≡ Menu

OPORTUNISM. GARAGARĂ. ESCROCHERIE. (III)

Copiii de mingi

Domnul Vladimir Tismăneanu dispune de o curte ambulantă, un fel de argați cu putirințe diferite, dar scăldați într-un numitor comun – servilismul. Pentru acești reprezentați ai narco-publicisticii, servitutea a devenit cocaina zilnică.

centaurul

Cum în 2009 dl Tismăneanu nega sforăriile la care a participat pentru îndepărtarea dlui Marius Oprea din fruntea IICCR, am reprodus o stenogramă doveditoare. Pentru că evidențele nu puteau fi negate, tânărul Mihail Neamțu și-a asumat sarcina de gașcă de a deraia discuția.

Răsplata pentru asemenea servicii și numeroase “eroisme” ideologice? Un post de șefuleț în noua organigramă.

Pentru viitorul președinte de Nouă Republică întrebarea nu era dacă niște intelectuali se mai pot numi democrați, când practică asemenea matrapazlâcuri, ci de unde are Dorin Tudoran un document de circuit intern al Administrației Prezidențiale? Cum de citează dintr-un document ilegal însușit etc?

”Resentimentar” cum sunt, n-am vrut să-i răspund preferând să-l trimit să mai culeagă niște coji de semințe scuipate de mentorii săi. Oricum, documentul nu-mi fusese pus la dispoziție, cum pe nedrept fusese acuzat, de dl Marius Oprea, și nici nu purta însemnele de “strict confidențial”, “strict secret”. Există dintotdeauna și complotiști care practică trădarea, așa, ca să-și țină deschise “toate oportunitățile”.

E păcat că un om care știe atâta carte cât știe dl Neamțu folosește această avere în chip necugetat. Dar este și mai rău, când sfertodocți mânați de ambiții care le depășesc putirința se amestecă în lucruri pentru care nu au nici pregătirea necesară, nici pudoarea de a fi mai discreți în profesarea prostiei și mai precauți în sfidarea adevărului.

Un asemenea grup de gherilă îl constituie unii dintre cei aliniați… În Linie Dreaptă. Citind profesiunea lor de credință și justificarea lor de a fi de Dreapta, n-ar trebui să mergi mai departe în răsfoirea paginilor acestui site. Dacă este dreptul lor să se simtă de Dreapta, ar fi și dreptul Dreptei românești să le spună că nu are nevoie de impostori.

De ce sunt cei de la În Linie Dreaptă de Dreapta?

Pentru a conduce bătălia împotriva Stângii.

Foarte bine.

Și ce face Stânga asta?

Iată:

“De sute de ani, Stânga politică se află în război total cu natura umană, luptând pentru a schimba în mod fundamental societatea şi omul, spre a înlocui lumea “defectă” în care trăim cu una “perfectă” populată de oameni “noi”, în care să nu mai existe diferenţe şi totul să fie de aceeaşi valoare.”

Punct ochit, punct lovit.

Totuși, tot de Stânga a fost și Tommaso Campanella căruia nu i-a reuşit nici Noua Ordine, nici Omul Nou (La Città del Sole)?

Tot de Stânga au fost și scriitorii creștini Johann Valentine Andrae (Christianopolis) și Samuel Gott (Nova Solyma)?

Tot niște netrebnici de Stânga au fost și Platon (Republica), Thomas More (Utopia), Francis Bacon (New Atlantis) și James Harrington (Common-Wealth of Oceana)?

Și duelul  satiră vs. satiră  — Sir Edward Bulwer-Lytton (The Coming Race) vs. Samuel Butler (Erewhon) — tot opera unor agenți ai Stângii a fost?

Te pomenești că Jonathan Swift (Gulliver’s Travels) este un fel de utopist socialist de felul unor William Morris (News from Nowhere), Edward Bellamy (Looking Backwards) ori H.G. Wells (A Modern Utopia).

Mergând pe “firul gândirii” (celor de la) În Linie Dreaptă putem ajunge la concluzia că toți autorii preocupați, într-un fel ori altul, de utopii, omul nou, noua ordine, nouă formă de guvernământ, stat (mai) drept, om (mai) drept etc. au fost niște periculoși agenți ai Stângii.

Riscând să fiu considerat un om de Stânga, consider că Dreapta celor aliniați în această… linie Maginot a prostiei este strâmbă rău de tot.

Desen & Copyright 2013 - DION

Ce știu cei aliniați… În Linie Dreaptă, lucruri fundamentale care scapă atenției celorlalți muritori?

Multe. Foarte multe.

Iată:

Fără să ştim, suntem actorii şi martorii unui conflict care durează de secole. O formidabilă luptă de idei se desfăşoara în faţa noastră şi de cele mai multe ori nu suntem conştienţi de ea. Această stare de vulnerabilitate trebuie să înceteze, altfel vom cădea victime ale unei înfruntări pe care nu am început-o, dar care ne afectează în mod real, în fiecare moment al vieţii.”

 …înfruntare pe care nu am început-o, dar care ne afectează în fiecare moment al vieții?!?

Tare de tot. Năpraznic. Nae Cațavencu stă În Linie Dreaptă să-și achite cotizația.

Ce a împiedicat Stânga, să distrugă totul? Ce a stat în calea acestui tăvălug — până să apară cruciații de la În Linie Dreaptă – spre a stopa planurile lui monstruoase?

Iată:

În calea ideologilor nu s-a aflat decât Tradiţia. Alcătuită din tot ceea ce ne leagă în mod fericit de strămoşii noştri, susţinută de Adevăr, Bine şi Frumos, ea a fost un obstacol extraordinar în calea „progresului” gândit de intelighenţia de stânga şi atâta vreme cât vechile loialităţi au mai stat în picioare, societatea nouă şi Omul Nou au fost obiective imposibil de îndeplinit.

Până la intrarea în acțiune a vigilenților (era sa scriu “vigilantes”) de la În Linie Dreaptă ce a subminat șansele Stângii?

Iată:

“Stângiştii şi-au găsit naşul, chiar dacă nu realizează încă. Alianţa dintre Stânga şi islamişti este una de conjunctură, dar lumea islamică a înţeles ceea ce ideologii nu au putut cuprinde: ‘o mare civilizaţie nu este cucerită din afară până ce nu se distruge singură din interior’ (Will Durant). Bisericile părăsite şi şcolile tot mai goale ale Europei sunt simboluri ale unei civilizaţii muribunde care îşi trăieşte ultimele zile. Undeva, la marginea ei, barbarii pregătesc asaltul.“

Și tocmai cu barbarii aceștia – lumea islamică – sunt gata să dea piept viforoșii cruciați de la În Linie Dreaptă.

Cinste lor! Succes în ramură!

Până una alta, ca să mai dobândească niscaiva experiență de luptă, se antrenează mușcând de fund oameni puși de mentorii lor pe liste de “indezirabili”.

Revista ”22”  sponsorizează moral acest cuib de năuci, incluzându-l pe blogroll-ul ei. Oare de ce?

Profesorul Tismăneanu se folosește de serviciile acestor ”democrați” de toată jena și le promoveză “capodoperele”? Oare de ce?

Ca om de centru-dreapta, îi pot asigura pe sfertodocții extrem de agresiv aliniați… În Linie Dreaptă că nu orice trestie este gânditoare.

Iată și o recomandare pentru acești rinocerași în spielhossen:

Copilași ai parșiveniei tuturor, apucați-vă de o treabă manuală, cum ar fi traforajul, fiindcă vecinătatea cărților și conceptelor vă dă friguri palustre. Bâțâiți prea tare, ca să se înțeleagă ce bolborosiți.

Dar, ca să nu fiu cumva responsabil de o eventuală sinucidere în grup, promit să-i mai țin în atenția dumneavoastră preț de un episod, două.

După ce ați avut parte de câteva eșantioane din poziționarea “filozofică” a contondentului grup de divertisment și de o felie, două din strălucita lui platformă-program, este instructiv să-i vedeți “la lucru” pe câțiva dintre membrii grupului.

Foarte recent, fostul premier Emil Boc declara: “Timpul curge în defavoarea dreptei.”

I se poate răspunde:  E și mai grav – curge În Linie Dreaptă.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • @) Dorin Tudoran

  Hopa, a venit episodul trei! Inseamna ca ai revenit din mica vacanta si inca, as spune, cu forte sporite! Excelenta aplicatia! Se posteaza instantaneu pe FB!

 • @Liviu Antonesei

  N-am revenit din vacanta -- mai va — dar ma antrenez in pauzele dintre plaja, bazar si alte activitati “cultural-educative”

 • Ontelus DG

  …și li s-a atras atenția că, pe fondul influenței crescute a new media în mentalul urban și într-o situație internațională tulbure, în care Europa renunță la elanul federalist și recade în tribalismul identitar, iar capitalizarea firmelor devine tot mai dificilă, frontul imagologic internautic dobândește o pondere tot mai mare. Se solicită formatorilor, în aparenta devălmășie policromatică, să-și rafineze discursul, să-și fidelizeze nucleele, să realizeze diversiuni mai soft, hard-ul revenind celor care vor fi special desemnați sau celor care ,,bagă bani, bagă bani”…
  …vor exploata în forme subtile sau grosiere, după caz, dihotomia dreapta-stânga, aburindu-i pe intelectuali, idioți utili și alte categorii de cetățeni…
  Precizări: a) cele de mai sus și altele nereproductibile nu se aplică acestui blog, date fiind onestitatea autorului său, precum și a cititorilor; b) doar imbecilii cred în conspirații, ele nu există, evident; c) orice asemănare cu persoane sau fapte reale este pur întâmplătoare.

 • “Oportunism. Gargara. Excrocherie.” Dincolo de conținut, genial în fiecare episod, titlul acesta este teribil. Descrie atât de fidel mocirla în care ne aflăm. Jos pălăria! Așteptăm cu nerăbdare continuarea!

