≡ Menu

Peoria

poster electoral. colecție personală - dorin tudoran

poster electoral. colecție personală – dorin tudoran

16 octombrie, 1854. Peoria, Illinois.

Stephen A. Douglas își încheie discursul care a durat trei ore. A venit rândul lui Abraham Lincoln să vorbească. E deja ora 5 după amiaza. Lincoln consideră că oamenii ar trebui să ia o pauză, să meargă acasă, să își ia cina. Apoi, dacă vor, să se reîntoarcă pentru a-l asculta.

Propunerea lui este primită cu bucurie. Oamenii pleacă. Se duc acasa. Iau cina. Cei mai mulți dintre ei se reîntorc să-l asculte pe Lincoln. Cel care avea să devină abia peste șapte ani președinte ține un discurs de patru ore.

Oamenii strânși în sala de la Peoria au avut răbdare să-i asculte pe Stephen A. Douglas și Abraham Lincoln preț de șapte ore. Istoria a așteptat ceva mai mult pentru ca Abraham Lincoln să rostească în acea seară:

“If the negro is a man, why then my ancient faith teaches me that `all men are created equal;’ and that there can be no moral right in connection with one man’s making a slave of another.”

Oricâtă răbdare au oamenii cu oamenii, istoria dovedește că are mai multă răbdare cu ei toți. Unii oameni reușesc să devină cu adevărat oameni și pentru că istoria are o răbdare neomenească.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Dezideriu Dudas

  Mai jos, un fragment, actual, de pe realitatea.net, ce face cu mult mai mult decat 3 + 4 ore de discurs, istoric, politic. Triourile supraurbane primare nicasiene ( General – Individual – Determinatii ) ar trebui sa predice cat apuca din cei 40 de ani in pustie, pana cand triourile suburbane se vor mai hodini…In ideea ca cele supraurbane ( merge si “doar” urbane…) vor avea si mostenitori iar celelalte se vor bate pana la capat pentru drepturile omului….

  “Țață de piață, kaghebistă sinistră, comunistă, fascistă” -- sunt doar câteva dintre epitetele cu care au fost “gratulate”, în ultimele zile, Monica Macovei, Laura Codruța Kovesi, Raluca Prună …. de către trioul suburban…. “

  Mai sus, o tragedie romaneasca. Mai jos, o “feerie papesa” ( Poa’ sa ninga poa’ sa ploua, de azi avem Papesa noua…):

  “ Serviciile secrete sunt indispensable într-o democrație, de acord. Dar ele trebuiesc ținute sub control de o societate civilă și una politică neșantajabilă, veritabil autonomă. De asta fiți atenți la strigătele de unitate anti PSD din unele părți ale presei electronice, prin coincidență aceleași care iau partea SRI necondiționat. Ce simplă ar fi lumea dacă tot ei ne-ar conduce și ONG-urile, și partidele, și tot. Lasă că ne descurcăm noi cu alegerile, cum ne-am descurcat și în 2004, și în 2014. Amestecul lor prescient, și atunci, și acum, e exact ce a minat victoriile noastre. Nu știu cum e cu interceptările, dar alegerile trebuie să fie fără SRI, au deja destui oameni la mâna lor la vârful politicii. Organizați-vă departe de servicii, mișcări noi, ca aici, sau oricare alte spații de încredere. După alegerile locale se va vedea ce grupuri comunitare au reușit să cucerească locuri în Consilii și atunci puteți purcede la viitoare construcții, mai mari. Cele două procese, controlul civil al serviciilor secrete și construcția civilă a unei alternative autonome față de servicii și invulnerabilă față de DNA, trebuie să progreseze simultan. Fără panică. Nu alegerile câștigate ne-au lipsit nouă, ci substanța din spatele lor. ”
  ( preluare “Romania curata”, “Nu vrem partid SRI” )

 • Dinu P.

  D-le DD, nu v-ați plictisit? Să nu fiți? (bine că vă dă un pic de ființă Dl Tudoran)

 • Dinu P.

  Acesta este sofismul fundamental care stă la baza democrației zise liberale, fraudulos. Oamenii nu sunt născuți egali. Accentul este pe născut. Restul rase, genuri, inteligență, sex, culturalizare, etc.. sunt irelevante.
  E drept, să ignori asta cum trebuie se numește umanitate.

 • Sunteti sigur?

 • Chiar era nevoie de o asemenea intrebare?

 • Dinu P.

  Da, sunt singur. Ca toată lumea.Sigur sunt că egalitatea nu există. Și nici nu va exista vreodată. Nici în infra-uman, nici la sfinți.Și, tendențial, ca pericol potențial,dar de dorit, amintit de Montesquieu, în fața dreptului. Legii. Pentru mine. Mulțumesc de (pentru)falsa întrebare.

 • Dinu P.

  Nu. Dar inutilul face mult rău de obicei. De ce nu ar face și un pic de bine, măcar o dată?

 • Dinu P.

  Deși comparația este nepotrivită, că aici, în acest context, eu nu am nicio miză( și probabil și dl. DD la fel), în afară de o iritare principială, fals carteziană,aș zice așa: am un prieten căruia i s-a propus să fie.În felurite poziții, interesante. Sau nu. Din când în când era întrebat, de unii prieteni, ”Și cât o să reziști așa?”. Nefiind prea doritor,mi-a specificat prietenul. Atunci, nu l-am luat în serios.
  Nu mai știu ce s-a întâmplat, dar s-a lipit de mine întrebarea asta. Dar cât o să mai fii așa, Dle Dezideriu Dudas, mai ales că nu noi ne-am luat adio de la Europa, ci ea de la noi?
  Asta așa, poate are vreo importanță…ca explicație.

 • Dezideriu Dudas

  Europa si-a luat adio de la noi ? Nu l-ati citit pe “celalalt Dezideriu” ( I.D. Sarbu, “Adio Europa” ) ? Poate doar in cazul Marii Britanii se poate spune ca “Europa isi va lua adio”, daca acolo scepticismul va invinge…Desi toti ar spune ca-i invers….

  Domnu’ Dinu, daca nu eram prieteni m-ati fi speriat de moarte. Asa, imi dati aripi ! In facultate am jucat fotbal (si) la Minerul Baraolt, pe undeva in jud. Covasna ( in drumul dintre industrialul Brasov si sasescul Sibiu ). Aveam acolo un coleg de echipa fascinant ( nu cred ca am vazut oameni mai negri, decat exceptatnd, bineinteles, negrii…, un om asezat dealtfel, locuitor al unui sat din apropiere cu familia sa formata din sotie, socrii si cei doi copii ai sai ). Cand era tensiune intre romani si maghiari ( in acea vreme, mai tot timpul doar in gluma ), avea o “formula magica”, NU UITA CA ESTI ROMAN ! Spusa de el, era o gluma exceptionala. Nici romanii nici maghiari nu puteam rezista. Izbucneam intr-un ras homeric. E drept, cand ai calul troian in curte, nu prea iti vine…Te gandesti ca pana la urma “rasul” e si-un animal salbatic. Am echilibrat mult situatiunea cand am citit cartea “Rasul” al profesoarei octogenare din Constanta, Elvira Iliescu. In mod clar ( certocrat), “gradina lui Dumnezeu”, ( nu doar ) in Romania, cuprinde si gradina zoologica…..Mare-i !

  P.S. “ TEATRU DE DIMINEATA” ( in Romania, “noapte” in SUA…)
  “Şuteu: Vreţi să creştinaţi Iadul?
  Samson: E imperios necesar! Dracii au invadat guvernul! Este impardonabil!
  Şuteu (se roagă, după care se închină de trei ori): Mare şi încăpătoare este grădina Ta, Doamne!”
  @ replici din piesa de teatru Samson (Valea din Deal), scenariu de Valeriu Butulescu ( preluare “citatepedia.ro” )

 • Dana (Mara)

  Interesant si editorialul lui Ovidiu Pecican din “Romania libera” -- “Postdemocratia”.

