≡ Menu

Patria, suflețelul și, mai ales, războiul

Vineri, 6 iulie, după ce a ascultat acuzațiile care i s-au adus în Parlament, președintele Traian Băsescu a pus câteva întrebări. Mă opresc  la una dintre ele:

”Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției șefia singurului serviciu de informații externe? E, dacă nu ați văzut, mai căutați dictatori…”

Când președintele Traian Băsescu i-a numit directori pe dnii George Maior (SRI) și Claudiu Săftoiu (SIE) am scris (10 octombrie 2006) următoarele:

 

<<În desemnarea șefilor SRI și SIE, dl Băsescu a jucat în forță cartea tehnocrației -“profesionalism și echidistanță politică”. Gluma anului! Dacă în urma unor cursuri intensive in Occident, un jurnalist mediocru a devenit egalul spionului Graham Greene, rămâne de văzut. Deocamdată, dl Săftoiu e de acord cu spionarea ziariștilor. Deci, vorbește mai mult ca director al SRI, decât ca director al SIE. Și asta spune multe.

În cazul dlui George Maior, cartea pe care a jucat-o dl Băsescu e doar parțial descifrată corect. E greu de cântărit ce a dorit mai mult – să lovească în liberali sau să-și multiplice șansele de a-l trece pe Claudiu Săftoiu? Pasiența i-a ieșit. Pariul președintelui a fost Săftoiu, nu Maior, cum pariul major al dlui Băsescu a fost și rămâne PSD, nu PNL. Liberalii rămân doar diversiunea, învăluirea. Pretextul și contextul.

Traian Băsescu nu este un președinte de politică externă, ci unul de politică internă. Având deja “Romania profundă” în buzunar, lingăul personal în pușculița spionajului extern și finul de cununie al generalului Ion Talpeș la SRI, dl Băsescu confirmă că este cel mai abil politician român al clipei. Petre Roman comisar european ar fi bomboana pusă pe coliva liberalilor.

Președintele nu trebuie bănuit de vreo “soluție imorală”. Ea e practicată mereu de ceilalți. Tot așa, tehnocratita e o pancreatită care îi lovește doar pe alții. Și-apoi, să fim drepți: doar un nebun numește în fruntea serviciilor secrete o trestie gânditoare. Dl Basescu e doar curajos. Maximum – imprudent.

Tehnocratul dlui Băsescu este omul născut în poziție de drepți, cu “Săru-mâna” pe o buză și “Să trăiți!” – pe cealaltă.>>

Ce a urmat?

La numai cinci luni după ce a fost uns Director al SIE, dl Săftoiu a fost nevoit să demisioneze. Vă amintiți motivele?

În luna martie, 2007, audiat de “Comisia Voiculescu”, care investiga acuzațiile de încălcare a Constituției aduse președintelui Traian Băsescu, domnului Săftoiu i-a scăpat din gură porumbelul: SIE făcuse înregistrări de convorbiri telefonice în România, operațiune ilegală, căci fusese aprobată de  procurorul general și nu de un judecător, cum impune legea.

În urma incendiului declanșat de acele dezvăluiri, dl Săftoiu a trebuit să demisioneze (19 martie 2007), deși, într-o intervenție ulterioară, a încercat să dreagă busuiocul și să aducă niște nuanțări la cele declarate în fața comisiei respective. Relațiile instituționale (dar și cele prietenești, bănuiesc) ale dlui Săftoiu cu președintele Traian Băsescu au încetat, la inițiativa acestuia din urmă.

Dl Săftoiu a continuat să facă dezvăluiri neconvenabile pentru Administrația Prezidențială.

În ianuarie 2009, invitat la o ediție a emisiunii “Vorbe grele”, dl Săftoiu, hotărând să fie în ton cu numele emisiunii,  a declarat:

“Există în interiorul serviciilor de informaţii câteva compartimente care fac această treabă murdară pentru că le cere cineva. Iar acel cineva este acel om suprem. În materie de legalitate în România”.

Deși nu pronunțase numele președintelui Băsescu, “aluzia” era suficient de transparentă pentru întețirea războiului.

Desen & Copyright 2012 - DION

Una dintre urmările acestui conflict a fost și demisia doamnei Adriana Săftoiu din funcția de cosilier prezidențial. După plecarea de la Cotroceni (19 martie 2007), Domnia sa a vorbit, în mai multe rânduri, despre lucruri nu tocmai convenabile instituției prezidențiale, inclusiv despre rolul deloc fast jucat de dna Elena Udrea pe vremea când lucra la Președinție, deși, potrivit afirmațiilor dlui Băsescu, dna Săftoiu semnase un “angajament de confidențialitate”.

Invocând încălcarea angajamentului respectiv de către fostul consilier prezidențial, șeful statului nu a lăsat netaxate unele dintre afirmațiile dnei Săftoiu. Luni, 30 noiembrie 2009, invitat într-o emisiune a postului de televiziune OTV, președintele Traian Băsescu a răspuns astfel unora dintre declarațiile dnei Săftoiu:

Cel mai urât lucru este, după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a făcut ministru – consilier prezidențial este rang de ministru -, ți-a poftit suflețelul să-ți fie soțul șef de serviciu secret, ți l-a făcut președintele șef de serviciu secret. Și când constați că e căciula mai mare decât poate să ducă capul domnului șef de serviciu secret, să te superi că ți l-a schimbat. Păi cine l-a pus să vorbească prostii?”

Dl Claudiu Săftoiu se află azi în tabăra adversarilor dlui Băsescu și a fost proaspăt uns Președinte și Director General al TVR. Până vor afla și dnii Antonescu & Ponta secretul lui Polichinelle —  că dl Săftoiu are un cap mai mic decât cele mai multe dintre căciulile aflate pe piață — TVR i-ar putea face multe zile negre și nopți albe dlui Traian Băsescu. Indiferent de rezultatul referendumului din 29 iulie.

Un TVR pe post de Antena 4, 5, 6 etc. ar fi ca vârful aprins al unui trabuc apăsat exact acolo unde subiectul Traian Băsescu are pielea mai subțire. Sunt sigur că ordinul de zi în cele două tabere este, pentru cei mai duri – “à la guerre comme à la guerre”, iar pentru cei mai “moderați” – “all’s fair in love and war”.  Dar azi e vorba numai despre război.

Când au devenit publice, am scris despre capetele de acuzare ce stăteau la baza intenției Parlamentului de a-l suspenda pe șeful statului că sunt cam șubrede. Mă întreb dacă unele dintre acuzațiile aduse președintelui Traian Băsescu în Parlament, vineri, 6 iulie, nu cumva pălesc în fața gravității mărturisirii  făcute de șeful statului că ar fi  făcut o numire în fruntea “singurului serviciu de informații externe” doar pentru așa a “poftit suflețelul” soției celui numit.

