≡ Menu

Oratoria nu mai salvează România

Photo-blog-71-150x150[1]Nu demult, dl Sever Voinescu își începea astfel un articol din Evenimentul zilei: “Prietenul meu Toader Paleologu dă lecții private de retorică.“

Întrebarea este: cui?

Răspunsul la întrebare (doar cvasi-retorică) ar fi cu atât mai important, cu cât dl Voinescu continuă astfel: “Din cînd în cînd mai vorbim despre asta și mi se pare cu atît mai important ce face cu cît văd cum vorbesc gloriile retoricii politice. Îi ascult și eu pe cei care reușesc să ia mințile poporului și mă întreb, sincer, ce fel de minți are acest popor de pot fi luate cu asemenea vorbire.“

Mă întreb și eu dacă dl Voinescu își punea întrebarea care îl frământă azi și ieri, când același “popor”, care-l nedumerește astăzi, își lăsa “mințile luate” de trăncăneala celor din preajma Domniei sale; nu chiar toți retori din liga dlui Toader Paleologu.

Acum câteva zile, dl Adrian Papahagi anuța că se retrage din viața politică, dar va rămâne alături de Partidul Mișcarea Populară – “Voi fi alături de ei ca orator și susținător, atunci când mi-o vor cere…”

Eu, unul, nu de oratoria dlui Papahagi m-am cutremurat în acești ani, ci de gândul că va continua. Și, iată, tocmai oratoria va continua. Aș fi preferat ca dl Papahagi să ramână în PMP iar oratoria să fie lăsată baltă, fiindcă, vorba dlui Voinescu, “asemenea vorbire” poate fi asigurată – pe mii de hectare de intra și extravilan politic –  de oratori ca dnii Traian Radu Ungureanu și Mihail Neamțu.

Dintre intelectualii tineri, excelent școliți, care s-au alăturat unui proiect politic inițiat de președintele Traian Băsescu – mai întâi via PD-L, apoi prin alte vehicule politice –, dnii Paleologu și Papahagi reprezintă două tipuri de oratorie foarte diferite.

Cel dintâi practică ironia, amintind de stilul ilustrului său tată. Uneori, disperat de ce vede în jurul său, dl Toader Paleologu își asumă riscul de a fi perceput chiar ca un clovn. Una peste alta, retorul acesta cultivă zâmbetul.

Dl Papahagi cultivă zbieretul. Își asumă riscul de a fi perceput fie ca un ayatolah iritat, fie ca un taliban parțial temperat.

101

Dacă dl Paleologu s-a ales cândva cu o dregătorie diplomatică și, cine știe, poate se află deja cu un picior într-un lift europarlamentar, iată că dl Papahagi alege să-și dedice timpul treburilor academice, hotărât fiind să le întrerupă, când și când, pentru un scurt sabatic dedicat oratoriei.

Traiectoria acestor intelectuali – tobă de carte și sperând că inerția cetății poate fi dislocată cu discursuri – vorbește despre drama inadecvării. Mai întâi la obiceiurile grupului politic căruia îi aparții, apoi la contextul mai larg al vieții politice.

Se pare că în politică, omul nu prea poate să sfințească locul; mai degrabă, “locul” modelează omul, “desființându-l”.

S-ar putea ca “poporul”, cum îi spune dl Voinescu electoratului, să fie sătul și de retorica ironică și de zbieretul bubuitor, indiferent de cine le practică.

S-ar putea ca “locul” să fie saturat de asemenea discursuri, chiar dacă, din inerție, le mai dă crezare pentru o clipă electorală ori alta.

Nu știu dacă dl Paleologu se va îmbogăți oferind lecții particulare de retorică.

Nu știu dacă oratoria dlui Papahagi va fi îmblânzită de înțelepciunea academică.

Nu știu dacă orăcăitul dlui Ungureanu va deveni un cântec de privighetoare.

