≡ Menu

Paradox cu Traian Băsescu

09.26

Cred că președintele Traian Băsescu (de departe, cel mai perspicace om politic român al ultimului deceniu) are, din nou, dreptate. De data aceasta, când îl consideră pe dl Cristian Diaconescu cel mai bun candidat al Dreptei pentru prezidențiale.

Mai mult, candidatura dlui Cristian Diaconescu prezintă avantaje atât pentru Dreapta, cât și pentru Stânga. O situație care, cel puțin teoretic, ar trebui să liniștească patimile electorale – fie ele de Dreapta, fie ele de Stânga.

Până la abandonarea funcției de consilier prezidențial, urmată de o foarte previzibilă înscriere în PMP, dl Cristian Diaconescu a fost membru doar al unor formațiuni politice de Stânga. Un adversar (uneori tandru, alteori – oarecum abraziv) al Dreptei.

Dreapta de rit Băsescu și l-a adjudecat, fără clipire, pe omul de stânga Cristian Diaconescu, așa cum, cu ani în urmă, și l-a revendicat, fără clipire, pe omul de stânga Traian Băsescu.

Candidatura dlui Cristian Diaconescu, dibaci gândită de președintele Traian Băsescu, este o clasică poziție de ”win-win”.

În cazul în care dl Cristian Diaconescu câștigă prezidențialele, Dreapta și Stânga vor fi deopotrivă îndreptățite să exulte: “Am câștigat! Omul nostru e la Cotroceni!“.

În felul acesta, ex-președintele Traian Băsescu devine echidistant și aduce eșichierului politic — pe care, ca președinte-jucător, l-a zgâlțîit zilnic din temelii, vreme de un deceniu — o relaxare de tip Pax Romana.

Asta, dacă îi acordăm lui Traian Băsescu șansa de a fi un Augustus, in nuce, după ce dușmanii săi cei mai înrăiți nu s-au sfiit să-l declare o reîncarnare a lui Caligula și, mai ales, dacă dreptatea pe care o are este și dreptatea de care au nevoie mai toți românii.

În cazul în care dl Cristian Diaconescu pierde, Dreapta și Stânga vor fi deopotrivă îndreptățite să clameze: ”Nu noi am pierdut! Omul celorlalți n-a ajuns la Cotroceni!”

Încă o situație în care echidistanța indusă pare de origine aproape divină.

L-am întâlnit pe dl Cristian Diaconescu, în două rânduri, pe când era la Justiție și membru de frunte al PSD.

Am stat de vorbă. Mi-a făcut o impresie foarte bună. Am mărturisit public acest lucru. Și mi-am atras criticile prietenilor de Dreapta.

Sunt sigur că și aceste rânduri îmi vor aduce reproșuri. Mai ales din partea prietenilor de Dreapta, care cred, asemeni prietenilor de Stânga, că a prețui inițiativele meritorii ale unui om aflat în cealalată barcă politică este un act de trădare.

34

Există un singur amănunt care poate da peste cap scenariul demiurgic elaborat de președintele-jucător cu gândul la gloria ex-președintelui echidistant: desemnarea dlui Cristian Diaconescu drept candidat prin vocea dnei Elena Udrea, percepută azi și de o Dreaptă atomizată, și de adversarii Dreptei de toate riturile, drept un fel de Vocea Duduchii Scaraoțchi – Mass Media Rău Famată. Și fumată.

În timpul referendumului din vara lui 2012, am scris că trimiterea în vacanță a dnei Udrea, pe perioada pregătirii și desfășurării referendumului, putea spori substanțial șansele președintelui Băsescu de a rămâne la Cotroceni.

Din motive care mi-au scăpat la vremea respectivă, și, sunt convins, neavând vreo legătură cu opinia exprimată de mine, dna Udrea chiar a fost detașată (sau s-a detașat singură și nesilită de nimeni) într-o vacanță exotică, neapărând în distribuția evenimentului respectiv – referendumul.

O mișcare înțeleaptă — oricine a fost cel care a hotărât-o — și încununată de succes.

UDREA 2

Înclin să cred că dl Cristian Diaconescu nu a procedat înțelept când a acceptat, fericit nevoie mare, să fie desemnat, oficial, drept candidat tocmai de dna Elena Udrea.

Noul președinte al PMP nu este legatarul testamentar al regelui Midas.

