≡ Menu

OPORTUNISM. GARGARĂ. ESCROCHERIE (VI)

Photo-blog-7-150x150[1]Calomnia preferențială

De curând, dl. Andrei Pleșu recomanda, pe bună dreptate, să vedem diferența necesară dintre ciomăgari și cozi de mătură: “Nu poţi compara o coadă de mătură cu ditamai bîta paleolitică.”

Pentru categoria “Condeieri de seamă ai paleoliticului postmodern”, mi se pare interesantă continuarea studiului de caz În Linie Dreaptă, căci protagoniștii lui dovedesc unde se poate ajunge când bâta se substituie rațiunii și calomnia ia locul dialogului.

Calomnierea a devenit o îndeletnicire pe care unii dintre cei de la ÎLD au transformat-o într-un soi de ritual  despre care e greu să nu te întrebi dacă nu cumva ține deja de psihopatie.

Acuză o dată. Li se răspunde cu argumente care dovedesc că mint. Reiau, ad nauseam, aceeși acuzație, doar, doar minciuna devine adevăr. Li se cer dovezi. Tot ce oferă sunt aceleași verdicte imbecile prin care încearcă înlocuirea realității cu o irealitate scandaloasă.

Când nu au argumente, răspund impasibili: “irelevant”. Vă puteți distra aici. Răspunsul meu, punctual, de acum doi ani, chiar pe site-ul ÎLD (comentariul #5), a fost o pierdere de vreme.

Iată doar câteva dintre calomniile puse și repuse în circulație despre mine de gânditoarea Anca Cernea, camarazi ai săi de “introspecții” și, mai ales,  de o foarte agitată bâtă paleolitică – Costin Andrieș:

1.“…a scris și a vorbit despre România din perspectiva lui Dan Voiculescu,de președinția lui Traian Băsescu, de condamnarea comunismului în 2006” (Costin Andrieș)

Citind o asemenea minciună, le-am cerut să ofere exemple. Semnând în Jurnalul Național (2004-2006) alături de Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Pleșu și Vladimir Tismăneanu înseamnă că toți cei menționați au “scris din perspectiva lui Dan Voiculescu.” Există dovezi în sprijinul acuzației?

Răspunsul este pe măsura bâtei din acest paleolitic târziu:

“Pe blogul dvs spuneați acum cîteva zile că nu contează UNDE spuneți, ci CE spunți. În cazul dvs contează ambele, pentru că în publicația lui Dan Voiculescu, indiferent dacă erați sau nu “pro-Voiculescu”, ați susținut punctul lui de vedere.”

Cum lesne se poate observa, bâtele paleolitice nu practică doar rasismul preferențial. Practică și calomnia preferențială. Ce nu contează la ceilalți foști editorialiști, contează la unul singur. Și încă de două ori. De ce? Fiindcă așa vrea mușchii lor ideologici.

2. Am ajuns să scriu “împotriva condamnarii comunismului (alăturîndu-se astfel lui Vadim, Iliescu, Voiculescu, etc) – să deformeze realități în fițuicile felixiste și siturile stîngii radicale (Critic Atac)”. (Costin Andrieș). “Greșeala lui Vladimir Tismăneanu a fost tocmai că a părăsit regimul comunist; dacă ramânea în sistem, se făcea activist și turnător precum felix, nu mai condamna comunismul, ajungea mogul și îi dădea un job lui Dorin Tudoran, la unul din ziarele sale, iar acesta nu ar mai fi găsit nimic de criticat la VT.” (Anca Cernea)

Nu aria calomniei mă cutremură în cazul acestei închipuite Hélène Carrère d’Encausse a snopului de bâte paleolitice ÎLD, ci tupeul repetării ei până la amețeală. Să-i sugerez dnei Cernea să-i ceară dlui Andrieș să ofere probe, citate din munca mea de “deformare a realității” ar fi o futilitate.

Dna Cernea nu mai poate fi scoasă din priză. A devenit însăși priza. De la ea se încarcă tot felul de țânțari anofeli, care doresc să devină cât mai fosforescenți în tunelul tranziției de la prostie la prostie cu premeditare. Și de aici la calomnie.

Că pe vremea când la Jurnalul Național semnau Mircea Cărtărescu, Mircea Dinescu, Emil Hurezeanu, Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu și eu nu exista “Felix” (așa cum precizează și președintele Traian Băsescu,  când recunoaște că se întâlnea pe atunci cu dl Dan Voiculescu, ca să nu mai pomenesc de invitația la guvernare), ba exista chiar și o adeverință de la CNSAS  prin care se spunea că dl Voiculescu nu a fost colaborator al Securității, nu-i interesează pe paleoliticii de la ÎDL.

Din lipsă de argumente, ei o țin gaia-mațu cu “Felix”. Îl înșurubează și în contexte în care lipsea cu desăvârșire, fiind cu totul acoperit, de nevăzut chiar și pentru ochiul celor de la CNSAS cum erau dnii Dinescu, Patapievici și Pleșu. Se culcă cu numele lui pe buze, se scoală cu numele lui pe buze. Dambla curată.

3.“…din perspectiva lui Dom’ Profesor a scris și despre IICCMER-ul condus de Vladimir Tismăneanu, cel pe care îl numea ‘Stimate tovarășe Secretar general’ în vara anului trecut, cînd USL-ul condus de cel căruia i-a fost consilier încerca destructurarea statului de drept. Dorin Tudoran a aplaudat atunci acțiunile USL și preluarea IICCMER.”

Prestidigitația amestecării unor episoade din 2004 cu unele din 2012 între care nu există nicio legătură ține de arsenalul manipulării.

N-am scris nimic, niciodată, “din perspectiva” dlui Voiculescu. N-am aplaudat nimic. Am scris ce am găsit de cuviință, amintind că, în urmă cu câțiva ani, preveneam că schimbările doar pe criterii politice vor duce la un carusel în care singurul factor nealuat în seamă va fi mereu calitatea muncii celor schimbați doar pe criterii politice. M-am înșelat cumva?