Nu știu dacă funia de usturoi purtată în jurul gâtului de dl Neamțu va alunga demonii care-l asediază.

noua-garlica

Știu însă că nu toți cei care se exersează în arta oratoriei, făcând gargară cu o basculantă de pietre pe zi, au șanse să devină Demostene.

Mă întreb dacă, ascultând-o pe dna Elena Băsescu rostind de la tribuna din Bruxelles:

“Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? quem ad finem sese effrenata iactabit audacia? Nihilne te nocturnum praesidium Palati, nihil urbis vigiliae, nihil timor populi, nihil concursus bonorum omnium, nihil hic munitissimus habendi senatus locus, nihil horum ora voltusque moverunt? Patere tua consilia non sentis, constrictam iam horum omnium scientia teneri coniurationem tuam non vides? Quid proxima, quid superiore nocte egeris, ubi fueris, quos convocaveris, quid consilii ceperis, quem nostrum ignorare arbitraris?

dl Valeriu Zgonea va răspunde prompt de la tribuna din București:

“O tempora, o mores! Senatus haec intellegit. Consul videt; hic tamen vivit. Vivit? immo vero etiam in senatum venit, fit publici consilii particeps, notat et designat oculis ad caedem unum quemque nostrum. Nos autem fortes viri satis facere rei publicae videmur, si istius furorem ac tela vitemus. Ad mortem te, Catilina, duci iussu consulis iam pridem oportebat, in te conferri pestem, quam tu in nos [omnes iam diu] machinaris.

137

Cât privește ”poporul” dlui Voinescu el rămâne mereu imprevizibil.

E greu de știut dacă și de data aceasta va răspunde cu ”Trăiască oratoria, că salvează România!” sau cu ”Oratoria nu mai salvează România!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Demostene si alti oratori greci

  Paleologu preda retorica la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde a ajuns ajutat de umila sluga basesciana, decanul Facultatii de Drept -- Flavius Baias (un domn care si-a dat demisia de onoare pentru ca profesorii de la drept nu au votat ca Ponta e plagiator. Demisia e data, dar domnul cu pricina tot decan este.).

  Altfel nu-mi explic cum a aterizat juniorul paleolog la catedra, fara a cunoaste pic de drept si fara a avea practica de avocat.

  De mentionat ca, inainte de asta, a tinut o conferinta in cadrul aceleiasi facultati, unde si-a intepat adversarii politici. Cum se pupa asta cu apolitichia universitara, nu stiu. Poate ma lamuriti dvs.

 • Superb! De la condeiul dvs nici nu mă aștept la altceva 🙂 dar ilustrațiile acestui articol m-au lăsat fără grai! Noua Garlică e de kinogramă! Apropos de Papahagi… uitați cu ce steroizi își crește masa musculară pruncul politic proaspăt nășit de TB: http://portalsm.ro/2014/02/70-din-ppdd-si-toate-organizatiile-png-cd-au-trecut-la-pmp-satu-mare/

  Se zvonește pe la colțuri că Salam face imnul pmp iar în clipul electoral o blondă arhicunoscută va dansa din buric… 🙂 Circ avem, pâinea ne mai lipsește!

 • @) Dorin Tudoran

  Foarte bun si aproape de neocmentat. Asa in prelungire cumva, as spune ca in lipsa faptelor, toti politrucii nostri, indiferent de apartenenta politica, gen, virsta, obiceiuri sexuale, au devenit niste mori de tocat inutil, isteric si enervant, vorbe…

 • Nicolae Prelipceanu

  Pe vremuri, chelnerii mai adăugau, în josul unei note de plată pentru fripturi și vinuri, scrisă de mână, câte un dț. Întrebându-l odată pe unul ce e aia, mi-a răspuns cu un aer resemnat: „dacă ține” și pe loc a recalculat nota, care, oricum, nu era una fiscală. Așa și politicienii care toacă vorbe, dacă au văzut că ține, îi dau înainte. Și, la urma urmei, nu e „marea trăncăneală” însăși moda acestor ani? Peste tot, nu numai în politică și nu numai la televiziuni. Căci Dumnezeu le-a dat oamenilor limba pentru a-și ascunde incompetența și chiar pentru a ascunde adevărul.