Abia asemenea mărturisiri – făcute liber, de bună voie — pot trezi îndoieli serioase în legătură cu puterea de discernământ a președintelui Traian Băsescu.

Spre binele dlui Băsescu și (dacă nu zic vorbă mare) al României, sper că președintele suspendat va găsi o clipă de răgaz pentru a ne spune: “Am glumit… Eram și eu supărat… Așa că am făcut un spirit de glumă, cum se zice…” Eu sunt gata să-l cred, mai ales că dl Băsescu a fost apărat chiar de dna Săftoiu:

“Mi se pare îngrijorătoare declaraţia pentru domnul Traian Băsescu. Simt nevoia să-i iau apărarea, chiar dacă am plecat de trei ani de acolo, pentru că nu pot să cred că un preşedinte de ţară numeşte şeful serviciilor secrete la capriciul unei angajate sau pentru că sufleţelul unei angajate, oricine ar fi respectiva, îi cere să facă asemenea numiri. Vreau să cred că e doar supărat şi nervos în timpul campaniei şi face asemenea declaraţii. Drept urmare, nu i-am cerut preşedintelui să-l numească şef la SIE pe soţul meu şi sunt convinsă că nu l-a numit pentru că i-aş fi cerut eu”

Nu sunt sigur însă că dușmanii dlui Băsescu îi vor da crezare dnei Săftoiu. În plus, ei ar putea profita și de alte “supărări” și “nervozități” de care președintele suspendat nu este ocolit în aceste zile de campanie. Am senzația că nici măcar arenele unde erau împinși să lupte gladiatorii nu erau năclăite de atâta sânge sau, cel puțin, nu de sânge de sinucigași.

Nu aș fi scris aceste rânduri, dacă nu aș fi citit unele dintre ultimele declarații făcute de președintele suspendat unor mijloace de informare în masă. O dată în plus, am înțeles că dl Traian Băsescu poate fi apărat de multe, nu însă și de un temperament care-i pune piedici exact când are vitală nevoie să ocolească gropi dintre cele mai adânci.  

 • Am observat de mult in Romania comportamentul sa-l numim ciiudat al oamenilor depinzand de relatiile de prietenie.
  Si ca sa detaliez atunci cand suntem in aceasi “gasca” prieteul nostru este cel mai bun , drept , frumos si devreme acasa iar atunci cand se strica caruta devine rau , egoist , urat si fara caracter. Nici politicienii nu fac exceptie de la acest mod de comportament si mai ales ca la nivel de politicieni putem generaliza si in alte tari. Deci nimic nou sub soare cu relatia “nabadaioasa” dintre pufulet si fostul presedinte 🙂

 • InimaRea

  Nu am aceeaşi grozavă părere despre SIE, astfel că nu socotesc că i-ar fi trebuit cuiva, oricui -- ori i-ar trebui, azi -- un cap mare pentru cît de mare pălărie-ar fi Serviciul.
  Din cîte-mi amintesc despre cazul Săftoiu, el a dat-o-n bară recunoscînd că SIE a făcut interceptări, cînd -- prin lege -- nu era abilitat pentu asta. Asta-mi aminteşte de altă criză din SIE, cînd cu Gh. Fulga -- alt “cap mic” dar cu creierul cît se poate de comod înlăuntru -- disperat că se afirmase în presă că SIE avea elicopter.
  Dacă-i enumerăm şefii, SIE stă rău de tot, în comparaţie cu SRI, orice alt serviciu de informaţii oficial (şi chiar faţă de unele neoficiale): după Caraman, Talpeş, care-a promovat cot la cot cu foştii maiori Silinescu, Ciobanu, “Bebe”, pînă la gradul de general cu 3 stele. În 1996, Silinescu şi Ciobanu au pus de-un puci -- şi-au oferit serviciile noului preşedinte -- dar Constantinescu le-a dat eject. (Talpeş era-ncuscrit cu Silinescu, ceea ce nu contează cînd e vorba pentru ţară.)
  Apoi, Harnagea -- necondiţionat, la remorca marelui său amic Dorin Marian. E drept că, sub Harnagea, s-a informatizat Serviciul şi s-au obţinut salarii decente pentru cadre. Dar el era tipul care trecea noapte tîrziu, “pe la Sediu”, că tot intra în Bucureşti, să mai semneze niscaiva acte.
  Fulga -- fost prefect de Braşov, to’arăş de arme financiare cu Vîntu, făcînd pe dracu-n patru să-l socată basma curată după prăbuşirea FNI. Şi stresat la culme de statutul de membru al NATO, obţinut de România, după 11.09.
  Pe urmă, Săftoiu -- “un Harnagea al doilea mai prost” -- şi MRU, o soluţie elegantă şi-atît. Acum, Meleşcanu -- lăsat la vatră potrivit tradiţiei SIE: în “cimitirul elefanţilor”.
  Totuşi, SIE e partener de încredere în NATO şi UE dar asta se datorează prim-adjuncţilor săi -- pe de o parte -- profesionişti, de regulă; programului de parteneriat, pe de altă parte, unde SIE e elev silitor al CIA, în primul şi-n ultimul rînd.
  De altfel, s-a văzut -- şi nu doar o dată -- că SIE funcţionează bine mersi şi fără “director”, cîtă vreme rămîne la butoane un prim-adjunct care ştie ce şi cum. Dacă şi ministerele civile ar funcţiona după acelaşi algoritm, multe nefacăute n-ar fi păţit programul “conducerii politice”.
  Pe Săftoiu, l-a luat gura pe dinainte fiindcă a plecat singur la interviu. De obicei, directorii SIE erau sever păziţi de generali care le dădeau la gioale cînd deschideau gura -- era semnul lor că tăcerea e de aur.
  Băsescu “n-a stricat” Serviciul şi datorită marotei sale cu Axa -- care chiar funcţionează pe linia intelligence. Aşa că nu prea contează pe cine a numit acolo -- o putea pune şi pe Nutzy. Poate chiar era mai bine-aşa căci, în SIE, doamnele se bucură de real respect. Nu c-ar fi condus ceva pe-acolo dar -- cum spuneam -- asta-i tot ce nu lipsea SIE pentru “a-şi face treaba”.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  De regula, serviciilor secrete externe li se interzice prin lege sa opereze in tara “de bastina”. Ca si CIA in USA, SIE nu ar avea voie sa desfasoare macar anumite activitati in Romania. Iar atunci cand cer voie sa desfasoare acest fel de activitati, cei de la SIE, potrivit legii, trebuie sa primeasca acordul unu JUDECATOR nu al unui PROCUROR. Deci, s-a produs o dubla incalcare a legii. Asa ceva nu atenta, oare, la atat de jelitula zi “stat de drept”?