Înlocuirea dlui Vladimir Tismăneanu din fruntea Consiliului Științific al IICCMER nu poate fi considerată componentă a unui atac la statul de drept. Ea s-a făcut legal, după o regulă invocată chiar de dl Timsăneanu și admiratorii săi la o înlocuire anterioară (2009) – cea a dlui Marius Oprea.

Simplu, au spus ei: institutul se subordonează biroului Primului-ministru; un nou Prim-ministru are dreptul să schimbe conducerea institutului; dl Oprea a fost numit de premierul Tăriceanu; dl Tăriceanu nu mai este premier; acum premier este dl Boc și are dreptul să restructureze niște institute și să numească o conducere nouă așa cum crede de cuviință; și cu asta, basta. Ciocu’ mic!

Asta a făcut și alt (nou) Prim-ministru – Victor Ponta. Numai că, dacă în cazul dlui Oprea vorba “Unde-i lege, nu-i tocmeală” a devenit lege, în cazul dlui Tismăneanu aceeași vorbă a devenit fărădelege, atac la statul de drept. De ce? Fiindcă așa vrea mușchii lor propagandistici!

Bâtele paleolitice de la ÎLD uită partea grotescă. Să le-o reamintesc.

Când dl Victor Ponta a fost nominalizat de USL pentru funcția de premier, dl Tismăneanu a anunțat, cu fermitatea-i cunoscută, că în cazul în care dl Ponta devine premier, Domnia sa, dl Tismăneanu, își va prezenta demisia.

Dl Ponta a devenit premier. Dl Tismăneanu, cu fermitatea-i cunoscută, a uitat să-și dea demisia.

După o vreme, s-a produs și inevitabilul – noul premier a schimbat conducerea IICCMER. Dl Tismăneanu s-a văitat ca din gură de șarpe – o face și astăzi. Proteste. Liste. Tot tacâmul.

Solicitat să spună cum rămâne totuși cu declarația inițială potrivit căreia își va prezenta demisia, în momentul în care dl Ponta devine premier, dl Tismăneanu a declarat că au existat niște rațiuni pentru care nu a mai demisionat, rațiuni pe care nu le poate numi încă, dar că, în curând, va explica despre ce a fost vorba. Cu fermitatea-i cunoscută, nu a mai explicat vreodată.

De fapt, un scenariu simplu: nu demisiona, lasă-i să te demită și apoi punem tunurile pe ei – Săriți, atac la statul de drept! Săriți, distrugerea cercetării științifice! Săriți și săriți. O provocare jenantă. Politicianism de două parale.

Convingerea că un stat de drept poate fi consolidat prin practicarea dublei măsuri (double standard) spune mult despre promotorii unei democrații a paleoliticului postmodern.

Pentru a observa un lucru atât de simplu — practicarea dublei măsuri — nu trebuie să fii nici pro-Cineva, nici anti-Cineva. Trebuie doar să nu suferi de orbul găinilor și să nu dai obrazul pe șorici.

Promovat drept analist politic, “Vocile Dreptei – EvZ”, același ÎLD-ist ne oferă pe unde mai calcă diamante demne de clasa Mafalda-Petrache Lupu: “Am așa un filing că în 20 de ani granițele României nu vor mai fi cele de astăzi.”

 No kidding!

Probabil că toroipanul paleolitic vroia să spună că are un “feeling”, “filing” neînsemnând ceva.

Una e să simți (feeling) ceva, alta e să ți se pună o plombă – dental filling. Numai că, pentru ca plomba să fie solidă, e nevoie de dublu “ll” – filling. Altfel cade repede. Dar preocupat să rupă gura târgului, omul nostru își folosește plombele pentru a (pre)simți marile mișcări geopolitice de mâine. Un fel de radar marca Sfarmă Piatră. Ca și rasismul, chiar dacă e unul preferențial.

Ce uită să spună cei de la ÎLD în secțiunea “Despre noi” a site-ului lor este motivul pentru care scriu. Noroc că sunt mai sinceri, când se confesează prin alte părți. Iată un eșantion din profesiunea lor de credință:

Știu că nu poți înțelege ce m-ar putea motiva să îmi pierd vremea cu tine, dar pot încerca o explicație superficială – am un hobby, acesta este să stârnesc reacții ulcerate…” (Costin Andrieș, 25.01.2014)

Mardeiașii de la ÎLD s-au străduit să devină din cozi de mătură, bâte paleolitice. Au reușit.

Le recunosc izbânda și îi tratez pe măsura ei.

A semna alături de ei proteste “împotriva practicilor degradante din presă” este o solidaritate de care nu mă simt capabil. Dar nu-mi dă prin cap să îi acuz pe cei cu un spirit civic și comunitar mai dezvoltat decât al meu care au găsit motive întemeiate pentru a semna.

Dacă nu ne-am învrednicit să semnăm Charta ’77  și nu ne-am sinucis încă de rușinea acelei occasion manquée, poate că nu vom fi, totuși, executați pentru “trădare” fiindcă, deși am considerat un protest binevenit, ne-am codit să-l semnăm alături de bâte paleolitice.