 • Ontelus DG

  Într-adevăr, cu unii oameni are istoria o răbdare neomenească… Iar cu alții, istoria se poartă nerăbdător. Dacă n-ar exista principiul dreptății transistorice, derivat din necesitatea care covârșește hazardul, multe lucruri ar părea absurde pe lumea aceasta. Culmea este că tocmai oamenii care se bucură de răbdarea istoriei nu prea admit existența transistorică, susținând că meritul lor este cel care îi situează într-o poziție privilegiată, în timp ce oamenii oropsiți sunt nevoiți să penduleze între iluzie și resentiment, amărându-și inutil viața. Dar, vorba personajului sorescian Iona, răzbim noi cumva la lumină, indiferent de cele ce ne sunt hărăzite…

 • Valentin Feyns

  Nu ne comparam cu generatia Razboiului Civil, dar comparati cu generatiile care au venit si vin dupa noi, cred ca aveam o rabdare ingereasca (sau poate nu aveam incotro)

 • Dezideriu Dudas

  Tehnocratii de pe Wikipedia, iti dau fiori cu privire la Iona. Noroc cu autorul…, certocrat de-al nost’. Mai jos, prefata la Iona :

  “ IONA
  Prefeţele scrise de autorii înşişi nu-şi au rostul decât în măsura în care vin cu nişte precizări de ordin documentar. Altfel, să încerci să spui – e prea lung. Şi poate că ai şi uitat.
  Creaţia e o bâlbâială în faţa lui Dumnezeu. După ce a creat lumea în şase zile, el s-a simţit atât de epuizat încât n-a mai putut mişca un deget. A mai apărut oare ceva nou de atunci? Iată un exemplu de EPUIZARE divină.
  Recitesc după câţiva ani Iona, cu ochi rece, străin, şi mă întreb: oare unde rămăsesem?
  Iona, proorocul care a fugit din faţa Cuvântului, a încăput în burta chitului. Ca o scrisoare, în cutia poştală. Am găsit, poate din greşeală scrisoarea. Am citit-o cutremurat şi mi s-a părut c-o înţeleg. Am încercat s-o transcriu. Asta a fost tot.
  După aceea am vrut să-l uit pe Iona. Ce s-a ales din mândra cetate Ninive „mare înaintea lui Dumnezeu s-o străbaţi în trei zile de umblet”? Ce s-a ales de oamenii ei care s-au îmbrăcat în sac şi s-au pocăit şi nu i-a mai ajuns mânia de sus?
  Am uitat absolut totul. Apelaţi la arheologie. Am fost întrebat dacă burta chitului simbolizează călătoria în cosmos sau singurătatea intrauterină. În ce măsură Iona e primul om ori ultimul om? Dacă dau o accepţie freudistă, mistică, politică ori cabalistică experienţei acestui personaj? Şi mai ales ce semnificaţie are gestul final şi dacă nu e prea multă amărăciune şi dacă nu mi-e milă de umanitate?
  Nu pot să vă răspund nimic. Au trecut trei ani de când am scris tragedia. Totul mi se încurcă în memorie. Ştiu numai că am vrut să scriu ceva despre un om singur, nemaipomenit de singur. Cred că lucrul cel mai îngrozitor din piesă e când Iona îşi pierde ecoul. Iona era singur, dar ecoul lui era întreg. Striga: Io-na şi ecoul răspundea: Io-na. Apoi nu a rămas decât cu o jumătate de ecou. Striga: Io-na şi nu se mai auzea decât Io, Io în vreo limbă veche înseamnă: eu.
  E tot ce-mi mai amintesc
  MARIN SORESCU “

  P.S. ACTUAL ( nemaiavand flota -- , nici nu mai avem de unde-l arunca pe Iona, iar pentru morala lui avem tatulici cati nu sunt pesti in marile si oceanele lumii…). Un alt exemplu de “EPUIZARE DIVINA” e “Manifestul NU” al Grupului Agora. Pacat ca intemeietorul “teatrului absurdului” ( spre deosebire de dom’Ontelus nu cred ca “principiul dreptatii transistorice” este “mai tare” decat “teatrul absurdului”, tocmai pentru ca nu “necesitatea covarseste hazardul”, ci structurile disipative ) nu l-a cunoscut pe Marin Sorescu ( nu cred ca s-a intamplat ). Cred ca ar fi intervenit decisiv in retarghetarea “Manifestului NU”. Iona-ii teatrali nu i-ar fi eliminat, aprioric, pe cei vocationali. Cu un farmec fascinant Eugen Ionesco scrie intr-o carte de-a sa despre intalnirile sale cu un alt oltean ( si mai ) celebru, Constantin Brancusi. Abia acum inteleg de ce Brancusi, mult mai in varsta decat Ionesco, ii facea o curte nebuna ( intr-un mod suprarealist, de un haz extrem ), sotiei lui Ionesco. Il “ienerva” deconstructivismul lui dom’Eugen si voia sa-i testeze “vigilenta”, nu atat de necesara “in absurd” ( in fapt, cre’ ca “l-a si prins”… : dom’Eugen doar a relatat…. : unde sa mai adaugi “absurdul tau”, pe langa cel ce a creat – de fapt “a eliberat” -- “pasarea maiastra “ ? ) …. E drept, nu poti construi castele de nisip care se dureze, dar macar nu se pierde stiinta constructiei. Aici ma bazez insa pe principiul dreptatii transistorice a lui dom’Ontelus. E greu cu el. Il dai afara pe usa si intra pe geam….ba’, chiar rechemat de tine ( “cheile” de la usi au fost inghitite de mult de “tatulici”…) ! Sa nu se creada cumva ca e vreo “cheie actuala” pe la “tatulici”…”Cheia” e la cei care-i fiinteaza…

 • Ontelus DG

  Am o părere diferită despre generațiile mai noi, adică acelea născute după 1980, părere pe care o leg și de oamenii hărăziți, înzestrați, pentru a continua comentariul anterior: astfel, apreciez că oamenii hărăziți de pronia dumnezeiască ori de natură, după credința fiecăruia, cu putere, avere sau calități morale, sufletești, intelectuale, fizice sunt demni de mila noastră, a celorlalți, care nu am primit o asemenea responsabilitate. Pentru că fie că înțeleg, fie că nu înțeleg, acești oameni care sunt, de fapt, motorul umanității au o mare răspundere socială față de darurile pe care le-au primit la naștere ori le-au dobândit ulterior. Deci nu invidie și resentiment, cum de regulă resimt mediocrii față de cei hărăziți, ci milă, nesfârșită milă, o formă specială de iubire… Cât despre cei născuți după 1980, tocmai fiindcă i-am văzut evoluând pe unii dintre ei, încă de pe băncile liceului ori ale facultății, nu îndrăznesc deloc să arunc cu piatra, și față de ei resimțind milă, compătimire, gândindu-mă că ei nu înțeleg ce înseamnă, de fapt, experiență totalitară, pe de o parte, precum și că vor trăi mai mult decât cei născuți înainte de 1980 într-o lume dezumanizantă, robotizată, postumanistă, a exceselor climatice și nu numai, pe de altă parte…

 • Dinu P.

  Grație subtilității dvs., iată-mă la ananghie. Nu știu dacă ea este,fie doar etimologic, strănepoata necesității grecești, dar știu că de aceea are presă proastă.România. Deoarece dorește mereu să-și croiască destin prin sine și pentru sine, dar, bizar, este mereu croită de și pentru alții.
  Dacă n-aș fi modest, din principiu, nu destinat așa, m-aș simți măgulit că cineva poate crede că eu dau aripi. Dar nu este cazul, dvs. vă vin natural și deci vă sunt potrivite (aripile), eu doar le-am auzit foșnetul nemulțumit de istoria asta mereu pe dos, și fără atmosfere previzibile, altfel decât prin calcul, sau calchiere (poate dex-ul știe). Dar mai flatant(ă) este încă auto-identificarea dvs. Deci acum știm cine este unul din prietenii prietenului meu. Important este să nu ne fie comuni, sau parcă așa ar spune logica.
  ID Sârbu a avut atâta dreptate, încât și Europa, cu timpul trecând mereu în contul ei, a hotărât să i-o recunoască, și să-i răspundă la urare. Fără legătură cu MBrit. Mai rămâne ca Europa să-și ia adio de la ea însăși, să-și taie niște membre care au înșelat-o și trădat-o, și să rămână cu menajul a 4 ori 5, deci mic (comparativ).
  Imi pare rău că inteligenții cu acte ne-au colonizat în halul ăsta simulacrul de stat, și aici toată lumea recunoaște, inclusiv ei, că nu avem nevoie de un partid al Serviciilor individualiste în sens rău. Avem nevoie de o Partidă (cuvânt la modă printre oamenii deștepți) a Serviciilor, că altfel dracu și rușii dimpreună ne mănâncă din interior. Eu nu știu ce să mai zic (prietenul meu, cam înstrăinat de mine, parcă îmi zicea că nu mai există loc, la vârfuri, decât pentru cei inițiați în contre strămoșești). Dar vă preiau citatul ( este și trebuie să fie, imperativ neo-kantian, protestant și cu semnătură olografă) para-idealul nostru să creștinăm iadul. De aceea la unele instituții încă oarecum confuze privind statutul lor civil -între sacru și profan- s-a inventat încă un jurământ. Cum altfel poți lupta cu dracii colonozatori, dacă nu în deplină confidențialitate (ponderat conspirațională, dar extrem de românească).
  Se vede, sper, că nu vreau să vă contrazic, ci doar să apreciez, constructiv, ceea ce văd bun în ideile dvs., fără să vreau.Evident.

 • Dinu P.