Puține lucruri (politice) pe care le mai atinge azi dna Udrea se transformă în aur. Sunetul de tinichea crește în intensitate la fiecare gest politic al dnei Udrea. Nema “golden touch”.

Când însuși Midas este părăsit de darul cu care fusese înzestrat, cei care se consideră legatarii lui testamentari ar face bine să se obișnuiască cu gândul că, spre deosebire de aur, tinicheaua nu este un metal rar.

Nimeni nu depune în bancă — nici acasă, nici offshore — lingouri de tinichea.

O înfrângere la prezidențiale ar constitui o dezamăgire majoră doar pentru dl Cristian Diaconescu. Pentru Stânga ori pentru Dreapta, nu prea. Din motivele menționate mai sus.

O victorie a dlui Cristian Diaconescu ar constitui – din aceleași rațiuni – un motiv de satisfacție și pentru Dreapta, și pentru Stânga. Tot din motivele menționate mai sus.

Câștigători pe toată linia! Liniște și pentru națiunea de Dreapta, și pentru națiunea de Stânga.

Pare paradoxal, dar multe din lucrurile în care a avut dreptate președintele Băsescu au fost –  sau au părut — paradoxale.

Cum tot paradoxal sună acum să spui că, mulți dintre cei care nu-l mai suportă azi pe dl Traian Băsescu ar putea să-l regrete, mâine, pe președintele Traian Băsescu, mai ales dacă nici dl Iohannis, nici dl Diaconescu nu ajunge la Cotroceni.

Românul s-a născut cu paradoxul în brațe și asta mă face să cred că, deși e considerat nu tocmai un mare iubitor de “minorități conlocuitoare”, românul care nu dorește să vadă PSD-ul din nou la Cotroceni, de teama reconsolidării partidului-stat, s-ar putea trezi înțelegând că dl Iohannis are mai multe șanse decât dl Diconescu să câștige în fața dlui Victor Ponta.

De prea multe ori declarăm drept inacceptabile stări care sunt acceptabile și găsim drept acceptabile stări cu totul inacceptabile și ne bălăcim în ele cu voioșie.

O stare de spirit care-l favorizează pe candidatul Victor Ponta și de care, în cazul victoriei premierului, vor profita — cu o poftă întărâtată de un deceniu de frustrări  — toți cei care l-au împins pe dl Ponta să candideze.

Plus vuvuzele aferente, fiindcă oameni sunt și ele, cu “famelie mare, remunerație mică după buget…”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • 🙂 Ai uitat principalul actor, pe nume BOR.

 • Sunt intr-o perioada in care ma tem de lucruri si lucraturi necurate, asa ca nu ma ating, azi, de Cartierul General al Necuratului Romanesc -- BOR.
  Daca era numai dupa putirința BOR-ului, președinte ar fi putut ajunge, ușor, un fost ambasador la Vatican. Dar cum în joc este și putirința serviciilor secrete (fiice si nepoate ale Securitatii de toate tipurile), BOR va trebui, mai întâi, să bată palma cu Serviciile. Mă rog, a bătut-o de mult, acum e vorba de o palmă bătută “punctual”: “Hai să hotărâm pe cine il/o vrea Dumnezeu Președinte.” Singura problema a BOR-ului este ca s-ar putea sa descopere ca nu toti credinciosii ortodocși români cred și în BOR… Un cvasi-ateism sănătos.

 • NoName / DP

  Eu, cu tot respectul pentru opiniile contrare, cred ca dl Basescu este, in acest moment, a lame duck neinspirat, care inca se mai viseaza a puppeteer. Din pacate, pentru dumnealui, mai cred si ca nu si-a ales papusile potrivite, si nu ma refer numai la dna Udrea, chintesenta kitsch-ului feminin in politica damboviteana (desigur, de cand i-a disparut concurenta numita EBA), ci si la prea elegantul domn Diaconescu. E atat delipsit de charisma… atat de sters. E mai degraba tipul de tehnocrat care se poate achita onorabil de atributiile unei functii care i se incredinteaza direct, nu pe care o poate cuceri prin vot popular. Nu insufleteste masele, nu are instinct politic, nu are discurs… E moale si civilizat, iar cad vrea sa para altfel, cu replica adica, e mai neconvingator chiar decat Mircea Geoana!

 • Cumatrul pesimoptimist

  Lung e drumul Borului, da-I mai lung al Dorului

 • Cumatrul pesimoptimist

  Baconschi bea borvis? In pivnitele Vaticancanului?