 • @) DT

  Atunci stiu ca antrenezi bine!!! Poate, la antrenamentele astea, ne faci placerea vreunui nou episod…

 • Domnule Tudoran,
  Cu aceste ultime materiale ati realizat o exceptionala sarja de atacuri, (cu precisa floreta a logicii si a ironiei), asupra lichelismului de dreapta, caracterizat, la noi, in special prin suficienta si mare parapon. Eu, va spun drept, uneori ma las coplesita de faptul ca sunt multi si-mi par si inepuizabili: o capela care, de ani buni, interpreteaza aceeasi partitura, cu mici variatiuni. Par a lucra cu metoda, programatic chiar. Cate unul dintre dansii se da din cand in cand lovit de scarba si de oboseala, dar, exact cand zici ca s-a retras in meditatii si reevaluari expiatoare, il vezi cum revine naucitor, pe exact aceeasi linie strategica, in exact aceleasi trambe de frum si praf ideologic -- un cruciat reechipat de un razboi a carui cauza s-a pierdut de mult in focul unor batalii tot mai lipsite de sens. Ce apara ei astazi? Mie imi este cu totul neclar. Pentru ce “coordonate istorice mai lupta”, cand cel “ales” sa le atinga a compromis definitiv si miza si mijloacele? Ba, principiile, chiar si pentru “cruciati” de azi, par a insemna ceva ce le lipseste intotdeauna numai si numai celorlalti. Mai mult, unii cavaleri ai Dreptei poclama cu nosnalanta dreptul “sfant” la subiectivitate, ca si cum a sosit momentul ca subiectivismul sa declaseze adevarul pe veci.

 • InimaRea

  G Onțeluș: De la niște matematicieni am aflat asta, în tinerețe: Faci o regulă și-apoi zici -- persoanele de față se exclud din regulă … și se introduc în rîndul celor care nu sînt de față.
  E o glumă, evident.
  Altfel, Dorin Tudoran tocmai asta demonstrează (cum spuneți: Se solicită formatorilor, în aparenta devălmășie policromatică, să-și rafineze discursul, să-și fidelizeze nucleele, să realizeze diversiuni mai soft,) pornind încă din ipoteză: Domnul Vladimir Tismăneanu dispune de o curte ambulantă, un fel de argați cu putirințe diferite, dar scăldați într-un numitor comun – servilismul. Pentru acești reprezentați ai narco-publicisticii, servitutea a devenit cocaina zilnică.
  …servitutea a devenit cocaina zilnică -- o expresie fericită, sper să fie și norocoasă.
  Eu cred că-i servitute interesată, nu simplă năzuință către o forță conducătoare, din teama de necunoscutul lumii. În secolul hipervitezei (sec XX a fost al vitezei, nu?) omul trebuie să decidă repede, fulgerător, pe ce variantă merge. Clar fiind că, pe cont propriu, eșecul e garantat.
  Așa privind, și-n Stînga, și-n Dreapta, aceleași exigențe. Observați că Înainte nu există -- înaintarea se execută prin învăluire. Avantajul este evitarea iureșului tinzînd a scăpa de sub control. Pericolul este ca Înainte să fie Înapoi, pînă la urmă, cînd strategiile sînt de tot savante.
  Am imaginea săpării unui tunel sub munte. Este atacat din două direcții opuse dar politica labirintului face ca cele două fronturi să nu se-ntîlnească vreodată, astfel că, pentru a ajunge în miezul muntelui, e de ales una din galerii. Atunci, acțiunea rămîne prizoniera muntelui, cel puțin cîtă vreme merită explorat și exploatat.
  Există și pericolul surpării. Niciodată, sub rovine, nu s-au aflat strategii. Doar săpătorii harnici, veseli, dornici de libertate, fericire, împlinire.

 • @) DT

  Nu-mi dau seama daca nu e cumva extra-topic, dar o sa te rog sa-mi permiti sa postez si aici demisia mea din CS al IICCMER. Vreau s-o fac cit mai vizibila nu din vreun acces de vanitate ci, pe de o parte, pentru ca nu vreau sa fie ascunsa sub pres, pe de alta, pentru ca nu vreau nici sa fie motivata altfel decit o motivez eu. Multumesc pentru solidaritate.

  http://antonesei.timpul.ro/2014/01/31/demisie-din-consiliul-%C8%99tiin%C8%9Bific-al-iiccmer/

 • Marian Popescu

  Nu știu de ce, domnule Tudoran, dar când îl văd pe dl. Neamțu, am impresia clară a unui actor prost distribuit. Un Rică Venturiano care, înamorat, nu vede bine…unde intră.Și produce “mare ciudesă și mirare” celor care privesc.

 • Nu ştiu dacă e un simptom de masochism, dar am degustat cu mare voluptate acest “serial”. Nu numai progresia semantică şi sintactică din conţinut, dar şi “transformarea” din titlu, unde “gargara” din primele două episoade a ajuns, în cel de-al treilea, “garagara”! Ca o concluzie implacabilă, “fatalitate, monşer!”: adică, aşa e-n gară, adică… à la guerre comme à la guerre!

 • Liniile, mișcările, toate aceste “noi drepte” seamănă leit cu vechea extremă dreaptă, dar și cu post-modernul Tea Party. Am văzut în 2011/2 cu ce fel de darwinism social avem de-a face.

 • şi eu care credeam că practicarea tenisului este un bun secret pentru a avea mintea şi corpul bine pregătite pentru ,,disputationes metaphysicae,, (o să trec pe listă şi plaja (desigur, şi înotul); dar bazarul (în sens de cumpărături) nu-l pot agrea)

 • Ontelus DG

  Precizare: textul următor este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

  Ce mai faci, baiatule?
  Stau pe facebook, domnule…
  Dară tu, fetițule?
  Merg la mall cu fetele…
  Cin’ te mână, blogăre?
  Ăia cu serviciile…
  Iară tu, postacule?
  Lúcru cu partidele…
  Te plătește, fraiere?
  Da’ de unde, domnule…
  Îmi susțin convingerile,
  Colind toate blogurile…
  Bine, dobitocule!
  Ce fac instituțiile?
  Servesc țara, domnule…
  Ce știu face firmele?
  Evaziune, domnule…
  Insolvență, cât cuprinde,
  Falimentul nu te prinde…
  Ziariștii ne fac cinste?
  Dau clasă la centuriste…
  Societatea cum se simte?
  Excelent, domn’ președinte!

 • vigil

  Un articol de hazna

 • Ah, chiar. Era sa uit de incidentul cu acel “scriitoras al nimicului” pe numele lui GD, ce ma acuza de tot felul de prostii ce ii treceau doar lui prin cap. Intre timp Mr D s-a lamurit ca eu nu am nici o legatura cu acuzatiile lui, a recunoscut ca nu ma cunoaste si nu m-a vazut niciodata, si ca la baza intregii discutii a stat propria sa confuzie. Alimentata conspirationist de tot felul de barfe si susanale provenite tot din mediul oarecum puturos in care isi duce veacul.

  Nu as fi pomenit de acel incident daca macar unul din voi ar fi gasit de cuviinta sa isi ceara scuze pentru acele acuzatii ba chiar amenintari cu justitia, pentru acele remarci la adresa mea. Ce s-a mai intamplat cu presupusele “afirmatii foarte grave” la adresa Brandului National, sau cu suspiciunile si calomniile cu iz penal cu care (zicea el) ca l-as fi atacat prin diverse locuri, barfit pe la diversi? Nimic. Ele conteaza mai putin. Importanta pentru voi a fost doar persoana din spate, adresa unde sta. Nu ideea.. Sa afle lumea IP-ul, la tribunal monser. Pai cum isi permite cineva sa jigneasca “un Premiu”. Nu?

  Eu chiar as fi vrut sa le vad, aflam si eu lucruri noi, ce mai scriu pe forumuri cand nu sunt atent, “de la ce IP-uri”. Cine sunt cei care divulga adresele de mail (ce se presupuneau a fi private) samd. Cine ma confunda cu diversi ca apoi sa stearga si sa considere ca nu e necesar sa dea nici macar o erata..

  In fine. Demnitatea se pare ca e un concept mult prea complicat pentru voi. Exact cum ziceam si pe acea pagina pe care ati sters-o in urma cu 2 ani ca sa ascundeti tot, voi habar nu aveti ce e morala, habar nu aveti ce-i aia onoare. Insa bine ca stiti sa va carpiti handicapul moral cu tot felul de artificii lingvistice irelevante, pasunisme de balta (palustre) de langa Botosani. Sunteti intr-un fel exact ca iazul ala din Codrii de Arama: artificiali. Inventati de niste comunisti, doar pentru decor. Insa voi habar n-aveti de lucrul asta, nu v-ati pus niciodata intrebarea de unde vine “apa din lac”. Nu v-ati intrebat niciodata de unde vine legitimitatea ideilor de dreapta, de unde izvoraste legislatia intr-un stat de drept. Stiti de ce nu v-ati intrebat? Una pentru ca apa aia statuta nu va pute deloc (s-au poate asa v-ati obisnuit -- ba chiar va convine, deh, ce v-ati face fara granturi si subventii), si in plus, nici nu aveti cu ce sa va intrebati. Fix ca trestia aia neganditoare, de care zicea cineva mai sus.

  Centru dreapta? Habar n-aveti ce-i dreapta. Un lucru nu poate fi “mai drept”. Ori e drept, ori nu. Nu exista jumatati de masura aici. De aia picati in stanga si alte bolsevisme mereu (reflexul de a cauta rapid IP-ul si de a ameninta samd). Pardon, am uitat. Voi sunteti echidistanti. Alunecati numai “spre centru”, spre cai de mijloc si compromis, desi notiuni ca “Overton Window” (care de vro 50 de ani se muta spre stanga -- fara ca voi sa va intrebati de ce) voua nu va zic absolut nimic.

  Frectii ieftine, asta sunteti, insa nu ma mir. Cu maxim 1 milion v-as cumpara la kilogram. Insa si atunci probabil as da prea mult..

 • @No Name?DP

  Lichelismul nu este nici de dreapta, nici de stanga. Exista doar oameni cu vocatie de lichele. Unii chiar ajung sa-si realizeze aceasta vocatie. Ca o fac “pe dreapta” sau “pe stanga” este o chestiune de context politic. Stim bine ca unuu trec de la stanga la dreapta si invers cu o usurinta lipsita de orice…melancolie.