 • a notarius

  E totusi de observat ca / daca tot avem niste mostre in latina/ca oratoria in inteles original nu insemna doar forma. Adica sa aduni vorbe intr-o demonstratie gratuita a simplului fapt ca esti in stare sa legi niste propozitii intr-un fel mai elegant, stilat si pretentios.
  Conditia ca sa fi ascultat si urmat este ca sa ai ceva de spus. Nu vorbe. Dupa care vine elementul decisiv: sa crezi in cea ce spui si sa fi primul care actioneaza in consecinta.
  Adica sa reprezinti ceva adevarat si important si pentru ceilalti iar cuvintele tale sa exprime intr-un mod evident cea ce reprezinti.
  Problema cu Predica de pe Munte este ca de la Isus incoace toti incearca s-o repete s-o spuna stand pe o gramada mai mare sau mai mica de gunoi…

 • Pingback: Oratoria nu mai salvează România « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • La cursurile mele de retorica au venit peste o suta de cursanti, dar din pacate un singur om politic. In general, sint avocati, manageri, programatori, medici, profesori. Este unul dintre cursurile care merg cel mai bine. De imbogatit, nu ma imbogatesc din asta, dar cistig o piine cinstita dintr-o activitate care ma incinta. Predau ce vreau, predau din placere, iar piata reactioneaza favorabil…

 • Iar despre magariile primului comentator la adresa mea va puteti face o idee uitindu-va la inregistrarea conferintei mele de la Facultatea de Drept:
  rel="nofollow">

 • Si o ultima remarca: inadecvarea nu e pentru mine o “drama”, ci principalul meu atu. N-am cautat niciodata sa ma adaptez. In rest, foarte bun articol, l-am citit cu mare placere.

 • Wer kann Rumaenien retten?

  @Neamtu Tiganu
  Cine poate salva Rrromanistanul? Ne spune Camil Petrescu in ”Ultima noapte de dragoste si intaia noapte de razboi”: acolo, in acel roman, ”Wer kann Rumaenien retten?” e un titlu de capitol cu schepsis. De ce? warum? why? pourquoi? Because, wo es eine grosse Gefahr gibt, dort waechst das Rettende auch.

 • Andrei R.

  Pe cand un articol si despre sfiosul Mircea Badea,sincerul Victor Ponta,campionul bunului simt ,Crin Antonescu,Gadea pastorul impacarii universale,lipsit de ura…plus femeile Transnistrene de la Antena 3,atat de patrioate incat ocupa zilnic caile de comunicatie ale patriei ? Precum si despre ceilalti politicieni ai USL,care ne ofera dreptate pana la capat …sub directa supraveghere a lui Felix Voiculescu ,un securist dovedit si un infractor notoriu.Curaj domnule Dorin Tudoran ! Va asigur ca dupa ce v-ati luptat cu periculosii talibani Papahagi,Paleologu si Voinescu , ayatolahi iritati aflati in lupta cu USL-ul,sfiosii domnului Voiculescu nu va pot face vreun alt rau…decat acela pe care il fac zilnic ,noua,tuturor.

 • Ontelus DG

  Temă grea și bine argumentată, respectiv exemplificată. Câteva gânduri: videocrația a înlocuit logocrația; votul se câștigă nu verbal, ci organizațional; P.R.-iștii, de orice fel – economic, politic, cultural etc. – sunt niște manipulatori de elită, aplicând profesionist sau amatoristic principiile lui G.Bruno din ,,De vinculis in genere”, cum bine ne-a învățat regretatul I.P.Culianu; nu se evidențiază îndeajuns dependența permanentă a politicului și a mediaticului de economic; de prea multe ori, darul vorbirii – ars bene dicendi – este pervertit, schimonosit, instrumentat, batjocorit, punând astfel în evidență slăbiciunile omenești.