  Trăim într-o enigmă, fără să știm.Ce au în comun ideile, istoria și morala, aici, dar și la noi? Discursul. Nu timpul său, nici răbdarea necesară, nici egalitatea împărtășită, nici evenimentele cu efectele inerente. Toate, amintite. Poate nici puterea, nici măcar sensul. Ci sensul discursului, sau discursul cu sens. Care le mobiliezează pe toate, sau dezafectează, mai degrabă, azi. Dar nu le face să își piardă dominația, dimpotrivă, cu cât este mai mediată, cu atât este mai insesizabilă. Până este prea târziu.
  Distrugerea discursului (poate inclusiv la cursurile/cluburile de dezbateri) se leagă și de nedezlegarea destinală a enigmei( nu doar a lui Marin Sorescu), șine aduce încetișor spre postura de consumatori pasivi ai Sfinxului.

 • Dinu P.

  Dle DD, îmi cer scuze. Știți, eu mă uit la idei, și modul de exprimare. Am crezut că textul de mai sus este o farsă. De unde iritabilitatea, ca atunci când ai draci pe tine.
  Dar descopăr că este real.Este drept, la o privire atentă este vorba despre un stil.Să amesteci lucruri de bun simț cu jucărele, și pure aberații.Știință, deh…
  Și acesta este stilul d-nei Alina Mungiu Pippidi.Stau și mă întreb cum devine treaba, și nu reușesc. Cum de a devenit d-na profesor universitar, poate cartea despre Transilvania a avut un sens în acest proces.Și părea așa de obiectiv, adică sociologic scrisă…
  Dar dacă privești de sus, vezi că societatea civilă românească a fost atât de curtată că nici dracu nu s-ar fi opus unei vieți mai bune, sub acoperirea de activist comunitar, sau militant civic, sau ceva de aceeași factură de zilieri ai democrației. Plătiți gras la fiecare insucces. Să nu demobilizeze, că dracu apărea și cineva cinstit, și deștept, care să facă ceva. Idem pt d-na Macovei, cu autostrada ei de centură, numită partid.
  Și tabăra opusă suferea îngrozitor. Că nu știa cum să îi protejeze, în timp ce îi înjura pentru atitudini neconforme, carevasăzică, Constituției pe care ei nu o cunosc și nici nu au nevoie.
  Deci da.Știință pură, societate civilă, drept natural, impostori ideali.
  Nici acum nu sunt sigur că nu am draci pe mine, care sar din textul d-nei Alina Mungiu Pippidi să îmi corupă bunul-simț.

 • Ontelus DG

  Nicolae Labiș, ,,Noi, nu!”

  ,,O parte din noi ne-am învins
  Greşeala, minciuna şi groaza,
  Dar e drum, mai e drum necuprins
  Până-n zarea ce-şi leagănă oaza.
  Generaţii secate se sting,
  Tinerii râd către stelele reci –
  Cine-şi va pierde credinţa-n izbândă
  Pe-aceste mereu mişcătoare poteci?
  Cine din noi va muri
  Înainte ca trupu-i să moară?
  Cine-o să-şi lepede inima-n colb –
  Insuportabil de mare povară?
  Ca un vânt rău, ori ca o insultă
  Întrebarea prin rânduri trecu.
  – Ascultă, ascultă, ascultă!
  Noi, nu! Niciodată! Noi, nu!”

 • Dezideriu Dudas

  Daca esti normal, depasesti cu mult asa zisa Stanga, exact pe partea Stanga, si cu mult asa zisa Dreapta, exact pe partea Dreapta…Iata insa ca prin pasajul de pe “Romania curata”, AMP, din strafundul “Dreptei strategice” depaseste chiar Stanga ( romaneasca )…Sunt invidios. Ar trebui sa ma faca invidios si cineva “de pe partea cealalta”….Usor, usor, astfel, poate revenim la normal…Daca nu mai avem normali, sa mai avem inca incredere in normal. Ca la Noul Cod Penal. Nu faptasii, ci fapta.

  E drept, m-a facut cineva invidios si “de pe partea cealalta”, doar ca “pe sens interzis” in Romania. Scrisoarea deschisa semnata in cap de lista de dom’Liviu al nost’, lipsa “conducatorilor lumii de pe evocarea listei” ( de unde un curaj nebun la “catei”, atat timp cat “dulaii” stateau bland…), ayatollaha indignare a realitatii ( TV ) ca dom(a?)’Oana n-a fo’ primita la TVR, desi dom’Stelica si-acu’ saluta in pas de defilare vantu…, iar gusa planeaza si se turbioneaza ( aproape ca pare anti-solenoid, da’ i se vede cursa de prins soareci si-i mare pericol pen’ca toate celelalte lighioane s-au liberat de orice prindere…) “pe aripile vantului”(de aia nu-i scapa nimic din SUA)…, sunt motive care sa ma faca si mai perspicac. Deci, mi s-a parut mai macho’nea Andrei pe subiect. Daca si nea’ Andrei e extrema, inseamna ca Zoli Crisan a fost portar. Da’ la stadion ! Ar fi fost prea extremist pentru “primul 11”.

  Ce-ar insemna “pe sens bun” azi Dreapta in Romania ? Capitalism, alea-alea….., da’cine are timp de asa ceva ? Dreapta isi tot da la doctorate in “sense ( derivarea de la esece ) interzise”, iar Stanga, nu va dati seama ca nu poate lasa Dreapta de capul ei ? Doar e imperialista, sugatoare de sange de popor si alte-alea de-alalalte…

  VAMPIRUL DE PE VAMPORIUL TITANIC CE TOCMAI URMEAZA SA FIE SALVAT (Sa nu se bage cei ce nu cred ca pot salva vamporiul ! Aiasta’nu-i gradinita de copii ! Sa iasa la incalzire Iona – bre’, nu va faceti ca intelegeti iar Ion, ca nu cre’ca le are pe “partea cu biblia”, cam extremista pentru cugetatorii ‘ceia liberi… -- Ordine si doar ordine trebe’ …Ca de nu, iar vine Hrebe…Viorica, Adrienica,….., si cu voia dvs., ultimul pe lista, Naty Meirica )

 • Cinicul de serviciu

  Desi am pretentii ca am o cultura istorica vasta iata un fapt si inca unul pe care-l voi prezenta mai jos pe care nu le-am stiut.

  in 1854 oamenii nu erau bombardati cu informatii pe CNN, BBC, France 24, RFI, DW, Aljazeera, etc la fiecare 5 min si nici nu ajunsera la greata fata de politica de azi.

  Cine a vazut ecranizarea lui Spielberg numita Lincoln afla de acolo un alt fapt care arunca o lumina noua asupra modului cum a fost abolita sclavia. Filmul se ocupa cu ultimele luni din viata lui Lincoln si-l arata pe Lincoln, omul, sot si tata si pe Lincoln, barbatul de stat. Lincioln sotul si tatal incearca sa-l impiedece pe fiul sau sa se inscribe in armata.

  Lincoln barbatul de stat catigase practic razboiul cu Sudul si incearca cu abilitate si disperare sa-i convinga pe deputatii din NORD sa voteze amendamentul 13 privind abolirea scalviei. Am scris nord cu majuscul pentru ca nici din N nu exista o majoritate suficienta pentru abolirea sclaviei. Lincoln incerca cu abilitate, viclenie si cinism sa amane capitularea celor din S, care astfel ar fi avut dreptul sa participe la vot si ar fi scufundat pentru mult timp proiectul abolirii sclaviei.

  Partea ceva mai putin cunoscuta este cea in care Lincoln ii cumpara pe 20 deputati nordisti cu bani si pozitii in administratie pentru a-si schimba voturile. Sunt in general sceptic fata de licentele pe care si le permite Hollywood-ul fata de adevarul istoric asa ca am verificat si cu uimire constatat ca asa a fost :
  votarea amendamentului s-a facut prin mituirea unor deputati.
  Ce vreau sa spun cu asta?
  Istoria e plina de nuante de gri (mai mult de 50) si judecatile pe care le facem astazi asupra diferitor lideri politici sau evenimente nu fac doua parale in peste 2-3 generatii.

 • Dinu

  Pe scurt, nu imi plac depasirile altfel decat cele auto;nu cred in normalitatea prin Codul Penal, si nici prin propunerilor para-intreprinzatorilor, in resurse zise umane, psihologia psihiatrizata(sau invers) ori marketing, fie el politic ori economic; ideologiile clasice mai traiesc doar prin ceva supravietuitori ai cataclismelor operate de state, razboaie, multina’ionlae, restul domina vorbaria goala pusca (inclusiv si mai ales la noile ideologii, bazate pe frica si resentiment totalizant); capitalismul poate fi bine citit prin grila dusmanilor, in special a celor care au schimbat taberele, fie si pe parcursul mai multor generatt, dar el nu pare a mai fi el insusi, si in orice caz nu pare a mai avea legatura cu ruda sa saraca de la tara, democratiile liberale; spatiul public se muta in virtual si in penal (in speranta ca astfel va fi amanata contra-revolutia, reactia, defularea violenta ori sarcasmul acuzat de libertinaj), greu in locul lasat liber de cultura si educatia clasica nefavorabila tehno-expertizei complexelor (si ssisteme).