 • @John Galt

  Iar ne faceti “cinstea” de a trece pe aici. Dle Galt, cereti-le celor care va imping iarasi aici, intr-o “lupta” care nu este a dvs., sa va explice — fireste, daca sunt in stare — diferenta intre “a cere scuze” si “a prezenta scuze”. Daca nu va lamuri asupra acestui p[unct metafizic va fi greu sa intelegeti vreodata diferenta intre victima si agresor.

  “Cu maxim 1 milion ne-ati putea cumpara la kilogram”? Eu va sugerez sa nu aruncati banii pe fereastra, fiindca vin timpuri grele.

 • @vigil
  Noroc ca treceti dvs.pe aici cu “odicolon”. Multumiri.

 • @LA
  Regret foarte mult ca a trebuit sa faci acest pas, dar exista situatii in care nimeni nu-ti poate da un sfat. Solidaritatea mea este insa deplina.

 • @Zoe Petre
  Voi ajunge si la “cestiunea” tangentei cu extrema dreapta, numai ca am senzatia ca personajele de la In Linie Dreapta (ma tot intreb ce cauta dl Gelu Trandafir acolo?!) nici macar de extrema dreapta nu sunt. Cocheteaza cu ea, dar nu stiu de unde sa o apuce. Echipati sumar, actioneaza…precar.

 • Zoe Petre

  A propos:

  CONFERINŢĂ
  Joi 6 februarie, ora 11.00, Hotel Hilton, Bucureşti, sala Diplomat
  Raport anual EFOR: erorile lui 2013; remedii propuse

  · Costurile desprinderii de Occident: o evaluare pe stat de drept şi economie
  · Adevăratele priorităţi în descentralizare: întărirea comunelor şi municipiilor

  Invitat special
  Prof. Andrei Pleşu
  (Rector, Colegiul Noua Europă; fost Ministru de Externe)
  Moderator: Cristian Pantazi, redactor şef Hotnews.
  Vă aşteptăm la Hilton la 10.45 cu un ceai cald şi cafea, pentru ca la 11.00 fix să ȋncepem discuţia. Detalii suplimentare la suzana.dobre@expertforum.ro şi sorin.ionita@expertforum.ro

 • @Zoe Petre
  Multumesc. Regret ca nu sunt in Bucuresti, fiindca sunt sigur ca va fi o intalnire foarte interesanta. Ma bucur ca dl Plesu este invitatul special al intalnirii.
  Totusi, ce vorbitori se mai afla pe lista, fiindca nu cred ca dl Plesu se va ocupa si de “descentralizare: intarirea comunelor si municipiilor”.

 • Domnule Tudoran,
  Adevarat e, in economia primei mele postari, am omis problema lichelismului romanesc de stanga. Drept este si ca, la noi, el s-a manifestat in toata potenta si “splendoarea” lui mai ales in primele mandate ale dlui Iliescu si ale derivatelor socio-politice de stanga ipocrita, pe care, cu maxima aplicatiune, Domisa Sa le-a patronat. E vorba despre o gauche caviar (ori champagne socialist), in varianta damboviteana, cu nelipsitele-i nuante urmuziene. Treptat insa, incepand de la mijlocul anilor ’90, discursului de dreapta i s-a subtituit ca proeminenta celui de stanga, si asta pe fondul unor asteptari populare perfect legitime la vremea respectiva. In fond, am asistat mai mult la o culisare a “eternului si fascinantului” lichelism romanesc dinspre demagogia de stanga spre demagogia de dreapta. Ceea ce a reusit insa dreapta, (asta, a noastra, damboviteana, si nu dreapta de pe malurile Potomacului, Tamisei, Senei ori Rinului)a fost constituirea unui aparat propagandist la care stanga post-ceausista nici macar n-a visat. A realizat aceasta « performanta » prin incorporarea in aparat a fostilor arhangheli ai adevarului si dreptatii din societatea civila. Intr-o halucinanta axiologie postmodernista (de-a dreptul cosmaresca !) , ei au inlocuit treptat suprematia adevarului cu suprematia subiectivismului si cauza binele public cu cea a binelui privat. De aici, cum excelent a punctat doamna Zoe Petre, si darwinismul social pe care s-au luptat sa il impuna ca politica de stat: “Cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale “, prin urmare n-are dacat sa crape (sau, eufemistic si N.B. -- oficial spus, sa iasa din sistem pe cale naturala), ori sa plece unde-o vedea cu ochii. Si, daca dreapta romaneasca de azi si-a atins limitele ignominiei, nimic nu ma indreptateste sa cred ca stanga ar bate pasul pe loc.

 • Erata: Treptat insa, incepand de la mijlocul anilor ’90, discursul de dreapta etc. etc. (si nu discursului, cum, din pacate, am scris mai sus).

 • Pingback: OPORTUNISM. GARAGARĂ. ESCROCHERIE. (III) « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • @No Name/DP

  Nu dreapta romaneasca “si-a atins limitele ignonimiei”. Limitele respective au fost atinse, ba chiar depasite, de oameni care se pretind de dreapta. De fapt, ei fac gargara cu tot ce cred ca le poate aduce glorie. Cei de la In Linie Dreapta pot fi, in orice moment, si mensevici, si bolsevici si trotzkisti si orice altceva. Li se pare distractiv.

 • @) DT

  Multumesc pentru solidartitate, master. In rest, stii si tu prea bine cum este -- uneori trebuie sa alegi solutia, care poate sa para perdanta, dar eu nu cred ca este, pentru a-ti putea pastra coerenta cu tine insuti. Ca a trai in schizoidie, sau mai rau, schizofrenie, mie nu mi se pare o solutie, desi mult traiesc fara probleme asa…

 • @DT # 25

  Aveti dreptate si, implicit, ma simt datoare sa precizez.
  Cand am spus dreapta ar fi fost poate necesare niste ghilimele, referindu-ma eu la dreapta basista, cautionata si chiar teoretizata de intelocratii “basescologi”. (Apopo, parintele termenului “basescologie” este nimeni altul decat dl M Neamtu.) Evident, in afara lor, exista si o dreapta sanatoasa (cu sensibilitatile sociale necesare), asa cum, in afara stangii (care l-a noi a fost de esenta iliesciana), exista si o stanga sanatoasa, (inspirata de social democratiile nordice, bunaoara).

 • cib2

  oare n-ar fi mai bine sa nu va postati articolele pe woxpublica si doar aici,din moment ce pe vox cititorii nu-si pot exprima comentariile/opiniile? asta asa,daca tot ii analizati pe altii.

 • simion m. h. dintzi

  dom tudorane

  stop.io inca de pe vremea lu ceashca.stop.eream cam confuz si mofluz iudeologic.stop.si le ziceam la shto baetzilor si fetelor care tot vroeau sa ma faca membru.stop.ca comunist o sa deviu.stop.de viu.stop.doar dupa ce comunistii or sa treaca ear in ilegalitate.stop.ceea ce.stop.se vede.stop.na fost cazu pin acum.stop.asa ca continuu sa navighez in deriva.stop.inclusiv cu piratu.stop.prin meandrele concretzului politic.pinan tracolo incit erea sa dau.stop.dupa ilustre exemple.stop.cu cusma pashoptismului si progresismului.stop.de pamint.stop.dupa care mam oprit.stop.din linia dreapta.stop.ca pishetu boului.stop

 • no face

  erata.stop

 • @cib2
  1. Cititorii platformei voxpublica au avut, pana mai ieri, posibilitatea sa comenteze textele preluate acolo de pe CERTOCRATIA, numai ca unii dintre ei au gasit de cuviinta ori sa se injure unii pe altii (razboaie cu care nu am nimic de-a face), ori sa ma acopere pe mine cu acuzatii false si altele. In consecinta, am cerut celor de la vx sa redirectioneze comentariile cititorilor aici. Este dreptul meu, un drept exercitat si de altii.
  2. Daca tot ati intrat aici, aveti ceva de spus in legatura cu cele semnalate de mine in textul postat?

 • @no face (power shortage?!) # erata

  Mai luati una, de la mine: la noi, nu “l-a noi”. 🙂 🙂 🙂

  Si, chiar de-l asculati pe Morrison,turn on the lights, pls! 🙂
  rel="nofollow">

 • Alain de Loden

  @Simion
  Utopia cu neopasoptismul era a lui Adrian Marino. N-a izbutit, sireacul, sa o implementeze. Nici treaba cu federalizarea Romaniei Dodoloate nu i-a mers, fiindu-i ejectat capitolul ce o teoretiza dintr- carte nemurita la Polirom. Nu stiu cum ar fi comentat ”regionalizarea” si ”baroniadele” subsecvente.

 • Dusain

  Apropo de Mihail Neamtu. A observat cineva schimbarea de macaz din ultimele patru-cinci luni? Pe vremea cand era la IICCMER (si dupa aceea) incerca sa mimeze ca se tine de buchea liberalismului, anti-totalitarism, anti-extremism etc. Se zbatea sa intre in gratiile portocalosferei. Dupa ce a fost tusit atat de PDL, cat si de Forta Civica eiusdem farianae, in ultima vreme, in goana lui de prinde cum-necum un post de europarlamentar nu mai are nicio jena in a flirta cu neo/filo-legionarii (de teapa rostonline, Claudiu Tarziu s.a., de pilda). Vedeti mediile in care se scalda pe facebook, par example. Ce nu face disperarea electorala din om.

 • H. Harper

  De multe ori m-am intrebat cum reuseste dl Tudoran sa isi pastreze calmul diplomatic in fata ventilatoarelor in care niste interesati arunca rahat cu lopata. Articolul de fata e inca o proba de decenta, retinere si diplomatie. Probabil ca, de la o anumita inaltime, iti poti permite priviri condescendente si ingaduitoare. Asta nefiind si cazul meu, o s-o dau direct.

  Circula, pe vremuri, o caseta cu bancuri spuse de Mircea Crisan in spectacolele din Israel. Unul era cam asa:
  Turist european in Tel Aviv. I se strica ceasul. Se uita de jur imprejur, vede o ceasornicarie, intra si isi trinteste ceasul pe tejghea.
  -- Poti sa-mi repari asta?
  Ala de dincolo de tejghea, cu zimbet ingaduitor:
  -- Noi, aici, ne ocupam cu taierea rituala…
  -- Si-atunci de ce ai pus pe firma un ceas?
  -- Ce voiai sa pun?