Putem spera la o asemenea mărinimie? Da? Vielen Dank und beste Grüße.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • @) Dorin Tudoran

  Brici, ca sa spun asa! Pe mine nu ma mira procedurile unor tingai cu mintile incurcate cind gasesc procedee asemenatoare la oameni pe care, dincolo de difentele de vederi, ii socoteam seriosi, incapabili de acrobatie logica. Cum stii, am demisionat din CS al IICCMER -- stii si motivele din scurta scrisoare prin care imi anuntat gestul -, iar acest fapt a fost intimpinat in diverse feluri, in cele mai multe cazuri favorabil. Oricum, in mod neasteptat, presa pe hirtie si electronica au publicat textul in general netrunchiat si lasind comentariile pentru partea de subsol, de comentarii ale cititorilor. Una din putinele surprize a venit dintr-o directie neasteptata. Il socoteam pe dl Cristian Preda, trecind peste deosebirile de opinii in diverse chestiuni legate de viata noastra publica, un om serios -- specialist in stiinte politice, profesor universitar, europarlamentar… Intr-o emisiune la Nashul, D-Sa gaseste de cuviinta sa ma taxeze de demagog pe motivul ca nu am demisionat din respectivul for atunci cind a fost inlocuit dl Tismaneanu! Trec peste faptul ca am facut pentru dl VT destule pina s-a produs o anumita ruptura si n-as mai face altceva pe deasupra, insa dl Preda imi cere mie sa fi facut un fel de calatorie prin tunelul timpului -- nici sa fi vrut n-as fi putut demisiona in semn de soldaritate cu dl VT pentru simplul motiv ca eu am devenit membru al CS al IICCMER la circa un an dupa plecarea dumisale de acolo! Si atunci, draga master, ce sa ne miram de junii acestia decerebrati si de Papesa lor?

 • Shadow

  Dle Tudoran,
  “subiectii” studiului dvs de caz nu sunt obisnuiti cu nici un fel de idee de dezbatere. Cum “dezbaterea” este o indeletnicire legata direct de gradul de “democratie” al fiecaruia dansii nu au idee nici despre ce inseamna democratia, lupta de idei si nu cea de “insulte”, calomnii, etc. Asa ca nu cred sa invete ceva din ceea ce incercati dvs sa le “predati”. Pt ei argumentele “necontondente” si care nu sustin propria lor teza sunt “apriori” irelevante.

  Tot ce pot spune este ca orice popor are si el proprii sai “faliti” deci si ei “sunt ai nostri” chiar si numai pt faptul ca pot constituii un exemplu de “cum sa nu fii”.

  Foarte buna seria dvs de “oportunism, gargara si exrocherie” ii invata pe “ceilalti” sa nu faca aceleasi greseli precum cei de la ild, greseli la care putem usor ajunge daca suntem prea “patimasi”. Personal pe mine ma ajuta enorm, ma ajuta sa “ma pun in cauza”, “sa am dubii”, sa incerc sa vad si sa ma informez de ceea ce sustin toate “partile” inainte de a “transa” o “proprie judecata”.

 • Nicolae Prelipceanu

  Nu te mira, dom’ Dorin, metoda e brevetată de mult şi nu cred că mai poate fi scosă din rădăcini. E, în fond, o aplicare în mic a ceea ce spunea J.-Fr. Revel în “Cunoaşterea inutilă”, ignorarea, deliberată sau nu, a informaţiei, mai ales când vezi că-ţi fug “argumentele” de sub picioare. Sigur că lucrurile trebuie puse la punct, dar să nu ai iluzia că vor fi luate în seamă de cineva. Chiar cei care vor clătina aprobator din cap s-ar putea să facă la fel, atunci când le vine rândul să fie, ei, puşi la punct. Boală grea, lungă, eternă aş zice.

 • …Draga domnule Dorin Tudoran,

  Nu ne cunoastem personal, insa ati avut buna-vointa si gentiletea sa-mi acceptati “cererea de prietenie” pe Facebook -cu cateva luni in urma- si mai ales mi-ati facut intr-adevar Onoarea de a discuta putin cu mine, un necunoscut!, prin intermediul acestei retele de socializare (careia eu ii prevad un viitor stralucit 😉 ) si de a-mi accepta romanul de debut pe care vi l-am trimis, cu cea mai mare placere posibila!, ca un cadou simbolic de sarbatori si incheierea lui 2013…
  Sunt profund impresionat pozitiv de acest articol -pe care il gasesc sclipitor si revelator; marturisesc oricum ca, spre deosebire de mama mea care va citeste si admira de multa vreme cam Toate articolele, eu de abia recent le urmaresc atent si… daca-mi permiteti, ma simt din ce in ce mai apropiat spiritual de dumneavoastra!
  Am avut si eu chiar acum vreo 10 zile surpriza -deosebit de Neplacuta- de a fi oarecum etichetat de cateva persoane dragi, indirect -dar tot prin deja celebrul FB!!- drept un “infiltrat” (!!!), pur si simplu pentru ca am postat un comentariu, intr-adevar cam nervos si dur, la adresa “presh.” Basescu -afland ca sarmanul bautor anunta public “reintrarea lui in campania electorala”! Totusi, cata oroare e posibila in lumea asta -dominata in principiu de Adevarata Fortza, cea a Intelectului -shi NU cea stupida, anacronica si perfect retrograda a Batei !! Intelegetzi domnia-voastra, cred, foarte limpede la ce ma refer -nu e cazul to keep going on for now, or at least not here…
  …Oricum, desi am fost un “copil al Revolutziei” psihologic vorbind, desi am suferit pe bune! pentru toate incalcelile, crizele si sfortzarile disperate ale tranzitziei noastre nesfarshite, inca ma mai pot mira sincer acum, cand nu mai sunt asa de tanar (am aproape 36 de ani de… lupta si viatza 🙂 ) vazand, dincolo de meschinaria funciara si agitatzia agresiv-furibunda, Prostia Fara de Capat a unor Oameni ai literelor, artelor, stiintzelor, culturii etc., adica Gigantica Prostie Seculara a unor Intelectuali!!!…
  De aceea, sunt fericit ca exista si mai ales Activeaza Public oameni ca dvs.
  Sper sa mai comunicam prin FaceBook, va urez din nou -si din toata inima mea!- TOATE CELE BUNE si LA MULTZI ANI FERICITZI si LIBERI!!!!!… 🙂 🙂