  Pe lung, ca sa reiasa rolul auto-parodic al excesivului(si placerea tacerii),chiar facut cu cele mai bune intentii, mai jos (neindicat oamenilor seriosi)

  Desi nu sunt de acord cu schema topologica ca descriptor adecvat al pozitionarii doctrinar-ideologice in politica noastra(dar si a altora) si deci nu as putea fi de acord cu sensul depasirilor pe stanga ori dreapta,nici prin centru, pentru ca evident reprezinta o schema falsa de intelegere, as putea fi de acord ca unele accente publice, texte ori pozitii, cu pretentii nu neaparat deplasate de autoritate, amintesc de metode chiar deplasate de actiune sociala,chiar si de clasice intreprinderi de lovituri de stat.Si pentru ca sunt clasice indica niste parodii periculoase.(Mult mai periculoase decat definirea faptei ca normale sau nu,in rem, printr-un cod de procedura penala care mai are un pic si devine practic inoperant. De unde reiese si ca asumarea raspunderii este un alt semn de transformare a pilonilor democratiei zise liberale, la noi, intr-un grotesc care se parodiaza pe sine prin simpla multiplicare cu intentii prezumat serioase. Deci si normalul, dupa cum va asteptati deja sa spun, nu se mai poate recunoaste ca atare)

  Impulsurile mobilizatoare excluzivea,adica exclusiviste pe criterii greu de nesustinut,conectate cu ideea (unii ar zice ideologia) societatii civile, care depinde inevitabil de conditiile socio-politice concrete(si la “noi” asta inseamna multe lucruri stranii), asta este nu rizibil, ci periculos de-a dreptul. Cu atat mai mult cu cat ignoranta fata de, si ignorarea (uneori din obisnuinta, alteori din pozitia de inferioritate fata de organe, alteori din cauza ochelarilor de cai verzi regasibili pe ptoti peretii retelelor de impiedicare a socializarii)datelor fundamentale, cine ia decizii, pe,ce baza, cu ce resurse, cu ce scop, aceasta este caracteristica acstor miscari cu pretentii sa controleze- in maniera controlorilor, si nu a nasilor de tren- nu doar democratizarea, ci si autoritatea insasi. Nu mai spun ca asa se opereaza cel mai bine, cu anestezierea oferita de iluziile pacientului civil,si cu bisturiul celor care nu cuvanta decat in afara tuturor codurilor posibile, cu conditia sa nu fie cifrate.

  Pe scurt, tineti-va departe de servicii, baeti, ca ele sunt in voi de la nasterea voastra, cum ar veni. Si acum populeaza sali, birouri, cladiri, institutii destituite in alb de cand au fost numiti. De (cel)drept.

  In restul nedatorat, societatea civila sta si se uita prin vasistasul spatiului inca public, facut in regie proprie, ce aberatie noua isi anunta venirea( pe calea mediilor neincheiate la ..timp) de la Statul Societatii Civile Intensiv Orgnaizate.

  Despre jurnalisti nu mai da bine.Cetatenii, printre ei si jurnalisti (oare cati mai sunt?)in loc sa-si bage mintile in cap, eventual sa vada ce mai au pe acolo,sa intrebe obsesiv-compulsiv si in gura mare ce mai pot face ei pentru Stat, ceva ce n-a mai fost facut, si nici gandit patriotic- ce a facut Statul pentru ei poate fi vazut si sardonic, dar si inferat ironic-, staau si tot fac troc de non-sensuri invatate in tot felul de forme de scolarizare,la cat mai mare distanta de ei. (Chiar si cei remarcabili si nestantati de platitudinile in voga pot astepta modernizarea statala facuta de DNA, ceea ce ar fi o premiera mondiala, care depaseste Geselleshaftul si Gemeinschaftul in unicul Genossenschaft posibil inca, al inginerilor de Romania. Ptiu, drace…)

  Serios vorbind, facatura de evenimente, ca si de personalitati, nu o pot gestiona eu. Dar, principial, ideea ar fi ca exprimarile sa fie libere, dar doar in dezbateri, nu in monologuri, limitandu-se doar fata de violenta excesiv cultivata, fie ea rod al defularilor inter- si intra-genera’ionale, dar si fata de verbiaj. Care este omniprezent, in grade diferite, dupa cum se poate vedea un pic mai sus, dar care indisponibilizeaza tot (si fara compensatii acceptabile social)

 • Valentin Feyns

  Dom’ Manolescu povesteste in “Adevarul” cum a fost dansul in Arcadia de a vazut-o pe Yolanda Balas sarind la Internationale, unde a mai vazut nocturne la lumina farurilor de automobile pe Stadionul Republicii .
  Eu sunt aproape sa jur ca n-am fost niciodata in Arcadia si ca nu era
  automobile pe vremea aia, dar am fost pe “Republicii” la Internationale cu tramvaiul pe deal in sus si cand s-a facut intunerec si trebuia sa sara Bob Gutowski la prajina am aprins cu totii ziare (care “Scanteia” care “Romania libera” ca la ora aia nu se mai uita niminea) si oricum ne bucuram ca Yolanda a fost o Doamna ca eram tare mandri si nesiguri i pe vremea aia.

 • Ontelus DG

  Magda Isanos, ,,Murim… ca mâine”

  ,,E-așa de trist să cugeți că-ntr-o zi,
  poate chiar mâine, pomii de pe-alee
  acolo unde-i vezi or să mai stee
  voioși, în vreme ce vom putrezi.

  Atâta soare, Doamne,-atâta soare
  o să mai fie-n lume după noi;
  cortegii de-anotimpuri și de ploi,
  cu păr din care șiruie răcoare…

  Și iarba asta o să mai răsară,
  iar luna tot așa o să se plece,
  mirată, peste apa care trece-
  noi singuri n-o să fim a doua oară.

  Și-mi pare-așa ciudat că se mai poate
  găsi atâta vreme pentru ură,
  când viața e de-abia o picătură
  între minutu-acesta care bate

  și celălalt -- și-mi pare ne-nțeles
  și trist că nu privim la cer mai des,
  că nu culegem flori și nu zâmbim,
  noi, care-așa de repede murim.”

 • P. Dinu

  Partea proasta ar fi totusi aceea ca nici acum judecatile noastre asupra “liderilor” politici nu fac nicio para.Si totusi noi suntem poporul pentru care, cu care si mereu fara de care se guverneaza. Mai ales acolo unde poporul are o fiinta comuna, metafizica, si nu o vointa solidara de individualism, care face posibila o meta-fizica a egalitatii.(poate politica este doar o fizica sociala, o mecanica demografica, de unde si liderii “stiintifici” care fac lucru mecanic in gol)
  AL a abolit sclavia si servitutea non-voluntara(cu toate rasucirile si manevrele realismului politic). O realizare colosala pentru un autodidact arhiplin de motivatia multelor sale esecuri (dar pentru care Divinitatea nu era doar legislatoare a originilor). Si totusi acesta este si cel mai mare esec, deoarece servitutea involuntara a capatat alte forme obiective, mediate psiho-sociologic si sanctionate prin forta legii. Si in unele state, mai pe la est, nu o mai poti deosebi de servitutea voluntara.
  AL a sfarsit intr-un atentat terorist, visandu-se cu o zi sau doua inainte ca subiect al funeraliilor nationale.Asta face diferenta fata de o fiinta colectiva, un popor-natiune, care nici nu va sti vreodata ca a fost victima unui atentat la sinea democratiei sale.Ca nimeni nu a avut premonitia lui, nici macar, paradoxal, posterioara. Pacat ca niciun amendament din lume nu poate condamna si aboli servitutea voluntara, ba chiar cu placerea…ordinului.

 • Dezideriu Dudas

  N-am putut citi decat in viteza raspunsul dvs. Sper sa pot reveni daca e cazul. Intervin acum pentru o clarificare. “Depasirea” era in fapt, in opinia mea, doar o intrare in normalitate. Dreapta si Stanga romaneasca sunt autolimitate, atat timp cat urmaresc alte finalitati decat ontologiile politice naturale. Deci nu e vorba de depasirea de viteza a unor supramotivati ( “la noi”, in “opinia publica”, li se zice frustrati…), ci doar viteza mica ( de multe ori si in sens invers …) cu care “se” circula…La greu se foloseste si “formula magica” : Nu exista Stanga, Dreapta, nu mai putem sa mai incercam sa resuscitam politica pe aceste directii. E pura teorie, “se” zice ! E solutia sigura de a rupe practica de teorie, de unde nevoia de ayatollahi de la “mesele” de bere, table…, pe alocuri chiar barbut…La varf, merge si canasta, chiar bridge…. Cartile, altele decat cele de joc, pot fi periculoase. Doamne-fereste, ca acolo te poate pandi si plagiatu’. A auzit careva de plagiat la table ? Acolo presedintele,…chiar comisia antiplagiat ( toate comisiile sunt reprezentate de presedinte ), poarta un nume urias : nea’Mitica. Pe vremea lui Caragiale era un simplu dom’….