 • @DT

  O fi dand dl Paleologu lectii de retorica -- pentru sau in siajul “pleştii”(sic!) -, dar Polyhymnia-i zace moarta-n papusoi si nimeni, in fara de dvs., nu pare a-i canta prohodul.

  Acum, stim cu totii, nici retorica nu mai e ce-a fost, ci, precum colesterolul, se prezinta azi in doua ipostaze, cu osebire-n in ultima dintre ele: prima, plina de substanta, stil, concizie si argumentatie beton,(un fel de HDL, ca sa ramanem in analogia cu colesterolul) si a doua -- gaunoasa, bombastica spre ridicol si, in ultima instanta nociva (echivalentul LDL, in cazul colesterinei). De altfel, abuzul de falsa retorica a prabusit si cuvantul retor in sensurile lui peiorative. Totusi, din acest abuz (de retorica) ne-am ales cu cateva formulari “de referinta”, (care au facut istorie si care, probabil, vor ramane in istorie): “sula-n coaste”, “sinergia faptelor in meandrele concretului”, “sistemul ticalosit”, “iarna nu-i ca vara”. Ar putea fi socotite haioase, daca parintii lor ar fi facut ceva dincolo de-a le enunta pur si simplu, spre incantarea celor gata incantati. Dar, politicienii nostri isi inteapa-n in continuare adversarii, ba pana si partenerii, in coaste, iar sistemu-i tot ticalosit, sinergia faptelor celor alesi ravasind cu grija meandrele concretului in care isi duc ceilalti traiul. Ba am mai avut si doua lovituri de stat, record bananier! in numai 22 de ani. Nu ma refer la cea din decembrie ’89, ci la “lovitura de stat legionara, din 11 iunie 1990” -- care l-a indreptatit pe dl Iliescu (dar si pe intreg guvernul de atunci!) sa apeleze “la simtul civic” al minerilor, si, in al doilea rand, la “lovitura de stat din iunie 2012”, care i-a indreptatit pe basescofili sa picteze Romania, pe la merile cancelarii ale lumii si-n presa occidentala, in cele mai sumbre si mincinoase culori. Nu mai pun la socoteala faptul ca, la nivel retoric, am avut si cateva “proiecte de tara” -- ca si cum un presedinte ar putea, constitutional, sa reinventeze Romania la fiecare patru sau cinci ani, cand singurul proiect adevarat, cu tinte si etape, ne-a fost desenat de structurile euroatlantice. Sigur, proiectele ar trebui sa se regaseasca in retorica executivului, care, insa, atatea reforme ne-a facut incat au zburat pana si fulgii din domeniile reformate si rereformate s.a.m.d., incat unii au dezvoltat o adevarata idiosincrazie fata de cuvantul reforma. Reformele facute cu sens, putine totusi la numar, confirma ca intotdeauna regula.

  Cred ca mare problema de care se loveste un retor politic azi, in Ro, nu e una de stil ori de argumentatie, ci de ocolire cu grija a cuvintelor dezinvestite de sens in tot acest sfert de veac de abuz de retorica. Marea provocare din fata unui retor politic de azi cred ca ramane reumplerea cuvintelor cu realul lor continut semantic .

 • OvidiuB

  @Demostene si alti bla bla

  Trebuie ca aveti o doza considerabila de impertinenta ca sa-l numiti pe dl. Flavius Baias o “umila sluga basesciana”, mai ales daca va bazati aceasta calificare grosolana pe comportamentul sau in “cazul Ponta”.

 • @Demostene si alti oratori greci

  Nu-l cunosc pe dl Flavius Baias, dar il cunosc pe dl Toader Paleologu. Nu cred ca cel de-al doilea n-ar fi putut ajunge sa predea fara ajutorul celui dintai. Daca nici oameni ca dl Paleologu nu se califica pentru a preda un curs universitar, atunci chiar ca pretentiile academice din Romania au devenit prohibitive. Putem fi si malitiosi, dar excesul nu ne-ajuta.