 • Nimeni nu te intrece la cimilituri post, pre si moderniste.

 • Trecut-a Borul pe Bahlui/ Da’ să nu spui asta nimănui.

 • Cumatrul pesimoptimist

  Fat si eu ce poc / I fuck what I can.

 • Andi

  Supraestimați un peisaj de lamentabilă istorie!

 • M-am prins: țac, pac, fac și eu ce porc(ărie)…

 • Prefer să supra decat să sub…

 • Alina Cîrstoiu

  Din pacate, tot presedintelui Basescu ii datoram si distrugerea dreptei prin faramitare si infiintare de partide si partidulete. Nu cred ca C Diaconescu va ajunge in turul doi al alegerilor prezidentiale, iar astfel mi se va confirma ideea ca pe oricine ar sustine TB, acesta nu va fi castigator! Si merg mai departe cu rationamentul ca, pentru ca reprezentantul dreptei sa castige, este obligatoriu ca TB sa stea si sa nu faca/zica nimic… Oare va putea?

 • Cumatrul pesimoptimist

  Erau vremuri postlovilutionare haioase,/De ele-ti graiesc;/Atunci speria mitropolitRul Daniel gazetarii din Iasi/ Ce nu erau ai Borului slujbasi/Cu blestemu-i inalt arhieresc

 • Cumatrul pesimoptimist

  Asa e, cumetre. Romanul Romaniei profunde , fie dinsul un simplu Zaroni petru-grozesc, hotaraste singur, cind e in vizita, unde-i umblatoarea, iar Borul palariei Serviciilor pe cine vrea bunul Dumnezeu ( din ce in ce mai greu pacalibil,acesta, cu miroazne de tamaioasa) drept intai-statator, prae-sidens, pro-states, al neamului dadanubian

 • OvidiuB

  Achiesez intru totul. Domnul Diaconescu este doar un ostas credincios al mai marilor zilei (sunt convins ca are si grad), dar are o charisma inferioara pana si celei a domnului Predoiu… ar fi un ministru de externe bun (dar fara viziune), dar ca sa ajungi presedinte iti trebuie voturi. Iar dumnealui nu va putea sa le stranga. Si nici domnul Basescu nu i le va putea aduce pe tava.

 • Dorin, nu are nevoie decît de 4%. Atît. 🙂
  Parcă-i mai ușor, nu?

 • Daca e nevoie doar de 4% pentru a iesi presedinte, imi depun candidatura. Asta in cazul in care nu va candida triumviratul Mihai Neamtzu (1.333%) + Fostul lui Sef de la IICCMER (1.333%) + ILD (1.333%) = 4%

 • Pingback: Paradox cu Traian Băsescu « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Hanul Muschetarilor
 • Dezideriu Dudas

  “Constanta”, desi a adus in politica mare “persoana non-umana”( Remus Cernea…), anterior chiar pe d-nul Cristian Diaconescu, poate face PASUL INAPOI in coordonatele expuse de dvs. d-le Tudoran….

  Ref. la PASUL INAINTE totusi, propun o tema deschisa prin extensie “BOR-ica” de d-nul Florin Iaru, excitati fiind de-atatea prezidentialisme…: “Teodiceea
  Renasterii Romaniei si / sau cea a lumii civilizate / “civilizate”…”

  Dau mai jos si un reper de fundamentare a temei, prin linkul
  http://semneletimpului.ro/international/europa/romania/profesor-harvard-de-ce-esueaza-romania.html
  din care redau mai jos citatul :
  „Statul român e folosit ca să organizeze puterea, în loc să asigure binele public. E folosit ca să acorde favoruri şi servicii susţinătorilor politici. Statul român trebuie fundamental transformat dintr-unul clientelistic într-unul nonclientelist. Dacă se face această transformare, atunci majoritatea lucrurilor se vor rezolva de la sine”

  In final, explicitez termenul principal, TEODICEEA :
  TEODICÉE f. Doctrină filozofico-religioasă conform căreia lumea este o creație perfectă a divinității, iar răul are cu totul o altă origine decât cea divină și existența lui nu poate pune la îndoială bunătatea și atotputernicia lui Dumnezeu. /<fr. théodicée
  Sursa: NODE (2002) |
  *teodicée saŭ -eĭe f., pl. eĭ (cuv. format de Leibniz [1710], d. vg. theós, Dumnezeŭ, și dike, judecată). Doctrina dreptățiĭ dumnezeĭeștĭ. Partea metafiziciĭ relativă la existența și atributele luĭ Dumnezeŭ. Carte care tratează despre asemenea lucrurĭ.
  Sursa: Scriban (1939) |

 • Eu, unul, ma feresc ca dracu’ de tamaie de combinatia stat & biserica. Nu de alta, dar experienta Miron Cristea (ultim Mitropolit-primat al Bisericii Ortodoxe, Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe, om cu vederi apasat antisemite) devenit regent si prim-ministru al Romaniei nu a fost una “pe deplin fericita”.