 • Dinu

  V-am auzit, si chiar si inteles, cred, din prima. Eu incerc sa spun ca revenirea la normalitate nu mai poate avealoc (dpdv obiectiv, ca “ontologiile politice” , si inca naturale, sunt spectre, desi eficiente in sens pervers, intelegand prin ‘o.p.n.’ ca fiinta politicii, eventual parohiale, pe state, ar putea avea asemenea catacteristici binare,categorice, clare, departajante, pe aceasta si fata de aceasta lume), chiar daca nostalgii, poate si argumente ori interese generalizabile pot juca inca un rol (mai ales de iluzionare).Si evident viteza nu conteaza, nici banda, nici chiar sensul.
  Stanga si dreapta nu se autolimiteaza, asta ar trebui sa faca societatea civila. Daca ar fi civila, si rationala, nu tentata de entuziasme cvasi-religioase. Ele sunt limitatein sine, exemplu perfect de retard inoperant, incapabile sa-si asume rolul de de mediu de selectie, organizare si conducere a celorlalte pseudo-institutii, niste gasti infect organizate formal si stupefiant de functionale informal sau infra-ilegal.
  Excat asta e punctul cheie, de acord. Problema practicii. Teoria exista, dar nu este interiorizata, nu produce convingeri rationale, ci eventual niste injurii mascate, sau vorbe lungi ca im-posturile, s.a. Asta pentru ca oamenii au structuri de personalitate incompatibile cu ce profeseaza ‘teoretic’ (asta suna ca o injuratura brutala pt unii oameni care se pricep), fie post, fie anti-moderne, fie barbare,oricum incoerente si centrifugale. Si deci si cetatenia a devenit optionala, facultativa, rara.
  Iar practica nu este aplicarea de proceduri, ci are un inteles clar, de ‘prudentia’,’rezonabilitate’, ‘realism’, gen conservatorism. Politica a puterii. Inacceptabila astazi, si maltratata constant de a4a categ implicata, tehnocratia, cu ceva variante, birocratura, expertizocratura, simulacrotura, etc.Care face politica, refuzand puterea, dorind autoritate, si batandu-si joc (inerent, obiectiv) de ambele.
  Fanatismul este originea inavuabila a societatii civile, dar si practica ei abia refulata. Cat despre refuzati, pare un scandal fara miza. TVR este o miza, un post de cateva luni, nu. In realitate este expresia resurgentei unor ‘neo’, spectre care se tot intorc daca nu sunt rezolvate cumva. Si o lege sau doua nu poate face asta, cu represiune, doar amana.In rest, fiecare poate crede ce vrea, eu nu agreez ideea de a trai in alte timpuri, desi as prefera la Belle Epoque (si o avere maricica, asa cum si-au procurat, pe spinarea tot a trecutului nerezolvat, ilegalii din servicii, de unde si deplina lor imunitate de fapt, la faimosul DNA). Si dreptate nu se mai face, indiferent ce cred unii si altii, nici macar respectul fata de cei care au suferit nu mai este util Republicii Multilateral Securiste. Aleluia, pe douzeci de mii de voci de securisti, plus familii, plus ceva infecti manipulati, asta e Romania, ca Stat esentializat, restul sunt bieti functionari, si bugetari.
  Statul Esential s-a integrat pe el in UE si NATO pt bani si pozitii, si a bagat si poporul cu forta. Dar poporul a ramas strans in usa, si doar un cataclism natural sau razboi va schimba asta.Restul e frectie pe laringe.
  Domn Gusa e profesor, langa alti profesori, ca trebuie si ei sa aiba o baza civila de unde sa-si desfasoare activitatea de cercetare. Si a (fost)ales bine.De unde reiese ca mai bine netitrat, decat subtitrat in Ro.Dom Andrei, nu stiu cine este, dar daca este acela preocupat de ingeri, eu as zice ca prea multa familiaritate cu unii te faci usor sa-i confunzi (cu altii, he, he, he..)
  Iar am exagerat. De data asta in mod placut, mie..Dar nu se va mai repeta prea curand.

 • Me too

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Ontelus, ca-ntotdeauna, ma surprinde…Iaca-i bine sa fi si pom, nu doar om….

 • Dezideriu Dudas

  De la “Omii ( cum s-o aplica Legea lui Ohm pe solenoid ? ) – Pomii” lui dom’Ontelus, de la “Inductia-Deductia “de la dom’Vasile…de la “Teoria-Practica” noa’, poa’ o iesi ceva…Si nu doar ochii….Au incercat unii odat’ ceva cu ochiu’…da’ era prea singur….printre atatea urechi…Revin curand.

  PS La Gusa ma mai gandesc. Daca nu trada cu cursa ’ceea de prins soareci, era trecut “la pomi”…Asa, mai vedem….

 • P. Dinu

  Si totusi instinctul estetic al digi alilor ma contrazice fatal. Cu fotografia, luata din unghiul mort al masinii de servicii, al unei victorii care a inspirat candva respectul, si deci distanta fizica potrivita ( nu a pietei agricole aparent comune), unde troneaza un steag imens pe o cladire. In crepuscul.

 • Ontelus DG

  Domnule Dezideriu Dudaș,
  Vă mulțumesc pentru atenția constantă, principială, binevoitoare, cvasi-colegială cu care mă urmăriți! Vorba memorabilelor personaje din ,,B.D.”-urile anilor 70: ,,Ce urmărim noi? Noi urmărim să nu fim urmăriți.”

 • P.Dinu

  Interesant stilul dvs de asociere, dsi inteleg ca il posedati si pe cel asociativ. Si, desi, nu prea sunt convins ca intelegeti ce schitez eu(nu ca as fi sau as vrea sa fiu prea explicit de felul meu, dar am experiente semnificative in domeniul acestor tipuri de asocieri, inclusiv psihologice, nu doar cu ingineri cu lecturi de ontologii), nu m-as supara sa nu va mai plagiati singur. Auto-subttitrarea este apanajul universitarilor umanisti, sunt convins.
  Vreau sa spun ca ce este sigur este ca Eu (poate!) va inteleg subtextul, dar mi-e tare greu cu textul. Asociativ excesiv.Iar stilul insinuant, desi auto-fagocitant, nu face bine. Nimanui.
  Pentru ca sunteti din Constanta,la care am tinut candva, o sa fac un efort sa nu va induc ideea lui Jean Constantin din “Sa nu vii iar sa ma cauti…”.In timp ce eu o sa ma retrag putin, sper sa le transmiteti prietenilor nostri comuni ideea lu’Jenica.
  Hasta la vista, baby! (sau parca asa ceva)

 • P. Dinu

  Cu tot rspectul, pana la caderea guvernului, sau la urmatorul atac, de origine si cu rezolvare necunoascuta, asupra sanatatii publice.
  Multumiri dlui Tudoran pentru rabdarea de a ma gazdui temporar, si scuze pentru lipsa ocazionala (cu adevarat temporara, deci mai degraba aparenta) de politete.

 • Dezideriu Dudas

  Aflu de la TVR ca un “terorist mic” costa 15.000 de dolari ! Si “piata” functioneaza brici….Bre’, da’ pe un “prost mare” de ce nu se-ncumeta nimeni sa-l ia gratis ? E drept, pe ‘istia ii mai poti gasi doar la piata, mai vand un patrunjel, vreo loboda ( aiasta, nu si lu’ Voda ), vreo rosie ( da’ hai sa nu politizam….)…, ca prostia-i de mare fudulie in Romania ( aici ma fac ca ploua si-o “las vegetala”, ca d-na Ana….)….Nu prea mai merge “piata” asta, plina de tarani …Ce vreti, ”niste tarani” !

  Noroc ca-i vorba de TVR. Daca nu se zdruncinau stalpii mass-mediei, aflam ca teroristu’ mic e “micul samaritean” la Antena 3 sau invers, “micul print” la Pro TV, da’ numai ca sa fie “prins”, desi tot ei “au stabilit” ca “prinsoarea” va fi ca la “rapirea din Serai” ( cand vine, de fapt pleaca …)… La ei, invers, “prostii mari” erau teroristii….”Mare prost” tre’ sa fii sa crezi ca_capitalistii mici pot sa faca vreun ban atat timp cat ca(ca)pitalistii mari sunt de nepretuit….

  P.S. Care-i legatura cu “piata retoricii” de la PEORIA devoalata de d-nul Tudoran ? Abia astept sa va intoarceti….Intre timp ma mai pregatesc si eu, pentru ca venind “taranii de culoare” si “inchiriind” ( credeau ca pe vecie ) tarabele, prea m-am intins la taclale in lipsa “activitatii de piata”….