  Cam asa e si cu firma INLINIEDREAPTA. Ce voiati sa scrie?

  Neoconservatorii americani, a caror cutie de rezonanta in limba romana e turma ILD si de care se freaca Tismaneanu in ultima vreme tot mai insistent si libidinos (de neocons, ca pe ILD e idol), nu pretind si ei ca sint de dreapta? Frumos le-ar sta sa recunoasca din interiorul Partidului Republican american pe care, practic, au ajuns sa il controleze (vezi “Jeremy Ben-Ami debates Bill Kristol” pe youtube), ca ei sint fosti, actuali si viitori comunisti (plus idiotii utili satelitari, evident) la fel de extremisti, violenti si porniti sa dea foc lumii ca toti comunistii? Cind il vezi pe Bill Krystol iti amintesti de sfatul imparatului din Harap Alb: “fereste-te de omul spin”! Iar cind il auzi vorbind te intrebi cum Dumnezeu de pot fi americanii atit de TIMPITI ca popor incit sa ii voteze pe astia pe care ii doare fix la 5 metri in spate de average Joe (aka Joe Sixpack) si nici macar nu se jeneaza sa o spuna public. De fap nici nu te mai intrebi, pentru ca stii ca Joe nu se uita decit la tv, iar acolo se face doar propaganda si entertainment.

  Mare lucru sa controlezi MSM.

  Internetul le scapase de sub control pina acum, dar se pare ca se rezolva si asta…

  P.S. Tismaneanu isi bate pur si simplu joc de toti romanii, “prieteni”, dusmani… la gramada, facind apologia unui sconcs comunist -- Horowitz (vezi contributors.ro). Cum zic anglofonii, adds insult to injury. Pe romaneste: se p!@# cu bolta pe ei. Bine le face. Asta merita prostii.

  E suficient sa il asculti vorbind cinci minute pe Horowitz ca sa iti dai seama ca tipul si-a ratat cariera. Ar fi putut sa isi cistige existenta in mod cinstit din spatele unei tejghele… circiumar, macelar, orice, dar s-a bagat in fata inchipuindu-si ca, in Amurika (Amurika e pentru America ceea ce Rromanika e pentru Romania), orice pacalici cu tupeu poate face pe profetul (cautati-o pe Ayn Rand pe youtube, monument de mediocritate sovietica, facind teoria chibritului in fata unor amurikani nauci din nastere). Chiar si in conditiile astea circiumarul ratat Horowitz a dat-o de gard de cite ori a incercat. Si, bineinteles, ca orice gisca, se crede si el o lebada oropsita de soarta.

  P.P.S.
  Lecter?

 • @H. Harper

  I beg to disagree with you: am o alta parere decat dvs. despre Bill Krystol. L-am intalnit pe cand era in staff-ul de la Casa Alba. Am inca niste fotografii oficiale de la intalniri pe care am reusit sa le obtin la Casa Alba pentru membri ai Aliantei Civice si ai Partidului Aliantei Civice (eram reprezentatntul lor, oficial inregistrat in SUA). Uneori, ma uit la una dintre fotografii in care apar Smaranda Enache, Nicolae Manolescu si eu alaturi de hulitul (de catre dvs.) Bill Kristol. Ca nu intotdeauna impartasesc ce scrie sau spune BK e o alta poveste, dar nu cred ca BK este cel pe care-l descrieti dvs. Nici despre neoconservatori si rolul lor nu am aceeasi parere cu dvs. Ca, de la un anumit moment, presiunea lor excesiva a facut mai mult rau, decat bine este adevarat. Dar au jucat un rol foarte important.

  ILD nu are nimic de-a face cu neoconservatorii americani… Nu orice cavitate poate fi si o cutie de rezonanta. IDL este o gaura si atat. Oamenii respectivi “rezoneaza” doar la prostiile pe care le emit…

 • gabarelo

  Urat cuvant, “sfertodoct”. Un fel de “supersemidoct”. Cam ca “superfain. Si il folositi in mod repetat.

  Stiu ca apare si in niste dictionare, mai noi. “Dar totusi”.

  A gentleman will walk but never run.

 • @gabarelo

  S-ar putea sa aveti dreptate. Dar cu intrebuintarea lui “semidoct” in cazul discutat sunteti de acord?

 • InimaRea

  gabarelo: doct (doctus-doctoris; care stie tot); semidoct -- stie pe jumătate; sfertodoct -- stie pe sfert. Corespunzător, doctorul e excelent, semidoctul -- mediocru, iar sfertodoctul -- ignorant.
  O solida baza semidocta, mediocra e conditia suficientă pentru creșterea indicelui de excelenta. Asta, sistemic ( asa fac norvegienii invatamintul, urmărind un nivel general semidoct, de unde poAte decola excelenta). Altminteri, excelenta este aleatorie, rezultat al vreunei șanse personale.
  Scoala românească producea sfertodoctul (Analfabeți functionali) cam cum scoala interbelica producea alfabetizati, prin cele 4 clase primare obligatorii. Rata analfabetismului interbelic venea din pierderea deprinderii scrisului/cititului, datorită lipsei de-o exercitiu.
  Asta se-ntimpla azi, la noi. Astfel ca sensul evolutiei e schimbat -- nu spre excelenta ci spre ignoranta funcțională natural (scoala vieții -- adică a Învârteli, descurcarii, datului din coate, miscatului din urechi etc).
  O fi urit sfertodoct dar poate fi si-fricosator cind corespondentul sau moral nu mai e jumătate de om ci jumătate de om calare pe jumătate de iepure șchiop (Aleodor Imparat, Petre Ispirescu).

 • gabarelo

  Cu totul de acord.

 • Dar este an electoral, domnule Tudoran, astfel de manifestari sunt normale, firesti, intr-o democratie adevarata in care oricine are dreptul la o opinie. Cine crede bine, cine nu, la fel de bine.

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow">
  ILD are vizibilitate si la TV B1, Nasul), nu este promovata si incurajata numai in rev.22.
  Cu tot respectul pentru memoria tatalui doamneiAnca Cernea de la ILD) totusi prea multa incrincenare si ma intreb de ce lumea trebuie impartita atit de net in buni si rai, in “relevanti” si “nerelevanti”.Dar daca ma uit bine in jur cam asa se fac delimitarile de zeci de ani (in dezirabili si indezirabili) si este singura atitudine care este in beneficiul “relevantilor”. Fara atitudinea aceasta de forta ar trebui sa mai si piarda, sa cedeze la negocieri, pe cind asa prin infatuare si autism mimat mentin “la infinit” o stare de lucruri care le este favorabila. Doamnele acestea par sa aiba numai certitudini si pe linga ele si niscaiva beneficii. Ma asteptam ca cineva cu puternice afinitati cu PNTCD sa faca aceste aluzii denigratoare la Casa Regala a Romaniei sau sa sustina vehement interesele celor care vor exploatarea aurului sau a gazelor de sist si sa ironizeze constant societatea civila si manifestantii ecologisti.
  In rest doamnele ar putea fi chiar simpatice daca nu ar arata atit de indoctrinate. Oare cine le da “bibliografia”? Se vede treaba ca biografia impresionanta a unor renumiti politologi si sociologi de la universitati de peste ocean este de impact mai mare decit bunul nostru simt “stramosesc”.

 • Ontelus DG

  The game is over. Orice (de)zbateri în centrul sau în marginea puterii, de orice natură ar fi aceasta, ignoră un lucru esențial și devastator prin caracterul său paradoxal: în epoca democratizării culturale, când orice formă de simbolizare, trecută și prezentă se află la un click distanță, educația instituționalizată pare out of this world. Întâmplându-se prin convergența fără precedent a unor factori sociali și tehnologici o autentică ,,revoluție culturală”, dar nu în totalitarism, ci în democrație, procesul de la Bologna fiind un simptom al acestei revoluții, elevii și studenții ultimelor două decenii, dar mai cu seamă cei care vin și vor veni au suferit și suferă mutații antropologice semnificative astfel încât, vorba reclamei, ,,viitorul sună bine”. Criza mondială, din care nu s-a ieșit și nici nu se mai poate ieși constituie efectul și revelatorul eșecului istoric monumental al Occidentului și al capitalismului, iar agonia în care trăim și vom trăi demonstrează nu doar inadecvarea la contemporaneitate a educației oficiale, ci și lipsa unei soluții viabile. Civilizația este doar o poleială, instinctele se vor manifesta, individual și colectiv, în forme pe care le știm parțial din infernalul secol al XX-lea. Este prea complexă lumea în care trăim, pentru ca rațiunea, cel puțin temporar, să mai poată învinge… Cât de mult aș vrea să mă înșel!…

 • Dana(Mara)

  corectez Nu ma asteptam ca cineva care are puternice afinitati cu PNTCD sa denigreze Casa Regala a Romaniei…
  Numai bine.

 • ax. voisa

  Problema e ca in post-modernitate nu mai exista centru, nici macar ego-centrul modernilor, asa ca nu mai exista nici Adevar, si treaba cu “amicus Plato…” nu mai tine… nu mai poti “lupta” pentru altii la modul ideal(ist) asa ca…lupti pentru cei ce-ti aduc profit… ca profitul scuza mijloacele, maximizarea profitului fiind singura “valoare” universal acceptata de societatea noastra de c…onzum (era sa zic altceva, in sinonimie perfecta, de altfel, caci care este rezultatul conumului?).
  Iara noi, noi visatorii, ce-avem a face decat, dupa raita noastra neaparat livresca, sa ne tragem la salasul nostru obscur din La Mancha spre obstescul sfarsit…
  Exista desigur, individual, speranta, dar cati gasesc punctul acela exterior lumii, pe care sprijinindu-se sa reuseasca a o muta din loc, cum zice nu stiu care lege a parghiilor ?

