≡ Menu

Ouă & Păsărici

Cu ani în urmă, Adrian Năstase invita să i se numere ouăle. Ori numărătoarea nu s-a terminat încă, ori verdictul continuă să se renumere, dar am fost lăsați cu ochii în soare.

Azi, Ioan Oltean, Vice-mahăr la PDL, sugerează conglomeratului politic respectiv să-și numere membrii cu “păsărici”. Nu indică însă și modul în care s-ar putea efectua recensământul cu pricina, iar nouă, pudibunzi de școală veche, ne este rușine să punem întrebări punctuale.

Să acceptăm că PDL — care a găsit el răspunsuri și la alte întrebări ceva mai deocheate decât “La ce bun membrii cu păsărici?” — va depista fracționiștii. Ba, mai știi, poate chiar și fracționistele cu “gărgăuni”.

Ce urmează?

Cumva să-l auzim pe Ioan Oltean fredonând posesorilor și posesoarelor de păsărici din PDL: “Păsărică, mută-ți cuibul și te du…”?

 

Ilustrație & Copyright 2011 - ION BARBU

Și dacă pedeliștii cu păsărici se duc (cu păsărici cu tot) și rămân doar barosanii  grei de ouă, crede Ioan Oltean  că va mai fi pentru cineva vreun secret de câtă reformă internă a fost vreodată gata PDL?

Măcar acum, în clarobsucurul ăsta doctrinar, nimeni nu-și pune întrebarea “Ce a fost mai întâi, oul sau păsărica?”

Fie și pentru simplul motiv că se cam știe răspunsul: primul și cel dintâi a fost boul.

Cineva trebuie să ceară și numărătoarea asta. După care să facă un pas în față și să înceapă: “Unu.”

Restul vine de la sine.

 

 

 • Excelent text. Numai ca numaratoarea boilor o sa fie indelunga si obositoare.

 • Draga Dorin,
  asculta-l si pe Blejnar cum… fredoneaza: “pasarica-i cu noroc/ tragi cu pusca/ nu ia foc!”

 • napocitania_napocala

  doi!

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea

  Tot repertoriul…

 • Cam anemic si cam reductionist se pune azi problema reformarii clasei politice derivate din Avicola -- FSN. Daca, “dupa lupte seculare” ce au durat… peste douazeci de ani, marea reforma -- care “era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem, si nu e!” -- se reduce la aporia primatului pasaricii asupra oului… pai, mie asta imi pare a fi de foarte mare rau inspre si mai mare rau. Dumneavoastra, nu tot asa?

  Iar cand vine vorba despre bou, mie mintea imi fuge, ireparabil ca timpul, spre fabula lui Alexandrescu. Adica, boul, deh, si el -- ca toti boii… Prin urmare, singurul personaj blamabil ramane tot vitelul. Dar, daca e sa ne amintim si ce ne-a spus Caragiale,
  “Printr-o bună şcoală, rafinezi natura:
  Din viţel poţi scoate un bou eminent.”

  De acord, nu?

  Mai bine insa ma opresc aici, ca prea imi vine sa dau si o tabela de “exemple exemplare”si n-as vrea sa-i stirbesc cuiva placerea iscata de frumusetea asta de alegorie, marca Dorin Tudoran.

 • Radu Humor

  Macar Nastase ii indemna sa i le numere, doar pe cei care au /aveau la randul lor oua :roll:
  Dovada ca nu s-a gasit/apucat nimeni 😉
  Mai rau au patit cei care au incercat sa-i numere …doctrinele lui Basescu !
  Si au constatat ca nu are niciuna, ci din usoare urme din fiecare, ceea ce nu-i suficient !

  P.S. Nu pot sa zic “trei”, desi l-am votat pe Basescu in 2004 :roll:
  Daca o faceam si dupa aia, da !

 • Noul statut al PDL a fost adoptat. Criteriile de integritate au fost eliminate. Nimeni nu a demisionat (inca). Vor zbura pasaricile la increata Alba ca Zapada??

