pastra si el postul in care nu are ce sa caute. Amarata tzara, vesnic la portzile Orientului…

 • InimaRea

  Eu zis sa desfiintam -- dracu’! -- Politehnica, Medicina si Arhitectura, unde profesorii nu corespund nici pentru PHD. Nici Institutul de Fizica Atomica nu se simte prea bine, cred.
  Sigur bine -- dupa mintea @lucidului -- ar fi ca universitatile “adevarate” din lume sa ne aloce niste locuri, unde sa ne trimitem absolventii de liceu -- daca au luat bacul in UE (exceptind Ro).
  Problema cu indirjirea asta pentru indeplinirea criteriilor este magnifica ei absenta din preocuparea altora decit romanii pur singe. De pilda, Sarkozy a pierdut alegerile fiindca s-a suparat ca prea multi tineri francezi studiaza medicina in Ro (si fiindca Dacia se obraznicise fata de Peugeot). Astia votind cu Hollande, l-au pus pe dric pe Sarko.
  @lucid nu risca nimic birfind in stinga si-n stinga -- norocu’ lui!

 • Acuma, principiul “‘bon pour l’ Orient” se aplica in Romania si la criteriilor de evaluare academica, existand si reviste romanesti cotate ISI. E suficient sa organizezi o conferinta ad-hoc intr-un mare centru universitar din Ro, careia sa-i dai o asa-zisa anvergura internationala fiindca te-ai asigurat de participarea unor romani inserati in mediul academic occidental (care ti-au fost studenti si ti-au ramas cumva indatorati), a vreunui amic, cecetator din Republica Moldova, a altuia din Bulgaria si-a inca unui amic din Serbia ori Albania si… gata! Publici, apoi, materialele intr-o revista ISI romaneasca si… voila! -- castigi puncte de promovare funeriota!!

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Eh, asta e: @lucid “barfeste” tare de tot doar in stanga; in dreapta. totul pare din Academia Franceza.

  Recunosc ca studiile efectuate de dna Corin Dumitrescu in Statele Unite nu-mi par dintre cele mai impresionante, dar nici participarile domnisoarei Roberta Anastase la concursurile de Miss Univers si Miss Europa nu-mi par recomndari dintre cele mai solide pentru a conduce una dintre camerele Parlamentului, sau “Palavramentului” cum cu dreptate zice @lucid…

 • Dingo

  alde @lucid si-a gasit loc de joaca: nu il intereseaza dialogul (se simte obligat doar sa raspunda cand si cand amfitrionului DT), el ii da nainte cu propaganda.
  Chiar crede ca ar putea culege sufragii pe acest blog ? Nu este chiar asa de “pierdut” sa creada asa ceva. Si totusi ? Vrea sa fie “recunoscut”, vrea sa le inchida gura mai rafinatilor intelectuali care apar pe aici. A rosit ca o fata mare cand unii au dat semne ca stiu cate ceva din biografia-i.

  In rest, cum se stie: barfe de mahala, dubla masura, incrancenare, rigiditate, pupincurism desantat.

 • Dingo

  Domnule Tudoran, daca nu ati vizionat in direct cuvantarea ungureanului (la lansarea candidatilor PDL), ati ratat ceva rar …
  Nu, nu arata deloc a fi intelectual de anvergura, sunt doar vorbe. A culminat cu “fiti ungurenii mei!”.
  Robotic, ochii vraiste in toate partile, de ziceai ca e la vreun congres comunist daca nu national-socialist. Zero carisma, full de lozinci, nu stie ce inseamna zambetul. In schimb o mare calitate: minte cu o usurinta remarcabila.

 • Nea Melinte, Coropcarul

  @Lucid ET ALII EIUSDEM FARINAE INTELLECTUALIS
  Vrem-nu vrem, Nea Lucidule, iar ai pus deshtul pe rana universecumetriala. “Originalitatea democraturii romanesti”: cumetriala, cu trecut sexcurist si, gratie lui Robert Deutsch, multilateral expandabila.