 • @Nicolae Prelipceanu
  Banuiesc ca am platit impreuna destule note cu codul dț

 • Dlui Toader Paleologu, daca mai are amabilitatea de-a ne vizita aici.
  Intotdeauna v-am admirat natura fericita si petulanta exprimarii, neadecvata, intr-adevar, retoricii fruste, contondente a colegilor (fostilor dvs. colegi?) din PDL si din mediul politic, in general. De altfel, daca imi amintesc bine, si distinsul dvs. tata fusese inzestrat cu o natura la fel de fericita, pe care au avut grija sa i-o nefericeasca indeajuns puscariile comuniste. Ma bucur sincer ca ati gasit satisfactie in munca la catedra si inteleg in acelasi timp, cu tristete, de ce cursurile dvs. nu sunt frecventate de politicieni. Ei folosesc cuvintele ca pe baroase ori, cel putin, ca pe monede calpe.

 • @Andrei R
  Pe acest blog s-a scris, pana la plictiseala, despre cele pe care le pomenti, dar probabil ca dvs aruncati un ochi pe acest blog foarte, foarte rar. Nu ne “sincronizam”, dar blogul are o arhiva, asa ca va puteti convinge, rasfoind-o.

 • Theodor Paleologu

  @Dorin Tudoran:
  M-as bucura sa va revad. De multa vreme vreau sa va intreb ceva intre patru ochi.

 • @ ALL

  Iata un link care va poate duce pe o pagina mai mult decat interesanta. Va recomand efortul de a face o asemenea calatorie -- merita: http://www.paleologu.com/#!/

 • Theodor Paleologu

  @No Name: Multumesc mult pentru cuvintele bune. Mai cu seama pentru cele despre tata.
  @Dorin Tudoran: Multumesc pentru postarea link-ului.

 • @Theodor Paleologu

  Multumesc pentru vizita. Am vizitat si “Casa Paleologu” si m-am bucurat de ce vad, asa cum m-am bucurat cand o vizitam, nu doar electronic, in urma cu cateva decenii…
  Nici nu ma gandeam la imbogatire; glumeam.
  Poate nici nu e rau ca printre cursanti nu exista decat un singur om politic. Majoritatea dintre ei, chiar daca dau cu nasul printr-o asemenea sala de curs, culeg forma -- fondul le ramane aproape mereu strain.
  Am vazut, abia in aceasta dimineata, comentariul la care va referiti. Am raspuns la el. E acceptabila si malitia, daca nu se transforma in altceva.
  Cele bune.

 • @Theodor Paleologu
  Cum nici eu nu sunt un model de “adaptare”, cred ca inteleg ce spuneti si faceti. Titlul, ironic, al ultimei carti pe care am publicat-o inainte de a fi fortat sa parasesc Romania este “Adaptarea la realitate”… Am recitit candva cateva cronici la acea carte si m-am intrebat nu cumde a aparut cartea, ci cum de au aparut cronicile…

 • @Theodor Paleologu

  Am cunoscut bine casa in “versiunea” ei “neelectronica”. Am “peripatetizat” cu dl Alexandru Paleologu de multe ori in perimetrul casei si al Bisericii Armenesti. Dupa un ceas-doua de plimbare, aratam ca soldatul japonez facandu-si turul in transee, fiindca nu-l anuntase nimeni ca razboiul se terminase. In fond, niciun razboi nu ia sfarsit, fiindca, in momentul in care un razboi moare, altul — nou sau doar “resapat” — deja isi intinde dogoarea.

  Am dat un semn privat. Ar fi trebuit sa fi ajuns deja…

 • Gheorghe Campeanu

  Nu prea reusesc sa inteleg care ar fi rezervele vis-a-vis de prezenta dl-ui. Paleologu ca dascal de retorica cultivata la Universitatea Bucuresti. Deci, acolo unde au pastorit (si inca sint mentori de doctorate) personaje ca magistrul protocronist Ilie Badescu, sau unde au fost invitati somitati in ale “retoricilor” revizioniste precum Larry Watts, nu ar trebui acceptat un om care reprezinta (convingerile politice fiind irelevante) o alta generatie, cu alte valori intelectuale si cu un discurs (da) elevat? In sfarsit, aici am trecut deja pragul banalului de gustibus…

 • Dezideriu Dudas

  @ Theodor Palelogu

  Aveti sa-i dati o bere d-lui Tudoran. Ma voi inscrie la cursul dvs. “Patologii ale puterii”.