 • Dorin Tudoran

  @ No name

  Nu doar ca au fost eliminate criteriile de integritate, dar s-a mai si afirmat ca nici un alt partid nu a mers atat de departe in a lua masuri interne de… integritate!?!
  Nu stiu daca pleaca ori nu cineva. Si daca pleaca de unde fondurile substantiale si resursele umane care sa accepte criterii de integritate pentru a forma un nou partid? Costurile de infrastructura si altele sunt foarte mari, piata politica suprapopulata de partide “curate”, ca in anecdota cu (“fata mare, dar usor gravida…”). Sa asteptam si sa ne bucuram daca apar semne de bine!

 • Radu Humor

  Care-i deosebirea dintre un sinucigas si o fata mare ?
  Primul incearca sa moara, iar a doua moare sa incerce 😉

  P.S. Sper sa nu moara nimeni de rusine ….

 • victor L

  Intr-un partid se inainteaza cu greu:
  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/doamnele-politica-2

  Esecurile nu trebuie sa-i dezarmeze pe cei de buna credinta.

  Cei care considera ca nu mai e nimic de facut in Romania (nu e nicio aluzie la nimeni), aleg s-o paraseasca cautind altceva, ori se complac in starea existenta adaptindu-se sau indurind.

  Iar cei ca dna Macovei ori dl Preda au obligatia sa insiste, dar cu mai multa diplomatie; altfel se va crede ceva de necrezut despre ei. Caci nu e vorba de hulitul PDL, ci de politica romaneasca.

 • Radu Humor

  Vrajealla cu integritatea portocalie, aruncata sa ia fatza celorlalti a sfarsit prin a-i decredibiliza complet, cu numai cele tei voturi pentru si restul “tot inainte ! ”
  Sunt curios ce va mai primi Boc in cap de la proprii parinti, ca de la restul romanilor care traiesc atat de bine pe hartia de calcul a guvernului, cam banuiesc !

 • @) No name, Dorin Tudoran

  N-am crezut o secunda ca vor fi adoptate criteriile cu pricina. Nimeni din acest partid nu va comite un alt partid. As putea pune mina in foc…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  De acord -- se inainteaza greu, oamenii de buna-credinta nu trebuie sa dezarmeze etc.
  De acord si cu diplomatia, dar, iata, Sever Voinescu — cu mult mai diplomat decat MM si CP, as putea spune atat de diplomat ca, uneori, mai degraba arata a “hahalera” — ce impact a avut? De pierdutul TRU, nu mai nimic de spus… Corect ar fi sa ne intrebam cam cata rabdare trebuie sa doveadeasca oameni ca MM si CP pentru a vedea ca partidul renunta la tangoul leninist — un pas inainte, doi inapoi — si nu se hotarasc intr-o zi — buna, pentru ei; proasta pentru PDL — sa plece. Evident, ne intoarcem la problema cheie: unde sa plece? Cu ce resurse — financiare si umane — sa creeze o entitate politica noua?

 • victor L

  Dle Tudoran,
  Poli Timisoara a batut la Cluj, asa ca sint mai indulgent.
  Dar, caci intotdeauna exista cite unul, nu va impartasesc parerile despre Voinescu si TRU.

  Totusi, dece nu insistati la colegii (de breasla literara), Dinescu si Iaru sa reformeze/democratizeze PNL-ul? Sau e deja reformat de uniunea cu Felix?

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Pe bune:

