≡ Menu

OPORTUNISM. GARGARĂ. ESCROCHERIE. (V)

Rasismul preferențial

Dna Anca Cernea nu este pentru clubul de gândire În Linie Dreaptă doar o prima inter pares. Domnia Sa este și o papesă a rasismului preferențial.

Dacă mai tuturor rasiștilor le pute orice alteritate, alteraților de la În Linie Dreaptă le pute mai selectiv.

Islamofobia constituie piesa lor de rezistență.

Pentru acești “adevărați Arnoteni” ai rasismului, evreii, romii, maghiarii și alții vin pe locuri și liste diferite, în funcție de cererea & oferta de pe piața “ideilor” subvenționată de ÎLD.

Cum s-ar zice, rasism cu nuanță.

Iată un document istoric, dat la 14 aprilie 2011, ora 10:38, în Basilica Moața lu’ Marin din București, pe dreapta; foarte pe dreapta.

137

Carta Encílica del Sumo Pontífice Cernea I sobre subiectul menționat

 

“Venerables hermanos,
amadísimos hijos e hijas:
¡salud y bendición apostólica!

 

A fi evreu nu e totuna cu a fi tigan nu e totuna cu a fi maghiar nu e totuna cu a fi musulman nu e totuna cu a fi homosexual nu e totuna cu a avea infectie HIV.

A trata la gramada apartenenta la aceste grupuri in termeni de “rasism/antirasism”, “toleranta/intoleranta” e o manipulare in sine.

 Contine o premiza oculta, cum ar zice Olavo de Carvalho.

 Nu o demonstreaza, nici macar nu o declara deschis, se comporta ca si cum egalitatea dintre aceste grupuri deja e o chestie acceptata, pe care o stie toata lumea.

 Ei bine, nu e.

 A fi evreu inseamna a apartine Poporului Ales al lui Dumnezeu; sunt doua aspecte aici, apartenenta etnica si apartenenta religioasa.

 Prima nu depinde de alegerea individuala, a doua da.

 Pentru mine ca roman crestin asta are implicatii foarte importante, din punct de vedere religios si civilizational, este vorba de insasi traditia iudeo-crestina.

 A fi maghiar inseamna a apartine unei anumite natii dar si unei anumite culturi.

 A fi tigan presupune aceleasi aspecte. Dar cele doua culturi sunt foarte diferite intre ele. Nu sunt egale.

 Marturisesc sincer ca eu prefer sa am vecini apartinand primei culturi, si nu mi-e nici de culoarea parului, nici de limba.

 Mi-e de obiceiuri.

 Dominus vobiscus.”

“Et cum spiritu tuo.”

Curat ”civilizațional”!

*

Din vocile drept-credincioșilor de la În Linie Dreaptă:

“Sînt rasismul și xenofobia rele în sine? NU. Rău este doar programul politic rasist, xenofob, antiidentitar…”

Profesorul Vladimir Tismăneanu despre o scriere a doamnei Anca Cernea:

“Reiau mai jos o instructivă parabolă, scrisă în cheia sarcasmului kolakowskian, de Anca Cernea.”

Sugestie:

Citiți, cap-coada, aici și veți găsi detalii suficiente în legătură cu  spiritul “kolakowskian”, ba chiar și puțin kawasakian, în care gândesc și scriu cei de la ÎLD; și nu doar atât.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Ontelus DG

  Democrația vine la pachet cu pluralismul discursurilor, transformate adesea în expresii ale unor ideologii. Cert este că, majoritar sau minoritar fiind într-un stat, relația identitate/alteritate (umană, religioasă, etno-lingvistică, socială, economică, politică, culturală, sexuală etc.) devine tot mai problematică sau, dimpotrivă, irelevantă, din perspectiva caracterului terifiant al morții în modernitate. Pentru omul simplu, acestea sunt fițe intelectualiste sau cu vorba lui Creangă: ,,cumplit meșteșug de tâmpenie”. Proliferarea peste o anumită limită a discursurilor/manifestărilor underground este o probă a dificultăților/slăbiciunilor/eșecurilor mainstream.

 • @Ontelus DG

  Cred ca sunteti prea generos aplicand pe asemenea exemple o analiza care nu li se potriveste. In cazuri acestor personaje sinistre, ideologia nu joaca, de fapt, niciun rol. E un simplu pretext. Daca ei sunt o ofensa pentru “a gandi” in general, pentru un om de centru-dreapta, ca mine, ei sunt niste impostori si consider ca trebuie tratati ca atare. Nu inteleg cum oameni cu adevarat de dreapta poat accepta proximitatea unor asemenea impostori. Singura explicatie poate fi ca le sunt utili, folosindu-i in atacuri de gherila murdara.