  Al dvs., Vlad Oncescu @;)

 • Ivi

  Gandire cu “dubla masura”, cu “paiul si barna”…etc. Cand un intelectual utilizeaza o asemenea gandire el se metamorfozeaza in ideolog, in masura in care promoveaza o doctrina. Dar cum ati numi intelectualul care sustine un “mare mahar”? …cu un termen generic desigur…

 • Ultor

  @ LA
  Nu stiu -- nici nu va judec- ce asteptari de respectabilitate aveti d-voastra de la Cristian Preda? In cazul lui si al altora ca el ( v. M.R. Ungureanu ) opinia publica a fost destul de indulgenta dupa’89; adeziunea lui la partid in anii’80 a fost interpretata ca o scapare de tinerete, conjuncturala si deci scuzabila. In timp omul nostru s-a straduit sa demonstreze ca oportunismul de tinerete e marca distinctiva a personalitatii sale. Multe pot fi trecute cu vederea unei persoane, mai putin tupeul si aroganta intelectuala de care da dovada din plin acest catavencu al vremurilor noastre. Amintesc doar halucinanta alaturare a lui Basescu, de pe picior de egalitate, personalitatii politice a seniorului Coposu. E mai mult decat o indecenta, e o greseala…

 • silicon_v

  Plictisitor, fara suparare. Am vut sa va scriu pe voxpublica, nu am reusit.

  Continuati analogiile oamenii lui Voiculescu-oamanii lui Basescu pana in panzele albe. Ati pornit de la articolele lui Pora, cu Ciutacu si aia mica. Mai bagati si din Tismaneanu. loviti la coaste, aveti unde, ca are coastele mari. Treceti si pe la 22 sau evz, gasiti si pe acolo material.

  Dar vad ca deja ati coborat pana la ILD. Nu stiu ce vreti sa dovediti, banuiesc ca toti sunt la fel. Sau sa va racoriti, ca ati fost acuzat ca ati tradat “cauza”

  O vorba din batrani zice: ajunge o maciuca la un car de oale.

  Poate ca aia de la ILD au maciuca, dar nu au carul de oale. Antena 3 chiar are carul de oale.

  Audienta Antena 3, pe seara: aproximativ 800.000 de oameni
  Vizitatori in medie pe zi ILD: 698.

  Da, 698 de vizitatori. Din statisticile lor.

  Cu astia ati ajuns sa va razboiti? Inclin sa cred ca va plictisiti.

 • @) Ultor

  Nu am de gind sa va contrazic, ma gindeam numai ca de la un ins, totusi, cu o anume pregatire si cu exercitul relativ curent al gindirii, nu te astepti la asemenea acrobatii logice. Nu la caracterul dumisale ma gindeam. Daca i-a spus Nutzi „iesi la lupta”, a iesit bietul, problema este ca si-a ratat tinta, eu nu sint in vreun joc politic, nu partidic mai exact, ca daca accepti sa iesi din casa, automat e un fel de gest politic chiar daca nepartizan!

 • @silicon_v

  Unde vedeti analogiille pe care le fac intre “oamenii lui Voiculescu si oamenii lui Basescu”?
  Da, trec si pe la revista 22, fiindca nu cred ca e o alegere fericita sa sprijine moral (asta este listarea site-ului ILD pe blogroll-ul revistei) un cud care practica rasismul, xenofobia, minciuna si calomnia.
  Daca maine ILD ar gasi un mogul generos, ne-am putea trezi ca de la 698 de vizitatori pe zi s-ar putea ridica la 600.000 de spectatori pe zi.
  Sunt surprins ca un profesionist din Silicon V — unde coeficientul de perspicacitate este foarte inalt — nu observa cu nu cu IDL ma razboiec, ci cu un simptom care, pe anumite portiuni, se numeste ILD.
  Da, ma plictisesc. Gainariile sunt plicticoase. Cand devin instrumente in maini “mai respectabile”, sunt ceva mai mult decat plictisitoare.
  Eu am coborat la IDL sau cei care-i sprijina si-i popularizeaza pe “ganditorii” de la IDL?
  P.S.Nu ati reusiti sa-mi scrieti pe voxpublica? Exista acolo un link care trimite comentariile aici.L-ati folosit, comentariul dvs. a aparut, v-am raspuns. Ce n-ar fi in regula cu un asemenea mecanism. Eu nu scriu pentru voxpublica, dar am acordat dreptul acelei platforme sa preia orice text doreste de pe CERTOCRATIA. Deci, dialog exista, atunci cand se poarta “la obiect” si civilizat.

 • Dezideriu Dudas

  @ Liviu Antonesei # 1

  Draga Liviu,

  Dupa cum scriam, pe termen scurt, cred ca ai luat o decizie discutabila…Pe termen mediu si lung insa iti va fi mai usor sa intri pe “cale”…Cale, care iar se va indeparta de “castigatorii la zi”…Aici Florin Iaru are dreptate, bancu-i vechi…, iar “prostii” vor fi tot timpul noi…

  Eu, ca “rambo”, cu extensii zamolxiene…, sunt nevoit sa fiu de partea prostilor…De ce ? Pentru ca “desteptii” nu au nevoie niciodata de ajutor…Ei le stiu intotdeauna pe toate….Paradoxal, doi dintre “mai mult ca desteptii” ultimilor ani, era cat pe ce sa fie aruncati peste bord de “destepti”….Am reactionat, si pentru “cel mai drept dintre traci”, “pe nou”, am intervenit ferm : ASUMATI-VI-L ! Au “dat-o de gard” si probabil vor incerca mai tarziu…Celalat, pare a fi cheia, atat a asumarilor cat si a asomarilor…De aceea si evit sa ma pronunt in privinta lui…Daca propun asumarea, imediat “va fi” dovedita asomarea, si invers….Asa ca, ii las sa se inteleaga intre ei….Tusea si cu junghiul…Al treilea “mai mult ca destept” al ultimilor ani este si mai abracadabrant. Doar in presa lui apar stirile defavorabile siesi, care, in actuala “justitie divina”, “dau bine” in meciul cu ceilalti….La el e clar vorba doar de “asomare”, dar “cu voie”…, ceea ce inseamna ca de fapt este asumare…Macar la el meciul pare a fi jucat…Apropo’ de predictibilitatea de care are nevoie o societate, ceea ce “ei” stiu…si nu inteleg sa renunte la avantajul lor comparativ…Ca ref. la avantajul lor competitiv, vai de el si de noi…