  1. Nu stiu care sunt frustrarile dvs. lieteraro-jurnalistice, dar, evident, sunt cat casa. Vreau sa spun, cat Casa Scanteii sau, din 1989, cat Casa Presei Libere. Recunosc, Florin Iaru si Mircea Dinescu sunt si colegi de breasla literara si prieteni ai mei. Nu este si cazul dvs. Nu inteleg insa de ce imi sugerati sa le sugerez sa reformeze/democratizeze PNL-ul?!? Una vorbim, bashca ne’ntelegem.
  2. Evident, este dreptul dvs. de a avea opinii diferite de ale mele despre SV si TRU. Evitati, insa sa ne spuneti de ce lipseste TRU din echipa MM-CP-SV. Sa va spun eu de ce? Hai ca sunteti simpatic! Ba chiar PDL-ist, in sensul cel mai PeDe al sintagmei, ca de liberal nu va banuiesti nimeni. Nici macar soacra, nu?
  3. Ciupiturile dvs. cu Felix sunt si lesinate (din cauza timpului si, mai ales, din cauza substantei) si praf aruncat in ochii lumii. Cel care l-a invitat la Cotroceni pe “Felix” si i-a spus aproximativ asa “Domnule profesor, indiferent de ce ne desparte, va rog sa intrati la guvernare, avem nevoie de un guvern si tara trebuie guvernata” a fost Traian Basescu, cel cu — mai tarziu si spre deliciul dvs. de pensionar literaro-gazetaresc — “solutia imorala”. Bine a facut TB. Bine a facut si alde “Felix” , cu al sau 1+ceva, la guvernare. Prost, foarte prost este ce s-a intamplat la guvernare.
  4. Ma bucur ca Timisoara a batut la Cluj, dar regret ca dumneavoastra chiar nu va puteti inalta din drojdia lasata pe fundul sticlei din care tot beti, va iluzionati dvs., coniac. Si ala platit, cum singur recunoasteti, de soacra dvs.
  5. Domnule victor L, problema Romaniei de azi si de maine nu este cum AIUREA SUGERATI “Felix” ci idolii dvs. care — pe fata ori nu — continua sa aiba nevoie de el, cai au avut si au acelasi GRAD IN SERVICIILE SECRTE. Atat de secrete, incat nici nu au existat — asa cum limpede dormiti — nici nu exista — asa cum visati.
  6. Somn usor!

  Limpede? Clestar?

  Salutari soacrei, ca stie ea, saraca, de ce s-a sinucis…

 • victor L

  V-am citit pina la “Ba chiar PDL-ist”.
  imi pare rau, dar nu merita mai departe; orice as spune dvoastra vedeti in fata ocholor pedelisti. Va obsedeaza. Pe mine ma scirbesc unii dintre ei.
  Nu mai am idoli, dle Tudoran; erati unul dintre ei, dar v-ati sfarimat. Sinteti prea incrincenat si partizan.

 • GIGI BECALI

  DESI NU AM GASIT SITE-UL POTRIVIT COMENTEZ AICI!
  DE CE NU ILINTREBATI PE “”DOMNUL”” ILIESCU DESPRE VIATA SI DESTINUL LUI LUCRETIU PATRASCANU?
  VA OPRESTE VANTU(L)?

 • ADRIAN NASTASE

  AUD ?

 • @Liviu Antonesei

  Nici eu n-am crezut in asa zisa reformare. In cel mai fericit caz, MM si CP au fost un fel de (hetero)grefe, menite sa-i confere partidului prezidential un anumit contur himeric. Era de asteptat ca grefele sa fie respinse de taliban, pardon, de receptor, fiindca, din start, rolul lor fusese acela de a sta frumos in vitrina electorala, si nu de-a modifica in vreun fel fiziologia partidului.

  Acuma, daca s-a compromis si ideea asta (de reforma morala), ramane totusi de vazut ce vor face grefele, dar si ce ne vor mai pregati marii ornitologi, combinatorii strategici de oua si pasarici reformate (ori reformatoare), fiindca, deh, gainari parca nu prea-mi vine sa le zic.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Domn’ Victor,
  Asa , sfaramat cum ma aflu, va intreb cu voce de duca, ca sa nu mor neinformat: de partea cui sunt eu “prea partizan”? de incrancenat, voi fi fiind, dar partizan merita sa aflu de ce as fi.
  Rugati un prieten sa citeasca ce postati — si nu doar aici — si daca nu va spune acelasi lucru, ca aratati cam pedelist, dau un coniac. Nu ca e, Doamne fereste!, rau sa simpatizezi cu un partid, dar care este problema sa si recunosti?
  Pa bune.
  Toate cele bune.

 • Dorin Tudoran

  @ GIGI BECALI

  Bre, “My Bach”, lasa Mercedesul jos, ca faci hernie de cultura!

 • Dorin Tudoran

  @ ADRIAN NASTASE

  Probabil. Dar de vazut, vedetzi?