 • Dinu P.

  Similitudinile dintre oameni sunt magice. Sau chiar mai mult. De ex, privind si ascultand la emisiunea d-nei Eugenia Voda, best of, cine aparu brusc din barba si verva inumana a celui care trebuia sa devina primus inter partide?Un mare filosof. Care nu a reusit sa memoreze 12 000 de versuri, plus doua piese de teatru.
  Si totusi a fost si mai tare, ca a memorat 3 piese, dar nu le-a scris. Sosia unei foste domnii, primul comunicator international al patriei de dupa plecarea turistilor care oricum n-ar fi incaput in locurile disponibile de cazare, chiar daca ar fi existat(saracii cu duhurile toate din subordine, directori ai nimicului…), deci sosia sa, contracandidatul celui cu memoria elefantina- pentru ca usor uitatoare de in remuri,altfel mare organizator de fratii iute preluate de nefartati-, aceasta sosie va traduce in fapte si cea de-a treia piesa de teatru. Inca nepublicata.
  Ce frumos, si cata duiosie…!
  Pacat de Castro, ca se desparti Guevara de el, si acu’ este pe cale sa cada in ghearele nemiloase ale discursului financiar american, spre inciudarea lui Lincoln. Dar poate si un pic de bine, mai ales ca nici macar el, Castro deloc roman, nu ar fi rezistat fata de lungimea anilor discursurile acestor sosii…natural-prefabricate.Dacice.

 • Cinicul de serviciu

  Servitutea voluntara a existat dintotdeauna. La baza ei sta lipsa educatiei. Mai nou servitutea voluntara a fost legiferata si a devenit norma societatilor democratice.

 • P.Dinu

  Servitutea voluntara a fost legiferata in codul genetic, ca o posibilitate intr-un set mic.Si anume sub forma instinctului de supravietuire (a speciei, neamurilor, clanurilor, individului).Educatia a fost mereu paleativul ideal, antidotul iluminist arhetipal la conjunctia dintre genetica si ordinea sociala mascata de marile valori.
  Educatia care nu culturalizeaza nu este decat un vehicul al servitutii voluntare.De aceea este mai bine sa fii un iliterat in doua-trei limbi(zicea un orb intr-un clip al lui PetShop boys) decat academician al servitutii (pentru sine, dar si pentru alti orbi si chori atrasi in schema intangibila si universala). Ceea ce trebuie respins este analfabetismul proceduralist si securist, intens romanesc.
  Totusi, cel mai bine este sa nu existi deloc, si sa faci asta in cuplu, si aici putem cita actualul viitorpremier-presedinte al Romaniei:”Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata.”(declaratie presa, 29 martie 2016).
  Deci la dracu’ cu democratia tutielelor

 • Dezideriu Dudas

  Ma omoram dupa comunisti cand povesteau ei ce frumos va fi cand omenirea va pasi pe culmile cele mai inalte ale comunismului…Dupa 1990 insa, nu stiam cum va fi pe culmile capitalismului. Am aflat asta ieri de la un secretar de stat ( el a zis ceva de “intrarea in normalitate” a proiectului transatlantic…) : “se” va renunta la bazele nucleare NATO din Europa de Est. Sunt induiosat ! Inca o data ….

  Ma opresc aici deocamdata ( “inca o data”…). Dupa ce in anul 1996, in capitalismul romanesc si la Constanta, port la Marea Neagra si nu vreun Voronet sau Agapia, am organizat o intalnire cu oameni de afaceri locali, beneficiarul principal de la intalnirea cu pricina m-a admonestat (cvasi)public ca nu ma recunoaste ( e drept, atat timp cat nu eram “As-ul”, nici “Popa”, nici “Dama”, nici “Valetul”…, nu s-a gandit ca puteam fi chiar “Pacaliciu’ “…., atat de drag lor, cateodata, si-ar vrea ei, daca-r putea, “inca o data”…). Unde si cand ? Tot la intalnirea induiosatoare de mai sus. Mi-e ca daca mai continui asa n-o sa ma mai recunoasca nici d-nul Tudoran…Nu vreau sa-l induiosez prea tare…

  P.S. Intamplarea e reala, dar e foarte posibil ca dupa 20 de ani totusi uitarea sa se fi asternut ( in “matricea Peoria” de mai sus a d-lui Tudoran, am revenit prea tarziu dupa 20 de ani…., doar nu-s “cei trei muschetari…”)…Aici ( “la” capitalism ) nu-i ca la “Zamolxes”…, drepti in neuitare de 2000 de ani….Daca J.C. Dragan a cioplit un munte spre neuitarea proiectului comunist, desi “s-a acoperit” de istorie ( realizarea-i uriasa si meritorie, indiferent de context, mai ales ca se refera la Romania… ), poate un capitalist modern ar trebui “sa bata marea” precum Xerxes odata, pentru ca nu reusim sa devenim europeni cu drepturi depline…. Pe Xerxes l-a enervat o furtuna. Acum cred ca-i vorba de mai putin….Tinand cont ca “Absurdistan-ul” are “iesire” la mare si iesirea pare a ramane blocata, “e de inteles”….

 • Petrescu Dinu

  Va inselati. Un terorist mic e platit cu 700-1000 euro, in functie de amenintarile si alte infractiuni pe care le ‘profeseaza’. La SIE ori SRI, e acelasi lucru.Si, in plus, e “legal”, ca asa zic generalii.Daca vreti detalii, sunati la prietenii lor de la DIICOT sau DNA.
  Multumiri inexistentilor din fruncea lipsa a statului. Si el, lipsa.Si dvs, ibidem.

 • Petrescu Dinu

  Lasati, ca va da SIE flota la mare, sa nu ramaneti blocati in idiosincrazia ‘comunistilor’. Nu ca n-ar fi fost, da’, acum se dovedi ca securistii au fost cei mai comunisti, si pot fi si pedelisti, liberali, legionari, social-democrati si in general oameni de nadejde.Si nimeni nu mai are nimic de zis.
  Ungureanu a facut o data o declaratie tippica inteligentei lui, spunand ca au oameni de elita, ca unii au murit (nu in lupta cu alcoolul sau curvele de pe Meridiane (asta e un cuvant care le place, sa fi fost cumva un apropo?), ca sunt doctori, ingineri, popi, filosofi, ziaristi, in general toata floarea. A uitat sa aminteasca de politicieni, in special ‘liberali’, si de functionari, ca s-au inghesuit la guvern sub acoperirea vitelor lui Kobe.
  Si totusi, ce minune, parca vad cu ochii altora ce asemanare capitala exista intre Boc, Ungureanu, Ponta si Ciolos (nemaipomenind pe Lucian Croitoru, Nastase sau Roman..).
  Deci o sa aveti flota la mare, a nu moara taratii de la SIE de neintrebuintare…

 • P.Dinu

  Abraham Lincoln avea si un hobby neobisnuit( ca privirea lui). Era interesat de vestigiile gigantilor, exemplare indepasabile de paleo-umanitate. Interesant, ca cele descoperite prin curbura Carpatilor, prin Buzau (cred).
  De aici reiese o ironie atipica, aparuta dintre profesarea egalitatii ca datorie primordiala si raportarea acesteia la gigantii deloc ipotetici. Dar si o legatura, extravaganta pentru specialistii in empirii si empireuri. Aceea dintre SUA si Romania.Care pare sa functioneze, in ciuda intereselor total inexplicabile,si in general contrare, ca intre o federatie mundana fata de un stat de dincolo de mari si tari.
  Sa vedem ce parere are cealalta conexiune a noastra, interioara, poate mistica, despre toate astea.Asta inseamna ca vom avea ce sa vedem, din neobisnuita si inevitabila intelegere recenta intre aceste doua centre ale noastre.