  Am facut o asemenea introducere “cosmogonica” ( cum il chema pe “cosmogonicul” de ieri de la Forta Civica, Sorin Paleu ? ) pentru a incerca sa te determin sa nu te mai formalizezi cu apelativul “dl.” cand te referi la “transoceanic” sau la Cristi Preda, “fan” Fane Gheorghiu…, in comentarii de genul celuia la care-ti transmit aceasta replica . O sa creada ca suntem de la o grupare de dans de societate si bune maniere ( retii citatul din Papa Francisc : “ “Se poate vecina…, ai pacatuit si dansezi tango ! “ ? ) ….D-nul Dorin Tudoran tocmai a demonstrat ca extrema stanga asociata “transoceanicului” volens –nolens ( ataca la baioneta, tot ce e de stanga, inclusiv Criticatac !!! ), are si reverberatii de extrema dreapta, prin sustinerea celor de la ILD….

  Nu ii exclud pe cei 2 dintre cei care pot conta pentru viitorul Romaniei, vreau doar ca cei care-i sustin, sa inteleaga ca realitatea nu este (doar) in trairile bovariene ale celor care au invatat, invatat…, ”pe vechi”, si-acum scriu, scriu…, “pe nou”, de parca sandviciurile furate de Serghei Mizil lui Tismaneanu la scoala ar putea fi recuperate de noii stalpi ai status-quo-ului de natura anticomunista de dupa girueta cu flasneta…

  Sunt istorice ale unor relatii personale care probabil te obliga, cel putin in privinta lui “Volodea”, sa fii mai decent. Inteleg. Insa, nu atat el, cat altii, pot banui ca “ei” sunt foarte puternici si inca te temi de ei. Stiu ca nu este asa si de aceea cred ca aceasta delimitare facuta de mine (ne) este utila. Mai ales ca mai aveam cateva “perverse” stranse si le-am slobozit stiind ca tu “faci fata la tavaleala”…Ii scriam deunazi si d-lui DT ca nu stiu daca voi reusi sa-l “aburesc” intr-o privinta ( nu mai reiau contextul, nu-mi mai aduc aminte fara sa intru in documente… )…In viitor insa, imi va fi din ce in ce mai greu de unul singur sa-l “aburesc”…Si fara d-nul DT, abia ne-astepta cei ce se ocupa de “tusea si cu junghiu”…., apostazia istorica a celor de la “ochiul si timpanul”…Bineanteles ca nu doar d-nul DT poate conta si ne poate salva…, ori de “tuse” ori de “junghi”…Dar, ce i-a lui i-a lui, e “banditul” cel mai reprezentativ din lupta !

  Dezideriu

  PS : De fapt, FORTA suntem noi iar d-nul DT poate fi doar un sistem de referinta. Daca nu se va hotari sa nu ramana doar un “bandit” singuratic, intorcandu-se intr-o “tara bandit” ca Romania…

 • M Platon

  Felicitari pentru acest act de salubritate publică (nu singurul venit din partea dlui Tudoran). Trebuie apreciat cu atât mai mult cu cât obiectul lui (ILD) este atât de insignifiant.

  În România, lucrurile stau -- pentru că STAU -- în felul următor: nu-i poţi pune în discuţie pe cei mari, pentru că atunci eşti acuzat de frustrare, invidie, ranchiună etc. Nu-i poţi pune în discuţie nici pe piranha aştia mici, cu plombe (fillings), pentru că sunt prea mici, nu ne punem mintea cu ei, puah. Unii sunt prea mari, alţii sunt prea mici. Şi oamenii normali rămân să stea şi să rabde: cei de sus le dau în cap, cei de jos trag la picioare.

  Pe de altă parte, a apăra, să zicem, cauze ecologiste din Africa fără a ridica şi a arunca la coş gunoiul adus de vânt în faţa uşii tale poate fi semn de ipocrizie.

  La urma urmelor, din “lupta” împotriva lui Voiculescu sau a altor moguli se poate face o industrie. Sau se pot câştiga alegeri cu ajutorul retoricei încleştări. Se poate trage deci un ce profit. Dintr-un simplu, modest, act de salubritate publică precum măturarea şi aruncarea la coş a gunoaielor produse de ILD nu are de câştigat dl Tudoran, ci doar cei care trec pe aici sau cei care se mai încăpăţânează să treacă pe aleile şi maidanele cu şi fără dragoste ale dezbaterilor politice româneşti.

 • @) DD

  Pai, ce crede dl CP imi este perfect perpendicular! Semnalam numai o sincopa a logicii care ar face obligatorie calatoria in timp!

 • @Liviu Antonesei
  Pentru mine e greu de inteles cum un om precum Cristian Preda se ȚmefiazaȚ de Liviu Antonesei, dar se simte in ceruri alaturi de EBA. E greu sa inteleg, fiindca eu inca il pretuiesc pe Cristian.