 • Dorin Tudoran

  @ No name & Liviu Antonesei

  ma bag si eu in vorba: daca de sever voinescu m-am cam indoit, de monica macovei si cristian preda nu ma indoiesc. nenorocirea este ca pdl-ul nu s-a dovedit, cum au crezut ei, reformabil si cu vocatia viitorului.

 • Radu Humor

  Chiar vi se pare absurda idea ca ” integritatea treimii” a fost doar o lovitura de imagine, care sa poata face posibila afirmatia si mai ales dezbaterile ulterioare, ca, uite, in timp ce PSD si PNL nici macar nu incearca sa se reformeze/integrizeze, noi PD-L suntem pe drumul cel bun ?! :roll:
  Faptul ca TRU si chiar Sever Voinescu au facut doi pasi inapoi , inainte de a-l face pe cel inainte demonstreaza clar ca sunt personalitati mai puternice si nu au acceptat pana la capat jocul, in speranta desarta ca vor scapa de cuvenitul oprobriu public de partid si de stat in banca.
  Faptul ca nici macar in gluma (se stia de ea!) nimeni (din cei 500 !) in afara celor trei n-a mai indraznit sa voteze in favoarea amendamentului, demonstreaza clar cu cine avem de-a face in partidul sprijint de un sfert din familia din L(ugoj, sau upeni). :roll:

  P.S.
  Pana la urma toti trei datoreaza mai mult partidului, decat celor care i-au ales (fara sa vrea si fara sa stie pe cine aleg), drept pentru care desi au iesit la incalzire cu toata echipa/partidul, pana la urma s-a dovedit ca in teren au intrat doar trei, ca asa-i in tenis ( si unul nejucator-TRU).

 • ir

  Cine …oul ,lui AN,sau gaina luiTB?
  Am auzit, mai nou ca ,’E.U’s-a’inbolinzit.Cica ,sufera de UUP,prin iesirea celor trei din rand.Cica-i perecliteaza ,sezutul in viitor.

 • Radu Humor

  @ ir
  😆 😳
  Daca asta cu UUP are…. usoare urme de pudibonderie, aia cu periclitarea sezutului in viitor face toti banii !
  Dar din pacate nu cred sa ajunga si la dvs. , ca se duc toti pe ghiata la patinoare, sau in sali de sport si pisoare :roll:

 • mihai rogobete

  În ce mă priveşte, -- absentez motivat -- nu-mi permit să vă tracasez cu vecina care mi-a furat capra.

 • mihai rogobete
 • Mara

  Domnule Dorin Tudoran, vreau sa stiu un singur lucru: dumneavoastra ii respectati sincer pe domnii Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, Dan Voiculescu?

 • Dorin Tudoran

  @ Mara

  Inainte de a va raspunde, am o intrebare pentru dvs.:
  Dumneavoastra obisnuiti sa cititi ce comentati sau lucrurile care va trezesc intrebari de felul celei pe care mi-o puneti?
  Daca ati citi doar postul sub care comentati, e greu sa inteleg de u nde va vine intrebarea in legatura cu persoan ele pe care le numiti.
  Daca ati citit si altceva din cele pe care le-am publicat din 1989 incoace, aveti in acesel sute de pagini raspunsul care va framanta.

 • Mara

  Fiind plecata de 17 ani din Romania sint o “tabla goala” in materie de politica. M-am dedicat celor trei baieti inca mici si intr-un fel este mai bine pentru ca imi menajez neuronii. Urmaresc numai TVRI. Habar nu aveam de existenta celorlalte posturi gen Realitatea tv sau Antena 3 pina la circul mediatic cu ocazia alegerilor prezidentiale.Nici acum nu le urmaresc, sint false, iti dau senzatia ca te inseli pe tine insati si este o pierdere de timp. Desi eram senina urmarind postul TVRI din coltisorul meu romanesc pe care l-am incropit aici cu stergare si blide de la bunici, delectindu-ma cu interminabilele emisiuni de folclor romanesc care ma ungeau la suflet( aveam sa aflu ca TVRI era atunci sub mandatul Sassu) ceva m-a intrigat :desi era campanie electorala, presedintele Traian Basescu era absent cu desavirsire din programele TVRI. Asa am inceput sa aflu cite ceva (via internet)din starea in care se afla Romania.
  Din toate datele pe care le-am adunat(aleatoriu, pe subiecte, necronologic) din articole din ziare, clipuri pe you tube(inregistrarile Monica Macovei vs. Dan Voiculescu, relatarea d-nei avocat Sova ca sintem pe drumul cel bun in privinta reformarii justitiei care a fost aservita PSD-ului ani de zile).
  tind sa dau credit presedintelui Basescu si PDL-ului, stiind si de la Cluj de unde ma trag ca Emil Boc este un om onest. Ce taxati dvs. de fapt, mediocritatea acestor oameni? De ce toata lumea “buna” mustaceste si zimbeste ironic si se fac tot felul de aluzii pe care noi nu le intelegem?
  Daca este vorba de inca un val de impostura cum sugerati dvs. nu pot decit sa fiu trista pentru Romania si sa ma felicit inca odata ca am plecat din tara.
  Toate cele bune.