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  intru de-a dreptul în subiect…

  Dar nu cu dreptul, -- pentru că, iată, mi-l aduc aminte pe V. T., în urmă cu vreo zece ani, la librăria “Joc secund” din Timişoara, afirmând, în cadrul unei conferinţe (nu înainte, însă, să-şi ridice ochii închişi spre cerul invizibil, în timp ce glasu-i cobora cu o octavă), că “Stânga” e mai atractivă decât “Dreapta” prin mesaju-i mult mai generos!

  Altădată, îl cita pe Thomas Mann: “Când barca se înclină înspre dreapta, -- instinctiv, eu trec în partea stângă.”

  P.-S. O “barca” se mai cheamă “luntre”; iar când sunt două, “luntri”.

 • Dana(Mara)

  http://adevarul.ro/international/in-lume/shulamit-aloni-doamna-stangii-israeliene-1_52ee1643c7b855ff56013ff8/index.html
  o Doamna pe care am respectat-o.
  un articol de presa care trece cam neobservat in Romania.
  Scuze daca este putin pe linga subiect.

 • @) DT

  Daca permiti, master, e ceva complementar demersului tau din acest serial, pe care de altfel il citz la inceput…

  http://antonesei.timpul.ro/2014/02/02/gura-nu-mai-bate-fundul-sau-cind-gura-vorbeste-si-mintea-tace/

 • ş. f.

  Erratum (şi scuze): în rândul penultim “barcă” (iar nu “barca”).

 • @Serban Foarta

  Draga Serbane,

  Deseori imi vine sa nu mai ridic ochii (nici macar inchisi) spre cer, de teama sa nu vad cat de repede se schimba directia vantului ideologic. “Omul girueta” este probabil unul dintre produsele ce ating astazi desavarsirea.

  Daca cineva ii aminteste ce a spus acum un minut, “omul girueta” sa raspunda prin “Esti un resentimentar si un frustrat”.

  Da, “omul girueta” nu e niciodata “resentimentar”, fiindca nu are … sentimente. Nici macar sentimentul rusinii. El, “omul resentimentar” estebcu totul si cu totul dezinhibat.

 • Sorin Muncaciu

  Domnule Tudoran, ma tem ca dumneavoastra ati deschis cutia Pandorei de unde tot felul de serpi ai propagandei elitelor occidentale incep sa-si arate culorile. Astia de la ILD au ca obiectiv: propaganda impotriva spritului national si promovarea globalismului, impotriva traditiei crestine ortodoxe( si catolice) si promovarea ateismului, promovarea capitalismului corporatist si denigrearea miscarilor populare ce se opun diktatului corporatiilor, promovarea dreptului elitelor in detrimentul revendicarilor sociale. Acest site promoveaza ideea transferului suveranitatii nationale elitelor occidentale bancar corporatiste. Din acest punct de vedere , este clar, nu sunt decit o oficina de propaganda a retelei propagandiste reprezentind promotorii : the new world order. Discursul lor politic vine direct din manualul propagandistic al elitelor: CFR, Trilateral Commission, Chatham House, Bilderberg , Clubul de la Roma etc.etc.Aflati cine ii finanteaza si vei sti cine sunt. Aroganta si intoleranta lor isi are originea in natura misiunii lor propagandistice.De ce sunt agreati de GDS ??
  Cititi ultimele epistole ale GDS catre Comisia Europeana.
  In cea ce ii priveste pe neocons si Bill Kristol acestia apartin acelorasi elite interesate in controlul resurselor pe cale militara. Ideologia este : plutocratie in perpetuitate.

 • @Sorin Muncaciu

  Eu vad altceva in ILD… Nu-i percep deloc ca facand propaganga impotriva spiritului national. Dimpotriva, ca orice aschie (legitima ori nu prea) a extremei drepte IDL-istii umbla cu cadelnita si tamaia prin lumea ideilor…

 • reader

  Sorin Muncaciu,
  Exista site-uri unde se poate calcula greutatea in dolari a oricarui alt site. Am pus adresa ILD si am otinut patru dolari si ceva. Atit au realizat dupa ani de zile de roboteala -- si sint vreo zece care se agita scriind zilnic. Stiu ca si Hitler a pornit la drum cu o mina de oameni, vreo 7-8 insi, dar astea sint intimplari rare…

  Serban Foarta,
  Bineinteles ca e comunist si asta e problema lui. De dispretuit sint romanii care stau de vorba cu el. Pentru ca:
  -- fie nu ii duce capul
  -- fie sint indolenti
  -- fie stiu, dar s-ar vinde oricui pentru un blid de linte

  Tovarasului neomarxist Tismaneanu ar trebui sa-i fie interzis accesul in Romania din motive de igiena si sanatate publica. Ca tuturor comerciantilor de otravuri.

  Ma rog lui Dumnezeu ca Basescu sa plateasca intr-o zi pentru insulta incalificabila de a-l numi pe fiul bolsevicului in fruntea comisiei aleia al carei rol primordial fost sa ascunda si stearga urme, nu sa caute criminaii. Si sa fie strins cu usa pina spune cine i l-a recomandat.

 • @ALL
  CENZURA SI NUME INTERZISE CHIAR PE LISTA PROTESTULUI JURNALISTILOR…?!?
  Sper ca e o gluma:
  http://www.catavencii.ro/Am-semnat-lista-celor-500-dar-n-am-trecut-de-cenzura_0_10188.html

 • gabarelo

  InimaRea,

  precizez, replica mea era: “de acord cu d-nul Tudoran”, o scrisesem muncitoreste, pe televizor cu mouse-ul si am ales forma cea mai scurta, dar a aparut mai tarziu, dupa postarea ta.

  Despre altceva era vorba. Despre stil. Dumnealui a inteles, simte cuvintele, caz rar.

  Sa ne gandim putin. Semidoctul nu e unul care stie fix jumatate. Care jumatate, cea buna sau cea rea, utila sau inutila? Cine ar cunoaste jumatate din tot, ar fi cel mai erudit. Daca ar fi asa, “semidoct” ar fi un termen pozitiv.

  Deci esti in eroare. Semidoct inseamna superficial, cu o conotatie puternic depreciativa. Fara conotatii cantitative.

  Duc rationamentul mai departe: cel care stie mai putin decat “sfertodoctul” e octodoct? s.a.m.d. Ajungem la aberatii.

  Dupa opinia mea, “semidoct” acopera perfect mesajul. Pot folosi “sfertodoct” intr-un anumit context, cand e posibila o apreciere cantitativa cat de cat rezonabila sau intr-un joc de limbaj. Altfel, e o tusa groasa, inutila.

 • @) DT

  Nu, master, nu e o gluma, nu e deloc gluma, oricit de glumeti ar fi de felul lor Caravencii, am verificat la sursa inainte de a-ti trimite linkul cu pricina…

 • Dezideriu Dudas

  “BANDITI” DIN TOATE TARILE, UNITI-VA !
  ( incep mobilizator sa nu adormiti pana la final de-atata vitejie asociata teatrului divin, “ Sa moara descurajarea razboiului”, antonimul lui “Traiasca lupta pentru pace ! )

  Daca Aurica Pavelescu, infrangatorul PNTCD ( ar trebui si astuia sa i se dea extensii regionale, sa ne mai odihnim nitel…) a chemat politia nationala, eu chem “haiducii globali” ….”Caliminte”, da-te prins…

  1.@ Dorin Tudoran, Serban Foarta : Omul girueta, care si flasneta….Chestie de talent….Nu fiti invidiosi !

  2.@ Vasile Gogea : Voluptate ? Credeam ca a promova la “banditi “…dintre academicieni, va anima mai tare….Abia astept sa citesc ultima dvs. postare de pe blog despre d-nul academician. De obicei ceea ce-mi place consider ca aveam deja in mine…La d-nul Pop este insa mult mai mult…In partea de tehnica, imi devanseaza cu mult limitele…In partea de esente, putina bataie ( “batai’ ” – pe moldoveneste ) stiu si eu ( sa incasez …)…

  3.@ LA – Ocolul e cam mare, pe termen scurt e cu pierderi, sper inca ca pe termen mediu si lung sa fie bine…

  4.@ Niku’ Elektriku : Retinut “pishetul boului”. Stop. Cum merge aici aia cu “numai boul e consecvent “? Daca s-ar putea, fara stop…

  5.@ Ontelus DG : La poezica : De acord, cu un amendament, dom’profesor in loc de dom’presedinte. Sa nu incurcam marfa cu ambalajul. Asta nu inseamna ca presedintele nu poate fi profesorul sau invers…

  6.@ inimarea : “Niciodată, sub rovine, nu s-au aflat strategii” ? . „Girueta flasneta” pare a va contrazice…Unde se mai gasesc „sapatori harnici si veseli” ? Pana si eu pot sa ma dau trist si puturos, desi „dana” pare sa-mi transmita de la don’Florin ca „bancu-i vechi, doar prostu-i nou „…

  7.@ Zoe Petre : Nea Andrei “baga”… costurile desprinderilor de Vest la “gazeta” de perete a diviziei GDS ? “Ïngerii” lui erau proiectati pro-vest…Si-a bagat draku’ coada ? E totusi buna…, daca nu si-a cerut voie inainte. Raspunsul ar trebui sa fie : Nu noi trebuie sa ne punem problema desprinderii de Vest ci ei. In numele unor principii si valori expuse si impuse de Vest, ne-am integrat. La prima criza majora, Vestul a facut exact ceea ce ne interzisese noua constant din 1990 in 2008 ! “Alor nostri” le placea, ca era vechea lor cale…Acum, nimeni nu mai recunoaste nimic. Nu e o alegere Vest-Est ci una piata libera si democratie vs. dirijism. E drept, nea’Andrei merge la tinta, putem alege dirijismul Vestului sau pe al nostru. In acest caz, are dreptate, daca se va dovedi ca piata libera si democratia au fost doar “giruete flasnetare”…Aici insa stam bine…, nu la fapte ci la faptasi ( invers ca in noul cod civil ). Daca acel om a supravietuit in Pacific in deriva atata timp, de ce nu ar suravietui si “transocaenicu’ ” nostru, mai ales ca in Atlantic mai poti servi o maslina, o gutuie …de la atatea vapoare in trecere…

  8.@ Sorin Muncaciu : V-am promovat la “banditi”…, tinand cont ca ne cunostem de pe “Criticatac” si va apreciez mult articolele. Nici eu nu cred ca e vreo propaganda, pentru ca in acest caz ar fi penibili cu totii. Bine scriau cei care considerau ca de fapt Guccifer e mai degraba Muccifer…In sensul si a ceea ce scriati recent de MI6 si infiintarea NKVD si FBI….