 • @) DD

  Hopa, ca mi-am dat seama de ce a sarit dl CP ca proasta in tirg la demisia mea! Eu m-am retras de pe VoxPublica, dupa vreo doi ani si ceva de activitate, penteu ca prietenul Costi a invitat trei politruci cu blogurile lot -- CP, Vasile Dancu si Dna care a fost casatorita cu un fosr sef al SIE si al TVR, chiar am un lapsus! -- si factu public motivul… E drept ca dl CP a tinut seama de obiectia si plecarea mea si s-a retras. Dar memoria e memorie!

 • @) DT

  Cu parere de rau, dar de cind cu inhaitarea lui politica dubioasa -- EBA e doar un exemplu din multe posibile! -, pretuirea mea pentru el se reduce in ritm tot mai accelarat. Nu mai e nevoie decit de vreo picatura -- iar in conditi electorale, ocaziile vor curge cu duiumul -- ca sa se dizolve de tot…

 • @LA

  Of!…

 • Aaragn Theglin

  “Am așa un filing că în 20 de ani granițele României nu vor mai fi cele de astăzi”. Daca nu sesizati ca “filing” e scris intentionat asa, atunci vi s-a cam intors bumerangul ironic in cap, d-le Tudoran. Si eu mai scriu “hepi” si “roight” din cand in cand.
  Iar “filing” chiar inseamna ceva.. inainte de a vorbi de paleolitici si sfertodocsi, learn your Dutch.

 • Maxa

  Inca o ungere din partea EVZ a unuia de la ILD. Transplantul continua: http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-veste-buna-occidentul-s-a-trezit-la-munchen-1080900.html

 • @Aargan Theglin

  Sigur ca inseamna, dar in alt context “filing bankruptcy chapter 11″…; “filing for unemployment” etc

 • Costel

  încerc și eu sa înțeleg de ce trebuie sa va coborâți la nivel de polenizare (uitați am vrut sa scriu polemizare și telefonul mai deștept a scris polenizare) cu ILD?
  merita altceva decât sa li se dea ignore? adică pan la urma e o țară libera , fiecare scrie ce tâmpenii dorește

 • @Costel
  Se intampla ca nu cred ca o “tara libera” inseamna incurajarea rasismului, xenofobiei si calomniei. Atata timp cat cineva scrie o tampenie de felul
  “sunt un geniu” (cand nu poate fi vorba de asa ceva), treaba lui. Cand manipuleaza si calomniaza e parca altceva.

 • InimaRea

  Mie-mi pare rău de C Preda fiindcă e un tip civilizat -- educat, școlit, inteligent, capabil. Ar fi un tip mde succes al Generației sale, ca si MR Ungureanu, Papahagi, precum si alții care au găsit de cuviinta sa intre in slujba la Basescu. Si care s-au păcălit teribil. Si mai teribil este ce nu-si dau seama, ramin parca legati acolo. Poate ca nu si MRU dar soarta lui politica e atit de nepromitatoare incit ma gindesc c-ar putea fi un avertisment pentru alți dornici de a-si găsi un drum alături de Golgota Traiana, ducând la sigura rastignire. Daca nu cumva o fi vreun fel de gherila politica sa fie imprastiati pe celule ” populare”. Din păcate pentru ei, n-au cum fi Scutiți de suspiciune dat fiind siajul cărui ii sint prizonieri.
  Simt nevoia unei adăugiri: Nu spun ca, in alt siaj, ar duce-o mai bine decit daca ar fi de calibrul Ponta, Sova etc -- crescuti de tineretul pesedeu, adevarata pepiniera de “jmekeri si-atit”.
  Revin: ne tot întrebam de ce ajung sa si consimt sa facă ce fac oamenii astia. Eu nu pornesc de la premisa c-ar fi oportuniști, arivisti, dornici de parvenire -- nu mi se pare a li se potrivi. Celorlalti, da -- de-aia si au succes politic azi, “sint pe val”. Nu, eu zic ca bine au făcut cind au hotărât sa intre in politica si sa-ncerce sa o practice ca la carte. Dar au văzut ca nu era posibil, ca veteranii linga care veniseră ii tratau ca pe niste ucenici de moda veche -- care întrasera la stapin. Sever Voinescu, de pilda, a dat-o dracu de politica dupa ce a văzut ce era pus sa facă, sa numere steagurile ca Pristanda, si sa se facă de pomina, laturi de o balana care putea rumega orice, daca tot era pusă acolo doar se dea lapte.
  C Preda si ceilalți de ce nu renunța? Mai ales ca se restringe cercul relei faime, la Udrea si Eba -- cum mai daunătoare viitorului fiecăruia înhaitare nici ca se poate imagina. Serios, nici Felix Varanu nu-i atit de toxic, ca are si el o vârsta, si mai e si pe făraș, ca nu se lăsa Basescu pina nu-l vede la Mititica.
  Ultima mea nădejde, in ce-i privește, este ca ei spera ca -- pina la urma -- vor pune totuși mina pe putere. Chiar si-asa, sint toate șansele sa li se-ntimple ca-n Batrinul si marea -- sa iasă la liman tirind doar scheletul idealului lor politic, poate ca pe-al lor -- chiar. Si sa cinte de jale, la malul marii: Unde e visele mele/ care le-am avut…

 • @ Dorin Tudoran
  Eu sunt uluit să văd că lincul ILD se află postat pe paginea revistei 22. Oare există vreo explicaţie din partea redacţiei? Sau o fi o strategie …diversionistă?

  @ Liviu Antonesei
  Dragă Liviu, te rog să nu te superi prea tare pe Cristi Preda că te-a pus să iei maşina timpului, dar trebuie să-l înţelegem: are atâtea treburi pe cap că nu are timp să se documenteze (şi deci să le facă) serios pentru nici una din ele; altfel, el este un om serios, după cum bine spui

 • @Adrian Nita

  Singurii in masura sa raspunda intrebarii ce cauta site-ul unor rasisti si “bate paleolitice” in blogroll-ul revistei 22 sunt membrii GDS, editorul revistei 22.