 • gabriel

  Nu este vorba despre temperament, domnule Tudoran, ci despre caracter. Nu poti scuza un infractor spunand ca e impulsiv si nu se poate abtine sa min5a, sa fure, sa insele etc. Este vorba, pur si simplu, despre un caracter abject. Iar in declaratiilr de mai jos, in care practic se autodenunta, cred ca-i vorba si de oboseala creierului. Cauzata de campanie, des7gur. 🙂

  “M-a întrebat Angela Merkel dacă a fost retrasă Ordonanţa de urgenţă cu Monitorul Oficial. I-am spus că nu, că e la Guvern. M-a întrebat dacă este reglementată în Constituţie procedura suspendării preşedintelui. I-am spus că nu, nu este reglementată”

  “Eu am avut o problemă în relaţia cu PDL, îmi reproşau că sunt prea multe arestări de la PDL. Au mârâit şi ştiu discuţiile din teritoriu, că !ce face preşedintele, ne arestează pe toţi până termină mandatul?”.

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: E foarte greu de controlat respectarea regulilor. De pildă, SIE are o Direcţie de protecţie internă -- foştii ceişti. Aceasta lucrează şi în interior, veghind să nu fie racolaţi de-aici lucrători ai SIE ori membri ai familiilor lor.
  Apoi, sînt “obiective” de urmărit şi cînd ajung la noi; plus faptul că cel mai bun teren de racolare de agenţi tot aici este -- de pe la ambasade, firme etc.
  Mai e şi problema rivalităţii dintre Servicii -- nu dai “sursa” din mînă doar pentru că n-ai voie să lucrezi în ţară. Chiar cererea de interceptare telefonică e cu dichis -- o faci, şi se aprobă dar n-ai mijloace tehnice şi apelezi la cine le are. Care-ţi ia şi din informaţii -- oricum, are acces la informaţii care nu-l privesc dar pe care ştie să le negocieze după ce le obţine.
  De regulă, fiecare agenţie îşi păzeşte cu străşnicie informaţiile, secretele, activitatea -- fie pentru a putea exploata ceea ce obţine, fie pentru a nu compromite vreo acţiune cu bătaie mai lungă.
  E complicat. Totul -- în respectarea statului de drept -- depinde de ce anume cere Şefu’. Dacă cere ceva “pe lîngă”, datoria Serviciului e să găsească soluţia care-mpacă şi legalitatea -- cît de cît -- dar şi cerinţa “de Sus”, obligatoriu.
  În altă parte aş situa încălcarea flagrantă a statului de drept -- cazul alegerilor din 2009, unde-au lucrat oamenii SIE în draci, stahanovist -- la Paris. O operaţiune de asemenea anvergură nu poate fi secretă pentru cei implicaţi în ea. Or, n-a transpirat nimic, oamenii sînt disciplinaţi.
  Nici acum nu-nţeleg cum de n-a contestat Geoană rezultatul alegerilor, modul cum au apărut peste noapte fix cîte voturi i-au trebuit lui Băsescu sa-i tragă preşu’ de sub picioare. Atunci îl puteau dovedi şi-l demiteau direct, avînd toate argumentele. De-aia mă şi gîndesc că tre’ să fie un centru de comandă -- ceva -- care paralizează anumite gesturi altminteri cît se poate de fireşti. Or, simplii executanţi -- ori ştiu, ori doar bănuiesc că nu-i lucru curat -- nu se bagă-n ciorba şefilor. Ştiu că ei ar fi primele victime ale procesului de redresare a democraţiei.
  Revin la cazul Păun, în slujba lui Năstase -- chiar dacă nu-i vorba de acţiune specifică SIE, e ilustrativă pentru ce are de făcut un cadru, şi ce pericole-l pasc, într-o bătălie -- Băsescu-Năstase, aici -- pe care n-are cum o anticipa. Oricum cei de la SIE ştiu cînd sînt trimişi în gura lupului dar asta-i viaţa, asta-i munca şi, cui i-e frică, să nu joace!

 • OvidiuB

  @InimaRea

  Daca nu-i cu suparare, cate voturi s-au strans la Paris in 2009?

  Nu cred ca sunt cele 70.000 cu care a castigat TB turul 2, dimpotriva, stiu ca multe dintre acestea au venit din patria adoptiva a dlui Tudoran, unde s-a votat (fusul, bata-l vina!) multe ore dupa ce la noi urnele se inchisesera, ba aparusera si 2 randuri de exit polluri.

  Cred ca orice cancelarie occidentala stie ca, intr-o tara atat de problematica si aproximativa precum Romania, daca votul ajunge intr-o marja de departajare de plus-minus 50.000 de voturi, absolut orice e posibil. Nici urna din Florida, in fond, n-a fost chiar un exemplu de stat de drept. E ca la fotbal: daca nu poti castiga pe forte proprii, matematic, inainte de ultima etapa, atunci depinzi si de altii si de jocul rezultatelor -- si nu prea ai multe motive sa te plangi. Si asta nu pentru ca e bine, ci pentru ca asta e…

 • gellu dorian

  Dina pacate, pentru foarte multi, pur si simplu dintr-un impuls primar, orice a facut Basescu a fost rau, indiferent ca a oferit posturi cheie opozitiei, ca i-a invitat la dialog, orice, orice, si asta pentru ca a fost banuit, cu premeditare, de rea credinta. Fata de cei doi paranoici ajunsi acum la putere, a caror evidenta rea credinta este luata drept buna intentie si unica. A se vedea ce valuri de optimism au stirnit in Est, si in special in R. Moldova, careia i s-a deschis pofta de infiintarea Republicii Federative Moldova, cu perspectiva intrarii in Uniunea Euroasiatica al lui Putin. Marga, se stie ce a declarat. Iar misia lui incepe sa iasa la iveala. Acel mason Sasa K., sosit si in 2007 si acum, in 2012, este evidenta in acest sens. Or fi astea bunele intentii pentru poporul roman ale acestor doi pucisti? Se doreste in zona o Transnistrie largita? Ar fi un dezastru!

 • Zetetistul din Dabulenii Vechi

  @InimaRea
  E fascinant ce spuneti despre SIE si alte servicii, dar nu cumva literarizati nitelus, dus de la vale de juisanta scriiturii? V-am urmarit mereu cu simpatie -- si fara vreun interes altul decit epistemologic (nu-i zic preaomeneasca dorinta de a sti, nici curiozitate oarecare), insa… insa… nu cumva respectivele institutii, cumetrializate precum toate institutiile valahe actuale, misuna de incompetenti, de potlogari, de semianalfabeti, de marleti, de manelisti, de pupini si alti carieristi nemilosi din stirpea Paunului antementionat? Intreb doar, intreb timidamente si astept raspuns, dinspre maistiutori, la posta redactiei…

 • neamtu tiganu

  @nea gellu “Dina pacate, pentru foarte multi, pur si simplu dintr-un impuls primar, orice a facut Basescu a fost rau,”
  nea Nea gellu, nici nu stii cita dreptate ai.
  P.S Nu am inteles treaba cu Moldova? Puteti sa fiti mai clar? Tot basescu a facut si asta?