 • Daca_nu_nu

  @) Dingo
  Nu cred că @ Lucid este un om rău… Cred, mai degrabă, că şi el, ca atâţia alţii pe măsura domniei sale, este victima eului. „Eu” aşa, „eu” pe dincolo. Îşi închipuie că reuşita lui este reţeta unică pentru succes, prin urmare e singura cale valabilă. Am întâlnit mulţi de-aceştia… Păcatul cel mare e acela că oamenii de felul acesta nu înţeleg -- căci nu pot înţelege -- faptul că NU suntem la fel. Nefiind la fel, criteriile devenirii noastre -- personale, profesionale, familiale etc. -- trebuie să fie diferite; cu alte cuvinte, de la om la om, de la caz la caz.
  Fiind domnia sa cercetător, eu nu i-am contestat niciodată meritele.
  Fiind eu profesor, ştiu foarte bine că un cercetător este fericit când înţelege unele lucruri pentru sine; iar dacă lucrurile înţelese de el pot fi aplicate şi pe-aiure, cercetătorul respectiv se cheamă că n-a trăit degeaba…
  Fiind eu profesor, ŞTIU foarte bine că nu sunt decât un ghid pe o traiectorie care NU e a mea şi-n care, prin urmare, e nu doar indecent, dar şi nepermis să mă amestec mai mult decât îmi permite satatutul de călăuzitor. Mie, de exemplu, poa să nu-mi placă un poet (să zicem). Cu toate acestea, studentul NU trebuie să ştie acest lucru. Datoria mea este să-l duc la text. Dacă-i place -- indiferent de ce cred / simt eu -- am câştigat! Dacă nu, am obligaţia să-l aştept pe următorul. Eu pot spune unui student de ce e mare / unic / important cutare scriitor (de exemplu). El are libertatea să mă creadă sau nu! Orice asalt din partea mea, orice pas dincolo de linia permisului este o intruziune în libertatea individului. E un păcat strigător la cer. Cu toate acestea, există profesori cari îndrăznesc, chiar dacă ştiu foarte bine ce şansă măruntă le stă alăture.
  Respect calitatea de cercetător a lui @ Lucid.
  Însă dacă ar fi să fiu dreaptă, mă văd nevoită să spun că locul domniei sale e în laborator, nu la catedră. Aşa cum dumnealui contestă dreptul unora de a se afla pe funcţii didactice, vai!, nici prin gând nu-i trece cât de uşor de contestat e dreptul domniei sale de-a sta la catedră.
  E -- da! -- un bun cititor de literatură, un consumator de artă pe care orice artist şi l-ar dori de prieten. Dar, vai!, ce păcat că numai pentru sine…

 • Dingo

  @Daca_nu_nu,
  lucid se crede buricul universului, jigneste anapoda pe cei de “dincolo” (preluand fidel tot ce scorneste diversiunea de stat basista, adaugandu-i accente personale), uitand complet sa-si infiga ghearele si-n nulitatile din gradina portocalie.
  Este plin de el, se crede mult deasupra rrromanicchhhiiiii (cum infantil vorbeste), nu uita sa se impauneze cu locurile vizitate in interes de job. Este oripilat cum de nu s-a gasit vreo autoritate (terrena sau galactica) sa-l puna sef peste tot ce misca (cercetare, invatamant -- desi nu cred ca are vreo legatura cu pedagogia, minister etc). El se pricepe la toa(n)te ! Da, a citit, citeste. Dar nu da semne de a fi “uitat tot”, in favoarea sitei… A ramas doar …informatie.

  Este ridicol. Si cred ca este si multa rautate in el. Dar nu se sinchiseste. Prelucreaza febril orice informatie, ca sa mai poata arunca oleaca de venin. Noi reactionam, lui nu-i pasa. Trece mai departe. Precum Boc, precum Udrea, precum Basescu.

  Stiu, multa energie consumata-n vant. Desi nu ma afecteaza direct/deloc, sper sa se miste ceva in sens pozitiv prin Romania, altfel … ne pomenim cu clonele clonelor, sau cu alde PPDD.

  Si da, asa e, ar trebui sa primeze deschiderea ochilor, furnizarea instrumentelor necesare, si nu interventia brutala, rânjita, scrâsnita … Dar cum ziceam, nu cred ca are vreo legatura cu pedagogia or profesoratul.