 • hex

  Domnilor forumisti, ingaduiti-mi sa depun si eu marturie despre prietenosii ILD. Experienta mea fu scurta dar plina de senzatii tari si incheiata brusc prin indemnul “get lost!” (un fel de “cara-te”). Cum ar zice un navigator experimentat -- m-au banat.
  Cum a inceput totul? Fiind pe VoxP, adastam la un articol al dlui. Alin Fumurescu, despre libertatea de a nega holocaustul. Subiect foarte exploziv. Cum flanam eu pe-acolo, am prins un link ILD si am aterizat in plina reglare academica de conturi intre autor (Fumurescu) si bastinasii ild-isti. Dupa ce fumul impuscaturilor s-a risipit si terenul a fost degajat, am pus niste intrebari referitoare la cauzele holocaustului, cu aplicatie la cel romanesc. Ce-a iesit? Taraboi, normal.
  Unii m-au inconjurat cu bunavointa, insusi dl. Tismaneanu a tinut o prelegere savanta, din care marturisesc, nu am iesit prea lamurit. Cativa (figuranti, zic eu) au adus marturii inedite despre soarta evreilor romani -- doar unul singur, mai bocciu, mi-a facut din start reprosuri, cum ca stie el ce am eu de gand…
  Finalul a fost accidentat. Evaluind ca prea subtiri dovezile cuprinse in celebrul raport Wiesel (desi marturisesc ca nu l-am citit :)) si cadorisit fiind cu link-ul respectiv, am replicat pomenind de Paul Goma cu al sau studiu referitor la retragerea romana din iunie 1940. In acel moment s-a rupt filmul.
  In linii mari am suportat acelasi tratament ca si cel descris de comentatorul Neamtu_tiganu -- bastinasii si-au interpretat rolurile, nelipsita fiind cererea autoritara de a explica eu holocaustul romanesc. Am respins insa ferm manevra, nepermitand aceasta inversare de roluri.
  Cam asta a fost.
  Dupa aceea am inceput sa ma interesez, sa vad unde am nimerit, si m-am ingrozit -- universitari, oameni grei. Am mai rasfoit prin blog si iar m-am ingrozit de tratamentul aplicat altor recalcitranti. Totusi am crezut ca acel “cara-te” a fost o vorba spusa la manie, insa n-am mai putut posta nimic. Abia mult mai tarziu mi-a intrat un comentariu foarte decent la adresa ostasilor evrei romani morti in Transilvania anului 1916, dar si acesta a fost sters. Crima mea? Antisemitism.
  Ca proba depun urmatorul link:
  http://inliniedreapta.net/insemnare/fumurescu-si-libertatea-de-a-sugera-ca-hitler-nu-si-a-incheiat-misiunea/
  PS> nu m-am prezentat (Hexenschuss)

 • Maxa

  @Hex: ei, te-ai intalnit tu care pari clar antisemit din comentarii (daca nu cumva ai vrut sa joci un rol), cu cei de la ILD, care-s rasisti selectivi. Nu exclud un antisemitism la ei in sensul scuzarii antisemitismului de dinainte de 1940, insa cu siguranta nu-s niste negatori de Holocaust cum pari tu a fi. Sa intrebi ingenuu daca a fost demonstrat stiintific Holocaustul din Romania, sa spui ca Raportul Comisiei Wiesel e prost fara a-l fi citit astea-s chestii pentru care te-as fi taxat frumos si daca ai fi insistat te-as fi banat si eu. Sigur, nu in stilul injurios si cainesc al celor de la ILD.

 • 1qpl

  Domnul Costin Andries imi aminteste de vorbele lui Petru Cretia :

  “Prostia, ca slăbiciune a minţii, nu este vreo vină, vreun viciu sau vreun păcat, este un dat genetic; cineva este prost aşa cum are ochii albaştri sau muşchii puternici. Fapt este că prostul, prost fiind, nu poate pătrunde în miezul lucrurilor, nu are discernământ, percepe faptele în sine, desprinse din contextul lor, e incapabil să asocieze sau să disocieze, nu poate nici analiza o stare de lucruri cât de cât complexă, nici sintetiza elemente în aparenţă disparate. Cum lumea îi este greu de înţeles, o potriveşte el cumva puţinei sale înţelegeri, punând de bine, de rău la un loc noţiuni false ori confuze, de obicei preluate anapoda din lunga şi bogata tradiţie a prostiei omeneşti. Lucru firesc, pentru că, neeputând abstractiza, prostul trebuie să se folosească de generalizări gata făcute de alţii, la fel de proşti ca şi el, dacă nu mai rău. Într-adevăr, dintre două sau mai multe posibilităţi, prostul o alege fără greş pe cea mai stupidă şi apoi se odihneşte asupra ei.”

  Din pacate pentru dumnealui, nu s-a multumit doar sa fie prost.

  Agresivitatea verbala pe care si-o cultiva este probabil rezultatul unui complex de inferioritate combinat cu un soi de sociopatie rar intalnita.

  Este un caz interesant din punct de vedere patologic. Dar totodata si trist.

  Tratati-l cu intelegere.

 • Maxa

  Ce naiv sunt. De fapt Rîpă a fost uns de multă vreme de Dilema Veche (ce-i drept, n-o mai citesc de câţiva ani buni). Şi încă cum:
  http://dilemaveche.ro/taxonomy/term/711

 • jurja cornel

  Domnule Tudoran, toata stima pentru multe din scrierile dumneavoastra.Trebuie insa sa va duc aminte ca cei pe care ii nominalizati ca ar fi scris cate ceva in Jurnalul National ( fituica felixista) au colaborat cu respectivul ziar in vremuri in care nu era chiar asa de manjit cu maro-galbui.Astazi nici unul din cei nominalizati nu ar scrie ceva in ziarul respectiv. Si asta nu din cauza ca este o fituica felixista, ci din cauza ca traficul in spatiul virtual al acestui pretins ziar este aproape inexiatent. De ce oare? Pentrca lumea este scarbita de asemenea fituici care atat direct cat si in subliminal propaga cele mai nocive minciuni,ducand mai departe practica securistica din vremea in care patronul informal al trustului Intact era omul cu banii al sistemului si care astazi ne da cu tifla fiind cand in Parlament cand in afara lui, in raport de cum se apropie termenul de a se prezenta in fata justitiei.Ori a publica ceva in asemenea fuituici , chiar daca materialul scris este valoros, nu este o onoare.Imi pare rau!