 • dumitru ungureanu

  „kawasakian” vine de la Kawasaki, fabricantul japonez de motoare? Atunci este explicabil de ce „liniorii” în cauză umblă pe concepte ca pe motociclete…

 • Pingback: OPORTUNISM. GARGARĂ. ESCROCHERIE. (V) « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • Bogdan

  Hang on a wee bit mate! Ce-i cu papelotzi asta al matale? E hipster sau ce are de se exprima in spanioleza? Da’ latina noastra strabuneasca ce-are domne? Toarta ticlazaului vostru de liberali!

 • @) Dorin Tudoran

  Pina ce am citit enciclica, am crezut ca Papesa e doar o figura de stil! Vad ca m-am inselat. Episodul e alaturi de celelalte pe FB. Binevenit linkul catre postarea lui MP, imbogateste consistent cazuistica, ca sa spun asa. Sinteti oameni rabdatori…

 • Baubau

  Buna ziua d-le Tudoran.
  Nu zic ba, un dram de atenție acordată saitului respectiv era oarecum necesară, asta pornind de la premisa că ILD e doar mantinela, bila destinatară fiind în esență dl. Tismăneanu și recentele sale izbiri de oiști în gard ( analogia intre petiția unor jurnaliști și Charta 77, apelurile sale ultimative de a se strange “intelectualimea” în jurul “adevărurilor” sale)

  citind juma-amuzat și juma-dezgustat randurile puse la dispoziție de către neamțu țiganu (el fiind doar cauza zambetelor amicale) în precedentul episod, și văzând larga elasticitate morală și ideologică a inșilor din ILD, tare mi-e teamă că băgarea lor în seamă va fi fost la fel de necesară în “succesurile” lor existențiale (de viață?) precum o fi fost “cea mai ” primă apariție la tv-urile de scandal a biancăi :D.

  PS:
  mă înfioară să constat că-n zilele revolutiei și ale lui 90, student fiind, eram atât de sătul și de scârbit de orice fel de propagandă (dar și cât de naiv și de copil eram!) încât, dacă cineva mi-ar fi spus că peste 20-25 de ani, niște tineri crescuți în libertate, din familii bune, educați decent, școliți, cu facultați și doctorate “la bază”, vor deveni de bună voie și nesiliți de nimeni predicatori ai unor înregimentări ideologice atât de drastice, probabil l-aș fi luat cu frumosul și-aș fi sunat la casa de nebuni să-i întreb dacă li-s toți chiriașii acasă.

  trebuie să revin, nu mă pot abține, eu cred că ILD este doar un soi de site de
  pițipoance scolastice și care se dau în stambă în producții tabloid-politice de genul “noră pentru fiul meu care este șef de cuib socialist”, sau “schimb de mame de prim-secretari de partide de dreapta”.

  și până nu uit: faptul că nu am pomenit nimic despre criticatac sau alte sites de stânga nu mă face sa fiu nici antidreapta nici prostânga și oricum nu despre convingerile mele e vorba aici 😀 .
  pur si simplu era vorba doar despre ILD si de parerea mea ca este un “produs” stricat, mă rog “neconform”, și care nu ar trebui să beneficieze de (atâta) atenție atât timp cât ei/ele nu pot asocia drepturilor lor politice si la liberă exprimare, responsabilitatea rezonabilității și a măsurii în vorbe. mă rog, așa cred eu c-ar fi “frumos”, sau “cum trebuie” nu zic că-i neapărat așa cum cred eu.

  La buna vedere!
  (al’dată, cand mai plecați pentru mai mult timp, ca a’s vară, să lăsați vorbă că nu sunteți acasă, da?)

 • @Baubau
  Si eu am crezut, la inceput, ca e vorba doar de un cuib de nauci. Uitandu-ma mai atent la CE spun, CAND spun, CINE ii sustine, CUM si DE CE ii sustine si le subventioneaza moral “productiunile” tabloul prinde alt contur. Sunt folosditi, “impinis la inaintare”, dupa care sunt recompensati “profesional”.

  Am crezut, initial, ca mint din prostie, apoi am inteles ca mint cu program -- calomnie in toata regula.