 • lucid

  @Daca_nu_nu: hai sa ne lamurim. Eu nu cer decat ca la carma SCOLII sa fie cineva care -- practicand profesoratul -- o MAGISTRATURA, cum bine stii -- sa fi dovedit ca poate fi numit de elevii-studentzii sai MAGISTER. Stii ca in parlamentul interbelic erau doi Profesori-Magistri emblematici: Iorga si Gh. Bratianu. Ai auzit ca ei sa fi vandut prin firmele familiei Remingtoane si indigo-uri instititziilor statului, precum Mang-afaua asta calculatoare? Sau Spiru Haret, pe scaunul caruia va sta Mang-afaua, un adevarat scientist dovedit la Paris -- are o stea cu numele sau in hartzile astronomice -- pe cand oradeanul din gascha celebrei familii Maghiar nu indeplineste nici macar baremul european de PhD si -- evident -- vrea sa adapteze criteriile lui Funeriu -- deja la limita de jos a celor europene -- la “realitatzili” rrrrominichii. Ma bucur ca suntem din ce in ce mai multzi care suntem hotaratzi sa ne impotrivim restauratziei imposturii si mediocritatzii de dinainte de perioada Miclea-Funeriu:
  http://www.gandul.info/news/cinci-dintre-cele-mai-mari-institutii-de-invatamant-superior-vor-sa-creeze-o-asociatie-a-universitatilor-de-elita-din-romania-nu-trebuie-sa-ne-indreptam-spre-mediocritate-9596410
  Si ceva despre voi, “humanistii”: e greu sa recunoastetzi, mai ales cei ca matale care esti totusi printre cele mai bune produse ale generatziei “de mijloc”, ca valoarea voastra de “piatza” intelectuala se opreste la Curtici. Asta trebuie sa-tzi dea de gandit. Daca ajungi la Paris, itzi recomand sa te duci pe Rive Gauche -- Boulevard Saint-Michel (Boul Saint-Mich cum zice parizianul) si sa intri in librariile -- sunt cateva locatzii -- Gibert Jeune. Nu-tzi mai spun de rafturile literaturilor din Europa de Est unde e plin de Kadare sau Kundera si unde dai cu tunu’ sa gasesti un roman (Cioran si Eliade sunt la alte “rafturi’), dar nici la istorie-filosofie-sociologie et co nu am vazut in ultimii 4-5 ani decat DOUA cartzi de autori romani: o carte despre doctrina politica a lui Chateaubriand -- teza de doctorat a unui tanar si una despre filosofia artei bizantine -- o doamna, absolventa de filosofie la Bucuresti, nici ei nu-i mai retzin numele. E jalnic, dara ata e. De “piatza” ideilor anglo-saxona sau germana nici nu mai vorbesc.
  Diferentza dintre noi si voi este ca noi, inca de pe vremea lui Hulubei, nu putem exista decat in competitzie internatzionala, nu exista stiintza “natzionala”, pe cand voi luatzi de alibi de fiecare data “specificul local” al studiilor, lipsa accesului la documentare (in epoca internetului!), greutatea de traducere (aici e corect, noi avem drept “esperanto” celebrul “broken English” fara de care nu ne-am putea intzelege intre noi).

 • @Daca_nu_nu & @Dingo

  V-a trecut vreodata prin minte ca personajul virtual cunoscut sub nick-ul de @lucid ar putea fi, in lumea reala, o echipa, si nu doar un one-man show? In fond, un ministru ca Igash a fost sustinut (ori ” neobservat”!) -- cu acelasi interes suveran, dar intr-o gama larga de stiluri -, de catre indivizi la fel de diferiti intre ei precum e HRP de Mircea Marian!

  Daca avem mai multi “lucizi” care functioneaza in simbioza? Daca, bunaoara, unul posteaza in registrul academic, cu staif, spirit critic si cert gust artistic, iar celalalt (ori ceilalti), folosindu-se de acelasi nick si (probabil) acelasi IP, colporteaza abjectele sloganuri pedeliste, carora spera sa le imprime ceva din greutatea argumentatiei produse de primul in domeniul cu care este el familiar?

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  guvernul a fost investit, a trecut prin parlament cu mai muklte voturi decat spera chia usl-eaua, gata, acum pott fi judecati pentru ce vor face, nu pentru ca au fost… desemnati

  diferenta intre limbajele universale (muzica, pictura, arhitectura, matematica etc.) si cele “locale”, “specifice” -- literatura, de exemplu, o simte si consimte toata lumea, dar asta nu ar trebuie sa duca pe nimeni la concluzia ca daca lucrezi intr-un domeniu de limbaj universal si ai succes este neaparat mai bun decat cineva dintr-un domeniu cu limbaj “local”.

  hai sa fim seriosi, cunosc cativa savanti “de stiinte pozitive” si ajunsi in occident din romania natala. cu tot succesul lor, zau, sunt mediocrii rau-de-tot.
  anii de zile am fost terorizat de “aoleu, ce tari sunt matematicienii x si y pe piata mondiala”. dupa o vreme am inteles ca sunt si nu prea sunt…

  exista un graunte (mare) de relativitate in tot ce se numeste succes…

  gasti universitare? cand n-au existat? exisdta vreo generatie academica,,, care sa nu se fi vaitata de “gastile” din mediul universitar?

 • napocitaniu

  @dom’ tudoraneee,

  se cunoaste ca iar am infrint:

  a intrat pe tvr info cetepescu, acu’s doua minute, spuind cu sarcasm ca a fost “apelat” pentru primaș data din nov 2009, timorindu’i vizibil pe amfitrioni, care tot dadeau c’acuma “e voe” sa fie prezent chiar si’n carne, oase si chelie, invitindu’l in consecintza, lucru care i’a ‘mpiedicat s’observe ca’ncepuse intonarea himnului d’etat, sau, chiar daca au observat, le’a fost tîrșa sa’l intrerupa pe venerabilu’ crucisator al presii!