 • albescu

  Stimate dl Tudoran mă tem că evaluarea dumneavoastră la adresa lui Cristian Diaconescu sufera un pic, pentru că aşa cum bine spuneaţi de paradox cu Traian Băsescu, tot aşa de bine s-ar putea spune paradox cu Cristian Diaconescu. Dl Cristian Diaconescu este un om de stânga. Cât a fost la PSD era unul dintre puţinii intelectuali de stanga din partid, caracterizat prin echilibru si decenţă. Paradoxul lui C diaconescu este că deşi a trecut la dreapta rămâne în ideile sale un om de stânga. Paradoxul în cazul domniei sale este că deşi e un om inteligent şi cultivat de când a trecut la dreapta execută din când în când misiuni în care nu crede nici el. Ipoteza mea este că dl Cristian Diaconescu, după cum spuneam un decent şi inteligent intelectual de stânga joacă un rol la comandă presat de o situaţie care seamană mai degrabă a şantaj. Cred că mulţi dintre alegători printre care mă număr şi eu, deşi îl apreciază pe dl Cristian Diaconescu nu au încredere în el bănuind faptul că răspunde la orice comandă a dlui T Băsescu. Atâta vreme cât nimeni nu+mi poate explica logic trecerea lui C Diaconescu de la stânga la dreapta şi multe din gesturile sale lipsite de inteligenta din ultima vreme nu pot să-mi reprim neîncrederea în domnia sa.

 • mircea_cjn

  D-le Tudoran, la cei 100 de ani pe care ii aveti (multi inainte) ati dat in mintea copiilor ! Va puneti in avatar o poza din indepartata junete si afisati obsesiv poze cu Elena Udrea (care ar putea sa va fie nepoata).
  Plus ca nu mai aveti curajul sa deschideti comentariile pe VoxPublica.

 • Nepoata dnei Udrea

  Dvs. sunteti o admiratoare a doamnei Udrea sau doamna Udrea in persoana? Dupa tupeu, as zice ca 2 in 1!

 • Da, am aflat de mult ca doar eu imbatranesc; in vremea aceasta dvs intineriti.

  Fotografia la care va referiti este de acum cativa ani. Cand voi muri, schimb avatarul.

  Dna Elena Udrea n-ar putea sa-mi fi nepoata, fiindca are deja rude de acest fel.

  Cum nu scriu pentru VoxPublica — platforma respectiva doar preia texte pe care le public aici — puteti comenta aici. Este un lucru pe care VoxPublica l-a mentionat luni si luni la rand, dar cei interesati sa injure sau sa faca bascalie de autori acolo sunt dezamagiti. Asta e -- nu exista doar “succesuri” pe lume.

  In sfarsit, nu de curaj este vorba -- eu semnez tot ce public cu numele meu, dumneavoastra -- nu. Singurul curaj de care dati dovada are doua componente:

  a) Va este frica sa comentati textele pe care le cititi, optand pentru curajul de a transmite autorului ca imbatraneste si ca o doamna cunoscuta i-ar putea fi nepoata;

  b) Va este frica sa purtati un dialog decent despre textul pe care l-ati citit, optand pentru curajul de a lua peste picior.

  A doua forma de curaj v-a scutit de frica de a comenta texte.

  Mai pe intelesul dumneavoastra, pe viitor veti vorbi de unul singur, nu aici, unde v-ati inchis singur usa in nas. Felicitari si complimnte dnei Udrea, daca este cumva matusa dumneavoastra. Daca nu, nu.

 • mircea_cjn

  Da, am vazut comentariile lui Florin Iaru, foaarte adanci si la obiect.
  Si in general, vad ca ati facut un club in care afisati doua poze (Basesc si Udrea) si distribuiti sageti invitatilor.
  Distractie placuta!