 • L.L.Meletiev

  @Gellu Dorian
  Are proiecte mari -- mai mari decit ale Babei Rada -, are ambitii maro Baba Marga, geopolitice desigur, dar cu Crin Alui Cacarau din Isaccea, atipit la timona, si cu Viktororban Plagiatzky pe capota motorului, o sa iasa toata margarina din ea si… si… va fecaliza tontii din jur, impingindu-i, ca altadata pre Rrromii antonescieni, in Bug. Noi boi in jug? Noi, joi, in Bug? Aiasta-i intrebatura, dubla intrebatura.

 • Daca_nu_nu

  Domnule Dorian, nu duceţi discuţia la extremă… Dacă oamenii ar fi considerat că orice a făcut Băsescu e rău, nu l-ar fi votat în trei valuri succesive. Să ne aducem aminte: prima dată a fost votat masiv; apoi, când cu prima suspendare, votanţii d-sale l-au susţinut (printre care şi eu); abia după primul mandat părerile oamenilor au început să se schimbe (cum şi părerea mea); la a treia strigare, s-a văzut efectul primului mandat; acum vine a patra strigare, după 8 ani, deci oamenii au avut timp să analizeze nişte lucruri… Sigur, fiecare votează cum crede de cuviinţă. Pentru că, de data aceasta, lumea poate pune faţă-n faţă două realităţi şi poate compara. Eu cred aşadar că în două stă lucrul… Nu cred că dl preşedinte a fost bănuit cu premeditare de rea-credinţă. Dimpotrivă: dl preşedinte a fost de mai multe ori creditat. Nu spun nici că d-lui a lansat acel nefericit „divide et impera”. Dar cred ca nici n-a facut nimic sa-l stavileasca.

 • Dorin Tudoran

  @gellu dorian

  Nu spun ca nu ai dreptate in legatura cu oameni care, orice ar face dl TB, il tin in colimator. Dar, hai sa fim cinstit, pe linga cele bune, a gfacut si atata erori ca nu stii de unde sa incepi cu lista. Exemplul pe care l-am dat aici mi se pare elocvent. Ti-e teama de o “Transnistrie largita” pentru cau Antonescu si Ponta calca in gropi? Dar cine dintre inaintasii lor la Cotroceni a jucat mai bine partida “Transnistria”. Din nefericire, cuvantul Romaniei in aceasta chestiune nu conteaza. Sapte ani petrecuti la Chisinau, cu numeroase drumuri la Tiraspol, Moscova Kiev, acasa, la Washingon si inapoi m-au cam lamurit cat de limitat este rolul caruia i se ingaduie Romaniei sa-l joace in aceasta chestiune. Hai sa nu amestecam micro-subiectele (prin ele inteleg subiectele asupra carora Romania isi poate pune o amprenta) si macro-subiectele (cele in care prezenta Romaniei se afla unfeva intre a fi tolerata, din cand in cand, si “suntem ocupati, veniti mai tarziu…”

 • napoci(ti)taniu

  dom’ tudoran,

  abea acuma m’am prins de ce sintetzi atit de blind cu conducerea legitima a romuniii actuale: va e frica si dumneavoastra sa nu va ajunga, chiar si p’acolo la vasinton, mina lunga a legii, pentru “denigrare şi răspândire de informaţii false printr-o manipulare grosolană a opiniei publice, a organismelor europene şi internaţionale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internaţională şi internă şi a personalităţilor europene cu privire la situaţia din România”

  probabil ca nu doritzi sa producetzi actziunea de “împiedicare a activităţii autorităţilor publice române prin intimidarea lor şi supunerea lor presiunii internaţionale, având drept consecinţă crearea stării de pericol pentru economia naţională. S-a periclitat siguranţa economiei naţionale, stabilitatea monedei, siguranţa statului, credibilitatea ţării şi încrederea investitorilor în România”

 • InimaRea

  Zetetistul din Dabulenii Vechi: Sigur că literaturizez puţin, doar nu-i proces-verbal ce postez aici.
  E adevărat şi ce spuneţi despre cumetrii şcl dar nu erau în cestiune. Una peste alta, ca să mă citez: SIE e un fel de Românie în mic, cu toate ale sale -- bune-rele.

 • Dorin Tudoran

  @ napoci(ti)taniu

  daca mi-ar fi frica doar de asta, n-as avea nicio … teama. dar, domn’ nikule, mi-e frica sa nu fiu acuzat de comunism de tovarasele jose manuel barroso, fost membru al miscarii maoiste de restructurare a partidului oamenilor muncii si, cu voia matele, membru si al partidului comunist portughez.

  dar, ce ma zgaltzaie de teama este ca nu cumva cea mai prestigioasa revista stiintifica romaneasca din lume, “Nature”, condusa de olandejii aligica & funeriu, sa ma acuze de autoplagiat, fiindca, aseara, mi-a spus un jurist celebru ca, pentru a nu fi acuzat de autoplagiat (uita-te pe regulile celor de la oxford/cambridge publicate in gandul) nu este de ajuns sa spui “buna dimineata”. corect, si pentru a nu comite un autoplagiat, este sa spui: “asa cum personal am spus si ieri dimineata, buna dimineata”. se aplica si la “buna ziua”, “noapte buna” etc…

 • napoci(ti)taniu

  dom’ tudorane,

  ‘nseamna ca au dreptate qiuariu si “draga rogo”, in ceea ce’l priveste pe mr. barosu?

  simtzeam eu ceva!

  cum simtzeam ca’i ceva in neregula si cu academicienii haiducitzi si cu oficina pidilista de la UB, care n’ar strica sa fie desfi’ntzatzi c’ocazia asta, daca tot o’nceput iurersu’, ca n’o sa bage nimini de zama

 • Dorin Tudoran

  @ napoci(ti)taniu

  nu stiu ce a scris “draga rogo”, dar te intreb pe mataluta: cum pot sa-l iau in serios pe tovarasul barroso, cand imi gavareste despre “statul de drept”, cand, fapt stiut -- miscarile maoiste violente si partidele comuniste au avut si au pe agenda exact distrugerea statutlui de drept. Simplu, cum tii minte ca ni se baga in cap: lupta de clasa, tov. napoci(ti)taniule. lupta de clasa. in capul tovarasului barroso si in capetele camarazilor sai de pretutindeni, intr-un stat, clasele nu sunt egale, sau, daca vrei, una dintre ele este mai egala decat celelalte. Si-atuci, sa iau lectii despre “valorile statului de drept” si “valorile democratiei” de la asemenea “democrati”? mersi, dar nu sunt interesant. mai bine il citesc pe “democratul” tismaneanu.