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid
  1. Să mă ierte Dumnezeu, dar mi-e de-a mirarea cum poţi observa amănuntul când vine vorba de Cantemir, dar nu-ţi pui nicio întrebare când vine vorba de Iorga. Nu voiesc să ponegresc pe marele savant Nicolae Iorga, departe de mine gândul, dar te-ntreb chiar să fi fost el uşă de biserică? N-a fost el cel care-a ţinut dăscălimea fără plată luni de zile? Pe ce bani şi-a publicat Iorga „operile” de-au ajuns în toată una „bebleotecă comunală”? Pe banii lui? Prietene… S-avem pardon!
  2. Mă omori cu „noi” şi „voi”. NU există „noi” şi „voi”, Lucid! Există segmente şi segmente de activitate şi cu asta basta. Admiţând, totuşi, teoria dumitale, cum îţi explici că „noi” n-am ţinut să „vă” impunem nimic din activitatea „noastră”, în vreme ce „voi” nu mai puteţi de gândul „nostru”. Îi dai în sus şi-n jos cu „piaţa”. Ascultă la mine: ştiinţele filologice au specificul lor. Oameni ca tine au adus în parohia filologilor instrumente de cercetare specifice ştiinţelor experimentale (nu mai poţi face o teză de licenţă, de grad, mai nou de doctorat, fără experiment!); negustorii care-şi zic editori au adus instrumente specifice ştiinţelor economice (vânzare, venit, profit) etîcî şîamîdî. Sigur că suntem interesaţi să citească toată lumea, dar să nu ne pierdem capul, totuşi.
  3. Ce punctaj acordă fişa de evaluare Funeriu pentru traducerea unei opere literare, fie ea din română în ce limbă vrei dumneata, fie viceversa?
  4. Când ai citit -- vorba cui ştim -- ultima dată o carte scrisă de unul din Senegal sau din Burkina Faso?
  5. Cine este specializat -- la noi -- să-l poată traduce în ce limba vrei pe Dimitrie Cantemir, de exemplu, aşa încât să păstreze, totuşi, specificul limbii române. Ai grijă, că, publicând în afară, nu te adresezi unor vorbitori nativi de limbă română!!! Sau, mai încoace, hai să facem un exerciţiu intelectual şi să-l traducem pe Maestrul Şerban Foarţă. Aleg eu? Alegi tu? Ce garanţie ai că, în altă limbă, Şerban Foarţă rămâne Şerban Foarţă? Nu spun că Şerban Foarţă nu poate fi tradus. Dar e un demers care presupune solidă ştiinţă de carte, responsabilitate, linişte şi… timp!!!! Şi nu în ultimul rând, implicare din partea instituţiilor care ne reprezintă în lume, că de-aia avem ICR, nu numai pentru expoziţii de pictură care nu ne fac nicio cinste. E nevoie de o instituţie care să intermedieze publicarea. Sau cum? Mă duc eu la o editură, în Franţa, în Germania, şi ăia cad pe spate când văd ce-am lucrat eu? Tu aşa ai făcut? Apropo, câte cărţi publicate în străinătate ai?
  5. Sigur că, în ştiinţele exacte, nu există „ştiinţă naţională”. Matematica, de exemplu, este universală! Cum este şi latina (care, la noi, e cam de-a dusulea; poate avem şanse mai mari cu daca). Limba română şi literatura română în şcoli / universităţi sunt în primul rând ştiinţe naţionale, abia apoi internaţionale. Dacă ar fi după capul meu, aş trece partea cu „internaţionalul” în sarcina cercetătorilor DIN INSTITUTELE DE CERCETARE. Cât priveşte universitarii, i-aş lăsa să decidă ei cu ce / cât pot ieşi în afară şi cât nu, că misia lor cea mare şi grea este în primul rând studentul dup-aia altele. Domnia ta când si scris studiile cele mai tari? Când erai la institut sau după ce-ai trecut la catedră? Şi cât din ce-ai publicat pe-afară este de folos studenţilor dumitale de azi?