 • Baubau

  tocmai de aceea, cred că ar fi înțelept să NU contribuiți la publicitatea lor. pe cate punem pariu că volodea & cie vor profita de ocazie și îi vor legitima public în baza faptului că “Dacă Tudoran îi pomenește, înseamnă că chiar e ceva de capul lor” ? cât timp credeți că va trece până se vor împăuna pe site cu atenția pe care le-o acordați, crescându-și astfel notorietatea și implicit credibilitatea?

  nu vă sugerez deloc să nu-i pomeniți, dar să nu uităm contextul: pervertirea valorilor cetății de catre dl. tismăneanu și ghioagele la care recurge. într-adevăr armele ucid oameni, dar întotdeauna un om apasă pe tragaci.
  pentru anca cernea va fi foarte ușor și convenabil să prezinte atitudinea dvs de azi ca un “atac la persoană” chipurile “din senin”.
  nu-i bine și nici corect să aibă posibilitatea de a se cocoța, ca o biancă, în atenția publică victimizându-se în urma unui act scandalos creat de ea însăși. prudență deci.

 • Adrian Rusu

  Buna ziua, d-le Dorin Tudoran. Va lipesc un link catre o mica perla de simplitate entuziasta a unui savant teolog la ILD. Mi-au ciuntit -- sau sters complet- replicile, după nevoi (se vede, daca le urmariti succesiunea). Tehnica asta face parte din „inteligenta” ILD. Dar nu singurii care o aplica. „Contributors” si „22” fac exact la fel.
  http://inliniedreapta.net/insemnare/cum-este-mai-plauzibil/

 • @Baubau
  Ii va fi mai dificil dnei Cernea sa se planga de “atac la persoana”, fiindca nu eu am initiat “bagatul in seama”. Domnia Sa m-a bagat in seama, acum o bag si eu putintel in seama.

 • Baubau

  @DT, sigur că e ok sa fie băgată puțintel d-na Cernea, în seamă. și pun pariu că fără sprijinul maestrului păpușar (gen “pssst! bag-o p-aia cu Cavalho!”) raspunsul va fi în genul de mai jos:

  rel="nofollow">

  nu-i o răutate gratuită. redă acurat impresia pe care am avut-o încercând să mă dumiresc, citindu-le articolele și forumurile, oare cum naiba fac vajnicii bărbați și bărbate “de dreapta” față situației, având în vedere că: “De sute de ani, Stânga politică se află în război total cu natura umană…”. nu de unu, nu de doi, nu de trei-patru cincinale ci de SUTE, mă-nțelegi dumneata? de SU-TE! (câte sute? naiba știe.)
  totuși, cum poți scrie așa ceva chiar la rubrica “Despre noi” ? fandaxie fără cap(ăt).
  cred că nici pe siteurile nord-coreene, dac-or fi, nu are nimeni “aridiculita” necesară pentru a scrie așa o nerozie.

 • emil chirila

  Cînd crezi c-ai găsit toate răspunsurile , vine viata si schimba toate intrebările…
  Luaţi,citiţi şi vă cruciţi …Revista 22 Dan Tapalagă , ora 18,00… http://www.revista22.ro/momente-vesele-din-opozitie--37572.html

 • emil chirila

  Să NUTZI faci chip cioplit …
  Românul s-a învăţat dintotdeauna să „umble cu săru’ mâna” de colo-colo. Doar aşa a supravieţuit ori a răzbit, sărmanul, într-o rânduială stri¬¬cată definitiv de peşcheş, pomană şi învârteală. De aceea nu avem „so¬ci¬e¬tate civilă”, căci ce societate civilă îi spune săru’ mâna conducătorului?
  „Pentru băncuţe de argint, aur şi bancnote, aceşti lăutari cântă pînă şi tarifele de la bordeluri pe note şi rime”, se revolta Petre Pandrea împotriva „trompetiştilor” de curte. Dacă tra¬gicul moralist ar trăi în zilele acestea, scârba lui ar spori straşnic, pri¬vind şi ascultând liota de ţuţeri strân¬să la uşa „bordelului” Politicienilor . Şi cum să se închege o societate civilă din lingăi remuneraţi?

 • Baubau

  @emil chirila
  atunci cand T.B. pleca urechea ca ar fi foarte nimerit să-și tragă mega-partid prezidențial și presa PNL (2006 parcă) pentru o fuziune paritară, ei bine atunci cred că T.B. a “întinat nobilele idealuri de dreapta”.
  acela a fost momentul zero spre degradarea politichiei românești (câtă era ea) și spre legitimarea electoral(ist)ă a lipsei de scrupul minimal în îndeplinirea ambțiilor politice: Tăriceanu s-a pretat la o coabitare murdară cu PSD iar bokemonii care și-au adaugat prin uzurpare particula “-L”, descoperă faptul că e foarte cool că ca (zău?) foști membrii în internaționala socialistă să răcuteze gureși politruci întru sfințirea noii catedrale a “neamului de dreapta” aflată undeva prin Modrogan.

  dan tapalagă dă din gene ingenuu și nu pricepe focul lăuntric al “dreptei” românești deși, precis știe!, diagnosticul e pus de mult chiar de către ouătorul național în campania prezidențială din 2004, pe la turul al doilea când și-a dat seama și el că e groasă: “la umbra lui T.B. nu crește nimic” (sau cam așa ceva).