 • @) Dorin Tudoran, Daca_nu_nu

  Nu va chinuiti degeaba, niciodata un fan -- si toate postarile dumisale citite de mine aici il integreaza in aceasta categorie -- nu poate fi convins ca idolul sau ar putea gresi, nu va recuoanste nici nacar pur teoretric aceasta posibilitate…

 • mihai rogobete

  Pe chestia plagiatului, Obs. Cult. îi cere lui Nae Ionescu demisia.

 • Intr-adevar, mare pacoste aceasta categorie de indivizi care orice ar face cineva ( fie el un TB sau, de ce nu?, un Antonescu ori un Ponta) “il tin (pe respectivul) in colimator”. Eu nu incetez sa ma minunez in fata acestor ipochimeni si sa ma intreb: oare sunt doar saracuti cu duhul ori, si mai mult decat orice altceva, sunt atat de atasati de interesul personal inca de dragul lui calca in picioare si logica si bunul simt. Oricat de mare insa osciorul pe care l-ar fi primit deja ori l-ar avea de primit de la o tabara politica ori alta, tot sunt saracuti cu duhul -- ceea ce ii face si analfabeti functionali si manihesti penibili, de parca nu ar avea in functiune decat creierul reptilian, opac la perceperea infinitatii nuantelor si emotiilor, opac la altruism si, in general, incapabil de orice forma de gandire constienta. Desigur, desi oarecum asemanatori acestor ipochimeni de tip cavernicol, agentii de influenta joaca intr-o cu totul alta liga, la ei problema maniheismului proferat nerezidand in creierasi, ci in cu totul alta parte.

 • napoci(ti)taniu

  ipochimenului din mine ii cade greu fisa!

  vaz ca incep sa fiu luat prea “in serios” (lucru care s’ar putea sa’mi cauzeze “la cazier”), inclusiv de d’l antonesei care n’are alta treaba, din cyprus sau unde s’o afla, decit sa’mi “fișeze” mie interventziile nevolnice.

  n’am nici un chef sa’i fac trimitere la acele multe organe trecute de mine personal pe la gura diktatorului chior si’a duducii sale, asa c’o las asa cum a cazut.

  intr’adevar, “coabitarea” nu e posibila, asa ca va las sa va simtetzi bine impreuna cu d-na dp.

  pardon, scuzatzi, bonsoar!

  n’o sa mai “deranjez”!

 • Shadow

  Ei dle Tudoran avem absolut aceleasi opinii despre “mandretea” asta de “baiet” pe numele sau barosso:-). Intre timp am inceput sa-l “indragesc” pe Nigel Farage :-). Le zice bine “engleju” :-p.

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu
  auz bine? nu puteti coabita cu mine pe acest forum? bre, domn’ nikule, asta inseamna ca esti tocmai copt sa intri in lupta dintre raul cel mai mic si binele cel mai nevazut.

 • Shadow

  Hai mai Nikule “usor electrik” doar nu ti-or fi scufundate “tate corabiile” acusica (chit ca inteleg pocinogul cu hidroelectrika), nu o sa te superi matale un hazliu si jumatate pe dl Tudoran, pe dl Antonesei sau pe dna DP? Ca intre noi e mult mai multa “coabitare” decat in “marea politica” romaneasca. Aici ai drept la “opinie”. Nimeni nu te aresteaza si nici “secu” in versiunea sa “moderna” sie/sri nu se amesteca asa cum s-a amestecat si se amesteca la “locurile de munca” ale “diasporenilor” de exemplu :-).

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Asa e cand mananci conserve/idei prelucrate de altii. Sa nu stii cine e Barroso si sa cazi pe spate/sau sa-i folosesti numele cand forbeste el despre statul de drept e jenant,
  De ce n-am dat citate si din Brejnev despre statul de drept?

 • Daca_nu_nu

  Hai, mă Nikule, dă-o naibii de treabă! Eşti sigur că LA se referea la d-ta? Mai citeşte o dată înainte de a lua o decizie ca asta…
  Io-s supărată, să ştii! Nu pe d-ta! Nu!
  Sunt supărată că şi ieri şi azi am avut nişte discuţii în contradictoriu pe facebook cu nişte persoane despre care aveam o părere ca lumea. Ei bine, discuţia a degenerat şi ambele „relaţii de prietenie” s-au dus dracului. De ce? Dracu ştie! Uite-aşa, de-a-n pixu, vorba aia…
  Te-ai supărat că dl Tudoran a zis de Barosso ăla (sau cum Dumnezo-l cheamă). Auzi, trebuie să spună cineva, că eu, de exemplu n-am auzit de domnu ăla până acuma în viaţa mea. Şi, ca mine, mai sunt atâţiaaaa…
  Hai, treacă-ţi nervii şi revino-ţi, că până şi preşedintele ne-o întrebat: „Eşti supărat pe mine?” :)))))))))

 • Shadow

  Pai se pot da citate si din Brejnev, in fond “statul sau” era mai mult decat “drept” era si “luminat”. Sunt destui la “bruxelles in sat”(la comisia care nu reprezinta pe nimeni) care sunt mai dihai decat Brejnev. Ideea e sa nu ajunga vreodata “singuri” la “putere”. Ca nu isi doreste nimeni sa-i “incerce”.
  Deja ca trebuie sa acceptam ca “apa nu hidrateaza” si ca “prunele nu cufuresc” sau ca “numitul” castravete (nu am vrut sa fac o cacofonie) nu se poate vinde decat daca are “forma inpecabila”(curbura pe raza, etc) . Cica e pedeapsa cu inchisoarea nu numai cu amenda pt orice producator (imbutelietor macar) de apa sau de prune daca isi mai permite sa sustina o asemenea “publicitate”. Ce vreti dvs? Stat de “drept” deh.

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Intra fie si doar pe Wikipedia si ai sa vezi. De acolo poti calatori spre informatie si mai exacta. Maoisti reformati la acerbi aparatori ai statului de drept nu sunt tocmai ce ma fascineaza…

 • @napoci(ti)taniu
  Oh non, quel malentendue!
  Din punctul meu de vedere, “ipochimenu’ ” e in cu totul alta parte, dar se vedea ca postarea mea s-a inscris in mod nefericit in dictonul “unde dai si unde crapa”! Eu, una, as regreta plecarea dvs. de pe acest blog si, -- fiindca va apreciez si umorul, si stilul inimitabil, si implicarea sincera, si bunele intentii evidente, toate incompatibile cu postura de ipochimen cavernicol la care m-am referit- si, mai mult decat atat, as suferi daca as sti ca ma considerati in vreun fel raspunzatoare de o asemenea hotarare. Daca recititi postarile in succesiunea lor, veti descoperi si ipochimenul (cam culturnic!) si veti vedea ca nici dl. Antonesei nu s-a referit la dvs. Daca insa, in ciuda acestei lamuriri, continuati sa credeti ca m-am referit la dvs. in postarea care v-a vexat, va cer scuze pentru inabilitatea cu care m-am exprimat, inabilitate care v-a impins sa credeti chiar si pentru cateva minute, ca respectivele consideratii v-ar fi fost adresate.