 • Daca_nu_nu

  @) Sabina S. de Montessori
  „Daca avem mai multi “lucizi” care functioneaza in simbioza?”
  @) Dingo
  „…sper sa se miste ceva in sens pozitiv prin Romania, altfel…”

  Dragii mei, vă rog să mă credeţi că nu-ţi trebuie altă batere de Dumnezeu numa să ai unu de-ăsta şef de catedră şi-ţi vine să-ţi iei lumea-n cap. De boala lui, ori mori, ori bolunzeşti. Eu ştiu, c-am avut-o! Am avut odată un şef de catedră care-a venit cu ideea genială ca fiecare membru al catedrei să publice un articol ISI pe an. Nu pot uita figura unui coleg, profesor de engleză: „Să fiu al dracului, zice, câţi suntem? Păi, dacă scriem fiecare câte un ISI pe an, batem Oxfordul!!!”
  Aşa este, Lucid nu e unul singur; sunt mai mulţi, în fiecare universitate „câte câţiva”. Sigur că e de dorit să ne facem cât mai cunoscuţi în afară. Să fim însă realişti! Acesta nu este un fenomen de masă! Or, ei vor să facă masele ceea ce este apanajul excepţiilor… Fiecare ţară din lumea asta are câţiva -- cîţi? doară nu pe toţi!!! -- care au reuşit în lumea ştiinţifică internaţională. Câţiva! Ceilalţi sunt profesori de rând, care-şi fac foarte bine treaba la catedră, scriu şi ei studii, articole, cărţi, dar fără răsunet „de renume mondial”. Şi sunt oameni respectabili, studenţii sunt mulţumiţi de ei, chiar dacă, cei mai mulţi, depun o muncă de apostolat şi sunt sortiţi pe veci anonimatului. La noi, nu! La noi se impune -- prin lege!!! -- ca TOATĂ LUMEA să se avânte după „renume mondial”. Vai de capul satului… Ni s-o fi trăgând de la savanta de renume mondial din capul statului…
  În primul rând, trebuie să se deblocheze posturile, că ne spetim cu acoperirea orelor.
  Apoi să se taie din hârţogăraie.
  Apoi să se restabilească starea de calm, fără de care zădarnică trudă…
  Apoi să se regleze salariile.
  Dup-aia mai discutăm.
  În general, oamenii s-au mai liniştit. Stau cuminţi şi aşteaptă să se liniştească şi apele, să-şi poată vedea de treburi. Ce nu-nţelege Lucid este că, atunci când lucrezi cu capul, nu e bine să te tot cetere unul la cap, că şi mai rău face…
  Sigur că este important cine-i ministru, pentru că legea stă la mâna lui.
  Executivul te face, dar executanţii te omoară.
  Balamuuuuuuuuuc…

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid

  „…dai cu tunu’ sa gasesti un roman (Cioran si Eliade sunt la alte “rafturi’), dar nici la istorie-filosofie-sociologie et co nu am vazut in ultimii 4-5 ani decat DOUA cartzi de autori romani…”

  Dar fizicieni ai găsit? Gem rafturile din librăriile pariziene de opurile fizicienilor?
  Ia stai să te-ntreb ceva (că io-s ardeleancă şi-mi pică greu fisa: îmi zici bancul joia dacă vrei să rîd duminica)…
  Auzi aici, „voi” aţi luat Nobelul sau „noi”?
  Aud?
  Ia uită-te-aci şi caută steagul României:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Nobel_pentru_Fizic%C4%83
  dup-aia uită-te-aci:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Nobel_pentru_literatur%C4%83
  No?
  Îţi pare infantilă interpretarea mea?
  E pe măsura provocării tale.

 • cristi

  @DT Interventia mea se refera exclusiv la matematica si matematicieni. Afirmatia referitoare la matematicieni este usor hazardata. Desigur, la numarul mare de matematicieni actualmente in USA, este greu sa spui ca toti sunt tari. Si nici nu e cazul. Dar exista destul de multi foarte tari. Si o sa enumar doar ceea ce stiu si imi amintesc eu: C. Foias(Bloomington-Indiana), Sorin Popa(UCLA), A. Ocneanu (Penn State Univ.), Dan Virgil Voiculescu (Berkeley, propus in 1986 la medalia Fields, echivalent al premiului Nobel in Matematica), M. Pimsner (Univ. of Philadelphia), Mircea Mustata (Univ. of Ann Arbor, despre care D. Eisenbud, fost presedinte AMS a spus ca a fost cel mai bun PhD student al lui), Alexandru Buium (New Mexico), Marius Dadarlat (Purdue), G. Lusztig(MIT), H. Moscovici(Ohio State Univ.), Dan Burghelea(Ohio State Univ.) , Victor Nistor(Penn State Univ.), Sergiu Kleinerman, Nicolae Cristescu(Univ of Florida). Acestia, si inca cativa care nu imi vin acum in minte, sunt extrem de “tari”. In plus sunt deja plecati din block-starturi Claudiu Raicu(post doc-Princeton, l-am avut student in Romania, a dat doctoratul cu D. Eisenbud, vezi mai sus, si se pare ca a schimbat parerea despre M. Mustata), Andrei Negut(Harvard, doctorat cu Okounkov, medaliat Fields, extrem de apreciat de acesta, am citit o recomandare a lui Okounkov) si inca cativa tineri extrem de promitatori. Si repet, acestia sunt doar cei extrem de tari. Pot furniza inca o lista cu cei nu chiar extrem de tari. Dar foarte buni.