 • P. Dinu

  Desi este eronat sa cred ca problema terorismului are vreun sens inteligibil pentru cetateni, ba chiar si pentru cei care se ocupa cu domeniul, fara sa stie (plus ca pe dvs va intereseaza ca o nuca intr-un perete de facebook), chestia este serioasa.Ma fac si eu ca o vad ca atare.
  Si periculoasa. De ex, la noi, organul abilitat pretinde ca il combate, si lupta, si lupta.Este elementar sa remarci ca nepermiterea accesului pe terioriul national, plus practica sistematica a expulzarii, plus relatiile prietenesti dintre organ si actorii vizati(soldate cu multe schimburi de proprietari, ai unor bani, efecte si proprietati. Multe facute infractional, ca practica protejata de stat, ca politica de stat in schimbul abtinerii impricinatilor de a comite atentate) nu inseamna antiterorism, ci evitarea din start a oricarei practici profesioniste de a a-l combate.
  Nu asta vreau sa comentez, sau sa critic. Nu e treaba mea. Cert este ca o buna parte din avutia natiunii, arondata in special activelor de stat, a fost astfel drenata jumi-juma, la baietii lor si la baietii ‘nostri’. Politica asta a cam incetat, cu exceptii de evaziune fiscala, returnari de TVa si alte infractiuni conexe, ca nu mai este suport de parazitat.
  Si brusc organele au devenit profesioniste. Fara sa isi foloseasca potentialul, cat o fi el.
  Aici eu vad pericolul major.Pentru noi, astialalti, neplatiti, nebagati in seama altfel decat ca subiecti ai metodelor practic teroriste de intimidare, hartuire, inducere a fricii si stresului. (Si oamenii cedeaza.)
  Si anume vad ca organele nu au activitate, reala, cu subiecti reali, in conditii reale. Nu mai discut ca asta inseamna din start un soi de izolare pe scena lumii, care va naste secrete animozitati,(acolo unde erau numai dulcegarii). Nu au practica reala. Nu cartelele de rahat ii vor ajuta, ca oricum pot identifica, triangula, fila si orice altceva, si azi.
  Ci activitate reala, care in conditii de crestere a numarului tipilor interesanti (care va creste inevitabil si va deborda fara gres si asa excedentarele organe), in contextul in care numarul colaboratorilor va scadea calitativ, nu neaparat numeric (saracul domn Diletant, cu cei 400.000 de informatori ai organelor….Saracii oameni civilizati…si parteneri…) nu vor mai fi in stare nici sa isi transmita comunicatele lor de Gaga de Stat.
  Altfel, toate bune, atentatele care merita vazute sunt doar cele cu pulbere de pusca si premii Nobel. Facute de oameni de treaba, cu ganduri bune, eventual ratati ai activitatilor economice obisnuite pe piata. Nimeni nu va baga altceva de seama.

 • Dezideriu Dudas

  De mai multe ori am intrebat public daca e adevarata asocierea dintre J.P. Sartre si teoretizarea terorismului…Prima data putea parea ca o nuca….Va asigur ca am incercat cu multa consecventa, asa ca nici nuca nici peretele nu mai merg in context…Sunt recunoscut in sectorul zoo…pentru asta…Ref. la zoo…, abia acum imi dau seama ca de fapt Jeffrey Sachs, “descoperit” de nea’Andrei ( tot ‘cela…), imi oferea o cale de fuga pe “covorul rosu”….Sau “covorul zburator”, sa nu nedreptatesc nici Dreapta ( de la rosu ‘cela Stanga-ci…).

  P.S. In afara de “nuca-n perete”…, va mai citesc in week-end. Deocamdata am inteles ca “moartea nu citeste ziarul”. Cum in “Rapirea din Serai” pana si covoarele zboara insa….De ex., luni, in Bucuresti, la acea conferinta publica de care am mai amintit ref. la politica externa, parca au urmarit dezbaterile si Constantin Stere si Anghel Rugina…Atat s-a vorbit de Igor Dodon si Transnistria acolo ( desi cu o zi inainte se adunasera 50.000 de romani in Chisinau pentru unire -- sau cel putin asa scrie “nasul”…), incat parca “cei doi”, desi “nu mai citesc ziarul”, m-au “zapacit de cap” si i-am amintit in contextul in care Romania si Moldova par a vrea sa-si revitalizeze “ziarul” la 100 de ani de la aparitie….La dom’Costica (Stere) “sala” nu era inca pregatita…, da’ la dom’Anghel au sarit arhAnghelii si mi-am incheiat discursul. Vorba clasicului, “pe persoana fizica”, da’ acolo am folosit persoana juridica “Asociatia Strategia Dezvoltarii Romaniei -- Regiunea Dobrogea”.

 • P.Dinu

  Teoretizarea este o placere costistitoare. Pentru cine vrea iluzii de elitism la gheata.
  Menajeria este un menaj cu mai multe fiinte, in special taietor-intepatoare, si anume fara creier autonom si veninoase.Pentru cei care tin neaparat sa fie cinstiti.Ceea ce este o greseala, inainte si dupa ce este o prostie civilizata.
  Rapirea din serai era o frumusete, mai ales cand era folosita ca paravan de boudoir-uri turcesti, in Constanta si-n Irak. Acum vor fi folosite la taberele de refugiati, sub forma de afise,cand niste baieti vor simti suflul nou al timpurilor. Din pacate fara organele noastre detasate sa protejeze, cum ar veni extra-teritorial, pe cei afectati de stigmatul de a avea un pasaport romanesc.
  In rest, ce e mic si controleaza ceva mare si practico-inert(ca la Sartre?). O fosta gaura neagra in expansiune, pe cale de a deveni o federatie draguta. De aceea trebuie sa sprijinim orice unire, sa vedem si noi ce inseamna sa fii profesionist…in lipsa oricaror credinte-inutile, dar nu total deplasate-in paranormal.
  In fine, strategia dezvoltarii este un pleonasm nu doar acceptat, ci si prea dorit. Dar nu e treaba mea.

 • P.Dinu

  Desi n-as vrea sa sune deplasat, imi permit sa va intreb ce mai faceti? Si in sensul ca sper ca nu v-ati plictisit intr-atat de mult de toate lucrurile care, desi pot si chiar de prea multe ori sunt spuse, nu spun prea multe. Eu unul fac eforturi sa ma abtin, dar nu prea reusesc, dupa cum se vede.
  Bine. Va doresc ganduri placute,poate si tacute.

 • O.B.

  Sedinta continua suspendata. Asa si vietile noastre, cand agatate in cuiul cronologiei semnificative, cand aerate printre ideile marete ale intreprinzatorilor in ale statului.
  Castro cel Fidel nu cedeaza, totusi, imperiului. Bravo lui! Lincoln cel autodidact si-a dat numele pe altarul unui memorial, dar si al unui alt zeu, autovehicul. Si s-a retras.
  La noi, in schimb, Dacia isi revine din stadiul epocii industriale revolute,mecanic, si este ajutata de tot felul de piese expirate moral. Produce, fara stiinta celor care lupta viguros de 10 ani pentru exact acelasi scop, o revolutie conservatoare.National-sociala, nu socialista. Care urmareste integrarea tuturor, dar nu in Europa, ci in pliul virtual, in punga istorica auto-satisfacatoare produsa de civicii, ziaristii si managerii de multinationale ciripitori cu ordin de plata la discretie. Si mai urmareste unitatea ideologica intr-o credinta- aici cea a activismului juridic fara granite si limite, si drepturi-,caci factiunile le repugnau pana si uratilor alora de Federalisti. Stanga si Dreapta rebuie integrate, chiar si cand esti milos cu banii sterpeliti sub forme imobiliare.
  Integrare si unitate in noi insine, iata crezul nostru dacic, sprijinit materialmente si tehnic nu de conservatorii muzeielelor culturii nationale, sau de vreun intelectual care (nu )a stat prea mult prin birourile guvernamentale ca sa mai faca nazuri la avansurile ingerilor- plus ca unii s-au extenuat in munci limbistice cand timpul nu era oportun, fiind ei avangardisti la coada ingerilor,de unde si dusmania neobisnuita care li s-a marturisit verbal si non-, deci carevasazica crezul sacru desi laic va fi fiind montat pe firmamentul nostde niste sfinte fratii ale inteligentei desantat-infractionale, care isi cauta digitalul mare nu doar in ei, ci si prin tot felul de cartele anonime si deci dusmanoase.
  De-acum faptul relativ benign de a fi roman nu va mai fi simplu consemnt in acte ale cetateniei inoperante (si inoperabile), ci va fi simptomul -recenzat ca atare -ca doar credinta dacica in nemurirea ortodox-securista te poate face ceea ce esti.
  Revolutia conservatoare trebuie sa fie dusa pana la capat, ca dreptatea celor care au luptat 10 ani pentru ea.Nu mai conteaza care este capatul acesta, nici parcursul- cei care se plang trebuie sa afle ce au propavaduit atatia ani, fara sa stie-, tot ce conteaza este sa scapam de putreziciunea coruptiei democratiei-liberale si sa ne intoarcem, puri si increzatori in destinul nostru, la Dacia care este in noi ca si cum am fi toti in ea. Fara distinctii, discriminari, si deci fara drepturi si libertati separatoare.
  De aceea aveam nevoie de un mot fictiv in orice absolut, chiar si protestant in fata unei Dacii 1300. Sa joace rolul de marsupiu legitim pentru lumea inconjuratoare, ca or mai fi si alti camguri-gigant, in special americani, dornici de impartasirea din fericirea noastra dacica.
  Asa da!

 • AT

  Securitatea a castigat, d-le Tudoran. De data aceasta definitiv (daca nu se intampla un cutremur sau ceva, si Dl Hellvig ne-a spus ca rolul sau nu este sa provoace cutremure, sau seisme, a zis). Dar adevarul este ca Rusia ne ajuta fara sa vrea, iarasi.
  Dar nici Eu nu sunt de lepadat. Vom vedea lucruri interesante.
  Toate cele bune!