 • Domnule Tudoran,
  Daca n-as fi comis imprudenta de a-mi fi dezvaluit sexul acum cateva luni, azi v-as fi spus, fara nicio retinere fata de cine stie ce malenetendues :-), ca pur si simplu va ador pentru postarea despre ex-maoistul Barroso. Mi-e ciuda un pic pe mine ca, desi rascolesc toata ziua internetul, nu am avut inspiratia de a-l cauta pe el senor Jose M.D. Barroso la “mapa profesionala”. Ce fascinante afinitati elective a coagulat dreapta curenta europeana si cate borcane cu tomate rosii-verzui zac prin debaralele marilor aparatori ai statului de drept de azi (in paradigma lui europeana)! Cate schelete de ditamai nefilimii ingramadite prin dulapurile lor! De parca, odata cu caderea comunismului, de UNDEVA (ar fi venit un ordin suprem: si acum ocupati dreapta, baieti!
  Cine a spus ca istoria e o farsa? (Nu de alta, dar poate se impun niste ghilimele).

 • napoci(ti)taniu

  n’as vrea sa fac loc la confuzii (: io nu mi’s “suparat” pe niminea!

  daca am intzeles gresit ca as fi fost obiect si subiect al unor comentarii anume(ale unor persoane infinit mai bine plasate decit mine incit sa’si poatza “da cu parerea” ) asta ar insemna sa’mi cer eu scuze, nu?

  adevaru’i ca n’am stat sa cintaresc ca sa vaz cu exactitate cine a gresit in asa mare masura incit sa merite categorisirea gen “ipochimen” or spalat pe creeri

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Nu doar istoria e o farsa, dar dansa chiar e o farsa imensa, cand oamenii dorm pe ei!

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu

  ma acuzati de discriminare. si de discriminare pozitiva si de discriminare… negativa. Adicatelea, pe cine tratez eu aici, domn’ napoci(ti)taniu, drept “persoane infinit mai bine palasate” decat matale? unde te-ma plasat eu pe talica de i-am plasat pe altii “infinit mai bine”?

 • napoci(ti)taniu

  sintetzi prea suspicios, dom’ tudorane: m’am autoinclus (stiind eu mai bine de ce!) in categoria aia!

 • Dezideriu Dudas

  @ dom’niku

  Tocmai ma pregateam pentru “loviturilii di stat “ ( extensia la “agenturilli “…) de pe blogul “banditului Tudoran “ ( daca a mers la altii, merge si la el…), din week-end… Si ce vaz ? Grozavie mare…De unde, Spaima….

  Sa stii, dom’nikule, ca nu te-am vazut niciodata intre “DORELUL SUPREM “ ( cu ghilimele ) si NEA GABRIEL ( fara ghilimele ). Ci dupa ei, respectiv dupa limitele lor, “atent” stavilite in societate…Ceea ce inseamna ca, macar din cand in cand, aveam impresia ca ma aflu in compania ta in acele locuri “ïnterzise” in Romania, cum ar zice “banditul Goma” ( originalul…), locuri care nu “au voie” de la Militie sau de la Primarie ( intr-un fel de Realitate adevarata , desi “fara voie “….).
  Nu cred ca m-am inselat, desi, am ceva emotii….

  NOTA “ TEHNOCRATA “ ( de dupa limita permisa…) :
  Tocmai s-au intalnit “ DORELUL SUPREM “si NEA GABRIEL. ( Tatulici era la Nucsoara, ca de fiecare data de alegeri / referendum…) la sediul GDS. Ce mai filozofeala tinichigeroasa si ce mai tinichigerie filozofoasa…La Cluj nu s-a comunicat nimic ? Cu “banditii”de la Constanta…, nu ne mai informeaza nimeni nimic p-aici…

  NOTA REF. LA HIDROELECTRICA.
  Avand si eu samanta de “bandit”…, am fost nevoit pentru a “n” oara sa-mi schimb meseria prin anul 2002. “Baietii buni “de la PSD tocmai finalizau privatizarea statiunii Neptun Olimp si, desi fara mine o transformau intr-un SOVROM, dupa, am fost nevoit sa-mi caut ( din nou ) de lucru….Crezand insa atunci in capitalism ( inca mai cred…., desi cu mult mai multa greutate ), am plecat de acolo precum cei din Sodoma si Gomora…. fara a privi inapoi. Am devenit practician in insolventa ( lichidator de intreprinderi ). VA ASIGUR CA VA INSELATI REF. LA PROCEDURA INSOLVENTEI ADOPTATA LA HIDROLELECTRICA. Poate fi singura solutie de reabilitare, daca “baietii destepti” nu se lasa….E drept, daca “baietii destepti”sunt mai destepti cu PSD decat cu PDL, ATUNCI AVETI DREPTATE… Si in acest caz totul depinde de ce e in spatele “REALITATII CU VOIE”….

 • Mihaly Fekete

  @Mihai Rogobete
  O glumita prostuta face OBSERVATORUL CULTURAL asociind plagiata teza a lui Victor Ponta (115 pagini furate, conform declaratiei recente a comisiei din Universitatea Bucuresteana) cu aceea a lui Nae Ionescu, scrisa si sustinuta, in germana,la Munchen -- sub un indrumator ceva mai prestigios decit Bombonel Nascase. O valorizeaza si Anton Dumitriu in ISTORIA LOGICII, opul sau magn. In timpul vietii i s-a publicat conferentiarului Nae Ionescu, valeat 1937, gratie lui Mircea Eliade, elevul sau preferat, numai o antologie de articole pe diverse teme de interes interbelic. Cursurile i-au fost editate postum, dupa notitele unora ori altora dintre alumnii sai, in graba mare, fara bibliografie ori note de subsol, pina a intervenit personal Ion (nu Crin!) Antonescu si a stopat toata treaba. A se reciti, pentru informatii suplimentare, memoriile matematicianului Onicescu, in doua tomuri, publicate in vremea lui Ceasca I, Geniul Carpatilor de Curbura. A se vedea si punctul de vedere, autorizat, al domnului Mihai Sora, venerabilul filosof in curind centenar, mai credibil, mai dezinteresat, mai calm decit al pupinei margauane de pe Somes.