  Tocmai scrisese ceva pe-aici Liviu Antonesei de necesitatea unei periutze de dinti pregatita continuu ( ii spusese lui “Paul”…), si vine d-nul Gabriel Liiceanu cu “sarutul pe gura”…

  Iarasi sunt in dilema. Se vine sau se pleaca ? Poate ma lamuriti dvs. Aici o las putin incurcata, dar se va intelege, poate, la sfarsit…

  Aveti in structura cursului dvs. despre retorica abordarea temei de catre Stefan Odobleja in “Psihologia consonantista” ? Mi se pare ca gasim acolo elementele cele mai esentializate ale unei posibile legaturi “model” intre teorie si practica sau, mai aproape de noi, intre vorbe si fapte, pentru folosinta spatiului public.

  Cu stima,

  D.D. ( va asigur, “certocrat”, nu cel cu tomberonul )

 • @Gheorghe Campeanu
  Nici eu nu inteleg rezervele respective.

 • Dima Stenicul

  @Demostene
  De cind, pentru a preda retorica (tehnica persuaziunii, disciplina minuirii argumentelor, nu a demonstratiilor stiintifice, care sint bazate pe adevar, nu pe verosimil sau pe opinabil)), trebuie sa ai studii de drept sau experienta de avocat? Spun asa ceva Aristotel, Cicero sau Quintilianus in tratatele lor? Sigur, Cicero a fost si avocat, dar, mai inainte, freceventase cursurile unui prof de retorica (retor, nu orator) din Rodos. Un retor e un antrenor, un formator de oratori, nu un orator propriu-zis. Presupun ca asa ceva isi propune sa fie Paleologu jr. Un curs de retorica, facultativ ori optional, poate fi tinut la Litere, la Filosofie, la Drept. Universitatile americane din Ivory League au asa ceva dintotdeauna , dovada antologia cu ”expository prose”, mereu reeditata, din cel Norton Reader.

 • @Dima Stenicul
  Absolut de acord.

 • El Hablador

  @ Dima Stenicul
  Si un actor bun, lasat la vatra, nu numai Junele Paleolog, i-ar putea invata arta vorbitului (just, eficient, la obiect) pe politicienii din ultima generatie. Cu ai batrini nu mai e nicio sansa. Ce a scos politologul Dan Pavel din/de la Gigi Becali s-a vazut cu ochiul liber si e pilduitor. Lucruri simple i-ar invata: sa nu dea din maini ceauseste sau iliesceste, la intilniri electorale, in adunari sau la tembelizor, cind trebuie si cind nu trebuie; sa nu violeza gramatica limbii romane si logica ”bunului simt ca paradox”, sa evite balbele, sa argumenteze cu entimeme (rationamente corecte, dar incomplete), nu cu sofisme (fie ele si sofisticate, nu numai ieftine), sa fie destoinic, demostenic adicatelea, si la capitolul ETHOS si la PATHOS, adica sa dea o impresie buna despre el insusi + sa atinga fin coarda sensibila a celor pe care urmeaza sa-i persuadeze, sa vina pregatiti, cu lectia invatata, nu sa improvizeze ”ad hoc” si… prost. Si asa mai departe.