 • divanuriletomitane

  @ Mara

  Aici nu ati nimerit-o cu lumea buna…Suntem mai mult prosti….Era cat pe ce sa facem si Partidul Prostilor…Dealtfel, daca te gandesti ( daca mai si scrii…) la infiintarea oricarui partid sau la restructurarea oricaruia din cele existente, nu poti fi catalogat decat ca prost….

  De aia va si raspundem, cat se poate de « onest » ( chiar daca ne e greu sa ne comparam cu Boc, cel putin la coasa si la mânuirea toporului….) :
  Inca un val de impostura ? Va ofer alte perspective :

  DE LA « AI NOSTRII » : Traian Basescu a fost contactat de Adrian Nastase prin 2002 pentru o alianta PSD – PD . A refuzat. Ulterior, PD-ul s-a aliat cu Partidul National Roman ( Virgil Magureanu ), PNL –ul s-a spart si a venit in PDL Valeriu Stoica, Theodor Stoloja & co…Dupa ce a devenit Presedinte, Traian Basescu a putut sa propuna el PSD-ului aliante. A reusit nu doar la TVR ( de ex…, si la SRI)… Intre timp insa, Adrian Nastase nu mai avea aceasi putere, chiar daca acum pare a fi revenit…

  DE LA « AI LOR » ( fortele externe ) : Cum vedeti faptul ca UE a acceptat sa se finanteze in Romania infiintarea a 285 de parcuri, majoritatea la tara ? Suma totala : 50 milioane de Euro ! Sau că desfiintăm spitale, dar infiinţăm altele, folosind aceleasi finantari internationale ? Lista este mult prea langa….Si se tot actualizeaza de vreo 20 de ani….

  Peste cateva generatii, nu se va mai felicita nimeni ca a plecat din tara lui. Ceva asemanator se intampla astazi in China, unde, se aloca resurse uriase pentru a readuce specialistii acasa….CHINA nu tine insa nici de « ai nostrii », nici de « ai lor »…., desi Presedintele Basescu ne spunea acum cca. 2 luni ref. la China ca nu trebuie sa uitam ca in anii 1990 am ales sa ne despartim de fostul sistem….

 • Daca_nu_nu

  Mă Divanule, tu mă omori cu grafia asta!
  Măcar că mie-mi place de domnia ta, aşa să ştii.
  Da’ de mai scrii o dată „ai noştrii” (cu doi „i”) te bat cu DOOM-ul, de nu te vezi (cum l-am bătut odată pe Victor L, cu poşeţica L. Vuitton).
  Auzitu-m-ai?!
  NOŞTRI/VOŞTRI, orice-ar fi,
  Se scriu cu un singur „i”.
  (Numa’ io am voie să greşesc aici, ha, ha, haaa 🙂 că-s cea mai mică -- şi prostuţă, lucru care se ştie deja…)

 • Dupa ce am citit cite ceva din cele recomandate la nr.30, recunosc ca sint jenata pentru intrebarea de la nr.29.
  Ma bucur ca v-am descoperit domnule Dorin Tudoran.
  Sanatate si toate cele bune.

 • saracul Adrian Nastase, inca isi numara oualele. Oare mai are?

WP Admin