 • lucid

  D T: hai sa nuantzam. Am spus si eu de bariera lingvistica, care, in poezie e deseori de netrecut. Imi vine in minte Al. Phillippide cu “ghinionul” baudelaire-an intr-adevar RECREAT nu TRADUS:
  Atatea juvaeruri sunt
  Ascunse-n bezna si-n pamant
  Dormind in veci necercetate
  Atatea flori dau in zadar
  Parfumul lor subtil si rar
  In taina si-n singuratate.
  Dar “les neiges d’antan” nu au inca o versiune de acelasi nivel -- chit ca s-au incercat nume cu oarescare greutate -- Arghezi, Romulus Vulpescu, parca si Blaga. Nu-mi amintesc daca si maestrul Foartza, ar fi interesant sa ne spuna ce crede despre transpunerea villonesca la noi. Dar istoria, sociologia, filosofia? Chiar nu pot trece “bariera”? Mi-am adus aminte ca am vazut totusi “Minima Moralia” intr-o vitrina din fatza Domului St. Stephan alaturi de vitrina consacrata lui frau Jelinek -- era anul cand luase Nobel-ul. Si apropos de Senegal si Burkina Fasso pomenite de @Daca_nu_nu -- poate Senghor e 50% creatzie politica, dar negrul ala din Nigeria cum a putut ajunge nobelist? Despre matematicieni v-a lamurit @cristi, eu va pomenesc numai de Basarab Nicolescu. Orgolii-orgolii, dar cruntul adevar cu “humanistii” rrrominichii ramane.

 • Dorin Tudoran

  @lucid

  Se intampla ca sunt extrem de ocupat si numai de asemenea nuantari nu am vreme.
  De fapt, am plecat de la dispretul dvs. total pentru noua majoritate politica si pentru Cabinetul propus de ea. Un drept legitim, pe care nu vi-l contesta nimeni.

  Ideile dvs. in legatura cu Cine, Cind, Cum si in ce masaura a distrus Romania (y compris educatia/invatamantul) nu sunt neaparat impartasite si de altii.

  Nyumele respectabile (unele), mai mult decat respectabile (altele) oferite de dvs. nu au condus la o consolidare a discutiei, ci la o morisca de reactii. Si-apoi, sa fim bineintelesi, numele acelea importante nu sunt toate produsul unor timpuri politice (mai vechi sau mai noi) pe care le simpatizati dvs. Problema este mult mai simpla: se pare ca orice om ar fi propus de USL pentru o functie ministeriala ori alta v-ar produce o reactie de dispret.

  Regret, dar nu-l cunosc nici pe dl Ponta, nici pe dl Antonescu, n-am parghii spre a va ajuta sa o vedeti pe Elena Udrea numita Presedinta a Academiei Romane, pe sotul Cocos -- Patriarh, pe Silviu Prigoana -- prim-balerin la Balsoi T. sau pe EBA in locul lui Andrei marga la Externe…

 • sierra

  @Daca_nu_nu

  Doamna profesor, ma scuzati ca ma bag ca musca-n lapte, 🙂 dar mi-e greu sa va vad pierzandu-va timpul si linistea, incercand sa-l convingeti pe @lucid. Nu cred ca intelege ceea ce-i spuneti. Si nu doar pentru ca este taliban portocaliu, iar acestia, vorba lui Cristian Tudor Popescu, nu mai sunt accesabili pe calea ratiunii. Aici cred ca este vorba si despre altceva. Exista intelectuali autentici carora “consumul” sistematic de arta si cultura le-a schimbat “metabolismul”, i-a transfigurat, i-a innobilat, le-a descoperit bucuria de a darui, de a impartasi celorlati din devenirea lor. Dar exista si intelectuali care consuma cu nesat produse culturale pentru a-si hrani ego-ul urias si a se putea sufoca de admiratie cand se privesc in oglinda. Functionarasii astia de duzina ai informatiilor de tot felul isi masoara, zilnic, cu centimetrul cunoasterea “siliconata” si-si umplu sertarele mintii cu carti nu pentru a darui, ci pentru a-si umili interlocutorii cu uriasa lor stiinta de carte. Sunt trufasi, vanitosi, dispretuitori cu semenii lor si nu poti infiripa un dialog autentic cu ei. Pentru ca nu le poti strabate golul interior, nici ei nu pot, nu te poti intalni cu celalat in mijlocul unui desert fara oaze.
  Amintiti-va de carbune si diamant, ambele sunt formate din atomi de carbon. Dar in timp ce atomii carbunelui au lancezit in datul lor vegetal, cei ai diamantului s-au rearanjat, s-au “schimbat la fata” datorita unor presiuni si temperaturi uriase.