  @DT: pe mine și pe alți consumatori de comentarii, oare când ne vor băga în seamă cei ce produc opinii și-și vor da seama că refuz și refuzăm rahatul de cacao maro pe care ni-l servesc? că se ostenesc degeaba plonjând în ridicol și absurd?

  nu știu cum să spun, dar sunt nume grele ale cuvântul scris românesc care comit un soi de jurnalism bolnav și care-mi evocă mai mereu un dialog din “Noaptea de sânziene”:
  ” -- Dar doamnă, eu vă respect!”
  -- Violează-mă Ștefănescule și nu mă respecta!”

  retorică : oare ce-ar fi zis A. Liiceanu dacă în 90, când a scris celebrul apel, să-l fi abordat Eugen Barbu, sau Dumitru Popescu-dumnezeu zicându-i : “dă bă și nouă să semnăm; nu fi chitră, ce-a fost a fost!”

  nici nu știu și nici nu cred că vreau să aflu dacă A. Liiceanu sau altcineva a semnat alături de Mircea Marian. nu de alta, dar așa n-am nici un chef să mai las dezamăgit… și să-mi fie ciudă că și respectul ăsta pe care-l port/purtam unor oameni e o chestie relativă și de fapt nu mai contează decât laicurile și clicurile.

 • Howhow

  @Baubau
  Petrica Roman, internationalistul socialist defesenizat de cine stim, a trecut si el, cu oleaca de intirziere, la ”leberali”. Nu la cei ”democrati”, creatie a lui Base, Doamne-fereste, ci la aia nationalo-antonescieni. Oare cum comenteaza prietenul sau Pierre Moscovici, actualul ministru hollandez, translatia aceasta sucara?

 • Gheorghe Campeanu

  @ Baubau/Boogeyman

  Santeti cam rau. Nu chiar ca marele regretat Teodor Mazilu (sau poate varsta va e prea frageda sa-l regretati), a carui vitriolica “Doamna Voltaire” se dovedeste recalcitranta si nu vrea sa se abureasca in memorie.

 • Baubau

  @Gheorghe Campeanu
  nu, nu “sant” rau, sunt doar sătul de oportuniști, gargaragii și excroci. așa, cam ca-ntr-o “elegie la pomana porcului”, dacă tot ați pomenit de T. Mazilu.

 • Gheorghe Campeanu

  @Baubau

  As gresi mult daca judecand dupa reperul Dvs. “elegiac” la aproape uitatul T. Mazilu, ca santeti relativ cogener? Daca nu (gresesc prea tare) ar insemna ca ati asistat si domnia voastra in cursul ultimelor cateva veacuri la paruiala stangii cu dreapta cea mai dreapta. Deci, sper ca nu-mi veti fi luat in nume de rau “rautatea”.

 • reader

  mobila & durere

  dle campeanu,
  nu mai scrieti sant, santeti etc. stiu ca o faceti la misto, dar invata lumea prost. e de ajuns o academie in care inginerii fac regulile gramaticale.

  si nu era coNgener?

 • Gheorghe Campeanu

  @ reader

  Inteleg apelul Dvs., si va rog sa ma credeti, nu intentionam sa mahnesc pe nimeni. Si, “pe hartie” va dua dreptate, ba chiar, in pofida atenuarilor regretabile ale simtului si exercitiului limbii romane (marturie ‘pe bune’ -- proba fiind si desele greseli de ortografie, morfologie ba chiar si sintaxa), voi incerca sa ma conformez. Pe de alta parte, daca prinutilizarea ‘la misto’ a limbii poate atrage noi cititori ai acestui blog din batalioanele la care va referiti, poate transgresiunea mea ar capata si o dimensiune utilitara/dezirabila. Voi cugeta.

  Fara suparare, optez pentru ‘cogener’ care se trage din cogenerational, in timp ce ‘coNgener’ este un termen, fara a dori sa fiu tipocar, mai degraba “epistemic” (pentru a simplifica subiectul) ce tine de domeniul stintelor exacte, in care obiectul/subiectul este tipologia sau apartenenta la acelasi grup/gen taxonomic

WP Admin