 • Dorin Tudoran

  @napoci(ti)taniu

  sunt, nu zic. iata o dovada materializata printr-o intrebare pe care, cu onor (nu vu hunor), v-o adresez:

  O afi avand dna Viviane Reding (vicepresedintele Comisiei Europene si comisar responsabil pentru Justitie, Drepturi fundamentale si Cetatenie) sau altcineva mare printre verzile de Bruxelles vreo ruda mai saracuta, un nepot pus pe cariera mare etc. de ne anunta dna VR ca e posibila aparitia unei functii de Ministru al Justitiei al UE din cauza injustitiilor produse in Romania ultimelor doua luni? Adicatelea, domn’ nikule, din 1990 pana acum doua luni (sa fie si numai de cand deveni Ro, tara membra UE) nu s-a intamplat nimic in Romania care sa impinga la o asemenea “solutie”?

  Adicatelea USL-eaua (cam idiotzica, zau!) asta e mai inspaimantatoare decat reabilitarea lui Miklos Horthy in Ungaria si activitatile gingase ale alora de la Jobbik? Ah, da Jobbik nu e inca la putere. Inteleg. Dar va rog sa intelegeti si dvs. ca vor fi, daca nu cumva au si pus un picior (nevazut inca) la guvernare.

  Acu’, daca platitorul de taxe EU are bani sa tina in conditii de lux toata birocratia asta imensa (si, deseori, inepta) a UE, de ce m-as plange eu? Ma intreb insa daca tinand-o asa, aparatul UE nu va fi, intr-o zi, mai mare decat populatia Evropei.

  Cum, vedeti, sunt mai mult decat suspicios, fiindca v-am pus mai mult decat o intrebare.

  Week-end linistit!

 • Emil Drumaru

  @ALL, basca NO NAME/DP
  Apropo de comedia istoriala (nu neaparat in sens hegelian), ce se desfasoara mai ales cind oamenii motaie sau dorm pre ei ca niste simpli crini isacceeni, doua stihuri, parodice la Badia Mihai din Ipotesti, ale paludicului Emil ot Dolhasca, acestea: ”Iubito, cu trei scule in tine-o sa visezi/C-o farsa uselista e viata lumii-intregi!”

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  platitorul de taxe UE nu mai are in aceasta “inepta”, “bugetofaga” si deloc democrata “constructie europeana” ce face. El doar “plateste”, precum “turcul”. Daca si “referendumurile” pt validarea unei asa zise “inseilari” de constitutii europene se dau pana trec “clasa” va dat dvs bine seama ca “opincarul” cu plata nu are cum si nici in ce fel sa mai “lupte” cu “magnifica birocratie” ce deloc nu-l reprezinta. Ca una este postul de parlamentar european si “broscoii” mancati in functie afilierea la un “grup sau altul” (vedeti aplauzele la scena deschisa la “democratul victor orban” si alta este puterea mult mai mare a comisiei in “toate cele”.
  Dvs ramaneti “suspicios” si oarecum “rece” ca stati departe(nu ca sunteti insensibil) ca eu raman doar “platitor” nu mai am nici drept la “suspiciune” si zau daca sunt in ego-ul meu anti-european dar anti comisie sunt de cand ma stiu, incepand cu celebrele “cote de productie”.

 • Mihoho

  @ALL INCLUSIVE
  Barroso, fiindca tot veni vorba de el, nu o hi cumva banatean, din Resita? Ca traieste acolo un domn, Baros, tatal Lindei Baros, care sugeareaza c-ar fi cimotii, avind un stramos comun fierar, manuitor de baros, ciocan si nicovala. Asta multe ar explca.
  Apoi, cit priveste functionarea viitoare a UE, avem, intr-o carticica a fostului disident sovietic Vladimir Bukovski, inromanizata de Dan C.Mihailescu, avertismentul ca, de nu stam treji + cu ceatlaul cominatoriu in mina, ne vom trezi intr-o buna zi, nu prea indepartata, cu o varianta apuseana si central-europeana de URSS (comisii, supra comisii, paracomisii, pletora birocratica, nomenklatura cinica, nemiloasa, si legiuni de hoitari adrian-severinici). Uau! Vad un hau deasupra sufletului meu, tau, sau…

 • Shadow

  Cum am fost plecat o vreme nu am fost la zi cu ultimele “intamplari” din Romania. Aflu mai nou ca republica de la weimar a fost o dictatura parlamentara. Unii sunt predispusi sa “rescrie istoria” in orice ipostaza.

 • napoci(ti)taniu

  dom’ dudase (alias edvarde?),

  iaca posna, tocmai cind si pe mine ma paste (nu, nu un rel="nofollow">trans… plant -- doamne fereste! -- nici tran-sfer, ca nu mai exista notziunea in codu’ si piscodu’ munci, cu’n singur “i”) o ditai si de neevitat “insolventza”, atit personala cit si “de grup”, daca e sa ma iau dupa cel mai cinstit gubern de stinga din historie care se va bine-meritat inscrie in analele ioconomo-politice drept cel mai “da dreapta” regim posibil, cu largi inclinatzii spre taiat noduri si noduluri gordiene, precum in cer asa si pa pamint/la pamint, dupa modelu’ micii dixtractzii a lobilutziei de stat de tri zile, dai in mine, fabrici si uzine, la fiare vechi -- buluc.

  bine barim ca imi ofera ocazia “sa ma reinventez”, din bube, mucigaiuri si noroi, la vremuri noi, tot “voi”?, daca m’o mai duce nevronu’ intubat si molesit de friga ce ne tzitziie si pirjoleste zilele astea de impliniri semetze

 • napoci(ti)taniu

  dom’ tudorane,

  dac’ar fi sa nu’mi fiarba carcaletele care’m tzine loc de singe in instalatzie (si care are o compozitzie multietnica in proportzii greu identificabile) d’atita zapusala de ma ia cu frig, dupa cum ii ziceam si lu’ dom’ dudas mai sus, as zice ca ma doare’n basca de catendralele hungur-bunguresti, cu jobbicii lor viktoriosi cu tot, care au speriat cu masura westu’, pentru c’au avut sprinteneala mentala sa aiva mai ‘ntii majoritatea absoluta in urma unor alegeri necotestate ca sa modifice, apoi, constitutzika lor a veche care nu stiu daca nu era de pe vremea lu kadar cu gulash sotzialismus-ul lui, p’orma facind una si alta pe baza constitutziei schimbate si cam echivoc-evropene, da’ nu p’in punctele esentziale.

  am devenit un pro-evropean feroce dupa ce am incercat toate produsele si subprodusele politice ale gliei stramosesti, si numa’ in momentele pe care mi le reprim cit pot de tare imi pun problema ca, de atita evropenism (si fara “o vîna” corespunzatoare care sa ne’mpiedice s’o vindem si pe mama si cenusa din vatra) uneori “ne creste” si niste urechi de magar de toata frumushatza!