  9.@ andrei I : Bine ati revenit. Va si trec “la comunicat”, pentru ca am nevoie de diversitate la banditi….Pe “agentul Mitchievici”, la care faceti referire, insa nu-l trec aici, el e la “disciuplinati”…Frumoasa povestea lui cu profesorul a caruit tata lucra la Ford. Doar ca, precum la Radio Erevan, era tocmai invers. Pentru demonstratie, recomand cartea lui Felix Aderca despre cateva biografii contemporane lui. Pe langa Hitler, Mussolini, Stalin, l-a portretizat si pe Ford…Ideea principala a lui Ford : Nimic nu va merge bine in economie daca bancile si statul vor mai sugruma mediul de afaceri…Alt Leninist notoriu ! In rest, vorbele “agentului”, flasnetare…., desi inca nu a avut sansa vreunei giruete, situatie care ar amplifica mult talentul si torentele…Sintagma “agent” vine dintr-o structurare facuta de mine anterior, si nu are conotatii de “retea de rele” ( din comparatia : Capitanul Soare al lui HRP si Comisarul Intuneric, care ar trebui sa aiba si subalterni…), ci “de bine”….

  10.@ Thomas Mann : Barca se inclina, Stanga, Dreapta… ? DA…, ai dreptate in “ bazinasul de campanie kakistocratica pentru Romania”…Nea’Thomase, mai atent bre’, macar in divinitate, daca in realitatea lui mata fugi Adolf Hitlerica atat de tare incat asta de la In Linie Dreapta – divizia Romania, alearga ca bezmeticii, vorba lui Dom’Niku ( pct. 4) stii matele de unde , cred ca ati fosti informati acolo despre noua capitala strategica a Romaniei- Clujul…Ca aia care-i placea lui Ceausescu, Targoviste, “s-a dat” in 1989…

  IMPORTANT : Precum in noul cod penal, mai vinovata e fapta si nu faptasul….Asa ca, ref. la Stanga Dreapta, ceva-ceva, a legat Marx conceptual, desi extensiile lui agresive dintre clasele sociale sunt regretabile…Pe partea Dreapta insa, cum mai scriam, e prea mare aglomeratia…Mises, Hayek, Weber, Toynbee, Friedman, Keynes…”Linia dreapta” e cam lunga…Andrei Codrescu il “acuza” pe Marx ca era mai influentat de ospatarita restaurantului la care poposea cu Engels, decat de realitate…Eu l-as acuza pe Engels ca l-a stipendiat prea mult pe Marx in consonanta cu interesele Marii Britanii ( probabil asa “s-a scos” cu tatal sau..)..N-a iesit in Germania, dar in Rusia a fost “brici”…

  PS . Mii de scuze pentru cei pe care nu i-am facut ( inca) “banditi” ! Perseverati si veti vedea ca sunt un om drept ! Ati vazut ca n-am nici rezerve la academicieni, oricat de ciufulita ar fi situatia. Va dati parul din ochi, si scrutati viitorul direct, in linie dreapta sau nu…, vedem dupa conferinta lui nea’Andrei, ce “se mai baga”, ca n-o s-o luam de nebuni pe aratura…Nici bancu’ nu mai e vechi ( in afara de” putere-opozitie” din 4 in 4 ani…, au mai aparut cel putin 2 foarte majore turbionare care fac istorie la Romanika…) si nici prostii nu mai par noi….In plus, se mai cred si banditi…, un fel de contradictie in termeni !

 • @) gabarelo

  Unii autori mizeaza in scrisul lor si pe jocuri de limbaj, face parte din stilul lor, iar DT stie atit de bine limba noastra cea nu stiu cum incit foloseste si jocuri de limbaj… Asta n-are vreo treaba cu cintarul de bucatarie sau farmaceutic. celor care chiar scriu bine, jocurile acestea le vin de la sine…

 • corn l. i. van ciuk, inca una si ma duc

  cornel ivanciuc este un “critic al regimului basescu”?

  atunci, am o veste proasta pentru peempeul care’si tot aduna apili: in viatza mea n’am vazut un admirator mai infocat si dezinteresat al duduchii decit acest domn poliglot si aparent erudit de la vechea academie catzavencu. am constatat asta recent, mai mult sau mai putzin shocat, dupa ce il pierdusem din vizeta vreme de multzi ani (ulterior excluderii din celebra redactzie catzavencoasa in urma de/s/conspirarii sale ca mama naibii mai stie ce).

  inseamna ca duduca se sus trage si se ex trage regimului basescu?

  ps

  initzial credeam si eu ca ivan ciuk vorbeste la shto.

  ntz!

 • @ corn L. i.van ciuc, inca una si ma duc

  Daca dl Cornel Ivanciuc nu vorbeste la misto, inseamna ca lista semnatarilor protestului echivalent Chartei ’77 este intocmita la misto. Ceea ce, as zice, nu se face, monser…

 • gor dan brown

  dom tudorane,

  sper, fara gluma, ca dan andronic sa fi ramas la locu mnealui. pe lista

 • @gor dan brown

  Domn’ Browne,

  Cum bine stim, dl Dan Andronic isi are locul mnealui pe toate listele (statele de plate), fie ca e vorba de hirtiile dlui Andrain Nastase, fie ca e vorba de hartiile altor oameni cu dare de mana.

 • cor don bleo

  remarcabil totusi cum cineva, nu spui cine, s’ocupa de puritatea listii, spre deosebire de listele adverse unde se putea intramisiona repetat

 • @ cor don bleo

  tot ce face si desface “cineva”, nu inteleg cine, este remarcabil. remarcabil rau de tot.

 • Paul

  Nici de stânga nici de dreapta nici de centru, VT e un bon enfant, harnic și ambițios și harnic, care ar face orice ca să nu se strice iluzia că e în centru atenției, că e iubit sau trebuie să fie iubit de toți, de către cei puternici și/sau influenți în mod special, indiferent de cine sunt aceștia. Desigur, nu ar face chiar orice… dar poate că cultivând fanaticii de la ILD ar putea avea satisfacțiile pe care nu le-a îndrăznit decât în reverii… viața e plină de suprize 🙂 Ea este un film hollywoodian!

 • reader

  probabil ca e un aspect care va era binecunoscut, dar pentru mine a fost surpriza deceniului sa citesc acum doua minute, intr-o explicatie oferita unui comentator al aeticolului sau de pe contributors (ceva despre calorifere), ca el nu a condamnat niciodata comunismul, ci dictatura comunista din romania. e o diferenta, zice tismaneanu.

  chiar ca e.

 • reader

  cum ar veni: a fost prost aplicat in romania.
  doar au intinat nobilele idealuri…

 • @reader

  Da, si jalea care se aude din tot felul de amintiri este ca unele familii nu au apucat sa puna un pas ferma in Nomenklatura, fiind retrogradate in Nomenklaturica. Inteleg ca a fost o mare nedreptate ca familiilor din Nomenklatura sa li se repartizeze vile, case vobilate cu bun-gust si “pavoazate” cu tablori de valoare, in vreme ce familiilor din Nomenklaturica li s-au repartizat spatii locative mai micute si mobila mai uratica. Dar ce cautau si unii si ceilalti in casele confiscate de la proprietarii de drept pare a fi mai putin important.

 • Sorin Muncaciu

  @ ontelus DG
  Domnule sau doamna, din pacate structura de putere in media, academia, educatie si societate( in general) a ramas aceiasi sau s-a inasprit. In occident , din gradinita in universitate sistemul educational este gindit sa excluda gindirea independenta si/sau pe cei care se opun culturii de obedienta. La fel in media si academia, nu ajung sa fie cunoscute publicului ” independenti” , vorba lui Chomsky ne-socializati, adica, nu fac parte din sistem decit aceia care au dovedit ca sunt obedienti structurilor de putere. Este adevarat ca internetul i-a luat prin surprindere dar, au inceput sa se organizeze. Recent, a luat fiinta comisia pentru ” internet governance” sub patronajul vestitului stilp al oligarhiei, Chatham House. Aceasta organizatie a aristocratiei britanice a fost in centrul tuturor bataliilor pe care imperiul Majestatii Sale le-a dus pentru suprematie in lume. Daca tarile industrializate vor urma ” recomandarile” comisiei , eu cred ca “revolutia culturala” va fi over! Pentru conformitate vizitati ourinternet.org.
  Imi pare rau ca trebuie sa va reamintesc dar, piramida structurala a puterii a fost demult ridicata, nu exista companie, industrie, universitate, servicii secrete, organizatii internationale , financiare etc. etc. care sa se afle sub controlul oligarhic al unui numar restris de familii. Singurul obstacol din calea ” guvernului mondial” este the second amendment, armele cetatenilor americani. Dar, fiti fara grija , au inceput sa lucreze si la acest ultim obstacol !!
  Sweet dreams baby…

 • cib2

  1.daca adminii de pe wox nu sunt in stare sa modereze comentariile,asa cum se intampla pe alte site-uri,atunci domnu’ rogozanu,asa zis-ul guru al platformei,chiar are o problema.nu e suficient sa permiti incarcarea unor articole,e nevoie si de administrare ca altfel degeaba te bati cu pumnii in piept ca vezi domn’le ce super platforma avem si culmea e “vox” dar cu comentariile inchise:) e un paradox.
  2.nu comentez articolul,nu l-am citit pan la capat,ci doar cateva randuri.aceasta serie de articole reprezinta,in opinia mea,o rafuiala a dvs. cu domnul Tismaneanu,atat si nimic mai mult.

 • @cib2
  Cercuri vicioase:

  1. Daca este un site total deschis la comentarii, oricine poate injura de mama pe oricine doreste.
  2. Daca e un site moderat si administratorii opresc mesajele calomnioase, injurioase etc., e cenzura.
  3. Nu vad un paradox -- vox nu cred ca inseamna ca oricine poate orice ii trece prin cap.
  4. Regret ca aceasta serie de articole vi se pare o simpla rafuiala. Dar, gandindu-ma ca recunoasteti a nu fi citit decat cateva randuri, inteleg usor cum ati putut ajunge la o asemenea concluzie.