 • AT

  D-le Tudoran, cati oameni v-au spus ca au fost fezandati sa devina spioni ai Romaniei? Eu sunt unul. Singurul. Daca Dvs nu sunteti unul.
  Inteleg ca multe cuvinte v-au depasit, poate v-au jignit. Asta pentru prosti. Eu stiu ca nu este asa.Dar poate ca este momentul sa declarati ca nu stiti nimic
  Daca nu as fi trait, nu as fi crezut. Si nici acum nu cred.Si totusi lucratura securista continua, bazata pe familie. Sau pe lipsa ei, in adevar.
  Fanatismul si vulgaritatea prelucrata sumar nu va pieri. Dar deja este reprezentanta Romaniei, in locuri greu de banuit.
  Ha!

 • AT

  Nu stiu daca Dvs l-ati prins pe Plesita, dar eu l-am prins pe marele brailean Vasilica Sarca. Marele maestru al escrocheriilor electorale din 2009, si poate si al celor din 2014. Cunoscut ca unii profesori universitari celebri, dupa 2012. Ai nostri.Si manageri de multiationale, agenti de-ai lui. Rude de-ale mele
  Sa-i doresc numai bine, lui si celor care l-au pus sef?M-as autodenunta…

 • AT

  Fratia securista de aici provine. Am trait, am vazutm pana la gunoiul Radu Florian, fost sef la Ploiesti, poate Marin Constantin .Ca in Caragiale. Doar ca nu am pierdut o scrisoare, ci ani din viata. Fara rascumparare.

 • AT

  Cu toate ca nu am intentionat sa vorbesc neaprat despre mine ca persoana, poate ca nu este rau. Sper sa fi fost ultimul astfel vizat; adica sper ca altii au fost mai norocosi si mai destepti ca mine.
  Dar dincolo de mine, subiectul meu preferat, as prefera ca Dvs, Dle Tudoran sa facti un lucru simplu. Sa postati Manifestul Agorei. Daca va place tacerea, ca multora, dar o tacere semnificativa, cum greu gasesti, atunci sa taceti cu lucruri pe care unii dintre noi nu le cunoastem. Poate nici nu le vom intelege; nici acum; dar ar fi o tacere mai putin monotona.
  Aici ar fi ceva loc de credinta!

 • Ce legatura are “Manifestul Agorei” cu textul de mai sus?
  Care “manifest al Agorei”? La ce va referiti?
  Tac atunci cand consider ca nu am ce sa spun.Borbesc atunci cand cred cam ce sa spun.

 • Nu pot urmari firul gandirii dumneavoastra.
  Daca ati fost “fezandat” sa deveniti spion al Romaniei e treaba dumneavoastra. Eu n-am fost “fezandat.”

 • Se pare ca stiti foarte multe despre fratia securista. Daca asa stau lucrurile, vorbiti-ne despre ele…

 • Dezideriu Dudas

  Asa de bine si-a facut « Romania » datoria « la » Guccifer incat pare ca America nu prea mai stie pe unde sa-i scoata camasa lui Muccifer….Nea’ Atee, cum scriam odata, pare a fi credincios….De unde, performanta lui de a va atrage…..

  Stimate Domnule Tudoran, puteti actualiza “pronosticul Hillary” pe care (ni) l-ati transmis odata ? M-a derutat faptul ca recent Cozmin Gusa, aflat in SUA, a spus acelasi lucru….Sigur nu au inceput gainile sa nasca pui vii si-n America ? Iar a inceput sa produca «Crescatoria de pui» Karl Rove ? Asa as intelege si « cursa de soareci » a lui Cozmin…Noroc ca el se inseala de obicei, dar la noi nu conteaza productia interna de Mucciferi, atat timp cat am devenit mari exportatori de Gucciferi…Total diferit fata de CPI – Curtea Penala Internationala, unde am fost Mucciferi peste tot,.

 • AT

  A fost treaba mea.Asta nu inseamna caDvs aveti vreo legatura, cu asta sau cu subiectul, in general.
  Altfel, in alte conditii, mult mai devastatoare pentru unii oameni, si dvs ati fost fezandat. Dar nu in sensul amintit de mine, si oricum fenomenele nu pot fi comparabile. Nici macar nu incerc, nici de departe, sa compar ce nu este comparabil. Adica, comparativ, eu nu exist. Si nici macar nu vreau sa ma afirm, aici nu este vorba despre mine, asa ca o mica formula provocatoare nu poate dauna prea mult.
  In orice caz,chiar daca am gresit, am facut-o intentionat.Fara rele intentii, sau inavuabile intentii.

 • AT

  Bizareria lucrurilor face ca am trait, o perioada, minunata conjunctie dintre cele doua deservicii ale patriei.Stiu ca nu vreti sa va vorbesc despre aceasta fratie, mai ales ca nu am probe. Dovezi, eventual chiar utilizabile in justitie. Probe indirecte am. Nimeni nu a fost si nu va fi interesat.
  Poate ca asa este mai bine.Si generatiile proaspete sa fie trecute prin ciurul clasic securist, apoi cantarite la standardele puse in exploatare in anii 70.
  Nu este rau sa fii patriot.Daca nu mai ai ce apara, se poate dovedi si o mare onoare.

 • AT

  Faceam referire la acele idei care au reprezentat motivatia si structurarea ideatica a revistei Agora. Din auzite, pentru ca eu nu am avut contact cu, sau cunoscut altfel, nici revista, nici ideile care circulau in mediul ei de cultura.Daca ma insel, mai bine sa ma insel ca au fost asemenea idei, acum 25 de ani, decat sa nu nu ma insel, si cinic sa declar ca mai bine ca nu au fost asemenea idei in exilul romanesc.
  Iar legatura cu Abraham Lincoln este aceeasi. Democratia constitutionala se bazeaza pe idei, pe convingeri, pe argumente.Unele au forta superioara, speciala, provenita dintr-o confirmare neobisnuita a “timpului”, adica a ceea ce a fost trait si experimentat, altele pot fi inca proaspete, de descoperit. Sau totul poate fi inactual, ca maine sa devina brusc nu doar actuale, ci si presante.
  Nu pot sti eu. Poate nici dvs., desi va banuiesc ca ati avea un fler neobisnuit, desi nu neaparat eficace, in sens curent, al timpului.Sa imi fie imputabila mie.

 • AT

  Cu tot respectul pe care de obicei il profesez, d-l DD, de data asta nu va voi contrazice. Un hacker care habar nu are de metodele utilizabile, ci care “ghiceste” niste parole (presa, deh…), si care este extradat, si care are legatura cu persoane importante, si care mai da si interviuri si este prezentat ca valabil pentru un targ juridic cu FBI, asta nu imi aminteste decat de Black Cube. De la est vine lumina, si vine cu profesionalism, pe unii ii bucura, pe altii ii deprima.In general deprima mult dupa o mica bucurie, si asta din motive de creier.
  Asta este un mister stiintific! Pacat ca nu putem fi toti extradati…

 • AT

  Desi, ca land al unei Confederatii Dunarene, cu bune dar tacute conivente la estul geografic, dar si la vestul convingerilor Rechstaatului fara suveranitate, nici macar nu trebuie sa ne miscam de pe loc. Si totusi sa fim extradati… a l’americaine.Misto.

 • AT

  Pentru cei care pretind ca stiu. Spionii sunt “aruncati”, fie din motive de rudenie gen veri primari, ori fini chipurile ambalati intru opera comuna securista inepta, ori poate, mai interesant, uitand prostalaii din Academia de Infrmatiii a SRI (sursa institutionala a fratiei SIE-SRI, desi nu evident primara)
  Sa ne amintim de un baiat aruncat in Moscova, chipurile sa preia opera informativa a unuia Faur (ca cel de la ARO Campulung, ca sa vezi).A fost prins, speriat, filmat si returnat.
  Isi imagineaza cineva ca nu a fost un colet, ca sa stie toti ceilalti interesati ca baiatul, cu artele lui martiale, nu a putut si nici macar nu i s-a recunoscut statutul diplomatic, decat mai tarziu…? Cu toate referintele perverse ale istoricului general, cica profesor la o universitate fantoma la Sibiu/
  Asta se numeste sa fii la limita. Bun actor, la dublu, pentru rusi, sau pentru NATO.Cum bate vantul de pe Caraman.
  Aleluia!

 • AT

  Sa multumim unor mari gunoaie de la SIE ca ne-au sugerat, cu complicitatea Presedintelui Lor, ca am putea scapa de ei. Adica de MRU. El nuconteaza.Nu va mai obositi, penibilililor, eu stiu ca nu veti mai ajunge la izvorul Damboviceoarei, mai mult de doua dati.

 • Eduard

  Mon petit, detrompe-toi. Rien ne va plus.Depuis des mois deja (pour les cons d’Etats-multiples, honorables,les pattes bien graissees).
  Quant a moi, je me porte bien.
  Mes meilleurs voeux!

WP Admin