 • neamtu tiganu

  vaz ca cineva ma-ntreaba, direct, daca stiu pa cineva care salveaza Romania! Daca n-as avea notiuni de oratorie as putea raspunde “habar n-am”, raspuns sec, de nimic.
  Desi sunt pe un blog a unor mari jucatori cu cuvintele voi indrazni sa ma misc pe gheata subtire si sa subliniez oratoric citeva aspecte etimologice.
  Unii oameni de stiinta antropologi pretind ca a) oamenii trebe condusi si b) ca vor sa fie condusi. Nasoala e ca pt. acest termen “condus-coducator” exista multe cuvinte care au un inteles asemanator si totusi altfel, de ex. se poate spune, leader, cirmaci, domnitor, Führer, head, sefu, manager, presedinte, Leiter, imparat, conducator, lider, Vorgesetzte, commander, sir, musiu, inaltimea voastra, tatucu, excelenta, dictator si, si si…
  Desigur exista o diferenta enorma intre Führer si Leader, chiar daca e acelasi lucru, oare ce-si doresc romanii pa primu sau pe al doilea? Si daca ar fi nevoie de un Leader de unde-l scoatem? Exista o scoala de leaderi?
  Pa mine oratorii ma sperie, am impresia ca vor sa ma zapaceasca de cap, vedeti?

 • Altera Pars

  @El Hlabador

  Intreb si eu: nu ar fi oare bine ca, inainte de arta oratoriei, inclusiv a limbajului nonverbal, politicienii sa inceapa a (re)invata civilitatea? Nu ar fi mai bine sa nu mai rada ciob de oala sparta si sa nu-si mai gratuleze rivalii cu invective la care-ti vine sa-ti acoperi urechile? Nu ar fi necesar ca, dupa ce-l atinge pe bizon in coarda sensibila si-i smulge votul, politicianul sa nu-i aplice bizonului o copita-n coarda aia sensibila?

 • Demostene Botezatu

  @ALTERA PARS
  Intrebari juste puneti. Civilitatea, ea, se deprinde insa acasa, in familie, nu la scoala de oratorie. Paleologu jr. e chiar un bun exemplu. Din punctul de vedere al civilitatii, al bunei cresteri, e leit taica-su. Si Manechin Calin Tariceanu era un om manierat, stilat, fiind bine educat de mama si tatal vitreg; nu raspundea cu marlanii la provocarile Marinerului. Doar cunoasterea limbii romane lasa la el de dorit (exemplu: ”decat” folosit in loc de ”numai”). Despre caracterul politicienilor valahi ce sa mai spun? Gindesc, dar nu toti, pe termen scurt, spunindu-si: ”Le-am luat votul, sa ma pupe sanatosi in fundament!” Sint si politicieni care, gindind pe termen lung, sint mai atenti la ce promit alegatorilor, iar uneori isi cer si scuze cind, din motive obiective, nu izbutesc sa-si tina unele din fagaduielile preelectorale. Prea putini insa.

 • Le “Conducator”

  @Neamtul Tigran Petrosian
  De o ”stiinta a conducerii” am mai auzit si noi pe vremea lui Ceasca, marele ei inventator, numai ca nu ni se spunea niciodata cu precizie c-am ce-ar insemna. (Acu, e unul Geo Stroe, dacoroman de felul sau, care, prelunind-o de la marele sau inaintas, ii da intelesul de management politic sau asa ceva. Poate si de mod de gestionare a menajeriei politicare, nu stim exact). O scoala a conducatorilor, o scoala de conducatori, ei, asta ma lasa visator. Ma gindesc la conductor, la con-ducator, la ducatorul de coni, de neoconi si alti conarzi. Pe undeva, intrucitva, Academia lui Fane Gheorghiu era asa ceva, doar ca forma politruci mai degraba decit liderasi locali, politruci si obedienti ideologici ai Carmaciului cel Mare de la Bucale. Scolile de vara ale partidelor actuale, unde mai mult se bea, se infuleca, se palavrageste neoratoric si se cotaieste in draci, pe banii contribuabilului de cele mai multe ori, par epifenomene ale fostului stabiliment de noi antementionat. Si bine nu ne pare.