 • @jurja cornel

  cititi cam in graba: si su si ceilalti numiti de mine am scris in JL exact in aceeasi perioada. tot nu e limpede?

 • Ioan Groşescu

  Stimate Dle Radu Tudoran, când v-am spus că Mircea Iorgulescu nu este vinovat, mi-aţi replicat: cine eşti dumneata să vorbeşti? Acum, dacă sunteţi corect, cum susţineţi, publicaţi aici decizia, irevocabilă, a Înaltei Curti de casaţie, din 20 febr. 2014, prin care se recunoaşte că Mircea Iorgulescu nu a colaborat cu securitatea şi nu v-a turnat nici pe dv. nici pe Bujor Nedelovici, nici pe nimeni, aşa cum de altfel mi-a declarat cu mâhnire când se lupta cu îngrozitoarea boală care i-a luat viaţa. Dv. şi alţii ca Dv, care au crezut în CNSAS, i-aţi întunecat ultimele zile din viaţă. Să regrtaţi, pentru că v-a fost prieten!

 • @Ioan Grosescu

  1. Nu stiu ce v-a replicat prietenul meu Radu Tudoran, dar eu, Dorin Tudoran, nu-mi amintesc sa va fi replicat “cine esti dumneata sa vorbesti?” Poate ma trimiteti (un link, ceva) la dialogul respectiv, ca sa vad ce am comis.
  2. I-am spus lui Mircea, in ultima noastra discutie, ca m-ar bucura sa-l vad castigand acea disputa si sa se dovedeasca nevinovat. Nu am ce regreta, iar ca mi-a fost prieten am spus intotdeauna ca mi-a fost.
  3. Nu am decizia la care va referiti. O voi cauta. Si voi face ce cred de cuviinta, nu neaparat ce doriti dvs. Dvs. imi puteti trimite decizia definitiva care consfinteste ca dl Nicolae Breban a fost colaborat al Securitatii? Nu de alta, dar sa facem dreptate pana la capat.
  4. Cred in institutiile statului, asta nu inseamna ca ca atunci cand gresesc le i-au apararea.

 • Ioan Groşescu

  acestea sunt replicile dintre noi ioan grosescu spune:

  martie 23, 2010 la 4:45 AM

  Material interesant! Teoretic.

  Practic, cei care îl acuză pe Mircea Iorgulescu,
  inclusiv dumneavoastră (de grija de a nu încălca drepturile şi imaginea celui
  acuzat), ar fi deontologic, democratic şi necesar să menţionati măcar un
  document (până acum s-au vehiculat doar relatări ale unor ofiţeri de
  securitate, unde se făcea vorbire despre scriitorul M.I.) prin care M.I. însuşi,
  sub propria-i semnătură (nu e greu să se facă o copie care să fie publicată!)

  Până când nu veţi proceda aşa, toţi cei care îl
  acuzaţi sunteţi dumneavoastră înşivă delatori şi jalnici mincinoşi! (Si ce
  interes aţi avea? Doar să fiţi în atenţie, pe spinarea lui M.I.? Faceţi, chiar
  dacă fără să vreţi jocurile josnice ale unora ca doamna Jebeleanu sau domnului
  Ţepeneag, colegi, chipurile nedreptăţiţi de Mircea la Radio France
  Internationale?

  Asta-i democraţie, domnule! Practicaţi-o, de vă şade
  în puteri!

  1. Dorin
  Tudoran spune:

  martie 23, 2010 la 8:20 AM

  @ ioan
  grosescu

  Nu ştiu cine sunteţi, nu ştiu în numele cui vorbiţi,
  nu ştiu ce ştiţi, nu ştiu ce doriţi să vedeţi.

  Eu, unul, lucrez la o carte şi sunt în posesia
  unui număr de documente. Le voi publica atunci când voi găsi de cuviinţă — adică
  atunci când voi discuta acest subiect, care nu este tocmai unul plăcut sau uşor
  de „administrat”.

  Nu înţeleg cu ce drept vă permiteţi să vorbiţi cum
  o faceţi despre dna Florica Jebeleanu şi dl Tudor Ţepeneag.

  Lăsaţi lecţiile de democraţie şi puneti mâna pe
  codul manierelor elegante.

  Cu alte cuvinte, am dat drumul comentariului dvs. în
  numele… democraţiei, dar, data viitoare, dacă veţi vorbi pe acelaşi ton, veţi
  vorbi de unul singur.

  Aviz amatorilor:

  Oameni pe numele cărora s-au emis documente de
  desecretizare, indicându-se sub ce nume de cod au colaborat cu Securitatea, nu
  cu victimele acelor activităţi au probleme; problema lor este cu instituţiile
  respective. Dacă asemenea oameni consideră că sunt nevinovaţi (şi îi doresc
  sincer dlui Iorgulescu să fie în această situaţie; îmi doresc mie însumi ca dl
  Iorgulescu să fie nevinovat…), au mijloace legale de a dovedi că sunt nevinovaţi.

 • Pingback: URGENȚĂ: În atenția Parlamentului, CNCD și premierului desemnat Dacian Cioloș: ministrul nominalizat la Comunicații susține un site extremist | România curată()

WP Admin