 • Vedeti stramb si intelegeti prost. Drum bun.

 • sase sase

  Cea mai mare greseala a presedintelui Basescu a fost miza pe Elena Udrea devenita o adevarata Draculina in politica de drepta.Si cand mizezi cu incapatanare pe un cal , pardon iapa moarta , nu ai cum sa castigi.Parerea mea ca draculinaisi traieste ultimele zile in politica inalta. Paote pel presedintiea vreunui comitet de bloc ( locatari nu chiriasi) isi va ma gasi de treaba.Treba cu PMP care poate inclina balanta spre dreapta este iluzorie. Votantii PMP dece sunt de dreapta vor vota cu dreapta care are sanse, nu cu reziduri.Poate in turul I vor merge pe mana lui Diaconescu ( a Draculinei) , insa in turul II indiferent ce va spune Draculina, acestia vor vota cu candidatul dreptei, oricare ar fi el.

 • Bogdan Cojocaru

  In comparatie cu cartelul de borfasi sinistri care este psd mie Diaconescu mi se pare stralucitor ca soarele la amiaza. Il apreciez si pt ca, intr-un interviu excelent la radio, a marturisit ca una din cartile lui de capatai este Jurnalul fericirii (si il cred pe cuvant). Rara avis, un personaj dostoievskian unic pe malurile Dambovitei. Sunt de acord cu dl. Tudoran ca desemnarea lui ca si candidat la prezidentiale este o mutare maiastra a basescului ce va trece insa gratios nebagata in seama. Umbrele din psd si usl2 sunt numeroase si mai vocale.

 • NS -- autorul Jurnalului Fericirii -- I-a dat meditatii de engleza dlui CD.

 • Bogdan Cojocaru

  Da, un lame duck ce il determina pe iresponsabilul vesel, unicul sa vina la Cotroceni la consultatii unde face figura penibila de pisicut, un lame duck ce spune rusiei in fata ca este parte a actiunilor teroriste din ucraina (la declaratia asta m-am simtit mandru ca sunt roman si cred ca a fost o declaratie ce a pus ceva demnitate pe Romania, ca prea era in alea goale). Daca n-ar fi fost un marinar roman (nici marinaria nu are nu stiu ce traditie la noi) as zice ca e un samurai veritabil. Oricum, se poarta ca unul: adica chiar in conditii clar dezavantajoaase se lupta pana la capat si, daca moare, moare cu sabia in mana. Si cu cucu-n ea.

 • Bogdan Cojocaru

  Un amanunt semnificativ pe care nu il cunosteam si care m-a facut nitel visator…

 • Bogdan Cojocaru

  Multumesc!

 • Bogdan Cojocaru

  4% credinciosi ortodocsi pe langa cei 46% ortodocsi liber-cugetatori fani psd. La ultimele alegeri patriarhul Daniel, in nemasurata-i intelepciune, indemna credinciosii sa voteze cu partidul care apara cel mai bine valorile crestine. In logica crestinului imbeznit de pe meleagurile noastre, partidul asta nu poate fi decat unul. Manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i!

 • Ce este nemasurata la acest patriarh nu este intelepciunea ci neobrazarea/lacomia.

 • Bogdan Cojocaru

  Adevarat pe de-a-ntregul. In jargonul propriu acestei congregatii de samsari cu mitra-n cap se spune insa “bun chivernisitor”. Acelasi odios dublu limbaj practicat de psd. Frati buni!

 • Pingback: Paradox cu Traian Basescu | România curată()

 • Bogdan Cojocaru

  Ati avut dreptate sa va temeti de lucruri si lucraturi necurate. Dan Sova tocmai ce a reclamat “un atac fara precedent, din zona Dreptei romanesti, la adresa BOR si ortodoxismului”. Iata ca psd a reusit sa unifice dreapta si l-a pus pe Scaraotchi seful ei si catindat la prezidentiale. Stanga e sfanta. Sfintii ei umplu puscariile.

 • Loreta D.

  Ce minunata scriitura! Si ce analiza interesanta, “imbracata” cu asemenea referinte si stil! Food for thought, nu alta. Ma bucur enorm ca exista inca publicisti care readuc jurnalismul politic in limba româna la nivelul la care a fost cândva, demult. O mentiune speciala lui Dion. Ce caricaturist de talent! Bravo! J’ai adoré!

WP Admin