  Si pentru ca textul domnului Tudoran vorbeste despre caderea cabinetului Ungureanu, nu ma pot abtine sa spun ca MRU este exemplarul tipic pentru cea de-a doua categorie de intelectuali. Dar la el este mai mult de atat. Biografia lui de laborator, care ni-l prezinta atoatestiutor si atoatefacator si prestatia lui in functii publice ma duc cu gandul la o specie de “candidat manciurian”, o unealta pe care o scoti din trusa de scule cand ai nevoie de ea. Avand in vedere esecul, Basescu, presat de evenimente, ori a ales scula gresita, ori scula are defecte de fabricatie asa de mari, incat n-a putut performa in scopul pentru care a fost creata. 🙂

 • lucid

  D T: ca tot vorbea @Nea Melinte, Coropcarul de “originalitatea democraturii romanesti”, o micutza contributzie la CINE, CAND, CUM si in ce masura a distrus Romania:
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/motivul-real-pentru-care-victor-ponta-a-renuntat-la-nominalizarea-corinei-dumitrescu-ca-ministru-al-educatiei-263141.html

  Procurorele actual premier l-a nevinovatzit pe Deutsch -- poate pe buna dreptate -- dar nu a dat de urma nici macar a unui dolarash din cele 12 milioane cu care “neamtz”-ul asta a praduit Romania. De atunci promitea sa fie un foarte eficient luptatore impotriva coruptziei.

 • mihai rogobete

  Cum logica este universală, ideile sunt traductibile. În privinţa intuiţiilor poetice, nu-s mai uşor de tradus în altă limbă, decât în pictură, sculptură, sau dans, procesarea devenind creaţie transfiguratoare prin originalitatea decodare-recodare, euritmică: Dali, Chagal, Miro, Djaghilev etc. Pelota nefiind joc de popice, traducerea textelor preponderent ludice este o aventură… posibilă -- dovadă, textele dada, unde nu mai există regulă de tradus. Oricum, tâlmăcirea e muncă de ocnă, pentru traducător şi incomparabil mai profitabilă, deprinderea limbii de proiecţie pentru cititor.
  Revenind, sărăcia ideatică e descurajantă şi pentru traducţia poeticească.

 • #88

  Vai mie, mi se invarte capul ca o morishca: spui Deutsch, spui Megapower. Spui Megapower, spui Draga Stolo. Spui DragaStolo, spui darga Base. Spui draga Base, spui draga Udrea-Cocos. Spui Cocos, spui mafia personala a lui Adrian Nastase. Spui mafia personala a lui Adrian Nastase, spui Udrea-Cocos. Spui Udrea-Cocos, spui Trumpitza. Spui Trumpitza, spui Basescu. Spui Basescu, spui ALRO Slatina.

  OMG, mi se-nvarte capu’ de-atata incumetrire!

  Spui incumetrire, spui fratele Basescu. Spui fratele Basescu, spui Bercea Mondialu…

 • Fizicianu’

  @18 Maestre Foarta,
  Daca nu e unul dintre jocurile dvs. de cuvinte, atunci se cuvine sa spuneti adevarul: modelul atomic nu apartine lui William Thomson, 1st Baron Kelvin, ci lui J. J. Thompson.

 • J. J. Thomson

  imi apartine, pardon. J. J. Thomson. Celalalt, nu-l cunosc si recunosc (J. J. Thompson).

 • Daniel StPaul

  La un artist ( epiphanizat pina la siderare de faptul ca” cruntul adevar cu “humanistii” rrrominichii ramane “).