 • InimaRea

  gabarelo: Am produs un text semidoct. Trebuia sa-l recunosti ca atare. Mai mult nu pot face pentru a-ti veni in intimpinare. Ca de la unul care-i trage de mustati pe cei batrini, ca nu prea stiu ce vorbesc, aveam alte asteptari de la matale.
  Primul indiciu -- doctus (ce e, nume ori adjectiv?)
  Speculatia cu octodoctu e neinspirata. De indata ce accepti semidoct, accepti orice alta injumatatire.
  Sigur ca “semidoct” are inteles peiorativ. Din raportarea la doct si sfertodoct, ti-a scapat ceva -- termenul de referinta, mediocritatea. Fiindca exista si submediocru, oricit ar parea de ciudat (caci si “mediocru” are o acceptie peiorativa).
  Asadar, am glumit blajin. Sper sa-ntelegi de ce.

 • Ontelus DG

  Tuturor celor care au procese de conștiință și/sau biologice: totul este așa cum ar trebui să fie, aceasta este libertatea mult-visată, trăim într-o lume democratică, toate popoarele își merită conducătorii, orice revoltă se întoarce împotriva celui/celor care a/au inițiat-o, să ne bucurăm de faptul că suntem oameni… Restul sunt note de subsol la tratatul despre viață și univers.

 • Votantul Dibaci si Impaciuitorist

  @SSERBAN FOARTA
  LUI Je vote a gauche, camarade… mais je baise a droite, cher monsieur.
  MOI: C’est adroit, compagnon de mes deux!

 • Acelasi Votant

  @Serban Foarta
  Primul S din SSERBAN insemneaza SIGNOR in postarea precedenta. Omisei, din scriere grabita, punctul clarificator intre cei doi S. MEA MAXIMA CULPA!

 • Fara manie si partinire, iata o scurta analiza a metodologiei lui VT. Nu intentionez sa-mi maresc traficul sau ceva, dar cred ca ar trebui mentionata si aceasta descriere:

  http://vicuslusorum.wordpress.com/2013/10/25/vladimir-tismaneanu-mod-de-operare/

 • Gheorghe Campeanu

  @ Şerban Foarţă

  Sideranta scena de la “Joc secund” evocata de Dvs ! Daca ar fi prevazut poetul ……
  Cred ca ar fi dificila o ilustrare mai plina de fidelitate a pendularilor intre mimetism si apostazie (cele doua luntri). Cazul trist al exploratorului care a sarit de pe puntea unui vas de croaziera pe cea a unui barcaz, dar nu inainte de practicarea navigatiei pe ceeace este evident un double hulled ‘catamaran deontologic’. Romantic ca albatrosul lui Coleridge in “The Rime of the Ancient Mariner” :

  “……
  The Sun now rose upon the right:
  Out of the sea came he,
  Still hid in mist, and on the left
  Went down into the sea.
  ……..”

 • Elector Liber-Schimbist

  @Dana/Mara
  Ce sa intelegem, stimata doamna, prin ”alegeri electorale” (sintagma pescuita de mine in articolul consacrat Sulamitei, calduros recomandat de D-Voastra)?
  PS. Fireste ca, de-as avea sa aleg intre ventripotentul Ariel si inimoasa doamna, as prefera-o pe aceasta din urma… fie si numai pentru provenienta-i onomastica din ”Cantarea Cantarilor”, reversificata ingenios, Cantarea, de Serban Foarta, ca nu mai iau in calcul poezemul dedicat biblicului personagiu feminin de Ion Minulescu, acesta reprosindu-i ca, fugind de Solomon, nu ar fi facut o alegere -- ”neelectorala” ? -- desteapta.
  ILLAE SIT TERRA LAEVIS!

 • Domnisorul Hus

  @Gheorghe Campeanu
  Daca ar fi stiut Ion Babu/Barbilian (sau macar Gerda, soata sa tedesca) ce utilizantza uschita, si versificata distihial, avea sa deie Serban Foarta, tot in libraria temesvara antementionata, nu cu prea multi anisori in urma, conceptului de ”joc secund”!…
  Dac-ar fi stiut!…
  PS. Naveta existentiala, ci nu esentiala, intre mimetism filial si apostazie adulta, intre extremele la mijlocul carora se iteste dreapta mijlocie a ETICII NICOMAHICESTI, ”le juste milieu” carevasazica, multi, enorm de multi, or calatoritara cu ea, calarind-o ca pe un catamaran oarecare, nu numai Iulian Autocraticul. Grea si obositoare naveta! E inevitabila totusi in ”cursus honorum”. Doar perseverarea in ea ”diabolizabila” iaste. Uneori. (Cu naveta esentiala -- intre tautologie si paradox, pe plan sintactic; intre pleonasm si oximoron, pe plan morfologic -- lucrurile devin simple, clare, luminoase.)

 • Ficus Lusorum

  @George Neumann
  V-am citit MODUS OPERANDI, si inca integral. Plus observatiile postacilor. M-a incintat partea intii, unde, mi se pare mie, documentati corect desprinderea ”sincera” de comunism a Politologului din Vladimiri. Partea a doua, mai tehnica, urmeaza s-o reiau la purecat.
  PS. Apropo de ”Libertas mathematica”, revista matematicienilor plecati din Romania Ceauseasca, nu ne da oare de gindit? Pina si la ei, practicieni ai stiintei exacte -- si apolitice -- prin excelenta, gasesti un rest emotional, nu zic, Doamne-fesreste, resentimentar sau anticomunist. Chiar in titlu.

 • Stiti, toate discutiile despre admiratorii disimulati doar de moralita nietzscheana ai domnului VT sunt binevenita daca il privim pe VT ca un simpatizant PDL din vremurile bune ale partidului, candva intre 2004-2008. Problema ideologica a domnului VT se afla chiar in opera sa. Acolo am incercat sa sap fara sa fac apel la literatura de specialitate “revizionista”, pe care VT nu o citeaza vreodata in incriminarile sale totalitariste.

 • Dobermann-ii de la ILD, aproape că uitasem că mai există. Ei n-au nici o treabă cu nimic. Dar mă bucur că îi arătați lumii așa cum sunt ei în realitate: niște bâte cu care lovește profesorul Tismăneanu ca și cum ar da bani unui boschetar ca să spargă geamurile Universității unde predă.
  Ce altceva poate fi această porcărie? Un om care se pretinde a fi o parte a unei elite intelectuale se înconjoară de niște activiști cu iz terorist, de o slugărnicie comică. Și nu sunt singurii: aștept să vă pierdeți un pic vremea și cu Blogary sau Hotnews, alți băieți mereu high.
  Și nu doar revista 22 e prietenă cu ratații de la ILD, observați vă rog și bannerul publicitar al editurii “Curtea Veche”, ce rușine!

 • don_chiote

  Slugușorul:
  rel="nofollow">

 • Dana (Mara)

  @Elector Liber-Schimbist, (78), cu tot respectul se poate sa fie o scapare, am reluat textul este drept cu o lectura pe diagonala pentru ca este foarte incarcat de date cronologice dar nu am gasit exact expresia “pleonastica”, in schimb am gasit alta simpatica la final “interlocuitoare” in loc probabil de interlocutoare. Nu stiu cine este autorul. Pe mine m-a atras numele politicienei de stinga din titlu. Si daca tot era vorba de ideologia celor de la ILD (neoliberalism “militant”), m-am gindit sa le sugerez sa mediteze putin la rolul stingii in Israel care “paradoxal” este partea care a ajutat enorm la modernizarea, democratizarea si pastrarea caracterului laic al statului. Eu nu am afinitati de stinga, daca ramineam in Romania optam pentru pntcd sau pnl si eram o sustinatoare sincera a Monarhiei. Cam atit pot spune cam laconic cum ii sta bine unui cetatean apolitic si usor minoritar (prin alianta) in tara de rezidenta.
  Numai bine, sper sa fiti ingaduitor si cu felul meu simplu de exprimare.

 • Vasile Afolcloritei junior

  @Don Chiote
  Pacat ca nu ati ascultat ”Plugusorul cu motor” pe care l-a compus unchiul meu, folcloristul de la Intreprinderea Cuzana din valea Bahluiului, pe vremea cind tractoarele sovietice duduiau, cu caii lor putere in spume, pe tarlalele proaspat colectivizate!… Nici nu se compara cu asta, lesinat, al Neamtului de la Noua Repupupublica, zau.

 • Electronul Liber-Schimbist

  @Dana/Mara
  Si eu am o parere buna despre stinga pacifista din Israel (ca si despre Noii Istorici de acolo). Nu m-ar fi deranjat nici o social-democratie adevarata, prelungitoare a celeia interbelice, in Romania Postlovilutionara. Din pacate… Ioan Fluieras a fost omorit la Gherla in 1953. Din pacate… politicarii nostri au mari problema cu minuirea limbii, inclusiv a celeia de lemn, si cu justitia, chesiunile de doctrina lasandu-i completamente indiferenti, ci nu cu buzunarele goale.