 • nc

  Nu mă mir că e doar un politician înscris la cursul d-lui Paleologu. Probabil vrea să-și dezvolte abilitățile sociale în general, că în politică… Delirul ăsta imbecil, perfid, abrutizant și alienant care ține loc de administrare a comunității ăsteia care este România, cred că fix cu elocvența avea probleme. :DDD
  „Domnule politician, nu mă deranjează că ne luați de proști, iar iresponsabilitatea dvs. realmente afectează major viața a milioane de oameni, modul dumneavoastră de a vă exprima însă este oribil!” :DDD

 • Ontelus DG

  Comunicarea verbală particularizează omenescul. Astăzi, mai mult decât oricând în trecut, cel mai performant comunicator/manipulator nu poate face nimic fără O.K.-ul sistemului/sistemelor din care face parte. Vorbind, cel în cauză are variantele: se discreditează, se evidențiază, exprimă prejudecăți în forme noi, slujește interesele economice ale grupului care l-a propulsat, distrează, îmbogățește simbolizarea culturală etc. Un retor politic este un clown select, un entertainer al marilor acționari din firme-cheie, care finanțează echidistant organizațiile politice. Publicul, sedat mediatic, vibrează sau nu la giumbușlucurile clown-ului. Dacă vibrează, crește cota de piață a retorului, acesta fiind promovat într-o ligă superioară.

 • Alina Popescu

  Dorin Tudoran incepe discutia referindu-se la Sever Voinescu(ma insel, sau era supranumit “Cotoiul?)- in ipostaza de journalist de propaganda al “Evenimentului Zilei”; sa nu uitam insa ca aprigul militant de campanie a lui T.B.,coleg /sprijinitor al Robertei Anastase in imprejurari care nu l-au stinjenit, scrie de multa vreme la “Dilema Veche” sub forma de spirit rafinat in ale culturii.
  De curind, dl.Liiceanu combina scandalul ASF cu consideratii metafizice (“Despre fiara lacomiei…”,rev.22).
  E o chestiune de (I)moralitate cu intentia prostirii sau trebuie investigat un tip de personalitate particular?

 • Alina Popescu

  Problema DISCURSULUI POLITIC a devenit de mai multa vreme o tema predilecta a propagandei impotriva lui Crin Antonescu; chestiunea regulilor oratoriei este fara nici o indoiala fascinanta(o spun ca filolog, dupa indelungi ore de studiu la biblioteca de Clasice a Univ.Bucuresti), insa punctul de pornire este la noi un alt mod de a vorbi: al presedintelui Constantinescu, urmat de C.Antonescu.
  Discursurile celui din urma,”organizate” dupa reguli corecte, au fost resimtite ca periculoase si amendate imediat , alaturi de caricaturi,boli/tulburari psihice,incapacitati intelectuale si ,evident,injurii.Acesta a fost “materialul” cu care “s-a lucrat”,in lipsa existentei unor fapte grave.
  Am mai spus: in aceste “portrete” si-au dat mina C.Vadim Tudor cu Andrei Plesu…,ca sa nu merg mai departe…
  Cele de mai sus reprezinta numai niste opinii despre retorica politicienilor- respectiv includerea ei in zona propagandei(prostirii).

 • Theodor Paleologu

  @Alina Popescu
  La cursul meu de retorica am discutat unul dintre discursurile cele mai reusite ale lui Crin Antonescu. Este unul dintre cele mai bune discursuri pe care le-am auzit in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei. Avind o reala agilitate oratorica, Antonescu mizeaza insa prea mult pe capacitatea lui de a improviza si este, de aceea, foarte inegal: uneori excelent, alteori gaunos si excesiv de violent (ceea ce, pe termen lung, il decredibilizeaza: in termeni aristotelicieni ii erodeaza “ethos”-ul). De altminteri, el exceleaza in ce i se potriveste cel mai bine: diatriba, filipica. E deja ceva. Altii nu exceleaza in nimic. Dar filipica e un gen al opozitiei: nu poti fi sef de stat si sa o tot tii langa cu filipicele…

 • Daca_nu_nu

  @) Theodor Paleologu # 38

  „Dar filipica e un gen al opozitiei: nu poti fi sef de stat si sa o tot tii langa cu filipicele…”

  Absolut! Corect!
  Sunt perfect de acord cu Domnia Voastră!

WP Admin