  In mod normal nu mi-as risipi tot mai putinele resurse de timp disponibil pentru a baga in seama atita concentrare de masa intelectuala si conceptuala. Intr-o dezbatere en bonne et dûe forme ar trebui sa ne definim conceptele, dar e clar din bun inceput ca nu putem forta nota. Totusi, citeva note: 1. e demn de stiut/aflat ca humanismele se omologheaza intr-o dugheana bucovniceasca pe Boul’ Miche’; eu, aracan di mini, credeam ca e suficient sa ma uit prin rafturile bibiotecilor universitare mai cu staif ori prin bibliografii (eventual, tot universitare) . Asa am dat , pre linga sfinta treime E,I,C, de nume ( insirind doar citeva, aleatoriu) ca Lupasco, Matyla Ghika, Toma/Thomas Pavel, Matei Calinescu, Stefan Baciu, Ghita Ionescu, George Banu, George Uscatescu, Vintila Horia, Virgil Nemoianu, Sorin Alexandrescu, Eugen Coseriu, Marin Tarangul (ma opresc la cifra 13, aducatoare de noroc…) Dar cite-ar mai fi, d’ogni grado, d’ogni forma, d’ogni età ! 2. Basarab Nicolescu, de pomenita si reculeasa aducere aminte, n-a prea fost bucuros, se pare, sa fie doar cuanticos; intr-un relativ recent manifest vingtuniemist vede implinirea in Transdisciplinaritate (nu multi-, nu inter-) in care poeticul si religiosul –ca, parca, vorbeam de umanisme- sint decisive. 3. Fiindca tot ne acrosam la tot pasul de constructul Minima/minima Moralia/moralia, poate n-ar fi inutil sa aflam ca atunci cind nu figureaza singularizat ca titlu, e vorba, totusi de o forma plurala si care , deci, cere si verbul in acord. Asteptam ca autoritatile sa se autosesizeze, dar , pare-se, sint prinse cu cestiuni mult mai arzinde. Mi s-a terminat timpul disponibil, thank God.

 • andrei_i

  de obicei ma multumesc cu rolul de spectator/cititor al dezbaterilor -taioase, dar captivante- dintre D. Tudoran, Daca_nu_nu si “lucid”, dar acum intervin pt a semnala comentariul de mai sus, semnat “sierra”, un comentariu ce mi se pare caracteristic pt categoria “bai intelectualilor elitisti, portocalii, aroganti, fanatici pro-basescu, de fapt voi nu intelegeti ca basescu e cel mai catastrofal (sic !) lider pe care l-am avut dupa ’90 (ba chiar e ceva mai rau ca Ceausescu); in plus, n-aveti decat succes la public, n-aveti talent, nici idei -si sinteti defazati, prafuiti; adevaratii intelectuali sint cei care vorbesc “frumos”, care-si exprima compasiunea pt bietii bugetari (cei “de la privat” oricum sint niste ultraliberali, neoliberali, neoconi, ce daca au salarii mai mici decat la stat)”
  Remarc si folosirea sintagmelor de tip “compunere-de-clasa-a-doua-ca sa-vada-doamna(Daca_nu_nu, probabil)-ce-intelectual-vorbim”, cum ar fi ” nu poti infiripa un dialog autentic cu ei. Pentru ca nu le poti strabate golul interior”.
  PS. presupun ca o sa fiu si eu etichetat drept “taliban portocaliu”; e interesant ca nu se vorbeste mai deloc despre faptul ca majoritatea intelectualilor publici nu-l mai sustin demult pe T.B., ba chiar o mare parte il contesta virulent

 • lucid

  @Daniel StPaul: “Minima Moralia” in sens de titlu, evident. Am avut acum catva timp o disputa cu @InimaRea despre “Massmedia” despre care eu scriam ca “este”, el corecta “sunt”. Problema se leaga de limba ca organism viu. La noi aici -- nu stiu unde avetzi “baza” existentzei -- massmedia se foloseste de ani buni ca substantiv la singular, iar “minima moralia” ii calca pe urme in sens de “cod etic minimal”. A aparut recent si curriculum-curricula, evoluam.
  Eu m-am referit la “humanistii” ne-stabilitzi abroad si am luat cel mai simplu criteriu: prezentza productziunilor lor in “agora” demos-ului nu a savantzilor. Imi pare rau, dar asta e ce am intalnit: doar cartea lui Plesu intr-o librarie dintr-un mare oras occidental. Si am strabatut destule, intrand de fiecare data macar intr-un bookstore.
  P S: D T, tocmai au aparut alte frustrari legate de “cinstitzii” noi ministri. Se pare ca Mang vine nu de la Mang-afa, cum credeam eu, ci de la Mang-litor, a plagiat pe rupte in cvasitotalitatea “articolelor” sale stiintzifice.

 • Ioan Costea

  Credeam că dl Mang îmi va fi indiferent. N-am norocul acesta. Aflu că nu și-a văzut de treaba lui, a copiat și a fost prins. Fiind profesor, îi dau ministrului educației (!) nota 1 (unu) și-l las repetent. Altceva-i grav: știu elevii și studenții ce-a făcut!

 • Dorin Tudoran

  @Ioan Costea

  Daca asa stau lucrurile, aveti perfecta dreptate -- inacceptabil.

 • Shadow

  @lucid

  eu am gasit in librarii si Cartarescu dar mai ales Norman Manea.

 • Pingback: Vasile, fi bărbată! | Vultureşti()

WP Admin