  daca amageala care ne fuse trecuta pe la nari cu prinsu’ șarl presedinte (daca rege “nu se vrea”) se dovedi, in cele din urma, tot una din sopirlitzele menite sa ne ocupe tot timpu’, nu ‘ntzeleg de ce n’ar catinda si pe la noi parte din pletora aia evropeana birocratica de care se pling totzi (nu cred ca legea interzice, nu?), ca sa compenseze macar “la stil” faptu’ c’o sa se dedea si ei obiceiurilor locului, adica o sa se minjasca si ei un picutz pe nasuc, daca nu se termina toata smintina pina se hotarasc.

  sint d’acord sa fim gubernie evropeana, cu macar ministru al justitzichii luxemburghez, cum cre’ c’ar fi d’acor altzi 95 % din romuni, daca nu s’ar uita la sinteza zilii.

 • InimaRea

  Fi’ncă văz c-a ieşit minunăţie de ne’nţelegere după textul #20 (dp) recunosc spăşit că nici eu n-am înţeles mare lucru de-acolo. Am bănuit că se referea la ziarişti/politicieni (ipochimeni) şi ca, de-aş fi vrut să-nţeleg mai bine, era să recitesc textul d-lui Tudoran. Lenea a-nvins şi m-am lăsat păgubaş. Văz că mai bine mă osteneam oleacă.
  Îmi place cum scrie doamna, de obicei. Dar mă bîntuie bănuiala c-ar vrea să scrie “frumos” -- ceea ce nu se face, parol! Mai e şi periculos pe deasupra, ca aici: Daca n-as fi comis imprudenta de a-mi fi dezvaluit sexul acum cateva luni… (ştiu, contextul -- totuşi…)
  M-am simţit ispitit s-o iau pe absconsele cărări ale lui Jung dar m-am abţinut -- de data asta, nu din lene. Oricui i se poate-ntîmpla să n-aibă timp să-şi recitească textul.
  De m-ar pica cineva cu ceară, n-aş putea pricepe cum de s-a simţit vizat pretinu’ elektriku. Mă bucur că şi-a luat seama, îns-oi avea toată grija să nu cumva să-i dau prilej de suspiciune. Deşi, cinstit vorbind, textele lui sînt muuult “mai grele” decît ale oricui altcuiva de pe-aici. Ia să le citesc eu mai atent, nu cumva să-mi scape ceva care m-ar privi. Ori mai bine nu. Cînd începe să ţi se pară, ai rupt cuiu’ -- “vezi” ce ţi se părea. Iar d’aci pîn’la fandacsie cîtu-i?
  Pîn’la urmă, perioada asta pînă la referendum e numa’ bună s-o luăm razna, părerea mea…

 • @InimaRea #44

  Lol, dar de ce, Doamne, sa patinam in Jung, cand ne putem opri in DEX, cel care ne da sensul cuvantului folosit inclusiv in documentele oficiale care-ti cer sa-ti declari apartenenta la o categorie/gen sau alta/altul?

  Asta e, daca nu avem si noi un concept mai clar, cum il au anglo-saxonii pe cel de gender, riscam tot felul de ambiguizari. :-))

 • Daca_nu_nu

  Ha, ha, haaaaaaa!!!
  Dezvăluiri periculoase!!!
  🙂 🙂 🙂
  Vai, bată-vă norocu!!!
  🙂 🙂 🙂

 • InimaRea

  DP: După cum aţi văzut, n-am patinat. Dintr-o anume perspectivă, însă, e interesant de gîndit la ce anume determină alegerea între “sex” şi “identitate”. Se poate ajunge la ideea că o femeie se defineşte prin sex, aceasta fiind prima marcă a identităţii sale. După mine, e perfect aşa. Dar, la mine -- bunăoară -- pefecţiunea suferă fără un pic de frivolitate, aceea imposibil de controlat, amăgind cu sugestia că…
  Ştiu că actele oficiale cer definirea sexului -- M/F, c-ar părea ciudat să ne definim gramatical, după gen, deşi avem de-acum enormul cîştig al ambigenului, căruia prefer să-i zic “unisex”.
  Totuşi, Sex, ce minunat sună acest cuvînt…

 • Dezideriu Dudas

  @ niku’electriku # 42

  Ma bucur ca nu m-am inselat.

  Ref. la insolventa “insolventei”, acum sau cand aveti mai mult ragaz, dati-mi va rog un semnal pe forumuldelaneptun@yahoo.com. Dar, eventual pe acest blog sau printr-o adresa pe care s-o pot verifica pe blogul dvs. N-as vrea sa ma trezesc dupa ceva timp ca sunt in comunicare cu cine stie ce “directie”…Nu ca mi-ar fi “friga “…Mi s-a mai intamplat ( e drept, atunci persoana de pe bloguri era de la “ei “)…, si ei se lasa pagubasi…Nu prea le plac “prostii”…
  Pana atunci, cititi va rog raspunsul meu la comentariul 43 al d-lui Dorin Tudoran de pe materialul sau, “ Cana coabitarii “. Probabil il voi scrie peste cateva ore. De ce ma cred in masura sa raspund ? E o problema prea importanta ca “societatea “sa nu aiba un punct de vedere….

  NOTA “TEHNOCRATA”
  Ref. la obisnuitele provocari, cu voie, am depasit momentul. Anul trecut am creat o adevarata “opera” finalizata prin acele selectiuni din ultimele scrieri ale Constantin Radulescu-Motru. Bineainteles, cel care a provocat, nu mai era pe-aici…Pierdem timpul..,si de aceea, am devenit foarte atent la paradigmele societatii programate atent ca sa ne manance timpul. Sper ca astfel, d-nul Dorin Tudoran sa inteleaga ca nu lipsa noastra de eleganta m-a facut sa nu intervin pe o provocare tip “joc scoala” a unui “profesionist” al intretinerii paradigmelor autoblocante ale societatilor (post)moderne, ci faptul ca noi, “fraierii de romani”, chiar n-avem timp acum de fineturi comunicationale determinate de provocari primitive, mai ales cand au fundamente irationale…, sustinute “stiintific” de mari maestrii ai manipularilor.

 • ”Românii au arătat că nu acceptă abuzurile atunci când ele vizează Constituţia şi instituţiile statului. Că nu acoperă o lovitură de stat. Politicienii trebuie să convingă partenerii internaţionali că ce s-a întâmplat între 3 şi 6 iulie a fost o rătăcire şi nu un mod de a proceda, in România”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, în data de 30 iulie, la sediul său de campanie.

Next post:

Previous post:

WP Admin