 • don_chiote

  @Vasile Afolcloritei junior
  N-am auzit versiunea de care pomeniti, insa va cred pe cuvant. Da, e lesinat rau plugusorul de la Roua Nepublica. Mi-e greu sa-l urmaresc pe baiatul asta pana la capat fara sa ma gandesc ca e, chiar asa, putin plecat cu sorcova. Sigur, pentru tinerii liceeni debusolati e alternativa la manea sau hiphop, plugusorul ar putea fi studiat intr-a noua, la cumpana dintre ani. Ce firesc se imbina ‘smerenie’ cu ‘plusvaloare’ la distanta de doar cateva fraze. Apoi, cine mai pleaca la lupta, precum Mr Proper, cu detergentul de spalat vitrine euroatlantice in dreapta si cu zurgalaii in stanga (pardon!) ca sa depontamineze tara, sa curete ogorul, sa reformeze politica-hazna, sa fim iar decenei…Care Deceneu?
  rel="nofollow">
  rel="nofollow">

 • Dana(Mara)

  rel="nofollow">
  @Electronul Liber-Schimbist, cum se spune ca o imagine valoreaza uneori cit o mie de cuvinte, incerc cu un video dedicat memoriei Doamnei Shulamit Aloni. Am vazut-o putin in emisiuni la tv. pentru ca in ultimul timp nu mai aparea, dar intotdeauna am perceput-o ca pe o umanista cumva pentru ca in indirjitele dispute era cam singura care avea o vorba buna despre palestinieni. Poate sint subiectiva, dar prefer discursul moderat si rezonabil al socialistilor, daca ma gindesc la masa compacta de dreapta care a facut o coalitie “imbatabila” si cu partide religioase gen Shas si cu cele care socheaza prin puseurile si morga liderului A.Lieberman. Acum stinga este atit de firava incit discursul nu se mai echilibreaza deloc, nu stiu daca stinga avea aplecarea aceasta spre toleranta si negocieri sincere pentru pace “din convingere” (dar imi place sa cred) sau de dragul aparentei jocului democratic. Precizare: sotul meu este palestinian, dar nu ne intereseaza politica de aici. Speram totusi sa fie pace si stabilitate in zona.
  O zi buna.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Miss(ter) Hus # 79

  In bejenie fiind sint (cel mai) adesea si total regretabil incapace sa ma tin la zi cu isparvile incantatoarelor uscheli distihiale ale Domnului Şerban Foarţă. Il urmaresc fidel in revistele online, asa ca am citit de la distanta trans-oceanica citeva mostre provoacatoare de sprinteneala cathartica despre “joc fecund”, “joc scund”, dar din nefericire (mult prea) putine. Incerc numai sa-mi imaginez performanta temesvara la care va referiti. Norocul are fete si infatisari diverese, si nu este intotdeauna distribuit (alas!) “echidistant”.

 • ness

  Penibil si plin de frustrari. Atac (comandat ?) contra celor ce doresc o Romanie curata. Penibil Tudorane !

 • Domnisorul Hus

  @Gheorghe Campeanu
  Va dau o versiune edulcorata de mandea: ”Nu e joc secund mai pur/Decat statutul in tur”. Obtineti facilmente versiunea harda -- hardie, hardeasca -- doar inlocuind, in stihul al doilea, vocabulii ”statutul” si ”tur” cu BAWDY WORDS… valahicesti, nu neaparat shakespeareene. In beneficiul Atelierului de Literatura Potentiala, zis si OU.Li.PO.

 • Electronul Liber-Schimbist

  @Dana/Mara
  Fu o doamna Shulamit Aloni, emotionanta in scurtul ei dialog cu Arafat. Dar nici Leila, purtatoarea de cuvint a Palestinienilor la Paris, francofona si comunicatoare perfecta, nu e mai prejos. Nici Esther Benbassa, specialista in istoria miscarii sioniste. Mai prejos, cu mult, e Tzpi Livni.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Hus von Bawdyness y OU.Li.PO

  Ubersimpatic indemnul Dvs. la devergondare lingvistica ambidekstra. Am probat citeva versiuni, profitand de lucratura edulocrata, si se potrivesc fain (s-ar bucura si omul din Stratford upon Avon). In cazul in care autorul se manie in fata acestor diversiuni, eu sint acoperit, caci numai domnia voastra apareti plin plan.

 • La stinga-dreapta-mprejur

  @TuTULOR DOAMNELOR SI DOMNILOR
  Analizele simplificate, maniheiste, tinind de ”gindirea salbatica” (ce distnge doar contrarii, nu si nuante), or pululatara in regimurile marxistico-staleniniene. Capitalist = rau, negativ, menit sa piara odata cu burghezia impilatoare; comunist = bine, harasho, pozitiv, destinat sa traiasca si-nfloreasca impreuna cu muncitorii, tarani + patura intelectualitatii aliniate directivelor partinice. Buun. Vine, veloce, Verolutia din 1989. Cum reactioneaza, printre politruci si bastani, oportunistii, iuti, acestia, la intoarcerea vestei? Simplu: Inverseaza diSCURSURIle precedente. Negrul devine al, albul negru. Pilda vie ne sta un decacan de la Filologia Ieseana, Al. Andriescu pe numele sau, responsabil, intre altele, de listarea studentilor participanti la manifestarea cu strigaturi din februarie 1987. In primul sau interviu postovilutionar dat, cu pile, lui Ioan Holban ot CRONICA, declara, spre a dovedi ca se raliaza noului trend, ca ”in comunism se traia mai rau decit in Comuna Primitiva”. Buuun. Vedem, acum, lesne ca, aparent, el abandoneaza gargara ceausist-leninista, dar ca, vai, gargara, ea, nu-l paraseste pe dumnealui, se tine de dinsul ca scaiul de ovina -- din moment ce uziteaza mnealui in continuare conceptul marxian de ”comuna primitiva” in locul celuia, folosit in istoriografia statelor democraticesti, de PREISTORIE. Asa si cu Dreptacii Liniei Antementionate si alti neoconvertiti la neoliberalism sau ale neoconerii. Precum Riga Clovis dupa increstinare: adora ce au distrus si distrug ce au adorat. Simplificind, maniheizind, deconind ca in povestea cu utopiile, considerate toate opera a ideologiilor stingoase. Asta e ! QUOD ERAT DEMONSTRANDUM.

 • gabarelo

  InimaRea,

  nu prea intelegi sensurile fine, ar fi fost mai intelept sa renunti, mai ales ca te-ai bagat in seama, eu comentez de obicei doar articolul de fond. Nu am nimic de impartit cu tine. Nici macar cunostinte.

  Cred ca e usor jenant si pentru d-nul Tudoran felul in care sariti ca arsi, cei din jur.

  Dumnealui e elegant si voi nu prea, ca sa ma exprim perifrazic.
  Dumnealui pareaza si eschiveaza iar voi treceti cu buldozerele.
  Dumnealui e indreptatit de valoare sa foloseasca orice termen doreste.

  Ai betia cuvintelor. Daca tu crezi ca “semidoct” inseamna “jumatate de doct” si ca “mediocru” are doar o conotatie negativa, e clar care e nivelul tau de intelegere. Stop joc.

 • li

  Omul girueta pe langa placa zgariata de folosinta indelungata si neglijenta, cu “esti un resentimentar si un frustrat” mi-a replicat intotdeauna ca sunt antisemit(a). Nu i-am spus ca sunt evreica. Lasa-l sa se bucure de refrenul gajait, mi-am spus.

 • Hantzy

  Doar pentru ca subiectul este ild si moderarea practicata prin diverse parti, postez un comentariu care n-a trecut de cerberii contributori, la ultimul articol al dlui Tismaneanu. In caz ca indrazneala-mi este prea mare, accept sa fie sters si-mi cer anticipat scuze.
  O duminica reusita tuturor!

  Hantzy spune:
  Comentariul tău e în așteptare.
  08/02/2014 la 7:21
  Va inselati, dle Profesor Tismaneanu. Orice tema provoaca discutii adiacente, care explica circumstantialitatea unor fapte sau atitudini. Faptul ca negationismul o fi criticat pe forumul Extremist de la ild nu are o explicatie decat prin prisma recentelor declaratii cu iz penal ale unui Lider de stanga. Deturnarea unor principii internationale si folosirea lor in scopuri de breasla, pentru a simula, pe termen scurt, corectitudine politica e la fel de hidoasa ca si “echidistanta” pe care o criticati recent, dle Profesor.

  Daca vorbim Insa despre Stalin, e cunoscut Faptul ca, impreuna cu Kalinin campionul proiectului Birobidschan, a sustinut crearea unui stat national israelit. Astfel, Stalin s-a alaturat in 1947 SUA in sustinerea impartirii Palestinei Britanice in doua state, israelit si arab. El chiar a sustinut Israelul in primul razboi israelo-arab din 1948 cu armament livrat prin fosta Cehoslovacie. Foarte probabil Insa, nu sentimente filosemite il animau pe dictator, ci nevoia de a rapi SUA rolul de primsustinator al noului stat si de a-si crea un satelit in OM. A abuzat de un principiu, intocmai ca ild.

 • @Hantzy

  Banuiesc ca prin “echidistanta” hidoasa va referiti (si) la mine.

 • Hantzy

  Touché! Desi nu ma gandisem niciun Moment la acest lucru, dl Tismaneanu ar fi putut astfel interpreta. Ca si dv, de altfel. In apararea mea aduc totusi acest moment dela articolul “Cand tacerea… ”

  Hantzy spune:
  19/01/2014 la 7:59
  Multumesc pentru semnalarea textului dlui Dorin Tudoran! D-lui este cu adevarat ceea ce inteleg eu prin “intelectual critic”: echidistant, consecvent, activ, amendand greseala oricui si apreciindu-l pe cel ce merita.

  Răspunde
  costin andries spune:
  20/01/2014 la 1:46
  si un fost angajat loial al lui Neadomprofesor danvoiculescu http://inliniedreapta.net/despre-sensibilitatile-felixiene-ale-lui-dorin-tudoran/ un acrobat specializat in piruete logice si caderi in gol.

  Răspunde
  Hantzy spune:
  20/01/2014 la 13:41
  Stigmata!!!
  Loialitatea si pirueta se potrivesc ca nuca si peretele. E insa relevant pentru un mod de gandire. Sa raman si eu cu impresii “la gramada” despre toti fanaticii rectiliniilor?

 • @Hantzy

  Nicio problema. Cat priveste personajul pe care il citati… Se tine ca inecatul de pai…

 • Hantzy

  Ma felicit sa am aceeasi opinie… 😉

 • @Hantzy
  Nu e niciun motiv de bucurie sa vezi fosgaiala unor asemenea personaje. M-as fi bucurat ca motivele de bucurie si autofelicitare sa fie mai luminoase…

 • Hantzy

  Completez atunci: sa am din nou aceeasi opinie. Va asigur ca nu intotdeauna au fost motivele intunecate.

 • @Hantzy

  Cuma am spus, nicio problema, nici cand ne gasim in dezacord.

WP Admin